تارا فایل

سکته قلبی


مقدمه
بیماری شریانهای کرونری در طی چندن سال ایجاد می‏شود و می‏تواند منجر به بروز آنژین قلبی، سکته قلبی و مرگ ناگهانی شود. بیماری کرونری قلب، شایع‏ترین علت مرگ و میر در انگلستان می‏باشد اکثر افراد، در اطراف خود کسانی را می‏شناسند که دچار سکته قلبی شده‏اند و بعضی ا زآنها هیچگونه علامتی از قبل نداشته‏اند. بیماری کرونری قلب در طی 50 سال گذشته شیوع بیشتری پیدا کرده که ما بعضی ا زعلل این افزایش را می‏دانیم. هدف از تالیف این کتاب دادن اطلاعاتی در مورد این بیماری به شما می‏باشد تا اگر به این بیماری دچار هستید، چه کارهایی را می‏توانید انجام دهید و یا برای پیشگیری از آن، چه اقداماتی باید صورت پذیرد.
برای توصیف و شرح بیماری کرونری قلب و اثرات آن بر روی قلب، از اصطلاحات مختلفی استفاده می‏شود. این اصطلاحات عبارتند از : بیماری ایسکمیک قلب، ترومبوز کرونری، آنفارکتوس میو‏کارد MI ) ) و سکته قلبی.
بیماری کرونری قلب می‏تواند باعث انواع مختلفی از مشکلات شود که مام این مشکلات به علت عدم اکسیژن رسانی کافی به عضله قلب ایجاد می‏شوند. شایع‏ترین این مشکلات عباتند از :
* آنژین : درد سینه در هنگام انجام فعالیت ایجاد می‏گردد. هر گونه فعالیتی می‏تواند باعث روز این درد سینه (آنژین) شود. وقتی فرد استراحت می‏کند، این درد سینه بهبود می‏یابد.
* سکته قلبی : درد شدید سینه که براثر مرگ یک قسمت عضله قلب در هنگامی که خون‏رسانی به آن قسمت به طور کامل متوقف شده است، در سکته قلبی رخ می‏دهد.
* نارسایی قلبی : تنگی نفس و ورم کردن مچ پاها به علت عدم تلمبه کردن مناسب قلب و نارسایی قلب ایجاد می‏شود.
* نامنظم شدن ریتم قلب (آریتمی) : بی‏نظمی در ضربانهای قلب می‏تواند سبب تنگی نفس و طپش قلب شود.
بیماری کرونری، تنها بیماری‏ای نیست که باعث گرفتار شدن قلب می‏شود، اما مهم‏ترین بیمار‏ی‏‏ای است که قلب را دچار مشکل می‏سازد. سایر مشکلات قلب عبارتند از:
* بیماری‏های مادرزادی قلب : غیر طبیعی بودن شکل قلب که از لحضه تولد در کودک وجود دارد.
* کـاردیومیوپاتی‏ها : بیماریهایی هستند که عضلات قلب را دچا رمشکل می‏سازند.
* بیماریهای دریچه‏ای قلب : اختلال در هر یک از چهار دریچه‏ای که در قلب وجود دارد می‏تواند منجر به مشکلاتی گردد که به آنها بیماریهای دریچه‏ای قلب گفته می‏شود.
تعداد افرادی به بیماری کرونری قلب دچار هستند در کشورهای مختلف،فرق می‏کند. این بیماری در کشورهای پیشرفته اروپایی، آمریکایی و استرالیا از شیوع زیادی برخوردار است اما در کشورهای عقب مانده جهان سوم، تعداد افراد مبتلا به بیماری کرونری قلب بسیار کمترمی‏‏باشد. به نظرمی‏رسد که این وضعیت به علت نحوه زندگی این افراد ایجاد می‏شود به طوری که افرادی که از کشورهای عقب مانده جهان سوم به کشورهای پیشرفته مهاجرت می‏کنند نسبت به سایر افراد کشور مادرشان، بیشتر دچار بیماری کرونری قلب می‏شوند. برای مثال، هندیهای که به انگلستان مهاجرت کرده‏اند بیشتر به بیماری کرونری قلب مبتلا می‏شود.
درخود قاره اروپا هم از شیوع بیماری کرونری قلب، تفاوتهایی بین کشورهای مختلف آن وجود دارد. در جنوب اروپا، معمولاً این بیماری کمتر از کشورهای شمال اروپا ( اسکاندیناوی ) و انگلستان است که یک علت آن، نحوه رژیم غذایی مدیترانه‏ای می‏باشد. بسیاری از افراد عقیده دارند که رژیم غذایی مدیترانه‏ای که حاوی مقادیر زیادی سبزیجات تازه، سالاد، میوه، ماهی و مقدار نسبتاً کمی گوشت قرمز و لبنیات می‏باشد، می‏تواند در مقابل بروز بیماریهای قلبی، اثر حفظتی داشته باشد. گر چه توصیفاتی از بیماری کرونری قلب در گذشته‏های دور توسط پزشکان بیان می‏شد، اما تا بعد از جنگ جهانی دوم به عنوان یک بیماری شایع مطرح نبود. از بعد از جنگ جهانی دوم ، میزان بیماری کرونری قلب بخصوص در مردان جوان افزایش یافت. در ایالات متحده آمریکا ، حداکثر این افزایش درسال 1970 رخ داد و سپی میزان آن تا امروز درحال پایین آمدن است.
همچنین در استرالیا، نیوزیلند و بریتانیا، این میزان در حال کاسته شده است. متاسفانه درکشورهای بلوک شرق سابق و روسیه، میزان شیوع بیماری کرونری قلب به طور سریعی امروزه در حال افزایش می‏باشد.
گفتن این مطلب، غلو نمی‏باشد که امروزه اکثر تخت‏های بیمارستانی در بریتانیا توسط بیمارانی که به نحوی به تصلب شرایین (سفت شدن رگها) دچار هستند،پرشده است وشایع‏ترین نوع این بیماری نیز بیماری کرونری قلب می‏باشد.بیماری کرونری قلب از مجموع‏تمام انواع سرطان‏ها شیوع بیشتری دارد. این بیماری در افراد مسن بیشتر شایع است و در مردها نیز چها برابر بیشتر از زن‏ها شیوع دارند. در مردان جوان ، بعد از تصادفات، بالاترین علت مرگ، بیماری کرونری قلب می‏باشد.
چرا بیماری کرونری قلب این قدر درکشورهای پیشرفته شایع می‏باشد؟ هیچ کسی به طور مطمئن علت این موضوع را نمی‏داند، اما رژیم غذایی، استعمال دخانیات، عدم تحرک کافی و محرومیتهای به نظر می‏رسد که از عوامل مهم شیوع زیاد این بیماری در جوامع غربی باشد.

درمان های جدید :
در طی 10 سال گذشته، پیشرفتهای زیادی در درمان بیماری کرونری قلب پدید آمده است.
داروهای جدیدی مثل داروهای از بین برنده لخته خون که بعد از سکته قلبی استفاده می‏شود
ساخته شده است. همچنین داروهای خوبی برای آنژین و پایین آوردن کلسبرول خون بوجود آمده است و نیز مطالب بیشتری در مورد داروهای قدیمی مثل بتابلوکرها و آسپیرین کشف شده است. این داروها نه تنها می‏توانند برای تسکین علایمی مثل درد استفاده شوند بلکه باعث بهبود تغییرات بیماری نیز می‏شوند.
با این حال بزرگترین پیشرفت، در جراحی قلب و آنژیو پلاستی ایجاد شده است. جراحی بای‏پَس ( CABG یا پیوندی بای پس شریان کرونری ) می‏تواند باعث تغییر در زندگی بیمارن دچار آنژین قلبی شده و در تبعصی موارد همچنین موجب کاهش خطر ایجاد سکته‏های قلبی بعدی می‏گردد. آنژیوپلاستی روشی است که با استفاده از یک بالون (بادکنک) کوچک، رگهای باریک شده و یا مسدود شده، گشاد می‏گردند. این روش می‏تواند بسیار موثر باشد، بخصوص امروزه که از استنت‏های سیمی باریک برای باز باقی ماندن شریانها استفاده می‏گردد.
تمام این مطالب،خبرهای خوبی هستند برای کسانی که دچار مشکلات قلبی شده‏اند،اما هدف ما باید پیدا کردن علل شیوع زیاد بیماری کرونری قلب و سعی در جلوگیری از ابتلاء به آن باشد.

قلب یک تلمبه عضلانی است که در سینه قرار دارد و بطور مداوم در حال کار کردن و تلمبه زدن است. قلب بطور شبانه‏روزی خون را به سرتاسر بدن تلمبه می‏کند در حدود 100.000 بار در روز قلب ضربان می‏کند. برای اینکه قلب بتواند این کار سنگین را انجام دهد، نیاز دارد که توسط شریانهای کرونری، به عضله خودش هم خونرسانی مناسبی صورت پذیرد.

قلـب چگونـه کـار می‏کنـد؟
عملکرد اصلی قلب،تلمبه کردن خون قرمز و روشن که حاوی مقادیر زیادی اکسیژن و مواد غذایی است از طریق شریانها یبزرگ به سرتاسر بدن می‏باشد. وقتی اکسیژن این خون توسط بافتها برداشته شد، وریدها خون فاقد اکسیژن کافی را که به رنگ تیره‏تری در آمده است ار دوباره به قلب بر می‏گردانند. قلب دارای دو قسمت می‏‏باشد که هر قسمت آن به صورت یک تلمبه جداگانه عملب می‏کند.

ساختمان داخلی قلب
این شکل نشان دهنده دوجفت حفره قلب می‏باشد (یعنی دهلیز و بطن راست و چپ ). هر جفت حفره به صورت یک تلمبه مجزا عمل می‏کند. یک دریچه در قسمت خروجی هر حفره وجود دارد که از برگشت خون درمسیر غلط جلوگیری می‏کند.
را که اصطلاحاً " دهلیز" می‏نامند، به صورت جمع کننده خون ورودی به قلب عمل می‏کنند و حفره‏های پایینی که به آنها "بطن" گفته می‏شود، با انقباض خود باعث می‏شوند که خون از قلب به بیرون تلمبه شود قسمت راست قلب، خونهایی را که از وریدهای تمام بدن می‏آید را گرفته وبه سمت ریه‏ها تلمبه می‏کند تا اکسیژن ریه‏‏ها بتوانند وارد این خون شوند. قسمت چپ قلب، خونی را که از ریه‏ها خارج می‏شود راگرفته و سپس آن را به تمام قسمتهای بدن می‏فرستد تا نیازهای اکسیژن آنها را بر طرف نماید.
برای اینکه به همه اعضاء و عضلات بدن برسد، باید با فشار زیادی تلمبه گردد. شما وقتی یک شریانتان بریده می‏شود، می‏بینید که خون با چه فشاری به بیرون فوراه می‏زند. برای اینکه این تلمبه زدن با قدرت کافی انجام شود، عضلات قلب باید خیلی قوی باشند و هیچگاه مثل سایر عضلات ( مثلاً عضلات پاها ) دچار خستگی نگردند. بنابراین، عضلات قلب نیاز دارند که خودشان به خوبی خونرسانی خود عضلات قلب، توسط شریانهای کرونری و شاخه‏های آنها صورت می‏پذیرد.

تصلب شرایین ( سفت شدن شریان‏ها)، آترواسکلروز و آتروما (Atheroma) همگی یک چیز هستند. وقتی که شما به دنیا می‏آیید، رگهای خونی شما قابلیت ارتجاعی و الاستیک خوبی داشته و خون می‏تواند به راحتی از داخل آنها عبور نماید. اما بعد از چند سال، چربی‏ها شروع به رسوب کردن دردیواره رگهای شریان‏ها می‏کنند این رسوبها کم‏کم خود را به صورت توده‏ای ایجاد کرده، شریانها را تنگ نموده و باعث می‏شوند که جریان خون شریان‏ها کاهش یابد.
وسعت این تغییرات و میزان بروز آنها، بستگی به مقدار چربی که در خون وجود دارد ( بویژه کلسترول LDL ) در افراد مختلف، متفاوت می‏باشد افرادی که دارای میزان بالایی از کلسترول LDL درخونشان هستند، احتمال بیشتری دارد که به آترومای شدید دچار شوند،اما بعضی از تغییرات ممکن است وقتی که سن ما به میانسالی می‏رسد در همه ما ایجاد شوند.
همچنان که قطعات آتروما افزایش می‏یابد، دیواره شریانها ضخیم‏تر و ضعیف‏تر شده و به تدریج باعث کاهش عبور جریان خون از آنها می‏شود این روند می‏تواند درهر عضوی از بدن ایجاد شود، بنابراین آتروما شریانهای مغز ممکن است منجر به بروز سکته مغزی شود، آترومای شریانهای دست و پا می‏توانند موجب قانقاریا و قطع عضو گردند و نیز آترومای شریانهای کرونری قلب می‏تواند منجر به سکته قلبی شود.
روند سفت شدن شریانه ( تصلب شرایین ) به طور تعجب انگیزی می‏توانند به صورت تکه‏تکه در سراسر بدن و بخصوص در شریانهای کرونری ایجاد شوند. باریک شدن می‏تواند فقط در تمام یک شریان یا قسمتی از یک شریان ایجادشود و این موضوع می‏تواند در نحوه تصمیم‏گیری برای درمان آن بسیار اهمیت داشته باشد.
در بیماری کرونری قلب، پزشکان اغلب به بیمارن خود می‏گویند که یک، دو یا سه رگ قلب آنها دچار مشکل شده است. درمواردی که آنها می‏گویند سه رگ دچار مشکل شده است منظور این است که دو شاخه اصلی شریان کرونری چپ به همراه شریان کرونری راست گرفتار شده است. معمولاً گرفتاری یک یا دو شریان کرونری را می‏توان با استفاده از داروها با آنژیوپلاسی درمان نمود، اما وقتی که هر سه شریان کرونری دچار مشکل هستند، معمولاً نیاز به عمل جراحی "بای پَس" می‏باشد.

تـرومبـوز

ترومبوز یک اصطلاح پزشکی است که به معنی "لخته" می‏باشد لخته یک فرایند طبیعی بدن است که درهنگامی که ما زخمی می‏شویم و خونریزی می‏کنیم، باعث می‏گردد که خونریزی ما متوقف شود. در مواقعی که لخته‏های ناخواسته در بدن ایجاد می‏شود، ضد انعقادها و رقیق کننده‏های طبیعی خون که درگردش خون وجود دارند، این لخته‏ها را به طور طبیعی از بین می‏برند.
وقتی که یک رگ خونی آسیب می‏بیند، یک مجموعه از مواد شیمیایی در بدن ترشح می‏شوند که باعث تشکیل یک لخته و بند آمدن خون از رگ می‏گردد. دربیمای کرونری قلب، یک لخته خون تشکیل می‏شود که علت آن آسیب خارجی به رگ نمی‏باشد بلکه بر اثر صدماتی که چربی‏ها به دیواره داخلی رگ وارد می‏کنند، لخته تشکیل می‏شود.
بطور طبیعی، دیواره داخلی پوشاننده رگها صافل بوده و باعث ایجاد لخته نمی‏گردد. وقتی که آتروما ایجاد می‏شود دیواره رگها دیگر صاف نبوده و د رسطح آن شکافهایی ایجاد می‏گردد.
سلولهای کوچک خون به نام "پلاکتها" به این شکافها چسبیده و به پرُ کردن آنها کمک می‏کند. اگر این شکافها کوچک باشند هیچ مشکلی پیدا نخواهد شد،اما وقتی شریانها باریک می‏شوند حتی یک لخته کوچک هم می‏تواند در جلوگیری از عبور جریان خون موثر باشد. امروزه ما می‏دانیم که چنین فرایند، باعث بدتر شدن ناگهانی آنژین‏ها می‏شود که اصطلاحاً به آن "آنژین ناپایدار" گفته می‏شود. در یک سکته قلبی یک فرایند نسبتاً متفاوت باعث ایجاد مشکل می‏گردد. رسوبات چربی در شریان‏ها فقط حاوی چربی نمی‏باشند، بلکه توسط بافتهای آسیب دیده که بوسیله خود کلسترول ایجاد شده نیز محاصره شده‏اند. به همین دلیل در بالای رسوبات چربی ،یک کلاهک سفت فیبروز ایجاد می‏شود. هرگونه استرس یا فشار ناگهانی می‏تواند باعث جدا شدن این کلاهک شده و موجب یک منطقه وسیع‏ترِ آسیب دیده در دیواره شریان شود. این وضعیت می‏تواند باعث

نحوه پیدایش ترومبوز
فرایند ترومبوز (تولید لخته خون ) ممکن است در اثر وارد آمدن آسیب به دیواره رگهای خونی شروع شود. لخته‏ای که در این موارد ایجاد می‏گردد ممکن است باعث انسداد جریان خون در رگ شود.
تشیکل لخته‏های بزرگتری شده که معمولاً شریان را مسدود می‏شازد. در چنین مواقعی خون نمی‏تواند از این لخته عبور کرده و به عضلات قلب برسد و در نتیجه، آن قسمت از عضله قلب خواهدمرد.
بنابراین، ترومبوز یکی از مشکلات اصلی در بیماری کرونری قلب می‏باشد. ترومبوز،علت بروز اکثر موارد بدتر شدن ناگهانی آنژین و اکثر سکته‏های قلبی می‏باشد. همانگونه که بعداً خواهیم دید، درمانهای جدیدتر و موثرتر بیماری کرونری قلب با اثر بر روی از بین بردن این لخته‏ها و جلوگیری از تشکیل مجدد آنها، کار خود را انجام می‏دهند. داروهای گران قیمت و پیچیده‏ای که می‏توانند در یک سکته قلبی باعث حل شدن این لخته‏ها شوند و نیز داروهای ساده و ارزان قیمتی مثل آسپرین که می‏توانند از تشکیل این لخته‏ها جلوگیری کنند، امروزه در دسترس هستند .
پزشکان امروزه در تلاش هستندکه بفهمند چه عواملی باعث می‏شوند که بعضی از افراد نسبت به بقیه، بیشتر به این لخته‏ها دچار ‏شوند. تمایل بیشتر به لخته‏سازی در بعضی افراد ممکن است یکی از دلایلی باشد که چرا مردم بریتانیا بیشتر مستعد ابتلاء به بیماری کرونری قلب هستند.

