نکات آموزشی، روش تدریس و طرح درس
کتاب: علوم تجربی
پایـه: هفتم (دوره ی اول متوسطه)
فصل12: سفره سلامت
مقدمه
در این فصل دانش آموزان با مفاهیم و دانش اساسی درباره تغذیه سالم آشنا می شوند. مفاهیم این درس به دانش آموزان کمک می کند در انتخاب مواد خوراکی دقت کنند و بدانند که چگونه می توانند با انتخاب درست مواد خوراکی، سلامت خود را حفظ کنند. فعالیت ها، گفت و گو کنید و سایر کادرهای این درس به منظور تعمیق آموخته های قبلی و جدید و همچنین گسترش این آموخته ها و کاربرد آنها در زندگی روزمره، تدوین شده اند. هدف کلی و پیامد محور درس مذکور این است که دانش آموزان ضمن آشنایی با مفاهیم مورد نیاز، اصول تغذیه سالم را در زندگی به کار گیرند.
نکات آموزشی و روش تدریس
شروع کار:
پرسش های آغاز فصل را از دانش آموزان بپرسید. می توانید برای جلب توجه دانش آموزان، جدولی مانند جدول زیر روی تابلو بکشید و آن را با پاسخ هایی که دانش آموزان می دهند، پر کنید.
غذاهای مورد علاقه
از چه موادی درست شده اند
چه تاثیری بر سلامت بدن دارند
قیمه
فسنجان
قرمه سبزی
گوشت، لپه، پیاز
……..
……..
تامین پروتئین در نتیجه رشد بدن
……..
……..
ممکن است پاسخ دانش آموزان در بعضی موارد نادرست باشد. در این مرحله اصراری بر تصحیح پاسخ آنها نداشته باشید. چنین فعالیتی دانش آموزان را متوجه نقش غذاها در بدن می کند.
ادامه کار:
دانش آموزان از دوران ابتدایی می دانند که خوراکی های متفاوت در رشد و تامین ماده و انرژی مورد نیاز بدن ما نقش دارند. همچنین آنها در فصل هشت با مفهوم تولید انرژی از غذا آشنا شده اند. با پرسش های متفاوت، دانش آموزان را به این مفهوم هدایت کنید که رشد ما حاصل رشد سلول ها و افزایش تعداد آنهاست؛ بنابراین غذاهایی که می خوریم، باید مواد مورد نیاز برای ساخته شدن سلول های جدید و رشد سلول های قبلی را داشته باشند. از دانش آموزان بخواهید به یاد آورند که سلول ها از چه موادی ساخته شده اند. (ارجاع به فصل11) آنها در پاسخ کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها و آب را نام می برند.
همراه با انجام فعالیت اول صفحه 102 مواد مغذی را برای دانش آموزان معرفی کنید. دانش آموزان با انجام آزمایش کنید صفحه 102 به وجود نشاسته در خوراکی ها پی می برند. آنها در کتاب علوم ششم ابتدایی با محلول ید، وجود نشاسته را در برگ بررسی کرده اند.
ساختن مدلی از نشاسته، دانش آموزان را با این مفهوم که نشاسته از "مولکول های کوچکی به نام گلوکز ساخته شده است" آشنا می کند.
کربوهیدرات ها منبع تولید فوری انرژی اند؛ گرچه نقش ساختاری نیز دارند؛ مثلاً در دیواره سلولی گیاهان یا در ساختارهای سلول. در این فصل برای ساده کردن مفهوم و کاهش اصطلاحات، کربوهیدرات ها را در دو دسته ساده و مرکب قرار داده ایم.
قند و شکر در واقع نوعی کربوهیدرات به نام ساکارزند. ساکارز نوعی دوقندی است و از دو یک قندی به نام گلوکز و فروکتوز ساخته شده است. فروکتوز بعداً در بدن ما به گلوکز تبدیل می شود. مالتوز که در ماء الشعیر وجود دارد، نوعی دوقندی است که از دو گلوکز ساخته شده است.
توجه: اگر بدن ما زمانی که این قندها را می خوریم، به انرژی نیاز نداشته باشد، گلوکز را به چربی تبدیل و ذخیره می کند. به همین علت زیاده روی در خوردن شیرینی سبب افزایش وزن می شود.
سلولز نوعی کربوهیدارت ساختاری است و به فراوانی در دیواره سلول های گیاهی وجود دارد. سلولز فراوان ترین کربوهیدرات و همچنین فراوان ترین ماده آلی در طبیعت است. وجود آنزیم سلولاز برای تجزیه سلولز ضروری است. پستانداران حتی آنهایی که گیاه خوارند، این آنزیم را ندارند.
توجه: شاید دانش آموزان بپرسند اگر سلولز انرژی ندارد، جانواران گیاه خوار انرژی مورد نیاز را چگونه به دست می آورند. باکتری هایی که درون دستگاه گوارش این جانوران زندگی می کنند، با تجزیه سلولز انرژی موردنیاز را برای خود و میزبان فراهم می کنند.
آزمایش کنید صفحه 103 برای درگیر کردن دانش آموزان با مفهوم چربی ها طراحی شده است. کاغذ با مواد چرب، شفاف می شود. چربی ها نقش ساختاری و انرژی زایی دارند، ممکن است دانش آموزان از شما درباره چربی های اشباع شده و چربی های اشباع نشده، بپرسند.
چربی های اشباع نشده، معمولاً حالت مایع دارند و احتمال رسوب آنها در رگ ها کمتر است؛ در حالی که چربی های اشباع شده، حالت جامد دارند و احتمال رسوب آنها در رگ ها بیشتر است.
مبحث ماهیچه های قوی، دانش آموزان در این قسمت با پروتئین ها و آمینواسیدها آشنا می شوند. دانش آموزان با انجام فعالیت صفحه 105 درمی یابند که پروتئین در هر دو نوع غذاهای گیاهی و جانوری وجود دارد. با توجه دادن دانش آموزان به شکل 4 و آیا می دانید صفحه 105 آنها را به این مفهوم توجه دهید که مصرف کافی پروتئین نه فقط در سلامت ماهیچه ها بلکه در سلامت استخوان ها، مفاصل و مو اهمیت دارد. با بررسی شکل 5 دانش آموزان را برای ساختن مفاهیم زیر هدایت کنید:
* پروتئین ها مولکول های بزرگ و مرکب اند.
* پروتئین ها برای این که وارد سلول ها شوند، ابتدا باید در دستگاه گوارش تجزیه شوند.
* آمینواسیدها مولکول های کوچک تری اند که می توانند وارد سلول ها شوند.
پروتئین ها علاوه بر نقش ساختاری، نقش آنزیمی، انتقال مواد (هموگلوبین) و دفاعی (پادتن) نیز دارند. تعداد آمینواسیدها را معمولاً 20 عدد گزارش می کنند. از بین این تعداد نُه آمینو اسید را ضروری می دانند. به این معنی که این آمینواسیدها باید در غذاهایی که می خوریم، وجود داشته باشند.
انواع لوبیا منبع مناسبی برای تامین پروتئین اند؛ اما برای اطمینان از دریافت آمینواسیدهای ضروری، آنها را باید با غلاتی مانند گندم و برنج مصرف کرد.
در پاسخ به فکر کنید، صفحه 106 دانش آموزان باید با توجه به موضوع آمینواسیدهای ضروری و نقص گیاهان در داشتن این آمینواسیدها اشاره کنند. افرادی که غذای جانوری مصرف نمی کنند، ممکن است دچار کمبود پروتئین و مشکلات مربوط به آن شوند. این افراد باید هر روز غذاهایی بخورند که با حبوبات و غلات درست شده باشند؛ مثلاً غذاهایی مانند لوبیاپلو و عدس پلو، همچنین انواع آش که در آن حبوبات و غلاتی مانند گندم به کار رفته است.
در مبحث شاداب و سلامت به معرفی ویتامین ها و نقش بعضی از آنها می پردازیم. ابتدا فعالیت صفحه 106 را که نوعی ارزیابی آغازین درباره دانسته های دانش آموزان است، انجام دهید. حجم اطلاعاتی که هرگروه دارد، یا درستی این اطلاعات مدنظر نیست؛ بلکه این فعالیت شروعی برای ارائه مفاهیم و تصحیح باورهای نادرست دانش آموزان است.
در انجام این فعالیت از دانش آموزان بپرسید که این اطلاعات را از چه منبعی به دست آورده اند. سپس آنها را به منابع معتبِر کسبِ اطلاعات علمی، مانند کتاب، افراد متخصص و پایگاه های اطلاعاتی معتبر توجه دهید. این مبحث فرصتی برای تاکید بر مصرف میوه، سبزی و لبنیات برای حفظ سلامتی دانش آموزان است.
ویتامین های E و k دو ویتامین دیگر از گروه محلول در چربی هستند. البته ویتامین K نوع محلول در آب نیز دارد. (همان نوعی که از روده بزرگ جذب می شود. ) فولیک اسید که در درمان نوعی کم خونی به کار می رود، از ویتامین های گروه B است. این ویتامین در گوشت پرندگان، غلات کامل، انواع لوبیا و سبزی های برگ سبز وجود دارد.
در مبحث از خاک تا بدن ما به نقش عناصر معدنی می پردازیم. ابتدا از دانش آموزان درباره نقش مواد معدنی مانند کلسیم و آهن بپرسید. می توانید درباره کم خونی و پوکی استخوان از آنها سوال و سپس عناصر معدنی را مطرح کنید. با انجام فعالیت صفحه 108 دانش آموزان به منبع مواد معدنی و چرخه مواد پی می برند. همچنین وابستگی ما به محیط را در می یابند.
این فعالیت فرصت مناسبی برای طرح مسائل زیست محیطی وایجاد حساسیت در دانش آموزان نسبت به حفظ محیط زیست نیز است. در این فعالیت می توانید به اهمیت سالم بودن آب و خاک در حفظ سلامت نیز بپردازید. در ادامه ید و سدیم مطرح شده اند. مصرف بیش از حد سدیم ارتباط مستقیم با بیماری هایی مانند فشار خون و گرفتگی رگ ها و در نتیجه سکته های قلبی ومغزی دارد. با توجه به همین موضوع و الگوی نامناسب مصرف نمک در ایران، دانش آموزان را نسبت به مصرف مقدار مناسب نمک و تصحیح عادت غلط، حساس و علاقه مند کنید. اهمیت مصرف ید را از جهت تاثیری که بر رشد مغز و بدن دارد، بیان کنید.
فعالیت دوم صفحه 108 برای پی بردن دانش آموزان به این مفهوم است که خوراکی های متفاوت بخشی از آب بدن ما را تامین می کنند. اجرای این فعالیت می تواند در خانه باشد. دانش آموزان با خشک کردن میوه ها می توانند خوراکی زنگ تفریح خود را نیز آماده کنند. تفاوت نتایج گروه ها در موارد یکسان، به میزان خشک کردن و روش خشک کردن آنها بستگی دارد. مثلاً در صورتی که در هوای آزاد خشک شده باشد، همچنان مقداری آب در آن مانده است.
در پاسخ به قسمت ب این فعالیت، دانش آموزان باید به مواردی مانند تفاوت فعالیت افراد، تفاوت آب و هوا و… اشاره کنند.
در انتهای این فصل معیارهایی برای تغذیه سالم ارائه شده است. هدف از ارائه این مبحث ایجاد حساسیت در دانش آموزان نسبت به نوع تغذیه وایجاد نگرش مثبت نسبت به انتخاب خوراکی ها و میان وعده های سالم است. در قسمت الفِ فعالیت صفحه 109 دانش آموزان با توجه به اطلاعاتی که روی هر نوشیدنی نوشته شده است، ضمن قضاوت درباره ارزش غذایی آنها به تاثیر این نوشیدنی در سلامت نیز می پردازند. قسمت بِ این فعالیت در جهت ایجاد ارتباط دانش آموزان با فرهنگ، انگیزش های هنری، زمینه سازی برای خلاقیت و ایجاد ارتباط موثر با محیط اجتماعی و فرهنگی طراحی شده است.
پیشنهاد می شود بعد از پایان این فصل متخصصان تغذیه را به کلاس دعوت کنید تا دانش آموزان ضمن آشنایی با این شغل، با موضوع تغذیه بیشتر آشنا شوند.
ارزشیابی:
به صورت عملکردی و آزمون های شفاهی و کتبی انجام می شود. در ارزشیابی عملکردی، میزان مشارکت و چگونگی فعالیت دانش آموزان در انجام فعالیت های گروهی، ارائه گزارش، انجام آزمایش ها و مشارکت در گفت و گوها، بررسی و دانش آموزان در این موارد با همدیگر و خود مقایسه می شوند. آزمون ها به صورت پرسش های شفاهی، آزمون های کتبیِ میانی و پایانی برگزار و مجموع آنها در ارزیابی دانش آموزان به کار گرفته می شود.
هدف های فصل
در پایان این فصل انتظار می رود دانش آموزان:
انواع مواد مغذی و تاثیر آنها را در حفظ سلامت بدن گزارش کنند.
اصول تغذیه سالم را گزارش کنند وآن را در زندگی فردی خود به کار گیرند.
مثال هایی از ارتباط بین غذا و فرهنگ در محل زندگی خود گزارش کنند.
نقشه مفهومی درس
چگونگی تدریس(طرح درس)
* هدف کلی
دانش آموزان ضمن آشنایی با مفاهیم موردنیاز، اصول تغذیه سالم را در زندگی به کار می گیرند.
* اهداف مرحله ای
در پایان این فصل انتظار می رود دانش آموزان…
انواع مواد مغذی و تاثیر آنها را در حفظ سلامت بدن گزارش کنند.
اصول تغذیه سالم را گزارش کنند وآن را در زندگی فردی خود به کار گیرند.
مثال هایی از ارتباط بین غذا و فرهنگ در محل زندگی خود گزارش کنند.
* هدف های رفتاری
دانش آموز تاثیر تغذیه برای بدن را متوجه شود. (دانش)
دانش آموز با انواع چربی آشنا شود. (درک و فهم)
دانش آموز غذاهایی گیاهی را توضیح دهد. (ترکیب)
دانش آموز نقش ویتامین را در بدن بداند و به مصرف ویتامین ها علاقمند شود. (تحلیل)
دانش آموز به سوالات مطرح شده پاسخ دهد. (ارزشیابی)
دانش آموز عناصر مورد نیاز بدن را بداند. (دانش)
دانش آموز با غذاهای مفید آشنا شود و آنها را در زندگی استفاده کند. (مستقل)
دانش آموز برای انجام فعالیت های کلاسی داوطلب شود. (واکنش)
* رئوس مطالب
انرژی تولید می کنند، مفید اما بدون انرژی، ماهیچه های قوی، شاداب و سلامت، از خاک تا بدن ما، تغذیه سالم
* مواد و رسانه های آموزشی
رایانه، کتاب درسی، لوح فشرده حاوی فیلم و اسلاید های پاور پوینت، ماژیک وایت برد، جدول تشویقی
* پیش بینی رفتار ورودی
بررسی تکالیف فردی و گروهی و دادن بازخورد به آن ها و انعکاس دادن آن به مسئولین مدرسه و نصب بهترین بروشور ها و مقالات علمی در مورد علمی سالن مدرسه به منظور تشویق گروه های فعال هر کلاس
* ایجاد ارتباط اولیه
سلام و احوالپرسی، حضور و غیاب، بررسی حالات روحی و فیزیکی دانش اموزان و بررسی کلی وضعیت کلاس، ارتباط رابطه عاطفی اولیه، ارتباط دانش آموزان با کلاس و محتوا از طریق توجه به کتاب، پاورپوینت موجود در کلاس
* گروه بندی، مدل و ساختار کلاسی
چینش و طراحی کلاس با توجه به امکانات کلاس صورت می گیرد. در این کلاس با توجه به روش تدریس، به دلیل شلوغی کلاس و صندلی دانش آموزان در حد امکان به صورت ردیفی چیده می شوند تا حداقل فضای کلاس اشغال شود.
* روش ایجاد و تداوم انگیزه
پرسش های آغاز فصل را از دانش آموزان می پرسم و برای جلب توجه دانش آموزان، جدولی مانند جدول زیر روی تابلو بکشید و آن را با پاسخ هایی که دانش آموزان می دهند، پر کنید.
غذاهای مورد علاقه
از چه موادی درست شده اند
چه تاثیری بر سلامت بدن دارند
قیمه
فسنجان
قرمه سبزی
* ارزشیابی آغازین
با طراحی سوالاتی در زمینه ی بحث، با جلب توجه به تصاویر موجود درمتن، با استفاده از پرسش های زمینه محور زمینه ی مناسب برای شروع تدریس را فراهم می کنیم.
– خوراکی های چربی را نام ببرید؟
– چگونه می توانیم ماهیچه های قوی داشته باشیم؟
* روش های تدریس
سخنرانی به پرسش و پاسخ، بحت و فعالیت های گروهی و طرح همیاری مشارکت جمعی گروهی
* آماده سازی
ابتدا در مورد غذاهایی که روزانه مصر میکنیم صحبت می کنم تا کم کم توجه دانش آموزان را به مبحث تغذیه و مواد خوراکی مفید برای بدن سوق دهم.
* ارائه درس جدید
فعالیت های معلم: در این فصل دانش آموزان با مفاهیم و دانش اساسی درباره تغذیه سالم آشنا می شوند. مفاهیم این درس به دانش آموزان کمک می کند در انتخاب مواد خوراکی دقت کنند و بدانند که چگونه می توانند با انتخاب درست مواد خوراکی، سلامت خود را حفظ کنند. فعالیت ها، گفت و گو کنید و سایر کادرهای این درس به منظور تعمیق آموخته های قبلی و جدید و همچنین گسترش این آموخته ها و کاربرد آنها در زندگی روزمره، تدوین شده اند.
فعالیت های دانش آموزان: به توضیحات معلم توجه کرده و به سوالات پاسخ می دهند. – مطرح کردن نظرات خود بعد از دیدن تصاویر – پاسخ دادن به سوالات مطرح شده با مشارکت و همراهی کردن گروه – مطرح کردن سوالاتی که در ذهنش جرقه زده
فعالیت های معلم: توضیح وِیژگی های کربوهیدرات ها، توضیح ویژگی های مواد قندی، توضیح کارکرد بدن
فعالیت های دانش آموزان: دانش آموزان سعی در یاد گرفتن مبحث می کنند. – همفکری و مشورت با اعضای گروه – یافتن پاسخ های مناسب و صحیح – پاسخ دهی به سوالات با رعایت – نوبت و احترام به حقوق دیگران
فعالیت های معلم: توضیحاتی کامل کننده از درس مربوطه ارائه می شود و مثال هایی برای درک بهتر زده می شود.
فعالیت های دانش آموزان: درک مطالب گفته شده – خلاصه کردن درس توسط دانش آموزان
فعالیت های خلاقانه
هر کدام از گروه های مختلف می توانند رئوس مطالب را مرور کرده و خلاصه ای از ان را در کلاس برای معلم و بقیه دانش آموزان بیان می کنند و در این میان سوالاتی نیز از دانش آموزان پرسیده می شود.
* ارزشیابی تکوینی (در جریان تدریس)
ارزشیابی به صورت شفاهی و حل مسئله در پای تابلو به صورت عملکردی و آزمون های شفاهی و کتبی انجام می شود. در ارزشیابی عملکردی، میزان مشارکت و چگونگی فعالیت دانش آموزان در انجام فعالیت های گروهی، ارائه گزارش، انجام آزمایش ها و مشارکت در گفت و گوها، بررسی و دانش آموزان در این موارد با همدیگر و خود مقایسه می شوند. آزمون ها به صورت پرسش های شفاهی، آزمون های کتبیِ میانی و پایانی برگزار و مجموع آنها در ارزیابی دانش آموزان به کار گرفته می شود.
* ارزشیابی تراکمی
از دانش آموزان پاسخ فعالیت های موجود در متن را می پرسیم.
هر گروه با توجه به گروه بندی جلسه قبلی کنار هم قرار می گیرند و سوالات را پاسخ می دهند.
* جمع بندی و ساخت دانش جدید
توضیح کلی درس، بررسی مفاهیم گفته شده، رفع اشکالات دانش آموزان
* تعیین تکلیف
انجام تکالیف فردی و گروهی، تهیه ی تحقیق برای جلسه بعد
سوالات درس به همراه پاسخ
1- انواع مواد مغذی را نام ببرید.
جواب: کربوهیدرات ها، لیپیدها (چربی ها)، پروتئین ها، ویتامین ها، مواد معدنی و آب، مواد مغذّی اند که در خوراکی های متفاوت وجود دارند.
2- کربوهیدرات چیست؟
جواب: کربوهیدرات ها گروهی از مواد مغذی اند که انرژی مورد نیاز بدنمان را تامین می کنند.
3- وظیفه ی کربوهیدرات ها در بدن چیست؟
جواب: تولید انرژی
4- انواع کربوهیدرات ها را نام ببرید؟ مثال بزنید.
جواب: کربوهیدرات ساده: گلوکز، کربوهیدرات مرکب: نشاسته، سلولز
5- نشاسته چگونه ساخته می شود؟
جواب: گیاهان در فتوسنتز، ابتدا به نام گلوکز می سازند؛ سپس با وصل کردن مولکول های گلوکز به هم نشاسته می سازند.
6- ویژگی قند های ساده را بنویسید.
جواب: قندهای ساده شیرین اند و به فراوانی در میوه ها و سبزی های شیرین وجود دارند.
7- ویژگی سلولز را بنویسید.
جواب: سلولز در همه غذاهای گیاهی وجود دارد و مانند نشاسته از مولکول های گلوکز ساخته می شود. میوه ها و سبزی ها مقدار زیادی سلولز دارند.
8- وظیفه ی چربی در بدن چیست؟
جواب: چربی ها برای ساخته شدن غشای یاخته ها به کار می روند. همچنین بافت چربی که نوعی بافت پیوندی است، دور تا دور اندام های داخل بدن را می پوشاند و آنها را از آسیب و ضربه حفظ می کند. نقش دیگر چربی ها انرژی زایی آنهاست.
9- خطرات چربی را بنویسید.
جواب: از طرفی چربی ها خطر تنگ شدن رگ ها و سکته قلبی را افزایش می دهند.
10- انواع چربی ها را بنویسید.
جواب: گیاهی، جانوری (حیوانی)
11- تفاوت چربی های گیاهی و جانوری را بنویسید.
جواب: چربی های گیاهی در دمای معمولی مایع اند در حالی که چربی های جانوری در این دما، معمولاً جامدند. احتمال رسوب چربی های جامد در رگ ها از چربی های مایع بیشتر است.
12- وظیفه ی پروتئین ها در بدن چیست؟
جواب: پروتئین ها برای ساخته شدن یاخته ها و بافت های دیگر نیز به کار می روند. بنابراین، غذاهایی که می خوریم، باید مقدار کافی پروتئین داشته باشند.
13- پروتئین ها از چه مولکولی ساخته شده اند؟
جواب: همه پروتئین ها از مولکول هایی به نام آمینو اسید ساخته شده اند.
14- مراحل تجزیه پروتئین ها در بدن و تشکیل پروتئین های جدید را بنویسید.
جواب:
الف) تجزیه پروتئین ها و تبدیل به آمینو اسیدها در دستگاه گوارش
ب) جذب آمینو اسیدها به خون در دستگاه گوارش
ج) تبدیل آمینو اسیدها به پروتئین های جدید توسط ریبوزوم ها در یاخته ها
15- آمینواسید های ضروری چیست؟
جواب: بعضی از آمینو اسیدها توسط بدن ساخته نمی شوند و باید آنها را از طریق غذاها بدست بیاوریم که به این نوع آمینو اسیدها، آمینو اسیدهای ضروری می گویند.
16- چرا به بعضی آمینواسید ها آمینواسید ضروری می گویند؟
جواب: زیرا باید آنها را به طور آماده و از طریق غذایی که می خوریم به دست می آوریم.
17- انواع ویتامین ها را نام برده و مثال بزنید.
جواب:
الف) ویتامین های محلول در آب: ویتامین C ویتامین های گروه B
ب) ویتامین های محلول در چربی: ویتامین A و D
18- ویتامین های محلول در آب را نام برده و ویژگی های آنها را بنویسید.
جواب: ویتامین ها B و ویتامین های گروه C از ویتامین های محلول از در آب اند. این ویتامین ها در بدن ما ذخیره نمی شوند و مقدار اضافی آنها از طریق ادرار دفع می شود.
19- نقش ویتامین C در بدن را بنویسید.
جواب: ویتامین C در سلامت پوست و لثه نقش مهمی دارد.
20- نقش ویتامین های گروه B در بدن را بنویسید.
جواب: ویتامین های گروه B در پیشگیری از کم خونی و ریزش مو نقش دارند.
21- ویتامین های محلول در چربی را نام ببرید.
جواب: ویتامین های A و D از ویتامین های محلول در چربی اند.
22- نقش ویتامین A در بدن چیست؟
جواب: ویتامین A در سلامت چشم و بینایی ما به ویژه در نور کم نقش دارد.
23- با خوردن چه موادی و چگونه ویتامین A مورد نیاز بدن تامین می شود؟
جواب: با خوردن هویج و گوجه فرنگی ویتامین A مورد نیاز بدنتان را تامین کنید. این خوراکی ها ویتامین A ندارند؛ اما ماده ای دارند که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود.
24- کمبود ویتامین D در بدن چه تاثیری دارد؟
جواب: اگر ویتامین D در بدن شما به اندازه کافی نباشد، استخوان هایتان به اندازه کافی کلسیم جذب نمی کنند و نرم می مانند و حتی شاید تغییر شکل نیز بدهند. این وضع به ویژه در دوره رشد اهمیت زیادی دارد.
25- ویتامین D در بدن از چه طریقی ساخته می شود؟
جواب: بدن ما می تواند این ویتامین را با استفاده از آفتاب بسازد.
26- کلسیم در چه بخش از بدن وجود دارد؟
جواب: کلسیم از مواد استخوان های بد ما و مهره داران دیگر است.
27- آهن در چه بخشی از بدن وجود دارد؟
جواب: آهن در ساختار یاخته های قرمز خون وجود دارد.
28- عامل کمبود آهن و علایم آن چیست؟
جواب: کمبود آهن از عوامل کم خونی است. اگر زیاد احساس خستگی می کنید و رنگ پریده اید، شاید آهن کافی به بدن شما نمی رسد.
29- چند نوع از مواد مغذی مهم بدن را نام ببرید.
جواب: کلسیم، آهن، ید، سدیم
30- ید در کدام نوع غذاها یافت می شود و نقش آن در بدن چیست؟
جواب: یُد در غذاهای دریایی به فراوانی وجود دارد. این ماده معدنی در تنظیم فعّالیت یاخته ها و رشد بدن نقش دارد.
31- برای پیشگیری از ابتلا به کمبود ید چه کاری انجام می دهند؟
جواب: برای پیشگیری از کمبود ید، به نمک خوراکی ید اضافه می کنند.
32- سدیم در چه نوع موادی یافت می شود؟
جواب: سدیم تقریبا در همه مواد غذایی، به خصوص میوه ها و سبزی ها وجود دارد. سدیم در نمک خوراکی نیز وجود دارد.
33- مصرف زیاد سدیم چه خطراتی دارد؟
جواب: مصرف زیاد سدیم (نمک) خطر ابتلا به فشار خون و پوکی استخوان را در بزرگسالی افزایش می دهد.
34- نقش آب در بدن چیست؟
جواب: بسیاری از مواد مغذّی به صورت محلول در آب وارد بدن ما و یاخته های آن می شوند. بسیاری از مواد زائد نیز معمولاً به حالت محلول در آب از بدن دفع می شوند. همچنین آب در اطراف و درون یاخته ها وجود دارد.
35- جدول اطلاعیه تغذیه ای چه اطلاعاتی در اختیار ما قرار می دهد؟
جواب: با خواندن این اطلاعات می توانیم به ارزش های غذایی آن خوراکی و در نتیجه تاثیر آن بر سلامتمان پی ببریم.
36- مواد لازم برای ساخته شدن و رشد سلول های بدن شما از کجا فراهم می شود؟
جواب: از خوردن غذاها
37- غذا علاوه بر ویتامین و مواد لازم بدن چه چیزی برای بدن فراهم می کند؟
جواب: انرژی