موضوع کنفرانس: آموزش مجازی و ویدیو کنفرانس استاد مدرس: دکتر شیما صفر محمدلو نام درس: سیستم های اطلاعاتی در مدیریت دانشجو: نازیلا بیاری پاییز99
مقدمه
تکنولوژی های مدرن و جدید، کم کم جایگاهشان را در زندگی انسان امروز پیدا کرده اند. دنیای امروز دیگر بدون استفاده از این وسایل مدرن مانند گوشی های تلفن همراه، رایانه ها و اینترنت، ممکن نیست. همه چیز به سمت مکانیزه و هوشمندتر شدن حرکت می کند و کم کم برای هر نیاز و مشکلی، یک محصول تکنولوژیک خلق شده است. اینترنت و فضای مجازی هم در این پیشرفت روز افزون بی تاثیر نیستند. تاثیری که باعث شده است که کاربران زیادی برای جستجوی کسب و کارهای مختلف، خرید کردن، برقراری ارتباط، کسب دانش و یادگیری از اینترنت استفاده کنند.
مقدمه
در روزگار کنونی اینترنت یک منبع آموزش قوی در رسانه ها آموزشی و به شکل کلی قادر به ارزیابی، مطابقت و اصلاح است که با استفاده از کامپیوتر برای تمام اشخاص در هر نقطه از جهان در هر زمان است. محبوبیت استفاده از اینترنت به عنوان یک منبع اطلاعاتی و آموزشی در حال افزایش است. با افزایش سرعت و امنیت و پیشرفت فن آوری و تکنولوژی نیاز به اینترنت در زندگی روزمره افزایش می یابد.
فعالیت آموزش آنلاین با فروش مطالب متنی شروع شد. مطالبی که به صورت فایل کتاب الکترونیک یا E-Book ارائه و فروخته میشدند. اولین قدم ها برای دریافت خدمات آموزشی نیز همین کتاب ها بودند.
آموزش مجازی
آموزش مجازی(Virtual Learning) یا به عبارت دیگر آموزش الکترونیکی(E-Learning) بهره گیری از سیستم های الکترونیکی در آموزش که با هدف صرفه جویی در وقت و هزینه،امکان یادگیری از راه دور و سهولت آن را فراهم میکند به طوری که هر فرد در هر جای دنیا، با هر سطح سواد و فرهنگ و سن و سالی می تواند تحت آموزش قرار گیرد.
به بیان ساده تر «تمام فعالیت ها و آموزش هایی که از طریق وسایل اکترونیکی» انجام شود را آموزش الکترونیکی یا مجازی می گویند. در این شیوه آموزش میتوان از فناوری روز نظیر کامپیوتر،اینترنت،نشریات و کتب الکترونیکی، سی دی ها و ماهواره ها کمک گرفت.
تاریخچه آموزش مجازی
آموزش مجازی (غیر حضوری) در دهه اول قرن هجدهم میلادی آغاز شد اما شیوه بهره گیری از آموزش غیرحضوری مبتنی بر فناوری به قرن بیستم(دهه 1960) بر میگردد.
در کشور های اروپایی و آمریکا از اواخر سال 1990 این نوع آموزش آغاز شده است اما دانشگاهها و موسسات آموزشی در ایران طی سالهای 78-77 فعالیت خود را در زمینه آموزش الکترونیک آغاز کرده اند و اولین پیش قدم در راه اندازی و استفاده از آن در حد مختصر دانشگاه پیام نور بود.
البته امروزه با پیدایش دانشگاههای مجازی جهش قابل توجهی در بحث آموزش مجازی را شاهد هستیم.
مقایسه آموزش مجازی با آموزش سنتی
در آموزش سنتی تاکید بر رقابت، حفظ انبوهی از مطالب، مکان خاص و زمان مشخص بین معلم و فراگیر است اما در شیوه نوین آموزش، تاکید بر مشارکت گروهی، تولید و کاربرد دانش، آموزش متناسب با فراگیر در هر زمان و مکان می باشد.
انواع آموزش مجازی
الف) آموزش مجازی آنلاین: در واقع به کلیه ی برنامه ها و فعالیت ها و خدمات آموزشی از طریق شبکه وب و به صورت آنلاین(همیشه در دسترس) اطلاق میگردد، که به وسیله مجموعه وسیعی از نرم افزار های کاربردی و روش های آموزشی مبتنی بر فناوری و شامل آموزش های رایانه ای و اینترنتی است.
انواع آموزش مجازی
ب) آموزش مجازی آفلاین(Training CD & E-Book):
بخشی از آموزش الکترونیکی است که بدون استفاده از شبکه وب و با تولید سی دی های آموزشی انجام میگیرد که می توان از ویژگی های آن به خود آموز بودن، بدون ارتباط مستمر با معلم را نام برد.
روش های یادگیری در دوره های مجازی
1. یادگیری شخصی: فرد رشته مورد علاقه خود را انتخاب و در اینترنت به جست و جو و تحقیق می پردازد و سوالات خود را به صورت آفلاین از استاد می پرسد.
2. یادگیری گروهی: با استفاده از ابزار های مختلف مانند چت روم ها فراگیران در مورد موضوع های مورد نظر به بحث و گفتگو میپردازند و معمولا یک نفر در این بحث نقش استاد راهنما را دارد و نکات و سوالات و محور بحث را برای گفتگو و تبادل نظر مطرح میکند.
3. کلاس مجازی: در این روش معلم و شاگرد از طریق ابزارهای مختلف به صحبت و تبادل نظر میپردازند،این بهترین روش و موثرترین شیوه آموزش الکترونیکی است.
مزایای آموزش مجازی
1. جامع و فراگیر است.
2.داشتن اطلاعات تمامی رشته ها در کمترین زمان ممکن.
3. نوعی سعی شریکی است.
4. تنوع روش های یادگیری.
5. کاهش هزینه آموزشی.
6. کاهش هزینه رفت و آمد.
7. قابلیت تکرار مطالب در هر زمان و مکان.
8. افزایش یادگیری نسبت به آموزش سنتی.
9. استفاده از امکانات چند رسانه ای.
10. تنوع دروس.
معایب آموزش مجازی
1. محدودیت های فنی.
2. نیاز به ابزار و تجهیزات خاص.
3. عدم برابری دانش آموزان در دانش استفاده از کامپیوتر.
4. مشکل آموزش دروس عملی و ارزیابی به شکل آنلاین.
5. تجربه کم در ارائه دروس به روش آموزش اکترونیکی.
6. عدم امنیت اخلاقی در اینترنت.
7. عدم اطلاع رسانی کافی در خصوص این شیوه آموزش و در نتیجه عدم آگاهی جامعه از امکانات آن.
8. انحصار در شبکه های مخابراتی دولتی و کیفیت پایین خدمات اینترنتی.
وب کنفرانس چیست ؟
وب کنفرانس یا کنفرانس تحت وب یا وبینار، نرم افزاری است که با استفاده از آن و با کمک کامپیوتر شخصی، گوشی هوشمند و یک میکروفون به راحتی می توانید جلسه های آموزشی، دوره و حتی تبلیغات کنید. وبینار به معنای سمینار تحت وب است که در آن افراد به آموزش از راه دور و یا معرفی یک محصول و تبلیغات می پردازند. وب کنفرانس این امکان را فراهم کرده تا مدرسان و اساتید، آموزش های خود را در قالب ویدئو های زنده و یا ضبط شده در اختیار کاربران قرار دهند. امروزه مخاطبین وبینار ها بسیار زیاد شده اند و اکثرا برای تبلیغات و معرفی محصولات از این سیستم استفاده می کنند. با کمک وب کنفرانس بازاریابان ارتباط نزدیک تری با مشتریان از سراسر دنیا دارند و تاثیر بیشتری رو مخاطبین خود می گذارند.
ویدئو کنفرانس چیست؟
ویدئو کنفرانس این امکان را فراهم می آورد تا چندین کامپیوتر از راه دور با یک دیگر در ارتباط باشند. از ویدئو کنفرانس بیشتر برای برگزاری جلسات در شرکت های بزرگ و کوچک و سازمان ها استفاده می شود. این سازمان ها می توانند با همکاران، شرکا و حتی مشتریان خود از راه دور ارتباط بر قرار کنند و به معرفی خدمات خود بپردازند.
یکی دیگر از کاربرد های ویدئو کنفرانس در آموزشگاه ها و دانشگاه ها برای آموزش از راه دور است. ویدئو کنفرانس کاربرد های بسیار زیادی در حوزه های مختلف دارد.
ویدیو کنفرانس چه مزایایی دارد؟
1. امکان برگزاری جلسات مختلف از راه دور و حضور از چند مکان به صورت همزمان.
2. امکان آموزش کارکنان از راه دور.
3. کاهش هزینه های رفت و آمد های طولانی.
4. ارتباط بهتر و موثر تر با مشتریانی که در سراسر دنیا پراکنده شده اند.
5.امکان آپلود فایل های آموزشی وگزارشات در حین برگزاری جلسه.
6. امکان مدیریت افرادی که در جلسه حضور دارند.
7. امکان چت آنلاین در حین برگزاری جلسات.
8. امکان درمان از راه دور.
9. آموزش پزشکان از راه دور.
و ده ها مزیت دیگر
انواع ارتباطات توسط تله کنفرانس
1. کنفرانس شنیداری: مبادله زنده پیام های صوتی در یک شبکه تلفنی است.
2. کنفرانس شنیداری-ترسیمی: هنگامی که در حین کنفرانس شنیداری امکان تبادل تصویر باشد کنفرانس شنیداری-ترسیمی خواهد بود.
3. کنفرانس تصویری: این کنفرانس اجازه میدهد که نه تنها صدا و گرافیک بلکه تصاویر متحرک هم مبادله شوند. این فناوری از شبکه های ماهواره ای یا تلویزیونی استفاده میکند.
4. کنفرانس تحت وب: همانطور که از نامش پیداست انتقال متن،گرافیک و رسانه های سمعی و بصری را از طریق اینترنت انجام میدهد، شامل کاربرد یک کامپیوتر همراه با یک مرورگر و ارتباطی که میتواند همزمان یا غیر همزمان باشد.
ویدیو کنفرانس در ایران
استفاده از این فناوری در مناطق وسیع و با گستردگی جغرافیایی بالا همچون ایران باعث ایجاد پل ارتباطی وسیع و ایمن در حوزه های مختلف تجاری و تخصصی میگردد ونقش بسزایی درافزایش بهره وری ایفا مینماید.شبکه ویدیو کنفرانس ایران زیر نظر«امور نگهداری ارتباطات راه دور و بین الملل معاونت نگهداری» اداره میشود.
تجهیزات ویدیو کنفرانسینگ،یکی از پیشرفته ترین تجهیزات ارتباطات در زمینه آموزش است، این تجهیزات کاربردهای متعدد و متفاوتی را به لحاظ آموزش و پژوهش دربردارد؛ با امکاناتی که این مرکز فراهم میکند دیگر نیازی به حضور فیزیکی استاد نیست و دانشجویان به صورت زنده و آنلاین به لحاظ صوتی و تصویری مباحث و محتوای آموزشی استاد را دریافت میکنند.
تجهیزات به ما اجازه میدهد که:
همزمان به شکل زنده بتوانیم از استادان معتبر خارجی استفاده کنیم.
در راه اندازی بعضی دوره هایی که در ایران استاد نداریم میتوانیم از اساتید بین المللی با هزینه های بسیار نازل تر کمک بگیریم.
از این طریق میتوان بدون صرف هزینه اقامت،رفت و برگشت، هزینه استاد و… در خیلی از کنفرانس های بین المللی شرکت کرد.
این دوره های آموزشی فعالیت های علمی پیش از جلسه،حین جلسه و پس از جلسه را به همراه دارد.
تمامی جلسات به شکل ویدیو کاست و CD همزمان ضبط میشودو میتواند بعدا مورد استفاده دانشجویان قرارگیرد، در پایان دوره ها مدرک معتبر بین المللی برای شرکت کنندگان موفق صادر میشود.
نتیجه گیری
تغییر و تحول در فرآیند آموزش و هماهنگ ساختن آن با تکنولوژی روز نیازمند بررسی دقیق مزایا و معایب به کارگیری فناوری اطلاعات در آموزش است، به کارگیری مناسب و صحیح آموزش الکترونیکی و ویدیو کنفرانس نقش شایان توجهی در جهش کشور به سوی تولید و دانش خواهد داشت.
پایان
ممنون از توجه شما