تارا فایل

مقاله مبارزه با مواد مخدر


اعتیاد
اعتیادچیست ؟
اعتیادیک "بیماری اجتماعی"است که عوارض جسمی وروانی دارد وتا زمانی که به علل گرایش" بیمار"توجه نشوددرمان جسمی وروانی فقط برای مدتی نتیجه بخش خواهد بود و فرد معتاد دوباره گرفتار " مواد اعتیادآور " میگردد .
اعتیادبه موادمخدریکی ازمهمترین مشکلات اجتماعی ،اقتصادی وبهداشتی است که عوارض ناشی را آن تهدیدی جدی برای جامعه بشری محسوب شده و موجب رکود اجتماعی در زمینه های مختلف می گرددهمچنین ویرانگری های حاصل ازآن زمینه ساز سقوط بسیاری از ارزشهای و هنجارهای فرهنگی اختلای شده وبدین ترتیب سلامت جامعه را بطور جدی به مخاطظره می اندزد .
پدیده دوم قاچاق مواد مخدر بیش از آنکه فعالیتی سوداگرانه ،تجاری واقتصادی در عرصه مافیای اقتصادبین المللی باشد ، بازاری کارآمد،موثر وراهبردی درگسترش نظام سلطه صاحبان قدرت جهان برکشورهای توسعه نیافته است .
تحلیلگران مسائل سیاسی و اجتماعی براین باورند که در تهاجم و نفوذ فر هنگی ،پدیده مواد مخدرمهمترین عامل به تباهی کشیدن و انحطاط اخلاقی جوامع به شمار می رود .متاسفانه گسترش دامنه مصرف موادمخدر درجامعه امروزی به حدی است که حتی قشرمتفکر وتحصیل کرده رانیز به سمت خود کشانده است.مبارزه با اعتیاد نیز قطعاً بیش از آنکه ماموریتی در راستای وظایف مصرحه نیروی انتظامی باشد، اقدامی است استراتژیک درمقابله با ابزار نظام سلطه جهانی در انحطاط اخلاقی جوامع با اهداف خاص سیاسی .
اعتیاد بعنوان یک آسیب اجتماعی ،هیچ گاه بطور کامل ریشه کن نخواهد شد ،امابا تدبیر ، اندیشه وتلاشی مخلصانه حداقل می توان آن را به کنترل دراورد .در راستای تلاش براین است تا با ارتقاء سطح آگاهی اقشارمختلف جامعه پیشگیری از اعتیاد رابر درمان معتادین ومقدم بداریم . به امید روزی که جامعه ای داشته باشیم که اگرهم درآن فرد معتادی وجود دارد ، درصد نجات خویشتن با شد .
آنچه درمواد اعتیاد و مواد مخدرباید بدانیم:
اعتیادبه مواد مخدریکی ازعوامل اصلی شیوع بیماری های ایدزو هپاتیت می با شد .
مواد مخدرآنچنان آرام و بی صدابر جسم و روان مصرف کننده مستولی می گردد که هیچ معتادی آغاز اعتیادخود را به یاد نمی اورد .
اعتیاد سبب تباهی میلیون ها مغزفعال می شودکه سرمایه هایآینده جامعه بشری بشمار می روند.
اگر درصدکمی ازکودکانی که والدین آنهامعتادهستندبه سوی بزهکاری سوق داده شوند ،بعدازگذشت چندین سال تعدادبزهکاری دراین مملکت به هزارا ن نفرخواهد رسید.اعتیاد بیش ازیک میلیاردنفراز اعضاء خانواده معتادان رادرجهان بطور مستقیم بامشکلات ناشی از این آسیب مواجه نموده است .
مخواد مخدر منشاء وقوع بسیاری از جرائم اجتماعی نظیرقتل، تجاوز و سرقت و… می باشد .
موادمخدر سالانه حدود 600 میلیارد دلار سود به حساب سوداگران مرگ واریز می کند این رقم چند صد برابر کل بودجه کشور ما وبسیاری دیگر ازکشورهای بزرگ دنیاست .
سالانه مقادیرقابل توجهی از ثروت ملی کشوربه جیب سوادگران موادمخدرمی رود .
قاچاقچیان بین المللی مواد مخدربرای رسیدن به مقاصدشوم خود به مدرن ترین تجهیزات تسلیحاتی وارتباطی مجهز هستند .
75% از زندانیان کشوررا بطورمستقیم وغیرمستقیم مجرمین مواد مخدرتشکیل می دهند .
کشور ما در همسایگی بزرگترین تولیدکننده انواع موادمخدرجهان(افغانستان وپاکستان)موسوم به " هلال طلائی " ودر مسیرترانزیت موادمخدرقرارگرفته است و دراین راه خود نیز قربانی آن می گردد .
تولید مواد مخدردرسال 2007درافغانستان :8200 تن تریاک .500 تن هروئین – افزایش کشت مواد مخدر 37%.
کشور ما درمقابله با ورود و شیوع این موادخا نمانسوز،بمنظور کنترل و حفا ظت مرزهای شرقی اقدام به احداث بیش از هزار کیلومتر جاده ، ده ها پاسگاه مری ، برجک و دیده بانی و حفر چندین کیلومتر کانال و… نموده است و هزاران نفراز فرزندان این مرز بوم نیزبه فجیع ترین وضع به شهادت رسیده اند .
مراحل اعتیاد :
1. مرحله آشنایی:
این مرحله با تشویق دیگران (مخصوصاً دوستان ناباب)یا ازروی غروروکنجکاوی خود فردشروع می شود .
2. مرحله شک و تردید :
دراین مرحله فرد بامبارزه با امیال خود می پردازد .
3. مرحله عتیاد واقعی :
در صورت ادامه مصرف درمرحله شک وتردیدواقعی می رسد در این مرحله پدیده " تحمل "باعث می شودکه فردبه مرور زمان برمیزان مصرف خودبیفزایدتابه نئشگی قبلی برسد.
مواد مخدر :
1. موادسستی زا
2. مواد توهم زا
3. مواد توان زا

مواد مخدر
انواع فراورده های گیاهان خشخاش، شاهدانه، کوکاو ترکیبات شیمیایی مشابه که مصرف آنها موجب اعتیاد می گردد .
مواد سستی زا:
موادی هستند که مصرف آن بر روی سلسله اعصاب مصرف کننده اثر گذاشته و درد نتیجه فعالیت فکری و بدنی اورا سست نماید . این واد به دو دسته تقسیم می شوند :
* طبیعی ، مانند :استحصالات گیاه خشخاش، تریاک ،شیره تریاک ، مرفین
* مصنوعی ،مانند: هروئین ،متادون،نرمتادون، پاپاورین، پتیدین انواع و اقسام قرص های مسکن و آرام بخش
مواد توهم زا :
با مصرف این موادفرد دچاراوهام حسی وبصری می شود.این مواد راهالوسینوژن می گویند که شامل :
* طبیعی ، مانند: اتحصالات گیاه شاهدانه ،حشیش، بنگ ،ماری جوانا، گراس، چ رس ، مسکالین، جوسیاه آفت زده ، برخی ازقارچهای حاوی مواد توهم زا،دانه های نوعی نیلوفر وحشی .
* مصنوعی ، مانند: ال .اس. دی (L.S.D) ، دی متیل تریپتامین (D.M.T) ، دی اتیل ترتپتامین) D.E.T)
مواد توان ازا:
مصرف آن بر روی سلسله اعصاب تاثیرگذاشته ودرنتیجه فعالیت فکری وبدنی مصرف کننده بیشتروباعث هیجان می شود.این موادبه دودسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
* طبیعی، مانند:برگ کوکا،کوکائین ،کراک،برگ وساقه برخی درختان مثل خات و کراتم وناس
* مصنوعی ،مانند: آمفتامین ،متیل آمفتامین، ترکیبات آمفتامین ها
مواد سستی زا :
* خشخاش
بوته ای است یکساله که درمناطق معتدل می روید.رشدسالانه این گیاه به ارتفاعی معادل 110-70 سانتیمترمی رسد .در اواسط بهار،بعدازاین که گلهای رنگارنگ آن کم کم شروع به ریختن می کند، ازمیان گلها کپسول ظاهرمی شودکه به آن گرزخشخاش می گویند.این گرزها در اواخربهار واوائل تابستان دارای پوست سبزی است که به زردی ی گراید.البته قبل از این که میوه گیاه خشک و زرد شودبه روش خاص مبادرت به تیغ زدن آن می نمایند. این کاربه وسیله افرادی که تجربه خاصی درتیغ زدن دارند،انجام می شود.آنان در ساعات اولیه شب با تیغهای مخصوص و با ایجاد چندین شیارافقی ویاعمودی ویامورب برروی گرزهای مبادرت به تیغ زدن می نمایند.صبح روز بعد ،شیره سفیدرنگی ازمحل شکافهای گرز به بیرون ترشحمی کندو درمجاورت هوابه صمغ قهوه ای رنگ تبدیل گردیده در پیاله مخصوص جمع اوری وبرای تریاک مالی آماده و به صورت لول روانه بازار قاچاق می شود.
* تریاک
تاریخچه
قدیمی ترین و مشهور ترین ماده مخدر است که از گیاه خشخاش به دست می اید . این گیاه حدود2500 سال قبل در منطقه مدیترانه کشت می شده است .سابقه این گیاه را تا 5000 سال قبل هم ذکر می کنند. ازآثاری که از سومریهاباقی مانده است ،چنین بر می آیدآنها این ماده را استعمالی کرده اند وباآن گیاه شادی بخش می گفتند و در نوشته های هومر ازتریاک نام برده شده است .
شکل ظاهری :
تریاک شیره منعقد ده تخمدان کال بوته خشخاش است که ازنظرعلمی به پاپاورمعروف است .تریاک آماده مصرف ، ماده ای است خمیری به رنگ قهوه ای که برحسب نوع منطقه کشت خشخاش و آب وهوای منطقه پرورش ازقهوه ای روشن تا تیره وجود دارد نام های دیگر آن افیون ، اپیوم و تریاق می باشد .
الکالویید:
تریاک دارای تر کیبات ب سیاری است که تا کنون 25 نوع موثر آن شنا خته شده است . مهمترین آلکالوییدهای تریاک عبارتند از مرفین ، نارکوتین، پاپاورین ، تبائین ، کدئین و نارسئین .
نحوه مصرف :
* تدخین به وسیله وافور و ای با وسیلی مانند ان مثل قلیان ، قلقلی ، سیخ و سنگ
* استفاده به صورت قرص
* حل کردن در اب یا چای و نوشیدن آن
عوارض :
* مغز : وابستگی ( اعتیاد ) بی خوابی هنگام شب ، خواب آلودگی در طی روز
* تغییرات شخصیتی
1. کاهش علائق و انگیزه ها
2. کاهش احساس مسئولیت
3. کاهش توجه به تحصیل ، شغل و خانواده
4. افسردگی وبی قراری ، پر خاشگری ، اغماء به دنبال مصرف زیاد
* گوارش:
تهوع واستفراغ ،کاهش اسیدمعده واختلال درهضم غذا،کاهش فعالیت روده هاویبوست مزمن ،بی اشتهایی وکاهش وزن ،سوء تغذیه ،خشکی دهان ،اختلال درکبد
* پوست: خارش ، تیره شدن رنگ پوست ،تیرگی لبها ،کهیر
* بیضه وتخمدان: کاهش توان ومیل جنسی ،بهم خوردن دوره ی قاعدگی در زنان
* تضعیف دفاع بدن علیه بیماریها :بی حسی وعدم تعادل بدنی،عفونت ریه،یست تنفسی به دنبال مصرف زیاد،انقباض مردمک چشم
* شیره تریاک
پس از تیغ زدن گرز خشخاش ،ماده ای شیری رنگ ازآن خارج می شودکه به آن شیره تریاک می گویند .این شیره درمجاورت هوا تیره شده به رنگ قهو ه ای تبدیل می گردد.
* مرفین
مرفین از کلمه مورفئوس خدای رویایی یو نان باستان مشتق شده استو یکی از اجزای اصلی واساسی تریاک است که به طورمتوسط از هر 10 کیلو گرم تریاک یک کیلوگرم مرفین تهیه می شود.رنگ آن به صورت کرم روشن وگاهی اوقات به رنگ آرد نخودچی و مزه آن تلخ است ، ذرات آن در زیرذره بین شبیه کریستال ها ی سوزنی است .
از نظر دارویی، ضد درد بوده ،با اثرات رخوت زیی که بر روی مغز دارد ،باعث کنترل دردهای شدید می شودوبه همین خاطرمصرف مجازآن فقط در بیمارستانهاست.
* هروئین
هروئین ازکلمه هیروس یاهیروبه معنی مرد قهرمان گرفته شده است.البته این کلمه به معنی زن قهرمان ،زن برجسته، زنی که خدمات بزرگی به عالم بشریت کرده وزن ایده آل نیز اطلاق می شود.هروئین یکی از ترکیبات مرفین می باشدکه باعمل استیلاسیون بدست می آید. این ماده به رنگ سفیدمیل به کرم دارای طعمی تلخ وبی بو است که پس ازمدتی نگهداری بوی ترشی و سرکه می دهد.
نحوه پیدایش
هروئین، قوی ترین ومخرب ترین ماده مخدر دنیا به شمارمی آید که در سال 1874 توسط یک دانشمند انگلیسی ساخته شد وتحقیقات بیشتر رادرباره این ماده دانشمندان آلمان در سال 1890 تکمیل نموده وآن رابه عنوان دارومعرفی نمودند.درایران اولین لابراتورهروئین سازی درسال 1334توسط فردی به نام دکترمصطفوی ایجادگردید .وی نحوه ساخت واستخراج هروئین ازتریاک رابه عده ای آموخت که باعث به وجودآمدن لابراتور های بیتری در سطح کشورگردید .
نحوه استعمال
هروئین از طریق کشیدن از راه مجاری تنفسی ،تزریق داخل رگها وتزریق زیر جلدی استعمال می شود.مصرف هروئین از طریق مجاری تنفسی(دهان)با زرورق دیگربه این صورت است که لبه زرورق سیگار یا هر نوع زرورق دیگررابه طرفی که از جنس کاغذ است تا می کنندو با آن یک لوله می سازند،سپس هروئین را که معمولاً حدود 5 سانتی است روی سطح زرورق دیگری می ریزندو یک تکه مقوای بریده و نازک رابه صورت چوب کبریت درآورده پس از آتش زدن زرورق گرفته سپس دود حاصله را از دهان استنشاق می کنند.
در استعمال تزریقی ،ابتدامعتادان ازرگهایی که جلوی ساعددستهانمایان است استفاده کرده، پس از آن که مدت طولانی از تزریق نقاط مختلف دستها گذشت و دیگر این نقاط جوابگو نبود ، به ترتیب نوبت به پشت دست ،ساق پا، گردن و در نهایت به بیضه هامی ر سد. تزریق در بیضه ها آخرین مرحله این گونه معتادان است .
عوارض :
* مغز : وابستگی،افسردگی
* تغییرات شخصی:
1. کاهش علائق و انگیزه ها
2. کاهش احساس مسئولیت
3. کاهش توجه به تحصیل ، شغل و خانواده
* بی خوابی هنگام شب ،خواب آلودگی در طی روز ، پرخاشگری ،آبسه چرکی مغز ، عفونت مغز،بیماریهای مختلف ناشی ازمرگ بخشی از سلولهای مغزی ونخاع به دنبال مصرف زیاد
* گوارش: تهوع و استفراغ ،کاهش اسیدمعده واختلال درهضم غذابی اشتهایی و کاهش وزن
* کلیه : ناتوانی در تخلیه ادرار، نارسایی، عفونت کلیه
* پوست : خارش ، تیره شدن رنگ پوست ،تیرگی لبها ،کهیر، عفونت پوست
* ریه :انسدادناگهانی رگهای تغذیه کننده ریه ،عفونت ریه،ایست تنفسی به دنبال مصرف زیاد
* قلب:نارسایی قلب ،بهم خوردن نظم قلب، عفونت کلیه داخلی ودریچه های قلب
* عروق وخون:سخت شدن دیواره عروق ،التهاب عروق ،عفونت عروق
* کبد: اشکال در کار کبد ،عفونت والتهاب کبد ،بیماری مزمن کبدی
* بیضه و تخمدان: کاهش میل جنسی ،کاهش توان جنسی
* متادون
یک ماده مخدرمصنوعی است که در جنگ جهانی دوم به علت کمبود مرفین برای تسکین مجروحین به وسیله آلمانی هاساخته شد.درحقیقت متادون یک داروی برطرف کننده درداست که برای تسکین سرفه هم از آن استفاده می کنند.گرچه متادون خود یک ماده اعتیاد آورنده قوی است ولی به عنوان یک داروی پزشکی برای ترک ومعالجه معتادان به تریاک ، هروئین و مرفین از آن استفاده می کنند .اثرات دارویی آن تا حدی شبیه به مرفین بوده ،با این تفاوت که پس ازمصرف ،مدت بیشتری طول می کشد تا اثرات آن ظاهرشودوبه مدت طولانی تر در بدن باقی می ماند.
* کدئین
یکی ازمشتقات معروف تریاک است که 0/2 الی 0/8 درصد آن راتشکیل می دهد وبه عنوان مسکن در اشکال مختلف قرص ،کپسول و شربت در پزشکی کاربرد دارد .اثر کدئین در حدوداثرمرفین است و درصورتی که زیاد مصرف شودعلائمی مانند اثرات مرفین را خواهد داشت .نحوه مصرف آن به صورت تزریقی و خوراکی می باشد .
* پاپاورین
یکی ازمشتقات موثرتریاک می باشدکه سفیدکریستالی است و از نظر زهرآگین بودن حدوسط مرفین وکدئین است .ماده ای است نظاط آورو محرک ،کار عضلات صاف مثل روده را کندکرده وباعث شل شدن آنهامی گردد.دربرونشهاو رگها انبساط ایجاد نموده و در آب نامحلول است و با الکل حل می شود.
* پتیدین
این ماده هم مثل متادون از داروهای سستی زای مصنوعی می باشد که قدرت ضد درد آن ازمرفین کمتراست و عضلات بدن راسست و شل می کند.
* مواد توهم زا
* شاهدانه
بوته ای است شبیه گزنه که بلندیش تا 2 متر می ر سد . گیاه نر و ماده ان به صورت جدا گان ه بوده دارای برگهای انبوه دراز وکنگره دار می باشد که میوه ان در سر شاخه به صورت خوشه نمایان است . اصولاً شاهدانه برای رو غن گیری و خوراک طیور استفاده می شود . بو داده و برشته ان را مردم به صورت تفنن یم خورند . نام لاتین این گیاه کانابیس است . اگر از سر شاخه های به گل نشسته گیاه ماده چسبنده ای به نام زرین که در حال ترشح به د ست آمده است. این گیاه درآمریکای شمالی به نام ماری جوانا یاچرس،در انگلیس به گراس ،در فرانسه ادب، در هندوستان بنگه و گنجا، درخاورنزیدیک و خاورمیانه حشیش، درآفریقای جنوبی دگا، در سوره و لبنان حشیشه الکیف، در ترکیه اسر یا اسرا ، در افریقای مرکزی کامبا، دراسپانیاو دردیگرکشورهای مختلفی چون وید ، پات ، شانگ، چاراز، مکونا و غیره شهرت دارد .
در هرحال هر اسم ونامی براین گیاه ومشتقات آن نهاه شود،اثرات توهم زایی آن همچنان پابرجاست در اینجابه حالاتی که پس ازاستعمال حشیش وماری جوانا در مصرف کننده روی می دهدبه وطر اختصار اشاره می کنیم :
* در اثر نئشه شدن اشیای مجاورش را بزرگترو یاکوچکترمی بیند.
* اشتهای کاذب ومیل به مصرف غذا پیدا می کند .
* احساس قدرت عجیب درخودداشته ودست به اعمال وحشیانه وجنون آور و خشونت زا زده واحساس پروازکردن وسفر در امان و نوعی خاطر وآرامش و اعتمادبه نفس کاذب پیدا می کند.
* فردبه خواب عجیب فرو می رود.
* حشیش
ماده ای به رنگ سبز تیره وگاهی قهوه ای مایل به سبز شبیه حنا که از گل ، برگ و ساقه گیاه شاهدانه مونثو از ترشحات چسبنده انها به صورت صمغ به دست می آید.حشیش حاوی ماده ای شیمیایی به نام T.H.C(تترا هیدروکانا بینول)است که ماده موثر آن به شمار می رود.حشیش در طبقه بندی مواد مخدر ،جزء مواد توهم زای طبیعی می باشد .
آثار مصرف:
* تغییردر درک رنگ وصدا
* افزایش اشتهای کاذب
* تندشدن ضربان قلب
* قرمزی چشم
* اختلال حافظه، گیجی و بی توجهی به اطراف
* به هم خوردگی تعادل حر کتی
* علائم روانی شدید،مانند شنیدن صداهای غیرواقعی،صحبتهای نامربوط ، توهم وهذیان،اختلال توجه ،احساس کند شدن گذر زمان، سرخوشی وخنده خود به خود
عوارض مصرف طولانی:
* بیماریهای تنفسی مزمن وسرطان ریه
* نازایی درزن وعقیمی در مرد
* ازبین رفتن سلولهای مغزی (پوک شدن مغز)
* التهاب و انسدادمزمن مجاری تنفسی
* اختلال روانی شدیدو پیدار
* کم شدن علاقه وانگیزه برای زندگی ،شغل و روابط اجتماعی و خانوادگی
* سندرم و بی انگیزگی ( نا امیدی ،بی تفاوتی وبی مسئولیتی درمقابل امورجاری زندگی )
* تشنج
علائم ترک:
* تحریک پذیری ، بی قراری واضطراب
* اختلال خواب وبی اشتهایی
* تعریق و لرزش
* اسهال ،تهوع و استفراغ
* دردهای عضلانی
* افزایش درجه حرارت
* بنگ
سر شاخه های گلداریابه میوه نشسته وخشک شده بوته شاهدانه – اعم ازاینکه ماده زرینی آن را قبلاً گرفته یا نگرفته باشند- بنگ نامیده می شود.
* ماری جوانا
درامریکابرگها و گلهای شاهدانه آمریکایی را خشک می کنند از ان توتون سبز رنگی به دست می اورند که همان ماری جواناست . چون این توتون خیلی زبر است برای پیچیدن آن ازچندین دورکاغذهای سفیدیاقهوه ای رنگ استفاده می کنند وآن را ریفرمی نامند.مشتاقان آن رابه صورت دسته جمعی درمحلهایی به نام تی پاد تدخین می کنند .این سیگاربه کندی می سوزدخیلی زودخاموش می گردد، به همین علت معتادان باپکهای سریع ودسته جمعی مانع خاموش شدن آن می شوندو برای این که از این سیگاراستفاده کامل بشود دراماکن سربسته استعمال می گردد .
* گراس
درزبان انگلیسی به معنی علف است و دراصطلاح همان بنگ وماری جواناست . برگهای بوته شاهدانه که درواقع مثل علف است جمع آوری کرده مانند سیبگار مصرف می کنند ، گاهی هم آن رامثل چای دم کرده و می خوردند.
* چرس
همان حشیش است که از زرین آماده شده ازسر شاخه های گلداروبه میوه نشسته گیاه بالغ شاهدانه تهیه می شودواز انواع دیگرآن مرغوبترین است.
* مسکالین
ماده اصلی وفعال کاکتوس است (معمولاً این کاکتوسهابه نام پیوت معروفند)که قرنهاست به عنوان دارویی سحرآمیزبرای درمان دردهامصرف می شوند.نحوه تهیه آن به این صورت است که تکه هایی ازقسمت فوقانی این گیاه رابریده وپس از خرد کردن می جوندویا با ساییدن آن را به صورت پودردرآورده و باریختن به داخل کپسول ، مورد استفاده قرار می دهند.

* ال.اس.دی
مخفف"اسید لیزرژیک دی اتیل امید" ماده نیمه ترکیبی است که در لابراتور به دست می آید.این ماده به صورت طبیعی درچاودار آفت زده وجود دارد .برروی آن قارچی به رنگ مس نشو ونما می کند که آرگو نامیده می شود .این قارچ حاوی اسید لیزرژیک می باشد. یکی ازعوارض مصرف، تیره شدن مردمک چشم و ایجاد خطوط رنگین به هنگام بسته شدن چشمها درمنطقه بینایی است .عمق تصاویر واشیاء در نظرمصرف کننده تشدیدشده واشیای ثابت ممکن است در نظرش به حرکت درآیند ،گاهی حالت تهوع ،سرد شدن بدن ولرزش احساس می شود .قدرت شنوایی تشدید شده بدن وزمزمه های نامفهوم به گوش می رسد.حس زمان وگذشت آن درحد بسیار زیادی کندمی شود.انطباق فکر از بین رفته و هرچه میزان مصرف بیشترباشد تجزیه وتحلیل منطقی کمتری در ذهن به وجود می آید.
* دی .ام.تی
یکی ازمواد توهم زا می باشد که معمولاً معتادین ال. اس. دی از این ماده استفاده می کنند .آثارآن شبیه ال. اس.دی است .کسانی که به دنبال راه گریز سریع از واقعیتها هستند ازآن مصرف می کنند.اگر از راه دهان مصرف شودتولید دل درد می کند .بنابراین یا از راه تزریق عضلانی استعمال ویا با توتون ماری جوانا مخلوط کرده دود می کند.

* مواد توان افزا
* کوکا
گیاهی است که درارتفاع 600تا2000 متری ازسطح دریا در دامنه باختری کوههای آندکه هوای معتدل ومرطوبی داردمی روید .ارتفاع این گیاه به2 مترهم می رسد و بر گهایی داردکه شکل ورنگ و ابعادآن یادآور درخت زیتون است .گیاه کوکا حاوی ماده توان افزاست که مصرف آن سبب فعال شدن مرکزبی خبری وسرخوشی در مغزمصرف کننده می شود .ماده حاصل از برگ کوکا، کوکائین نامیده می شود.
* کوکائین
یک زامواد مخدرتوان افزای طبیعی می باشد که ازبرگ کوکا تهیه می شودکشورهای بولیوی، کلمبیا وپروبزرگترین محل رشدونموکوکابه شمارمی روند.نخستین بار بومیان کشور"پرو"ازبرگ این درخت برای تسکین درد ورفع خستگی استفاده نمودند.اعتیادبه ان جنبه روانی داردکوکائین ماده موثررگ برگهای این گیاه است که به اری تاکسیلین شهرت دارد.رنگ آن سفیدشفاف وهمانندکریستال ریزمی باشدوبامختصرتکانی بلورهای ریزان بر روی هم می غلتند.این ماده ،یک ضد دردموضعی بسیارقوی است ،از پو ست و مخاط بینی هم جذب می شود.گردکوکائین از راه بینی استشاق و یادر رگ تزریق می شودکه خاصیت آن ،ایجاد نیرو وهیجان،کاهش احساس گرسنگی می نمایدواستعمال زیادآن موجب جنون می شود.نامهای خیابانی آن کوک ،کاندی ، هپی می باشد.

* کراک
مشتقی از کوکائین است که جنبه اعتیادآوری آن بسیارزیاد واثرات جانبی آن دهشتناک است ،درواقع کراک ،کوکائین است که دستکاری شده وغالبا ًبا پیپ های شیشه ای دود می شود. برای معتادشدن به کراک فقط چند پیپ کراک کفایت می کند.
* خات یا قات
خات علاوه براین که به صورت وحشی رشد می کند،عمدتاًدرمناطق مشخصی از شرق افریقاوشبه جزیره عربستان کشت می شودبرگهای این گیاه باتوجه به خواص محرکشان به صورت جویدنی مصرف می شوند،به طوری که به مصرف کننده احساس نشاط داده وتا حدودی جلوی گرسنگی را می گیرد .
طعم آن تلخ است ومصرف آن بیشتر درعصرو اوائل شب صورت می گیرد . کشورهای تولید کننده ،مقادیر انبوهی محموله های منجمد،خشک و واکیوم شده خالت رابه اروپا وسایر نقاط جهان ارسال می کنند.این محموله درکشورهای مزبورتوسط اتباع کشورهای تولید کننده مصرف می شود.برخی کشورهاجهت محدودکردن واردات یا مصرف خات تدابیری اتخاذ کرده اند. خات درحال حاضر تحت کنترل مقررات بین المللی قرار ندارد .

* کراتم
درختی است که در تایلندمی روید .مردم آن سرزمین برگهای تازه آن رامی جوندویاآن راخشک کرده مانندسیگارمی کشند.خاصیت ماده موثراین درخت ،توان افزایی است و احساس نشاط وهوشیاری کاذب مختصری نیزدر مصرف کننده به وجود می اورد .
* ناس
دربسیاری از منابع آمده است ،ناس بوته ای است که در افغانستان وپاکستان می روید . برگهای آن را اگر تازه باشد ،می جوندوخشک کرده آن رامثل حنا کوبیده درزیر لثه قرار می دهند .برای تاثیربهتر و بیشتر،کمی خاک سیگار یا آب آهک به آن اضافه می کنند. مصرف کنندگان آن احساس گرمی ونشاط می کنند، ولی اثرآن به مراتب از سایر مواد محرک کمتر است .
* آمفتامین
گروه وسیعی(توان افزا)هستندکه باعث تحریک وفعالیت سلسله اعصاب مرکزی می شوند وبه اشکال قرص، کپسول، پودر.و میع وجود دارند.
* اعتیاد و خانواده
بیشترین تاثیر مخرب اعتیاد بر ارکان خانواده وارد می آید.همانطوری که موثرترین عامل پیشگیری از اعتیاد نیزنهادخانواده است .

توصیه پیشگیرانه به والدین
1. درباره مواداعتیادآور(علل وعوامل موثردرمصرف مواد ،خطرات،عوارض وعلائم آن )اطلاعات کافی کسب کنید.
2. مهارت های تربیتی خود را افزایش دهید .
3. الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشیدوهرگزبرخلاف گفته خود عمل ننمائید .
4. فضایی ایجاد گنید که فرزندانتانم در ان احساس آرامش کنند.
5. به صحبتهای فرزندانتان خوب گوشکنیدبا لبخند،تکان دادن سر.استفاده ازجملات مثبت نظیر" چقدرخوب "، " من این رانمی دانستم" و…آنها را به گفتن بیشترتشویق کنید .
6. شرایطی ایجاد کنیدکه خود شمارا محرم اسرار خود بدانند.
7. از فرزندانتان انتظارنداشته باشیدآرزوهای بر آورده نشده شما راتحقق بخشند.
8. ازقبل،خو درا برای پاسگویی به سوالات کنجکاوانه فرزندانتان آماده نمائید. مکن است روزی از شمابپرسندکه آیا تا کنون موادمصرف کرده اید ؟ این فرصت خوبی است که علت عدم مصرف خود را به زبان سال های جوانی به آنهامنتقل کنید ،یا اگر احیاناً قبلاً مصرف کرده ایدعلت گرایش خودبه مواد و سپس کنارگذاشتن آن رابه ایشان بگوئید واینکه حالا چرامی خواهید ایشان اشتباه شما راتکرار نکنند .بیاد داشته باشیدکه نباید مسائل رابیش از اندازه تشریح کنیدمباداکنجکاوی آنها برانگیخته شود .
9. با تقویت قدرت اعتمادبه نفس ،تصمیم گیری وازبین بردن افسردگی وکم رویی فرزندان ،آنها را دربرابرشرایط آسیب زامقاوم سازید .
10. راه مقاومت و پایداری دربرابر فشارهمسالان رادرخصوص مصرف مواد مخدربه فرزندانتان بیاموزید تااز "نه" گفتن به آنها نهراسند.
11. موانع را بردارید.به فرزندانتان انگیزه داده و ازآنها حمایت کنید .
12. وقت بیشتری رابافرزندانتان صرف کنید .باآنان به رستوران،پارک ،کوه ،سینما و… بروید.باتفاق آنان به موسیقی گوش دهید و ازهمه مهمتر به آنان ابراز عشق کنید وبگوییدکه دوستشان دارید.
13. سعی کنیدحتی آهنگ صدایتان ملایم و دوستانه باشد .
14. مواضع خودرا برابرسیگار ،موادمخدر والکل مشخص نموده ، صریحاً آنرابه زبان بیاورید .
15. عقایدخود رابه زوربه آنها تحمیل نکنید .
16. نظم وقانون مناسب و سازنده مشخصی درخانواده برقرارسازیدوبرای سرپیچی ازآن تنبیهات مناسبی رادر نظر بگیریدوقاطعانه آنرابه مرحله اجرا در آورید.
17. سعی کنید در ساعات غذاخوردن همه اعضاء خانواده را دور هم جمع کنید .
18. فرزندان خود را قبل از رسیدن به سنین بحرانی نسبت به مضرات وعواقب ویرانگرمصرف موادمخدرآگاه سازید.
19. آنان رابیش از اندازه وبطوراغراق آمیزنترسانید .
20. از چگونگی دوست یابی و معاشرت فرزندان خود با دیگران آگاه باشید.با والدین دوستانشان ارتباط برقرارکنید .در صورتی که به منزل دوستشان رفتند حتماً از حضوروالدین ایشان درمنزل مطمئن شوید وبه حضور سایراعضاء خانواده اکتفا نکنید .
21. به نحوه خرج کردن پول توسط فرزندانتان اهمیت بدهید .
22. برای اوقات فراغت آنان برنامه ریزی کنید.همواره آنان رابه مطالعه ،ورزش و تفریحات سالم ترغیب نمائید.
23. زمان مناسبی رابه گفتگواختصاص دهید.چراکه فرزند شما ارزش نصیحتان رابا ارزش زمانی که به آن اختصاص داده اید می سنجد.
24. راهنمایی های خود را از طریق مربیان ودبیرانشان به آنها منتقل کنید. جوانان باورهاوارزشهای خود رادارند.طبیعتاً اگر والدین بهترین نصایح را هم بگویند ممکن است آنها را نپذیرند .شنیدن نصایح شما از زبان مربیان و دبیرانشان تاثیربیشتری برآنها می گذارد .
25. بین فرزندانتان تبعیض قائل نشوید .
26. تفکرانتقادی را که ازویژگی های دروان بلوغ ونوجوانی است ، در فرزندان خود سرکوب نکنید .
27. آنان رابه رعایت اصول مذهبی وانجام فرائض دینی سرکوب کنید .
28. در انجام فعالیت های منطقی به فرزندان خود استقلال وآزادی بدهید .
29. دررفتارهای خود بیشتر دقت کنید .ممکن است با تمسخریک معتاد وبا صحبت کردن با لحن افراد معتاد پیامی نادرست به فرزندانتان منتقل کنید .
30. اگر می خواهید مانع پویایی و رشدجسم وروان فرزندانتان نشوید ،از انتقادغیرسازنده، تمسخر وشرمنده کردن آنان مخصوصاً درمقابل دیگران جداً بپرهیزید.
31. فرزندانتان رابه خاطررفتارهای مثبت آنان تشویق کنید .
32. در موقعیت های بحرانی ،فشارهاوتنش های روحی ،راهنماو همراه فرزندان خودباشید .
33. فرزندان تان را به خاطررفتارهای مثبت آنان تشویق کنید.
34. در موقعیت های بحرانی ،فشارها وتنشهای روحی ،راهنماو همراه فرزندان خود باشید.
35. هرگزفضای خانه را متشنج ننموده و ازمشاجره و بحث های بیهوده بپرهیزید.
36. مسئولیت و تلکلیفی به فرزندان خود بدهید که با توان آنان متناسب باشد .
37. در روابط خود با فرزندانتان همواره صادق و مهربان با شید.
38. از تنها گذاشتن فرزندان خود در منزل ،بویژه هنگامی که به مسافرت یا مهمانی می روید جداً خود داری نمائید .
39. به حس ششم خودتوجه کنید .هرگاه در درون خود احساس کردیدکه مشکل خاصی وجود دادر حتماً آنرا جدی بگیرید.
40. در صورت شک وتردید،وسائل شخصی ولباسهای فرزندانتان رامخفیانه بازرسی کنید .
41. ترحم به معتادین محله تان را خیانت به فرزندان خود بدانید .
42. همواره در نظر داشته باشید که خانواده هادرزمینه پیشگیری ازاعتیاد نقش بسیار موثرتری در مقایسه با نیروی انتظامی و سایر سازمانهای مسئول برعهده دارند .
43. رعایت بسیاری از نکات مذکور منحصر به والدین نبوده بلکه سایر اعضاء خانواده بویژه برادران و خواهران بزرگتررا نیز در بر می گیرد و چه بسا تاثیر پذیری جوانان و نو جوانان ازانها دربسیاری از موارد بیش از پدر ومادر باشد.
توصیه پیشگیرانه ( دوستانه) به جوانان ونوجوانان
1. خطرات وعوارض مصرف مواد اعتیاد آور را خوب بشناس.
2. به هر کس که به توموادتعارف کرد محکم وقاطع بگو "نه" اینکه ما بتوانیم به دوست خودمون "نه"بگیم خودش یک هنراست .افرادخوش فکرهر تعارفی که مخالف سلاومتی شونه براحتی رد می کنن.
3. جوابهایی از قبل برای اصرار زیاد اطرافیانت آماده کن.پیشاپیش به این جمله ها فکر کن "خیلی کیف داره "،" شنگول می شی"، "سرحال می شی"واگر کمی تردید کنی میگن: " بچه ننه ای " ، " ترسویی" ،"اول تجربه کن بعد بگو بده" ،" هنوز مرد نشده ای "، " پس چرا فلانی کشید ومعتاد نشد ؟ و…
4. مواد مخدرراحتی یک بارهم امتحان نکن .هیچکس توی دنیا نمی تونه به تو اطمینان بده که یکبارمصرف کردن معتادت نمی کنه .اصلاً مگه معتادی وجود داره که بخاطرمعتاد شدن مصرف موادرا شروع کرده باشه ؟پس این همه معتادازکجا اومدن؟!!! یا دوست داری پریدن ازطبقه بیستم یک ساختمان یا لمس کردن سیم های بدون روکش برق راحتی برای یکبارهم امتحان کنی ؟
5. یادت باشه که کشیدن سیگارمقدمه ایه برای اسارت در چنگال اعتیادبه مواد مخدر
6. از رفت و آمد درمکان های آ لوده و دوستی با افراد مشکوک پرهیز کن.
7. ازدوستی با افرادی که اختلاف سنی اونا با تو زیاده خود داری کن.
8. مواد اعتیادآورسم کشنده ایه که اثراتش به تدریج ظاهر می شه
9. به صحبتهای پدرومادرت که خیره خواه ترین دوستان توهستن اطمینان کن. ارتباطت رابا اونا محکم کن.
10. اعتقادات وپایپندی مذهبی خودتوتقویت کن.
11. با مطالعه ، ورزش و تفریحات سالم برای اوقات فراغت خودت برنامه ریزی کن.
12. اونی که مواد مخدررو به جوونا معرفی می کنه، چهره اش فرقی با دیگران نداره . پس دوستان ونزدیکان خودتوخوب بشناس.
13. بعضی هافکرمی کنن بابقیه فرق دارن وهر وقت که اراده کنن می تونن مصرف مواد رو کنار بگذارن ،درحالی که این طرزتفکر منجربه اعتیادمی شه.
14. به هنگام سختی وناراحتی با پدرومادر ویایک بزرگترمطمئن و قابل اعتماد مشورت کن .
15. اگه نمی تونی حرفتوبه اونابزنی مشاورین نیروی انتظامی باجان ودل حرفهای تورو می شنون وکمکت می کنن.
عوامل موثر در گرایش به مواد مخدر
1. عوامل فردبی
* حتی اگر همه عوامل بوجود اورنده اعتیاد نیز مهیا باشد ، باز در نهایت خود فرد برای مصرف مواد تصمیم می گیرد . ضعف ایمان و اخلاق ، کنجکاوی ، تمتع ، معاشرت با دوستان ناباب ونداشتن اعتماد به نفس و… از عوامل فردی گرایش افاد به مصرف مواد می باشد.
* دستیابی به هیجانات دوره جوانی،تقلید ازدوستتان،خارج شدن از فشارهای عصبی ورونی ،فرار از مشکلات زندگی،غرور ،کنجکاوی ،مسائل جنسی وشکست های اجتماعی ، همه از انگیزه های مصرف مواد اعتیاد آور دربین افرادجامعه بویژه جوانان محسوب می گردد . بنابراین برای اینکه افراد بتوانند در مواقع خطرخود را از چمگ اعتیاد دور سازند ، ارتقاء بخشیدن به توانایی های ایشان کاملاً ضروری بنظر می رسد . افزایش مهارتهای زندگی ( مهارت حل مشکلات ، قدرت تصمیم گیری ، توانایی " نه" گفتن ، هنر دوست یابی و…) از عوامل حفاظت کننده فردی است که اگر امروز انها را به فرزندانمام نیاموزیم فردا در غیاب مادر مقابل اصرار دوستان قدرت مقاومت نخواهند داشت.
2. عوامل خانوادگی :
* ارتباطات کمرنگ عاطفی
وجود پیوند و ارتباطات عمیق خانوادگی نقش بسزایی در پیشگیری از اعتیاد دارد و هر قدر این روابط به سردی گراید خطر اعتیاد در محیط خانواده نیز افزایش می یابد .
* عدم مهارت والدین در تربیت فرزندان
وجود فرد معتاد در خانواده ، سهل انگاری در توجه به زنگ خطرها مثل مصرف سیگار ، ایجاد تنش و درگیری بی ن اعضاء خانواده، عدم گفتگو پیرامون اعتیاد در خانواده ، فقر مادی یا رفاه اقتصادی خانواده دیگر عوامل گرایش به مصرف مواد می باشند.
* خانواده های بد سرپرست ، بی سرپرست و تک سرپرست
در این خانواده ها به خاطر عدم وجود یکیک از والدین ویا عدم صلاحیت آنان در تربیت فرزندان احتمال بروز اعتیاد افزایش خواهد یافت.
3. عوامل اجتماعی :
* نابرابر ی های اجتماعی و اقتصادی در دسترس بودن مواد، تسلط گروه های اقلیت نژادی ،بیکاری ، رشد بی قواره صنعت ، جمگ و بحران اقتصادی ،عدم اطلاه رسانی جامع و کامل در زمینه عوارض جسمی ، روحی و اجتماعی اعتیاد ، وجود باورهای نادرست اجتماعی و ضعف فرهنگ مشاوره از عوامل مهم گرایش به سوء مصرف مواد مخدر به شمار می روند.
علائم استعمال مواد مخدر
1. تغییر رنگ چهره مخصوصاً لب ها
2. تغییر حالت مردمک چشم
3. تغییر کیفیت صدا در اثر التهاب تارهای صوتی
4. داشتن چهره مغمومو محزون
5. خواب آلودگی و کم نحرکی
6. تغییر ساعات خوا ب وبیداری
7. تمایل به گوشه گیریو معاشرت کمتر با اعضا ء خانواده
8. عدم توجه به نظافت و آراستگی ظاهری
9. لاغر شدن و کاهش شدید وزن بدن
10. معاشرت با دوستان ناباب
11. ماندن بیش از حد معمول در توالت بصورت مکرر
12. بستن در اتاق به روی خود برای مدتی طولانی و نیز قفل کردن آن به هنگام خروج از منزل
13. خارش پوست مخصوصاً نوک بینی
14. وجود آثار سوختگی در انگشتان وسیر اعضاء بدن و نیز در وسائل خانه
15. یافتن وسائل مربوط به استعمال مواد مخدر یا وسائلی که به نوعی با ان مرتبط می شود نظیر زرورق یا دستمال کاغذی آلوده ، کاغذ لوله شده ، میله فلزی ، لوله خودکار آلوده ، قرص های خوا ب آور ، قطره استریل چشمی و غیره
16. در خواست مکرر پول برای امور نا مشخص یا مفقود شدن اشیاء و وسایل قیمتی منزل
17. آبریزش بینی به صورت مداوم
18. افزایش تعریق
19. جرم گرفتگی دانهاو زبان
20. کاهش اشتها و تمایل زیاد به مصرف سیگار
21. عصبانیت وپرخاشگری
22. تغییر در گفتار و رفتار
23. خودداری نمودن از کارهای سنگین و جسمانی
24. بی علاقگی به تحصیل و غیبتهای غیر موجه در مدرسه
25. پرگویی ودروغگویی و صحبتهای نابجا
26. ضعف حافظه
27. عدم پایبندی به عهدو پیمان و عدم احساس مسئولیت
28. استفاده یغر معمول از عطر و ادکلن
29. خنده های بی مورد ، قرمز شدن سفیدی چشم ،و خیره شدن به یک مقطه ( از علائم مخصوص مصرف حشیش)
آثار و عوارض اعتیاد
عوارض جسمانی
1. آلودگی و آسیب پذیر نمودن دندانها
2. ملتهب ساختن مخاط دهان
3. نقصان ترشحات غدد بزاقی
4. ضعف قوای جسمانی و کاهش شدید وزن بدن
5. عقیم نمودن مردان ونازائی زنان
6. تخفیف تمایلات جنسی
7. اخلال در کار دستگاه عصبی در صورت تداوم مصرف
8. تنبلی کبد
9. ابتلا به یرقان و اثرات ناگوار بر دستگاه گوارش
10. ورم کلیه ها و اشکال در دفع ادرار توام با درد
11. التهاب مزمن تارهای صوتی
12. احتمال ابتلا به بیماری های برونشیت مزمن
13. آسم ، سل و تپش قلب، تنگی نفس و دوران سر
14. خشکی پوست
15. شکنندگی ناخن ها
16. خطر ابتلا به انواع سرطان وسکته قلبی
17. ناشناخته ماندن بیماریهای خطرناک به دلیل کاهش احساس درد
عوارض روانی
1. برهم خوردن تعادل روانی
2. عدم توجه به اصول و مقررات جامعه
3. ضعف اراده
4. از بین رفتن احساس مسئولیت
5. ایجاد احساسات خصومت زا
6. بیقراری
7. عصیانگری
8. اضطاب دائم و احساس بی کیفیتی و تنهایی
9. اختلال در خواب
10. بروز انواع بیماری هاو اختلالات روانی
عوارض خانوادگی
1. نابسامانی خانوادگی
2. محدود شدن روابط خانوادگی
3. عدم تربیت صحیح فرزندان
4. خشونت در خانواده
5. افت سطح فرهنگ اجتماعی و اقتصادی خانواده
6. گسترش طلاق
7. کاهش امار ازدواج
عوارض اجتماعی
1. مصرف کننده صرف شدن
2. عدم احساس مسئوولیت نسبت به خانواده و جامعه
3. سطحی و تصنعی شدن روابط اجتماعی ودوری از پیوندهای مستحکم عاطفی
4. گسترش جرم و جنایت
5. نشر بیماریها ی واگیر و خطرناک مثل ایدز و هپاتیت
6. محروم شدن نسل اینده از تربیت صحیح
7. ایجاد مشاغل کادذب
عوارض اقتصادی
1. هزینه بالای استعمال مواد مخدر
2. هزینه درمان و نگهداری معتادین
3. کاهش راندمان کار
4. وقوع آتش سوزی های بزرگ
5. هزینه ای مبارزه با ورود مواد مخدر به داخل کشور
6. هزینه ای قضات و دادگاهها دراین خصوص
7. هزینه اجرای طرح های تحقیقاتی و تشکیل سیمینارها
قانون مبارزه با مواد مخدر
ماده1:
اعمال زیر جرم است و مرتکب به مجازاتهای مقرر د راین قانون محکوم می شود:
1. کشت خشخاشو کوکا مطلقا و کشت شاهدانه به منظور تولید مواد مخدر
2. وارد کردن ، ارسال، صادر کردن ، تولید و ساخت انواع مواد مخدر
3. نگهداری ، حمل، خرید ، توزیع ، اخفا، ترانزیت ، عرضه و فروش مواد مخدر .
4. دایر کردن یا اداره کردن مکانی برای ا ستعمال مواد مخدر
5. استعمال مواد مخدر به هر شکل وطریق ، مگر در مواردی که قانون مستثنی کرده باشد .
6. تولید ، ساخت ، خرید فروش نگهداری ، لات وادوات وابزار مربوط به ساخت و استعمال مواد مخدر .
7. فرار دادن یا پناه دادن متهمین ، محکومین مواد مخدر که تحت تعقیب اند ویا دستگیر شده اند .
8. امحا یا اخفا ادله جرم مجرمان .
9. قراردادن مواد مخدر یاآلات وادوات استعمال در محلی به قصد متهم کردن دیگری.
تبصره:
منظور از مواد مخدر در این قانون کلیه مواردی است که در تصویبنامه راجع به فهرست مواد مخدر مصوب1338 و اصلاحات بعدی ان احصا یا توسط وزارت بهداشت ،در مان و آموزش پزشکی به عنوان مخدر شناخته و اعلام می گردد .
ماده 2:
هر کس مبادرت به کشت خشخاش یا کوکا کند ویا برای تولید مواد مخدر به کشت شاهدانه بپردازد علاوه بر امحا کشت بر حسب میزان کشت به شرح زیر مجازات خواهد شد:
1. با ر اول 10 تا 100 میلیون ریال جریمه نقدی .
2. بار دوم 50 تا500 میلیون جریمه نقدی و سی تا هفتاد ضربه شلاق .
3. بار سوم 100ت ابک میلیارد ریال جریمه نقدی ویک تا هفتاد ضربه شلاق و دو تا پنج سال حبس.
4. بار چهارم ، اعدام.
تبصره :
هر گاه ثابت کشت خشخاش یا کوکا یا شاهدانه به دستور مالک ویا مستاجر ملک ویا قائم مقام قانونی آنها صورت گرفته است شخص دستور دهنده که سبب بوده است به شرط آن که اقوی ازمباشرکه مقصدی کشت بوده است به 10 تا30 میلیون ریال جریمه نقدی و15تا40 شربه شلاق محکوم خواهد شد.
ماده 3:
هر کس بذر یا گرز خشخاش یا بذریا برگ کوکا ویا بذر شاهدانه نگهداری مخفی ویا حمل کند یک میلیون تا 30 میلیون ریال جریمه نقدی و یک تا 70 ضربه شلاق محکوم خواهد شددر مورد شاهدانه قصدتولیدمواد مخدر از انها بادی احراز شود .
ماده 4:
هر کس بنگ، چرس، گراس، تریاک، شیره، سوخته ویا تفاله تریاک رابه هر نحوی به کشور وارد ویا به طریقی صادروارسال نماید یا مبادرت به تولید ، ساخت توزیع یا فروش کندیا درمعرض فروش قراردهد با رعایت تناسب وبا توجه به مقدار مواد مذکور به مجازاتهای زیرمحکوم می شود :
1.تا50 گرم تا4 میلیون ریال جریمه نقدی و تا 50 ضربه شلاق.
2.بیش از 50 گرم تا500 گرم از 4 میلیون تا 50 میلیون ریال جریمه نقدی وبیشت تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و در صورتیکه دادگاه لازم بداند تا سه سال حبس .
3. بیش از 500 گذرم تا 5 کیلوگرم از 50 میلیون ریال تا دویست میلیون ریال جریمه نقدی و50 تا74 ضربه شلاق و سه تا پانزده سال حبس.
4.بیش از 5 کیلو گرم اعدام ومصادره اموال به استثناء هزینه تامین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.
تبصره:
هرگاه محرزشودمرتکبین جرایم موضوع بند 4 این ماده برای بار اول مرتکب این جرم شده وموفق به توزیع یا فروش آنها هم نشده ومواد ،20 کیلو یا کمترباشد دادگاه باجمع شروط مذکورآنهاحبس ابدو 74 ضربه شلاق ومصادره اموال به استثناء هزینه تامین زندگی متعارف برای خانواده آنهامحکوم می نماینددر اوازن بالای 20 کیلوگرم مرتکبین تحت هرشرایطی اعدام می شوند.
ماده 5:
هرکس تریاک ودیگرمواد مذکور درماده 4 خرید نگهداری،مخفی یاحمل کندبا رعایت تناسب وباتوجه به مقدارموادوتبصره ذیل همین ماده به مجازاتهای زیرمحکوم می شود :
1. تا50 گرم تا3 میلیون ریال جریمه نقدی و50 ضربه شلاق.
2. بیش از 50 گرم تا 500 گرم 5 تا 15 میلیون ریال جریمه نقدی و 10 تا 74 ضربه شلاق.
3. بیش از 500 گرم تا 5 کیلو گرم 15 میلیون تا 60 میلیون ریال جریمه نقدی و40 تا 74 ضربه شلاق و دوتا 5 سال حبس.
4. بیش از 5 کیلوگرم تا 20 کیلوگرم 60تا200 ریال جریمه نقدی و50 تا74 ضربه شلاق و5 تا10 سال حبس ودرصورت تکراربرای باردوم علاوه برمجازاتهای مذکوربه جای جریمه مصادره اموال به استثناء هزینه تامین زندگی متعارف برای خانواده محکوم وبرای سوم اعدام ومصادره اموال به استثناء هزینه تامین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.
5. بی شاز 20 کیلوگرم تا100 کیلوگرم علاوه برمجازات مقرر در بند4به ازای هر کیلوگرم دو میلیون ریال مجازات جزای نقدی مرتکب اضافه می گرددو در صورت تکرار اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تامین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.
6. بیش از 100 کیلوگرم علاوه برمجازات جریمه نقدی و شلاق مقرر در بندهای 4 و5 حبس ابد در صورت تکرار اعدام ومصادره اموال به استثنای تامین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.
تبصره:
مرتکبین جرایم فوق چنانچه به صورت زنجیره ای عمل کرده باشند مواد برای مصرف داخل باشدمشمول مجازاتهای ماده 4 خواهند بودو چنانچه از دو شرط موجودنباشد به مجازاتهای این ماده محکوم می گردند.
ماده 6:
مرتکبینجرایم مذکور درهریک ازبندهای 1 ، 2 و 3 دو ماده 4 و 5 درصورت تکرار جرم مذکور در همان بند یا هر یک ازبندهای دیگر،برای بار دوم به یک برابر و نیم برای بار سوم به دوبرابر نیم و درمرتبه های بعدی به ترتیب دونیم ، سه ، سه نیم و… برابر مجازات جرم جدیدمحکوم خواهند شدمجازات شلاق برای بار دوم به بعدحداکثر 74ضربه است.
چنانچه در نتیجه تکرارجرایم موضوع بندهای مذکور ازماده 4 میزان مواد بیش از 50 کیلو گرم بر سدمرتکب به مجازات اعدام و مصادره اموال محکوم می شود و چنانچه درنتیجه تکرارجرایم مذکورازدو ماه 4 و5یا بندهای مذکور در ماده5 مواد بیش زا 5 کیلوگرم برسد و دوباربر مجازات بند 4 ازماده 5 محکوم خواهد شد.
ماده 7:
در صورتی که مرتکب جرایم مذکوردر مواد 4و5 از کارکنان دولت یا شرکتهای دولتی و سازمانهاو شرکتهای وابسته به دولت باشد ومطابق قوانین استخدامی مشمول انفصال ازخدمات دولتی نگرددعلاوه بر مجازاتهای مذکوردر مواد قبل برای بار اول به شش ماه انفصال وبرای دوم به یک سال انفصال وبرای بار سوم به انفصال دایم از خدمات دولتی محکوم می شود.
ماده 8:
هرکس هروئین ، مرفین ،کوکائین ودیگرمشتقات شیمیایی مرفین وکوکائین را وارد کشورکند یا مبادرت به ساخت ، تولید، توزیع، صدور ،ارسال ،خرید ،وفروش نماید ویادرمعرض فروش قراردهدو یا نگهداری مخفی یاحمل کند با رعایت تناسب وبا توجه به میزان مواد به شرح زیر مجازات خواهد شد:
1. تا پنج سانتی گرم از پانصد هزارریال تا یک میلیون ریال جریمه نقدی و20 تا70 ضربه شلاق.
2. بیش5 سانتی گرم تا یک گرم ازدومیلیون تا شش میلیون ریال جریمه نقدی و30 تا 70 ضربه شلاق.
3. بیش از یک گرم تا چهار گرم از 8 میلیون تا 20 میلیون ریال جریمه نقدی و دو تا پنج سال حبس و30 تا 74 ضربه شلاق.
4. بیش از 15 گرم تا 30 گرم از 40 میلیون تا 60 میلیون ،جریمه نقدی و10 تا15 سال حبس وسی تا هفتاد وچهار ضربه شلاق.
5. بیش از سی گرم اعدام ومصادره اموال با استثنای هزینه تامین زندگی متعارف برای خانواده.
محکوم تبصره1 :
هرگاه محرز شودمرتکب جرم موضوع بند 6 این ماده برای باراول مرتکب این جرم شده وموفق به توزیع یا فروش آن هم نشده درصورتیکه میزان مواد بیش ازصد گرم نباشدیا جمع شروط مذکوریا عدم احراز قصد توزیع یافروش در داخل کشوربا توجه به کیفیت ومسیر حمل ،دادگاه به حبس ابدومصادره اموال به استثناء هزینه تامین زندگی متعارف برای خانواده محکوم ، حکم خواهد داد.

