موضوع تحقیق:
فهرست مطالب
عنوان:
اهمیت ورزش
تاریخچه تنیس
تنیس
آموزش ذهنی و روانی برای مسابقات
مهارت های تنیس
قوانین و مقررات تنیس
استراتژی و تاکتیک در تنیس
اصطلاحات ورزش تنیس
تغذیه مناسب درورزش تنیس
پیشگیری از آسیب های ورزش تنیس
بیومکانیک تنیس
آگاهی و اطلاعات اثر بخش در تنیس
منابع
– اهمیت ورزش
امروزه ورزش یکی از اموری است که به عناوین مختلف در جهان مطرح شده و گروه زیادی به اشکال گوناگون با آن سرو کار دارند. برخی از مردم، ورزشکار حرفه ای اند و گروهی ورزشکار آماتور . گروهی طرفدار و علاقه مند به ورزش و دیدن برنامه ها، مسابقات و نمایش های ورزشی بوده، وعده ای نیز از راه ورزش امور زندگی خویش را می گذرانند.
وزارتخانه ها و ادارات ورزشی فراوانی تاسیس شده و مخارج زیادی صرف ورزش ، ساختن استادیوم ها، مجتمع ها و باشگاه های ورزشی و نیز تهیه وسائل و لباس های ورزشی و یا تماشای مسابقات ورزشی می شود. بخش های قابل توجهی از برنامه های تلویزیون ، رادیو ، مجلات و سایر رسانه های گروهی، به ورزشی و اخبار ورزشی اختصاص دارد و خلاصه ورزش یکی از اموری است که در جهان به صورت جدّی مطرح بوده و از جهات مختلف دارای اهمیت می باشد، از جمله:
* امروزه یکی از مشکلات جامعه بشری، مساله بی کاری و عوارض ناشی از آن است. بی کاری، به ویژه برای نوجوانان و جوانان و به خصوص در ایام تعطیلات تابستانی مدارس و مراکز آموزشی، بسیار خطرناک و مضرّ است و باید با آن مبارزه شده ، یا به نحوی اوقات بی کاری را پر نمود که مفید بوده و یا لااقل مضر نباشد. بسیاری از انحرافات، از قبیل: اعتیاد به مواد مخدر، دزدی و ایجاد مزاحمت، دعواها و درگیری های خیابانی، انحرافات جنسی و … زاییده بی کاری و ولگردی است.
مرحوم شهید مطهری در کتاب تعلیم و تربیت در اسلام، مطلبی تحت عنوان "زن و غیبت" دارد و می فرماید:
"زن ها در قدیم مشهور بودند که زیاد غیبت می کنند. شاید این به عنوان یک خصلت زنانه معروف شده بود که زن طبیعتش این است و جنساً غیبت کن است؛ در صورتی که چنین چیزی نیست، زن و مرد فرق نمی کنند. علتش این بود که زن – مخصوصاً زن های متعیّنات، زن هایی که کلفت داشته اند و در خانه، همه کارهایشان را کلفت و نوکر انجام می دادند- هیچ شغلی و هیچ کاری، نه داخلی و نه خارجی نداشت، صبح تا شب باید بنشیند و هیچ کاری نکند. کتاب هم که مطالعه نمی کرده و اهل علم هم که نبوده، باید یک زن هم شان خود پیدا کند، با آن زن چه کند؟ راهی غیر از غیبت کردن به رویشان باز نبوده، و این برایشان یک امر ضروری بوده؛ یعنی اگر غیبت نمی کردند، واقعاً بدبخت و بی چاره بودند."
شاید به واسطه جلوگیری از همین عوارض سوء بی کاری باشد که می بینیم در اسلام از "کار و انسان شاغل" بسیار تجلیل شده است. احادیث فراوانی در این زمینه وارد شده که توجه شما را به برخی از آن احادیث جلب می نمایم:
امام علی علیه السلام فرمود:
اِنَّ اللّهَ یُحِبُّ المُحتَرِفَ الاَمینَ؛
خداوند، انسان امینی را که دارای حرفه است (و به آن اشتغال دارد) دوست می دارد.
رسول خدا صلی علیه واله فرمود:
اَلکادُّ لِعِیالِهِ کَالمُجاهِدِ فی سَبیلِ اللهِ؛
کسی که خود را برای اداره زندگی اش به مشقت می اندازد، مانند کسی است که در راه خدا جهاد می کند.
بدون شک، مردم و کشور باید در پی ایجاد کار و اشتغال سالم برای همه باشند، ولی آیا همیشه امکان اشتغال برای همه و به ویژه جوانان و نوجوانان فراهم است؟ اگر این امکان فراهم نشد، تکلیف چیست؟ آیا ایجاد سرگرمی های سالم و مفید نمی تواند از بسیاری انحرافات جلوگیری کند؟
* ورزش یکی از مفیدترین و سالم ترین سرگرمی هایی است که می تواند اوقات فراغت جوانان و نوجوانان را پر کند.
* ورزش، کسالت و تنبلی را از انسان زدوده و به وی نشاط و شادابی بخشیده، او را برای انجام کارهای و وظایف فردی و اجتماعی آماده نموده و اخلاقش را بهبود می بخشد.
* ورزش، روحیه شجاعت، از خود گذشتگی، مبارزه با ظلم و ظالم و دفاع از مظلوم را در انسان تقویت نموده، اراده وی را قوی می سازد.
* ورزش، توان رزمی انسان را افزایش می دهد. بالا بودن توان جسمانی نیروهای نظامی و رزمی، تنها در زمان های گذشته که جنگ ها با سلاح های سرد صورت می گرفت، مورد توجه نبوده، بلکه امروزه نیز حائز اهمیت فراوان است و تمرینات بدنی قسمت عمده ای از آموزش های نظامیان و به ویژه کماندوها و نیروهای ویژه را تشکیل می دهد. همچنین افرادی که از نقطه نظر بدنی و جسمانی، ضعیف و یا ناقص باشند، در ارتش پذیرفته نشده و گاه از خدمت سربازی نیز معاف می گردند.
* اهمیت سلامتی و توانمندی جسمانی بر کسی پوشیده نیست.
پیامبر گرامی اسلام صلی علیه واله در باره حق بدن بر انسان می فرماید:
اِنَّ لِرَبِّکَ عَلَیکَ حَقّاً، وَ اِنَّ لِجَسَدِکَ عَلَیکَ حَقّاً وَ لاَ هلِکَ عَلَیکَ حَقّاً؛
پروردگارت بر تو حقی دارد، و بدنت بر تو حقی دارد، و خانواده ات نیز بر تو حقی دارد.
آن چه در این حدیث ارزنده قابل توجه است، این است که پیامبر بزرگوار اسلام، تا بدان پایه برای جسم و بدن ارزش و اهمیت قابل است که حق بدن را در ردیف حق پروردگار (آن هم بلافاصله بعد از آن) و در کنار حق خانواده (و حتی قبل از آن) ذکر می فرماید. زمانی انسان می تواند حق پروردگار و خانواده خویش را به بهترین نحوی ادا کند، که از بدنی سالم و نیرومند برخوردار باشد. ورزش، کمک شایانی به ایجاد و تقویت سلامتی جسمانی و روانی می کند، و افرادی که با روش صحیح ورزش می کنند و یا دارای کارهای با تحرک می باشند، سالم تر بوده و عمرشان از افرادی که کارهای بدون تحرک دارند بیشتر است.
شهید دکتر سیدرضا پاک نژاد در کتاب اولین دانشگاه و آخرین پیامبر می نویسد:
عضلات در حال ورزش10 تا 18 برابر در حال استراحت احتیاج به خون دارند،20دفعه بیشتر قند و اکسیژن مصرف می نمایند،50 بار زیادتر گازکربنیک دفع می نمایند، و با توجه به همین ارقام، اهمیت کار قلب هنگام ورزش روشن می گردد… .
در واکنش قلب در برابر کار عضلانی، مشاهده می شود ضربان های دبی، حجم خون، فشار خون و حتی ترکیبات فیزیکو شیمیایی خون را دگرگون می سازد. ضربان قلب هنگام کار بدنی، یعنی زمانی که عضلات را به فعالیت می داریم، 2- 3 و حتی 4 برابر، و امکان دارد به 200 ضربه در دقیقه برسد. حجم خون 2- 3 برابر و دبی قلب 6- 7 و حتی 8 برابر و گاه زیادتر شود و دبی قلب از 4 لیتر در دقیقه ممکن است به 30 تا 35 لیتر در دقیقه برسد، در صورتی که دبی قلب شخص سالم و ورزیده در حال معمولی 25 لیتر است… .
حجم قلب ورزش کاران و کارگرانی که کار بدنی سنگینی دارند، بدون شک افزایش می یابد، اما این افزایش به عقیده بسیاری، فیزیولوژیک و کاملاً طبیعی است. در اثر فعالیت بدن، حجم قلب افزایش می یابد، زیرا جدار بطن ها به ویژه بطن چپ ضخیم می شوند؛ یعنی همان طور که عضلات بازو در اثر ورزش یا ابتلا به برخی بیماری ها قوی می شود، عضلات قلب هم در اثر کار، قوی می گردد و در نتیجه قدرت انقباض قلب زیاد می شود… ."
وی در بخش دیگری از کتابش، در باره فواید ورزش چنین می نگارد:
* قدرت انقباض و نظم ضربان قلب پس از مدتی ورزش کردن بهتر می شود… .
* گنجایش ریه ها بیشتر می گردد و در نتیجه، اکسیژن بهتری و بیش تری به بدن می رسد… ورزش صحیح و معتدل و متناسب با مزاج، سبب نظم و ثبات حرکات تنفس می گردد و تنفس عمیق تر، ولی شمارش آن کم تر می شود.
* هر چه شخص ورزیده تر باشد، مقدار سوخت بدنش نقصان می یابد؛ یعنی در حقیقت در اثر مدتی ورزش کردن، بدن بهتر از مواد غذایی خود استفاده می کند.
* رشد و نمو بهتر انجام می گیرد، زیرا اکسیژن بهتر و بیشتر به تمام نسوج می رسد و در نتیجه، فعالیت غدد داخلی افزوده شده و بنابر عقیده ای در عضلانی که فعالیت می کنند، موادی ایجاد می شوند که به رشد و نمو کمک می نماید.
* قوّه جذب و دفع بهتر می شود.
* بدن عادت می کند در برابر مختصر فعالیت، ناگهان نفس تنگی پیش نیاید و ضربان قلب زیاد نشود و دیرتر خسته گردد و عرق نماید.
* هماهنگی بین اعصاب و مراکز عصبی و تقویت اعصاب، ایجاد شده و کارهای فکری، آسان تر می شود."
در کتاب زن و ورزش نیز در باره فواید ورزش چنین آمده است:
"بدن انسان بر خلاف ماشین یا هر وسیله دیگر که بر اثر کار و فعالیت مستهلک می گردد، با کار جان گرفته و توانایی بیش تری کسب می نماید. در زمان های گذشته، حرکت و تمرین های بدنی، بخشی از کار روزانه فرد به شمار می رفت، اما امروزه بر اثر پیش رفت تکنولوژی و ماشین، باید بیش تر از گذشته در جستجوی حرکت بود، و هر فرد بایستی آن را در برنامه روزانه خود بگنجاند… .
تنفس و یا نفس کشیدن وسیله ای است که با آن، اکسیژن به همه بدن می رسد و مواد زاید و اکسیده به بیرون ریخته می شود. در خلال تمرین، میزان نفس کشیدن افزایش می یابد. شخصی که بدنش تربیت شده با تمرین های ورزشی است، آهسته تر و عمیق تر از افراد دیگر نفس می کشد، فشارهای وارد بر سیستم تنفسی خویش را با تلاش کم تر و کارایی بیش تر پاسخ گوست.
تمرین ها به دستگاه هاضمه به دو طریق کمک می کنند:
* به علت پی آمد نیاز بدن به غذا، اشتها را افزایش می دهند.
* حرکت اندام های هاضمه تسریع می شود و حرکات دودی شکل معده – که موجب هضم غذا می گردد – سریع تر و راحت تر صورت می گیرد.
* تمرین های ورزشی ، عمل تخلیه را بهبود و از یبوست پیش گیری می کند. حرکات دودی شکل افزایش می یابد و در نتیجه ، روند ترشحات بدن کار آمدتر تنظیم می شوند. به طور کلی افرادی که فعالیت های جسمانی بیش تری دارند، کم تر از افراد کم حرکت ، به بیماری سنگ کلیه و اختلالات مشابه به آن مبتلا می شوند.
* بسیاری از مواد زاید، از طریق غدد عرق در پوست بدن بیرون ریخته می شود. این فرایند با تمرین های شدید ورزشی تسریع می شود؛ علاوه بر این، عرق کردن باعث تمیز شدن پوست می گردد.
* ارزش دیگر تمرین های ورزشی، در افزایش تولید سلول های قرمز خون در بافت های لنفاوی استخوان است. شمارش هموگلوبین خون بر اثر فعالیت بالا می رود. تمرین ها از بالا رفت فشار خون جلوگیری می کند."
* به طور کلی نقش ورزش در سلامتی انسان آن قدر زیاد است که امروزه بسیاری از بیماری ها را با ورزش مداوا می کنند، که به این شیوه مداوا "ورزش درمانی" گفته می شود.
* امروزه ورزش در سطح بین المللی ، بعد سیاسی نیز به خود گرفته است. گاه اتفاق می افتد کشوری که بیش تر مردم حتی نام آن را نشنیده اند، یک باره در جهان مطرح شده و به واسطه پیروزی های ورزشی، نامش در صفحه اول روزنامه های جهان و صدر اخبار قرار می گیرد. شرکت و یا عدم شرکت تیم های ورزشی یک کشور در یک کشور دیگر نیز، گاه جنبه سیاسی داشته و به معنای دوستی، دوشمنی، اعتراض و … تلقی می شود.
* در انسان غریزه قدرت طلبی، برتری جویی و مبارزه وجود دارد. ورزش و مسابقات ورزشی اگر در محیط و جوّ سالم برگزار شوند، زمینه اشباع این غریزه از طریق صحیح را فراهم می سازند. اگر این غریزه و سایر غرایز، کنترل نشده و به مسیر صحیح هدایت نشوند، برای جامعه بشری مشکل ساز و مساله آفرین خواهند بود.
* ورزش، توان انسان را برای انجام کارهای روزمره شخصی و اجتماعی بالا می برد، حتی عباداتی از قبیل نماز ، روزه ، حج و جهاد نیز با بدنی سالم و نیرومند، بهتر، بیش تر و راحت تر جامه عمل به خود می پوشند.
* انسان مایل است با دیگران باشد و با آنان بیامیزد. این غریزه و یا تمایل شدید را می توان از طریق ورزش بر آورده ساخت. در ورزش، در زمینه نیل به ارزش های اجتماعی دیگری نیز، چون کار گروهی، وفاداری، روحیه ورزشکاری می توان توفیق یافت. محیط صمیمانه و مطلوب ورزشی، اغلب فرصتی مناسب برای ایجاد روابط انسانی و شکل گیری دوستی هاست.
* ورزش به انسان تحرک می بخشد و حرکت و تحرک به ویژه در کودکان لازمه رشد است. اگر عضو نیرومندی از اعضای بدن یک ورزش کار را چندین ماه در گچ قرار دهند و تحرک را از آن سلب نمایند، ضعیف و لاغر خواهد شد. اگر جنبش بدن کم شود، دفاع بدن کم و ضعیف می گردد، و همچنان که داشتن تحرک و ورزش موجب سلامتی بدن و طول عمر می گردد، نداشتن تحرک نیز موجب مرگ زود رس می شود.
– تاریخچه تنیس
تا آنجا که شواهد تاریخی در این مورد نشان می دهد ، ورزش تنیس طی قرون 12 و 13 میلادی ابتدا در کشور فرانسه ابداع شد. اما ارائه جدی این ورزش در سال 1872 میلادی بود که سرگرد هاری جم این ورزش را در شهر لمینگتن( انگلستان) به مردم معرفی کرد . در آن زمان مقررات و خصوصیات این ورزش بآنجه اکنون می بینیم تفاوت بسیار داشت . در سال 1877میلادی ، اولین بار در دنیا مسابقات تنیس با مقررات و قوانین بخصوصی در زمینهای تنیس "باشگاه تنیس و کروکت ال انگلند" ویمبلدون برگزار گردید، محلی که هم اکنون بزرگترین مسابقات تنیس دنیا در آن برگزار می شود.
مسابقات ویمبلدون در سال 1877، یو اس او پن در سال 1881 ، دیویس کاپ 1899 و اوپن استرالیادر سال 1905 و اپن فرانسه 1918شروع به فعالیت کردند.
هنگامی که تنیس شروع به رشد سریع کرد و جهان را فرا گرفت و طبیعتا اتحادیه های ملی شروع به هم پیوستن برای برگزاری مسابقات بزرگ جهانی و تنظیم قوانین و مقررات کردند .
در سال 1911 نیاز به وجود یک فدراسیون بین المللی تنیس ، احساس شد . امتیاز این فدراسیون ابتدا به آقای دوان ویلیامز (یکی از افراد کشته شده در کشتی تایتانیک) که نتوانست ایده خود را ببیند به آقای چارلز بارد ( دبیر اتحادیه تنیس سوئیس ) و آقای هنری والت (رئیس فدراسیون تنیس فرانسه) اعطا شد .
دوازده اتحادیه تنیس در جلسه اصلی در پاریس ( 19 مارچ 1911) شرکت کردند . که ILTF (فدراسیون لاون تنیس بین المللی) در آن شکل گرفت ، این کشور ها عبارتند از :
استرالیا (استرالیا و نیوز یلند) ، اسپانیا ، اتریش ، بلژیک ، آلمان ، افریقای جنوبی ، دانمارک ، فرانسه ، بریتانیای کبیر ، هلند ، روسیه ، سوئیس ، سوئد .
تنیس ورزشی راکتی است که بین دو نفر (انفرادی) یا بین دو تیم دو نفره (دوبل) بازی می شود. هر بازیکن راکتی دارد که دارای صفحه ای از شبکه توری است. بازیکن با این راکت توپی لاستیکی با پوشش نمدی را به زمین حریف پرتاب می کند. بازیکنی (یا تیمی) که زودتر امتیاز نهائی را به دست آورد برنده است.
این ورزش ابتدا در انگلستان، بیشتر در میان اعیان، رایج شد و سپس به کشورهای انگلیسی زبان رفت و اکنون در همه کشورها بازی می شود. تنیس از ورزش های المپیک است. در برخی از کشورها به آن تنیس میدانی می گویند تا از ورزش دیگری بنام تنیس شاهی که در سالن و در زمینی با ابعاد متفاوت بازی می شود متمایز گردد.
– تنیس
تاریخچه تنیس
تا آنجا که شواهد تاریخی در این مورد نشان می دهد ، ورزش تنیس طی قرون 12 و 13 میلادی ابتدا در کشور فرانسه ابداع شد. اما ارائه جدی این ورزش در سال 1872 میلادی بود که سرگرد هاری جم این ورزش را در شهر لمینگتن( انگلستان) به مردم معرفی کرد .
در آن زمان مقررات و خصوصیات این ورزش بآنجه اکنون می بینیم تفاوت بسیار داشت . در سال 1877میلادی ، اولین بار در دنیا مسابقات تنیس با مقررات و قوانین بخصوصی در زمینهای تنیس "باشگاه تنیس و کروکت ال انگلند" ویمبلدون برگزار گردید، محلی که هم اکنون بزرگترین مسابقات تنیس دنیادر آن برگزار می شود.
تاریخچه تنیس در ایران
ظهور ورزش تنیس در ایران به بعد از جنگ جهانی دوم بازمی گردد. پیش از این در فاصله سالهای (1315-1318) باشگاه بوستان ورزش که دارای چندین زمین تنیس در محلی روبروی ورزشگاه شهید شیرودی فعلی به مدیریت شادروان شکوهی گشایش یافت . ورزشگاه شهید شیرودی ( امجدیه سابق) نیز همزمان با ورزشگاه بوستان ورزش با یک زمین تنیس درمحل کنونی افتتاح و نخستین مسابقات قهرمانی تنیس کشور در سال 1318 در همین ورزشگاه برگزار گردید. گفتنی است که ورزش تنیس بخاطر حضور اتباع انگلیسی در آبادان رونق خاصی داشت و اولین مسابقه تنیس بین تیم های آبادان و تهران به سالهای 1317-1320بر می گردد.
پس از جنگ جهانی دوم مسابقات قهرمانی تنیس کشور تاسال 1322 جریان داشت که برادران نعمانی ( هانری وژوزف ) در صدر بازیکنان قرار داشتند .از سال 1322-1332مقام قهرمانی تنیس کشور در اختیار ژرژ آفتاندلیان قرار داشت.)
اولین سالی که ایران در جام دیویس شرکت نمود 1959 بود. تیم تنیس جام دیویس ایران به مدت 31 سال در جام دیویس بازی کرده و مجموعا 64 بازی آنجام داده است ) که حاصل آن 32 برد و32باخت بوده :
بیشترین برد از آن منصور بهرامی با 24 برد.
بیشترین بازی برنده سینگل از آن تقی اکبری با 17 برد .
بیشترین بازی برنده دوبل ازآن کامبیز درفشی جوان با 12 برد.
بهترین تیم دوبل از آن کامبیز دزفشی جوان و مصطفی صالح با 6 برد .
طولانی ترین بازیها از آن کامبیز درفشی جوان با 22بازی .
و بیشترین سال عضویت در تیم دیویس کاپ از آن تقی اکبری با15 سال است
– آموزش ذهنی و روانی برای مسابقات
مسابقه رقابتی تنیس در بر گیرنده یک چالش ذهنی علیه حریف و گاهی چالشی علیه خود بازیکن است . اغلب حالت ذهنی و روانی بازیکن تاثیر چشمگیری بر حالت جسمانی وی دارد .
برخی از ویژگی های روانشناختی مسابقه تنیس
برخی از ویژگی های روانشناختی تنیس شامل عوامل زیر است :
* تنیس یک ورزش انفرادی است و این گونه ورزشها ( تنیس ) نسبت به ورزش های تیمی باعث ایجاد استرس بیشتری می گردند.
* دوره های اتلاف وقت بسیاری ( بین امتیازات و تعویض زمین) وجود دارد.
* در بعضی از ضربات مشخص ( سرویس ها – اسمش ) بازیکن قبل از زدن ضربه دارای مقدار زمان کوتاهی برای فکر کردن است.
* در بعضی سطوح خاص ، برای بازی داور رسمی وجود ندارد ، شما برای آگاهی از خارج یا داخل بودن ضربه خود به صداقت و راستی قضاوت حریفان متکی خواهید بود .
* در سطح حرفه ای : مسابقات هفته ای ، وجود مسافرتهای برون شهری ، یا حتی قاره ای متعدد در همه ی فصول وجود دارد.
* تغییر شرایط ، فرسوده کننده است ، منظور وجود انواع زمین های متفاوت ، توپ ها ، قالب و سبک های بازی و غیره است.
* بازیکنان حرفه ای می بایست قسمت مهمی از زندگیشان را صرف بازی تنیس نمایند .( 4 الی 6 ساعت تمرین روزانه ، مسابقه ، مسافرتها و غیره.)
برخی از ویژگی های روانشناختی قهرمانان تنیس
در زیر بعضی از ویژگی های روانشناختی اظهار شده توسط قهرمانان تنیس وجود دارد که چگونگی و چیستی احساس آنهادر هنگام انجام بهترین بازیشان را تعریف می کند :
* دارای حالت روانی پایا( مهار هیجانات خود ) هستند . یعنی اینکه در حوزه و حیطه زمین بازی می کند .
* دارای اطمینان و اعتماد بالا بوده ، با انرژی و آماده برای عمل است.
* تمرکزش معطوف به بازی بوده و از نظر جسمانی آرام و راحت است .
* شاد و با نشاط است .
* احساس نیاز بالا برای پیشرفت و وجود سائق برای برنده و پیروز شدن دارد .
انگیزش در ورزش تنیس
تعریف و اهمیت
انگیزش ، میل برای شروع و سپس پافشاری و تداوم فعالیت است موتور همه رفتار ها است . بدون انگیزش هیچ عملی وجود نخواهد داشت . آن مربوط است به :
* دلایلی مبنی بر اینکه چرا افراد تنیس بازی می کنند.
* دلایلی عمده درباره اینکه چرا افراد از بازی تنیس دست بر می دارند.
* احساس ارزشمندی و ارضاء حاصل شده از بهبودی و پیشرفت
* انگیزش به تعهد نیز مربوط می شود .
بازیکنان متعهد سخت تر کار می کنند ، میل به بازی و پیشرفت دارند ، برای تمرین اشتیاق نشان می دهند . هدف مربی باید فهم و ایجاد (تکمیل) نیاز های انگیزشی برای بازیکنان باشد و نیز باید با برنامه آموزشی مناسبی بازیکنان را به تحرک وادارد .
انواع :
انگیزش درونی و بیرونی
آن دسته از بازیکنانی که به طور درونی دارای انگیزه هستند ، تنیس را به خاطر عشق به بازی و نفس ورزش انجام می دهند . این افراد می خواهند در این تکلیف یا وظیفه مسلط و موفق باشند . آنها به خاطر افتخار و غرور درونی بازی می کنند . به طور محض از خود این ورزش و بازی لذت برده ، رضایت دارند ( ارضاء می شوند ) ، احساس سرگرمی می کنند ، کنجکاو هستند و غیره . دلایل مذکور از سوی اکثر تنیس بازان به عنوان مهمترین انگیزه ها برای بازی تنیس مورد اشاره قرار گرفته و درجه بندی شده است .
بازیکنان که به طور بیرونی دارای انگیزه شده اند ، افرادی هستند که می خواهند به چیزهای ملموس و غیره ( جایزه ، پول و غیره ) . پاداشهای غیر عینی و ملموس ( شناخته شدن ، و مورد احترام و قدردانی قرار گرفتن ) دست یابند . این دلایل از سوی اکثر بازیکنان تنیس به عنوان کم اهمیت ترین انگیزه ها برای بازی تنیس در نظر گرفته شده است .
مربیان می توانند با اعطای پاداش به کار و تلاش بیشتر بازیکن نسبت به دادن پاداش به توانائی های هوشمندانه(مهارتهای حرکتی) او ، انگیزش را در وی افزایش دهند . توانائی ها یا مهارت های حرکتی ذاتی بوده و به همین خاطر بازیکنان می بایست سپاسگزار این وضعیت باشند ، اما به هر حال بازیکن می بایست به خاطر تلاش و کوشش مجدانه خود مفتخر و مغرور باشد.
انواع مسائل و مشکلات انگیزش
* فقدان انگیزش
* فزونی و افزایش انگیزش
* انگیزش منفی
* انگیزش نادرست
اینها همه انگیزش نادرستی است که ممکن است به ذهن شماها خطور کند که بسیار سمی و خطرناک هستند .
چطور انگیزش راافزایش دهیم
* (پیشنهادها و روش ها)
* روشهایی برای افزایش انگیزش.
* یک فهرست روزانه از موفقیت هایتان را یادداشت و در نزد خود نگه دارید .
* با بازیکنان خود انگیخته بالادر ارتباط باشد .
* تنیس رابه عنوان سر گرمی و تفریح در نظر بگیرید .
* استفاده از مجمو عه هدف.
تمرکز در تنیس
تعریف و اهمیت
یک تعریف ساده برای اهمیت تمرکز در تنیس اینست که ، تمرکز توانایی ذهنی و روانی برای باقیماندن در زمان حال است . تمرکز توانایی معطوف شدن بر نشانه های جاری مسابقه یا تمرین کنونی و همچنین شامل باقی ماندن و توجه کامل در طی مسابقه یا تمرین است .
تمرکز احتمالا مهمترین مهارت ذهنی مورد نیاز برای موفقیت در ورزش تنیس رقابتی و مسابقه ای است . در هنگام بازی ، بازیکن دارای یک زمینه ی توجهی است که در بر گیرنده ی تمام محیط بیرونی و درونی است که می تواند بر آن تمرکز نماید .
تمرکز خوب و مناسب معطوف شدن بر جنبه های توجهی عملکرد است . در حالیکه تمرکز نامناسب ، معطوف گشتن بر ابعاد نامربوط عملکرد است و بنابر این بازیکن نیاز دارد که بداند کدام تمرکز مربوط به نشانه های عملکردی در هر موقعیت از مسابقه است .
تمرکز کلید کنترل هیجانات بازیکن است . همچنین این موضوع به بازیکن کمک می کند تا بر بنیان های مفید افکارش ( برای مثال نگاه کردن و تعقیب توپ ) معطوف گردد و نیز او را از پرداختن به تفکرات منفی حفظ می نماید ( برای مثال مواظب باش بر گشت توپ را از دست ندهی ) . اگر فکر و اندیشه ای متفاوت از عمل وی باشد ، عملکرد نابسامان و زایل خواهد بود.
انواع
* گستره ی تمرکز می تواند وسیع یا باریک باشد .
* در حالیکه جهت تمرکز ممکن است بیرونی یا درونی باشد .
جهت توجه
* درونی
* درونی گسترده
* درونی باریک
* بیرونی وسیع
* بیرونی
* بیرونی باریک
لازمه شکار اکثر موقعیت ها در بازی تنیس تغییر از یک نقطه به نقطه دیگر است . بنابر این کنترل داشتن هم بر گستره و هم بر جهت تمرکز است .مشکلات هنگامی برای بازیکنان اتفاق می افتد که نوع غیر صحیح تمرکز را برای آن موقعیت به کار می برد .
تمرکز موثر یعنی به کار گیری نوع صحیح تمرکز در زمان مناسب ، در بازی تنیس ، بازیکن زمانی تمرکز ش رااز دست می دهد که توجهش را به یک هدف مربوط معطوف سازد .
برخی از مشکلات تمرکز
* فقدان علاقه در مسابقه
* وجود تعداد زیاد شروع و توقف ( زمانهای تلف شده ) : دشواری در متمرکز باقی ماندن بین امتیازات در طول مسابقه ، تنیس یک بازی بدون زمان است . یک حرکت آنی و لحظه ای می تواند در هر مر حله ای بازی راتغییر دهد .
* فکر کردن به وقایع گذشته ( برای مثال ، اشتباهی را که بازیکن قبلا مرتکب شده است ، یک صدا یا ندای بد ، بحث با داور و غیره ) .
* تمرکز بر وقایع آنی ( بازیکن فکرش را بر این متمرکز سازد : در صورتی پیروز خواهد شد که دو امتیاز بعدی را ) .
چطور تمرکز را افزایش دهیم :
* پیشنهادها و روش ها.
* آموزش هایی برای بهبود تمرکز.
* روش های تمرکز برای موقعیت ها و شلیک های متفاوت.
* چگونگی عمل کردن در موقعیت های مختلف.
کنترل هیجانی (برانگیختگی):فعال سازی و آرامش در تنیس
تعریف و اهمیت
کنترل هیجانی یا کنترل بر انگیختگی در بازی تنیس یک عامل قطعی و تعیین کننده می باشد . نشان داده شده است که در سطوح معینی از برانگیختگی احتمال بیشتری وجود دارد که بازیکنان به یک حالت بر انگیختگی ایده ال دست یابند (مثلا بازی کردن در حیطه و حوزه زمین) . در هنگام بازی در ،، حوزه و حیطه زمین ،، نسبت به حالت معمول وی در یک سطح ناخود آگاه تر بازی می کند این چیزی است که خود بازیکنان آنرا ،، اوج عملکرد ،، می نامند و منظور از آن حالت تغییر یافته ی آگاهی است که با عملکرد یک سطح خود کار در تداعی می باشد . دیگر کارشناسان این موضوع را به عنوان دستیابی به ،، حالت عملکرد ایده ال ،، در نظر آورده اند .
هدف مهم و نهایی برای بازیکن تنیس ، توانایی برای حفظ مداوم ،، حالت عملکرد ایده ال ،، در طی مسابقه علی رغم تغییراتی است که دائما بوجود می آید . اما لازم به ذکر است که هر فرد دارای ،، حوزه ،، یا،، حالت ،، بهینه یا شخصی خود می باشد که به نوعی از عوامل مانند تفاوت های فردی و ویژگی های موقعیتی وابسته است .
ویژگیهای کلی و عمومی
بهترین حالت یا حوزه فعال سازی عملکرد بهینه ، معمولا زمانی اتفاق می افتد که بازیکن دارای سطح متوسطی از اضطراب باشد (معمولا ضربان قلب بین 140 تا170 تپش در دقیقه است) این بدان معنی است که سطح معینی از اضطراب هم طبیعی و هم برای کلیه بازیکنان ضروری است . از همین رو آنها در طی یک مسابقه نیازمند سطح فعالیت متعادل برای رسیدن به عملکرد خوب هستند . مشکل زمانی رخ می دهد که بازیکن در حالت بیش برانگیخته یا کم برانگیخته باشد ، هر مورد مذکور باعث دشواری در انجام بازی مطلوب بازیکن است . کم بر انگیختگی یا پایین بودن سطح فعالیت زمانی رخ می دهد که بازیکن به سطوح مورد نیاز فعال سازش برای انجام عملکرد بهینه نمی رسد ، بیش برانگیختگی نیز به عنوان اضطرابی شناخته می شود که در آن بازیکن از سطوح فعالیت مورد نیاز برای انجام عملکرد بهینه عبور کند .
* احساسات یا حالت های متفاوت در ارتباط با یکدیگر.
* فعال سازیهای مثبت و منفی.
فعال سازهای مثبت (انرژی مثبت) باعث ایجاد یک حالت آرامش ذهنی ، تمرکز مناسب و ماهیچه ها آرامش پیدامی کنند و عموما موجب سطح بالایی از عملکرد می شود .
مشکلات؛اضطراب و فعالیت پایین
اضطراب ، احساسات و افکاری است که با شک و نگرانی همراه است . هنگامی که بازیکن موقعیت موجود را به دیده ترس و منفی بنگرد ، تجربه احساس اضطراب آغاز خواهد شد . اضطراب در نتیجه ناهمخوانی بین آنچه که بازیکن فکر می کند می تواند انجام دهد (توانائی ها) و آنچه که انتظار انجام آن را دارد (تقاضای ادراک شده از موقعیت) رخ می دهد .
همه بازیکنان بازی تنیس در هنگام انجام مسابقه احساس فشار می کنند .
* منابع اضطراب
* گستردگی اضطراب چگونه مشخص و اشکار می گردد
* فعالیت پایین چگونه مشخص می شود
چطور به کنترل هیجانی دست پیدا کنیم :
* پیشنهادها ، روش ها و آموزش
* فعالیت را چگونه افزایش دهیم
* چگونگی کاهش اضطراب
* چگو نگی اداره کردن استرس های سطح پایین
* آموزش هایی برای بهبود کنترل هیجانی
کنترل رفتارها و افکار: اعتماد به نفس در تنیس
تعریف و اهمیت
انتظار بازیکن از شکست یا پیروزی اعتماد به نفس نام دارد . اعتماد عقیده ای است مبنی بر اینکه فرد می تواند به طور موفقیت آمیزی یک رفتار دلخواه را در یک موقعیت خاص انجام دهد . همخوان ترین عامل مشخص که موفقیت سطح بالا را ازموفقیت سطح پایین در بازی تنیس متمایز می سازد ، اعتماد بازیکن می باشد . بازیکنان عالی رتبه به توانائی هایشان عقیده قوی دارند . برای نمونه هنگامی که یک بازیکن افکار تدافعی یا منفی دارد معمولا موجب می شود که حرکاتش به سمت اندام قسمت پشتی (بیشتر وزن بر روی پای عقب قرار می گیرد) سوق پیدا کند و در راست ایستادن (عدم تعادل در ایستادن و به پشت خمیده شدن) دچار عدم توازن گردد. هنگام وقوع چنین اتفاقی ، بازیکن معمولا هیچ قدرتی برای ضربه زدن به توپ ندارد و بیشتر سعی می کند . از طریق زور بازوی خود هر کاری را انجام دهد . اعتماد باعث رشد هیجانات و تفکر مثبت ، تسهیل تمرکز ، انتخاب اهداف چالش انگیز بیشتر ، پافشاری و تلاش ، تاثیر بر انتخاب زدن ضربه و نهایتا منجر به اعمال سریع روانشناختی می شود ، همچنین موجب می گردد که بازیکن واقع گراتر و خوش بین تر شود . بدیهی است که بین شایستگی فنی و اعتماد یک رابطه قوی وجود دارد .
روابط بین اعتماد و عملکرد
رابطه بین اعتماد و عملکرد در نمودار زیر نشان داده شده است :
مشکلات
* اتفاقات نامطلوب اعتماد به نفس
* فقدان اعتماد
* اعتماد بیش از حد
* افکاری که باعث ایجاد فشار شده و اعتماد به نفس راتحت تاثیر قرار می دهد
چطور اعتماد به نفس را افزایش دهیم
* پیشنهادات ، روش ها و آموزش ها
* استفاده از گفتگو باخود( خود گویی)
* تکنیک های دیگر برای ایجاد اعتماد به نفس
* افکاری که باعث کاهش فشار می شوند
* چگونه اشتباهات رابه گونه مناسب اداره کنیم
* هنگامیکه بازیکن گفتگو با خود منفی به کار می برد ، مربی باید کارهای زیر را انجام دهد
* برنامه ریزی مسابقه
* آموزشهایی برای بهبود اعتماد به نفس
عملکرد ذهنی در مسابقات تنیس
آماده سازی ذهنی برای مسابقه
یک مسابقه مجموعه ای از مسائل و چالش هایی است که اعتماد به نفس ما را در هنگام روبرویی و غلبه بر آنها تحت تاثیر قرار می دهد . نکته روانی بازی تنیس این است که چگونه بازیکن با این چالشها مواجه شده و با آنها برخورد کند . یک قسمت مهم در این آماده سازی ، پرداختن به امور عادی مانند بررسی تجهیزات بازیکن و پیشاپیش مهیا ساختن مطلوب همه نیازهای بازیکن می باشد .
پرداختن به امور عادی یکی از بهترین روش ها جهت آماده شدن برای مسابقه می باشد .
مشکلات پیش از مسابقه زمانی رخ می دهد که بازیکن با فرار به فشار مسابقه واکنش نشان دهد ( منظور تسلیم شدن بازیکن می باشد .) این عمل در اصل نوعی آزاد سازی یا رها شدگی است ، یعنی فرار از موقعیت و نوعی عمل حمایت کننده برای اعتماد به نفس بازیکن . در این حالت بازیکن دارای برانگیختگی نمی باشد و در پیش گرفتن این رویکرد او را از سنگینی فشار می رهاند . بازیکن از سطح زمین، نوع توپ ، نوع حریف ، راکت ها و غیره شروع به گله و شکایت کردن می نماید . در این موقعیت ، مربی باید بازیکن را از عملش آگاه سازد مبنی بر اینکه وی در حال بهانه جویی است و تلاش نمی کند .
در طی مسابقه چه کارهایی باید انجام داد
روشهایی که بازیکنان در طول مسابقه به طور هیجانی به ان پاسخ می دهند :
بازیکنان به طور هیجانی با یکی از چهار شیوه فوق به مسابقه پاسخ می دهند :
تانک ( مخزن ): برای اینکه استرس کمتری را تجربه نمایند تلاش و تعهد خود را کنار می گذارند ( مثلا شروع به لنگیدن می کنند ) این عمل به عنوان بهانه های عدم تلاش معمولا شایع است ، یا برای مثال : من چطور می توانم با این توپ ها بازی کنم ؟ این زمین بازی بسیار بی روح است ؟ چگونه ممکن است به یک چنین آدم احمقی بازی را واگذار نمایم ؟
خشم : خلق و خو یا مزاجشان را از دست می دهند . بازیکنان سعی می کنند نشان دهند که یک روز بد را پشت سر گذاشته اند . همچنین بعضی موقعیتها میتواند دلایل خوبی برای بهانه جویی ها باشد مثل : آب و هوا ، صداها ، حیاط و زمین بازی و غیره .
شوک یا گرفتگی : در مورد مسابقه نگران می باشد . بازیکنان آنقدر بر نتیجه بازی معطوف می شوند ( مثلا ترس از باخت ، یا اینکه می خواهند به طور مناسبی پیروز شوند ) که نمی توانند عملکرد خوبی را انجام برسانند .
مبارزه : نبرد را می پذیرند تنها شما نیستید که پیروزی را دوست دارید . این طرز تفکر نشان دهنده این است که شما به تلاش و مبارزه 100% عشق می ورزید .
بین امتیازات چه کاری باید انجام داد:
بازیکن حرفه ای تنیس بین امتیازات الگو ها و امور عادی متفاوتی را انجام می دهد .
این نکته مهم است که حداقل بین دو امتیاز 18-16 ثانیه زمان قرار دهیم و به مدت 7-5 ثانیه بین سرویس اول و دوم صبر کنیم.
هر بازیکن می بایست بین امتیازات از یک سری امور عادی پیروی کند ، اموری که با رجحان ها و ویژگی های فردی اش منطبق باشد .
پیروی از این امور بین امتیازات حالت خنثی و طبیعی به خود می گیرد . به علاوه ، بازیکنان باید از این نکته مهم آگاه باشند که تحت شرایط فشار هیجانی و فیزیکی شدید ، باید زمان بیشتری رابرای شروع زدن ضزبه صرف نمایند .
بازیکنان می توانند رویه ها و امور عادی شان را با تماشای نوارهای ویدئویی بازیکنان عالی رتبه در طی زمان بین امتیازات بهبود ببخشند .
در طول زمان تعویض زمین چه کاری باید انجام پذیرد :
* بنشینید .
* با حوله خود را خشک کنید .
* مایعات بنوشید
* با توجه به حالت هیجانی تان خود را آرام یا فعال سازید .
* از این زمان استفاده نمایید و تجهیزاتتان را متعادل و بررسی نمایید .
* تاکتیک هایی را برای بازیهای بعدی برنامه ریزی نمایید .
*
در موقعیتهای تعارضی چه کاری باید انجام داد:
* اگر شما احساس می کنید حریفتان کلمات بدی را ادا می کند ، از داور در خواست مداخله نمایید ولی آشفته نشوید .
* مجموعه ای تدریجی از واکنش های فزاینده را برای موقعیت به کار ببرید ( مثلا به حریف نگاه کنید ، مکث کنید ، درباره موقعیت از خود سوال کنید ) .
* باحریف یا سایر کاپیتان ها به بحث و جدل نپردازید .
* عقیده خود را نسبت به داور با متانت و احترام ابراز دارید .
* تصمیمات داور را بپذیرید .
* انتظار وقوع چنین موقعیت هایی را داشته باشید ( شگفت زده نشوید ) و پیشاپیش واکنش خود را نسبت به آنها طرح نمایید .
بعد از انجام مسابقه باید چه کاری انجام داد
* دوش بگیرید : بازیکن معمولا برای ارزیابی مسابقه حداقل تا یک ساعت پس از خاتمه بازی هیجان زده می باشد .
* بردها را با پیروزی ها و باخت ها را با شکست ها پیوند ندهید . سعی کنید بر عملکرد تمرکز نمایید .
* یاد بگیرید که مسابقه را از دیدگاه مثبت تجزیه و تحلیل نمایید .
* از هر مسابقه به یک یاد و اندیشه ( عقیده ) منطقی برسید . یعنی اگر قرار باشد بازیکن مسابقه را دوباره برگزار نماید ، چه کاری انجام خواهد داد .
* مسابقه را بدون در نظر گرفتن شمارش تحلیل نمایید .
* ویژگی های مسابقه را یادداشت نمایید و آنرا در فایل مسابقه های انجام شده نگاه دارید .
* برای بررسی آنچه که در طی مسابقه رخ داده است از تجسم سازی استفاده نمایید . هنگامی که بازیکنان از رویکرد های تانک و فرار استفاده می کنند . معمولا از صداها و حرفهای بد ، بخت و اقبال نامناسب ، حریف و غیره شکایت میکنند . اغلب در این مرحله مربی و بازیکنان مورد نظر کمک می کنند علل این بهانه ها را دریابد . این طور نیست.
مربی از طریق زیر میتواند به این بازیکنان کمک کند :
* آنها را از رفتار فرار / تانک آگاه سازید.
* به آنها مثال ها و الگوهای خوب و مناسب را نشان دهید .
* تجسم سازی موقعیت ها و اینکه شما چگونه با آنها برخورد کنید .
* تمرکز را تقویت نماید .
نقش والدین در آموزش تنیس
تنیس ورزشی است که والدین نیز نقش بسیار مهمی در آن دارند . شما به عنوان یک مربی می بایست با والدین نیز همکاری نمایید چرا که آنها نیز قسمتی از تیم می باشند . هنگامی که شما عهده دار مربیگری یک تنیس باز جوان هستید ، باید آگاه باشید که به طرقی هم مربیگری والدین آنها را به عهده بگیرید . بنابراین والدین می بایست دارای یک فلسفه مشترک با بازیکن و مربی باشند .
بودن در نقش والدین یک تنیس باز خوب کار چندان ساده ای نمی باشد ، زیرا همه چیز برای آنها جدید خواهد بود در اینجا مربی به عنوان یک متخصص که دارای تجربه می باشد می بایست به آنها راهنمایی های لازم را پیشنهاد و ارائه نماید . بهترین عقیده برای بر خورد با والدین همکاری و تعاون بدون دخالت می باشد یعنی به آنها نقشی محول شود که از برآیند و به همین خاطر احساس نمایند که در موفقیت تیم شرکت دارند .
چرا مشکلات با والدین رخ می دهد
* بیشتر آنها در رابطه با ورزش تنیس فاقد آگاهی و سواد هستند .
* بعضی از آنها دارای دیدگاه ناموافق درباره تنیس هستند .
* بسیاری از والدین احساس میکنند از آنها بیش از حد کار کشیده می شود و از سوی مربی و بازیکن کمتر مورد احترام و قدردانی قرار می گیرند .
* بعضی از والدین به طور ناخود آگاه قصد دارند جای مربی را بگیرند .
* تعداد کمی از والدین نیز ، والدین غرض ورزی می باشند .
* بعضی اوقات نیز پیدایش مشکلات به خاطر ارتباط نامناسب و حتی عدم ارتباط می باشد
* به نظر آنها مسائل بازیکن مربوط به مربی است و او باید آنها راحل نماید .
سازمان دهی یک قرار ملاقات باوالدین
در صورت امکان یک وعده ملاقاتی را برای معرفی خود به والدین و تبادل عقایدتان در باره تنیس و مربیگری سازمان دهید . برای این منظور پیشاپیش از آنها دعوت مناسب یا رسمی به عمل آورید
برای ملاقات با والدین ضروری است که جوی دوستانه ، رضایت مندانه و آرام ایجاد نمایید . مربی باید یک برنامه از پیش تعیین شده برای موارد خاص رافراهم کرده باشد .
عناوین عبارتند از اینکه : خود و کادر اداری و همکاران را معرفی نماید ، فلسفه مربیگری و سرفصل های کلی برنامه آموزشی با اهداف فصل ، روش های انتخاب تیم ، معیار گزینش فرد شایسته ، روش های تمرینی ، روش های مسابقه ، مسائل مربوط به مدرسه ، راهبردهای فدراسیون و باشگاه ، روش های انظباطی و ….. را ارائه نماید .
مربی بایستی اهداف کلی تنیس را تعیین نماید . مثلا شرکت در ورزش به خاطر رشد اجتماعی یا رشد فردی ، ایجاد مهارت های قابل انتقال به زندگی ، عشق به ورزش ، عزت نفس و غیره . او باید درباره ایجاد مزایای شخصی ورزش تنیس ( نظم ، اعتماد و انگیزش ) ، فیزیکی ( خوش اندام شدن ) و اجتماعی ( تعاون و همکاری ) و همینطور قربانی شدن های فردی ( استرس ، سوختن ، باختن ) ، بدنی (آسیب ها) و اجتماعی ( رقابت طلبی ) صحبت نماید .
لازم است که زمان خاصی برای بررسی آنچه والدین می توانند برای حمایت شرکت بازیکن در ورزش انجام دهند تعیین گردد و همچنین زمان خاصی برای بررسی عقاید رابطه بین والدین – بازیکن – مربی اختصاص یابد . به علاوه برای سئوالات زمان کافی در نظر بگیرید و زمان ملاقات بعدی و دوره هایی که می توانید آنها را ملاقات نماید تعیین کنید . به آنها اجازه دهید احساس کنند که مهم می باشند و اینکه شما درون داده های آنها را با ارزش تلقی می کنید . به هر حال به خاطر داشته باشید که یک متخصص حرفه ای می باشید.
کاربردهای علمی روانی برای مسابقات
* اگر مهارت های روانشناختی هم در زمین بازی و هم در خارج از زمین به طور منظم تمرین شوند می توانند یاد گرفته شده و بهبود یابند . توانائی های اساسی ذهنی برای بازی مسابقه ای شامل انگیزش ، تمرکز کنترل افکار و کنترل هیجانی می باشد .
* مربیان می توانند از طریق پاداش دادن به تلاش و کار سخت بازیکن نسبت به پاداش دادن به توانائی های هوشی وی به رشد انگیزش در بازیکن کمک نمایید .
* انجام بازی تنیس به عنوان سرگرمی و مجموعه ای هدفمند ، راهبردی است که برای افزایش انگیزش به کار برده می شود .
* سعی کنید تمرکز بازیکن را بر زمان حال و اکنون معطوف سازید مثلا امتیاز بعدی .
* پرداختن به امور عادی ، استفاده از لغات چاشنی برانگیزاننده و تمرین فنون آرامش می توانند برای بهبود تمرکز به کار روند .
* در سطوح معینی از برانگیختگی ، احتمال بیشتری دارد که بازیکنان به یک حالت عملکرد ایده آل برسند ( در حوزه معین شده زمین بازی کنند ) این حالت عملکرد زمانی اتفاق می افتد که بازیکن دارای یک حالت متعادل اضطراب باشد ( معمولا در این حالت ضربان قلب دارای 140- 170 تپش در دقیقه می باشد).
* مطمئن شوید که بازیکنان متوجه شده اند که حداقل سطح معینی از اضطراب هم طبیعی است و هم ضروری .
* روش های افزایش فعال سازی هم شامل راهبردهای فیزیکی ( حالت نیرومندانه ، افزایش تنفس ) و هم راهبردهای روانشناختی ( استفاده از جملات مثبت ، ارائه تلاش 100% ) می شود .
* روش های کاهش اضطراب هم شامل راهبردهای فیزیکی ( آرامش ، لبخند ) و هم شامل راهبرد های روانشناختی ( استفاده از لغات نشانه ای ، تمرکز بر یک نقطه در یک زمان واحد ) می شود .
* اززمان موجود بین دو امتیاز برای کنترل سطوح بر انگیختگی استفاده نمائید .
* بازیکنان در می یابند که اگر دیگران ( یعنی شما آقای مربی ) آنها را باور داشته باشند ، آسانتر خود را باور خواهند نمود .
* سطح متعادلی از اعتماد ، بالاترین سطح عملکرد را حتمی می سازد در حالی که سطوح خیلی بالا و خیلی پایین اعتماد گرایش به ایجاد سطوح عملکرد پایین تر دارند .
* روش ها برای بهبود اعتماد به نفس عبارتند : استفاده از گفتگو با خود ( خود گویی) مثبت ، ایجاد و رسیدن به اهداف واقع گرایانه و غیره .
* بازیکنان باید برای اطمینان حاصل کردن از بهترین عملکرد در مسابقه ، پرداختن به امور عادی را قبل از مسابقه و بعد از مسابقه به کار ببندند .
* تنیس ورزشی است که والدین هم در آن سهم مهمی دارند . حقوق والدین محترم نیز باید در این موضوع در گیر وارد شود . ارتباط همکاری و احترام متقابل لغات کلیدی بر اثر رابطه ای موثر بین والدین ، بازیکن و مربی می باشد .
– مهارت های تنیس
در هر ورزش مهارت هایی وجود دارد که آنرا زیباتر می کند و اگر بتوان آن مهارت ها را به نحو احسن در بازی پیاده کرد قطعا موفق خواهید بود . در ورزش مفرح تنیس ، مهارت ها به سه گروه : مهارت های ضربه ای ، مهارت های فیزیکی و مهارت های ذهنی تقسیم می شوند که در ذیل به شرح آنها می پردازیم :
* مهارت ضربه ای
* مهارت های فیزیکی
* مهارت های ذهنی
مهارت های ضربه ای
مهارت ضربه ای
* فورهند
* بک هند
* ضربه سرویس
* والی و 2/1 والی
* لاب دراپ شات
* پسینگ شات تنیس
مهارت های فیزیکی
مهارت های فیزیکی
* حرکت پا
* چرخش ها
* آمادگی جسمانی
* یک نفره
* دو نفره
مهارت های ذهنی
مهارت های ذهنی
* پرورش ذهن
* استراتژی و تاکتیک در تنیس
* روحی و روانی
* آگاهی و اطلاعات اثر بخش
– قوانین ومقررات تنیس
* زمین بازی
* توپ تنیس
* اجزای ثابت زمین
* راکت تنیس
* سرویس
* قانون اعلام "بجا"
* توپ در گردش
* از دست دادن امتیازات
* وقتی بازیکن مانع حریف می شود
* برخورد توپ به اجزاء ثابت زمین تنیس
* برگشت دادن صحیح توپ در تنیس
* زمانی که بازیکن از بازی بازداشته شود
* حساب امتیازات در یک گیم تنیس
* حساب امتیازات در یک ست تنیس
* شرح وظایف مسئولان
* استراحت در تنیس
* راهنمایی بازیکن توسط مربی
* بازی دوبل
* مقررات آزمایش توپ تنیس
* قوانین صندلی چرخدار
– استراتژی و تاکتیک در تنیس
اصول استراتژی و تاکتیکی در بازی های یک نفره در تنیس
از جمله اصول مهم :
* حفظ توپ در رفت و برگشت
* برنامه برای بازی داشته باشید:
* هر زمان توانستید از بهترین سلاحتان استفاده کنید .
* از ضربات ضعیفتان وقتی استفاده کنید که توسط فرستادن توپ به عمق زمین و گرفتن سرعت ضربه ، جلوی حمله ی حریف را می خواهید بگیرید .
* هوشیارانه نوع ضربه را انتخاب کنید :
* مثبت و امیدوار باشید ( مثلاً عصبانیت خود را کنترل کنید)
* وقتی تصمیم گرفتید با تمام وجود آنرا اجرا کنید ( دیگر اما و اگر نکنید) .
* با توپ بازی کنید نه با حریف
* یاد بگیرید طی مسابقه قدرت و کنترل را تلفیق کنید .
* زمان واکنش حریف را کاهش داده ، این کار برای ضربات برنده لازم است .
* برای ایجاد یک فرصت مناسب ضربات متنوع بزنید .( مثلاً فورهند طولی در عمق زمین و بعد ازآن یک فورهند زاویه دار ضربدری )
* سعی کنید روش بازی ای را پیش بگیرید که اولاً با نقاط قدرتی شما جور باشد و دوماً از نقاط ضعف حریف استفاده کند .
تحلیل تاکتیکی مسابقه تنیس
تحلیل مسابقه ، قابلیت بررسی مسابقه به جهت دریافت اطلاعات با ارزش است که به بازیکن و مربی کمک می کند تا تمرین های آتی را برنامه ریزی کنند .
برخی از مهمترین اهداف ارزیابی عبارتند از:
* تعیین اهداف جدید برای تمرینات
* ارزیابی استراتژی تاکتیک ها
* ارزیابی مهارت های روانی
* دستیابی به اندوخته های حریف های احتمالی و ….
تحلیل مسابقه چه مواردی را نشان می دهد؟
* وضعیت پوئن و نتیجه بازی : اولین پوئن ، پوئن های متوالی ، پوئن های مهم و …..
* آمار اشتباهات اجباری و غیر اجباری : ضربات برنده ، درصد سرویس ها و …
* جنبه زمانی : مدت پوئن ها ، درصد بازی خالص به کل زمان بازی
* اهداف تاکتیکی ضربات : برنده ، مقدماتی ، جلوگیری ، خنثی و …
مراحل تحلیل مسابقه
* برنامه : اهداف مورد تحلیل را مشخص کنید .
* مشاهده : تمرکز بر روی ویژگی های تحلیلی
* ثبت : جداول مسابقه تکمیل شوند .
* تحلیل : بررسی و نتایج
برخی از ضربات تاکتیکی
* جلوگیری : ضربه ای که تلاشش برای جلو گیری از ضربه برنده حریف است .
* خنثی : ضربه ی بی هدف
* منجر به : ضربه ای که تلاشش ایجاد شرایط لازم برای ضربه برنده بعدی است .
* برنده : ضربه ای که به قصد پوئن زده می شود .
در هر کدام از 5 موقعیت بازی تاکتیک های مختلفی وجود دارد ، مهم است که بازیکن نسبت به این تاکتیک ها آگاهی داشته باشد و این مهم است که مربی مطمئن شده باشد که بازیکن در عمل و تمرین این تاکتیک ها را انجام داده باشد .
واضحاً برای اجرای این تاکتیک ها لازم است بازیکن ابزار آن تاکتیک را هم داشته باشد . این امر مستلزم مقداری کار تکنیکی قبلی است .
سرویس
برخی از ویژگیها و تاکتیکهای سرویس را با هم می خوانیم :
* از سرویس استفاده کنید تا از اول در آن پوئن مسلط باشید
* به سرویس خود اطمینان داشته باشید
* در نحوه و هدف سرویس متنوع باشید
* معمولاً به سمت ضعیف تر حریف بزنید
* فراموش نکنید که سرویس به بدن حریف بزنید و …
پاسخ دادن به سرویس
برخی از ویزگیها و تاکتیکهای پاسخ دادن به سرویس :
* تلاش کنید پاسخ را به محل خاصی بفرستید ( نقطه ضعف حریف )
* پاسخ ها را متنوع بزنید
* سرویس و چرخش را تغییر دهید
* در پاسخ سرویس قدرتی ، توپ را زود بزنید
* پاسخ تهاجمی را با تاپ اسپین یا بی چرخش بزنید و تدافعی را اسلایس بزنید
هر دو بازیکن در ته زمین بازی می کنند
بعضی از ویژگیهای مهم :
* پوئن های " مجانی " از دست ندهید
* سرعت را تند نگه دارید
* خیلی به پشت خط رانده نشوید
* به صورت قطری به سوی توپ بروید
* وقتی تحت فشارید بدنبال کنترل باشید نه قدرت
* اگر ضربه حریف ضربه ای معمولی از سمت بک هند ، فورهند بزنید
* مرتفع ، عمیق و زاویه ای بزنید
* توپ هر جایی که باشد به سویش بدوید ، ول نکنید
* بازی سرو والی کنید
* صبور باشید و ……
جلوی تور
ویژگیهای جلوی تور :
* از وسط زمین با قدرت و دقت و زدن توپ های در حال بلند شدن ، مسلط شوید و فشار آورید
* برای غافلگیر کردن هم به سوی تور بروید
* در حال پیشروی بسوی از بهترین ضربه تان استفاده کنید
* در حال پیشروی به سوی تور توپ را به سمت ضعیف حریف بزنید
* بک هند تاپ اسپین با قوس بلند که بعد از خوردن به زمین زیاد می پرد ، بسیار موثر است و …….
ضربات عبوری
ویژگیها :
* ضربه عبوری ضربدری باید کوتاه و زاویه ای باشد
* ضربه طولی عبوری باید قوی و به عمق زده شود
* حریف را وادار کنید در موقعیت دشوار والی بزند ( مثل کوتاه در وسط زمین ) بعد با ضربه عبوری از او عبور کنید
* لاب می تواند زمین را برای ضربه عبوری بعدی باز کند و …
پیش بینی در بازی تنیس
پیش بینی
پیش بینی شامل حدس درباره آینده توپ قبل از زدن توپ توسط حریف و همچنین استفاده از این اطلاعات برای انجام واکنش مناسب است . در بالاترین سطح بازی بازیکنان بطور وسیعی بر پیش بینی تکیه می کنند .
بنابر این بسیاری از اوقات برای رسیدن به موقعیت ضربه باید بازیکن قبل از آنکه حریفش ضربه را بزند ، آنرا پیش بینی کند .
دو نوع پیش بینی وجود دارد :
* پیش بینی کامل : اینکه حریف در یک موقعیت چکار خواهد کرد .
* پیش بینی بخشی : اینکه حریف در یک موقعیت چکار نخواهد کرد .
پیش بینی بسیار موثر است زیرا با تقلیل و کاهش احتمالات بازیکن سریعتر می تواند نسبت به توپ واکنش دهد .
انواع پیش بینی
* پیش بینی ذهنی مسیر توپ
* پیش بینی موقعیتی/تاکتیکی
* پیش بینی موقعیتی/هندسی
* پیش بینی تکنیکی یا حرکتی
پیش بینی بر پایه زیر می باشد
* آگاهی از عادت های حریف : حریف های متفاوت ، عادت های متفاوتی دارند.
* آگاهی نسبت به واکنش های حریف به موقعیت های معین .
* آگاهی نسبت به راه حل ها ، تغییر مسیرها و راه حل های جایگزین مناسب.
طبق تحقیقاتی که انجام گرفته بازیکنان با تجربه توپ را وقتی می بینند که از زه راکت حریف جدا شده باشد ، آنگاه برای 1 الی 2 متر توپ را گم می کنند و سپس توپ را وقتی می بینند که در 1 الی 2 متری آنهاست و باز آن را گم می کنند . علت آن است که چشم انسان نمی تواند در تمام مسیر ، توپ را دنبال کند .
چگونه بهتر پیش بینی کنیم
* یک بازیکن می تواند در تماشای مسابقه حریف ، در گرم کردن و در تمرین اطلاعات زیادی بدست آورد .
* تحقیقات نشان می دهد که دنبال کردن و دیدن توپ به دو طریق اتفاق می افتد که بستگی به سطح بازیکن دارد . بازیکنان با تجربه اول مسیر توپ را می بینند در حالیکه بازیکنان تازه کار توپ را در اوج مسیرش می بینند .
* می توان با این روش ها پیش بینی را بهبود بخشید : تمرین مخصوص پیش بینی ، افزایش مقدار و انواع مسابقه ، ایجاد تمرینات بسیار شبیه به موقعیت های مسابقه ای .
* بازیکن بیاموزد که در زمین بازی فکر کند و از تحلیل هایش نتیجه بگیرد .
* همچنین مهم است که تاثیر فشار روانی طی مسابقه بر قابلیت پیش بینی بازیکن در نظر گرفته شود . اغلب بازیکنان چنان احساساتی می شوند که فراموش می کنند ببینند بنابر این کمتر پیش بینی می کنند .
* با استفاده از تمرین های پیش بینی می توانید موقعیت های مسابقه ای را به نحو واقع گرایانه ای ایجاد کنید .
* همبازی یا مربی انواع ضربه ها را برای بازیکنی که جلوی تور آمده می فرستد . بازیکن باید بتواند بعد از 20 ضربه ، توپ ها را با استفاده از پیش بینی درست بزند .
* همبازی یا مربی از جلوی تور ضربات متنوعی را برای شما می فرستد بعد از هر ضربه همبازی شما باید به سمت چپ یا راست حرکت کند و شما با استفاده از پیش بینی باید به سمت مخالف وی بزنید .
* همبازی یا مربی 10 سرویس به سمت چپ و 10 سرویس به سمت بک هند شما می زند . شما باید با استفاده از پیش بینی جهت آنها را تشخیص داده و به آنها پاسخ دقیق بدهید و …….
بازی درصدی برای بازیکنان مسابقه ای در تنیس
مبنای بازی درصدی
هدف اصلی بازی درصدی به حداقل رساندن اشتباهات غیر اجباری است . سه عامل مهم عبارتند از :
* یکنواختی: حفظ توپ در گردش از زدن سرویس اول ، پاسخ سرویس ، اولین والی و غیره .
* روحیه تهاجمی/حمله ای: استفاده از قویت رین و قابل تکیه ترین ضربه در هر فرصت ممکن .
* دقت/کنترل: زدن توپ به مناطق خاص زمین.
تحلیل تاکتیکی مسابقه تنیس
تحلیل مسابقه ، قابلیت بررسی مسابقه به جهت دریافت اطلاعات با ارزش است که به بازیکن و مربی کمک می کند تا تمرین های آتی را برنامه ریزی کنند .
برخی از مهمترین اهداف ارزیابی عبارتند از:
* تعیین اهداف جدید برای تمرینات
* ارزیابی استراتژی تاکتیک ها
* ارزیابی مهارت های روانی
* دستیابی به اندوخته های حریف های احتمالی و ….
*
تحلیل مسابقه چه مواردی را نشان می دهد؟
* وضعیت پوئن و نتیجه بازی : اولین پوئن ، پوئن های متوالی ، پوئن های مهم و …..
* آمار اشتباهات اجباری و غیر اجباری : ضربات برنده ، درصد سرویس ها و …
* جنبه زمانی : مدت پوئن ها ، درصد بازی خالص به کل زمان بازی
* اهداف تاکتیکی ضربات : برنده ، مقدماتی ، جلوگیری ، خنثی و …
مراحل تحلیل مسابقه
* برنامه : اهداف مورد تحلیل را مشخص کنید .
* مشاهده : تمرکز بر روی ویژگی های تحلیلی
* ثبت : جداول مسابقه تکمیل شوند .
* تحلیل : بررسی و نتایج
برخی از ضربات تاکتیکی
* جلوگیری : ضربه ای که تلاشش برای جلو گیری از ضربه برنده حریف است .
* خنثی : ضربه ی بی هدف
* منجر به : ضربه ای که تلاشش ایجاد شرایط لازم برای ضربه برنده بعدی است .
* برنده : ضربه ای که به قصد پوئن زده می شود .
تمرینات تاکتیکی تنیس
اهداف و اصول
* از طریق فشار آوردن بر خود موثر بودن تاکتیک ها را افزایش دهید .
* ایجاد آستانه تحمل بالای اعصاب خوردی
* فهم اقدامات موفق و غیر موفق در موقعیتهای مختلف تمرینات تاکتیکی هوش و تخیل بازیکن را نیاز دارد . در مو قعیتهای مختلف احتمالات محدود و مقررات خاص ایجاد کنید .
جنبه های مهم دیگر:
* بازیکن باید از محدودیت ها و احتمالاتش آگاه باشد .
* بازیکن باید بر تنوع و دقت سرویس هایش در تمرینات تاکید داشته باشد .
* از تحلیل ویدیویی بازی دیگران استفاده کنید .
* در موقعیتهای متنوع تمرین کنید .
* همواره از همبازی در تمرینات تاکتیکی استفاده کنید .
* مربی شما باید تمریناتی را ایجاد کند که شما در هر موقعیت بیش از یک گزینه داشته باشید .
* تمرین مسابقه ای ( ست شماری ) با حریف های متفاوت و بازی با دادن آوانس.
* اهداف مختلف ضربه ها را ترکیب کنید ( ضربه برنده ، منجر به ، جلوگیری ) با 5 موقعیت بازی ( سرویس ، پاسخ ، ته زمین ، پیشروی ، بازی جلوی تور ) .
بعضی از راهنمایی در مورد تمرینات تاکتیکی
* درصد زیادی از تمرین باید بر بیشترین موقعیت تکراری در مسابقه باشد ( مثل سرویس و پاسخ آن )
* تمرین را با 4 ضربه رالی طراحی کنید:
* تمرینات تاکتیکی بر مبنای نوع زمین باشد ( 1 الی 8 ضربه برای رُس و 6 ضربه برای زمین سفت )
* ضربات متنوعی بزنید ( ارتفاع ، سرعت و اسپین ) و سپس در مورد ضربات خود نظر بدهید .
* هر پوئن را طوری بازی کنید که انگار پوئن آخر است برابر است با : به شدت متمرکز ، در حال حمله ، فعالانه . در هر رالی تلاش کنید که بهترین ضربه تان را بزنید .
* از تاکتیک هایی استفاده کنید که قبلاً در آن موفق بوده اید و ضریب اطمینان بالایی داشته باشد .
* سعی کنید بیشترین پوئن ممکن را برید ، آنگاه به احتمال100% مسابقه را خواهید برد و ….
تمرینات تاکتیکی
* مسابقه ای بازی کنید و هر کس 3 پوئن پشت سر هم برد برنده است .
* مسابقه ای بازی کنید و هر کس پوئن اول را برد 30 بر صفر به نفعش شود ( بجای 15 بر صفر ) .
* بازی با پوئن را با ایجاد یک موقعیت تاکتیکی آغاز کنید ( همبازی یا مربی برای بازیکن توپ می فرستد ) .
تمرینات برای بازی کیفیتی حمله ای
* بازیکن ها پوئنی بازی می کنند ولی زمینشان نصف زمین دوبل است و نمی توانند از خط انتهایی سرویس بیرون بروند .
* بازیکن ها پوئنی بازی می کنند . بازیکن A سرو و والی میکند ، بازیکن B باید پاسخ را به نقطه مشخص بزند .
* بازیکن ها پوئنی بازی می کنند . بازیکن A بازی را ریز و حمله ای آغاز می کند ولی باید مجبور باشد ضزبه دوم رالی اش را والی بزند .
* رالی کنند . باید توپ بعدی را محکم تر از توپ قبلی بزنند تا به مرز کنترل برسند سپس از اول آغاز کنند .
* رالی کنند . می توانند از یک مقیاس مثلاً 1 تا 10 استفاده کنند و و مشخص کنند که سرعت این ضربه ای که زدند کجای این مقیاس قرار گرفته است .
– اصطلاحات ورزش تنیس
در هر ورزش اصطلاحاتی وجود دارد که اکثر ما از آنها بی اطلاع هستیم . بیشتر این اصطلاحات که به زبان لاتین می باشند وارد فرهنگ ورزش ما شده اند و معادل فارسی بعضی از آنها هنوز پیدا نشده به همین دلیل از آنها در فرهنگ فارسی استفاده می شود . ورزش تنیس نیز از این قاعده مستثنی نیست . کلماتی نظیر بک هند ، فورهند ، لوپ ، سرویس و … از این دسته می باشند .
– تغذیه مناسب در ورزش تنیس
ورزشکاران حرفه ای نسبت به آداب غذا خوردن خود حساسند ، یکی از زیرکانه ترین روشهای آنها این است که وقتی گرسنه شدند، غذا می خورند آنها غذا را به دفعات زیاد در روز می خورند. علت این است که می خواهند سطح انرژی خود را بطور مرتب بالا نگهدارند و بروز خستگی را به تعویق بیندازند .این شیوه غذا خوردن باعث می شود وزن اضافی از طریق ثبات سطح قند خون ، از بین برود و فشار ناشی از گرسنگی نیز حذف شود.
برای بازیکنهای تنیس زمان غذا خوردن تاثیر بسزایی در نحوه بازی دارد . غذایی که 3 الی 4 ساعت قبل از بازی خورده می شود ، باید دارای هیدروکربورهای زیاد ولی چربی کم باشد غذاهایی نظیر ماکارونی ، سیب زمینی ، برنج ، میوه و سبزی سریعا جذب و هضم می شوند غذاهای پر چربی برای هضم شدن وقت زیادی لازم دارند و کمک زیادی هم به ماهیچه ها نمی کنند . یکی دو ساعت قبل از بازی غذای مختصری بخورید و مایعات زیادی هم بنوشید
در ساک خود (کیف تنیس) همواره چند خوردنی همراه داشته باشید تا اگر درگیر یک بازی طولانی شدید ، دم دست باشد . موز یک خوردنی مورد علاقه حرفه ای ها است . موز شکم آدم را به هم نمی زند ، پتاسیم زیادی دارد که یک الکترولیت است و هنگام عرق کردن از دست می رود. اما همه حرفه ای ها در مورد خوردنیها هم عقیده نیستند بعضی ها در یک بازی ساده فقط آب می نوشند . اما در بازیهای سخت و طولانی یک موز ، یک شکلات ، نوشابه ورزشی یا کوکای با آب رقیق شده می نوشند. هر چند بسیاری از بازیکنان احتمالا "کافئین" هم می خورند . کافئین ممکن است در آغاز بازی انرژی زا باشد ، اما بعد سطح قند خون احتمالا افت می کند .
بعد از پایان بازی بفکر جبران بدن خود باشید. کارشناسان تغذیه معتقد هستند آنچه بعد از ورزش خورده می شود و زمان آن ، در میزان هیدروکربن بدن تاثیر بسزا دارد. دو ساعت بعد از ورزش حساسترین زمان برای جبران ویتامین ، مایعات و بازسازی انرژی ذخیره شده است . اگر می خواهید هرگز دچار کمبود نشوید ، هیدروکربن فراوان به همراه مقداری پروتیین میل کنید که به بازسازی نسوج ماهیچه هایی که در ورزش آسیب دیده اند کمک نماید.
به هر حال یک برنامه غذایی خوب و مناسب برای ورزشکاران تنیس باید بر اساس سن ، قد ، وزن ، جنسیت ، نوع و شدت فعالیت برنامه ریزی شوند. اما هر بازیکن حرفه ای ابتدا می بایست از نوع ، کیفت و ویژگی برنامه غذایی خود مطلع باشد.
محتوای هر برنامه غذای مشتمل است بر:
* کربو هیدرات ها
* چربی ها
* پروتئین ها
* ویتامین ها
* مواد معدنی
* آب
کربوهیدرات ها
همانطور که از نامشا ن پیداست کربوهیدراتها از کربن ، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده اند. کربوهیدراتها می توانند به شکل مونوساکارید یا قندهای ساده نظیر فروکتوز و گلوکز (فرم موجود در خون)، دی ساکارید ها یا دو قندها مانند ساکا روز (قند نیشکر)، لاکتوز (قند شیر) و مالتوز (قند مالت) و پلی ساکارید ها یا قند های مرکب مثل نشاسته گیاهان و گلیکوژن (نشاسته حیوانی) باشند. قندهای ساده در آب حل می شوند در حالی که قندهای مرکب این چنین نیستند .
چربی ها
چربی ها که غالبا لیپید نامیده می شوند از نظر ترکیبی بسیار شبیه کربوهیدراتها هستند بجز این که نسبت اکسیژن و هیدروژن در آنها متفاوت است. آنها انرژی زیادی در بدن تولید می کنند ، بعضی وقتها دو و نیم برابر بیشتر از کربوهیدراتها ، اما آنها در مصرف اکسیژن برای سوخت و سازشان صرفه جو نیستند . چربیها از ترکیب تری گلیسیریدها و گلیسرول تشکیل می شوند و برای استفاده در بدن به اسیدهای چرب تبدیل می شوند .
پروتئین ها
پروتئین ها موادی هستند شامل نیتروژن ، کربن و هیدروژن. در حقیقت آنها تنها منبع نیتروژن هستند ، از این رو ضروری بوده و باید در رژیم غذایی گنجانده شوند . یک رژیم غذایی فاقد پروتیین یا فاقد انرژی کافی برای سوخت روزانه باعث می شود که بدن از پروتیین موجود در سلول هایش استفاده کند و اگر این وضعیت ادامه یابد نتیجه آن مرگ است. پروتیین ها ضروری هستند زیرا ساختار سلولی بدن را تشکیل داده و عمل ترمیم سلول را به عهده دارند . آنها در تمام جنبه های هومئوستازی بدن بخصوص در تعادل الکترولیتی ، در ترکیب ساختمانی و عملکرد هورمونهای خاص اثر بنیادی دارند.
ویتامین ها
ویتامین ها تنظیم کننده مواد شیمیایی در بدن هستند و برای رشد و تقویت بدن لازم اند. بر خلاف نظریه های عام ، چنانچه از غذاهای مناسب به مقدار کافی میل شود، نیاز ویتامین بدن تامین خواهد شد. ویتامینها به عنوان تنظیم کننده تاثیر زیادی بر روی رشد و سوخت و ساز بدن دارند اما نه تنها برای رشد بدن کافی نیستند بلکه منبع مستقیم تولید انرژی هم بشمار نمی آیند و استفاده نابجا و بیش از اندازه ویتامینها برای بدن مضر است. رعایت تعادل در خوردن غذاهای مناسب ، ویتامین کافی را به بدن می رساند.
مواد معدنی
مواد غذایی معدنی به دو گروه تقسیم می شوند : آنهایی که به مقدار زیاد در بدن وجود دارند و آنهایی که مقدار کمی از آنها مورد احتیاج بدن است. گروه اول در غذاهایی که می خوریم موجودند مثل: کلریدها ، سدیم ، پتاسیم ، کلسیم ، فسفر ، منیزیم و سولفور . مهمترین کار این مواد غذایی معدنی در بدن ، ساخت سلول است و به عنوان آنزیمهایی که فعل و انفعالات را در سلولها انجام می دهند، استفاده می شوند. این مواد در مقابل واکنش های ناشی از رها شدن انرژی به علت تجزیه و تحلیل مواد قندی ، چربی و پروتیینی نقش بسیار مهمی ایفا می نمایند.
آب
آب یکی از مهمترین مواد غذایی است که در درجه اول اهمیت قرار دارد و از دسته موادی است که باید بطور دایم از آن استفاده کرد. البته آشامیدن آب مانع از خوردن سایر مواد نیست. بدن برای تولید انرژی احتیاج به مقدار کافی آب دارد تا بدین وسیله دمای بدن را کنترل کند و در تولید سلول های متابولیزمی بدن تعادل بوجود آورد.
فکر نکنید فقط به هنگام احساس تشنگی باید آب نوشید بلکه نوشیدن آب باید جزء برنامه روزانه شما باشد . بخاطر داشته باشید در طول مسابقات ، قبل از رفتن به زمین بازی و بین گیم ها ، حتما آب بنوشید تا تعریق شما جبران شود. در هنگام مسابقه ، آب بهتر از هر نوشیدنی دیگر است زیرا زودتر از سایر انواع نوشیدنی ها جذب بدن می شود.
انرژی حاصل از غذا
کیفیت غذا بر حسب انرژی حاصل از آن تعیین می شود و واحد آن نیز کالری است. کالری واحد اندازه گیری مقدار انرژی و گرمای حاصل از غذا خوردن است که باعث حرکات فیزیکی می گردد.
* صورت غذای انرژی 3000-2500 کیلوکالری در روز
* صورت غذای انرژی 4000-3000 کیلو کالری در روز
* صورت غذای انرژی 5000-4000 کیلوکالری
* صورت غذای انرژی 6000-5000 کیلو کالری
– پیشگیری از آسیب های ورزش تنیس
بشر از ابتدای پیدایش همواره در صدد افزایش قدرت بدنی خویش است و پیوسته کوشش می کند تا بر مهارتهای جسمانی خود بیفزاید ، لذا از ورزش به عنوان یک پدیده بیولوژیک استفاده می کند . در سالهای اخیر ، رقابتهای ورزشی و مسابقات قهرمانی گسترش فزاینده ای یافته است ، از سوی دیگر ، ورزشکاران با کمک تکنیکهای علمی ورزشی از قدرت ، استقامت و توان بهتری برخوردار شده اند . خوی مبارزه گری و قهرمان طلبی در صحنه بازی ها و میادین مسابقات ورزشی به گونه ای است که گاه منجر به ضایعات و آسیب های ورزشی اجتناب ناپذیر می شود بدین جهت ورزشکاران باید تحت آموزش لازم برای کسب قدرت انعطاف پذیری عضلات قرار بگیرد . و برای اطمینان کافی خود را گرم نموده و حرکات کششی قبل از فعالیت داشته باشد .
در زیر خلاصه ای ازآسیب های رایج در ورزش تنیس ارائه میگردد.
* مشکل درد آرنج
* مشکل درد کمر
* مشکل درد مفصل زانو
* مشکل درد مچ پا
مشکل درد آرنج
در ورزش تنیس یک مشکل رایج ناراحتی آرنج است . ولی مشکل بزرگی نیست ، تقریبا نیمی از بازیکن های آماتور 30 سال به بالا مشکل آرنج دارند : درد در زدن بک هند ، سرویس ، بلند کردن بسته یا حتی گرفتن یک قوطی نوشابه مشاهده می شود . برای اغلب بازیکنهای باشگاهی مشکل به صورت درد بیرون آرنج پیش می آید. در مورد بازیکنهای حرفه ای وآنها که سرویس قدرتی می زنند مشکل درد در داخل آرنج است .
معمولا بیشترین مشکلات درد آرنج ناشی از بی توجهی به اولین دردهایی است که بدن از طریق آنها هشدار می دهد. اغلب پزشک ها علت اصلی مشکل درد آرنج را به بک هند نسبت می دهند . بیشتر بازیکن های تازه کار می خواهند از قدرت دستشان در بک هند استفاده کنند بجای اینکه از چرخش شانه و کمر استفاده کنند . علت دیگر مشکل می تواند تقه زدن به توپ باشد بجای اینکه با استفاده از تمام بدن با سوئینگ کامل توپ بزنند . ضعف مچ وشانه هم می تواند عامل فشار بر آرنج باشد.
آیا مشکل درد آرنج ناشی از نوع بازی شماست؟
کسانی که با دو دست بک هند می زنند کمتر دچار مشکل آرنج می شوند . چرا ؟ چون ضربات یک دستی نیروی چرخش بیشتری بر بازو و شانه وارد می کند . آرنج یک مفصل است که در دو جهت حرکت می کند . شانه شما یک مفصل چرخشی است که به همه طرف حرکت دارد ، بهتر است که از شانه تان سوئینگ کنید و وزن تمام بدن را به ضربه منتقل کنید .به سمت توپ بروید و آنرا زودتر بزنید . یک آرنج رو به جلو در بک هند یکی از عوامل درد گرفتن تاندن آرنج است .برای کاهش انتقال ضربه به آرنج زه های راکت را شل تر نصب کنید ، ( کمی کمتر از حد مورد توصیه سازنده راکت ) راکتی بگیرید که ارتعاش کمتری به بدن منتقل کند . بدنه بلند راکت ممکن است دسترسی به توپ را آسا نتر کند ولی بازوی اهرم بزرگتری هم هست که فشار بیشتری بر آرنج می آورد ولی صفحه ی بزرگتر انتخاب خوبی است ، حتی با کناره های آن هم به توپ ضربه بزنید ارتعاش کمتری به دست منتقل می کند . یکی دو جلسه با مربی حرفه ای دارای مجوز داشته باشید تا بتواند تشخیص دهد آیا نکته خاصی در بازی شما هست که صدمه ای به آرنج شما وارد کند .
اگر به اولین دردهای آرنج بی توجهی کنید به تدریج وضع آرنج بد و بدتر می شود و ممکن است در آینده مجبور باشید با تنیس خداحافظی کنید .
مشکل درد کمر
حدود 40 درصد مردان حرفه ای در تنیس از درد کمر رنج می برند 80 درصد مردان دوره ای از زندگیشان دچار کمر درد می شوند.
صرف نظر از آمادگی جسمانی ، نیروی چرخشی بک هند دراز کردن دست در فور هند و سرویس می تواند بر روی ماهیچه ها، اعصاب و استخوان کمر فشار وارد کند و دیر یا زود ناراحتی در یک جایی بروز می کند . در تنیس نیرو از ناحیه پا تولید می شود اما کمر نقش اساسی در انتقال این نیرو به دست ها دارد . محور اصلی بدن کمر است و ضعف در آن یک مشکل جدی است .برای داشتن کمر قوی لازم است تعادلی در میان ماهیچه های شکم و کمر برقرار باشد . در بیشتر موارد ماهیچه های شکم بازیکن های تنیس از ماهیچه های کمرشان قویترند ، زیرا در هر ضربه از ماهیچه های شکم استفاده می کنند . می توان قبل از آغاز کمر درد جلوی آنرا گرفت .
با در نظر گرفتن موارد زیر می توانید از وارد شدن صدمات به بدن خود جلو گیری کنید :
* قبل از وارد شدن به زمین تنیس برنامه آمادگی جسمانی داشته باشید . قبل از شروع تمرینات جدی ورزشی به مدت چند هفته تمرینات قدرتی و کششی داشته باشید .
* مستقیم از اتومبیل به زمین تنیس قبل از گرم کردن وارد نشوید . بدون گرم کردن ماهیچه ها اگر آنها را برای رسیدن به توپ کش دهید خیلی موثرتر از یک ضربه ( آپرکات ) شما را بزمین خواهند انداخت . حداقل 5 الی 10 دقیقه صرف دو ملایم با حرکات کششی قبل از بازی کنید .
* اگر کمرتان ضعف دارد در حالت (open stance) نایستید . بلکه به سمت توپ گام بر داشته و با چرخش شانه ضربه بزنید که فشار کمتری به کمرتان بیاورد .
* اگر امکان دارد از زمین های نرم تر مثل رس استفاده کنید . زمین های سخت فشار بیشتری بر ماهیچه ها و استخوان ها وارد می کنند .
* در برخی از ضربات تنیس احتمال آسیب کمر بیشتر است ، سرویس یکی از آنها است ، انداختن توپ به بالا وچرخیدن بر روی ستون فقرات فشار وارد می کند . قبل از وارد شدن صدمه به ساختار استخوانی بدنتان از یک حرفه ای سرویس بیاموزید .
مشکل درد مفصل زانو
اگر به علائم هشدار دهنده توجه کنیم دلیلی ندارد که صدمه وارد شده حتما با جراحی جبران شود . از هر ورزشکاری بپرسید ، بیشترین نگرانی اش در مورد صدمه به کدام قسمت بدن است احتمالا می گوید زانو ، که از همه مفاصل بیشتر در معرض صدمه است .
هر سال حدود چند میلیون نفر در دنیا صدمه زانو می بینند، حدود 50 درصد مربوط به ورزش تنیس ، فوتبال و اسکی سه ورزشی با بیشترین صدمات زانو اند . زیرا در ورزش تنیس حرکات گوناگون ، تغیر جهت ، چرخش بدن و توقف ناگهانی رایج اند . بخصوص سرویس فشار زیادی بر زانو می آورد . زانو بدلیل ساختار ظریف اش در معرض صدمات قرار دارد . تصور کنید توپ پینگ پونگی به دیوار چسبیده ، توپ بوسیله چند نوار لاستیکی در جایش قرار دارد ، کاسه زانو از مفصل حفاظت می کند ولی به آن ثبات و قدرت نمی دهد . پیچیدگی دیگر زانو : 2 تا از بزرگترین استخوان های بدن را بهم وصل می کند .
ساختمان زانو به بافت (ligament ) بستگی دارد که استخوان ساق را به استخوان ران وصل می کند ، و (cartilage) بافت های نرم و انعطاف پذیر که مفصل را می پوشانند . ولی این ساختاری کامل است (ligament) ها در زمان طولانی خوب می شوند و (cartilage) هم به طور طبیعی دو باره رشد نمی کنند .
نکته مثبت اینکه 90 درصد اوقات با جراحی و تمرینات فیزیکی می توان زانوی صدمه دیده را شفا داد . اغلب صدمات زانو ناشی از تنیس نیازی به جراحی ندارند . اغلب صدمات را می توان از طریق حرکات پای صحیح پیش گیری کرد . امروزه برای کسانی که دچار پارگی در مفصل زانو اند حرکات فیزیکی قبل از جراحی توصیه می شود ، زیرا حتی اگر جراحی لازم شود ، در این صورت مدت کمتری فرد به وضع عادی باز می گردد. بنابر این بهترین کار پیش گیری است ، اگر زانوی شما درد می کند و کمی تورم دارد . استراحت کنید ، یخ بگذارید ، کمپرس کنید وزانو را در محل بلند قرار دهید .
ترکیب این اقدامات باعث کاهش صدمه به بافت ها و تسریع زمان بهبود می شود .
اگر هفته ای یکبار تنیس بازی می کنید می توانید ماهیچه هایتان را از طریق پیاده روی تند وتمرین با وزنه تقویت کنید . باید یک روز در میان یا ترجیحا هر روز همه گروههای اصلی ماهیچه هایتان ، حرکات کششی انجام دهید تا مفصل هایتان انعطاف پذیر باشد .
مشکل درد مچ پا
بازیکن تنیس بسرعت عرض زمین را می دود ، توپ را زده و ناگهان ترمز می کند . سپس بسرعت به سمت دیگر زمین می دود که دوباره توپ را بزند ، تعجب دارد که گاهی مچ پا دچارصدمه می شود ؟ تقریبا در هر ضربه تنیس بعد از دویدن ، ایستادن ناگهانی هست که نیروی چرخشی را به مچ پاها منتقل می کند و دو باره این عمل تکرار می شود . یکی از بیشترین صدمات بدنی در تنیس مربوط به مچ پا است .
یک چرخش در جهت غلط باعث درد مچ پا می شود و چنانچه پا ، زانو و مچ در یک راستا نباشند وقتی پا روی زمین قرار گرفته در طی زمان قطعا سائیدگی ناجور تاندن پیش می آید، خوشبختانه مچ پا یک مفصل محکمی است هم کار فرود آمدن به زمین را ممکن می کند و هم عامل ثبات است . در مچ پا دو استخوان ساق پا بهم وصل می شوند . این دو استخوان با ligament ها و تاندن بهم وصل اند.
سه بافت اتصال ligament در مچ پا محل آسیب هستند . وقتی بدنبال توپ می دوید هر گام غلط می تواند مفصل مچ را زیادی در یک جهت فشار دهد و کشش زیادی بافتهای اتصال دهنده رایج ترین مشکل تنیس است . سه گروه صدمه وجود دارد و آن هم بستگی به میزان صدمه دارد :
* دردناک
* بسیار دردناک
* فوق العاده دردناک
اغلب آسیب ها متوجه کنار یا بیرون مچ هستند ولی گاهی درون مچ آسیب می بیند که درمانش مشکلتر است . چنانچه مچ پایتان باد کرده است باید عکس اشعه x بگیرید تا پزشک مطمئن شود شکستگی وجود ندارد . حتی یک کشیدگی مچ چنانچه درمان نشود مچ پا رابرای همیشه بی ثبات خواهد کرد . معمول ترین مداوا استراحت ، یخ ، کمپرس و زانو در جای بلند است . خیلی ها توجه نمی کنند که چقدر زمان برای مداوا لازم است .
صدمه درجه 1 دو الی سه هفته صدمه درجه 2 یک الی دو ماه صدمه درجه 3 سه الی شش ماه .
بازیکنی که زودتر از موعد به زمین تنیس باز گردد، دچار تورم تاندن دردناک می شود ورم می تواند ناشی از پاره گیهای ریز تاندن باشد .
آسیب دیگر معمول در تنیس تاندن آشیل است که از پشت ساق پا تا مچ ادامه دارد، از آنجا که پاشنه آشیل بی انعطاف است در طی زمان وضع آن بدتر می شود ، آثار آن درد بعد از بازی و ورم پشت مچ پا است . در صورت پارگی تنها راه چاره جراحی است . بندرت لایه هایی از استخوان مچ پا کنده می شود ، آثار آن دردملایم در منطقه است ومعمولا با جراحی این ذرات بر داشته می شوند .
برای محافظت از بافتهای مچ پا حرکات کششی و قدرتی لازم هستند.
– بیومکانیک تنیس
امروزه مربیان برای اینکه بتوانند به نحو موثری تکنیک ها را بهبود ببخشند ، به درک عمیقی از بیومکانیک نیاز دارند . بیومکانیک عبارت است از : مبحث حرکات انسان . با تشخیص موثرترین الگوی حرکتی لازم برای تولید ضربه ، می توان بهره وری حرکات بازیکن را تحلیل نموده و تشخیص داد که چگونه می تواند بهتر عمل کند .
* تعادل
تعادل عبارت است از قابلیت حفظ موقعیت بدون تغییر، چه از لحاظ ایستایی و چه از لحاظ حرکتی . از آنجا که تنیس یک ورزش همراه با حرکات مداوم است، به تعادل دینامیک نیاز دارد . لازم است مربی رعایت خط محور عمودی را از سوی بازیکن مشاهده کند .
* انرژی حرکتی
قانون حرکت می گوید یک جسم در ثبات یا حرکت باقی می ماند مگر اینکه تحت تاثیر یک نیروی بیرونی قرار گیرد . یعنی مقاومت جسم در مقابل به حرکت درآمدن یا از حرکت ایستادن . مثلا یک بازیکن تنیس چگونه از یک موقعیت ایستاده در یک نقطه به سـرعت حرکــت می کند، حرکت را کند می کند یا سریعا" جهت خود را تعویض می نماید . وقتی بازیکن در حالت آماده قرار دارد، بدن و راکتش بی حرکتند یعنی مقداری انرژی در خود ذخیره دارند تا بتواند بر مقاومت در مقابل حرکت فائق آیند .
* نیروی متضاد و مقابل یکدیگر
برای هر عملی یک عکس العمل در جهت معکوس و به همان میزان ، وجود دارد . ما با فشار دادن پا بر روی زمین شروع به حرکت و ضربه زدن می کنیم . زمین نیز همان نیرو را بر ما منعکس می کند و همین نیرو و عکس العمل زمین است که مبنای حرکت انفجاری اولیه قرار می گیرد.
* نیروی خطی یا لحظه ای
این نیرویی است که جسم در حال حرکت ایجاد می کند . در واقع معادل جرم حرکتی هر جسم است . این نیرو بر دو نوع است: خطی که در راستای یک خط راست قرار دارد و زاویه ای یا گردشی که به آن چرخش نیز می گویند . نیروی خطی، عبارت است از انتقال وزن بدن در مسیر ارسال توپ و به جلو . نیروی چرخشی از طریق چرخش بدن از روی کمر ایجاد می شود
* انرژی الاستیک
انرژی که به دلیل کشیده شدن ماهیچه ها در بدن بوجود می آید، انرژی الاستیک است . وقتی ماهیچه های کشیده می شوند ، انرژی در خود ذخیره می کنند که باعث می شود درست مثل کش ، کشیده شوند .
* زنجیر هماهنگی
واژه هایی نظیر زمان بندی و ریتم ( ضرب آهنگ ) مرتب از سوی مربیان مورد استفاده قرار می گیرد ولی این واژه ها به چه معنایی است و چگونه می توان رعایت و نحوه استفاده از این کیفیت ها را در مکانیک ضربه زدن، به بازیکن آموخت ؟ پاسخ در ایجاد هماهنگی میان اعضای بدن است . زنجیر هماهنگی شامل بخش هایی از بدن است که نظیر زنجیری از بخش هاست که در آن نیرو تولید شده توسط یک حلقه زنجیر یا یک عضو بدن به سایر حلقه ها منتقل می شود . هماهنگی یا زمانبندی مناسب این حلقه ها باعث می شود که این حلقه ها بتوانند نیرو را به نحو موثری منتقل کنند .
زنجیره هماهنگی مبنای اصلی بهترین تکنیک است که وقتی عمل می کند:
_نیرو به حداکثر می رسد
_کنترل بیشتر می شود
_خستگی به تعویق می افتد
_و از آسیب جلوگیری می شود
* بکارگیری عملی بیومکانیک
بخش های مختلف هر ضربه با اصول بیو مکانیک ارتباط دارند بگونه ای که به درک بهتر نحوه آماده شدن برای حرکات سوئینگ به عقب، سوئینگ به جلو، تماس و فالو تروو کمک می کند .
_آمادگی و سوئینگ (تاب) به عقب
_آمادگی و سوئینگ (تاب) رو به عقب ( حرکت رو به توپ)
_آمادگی و سوئینگ (تاب) رو به جلو
_لحظه تماس
_فالو تروو(ادامه حرکت راکت)
_تصویر بیو مکانیکی
* برخی از مهمترین کاربردهای بیومکانیک در تنیس :
_از اصول بیو مکانیک برای درک بهتر تکنیک های موثر و تشخیص اشکالات و تصحیح آنها استفاده کنید .
_در تنیس تعادل در حرکت ضروری است . بازیکن باید بیاموزد که سر و بالاتنه باید در هنگام زدن ضربه ثابت باشد .
_آغاز همه ضربه ها با خم کردن زانوان و وارد آوردن فشار به زمین همراه است بنابراین بازیکن باید بیاموزد که زانوان خود را به نحو موثری خم کند .
_برای افزایش قدرت ضربات زمینی، در طی آماده شده برای زدن ضربه، آرنج ها باید نزدیک بدن باقی بما نند .
_به منظور حداکثر ساختن قدرت، بهبود کنترل، به تاخیر انداختن بروز خستگی و جلوگیری از بروز آسیب، بازیکن باید به استفاده موثر از زنجیره هماهنگی توجه داشته باشد و …
– آگاهی و اطلاعات اثر بخش در تنیس
نمودار زیست آهنگ در تنیس
برای هماهنگ نمودن فعالیت های روزانه با توانایی های جسمی ، روحی و ذهنی خود باید از نمودار زیست آهنگ Biorhythm استفاده نمود.
نمودار زیست آهنگ Biorhythm چیست ؟
آیا تا بحال متوجه نوسانات روحی و جسمی خود شده اید؟ تغییرات در میزان بنیه و توانایی در انجام فعالیت های روزمره, مانند پرداختن به ورزش و شرکت در میهمانی ها, احساس سلامت یا کسالت, نحوه برخورد با مشکلات و حتی نظم فکری شما و یا لحظات بحرانی زندگی که از لحاظ انرژی حیاتی در بدترین و آسیب پذیرترین شرایط قــرار دارید . همه این افــت و خیزهــا در سه چــرخه متنـاوب به نام های : 1- جسمی 2- حسی 3- ذهنی خــلاصه می شوند که مجموعه آنها زیست آهنگ ( بیوریتم ) شما را تشکیل می دهند . بیوریتم بر این ایده استوار است که این چرخه های سه گانه در بدن افراد براساس ساعت درونی و بیولوژیکی عمل می کنند و هر چرخه براساس موج سینوسی با دوره های متفاوت در حال گردش است که نقطه شروع همه آنها روز تولد هر فرد است . دوره هر چرخه متناوب به شرح ذیل است :
* دوره چرخه جسمی ( Physical ) هر 23 روز یک بار تکرار می شود
* دوره چرخه حسی ( Emotional) هر 28 روز یک بار تکرار می شود
* دوره چرخه ذهنی ( Intellectual) هر 33 روز یک بار تکرار می شود
حال با توجه به مطالب فوق, نکاتی راجع به هریک از چرخه های نمودار بیوریتم, به شرح ذیل ارائه می شود:
* چرخه جسمی یا فیزیکی ( Physical )
o ناحیه مثبت ( Active)
o ناحیه منفی (Passive)
o نقطه بحرانی ( Critical )
* چرخه حسی (Emotional)
o ناحیه مثبت (Active)
o ناحیه منفی (Passive)
o نقطه بحرانی (Critical)
* چرخه ذهنی ( Intellectual)
o ناحیه مثبت (Active)
o ناحیه منفی ( Passive)
o نقطه بحرانی ( Critical )
* تاریخچه کشف بیوریتم
تاریخ کشف این پدیده علمی به سال های 1897 تا 1912 میلادی باز می گردد . در آن زمان دکتر هرمان سوبودا, استاد روانشناس دانشگاه وین ( اتریش ) در تحقیقات خود متوجه شد که حالت جسمی و احساسی بیماران او به صورت چرخه ای و پریودی است . وی با ثبت دوره های بیماری و سکته قلبی و توهمات بیماران خود, متوجه شد که چرخه یا سیکل تکرار اوج و نزول انرژی فیزیکی و جسمی افراد هر 23 روز یکبار تکرار می شود و چرخه شارژ و دشارژ انرژی احساسی افراد, هر 28 روز یکبار تکرار می شود .
همزمان با او و بدون اطلاع وی, در برلین هم دکتر ویلهلم فلیس , پزشک و دوست نزدیک روانشناس بزرگ زیگموند فروید, این چرخه های 23 و 28 روزه را با فروید در میان گذاشت که ضمن تایید, نظریه وی روی افراد مختلفی آزمایش شد . بعد از آنها فردی به نام پروفسور آلفرد تلتچه که استاد علوم مهندسی بود, متوجه شد که قدرت استدلال و توانایی ذهنی شاگردانش همیشه یکسان نیست و از یک سیکل 33 روزه تبعیت می کند. این دوره ها نه تنها در مورد شاگردان ضعیف و متوسط اتفاق می افتاد بلکه در مورد دانشجویان قوی و مستعد هم همین اتفاق رخ می دهد و هوش و هوشیاری آنها نیز یک الگوی ریتمیک 33 روزه را دنبال می کرد . به عبارت دیگر, قابلیت افراد برای جذب و تفسیر ایده های جدید و توانمندی های ذهنی آنها, در یک سیکل 33 روزه تکرار می شود . بعد از کشف این پدیده در جسم و روح و ذهن انسان, تحقیقات زیادی در آلمان , ژاپن و ایالات متحده صورت گرفته که نتایج آن در مقالات علمی متعددی درج و اثبات شده است . از طرف دیگر هم باید یادآوری شود که نظریه شارژ و دشارژ متناوب باتری های انرژی درون روح و جسم یک نظریه جدید نیست و از زمان های بسیار دور پر و خالی شدن متناوب و دوره های انرژی طبیعت یک امر بدیهی و جا افتاده محسوب می شود . نظریه ئین و یانگ در فلسفه های چینی و ژاپنی نیز به روشنی بیانگر وجود همین پدیده است . بیوریتم فقط شکل ریاضی شده و قانونمند این پدیده است .
راکت تنیس
راکت هایی که از مشخصات ذیل پیروی نکنند جهت بازی مطابق مقررات تنیس، مورد تائید نمیباشند:
* قسمتی از راکت که در انجام ضربه مورد استفاده قرار میگیرد باید تخت باشد و از یک شبکه زه درهم شده متصل به قاب راکت تشکیل میگردد. زهها در محل تلاقی بازههای مجاور به تناوب از رو و زیر به یکدیگر میپیوندند و به هم تافته میشوند. در مجموع این شبکه زه باید یکدست باشد و بخصوص تراکم این شبکه در قسمت مرکز نباید کمتر از سایر قسمتها باشد. زهها باید عاری از هر گونه اضافات و اتصالات جنبی باشند مگر آنچه که جهت پیشگیری و محدود کردن فرسودگی و پارگی و یا لرزش بکار رود که باید اندازه و محل معقول و مناسب جهت تامین اهداف فوق را داشته باشد.
* طول راکت که دسته را نیز شامل میشود باید عاری از هر گونه اضافات و اتصالات جنبی باشد مگر آنچه که جهت پیشگیری به محدود کردن فرسودگی، پارگی، لرزش و آنچه که جهت تقسیم وزن بکار رود که در این صورت باید اندازه و محل معقول و مناسب جهت تامین اهداف فوق را داشته باشد.
* قاب راکت که شامل دسته نیز میشود و زهها باید عاری از هرگونه وسیلهای باشند که توانائی انجام تغییر عمده و مشخص و یا تغییر در تقسیم وزن در راکت: در هنگامی که توپ در گردش است را امکان پذیر نماید. فدراسیون بین المللی تنیس در این مورد که آیا راکت نمونه و مدل اولیه راکت از شرایط فوقالذکر تبعیت میکند و آیا راکت مورد تائید است یا خیر تصمیمگیرنده است. چنین تصمیمگیری ممکن است بنا به ابتکار خود فدراسیون بین المللی تنیس و یا به درخواست افراد ذینفع مانند بازیکن، کمپانی سازنده تجهیزات وسایل و یا سازمان ملی تنیس هر کشور و یا اعضای آنها صورت پذیرد. چنین تصمیمگیریها و درخواست ها میبایست مطابق قواعد و ترتیبات مرسوم فدراسیون بین المللی تنیس برای بررسی درخواست ها و جهت دادن پاسخ صورت پذیرد که نسخههائی از روند اجرای کار را میتوان از دفتر معاونت اداری دریافت نمود.
چه نوع راکتی را انتخاب کنیم؟
انتخاب راکت یکی از فاکتور های مهم موفقیت در تمرین و مسابقات است و یک انتخاب خوب و مناسب قابلیتهای بازیکن را توسعه می دهد. اما سوال این است که این انتخاب بر چه مبنای بایست انجام پذیرد؟
برای انتخاب راکت، شما می بایست نوع بازی خود را با توجه به سه سوال زیر مشخص نمایید.
* تاب ( سوینگ ) شما چگونه است.؟
* روش بازی شما چیست؟
* قدرت ضربات شما چگونه است؟
ویژگی ها و واژه های مربوط به راکت
beam عرض قاب راکت
اگر راکت را از لبه یا کنار نگاه کنید ، در واقع عرض قاب راکت را می نگرید . بطور کلی عرض پهن معادل قدرت و سفت بودن ، و عرض باریک همراه با انعطاف و راحتی بیشتر است . قبلا قاب یا عرض راکت از بالا تا پائین به یک اندازه بود ولی از سال 1980 به بعد قاب پهن مطرح شد و بعد عرضهای متفاوت در یک راکت که بتواند مخلوطی از قدرت و انعطاف را برساند .
head light and head heavy صفحه سنگین و سبک
در راکت صفحه سبک نقطه تعادل در نیمه پائین یا طرف دسته قرار دارد ، که مانور و تاب ( سوئینگ ) را راحت تر می کند . در راکت صفحه سنگین بیشتر وزن در نیمه بالای راکت یا بالای صفحه قرار دارد ، که قدرت بیشتری تولید می کند . بازیکنهای انتهای زمین عموما صفحه سنگین را ترجیح می دهند در حالیکه بازیکنهای سرو و والی صفحه سبک را می پسندند.
power zone منطقه قدرت
این منطقه ای است که وقت تماس با توپ ترکیب مناسبی از قدرت و راحتی را تولید می کند . کلا این منطقه در حوالی وسط راکت قرار دارد .
shock شک
وقت زدن توپ با راکت نیروی قابل توجهی به نام ( شک ) بوجود می آید . توپ هایی که به کناره صفحه راکت می خورند یک نیروی اضافی چرخشی هم تولید می کنند . استفاده از نوار سربی بالای راکت ، زه های شل تر ، گریپ بزرگتر و راکت با انعطاف بیشتر ، نیروی ( شک را کاهش می دهد .
stiffness سفتی یا استحکام
وقتی شما به توپ ضربه می زنید ، قاب راکت هر چقدر خم می شود، نشانه میزان استحکام است . راکت های سفت تر کمتر خم شده و قوی تر به توپ ضربه می زنند . برخی از راکت های جدید دسته و صفحه راکت را با استحکام متفاوتی می سازند .
vibration ارتعاش
بر خلاف ( شک ) که نیروی اولیه حاصل از ضربه است ، ( ارتعاش ) حرکت به جلو و عقب قاب و سیم راکت است که بعد از ضربه مدتی می ماند .
tention میزان کشیدن زه
بالاترین میزان مجاز کشیدن زه راکت ، کنترل بیشتری می دهد . در کشیدن کمتر زه راکت ، قدرت و راحتی ضربه بیشتر می شود . زه با کمترین قطر یعنی شماره 17 قدرت و چرخش توپ را بیشتر می کند. در حالیکه زه های کلفت تر با دوام تر هستند.
صفحه راکت
صفحات بزرگتر مثل 105 ( اینچ مربع ) منطقه قدرتی بیشتری دارند ولی بازیکن های حرفه ای صفحات کوچکتر را انتخاب می کنند. هر چقدر صفحه راکت بزرگتر باشد کنترل آن هم سخت تر است . چه راکتی به چه نوع بازی می خورد ؟ تاب ( سوئینگ ) شما چگونه است ؟
به بک هند و فور هند خود توجه کنید . چنانچه تاب کوتاه و فشرده دارید راکتی می خواهید که به شما قدرت بدهد . در مقایسه بازیکنی که تاب طولانی و درازی داشته باشد با راکت قدرتی توپش به خارج زمین می رود .
روش بازی شما چیست ؟
چنانچه از انتهای زمین ضربات قوی می زنید راکت با مانور بالا مثل سرو و والی لازم ندارید . راکت با قدرت می خواهید .در عوض برای بازی سرو و والی نیاز به راکت با مانور بالا دارید
چقدر قوی بازی می کنید ؟
اگر زننده ضربات قدرتی هستید ، راکت با صفحه متوسط می خواهید که کنترل شما را بهتر کند . ولی بازیکنی که ضربات قدرتی کمتری دارد باید بدنبال راکت سفت و محکم با صفحه بزرگتر باشند که با تلاش کمتر قدرت بیشتری ایجاد کند .
تمرین با توپ طبی (Medicine-Ball)
* هدف تقویت ماهیچه های درگیر در ورزش تنیس
این وسیله ی ساده ، بهترین ابزاری است برای تقویت قدرت ضربات ، در حالیکه وزنه و دمبل و سایر وسایل مهم هستند برای قدرت هر ورزشکار ، اما هیچکدام رقیب توپ طبی نمی شوند. راز موفقیت این ابزار در این است که می تواند تمرین کننده را وادار به تقلید حرکات بازی تنیس کند. بر خلاف وزنه ها ، گرفتن توپ طبی ساده است و قابل پرتاب هم هست . این حرکات ماهیچه های درگیر سرویس و ضربات زمینی را بکار می گیرد . توپ طبی بهترین وسیله برای مشابه سازی ضربات سرویس ، فورهند و بک هند است . با این توپ می توانید هم ضربات نرم و هم ضربات انفجاری را کار کنید . کاری که با سایر وزنه ها نمی شود کرد .
3 تمرین مهم با توپ طبی برای کلیه مهارت های بازیکنان تنیس ، هر دفعه 25 بار تکرار در روز و بخشی از گرم کردن ، در زیر ارائه شده است:
چرخش کمر
* هدف ماهیچه های کمر و شکم
روی زمین نشسته پاها را از هم باز کنید . توپ پشت شما قرار گرفته ، بطرف راست بچرخید توپ را بلند کنید در حالیکه جلوی شما باشد ، آنرا بطرف چپ آورده و پشت خود قرار دهید به نحوی که توپ یک دور به دور شما بچرخد . تکرار کنید و جهت را تغیر دهید .
ضربات بالا سری
* هدف ماهیچه های بالای شکم ، بازو و شانه
در اینجا نیاز به یک همکار دارید . به پشت بخوابید با زانوهای خم شده ، توپ را پشت سر روی زمین نگهدارید . همکار جلوی شما با یستد ، بازوها کشیده باشد ، توپ را بلند کرده وبه همکارتان بدهید . برای افزایش شدت کار ، همکار کمی دور تر بایستد که شما توپ را به طرف او پرتاب کنید .
حرکات بغل
* هدف ماهیچه های بغل کمر ، شکم
توپ را با هر دو دست جلوی خود نگهدارید در حالیکه پا ها به اندازه عرض شانه باز باشد . از این موقعیت تا آنجا که می توانید با توپ به سمت راست بچرخید و بعد به سرعت جهت را عوض کنید تا توپ به جلو برسد و رهایش کنید . به همین حالت به عکس جهت چرخیده و باز وقتی توپ به جلو رسد آنرا رها و25 تکرار کنید. کنید
منابع:
http://mytennis4u.com/
http://www.roshd.ir/
43