بسمه تعالی
پیشگفتار: شاید هیچ رشته ای به اندازه حرفه مددکاری نتواند درخصوص مشکلات افراد جامعه و محیط اجتماعی خودمان عمیق به مسئله نگاه کند. مطالعه در مددکاری و آشنایی با دستگاههای مرتبط با آن دیدگاههای تازه ای را در نگرش ما به حیطه و امور مسائل اجتماعی به ما عرضه می کند. مددکاری و آشنایی با دستگاههای مرتبط با آن ما را از مهارت ذهنی خاصی برخوردار می کتد تا بتوانیم به غم ها و خوشحالی های زندگی جاری خودمان و دیگران سفر کنیم و به دلایل و نیروهای اجتماعی موثر در بوجود آمدن مشکلات افراد دست به تجزیه و تحلیل بزنیم. در مددکاری اجتماعی نقطه نظر اصلی متکی بر این اصل است که زندگی انسانها حالت تدخلی دارد و این باعث می گردد که رفتار اجتماعی انسانها را مورد بررسی قرار می دهد .
در این تحقیق سعی شده است که تمامی مسائل قابل طرح در حوزه گسترده این کمیته مورد بررسی قرارگیرد.
مقدمه شناخت محرومیت و علل آن و تلاش برای رفع محرومیت از جامعه ، عاملی بوده است که همواره خیر اندیشان و غمخواران تاریخ را بی قرار میکرده است . همین است که سعدی علیه رحمه را به سرایش‹‹ بنی آدم اعضای یک پیکرند ›› وا می دارد و همچنین وی را بی شائبه وادار به اعتراف می کند. که نه از ناتوانی شخصی ، بلکه غم بی نوایان رخش را زرد کرده است .حجم بزرگی از دارایی و سرمایه های مردمی نیاکان ما که صرف ایجاد کاروانسرا ، احداث راه، حفر چاه، تاسیس مراکز آموزشی درمانی و در نهایت صرف اوقاف می شد و ارج گزاری به آئین جوانمردی انگیزه ای غیراز خدمت به محرومین و رفع محرومیت نداشته است.
ادیان و مکاتب الهی هرکدام برای سعادت جوامع بشری دستورات و قوانینی ارائه نمـوده اند که در تمامی آنها یک مقصد دنبال می شده و آن تامین عدالت اجتماعی و تشکیل جوامعی متکی بر ارزشهای انسانی و اخلاقی می باشد . دین مبین اسلام نیز از این امر مستثنی نبوده و بطور قطع عالی ترین و متکامل ترین دستورالعمل و برنامه ها را در اختیار بشر گذاشته است. وظایف مشخص شده برای مردم توسط دین اسلام به دو دسته تقسیم میشود . یک دسته مربوط به روابط انسانها با خالق پروردگارشان می باشد و قسمت دیگر به روابط میان خلق و ارتباطات اجتماعات با یکدیگر پرداخته است. یکی از نکاتی که مورد توجه شرع مقدس اسلام بوده مسئله تعاون ویاری مادی نسبت به مستمندان و افرادی است که از اداره مادی زندگی خود ناتوانند. این موضوع در فقه اسلامی تحت عنوان صدقه و انفاقات مطرح و بیان شده است و آیات و روایات و احادیث فراوانی در پیرامون آن برای ما بجای مانده است. سخاوت نفس یکی از اسباب نیکوکاری است کسی که خداوند نعمت فراوانی در اختیار او گذاشته قطعاً نیاز مردم به چنین شخصی بیشتر است . نکته ارزشمندی که در صدقه و انفاق برآن تاکید شده تسریع و شتاب در انجام صدقات و انفاقات است گشاده رویی در حین بخشش بسی زیبا و ستوده است هر کس به بخشش آنچه ذخیره کرده است از بدست آوردن ذخیره های دیگر نیازمندتر است . جامه ای که دیگری را با آن بپوشانید برایتان بیشتر از جامه ای که خود میپوشید پایدار است ، بخشش مردم را رهین شما می سازد ولیکن منت نهادن آثار نیکی را می زداید هر کس که جود و بخششی کند بزرگ می شود . و در آخرت نیز انسان سخی بخداوند نزدیک می شود و در آخرت نیز انسان سخی بخداوند و از آتش جنهم دور است.
فقر و تنگدستی و مشکلات اقتصادی پدیده ای است که همواره در طول عمر بشریت به اشکال مختلف و به تناسب نوع حکومت و نوع اقتصاد وجود داشته است و در هر زمان عده ای از مردم جامعه با این مسئله دست به گریبان بوده اند .
طرح موضوع :
زندگی اجتماعی برای رفع نیازهای متقابل فرد و جامعه محتاج سازماندهی است این سازماندهی به منظور مرتبط سازی انتظارات خود ودیگری در عرصه تعاملات اجتماعی ، به ملاک هایی انتظام بخش نیازمند است. فقر از یک سو تحت تاثــیر ارزش های فرهنگی است و از سوی دیگر تحت تاثیر ناملایمات اقتصادی است. فقر بصورت یک تنگنای اجتماعی مانند سایر دشواریهای اجتماعی نظیر طلاق ، اعتیاد ، دزدی و بعنوان امری نسبی از گرسنگی گرفته یا میتوان به عدم تعادل بین درآمد و هزینه در بین اقشار مختلف جامعه نام برد.
بیان مسئله
چرا باید افراد متضعف جامعه از دستگاههای حمایتی مثل کمیته امداد استفاده نمائیم؟
مسئله کلی تحقیق حاضر عبارت از آن است که چرا در جامعه اسلامی ما نیازمند به دستگاهها حمایتی هستیم و چه کارکردههای بهنجار ونابهنجار یا مثبت و منفی باعث بودجود آمدن اینگونه دستگاهها شده است و منابع مقابله به این گونه مشکلات در جامعه از لحاظ عملی و عملی چیست هرچند که کسب استقلال اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی یکی از اهداف عمده کشور است و هر کشور و دولتی برای رسیدن به اهداف حداکتر تلاش خود را خواهد نمود تا از کلیه امکانات و منابع حداکثر استفاده را نمایند و در کنار آن نیروی انسانی کارآمد که در واقع موتور محرکه آن می باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مساله فقر و محرومیت درکشورمان ایران نیز همواره در ابعاد مختلف اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و آموزشی وجود داشته و زمینه بزهکاری و انحرافات اجتماعی را فراهم نموده و افکار مردم و کارشناسان را در گیر خود کرده است . وفقر و تنگدستگی از زمانهای بسیار دور در ایران و دیگر سایر کشورها وجود داشته است و این عوامل همیشه باعث می گردید که سران حکومتها در قبال این گونه افراد تهیدست دست به تدابیری جهت رفع مشکلات آنان بزنند ومشکل اصلی در ایران مسئله عرضه و تقاضا در ابعاد مختلف اقتصادی است و در خصوص مبارزه با فقر و تهی دستی سازمانها و نهادهای بسیاری با برنامه ریزی و صرف بودجه های کلان مشغول خدمت رسانی به این افراد نیازمند میباشند اما متاسفانه بعلت فقر اقتصادی و فرهنگی تاکنون توفقیی چندانی در این خصوص نتوانسته اند کسب نمایند ولی بسیاری از مشکلات مردم محروم و نیازمند را توانسته است حل نمایند. بدیهی است چنین جامعه ای، پس از یک انقلاب اسلامی ، می بایست از شعارهای اصلی اش، ستیز با عوامل محرومیت باشد. بنابراین رفع محرومیت هم پشتوانه تاریخی دارد و هم ریشه انقلابی و از این جهت است که در مقابل آن به حق حساس هستیم .
بخش اول:
تاریخچه ، اهداف و وظایف کمیته امداد امام خمینی باتوجه به این معضل اجتماعی و به منظور معدوم و یا تعدیل نمودن فقر و مبارزه با استکبار در سال1356 و 1357 که مبارزات مردم ایران در برابر رژیم شاهنشاهی به اوج خودش رسیده بود اعتصاب و تحصن ها همه جا را فراگرفته بود در اثر تعطیل شدن کارخانه ها و بیکار شدن کارگران و ازدیاد خانواده های بی سرپرست و اعتصابیون و خانواده زندانیان سیاسی و نیازمندان جامعه سیر سعودی یافت. و با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و آغاز فعالیت مجدد بخشهای اداری ، اقتصادی و فرهنگی کشور ،لزوم حمایت از نیازمندان در صدر برنامه های نظام قرارگرفت و دقیقاً 22 روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی بعنوان دومین نهاد انقلابی در تاریخ 14 اسفندماه 1357 ، کمیته امداد امام ، باصدور حکمی از طرف امام خمینی برای مدت نامحدود بمنظور تحقق بخشیدن به اهداف عالیه نظام جمهوری اسلامی ایران و ولایت فقیه در حمایت و امداد محرومان و مستضعفان و خود کفا کردن آنان ، تاسیس گردید. کیمته امداد امام ، بعنوان نهادی انقلابی و از نوع موسسات غیر انتفاعی و عام المنفعه میباشد که مرکز اصلی آن در تهران بوده و در تمامی شهرستانها و اکثر
بخشهای کشور و در بعضی نقاط خارج از کشور دارای شعبه می باشد.
شورای مرکزی کمیته امداد که پس از ولایت فقیه، عالیترین رکن نهاد می باشد ، مسئولیت کلی کارها و امور را به عهده دار است. اعضای این شورا عبارتند از آقایان : حبیب الله عسگر اولادی ، سید رضا نیری ، حبیب الله شفیق و ابوالفضل حاجی حیدری.
این نهاد مستقیماً تحت نظر مستقیم مقام معظم رهیری قرار دارد و اساسنامه آن نیز در مورخ 20/3/1366 به توشیح و تایید حضرت امام خمینی رسیده است. و همچنین با توجه به اهداف اساسی انقلاب که حمایت از نیازمندان و در ماندگان را در صدر برنامه های نظام قرار گرفت .در حال حاضر این نهاد مقدس با انجام وظایفی خطیر و اساسی در زمینه فراهم نمودن فضای خودکفایی و اشتغال زایی ، انجام خدمات بهداشتی و درمانی ، مددکاری ، فرهنگی ، عمرانی و نهایت توسعه نیروی انسانی جهت بهبود فرایند انجام کار ، سعی دارد با زدودن سایه فقر و محرومیت از جامعه نقش موثری را در کارایی و اثر بخشی آن ایفا نماید.
قسمت اول
منابع مالی کمیته امداد امام خمینی
1- کمک های مستقیم مقام معظم رهبری
2- اعتبارات دولت جمهوری اسلامی ایران
3- کمک های مردمی ، موسسات ، نهاد ها و ارگانها
4- دریافت صدقات ، نذورات ، هدایا و غیره
5- درآمد حاصل از بخشها وامور اقصادی امداد امام
قسمت دوم
اهداف و وظایف امداد امام
کمیته امداد امام خمینی با هدف یاری نمودن محرومان و مستضعفان بر اساس فقه و اخلاق اسلامی از راههای قانونی تشکیل یافته تا در راه امداد درماندگان و آسیب دیدگان و خودکفا نمودن محرومان تلاش مستمر داشته باشد.
قسمت سوم
وظایف اساسی کمیته امداد امام خمینی
1- تلاش در تحقق و بررسی و شناخت انواع محرومیتهای مادی و معنوی افراد و خانواده های محروم
2- پرداخت مستمری ، کمک های نقدی و جنسی به محرومان و فراهم آوردن امکانات لازم جهت خود کفا نمودن افراد محروم و مستمند در حد توان .
3- ایجاد بیمارستان ، درمانگاه ، داروخانه طبق ضوابط مربوط جهت درمان بیماران بی بضاعت و محرومان
4- اعطای وام به خانواده های محروم جهت خود کفا شدن ، درمان ، کمک به تجهیز و تهیه مسکن ، تحصیل ، ازدواج و جهیزیه
5- تهیه وسائل آموزشی وانجام خدمات فرهنگی و کمک آموزشی برابر مقررات
6- آمادگی برای جبران نارساهایی از قبیل تصادفات ، اتفاقات و رویدادهای طبیعی و تجاوزات و تعدیات دشمنان داخلی و خارجی
قسمت چهارم
ارکان کمیته امداد امام خمینی
1- ولایت فقیه : این رکن بالاترین مقام و مرتبه تصمیم گیری است که استمرار و یا انحلال امداد امام خمینی صرفاًُ در اختیار ولی فقیه می باشد.
2- شورای مرکزی : شورای مرکزی که پس از ولایت فقیه عالیترین رکن امداد امام می باشد که مسئولیت کلی کارها و امور را عهده دار است و با تصویب اکثریت اعضاء در مورد مسائل کلی و امور تصمیم گیری می کنند که از جمله وظایف آنها :
– بررسی و تصمیم گیری کلی امور جاری امداد امام و تشکیل مجتمع اقتصادی به جهت سامان دادن به هستی اقتصادی امداد امام خمینی
– انتخاب سرپرست ، قائم مقام ، بازرس یا بازرسین و تعیین هیات مدیره مجتمع اقتصادی و مدیرعامل آن و صدور احکام آنها
– بررسی وتصویب سازمان و تشکیلات ، شرح وظایف و تعیین پستهای معاونت و تایید معاونان معرفی شده توسط سرپرستی
– بررسی و تصویب بودجه سالانه امداد امام
– تصویب آیین نامه ها
– اخد تصمیم نسبت به پبشنهادات سرپرستی جهت ایجاد و یا انحلال و ادغام دفاتر و شوراهای استانها و شاخه های اصلی همچنین تاسیس یا انحلال شعب و نمایندگیهای خارج از کشور
3- سر پرستی : سرپرست یکی از اعضای شورای مرکزی است که با تصویب اکثریت شورا برای مدت 2 سال انتخاب می شود . سرپرست بالاترین مقام اجرایی و مجری مصوبات شورای مرکزی است و همواره مسئول حسن انجام و اداره کلیه امور و هدایت و هماهنگی و انجام فعالیتها و حفظ حقوق و منابع امداد می باشد
4- قائم مقام : در غیاب سرپرست کلیه اختیارات او را قائم مقام عهده دار می باشد و همانند سرپرست پاسخگوی کلیه امور در مقابل شورای مرکزی می باشد.
5- شورای استان : در هریک از استانها شورایی مرکب از 5 تا 7 نفر جهت تمرکز استانی و هماهنگی و رسیدگی به امور شاخه ها تشکیل می گردد.
6- شورای شاخه : در هر شهر شورایی مرکب از 3 تا 5 نفر جهت رسیدگی به امور محرومان و ارائه خدمات تشکیل می گردد
7- مجتمع اقتصادی : برای تمرکز و اداره شرکتها ، کارخانجات ، موسسات صنعتی ، معدنی ، دامداری ، کشاورزی ، بارزگانی ، املاک و مستغلات ایجاد و در جهت تقویت بهینه اقتصادی امداد فعالیت می نماید.
قسمت پنجم
ساختار کمیته امداد امام خمینی
تشکیلات امداد امام خمینی در حال حاضر مشتمل بر 11 معاونت و 38 اداره کل در دفتر مرکزی و 31 اداره کل و 558 شاخه اصلی و 301 شاخه فرعی در سطح استانهاو 19221 پست سازمانی می باشد.
قسمت ششم
وضعیت نیروی انسانی کمیته امداد امام خمینی
کارکنان بمثابه سرمایه سازمان می باشند . کارآیی و اثر بخشی هر سازمان تا حد زیادی به نیروی انسانی و نحوه مدیریت و کاربرد صحیح و موثر آن بستگی دارد. بر همین اساس میزان استفاده از ظرفیتهای بالقوه با افزایش کارآیی و کارآمدی نیروی انسانی فزونی می یابد. اهمیت نیروی انسانی متخصص تا جایی است که فرایند رشد وتوسعه اقتصادی و اجتماعی را بدون این عنصر اساسی و مهم تحقق ناپذیر می انگارند.
براساس آمار استخراج شده از وضعیت نیروی انسانی کمیته امداد امام خمینی در سال 1367 در مجموع 6322 نفر در امداد امام خمینی مسئولیت انجام خدمات رسانی به محرومین جامعه را بر عهده داشته اند که از این تعداد 5/58 درصد دارای مدرک تحصیلی زیر دیپلم 4/34 درصد دیپلم ، 9/4 درصد فوق دیپلم و تنها 9/1 درصد دارای مـدرک کارشنـاسـی و بـالاتر بوده اند. بر این اساس با برنامه ریزی نیروی انسانی موفق شده تعداد پرسنل را در سال 1379 به 15919 نفر افزایش دهد که از این تعداد پرسنل 15 درصد ( 2402 نفر ) دارای مدرک تحصیلی کـارشـناسی و بالاتر 6/8 درصد ( 1377 نفر ) فوق دیپلم ، 8/52 درصد ( 8587 نفر ) دیـپلم و 6/22 درصد ( 3562 نفر ) دارای مدرک زیر دیپلم هستند. و در پایان سال 1380 تعداد 16603 نفر بصورت رسمی ، قراردادی و مامور بخدمت با این نهاد همــکاری داشته اند . بطور متوسط از سال 1376 تا سال 1380 سالانه 8/5 درصد بر تعداد کارکنان افزدوه شده است.
لذا با پیچیده تر شدن و تخصصی شدن وظایف ، رسالتها و ماموریتهای امداد امام یکی از سیاستهای این نهاد مقدس طی سالهای متمادی این بوده تا با جذب نیروی انسانی متخصص و آموزش و توسعه نیروی انسانی ضمن افزایش کمی نیروی انسانی امداد ، سطح کیفی و توانایی های کارکنان موجود را افزایش دهد.
قسمت هفتم
جایگاه آموزش در کمیته امداد امام خمینی
اصولا یکی از نیازهای مهم در هر سازمان جهت دستیابی به اهداف مورد نظر، برنامه ریزی و آموزش کارکنان آن سازمان می باشد تا با توجه به در اختیار داشتن نیروی انسانی پویا و کارآمد نسبت به توسعه و رشد کمی و کیفی قدمهای مثبتی بردارد.
کمیته امداد امام خمینی نیز در این راستا با ایجاد و برگزاری دوره های آموزشی مختلف توانسته است تحولی در ارتقاء سطح علمی و مهارتی کارکنان این نهاد مقدس بوجود آورد. زیرا از یک سو معتقد است سازمان یا نهادی می تواند در انجام امور توفیق داشته باشد که نیروی انسانی آن باکسب آموزشهای لازم با علوم روز همگام و همسو باشد و از سوی دیگر با توجه به اینکه جوامع از نظر علم و تکنولوژی با شتاب سرسام آوری در حال پیشترفت و دگرگونی می باشند آموزش کارکنان را نه تنها ضروری دانسته بلکه معتقد است که هر سازمان باید برای انجام آن برنامه ریزی نماید تا بتواند با اجرایی دوره های آموزشی متناسب ، همواره نیروی انسانی توانمند و کارا در اختیار داشته باشد.
قسمت هشتم
اهم فعالیتهای آموزشی کمیته امداد
امروزه نیروی انسانی در امر توسعه و سازندگی نقش محوری را ایفا مینماید که این امر موجب شده سازمانها در امر تحول و بالندگی خود جایگاه ویژه ای به نقش آموزش در افزایش بهره وری نیروی انسانی قائل شوند. کمیته امداد امام خمینی در سال 1379 بادارا بودن حدود 15919 نفر شاغل در سطح کشور که از این تعداد حدود 3779 نفر دارای مدرک تحصیلی عالی و مابقی دیپلم و زیر دیپلم می باشند که جهت رسیدگی و خدمت به محرومین جامعه انجام وظیفه می نمایند . همانطوریکه از آمار مشاهده میشود نسبت نیروی خدماتی به کارشناسی بسیار بالا است که نیاز است با توجه به فرم استانداردهای موجود افزایش یابد.
به همین منظور کمیته امداد امام خمینی برای ارتقاء سطح کارایی خدمت به محرومین انقلاب اسلامی در جهت افزایش توانایی ، علمی و تخصصی کارکنان و همچنین آشنایی آنان به روشهای جدید که معمولاً روز به روز در حال ترقی وتکامل می باشد از سال 67 با برگزاری دوره های آموزشی مهارتی و تخصصی و دوره های کاردانی ، در مرکز آموزش عالی علمی – کاربردی و با تشویق و ترغیب و تقبل هزینه تحصیلی کارکنان برای راهیابی به دانشگاهها از طریق بورس تحصیلی اقدام نموده است.
کمیته امداد امام خمینی دوره های را برای ارتقای کارکنان آن نهاد در نظر گرفته است که شامل :
1- دوره های آموزشی کوتاه مدت:
دوره های آموزشی کوتاه مدت با هدف کسب مهارتهای لازم به منظور ارائه هرچه مطلوبتر خدمات به خانواده های تحت پوشش و ارتقاء سطح دانش و مهارتهای شغلی جهت افزایش بهره وری کارکنان برگزار می گردد.
به همین منظور از سال 67 تا 80 آموزش با برگزاری دوره های کوتاه مدت در خصوص ، حسابداری ، اصول برنامه ریزی ، انبارداری ، آئین نگارش مکاتبات اداری ، مدیریت منابع انسانی ،شناخت و بازدهی مشاغل ، درمان ، تکثیر آبزیان ، امورمالی ، روخوانی قرآن ، تفسیر و معارف قرآن ، نهج البلاغه ، رایانه و … می باشد
2- دوره های آموزشی بلند مدت
دوره های آموزشی بلند مدت با هدف ارتقاء سطح علمی و فنی مهارتهای شغلی و افزایش توان اجرایی به منظور بالا بردن بهره بروری کارکنان و همچنین کسب مهارتهای لازم جهت ارائه خدمات هرچه بهتر امدادرسانی به افراد تحت پوشش برای کارکنان شاغل درامداد برگزار می گردد . به همین منظور از سال 73 اداره کل آموزش با همکاری وزارت آموزش و پرورش اقدام به برگزاری دوره مسئولین و مربیان خوابگاههای دانش آموزی در مقطع کاردانی جهت کارکنان کمیته امداد امام خمینی سراسر کشور نموده است همچنین از سال 1375 تاکنون مرکز آموزش عالی علمی تاکنون مرکز آموزش عالی علمی – کاربردی باکسب مجوز از شورایعالی برنامه ریزی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و با هماهنگی دانشگاه جامع علمی – کاربردی جهت کارکنان امداد در چهار رشته مدیریت امور امداد – نرم افزار کامپیوتر – خدمات پرورشی و فرش دستباف و همچنین در سال جاری نیز موفق به اخذ مجوز برنامه دوره کارشناسی ناپیوسته مدیریت امور امداد و برنامه دوره کاردانی مدیریت مشارکتهای مردمی از وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری گردیده است ، در ضمن دو رشته کاردانی حسابداری و مددکاری اجتماعی نیز با مجوز سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در کنار دوره های علمی کاربردی در حال اجرا می باشد.
درحال حاضر در شش دوره کاردانی ناپیوسته این مرکز آموزشی بالغ بر 999 نفر دانشجو مشغول به تحصیل می باشند که از بین آنها حدود 402 نفر در رشته های مذکور فارغ التحصیل شده اند.
در اجرای دوره های آموزشی بلند مدت مرکز آموزش عالی امداد از سال 1375 تاکنون تعداد 120 نفر از مدرسین و اساتید دانشگاههای کشور در امر تدریس و پژوهش با این مرکز آموزشی همکاری دارند که از این تعداد حدود 25% دارای مدرک تحصیلی دکترا و 70% با مدرک تحصیلی فوق لیسانس و 5% نیز دارای تحصیلات حوزوی و کارشناسی فرش و یا مهندسی کامپیوتر می باشد.
بخش دوم
صدقه و انفاق در اسلام
اسلام که دینی مبتنی بر ایدئولوژی الهی و بینش توحیدی است به این مسئله اندیشیده و راه حلهای را برای مبارزه با فقر ارائه داده است. در این ارتباط رسیدگی و مراقبت از بیماران ، معلولان ، از کار افتادگان ، اسیران ، ایتام ، زنان بی سرپرست را مطرح و از جمله وظایف حکومت اسلامی و امت مسلمان قلمداد نموده است. و در اسلام و حکومت اسلامی به یکی از مسائلی که زیاد به آن توجه و امر شده است دادن صدقه و انفاق است و در این خصوص روایت و احادیث و دستـورات بسیار زیادی داده شده است . که بعضی از آن دستورات به شرح ذیل می باشد.
حضرت محمد (ص) فرمودند: بدرستیکه برای هر چیزی کلیدی است و کلید روزی صدقه است.
در جایی دیگر فرمودند : مال انسان به سبب صدقه دادن کم نمی شود.
یعنی صدقه بدهید زیرا صدقه موجب فراوانی و کثرت مال می شود خدای شما را مورد رحمت قرار دهد صدقه بدهید.
امام صادق علیه السلام فرمودند: اجر برآوردن نیازهای مومنین از ثواب آزاد کردن 1000 برده بیشتر است.
و در جایی دیگر فرمودند:
مریضهای خود را با صدقه معالجه کنید و با دعا و نیایش از بلا جلوگیری نمائید بوسیله صدقه روزی را بطرف خود کشیده و پائین بیاورید زیرا صدقه از بین چانه هفتاد شیطان خلاص می شود هیچ چیز بر شیطان سنگین تر از صدقه بر مومن نیست قبل از آنکه صدقه داخل در دست سائل شود بدست خدا می رسد.
و همچین امام باقر فرموده اند: صدقه هفتاد نوع گرفتاری از پیش آمدهای دنیا را جلوگیری می کند و از مرگ ناگهانی و ناروا نیز انسان را نگاه میدارد صدقه دهنده بطور نامطلوبی نخواهد مرد، علاوه بر این ثوابهایی هم برایش ذخیره می شود.
و همچین پیامبر اکرم فرموده اند:
صدقه بد مردن را از انسان دفع می کند .
و قرآن مجید در خصوص صدقه فرموده اند:
آنچه از کار خیر و صدقه برای خودتان از پیش بفرستید آنرا نزد خدا مییابید . همانا که خداوند بکارهای خیر شما بصیر است.
کسانیکه مالهای خود را در راه خدا می بخشند و دنباله بخشش ، منت و اذیتی روا نمی دارند اجرشان نزد خداست و اندوهناک و مخزون نشوند.
آنچه از خوبی انفاق می کنید برای خودتان است و انفاق نمی کنید مگر برای طلب کردن رضای خدا و هر چه انفاق کنید از خوبی جزای آن تمام به شما می رسد و ستم نخواهید دید.
کسانیکه اموال خود را شب و روز آشکار و پنهان انفاق می کنند اجرشان نزد پروردگارشان است بر آنها ترسی نیست و اندوهگین نشوند.
به منتهای خوبی نخواهید رسید تا اینکه از آن چیزهایی که دوست می دارید انفاق کنید و هرچه را انفاق کنید خدا به آن دانا است.
آنچه از نفقه انفاق کردید یا نذری کردید خدا از آن خبر دارد.
و هر آنچه در راه خدا صرف می کنید خداوند تمام و کامل به شما عوض خواهد داد و هرگز به شما ستم نخواهد شد. و شما هر آنچه در راه رضای حق انفاق کنید به شما عوض می دهد و او بهترین روزی دهندگان است.
بخش سوم:
موقعیت و امکانات کمیته امداد
الف – تعداد واحدهای امداد، روستاهای تحت پوشش
تعداد واحدهای کمیته امداد امام خمینی در پایان سال 1380 برابر 1883 واحد شامل 559 شاخه اصلی295 شاخه فرعی ، 226 شعبه توزیع، 614 مرکز خدماتی، (شامل 108 خوابگاه دانش آموزی ،5 مجتمع فرهنگی، اردوگاه آموزشی و تربیتی، 474 کانون فرهنگی و 8 نقاهتگاه)، 115 کارگاه آموزش خودکفایی و 74 واحد سایر واحدهای امداد (شامل 28 دفتر استان، 2دفتر منطقه، و حوزه های مختلف دفتر مرکزی) بوده است.
تعداد واحدهای امداد در پایان سال 1380 در مقایسه با سال 1379 حدود 8/27 درصد افزایش داشته است که دلیل اصلی آن افزایش کانونهای فرهنگی می باشد.
تعداد روستاهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی در پایان سال 1380 برابر 52384 روستا بوده است بدین معنا که مددجویان نیازمند این تعداد روستا، تحت پوشش طرحها و برنامه های مختلف این نهاد قرار داشته اند.
تعداد روستاهای تحت پوشش در پایان سال 1380نسبت به رقم مشابه سال قبل تعداد 221 روستا معادل4/0درصد افزایش داشته است.
قسمت اول:
تعداد خانوار تحت پوشش
در پایان سال 1380 تعداد خانوار تحت پوشش طرح مددجویی 803660 خانوار بوده که تعداد 523291 خانوار (1/65 درصد) در مناطق شهری و 280369 خانوار (9/34 درصد) در مناطق روستایی ساکن بوده اند. تعداد خانوار تحت پوشش در پایان سال 80 نسبت به رقم مشابه سال قبل 0/8 درصد افزایش داشته است، که این درصد افزایش برای تحت پوششهای شهری 9/9 درصد و برای تحت پوششهای روستاییان 6/4 درصد بوده است.
قسمت دوم:
تعداد نفرات تحت پوشش
جمعیت تحت پوشش طرح مددجویی در پایان سال 1380 تعداد 009/750/2 نفر شامل 295/461/1 نفر (9/56درصد) شهری و 1108714 نفر (1/43 درصد) روستایی بوده است. ودر پایان سال 1382 حدود 5/4 میلیون نفر در این خصوص تحت پوشش آن کمیته می باشند
تعداد نفـرات تـحت پوشش در پایان سال 1380 نسبت به رقم مشابه سال قبل 3/4 درصد افزایش داشته است که این درصد افزایش باری افراد شهری 3/6 درصد و برای افراد روستایی 7/1 درصد بوده است.
همچنین تعداد نفرات تحت پوشش سال 80 نسبت به رقم سال 76 حدود 8/29 درصد افزایش داشته که این درصد افزایش برای شهری ها 9/41 درصد و برای روستایی ها 8/16 درصد بوده است.
قسمت سوم:
تعداد تحت پوششهای موردی
علاوه بر 803660 خانوار با جمعیت 2570009 نفر که بصورت دائم تحت پوشش قرار داشـته اند طـی سـال 1380 تعــداد 596767 خــانوار با جـمعیت (1915620 نفر) نیازمند دیگر نیز به صورت موردی از انواع خدمات این نهاد بهره مند شده اند که چنانچه این تعداد به تحت پوششهای دائمی اضافه گردد ملاحظه می شود طی سال 80 جمعاً بیش از 1400427 خانوار با جمعیت 4485629 نفر بصورت دائمی، موقت و یا موردی از انواع خدمات کمیته امداد بهره مند شده اند.
قسمت چهارم:
سایر اطلاعات در مورد مددجویان
در پایان سال 80 پرونده 35683 خانوار با جمعیت 127185 نفر در حال تحقیق و بررسی بوده تا در صورت احراز شرایط لازم و استحقاق کمک، تحت پوشش قرار گیرند.
همچنین طی این سال پرونده 15069 خانوار با جمعیت 54541 نفر مورد بررسی قرار گرفته که مستحق و نیازمند تشخیص داده شده ولی به دلیل کمبود امکانات تحت پوشش قرار نگرفته و در نوبت حمایت قرار دارند.
در همین سال پرونده 89581 خانوار با جمعیت 310712 نفر مورد بررسی قرار گرفته که به دلیل عدم استحقاق تحت پوشش قرار نگرفته اند.
ـ به طور خلاصه می توان گفت طی سال 80 پرونده تعداد 283731 خانوار جدید با جمعیت 943249 نفر مورد بررسی قرار گرفته که تنها تعداد 143398 خانــوار با جمــعیت 450811 نــفر به دلیــل نیازمندی شدید تحت پوشش قرار گرفته اند.
در این سال جزء پوششهای طرح مددجویی تعداد 3517 خانوار با جمعیت 15107 نفر مددجوی عشایری تعداد 666 خانوار با جمعیت 2434 نفر مددجوی افغانی، تعداد 445 خانوار با جمعیت 1505 نفر مددجوی عراقی تعداد 4 خانوار با جمعیت 10 نفر مددجوی سایر کشورها، تعداد 3780 خانوار با جمعیت 7503 نفر مددجوی خانوار سرباز و تعداد 39114 خانوار با جمعیت 139260 نفر افراد خانواده زندانیان تحت پوشش قرار داشته اند.
قسمت پنجم:
توزیع کارت پوشاک
در اسفندماه سال 1380 به مناسبت عید نوروز و آغاز سال نو، کمیته امداد امام خمینی(ره) با دایر نمودن یک فروشگاه در سطح شهر تهران و توزیع 1/264 هزار کارت (بن کالا) به ارزش 4/26 میلیارد ریال جهت تامین پوشاک و سایر اقلام زندگی مددجویان و سایر نیازمندان غیر تحت پوشش تهرانی اقدام نمود.
علاوه بر مبلغ فوق معادل 1/5 میلیارد ریال (بن کالا) شامل 200 میلیون ریال بن کفش بلا، 4/4 میلیارد ریال بن فروشگاه قدس و 5/509 میلیون ریال بن فروشگاه رفاه نیز تهیه و در اختیار نیازمندان قرار گرفته است.
مبالغ این طرح جزء کمکهای پرداختی به مددجویان به حساب آمده است. متذکر می گردد طرح مزبور از سال 1372 به بعد هر ساله در اسفند ماه به اجرا درآمده است.
بخش چهارم :
طرح شهید رجایی
از جمله مواردی که در زندگی به انسانها امید و نشاط می بخشد و مایه تحرک و دلگرمی بیشتر آنها می شود تامین آینده و روشن بودن وضعیت زندگی آتی او می باشد. به همین لحاظ مستمری دوران بازنشستگی و از کار افتادگی در سیستمهای تامین اجتماعی پیش بینی شده و مطمح نظر قرار دارند.
متاسفانه در کشور ما بسیاری از افراد مخصوصاً روستائیان، تحت پوشش سیستمهای بیمه ای قرار نداشته، بدین جهت همواره نگرانی هایی از وضعیت آینده در بین این اقشار به چشم می خورد.
خوشبختانه پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی به ابتکار شهید عالیقدر رجایی، قانون حمایت از سالمندان نیازمند روستانشین تهیه و به تصویب مجلس محترم شورای اسلامی رسید و اجرای آن از سال 64 به کمیته امداد امام خمینی محول گردید. بدین صورت زمینه جدیدی برای خدمتگزاری بیشتر به محرومان و مستضعفان جامعه برای امدادگران این نهاد فراهم آمد.
حسب توافقتنامه بودجه>سرانه مستمری ماهیانه خانوارها از سال 80 الی 83بشرح زیر بوده است:
مبلغ به تومان می باشد.
سال
یکنفره
دونفره
سه نفره
چهار نفره
پنج نفره
میزان حداقل
1380
6000
8000
10000
12000
15000
60000
1381
21000
21000
24500
28000
35000
70000
1382
24000
24000
28000
32000
40000
80000
1383
31800
31800
37100
42400
53000
106000
بعلت کسری بودجه مبالغ زیر به افراد مستمدان کمک شده است .
مبلغ به تومان می باشد
سال
یکنفره
دونفره
سه نفره
چهار نفره
پنج نفره
میزان حداقل
1380
6000
8000
10000
12000
15000
60000
1381
8000
10000
12500
15000
18000
70000
1382
8000
10000
12500
15000
18000
80000
1383
8000
10000
12500
15000
18000
106000
و در پایان سال به خانوارهای یک نفره 38000 ریال دو نفره 51000ریال سه نفره 65000 ریال چهارنفره 78000 ریال و پنج نفره و بیشتر 96000 ریال عیدی پرداخت شده است.
قسمت اول :
جنسیت افراد:
از مــجموع 1580151 نفر تحت پوشش طرح شهید رجایی تعداد 666873 نفر (2/42 درصد) مذکر (مرد و پسر) و تعداد 913278 نفر (8/57 درصد) مونث (زن و دختر) بوده اند. متذکر می گردد تعداد 651239 نفر سالمند، سرپرستی خانوارهای تحت پوشش طرح شهید رجایی را بعهده دارند که از این مجموع تعداد 372478 نفر (2/57درصد) مرد و تعداد 27861 نفر (8/42 درصد) زن بوده اند.
از مجموع 1580151 نفر تحت پوشش طرح شهید رجایی تعداد 928912 نفر بعنوان عائله سالمندان شامل 294395 (7/31 درصد) مذکر (مرد و پسر) و 634517 نفر (3/68 درصد) مونث (زن و دختر) می باشد.
قسمت دوم:
وضعیت مسکن خانوارهای تحت پوشش
537511 خانوار (5/82درصد) دارای مسکن ملکی، 3635 خانوار (6/0 درصد) دارای مسکن رهنی یا اجاره ای، 73815 خانوار (3/11 درصد) ساکن در منزل اهدایی یا مجانی ، 1305 خانوار (2/0 درصد) دارای منازل وقفی، 16353 خانوار (5/2 درصد) کپرنشین، 2656 خانوار (4/0 درصد) زاغه و آلونک نشین 8102 خانوار (2/1 درصد) چادرنشین، 7862 خانوار (2/1 درصد) سایر وضعیتها.
قسمت سوم :
کمکهای پرداختی
کمکهای پرداختی به مشمولین این طرح سال 80 بالغ بر 3/689 میلیارد ریال شامـل 1/679 مـیلـیارد ریال(5/98 درصد) کمکهای نقدی و 2/10 میلیارد ریال (5/1 درصد) کمکهای غیر نقدی بوده است
این کمک ها از سال 76 تا سال 80 بطور متوسط سالیانه 5/22 درصد رشد داشته است. و در سال 1381 جمع این کمک ها به بیش از 5/712 میلیارد ریال رسید
بخش پنجم
امور بیمه و خدمات بهداشتی و درمانی اقشار نیازمند
این کمیته با عنایت به اهمیت موضوع و نیاز ضروری محرومان جامعه، از بدو تشکیل و مطابق اساسنامه مصوب و بنا به دستورات موکد مسئولین محترم نظام، بخصوص حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به محرومان تحت پوشش و نیازمندان غیر تحت پوشش را در زمره برنامه های اصلی و ماموریتهای محوله خود قرار داده و دراین ارتباط خدمات موثری ارائه داده است با تصویب قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور در آبانماه سال 1373 که به موجب آن وظیفه بیمه نمودن اقشار نیازمند جامعه را بعهده کمیته امداد امام خمینی (ره) محول نموده، این نهاد با استفاده از تجارب موفق گذشته که از اجراء این بخش از ماموریتها و رسالتهای قانونی خود بدست آورده بود جهت اجراء دقیق و کامل بیمه خدمات درمانی اقشار نیازمند، مطالعات و تحقیقات گسترده ای را با همکاری و همفکری صاحب نظران مجرب خارج از امداد و مدیران و کارشناسان ستادی و اجرایی امداد شروع نمود و با استفاده از تجربیات مکتسبه طی دو سال اجرای بیمه خدمات درمانی اقشار نیازمند و همچنین مطالعات تطبیقی و مقایسه ای سیستم ها و روشهای مختلف بیمه درمان که در جهان و کشور متداول بوده است و بمنظور جلوگیری از تضییع حقوق محرومان و حفظ شان و منزلت آنها و صرفه و صلاح دولت و امداد امام نهایتاً "طرح بیمه درمان مبتنی بر پزشک خانوادها" را بعنوان طرح برتر انتخاب نموده و پس از تصویب مراجع ذیصلاح به مرحله اجراء در آورد.
در این مسئولیت درمان و راهنمایی بیمه شده را یک نفر پزشک متعهد، با تجربه و دارای حسن شهرت که در نزدیکترین مکان محل سکونت خانواده استقرار دارد و توسط بیمه شده بعنوان "پزشک خانواده" انتخاب گردیده بعهده دارد و بیمه شده در صورت نیاز به ادامه درمان، از طریق سیستم ارجاع، خدمات درمانی مختلف را دریافت می نماید.
قسمت اول:
تعداد و مشخصات بیمه شدگان
در پایان سال 1380 تعداد 5346606 نفر از اقشار نیازمند جامعه، شامل 2732603 نفر (1/51 درصد) شهری و 2614003 نفر (9/48 درصد) روستایی، تحت پوشش بیمه خدمات درمانی این نهاد قرار گرفته اند. و در سال 1381 تعداد بیمه شدگان نزدیک به 1/ 4 میلیون نفر در قالب قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور قرار گرفتند.
قسمت دوم :
ارائه خدمات نقاهتگاهی به محرومان طی سال 1380
تعداد 29604 نفر بیمار و 32150 نفر همراه که جهت ادامه معالجه به شهرستانهای دیگر اعزام شده بودند بصورت شبانه روزی از خدمات 8 نقاهتگاه بهره مند شده اند.این نقاهتگاهها در مراکز استانهای اصفهان، سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، تهران، بوشهر و منطقه بشاگرد دائر می باشند.
بخش ششم:
خدمات فرهنگی و آموزشی
محورهای اساسی فعالیتهای فرهنگی کمیته امداد عبارتند از:
1ـ فرآهم آوردن تسهیلات و امکانات لازم برای ادامه تحصیل دانش آموزان، دانشجویان و طلاب تحت پوشش.
2ـ رسیدگی به مسائل آموزشی و تربیتی دانش آموزان، دانشجویان و طلاب تحت پوشش.
3ـ برگزاری اردوهای تربیتی و آموزشی ویژه دانش آموزان و دانشجویان تحت پوشش.
4ـ برگزاری اردوهای زیارتی مشهد مقدس ویژه سالمندان تحت پوشش. 5ـ تلاش و کوشش در جهت رشد و اعتلای فرهنگ اصیل اسلامی در بین خانواده های تحت پوشش با برگزاری کلاسهای آموزشی، آموزش مکاتبه ای، انجام کارهای هنری، برگزاری مراسم و مجالس مختلف و … گرچه فعالیتهای فرهنگی امداد حول محورهای مختلفی صورت می گیرد اما مهمترین اقدام، فراهم آوردن تسهیلات و امکانات لازم برای ادامه تحصیل محصلین، دانشجویان و طلاب تحت پوشش می باشد، لذا بسیار مناسب است که نگاهی هر چند مختصر به وضعیت محصلین، دانشجویان و طلاب تحت پوشش داشته باشیم.
قسمت اول:
اطلاعات دانش آموزان تحت پوشش 1ـ تعداد دانش آموزان تحت پوشش: در پایان سال 1380 (سال تحصیلی 81-80) تعداد 1065760 نفر دانش آموزان تحت پوشش این نهاد قرار داشته اند که نسبت به رقم مشابه سال قبل 3/0 درصد افزایش نشان می دهد، این افزایش نسبت به تعداد محصلین (سال تحصیلی 77-76) به میزان 6/20 درصد می باشد. به طور کلی از سال تحصیلی 77-76 تا سال تحصیلی 81-80 بطور متوسط سالیانه 8/4 درصد به تعداد دانش آموزان تحت پوشش افزوده شده است. از کل محصلین تحت پوشش در پایان سال 80 تعداد 612445 نفر (5/57 درصد) روستایی و تعداد 453315 نفر (5/42 درصد) شهری بوده اند. از نظر جنسیت تعداد 514705 نفر (3/48درصد) دانش آموزان دختر و تعداد 551055 نفر (7/51 درصد) مابقی پسر بوده اند. و درسال 1381 جمع 05/1 میلیون نفر از دانش آموزان و 5/19 هزارنفر از دانشجویان متعلق به خانواده های تحت پوشش دارد قسمت دوم: اطلاعات دانشجویان و طلاب تحت پوشش 1- تعداد دانشجویان و طلاب تحت پوشش: در پایان سال 1380 (نیمسال دوم سال تحصیلی 81-80) تعداد 23986 نفر از دانشجو و طلاب علوم دینی تحت حمایت این نهاد قرار داشتند که این رقم نسبت به رقم مشابه سال تحصیلی 80-79 معادل 11 درصد کاهش داشته است. که این درصد کاهش برای خواهران 9/8 درصد و برای برادران 5/13 درصد بوده است.
از مجموع 23986 نفر دانشجو و طلبه تحت پوشش، تعداد 13300 نفر (4/55 درصد) را خواهران شامل شده و این افتخاری بس بزرگ برای این نهاد می باشد که توانسته این تعداد از دختران خانواده های فقیر و بی مکنت را که بطور معمول نمی توانستند اصلاُ مدرسه بروند ، راهی دانشگاه نماید. 2 – دانشجویان تحت پوشش فارغ التحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی 81-80 تعداد 2328 از دانشجویان تحت پوشش فارغ التحصیل شده اند که تعداد 1142 نفر (1/49 درصد) آنها را دختران دانشجو تشکیل می دهند. همچنینی طی این سال تعداد 81 نفر از دانشجویان تحت پوشش شامل 31 نفر دختر بنا به دلایل مختلف از جمله ازدواج و وارد بازار کار شدن ترک تحصیل نموده اند. از طرفی در این سال تعداد 2352 نفر دانشجوی تحت پوشش در حال تحصیل در ترم آخر مقطع تحصیلی خود میباشند قسمت سوم:
اردوی دانش آموزان و مددجویان خارج از کشور به منظور ارتقاء سطح فرهنگی افراد و خانواده های تحت پوشش خارج از کشور و آشنا نمودن هر چه بیشتر آنها با فرهنگ اصیل اسلامی و ایجاد روحیه تعاون، همکاری، شناخت و شکوفایی استعداد و توانایی دانش آموزان، سلسله اردوهای تربیتی برای دانش آموزان و افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) خارج از کشور تدارک دیده شده است.
بر این اساس طی سال 1380 تعداد 414 نفر دانش آموز و مددجو اساتید دانشگاه، شخصیتهای فرهنگی و روزنامه نگاران از کشورهای لبنان، سوریه ، جمهوری آذربایجان و قزاقستان در قالب اردوهای تربیتی ، زیارتی و سیاحتی وارد کشور عزیزمان ایران شده اند. شرکت در کلاسهای احکام اسلامی و آموزش قرآن، شرکت در نمازهای جماعت، بازدید از جاهای دیدنی شهرهای مختلف، زیارت مرقد مطهر حضرت امام رضا (ع) ، زیارت حرم مطهر حضرت معصومه (س) و آستان مقدس شاه چراغ (ع)، زیارت مرقد مطهر امام خمینی (ره)، از جمله برنامه های این اردوها بوده است. در این مورد گزارش تکمیلی در بخشهای فرهنگی گزارش برنامه حمایت محرومان خارج از کشور آورده شده است.
قسمت چهارم: اردوهای زیارتی مشهد مقدس و سایر اماکن مقدس، ویژه سالمندان طی سال 80 سال تعداد 15222 نفر سالمند مشتاق زیارت مرقد مطهر حضرت امام علی ابن موسی الرضا امام هشتم (ع)، آستان مقدس شاه چراغ (ع)، مرقد مطهر حضرت معصومه (س)، مرقد مطهر حضرت امام خمینی (ره)، مسجد جمکران و سایر اماکن مقدس که در طول عمر خود به آن نایل نگشته بودند موفق به این فیض عظمی شده و در اردوهای زیارتی برگزار شده از سوی کمیته امداد امام شرکت جستند0 تعداد سالمندان شرکت کننده در اردوهای زیارتی مشهد مقدس 3481 نفر شامل 357 نفر مرد و 3124 نفر زن بوده، که از 19 استان شرکت نموده اند. از مجموع 3481 نفر فوق تعداد 297 نفر مربوط به کشورهای لبنان، سوریه، جمهوری آذربایجان و قزاقستان می باشد.
قسمت پنجم:
خوابگاههای طرح جداسازی محصلین خانواده معتاد یکی از راههایی که استکبار جهانی در جهت خدشه دار کردن انقلاب اسلامی به آن اهتمام می ورزد نابود کردن افراد خانواده از طریق به اعتیاد کشاندن آنها به مواد افیونی می باشد.
این نهاد نیز به منظور دفع آفات و عدم ابتلاء فرزندان معصوم و بی گناه خانواده معتاد به مواد مخدر و تامین محیطی امن و آسوده اقدام به ایجاد 5 خوابگاه (شامل 4 خوابگاه دخترانه) در استانهای تهران، خراسان، سیستان و بلوچستان، فارس و کرمان نموده که تعداد 301 نفر از دانش آموزان خانواده معتاد شامل 264 نفردخترو37 نفرپسرازمزایاوامکانات این خوابـگـاههـا بـهره مندشده اند.
بخش هفتم : برنامه خودکفایی مدد جویان فعالیتهای این نهاد در زمینه خودکفایی مددجویان حول محورهای زیر متمرکز است: 1 ـ پرداخت وامهای خودکفایی، تهیه و واگذاری مواد اولیه و وسیله کار 2ـ رسیدگی و نظارت بر فعالیتهای خودکفایی خانواده ها. 3ـ ارائه آموزشهای فنی و حرفه ای.
4ـ کاریابی برای مددجویان و ایجاد زمینه های لازم برای جذب مددجویان آموزش دیده در بازار کار. 5ـ ایجاد زمینه استفاده مددجویان از محل تسهیلات تبصره 3 و سایر تبصرههای قانون بودجه.
6ـ ایجاد زمینه دریافت وام توسط زنان روستایی سرپرست خانوار "طرح حضرت زینب (س)"
7ـ تهیه مقدمات لازم برای خودکفایی جمعی و گروهی، از طریق کارگاههای آموزشی و تولیدی
8- 8- تامین فضای خودکفایی.
قسمت اول:
تعداد و مبلغ وامهای خودکفایی پرداختی: از مجموع کل مبلغ وام خودکفایی پرداختی طی سال 80 مبلغ 2/175 میلیارد ریال (3/50 درصد) در اختیار خانواده های تحت پوشش طرح مددجویی و خانواده زندانیان، مبلغ 1/89 میلیارد ریال (6/25 درصد) در اختیار خانواده های تحت پوشش طرح شهید رجایی، مبلغ 0/43 میلیارد ریال (4/12 درصد)، در اختیار خانواده های معدومین و سایر اقشار غیر تحت پوشش قرار گرفته است و مبلغ 6/40 میلیارد ریال (7/11درصد) ما بقی نیز بابت طرحهای قبلی پرداخت شده است. از مجموع 35095 خانوار جدید دریافت کننده وام خودکفایی تعداد 21377 خانوار (9/60 درصد) مددجویان عادی و خانواده زندانیان تحت پوشش، تعداد 9208 خانوار (2/26 درصد) تحت پوشش طرح شهید رجایی، تعداد 4510 خانوار (9/12درصد) اعضای خانواده معدومین و سایر اقشار نیازمند غیر تحت پوشش بوده اند.
از نظر محل سکونت خانوار های جدید دریافت کننده وام خودکفایی، تعداد 11855 خانوار (8/33درصد) شهری و تعداد 23240 خانوار (2/66درصد) روستایی بوده اند. وامهای خودکفایی پرداختی از تنوع زیادی برخوردار بوده که طرحهای قالیبافی، گلیم و جاجیم بافی، خیاطی و گلدوزی، گاوداری، گوسفندداری و کشاورزی ارقام عمده را به خود اختصاص داده اند. قسمت دوم:
تعداد خانوار های خوکفا شده: در طی سال 80 تعداد 1733 خانوار با جمعیت 7906 نفر از تحت پوششهای طرحهای خودکفایی با دریافت امکانات خودکفایی به مرحله خودکفایی کامل رسیده و از تحت پوشش خارج شده اند. این تعداد نسبت به رقم مشابه سال قبل که 1877 خانوار بوده 7/7 درصد کاهش داشته است.
علاوه بر تعداد فوق تعداد 1167 خانوار دیگر با جمعیت 6379 نفر نیز دلیل اشتغال بکار سرپرست خانوار به مرحله خودکفایی رسیده و از تحت پوشش خارج شده اند. بطور کلی در طی سال 1380 تعداد 2900 خانوار به مرحله خودکفایی کامل رسیده و از تحت پوشش خارج شده اند و تعداد 3774 خانوار دیگر با جمعیت 17955 نفر به مرحله نیمه خودکفایی رسیده و از حالت مستمری بگیری امداد خارج شده اند. هر چند که کماکان از سایر خدمات امداد برخوردار می باشند.
قسمت سوم:
تعداد و متراژ قالی، گلیم و جاجیم بافته شده و تعداد دارقالیدر حال کار: در پایان سال 80 تعداد دستگاههای دار قالی در حال کار بیش از 20197 هزار دستگاه بوده که از این تعداد 521 دستگاه در کارگاههای امداد و مابقی در منازل مددجویان بوده است. دراین سال مددجویان تحت پوشش طرحهای خودکفایی نسبت به بافت 15204 تخته زیرانداز بافتنی به متراژ 60757 متر مربع اقدام نموده اند که شامل : تعداد 12512 تخته فرش (قالی) به متراژ 53206 متر مربع، تعداد 1885 تخته گلیم به متراژ 5494 متر مربع، تعداد 455 تخته جاجیم به متراژ 1800 متر مربع و تعداد 352 تخته سایر زیر اندازهای بافتنی به متراژ 257 متر مربع می باشد.
قسمت چهارم:
تعداد دام و طیور در اختیار خانوارهای تحت پوشش طرحهای خودکفایی در پایان سال:
بحمدالله با همت و تلاش امدادگران عزیز و اجرای موفقیت آمیز طرحهای خودکفایی در پایان سال 80 جمعاً تعداد 1714865 راس دام (شامل 119309 راس گاو و گوساله، 1094419 راس گوسفند، 500454 راس بز، 303 راس گاومیش و 380 نفر شتر) 203751 قطعه طیور، 18295 کندوی زنبور عسل و 106764 قطعه آبزی در اختیار خانوارهای تحت پوشش طرحهای خودکفایی قرار داشته که از محصولات تولیدی آنها در جهت کسب درآمد استفاده میگردد.
قسمت پنجم: طرح حضرت زینب (س): طبق طرحی که از طریق بانک کشاورزی با همکاری کمیته امداد امام خمینی باجراء گذاشته شد، طی سال 80 به تعداد 2292 نفر زن روستایی سرپرست خانوار معادل 1/5 میلیارد ریال وام جهت اشتغال در زمینه های کشاورزی، دامداری. قالیبافی، جاجیم بافی، خیاطی و گلدوزی، صنایع دستی، کسب و سایر طرحهای تولیدی پرداخت شده است.
بخش هشتم: برنامه امداد به آسیب دیدگان کشور ایران از جمله حادثه خیزترین کشورهای جهان محسوب می گردد که هر ساله شاهد بروز حوادثی نظیر سیل، زلزله، طوفان و … می باشد، متاسفانه غالب آنها خسارات مالی و جانی فراوانی را برای هموطنان عزیزمان به دنبال دارند. در این بین محرومین به دلیل عدم برخورداری از خانه های مستحکم و سایر امکانات مقابله با بلایا و حوادث، بیش از دیگران آسیب دیده و متحمل خسارت و ناراحتی می شوند. کمیته امداد امام خمینی در اغلب حوادث به یاری آسیب دیدگان شتافته و با تمام امکاناتش خدمات مفید و موثری را به آنها ارائه می نمایند.
در سال 80 مبلغ 13 میلیارد کمک به صورت نقدی و کالا به 15117 خانوار با جمعیت 53858 نفر خسارت دیده ناشی از حوادث پرداخت شده است. از مجموع کمکهای فوق مبلغ 8 میلیارد ریال (5/61 درصد) به سیل زدگان، مبلــغ 2/415 میلیون ریال (2/3 درصد) به زلزله زدگان، مبلغ 6/4 میلیارد ریال (3/35 درصد) به سایر خسارت دیدگان ناشی از حوادث از قبیل طوفان، آتش سوزی و … پرداخت شده است. کمک به سیل زدگان استان گلستان سیل سال 1380 در استان گلستان خرابیها و نابسامانیهای فراوانی در ابعاد مالی و جانی بجای گذاشت که خوشبختانه با جدیت و تلاش دولت خدمتگذار و ملت مسلمان همیشه در صحنه کشور، خسارات مالی عمدتاً در حال جبران می باشد، اما آنچه جای تاسف دارد تلفات انسانی می باشد که خلا بزرگی را از نظر عاطفی و سایر ابعاد برای بازماندگان بوجود آورده که غیر قابل جبران است. بنابر بررسیهای بعمل آمده توسط دستگاههای اجرایی و ستاد حوادث غیر مترفبه استان متاسفانه در اثر وقوع حادثه سیل در روز جمعه 19/5/1380 تقریباً دو هزار خانوار با جمعیت 10 هزار نفر دچار آسیب و خسارت شده اند که ارزش ریالی خسارت وارده در زمینه های مختلف بالغ بر 680 میلیارد ریال تخمین زده شده است. در این میان بیشترین خسارت به شهرستان مینودشت و بخش کلاله وارد شده است. کمیته امداد امام خمینی (ره) در سال 1380 در تمامی استانهای کشور با ایجاد پایگاه، اقدام به جمع آوری هدایای مردمی، جهت یاری رساندن به هموطنان آسیب دیده این استان نمود.
ارزش ریالی کل کمکهای جمع آوری و ارسال شده بالغ بر 3/5 میلیارد ریال شامل 95/1 میلیارد ریال وجه نقد و طلا و جواهرات، 555 میلیون ریال مواد خوراکی، 27/1 میلیارد ریال کفش و لباس، 766 میلیون ریال انواع لوازم خانگی، فرش و انواع زیرانداز و 787 میلیون ریال سایر کمکها از قبیل لوازم التحریر، مواد پاک کننده و بهداشتی و … بوده است. شایان ذکر است استانهای گلستان، خراسان و مازندران با جمع آوری کمکها به ترتیب به ارزش 963، 508 و 489 میلیون ریال بیشترین میزان را بخود اختصاص داده اند .
به منظور یاری رساندن به اقشار محروم جامعه و هدایت انگیزه کمکهای مردمی، در قالب فروض و توصیه های دین مبین اسلام در این جهت و رفع محرومیت به طریق اولی، کمیته امداد اقدام به اجرای طرح صدقات در اواخر سال 1364 نمود. گرچه اخذ کمکهای مردمی از سال تاسیس کمیته امداد رایج بوده و هم اکنون نیز در کنار طرح مذکور کمکهای مردمی و سازمانها، به شیوه های دیگری جمع آوری می گردد، اما بهینه تر کردن موضوع، اجرای ا ین طرح را الزامی ساخته است. حسب توصیه برخی از بزرگان و مسئولین، طرح صدقات بر اساس اهداف ذیل، به اجرا در آمده است: الف: تشویق و ترغیب افراد جامعه در اجرای آیات و احادیث وارده در رابطه با صدقات مستحبه. ب ـ ایجاد تسهیلات لازم جهت جذب کمکهای مردمی و رساندن آن کمکها به محرومین و مستمندان واقعی، یا به عبارتی دیگر به وجود آوردن اولی ترین مکان برای تمرکز اعانات، صدقات و سایر کمکهای مردمی. ج ـ مبارزه منفی با متکدیان حرفه ای که اکثراً بی نیاز بوده و عمدتاً از عواطف و روحیه دینی و مذهبی مردم سوء استفاده می کنند.
د ـ تامین زندگی محرومان، مستمندان و درماندگان از طریق صحیح و متناسب با نیاز آنان، از قبیل اعصای سرمایه کار، اعطای جهیزیه، تامین مسکن، ایجاد زمینه اشتغال و کار یا اعطای مستمری ماهیانه بطوری که نه به شخصیت و حیثیت مستمندان و دریافت کننده کمک لطمه وارد آید، نه افراد سودجو بتوانند سوء استفاده نمایند.
قابل ذکر می باشد کمک های مردمی به محرومان و نیازمندان منحصر به موارد فوق الذکر نبوده و این عزیزان همواره کمکهای خود را به حساب 3333 بانکهای ملی، ملت، صادرات و سپه واریز نموده یا در تمامی ایام سال، خصوصاً ایام مبارکه پانزدهم تا بیست و یکم ماه رمضان (هفته کمک به مستضعفین) در اختیار کمیته های امداد امام خمینی سراسر کشور قرار می دهند. مضافاً بر اینکه برخی وجوهات امانی که مورد مصرف خاصی نیز دارد در اختیار این نهاد قرار می گیرد
رقم کل درآمدهای اختصاصی و وجوه امانی سال 1380 این نهاد 9/486 میلیارد ریال بوده است که مبلغ 5/356 میلیارد ریال (2/73 درصد) آن درآمدهای محلی، کمکهای مردمی، درآمد موسسات تابعه، کمک سازمانها و نهادها و درآمد صندوقهای صدقات و مبلغ 4/130 میلیارد ریال (8/26 درصد) مابقی وجوهات امانی بوده است. علاوه بر مبالغ فوق کمیته امداد خارج از کشور نیز در این سال معادل 3/52 میلیارد ریال درآمد اختصاصی داشته اند.
کمک به زلزده زدگان بم درطی زلزله هولناک بم که منجر به کشته و مجروح شدن ده هاهزارتن از هموطنان ما شد کمیته امداد امام خمینی با توجه به پشتیبانی مردمی توانست کمک بسیار زیادی را برای آن عزیزان فراهم نماید که در مجموع کمکهای نقدی وغیر نقدی اعلام شده از سوی آن کمیته تا تاریخ 30/3/1383 مبلغ 5/303 میلیارد ریال می باشد که مبلغ 79 میلیارد ریال به صورت نقدی و مبلغ 5/224 میلیارد ریال بصورت غیر نقدی جمع آوری گردیده است . بر اساس گزارش ارائه شده توسط آن کمیته از مبالغ نقدی و غیر نقدی مبلغ 4/162 میلیارد ریال آن به منطقه مصیب زده بم ارسال شده است و هم اکنون هم آن کمیته مشغول فعالیت در آن منطقه می باشد.
بخش نهم درآمدهای اختصاصی امداد امام الف: درآمدهای اختصاصی کمیته امداد امام خمینی (ره) خارج از کشور: درآمدهای اختصاصی کمیته امداد خارج از کــشور در ســـال 1380 افزون بـر 8/32 65 هزار دلار معادل 3/52 میلیارد ریال بــوده اسـت کــه از این مجموع 4/51 میلیارد ریال مربوط به کشور لبنان، 8/885 میلیون ریال مربوط به کشور سوریه، 2/15 میلیون ریال مربوط به کشور تاجیکستان و 1/2 میلیون ریال مربوط به کشور جمهوری آذربایجان بوده است.
ب: جشن نیکوکاری چند روزی قبل از عید سال 1381 به ابتکار صدا و سیما برنامه جشن نیکوکاری مطرح و مورد مردم میهمان قرار گرفت. لذا کمیته امداد امام خمینی به عنوان مجری طرح در روز 16 اسفند ماه 1380 در تمام کشور اقدام به جمع آوری هدایای مردمی و سپس در روزهای بعد از آن اقدام به توزیع هدای در بین محرومان نمود. هدایای جمع آوری شده اعم از وجه نقد، طلا و جواهرات، البسه و پوشاک، مواد خوراکی و دهها قلم کالای دیگر جمعاً افزون بر 3/21 میلیارد ریال ارزش داشته است.
ج :برنامه جشن عاطفه ها با به صدا درآمدن زنگ عاطفه ها در مدارس در شهریور ماه سال 1380 شاهد حضور مردم نیکوکار جهت کمک له مستمندان بودیم .
این برنامه با همکاری سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و وزارت آموزش و پرورش به منظور جمع آوری کمکهای و هدایای مردمی، سازمانها و دوایر دولتی جهت یاری رساندن به دانش آموزان نیازمند توسط کمیته امداد امام خمینی (ره) در سراسر کشور اجرا شد.70 در صد هدایا جمع آوری شده جهت توزیع بین دانش آموزان نیازمند در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار گرفت و 30 درصد مابقی توسط دفاتر امداد، جهت دانش آموزان خانواده های تحت پوشش امداد با تهیه و در اختیار گذاردن لوازم التحریر، کیف و کفش، پوشاک و … به مصرف رسید.
کل ارزش ریالی هدایای جمع آوری شده معادل 3/13 میلیارد ریال شامل: 0/7 میلیارد ریال وجه نقد، طلا و جواهرات و تعهدات، مبلغ 2/1 میلیارد ریال لوازم التحریر، کیف و وسایل آموزشی، مبلغ 3/4 میلیارد ریال کفش و لباس مبلغ 812 میلیون ریال نیز سایر اقلام بوده است .
بطور کلی طی 7 سال گذشته 95/64 میلیارد ریال هدایای مردمی در جریان جشن عاطفه ها جمع آوری و بین دانش آموزان محروم توزیع شده است .
د ـ جمع آوری و توزیع فطریه و کفاره کمیته امداد امام خمینی به منظور یاری رساندن به اقشار محروم جامعه و هدایت انگیزه کمکهای مردمی در قالب توصیه های دین مبین اسلام در این جهت و رفع محرومیت به بهترین شیوه ممکن همه ساله در روز عید سعید فطر اقدام به جمع آوری فطریه و کفارات روزه داران و امت مسلمان و خداجوی کشور و توزیع آن بین بین خانواده های محروم و نیازمند و آبرودار می نماید.در این راستا در سال 80 بالغ بر 2/6 میلیارد ریال فطریه شامل 8/5 میلیارد ریال (94 درصد)فطـریه عام و 9/369 میلیون ریال (6 درصد) فطریه سادات توسط امت حزب الله در اختیار این نهاد قرار گرفته است. علاوه بر مبالغ فوق در این سال افزون بر 5/539 میلیون ریال نیز در قالب کفاره شامل مبلغ 4/50 میلیون ریـال (3/9 درصد) کــفاره عــمد، 1/487 میلیون ریال (3/90 درصد) کفاره غیر عمد و 2 میلیون ریال (4/0 درصد) کفاره جمع جهت پرداخت به نیازمندان در اختیار کمیته امداد امام قرار گرفته است.
ح – جمع آوری و توزیع هدایا و نذورات عید سعید قربان کمیته امداد امام خمینی (ره) بعنوان یک نهاد مطمئن و مورد اعتماد مردم مسلمان و نوع دوست ایران بنا به سفارش بزرگان به منظور یاری رساندن هر چه بیشتر و بهتر به اقشار محروم جامعه و هدایت انگیزه کمکهای مردمی در قالب فروض و توصیه های دین مبین اسلام، در سال 1380 در عید سعید قربان اقدام به جمع آوری هدایا و نذورات مردم و توزیع آن بین محرومین و نیازمندان واقعی نموده است. ارزش ریالی نذورات جمع آوری شده در عید سعید قربان سال 1380 افزون بر 5/702 میلیون ریال شامل 8/377 میلون ریال وجه نقد، 9227 کیلو گوشت به ارزش 7/219 میلون ریال ، 296 راس دام زنده به ارزش 2/102 میلیون ریال و سایر هدایا به ارزش 8/2 میلیون ریال بوده است. ارزش ریالی نذورات جمع آوری شده در سال 1380 در مقایســه با ســال 1379 معادل 6/70 درصد افزایش داشته است. بطور کلی طی 6 سال اجرای طرح جمع آوری و توزیع هدایا و وجوهات عید سعید قربان، مبلغ 6/2 میلیارد ریال هدایا جمع آوری و بین نیازمندان واجد شرایط توزیع شده است.
بخش دهم: اقدامات مرتبط با امور نمایندگان و مجلس شورای اسلامی دفتر امور مجلس بعنوان جایگاهی در جهت ایجاد و بسط ارتباطات فیمابین امداد امام و مجلس شورای اسلامی و ساماندهی آن ارائه گرد فعالیت های متنوعی است که اهم آنها در سال 80 بشرح ذیل بوده است: 1ـ دریافت، بررسی و ارجاع 12321 فقره مکاتبات نمایندگان مجلس با دفتر مرکزی کمیته امداد (شامل 11901 مورد مکاتبه امور مددجویی و 420 مورد مکاتبه مسائل اداری) و پیگیری و پاسخگویی اقدامات انجام شده به نمایندگان مکاتبه کننده. 2ـ دریافت، بررسی و اقدام 42000 مورد مکاتبه مستقیم نمایندگان مجلس توسط ادارات کل استانها.
3ـ ایجاد زمینه حضور اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در نهاد متبوع و ارائه گزارش فعالیتها و برنامه های امداد توسط مقام محترم سرپرستی به ایشان. 4ـ ایجاد زمینه حضور مقام محترم سرپرستی و تعداد یاز معاونین و مدیران کل در کمیسیون تلفیق رسیدگی به بودجه سال 81 و کمیته های تخصصی مربوط جهت ارائه نظرات و پیشنهادات نهاد متبوع.
5ـ برنامه ریزی و اقدام جهت ملاقات 43 تن از نمایندگان مجلس با مقام محترم سرپرستی امدام امام. 6ـ تمهید مقدمات حضور و بازدید 172 تن از نمایندگان مجلس از دومین نمایشگاه تخصصی دستاوردهای مددجویان امداد امام.
7 ـ برقراری 1722 مورد ارتباط از سوی ادارات کل استانها با 163 تن از نمایندگان برای بازدید از طرحها و فعالیتهای امداد، شرکت در گردهمایی ها و ارائه مشکلات و تنگناها. 8ـ تهیه و تنظیم وارائه چهار لایحه به دولت و مجلس شورای اسلامی . 9ـ تهیه و انتشار 30 شماره گزارش هفتگی مجلس شورای اسلامی و ارسال آن برای مسئولین امداد امام با هدف اطلاع رسانی از روند قانون گذاری و آشنایی همکاران گرامی با دیدگاهها و مواضع نمایندگان مجلس.
بخش یازدهم :
برنامه تامین خدمات حمایتی خاص الف: اطعام و افطاریه محرومین
در ماه مبارک رمضان سال 80 تعداد 2110557 نفر مددجـو،دانشـجو و دانش آموز تحت پوشش و افراد خانواده محترم شهدا ، در منزل یا محل کمیته های امداد ، اطعام و افطاریه داده شده یا کمکهای نقدی وکالایی بین آنها توزیع شده است.
همچنین به جهت ایجاد ارتباط نزدیکتربین مسئولین و محرومین دربرخی از مراسم ، مسئولین وروحانیون نیز دعــوت شده انـدکه اثـرات بسیـار مثبتی در پی داشته و بعضا به رفع مشکلات مددجویان منجرگشته است.
از مجموع افراداطعام و افطاریه داده شده تعداد 1720997نفر (5/81درصد)مددجویان تحت پوشش ، تعداد 345496 نفر(4/16درصد) دانش آموزان،دانشجویان و طلاب تحت پوشش و 44064 نفر(1/2درصد) مسئولین ، افرادخیر ، خانواده محترم شهدا ، ایثارگران و آزادگان بوده اند. تعداد افراد اطعام و افطاریه داده شده درسال 80در مقایسه با آمار مشابه سال 9/5 درصد افزایش و در مقایسه با آمار سا ل 78 حدود 8/19 درصد افزایش داشته است. طی سال 80 جهت اطعام و افطاریه مددجویان افزون بر 9/9 میلیاردریال هزینه شده است که نسبت به رقم مشابه سال قبل حدود1/22درصدافزایش داشته است
در این سال علاوه بر اطعام و افطاریه مددجویان ، 1/451 میلیون ریال وجه نقد و مقدار زیادی موادخوراکی شامل 6/645هزار پرس غـذای گـرم،6/568 تن برنج و حبوبات ،3/36 تن قند و شکر و چای ، 8/200 تن روغن ،2/185تن گوشت و2/254تن سایرمواد خوراکی بعلاوه چندین قلم لوازم خانگی ، پوشاک و سایرکالاهای ضروری توسط استانها بین نیازمندان توزیع شده است .
ب ـ طرح جبران دیه و کمک به زندانیان بدهکار
این کمیته از سال 1366 با اجرا گذاشتن طرح جبران دیه ، برادران عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای بسیجی که درحین ماموریتهای ویژه و اضطراری بر اثر تصادف موجب نقص عضو و یا قتل فردی شده و ملزم به پرداخت دیه گشته اند و امکان پرداخت دیه نیز برایشان فراهم نیست کمکهای موثری نموده و آزادی بسیاری از آنها از زندان و بازگشت به آغوش گرم خانواده شان را موجب شده است . طی سال 1380 به تعداد 1132 نفر مبلغ 6/33 میلیارد ریال شامل 1/1 میلیاردریال کمـک بـلاعوض و5/32 میلیارد ریال وام قرض الحسنه پرداخت شده است.
طی سال 1366تا 1380سالانه بطور متوسط8/2درصد تعداد دریافت کننده دیه و 2/51درصدمبلغ دیه افزایش یافته است.
ج: ارائه خدمات مددکاری و مشاوره ای
انسان درهر زمان و مکانی دارای نوعی مشکل است . در واقع مشکل به بمعنای عام آن همِشه همراه انسان است . معمولا انسانها قدرت حل مشکلات خودشان را دارند و امکانات فیزیکی ، روانی ، اجتماعی ، عقلی واقتصادی که دراختیار هر انسانی قراردارداورادرحل مشکلات کمک میکند.
معمولا مددجویان به سه طریق مختلف با این نهاد تماس حاصل نموده و طرح مشکل می نمایند : 1ـ شناسایی توسط امدادگران 2ـ مراجعه مستقیم مددجو 3ـ معرفی توسط افراد و مراجع ذیصلاح.
شیوه تحقیق امداد به این صورت است که پس از مراجعه مددجو و طرح مشکل ، مددکاران (محققین) در اسرع وقت به محل سکونت وی مراجعه نموده وضمن آشنایی با خانواده وشنیدن مسائل و مشکلات و درد دلهای او به چهارطریق :1ـ مشاهده 2ـ مصاحبه 3ـ پرسشنامه 4ـ بررسی وضیت تاکنون زندگی وی اطلاعات دقیق و کاملی از مشخصات ، مسائل ، مشکلات ،تاریخچه مشکل ، علت بروز یا توسعه مشکل ، شیوهای کنترل یا حذف مشکل ، استعداها ، انگیزه و علایق ، زمینهای کاری ، میزان و نوع کمکهای مناسب حال مددجوو……….راثبت و ضبط نموده و با ذکر تشخیص خود از مشکل ، راه حلهای پیشنهادی را مطرح مینماید ، سپس توسط مسئول مربوط درخصوص وضعیت و نحوه کمک به مددجو تصمیم گیری می شود .
چنانچه مشکلات مددجو در حدی باشد که می بایست او را تحت پوشش قرار دهند ضمن انجام این کار نسبت به ارائه خدمات مشاورهای و راهنمائی ، پیگیری مسائل حقوقی و قضائی و ارائه سایر کمکها و خدماتی که در فصلهای دیگر توضیح داده شده اقدام میگردد. ضمنا برای اطلاع همیشگی و مستمر از وضعیت خانواده مددجو هر شش ماه یکبار یا حداقل سالی یکبار نسبت به وضعیت خانواده تحقیق مجدد بعمل می آید. و به این صورت همیشه اطلاعات آخرین وضعیت مددجو دراختیار است .
هـ ـ طرح بازگشت مهاجرین
لذا کمیته امداد امام خمینی (ره)با اجرای یک طرح ابتکاری و بی نظیر و تهیه مقدمات لازم از قبیل ساخت مسکن ، ایجاد شغل در روستاها و شناسایی مددجویان تحت حمایت ساکن شهرها که داوطلب بازگشت به روستاهستند، زمینه بازگشت خانوادهای مهاجر به روستاهای محل سکونت قبلی رافراهم آورده است. بر این اساس بسیاری ازمددجویان شهری که درشهردست نیاز به سوی امداد و دیگران دراز میکردند با اسکان در روستای محل زادگاه و یافتن شغل مناسب و آبرومند به مرحله خودکفایی و نتیجتاً مولد بودن رسیده اند.
اولین مرحله این طرح درسال72 باجرا گذاشته شد. در سال 80 تعداد 548خانوار باجمعیت 2155 نفرآمادگی خود را جهت بازگشت به روستا اعلام نمودند همچنین در این سال پس از انجام بررسیها و تمهید مقدمات لازم زمینه بازگشت تعداد 686 خانوار با جمعیت 2949 نفر از خانوارهای داوطلب به روستا و محل سکونت قبلی ، فراهم گردید. هزینهای انجام شده درسال80در این رابطه معادل7/10میلیاردریال بوده است که درقالب کمکهای مسکن و اشتغال و سایر کمکهای ضروری برای خانوارهاهزینه شده است.
وـ طرح حمایت از ایتام (طرح اکرام)
طرح اکرام طرحی است که از نیمه دوم سال 1378 توسط کمیته امداد امام خمینی (ره) باجرا درآمده است و بموجب آن حمایت ایتام به خیرین و حامیان علاقمند واگذارمی شود ، بدین صورت که هر حامی با پذیرفتن امر حمایت یک یا چند نفریتیم ، ماهیانه حداقل 50هزار ریال به حساب بانکی هرکدام ازآنان واریز می نماید.
کمیته امداد امام خمینی (ره) در پایان سال 80 تعداد 590343 فرزند یتیم خانوادهای تحت پوشش را تحت حمایت انواع خدمات خود داشته است. دراجرای طرح اکرام ، امر حمایت 39060 نیز یتیم را به تعداد 27964 حامی خیر و نیکوکار واگذار نموده است. این حامیان طی سال 80مبلغ 7/18میلیارد ریال به ایتام مورد حمایت خود پرداخت کرده اند.
1ـ حمایت ایتام توسط هیئت کافل الیتیم بخش دیگری از طرح اکرام توسط جمعی از مسلمانان خیر و نوع دوست مقیم کشور کویت موسوم به هیئت "کافل الیتیم جامع الحسین (ع)" با هدف کمک به ایتام مسلمان کشورهای ایران ، جمهوری آذربایجان ، تاجیکستان ، لبنان ، افغانستان توسط کمیته امدادامام خمینی(ره)باجرادرآمده است براساس این طرح هریکاز افرادهیئت،متکفل 15نفراز ایتام می باشند،که ایتام پسر تا سن 18سالگی و ایتام دخترتا قبل از ازدواج مورد حمایت قرارمیگیرند. طی سال 80 مبلغ 2/5 میلیاردریال کمک به تعداد6995نفراز ایتام 16 استان کشورومنطقه غرب استان تهران پرداخت شده است .
2ـ حمایت از ایتام توسط بنیاد کودک جمع دیگری از خیرین ایرانی مقیم خارج از کشور ( عمدتا کشور آمریکا ) حمایت تعداد 224 نفر یتیم از 6 استان کشور را بعهده گرفته اند و طی سال 80 مبلغ 662 میلیون ریال از طریق این نهاد به آنان پرداخت نموده اند. خیرین فوق الذکردر قالب موسسه خیریه بنیاد کودک همکاری دارند. این موسسه خیریه ازسال 1378فعالیت خود را شروع کرده است و طی سالهای 78 تا80 بالغ برمبلغ 1/1میلیاردریال به ایتام مورد حمایت خود از طریق این نهادپرداخت کرده است.
3ـ حمایت از ایتام سادات توسط موسسه عترت فاطمی
موسسه عترت فاطمی از نوع موسسات خیریه می باشـد که در شهریور 1378 با هدف کمک و مساعدت به ایتام سادات تاسیس گردید. بر همین اساس طی سال80تعداد765نفرازایتام سادات تحت پوشش امداد،شامل :417نفر دخترو348نفر پسردر17استان کشورراموردحمایت خودقرارداده است .
طی سال 80میزان کمکهایی که ازطریق موسسه مذکوربه این عزیزان پرداخت شده معادل 1/486میلیون ریال بوده است.
بخش دوازدهم:
برنامه ازدواج فرزندان خانوادهای تحت پوشش
ازدواج نوعی مصونیت از گناه و آلودگی روح است. ازدواج به عنوان راه حلی اجتماعی و پسندیده،وسیله ای برای سامان دادن وثبات زندگی واهرمی برای رهایی از پرتگاه پر مخاطره گناه وتباهیست .نادیده گرفتن امرازدواج و سستی بنیادآن در نزد جهان غرب،گواهی روشندر نمایش بی بندو باری و حرکت بی وقفه و برف آسا به سوی فسادو هرزگی و انحرافات اخلاقی است .
کمیته امداد به توصیه و تشویق بزرگان دست به ابتکار بسیار جالب و خدا پسندانه ای زده وازسال 1370کمک به اکر ازدواج و تهیه جهیزیه نوعروسان و تازه دامادها را درسطح بسیار وسیع آغاز نموده است.
1- تعداد زوج کمک شده
طی سال 1380 اقلام جهیزیه تعداد 63764زوج تهیه و مقدمـات ازدواج آنان عمدتا به صورت گروهی وبه مناسبتهای مختلف ازجمله اعیاد بزرگ اسلامی فراهم آمده است. 2- نوع حمایت مزدوجین از مجموع 38983 نوعروس که جهیزیه کامل دریافت کرده اند ، تعداد27335 نفر(1/70) عضو خانواده مددجویی و 11129نفر(5/28درصد) نو عروس دیگر عضو خانواده مددجویان تحت پوشش طرح شهیدرجائی و519نفر (3/1درصد) از نوعروسان غیر تحت پوشش امداد بوده اند. همسران تعداد 8797 نفر از نو عروسان فوق ، خود نیز از مددجویان تحت پوشش کمیته امداد بوده اند
3- برگزاری مراسم عروسی بصورت جمعی
طی سال 80 تعداد 129 مورد با هزینه 2/356 میلیون ریال مراسم عروسی مزدوجین بصورت گروهی و جمعی بمناسبتهای مختلف از جمله اعیاد بزرگ اسلامی در سراسر کشور برگزار گردیده در این مراسم تعداد 6715 نفر نوعروس و 5506 نفر داماد بهمراه اقوام نزدیک خود شرکت داشته اند و جمعی از مسئولین و امدادگران نیز درشادی آنان سهیم بوده اند.
بخش سیزدهم
طرحهای منطقه ای
الف ـ طرح عمران و توسعه بهکده رضوی بهکده رضوی نام آبادیی است واقع در 130 کیلومتری شمال غربی شهرستان بجنورد بخش مانه و سلمقان در حد فاصل رود اترک وانتهای جنگل گلستان بین مرز خراسان و استان گلستان که تقریبا دارای 60هکتار مساحت و375 خانوار با جمعیتی بالغ بر 1750 نفر می باشد.
این مرکز یکی از عمده ترین مراکز نگهداری مجذومین در کشور به شمار می رودکه تعداد200 نفر مجذوم شفا یافته در آن سکونت دارند. این مجتمع در خردادماه سال 1363 طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی به کمیته امدادامام خمینی (ره)واگذارگردید.
دربهکده مراکزی همچون : مخابرات ، بانک ملی ، پاسگاه ، مدارس ابتدائی ، راهنمائی ، متوسطه ، پمپ بنزین ، نانوایی ، شرکت تعاونی ، بازار روز ، سینما ،کتابخانه ، مسجد ، و340 ساختمان اداری ، اقتصادی، مسکونی وجود دارد و علاوه برآن سه روستای دشت گرگان، دامداری، سوقه به صورت مسکونی جزء روستاهای آن بشمارمی رود.
ب ـ طرح عمران وتوسعه بشاگرد بشاگرد به عنوان یکی از محرومترین نقاط کشور،منطقه ای است واقع در جنوب شرقی استان هرمزگان که ازنظرتقسیمات کشوری جزءمیناب وبندرجاسک بحساب می آید. این منطقه بدلیل بی توجهی های رژیم منحوس گذشته در فقر مطلق نگهداشته شده بود و انسانهای آن دیار همانند انسانهای اولیه زندگی میکردند. قبل از ورود امدادگران کمیته امداد امام خمینی به منطقه بشاگرددرآن منطقه خبری از جاده ، آب بهداشتی ، مدرسه ، حمام ، مسجد ، و سایر تاسیسات عمومی و امثالهم نبود ولی بواسطه اقدامات موثر و تحسین برانگیز این نهاد، منطقه بشاگردامروزی بابشاگردبیست سال قبل تفاوتهای اساسی و غیرقابل تصوری پیداکرده است.
کمیته امدادامام خمینی بشاگرد به مسئولیت حاج عبدالله والی و سایر با ایجاد 5 شاخه فرعی و استفاده از همکاری 115 نفرامدادگر تعداد1825خانوار تحت پوشش طرح مددجویی امداد با جمعیت 6915 نفر و تعداد2997 خانوار مشمول طرح شهیدرجایی با جمعیت 7982 نفر جمعا تعداد4822 خانوار با جمعیت 14897 نفر مددجوی ساکن در400 روستای منطقه محروم بشاگرد را زیر پوشش خود قرارداده وطی سال 80 جمعا معادل 8/11میلیاردریال کمک نقدی و کالایی به آنها پرداخت نموده است .
کمیته امدادامام خمینی بشاگرد همچون سایر امدادهای کشور در راستای قانون بیمه درمان همگانی و با هدف بیمه نمودن اقشار نیازمندجامعه طی سال 80 تعداد 14879 نفراز مددجویان تحت پوشش و سایر اقشار نیازمند را بیمه نموده و خدمات درمانی ارائه کرده است . هزینه درمان سال 80 این شاخه افزون بر یک میلیاردریال بوده که صرف بیمه درمان اقشار نیازمند ، درمان موردی و خدمات درمانی ویژه واداری ، تشکیلاتی درمان شده است.دراین سال تعداد 7126نفربیماروهمراه نیزدرنقاهتگاه متعلق به امداد سکونت یافته وازسرویس کامل بهره مند گردیده اند .
همچنین از طریق درمانگاه مستقر در منطقه طی این سال بیش از 25هزار بیمار معاینه ومداواشده یااز خدمات دندانپزشکی استفاده نموده اند. دراین منطقه12334نفرازدانش آموزان تحت پوشش این نهاد قراردارند که از تمامی خدمات آموزشی و فرهنگی باهزینه ای معادل 2/2 میـلـیاردریال بهره مند شده اند.
بخش چهاردهم
پرداخت وام قرض الحسنه
خوشبختانه این نوع وام در سالهای اخیربه همت افراد نیکوکاروازطریق صندوقهای قرض الحسنه درسطع وسیع پرداخت شده است.
این نهاد نیز بر حسب وظایف مهمی که از طرف مقام معظم رهبری عهده دارگشته به این مهم توجه خاصی نموده وازطریق واحدهای قرض الحسنه درحدامکانات خودبه رفع نیازمحرومین همت گمارده است.
از کل مبلغ3/254میلیاردریال وام قرض الحسنه پرداختی مبلغ9/45میلیارد ریال (0/18 درصد) در اختیار 52869 خانوار روستایی ومبلغ 4/208میلیاردریال (0/82درصد) در اختیار 95854 خانوار شهری قرار گرفته است.
بخش پانزدهم :
حمایت از محرومان خارج از کشور الف : برنامه حمایت از محرومان لبنان
در مـیان کشورهای اسلامی کشور لبنان خصوصا مردم مسلمان آن دیـار بر اثر جنگ داخلی و خارجی چندین ساله ای که به آنها تحمیل گشته بیشترین رنج و مصیبت را متحمل شده اند.لذا کمیته امداد امام خمینی از اواخر سال 1366 مطابق با 1407 کمیته های امداد امام خمینی لبنان تاسیس و رسما شروع به کار کردند .
1- تعدادواحدها، شهروروستاهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی تعداد واحدهای کمیته امدادامام خمینی لبنان درپایان 1380برابر 30 واحد بوده شامل یک واحد مرکزی ،6 شاخه اصلی ،5 شاخه فرعی ،17 موسسه ( شامــل مدرسه ، اردوگـاه، مرکز آموزشی و کتابــخانه ) و 1 واحد درمانگاه . همچنین تعداد 463 شهر و روستای لبنان تحت پوشش کمیته های امداد قرار داشته اند و مقایسه با سال قبل 7/6 درصد کاهش نشان می دهد.
2ـ تعداد کل تحت پوششها تعداد کل خانوارهای تحت پوشش کمیته های امداد لبنان در پایان 1380 اعم از دایمی، مقطعی و درمانی 4830 خانوار با جمعیت 11819نفر شامل افراد یتیم، سالخورده، زندانی، معتاد، مطلقه، عقب مانده، ار کارافتاده، نابینا، بیمار، محروم و بی سرپرست بوده است که انواع کمکها و خدمات موجود بهرمند شده اند .
3ـ کمکهای نقدی و کالایی تعداد 4830 خانوار با جمعیت 11819 نفرکه به صورت دایمی یا موقت تحت پوشش کمیته های امداد امام خمینی لبنان قرار داشته اند از انواع کمکهای نقدی و کالایی و خدمات استفاده کرده اند، نوع کمکهایی که در اختیار این افراد قرار گرفته عبارت از مستمری ماهانه، موادغذایی، البسه، و پوشاک، لوازم خانگی، کمک درمانی، کمک فرهنگی، کمک ازدواج، کمک مسکن، و سایر کمک های نقدی و کالایی و خدمات بوده است .
مجموع کمکهای پرداختی به مددجویان و هزینه های عملیاتی کمیته های امداد امام خمینی لبنان در سال 1380 افــزون بــر 28 میلیارد لیره لبنان معادل 56/18672743 دلار (33 میلیاردریال) بوده است .
5ـ خدمات فرهنگی
در پایان سال 1380 تعداد دانش آموزان ، دانشجویان و طلاب تحت پوشش کمیته های امداد امام خمینی لبنان 2943 نفر بوده که در مقایسه با سال قبل 8/18درصدکاهش داشته است .
از مجموع 2872نفر دانش آموز تعداد2004 نفر از محصلین درمقطع ابتدایی، تعداد 705 نفر در مقطع متوسطه و تعداد163نفر نیز در مقطع پایانی مشغول تحصیل بوده اند.
همچنین در همین سال تعداد 71 نفردانشجو و طلبـه نیز تحـت پوش قرار داشته اند که در مقایسه با سال قبل 53 درصد کاهش نشان می دهد
کمیته امداد امام خمینی (ره) در کشور لبنان از طریق 17مدرسه و موسسه فرهنگی وابسته به امداد شامل 1 مرکز فرهنگی،1 کتابخانه ،1 اردوگاه ، 6مدرسه ( مدرسه العلم و الخلق) ، مدرسه الشهید بحیجی ، مدرسه المعیصره و مدرسه ثانویه الاامام (قده)، مدرسه راشکیدا، مدرسه مهنیه الامام (قده)،4 مرکزآموزش (مرکز التاهیل بعلبک، مرکز التاهیل الهرمل، مرکز التاهیل النطبیه ومرکزالتاهیل بیروت) ، 4 مرکزنگهداری کودکان عقب مانده ذهنی و جسمی (الطفل المعاق بعلبک، الطفل المعاق النطبیه، الطفل المعاق الهرمل والطفل معاق بیروت) نسبت به نگهداری ، ارایه آموزشهای لازم درزمینه دینی، فرهنگی، اجتماعی وبهداشتی باهدف افزایش سطح آگاهی مددجویان و فرزندان آنان اقدام نموده است.
ب ـ برنامه حمایت از محرومان سوریه لذا کمیته امام خمینی (ره) به دستور مسولین نظام و باهماهنگی دستگاههای ذیربط به کمک و یاری محرومان و نیازمندان کشور سوریه و بخصوص ایتام این کشور شتافت .
ذیلا گزارش مختصری از فعالیتها و خدمات کمیته امداد خمینی (ره) در سوریه طی سال 1380هجری شمسی بدین شرح می باشد.
1ـ تعداد واحدهای امداد،شهرها و روستاهای تحت پوشش
کمیته امداد امام خمینی سوریه بطور کلی در8 شهر شامل 1ـ شهر دمشق 2ـ شهرحمص3ـ شهردرعا 4ـ شهر ادلب 5ـ شهر القنیطره 6ـ شهر حماه و دو شهردیگرو 76 روستا به کمک نیازمندان شتافته است و در نظر است انشاالله درآینده ای نزدیک این فعالیتهادرشهرها و روستاهای دیگر گسترش یابد.
2ـ تعداد کل تحت پوششها تعدادکل خانوارها تحت پوشش این نهاد در پایان سال 1380 اعم ازمستمری بگیر دایمی،درمانی ومقطعی 1494خانوار با جمعیت 6682نفر شامل یتیم، ناتوان، زندانی ،مطلقه،عقب مانده جسمی و ذهنی ،نابینا،بیمار،مستضعف، بی سرپرست ومهاجربوده است . واز انواع کمکها و خدمات کمیته امداد بهره مند شده اند. 3- خدمات فرهنگی
درسال تحصیلی 79-1378 تعداد 43930 نفر دانش آموز ، دانشجو و طلبه تحت پوشش این نهاد بوده است که تعداد 30655 نفر در مقطع ابتدایی،تعداد 8876 نفر در مقطع متوسطه، تعداد 4399 نفر درمقطع پایانی ( ثانوی) در حال تحصیل بوده اندو از انواع خدمات فرهنگی بهره مند شده اند. ج ـ برنامه حمایت از محرومان جمهوری آذربایجان
1. واحدهای امداد و روستا تحت پوشش تعداد واحدهای کمیته امداد امام خمینی درجمهوری آذربایجان 22 واحد شامـل یـک اداره کـل مـرکزی مستـقردر شهر باکو، 5 شاخه اصلی ( در شهرهای باکو، گویچای ،گنجه ، لنکران و نخجوان ) و 15 شاخه فرعی و یک واحد درمانی می باشد. کمیته امـداد درایـن کشور تعـداد 452 شهر و روستا را تحت پوشش قرارداده است .
2. 2ـ مددجویان تحت پوشش و کمکهای پرداختی
درپایان سال 80 تعداد 8339 خانوار با جمعیتی معادل 24374 نفر شامل: سالمندان ، معلولان ، زنان بی سرپرست ، مطلقه ، عقب مانده ، نابینا و بیمار بصورت دایمی تحت پوشش کمیته های امداد جمهوری آذربـایـجان قــرارداشته اند.بعلاوه در این سال کمیته امداد توانسته است تعداد 894 نفر دیگررا بصورت موردی تحت حمایت و مساعدت خود قراردهد.
3- ایتام تحت پوشش
طی سال 1380مبلغ 6/181میلیون منات (4/67میلیون ریال )کمک درقالب طرح حمایت از ایتام به تعداد 1706نفر از ایتام محروم و نیازمند پرداخت شده است .
4ـ تهیه جهیزیه و کمک به مزدوجین بخش دیگری از خدمات این نهادرا کمک به ازدواج یا تهیه جهیزیه نو عروسان تشکیل می دهد . دراین ارتباط درسال 1380ه.ش مبلغ 4/3میلیون منات جهت هزینه و کمک ازدواج 3 نفرهزینه شد . د ـ برنامه حمایت از محرومان تاجیکستان مردم تاجیکستان از نظر فرهنگ و سنن ، قرابت بسیاری با ایرانیان دارند و بهمِن خاطر تنها منجی خود را ایرانیان میدانند. مردم این کشور از نظر اقتصادی درشرایط بسیارسختی بسر میبرند و براساس گزارشهای رسیده،80درصد جمعیت ، زیر خط فقرقرار دارند.وجود دهها هزار یتیم و هزاران نفر معلول و خانوارهای بسیار پر جمعیت بر شدت نیازمندی و فقرمردم این دیار افزوده است.بر همین اساس بنا به درخواست مسیولین کشور تاجیکستان و صلاحدید مسولین نظام جمهوری اسلامی ایران ،کمِیته امداد امام خمینی در آذرماه سال 73 درمحل سفارت جمهوری اسلامی ایران درشهر دوشنبه پروتکلی بین مقام محترم سرپرستی کمیته امدا امام خمینی و وزیر حفظ اجتماعی تاجیکستان، بمنظورتاسیس کمیته امداد به امضاء رسید .متـعاقـب این پـروتـکل درمورخه 22/11/73 همزمان با سالروز پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی شاخه کمیته امداد امام خمینی در شهردوشنبه افتتاح شد و با پذیرش نیروهای واجد شرایط عملا درخدمت نیازمندان قرارگرفت . 1- واحدهای امداد
تعداد واحدهای کمیته امدادامام خمینی تاجیکستان درسال 1380 برابر 17 واحد شامل 1واحد دفتر مرکزی 6شاخه اصلی درشهرهای دوشنبه ، قرقان تپه ، کولاب ، حصار ، دربند ، غرم ،2 واحد شاخه فرعی در قرقان تپه و کولاب ، 6واحد شعبه توزیع،1واحددرمانگاه و1واحدکتابخانه می باشد.
2ـ مددجویان تحت پوشش در پایان سال 80 تعداد 5235 خانوار با جمـعیـت 26107 نــفر ازایـتـام ، بی سرپرستان ، معلولان ، از کار افتادگان وسالمندان تحت پوشش کمیته های امداد امام خمینی (ره)این کشورقرارداشته اند.بعلاوهدر این سال 1208خانوار شامل 4841 نفر دیگر نیزبه صورت موردی طی یک یادو مرحله از خدمات کمیته امداد بهره مند شده اند. اکثریت تحت پوششهای این نهاد را خانوارهای بی سرپرست مسلمان و مهاجرین مسلمان تشکیل میدهند. ضمن اینکه تعدادی از خانوادهای روس تبارهم از حمایتهای این نهاد بر خوردارند. 3 ـ تهیه جهیزیه نو عروسان یکی دیگر از خدمات کمیته امداد امام خمینی دراین کشور کمک به امر ازدواج و تهیه جهیزیه برای نوعروسان می باشد.دراین راستا طی سال 80 مبلغ 1630سامانی معادل 62/631دلار جهت تهیه جهیزیه 34 نوعروس هزینه و پرداخت شده است .
4- خدمات فرهنگی در سال 80 تعداد 16869دانش آموز و 107نفر طلبه و دانشجو زیر پوشش این نهاد قرار داشته اند که ازتعداد 40درصد دخترو60درصد پسر بودهاند.در این سال بیش از 112عزار مورد البسه،کفش وتوشت افزاربه این افراد تحویل شده است .اهداء قرآن و کتب اسلامی، توزیع نوارهای صوتی و تصویری کمک به حرکتهای فرهنگی و همسو با ارزشهای اسلامی از دیگر اقدامات این نهاد بوده است .
هـ ـ حمایت ازمسلمانان افغانستان پس از استقرار حکومت جدید درافغانستان بنابه ضرورتهایی که وجودداشت کمیته امداد امام خمینی (ره)حسب دستور مسیولین عالی رتبه نظام جمهوری اسلامی از نیمه دوم سال 1371نسبت به استقرار 4 شاخه درشهرهای کابل،مزارشریف،بامیان،یکه ولنگ اقدام نمود.متاسفانه با استمرارجنگ داخلی در این کشورو بدلیل عدم دسترسی به کمیته های امداد کابل ویکه ولنگ،این دو واحد در نیمه دوم سال 76 تعطیل شده ولی به دلیل مشکلات بسیار شدید اقتصادی وبالابودن تعداد نیازمندان دو شاخه دیگر بنامهای پل خمری و پنجاب دراین کشورفعالیت خودرادر این پایان سال 75آغازوطی سال 76ادامه داده اند. با ادامه اشغالگری مناطق شمالی افغانستان توسط گروه طالبان کل فعالیتهای امداد رسانی این نهاد در آن کشور از تابستان سال 77متوقف گردید.
و ـ حمایت از مردم مسلمان فلسطین
در پی هجوم ددمنشانه رژیم صهیونیستی اشغالگرقدس به مسلمانان بی دفاع و مظلوم فلسطین ، بدست رهبرمعظمی انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای در روز جهانی قدس و دعوت از آحاد مردم مسلمان کشور ایران در امر کمک رسانی به این عزیزان کمیته امداد امام خمینی(ره) با استقرار پایگاه در مکانهای مناسب نسبت به جمع آوری کمکهای مردمی جهت اهدابه مسلمانان مظلوم فلسطین اقدام نمود. ارزش ریالی کمکهای جمع آوری شده برای مسلمانان مظلوم فلسطین معادل 6/3 میلیاردریال بوده است.
پرسشنامه
برای مشخص شدن از نوع برداشتی که عموم مردم و کارشناسان امدادی از نوع کارکرد ستیمهای امداد رسانی دارند پرسشنامه ای در سه بخش تهیه و تدوین گردیده که بخش اول آن تعداد 20 پرسشنامه می باشد از مدجویان که دچار مشکلات مختلفی هستند خواسته شده که به آنها پرسشنها پاسخ داده شود تا نظرات آنها را درخصوص عملکرد دستگاههای حمایتی جویا شویم و همچنین تعداد 10 پرسشنامه از کارشناسانی که در کمک رسانی به مردم فعالیت دارند درخواست شده تان نظرات خودشان را در خصوص علت و عواملل متعددی که باعث رجوع مردم به آن دستگاهها می شود را جویا شویم و در بخش سوم تعداد 30 پرسشنامه تلفیقی که شامل مددجویان و کارشناشان است تهیه شد که از سئوال شوندگان خواسته شده درخصوص تقویت فرهنگ نیکوکاری و مشکلات افراد نیازمند نظاراتشان را بیان نمایند.
بسمه تعالی
پرسشنامه مددجویان
1- شما تا چه اندازه ای با فعالیتهای موسسه ای که به آن مراجعه نموده اید آشنایی دارید و چگونه با آن آشنا شده اید؟
2- به نظر شما این موسسه چه کمکهایی می تواند به شما بکند و چه انتظاراتی از آن دارید؟
3- در مراجعاتی که داشته اید چه کمکهایی توانسته اید از این موسسه کسب نمائید و تا چه میزان به حل مشکلاتتان کمک کرده است؟
4- شما فکر میکنید کمکهایی مردمی به این موسسات تا چه حدی باعث تقویت توان آنها برای کمک به نیازمندان می شود؟
5- روحیه نیکوکاری و حمایت از نیازمندان در میان مردم چگونه است؟
6- چه عواملی باعث بوجود آمدن و تقویت این روحیه می شود؟ مثلاً مسائل قومی و ملی یا مذهبی یا غیره….
7- شما تابحال از طرف مردم خیر و نیکوکار بطور مستقیم کمک هایی دریافت نموده اید تا چه حدی برای شما موثر بوده است؟
8 – اگر بخواهید از کمک های مردم خیر و نیکوکار بهره مند شوید ، آیا موسسه یا محلی هایی را می شناسید که برای جمع آوری و توزیع آن ، فعالیت می کنند؟
پرسشنامه کارشناسان
بسمه تعالی
کارشناس محترم ضمن تشکر از همکاری شما در تکمیل فرم ذیل، که به منظور بررسی جامعه آماری ، در خصوص امداد رسانی و کمک رسانی از کارشناسان و مسئولین موسسات خیریه ، نهادها و بنیاد های کمک رسانی طراحی شده است ، خواهشمند است سوالات ذیل را با دقت کافی مطالعه نموده و سپس نظرات خود را بطور خلاصه و یا با زدن علامت مرقوم فرمائید.لازم به ذکر است این نظر سنجی صرفاً یک کار دانشجویی میباشد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــمشخصات فردی:
مسئولیت : کارشناس رئیس اداره مدیراداره سایر تحصیلات : دپیلم لیسانس فوق لیسانس حوزوی شاغل در: موسسه خیریه وزارتخانه نهاد بنیادها سایر تاهل : مجرد متاهل
سابقه در امداد و کمک رسانی : کمتر از 3 سال 3تا 5سال 5تا10 سال بیشتر از 10 سال ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1-برنامه های حمایتی موسسه که شما در آن فعالیت دارید در راستای کمک به نیازمندان جامعه در چه مـحدوده ای از لحاظ اقتصادی و اجتماعی می باشد؟
2-افرادی که به موسسه و یا نهاد شما مراجعه می نمایند اغلب از چه قشری از جامعه هستند و دارای چه ویژگیهای فرهنگی میباشند؟
3 – مراجعه کنندگان چه شناختی از محدوده کمک رسانی وبرنامه های شما دارند و انتظارات و خواسته های آنها تا چه حدی منطبق با واقعیت است؟
4- چند درصد از منابع موسسه شما بوسیله افراد خیرو نیکوکار جامعه تامین میگردد؟
5- چه عواملی باعث ترویج روحیه نیکوکاری و فرهنگ امداد وکمک رسانی در جامعه شده و افراد را برای شرکت در این برنامه های تشویق می کند؟
6- آیا به نظر شما در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تغییرات محسوسی از لحاظ فرهنگ نیکوکاری و کمک رسانی درجامعه ما بوجود آمده است ؟ اگر جواب مثبت می باشد دلیل آنرا ذکر نمائید؟
7- آیا به نظر شما وجوداعتقادات مذهبی ، سنتهای قومی و ملی در بین افراد جامعه و پا ینبدی آنان باعث گرایش مردم به شرکت در برنامه های امدادی و کمک رسانی میشود؟
8- به نظر شما کمرنگ شدن سنتهای قومی و آئین های ملی و تفسیرنگرشهای مذهبی و … در جامعه در حال گذار ما از جامعه سنتی به مدرن و مسائل مبتلا به آن چه تاثیری برگرایش افراد به کمک رسانی به افراد نیازمند داشته است؟
9- به نظر شما چه برنامه هایی در جامعه برای ترویج این فرهنگ تاثیر گذار و موثر می تواند باشد؟
10- پیشنهادها
باتشکر مجیدکیانی
پرسشنامه تلفیقی کارشناسان و مددجویان
بسمه تعالی
پرسشنامه
1)سن :
الف: الی15الی 30 سال ب: 31تا 45سال ج: 46سال به بالا
2) میزان آشنایی شما نسبت به وظایف محوله به کمیته امداد چه مقدار است؟
الف : خیلی زیاد تاحدودی ج: کم
3) به نظر شما استفاده کننده گان از امکانات کمیته امداد در سطح شهر تهران را کدامین گروه سنی محرومین تشکیل می دهند؟
الف: از یک روز تا 20 سال ب: 21 تا 40 سال ج: تمامی گروهای سنی
4)تصور شما از یک شخصی که از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند چیست؟
الف: افرادی نیازمند هستند که بعلت مشکلات مالی به آن کمیته رجوع می کنند؟ ب:افرادی هستند که بعلت نداشتن سرپرست از امکانات آن کمیته استفاده می کنند
ج: موارد الف و ب دارای اولویت است؟
5) عامل اصلی و اساسی کسانی که از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند را در چه می بینید؟
الف: اقتصادی و معیشتی و مشکلات خانوادگی
ب: مهاجرت و شهر نشینی ج: موارد الف و ب
6) به نظر شما مسئول کنترل و نظارت افراد نیازمند ، باید به دست چه ارگان و یا سازمانی ، باید انجام شود؟
الف: سازمان بهزیستی ، کمیته امداد ب:شهرداری یا موسسات غیر دولتی و مشارکت عمومی ج : همه موارد
7) به نظر شما میزان امکانات تفریحی و رفاهی افرادی که ازامکانات کمیته امداد استفاده می کنند چقدر است؟
الف : خیلی زیاد تاحدودی ج: کم
8) میزان درآمد ماهانه افرادی که از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند چقدر است ؟
الف: بین یکهزار تا 40 هزارتومان
ب: 40 هزارتومان تا 80 هزارتومان
ج: 80 هزارتومان به بالا
9) ارتباط افراد فقیر جامعه و کسانی که از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند چقدر است؟
الف : خیلی زیاد ب: تاحدودی ج: کم
10) خطراتی که بر سر راه کسانی که توسط دستگاههای کنترل و نظارت مورد حمایت قرار نمیگیرند چیست؟
الف : فقر و تنگدستی ب: اعتیاد و بزه کاری ج: همه موارد
نمودار شماره 1: توزیع فروانی و درصد نظرات پاسخگویان بر حسب سن
ساخص
سن
فروانی
درصد
کد1
8
66/26
کد2
19
33/63
کد3
3
10
جمع کل
30
100
نمودار شماره 2: توزیع فروانی و درصد نظرات پاسخگویان بر حسب آشنایی به وظایف کمیته امداد
شاخص
میزان
آشنایی با کمیته امداد
فروانی
درصد
کد1
2
66/6
کد2
22
32/73
کد3
6
6
جمع کل
30
100
نمودار شماره 3: توزیع فروانی و درصد نظرات پاسخگویان بر حسب استفاده کننده گان از امکانات کمیته امداد از کدامین گروه سنی هستند.
شاخص
استفاده
کنندهگان ار . امکانات کمیته امداد در تهران
فروانی
درصد
کد1
1
33/3
کد2
3
10
کد3
26
66/86
جمع کل
30
100
نمودار شماره 4: توزیع فروانی و درصد نظرات پاسخگویان بر حسب اینکه تصور از یک شخصی که از کمیته امداد استفاده می کنند چیست.. .
شاخص
تصور شما از
استفاده کننده گان ار . امکانات کمیته امداد
فروانی
درصد
کد1
6
20
کد2
0
0
کد3
24
24
حمع کل
30
100
نمودار شماره 5: توزیع فروانی و درصد نظرات پاسخگویان بر حسب اینکه عامل اصلی و اساسی کسانی که از کمیته امداد اسنفاده میکنند
شاخص
عامل اصلی استفاده
کنندهگان از . . امکاناتکمیته امداد در تهران
فروانی
درصد
کد1
12
40
کد2
4
33/13
کد3
14
66/46
حمع کل
30
100
نمودار شماره ششم : توزیع فروانی و درصد نظرات پاسخگویان بر حسب کنترل و نظارت افراد نیازمند.
شاخص
مسئول
کنترل
ونظارت افراد نیازمند
فروانی
درصد
کد1
10
33/33
کد2
2
66/6
کد3
18
60
حمع کل
30
100
نمودار شماره هفتم : توزیع فروانی و درصد نظرات پاسخگویان بر حسب میزان امکانات تفریحی و رفاهی افرادی که از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند.
ضاخص
میزان
امکانات رفاهی کمیته
امداد
فروانی
درصد
کد1
2
66/6
کد2
16
33/53
کد3
12
40
حمع کل
30
100
نمودار شماره هشتم : توزیع فروانی و درصد نظرات پاسخگویان بر حسب اینکه میزان درآمد ماهانه افرادی که از امکانات کمیته امداد استفاده میکنند. .
شاخص
میزان
درآمد افرادنیازمند استفاده
کننده از کمیته امداد
فروانی
درصد
کد1
24
80
کد2
6
20
کد3
0
0
حمع کل
30
100
نمودار شماره نهم : توزیع فروانی و درصد نظرات پاسخگویان بر حسب اینکه ارتباط افراد فقیر جامعه با کمیته امداد.
شاخص
ارتباط
افراد فقیر جامعه با . کمیته امداد
فروانی
درصد
کد1
7
33/23
کد2
17
66/56
کد3
5
66/16
حمع کل
30
100
نمودار شماره دهم: توزیع فروانی و درصدی نظرات پاسخگویان بر حسب اینکه خطراتی که بر سر راه کسانی که توسط دستگاههای کنترل و نظارت مورد حمایت قرار نمی گیرند.
شاخص
خطراتی
کسانی که توسط دستگاه
مورد حمایت قرارنمیگیرند
فروانی
درصد
کد1
9
30
کد2
11
66/36
کد3
10
33/33
حمع کل
30
100
نمودار پرسشنامه تلفیقی کارشناسان و مددجویان
نمودار توزیع نسبی پرسشنامه تلفیقی
نمودار پرسشنامه توزیع نسبی
جدول نمودار فروانی و درصدی پرسشنامه تلفیقی کارشناسنان ومددجویان
درصد
تعداد سئوالات
کد
66/26
8
کد1
سئوال اول
33/63
19
کد2
10
3
کد3
66/6
2
کد1
سئوال دوم
32/73
22
کد2
20
6
کد3
33/3
1
کد1
سئوال سوم
10
3
کد2
66/86
26
کد3
20
6
کد1
سئوال چهارم
0
0
کد2
80
24
کد3
40
12
کد1
سئوال پنجم
33/13
4
کد2
66/46
14
کد3
33/33
10
کد1
سئوال ششم
66/6
2
کد2
60
18
کد3
66/6
2
کد1
سئوال هفتم
33/53
16
کد2
40
12
کد3
80
24
کد1
سئوال هشتم
20
6
کد2
0
0
کد3
33/23
7
کد1
سئوال نهم
66/56
17
کد2
66/16
5
کد3
30
9
کد1
سئوال دهم
66/36
11
کد2
33/33
10
کد3
نتیجه گیری: نتیجه گیری پرسشنامه مددجویان:
که در قسمت اول پرسشنامه مربوط به مددجویان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتایج حاصله چنین آمار و ارقامی را به ما داده که باید این نمونه را حدالقمدور بعنوان شروع راهکار برای حل مشکل این عزیزان پذیرفت.
پرسش اول درخصوص آشنایایی مددجویان با فعالیتهای موسسه های امدادی و چگونگی آشنایی با آن است
که 15 مورد نسبت به فعالیت اینگونه موسسات را کم می دانستند یک مورد آشنایی را خوب و 4 مورد اصلاً اعلام می داشتند که آشنایایی با اینگونه موسسات ندارند.
پرسش دوم در خصوص چه کمکهای میتواند این موسسات به شما بکند و شما چه انتظاری دارید
11مورد اعلام می داشتند که کمکهای که اینگونه موسسات می کنند کم است و 9 مورد اعلام می داشتند که تقربیاُ این کمکها خوب است
14 مورد اعلام می داشتند که کارشان حل می گردد
6 مورد اعلام می داشتند که کارشان حل نمی گردد
پرسش سوم درخصوص اینکه تاکنون از این موسسات چه کمکی تاکنون دریافت داشته اند.
11 مورد کمکها را کم می دانند
ولی 14 مورد انتظار دارند که کارشان حل شود
و 9 مورد اعلام می داشتند که این موسسه می تواند کمکهای خوبی بکنند
و 6 مورد انتظارنداشتن که کارشان درست بشود
پرسش چهارم درخصوص اینست که اینگونه موسسات تا چه حد باعت تقویت روحیه کمک به محرومین میشود
12 مورد اعلام داشتند که خیلی زیاد است
8 مورد هم اعلام می داشتند که تاثیر آن کم است
پرسش پنجم در خصوص این بود که نظر شما درمورد روحیه نیکوکاری مردم چگونه است
10 مورد روحیه همکاری را خوب و 10 مورد روحیه همکاری را ضعیف می دانستند
پرسش ششم درخصوص این بود آیا روحیه مسائل قومی و ملی ومذهبی
تاثیردارد
1 مورد مسائل قومی را مهم می دانستند
11 موردمسائل مذهبی را تاثیر گذار می دانستند
8 مورد نیز مسائل مذهبی وقومی را تاثیر گذار می دانستد
پرسش هفتم درخصوص این بود آیا مستقیماً تاکنون کمکی از مردم خیر دریافت داشته اند
12 مورد تاکنون کمکی دریافت نداشته اند
8 مورد اعلام داشتند که کمک دریافت داشته اند
و 14 مورد تاثیر کمک ها را زیاد و 6 مورد تاثیر کمکها را کم می دانستد
پرسش هشتم درخصوص اینکه آیا موسساتی را می شناسند که اینگونه کمکها را ارائه بدهد
که 14 مورد اعلام داشتند که می شناسند
6 مورد اعلام داشتند که نمی شناسند
و 14 مورد محل توزیع اینگونه کمکها را مساجد و تکایا و مراکز مذهبی میشناختند
نتیجه گیری پرسشنامه کارشناسان:
مشخصات فردی کارشناسان به شرح ذیل بود
درخصوص مسئولیت افراد موردمصاحبه 4 نفر کارشناس یک نفر رئیس اداره و 5 نفر متفرقه بودند و تحصیلات آنها 3 نفر دیپلم 4 نفرلیسانس و 3 نفر فوق لیسانس بودند و تعداد 7 نفر آنها در مراکز دولتی و امدادی خدمت می کردند و سه نفر درمراکز موسسات خیریه و تعداد 2 نفر از آنها مجرد و 8 نفر متاهل بودند و سابقه خدمت3 نفر آنها 3سال 4 نفر بین سه تا پنج سال و دونفر بین 5 تا 10 سال و یکنفر بیش از 10 سال سابقه خدمت داشت.
پرسش اول در خصوص این بود که فعالیت موسسه شما از لحاظ اقتصادی واجتماعی چقدراست
که 5 نفر خدمات را وسیع و 5 نفر خدمات را متوسط اعلام میکردند
پرسش دوم درخصوص افرادی که به موسسه رجوع می کنند دارای چه فرهنگ و قشری از جامعه هستند که همه 10 نفر کارشناسان افراد مراجعه کننده را از قشر ضعیف جامعه میدانستند
پرسش سوم درخصوص شناخت مراجعه کنندگان نسبت به این موسسات و انتظار آنها بود
که 9 مورد شناخت را کم می دانستند و 10 مورد انتظار را زیاد
1 مورد شناخت را زیاد می دانستند
پرسش چهارم درخصوص اینکه چند درصدمنابع موسسه بوسیله افراد نیکوکار تعیین میشودکه
3مورد اعلام میداشتند که هیچگونه کمکی دریافت نمیکنند
2مورد اعلام داشتند که بین 40 تا 60 درصد کمک دریافت میکنند
و 5مورداعلام داشتند که نزیک به 80 درصد کمکهای آنها مردمی است
پرسش پنجم درخصوص چه عواملی باعث ترویج فرهنگ روحیه نیکوکاری میشود
که 4 مورد فرهنگ ایثار رامهم میدانستند
4مورد فرهنگ مذهبی رامهم می دانستند
و یک مورد تبلیغات را مهم می دانستند
و یک مورد فرهنگ مذهبی و تبلغی را مهم میدانستند
پرسش ششم دراین خصوص بودکه بعد از انقلاب آیا فرهنگ نیکوکاری تغییر کرده است
که 5 مورد جواب منفی داشتند و می گفتند تغییری نکرده
4 نفر اعلام کردند که تغییر کرده و علت آنهارا تقویت بنیه مذهبی اعلام میداشتند
و یک مورد هم اعلام داشتند که تقربیاًکم تغییر کرده است
پرسش هفتم درخصوص اینست که آیا میشود فقط فرهنگ مذهبی وقومی را باعث ترویج فرهنگ نیکوکاری دانست
که 9 مورد تاثیر آن را زیاد می دانستند
و یک مورد تاثیر آن راکم میدانستند
پرسش هشتم دراین خصوص بود آیا فرهنگ مدرن تاثیری در کمک رسانی داشته یا آن را کم یا زیادنموده است
که 5 مورد آن راقبول داشتندکه تاثیر منفی داشته
و 5موردتاثیر راحدودی می دانستند
پرسش نهم درخصوص این بود چه برنامه های درجامعه برای ترویج فرهنگ نیکوکاری مفید است
که 1 مورد تبلغ را مهم میدانستند 2 مورد افزایش باورهای مذهبی را تاثیر گذار می دانستند3 مورد بالا بردن سطح فرهنگ را موثرمی دانستند
و 4 مورد بالابردن فرهنگ و تبلیغ را مهم می دانستند . .
نتیجه گیری پرسشنامه تلفیقی :
پرسش اول در خصوص سن افراد مورد پرسش بود 8 مورد افراد مورد مصاحبه بین 15 تا 30 سال سن داشتند 19 مورد افراد مورد مصاحبه بین 31 تا 45 سال سن داشتند 3 مورد افراد مورد مصاحبه بالای 45 سال سن داشتند
سئوال دوم نظر افراد درخصوص اینکه چه شناختی نسبت به وظایف کمیته امداد دارند
2 مورد اعلام کردند خیلی زیاد شناخت دارند
21 مورد اعلام کردند تا حدودی شناخت دارند
6 مورد اعلام کردند از وظایف آن کمیته کم اطلاع دارند
سئوال سوم در خصوص اینکه چه گروهی سنی از مردم از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند
1 مورد اعلام کردن افراد بین 1 روز تا 20 ساله
3 مورد افراد 21 سال تا 40 ساله
26 مورد تمامی گروهای سنی را مطرح کردند
پرسش چهارم سئوال شده بود که تصور شما از اشخاصی که از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند چیست
6 مورد ابراز می داشتندکه آن اشخاص بعلت مشکلات مالی از امکانات کمیته امداد
24 مورد نیز اعلام داشتند که اشخاصی که از امکانات آن کمیته استفاده میکنند افراد نیازمند و بی سرپرست میباشند
پرسش پنجم از افراد پرسیده شد به نظر شما عامل اصلی کسانی که از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند چیست
12 مورد اعلام داشتند بعلت مشکلات اقتصادی و معیشتی و مشکلات خانوادگی است
4 مورد اعلام داشتند بعلت مهاجرت و شهرنشینی است
14 مورد نیز هردو عامل را دخیل می دانستند
پرسش ششم سئوال شد به نظر آنها کنترل و نظارت افراد نیازمند باید به دست چه ارگانی باشد
10 مورد سازمان بهزیستی و کمیته امداد را مسئول این کار می دانستند
2 مورد شهرداری یا موسسات غیر دولتی و مشارکت عمومی را مسئول دانسته بودند.
18 مورد هر دو گزینه را مسئول میدانستند
پرسش هفتم سئوال شدمیزان امکانات تفریحی و رفاهی افرادی که از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند چه میزان است
2مورد اعلام داشتند که خیلی زیاد استفاده می کنند
16 مورد اعلام داشتند که تا حدوی استفاده می کنند
12 مورد هم اعلام نمودند کم از امکانات استفاده می کنند
پرسش هشتم درخصوص میزان درآمد ماهانه افرادی که از امکانات کمیته امداد استفاده می کنند سئوال شده بود
24 مورد درآمد آنها را بین یکهزار تا 40 هزارتومان اعلام نمودند
6مورد درآمد آنها را بین 40 تا 80 هزارتومان اعلام داشتند
پرسش نهم سوال شد به نظر شما ارتباط افراد فقیر جامعه وکسانی که از امکانات کمیته امداد استفاده میکنند چه مقداراست
7مورد اعلام داشتند ارتباط را خیلی زیاد می دانستند
17 مورد ارتباط را تا حدودی می دانستند
5 مورد ارتباط را کم مید انستند
پرسش دهم درخصوص خطراتی که بر سر راه کسانی که توسط دستگاههای کنترل و نظارت مورد حمایت قرار نمیگیرند سئوال شد
که 9 مورد اعلام نموند که این باعث گسترش فقر و تنگدستی می شود
11 مورد اعلام داشتند که این عمل باعث اعتیاد و بزه کاری می شود
10 مورد هم هر دو مورد را جزء خطرات می دانستد
نتیجه گیری کلی و پیشنهادات: یکی از آسیبهائی که در جامعه روبه فزونی می باشد، افزایش آمار و ارقام افراد فقیر جامعه است که در سطح شهر علی الخصوص کلان شهرها منجمله تهران بزرگ دست به شغلهای کاذبی همچون سیگار فروشی ، گل فروشی در سر چهار راهها ، فروش برگه های دعا، واکسی ، آدامس فروشی وغیره مشغول میباشند. حال آنکه این افراد چگونه و از چه طریقی دچار این مشکل شده و اینگونه آوارگی را در اجتماع بر دوش می کشند جای سوال را برای اهل فن و قلم بر می انگیزاند. در طول تحقیق اشاره گردید این افراد با حداقل بهره وری مستحق کمک از دستگاههای حمایتی میباشند، هرچند با توجه به مطالب فوق اگر هر یک از آسیبهای اجتماعی دیگر در جامعه خود را سریع و شفاف و در طول مدت زمان بسیار کم نشان دهد، بلعکس این افراد مستمند ، با توجه به هدفی که برای خود دارند که غالباً مسائل درآمد و امرار معاش برای خانواده و گاهاً سرپرستی یک خانواده را نیز بدوش می کشند نیازمند دستگاههای حمایتی مثل کمیته امداد میباشند.
علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد، این افراد مستحق زائیده و نشات گرفته مشکلات فقر، رشد ناکافی اقتصادی، توزیع ناعادلانه درآمد، طلاق ، اعتیاد و غیره می باشند که باید طی یک حرکت کارشناسانه جلوی مشکلات فوق گرفته شود تا جامعه از سلامت بهتری برخوردار باشد.کمیته امداد امام خمینی یک دستگاه حمایتی است که نقش بسیار مهمی را می تواند در جهت داشتن یک جامعه ایده آل برای یک دولت سالم و پویا به ارمغان بیاورد.
با توجه به طرح سئوالاتی که ارائه گردید و پاسخهایی که داده شد می توان نتیجه گرفت تناقض گویی در نظرات و دیدگاههای مردم تقریباً بالا می باشد یعنی در پاسخ به یک گزینه نظرات ، معطوف یک یا دو گزینه نبوده و عمدتاً پاسخها در بین تمامی گزینه ها پراکنده بود که این حاکی از عدم آگاهی و شناخت مردم از مسائل جامعه است که هیچ نوع ایرادی را نمی توان بر کسی گرفت چرا که باید در هر امری با آموزش و تعلیم جلو رفت و روی آن کار تخصصی شود.
حال امیدواریم شرایط برای جامعه ای که در حال رشد است فرصتی را فراهم آورد که در تمام زمینه ها روند رو به رشدی را شاهد باشیم
والسلام
مجید کیانی
107