تارا فایل

فشار هیدرواستاتیک بالا شیوه‏ای نوین در فراوری غیرحرارتی دانه گندم


فشار هیدرواستاتیک بالا شیوه‏ای نوین در فراوری غیرحرارتی دانه گندم

مقدمه
ظهور و پیشرفت روش‏های غیرحرارتی نوین در صنایع غذایی، به دلیل تاثیرات سوء حرارت، اهمیت خاصی در دهه‏های اخیر پیدا کرده است. فرآیند فشار هیدرواستاتیک بالا1 یا پاسکالیزاسیون2، یکی از مهمترین تکنولوژی‏های کنونی می‏باشد که در آن مواد غذایی با هدف از بین بردن میکروارگانیسم‏‏های پاتوژن و همچنین غیرفعال کردن آنزیم‏هایی که باعث تغییرات نامطلوب می‏شوند و افزایش کیفیت، در معرض فشار بالا (معمولاً بین 100 تا 1000 مگاپاسکال) قرار می‏گیرند (1). سابقه استفاده از فشار بالا به قرن نوزدهم برمی‏گردد. در سال 1899، Hite به طور موفقیت آمیزی از فشارهای هیدرواستاتیک بالا برای بهبود و حفظ کیفیت شیر استفاده نمود. بنابراین کاربرد این فرآیند در کنترل میکروارگانیسم‏ها و نگهداری مواد غذایی تاریخچه‏ای طولانی دارد (2). از اوایل دهه 1990، حدود ده ماده غذایی فرآوری شده به روش HHP شامل پوره میوه‏ها، مرباها، آبمیوه‏ها و کیک‏ها به صورت تجاری در ژاپن تولید می‏شود. عملکرد یکنواخت در تمام محصول، بهبود خواص تغذیه‏ای در محصولات فرآوری شده همراه با پارامترهای کیفی بهتر، بی‏تاثیر بودن اندازه نمونه‏ها بر روی زمان فرآیند و همچنین بهبود خواص کاربردی نظیر بافت، امولسیفیه شدن، کف کردن و خواص شکل‏دهی، از مزایای عمده این تکنولوژی نسبت به دیگر روش‏های فرآیند و نگهداری است (3). برای فرآوری در فشار بالا از فشارهای بالای هیدرواستاتیک استفاده می‏شود. وسیله مورد نیاز جهت این فرآیند یک محفظه مکانیکی (استوانه از جنس استیل) و یک پمپ جهت تولید فشار تا چند صد مگاپاسکال (MPa3) می‏باشد. پس از این که ماده غذایی در ظرف مناسبی قرار داده و دربندی شد، بسته مورد نظر را در استوانه‏ای قرار می‏دهند که دارای مایعی با قابلیت تراکم کم (نظیر آب) می‏باشد. فشار به کمک یک پمپ تولید می‏شود که ممکن است به طور دائم (استاتیک) و یا ناپیوسته به کار رود. در حالت اخیر ممکن است از دو یا سه سیکل اعمال فشار با زمان‏های متفاوت استفاده نمود (4).
مطالعات چندانی بر روی کاربرد روش فشار هیدرواستاتیک بالا در حوزه غلات و فرآورده‏های آن انجام نشده است اما گزارشات متعددی در خصوص تاثیر این تکنیک بر گلوتن و نشاسته گندم به انجام رسیده است (5). روش‏های جدید نگهداری، جوابگوی نیازهای مصرف کنندگان برای حصول فرآورده‏های مغذی، کاهش مصرف نگهدارنده‏ها، عمر نگهداری مناسب و همچنین سهولت حمل و نقل هستند. هدف از این مقاله، بازتاب متفاوت تاثیر فرآیند فشار هیدرواستاتیک بالا از نقطه نظر تکنولوژیکی و کیفی می‏باشد.
* تاثیر فشار بالا بر روی پارامترهای رنگ خمیر گندم
مقادیر مختلف فشار و زمان بر روی پارامترهای متفاوت رنگ (L, a, b) خمیر بررسی شده است. رنگ خمیر تحت تاثیر HHP قرار می‏گیرد، با این وجود تفاوت‏های جدی بین داده‏های آزمایش نسبتاً کم هستند. روشنی (L) نمونه‏ها با تغییر میزان فشار و زمان نگهداری در فشار ثابت تغییر می‏کند، این در حالی است که تغییرات چندانی بین نمونه‏های شاهد و خمیرهای تیمار شده مشاهده نشده است. فشار 100 و 150 MPa بیشترین اثر را بر روی پارامترهای a و b می‏گذارد که به ترتیب نشان‏دهنده تمایل به رنگ قرمز و زرد است. از سوی دیگر افزایش مدت زمان تیمار موجب کاهش پارامتر a می‏شود، اما تغییر چشمگیری در پارامتر b مشاهده نمی‏گردد. فشار اعمال شده به خمیر، تنها در بالاترین مقدار آزمایش شده (MPa 250) موجب تغییر رنگ کل می‏شود (6).
* تاثیر فشار بالا بر روی جمعیت میکروبی خمیر گندم
اثرات فشار بالا بر روی غیر فعال‏سازی میکروبی به فاکتورهای متعددی از جمله نوع میکروارگانیسم، مدت زمان تیمار، دما و ساختار ماده غذایی بستگی دارد. بنابراین انتخاب فشار مناسب جهت ازبین بردن و غیرفعال کردن عوامل فساد و سلول‏های رویشی اجتناب ناپذیر است. اثر درجات مختلف HHP در مدت زمان‏های متفاوت بر روی تعداد کلی باکتری‏های مزوفیل هوازی4 مورد بررسی قرار گرفت. بر طبق نتایج به دست آمده، پس از یک دقیقه اعمال فشار، کاهش شدیدی در تعداد میکروارگانیسم‏ها مشاهده گردید. این در حالی است که با افزایش مدت زمان فرآیند، کاهش چندانی گزارش نگردید (7) معمولاً افزایش فشار منجر به غیر فعالسازی بیشتر میکروارگانیسم‏ها می‏شود اما توجه به این نکته ضروری است که باید آستانه فشار مورد نیاز برای غیرفعال کردن هر میکروارگانیسم تعیین شود. با این وجود فشار کمتر از MPa 200 موجب جوانه زدن اسپورهای برخی گونه‏های خاص، افزایش تعداد سلول‏ها در مرحله رشد و همچنین افزایش تعداد کلنی‏ها می‏شود (8). از سوی دیگر، کپک‏ها و مخمرها به فشار بالا بسیار حساس هستند، چرا که غشای خارجی آن‏ها تحت تاثیر قرار می‏گیرد. نتایج حاصل از بررسی‏ها نشان داد کاربرد فشار MPa 500 باعث آسیب و تخریب دیواره سلولی آن‏ها می‏شود (9).
* تاثیر فشار بالا بر روی ژلاتیناسیون نشاسته گندم
وقتی نشاسته در یک محیط آبی و در فشار اتمسفر حرارت داده می‏شود، فرآیند ژلاتیناسیون صورت می‏گیرد. به طور کلی ژلاتینه شدن نشاسته یک فرآیند غیر قابل برگشت است که شامل تورم گرانول، ذوب کریستال طبیعی، فقدان انکسار مضاعف و همچنین عدم قابلیت حل شدن نشاسته می‏باشد. البته تحقیقات صورت گرفته نشان می‏دهد استفاده از فشار بالا (تا MPa 650) نیز می‏تواند موجب تغییر شکل غیرقابل برگشت ناحیه کریستالی در گرانول‏های نشاسته گردد که در نتیجه منجر به تخریب ساختار گرانولی می‏شود (10). Katopo و همکاران در سال 2002، تاثیر فشار MPa 690 را به مدت 5 دقیقه بر روی خصوصیات ژلاتیناسیون سوسپانسیون نشاسته گندم مورد بررسی قرار دادند. نتایج نشان داد ژل تشکیل شده از سوسپانسیون 1:1 (نسبت نشاسته به آب) بسیار ترد و شکننده بود و با افزایش نسبت آب، میزان ژلاتیناسیون نشاسته نیز افزایش می‏یابد (10). Hongsheng و همکاران در سال 2009 به این نتیجه رسیدند که فشار موجب کاهش آنتالپی ژلاتیناسیون می‏شود اما این کاهش خطی نیست. به گونه‏ای که آنتالپی در ابتدا بسیار سریع کاهش یافته ولی با افزایش فشار، به تدریج تغییر می‏کند. این نتایج نشان می‏دهد برخی ساختارهای ضعیف‏تر نشاسته آسیب می‏بیند اما بخش‏های مستحکم‏تر آن در طول تیمار با فشار، تغییری نمی‏کند (11). Bauer و Konrr در سال 2005، تغییرات پارامتر هدایت الکتریکی5 را در سوسپانسیون 5% نشاسته گندم پس از قرار گرفتن در معرض فشار MPa 530 مورد بررسی قرار دادند. نتایج نشان داد با افزایش مقدار فشار، هدایت الکتریکی نیز به دلیل آزادسازی یون‏ها افزایش می‏یابد. بین پارامتر هدایت الکتریکی و ژلاتیناسیون سوسپانسیون نشاسته گندم رابطه مثبتی وجود دارد، بدین معنی که درجه ژلاتیناسیون نشاسته را می‏توان با استفاده از فاکتور هدایت الکتریکی تعیین نمود (12).
استفاده از فشار هیدرواستاتیک بالا با حفظ یکپارچگی گلوتن، موجب بادکردگی نشاسته می‏گردد. به طوری که ویژگی‏های رئولوژیکی و ساختاری این نوع نشاسته در مقایسه با انواع حرارت دیده تفاوت داشت (13). مقدار بادکردگی نشاسته بستگی به نوع نشاسته، میزان فشار و همچنین مدت زمان انجام این روش دارد (13).
علاوه بر این، نتایج به دست آمده از ویژگی‏های حرارتی نشاسته‏های تحت فشار حاکی از کاهش دمای ژلاتیناسیون و آنتالپی می‏باشد. علاوه بر این، گرانول‏های نشاسته حالت کریستالی خود را از دست داده و تمایل به تجمع پیدا می‏کنند (14). تحقیقات دیگر در این خصوص نشان داد استفاده از مقادیر پائین فشار (MPa 200) تاثیر چندانی بر روی گلوتن ندارد، اما افزایش فشار و درجه حرارت (MPa800 و oC60) نتایج عکسی را موجب گردید. به گونه‏ای که به هم پیوستگی ساختار گلوتن از بین خواهد رفت (4).
* تاثیر فشار بالا بر روی اجزای تشکیل دهنده دانه گندم
مطالعات چندانی بر روی کاربرد HHP و اثر آن روی ریزمغذی‏ها در دانه غلات انجام نشده است اما تجزیه ویتامین‏های محلول در آب در طول تیمار با فشار و حرارت، توسط Sancho و همکاران در سال 1999 بررسی شده است. علت انتخاب این ویتامین‏ها حساسیت به عوامل فیزیکی بوده است چرا که استفاده از آن‏ها در فرآیندهای حرارتی معمولی، با محدودیت‏هایی مواجه می‏شود (15). کاربرد HHP اثر زیادی بر روی کاهش پیریدوکسال و تیامین دارد، به گونه‏ای که سیستم تیمار نشده شامل 475/1 ویتامین B1 است اما پس از تیمار در فشار MPa 600 و OC20 به مدت 30 دقیقه شامل 468/1 می‏باشد. ویتامین C پس از تیمار با فشار، کاهش چشمگیری نشان می‏دهد البته با افزایش میزان فشار از 200 به 600 MPa میزان باقیمانده ویتامین از 83/87% به 58/88% افزایش می‏یابد (15). در همین راستا، Gomes و همکاران در سال 1998 مشاهده کردند که اعمال فشار MPa 600-400 به مدت 10 تا 20 دقیقه در دمای محیط، افزایش چشمگیری در میزان این دو ترکیب را به همراه دارد. از سوی دیگر، در فشار MPa 800-700 میزان قندهای احیاکننده نسبت به کربوهیدرات‏های محلول کل کمتر می‏گردد (16). Galazka و همکاران در سال 1995، گلوتن هیدراته را به مدت 60-20 دقیقه در معرض فشار MPa 800-200 قرار دادند. بررسی پروفایل بافت6 به عنوان شاخصی برای دناتوراسیون پروتئین انتخاب شد و در تشخیص خمیر ضعیف و قوی مورد استفاده واقع شد. ژل‏های تشکیل شده با گلوتن فرآوری شده با حرارت، بسیار متفاوت بودند چرا که دارای الاستیسیته بیشتر و مدول الاستیسیته بالاتر بودند (17). تحقیقات Kieffer و همکاران در سال 2007 نشان داد در دمای OC20، تنها مقادیر فشار بالاتر از MPa 200 می‏تواند ساختار گلوتن را تغییر دهد (4). بر طبق مطالعات Barcenas و همکاران در سال 2010، تغییرات در ساختار گلوتن به پیوندهای دی سولفیدی نسبت داده می‏شود. تیمار گلوتن باعث ایجاد پیوندهای دی سولفیدی اضافی می‏گردد که در کنار پیوندهای هیدروفوب و هیدروژنی، موجب تغییراتی در شبکه گلوتن می‏شود که با تغییرات ایجاد شده توسط حرارت متفاوت است. تیمار HHP تا MPa 150 به مدت 4 دقیقه باعث تغییرات میکروسکوپی خمیر می‏شود که احتمالاً به دلیل بازشدگی پروتئین است (5).
* ساختار میکروسکوپی خمیر تحت فشار بالا
دستگاه SEM7 برای تعیین اثر HHP بر روی ساختار میکروسکوپی خمیر استفاده می‏شود. خمیر تیمار نشده ساختار پیوسته‏ای با گرانول‏های نشاسته دست نخورده و تثبیت شده در شبکه پروتئینی دارد. پس از تیمار HHP این شبکه پیوسته، متلاشی شده و گرانول‏های نشاسته به عنوان ساختار مجزایی تشخیص داده می‏شود. با این وجود شکل گرانول‏های نشاسته با افزایش فشار بیشتر، از حالت طبیعی خارج می‏شود. خمیر تیمار شده در فشار 50 و 150 MPa، گرانول‏های نشاسته را کاملاً قابل تشخیص با اندازه‏های متنوع نشان می‏دهد و همچنین ساختارهای احاطه کننده که عمدتاً طبیعت پروتئینی دارند به شدت کاهش می‏یابند و گرانول‏ها را روی هم انباشته می‏کنند. در فشار MPa 250 تغییرات شدیدی در خمیر تیمار شده مشاهده می‏گردد، به طوری که گرانول‏های نشاسته به عنوان ساختارهای مجزا ناپدید شده و فیلم ناپیوسته‏ای مانند آنچه بعد از تورم و ژلاتیناسیون اتفاق می‏افتد ایجاد می‏کند (5). اثر فشار بالا بر روی گرانول‏های نشاسته منجر به تورم محدود شده که وابستگی بسیاری به پارامترهای فشار، رطوبت، زمان و همچنین نوع نشاسته دارد. یافته‏های Mozhaev و همکاران در سال 1994 نشان می‏دهد فشار برابر یا بیشتر از MPa 2000-1000 اثر زیادی بر روی پیوندهای کووالان ندارد (18). از سوی دیگر Hoover و همکاران نیز در سال 1989 به این نتیجه رسیدند که پیوندهای هیدروژنی ایجاد شده و اتصالات هیدروفوبی تمایل به پایدار شدن در فشارهای بالاتر از MPa 1000 دارند. با توجه به این که HHP باعث باز شدن پروتئین‏های الیگومر می‏شود، بنابراین اصلاحاتی در ساختار پروتئین‏ها مورد انتظار خواهد بود. Barcenas و همکاران در سال 2010 مشاهده کردند تیمار HHP تا MPa 150 به مدت 4 دقیقه باعث تغییرات میکروساختاری خمیر می‏شود که علت آن را به بازشدگی پروتئین نسبت دادند اما جهت اصلاح نشاسته، نیاز به درجات بالاتر فشار (MPa 250) می‏باشد (5).

نتیجه گیری
کاربرد روش HHP با توجه به مزیت‏هایی نظیر ارائه محصولاتی با کیفیت، بهبود خواص کاربردی و همچنین جلوگیری از واکنش‏های ناخواسته شیمیایی، در صنعت غذا دارای روندی رو به رشد می‏باشد. استفاده از این نوع فناوری‏های نوین از جمله اعمال فشارهای بالا سبب تحولات اساسی در بعضی از فرآیندهای مواد غذائی از جمله سالم سازی غیرحرارتی، بهبود ویژگی‏های کیفی، بافتی و ارزش تغذ یه‏ای مواد غذائی می‏گردد. به وضوح می‏توان دریافت که گسترش این تکنولوژی، به راحتی می‏تواند جوابگوی نیازهای مصرف کنندگان برای حصول فرآورده‏های مغذی با عمر نگهداری مناسب و سهولت حمل و نقل باشد.
تکنولوژی فشار هیدرواستاتیک بالا بعنوان یک تکنیک غیرحرارتی منافع زیادی را در حفظ ارزش‏های کیفی و حسی ماده غذایی ایجاد می‏کند. با توجه به قیمت بالای این تکنولوژی امید است که با ترکیب این سیستم و روش‏های دیگر در فرآیند مواد غذایی بتوان هزینه‏های عمل آوری را جبران نمود.

منابع و مراجع

1. Farr, D. (1990). High pressure technology in the food industry. Trends in Food Science and Technology, 1, 14-17.
2. Norton, T., & Sun D.W. (2007). Recent advances in the use of high pressure as an effective processing technique in the food industry. Food Bioprocess Technology, DOI: 10.1007/s11947-007-0007-0.
3. Balasubramaniam, V.M., and Farkas, D. 2008. High Pressure Processing. Food Sci. and Technol. Int. In press.
4. Kieffer, R., Schurer, F., Köhler, P., & Wieser, H. (2007). Effect of hydrostatic pressure and temperature on the chemical and functional properties of wheat gluten: studies on gluten, gliadin and glutenin. Journal of Cereal Science, 45(3), 285-292.
5. Bárcenas M.E., Altamirano-Fortoul R., Rosell M.R. (2010). Effect of high pressure processing on wheat dough and bread characteristics. LWT – Food Science and Technology, 43, 12-19.
6. Palou, E., Lo pez-Malo, A., Barbosa-Ca novas, G. V., Welti-chanes, J., Davidson, P.M., & Swanson, B.G. (1998). High hydrostatic pressure come-up time and yeast viability. Journal of Food Protection, 61 (12), 1657-1660.
7. Ahn, J., Balasubramaniam, V.M., and Yousef, A.E. 2007. Inactivation kinetics of selected aerobic and anaerobic bacterial spores by pressure-assisted thermal processing. Int. J. of Food Microbiol. 113(3): 321-329.
8. Black, E.P., Setlow, P., Hocking, A.D., Stewart, C.M., Kelly, A.L., and Hoover, D.G. 2007. Response of spores to high-pressure processing. Comp. Rev. Food Sci. Food Safety 6(4): 103-119.
9. Sullivan, J. W., & Johnson, J. A. (1964). Measurement of starch gelatinization by enzyme susceptibility. Cereal Chemistry, 41, 73-7.
10. Katopo, H., Song, Y., & Jane J. L. (2002). Effect and mechanism of ultrahigh hydrostatic pressure on the structure and properties of starches. Carbohydrate Polymers, 47, 233-244.
11. Liu, Hongsheng; Yu, Long; Simon, George; Dean, Katherine; Chen, Ling. Carbohydrate Polymers vol. 77 issue 3 July 11, 2009. p. 662-669.
12. Bauer B.A., knorr D (2005). The impact of pressure, temperature and treatment time on starches: pressure-induced starch gelatinization as pressure time tempreture indicator for high hydrostatic pressure processing. Journal of Food Engineering, 68, 329-334.
13. Stolt, M., Oinonen, S., & Autio, K. (2000). Effect of high pressure on the physical properties of barley starch. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 1, 167-175.
14. Wang, B., Li, D., Wang, L., Chiu, Y.L., Chen, X.D., & Mao, Z. (2008). Effect of high pressure homogenization on the structure and thermal properties of maize starch. Journal of Food Engineering, 87, 436-444.
15. Sancho, F., (1999). Effect of ultra-high hydrostatic pressure on hydro soluble vitamins. Journal of Food Engineering, 39(3), 247-253.
16. Gomes, M.R., Clark, A., & Ledward, D.A. (1998). Effects of high pressure on amylases and starch in wheat and barley flours. Food Chemistry, 63, 363-372.
17. Galazka, V.B., and Ledward, D.A. )1995. (Development in high pressure processin. Food Technology International Europe, 12:123-125.
18. Mozhaev, V., Heremans, K. (1994). Exploiting the effect ofs of high hydrostatic pressure in biotechnological applications. Trends in biotechnology, 12, 493-501.
1 High Hydrostatic Pressure
2 Pasckalization
3 1MPa=10atm, 100MPa=1Kbar
4 Total Aerobic mesophilic bacteria (TAMB)
5 Electrical Conductivity
6 Texture Profile Analysis
7 Scanning Electron Microscopic
—————

————————————————————

—————

————————————————————

2


تعداد صفحات : 7 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود