فصل اول
مقدمه:
شرکت تولیدی وتوزیعی مورد نظر در زمینه های مختلفی از جمله کشتی سازی -تعمیر کشتی- پوشاک- فروشگاه زنجیره ای- تعمیرات خودرو- صادرات سوخت-آموزشگاه رانندگی- بازیافت مواد- کشتی های فرسوده فعالت دارد که در پروژه های واحدی تولیدی پوشاک با حدود 120نفر پرسنل مورد توجه می باشد. واحد مزبور در تولید انواع پوشاک-ملحفه وهم چنین نیازهای نیازهای نیروی مسلح فعالیت دارد که ماهیانه حدود بیست میلیون تومان حقوق به کارکنان واحد تولید پوشاک پرداخته می نمایددر ضمن سرمایه گذاری اویه شرکت در زمینه پوشاک -نیروی کار تجهیزات و فضا بوده که نیروی کار از دو بخش تشکیل شده است:بخش اول را جمعی از افسران ارشد وفرماندهان بازنشسته نیروی دریایی (ناجا) وفرزندان پرسنل تشکیل می دهند وبخش دوم را خانواده های تحت پوشش کمیته امام خمینی(ره) و فضای کار توسط شهرداری منطقه 15 در اختیار این شرکت گذاشته شده است وتجهیزات نیز از طرف شرکت تامین شده است.لازم به ذکر است که این شرکت دارای سرمایه نقدی اولیه هم می باشد.شرکت برای رسیدن به اهدافی از جمله: کارآفرینی وایجاد اشتغال برای کارکنان بازنشسته ناجا و فرزندان آن ها می باشد وارائه خدمات به اعضا در حوزه های مختلف به ویژه امور دریایی ودرآمد زدایی
باز شناخت:
واحد تولیدی پوشاک تن در زمینه تولید پوشاک مردانه وزنانه به ویژه پوشاک پرسنل نظامی بر مبنای سفارش فعالیت می نمایند و اصولا مشتریان اصلی این واحد نیروهای مسلح ارتش -سپاه -نیروی انتظامی می باشد.
اهداف کوتاه مدت:
1- کارآفرینی وایجاداشتغال برای کارکنان بازنشسته نداجا وفرزندان آنان
2- ارایه خدمات به اعضا متناسب با نیازهای آنان
3- ارائه خدمات به نداجا در جهت رویکرد وکاهش متصدی گری دولت
4- استفاده از تجربیات کارکنان بازنشسته نداجا در تخصص های مربوط به ویژه تخصص ها ومهارت های دریایی
5- ارتقاء توان تخصصی ومهارتی کشور در امور تولید کالا و خدمات دریایی
6- درآمد زایی برای اعضا
اهداف بلندمدت:
1-تاسیس کارخانه بزرگ اوراق کردن کشتی های فرسوده وبازیافت مواد ونیز ساخت کشتی های سبک وسنگین در منطقه محروم سیستان وبلوچستان
2-توسعه فروشگاههای زنجیره در سراسر کشور (در حال حاضر 24 فروشگاه در تهران وشهرستان ها فعالیت دارند)
3-توسعه آموزشگاههای رانندگی وتعمیرگاههای خودرویی در سراسر کشور
4-توسعه فعالیت های ترانزیت مواد سوختی ازکشورهای آسیای میانه و پالایشگاههای داخلی
5-تاسیس شرکت خدمات دریایی و خریداری یا ساخت کشتی های مادر جهت ارایه خدمات گوناگون با قایق ها ولنج های ماهیگیری در منطقه محروم سیستان و بلوچستان
6-توسعه خدمات فنی مهندسی به ویژه در امور دریایی
تاریخچه تاسیس شرکت:
شرکت تعاونی کارکنان نداجا که اختصارا تکن نامیده می شود و در سال1379 به منظور استفاده و بهره گیری ازتخصص پرسنل شاغل وبازنشسته نیروی دریایی تاسیس شد که در جهت توسعه کشور در زمینه تولید وتوزیع وارائه خدمات مختلف در زمینه های صنعت دریا ودریانوردی می باشد که با 540 نفر عضو آغاز درطی یکسال با جذب عضویت ده هزار نفر به موفقیت رسید البته واحد تولیدی پوشاک از سال 1381 آغاز به کار کرده است. در زمان تاسیس شرکت 000/000/192 ریال سرمایه شامل پانصد و چهل نفر و هر نفر سیصد وهزار ریال بابت یک سهم و در سال دوم 000/000/000/3 ریال شامل ده هزار نفر هر نفر سیصد هزار ریال و در پایان سال 84 مبلغ 000/000/000/20 ریال شامل سیزده هزار نفر و 5 سهم سیصدهزار ریالی بوده است. افزایش سرمایه شرکت طی پنج سال گذشته از محل سود فعالیت ها انجام شده است وموسسین شرکت را جمعی از افسران ارشد وفرماندهان بازنشسته نداجا که دارای تحصیلات وتجربیات مناسب در امور تخصص های دریایی-اقتصادی- مدیریت-مالی-اداری وپرسنلی تشکیل داده اند و تاریخ بهره برداری آن 27/5/79 وتولیدی 27/5/81 می باشد.
چرا نام این شرکت را این چنین انتخاب شده:
شرکت تولیدی تکن نام شرکت مورد نظر ما می باشد که این واژه از حروف اصلی تعاونی کارکنان نداجا برگرفته شده است.
انگیزه:
در درجه اول مهمترین انگیزه ما برای انتخاب یک شرکت در اختیارگذاشتن هر گونه اطلاعات در زمینه های مختلف بود که با پیدا کردن آشنا در یکی از شرکت های تولیدی ما این شرکت را انتخاب کردیم. اما در درجه دوم انتخاب ما از این شرکت افزایش سطح اطلاعات وتجربه کاری در زمینه های مورد بررسی وغیره شرکت می باشد وهم چنین فراگیری کار در یک شرکت ونحوه عملکرد آن.
ساختار سازمانی:
از 3 بخش عالی -میانی- عملیاتی تشکیل شده است. درقسمت عالی سهامداران و هیئت مدیره ومدیر عامل شرکت مشغول به فعالیت هستند. در قسمت میانی واحدهای معاونت تولید-معاونت مالی واداری- معاونت بازرگانی- معاونت شرکتهای تابعه- معاونت حقوقی- معاونت تحقیق وتوسعه-معاونت پروژه های قرار دارند ودر قسمت عملیاتی سه کارگاه تولیدی مشغول به کار هستند که در این پروژه یک کارگاه مورد بررسی قرار گرفته است. در ضمن ساختار سازمانی کل شرکت تعاونی کارکنان نداجا تکن در پیوست می باشد.
شرح وظایف:
1300 نفر سهامدار عضو-
1/را تعیین سیاست ورویکردهای کلان شرکت
2/انتخاب هیئت مدیره (7نفر) برای مدت 3 سال
3/ انتخاب بازرسان (3 نفر) برای مدت یکسال
4/انتخاب حسابرس مستقل برای مدت یکسال
5/تصویب رویه های مالی واداری و…
هیت مدیره:
1/انتخاب مدیرعامل برای مدت 2 سال
2/ تصویب مدیران ومعاونین ارشد قیمت ها که توسط مدیر عامل پیشنهاد می گردد.
3/ تهیه وتنظیم وبازنگری رویه ها-روش ها دارایه به سهامداران جهت تصویب(در مجمع عمومی یا فوق العاده)
4/تصویب طرح ها وفعالیت های پیشنهادی مدیر عامل
مدیر عامل:
انتخاب گزینش نیروهای متخصص در قالب رویه ها-روش ها و مصوبات هیئت مدیره
2/اجرای طرحهای مصوبه هیئت مدیره
3/نظارت بر فعالیت های قسمت های مختلف
4/تلاش در جهت توسعه ودرآمد زایی وبهره وری
5/ارایه گزارشات ضروری به هیئت مدیره در جلسات و دوره ها
معاونت اداری ومالی-
1/جذب سرمایه ونقدینگی مورد نیاز شرکت
2/تنظیم وعقد قرارداد ها ونظارت براجرای آن ها
3/نگهداری حساب سهامداران
4/انجام امور پرسنلی وحقوقی و مزایا
5/نگهداری حسابهای مالی وتهیه صورتهای مالی واداری
فرایند تولید:
مرحله اول:
تهیه سه نمونه از هر محصول وتایید توسط کارفرما وپلمپ کردن آن وتوزیع آن بین کارفرما، پیمانکار وزمان بستن قرارداد با پیمانکار بابت دوخت لباس ابتدا سه دست لباس دوخته شده وآماده برای استفاده را به عنوان تهیه کرده تامورد تایید کارفرما قرار گیرد وکارگران تولید بر طبق آن نمونه بقیه لباس ها را می دوزند.
مرحله دوم:
کنترل کمی وکیفی پارچه وخرج کار و مطابقت آنها با مشخصات قرارداد به این ترتیب که در هر قراردادی که بین شرکت تولیدی وکارفرما بسته می شود یک سری استانداردها ومشخصه های برای کار تعیین می شود که سرپرست تولید باید قبل از اینکه پارچه به مرحله برش رود آن را از نظر کمی وکیفی مورد کنترل قرار دهد.
مرحله سوم:
تهیه الگوهای کاغذی ویا مقوایی پوشاک والبسه مورد قرارداد در قطعات مختلف به این ترتیب که زمان قرارداد دوخت یک لباس بسته میشود باید الگوهای آن لباس از جمله وپشت و آستین وبقیه آن را تهیه کرد( در سایزهای مختلف)
مرحله چهارم:
قراردادن پارچه بر روی میز برش در لایه ها بالا(10و20و30لایی) به صورت صاف و بدون چروک به این صورت که برای برش پارچه ها از روی الگو چند توپ پارچه را روی یک میز خیلی بزرگ و پهن به نام میز برش پهن کرده و آن را کاملا صاف کرده تا چروکی نداشته باشد زیرا که موجب خراب شدن الگو یا به هدر رفتن پارچه می شود.
مرحله پنجم:
پیاده نمودن الگوها بر روی پارچه واستفاده از تمامی قسمت های پارچه با قراردادن الگوها (قطعات مربوط به یک پوشاک نظیر آستین ،یقه، قسمت جلو وعقب وسرآستین و..)
مرحله ششم:
برش دادن پارچه ها با استفاده از دستگاه برش وشماره گذاری قطعات به این ترتیب که وقتی تمامی الگوها را روی پارچه پیاده کردیم وآنها را برش دادیم نوبت به شماره گذاری آن ها می رسد این کار برای این است که کارگران بدانند واشتباه نکنند کدام قسمت را باید به هم بدوزند.
مرحله هفتم:
واگذاری قطعات پارچه های برش خورده به کارگران جهت دوخت و بعد هم اتوکردن وغیره به این صورت که بعد از اینکه برش پارچه خاتمه یافت هر قسمت را به کارگران مخصوص خود می دهند مثلا قسمت جلو وعقب عده ای خاص می دوزند وآستین ویقه را افراد دیگر والی آخر
مرحله هشتم:
کنترل کیفیت و بازرسی به این ترتیب است که بعد از خاتمه تمامی مراحل دوخت یک پارچه آن لباس به اتاق کنترل کیفیت می رود و مورد بازرسی قرار میگیرد تا معلوم شودتمامی مراحل به خوبی انجام گرفته اند و آیا مطابق نمونه استانداردها بوده است یا نه که در این صورت به مرحله بعدی بوده می شود واگر مطابقت نداشت دوباره برگشت می خورد تا مطابق نمونه شود.
مرحله نهم:
بسته بندی کردن به این ترتیب که وقتی مشخص شد که لباس ها طبق نمونه بوده آن ها را بسته بندی های تهیه شده قرار می دهند البته ابتدا لباس ها را مرتب کرده و آن ها را تا می کنند.
مرحله دهم:
تحویل کار انجام شده به پیمانکار وتسویه مالی
تهیه مواد اولیه:
پارچه – عمدتا توسط کارفرما از کارخانجات تولیدی داخل کشور نظیر جامعه- مطهری-فومنات- ایران پوپلین- مخمل کاشان تهیه وبه صورت یکجا و یا به تدریج ودر قبال ضمانت نامه بانکی یا سفته یا چک به پیمانکار تحویل می گردد. اما گاهی اوقات کارفرما نمونه پارچه کار به پیمانکار شان داده و پیمانکار پارچه را تهیه می کند.
خرج کار- خرج کار( آستری- زیپ-دکمه-نخ و..) عمدتا توسط کارفرما تعریف ومشخص وتوسط پیمانکار تهیه می گردد.
فرایند تولید
روش های کاریابی (دریافت کار):
شرکت در مناقصه های دوخت پوشاک نیروهای مسلح وسازمان های بزرگ.(مناقصه در کلمه به معنی واگذاری ودریافت کار باشد. در هنگام مناقصه سازمان نیازمند انواع پوشاک پیشنهاد خود را در آگهی روزنامه ارائه می دهد وشرکت هایی که در این زمینه فعالیت می کنند نظرهای خود را اعلام نموده دراین موقع آن شرکتی که با هزینه کمتر وکیفیت بالاتر وزمان کوتاهتر کار را تحویل دهد در مناقصه برنده می شود.
ارایه ضمانت های مالی جهت حسن انجام کار پیش پرداخت وپارچه
عقد قرارداد با کارفرما شامل شرایط مالی-زمانی-مشخصات کار والگوهای یا نمونه ها وغیره
دریافت پیش پرداخت از کارفرما
دریافت پارچه از کارفرما( به صورت مرحله ای یا یک جا)
تهیه خرج کار
تعین وظایف کارکنان وتقسیم کار
شروع مراحل تولید (طراحی-برش-دوخت-اتو-کنترل -کیفیت -بسته بندی)
آمادگی دایمی برای پذیرش کارشناسان کار فرما در تمام مراحل تولید
بررسی کمی و کیفی محصولات وتحویل به کارفرما
تسویه های مالی( تدریجی-یکجا)
توضیح اینکه:
1-شمارگان (تعداد) موضوع هر قرارداد معمولا ده هزار-پنجاه هزار-صدهزار می باشد
2-امور قراردادها ومالی در معاونت مالی شرکت تکن انجام می گردد ولی عملیات مالی وحسابداری تولید در واحدپوشاک می باشد.
انواع محصولات
1-بلوز-شلوار و کلاه سربازی
2-بلوز-شلوار افسران و درجه داران
3-کاپشن-اورکت وپالتو
4-ملحفه وروبالشی
5-بلوز وشلوار وکاپشن ورزشی
6-لباس کار یک تیکه و دو تیکه
7-کوله پشتی (کیسه حمل با نظامیان)
8-انواع شرت ولباس زیر مردانه وزنانه
انواع ماشین آلات و تجهیزات شرکت:
1-دستگاه برش:
دستگاهی است که دارای چند تیغ بسیار تیز وبرنده برای پیاده نمودن الگوها بر روی پارچه (به تعداد 2 دستگاه)
2-چرخ راسته ژوکی:
چرخی است که کار دوختهای ساده مثل زیپ وآستر را انجام می دهد وژوکی مارک این دستگاه است.(به تعداد 22 دستگاه)
3-چرخ زیگزال ژوکی:
دورتا دور پارچه را جهت ریش ریش شدن به صورت هفت وهشت می دوزد(به تعداد 4دستگاه)
4-چرخ سوزنه ژوکی:
درزهای سه تایی را که به طور موازات هم قرار دارند می دوزند( به تعداد 2 دستگاه)
5-دستگاه پل دوزی:
جهت دوختن پل کمر شلوار( مهارکردن کمربند)استفاده می شود( به تعداد یک دستگاه)
6-دستگاه کمر کش:
جهت دوختن آستر و مارک به کمر کار استفاده می شود(به تعداد یک دستگاه)
7-دستگاه دکمه زن:
جهت دوخت دکمه به لباس به صورت خودکار( به تعداد دستگاه)
8-دستگاه الیک:
جهت دوخت منظم وجمع دهنده ی جیب یا روی پل کمر( به تعداد 2 دستگاه)
9-دستگاه مادگی:
جهت جادکمه روی لباس مورد استفاده است.(به تعداد 3 دستگاه)
10-دستگاه اتو نجار:
جهت اتو زدن لباس بری جلوگیری از چروک( به تعداد یک دستگاه)
11-دستگاه دوسوزنه دوماکو:
درزهایی را که از رو به موازات هم دوخت می خورند( به تعداد 2دستگاه)
مدیریت منابع نیروی انسانی:
روش جذب نیروی کار:
در شرکت تولیدی پوشاک تکن روش جذب نیرو و به دو بخش تقسیم می شود. بخش اول از طریق آگهی روزنامه می باشد به این صورت که در روزنامه آگهی استخدام برای دوخت اورکت و یا هر نوع دوخت دیگر( بستگی به نوع قرارداد پیمانکاری دارد) را می زنند وافرادی که در این زمینه تخصص و مهارت های لازم را دارند با مواجه به شرکت ودوخت یک دست اورکت و یا غیره ومشخص شدن میزان توانایی ومهارتشان به طور قراردادی برای مدت زمان کوتاهی استخدام می شوند. بخش دوم از طریق کمیته امداد امام خمینی( ره ) می باشد به این منظور که شرکت در ابتدا برای ایجاد اشتغال زایی به کارگیری افراد بیکار بدون سرپرست و یا افرادیکه مسئولیت چن نفر را بر عهده دارند و زیر نظر پوشش کمیته هستند قراردادی است که نیروی انسانی این کمیته برای این شرکت تولیدی تامین کند به همین ترتیب با معرفی افراد از طرف کمیته امداد ره شرکت آموزش های لازمه را برای دوخت ودوز ودیگرکارهای تولیدی به افراد داد تا زمانیکه کاملا آمادگی های لازمه و تخصص ومهارت های مربوط را کسب کنند آن وقت استخدام شده وشروع به فعالیت می کنند.
روش قیمت گذاری:
با شناسایی محصول و بازار آن آماده قیمت گذاری محصولات یا تولیدات خود می شویم قیمتگذاری یکی از مهمترین جوانب بازاریابی است.توانایی قیمتگذاری مناسب از نظر موفقیت یا شکست در کار اهمیت دارد چنانچه قیمت گذاری به طور صحیح صورت گیرد آن موقع است که رقابت وجذب مشتری آسان می شود برای قیمتگذاری سه روش اصلی وجوددارد
1/قیمت گذای بر مبنای هزینه:
در این روش تمامی هزینه ها را با هم جمع کرده وبه تعداد محصولات تولید شده تقسیم می کنیم و هزینه تولید را برای یک واحد را بدست آورده سپس درصدی از هزینه (افزایش) به هزینه تولید هر واحد اضافی می کنیم وقیمت فروش هر واحد را بدست می آوریم در روش قیمتگذاری بر مبنای هزینه دو شیوه قیمتگذاری وجود دارد یک شیوه مضاعف ودیگری شیوه سر به سر که شیوه مضاعف هزینه را به افزایش قیمت اضافه می کنیم ودر شیوه سربه سر درآمدها و هزینه ها باید با یکدیگر برابر باشند.
2/قیمت گذاری بر مبنا تقاضا:
این روش بر پایه میزان متقاضیان است در صورتیکه تقاضا بالا باشد قیمت هم بالاست وزمانیکه تقاضا پایین باشد قیمت هم پایین است هر چند که هزینه تولید در هر دو شرایط یکسان است. البته قیمت ممکن است نسبت به شخص خریدار متغیر باشد وهم چنین نسبت به مکان وزمان وسری ساخت محصولی.
3-قیمت گذاری بر مبنا رقابت:
این روش در صورتی مورد استفاده قرار می گیرد که هدف اصلی بر مبنای قیمت انتخاب شده باشد آن هم قیمتی که رقبا تعیین می کنند البته لزوما بدین معنی نیست که همان قیمت رقبا استفاده شود بلکه درصد مشخصی پایین تر و یا بالاتر از قیمت رقبا در نظر گرفته می شود. در این روش رابطه ای بین هزینه تولید وقیمت در نظر نمی گیرد به این معنی که میزان تقاضای محصول ممکن است تغییر پذیرد اما اکثر شرکتها قیمت محصولاتشان را همان قیمت رقبا تعیین می کند.
قیمت گذاری شرکت تولیدی پوشاک تکن:
واحد تولیدی شرکت تعاونی اصولا براساس سفارش مشتریان محصول یا محصولاتی را تولید می نمایند و معمولا مواد اولیه محصولات یعنی پارچه به وسیله مشتری طرف قرارداد تهیه می گردد و در قبال آن ضمانت مناسب به واحد تولید تحویل می گردد تا در خط تولید قرار گیرند. در مواردی نیز نوع پارچه توسط کارفرما مشتری طرف قرارداد تعریف فنی می گردد و سپس تو سط واحد تولید خریداری شده در نتیجه در اکثر موارد قراردادهای شرکت تعاونی بر مبنای دوخت محصول منعقد می گردد. روش قیمت گذاری شرکت بر مبنای رقابت است.
عوامل موثر در روش قیمت گذاری:
1-هزینه پارچه( چنانچه مشتری پارچه را تهیه نکند)
2-هزینه خرج کار (نخ،دکمه،زیپ، آستری و…)
3-هزینه دستمزد کارگران( برش کار، دوزنده شامل دوخت اصلی، جادکمه زدن، زیپ دوزی، کنترل کیفیت)
4-هزینه بسته بندی
5-هزینه های مشترک یا غیرعملیاتی (شامل آب و برق،اجاره ،تلفن و..)
6-هزینه سرمایه(هزینه بهره بانکی، هزینه سایر وام ها، ارزش سرمایه در جریان)
7-هزینه مالیات وبیمه
8-هزینه استهلاک دستگاهها وماشین آلات
9-وضع بازار کار وتعداد توانایی ها رقبا
10-سود مورد انتظار
توضیح اینکه مهمترین عامل قیمتگذاری وضع بازار کار وتوانایی رقبا می باشد واین امر باعث می گردد در برخی اوقات واحد تولید برای اداره کارگاهها با سود ناچیز ویا بدون سود و بعضا با ضرر کار را از کار فرما دریافت کند زیرا اگر نتواند قرارداد کاری منعقد نماید ضررو زیان های بیشتری را متحمل می شود و باید هزینه های زیادی پرداخت نماید.( حقوق-دستمزد-اجاره-آب وبرق)
ارائه نمون روش های قیمت گذاری بر مبنای رقبا:
براورد قیمت پیشنهاید برای دوخت بیست هزار شلوار پارچه توسط کار فرما تعریف شده( پارچه پلی استر لگسوزیا..) آدرسایز مختلف
1-میانگین هزینه پارچه با توجه به اندازه ها برای شلوار 24000ریال
2-میانگین هزینه خرج کار برای هر شلوار 3000ریال
3-میانگین دستمزد کارگران برای تولید هر شلوار 000/13 ریال
4-میانگین هزینه بسته بندی برای تولید هر شلوار 200 ریال
5-میانگین سایر هزینه ها (استهلاک- غیرعملیاتی-مالیات) برای هر شلوار 300 ریال
جمع هزینه ها 500/40ریال
سود مورد انتظار 10% 500/44 ریال
محاسبه سود مورد انتظار 10% <– 4000=%10×000/40 سود=میزان درصد سود مورد انتظار× قیمت تمام شده یک دست لباس
البته باید توجه داشت که میزان درصد سود مورد انتظار برای هر قرارداد با هم فرق می کند.
مراحل ثبت شرکت به طور خلاصه:
ابتدا موسسین شرکت جلسه می گذارند ومیزان سرمایه وسهم هر شریک واعضا هیئت مدیره وبازرسان را انتخاب وشرکتنامه واساسنامه شرکت تهیه شده که به صورت مکتوب می باشد وهم چنین کپی شناسنامه اشخاص حقیقی وشرح فعالیت شرکت را تهیه وکلیه موارد ذکر شده را به اداره ثبت شرکت ها بوده و با پرکردن یک سری فرم های لازمه که در پیوست می باشد شرکت خود را به ثبت برسانند وبعد به وزارتخانه (برای پوشاک صنعتی وزارت صنایع) مربوط مراجعه کرده وجواز فعالیت را گرفته وبعد اسم شرکت خود را تعیین نمودکه باید حداقل سه کلمه باشد البته اگر شرکت وابسته به ارگان دولتی باشد مثل نداجا نام شرکت میتوانند اسم یک یادو کلمه ای هم داشته باشد ولی به هر حال با توجه به انبوه شرکتها گرفتن اسم یا دوکلمه کار دشواری است لازم به ذکر است که هنگام ثبت شرکت اداره ثبت شرکتها حتی ثبتی با توجه به میزان سرمایه دریافت می کنند.معمولا شرکتها باید جلسات دوره ای هیئت مدیره(هفته ای یا دو هفته ای یا ماهانه) داشته باشند. جلسات مجمع عمومی حداقل سالی یکبار جهت بررسی صورت های مالی است.جلسه فوق العاده مجمع نیز بنا به مورد برای تغییر مدیران- تغییرسرمایه- تغییر اساسنامه و امثال آن ها تشکیل می گردد.
فصل دوم:
سیستم حقوق ودستمزد
در سیستم حقوق و دستمزد بعلت تراکم واستمرار اطلاعات نحوه پردازش اطلاعات واهمیت سرعت وصحت آن از اتوماسیون استفاده میشود. اطلاعاتی نظیر نرخ ساعتی و یا روزانه حقوق ودستمزد که ممکن است برای مدت مدیدی تغییر نکند و همچنین برنامه هایی نظیر نحوه محاسبه کسورات مالیات وحق بیمه صندوق تامین اجتماعی که در طول سال قوانین آن ثابت می باشد
اهمیت سیستم
از آنجایی که هزینه حقوق ودستمزد ومخارج مربوط به آن درصد تقریبا بالایی از هزینه های هر موسسه را تشکیل می دهد ضروری است در این سیستم پیش بینی های لازم برای حصول اطمینان از پرداخت صحیح حقوق ودستمزد بعمل آید. از سوی دیگر سیستم حقوق ودستمزد باید بنحوی طراحی شود که اطلاعات لازم را بسرعت گردآوری کسورات لازم را محاسبه ورقم خالص قابل پرداخت به هر یک از کارکنان را محاسبه نموده وتدابیر مناسبی برای جلوگیری از پرداخت به افراد واهی وسایر انواع سوء استفاده ها فراهم نماید.
برای رعایت قانون کارفرما موظف است اطلاعات لازم در مورد کارکنان و میزان حقوق و مزایای آنان را به مراجع ذیصلاح ارسال نماید. د رایران نیز طبق قانون مالیات بر درامد، کارفرما موظف است اسامی کارکنان ومشخصات آنها را به حوزه های مالیاتی محل ارسال و مالیات متعلق به کارکنان را به حساب مخصوصی واریز نماید. بعلاوه طبق قوانین تامین اجتماعی لازم است هر ماهه اسامی کارکنان ومیزان حقوق ودستمزد آنها طی لیستی به ادارات تامین اجتماعی محل تسلیم و حق بیمه سهم کارمند وکارفرما به حسابهای مخصوص واریز گردد1.
باید توجه داشت که سیستم حقوق ودستمزد تنها کارکنان واحد تجاری را دربرگرفته و افرادی که به صورت پیمانکار وحق الزحمه بگیر در واحد تجاری ارائه خدمت می نمایند ار شامل نمی شود. مبالغ پرداختی به این دسته از کارکنان تحت عنوان حق الزحمه یا عناوین دیگر تلقی شده وبخشی از حقوق ودستمزد موسسه محسوب نمی گردد.
حقوق و مزایای کارکنان
آنچه در ازای کار انجام شده توسط کارکنان اداری مدیران یا ارائه کنندگان خدمات مشابه به طور ماهانه به آنها پرداخت می گردد حقوق وپرداختی به کارگران( ساده یا ماهر) اصطلاحا دستمزد نامیده می شود که بر حسب ساعت، روز،ماه ویا مقدار تولید تعیین می گردد.
معمولا علاوه برحقوق ودستمزد ثابت مزایای دیگر از جمله فوق العاده ،پاداش ، سهم از سود واحد وغیره به کارکنان پرداخته می گردد. که این مزایا بطور مستمر و زمانی نیز به طور غیرمستمر پرداخت می گردد. مزایای فوق ممکن است بصورت نقدی یا غیرنقدی به کارکنان تعلق گیرد.
نرخ حقوق ودستمزد معمولا از طریق توافق بین کارکنان وکارفرما تعیین می شود. این نرخ مربوط به ساعات عادی و قانونی می باشد. چنانچه کارگری پس از اتمام ساعات قانونی کارکرد روزان مدتی را به عنوان اضافه کار انجام وظیفه نماید ویا در ایام تعطیل مشغول انجام وظیفه در واحد تجاری باشد مستحق به دریافت حقوق ودستمزدی علاوه بر حقوق ودستمزد عادی خواهد بود که نرخ ساعات کاری این اوقات توسط قانون مشخص می شود2.
سهم کارمند از سود واحد تجاری:
طبق ماده 47 قانون کار در مواردی ممکن است برخی ازواحدهای تجاری به منظور افزایش کارایی کارکنان خود علاوه بر حقوق مبالغی نیز بابت پاداش سالانه تحت عنوان سهم سود به هر یک از کارکنان پرداخت نمایند. این رقم معمولا از طریق دستورالعمل های وزارت کار یا توافقهای بین کارمند وکارفرما تعیین می گردد. در مواردی که پاداش براساس درصد مشخصی ازسود ویژه محاسبه می گردد ممکن است سود ویژه در هر یک از شرایط زیرمبنای محاسبه پاداش قرار گیرد:
الف-سود ویژه قبل از کسر مالیات بردرآمد وپاداش
ب-سود ویژه پس از کسر پاداش وقبل از کسر مالیات بر درآمد
ج-سود ویژه قبل ازکسر پاداش وپس از کسر مالیات بردرآمد
د-سود ویژه پس از کسر پاداش ومالیات بردرآمد
کسورات حقوق ومزایا
به مجموع حقوق و مزایای هر یک از کارکنان در دوره ای که لیست حقوق ودستمزد تهیه می گردد حقوق ومزایای ناخالص گویند. از حقوق و مزایای ناخالص ابتدا کسورات قانونی (شامل بیمه ومالیات) وکسورات اختیاری( مانند قسط وام، مساعده و …) کسر ومانده قابل پرداخت به هر یک از کارکنان به مبلغ خالص قابل پرداخت نام دارد محاسبه می گردد.
حق بیمه (به عنوان کسورات)
طبق قوانین سازمان تامین اجتماعی هر کارفرما باید ماهان درصد معینی از حقوق ومزایای هر یک از کارکنان خود را بعنوان حق بیمه سهم کارمند کسر و به همراه حق بیمه سهم کارفرما حداکثر تا پایان ماه بعد به حسابهای مربوط واریز وماهانه فهرست کاملی از مشخصات حقوق بگیران ومیزان حقوق هر یک از آنها به ادارات تامین اجتماعی محل ارسال نمایند.
مالیات
کارفرمایان باید هر ماهه مالیات حقوق هر یک از کارکنان خود را طبق جداول مالیاتی محاسبه واز حقوق آنها کسر نموده وحداکثر ظرف 30 روز وجوه کسر شده را به حساب بانکی مخصوص واریز وفهرستی مشتمل بر نام و نشانی حقوق بگیران ومیزان حقوق هر یک از آنها به حوزه مالیاتی محل ارائه دهند.
سایر کسورات
علاوه بر کسورات قانونی ممکن است مبالغ دیگری بابت اقساط وام.، مساعد دریافتی و… از حقوق ومزایای هر یک ازحقوق بگیران کسر گردد. این کسورات اغلب به طور غیرمستمر می باشند اگر چه ممکن است حسب مورد مدت مدیدی از حقوق کارمند کسر گردد( مانند اقساط وام های بلندمدت)
لیست حقوق ودستمزد3
لیست حقوق ودستمزد عبارت است از فرم چند ستونی که برای خلاصه کردن گردآوری وسهولت گزینش اطلاعات مرتبط با حقوق ودستمزد مورد استفاده قرارمی گیرد. فرم وطرح این لیست به تعداد وگروههای کارکنان اطلاعات مندرج در آن و نحوه استفاده از ماشینها وابزار مکانیکی والکترونیکی بستگی دارد.
اطلاعات مندرج در این فرم عبارتنداز: اطلاعات مربوط به مشخصات فردی کارمند ساعات ونرخ دستمزد، مزایای مستمر وغیرمستمر، کسورات ونحوه تسهیم هزینه حقوق و دستمزد به واحدهای (دپارتمانهای) مختلف شرکت
شرکت های مختلف بر حسب روال خاص خود لیست حقوق ودستمزد تهیه می کنند. بدین معنی که ممکن است در شرکتی هر 15 روز یکبار حقوق کارکنان پرداخت گردد و در شرکت دیگر هر 25 روز یکبار وشرکتهای دیگر به روال دیگر حقوق کارکنان خود را پرداخت نمایند. نمونه لیست حقوق ودستمزد در پیوست می باشد.
لازم به ذکر است که مبنای تسهیم هزینه حقوق ودستمزد به دپارتمانهای مختلف شرکت کارت ساعت کارکنان می باشد.امروزه در اکثر شرکتها وادارات ورود وخروج کارکنان بوسیله ماشین ساعت زن که برای همین منظور در قسمت ورودی ساختمان شرکت یا اداره نصب شده است کنترل می گردد. پایان هر ماه کارت های کارکرد کارکنان که بوسیله ساعت پانچ شده است جمع آوری وهزینه حقوق هر واحد دپارتمان شرکت بدین نحو محاسبه می گردد. لازم به ذکر است که ورود و خروج شرکت مذکور( تکن) از طریق ثبت در دفاتر مخصوص ورودوخروج صورت می گیرد.
کنترلهای داخلی سیستم حقوق ودستمزد
کنترلهای لازم در رابطه با سیستم حقوق ودستمزد به تعداد کارکنان واحدتجاری بستگی دارد. هر چه کارکنان موسسه بیشتر باشد افراد بیشتری برای کنترل هزینه حقوق مورد نیاز می باشد. جهت کنترل وشناسایی دقیق هزینه حقوق ودستمزد کارت ساعت کار کارکنان متداولترین مدرک می باشد. حتی در برخی از واحدهای تجاری که کارکنان زیادی دارند جهت کنترل بیشتر لازم است یکی از افراد نگهبان در کنار ساعت کارت زنی حضور داشته باشد.
کنترلهای لازم در هنگام تهیه لیست باید بنحوی باشد که بنحوی باشد که حقوق و دستمزد به افراد واهی پرداخت نگردد. برای این منظور باید هنگام پرداخت کنترلهای بیشتر صورت گیرد. یکی از شیوه های مناسب برای این امر گرفتن امضا از هر یک از کارکنان به هنگام دریافت حقوق و یا فیش حقوقی می باشد.
حقوق ودستمزد کارکنان در موسسات مختلف به اشکال متفاوتی پرداخت می گردد.
متداولترین اشکال پرداخت حقوق و دستمزد به شرح زیر می باشد:
الف-صدور چک عهده حساب بانکی شرکت:
در این صورت ابتدا چکی معادل جمع مبلغ قابل پرداخت به کلیه کارکنان صادر و به حساب مخصوص که برای این منظور افتتاح شده است واریز وسپس از محل حساب مذکور برای هر یک از کارکنان چک صادر می گردد.
ب-پرداخت نقدی به کارکنان:
با توجه به شرایط موسسه چنانچه استفاده از تسهیلات بانکی امکان پذیر نباشد ابتدا معادل جمع حقوق ودستمزد قابل پرداخت به کلیه کارکنان چکی در وجه صندوقدار یا شخص مسوول دیگری صادر و و جه ان از بانک دریافت می گردد وسپس مبلغ قابل پرداخت به هر یک از کارکنان در پاکت مخصوص قرارداده شده و پس از اخذ امضا وکنترل کارت شناسایی پرداخت می گردد.
ج-واریز حقوق به حساب بانکی کارکنان:
اغلب موسساتی که کارکنان زیادی دارند برای سهولت کار چکی معادل جمع حقوق ودستمزد قابل پرداخت صادر و به همراه اسامی کارکنان وشماره حساب بانکی آنها به بانک ارسال می دارند. بانک نیز معادل مبغ مندرج در لیست حقوق ودستمزد به حساب جاری هر یک از کارکنان واریز می نماید. در این شیوه اگر چه دشواریهای ناشی از صدور چک برطرف می گردد ولی احتمال تبانی وسوء استفاده بیشتر می باشد.
لازم به ذکر است که در شرکت مذکورپرداخت حقوق به صورت نقدی می باشد.(موردب)
انواع سیستم های حقوق ودستمزد در کشور:
1) حقوق ثابت طبق قانون کار<– مختص شرکتهای خصوصی می باشد
2) حقوق ثابت طبق نظام هماهنگ <—مختص شرکتها و سازمان های دولتی باشد.
انواع سیستم حقوق ودستمزد طبق قانون کار:
1)پرداخت حقوق برای کارگران بخش تولید براساس قیمت تمام شده کالا
2)پرداخت حقوق برای کارکنان روزمزدی
3)پرداخت حقوق برای کارکنان ماده فردی
4)پرداخت حقوق برای کارکنان قراردادی
5)پرداخت حقوق برای کارکنان کارفردی
6)پرداخت حقوق پرسنل اداری( مدیران)
در فصل بعدی مفصلا به عناوین ذکر شده می پردازیم
فصل سوم:
انواع سیستمهای پرداخت حقوق در کشور:
1)حقوق ثابت طبق قانون کار (مختص کارگر)
2-حقوق ثابت طبق نظام هماهنگ( مختص شرکتهای دولتی)
حقوق ثابت طبق قانون کار:
در این شرکت به 3 دسته تقسیم می شود دسته اول مختص کارکنان دسته دوم مختص پرسنل اداری ودسته سوم مختص کارگرانی است که در پخش تولیدکار می کنند و حقوق آنها براساس قیمت تمام شده کالا محاسبه می شود.
الف)محاسبه حقوق کارکنان <- این کارکنان به صورت روزمزد کار میکنند وبراساس ورود و خروج هایی که از طرف مدیرتعیین شده یعنی ساعت شروع به کار از 45:7 دقیقه صبح وساعت خاتمه به کار تا 5 بعداز ظهر است که مبنا حقوق هر نفر که از ساعت 7:45 صبح تا 5 بعدازظهر کار می کند طبق قانون کار است که در سال 1385 بالغ بر 000/50 ریال می باشد که پرداخت حقوق آنها را میتوان به 5مرحله طبقه بندی کرد.
مرحله اول:
تعداد روزهایی را که یک کارگر در یک ماه براساس ساعتهای تعیین شده مشغول به کار بوده است را محاسبه کرده( در حالت عادی برابر با 28 روزکاری است که 2 روز آن کارگر اجازه مرخصی دارد البته اگر از آن استفاده نکرد پولش را محاسبه می کند و به کارگر مورد نظر پرداخت میکنند) وعدد بدست آمده را در مبلغی که به عنوان مبنا برای هر کارگر از طرف قانون کار تعیین شده ضرب می کنیم ومبلغ بدست آمده به عنوان حقوق ثابت در نظر گرفته می شود.
مرحله دوم:
ساعتهای اضافه کاری را محاسبه کرده و آن را ضرب در نرخی می کنیم که آن را هم قانون تعیین کرده این نرخ را باید بخود محاسبه کنیم به این ترتیب بعداز محاسبه نرخ وضرب کردن آن در تعداد ساعتهای اضافه کاری مبلغی بدست می اید که معادل کارکرد اضافی هر کارگر است.البته محاسبه ساعت اضافه کاری برای مدیران به صورت دیگری است به این ترتیب که حقوق ثابت را در ضرب می کنیم ومبلغ بدست آمده معادل کارکرد اضافه هر مدیر است.
مرحله سوم:
حق مسکن برای هر کارگر کارمند بخش های مختلف و مدیر محاسبه کرده که برای همه افراد چه متاهل باشند وچه مجرد معادل 000/100 ریال است و بعد حق اولاد هر فرد متاهل که دارای فرزند است را محاسبه کرده این مبلغ بابت هر فرزند معادل 000/180 ریال است البته باید توجه داشت که این مبلغ حداکثر تا 2 فرزند پرداخت می شود.
بعداگر پاداشی به فردی تعلق می گرفت آن را هم درنظر می گیریم. در ضمن پاداش هر فرد براساس رضایتی است که سرپرست بابت کار خوب وحضور به موقع و اخلاق شایسته وافزایش کارایی را که فرد داشته حساب می کنیم.
مرحله چهارم:
محاسبه کسورات است
1)محاسبه مالیات <- اگر حقوق خالص دریافتی بیشتر از 000/60/2 ریال باشد به آن فرد مالیات تعلق می گیرد.
2)محاسبه بیمه <- براساس حقوق ثابت واضافه کاری وحق مسکن وحق است یعنی این چهار مبلغ را با هم جمع کرده وعددبدست آمده را در %7 ضرب می کنیم. باید توجه داشت که به پاداش وعیدی کارگران بیعه تعلق نگیرد.
3)محاسبه مساعده <- اگر فردی در طی ماه مبلغی از خالص دریافتی اش در پایان ماه را دریافتی اش در پایان ماه را دریافت کرده باشد به عنوان کسورات در نظر میگیریم.
4)محاسبه وام<- چنانچه فرد از شرکت وام دریافت کرده باشد مبلغ هر قسط آن را ماهیانه از حقوقش کسر می کنیم.
مرحله پنجم:
تمامی کسورات را باهم جمع کرده و حقوق ثابت وپاداش و مزایا را نیز با هم جمع کرده و این دو مبلغ را از یکدیگر کسر می کنیم ومبلغ بدست آمده به عنوان خالص دریافتی هر کارگر براساس کارکرد واقعی اش می باشد را در آخر هر ماه پرداخت می کنیم که در این شرکت در تاریخ سوم یا چهارم هر ماه صورت میگیرد.
ب)محاسبه حقوق ودستمزد پرسنل اداری:
محاسبه حقوق این افراد همانند محاسبه حقوق کارکنان می باشد با این تفاوت که مدرک تحصیلی سابقه کار-تسهیلات وامتیازات در حقوق آنان موثر باشد به این صورت که هر فردی را که دارای تحصیلات بیشتری باشد حقوق ثابت آن که از هر طرف قانون کار تعیین میشود بیشتر است و هر شرکتی یک سری امتیازات ومزایای شغلی که براساس موقعیت شغلی هر فرد در شرکت است را در نظر می گیرد و پاداش این افراد را مدیر عامل شرکت براساس افزایش کارآیی و بازدهی بیشتر تعیین می کند محاسبه می شود.
نحوه محاسبه حقوق یک حسابدار:
مبنای حقوق یک حسابدار که توسط قانون کار تعیین شده است( البته در سال 1385) مبلغ 000/50 ریال می باشد که برای محاسبه حقوق ثابت آن این مبنای حقوق را در روزهای کارکرد(6ماه اول 31 روز و 6ماه دوم 30روز) ضرب می کنیم. سپس برای تعیین مبلغ اضافه کاری باید حقوق ثابت بدست آمده را در 30روز بدست آورده وبعد بر طبق ساعت کارکرد روزانه محاسبه کنیم که جواب حاصله در عدد4/1 که طبق قانون کار ثابت است ضرب کرده به این صورت سپس عدد بدست آمده را در ساعات اضافه کاری که در لیست های مربوط به ورود وخروج ذکر شده است ضرب می کنیم تا مبلغ اضافه کاری بدست آید. در مرحله بعد به محاسبه مزایا می پردازیم به این صورت که حق مسکن برای هر فرد چه متاهل چه مجرد باشد معادل 000/100ریال است و بعد حق او کار هر فرد متاهل که دارای فرزنداست را محاسبه کرده که این مبلغ بابت هر فرزند معادل 000/180 ریال است.
البته باید توجه داشت این مبلغ حداکثر تا 2 فرزند پرداخت می شود. حق جذب هم مطابق خواسته مدیر صورت می گیرد که در این نمونه مبلغ 000/600ریال است که این حق جذب مانند یک پاداش عمل می کند برای اینکه حسابدار در کارش باقی بماند که وحکم نگه دارنده این حسابدار در شرکت است.
و اگر شرکت حق بن به پرسنلش می دهد و هم چنین ایاب وذهاب را با آن آیتمهای گفته شده جمع می کنیم تا مزایا بدست آید.
(حق جذب+ بن+مسکن+ ایاب وذهاب)=مزایا
سپس در این مرحله حق بیمه کارگر که از حاصل جمع حقوق ثابت و حق مسکن و حق بن ومبلغ اضافه کاری در درصد مورد نظر که برای کارگر %7است ضرب می کنیم %7 ×(….و…و…و…) =حق بیمه کارگر
واین کار را هم برای محاسبه حق بیمه کار فرما انجام می دهیم با این تفاوت که مبنا یا درصد حق بیمه کار فرما %23 می باشد آیتم بعدی ماخذ بیمه می باشد یعنی آن عباراتی که بیمه به آن ها تعلق می گیرد را شامل می شود مانند حق مسکن- بن-اضافه کاری حقوق ثابت و همین طور هم ماخذ ثابت حق بیمه-حق مسکن- ایاب و ذهاب و حق جذب ومبلغ اضافه کاری و یا هر پرداختی که به طورمستمر صورت گیرد گفته می شود که حاصل جمع ماخذ مالیات همان جمع دریافتی می باشد یعنی این دو اعداد باید با هم برابر باشد.
بدهی ناهاری در این شرکت به این صورت است که برای محاسبه 20روز ناهار کارفرما 600 تومان از مبلغ کل غذا را می پردازد. و 400 تومان بقیه را از حقوق آن کسر می کند یعنی 8000=20×400 تومان بدهی آن فرد در 20روز می باشد.
محاسبه کسورات:
1) محاسبه مالیات:
اگر حقوق خالص دریافتی بیشتر از 000/160/2 ریال باشد به آن فرد مالیات تعلق می گیرد
2)اگر فرد در طی ماه مبلغی از خالص دریافتی اش در پایان ماه را دریافت کرده باشد به عنوان کسورات در نظر می گیریم (محاسبه مساعده)
(روند قبل+مالیات+بدهی نهار+حق بیمه کارگر)=جمع کسورات
منظور از روند قبل این است که شاید در دوره های قبل مانده ای از مبالغ دریافتی وجود داشته باشد که برای بهتر محاسبه شدن به دوره بعد انتقال پیدا کند.
سپس خالص دریافتی را که از ما به التفات ماخذ مالیات وجمع کسورات بدست می اید محاسبه می شود.
به این ترتیب حقوق و دستمزد یک پرسنل(حسابدار) محاسبه می شود.
نحوه محاسبه حقوق یک مدیر:
مبنای حقوق یک مدیر مالی که توسط قانون کار تعیین شده است البته در سال 1385 مبلغ 000/95 ریال می باشد که برای محاسبه حقوق ثابت آن این مبنای حقوق را در 30 روز حساب کرده سپس برای تعیین اضافه کاری بر خلاف نحوه محاسبه اضافه کاری یک کارگر و پرسنل اداری( حسابدار) باید حقوق ثابت را بدست آوریم 30×950000=حقوق ثابت اضافه کاری =×حقوق ثابت
سپس این اضافه کاری را در ساعت اضافه کاری ضرب کرده تا مبلغ اضافه کاری بدست آید <- مبلغ اضافه کاری ساعت×اضافه کاری سپس مزایا را که شامل ایاب و ذهاب وحق جذب ومعوقه می شود را باهم جمع می کنیم وسپس کسورات آن شامل بدهی-مالیات می شود را حساب می کنیم. برای بدست آوردن خالص دریافتی ابتدا باید جمع دریافتی را که از حاصل جمع حقوق ثابت واضافه کاری وایاب وذهاب حق جذب ومعوقه بدست میآید را محاسبه کنیم وبعد این جمع دریافتی را از جمع کسورات کم می کنیم تا خالص دریافتی بدست آید.
پرداخت حقوق براساس قیمت تمام شده کالا(حقوق کارکنان کارمزدی):
مدیر تولید در ابتدا تعداد تولیدات هر کارگاه را محاسبه می کمند و عدد بدست آمده را در مبنایی که از قبل تعیین شده ضرب می کند این مبنا همان قیمت تمام شده یک کالا می باشد. در ضمن تعدادکارکردهای روزانه هر فرد در حقوق آن هیچ تاثیری ندارد زیرا که تعداد تولیدی را که طی مدت تعیین شده برای هر کارگر در نظر گرفته شده است حائز اهمیت است. هر شرکت تولیدی قبل از بستن قرارداد ابتدا مبلغ مواد اولیه مورد استفاده خود را محاسبه می کند برای مثال او نوع پارچه مورد استفاده خود را تعیین کرده و بعد قیمت ه رمتر پارچه را در نظر گرفته البته این را در نظر داردکه برای تولید یک دست لباس چند متر پارچه لازم است وبعد مبلغی را برای دوخت- تاکردن- بسته بندی کردن و.. یک لباس را در نظر گرفته و حقوق مدیران و حسابداران وپرسنل اداری را هم در آن می گنجاند و یک مبلغ کلی برای تولید یک دست لباس یا … را تهیه کنیم. این مبلغ خالص دوخت یک لباس است که باید در درصدی که به عنوان سود یک لباس تعیین کردیم ضرب شود وبعد ازتوافق با پیمانکار آن را در قرارداد درج می کنیم. حال حقوق کارگران بخش تولیدی که در هر قسمت کار می کنند براساس همان مبلغی که برای آن بخش در قرارداد ذکر شده محاسبه می کند. یعنی تعداد دوخت -لباس های تا شوده و… را در این مبالغ ضرب کرده وحق مسکن و پاداش و اولاد را به آن اضافه می کنیم. البته میزان حق مسکن واولاد مشابه به کارگران رومزدی است و پاداش آنان در صورتی است که تولیداتشان بیشتر از استانداردهای تعیین شده باشد وهم چنین اگر کارهایشان را با کیفیت عالی انجام داده باشند پاداش تعلق می گیرد.
لازم به ذکر است که چنانچه کارگری که در بخش تولید کار می کند مدتی از ماه را در بخش اداری که دارای حقوق روزمزدی است که کاند برای محاسبه این مدت ابتدا تعداد روزهایی را که در این بخش کارکرده را محاسبه و آن را رد حقوق پایه مطابق قانون کار ضرب کرده وبقیه روزهایی را که در بخش تولید کارکرده است را مطابق حقوق کارمزدی یعنی به نسبت تعداد تولید و یا تعداد کارهای انجام شده حساب می کنند و در آخر ماه به کارگر پرداخت می شود. در ضمن اگر کارگری خسارتی وارد کند از حقوقش کسر می شود مثلا اگر یک پارچه را خراب کند که نتوان دیگر از آن استفاده کرد پول یک متر پارچه را حساب کرده و در آخر ماه از حقوقش کم می کنند.
شیوه پرداخت حقوق دستمزد:
نحوه پرداخت حقوق و دستمزد در این شرکت تولیدی به صورت دستی انجام می گیرد یعنی در روز پرداخت حقوق کارگران می توانند حقوق خود را از دفتر سرپرست یا مدیر تولید از تنخواه گران دریافت کنند.
فصل چهارم:
نحوه ارتقاء سالانه :
ارتقای شغلی مختص شرکتهای دولتی یا خدماتی است و در شرکت های تولیدی وجود ندارد.
معایت ومزایای شیوه های حقوق و دستمزد:
معایب:
1-حقوق ثابت به این منظور است که حضور شخص در محیط کاری ملاک حقوق پرداختی است نه کار انجام شده یعنی فقط کافی است فرد در محیط کار حاضر باشد
2-کارگر نمیتواند ارتقای شغلی یا کاری داشته باشد در نتیجه فرد رضایت لازمه را از کارش ندارد وکارایی افزایش نمی یابد وکارگر فعالیت زیادی از خودش نشان نمی دهد. اما اگر حقوق براساس کار انجام شده وبالارفتن ارتقای شغلی باشد فرد تلاش بیشتری کرده و کارایی را بالا برده ودر نهایت حقوق بیشتری هم کسب می کنند.
مزایا: با وجود ساعات اضافه کاری کارگر برای بالابردن سطح حقوق خود ساعات بیشتری را کار می کند و به میزان هر ساعت کار اضافه مبلغی را دریافت می دارد که خود این کار باعث بالارفتن کارایی شرکت در کل به نفع شرکت می باشد.
محاسبه حقوق ودستمزد یک کارگر، حسابدار، مدیر به شرح زیر است:
محاسبه حقوق کارگر انبار:
چنانچه کارگری 31 روز کارکرد ماهانه اش باشد ودارای 20ساعت اضافه کاری باشد ومزایای را که به او تعلق می گیرد به این ترتیب باشد مطلوبست محاسبه حقوق ودستمزدی
مزایا <- ایاب وذهاب 000/100 ریال، حق اولاد 000/180 ریال (بابت یک فرزند)
حق مسکن 000/100 ریال ، حق بن 000/100 ریال
حل مساله:
حقوق ثابت 000/550/1=31×000/50
=نرخ اضافه کاری
مبلغ اضافه کاری 840/180=20×9042
000/480=000/100+000/100+000/180+000/100 مزایا
158/135=%7×000/100+000/100+840/180+000/550/1 = بیمه کارگر
4444090=%23×(000/100+000/100+840/180+000/550/1) =بیمه کارفرما
840/930/1=(000/100ـ+000/100+840/180+000/550/1)=ماخذ بیمه
000/210/2=000/160=مالیات
000/80=(4000×20)=بدهی
742/220=(584+000/80+158/135+5000)=ماخذ مالیات /جمع کسورات
840/210/2=000/180+000/100+000/100+840/180+000/550/1)= جمع دریافتی
098/990/1=(742/220-840/210/2)= خالص دریافتی
حقوق ودستمزد حسابدار
حقوق ثابت 000/550/1=30×50000
مبلغ اضافه کاری 333/723=80×9042 =اضافه کاری
جمع مزایا 000/900=(000/600+000/100+000/100+000/100) =مزایا
133/173=%7×(333/723=000/100+000/100+000/550/1)=حق بیمه کارگر
867/568=%23×(333/723+000/100+000/100+000/550/1)= حق بیمه کارفرما
333/172/3=(000/600+333/723+000/100+000/100+00/100+000/550/1) =ماخذ مالیات
000/80=(4000×20) =بدهی ناهاری
333/101=%10 ×(000/160/2-333/173/3)=جمع کسورات
032/818/2=301/355-323/173/3=خالص دریافتی
منابع و ماخذ:
1-مجموعه روش ها ودستورالعمل های شرکت مرتبط با تحقیق
2-دفاتر حسابداری برای فرم ها
3-کارشناسان و متخصصان شرکت
فهرست مطالب
فصل اول 1
مقدمه: 1
اهداف کوتاه مدت: 2
اهداف بلندمدت: 2
تاریخچه تاسیس شرکت: 3
انگیزه: 4
شرح وظایف: 6
فرایند تولید: 7
مرحله اول: 7
مرحله دوم: 8
مرحله سوم: 8
مرحله چهارم: 8
مرحله پنجم: 9
مرحله ششم: 9
مرحله هفتم: 9
مرحله هشتم: 10
مرحله نهم: 10
مرحله دهم: 10
تهیه مواد اولیه: 10
روش های کاریابی (دریافت کار): 13
انواع محصولات 14
انواع ماشین آلات و تجهیزات شرکت: 15
7-دستگاه دکمه زن: 16
مدیریت منابع نیروی انسانی: 17
روش قیمت گذاری: 18
1/قیمت گذای بر مبنای هزینه: 18
2/قیمت گذاری بر مبنا تقاضا: 19
3-قیمت گذاری بر مبنا رقابت: 19
قیمت گذاری شرکت تولیدی پوشاک تکن: 20
عوامل موثر در روش قیمت گذاری: 20
ارائه نمون روش های قیمت گذاری بر مبنای رقبا: 21
مراحل ثبت شرکت به طور خلاصه: 22
فصل دوم: 24
سیستم حقوق ودستمزد 24
اهمیت سیستم 24
حقوق و مزایای کارکنان 25
سهم کارمند از سود واحد تجاری: 27
کسورات حقوق ومزایا 27
حق بیمه (به عنوان کسورات) 28
سایر کسورات 29
لیست حقوق ودستمزد 29
کنترلهای داخلی سیستم حقوق ودستمزد 30
الف-صدور چک عهده حساب بانکی شرکت: 31
ب-پرداخت نقدی به کارکنان: 31
ج-واریز حقوق به حساب بانکی کارکنان: 32
انواع سیستم حقوق ودستمزد طبق قانون کار: 33
فصل سوم: 34
حقوق ثابت طبق قانون کار: 34
نحوه محاسبه حقوق یک حسابدار: 37
محاسبه کسورات: 39
نحوه محاسبه حقوق یک مدیر: 40
پرداخت حقوق براساس قیمت تمام شده کالا(حقوق کارکنان کارمزدی): 41
شیوه پرداخت حقوق دستمزد: 43
فصل چهارم: 44
نحوه ارتقاء سالانه : 44
معایت ومزایای شیوه های حقوق و دستمزد: 44
محاسبه حقوق کارگر انبار: 45
حقوق ودستمزد حسابدار 46
منابع و ماخذ: 48
1 -طبق قوانین جاری سازمان تامین اجتماعی هر نفر حقوق بگیر باید میزان 7% از حقوق دریافتی خود را بابت استفاده از مزایای تامنی اجتماعی و بازنشستگی پرداخت نماید که این مبلغ به همرها 23% حق بیمه سهم کارفرما هر ماهه لیستی توسط کارفرما به سازمان دیربط ارسال می گردد
2 -مطابق ماده 51 قانون کار ساعات کار در این قاون مدت زمانی است که کارگر نیرو وقت خود را به منظور انجام کار در اختیار کارفرما قرار میدهد. به غیر از مواردی که در این قانون مستثنی شده است ساعات کارگران در شبانه روز نباید از 8 ساعت تجاوز نماید. بنا به تبصره 1 همین قانون کارفرما می تواند در برخی روزها ساعات کمتر و در برخی دیگر ساعات کار را بیشتر نماید مشروط بر اینکه مجموع ساعات کار هر هفته از 44 ساعت تجاوز نکند. بنا به تبصره 2 همین ماده در کارهای سخت وزیرزمینی ساعات کار نباید ازشش ساعت در روز و36 ساعت در هفته تجاوز نماید.
3 -payroll
—————
————————————————————
—————
————————————————————
11