تبصره2:
درکلیه موارد فوق چنانچه متهم ازکارکنان دولت یا شرکتهای دولتی وشرکتهای ویا موسسات وابسته به دولت باشدعلاوه برمجازاتهای مذکوردراین ماده به انفصال دایم از خدمات دولتی نیز محکوم خواهد شد.
ماده 9:
مجازاتهای مرتکبین جرایم مذکور در بندهای 1تا5 ماده 8 برای باردوم یک برابر ونیم ومجازات مذکور درهربند وبرای بار سوم دو برابر میزان مقرر در هر بند خواهد بودمجازات شلاق برای بار دوم به بعد حداکثر 74 شربه شلاق می باشد .
چنانچه درمرتبه چهارم مجموع مواد مخدر در اثرتکراربه 30 گرم برسدمرتکب در حکم مفسدفی الارض است و به مجازات اعدام محکوم می شود.حکم اعدام درصورت مصلحت در محل زندگی محکوم و درملاء عام اجرا خواهد شد.چنانچه مجموع موادمخدردر مرتبه چهارم دراثرتکرار به سی گرم نرسدمرتکب به 40 تا 60 میلیون ریال جریمه نقدی 10 تا 15 سال حبس و 30 تا 74 ضربه شلاق محکوم میشود .
ماده10: حذف شد.
ماده11:
مجازات اقدام به قاچاق مواد مخدرموضوع این قانون به طورمسلحانه اعدام است وحکم اعدام درصورت مصلحت درمحل زندگی مرتکب درملاء عام اجرا خوا هدشد .
ماده 12:
هرکس مواد مخدررابه داخل زندان یا بازداشتگاه یا اردوگاه باز پروری و نگهداری معتادان واردنماید،حسب مورد باشد مجازاتهای مذکوردر مواد4 تا9 محکوم می گرددودرصورتی که مرتکب از ماموران دولت با شدبه انفصال دائم ازمشاغل دولتی نیز محکوم می شود ،هر گاه دراثر سهل انگاری ومسامحه ماموران ،موادمخدربه داخل این مراکز وارد شود ماموران خاطی به تناسب ، به مجازات :
الف- تنزل درجه ،ب – انفصال موقت ، ج- انفصال دائم ، محکوم می شوند.

ماده 13 :
هر گاه کسی واحدصنعتی ،تجار ی، خدماتی ویا محل مسکونی خودرا برای انبار کردن، تولیدویا توزیع مواد مخدرمعدسازد ویا مورد استفاده قرار دهد یابدین منظورآنها رادراختیار دیگری بگذارد ونیز هرگاه نماینده مالک با اطلاع یا اجازه وی مرتکب این امورشود موافقت اصولی و پروانه بهره برداری واحدصنعتی یا جواز کسب واحد تجاری و خدماتی مربوط لغووواحدیا واحد های مذکوردراین ماده به نفع دولت ضبط می گردد.
ماده 14:
هرکس به منظور استعمال مواد مخدر مکانی رادایرویا اداره کند به 5 تا10 میلیون ریال جریمه نقدی و 20تا74 ضربه شلاق ویک تا دوسال حبس و انفصال دایم ازخدمات دولتی محکوم می شودمجازات تکرار این جرم، 2 تا 4 برابر مجازات با ر اول خواهد بود .
تبصره : درصورتی که مکان مذکوردر این ماده واحدتولیدی یا تجاری ویا خدماتی باشد علاوه برمجازا ت مقرردر این ماده موافقت اصولی و پروانه بهره برداری واحد تولیدی و نیزپروانه کسب واحد تجاری و خدماتی مربوط به مدت یکسال از اعتبارمی افتد و درصورت تکرار جرم ، واحد مذکور به نفع دولت ضبط میشود.
ماده 15:
اعتیاد جرم است ولی به کلیه معتادات اجازه داده می شودبه مراکزکه از طرف وزارت بهداشت و درمان وآموزش پزشکی مشخص می گردد مراجعه و نسبت به درمان و باز پروری خود اقدام نمایند.
تبصره 1: معتادان مذکور درطول مدت درمان باز پروری از تعقیب کیفری جرم اعتیادمعاف می باشند .
تبصره2: هزینه های تشخیص ،درمان و دارو و بازپروری توسط شخص معتاد بر اساس تعرفه های مصوب وبه واحد های ذیربط پرداخت می شودو هزینه های مربوط به معتادان بی بضاعت هر ساله توسط دولت تامین خواهد شد .
تبصره 3: دولت مکلف است برای احیا وایجاد اردوگاههای باز پروری معتادین به موادمخدر اقدام لازم را بعمل آورد .
ماده 16:
معتادان به مواد مخدرمذکور دردو ماده 4 و8 به یک میلیون تا پنج میلیون ریال جزای نقدی و تا 30 ضربه شلاق محکوم در صورت تکرار برای هرمرتبه هر بار تا74 ضربه شلاق محکوم خواهند شد در صورتیکه متکب از کارکنان دولت با موسسات و با ارگانهای دولتی یا وابسته به دولت باشدعلاوه برمجازات جریمه نقدی شلاقبه انفصال دایم ازخدمات دولتی محکوم می شودولی چنانچه ثابت شدکه محکوم ترک اعتیاد کرده است مجدداً می تواندمراحل استخدام را طی کرده ومشغول خدمت در دستگاههای دولتی شود .
ماده 17: حذف شد.
ماده18: حدف شد.
ماده 19:
افراد غیرمعتادی که مواد مخدراستعمال نمایندبرحسب نوع مواد به شرح ذیل مجازات می شوند :
7. استعمال موادمذکوردر ماده 4 به 20 تا 74 ضربه شلاق ویک تا پنج میلیون ریال جزای نقدی .
8. استعمال مواد مذکور در ماده 8 به 50 تا 74 ضربه شلاق و دو میلیون تا ده میلیون ، جزای نقدی.
ماده20:
هرکس آ لات و ادوات مخصوص تولید یا استعمال مواد مخدررا وارد کند ، بسازد ،خریدیا فروش کند، علاوه بر ضبط آنها یک میلیون تا پتج میلیون ریال جزای نقدی وده تا پتجاه ضربه شلاق محکوم می شود.مرتکبین نگهداری ،اخفا یا حمل آلات وادوت استعمال موادمخدر،علاوه بر ضبط آنها به ازا هر عدد100 تا500 هزرا ریال جریمه نقدی یا 5 تا 20 ضربه شلاق محکوم می شود عتایق ازشمول این ماده مستثنی می باشد.
ماده 21: هرکس متهم موضوع این قانون را که تحت تعقیب یا درحین دستگیری است عالما وعامدا پناه یافرار دهد ویا در پناه دادن یا فراردادن او همکاری کند در هر ورد به یک پنجم تا یک دوم مجازات جرمی که متهم به آن افراد پناه داده است محکوم می شود .درمورد حبس ابد واعدام مرتکب به ترتیب به چهارده تا ده سال حبس و10 تا 15 سال حبس واز سی تا هفتاد و چهارضربه شلاق محکوم می شود .
تبصره 1:
مجازات اقربای درجه یک متهم در هرحال بیش ازیک دهم مجازات متهم اصلی نخواهد بود.
تبصره 2:
در صورتی که مرتکب ازماموران انتظامی ویا ماموران زندان ویا از ماموران قضایی باشدعلاوه برمجاورت مذکور ازخدمات دولتی نیز منفصل می شود .
ماده 22:
هرکس متهم موضوع این قانون را پس از دستگیری ونیزمحکوم موضوع این قاونون راپناه یا فراردهد و یا فرارآنها همکاری و مشارکت نماید ،به نصف مجازات متهم یا مجرم اصلی محکوم خواهد شد درمورد حبس ابد واعدام مرتکب به ترتیب به 10 سال و20 سال حبس و از 30 تا74 ضریه شلاق محکوم می شود.
تبصره 1:
در صورتی که مرتکب از ماموران قضایی باشدبه مجازات متهم یا مجرم اصلی و نیزانفصال ازخدمات دولتی محکوم می شودبه استثنای مورد اعدام که مجزات مامور ، 25 سال حبس وانفصال دایم ازخدمات دولتی خواهد بود .
تبصره2:
در موارد مشمول دو ماده 21و22 در صورت یکه متهم اصلی پس ازدستگیری تبرئه ود اجرای احکام بلافاصله نسبت به ترخیص او اقدام و همچنین چنانچه متهم اصلی به جرم تخفیف محکوم گردد در هرصورت محکومیت پناه دهنده وفق ماده 32 این قانون قابل تجدیدنظر می باشد.
ماده 23:
هر کس عالما وعامدا به امحا یا اخفا ادله جرم مواد مخدراقدام کند یک پنجم تا نصف مجازات متهم اصلی محکوم می شود درمورد حبس ابد مرتکب به چهارتا ده سال ودر مورد اعدام به 8 تا 20 سال حبس محکوم می شود .

ماده 24:
هر یک از اعضای شورای اسلامی رو ستاموظف است به محض آگاهی از کشت خشخاش یا کوکا یاشاهدانه درد حوزه روستامراتب راکتبا به دهدار و نزدیکترین پاسگاه یا حوزه انتظامی اطلاع دهدفرماندهان پاسگاهها وحوزه های انتظامی موظفند فوراو همزمان با گزارش موضوع به فر مانده بالاترین خود،به اتفاق دهدار یابخشدار ونماینده شورای اسلامی روستا درمحل کشت حاضر شوند وآن را امحا وصورتجلسه امر را تهیه کنندوهمراه متهم با متهمین به مراجع ذیصلاح قضایی تحویل نمایند .
تبصره :
درصورتی که خشخاش یا کوکا یا شاهدانه در حوزه های شهری کشت یا روییده شده باشد مامورین (نیروی انتظامی ،شهرداری،نیروی مقاومت بسیج منطقه) حسب موردموظفند به محض آگاهی مراتب نزدیکترین پاسگاه انتظامی ویا پایگاه نیروی مقاومت بسیج منطقه اطلاع دهندو مسوولان مربوطه به اتفاق نماینده مرجع قضایی ذیصلاح وفق مققرات این ماده اقدام نمایند .
ماده 25:
اشخاص مذکور در ماده 24 و تبصره آن در صورتی که بدون عذر موجه از انجام وظیفه خودداری یاکوتاهی کنند بار اول به شش ماه یک سال محرومیت از مشاغل دولتی و باردوم به انفصال دایم از خدمات دولتی محکوم می شوند. اعضای شورای اسلامی نیز بار اول به شش ماه تا یک سال و بار دوم برای همیشه ازعضویت شوراهای اسلامی محروم می شوند .
ماده 26:
هرکس به قصدمتهم کردن دیگری ،موادمخدریا آلات وادوات استعمال آن رادر محلی قرار دهدبه حداکثرمجازات همان جرم محکوم خواهد شد .
ماده27:
هرگاه شخصی دیگری رابه منظورتعقیب درمراجع ذیصلاح ،تعمدا وبه خلاف واقع متهم به یکی ازجرایم موضوع این قانون به 20 تا74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
ماده 28:
کلیه اموالی که از راه قاچاق مواد مخدرتحصیل شده و نیز اموال متهمان فراری موضوع این قانون در صورت وجود ادله کافی برای مصادره ،به نفع دولت ضبط و مشمول اصل 53 اساسی در خصوص اموال دولتی نمی باشد .
تبصره :
وسایل نقلیه ای که در درگیری مسلحانه از قاچاقچیان مواد مخدربدست می آید دادگاه آن را به نفع سازمان عمل کننده ضبط می کند.
ماده29:
دستگاه های ذیربط مکلفند جریمه هاو دیگروجوه حاصل ازاجرای این قانون را بحساب درآمدعمومی واریز نمایند.به منظورتامین اهداف طرح ملی مبارزه باموادمخدر ،دولت اعتبار مورد نیازبرای اجرای برنامه های مصوب ستاد مبارزه با مواد مخدر راتحت همین عنوان ،سالانه در لایحه بودجه کل کشور منور می نمایند .
تبصره :
اعتبارات مصوب هر یک ازدستگاههای موضوع این ماده، پس ازتنظیم بشرح طرح هاو فعالیتهای اجرائی وتصویب ستاد،توسط سازمان مدیریت وبرنامه ریزی کشور اختصاص و مبادله موافقت نامه صورت خواهدپذیرفت .
ماده 30:
وسایط نقلیه ای که حامل مواد مخدرشناخته می شوندبه نفع دولت ضبطوبا تصویب ستاد مبارزه بامواد مخدردراختیارسازمان کاشف قرارمی گیرد .چنانچه حمل مواد مخدر بدون اذن واطلاع مالک و سیله نقلیه صورت گرفته باشد وسیله نقلیه به مالک ان مسترد می شود .
تبصره :
کلیه افرادی که به هر نحواقدام به ساخت،تعبیه یا جاسازی جمهت عمل مواد مخدر در وسائل نقلیه می نمایند در صورت وقوع جرم به عنوان معاون در جرم ارتکابی و در غیرآن از سه ماه تا شش ماه حبس مورد ازده میلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال جریمه نقدی محکوم می شوند .

ماده 31:
محکومانی که قادربه پرداخت تمام یا بخشی ازجریمه نقدی موردحکم نباشندباید به ازای روزی 10 هزار ریال در زندانهای نیمه بازوبازومتمرکز اشتغال وحرفه اموزی اقامت نمایند در صورتی که طرزکارو رفتارمحکومان درمدت اقامت مذکور شایسته باشدوبه تقاضا و تشخیص مسوولان اداره مراکزو موافقت اجرای احکام ،مبلغ فوق به ازای 20 تا 50 هزارریال محاسبه می شوند.
تبصره1:
تقسیط اجزای نقدی موردحکم پس ازاجرای مدت حبس توسط اجرای احکام ،منوط است به اخذوثیقه ای معادل آن وتضمین معتبرازطرف تشخیص ثالث که مدت آن بیش از سه سال نباشد .
تبصره 2:
طول مدت حبس بدل ازاجرای نقدی بهرحال بیشتراز ده سال نخواهد بود.
ماده 32:
احکام اعدامی که به موجب این قانون صادرمی شود پس ازتاییدرییس دیوانعالی کشورویا دادستان کل کشور قطعی و لازم الاجرااست در سایر مواردچنانچه حکم به نظررییس دیوانعالی کشورویا دادستان کل کشوردر مظان آن باشدکه برخلاف شرع یا قانون است ویا اینکه قاضی صادرکننده حکم صالح نیست رییس دیوان عالی کشورویا دادستان کل کشورحق تجدیدی نظرونقض حکم رادارند لکن وجود این حق مانع قطعیت ولازم بودن حکم نیست.
ماده33:
به منظور پیشگیری ازاعتیادو مبارزه با قاچاق مواد مخدراز هر قبیل اعم ازتولید ، توزیع ، خرید ، فروش واستعمال آنها ونیزموارد دیگری که در این قانون ذکر شده است ستادی به ریاست رییس جمهورتشکیل وکلیه عملیات اجرائی و قضایی و برنامه های پیشگیری وآموزش عمومی وتبلیغ علیه مواد مخدردراین ستاد متمرکز خواهد بود اعضای ستاد بشرح زیر می باشند :
1. رریس جمهور.
2. دادستان کل کشور .
3. وزیرکشور.
4. وزیراطلاعات.
5. وزیربهداشت،درمان وآموزش پزشکی .
6. وزیرآموزش وپرورش .
7. رییس سازمان صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران .
8. فرمانده نیروی انتظامی .
9. سرپرست دادگاه انقلاب اسلامی تهران .
10. سرپرست سازمان زندانهاو اقدامات تامینی وتربیتی .
11. فرمانده نیروی مقامت بسیج .
12. وزیر فر هنگ وارشاداسلامی.
تبصره 1:
رییس جمهورمی تواندبرای اداره جلسات ستاد مبارزه با مواد مخدریک نفر به نماینده ازجانب خودتعیین نماید .
تبصره 2:
برای پیشگیری ازارتکاب جرایم مواد مخدر ،دولت موظف است هرسال بودجه ای برای این امراختصاص وبه دستگاههای زیربط موضوع همین ماده ابلاغ نماید .
ماده 34:
به ستاد مبارزه با مواد مخدراجازه داده می شودکه براساس ضرورت به تهیه و تدوین آئین نامه های اجرایی مورد نیازاقدام نماید .
ماده 35: حذف شد.
ماده 36: در کیله مواردی که دراین قانون مرتکبین علاوه بر مجازاتهای مقرره به مصارده کلیه اموال به استثنای هزینه تامین متعارف برای خانواده محکوم می شوند دادگاه مکلف است مشخصات دقیق اموال مصادره شده رابه انضمام ریز اموالی که حسب نظر کارشناس یا خبره مستثنیات محسوب شده دقیقاًدر حکم یا درحکم اصلاحی شده نماید.تخلف ازمقررات مذکورموجب تعقیب انتظامی و محکومیت از درجه4به بالا می باشند .

تبصره :
محاکم موظفند،رونوشت کلیه احکام صادر شده را پس ازقطعیت به ستادمبارزه با موادمخدر ارسال دارند.
ماده 37:
طول مدت بازداشت موقت بهرحال بیش از 4 ماه نخواهد بودچنانچه درمدت مذکور پرونده منتهی به صدروحکم نشده باشدمرجع صادر کننده قرارمکلف به فک وتخفیف قرارتامین فوق می باشندمگرآنکه در جهات قانونی یا علل موجهی برای ارتقاء قرار وجود داشته باشد که در این صورت با ذکرعلل وجهات مزبورقرار ابقا می شود .
ماده 38:
دادگاه می توانددر صورت وجود جهات مخففه مجازاتهای تعزیزی مقرره در این قانون رانصف حداقل مجازات آن جرم تخفیف دهددر صورتی که مجازاتهای فاقد حداقل باشدهمان مجازات با نصف تخفیف می باشد.میزان تخفیف دراحکام حبس ابد 15 سال خواهد بود و درمورد اعدام تقاضای عفو و تخفیف مجازات به کمیسیون عفوارسال خواهدشد.
تبصره :
کلیه محکومیتی که پس ازصدورحکم به نحوی با نیروی انتظامی یا سازمان عمل کننده همکاری نمایند و اقدام آنها منجر به کشف شبکه ها گردددادگاه صادر کننده رای می توانند نیروی انتظامی ویاسازمان عمل کنند براساس اسناد مربوط مجازات وی را ضمن اصلاح حکم سابق الصدورتا نصف تخفیف دهد.
ماده 39 الحاقی:
درتشدید مجازاتهای براثرتکرارجرم درکلیه موارد مصرح دراین قانون محکومیتها یا سوابق بعد ازاجرای قانون مبارزه با مواد مخدر سال 1376 منوط اعتباراست .
ماده 40 الحاقی:
هر کس علما وعامدابه قصد تبدیل یاتولیدمواد مخدر،مبادرت به ساخت خرید،فروش
، نگهداری ،حمل ،ورود،صدوروعرضه مواد صنعتی وشیمیایی ازقبیل انیدریداستیک ، اسید انتراتیلیک ،اسیدفنیل استیک ، کلرواستیل و سایر مواد مندرج در جداول یک ضمیمه به ماده 12 کنوانسیون مبارزه با قاچاق موادمخدرو داروهای روانگردان مصوب میلادی 1998 واصلاحات والحاقات بعدی آن بنماید همچنین نسبت به ورود ، خرید ،فروش ،ساخت ،مصرف ،نگهداری یا صدور کدیین ومتادون مواد حسب مورد به مجازاتهای مقرر درماده 5 قانون مبارزه با مواد مخدرمحکوم خواهد شد .
ماده 41 :
ساخت، تولید ، خرید ،فروش ،ارسال ،نگهداری ،ورود ،صدورمصرف وحمل مواد ممنوع حسب موردبرای مصارف پزشکی،تحقیقاتی وصنعتی با مجوزوزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی از شمول این قانون مستثنی است .
ماده 42:
به قوه قضائیه اجازه داده می شودکه بخشی ازمحکومان موادمخدررابه جای زندان دراردوگاههای خاص(با شرایط سخت وعادی )نگهداری نمایددولت موظف است اعتبارات وتسهیلات ومقررات لازم برای تهیه وادراه این اردوگاههای در ظرف مدت یکسال تامین کند.
تبصره 1:
اداره این اردوگاهها به عهده قوه قضا ئیه است .
تبصره 2:
دادگاهای می توانند به جای کیفرتوقف دراردوگاههارابرای محکومین معین نماید.

منابع
1. مجموعه قوانینی ومقررات مربوط به مواد مخدر:منصور ابذری فومش
2. ستاد مبارزه با موادمخدرریاست جمهوری-اطلاع رسانی
3. ستاد مبارزه بامواد مخدر نیروی انتظامی جمهوری اسلامی-اطلاع رسانی

فهرست مطالب
1. اعتیاد
آنچه در مورد اعتیاد باید بدانیم
مراحل اعتیاد
2. مواد مخدر
مواد سستی زا
مواد توهم زا
مواد توان افزا
3. اعتیاد وخانواده
توصیه پیشگیرانه به والدین
توصیه پیشگیرانه به جوانان ونوجوانان
4.عوامل گرایش به مواد مخدر
عوامل فردی
عوامل خانوادگی
عوامل اجتماعی
5.علائم استعمال مواد مخدر
6. آثار و عوارض اعتیاد
عوارض جسمی
عوارض روانی
عوارض خانوادگی
عوارض اجتماعی
عوارض اقتصادی

موضوع:

استاد ارجمند:

تهیه و تنظیم:

5


تعداد صفحات : 57 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود