باسمه تعالی
" هفت متن املای تقریری گلچین شده برای امتحان نوبت دوم(خرداد) املای فارسی هشتم "
متن 1 :
در دوران دفاع مقدس، جوانان مومن و سربازان شجاع این ملت در برابر تازش دشمن، به لطف پروردگار مهربان، حماسه های شگفت انگیز آفریدند و پس از پایان جنگ تحمیلی، همت و تلاش همین سربازان سربلند و دلاوران رشید، با علم و دانش و تخصص و تعهد درآمیخت، تا حافظ آبروی این سرزمین آسمانی و بیانگر فکر ایرانی باشد.
این یکی از عادات ماست که هرچه داریم، پاس نمی داریم و همین که از دست رفت، متوجه خطای خود می شویم. انگشت ندامت به دندان می گزیم و سودی نمی بریم. بنابراین، همیشه باید به خاطر داشته باشیم که وقت، عزیز و گران بهاست. از تلف کردن آن جز حسرت و ندامت ثمری نخواهیم
برد.
ادبیات به یاری ابزارها و عوامل گوناگون پدید می آید. نخستین ابزار پیدایش ادبیات، زبان است. زبان، عامل انسجام و وحدت همه ی اقوام یک سرزمین است.
بهلول گفت: "تو دعوی دانایی می کردی، اکنون که به نادانی خود معترف شدی، تو را بیاموزم. بدان که اینها که تو گفتی همه فرع است و اصل در خوردن، آن است که لقمه ی حلال باید و اگر حرام را صد از این گونه آداب به جا بیاوری فایده ندارد و سبب تاریکی دل شود و در آداب خواب، اصل این است که در دل تو بغض و کینه و حسد مسلمانان نباشد و در ذکر حق باشی تا به خواب روی." جنید دست بهلول را بوسید و او را دعا کرد.
متن 2 :
روزگار، دریایی است که کشتی زندگانی ما بر روی آن به سوی ساحل مقصود می رود. این دریای بزرگ، همیشه در جزر و مد است. اگر امروز آرام باشد، مسلّماً فردا توفانی خواهد شد؛ بنابراین وقتی آرام است، فرصت را غنیمت بشمارید.
ادبیات به یاری ابزارها و عوامل گوناگون پدید می آید. نخستین ابزار پیدایش ادبیات، زبان است. زبان، عامل انسجام و وحدت همه اقوام یک سرزمین است.
ایران، سرزمینی بزرگ و عزیز و شکوهمند است. سرزمینی که اگرچه در طول تاریخ، ستم ها و گزندهای فراوانی دیده، امّا هرگز ایمان، عزّت و اراده استوار خود را از دست نداده است.
در راهتان استوار بمانید و برای چیدن زیتون مهیّا باشید! در لحظه هایی که درختان زیتون بارور می شوند و وطنی زاده می شود در چشم ها و افقی دیگر نمایان، و رخساره فلسطین پرفروغ و تابان می شود.
اتّفاقاً محمّد تقی جواب آن سوال را می دانست امّا می ترسید بگوید. لب گزید و منتظر ایستاد، ولی با خود فکر کرد:" بگذار لیاقت یک بچّه آشپز را ثابت کنم." این بودکه سینی را کنار نهاد و جلو رفت و گفت:" اجازه هست من بگویم؟"
شیخ عرض کرد:" آری، به قدر می گویم و بی موقع و بی حساب نمی گویم. به قدر فهم مستمعان می گویم." بهلول گفت:" چه جای طعام خوردن که سخن گفتن هم نمیدانی!"
زورآزمایان از شکست آن درماندند و پدر گفت: تا هنگامی که یاور و پشتیبان هم باشید سالیان دراز می توانید پیروز و ظفرمند سر کنید .
متن 3 :
ای هدهد صبا به سبا می فرستمت بنگر که از کجا به کجا می فرستمت
حیف است طایری چو تو در خاکدان غم زین جا به آشیان وفا می فرستمت
استعمال توتون و تنباکو در حکم محاربه با امام زمان صلوات الله و سلامه علیه است.
ایران اگرچه در طول تاریخ ستم ها و گزندهای فراوانی دیده، اما هرگز ایمان، عزّت و اراده استوار خود را از دست نداده است.
از علی آموز اخلاص عمل شیر حق را دان منزّه از دغل
حسین علی، یکی از بچه های خراسانی بود که اصل و نسبش برمی گشت به یکی از روستاهای اطراف قوچان. او از بچه های آسایشگاه ما بود، البته روحیه کسلی نداشت، ولی دل به آموختن و یادگیری نمی داد.
شکسپیر می گوید : روزگار دریایی است که کشتی زندگانی ما بر روی آن به سوی ساحل مقصود می رود. این دریای بزرگ همیشه در جزر و مد است. اگر امروز آرام باشد مسلما فردا توفانی خواهد بود. بنابراین وقتی آرام است فرصت را غنیمت بشمارید.
محمد فرشته بی پناهی است، نزدیک به تفنگ صیادی سنگدل. او در سایه خود تنهاست . چهره اش روشن است چونان خورشید. قلبش سرخ و روشن است چونان سیب. او خونی است که از بعثت پیامبران جوشیده است. پس ای محمد صعود کن! صعود کن تا سِدرَه المُنتَهی.
ای وطن ای دل مرا ماوا ای وطن ای تن مرا مسکن
ای وطن ای تو نور و ما همه چشم ای وطن ای تو جان و ما همه تن
متن 4 :
لازم نیست در کارها عجول باشید؛یعنی نباید بدون تامّل به کاری اقدام کنید؛ ولی همین که تصمیم گرفتید، تعلّل روا مدارید. عقل و متانت را شعار خود کنید تا زندگی را به راحت و آسایش بگذرانید و به وظیفه خود در سلسله کائنات عمل کنید.
نخستین ابزار پیدایش ادبیات، زبان است. زبان، عامل انسجام و وحدت همه اقوام یک سرزمین است. در کنار آن، باطن هر ایرانی ریشه در دو سرچشمه زایا دارد؛ یعنی دین و فرهنگ.
ایران، سرزمینی بزرگ و عزیز و شکوهمند است. سرزمینی که اگرچه در طول تاریخ، ستم ها و گزندهای فراوانی دیده، امّا هرگز ایمان، عزّت و اراده استوار خود را از دست نداده است.
در راهتان استوار بمانید و برای چیدن زیتون مهیّا باشید! در لحظه هایی که درختان زیتون بارور می شوند و وطنی زاده می شود در چشم ها و افقی دیگر نمایان، و رخساره فلسطین پرفروغ و تابان می شود.
دو نامه سیّد جمال الدّین اسدآبادی و میرزای بزرگ، کار خود را کرده بود: قلیان ها شکسته شد؛ تنباکو تحریم شد؛ شاه به تنگنا افتاد و توطئه انگلیس شکست خورد.
اتّفاقاً محمّد تقی جواب آن سوال را می دانست امّا می ترسید بگوید. لب گزید و منتظر ایستاد، ولی با خود فکر کرد:" بگذار لیاقت یک بچّه آشپز را ثابت کنم." این بودکه سینی را کنار نهاد و جلو رفت و گفت:" اجازه هست من بگویم؟"
شیخ عرض کرد:" آری، به قدر می گویم و بی موقع و بی حساب نمی گویم. به قدر فهم مستمعان می گویم." بهلول گفت:" چه جای طعام خوردن که سخن گفتن هم نمی دانی!"
متن 5 :
اگر رنگ های پرهای طاووس را به روییدنی های زمین تشبیه کنی ، خواهی گفت : ((دسته گلی است که از شکوفه های رنگارنگ گل های بهاری فراهم آمده است ))
فرزندم ! من می دانم و بی گمانم که تو ایران را از بُن جان ،دوست می داری ، زیرا تو از تبار ایرانیان نژاده و آزاده هستی ؛ از آن پاکان که جانشان از مهر ایران ، تابناک است و دلشان به نام ویاد ایران می تپد .
هیاهوی کلاغ ها سکوت باغ رامی شکست .برف به آرامی می بارید . صدای کلاغ ها گوش محمد تقی را آزار می داد ؛ صدای استاد را ازپشت درهای بسته به سختی می شنید .
آری ،دردوران دفاع مقدس ،جوانان مومن و سربازان شجاع این ملّت در برابر تازش دشمن ،به لطف پروردگار مهربان ، حماسه های شگفت انگیز آفرید .
پس از واقعه عظیم انقلاب اسلامی ، بسیاری از بنیادهای فکری ، فرهنگی و معیارهای ارزشی و اخلاقی جامعه ایران دگرگون شد این انقلاب دینی و فرهنگی در آثار نویسندگانش پس از انقلاب اسلامی نیز جلوه گر شد .
این گفتار را به خاطر داشته باشید ((ای کسی که دوره نوجوانی را می گذرانی و از فرط غرور گمان می کنی روزگار درازی در پیش داری ،حساب کار خود را داشته باش که روزگار چون باد و ابر ،ناپایدار و گذراست.
متن 6 :
میهن شکوهمند ما ، این خاستگاه بخردان و دانایان ، این کانون روشنی و راستی ، این کشور یلان پُردل ، دلیران و شیران ، پهلوانانی نامدار ، سرزمینی است که ما بدان می نازیم و سر از همگنان بر می افرازیم .
روزگار دریایی است که کشتی زندگانی ما بر روی آن به سوی ساحل مقصود می رود . این دریای بزرگ ، همیشه در جزر و مد است . اگر امروز آرام باشد ، مسلّماّ فردا توفانی خواهد شد ؛ بنابراین وقتی آرام است ، فرصت را غنیمت بشمارید.
مردم دین باور و انقلابی ایران به پیشوایی بنیان گذار فرزانۀ انقلاب اسلامی و با تکیه بر تعالیم الهی ، سه اصل اساسی " استقلال ، آزادی ، جمهوری اسلامی " را از همان آغاز به عنوان هدف اصلی قیام خود به جهانیان اعلام کردند.
در ادبیات انقلاب به آزاد اندیشی توجّه شد و فضیلت هایی مانند همدلی و صفا ، ایثار ، مقاومت و مبارزه در برابر ظالمان و روحیّۀ جوانمردی و پهلوانی ، پدیدار گشت .
امروز نوجوانان شاداب و با ایمان و جوانان سرزنده و پاک آیین میهن اسلامی ، همانند قلل استوار و پایدارند که مایۀ عزّت و افتخار نسل های امروز و فردایند و سیمای وطن را به زیور و شکوه خلّاقیّت و نوآوری می آرایند
متن 7 :
خویشتن را خوار مدار ! زیرا در این روزگار، چشم وچراغ ایرانی ؛ ودر جهان ، گرامی ترینی ، پس دل از هرگونه آلایش و گمان درباره خویش پاک ساز و بِرَهان.
تصوّر همه از آینده یک زندگی آرمانی، منطقی و سرشار از عشق و عاطفه و انسانیت است. زندگی، یک سفر است. مدّت این سفر برای عده ای کم و برای عده ای دیگر طولانی و پرفراز و نشیب است.
اینترنت، پنجره ای است رو به جهان بیرون، پنجره ای باز به هر سمت وسو، که ممکن است منظره ای سرسبز وروح انگیز از جلوه جمال پروردگار را نشان دهد یا فضایی طوفان خیز وپر گِل ولای را پیش چشم آورد.
هیاهوی کلاغ ها سکوت باغ را می شکست. برف به آرامی می بارید. صدای کلاغ ها گوش محمّد تقی را آزار می داد؛ صدای استاد را از پشت درهای بسته به سختی می شنید.
زبان هر جامعه در هر دوره ای، نماینده فکر و فرهنگ همان روزگار است. بهترین راه برای آشنایی با اندیشه ها و باورهای هر جامعه، روی آوردن به ادبیات آن جامعه است، به عبارت دیگر"ادبیات، بیان حال یک جامعه است".
روزها یکی پس از دیگری، از پی هم می گذرند و همین که سپری شدند، باز آوردنشان محال است؛ از گذشته درس بگیریم، حال را آگاهانه بگذرانیم و به آینده امیدوار باشیم.
2