فرهنگسرای خاوران
فرهنگسرای خاوران
فرهنگسرای خاوران بین سال های 1372 و 1373 خورشیدی و با طراحی و نظارت دفتر فنی آن فرهنگسرا،ساخته شد.
.
فرهنگسرای خاوران
فرهنگسرای خاوران بین سال های 1372 و 1373 خورشیدی و با طراحی و نظارت دفتر فنی آن فرهنگسرا،ساخته شد.
فرهنگسرای خاوران بین سال های 1372 و 1373 خورشیدی و با طراحی و نظارت دفتر فنی آن فرهنگسرا،ساخته شد. فرهنگسرای خاوران در محله مسگرآباد قدیم، واقع در جنوب شرقی تهران، در منطقه 15 واقع است.
منطقه خاوران از متراکم ترین و محروم ترین نقاط تهران به حساب می آمد که اهالی آن به هیچ فضای فرهنگی در محدوده سکونت خویش دسترسی نداشتند. فرهنگسرای خاوران با حدود 83000 مترمربع مساحت و 21000 مترمربع زیربنا، فضاهای فرهنگی منطقه و پیرامون آن را تامین کرده است.
تالار نمایش و سینما در دو بخش کودکان و بزرگسالان، خانه کودک، کتابخانه، کلاس های آموزشی، فضای نمایشگاه، ساختمان اداری، بازارچه ی فرهنگ و هنر و فضاهای جنبی باز و نیمه باز، بخش های عمده مجموعه را تشکیل می دهند. در معماری مجموعه سعی بر آن بوده است تا با الهام گرفتن از معماری اسلامی ایران، در جانمایی فضاها، همچنین بر فرم و فضا تاکید مضاعف شود.
هندسه و تقارن فضاها، نظم خاصی را بر مجموعه حاکم می سازد که توجه و تمرکز را به سوی فضاهای اصلی معطوف می دارد. ساختمان اداری با ارتفاع زیاد و عقب نشینی انحنایی نسبت به خیابان، ورودی جذابی را برای مجموعه ایجاد نموده است. بازارچه با الهام گرفتن از گودال باغچه های معماری ایرانی، با داشتن حیاط مرکزی، پایین تر از سطح زمین قرار گرفته است تا ساختمان مرکزی فرهنگسرا به مانند کوشک جلوه نماید. در مجموع، به رغم سنت گرایی، هیچ یک از ظرافت های صنعتگرایی قدیمی در مجموعه به چشم نمیخورد و در عین حال، ساختمان فرهنگسرا، به رغم ماهیت علمی و فرهنگی آن، برخلاف دیگر نقاط جهان، نمایش دهنده ی تکنولوژی پیشرفته معماری نیست.
درباره فرهنگسرای خاوران
فرهنگسرای جوان که بیشتر با اسم فرهنگسرای خاوران شناخته میشود یکی از فرهنگسراهای فعال در شهر تهران است، که دارای ۸۳۰۰۰ مترمربع مساحت و ۲۴۰۰۰ مترمربع زیر بنا است ، و در چهار بخش ساختمان اداری ، فرهنگ و هنر و بازارچه(که به صورت رو باز در وسطه محوطه نها)، ساختمان مرکزی ، علوم و فنون و شهربازی ، فعالیت های گوناگون برای همه مردم به ویژه جوانان و نوجوانان میسر بوده.
اولین گام احداث "فرهنگسرای خاوران" در بهار سال۱۳۷۲، برداشته شد و از دوازدهم تیرماه سال۱۳۷۲، نیز شروع به کار کرد. این فرهنگسرا به منظور پر کردن اوقات فراغت کودکان و جوانان جنوب شرقی تهران ساخته شده که از مناطق محروم شهر تهران به حساب می آید.
امکانات فرهنگسرای خاوران
کتابخانه :
بزرگ ترین و یکی از نخستین کتابخانه های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران است که در خیابان خاوران تهران قرار دارد.
این کتابخانه در سال ۱۳۷۳ هم زمان با دیگر بخش های فرهنگسرای خاوران در منطقه ۱۵ شهر تهران به بهره برداری رسید. اگرچه کتابخانه در آغاز تنها شامل دو قرائتخانه بود و با دیگر کتابخانه های همگانی همانندی نداشت ولی خیلی زود با تامین بودجه و امکانات لازم توانست به کتابخانه ای مطلوب تبدیل شود و همواره به عنوان یکی از کتابخانه های پیشرو سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران مطرح باشد.
کتابخانه خاوران با بیش از پنجاه هزار نسخه کتاب و ظرفیت پذیرش بیش از پانصد نفر بصورت هم زمان در سالنهای مطالعه از دیگر بخش های اصلی این فرهنگسراست.که در حدود 2500 نفر عضو دارد.
نگارخانه :
همچنین نگارخانه خاوران،دارای دو سالن اصلی و فرعی در دو طبقه با ظرفیت ۲۰۰۰ تابلو در رشته های نقاشی، خوشنویسی گرافیک، عکاسی، حجم و صنایع دستی قادر است به هنرمندان معاصر و استادان و دانشجویان رشته های هنری خدمات بدهد.
فعالیتهای فرهنگسرای خاوران
فعالیت های "فرهنگسرا ی خاوران" نیز به چهار گروه هنری ، آموزشی ، اجتماعی و فرهنگی تقسیم می شود. در بخش هنری امکانات متفاوتی از جمله سالن ها و نگارخانه ها در اختیار جوانان منطقه است . سالن های این بخش شامل سالن "شهید مطهری" با ظرفیت ۳۵۰ نفر، سالن "فرهنگ" با ظرفیت ۲۰۲ نفر، ، سالن روباز "سوم خرداد" با ظرفیت ۳۰۰۰ نفر و سالن اجتماعات با ظرفیت ۱۰۰ نفر است . همچنین ، واحد نگارخانه با ظرفیت ۲۰۰ تابلو در رشته های نقاشی ، خوش نویسی ، گرافیک ، عکاسی ، حجم و صنایع دستی ، آماده خدت رسانی به هنرمندان، اساتید و دانشجویان رشته های هنری است.
شهروندان عزیز می توانند از کانون فیلم ، موسیقی ، نمایش نیز که دارای برنامه هایی از جمله اجرای کنسرت های موسیقی ، تئاتر، جُنگ های شاد و مراسم مذهبی و تعزیه خوانی است ، استفاده کنند.
"فرهنگسری خاوران" در بخش آموزشی ، با 200 کلاس آموزشی اعم از کلاس های هنری ، تجسمی ، قرآنی ، موسیقی ، کامپیوتر، زبان ، هنرهای خانگی ، هنرهای دستی و ورزشی ، پذیرای اقشار مختلف مردم منطقه است . این بخش با ۳۰ فضای آموزشی و ۱۲ فضای کارگاهی ، توانایی ارائه بهترین خدمات را در رشته های مذکور دارا است . دیگر فعالیت این بخش کانون های علمی ، آموزشی ، مثل کانون فیزیک ، نجوم و … است .
15