سـکـتـه قـلـبـی
وقتی که در یک بیمار دچار بیماری کرونری قلب، شریانهای کرونری به علت ایجاد لخته یا ترومبوز مسدود می‏شوند، سکته قلبی ایجاد می‏گردد. عضله قلب که هب ان اصطلاحاً "میوکارد" گفته می‏شود، به علت نرسیدن خون و اکسیژن به آنها دچار دردهای شدیدی می‏شوند که ره لحضه بر مقدار این دردها افزوده می‏گردد. در صورتی که این لخته خون به سرعت از بین نرود، بعد از 5 تا 10 دقیقه، آن قسمت از عضله قلب که از اکسیژن و خون محروم می‏شود، خواهد مرد. این حالت در سکته قلبی یا آنفارکتوس میوکارد دیده می‏شود.
وسعت واقعی سکته قلبی و میزان عضلاتی که در این موارد آسیب می‏بینند به عوامل مختلفی بستگی دارد. اولین عامل،اندازه شریان می‏باشد. هر چه شریانی که مسدود می‏شود، بزرگتر باشد وسعت بیشتری از عضله قلب آسیب می‏بیند. دومین عامل این است که وقتی سایر شریانهای کرونری هم دچار مشکل باشند،وسعت آسیب بیشتر خواهد بود بالاخره اینکه،وسعت سکته قلبی بستگی به این خواهد داشت که آیا منطقه دچار آسیب، دارای رگهای اضافی هم بوده است یا خیر.

در سکته قلبی چه اتفاقی رخ می‏دهد
در یک سکته قلبی، یکی از شریانهای کرونری به طورناگهانی به وسیله گیر کردن یک لخته در آن مسدود می‏گردد و باعث می‏شود که به یک قسمت از عضله قلب، خون نرسد.
اگر این رگهای اضافی، به منطقه آسیب دیده بتوانند خونزسانی کنند، صدمات کمتری ایجاد خواهد شد. تمرین‏های ورزشی منظم، باهث تحریک تشکیل این رگهای اضافی در قلب می‏شوند، و به همین دلیل است که چرا این تمرینات ورزشی می‏توانند نقش مهمی در درمان بیماران کرونری قلب داشته باشند.
اثر فوری آسیب دیدن عضلات قلب، بغیر از ایجاد درد،آن است که قلب دیگر نمی‏تواند مانند سابق به خوبی عمل تلمبه کردن خون را انجام دهد و درنتیجه فشار خون شدیداً پایین آمده و موجب غش کردن، عرق ریزش و تهوع می‏شود. مشکل اصلی دیگزی که در مراحل اولیه آسیب دیدن قلب ایجاد می‏شود، آن است که عضله آسیب دیده می‏تواند باعث بروز بی‏نظمی‏هایی در ریتم ضربان قلب بشود که اصطلاحاً یه آن "آریتمی قلبی" گفته می‏شود. این بینظمی‏ها می‏توانند تهدید کننده حیات بوده و منجر به "ایست قلبی" شوند. به خاطر خطراتی که این آریتمی‏ها می‏توانند ایجاد کنند، اهمیت زیادی دارد که افرادی که دچار سکته قلبی می‏شوند، د ر48 ساعت او لپی از سکته ،؟ در بخش مراقبتهای قلبی ( سی‏سی‏یو CCU ) به دقت تحت نظر باشند.
خوشبختانه بعد از 2 یا 3 روز که از سکته قلبی گذشت، احتمال وقوع چنین آریتمی‏های خطرناکی نادر است و می‏توان بعد از این مدت بیمار را از بخش سی‏سی‏یو به بخش عمومی بیمارستان منتقل کرد و سپس به خانه فرستاد. بعد از بروز یک سکته قلبی، بدن شروع به ترمیم قسمتها یآسیب دیده می‏کند. سلولها از قسمت عضله مرده یا آسیب دیده برداسته می‏شوند و بافت فیبروز تشکییل می‏شود. این مراحل حدود 6 تا 8 هفته طول خواهد کشید.بافتی که در محل آسیب ایجاد می‏شود، قوی می‏باشد اما متاسفانه عضله قلبی که از دست رفته است دیگر نمی‏تواند جایگزین شود و درنتیجه قلب ضعیف‏تر می‏گردد. اکثر افرادی که یک سکته قلبی کوچک داشته‏اند. تفاوت چندانی نسبت به قبل از سکته قلبی احساس نخواهند کرد. گر چه اگر یک قسمت بزرگ از عضله قلب دچار صدمه شود، اندازه قلب بزرگترشده و دیگر نمی‏تواند به خوبی عمل تلمبه زدن خود را انجام دهد. این حالت را اصطلاحاً "نارسایی قلبی" می‏گویند.

نتیجه نهایی
نارسایی قلبی می‏تواند براثر بسیاری از بیماریهایی که قلب را گرفتار می‏سازد ایجاد شود( بویژه در بالا بودن فشار خون )، اما د رکشورهای پیشرفته غربی، بیماری کرونری قلب مهمترین علت ایجاد نارسایی قلبی می‏باشد. وقتی که قلب نمی‏تواند به خوبی تلمبه بزند، ریه‏ها دچار احتقان و پر خونی شده و تنگی نفس ایجاد می‏شود. برای سالیان درازی، اساس درمان این افراد،استفاده ا زداروهای " مُدر" بود که باعث افزایش ادرار میشد تا این آب اضافی از بدن خارج گردد. با این حلا امروزه از داروهیا جدیدی که اصطلاحاً به آنها "مهارکننده‏های آنژیم مبدل آنژیوتانسین" یا بطورخلاصه‏تر "مهار کننده‏ه‏های ACE" گفته می‏شود، استفاده می‏گردد که بسیار موثر تر از داروهای قبلی می‏باشند.
نیتجه دیگری که به علت بافت فیبروز در عضله قلب ایجاد می‏شود، تداخل آن با فرآیند الکتریکی قلب است که طور طبیعی باعث ریتم طبیعی ضربان قلب می‏شود و در چنین مواردی منجر به بی‏نظمی‏هایی در ضربان قلب می‏گردد. مهم‏ترین بی‏نظمی قلبی که رد این مواقع ایجاد می‏شود را اصطلاحاً "فیبریلاسیون دهلیزی" می‏نامندکه معمولاً با داروی "دیگوکسین" آن را درمان . می‏کنند دیگوکسین یک داروی قدیمی است که از گل‏انگشتانه بدست می‏آید. سایر بی‏نظمی‏های قلب را می‏توان با داروهایی مثل بتابلوکرها و نیز داروهای جدیدتر درمان نمود.

اثرات بالا رفتن سن
بیماری کرونری قلب، یک بیماری تدریجی و غیر قابل پیش‏بینی می‏باشد. رسوب چربی درشریان‏ها ممکن است خیلی آهسته و آرام درطی 20 یا 30 سال ایجاد شوند.
در طی این مدت، فرد هیچگونه درد یا مشکلی را حس نخواهد کرد اما وقتی که این شریان‏ها به میزان 70 درصد تنگ و باریک می‏گردند و جریان خون به عضلات قلب مختل می شوند، مشکلات آغاز می‏گردد.
از آنجایی که این روند بسیار کند می‏باشد، قلب می‏تواند در این مدت با ایجاد رگهای خونی جدید و اضافی که اصطلاحاً به آنها رگهای اضافی یا "کولترال" (Collateral ) گفته می شود با این تغییرات مقابله کند. شریان های کرونری تشکیل شبکه موثری از رگهای خونی در اطراف قلب می‏دهند و هنگامی که یکی از آنها تنگ و باریک می شود، یکی از شاخه های شریان دیگر، با گسترش یافتن، باعث می شود که به خونرسانی منطقه مبتلا، کمک نماید.
گرچه تشکیل آتروما در شریان کرونری بسیار آهسته و کند می‏باشد، اما یک لخته می‏تواند در هر لحظه‏ای به طور ناگهانی ایجاد شود. افرادی که فقط گاهی اوقات دچار آنژین قلبی می شوند، ممکن است به طور ناگهانی آنژین آنها بدتر شده (آنژین ناپایدار) و یا دچار سکته قلبی شوند. خوشبختانه این وضعیت چندان شایع نمی باشد و فقط حدود پنج در صد مبتلایان به آنژین، به چنین وضعیتی دچار می‏گردند.
مسئله‏ایی که بیشتر نگران کننده است، این حقیقت می باشد که یک سکته قلبی ممکن است در فردی که سابقه هیچگونه مشکل قلبی را نداشته است به طور ناگهانی ایجاد شود. این وضعیت
می‏تواند بر اثر رسوبات نسبتاً کوچک چربی که اگر در جای خود باشند مشکلی ایجاد نمی‏کنند اما از جای خود جدا شده و کنده می‏شوند می‏تواند باعث انسداد ناگهانی شریان شوند.
اکنون ما شروع به فهمیدن بهتر این فر‏آیند کرده ایم و به نظر می‏رسد که داروهای مختلفی قادر هستند که جلوی بروز این مشکل را بگیرند.
سه ماه قبل آقای آرتور متوجه شد که هنگام بالا رفتن از پله‏ها یا از سر بالایی مخصوصاًاگ رهوا سرد هم باشد، دچار دردهایی در سینه می‏شود. با مراجعه به پزشک متوجه شد که دچار آنژین قلبی می‏باشد. پزشک برای درمان او داروی ضد آنژین "آنتولول" را تجویز نمود.اکنون آقای آرتور احساس می‏کند که دوباره حالش خوب شده و هیچ مشکلی ندارد.
شرح حال دوم : سکته قلبی
آقای رابرت،یک ورزشکار و دونده ماراتون می‏باشد. پدر او در سن 64 سالگی بر اثر سکته قلبی فوت نمود. حال آقای رابرت کاملاً خوب بود اما یک روز،بعد از اینکه حدود 15 کیلومتر دوید دچا ر درد سینه شدو به طور ناگهانی فوت کرد. درکالبد شکافی که ازاو به عمل آمد، متوجه شدند که علت مرگ او سکته قلبی می‏باشد.

به نظر می‏رسد که فقط یک علت بتواند باعث بروز بیماری شریانهای کرونری گردد. با اینحال، تحقیقات پزشکی نشان داده است که مجموعه‏ای از چیزها می‏توانند باعث افزایش احتمال ابتلاء شماره بیماری کرونری قلب شوند که به آنها "عوامل خطر" یا " ریسک فاکتور" گفته می‏شود.

عوامـل خطـر زا
همانگونه که یک فرد قد بلند احتمال بیشتری نسبت به یک فرد قد کوتاه دارد که سرش به چارچوب در برخورد کند، افرادی هم که دارای یک یا چند عامل خطر هستند، بیشتر ازکسانی که فاقد این عوامل خطر هستند احتمال بروز سکته قلبی را دارند. با اینحال، نه همه کسانی که قدشان بلند است سرشان به چارچوب در برخورد می‏کند و نه همه افرادی که دارای عوامل خطر هستند دچار سکته قلبی می‏شوند، اما احتمال آن برای این افراد بیشتر می‏باشد.
عوامل خطر برای ابتلاء به بیماری قلبی به دودسته تقسیم می‏شوند: 1ـ عواملی که می‏توانیم برای تغییر آنها کاری انجام دهیم .
( عوامل قابل اصلاح ) و 2ـ عواملی که نمی‏توانیم برای تغییر آنها کاری انجام دهیم ( عوامل غیر قابل اصلاح). هرچه تعداد عوامل خطر در یک فرد بیشتر باشد، احتمال بروز بیماری کرونری قلب نیز بیشتر می‏باشد.

گر چه بالا بودن کلسترول خون در فردی که عامل خطر دیگری ندارد فقط باعث می‏شود که احتمال خطر ابتلاء به بیماری کرونری قلب نسبت به افرادی که هیچگونه عامل خطری ندارد کمی افزایش یابد. در چنین مواردی،نباید زیاد نگران باشید زیرا 1زشک برای پایین آوردن کلسترول خون، توصیه‏هایی به شما خواهد نمود.

عوامل خطر زای غیرقابل اصلاح بیماری کرونری قلب

* عوامل ارثی و ژنتیکی مثل بالا بودن ارثی کلسترول خون
* جنس (مردان بیشتر از زنان به بیماری کرونری قلب مبتلا می‏شوند)
* سن

سن و جنس افراد
بیماریها ی قلبی، همانند بسیاری دیگر از بیماریها، در افراد مسن و پیر بیشتر دیده می‏شود. در حال حاضر در انگلستان، تیمی ا زموارد سکته‏های قلبی د رافراد بالای 65 سال ایجاد می‏شود.
نکته قابل توجه د ربیماری کرونری قلب این است که د رزیر سن 55 سالگی، این بیماری در آقایان بسیار شایع‏تر از خانمها می‏باشد. علت این امر بدین خاطر است که خانمها قبل از یائسگی به ندرت دچار سکته قلبی می‏شوند. بعد از یائسگی، کمتر بروز بیماری کرونری قلب درخانمها افزایش می‏یابد و به تدریج به آقایان نزدیک می‏شود به طوریکه بعد از 75 سالگی،تعداد خانمهای دچار بیماری کرونری قلب به اندازه آقا این می‏باشد.
علت دقیق اینکه چرا خانمها قبل از یائسگی،کمتر به بیماری کرونری قلب مبتلا می‏شوند هنوز به درستی مشخص نشده است، اما به نظر می‏رسد که با کاهش ناگهانی بعضی از هورمونها در هنگام یائسگی ارتباط داشته باشد. امروزه که پزشکان از جایگرینی هورمونی ( HRT ) بعد از یائسگی درخانمها استفاده می‏کنند، دیده شده است که از بیماری کرونری قلب و سکته قلبی در اینگونه خانمها به میزان قابل توجهی کاستته شده است.
سابقه خانوادگی
وقتی یک یا چند نفر از بستگان نزدیک ( مثل پدر، مادر، خواهر،برادر یا بچه‏ها ) فردی دچار بیماری کرونری قلب باشند، پزشکان از آن به عنوان یک سابقه فامیلی مثبت نام می‏برند. اگر پدرشما در سن 60 سالگی و یا در سن 65 سال دچار سکته قلبی شده است، احتمال خطر بروز بیماری کرونری قلب در شما افزایش می‏یابد. البته، اگر والدین شما در سنین بالاتری نسبت به آنچه که گفته شد دچار سکته قلبی شده‏اند، مسئله زیاد مهمی نمی‏تواند برای افزایش احتمال خطر این بیماری برای شما باشد. همین مسئله برای بردارها و خواهرهای شما نیز کاربرد دارد. با این حال، درخانواده‏های خیلی بزرگ و پر جمعیت این حقیقت که یک عضو خانواده ممکن است دچار سکته قلبی شود می‏تواند فقط نتیجه شانس باشد.
چرا بیماری کرونری قلب در بعضی خانواده‏ها بیشتر دیده می‏شود؟ به دو علت این بیماری در بعضی خانوادها شایع‏تر است. اول اینکه، ژن‏هایی که ه رفردی از والدینش به ارث می‏برد ممکن است او را مستعد ابتلاء به افزایش فشار خون، افزایش کلسترول خون و یا دیابت ( مرض قند ) کند. ثانیاً، نحوه زندگی افراد یک خانواده چون تقریباً مشابه هم هستند و از یک نوع غذای خاص مصرف می‏کنند و اگر والدین سیگاری باشند، معمولاً بچه‏ها نیز سیگاری خواهند شد، بنابراین افراد یک خانواده دارای عوامل خطر تقریباً یکسانی خواهند بود.
اگر در خانواده شما سکته قلبی شایع می‏باشد، بهتر است هر چند وقت یک بار برای معاینه و چک‏آپ به پزشک مراجعه کنید و از وضعیت فشار خون، میزان کلسترول خون و یا سایرمشکلاتی که می‏توان با درمان آنها از خطر بروز سکته قلبی کم نمود، با اطلاع شوید.

رژیم غذایی و کلسترول
همانگونه که قبلاً گفته شد ،آتروما یک علت اصلی بروز بیماری کرونری قلب می‏باشد. رسوب چربی و مخصوصاً کلسترول در دیواره شریانها ایجاد پلاکهایی می‏کند. این پلاکها باعث می‏گردند که شریان باریک شده و جریان خون کمتری از آن عبور نماید. وقتی این پلاک‏ها جدا می‏شوند، یک لخته در محل جداشدگی ایجاد می‏گردد و از رسیدن خون به عضلات قلب جلوگیری می‏کند. این وضعیت د رسکته قلبی رخ می‏دهد. تمام این فرآیند درفردی که دارای کلسترول بالایی می‏باشد، احتمال بیشتری دارد که رخ دهد.
بالا بودن کلسترول افراد تا حدودی بستگی به مسایل ژنتیکی و توارث دارد. بعضی از خانواده‏ها دارای ژن‏هایی هستند که موجب افزایش بعضی چربی‏های خون می‏گردد. این وضعیت را اصطلاحاً "هیپرلیپیدمی فامیلیال" یا به طور اختصار FH می‏نامند با این حال رژیم غذایی اشخاص نیز می‏تواند نقش مهمی در میزان کلسترول خون داشته باشد. هر چه بیشتر چربی (بخصوص چربی‏های حیوانی و چربیهای لبنیات) خورده شود، میزان کلسترول شما بالاتر رفته و خطر بروز بیماری کرونری قلب نیز به همان اندازه بیشترمی‏گردد. بنابراین واقعاً ارزشش را خواهد داشت که اقدام به کم کردن چربی‏های حیوانی از رژیم غذایی‏تان بکنید.

سیگار کشیدن
استعمال دخانیات ارتباط زیادی با خطر بروز بیماری کرونری قلب دارد. مواد شیمیایی موجود در دود سیگار از طریق ریه‏های شما وارد گردش خون شده و در سرتاسر بدن شما منتشر خواهد شد و هر سلولی را در بدن شما منتشر خواهد شد و هر سلولی را در بدن تحت تاثیر قرار خواهد داد. این مواد شیمیایی باعث می‏گردند که رگهای خونی به طور موقت تنگ و باریک شوند.آنها همچنین باعث می‏شوند که سلولهای موجود در خون به نام پلاکت‏ها حالت چسبندگی بیشتری پیدا کرده و احتمال ایجاد لخته توس آنها بیشتر گردد.
تعداد سیگارهایی هم که در روز گشیده می‏شود از اهمیت زیادی برخوردار است. میزان ابتلاء به بیماری کرونری قلب در سیگاریهای سبک (کمتر از سیگار در روز) ، متوسط (بین 10 تا 20 سیگار در روز ) و شدید ( بیشتر ا ز20 سیگار در روز ) متفاوت می‏باشد. یکی ا ز دلایلی که پزشکان از بیماران می‏خواهند که سیگار کشیدن را کنار بگذارند، این است که سیگارکشیدن یکی از عوامل خطری است که هرکسی می‏تواند آن را تحت کنترل خودش داشته باشد. به محض اینکه شما سیگار کشیدن را متوقف کنید، ازمزایای آن برخوردار خواهید شد. گر چه خطر بروز بیماری کرونری قلب در افراد سیگاری که از استعمال دخانیات دست کشیده‏اند هیچگاه به اندازه افرادی که هیچگاه سیگار نکشیده‏اند پایین نمی‏آید، اما قطعاً بعد از یکسال یا بیشترکه از توقف سیگار کشیدن بگذرد، این میزان بسیار نزدیک به افرادی خواهد بود که اصلاً سیگار نکشیده‏اند.

استرس و فشا رعصبی
بسیاری از افرادی که قبلاً یک بار سکته قلبی کرده‏اند، فشارهای عصبی و استرسهایی که داشته‏اند را مسئول این سکته خود می‏دانند، اما به طور تعجب انگیزی بسیار مشکل است که این فشارهای عصبی و استرس‏ها را به سکته قلبی آنها مرتبط دانست. عوامل شروع کننده و محرکی مثل تمرینهای ورزشی غیرمنتظره ناگهانی و هیجانات شدید می‏توانند باعث سکته قلبی شوند اما میزان وقوع چنین مواردی بسیارنادرمی‏باشد. درحقیقت در زمانهایی که مردم در استرس و فشار عصبی شدیدی بوده‏اند (مثلاً درهنگام جنگ جهانی دوم ) تعداد سکته‏های قلبی د ربین مردم بسیار پایین بوده است.
پزشکان همچنین افراد را از نظر شخصیتی به انواع مختلفی تقسیم کرده‏اند و معتقدند که در بعضی از انواع شخصیت‏ها،خطر بروز بیماریهای قلبی بیشتر خواهد بود. تکنولوژی مدرن و جدید، امروزه این توانایی را برای ما ایجاد کرده است که کارهایی را که سابق در عرض چند روز انجام می‏داده‏اند در کمتر از یکساعت انجام دهیم.
افرادی که دارای شخصیتِ تیپِ آ (A) هستند می‏خواهند کارهایی را بیش از توان خود، با سرعت بیشتر و اهداف غیر ممکن انجام دهند. این افراد بی‏قرار که همواره در حال جنب و جوش هستند به زحمت برای خودشان وقت استراحت کنار می‏گذارند. قبلاً اینطور گفته می‏شد که افراد دارای شخصیت تیپ آ (A)که معمولاًمرد هستند در مقایسه با افراد تیپِ ب (B ) که زندگی را زیاد سختت نمی‏گیرند، احتمال بیشتری دارد که به بیمماری‏کرونری قلب دچار شوند.
این تئوری که ارتباط بین شخصیت پُر استرس تیپ آ (A ) و بروز بیماریها یکرونری قلب را مطرح را می‏ساهت،ابتدا مورد استقبال زیدی قرار گرفت و تلاشهای بسیاری شد تا افرادی که سخت کار می‏کرده‏اند را متقاعدکنند که استراحت بیشتری کنند و زندگی را راحت‏تر بگیرند، اما تحقیقاتی که جدیداًصورت گرفته، به طور تعجب انگیزی این یافته‏ها را رد می‏کند و ارتباط چندانی بین سکته‏های قلبی و فشارهای عصبی دیده نشده است.

بیماریهای مرتبط با بیماری کرونری قلب
دو بیماری که شایع و مهمی که با بیماری کرونری قلب ارتباط دارند و خطر بروز آن را بالا می‏برد عبارتند از: (1) بالا بودن فشار خون و (2)مرض قند (دیابت).
* بالا بودن فشار خون یا اصطلاحاً بیماری "پُر فشاری خون" مشکلی است که در آن فشار خونی که از قلب به تمام نقاط بدن ا ز طریق شریانها فرستاده می‏شود افزایش یافته است. بالا بودن فشار خون باعث ایجاد فشارهایی بر روی قلب و سیستم گردش خون می‏شود و اکثر مردم می‏دانند که این وضعیت می‏تواند باعث سکته مغزی شود. با این حال د رانگلستان ، بالا بودن فشار خون بیشتر باعق سکته قلبی می‏شود تا سکته مغزی که احتمالاًعلت آن بالا بودن میزان کلسترول خون مردم این کشور‏ می‏باشد.

مراحل یک ضربان قلب
درمان بالابودن یک ضربان قلب دارای سه مرحله یا سه فاز می‏باشد که عبارتند از مرحله دیاستول، مرحله سیستول دهلیزی و مرحله سیستول بطنی، صرف نظر از اینکه چقدر قلب آهسته و یا سریع ضربان می‏کند، زمان این سه مرحله باید دقیقاً حفظ شود.
فشار خون باعث کاهش خطربروز سکته قلبی و سکته مغزی می‏گردد. معمولا ًفشار خون را با بستن وسیله‏ای به دور بازو اندازه گیری می‏کنند. با هر ضربان قلب، فشار خون به یک نقطه حداکثر (فشار سیستولیک) می‏رسد و سپس این فشار سقوط کرده و به یک نقطه حداقل (فشار دیاستولیک ) می‏رسد. این فشار ار برحسب میلیمتر جیوه (mmHg ) اندازه گیری می‏کنند. فشار خون افراد سالم در حالت استراحت د رحدود 120 میباشد که اصطلاحاً می‏گویند، فشار 70 12 روی 7 است. فشار خون د رحال استراحت 140 را فشار خون مرزی می‏نامند، در حالیکه 90
فشار خون 150 را به طور مشخص فشار خون بالا می‏گویند.
بالا بودن فشار خون (هیپرتانسیون) در سرتا سر جهان شایع می‏باشد و در بعضی افراد، مثل سیاهپوستان آفریقا بیشتر دیده می‏شود. در انگلستان 25 درصد افراد بالای 50 سال دارای فشار خون بالا می‏باشند.
علت ایجاد فشار خون بالا در اکثر افراد ناشناخته است . این بیماری در بعضی خانواده‏ها ودر افرادی که به بیماری کلیه دچار هستند بیشتر دیده می‏شود. متاسفانه بالا بودن فشار خون در ابتدا هیچگونه علامتی ندارد که بیمار متوجه آن شود. به همین علت باید گاه به گاه فشار خون اندازه‏گیری شود تا در صورت بالابودن آن، اقدام به درمان صورت پذیرد.
بالا بودن فشار خون در شریانها باعث آسیب زدن به دیوراه رگها شده و تولید آتروما را سرعت می‏بخشد. همچنین قلب مجبور است که سخت‏تر کارکند تا تحت فشار زیاد خون را به شریان‏ها تلمبه نماید، اما این کار را باید بدون اکسیژن رسانی کافی انجام دهد. این وضعیت باعث افزایش سکته مغزی را هم افزایش می‏دهد زیرا به رگهای خونی مغز آسیب وارد می‏سازد.
* مرض قند (دیابت) بیماری شایعی می‏باشد که سه درصد افراد را در انگلستان دچار می‏سازد. این بیماری به علت کمبود یا مقاومت به هورمون انسولین ایجاد می‏شود، هورمون انسولین برای کنترل ورود گلوکز (قند خون) به داخل سلول‏های سرتا سر بدن ضروری می‏باشد. مرض قند می‏تواند افراد را در هر سنی مبتلا سازد. بچه‏ها و جوانانی که دچار مرض قند می‏شوند به احتمال زیاد، نیاز به ترزیق مرتب انسولین خواهند داشت. با این حال، بسیاری از افراد در سنین میانسالی به این بیماری دچار می‏شوند و می‏توانند با رژیم غذایی مناسب و مصرف قرصهای پایین آورنده قند خون این بیمار را کنترل نمایند. هدف از درمان این بیماری، نگهداشتن قند خون (گلوکز) در یک حد طبیعی می‏باشد. با این وجود، علیرغم درمان مرض قند می‏تواند باعث افزایش خطر اختلالات گردش خون ونیز بیماری کرونری قلب شود . برای خانمها این وضعیت، بخصوص دارای اهمیت زیادی می‏باشد زیرا به نظر می‏رسد که مرض قند می‏تواند با اثر حفاظتی هورمونهای زنانه مقابله کرده و میزان ابتلاء به بیماریهای کرونری قلب در آنها با به اندازه مردان بالا ببرد.
کنترل خوب و مناسب دیابت (مرض قند) با استفاده از رژیم غذایی، قرصهای پایین آورنده قند خون یا انسولین باعث می‏شودکه بروز بیماریهای قلبی را این افراد کاسته شود.

گر چه اکثر افراد مبتلا به بیمار کرونری قلب دارای مشکل مشابهی می‏باشند یعنی شریانهای
کرونری آنها باریک شده است، اما همه آنها علایم و شکایات یکسانی ندارند. بعضی‏ها دچار آنژین می‏شوند و بعضی ممکن است دچار سکته قلبی شوند. درصد کمی از افراد ممکن است بدون اینکه قبلاً دچار علایم هشدار دهنده‏ای باشند، به نارسایی قلبی دچار گردند.

درد سینـه
نباید فکر کرد که تمام دردهای سینه مربوط به بیماری کرونری قلب می‏باشد. هیچکس این فکر را نمی‏کند که برای مثال وقتی که به زمین می‏خورد و دنده‏هایش درد می‏گیرد این درد مربوط به بیماری کرونری قلب باشد همچنین اکثر ما دچا ردردهای سوءهاضمه و معده شده‏ایم که می‏تواند به سینه نیز انتشار یابد. شما ممکن است فکر کنید که تشخیص بین درد سینه‏ای که بر اثر بیماری قلبی ایجاد شده است از سایر علل درد سینه راحت می‏باشد اما در حقیقت این کار حتی برای پزشکان متخصص نیز دشوار خواهد بود.
* آنژین قلبی : آنژین قلبی وضعیتی است که موجب درد سینه در هنگام فعالیت کردن می‏شود وبا استراحت کردن، این درد از بین می‏رود. در بیماری کرونری قلب، این درد از رشته‏های عضلات قلب که به اندازه کافی به آنها اکسیژن نمی‏رسد ایجاد می‏شود.
آنژین قلبی معمولاًحدود 2 یا 3 دقیقه طول می‏کشد و هیچگاه بیشتر از 10 دقیقه طول نخواهد کشید. این درد معمولاً وقتی که شما از یک سر بالایی بالا می‏روید، د رمقابل یک باد شدید راه می‏روید یا وقتی که از پله‏ها بالا می‏روید ایجاد می‏شود اما می‏تواند با یک فعالیت مختصر مثل اقدام به لباس پوشیدن نیز ایجاد گردد. این درد معمولاً در هوای سرد و وقتی که شما بعد از خوردن غذا، اقدام به فعالیت نمایید، بیشتر می‏شود.
* آنژین قلبی ناپایدار: به طورکلی، دردهای آنژین قلبی نسبتاً قابل پیش‏بینی هستند و می‏توانیم حدس بزنیم که چه مواقعی باید منتظر این دردها باشیم، اما اگر شریانهای کرونری باز هم بیشتر باریک شوند و یا یک لخته خون در آن ایجاد شود، بیماری می‏تواند وارد مرحله جدیدی شود که اصطلاحاً به آن"آنژین قلبی ناپایدار" (Unstable angina ) گفته می‏شود. در چنین مواقعی حتی با انجام کارهای سبک و یا کمی راه رفتن هم ممکن است دردهای سینه ایجاد شوند. گاهی اوقات شما ممکن ایت با دردهای ناگهانی سینه از خواب بیدارشوید. هر گونه تغییری که در الگوی درد ایجاد شود را بایدبه اطلاع پزشکتان برسانید تا مشخص گردد که آیا به آنژین قلبی ناپایدار مبتلا شده‏اید یا خیر. آنژین قلبی ناپایدار می‏تواند منجر به سکته قلبی شود، بنابراین اهمیت زیادی دارد که برای پیشگیری از آن اقداماتی صورت گیرد.
* سکته قلبی : در هنگامی که سکته قلبی رخ می‏دهد، درد همانند آنژین قلبی می‏باشد، اما در این موارد، به جای اینکه با استراحت کردن، درد از بین برود، شدت درد بیشتر می‏گردد. افرادی که قبلاً دچار سکته قلبی شده‏اند از درد آن بعنوان بدترین دردکه د رعمرشان داشته‏اند یاد می‏کنند.کسی که دچا رسکته قلبی شده است ممکن است به نظر رنگ پریده و دارای عرق ریزش فراوان برسد و اگر به او دست بزنیم احساس سردی خواهیم نمود. حال این افراد اغلب بد بوده و ممکن است استفراغ کنند. بعضی از افراد که دچا رسکته قلبی شده‏اند ممکن است قبلاً هیچگونه علامت یا شکایت یاز بیماری قلبی نداشته باشدند با این حال، اکثر آنها به مدت چند هفته یا چند ماه که رگهای کرونری‏شان در حال تنگ شدن بوده است، دارای دردهای آنژین بوده‏اند.
تفاوتی که بین آنژین و سکته قلبی وجود دارد در انی است که درآنژین، عضلات قلب دچار کمبود اکسیژن می‏شوند اما آسیبی به این عضلات وارد نمی‏آید اما در سکته قلبی به علت نرسیدن اکسیژن، به این عضلات از بین رفته و می‏میرند.

مراحل بیماری کرونری قلب
دریک قلب، طبیعی، شریانهای کرونری پاک هستند و به عضلات قلب، اکسیژن کافی را می‏رسانند. باریک شدن یک شریان کرونری می‏تواند باعث آنژین گردد. وقتی که شریان کرونر بسته می‏شود، یک سکته قلبی ایجاد می‏شود.
سوء‏هاضمه اشتباه می‏شوند. این وضعیت بیشتر در افراد سالخورده و کسانی که به مرض قند (دیابت) مبتلا هستند دیده می‏شود که شاید به این دلیل باشد که اعصاب مربوط به درد این گونه افراد از حساسیت کمتری برخوردار است.

سایـر علـل دردهای سینـه
همه ما گاهی اوقات دچاردردهای سینه شده‏ایم، همانگونه که بقیه قسمتهای بدن ما ممکن است دچار درد شود. علل شایعی که می‏توانند باعث درد سینه شوند عبارتند از:
سوء‏هاضمه یا درد معده
مری که دهان را به معده متصل می‏کند، درست در پشت قلب قرار گرفته و دارای همان عصب‏رسانی قلب می‏باشد، بنابراین تعجبی ندارد اگر دردی که از مری ایجاد می‏شود و باعث سوزش سر معده می‏شود همانند درد قلبی احساس شود. سوزش سر معده می‏تواند در هر زمانی ایجاد شود اما معمولاً وقتی که معده خالی است یا اینکه نیم ساعت بعد ازصرف غذا بروز می‏کند. سوزش سر معده همچنین می‏تواند درشب و هنگامی که شما دراز کشیده‏اید هم ایجاد شود زیرا د رحالت، مقداری اسید معده به سمت مری برگشت می‏کند و باعث تحریک و درد مری می‏گردد. درهنگام سوزش سر معده، خوردن غذا یانوشیدن شیر یا داروهای آنتی‏اسید می‏تواند به تسکین این درد کمک نماید، اما نوشیدن مایعات داغ و الکل باعث بدتر شدن درد می‏گردد.
با این حال، سوزش سر معده که بر اثر سوء‏هاضمه ایجاد می‏شود، هیچگاه با انجام فعالیت و یا تمرینات ورزشی ایجاد نمی‏شود و اگر شما در هنگام را ه رفتن، احساس درد در سینه می‏کنید، حتی اگر همراه با آروغ زدن هم باشد، احتمال زیادی دارد که این درد مربوط به قلب باشد و نه معده. برای مطمئن شدن از منشاء درد سینه‏تان، به پزشک مراجعه نمایید.

پلـورزی
عفونتهای سینه مانند ذات‏الریه (پنومونی) می‏توانند باعث دردهای سینه‏ای شوند که اصطلاحاً به آنها "پلورِزی" گغته می‏شود. این درد معمولاً به صورت تیز و تیر کِشنده بوده و فقط در یک سمت سینه ایجاد می‏شود و درهنگام سرفه کردن یا انجام یک نفس عمیق، بدتر می‏گردد. این درد کاملاً از درد ثابت و مبهمی که در موارد درد قلبی ایجاد می‏شود، متفاوت می‏باشد.

درد عضـلات سینـه
در قسمت پشت سینه و در بین دنده‏ها، عضلات متعددی وجود دارند که نقش مهمی در عمل تنفس کردن، بازی می‏کنند. همانند تمام عضلات بدن، این عضلات نیز می‏توانند به دردهای روماتیسمی دچار شوند. این درد معمولاً منحصر به قسمت کوچکی از سینه می‏شود ( در جلو یا عقب سینه) و در هنگام نشستن یا خوابیدن در بعضی وضعیتها بدتر می‏شود. معمولاً این دردها از چند ساعت تا چند روز طول می‏کشند و سپس خود بخود بهبود می‏یابند و دوباره چند هفته بعد تکرار می‏گردند.

سایر انواع دردهای سینه
درد سینه می‏تواند هشدار دهنده باشد و اغلب باعث می‏گردد که افراد فکر کنند که دچار سکته قلبی شده‏اند با اینحال ، چندین علل دیگر درد سینه وجود دارد. که شامل عفونتها و صدمات پشت می‏باشند.
سایرعلل دردهای سینه که شیوع کمتری دارند، عبارتند از:
زونا: بیماری زونا می‏تواند باعث درد شدیدی در اطراف سینه شود که بعد از 2 یا 3 روز در محل درد، تاولهایی ایجاد می‏گردد.
عفونتهای ویروسی: ویروسهای سرماخوردگی یا آنفلوانزا می‏تواند غضروفهایی را که باعث اتصال دنده‏ها به جناغ سینه می‏شوند را گرفتار سازند. در چنین مواردی، با دست زدن به سینه و یا فشار دادن آن، احساس درد یایجاد می‏شود که با دردهای قلبی کاملاً متفاوت می‏باشد.
به دام افتادن عصب : گاهی اوقات ، فشاری که بر روی یک عصب در گردن یا پشت ایجاد می‏شود می‏تواند باعث ایجاد درد در بازو یا اطراف سینه شود. این وضعیت می‏تواند به علت وارد آمدن آسیب به دیسک بین مهره‏ای یا بوسیله آرتریت ستون فقرات ایجاد شود. علت نسبتاً شایع دیگری که به خصوص در خانمها دیده می‏شود، فشردگی یک استخوان مهره د رستون فقرات می‏باشد که معمولاً بر اثر پوکی استخوان ایجاد می‏گردد.

طـپـش قلـب
احساس طپش قلب ( وقتی که ضربانهای قلب نامنظم می‏شوند) در افرادسالم بسیار شایع می‏باشد. معمولاً بر اثر استرس، فشار عصبی، سیگار کشیدن یا نوشیدن مقادیر زیاد چای یا قهوه این احساس طپش قلب ایجاد می‏شود.
افراد دچار بیماری کرونری قلب نیز می‏توانند دچار مشکلاتی در ناهماهنگی ریتم قلب شونند اما این وضعیت به احتمال زیاد بعد از یک سکته قلبی بروز می‏کند. اگر این احساس طپش قلب، همراه از حال رفتن، تنگی نفس یا درد سینه باشد، شما باید سریعاً با پزشک خود این مشکلات را مطرح نمایید.

تنگی نفس
دلایل مختلف بسیاری برای ایجاد تنگی نفس در افراد وجود دارد که شایع‏ترین آنها عبارتست از: برونشیت مزمن، آمفیزم و آسم . نارسایی قلبی نیز می‏تواند باعث تنگی نفس شود و در افرادی که سکته قلبی کرده‏اند نیز ممکن است ایجاد گردد. اگر قلب به خوبی نتواند عمل تلمبه کردن خود را انجام دهد، مایعت در بافتها و ریه‏ها جمع شده و احتباس می‏یابند و در نتیجه تنگینفس شب با مشکلات تنفسی از خواب بیدار خواهد شد. اسن افراد همچنین ممکن است دچار سرفه‏های همراه با خلط کف آلود یا خونی شوند.
وقتی که مایعت در جاهای دیگری از بدن تجمع پیدا کنند، شما ممکن است از ورم کردن مچ پاهایتان شاکی باشید و یا اینکه به علت ورم کبد و روده‏تان، از درد معده شکایت نمایید. وقتی که شما دچار یک بیماری قلبی هستید، وجود تنگی نفس یا سرفه که درعرض چند روز بهبود نمی‏یابد، می‏تواند علامت هشدار دهنده و با اهمیتی باشد. امروزه برای درمان نارسایی قلبی داروهای خوبی کشف شده است و هر چه زودتر شما به درمان آن بپردازید، بهترخواهد بود.

سابقاً پزشکان این عقیده را داشتند که بعد از سکته قلبی، بیمار باید خدود 6 تا 8 هفته در بستر استراحت کند تا دراین مدت آسیبهای وارده به قلبش التیام یابد. بنابراین، جای تعجب نبود اگر بعد از چنین مدت طولانیِ استراحت در بستر، بیمار احساس بدتری نسبت به قبل از سکته قلبی داشته باشد.

تـوان بخـشـی
امروزه بازتوانی یا توان‏بخشی بعد از سکته قلبی بسیار نسبت به گذشته تفاوت می‏کند. هنگامی که درد و ضعف عمومی بیمار بر طرف شد که معمولاً چند روز طول می‏کشد، تاکید بر بازگشت هب زندگی طبیعی د رطی 6 تا 8 هفته می‏باشد.
اکثر بیمارستانها امروزه دارای خدمات توان بخشی قلبی هستند. هدف از چنین خدماتی عبارتست از:
آموزش : یاد دادن علل ایجاد مشکلات قلبی و چگونگی بهتر کردن وضعیت، از وظایف قسمت آموزش می‏باشد.
تمرینات ورزشی: یک برنامه درجه‏بندی شدهاز تمرینات ورزشی که باعث می‏گردد شما بتوانید کم‏کم فعالیتهای طبیعی خود را دوباره از سر بگیرید.
پیشگیری: اقداماتی که شما می‏توانید برای جلوگیری از بروز یک سکته قلبی دیگر انجام دهید. برنامه‏هایی توان بخشی معمولاً از همان بیمارستان آغاز می‏شوند و یک پرستار، مسئول پاسخگویی به تمام سوالاتی است که شما و خانواده‏تان خواهید داشت. شما باید بدانید که وقتی بیمارستان را ترک می‏کنید، چه کارهایی را می‏توانید انجام دهید و چه کارهایی را نباید انجام دهید.
برنامه تمرینات ورزشی معمولاً دو یا چهار هفته بعد شروع می‏شوند و تحت نظارت یک فیزوتراپیست این تمرینات انجام می‏گردد. معمولاً در این تمرینات حدود 10 یا 15 نفر زا افرادی که قبلاً سکته کرده‏اند وجود دارند که می‏توانند با صحبت کردن با یکدیگر، از اطلاعات و تجربیات همدیگر استفاده نمایند. اغلب برای شما اطمینان‏بخش خواهد بود که د رهنگامی که تازه شما شروع به انجام تمرینات نیوده‏اید، افرادی را ببینید که درانتهای برنامه تمرینی قرار دارنئ و خیلی خوب و با انرژی تمام مشغول انجام تمرین هستند.
برای بسیاری از افراد میانسال، این تمرینات ممکن است اولین تمریناتی باشد که بعد از سالها به طور مرتب انجام می‏دهند و بنابراین برایشان به نظر عجیب خواهد شد و در انتهای برنامه تمرینی، احساس سلامت و قدرت بیشتری نسبت به قبل خواهند داشت.
جلسات توان‏بخشی معمولاُ یک یا دو ساعت طول می‏کشد و در هر هفته دو بار و به مدت 6 یا 8 هفته طول خواهد کشید.

بازگشت به زندگی طبیعی
شما ممکن است در چند هفته یا چند ماه اول بعد از سکته قلبی، نگران‏هایی د رمورد انجام فعالیتهای طبیعی‏تان مثل انجام کار یا فعالیت جنسی داشته باشید.
رانندگی
در کشورهای پیشرفته معمولاً اجازه نمی‏دهند که افراد درطی یک ماه بعد ازسکته قلبی، رانندگی کنند. همچنین قوانینی برای افرادی که شغلشان رانندگی است مثل رانندگان تاکسی یا اتوبوس وضع شده است.
فعالیت جنسی
بعد از سکته قلبی افراد درباره فعالیت جنسی خود، نگرانی‏هایی دارند. در ابتدا شما معمولاً انجام فعالیت جنسی رادوست نخواهید داشت اما قطعاً منطقی خواهد بود که بعد از 3 یا 4 هفته که از سکته قلبی می‏گذرد، درصورت نیاز، شروع به از سرگیری فعالیت جنسی طبیعی خود نمایید. شما باید تا رسیدن به بهبودی کامل که معمولاً 6 یا 8 هفته طول می‏کشد، از فعالیتهای جنسی شدید خودداری نمایید. بعضی از داروهایی که برای قلب شما تجویز می‏گردد ممکن است باعث کاهش میل جنسی شما شود که درچنین مواردی می‏توانید در مورد آن با پزشکتان مشورت نمایید.

شغل و کار
بعد از یک سکته قلبی، اکثر افراد می‏توانند بعد از 2 یا 3 ماه به شغل و کار خود برگردند. کسانی که شغل آنها زیاد سنگین نمی‏باشد و فعالیت زیادی ندارند می‏توانند بعد از 2 ماه به کار خود برگردند اما افرادی که دارای کارهای سنگین و فعالیت زیاد می‏باشد، ممکن است بعد از مدت طولانی‏تری (مثلاً 3 ماه ) به کار خود برگردند.

اضطراب وافسردگی
هر کسی بعد از یک سکته قلبی دچارنگرانی‏هایی خواهد شد و با وجود توصیه‏های مثبت و امیدوار کننده‏ای که ازسوی پزشکان، پرستاران و اطرافیان به او گفته می‏شود، این نگرانی‏ها ممکن است ادامه یابند. آنها از این موضوع نگران هستند که دوباره دچار سکته قلبی شوند. طبیعی استکه هر کسی نسبت به خودش و خانواده‏اش نگرانی‏هایی داشته باشد، حتی اگر مشکل باشد که علت این نگرانی‏ها را بر زبان بیاورد. وقوع یک سکته قلبی می‏تواند ضربه شدیدی به اعتماد به نفس فرد وارد کند، بخصوص اگر قبلاً دچار بیماریهای سختی نشده باشد و درچنین مواقعی فرد به آسانی می‏تواند دچار افسردگی گردد.
تشخیص افسردگی
* همانند بیماری قلبی، بیماری افسردگی نیز یک بیمار واقعی می‏باشد و همانند بقیه بیماریها، قابل درمان می‏باشد. اگر شما چند تا از علایم زیر را دارا هستید،ممکن است دچار افسردگی باشید: غمگین بودن و گریه کردن.
* از دست دادن حس لذت بردن یا عدم علاقه به انجام کارها یا سرگرمی‏ها .
* عدم علاقه نسبت به فعالیت جنسی.
* برای خود ارزش قائل نشدن.
* نگرانی بیش از حد درمورد سلامتی.
* کم شدن تمرکز فکری.
* اختلال درخواب (دیر خوابیدن یا زود از خواب بلند شدن)
* خستگی دایمی.
در بیماری افسردگی، مقدار مواد شیمیایی که علایم را به مغز منتقل می‏کنند به طور غیر طبیعی کم شده است و درمان با داروهای ضد افسردگی می‏تواند مقدار آنها را به وضعیت طبیعی باز گرداند. مصرف داروهای ضد افسردگی بر خلاف داروهای آرام بخش، اعتیاد‏آور نمی‏باشند و شما می‏توانید وقتی که به طور کامل از افسردگی بهبودی یافتید، مصرف آنها را قطع نمایید. اکثر افراد این داروها را حداقل به مدت 3 تا 6 ماه مصرف می‏کنند.
در چند هفته اول بعد از سکته قلبی،کارهای مختلفی انجام می‏شود و ممکن است فکر کردن درمورد افسردگی واضح نباشد. با این حال، همین که کارها شروع به برگشتن به وضعیت طبیعی کرد، شما ممکن است زمان بیشتری داشته باشید که نسبت به آینده نگرانی پیدا نمایید و اینجاست که مشکلات بروز می‏کنند.
شایع‏ترین واکنشی که دراین گونه افراد دیده می‏شود، بد خُلقی و عصبانیت می‏باشد که حتی در افرادی که قبلا‏ً خونسرد و آرام بوده‏اند، این اتفاق ممکن است رخ دهد. همسران این افراد معمولاً ازبهانه گیری‏ها و بدخلقی‏های آنها به خاطر حتی مسایل کوچک، شاکی هستند. این مشکلات معمولاً وقتی که فرد به سر کارخود باز می‏گردد، از بین می‏روند اما بعضی افراد ممکن است این وضعیت به مدت بیشتری طول بکشد.
مهم‏ترین نکته در مورد اضطراب و افسردگی این است که بدانیم این وضعیت‏ها شایع می‏باشد و می‏توان آنها را درمان نمود.

تمرینات ورزشی
تمرینات منظم ورزشی نیز برای سلامت شما مفید می‏باشد و می‏تواند شما را در مقابل بیماری کرونری قلب حفاظت نماید. تحقیقات زیادی در اروپا و آمریکا انجام شده که نشان می‏دهد که تمرینات منظم ورزشی ( روزی 20 دقیقه و هفته‏ای دو یا سه بار ) می‏تواند باعث کاهش خطر بروز بیماریهای کرونری قلب شود.
اگر شما قبلاً دچار سکته قلبی شده‏اید، درجلسات توان بخشی که در بیمارستان برایتان گذاشته خواهدشد،دربارهچگونگی انجام این تمرینات ورزشی مطالبی یاد خواهید گرفت، اما در حقیقت هر کسی که دارای بیماری کرونری قلب می‏باشد ممکن است به تمرینات ورزشی بیشتری نیازمند باشد. اگر شما قبلاً هیچگاه ورزش نکرده‏اید و نمی‏دانید که چگونه این تمرینات ورزشی بیشتری نیازمند پزشک خود در این مورد سوال نمایید. نوع ورزشی که شما انجام می‏دهید احتمالاً اهمیتی نخواهد داشت به شرطی که بتواند به اندازه کافی، قلب و سیستم گردش خون را تحریک نماید. شما باید ورزشهایی که بیشتر به آنها علاقه دارید را انجام دهید. راه رفتن، شنا کردن، دویدن و تمرین در باشگاه، همگی می‏توانند بسیار مفید و کمک کننده باشند. اکثر افراد باید تمرینات خود را نسبتاً به آهستگی شروع کنند و به تدریج به میزان و شدت آن اضافه نمایند. اگر شما در یک باشگاه ورزش می‏کنید، به شما یاد خواهند داد که چگونه ابتدا باید بدنتان را گرم نمایید. اگر شما در هنگام تمرینات ورزشی احساس درد، سر گیجه یا تنگی نفس نمودید، تمرین را متوقف کرده و استراحت نمایید.

1


تعداد صفحات : 58 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود