آشنایی کامل با قطعات کامپیوتری و آزمایشگاه معماری کامپیوتر
main board or Motherboard
مادربرد اصلی ترین بخش یک رایانه به شمار می رود و کار آن کنترل کردن پردازشگر مرکزی و ارتباط دادن آن با قسمت های دیگر است.
cpu(central processing unit)با هیچ یک از اجزای خارجی مرتبط نبوده و ارتباط با آنها از طریق BIOS برقرار می شود.در واقع بین CPU و و I/O یک مدار واسط وجود دارد
ساختار ظاهری مادربورد شامل مجموعه ای از قطعات الکترونیکی مانند خازن، ترانزیستور، مقاومت، دیود، آی سی و ورودی هایی است که روی یک برد الکترونیکی بزرگ چند لایه از جنس سیلیسیم و درصد کمی از چوب قرار می گیرند. روی صفحه مادربورد چندین خط به رنگ های متفاوت دیده می شود که همه قطعات را به هم متصل می سازد و به آنها اصطلاحاًباس می گویند.
اجزای مادربورد
سوکت نصب پردازنده
کانکتورهای IDEیا SATA (برای اتصال کابل هارد دیسک یا درایوهای cd یا writer استفاده می شود)
رسانه های ذخیره سازی عبارتند از:
فلاپی درایو
هارد درایو
CD-ROM درایو
معمولا" هر یک از دستگاه های فوق از طریق یک واسط ( اینترفیس ) با نام IDE (Integrated Drive Electronics) به کامپیوتر متصل می گردند.اینترفیس IDE یک روش استاندارد برای اتصال یک دستگاه ذخیره سازی به کامپیوتر است .شکل زیر هارد را به همراه برد کنترلی مربوطه در کنار یکدیکر نشان می دهد.
دستگاه های IDE از یک کابل ریبونی برای ارتباط با یکدیکر استفاده می نمایند. در این نوع کابل تمام سیم های مورد نظر بصورت تخت و در کنار یکدیگرقرار می گیرند. این نوع ریبون ها دارای 40 و یا 80 سیم می باشندابتدا و انتهای کابل های فوق از یک کانکتور خاص استفاده می گردد. در قسمت میانی کابل فوق از یک کانکتور دیگر نیز استفاده می گردد . مجموع طول کابل فوق نمی تواند از 18 اینچ ( 46 سانتیمتر) بیشتر باشد.فاصله بین اولین کانکتور ( یک سر کابل ) و کانکتور دوم ( میانی ) حداکثر 12 اینج و فاصله دومین کانکتور تا کانکتور سوم ( سر دیگر کابل ) حداکثر 6 اینچ است . رعایت فواصل فوق ، پیوستگی سیگنال را بدنبال خواهدداشت .
سه کانکتور فوق دارای رنگ های متمایزی بوده و به دستگاه های خاصی متصل خواهند شد.
کانکتور آبی برای اتصال به برد اصلی
کانکتور مشکی برای اتصال به درایو اولیه (Master)
کانکتور خاکستری برای اتصال به درایو ثانویه (Slave)
کانکتور های (SATA (serial ATA
تفاوت ظاهری آنها با کانکتورهای IDE کابل ریبونی با عرض کمتر و کانکتورهای کوچکی است که کار اسمبل کردن کامپیوتر را ساده تر می کنند.
سرعت انتقال و ذخیره اطلاعات در آنها به طور متوسط بین 2 تا 3 برابر IDEمی باشد
کانتکتورهای SATA وIDEدر هارد
اسلات های نصب حافظه(RAM)
اسلات های PCI
با آنها قطعاتی نظیر مودم کارت شبکه و… بر روی مادربورد نصب می شود
اسلات های AGP
کارت گرافیک بر روی آن قرار می گیرد
اسلات ISA(Industry Standard Architecture)
اسلات ISA یکی از قدیمیترین اسلاتهای مادربردها میباشدISA بمعنی معماری استاندارد صنعت کامپیوتر میباشد اسلات یا گذرگاه isa گذرگاهی 8 بیتی یا 16 بیتی است که در روی main board های قدیمی دیده می شود که برای support کردن بعضی از کارتهای جانبی مورد استفاده قرار می گرفت
باتری BIOS
وظیفه این باتری تغذیه مادر برد برای نگهداری و محاسبه زمان و تاریخ سیستم،واطلاعات مربوط به تنظیمات CMOS در مدتی که سیستم خاموش است می باشد
پورت های سریال ،موازی وUSB
USB برگرفته از حروف ابتدایی ۳ کلمه Universal Serial Bus می باشد که به معنی گذرگاه عمومی سریال است . از این استاندارد برای رد و بدل اطلاعات بین دستگاه های جانبی و کامپوتر استفاده می شود . یو اس بی تا به امروز در ۳ ورژن مختلف ارائه شده که USB 1.0 ، USB 2.0 و USB 3.0 نام گذاری شده اند . یو اس بی ۲ برای ارتقای ۱ و یو اس بی ۳ برای ارتقای ۲ ارائه شده اند . به دلیل ماهیت یو اس بی که تبادل اطلاعات می باشد ، در ورژن آخر روی سرعت انتقال داده ها تمرکز شده و مهمترین تفاوت بین یو اس بی ۳ و ۲ همین مسئله می باشد .
سرعت انتقال داده USB 2.0
سرعت انتقال داده در USB 2.0 حدود ۴۸۰ مگا بیت بر ثانیه یا ۶۰ مگا بایت بر ثانیه است که با این ویژگی ، برچسب ” High Speed ” را از آن خود کرده ( در حالی که usb 1.0 این برچسب را ندارد ) . اما در مقابل یو اس بی ۲ ، یو اس بی ۳ با سرعت انتقال اطلاعات معادل با ۴۰۰ مگا بایت یا ۳٫۲ گیگا بیت بر ثانیه می تواند حداکثر عملیات را انجام دهد .
سرعت انتقال داده USB 3.0
جدای از مبحث سرعت ، USB 3.0 حداکثر توان انتقالی به دستگاه های متصل به پورت را افزایش می دهد . یو اس بی ۲ به ازای هر واحد بار متصل ، ۱۰۰ میلی آمپر را عبور می دهد . این در حالیست که یو اس بی ۳ می تواند با حداکثر ۶ واحد توان ، ۱۵۰ میلی آمپر را ارائه دهد که جمعا ۸۰۰ میلی آمپر را ساپورت می کند . این قضیه برای دستگاه هایی که با پورت یو اس بی شارژ می شوند بسیار مناسب خواهد بود . اما برای لپ تاپ ها خبر خوبی نیست چون باید توان بیشتری را تحویل دستگاه مورد نظر دهند .
تفاوت دیگر بین این دو این است که یو اس بی ۲ چهار سیمه می باشد در حالیکه یو اس بی ۳ هشت سیمه است . جدای از ۴ سیم موجود در usb 2 ، چهار سیم دیگر برای ویژگی SuperSpeed تعبیه شده که از همین ۴ تا سیم نیز ۲ تا برای دریافت فوق سریع اطلاعات و ۲ تا برای ارسال فوق سریع اطلاعات استفاده می شود .
کانکتور اتصال مادربورد به کابل برق منبع تغذیه
CHIPSET
مادربردها از دو تراشه (Chip )با نام های پل شمالی (Northbridge )و پل جنوبی ((Southbridge برای کنترل عملیات پردازشی و تبادل اطلاعات بین دستگاه ها و قطعات مرتبط با سیستم استفاده می کنندپل شمالی که بیشتر به چیپ ست مادربرد معروف است، نقش فرماندهی سیستم را برعهده داشته و پل جنوبی در نقش معاون ایشان ایفای نقش می کند
وظیفه chip set ها هدایت داده بین هارد دیسک حافظه و پردازنده می باشد.
پردازنده برای دسترسی به هر بخش از حافظه، درخواست خود را به صورت کتبی خدمت چیپ ست اصلی تقدیم کرده تا این امکان مهیا شود. لازم به ذکر است که موارد درخواستی پردازنده توسط چیپ ست از حافظه دریافت و تحویل پردازنده خواهند شد. تمام مادربردهای مبتنی بر پردازنده های Intel از این شیوه استفاده می کنند
شرکت AMD همزمان با معرفی پردازنده های 64 بیتی Athlon64 تغییر جالبی در این شیوه اعمال کرد، بدین صورت که کنترل گر حافظه را از داخل چیپ ست اصلی مادربرد خارج و آن را به داخل پردازنده منتقل کرد تا پردازنده، دسترسی مستقیم به محتویات حافظه داشته باشد. با این شیوه، AMD واسطه گری و حق دلالی چیپ ست اصلی را قطع کرد و با این کار افزایش زمان دسترسی به داده های ذخیره شده بر روی تراشه های حافظه را توسط پردازنده موجب شد.
در همان زمان شرکت nVIDIA طی یک فرصت طلبی چیپ ست جنوبی (معاون کلانتر) را در مادربردهای مبتنی بر پردازنده های 64 بیتی AMD بر باد داد و اعلام کرد که برای مدیریت تمام قطعات و دستگاه های مرتبط با سیستم از یک چیپ ست منفرد استفاده خواهد کرد و البته این کار را نیز عملی کرد. اقدام nVIDIA نه تنها خللی به کیفیت سیستم های مبتنی بر پردازنده های 939 پینی و 64 بیتی AMD وارد نکرد، بلکه پردازنده های 64 بیتی به کمک این شیوه نیروی دوباره ای گرفته و وارد حوزه های جدیدی از پردازش شدند
CMOS(complementary metal oxide semiconductor)
حافظه ای از نوع RAM است که روی برد اصلی نصب شده و اطلاعات مربوط به پیکربندی سیستم را در خود نگهداری می کند.مواردی نظیر تاریخ و زمان سیستم،اولویت بوت درایوها،تعیین رمز عبورسیستم ازجمله اطلاعات ذخیره شده در CMOS می باشد و برای تغییر آنها باید وارد SET Upشد.با در آوردن باتری مادربورد تنظیمات CMOS به حالت پیش فرض بر می گردد
BIOS(basic input/output system)
نوعی نرم افزار است که مستقر کردن سیستم عامل در حافظه هنگام روشن شدن کامپیوتر را ارائه می کند.
تفاوت CMOS با BIOS:
BIOSبرنامه ای است که یک کامپیوتر را استارت می کند در حالیکه CMOS جایی است که برنامه BIOS اطلاعات و جزئیات مورد نیازش از قبیل تاریخ، زمان و تنظیمات سیستم را ذخیره می کند.
BIOS یک برنامه کوچک است که کنترل سیستم را از زمانیکه کامپیوتر روشن می شود تا زمانیکه سیستم عامل کنترل را بدست می گیرد در اختیار دارد. BIOS یک Firm ware (برنامه ای که در حافظه فقط خواندنی ROM قرار دارد) است.
تفاوت CMOS وBIOS
CMOS یک نوع تکنولوژی از حافظه است که می تواند تنظیمات مورد نیازش را برای راه اندازی کامپیوتر در خود ذخیره کند. و در صورت نیاز کاربر می تواند اطلاعات یا تنظیماتی را اصلاح کند.
BIOS کامپیوتر قطعاتی مانند فلاپی دیسک درایو و هارد دیسک و سرعت کلاک سخت افزاری را کنترل و راه اندازی می کند.اما پارامترهای خاصی برای راه اندازی کامپیوتر مورد نیاز است که باید در جایی ذخیره و نگهداری شود. اینجا همان حافظه CMOS است و برنامه BIOS هر بار برای انجام وظایف خود از این اطلاعات استفاده می کند. بنابراین مشاهده می کنید که این دو به هم مرتبطند ولی دو واحد جداگانه هستند.
از بین بردن پسورد BIOS کامپیوتر
اگر به محض روشن کردن کامپیوتر، از شما پسورد درخواست شد، یعنی روی بایوس پسورد گذاری شده است. (این را با پسورد ویندوز اشتباه نگیرید ! پسورد بایوس به محض روشن کردن کامپیوتر درخواست می شود)
روش های سخت افزاری برای حذف پسورد بایوس :
استفاده از Jumper ها:
بر روی تمام مادربردها یک Jumper است که از آن برای پاک کردن CMOS میتوانید استفاده کنید.کنار این Jumper معمولا این عبارت دیده میشود Clr CMOS. تنها کاری که شما میکنید این است که Jumper را از پایه 1و2 درآورده و به پایه 3و4 منتقل کنید و بعد از چند ثانیه دوباره به حالت اول برگردانید. تنظیمات CMOS به حالت اولیه برخواهد گشت و پسورد بایوس هم حذف خواهد شد.
در آوردن باتری: میتوانید باتری دستگاهتان را که روی مادربرد است درآورده و دوباره جا بیاندازید در این حالت تمام اطلاعات CMOS به حالت پیش فرض برمیگردد. ولی توجه داشته باشید که جا انداختن باتری کمی مشکل است.
عوض کردن آی سی Cheap CMOS ) ) اگر هیچ یک از روشهای بالا جواب نداد میتوانید آی سی CMOS را با یک آی سی از همان نوع عوض کنید. یا آن را دوباره برنامه ریزی کنید. این کار ابزار مخصوصی نیاز دارد و از عهده تکنسین های خبره بر می آید.
انواع مادربورد
سازندگان مادربورد
پردازنده مرکزی(central processing unit)
مهمترین قطعه موجود در یک کامپیوتر و به عنوان مغز آن محسوب می شود.قطعه ای مربعی شکل در ابعاد 4 تا 5 سانتی متر و از جنس سیلیکون است.این قطعه شامل میلیون ها ترانزیستور بوده ووظایف زیر را انجام می دهد:
انجام عملیات محاسباتی مانند جمع ،ضرب،و…
انتقال داده از یک نقطه به نقطه دیگر
اجرای مجموعه دستورات و تصمیم گیری های منطقی(پردازنده ها دستورات برنامه را که تبدیل به زبان ماشین شده اجرا می کنند)
معیارهای انتخاب cpu
سرعت پردازنده(clock speed)
حافظه نهان (cache)
منظور از سرعت پردازنده تعداد دستوراتی می باشد که در هر ثانیه اجرا می شودو با واحد مگا هرتز سنجیده می شود.
یک پردازنده با سرعت GHz 3.2 (گیگا هرتز) می تواند درهر ثانیه بیش از 300 ملیون دستور اجرا کند.
دلیل استفاده از حافظه کش:از آنجا که پردازنده بسیار سریع و حافظه اصلی کند می باشد پردازنده وقت زیادی را صرف رسیدن اطلاعات از حافظه می کند.برای حل این مشکل از حافظه های سریع و گران قیمت کش در کنار Cpu استفاده می شود.وظیفه آن نگهداری موقت اطلاعات وتبادل سریع آنها با CPU است.بنابراین cpu های full cache خریداری کنید
شرکت های تولید کننده cpu
Cyrix- Motorola- IDT- IIT- NEC- Nexgen- Rise- Metaflow- Chips & Technology-Intel- IBM- AMD
از بین انها intel و AMD دو شرکت بزرگ تولید کننده CPU
می باشد
CPUهای شرکت intel
این شرکت از سال 1974 با عرضه ی پردازنده ی 8086 تولید انبوه CPU را آغاز نموده و در سال 1993 با عرضه ی نخستین پردازنده ی پنتیوم (Pentium )سهم عمده ای از بازار این قطعه ی مهم را به خود اختصاص داد.
نوع دیگر از پردازنده های شرکت اینتل ، پردازنده های سلرون ((Celeron است که حافظه کش در آنها با نیت کاستن ازهزینه های cpu حذف شده است.پس از آن Celeron A با مقدار کمی حافظه ی نهان تولید شد
نسل جدید پردازنده های اینتل Pentium D نام دارد که دارای دو پردازنده ی مستقل در کنار یکدیگر می باشد و به آن اصطلاحا پردازنده های دو هسته ای (Dual Core)گفته می شود.
پردازنده های جدید خانواده اینتل در سه سری CORE i7، CORE i5 و CORE i3 به بازار معرفی شده اند
که پردازنده های سریCOREi7 پیشرفته ترین آنهاست
اعداد فقط نشان دهنده توان های نسبی پردازش می باشند.
سطح نسبی توان پردازش نیز توسط رتبه بندی اینتل بر مبنای مجموعی از عوامل از جمله تعداد هسته ها، سرعت، اندازه cache و نیز چند تکنولوژی اینتلی مانند ((Turbo Boost و ((Hyper Threadingتعیین می شوند.
Core i3 ها با سه ستاره، i5 با چهار ستاره و i7 با پنج ستاره رتبه بندی می شوند. رتبه بندی ها از سه ستاره شروع نمی شوند و CPU های سلرون (Celeron) و پنتیوم (Pentium) به ترتیب یک و دو ستاره دارند
هرچه تعداد هسته ها بیشتر باشد task یا threadهایی که در یک زمان به آن پرداخته می شوند بیشتر می شود.
کمترین تعداد هسته ها در Core i3 با تنها دو هسته می باشد. در حال حاضر تمام core i3 ها پردازنده های دو هسته ای هستند.
هم اکنون تمامی core i5 ها به جز core i5-661 همگی چهار هسته ای هستند. core i5-661 تنها یک پردازنده دو هسته ای با توان سرعت 3.33 گیگا هرتز است. به یاد داشته باشید که تمام core i3 ها دو هسته ای هستند
ویژگی های پردازنده های اینتل
Intel Turbo Boost : تکنولوژی اینتل توربو بوست این امکان را به پردازشگر می دهد که به صورت فعّال توان سرعت را در زمان نیاز افزایش دهد. بالاترین حدّی که توربو بوست در هر زمانی می تواند توان سرعت را بالا ببرد به تعداد هسته های فعّال، میزان تخمینی مصرف جریان ، میزان تخمینی مصرف انرژی ، و دمای پردازنده بستگی دارد.
برای core i5-66، بالاترین حد فرکانس پردازشگر 3.6 گیگا هرتز است از آنجایی که هیچ یک از CPU های core i3توربو بوست ندارند، i5-661 می توانند در زمان نیاز جایگزین آن شوند. از آنجایی که تمام پردازنده های core i5 مجهّز به آخرین نسخه این تکنولوژی، تمامی آنها می توانند جایگزینcore i3 شوند. اندازه Cache: اساساً، RAM تعاملات هارد دیسک را را به حداقل می رساند، در حالی که cache تعاملات پردازنده با RAM را به حداقل می رساند. مسلّماً با داشتن cache بزرگتر اطلاعات بیشتر با سرعت بیشتر قابل دسترسی هستند.
فرا ریسمانی (Hyper-Threading)
یک core در یک زمان می تواند تنها به یک ترد بپردازد. بنابراین چنانچه یک CPU دو هسته ای باشد می تواند به دو ترد به طور همزمان بپردازد . با این وجود، اینتل تکنولوژی را معرّفی کرده است به نام هایپر تریدینگ که یک هسته را قادر می سازد تا به چند ترد بپردازد.
تنها پردازنده های core i3 وcore i7 از چند نخی پشتیبانی می کنند.
i3 ها 2 هسته ای بوده بنابراین با هر هسته به 2 thread می پردازد مجموعا 4 thread همزمان اجرا می شود.اما i7 4 هسته ای بوده و 8 thread همزمان اجرا می شوند
8 مگابایت cache، تکنولوژی توربو بوست اینتل و هایپر تردینگ همه و همه core i7 را از سایرین متمایز می کند.
پردازند های شرکت AMD
این شرکت از رقبای اصلی اینتل بوده وپردازنده های اولیه آن شامل duron و athlon استپردازنده های athlon با سرعت نسبتا بالا و حافظه کش داخلی و خارجی رقیب اصلی پردازنده های pentium IV با سرعت 1.8 تا 2 گیگاهرتز می باشد.
در صورت خرید پردازنده شرکت اینتل باید مادربورد متناسب با آن خریداری شود.چرا که بردهای شرکت AMD آن را پشتیبانی نمی کند
انواع حافظه
حافظه RAM(random access memory):
این نوع حافظه برای ذخیره سازی موقت اطلاعات رایانه در حالت کار با سیستم به کار می رود.
:(Read Only Memory )ROM این نوع حافظه، حافظه دائم است و از آن برای ذخیره سازی اطلاعات مهم استفاده می شود.
Caching نوعی حافظه است که برای ذخیره اطلاعاتی که دارای فرکانس بازیابی بالا می باشند استفاده می شود.
انواع حافظه
Common DRAM packages. From top to bottom: DIP, SIPP, SIMM (30-pin), SIMM (72-pin), DIMM (168-pin), DDR DIMM (184-pin).
cache
حافظه ای ویژه ای است که یک نسخه از مقادیر داده ای پر مصرف در آن نگهداری می شود.حافظه cache محتوای نقاطی از RAM که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند همراه با نشانی آنها می باشد، هنگامیکه پردازنده به محلی از حافظه رجوع می کند cache بررسی می شود تا مشخص شود که آن نشانی در آن موجود است یا خیر، چنانچه نشانی مورد نظر در cache موجود باشد داده ها به پردازنده تحویل داده می شوند در غیر این صورت دستیابی معمولی به حافظه صورت می گیرد وقتی سرعت دستیابی به RAM در مقایسه با سرعت ریز پردازنده پایین باشد cache مفید واقع می شود چرا که سرعت دستیابی به آن همیشه بیشتر از سرعت دستیابی به RAM است.
انواع حافظه cache
CACHE L1 نوعی cache که برای بهبود سرعت پردازش در پردازنده های I486 و سطح بالاتر تعبیه می شود. cache L1را که عموما حاوی 8KB است می توان در یک سیکل ساعت خواند، بنابراین در ابتدا این cache جستجو می شود.I486 یک cache L1دارد. پنیتیوم دارای دو cache است که یکی برای برنامه ها ودیگری برای داده ها می باشد. • CACHE L2 نوعی cache که متشکل از STATIC RAMمی باشد در مادربردهایی که از پردازنده های I486 یا سطح بالاتر استفاده می کنند. cache L2که عموما 128 کیلوبایت تا یک مگابایت هستد ازDRAMسریعتر است اما از cache L1موجود در تراشه CPU کندتر است. آن را LEVEL2 CACHE نیز می نامند.
انواع حافظه ram
) SRAM حافظه ایستا)(static RAM)
DRAM (حافظه پویا) (Dynamic RAM)
ساختار حافظه RAM از خازن و ترانزیستور تشکیل شده است اطلاعات صفر و یک در خازن نگهداری شده و ترانزیستور امکان کنترل مدارات موجود بر روی حافظه بمنظور خواندن مقدار ذخیره شده در خازن و یا تغییر وضعیت مربوط به آن، فراهم می نماید
بمنظور ذخیره سازی مقدار "یک" در حافظه، ظرف فوق می بایست از الکترونها پر گردد. برای ذخیره سازی مقدار صفر، می بایست ظرف فوق خالی گردد. مسئله مهم در رابطه با خازن، نشت اطلاعات است (وجود سوراخ در ظرف) بدین ترتیب پس از گذشت چندین میلی ثانیه یک ظرف مملو از الکترون تخلیه می گردد.
DRAM
خازن های این نوع حافظه پس از مدتی تمایل به خالی شدن دارند بنابراین لازم است شارژ شوند.به عبارت بهتر برای آنکه DRAM ها بتوانند داده را در خود نگه دارند باید به طور مدام refresh شوند (خازنهای موجود در آنها شارژ شوند).
بنابراین رم های پویا مداوما باید در حال refresh شدن باشند درغیر اینصورت اطلاعات داخل خود را از دست میدهند . بنابراین اینrefresh شدن ها باعث میشود از سرعت این رم کم بشود . عملیات فوق (Refresh)، هزاران مرتبه در یک ثانیه تکرار خواهد شد. این نوع حافظه ها مجبور به بازخوانی اطلاعات بصورت پویا خواهند بود. فرآیند تکراری " بازخوانی / بازنویسی اطلاعات" در این نوع حافظه ها باعث می شود که زمان تلف گردد.
Static ram
حافظه های SRAM دارای یک تکنولوژی کاملا" متفاوت می باشند. در این نوع از حافظه ها از فلیپ فلاپ برای ذخیره سازی هر بیت حافظه استفاده می گردد. یک فلیپ فلاپ برای یک سلول حافظه، از چهار تا شش ترانزیستور استفاده می کند . حافظه های SRAM نیازمند بازخوانی / بازنویسی اطلاعات نخواهند بود، بنابراین سرعت این نوع از حافظه ها بمراتب از حافظه هایDRAM بیشتر است .
SRAM ها نیازی به شارژ متناوب ندارند زیرا ترانزیستورهای تشکیل دهنده آنان تا زمانی که برق قطع نشده است داده را در خود نگه می دارند. این مشخصه SRAM ها منجر به پیدایش فوایدی برای آنان شده است که یکی از مهمترین آنان، سرعت بالای نوشتن/خواندن داده ها در SRAM می باشد (زیرا برخلاف DRAM ها نیازی به شارژ متناوب ندارند).
مقایسه sram با dram
1- SRAM یک حافظه ایستاست در حالیکه DRAM حافظه ای پویاست. 2- SRAM در مقایسه با DRAM سریعتر است. 3- انرژی مصرفی SRAM در مقایسه با DRAM کمتر است. 4- SRAM در مقایسه با DRAM از ترانزیستورهای بیشتری برای ذخیره هر بیت داده استفاده می کند. 5- SRAM گرانتر از DRAM است. 6- حافظه ارزانتر DRAM بیشتر در حافظه اصلی به کار می رود درحالی که SRAM بیشتر در حافظه Cache به کار می رود.
درحال حاضر 4 نوع RAM رو ی کامپیوتر ها وجود دارد که اصطلاحا SDRAM,DDR1,DDR2,DDR3,DDR4 نامیده می شوندتنها تفاوت آنها از لحاظ شکل ظاهری و سرعت انجام عملیات است.
SDRAM امروزه فقط بر روی کامپیوتر های قدیمی یافت شده دارای 68 پین ودوشکاف می باشد از سال 2003 به بعد از این نوع RAM استفاده نمی شود
Synchronous dynamic random-access memory
DOUBLE DATA-RATE SDRAM
DDR1 دارای 184 پین و DDR2 دارای 240پین بوده و تنها یک اتصال به مادربورد دارند.
DDR1 از لحاظ ساختار داخلی تفاوت چندانی با SDRAM نداشته فقط دارای سرعت دوبرابر است
DDR2 برخلاف DDR1 که ظرفیت های 128 مگابایت تا 1 گیگابایت را پشتیبانی می کندDDR2 ظرفیتی معادل 256 مگابایت تا 4 گیگابایت را پشتیبانی می کندو با مصرف انرژی کمتر سرعت بسیار بیشتری نسبت به DDR1 دارد.
Double Data Rate
DDR حافظه هایی از این نوع با هر سیکل دو بسته اطلاعاتی را منتقل می کنند. اگر بخواهیم به زبان ساده تر بگوییم حافظه ای که DDR است دو برابر حافظه ای که DDR نیست سرعت دارد (حافظه های SDRAM که امروزه دیگر درکامپیوترهای شخصی استفاده نمی شود)
نسل های DDR شاملDDR1,DDR2,DDR3,DDR4 می باشد
اولین بار شرکت میکرون از جایگزینی DDR4 به جای DDR3 DRAM خبر داد. این شرکت از سال 2013 نمونه های اولیه DDR3 DRAM را عرضه خواهد کرد و به نظر می رسد عرضه انبوه این محصول تا سال 2014 به طول بینجامد.
مهم ترین ویژگی DDR4 مصرف کمتر انرژی است که از 1.5 ولت به 1.2 ولت کاهش یافته و با توجه به بحران انرژی در جهان امری مهم به نظر می رسد.
نیمه تاریک
یک ماژول حافظه که برای کار با یک نوع از رابط کاربری DDR طراحی و بر روی مادربرد نصب شده، امکان کار با انواع دیگر رابط کاربری DDR را ندارد! انواع مختلف حافظه از نظر الکتریسیته با یکدیگر همخوانی ندارند و از نظر تعداد پین های روی چیپ هم با یکدیگر فرق می کنند (DDR ویژه دسک تاپ دارای ۱۸۴ پین است در حالی که DDR2 و DDR3 هر کدام ۲۴۰ پین دارند). در نتیجه شما نمی توانید از انواع جدیدتر حافظه بر روی یک مادربرد قدیمی تر استفاده کنید و همزمان با ارتقاء رم مجبور به تعویض مادربرد و به تبع آن برخی دیگر از قطعات هم خواهید بود. پس همیشه باید برای ارتقاء میزان حافظه دستگاه تان از همان نوع DDR استفاده کنید که قبلا داشته اید و امکان استفاده از انواع بهینه و جدیدتر را ندارید.
به عبارت بهتر تعداد پین ها،سرعت وفرکانس کار انواع حافظه آن ها را از لحاظ ظاهری ناسازگار ساخته است.
چنانچه پس از نصب RAM افزایشی در حافظه رخ ندهد یا RAM سوخته یا اسلات ها دچار اشکال شده اند
یکی از اصلی ترین عملیات کامپیوتر در هنگام روشن شدن عملیات POST یا Power On Self Test میباشد. که تمامی نرم افزارها و قطعات سخت افزاری لازم برای بوت سیستم را تست کرده و آماده به کار میکند . گاهی اتفاق می افتد که یک یا چندی از برنامه ها یا قطعات معیوب شده یا به عللی از انجام وظیفه باز می مانند، اینجاست که بایوس با تنها راه ارتباطی مستقیم با کاربر ( بوق ) شما را آگاه می سازد. اما تا وقتی که از مفهوم بوقهای بایوس اطلاع نداشته باشید تشخیص اینکه کدام یک از قطعات وظیفه خود را به خوبی انجام نمیدهد، تقریبا غیر ممکن است. ورفع اشکال را با سختی و مشقت بسیار همراه میکند.
:Award BIOS در این نوع بوق ها نامحدود نشانه وجود خطا در حافظه اصلی است یا علت آن خرابی RAM است
: AMI BIOS در این نوع بایوس یک یا دو یا سه بوق کوتا بیانگر اشکالات متفاوت حافظه اصلی است و یک بوق بلند به همراه3بوق کوتا بیانگر توقف آزمایش حافظه به علت وجود خطا در آن است
سازندگان حافظه
شرکت میکرون micron که معروف ترین تولید کننده چیپ های رم می باشد http://www.micron.com/products/
شرکت ELPIDIA http://www.elpida.com/en/products/index.htm
سامسونگ : این شرکت کره ای یکی از بزگترین تولید کننده چیپست های حافظه می باشد. http://www.samsung.com/global/busine…uctor/products
proMos شرکت تایوانی proMos http://www.promos.com.tw/
Hynix سازگاری این چیپ واقعا بالاست http://www.hynix.com/gl/index.js
HARD
مجموعه ای از چند صفحه مغناطیسی از جنس آلیاژهای آلومینیوم می باشد که به صورت موازی و به فاصله کمی از یکدیگر حول یک محور قرار گرفته اند و با سرعت بسیار بالا گردش می کنند.
عملیات خواند ونوشتن رو ی مجموعه دیسک ها توسط هد های خواندن و نوشتن انجام می شود.
مهمتریم مشخصه دیسک سخت ظرفیت آن است که با واحد گیگابایت سنجیده می شود
تولید کنندگان بزرگ هارد دیسک
هاردهای ide
هارد های IDE(integrated drive electronic) که گاهی هم ATA خوانده می شدند تا مدت ها تنها انتخاب کاربران بودند اما نیاز به سرعت و ظرفیت بالا منجر به تولید هاردهای جدیدی به نامSATA شد.
این نوع هارد ها از تکنیک master,slave استفاده می کنند.
هارد دیسک های sata
تفاوت ظاهری آنها با هاردهای IDE کابل ریبونی با عرض کمتر و کانکتورهای کوچکی است که کار اسمبل کردن کامپیوتر را ساده تر می کنند.جدای از تفاوت ظاهری سرعت انتقال و ذخیره اطلاعات در انها به مراتب بیشتر از هاردهای IDE می باشد(به طور متوسط 2 تا 3 برابر است).
همچنین برخی ازهاردهای SATA دارای کانکتورهای برق مخصوص به خود هستند .اما برخی از آنها همچنان از کانکتورهای برق معمولی معروف به Molex استفاده می کنند.
در این هارد ها نیاز به تنظیم جامپر برای master-slave بودن نیست و این کار ازطریق set up انجام می شود
Molex power connector