عنوان تحقیق (اقدام پژوهی):
دلایل افت تحصیلی دانش آموزان
محقّق:
نام استاد:
مقدمه
امروزه یکی از مسائل مهمی که فکر بسیاری از مسئولین و دست اندرکاران نظام تعلیم و تربیت کشور ما را بخود مشغول کرده است ، مسائل ناشی از نارسائی های نظام جدید می باشد که منجر به افت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانهای مشهد شده و خود بعنوان یک مسئله اساسی مطرح می باشد. این پژوهش در پی شناخت عوامل مربوط به ساختار و محتوای نظام جدید آموزش متوسطه بوده، که زمینه های لازم را برای افت تحصیلی دانش آموزان فراهم کرده است . فرضیه هایی که بدین منظور تدوین شده عبارتند از:
1- شیوه برنامه ریزی دروس در نظام جدید آموزش متوسطه یکی از عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموز محسوب می شود.
2- تغییرات مکرر آئین نامه ها و دستورالعمل های اجرائی نظام جدید آموزش متوسطه از جمله عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان است .
3- حجم زیاد و سنگین دروس از جمله عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان محسوب می شود.
4- شیوه های سنتی تدریس یکی از عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان محسوب می شود.
5- نحوه انتخاب رشته در نظام جدید یکی از عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان است .-6 عدم تمایل دانش آموزان ضعیف نسبت به ادامه تحصیل در شاخه های کار و دانش و فنی و حرفه ای یکی از عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان است . ضمنا نگرش دبیران نسبت به هر یک از فرضیه های فوق با سابقه خدمت آنان بررسی و رابطه میان هر یک سنجیده شده است . جامعه این پژوهش متشکل از کلیه دبیران شاغل در دبیرستانهای نظام جدید و کلیه دانش آموزان مشغول به تحصیل در این دبیرستانها که لااقل ترم چهارم و بیشتر بوده و در یک یا چند درس افتاده اند، در نواحی 6 گانه شهرستان مشهد است . نمونه گیری در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انجام شده است . حجم نمونه متشکل از 120 دبیر و 300 نفر دانش آموز می باشد. با توجه به آنکه موضوع تحقیق نوعی نگرش سنجی بوده، لذا روش تحقیق بکار رفته از نوع پیمایشی است . برای سنجش نگرش دبیران و دانش آموزان 2 نوع پرسشنامه ساخته شده یکی مخصوص دبیران و دیگری مخصوص دانش آموزان، سئوالات هر دو پرسشنامه براساس مقیاس لیکرت طراحی (بسیار زیاد-زیاد-کم-بسیار کم) که به هر یک از پاسخ ها وزنی معادل 1 تا 4 داده شده است . برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده، برای مستند سازی فرضیه های تحقیق از آزمون مجذور کا (X2) استفاده شده است . نتایج عمده حاصل از این پژوهش عبارت است از:
1- در مورد فرضیه اول: بین شیوه برنامه ریزی دروس و افت تحصیلی دانش آموزان در نظام جدید ارتباط معنی داری وجود دارد. یعنی اینکه شیوه برنامه ریزی دروس در نظام جدید از جمله عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان محسوب می شود.
2- در مورد فرضیه دوم: بین تغییرات مکرر آئین نامه ها و دستورالعمل های اجرائی نظام جدید و افت تحصیلی دانش آموزان در نظام جدید ارتباط معنی داری وجود ندارد. اما این عامل می تواند بطور غیرمستقیم بر افت تحصیلی دانش آموزان تاثیر بگذارد.
3- در مورد فرضیه سوم: بین حجم زیاد و سنگین دروس و افت تحصیلی دانش آموزان ارتباط معنی داری وجود دارد. یعنی اینکه حجم زیاد و سنگین دروس از جمله عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان در نظام جدید به شمار می رود
در مورد فرضیه چهارم: بین شیوه های سنتی تدریس و افت تحصیلی دانش آموزان ارتباط معنی داری وجود دارد. یعنی اینکه شیوه سنتی تدریس از جمله عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان در نظام جدید به شمار می رود. -5 در مورد فرضیه پنجم: بین نحوه انتخاب رشته در نظام جدید و افت تحصیلی دانش آموزان ارتباط معنی داری وجود دارد. یعنی اینکه نحوه انتخاب رشته در نظام جدید از جمله عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان به شمار می رود.
6- در مورد فرضیه ششم:
بین عدم تمایل دانش آموزان ضعیف نسبت به تحصیل در شاخه های کارودانش و فنی و حرفه ای و افت تحصیلی دانش آموزان در نظام جدید ارتباط معنی داری وجود دارد. یعنی اینکه عدم تمایل دانش آموزان ضعیف نسبت به ادامه تحصیل در شاخه های کار و دانش و فنی و حرفه ای از جمله عوامل موثر برافت تحصیلی آنها در شاخه نظری به شمار می رود. چکیده به زبان فارسی نگرش / دبیر / دانش آموز / افت تحصیلی Attitude / High school teacher / Student / School drop out صباغیان، زهرا دانشگاه شهید بهشتی ، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی
تعطیلی های نابهنگام مدارس به علت دلایلی مانند سرما و آلودگی هوا، درسی برای زندگی دانش آموزان است.
تعطیلی مدارس که به علت بارش برف و باران و یا آلودگی هوا پپش می آید، یک یادگیری برای دانش آموزان محسوب می شود. دانش آموز در روزی که تعطیل است، فکر می کند که دلیل تعطیلی چیست و چرا مدرسه تعطیل شده است و همین تفکبسیار با ارزش است. آموزش و پرورش با تعطیلی نابهنگام مدارس به دانش آموزان می آموزد که تنها به فکر آموزش آنها نیست و ارتقای فرهنگ و سلامتی دانش آموزان را مدنظر دارد و اینگونه آموزشها حفظ کردنی نیست بلکه تجربی است. در خصوص افت تحصیلی دانش آموزان در تعطیلی های نابهنگام مدارس نیز اگر دانش آموزان مشکل اساسی در این زمینه داشته باشند شورا و معلمان مدرسه با برگزاری کلاسهای مختلف تقویتی و جبرانی این مشکل را حل می کنند.
مرور می کنیم. مسئله افت تحصیلی در نظام آموزش و پرورش در بسیاری از کشورهای جهان سوم به صورت حاد مطرح است. منابع و امکانات اغلب کشورهای جهان سوم محدود است و این مسئله، صرفه جویی، دقت در مصرف و تخصیص این منابع به بخش های مختلف اقتصادی و اجتماعی را الزامی می سازد.
افزایش سریع جمعیت واجب التعلیم این کشورها، بخش عمده ای از درآمد ملی آنها را می بلعد. در حالی که در اغلب این کشورها هنوز همه کودکان لازم التعلیم به مدارس راه نیافته اند و تعداد زیادی از جمعیت بزرگسالان آنها بی سواد هستند،علاوه بر آن مشکل افت تحصیلی در مدارس نیز به حجم این مشکلات افزوده می شود. در کشور ما نیز افت تحصیلی یکی از مشکلات کنونی نظام آموزش و پرورش است که همه ساله دهها میلیارد ریال بودجه کشور را به هدر می دهد.
یافته های آماری از مدارس کشور نشان دهنده آن است که افت تحصیلی به صورت مردودی، ترک تحصیل زودرس و یا اشکال دیگر آن مقادیر زیادی از منابع مالی ملی و استعدادهای انسانی جامعه را تلف می کند.
هرگاه از افت تحصیلی سخن به میان می آید، بیشتر مردم درصد دانش آموزان مردودی و یا ترک تحصیل کنندگان از مدارس را یادآوری می کنند،در حالی که مردودی ها و ترک تحصیل کنندگان یک دوره آموزشی نسبت به کل دانش آموزان آن دوره، بخشی از افت تحصیلی یک دوره آموزشی محسوب می شود. اما افت تحصیلی تنها به این درصدها حدود نمی شود، بلکه در حوزه مسائل آموزشی مفهوم گسترده تری را به دنبال دارد.
افت تحصیلی دارای دو جنبه کمی و کیفی است. افت تحصیلی کمی عبارت است از درصد دانش آموزان یک دوره آموزشی که به سبب مردود شدن و یا ترک تحصیل نتوانسته اند آن دوره تحصیلی را با موفقیت به پایان برسانند. در مفهوم افت تحصیلی کیفی نیز به نارسایی در دست یابی به هدفهای تعیین شده آموزشی و یا عدم تحقق بخشی از این هدفها اشاره شده است. لذا تفاوت بین دانش و مهارت فارغ التحصیلان یک دوره آموزشی و هدفهای تعیین شده برای این دوره را با افت تحصیلی کیفی نشان می دهند.
افت تحصیلی چیست؟
افت تحصیلی عبارت است از وقوع ترک تحصیل زودرس و تکرار پایه تحصیلی در نظام آموزش و پرورش یک کشور. این تعریف از افت تحصیلی تا اندازه ای محدود است، زیرا انواع دیگر افت تحصیلی در این مفهوم نادیده گرفته شده است.
افت تحصیلی در کشور ما نیز رقم قابل توجهی را تشکیل می دهد و هر سال نیز این پدیده آموزشی به صورت مردودی، ترک تحصیل زودرس و یا سایر اشکال آن تاثیرات نامطلوبی را در حیات فردی و خانوادگی افراد بر جای می گذارد و علاوه بر لطمات اقتصادی بر حوزه آموزشی، موجب نابسامانیهای اجتماعی نیز می شود.
یکی از دلایل افت تحصیلی به روش های تدریس معلمان برمی گردد. روش های تدریس که یکی از عناصر جدایی ناپذیر فرآیند آموزش و پرورش است، باید در بررسی های مربوط به افت کمی و کیفی تحصیلی مورد توجه قرار بگیرد. لذا تدریس را نباید وسیله ای برای انتقال دانش از ذهن معلم و یا چند کتاب به ذهن دانش آموز تلقی کرد. بلکه مراد از تدریس، فراهم کردن شرایط مناسی است که تحت آن شرایط، دانش آموز باید به یادگیری بپردازد.
از دیگر عوامل موثر در افت تحصیلی می توان به نقش معلم نیز اشاره کرد. معلم که در گذشته به عنوان منبع دانش و اطلاعات به شمار می رفت و نقش اصلی انتقال دانش و اطلاعات به ذهن دانش آموزان را عهده دار بود.
امروزه با وجود و بسط رسانه های شنیداری و دیداری رادیو، تلویزیون، سفرنامه ها و… منابع اطلاعاتی دانش آموزان گسترش یافته است، بنابراین نقش معلم نیز هر روز کمرنگ تر می شود. از سوی دیگر عوامل اجتماعی و شرایط زندگی نیز به نوبه خود تغییر می کنند و تحول می یابند.
بنابراین لازم است که معلم دارای بهره هوشی و استعداد ذهنی بالاتری باشد، همچنین به حرفه معلمی عشق بورزد، دانش آموزان را دوست بدارد و از سلامت بدنی و مهارتهای شغلی و تخصصی بالایی نیز برخوردار باشد. در خاتمه می توان به عوامل موثر اقتصادی مانند فقر اقتصادی، وضع مسکن، میزان درآمد و عوامل فرهنگی دیگر مانند فراوانی دانش آموزان در یک کلاس و تحصیلات والدین و علل روانی مانند اختلالات روانی و معلولیت های ذهنی و جسمی دانش آموزان و همچنین علاقه به درس دانش آموزان نیز اشاره کرد.
کاربرد اصطلاح افت یا اتلاف (Wastage) در آموزش و پرورش از زبان اقتصاددانان گرفته شده است و لذا آنان آموزش و پرورش را به صنعتی تشبیه می کنند که بخشی از سرمایه و مواد اولیه ای را که باید به محصول نهایی تبدیل شود، تلف نموده است و در نتیجه مطلوبیت مورد انتظار را در جامعه به بار نیاورده است. شاید این تشبیه چندان خوشایند کارشناسان آموزشی نباشد و اصطلاح قصور در تحصیل یا واماندگی از تحصیل مطلوبتر باشد. وجود این از نقطه نظرمنابع مالی و بودجه ای که جامعه در اختیار نهاد رسمی تعلیم و تربیت قرار می دهد، بدون شک آموزش و پرورش یکی از بزرگترین مشاغل کارآفرین اقتصادی جهان را داراست.
بسیاری از دولت ها، برنامه آموزش و پرورش را در راس سایر برنامه های خود قرار داده اند.
بدین ترتیب در پانزده کشور آسیایی با اینکه تعداد اطفالی که به مدرسه ابتدایی می روند هفتاد درصد افزایش یافته است، اما هنوز نیازهای آموزشی جهان سوم برآورده نشده است. در مورد علاقه مندی خانواده ها به تحصیل و میزان سواد والدین و تاثیر آن در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان توسط "کارسون وروت" تحقیقاتی انجام شده است که نتایج حاصله نشان می دهد که مشخصه اصلی کودکان تیزهوش این است که آنان خانواده های پرمهر و محبتی داشته اند و خود والدین آنها علاقه وافری به یادگیری فرزندانشان داشته اند.
لذا این پژوهش وجود همبستگی میان هوش و پیشرفت تحصیلی کودکان و وضع و منزلت اجتماعی والدین آنها را اثبات می کند. همچنین این نشان دهنده آن است که بهره هوشی کودکان، با موفقیت اجتماعی و اقتصادی والدین آنها همبستگی مثبتی دارد.
هرچه موقعیت اجتماعی و اقتصادی پدر و مادر بهتر باشد، بهره هوشی کودک نیز بالاتر خواهد رفت و در نتیجه در دروس پیشرفت خواهد داشت.
را مرور می کنیم.
مسئله افت تحصیلی در نظام آموزش و پرورش در بسیاری از کشورهای جهان سوم به صورت حاد مطرح است. منابع و امکانات اغلب کشورهای جهان سوم محدود است و این مسئله، صرفه جویی، دقت در مصرف و تخصیص این منابع به بخش های مختلف اقتصادی و اجتماعی را الزامی می سازد. بنابراین افزایش سریع جمعیت واجب التعلیم این کشورها، بخش عمده ای از درآمد ملی آنها را می بلعد. در حالی که در اغلب این کشورها هنوز همه کودکان لازم التعلیم به مدارس راه نیافته اند و تعداد زیادی از جمعیت بزرگسالان آنها بی سواد هستند،علاوه بر آن مشکل افت تحصیلی در مدارس نیز به حجم این مشکلات افزوده می شود. در کشور ما نیز افت تحصیلی یکی از مشکلات کنونی نظام آموزش و پرورش است که همه ساله دهها میلیارد ریال بودجه کشور را به هدر می دهد.
یافته های آماری از مدارس کشور نشان دهنده آن است که افت تحصیلی به صورت مردودی، ترک تحصیل زودرس و یا اشکال دیگر آن مقادیر زیادی از منابع مالی ملی و استعدادهای انسانی جامعه را تلف می کند.
هرگاه از افت تحصیلی سخن به میان می آید، بیشتر مردم درصد دانش آموزان مردودی و یا ترک تحصیل کنندگان از مدارس را یادآوری می کنند،در حالی که مردودی ها و ترک تحصیل کنندگان یک دوره آموزشی نسبت به کل دانش آموزان آن دوره، بخشی از افت تحصیلی یک دوره آموزشی محسوب می شود. اما افت تحصیلی تنها به این درصدها محدود نمی شود، بلکه در حوزه مسائل آموزشی مفهوم گسترده تری را به دنبال دارد.
افت تحصیلی دارای دو جنبه کمی و کیفی است. افت تحصیلی کمی عبارت است از درصد دانش آموزان یک دوره آموزشی که به سبب مردود شدن و یا ترک تحصیل نتوانسته اند آن دوره تحصیلی را با موفقیت به پایان برسانند. در مفهوم افت تحصیلی کیفی نیز به نارسایی در دست یابی به هدفهای تعیین شده آموزشی و یا عدم تحقق بخشی از این هدفها اشاره شده است. لذا تفاوت بین دانش و مهارت فارغ التحصیلان یک دوره آموزشی و هدفهای تعیین شده برای این دوره را با افت تحصیلی کیفی نشان می دهند.
زمینه ساز افت تحصیلی چیست؟
هیچ چیز مانند ضایعات تعلیم و تربیت در سرنوشت ما و دانش آموزان موثر نیست، زیرا نه تنها تعلیم و تربیت ناقص، بودجه ملی را هدر می دهد، بلکه از همه مهمتر، قسمتی از عمر کودکان و نوجوانان را هنگام تحصیل در مدرسه کاملاً تلف می کند.
همچنین اگر بخش اعظم این افت تحصیلی در دوران بلوغ اتفاق بیافتد، می تواند موجب بروز ناکامی در فرد شود. ارزشیابی های انجام شده در مورد کیفیت آموزشی نشان می دهد که در سالهای اخیر با توجه به فراوانی تعداد مدارس و افراد مدرسه رو، تغییرات قابل توجهی از لحاظ کیفی در نظام آموزش و پرورش ما حاصل نشده است.
یکی از دلایل افت تحصیلی به روش های تدریس معلمان برمی گردد. روش های تدریس که یکی از عناصر جدایی ناپذیر فرآیند آموزش و پرورش است، باید در بررسی های مربوط به افت کمی و کیفی تحصیلی مورد توجه قرار بگیرد. لذا تدریس را نباید وسیله ای برای انتقال دانش از ذهن معلم و یا چند کتاب به ذهن دانش آموز تلقی کرد. بلکه مراد از تدریس، فراهم کردن شرایط مناسی است که تحت آن شرایط، دانش آموز باید به یادگیری بپردازد.
از دیگر عوامل موثر در افت تحصیلی می توان به نقش معلم نیز اشاره کرد. معلم که در گذشته به عنوان منبع دانش و اطلاعات به شمار می رفت و نقش اصلی انتقال دانش و اطلاعات به ذهن دانش آموزان را عهده دار بود.
امروزه با وجود و بسط رسانه های شنیداری و دیداری رادیو، تلویزیون، سفرنامه ها و… منابع اطلاعاتی دانش آموزان گسترش یافته است، بنابراین نقش معلم نیز هر روز کمرنگ تر می شود. از سوی دیگر عوامل اجتماعی و شرایط زندگی نیز به نوبه خود تغییر می کنند و تحول می یابند.
بنابراین لازم است که معلم دارای بهره هوشی و استعداد ذهنی بالاتری باشد، همچنین به حرفه معلمی عشق بورزد، دانش آموزان را دوست بدارد و از سلامت بدنی و مهارتهای شغلی و تخصصی بالایی نیز برخوردار باشد. در خاتمه می توان به عوامل موثر اقتصادی مانند فقر اقتصادی، وضع مسکن، میزان درآمد و عوامل فرهنگی دیگر مانند فراوانی دانش آموزان در یک کلاس و تحصیلات والدین و علل روانی مانند اختلالات روانی و معلولیت های ذهنی و جسمی دانش آموزان و همچنین علاقه به درس دانش آموزان نیز اشاره کرد.
کاربرد اصطلاح افت یا اتلاف (Wastage) در آموزش و پرورش از زبان اقتصاددانان گرفته شده است و لذا آنان آموزش و پرورش را به صنعتی تشبیه می کنند که بخشی از سرمایه و مواد اولیه ای را که باید به محصول نهایی تبدیل شود، تلف نموده است و در نتیجه مطلوبیت مورد انتظار را در جامعه به بار نیاورده است. شاید این تشبیه چندان خوشایند کارشناسان آموزشی نباشد و اصطلاح قصور در تحصیل یا واماندگی از تحصیل مطلوبتر باشد.
با وجود این از نقطه نظر منابع مالی و بودجه ای که جامعه در اختیار نهاد رسمی تعلیم و تربیت قرار می دهد، بدون شک آموزش و پرورش یکی از بزرگترین مشاغل کارآفرین اقتصادی جهان را داراست.
بسیاری از دولت ها، برنامه آموزش و پرورش را در راس سایر برنامه های خود قرار داده اند.
بدین ترتیب در پانزده کشور آسیایی با اینکه تعداد اطفالی که به مدرسه ابتدایی می روند هفتاد درصد افزایش یافته است، اما هنوز نیازهای آموزشی جهان سوم برآورده نشده است. در مورد علاقه مندی خانواده ها به تحصیل و میزان سواد والدین و تاثیر آن در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان توسط "کارسون وروت" تحقیقاتی انجام شده است که نتایج حاصله نشان می دهد که مشخصه اصلی کودکان تیزهوش این است که آنان خانواده های پرمهر و محبتی داشته اند و خود والدین آنها علاقه وافری به یادگیری فرزندانشان داشته اند.
لذا این پژوهش وجود همبستگی میان هوش و پیشرفت تحصیلی کودکان و وضع و منزلت اجتماعی والدین آنها را اثبات می کند. همچنین این نشان دهنده آن است که بهره هوشی کودکان، با موفقیت اجتماعی و اقتصادی والدین آنها همبستگی مثبتی دارد.
هرچه موقعیت اجتماعی و اقتصادی پدر و مادر بهتر باشد، بهره هوشی کودک نیز بالاتر خواهد رفت و در نتیجه در دروس پیشرفت خواهد داشت.
به باور "کارسون" در کتاب خود تحت عنوان "تربیت کودکان تیزهوش"، با اینکه دانش آموزان تیزهوش غالباً بلند پرواز و کوشا هستند، مع هذا، گاهی در دروس خود نمرات بسیار کمی می گیرند و نسبت به یادگیری بی اعتنا و حتی متنفر از آن هستند و به همین علت استعداد عالی آنها که ممکن است از ۱۲۵ هم بیشتر باشد، پوشیده می ماند. علت چیست؟ وضع خانوادگی را می توان از علل اساسی دانست و مسلم است که از هم پاشیدگی خانواده تاثیرات نامطلوبی در کودکان دارد.
امروزه آموزش و پرورش کشور ما، علیرغم تمامی تلاشها، هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. می دانیم که کیفیت آموزش و پرورش از کمیت آن مهم تر است. زیرا کیفیت برتر آموزشی، می تواند تحولات عمیق تری را در بین دانش آموزان فراهم کند. امروزه این حقیقت بر همگان روشن شده که دانش آموزان در ارتقای کیفیت آموزشی از سایر متغیرها نظیر کیفیت معلم و امکانات و تجهیزات و برنامه های آموزشی به مراتب مهم تر هستند. پس، بر این اهمیت تاکید کنیم.
جذ ب دانشجویان ممتاز کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد بدون آزمون در دوره دکترا دانشگاه آزاد اسلامی، دانشجویان ممتاز مقطع کارشناسی ارشد را بدون آزمون در دوره دکتری می پذیرد.
دکتر عبدالله جاسبی رییس دانشگاه آزاد اسلامی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به آیین نامه حمایت از نخبگان و دانشجویان ممتاز دانشگاه، افزود: دانشگاه آزاد اسلامی کلیه دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد رشته های مختلف تحصیلی را از تمام دانشگاههای داخل و خارج از کشور، اعم از دولتی و غیردولتی که معدل کل آنها حداقل ۱۷ و همچنین نمره پایان نامه آنها عالی یا حداقل ۱۸ باشد و کلیه دانشجویان رتبه های اول کارشناسی ارشد و برندگان رتبه های اول، دوم و سوم المپیادهای علمی دانشجویی و دانش آموزی و جشنواره های علمی خوارزمی و مشابهین آنها را که به تائید شورای هدایت استعدادهای درخشان رسیده باشند، بدون شرکت در آزمون ورودی برای گذراندن دوره دکتری رشته مربوطه مورد بررسی قرار می دهد و براساس ظرفیت اضافی خود و الویت بندی به تدریج آنها را می پذیرد.
وی اظهار کرد: پذیرش دانشجویان ممتاز در رشته های مختلف دانشگاه آزاد برابر با ظرفیتی است که در هر رشته، توسط معاونت آموزشی تعیین و اعلام می گردد و چنانچه تعداد متقاضیان در هر رشته بیش از ظرفیت اعلام شده باشد گزینش براساس امتیازبندی انجام می شود.
به گفته دکتر جاسبی، همچنین به کلیه متقاضیان استفاده از این تسهیلات به ازای هر نیم نمره معدل بالای ۱۷ یک امتیاز، به ازای هر نیم نمره بیشتر از حداقل نمره پایان نامه عالی (۱۸) یک امتیاز و به ازای چاپ مقاله یا کتاب براساس آئین نامه مربوطه (ارتقاء هیات علمی دانشگاه) امتیاز تعلق می گیرد.
وی تاکید کرد که هیچ یک از مواد آئین نامه های پژوهشی و مقررات دانشگاهی در مورد این قبیل دانشجویان لغو نمی شود و این دانشجویان همانند سایر دانشجویان موظف به رعایت کلیه مقررات آموزشی دانشگاه هستند.
فهرست مطالب
مقدمه 2
افت تحصیلی چیست؟ 6
14