آموزشکده فنی پسران مرودشت
روستا
روستای جلیان
استان فارس:
استان فارس یکی از ۳۱ استان ایران است که در بخش جنوبی این کشور واقع شده است. آب و هوای استان فارس در نقاط مختلف این استان به سه دسته کوهستانی، معتدل و گرم تقسیم می شود.این استان با مساحتی در حدود ۱۲۲٬۶۰۸ کیلومتر مربع، چهارمین استان بزرگ و با جمعیتی معادل ۴٬۵۲۸٬۵۱۳ نفر، بر طبق برآورد جمعیتی سال ۱۳۸۹ خورشیدی سازمان ملی آمار ایران، چهارمین استان پرجمعیت ایران به شمار می رود. بر اساس تقسیمات کشوری اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۰ خورشیدی، استان فارس به ۲۹ شهرستان100شهر، ۸۳ بخش و ۲۰۴ دهستان تقسیم شده است.
شهرشیراز:
مرکز استان فارس، شهر شیراز است که بر طبق برآورد جمعیتی سال ۱۳۸۹ خورشیدی سازمان آمار ایران به همراه حومه خود، جمعیتی معادل ۱،۷۴۹،۹۲۶ نفر داشته که پرجمعیت ترین شهر این استان محسوب می شود. از دیگر شهرهای پرجمعیت این استان می توان به شهرهای کازرون، مرودشت، جهرم و فسا اشاره کرد.
راه ارتباطی شیراز به مرودشت
شهرستان مرودشت:
مَرودشت مرکز شهرستان مرودشت یکی از شهرهای ایران است که در استان فارس قرار گرفته است. این شهر در شمال شیراز ۴۵ کیلومتری واقع شده و آب و هوای آن کوهستانی و معتدل است . مرودشت با جمعیتی برابر با ۱۲۴٫۳۵۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۸۵) دومین شهر بزرگ استان فارس محسوب می شود. از جمله دیدنی های این شهر می توان به تخت جمشید ، نقش رستم و نقش رجب اشاره کرد. ارتفاع ۱۶۲۰ متر از سطح دریا و مساحت ۴۶۴۹ کیلومتر مربع، جمعیتی حدود ۴۰۰ هزار نفر را داراست. این سرزمین به لحاظ موقعیت جغرافیایی ممتاز و آب و هوای معتدل و برخورداری از آب فراوان و خاک مناسب از دیر باز مورد توجه بوده. شهرستان مرودشت شامل ۴ بخش، مرکزی:کامفیروز با مساحت ۹۹۴ کیلومتر مربع و ۳۶ هزار نفر جمعیت، بخش سیدان با مساحت ۸۲۱ کیلومتر مربع و ۳۰ هزار نفر جمعیت، بخش درودزن با مساحت ۱۰۲۵ کیلومتر مربع با وجود تاسیسات بزرگ سد درودزن با آب و هوایی معتدل و زمینهای حاصل خیز و بخش مرکزی می باشد.
علت نام گذاری مرودشت:
نام این شهرستان احتمالاً برگرفته از دشتها و مرغزارهای سرسبز آن بوده است. همین طور که نخستین بار ابن بلخی در فارس نامه، ‹‹ مرو ›› را به عنوان یکی از محلات شهر باستانی استخر می نامد که با گذر زمان جای آن را بوستان تخت جمشید گرفته است. مرو در لغت به معنی چمن است که در اصل به صورت مرغ و مرگ بوده و مرغزار صورت بسیار متداول آن است. در قدیم علفزارها را مرغزار می گفتند و به نظر می رسد که مرودشت نیز مانند ارژن در آن زمان، جایی پوشیده از مرتع و چمن بوده است. کاوش های علمی و گمانه زنی هایی که در تپه های مختلف جلگه مرودشت انجام گرفته، نشان می دهد که هزاران سال پیش از آنکه داریوش کبیر، تپه سنگی را بر دامان کوه رحمت(مهر)، برای ساخت کاخ های بزرگ خود برگزیند، اقوام متمدنی در دشت وسیع آن، می زیسته اند. آثار بر جای مانده از قبیل ظروف سفالی منقوش یا ساده، و اسباب و وسایل زندگی آن دوره، همه و همه گویای این نکته اند. که این منطقه از ماقبل تاریخ تاکنون مسکونی بوده است. تاریخچه شکل گیری شهر مرودشت همزمان با آغاز به کار ساخت کارخانه قند در سال ۱۳۱۲، نطفه آغازین شهر امروزی مرودشت بسته شد و صدای سوت بازگشایی کارخانه قند در سال ۱۳۱۴ بسان گریه نوزاد در بدو تولد، تولد شهر مرودشت را نوید داد. تا سال ۱۳۲۹ تنها کارکنان کارخانه قند در منازل سازمانی سکونت داشتند.
شهر مرودشت:
شهرستان مرودشت به مرکزیت شهر مرودشت با وسعت ۴۶۴۹ کیلومترمربع، ۸/۳٪ کل مساحت استان فارس را به خود اختصاص داده است. این شهرستان از شمال به شهرستانهای خرمبید و اقلید، از غرب به شهرستان سپیدان، از جنوب به شهرستان شیراز و از شرق به شهرستانهای ارسنجان و بوانات محدود می شود. شهرستان مرودشت تقریبا در مرکز استان فارس واقع شده است. مرکز شهرستان مرودشت در ۵۲ درجه و ۴۸ دقیقه طول جغرافیایی و ۲۹ درجه و ۵۲ دقیقه عرض جغرافیایی و ارتفاع ۱۵۹۵ متری از سطح دریا واقع شده است.
راه ارتباطی مرودشت به روستا:
اسم "گلیان"(جلیان) به چه معنی هست و از کجا اومده؟
نویسنده کتاب از پسا تا فسا ایشان اعلام کردند که وجه تسمیه های زیادی وجود داره که مهمترین شان این که اسم روستای به معنای دارای خاک زیاد است چون از خاک گلیان برای ساختن کتیبه های تخته جمشید استفاده می شده.
روستای جلیان مرودشت:
موقعیت جغرافیایی روستای :
روستا جلیان از نظر قرار گیری شمال شهر مرودشت وبه فاصله 5کیلومتری این شهر میباشد. جلیان
در ۵۲ درجه و ۴۸ دقیقه طول جغرافیایی و ۲۹ درجه و ۵۲ دقیقه عرض جغرافیایی و ارتفاع ۱۵۹۵ متری از سطح دریا واقع شده است.
از طرف شمال به نقش رستم نقش رجب از طرف جنوب به تپه های تل جنگی و تل رشکی از طرف شرق به تخت جمشید از طرف غرب به رود خانه کر
کیفیت مسکن روستا:
کیفیت مسکن طبق آمار گرفته شده از اهالی روستا و مشاهدات نیمی بشتر از روستا بافت قدیمی به صورت تغریب شده می باشد و تعداد اندکی از خانه های قدیمی و نیمه قدیمی در روستا می باشد.
نیمی دیگر از خانه ها به صورت بافت جدید میی باشد و از مصالح امروزی مانند آجر سیمان ماسه و………….
تخریب خانه های بافت قدیم واحداث خانه های جدید باعث نابودی بافت قدیمی روستا شده.
احداث خانه در روستا تابع ضوابت و مقرراتی می باشد:
به دلیل قرار گیری روستا در محدودیه و حریم اثار باستانی احداث خانه تا ار تفاع 8.5مجاز میباشد.
شرایط اقلیمی روستا: در زمان گذشته بهترین مکان بر اساس آب و هوا و همینطور موقعیت قرار گیری برای ساخت تخت جمشیددر نظر گرفته شد. روستای جلیان به دلیل نزدیکی با تخت جمشید دارای آب و هوای معتدلی وکوهستانی میباشد آب و هوای خوب روستا باعث شده تا اطراف روستا باغ های باشکوهی احداث شده باشد.
وضعت کنونی روستا:
در حال حاضر روستا دارای مدرسه ابتدایی و تعداد26دانش آموز ابتدایی میباشدکه در سال 91-92به دلیل تعداد اندک دانش آموزان تعطیل گردد.
مدرسه ابتدایی روستا:
دهیاری روستا:
خانه بهداشت روستا :
مسجد و حسینیه روستا:
تاسیس مسجد در سال 1352شروع شده ودر همان سال به پایان رسیده و از همان سال مورد استفاده مردم قرار گرفته است
مخابرات روستا در سال 1374شروع بهکار کرده و در سال 1383کد پستی داده شده پرداخت فیش گاز برق تلفن و همینطور بشتر کار روستا در این مر کز انجام میشود.
مخابرات و مرکز دیجیتال روستا:
خیابان های روستا:
خیابان اصلی و سه تا از کوچه ها در سال 90×91 اسفالت شده. جدول کشی روستا نیز در این سال انجام شده مردم روستا با همت و همکاری خوب خود به سنگ فرش کردن پیاده روها در سال 91 پرداختند.که 80 درصد از اهالی در خیابان اصلی و این سه خیابان زند گی میکنند.
تصاویری از خیابان ها و پیاده روهای روستا:
لوله کشی گاز در سال 1388انجام شده است
گاز کشی روستا:
گلزار شهداروستا:
سه شهید و سه جانباز به نام های شهید علی اقبالی شهید احمد رمضانی و جهان زیر جمشیدی میباشد. جانباز حمید رمضانی نعمت رمضانی و حسین رستگار نسب. شهدای روستا در گلزار شهدای در ضلع شمال-کشیده به شمال شرقی به خاک سپرده شده.
جمعیت:
تعداد خانوار روستا به 150خانوار میباشد. تمامی از خود روستا میباشد بجز چهار تا از خانوار ها افغانی میباشند. تعداد افراد روستا به 677در سال 1392میرسد.که 28تا از اهالی روستا افغانی میباشند.
مرگ ومیر روستا در سال 1392
تولد وسن مادر:
در سال 1392تعداد متولدین یک پسر و یک دختر که سنین مادران بین20تا34سال میباشد.
برسی آمار مسکن:
ساخت و ساز خانه در روستا خیلی کند پیش میرود.طبق سوالاتی که از اهالی در مورد ساخت وساز خانه ها شد خانهای از 3تا4 سال هنوز به صورت نیمه کاره رها شده اند.
اما در سه کوچه اولی وخیابان اصلی تعداد بیشتری از خانه ها نوساز میباشند. که این خانه ها در سال های قبل تر ساخته شده اند. در طول این 3تا 4سال تعداد 4تا5خونه ساخته شده.
وضعیت راه ها:
راه ارتباطی از مرودشت به روستا از راه اتوبان اصفهان به شیراز میباشد. راه ارتباطی اسفالت.وسیله ارتباطی از طریق مینی بوس و از ترمینال مرودشت صورت می گردد.
حوزه نفوذ:
دبستان
مسجد
خانه بهداشت
دفتر پست
دفتر مخابرات
به دلیل نبود نانوایی نبود پزشک خانواده نبود مدارس راهنمایی ودبیرستان و بعضی از مشکلات دیگر و رفع انان با مراجعه به شهر مرودشت و شهرک مهدیه نیز جزئ از حوزه نفوذ روستا قرار میگیرد.
حوزه نفوذ:
برسی مصالح ساختمانی و واحد های مسکونی:
در مورد خانه های قدیمی روستا که سه تا از انها دیگر باقی نمانده میتوات گفت که:ساخت خانه ها با خشت بوده با پلاستری از کاه وگل پی خانه ها با سنگ تا کرسی ادامه دارد. سقف خانه ها نیز از چوب های زیادی به فاصله20و30حتا بعضی از آنها تا 40 سانتیمتر فاصله از هم و قرار دادن حصیر بر روی چوب ها و بعد ار حصیر با استفاده از کاه و گل رو پوش شده.با مشاهده قیر روی یکی از ساختمان ها با سوال در مورد قیر و چگونه استفاده شدن آن در ساختمان های قدیمی انطور در جواب گفت که از قیر مدتی بعد استفاده شده. قیر هم به صورتکه با پوسته برنج قاطی بود استفاده شده.
منابع تامین آب:
به گفته چند تا از خود اهالی روستا از جمله اقای مظفر رمضانی در سال 1358به کمک اهالی روستا با استفاده از یکی تلمبه های اطراف به خانه ها آبرسانی میشد.و در سال 1379 به کمک جهاد آفات روستایی آب به صورت تصفیه شده و لوله کشی منظم به خانه ها آب رسانی شده. در مورد آب کشاورزی نیز میتوان گفت آب مورد استفاده کشاورزی از رود خانه کر استفاده میشد. اما بعد خشک شدن آب رودخونه مردم با استفاده از تلمبه هایی که در زمین کشاورزی احداث کردند به کشاورزی مشغولند
بررسی اقتصادی:
اقتصاد روستا بر پایه کشاورزی دام پروری استوار میباشد. که بشتر از نیمی از مردم به این کار مشغولند. نیمی دیکر به کار در مرودشت به کار های دولتی و کار گرگری به صورت های مختلف مشغولند. روستا دارای سه گاوداری نیمه صنعتی میباشد که مدیریت گاوداری ها با آقای جاجی سفر مردی و دوتا از فرزندان ایشان میباشد اولین گاوداری در سال 1341به دست جاجی سفر تاسیس وتا حال مورد استفاده قرار گرفته است. در خود روستا 3مغازه سوپر مارکت هم وجود دارد.
نحوه دفع فاضلاب
اشغال های روستا هر هفته جمع اوری شده و به بیرون از روستا برای دفع کردن برده میشوند. جمع اوری اشغال توست یکی از اهالی با ماشینی که از طرف شهرداری مرودشت در اختیار ان ها قرار داده شده انجام میشود. در خیابان اصلی با قرار دادن سطل زباله. یکی از تمیز ترین خیابان ها بشمار می اید.فاضلاب سطحی توسط دو کانال که یکی ورودی شهر و رو به شمال که به تام کانال کناره نام دارد.کانال جنوبی که به نام کانال فیروزی مشهور است. که اب کانال شمالی به مزارع کشاورزی و کانال جنوبی به روستای فیروزی و بعد به رودخانه ی خشک میریزد.
شیب روستا:
شیب روستا از شرق به سمت غرب یا به سمت رودخانه خشک می باشد. یعنی شیب روستا از تخته جمشید به سمت رودخانه میباشد.
موقعیت قرار گیری روستا و کاربری آن
روستا جلیان در شمال شرقی مرودشت قرار گرفته.
روستا از شمال به روستای حاجی اباد
از جنوب شهرک مهدیه و روستای فیروزی
از غرب به شمس آباد
و از شرق به محمود آباد.
روستا در حریم درجه یک تخته جمشید قرار دارد و به این دایل کاربری چندانی ازلهاز اقتصادی ندارد.
کاربری روستا را می توان همان کشاورزی و دامپروری نام برد. وبه تازگی از باغ های روستا به عنوان تالار وجشن ها مورد استفاده قرار میگیرد..
خصوصیات روستا:
یکی از مهمترین خصوصیات روستا را میتوان محاصره شدن روستا توسط اثار باستانی که روستا را در حریم درجه یک اثار باستانی قرار داده است.
خصوصیات دیگر روستا بافت قدیم و جدید را نمیشود از هم تفکیک کرد. شاید دلیل اصلی تخریب بافت قدیم و تاسیس بافت جدید بر روی آن باشد.
دور تا دور روستا زمین کشاورزی قرار گرفته. نمونه بودن روستا در سال 90-91و همینطور سنگ فرش روسنا به دست اهالی ..
بررسی فعالیت در روستا
همانطور که گفته شد شغل بشتر از نیمی از مردم روستا ب کشاورزی و دام پروری می باشد.که کشاورزان به کاشت جو گندم ذرت گوجه سیب زمینی و پیاز می باشد.محصولات اصلی گندم و جو و ذرت می باشد.
در مورد دام که مردم به نگهداری از گاو و گوسفند می پردازند که ستا از گاوداری ها نیمه صنعتی و فقط یک گاو داری به صورت صنعتی در روستا وجود دارد..
مشکلات روستا:
نبود مدارس رهنمایی و دبیرستان و همین طور تخریب بافت قدیم خشک سالی و خشک شدن رود خانه کر. قرار گرفتن در حریم اثار باستانی ساخت خانه ها تا ارتفاع خاصی نگهداری از اهشم در کنار منازل مسکونی و همینطور جمع فضولات در بین خانه های مسکونی.
عدم وجود: – فضای سبز مناسب
– مجموعه ی ورزشی
– دبیرستان پسرانه
– پزشک و درمانگاه
بررسی پلان قدیم و جدید
درخانه های قدیمی از خشت و پلاستر کاه و گل استفاده شده. در خانه های نیمه قدیمی استفاده از خشت سنگ پلاستر از سیمان وقیر و گونی استفاده شده. در خانه های جدید از مصالح مرغوب مانند اجر سیمان سقف تیرچه بلوک و ………………..
منابع و ماخذ:
1استفاده از اینترنت
2گفت گو با اهالی روستا خانه بهداشت دهیاری
3استفاده از مطالب آقای رمضانی مدیریت مخابرات
4حضور فیزیکی
باز هم به وبلاگ من سر بزنید
youngmemarfasa.blogfa.com
وبلاگ دانشجویان معماری