عدالت در شهر(5)
شهر دوستدار سالمند
مدیریت شهری فقط شامل مسائل شهرسازی و عمرانی نیست، مسائل مربوط به خانواده ، کار ، جوانان ، سالمندان و …. نیز اگر مدیریت نشوند ، شهری بیمار خواهیم داشت. از این رو گاه گاه در سری فایل های ارسالی «آنچه خوب است راجع به مدیریت شهری بدانیم…» سری به مسائل اجتماعی نیز می زنیم.
اهداف :
شناسایی وضعیت موجود در ایران و تهران از نظر سالخوردگی جمعیت
تحلیل وضعیت های آتی سال خوردگی جمعیت و راه های متناسب سازی خدمات با جمعیت سالمند
ارائه اصول ایجاد شهر دوستدار سالمند
سالمندی فرد:
سالمندی بنا به تعریف سازمان بهداشت جهانی عبور از مرز شصت سالگی است. اصولاً در مطالعات جمعیتی ایران، جمعیت سالمند را جمعیت در سنین 65 سال و بیشتر در نظر میگیرند.
سالمندی جمعیت:
عبارت است از افزایش روزافزون نسبت سالمندان و به بیانی دیگر، کاهش نسبت افراد 14-0ساله و افزایش نسبت افراد 60 سال و بالاتر.
سالمندی پویا :
فرآیند بهینه کردن فرصتها برای بهبود سلامتی، مشارکت و امنیت افراد سالمند به منظور افزایش کیفیت زندگی آنها
در یک شهر دوستدار سالمند، سیاستها، خدمات و ساختارها به واسطه مجموعه شرایط زیر امکان سالمندی پویا را فراهم میکند:
پیش بینی و پاسخ به نیازها و ترجیحات مرتبط با سالمندی
احترام به تصمیم ها و سبک زندگی سالمندان
حمایت از گروه های آسیب پذیر سالمند
افزایش شمول اجتماعی سالمندان و افزایش نقش آنان در همه عرصه های زندگی اجتماعی
مجموعه عوامل مختلفی در سطوح فرد، خانواده و کشور بر سالمندی پویا موثرند.
شهر دوستدار سالمند لزوماً معطوف به افراد سالخورده نیست، بلکه بیشتر فرآیند سالمند شدن را در نظر میگیرد. بدین معنی که وجود مجموعه ای ازشرایط، باعث افزایش کیفیت زندگی در روند زمانی زندگی همه افراد جامعه خواهد بود.
شهری که فضای مناسبی برای زندگی سالمندان باشد، برای همه اقشار از سنین و جنسیت های مختلف، شهر مناسبی برای زندگی است؛
به عنوان مثال از میان رفتن موانع تردد در معابر شهری، نه تنها امکان زندگی راحتتر را برای سالخوردگان فراهم میکند بلکه برای افراد معلول یا کودکان نیز مفید است، یا مثلاً افزایش امنیت محلهها، هم برای سالخوردگان و هم برای کودکان، امکان مشارکت در فضاهای عمومی شهری را افزایش میدهد.
مجموعه عملیاتی شده راهکارهای پیشنهادی از سوی سازمان بهداشت جهانی برای یک شهر دوستدار سالمند در مورد تهران را میتوان در مولفه های زیر خلاصه کرد.
نتیجه گیری :
با توجه به این روندهای جمعیتی، ضروری است خدمات و امکانات شهری متناسب با نیاز این گروه از جامعه فراهم شود. کیفیت زندگی و برخورداری متناسب از امکانات شهری از ضروریات توسعه پایدار شهری است و سالمندان به عنوان یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه باید در این خصوص مورد توجه ویژه قرار گیرند.
منبع : مرکز مطالعات