بخش اول : شرکت مخابرات
الف:کلیات
تاریخ تاسیس شرکت:
شرکت سهامی مخابرات استان تهران همانند سایر شرکتهای مخابراتی استانها در راستای سیاست تمرکز زدایی و براساس قانون اصلاح ماده 7 قانون تاسیس شرکت مخابرات ایران مصوب 6/2/73 مجلس شورای اسلامی و مطابق با اساسنامه مصوب 1/11/74 کمیسیون مربوطه درمجلس که درتاریخ 11/11/74 توسط ریاست محترم جمهوری ابلاغ شد به مدت نامحدود تاسیس گردید و آغاز به کار نمود.
شخصیت حقوقی شرکت:
این شرکت دارای شخصیت حقوقی واستقلال مالی است و وابسته به شرکت مخابرات ایران می باشد.
اهداف کلان شرکت:
* ایجاد ، توسعه و حفظ تفاهم با مشترکین و متقاضیان تلفن ثابت و خدمات ارتباطی استان تهران
* کمک به ارتقاء سطح آموزش و انگیزه های کاری و سازمانی کارکنان با محوریت مسئولیت پذیری و ارتقای سطح بهره وری.
ماموریت:
ماموریت شرکت مخابرات استان تهران علاوه بر تامین و توسعه ارتباطات و خدمات تلفن ثابت شامل:
* تکمیل واجرای هرچه سریعتر شبکه ملی مرتبط با استان تهران
* توسعه شبکه های زیرساخت ارتباطی استان مبتنی بر فیبرنوری
* تسهیل ارائه خدمات به شرکتهای عرضه کننده خدمات ICT
* تسریع روند اصلاح ساختار آزادسازی و خصوصی سازی
* جذب مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی به صورت گسترده
* بهبود خدمات توسط رقابت و تقلیل قیمتها
* آموزش همگانی به منظور نهادینه ساختن فرهنگ استفاده بهینه از امکانات ارتباطی استان می باشد.
سیاست ها و خط مشی:
سیاست ها و خط مشی شرکت مخابرات استان تهران به شرح ذیل می باشد:
* ارتقاء شاخصهای ارتباطی
* همکاری وهماهنگی با سایر شرکتهای مخابراتی استانها
* حداکثر بهره برداری از توانمندیها و تولیدات داخلی
* ایجاد محیط اقتصادی رقابتی و پویا در بخش مخابرات
* ارتباط دهی کلیه مشترکین و سازمانها در شهرهای استان به شبکه اینترنت
* ایجاد ارتباط ساختاری بین بخشهای خدمات مخابراتی استان و مراکز علمی و تحقیقاتی و دانشگاهی داخلی به منظور بهره گیری مستمر از فناوری پیشرفته
ارکان و تشکیلات کلی شرکت:
شرکت سهامی مخابرات استان تهران دارای ارکان زیراست:
* مجمع عمومی
* هیات مدیره ومدیرعامل
* بازرس (حسابرس)
ترکیب مجمع عمومی:
مجمع عمومی شرکت سهامی مخابرات استانها از صاحبان سهام مخابرات بشرح زیرتشکیل می شود.
* وزیر پست وتلگراف وتلفن (رئیس مجمع عمومی)
* رئیس هیات مدیره ومدیرعامل شرکت مخابرات ایران (عضومجمع)
* اعضای هیات مدیره شرکت مخابرات ایران (اعضای مجمع)
ترکیب هیات مدیره و مدیر عامل:
هیات مدیره شرکت سهامی مخابرات استان تهران از یک نفر رئیس که سمت مدیرعامل را نیز دارد و دو عضو اصلی ویک عضو علی البدل تشکیل می گردد. اعضاء و رئیس هیات مدیره ومدیرعامل شرکت توسط رئیس مجمع عمومی (وزیر پست وتلگراف وتلفن) برای مدت 2 سال منصوب می شوند و تا اعضاء و رئیس هیات مدیره و مدیرعامل جدید انتخاب نشده اند در سمت خود باقی می مانند و انتخاب مجدد آنان نیز بلامانع است.
وظیفه بازرس(حسابرس)شرکت برعهده سازمان حسابرسی است که در اجرای قانون تشکیل سازمان حسابرسی و اساسنامه آن اقدام می نماید.
ب:تاریخچه مخابرات
تاریخچه تشکیل شرکت طرح و توسعه شبکه های مخابراتی و تغییر نام آن به شرکت ارتباطات زیرساخت در سال 68 اساسنامه جدید شرکت با عنوان شرکت طرح و توسعه تلفن ایران در مجمع عمومی فوق العاده تصویب شد.
در سال 78 با هدف متمرکز کردن فعالیت های مخابراتی در طراحی و اجرای شبکه های مخابراتی داخل و خارج از کشور و اصلاح بخشی از اساسنامه و تغییر نام شرکت سرانجام در جلسه مجمع عمومی فوق العاده در تاریخ 15/10/78 اساسنامه جدید مورد تصویب قرار گرفت و نام آن به شرکت طرح و توسعه شبکه های مخابراتی تغییر نام یافت.
نهایتاً براساس مصوبه شماره 76016/1901 شورای عالی اداری در تاریخ 24/4/82 شرکت سهامی طرح و توسعه شبکه های مخابراتی به شرکت ارتباطات زیرساخت تغییر نام داده شد.
ج:اساسنامه شرکت ارتباطات
فصل اول : کلیات
ماده 1- شرکت سهامی طرح و توسعه تلفن ایران با اصلاح اساسنامه و وظایف به " شرکت ارتباطات زیر ساخت" تغییر نام می یابد و در قالب شرکت تابع شرکت مخابرات ایران ( مادر تخصصی) ساماندهی شده و از این پس در این اساسنامه شرکت نامیده می شود.
ماده 2- تعریف شبکه ارتباطات زیر ساخت: شبکه ارتباطات زیر ساخت عبارت است از مجموعه سیستم های مخابراتی از قبیل: مراکز مایکروویو بین شهری و بین الملل، شبکه اصلی فیبر نوری، ایستگاه های زمینی ماهواره مخابراتی مرتبط با زیر ساخت، مراکز سوئیچ راه دور (SCPC) و بین الملل (ISC) است که تامین ظرفیت انتقال و راه یابی و ترافیک بین شهری و بین الملل مورد نیاز متقاضیان و اپراتورهای شبکه های مختلف اعم از دولتی و غیر دولتی را بر عهده دارد.
ماده 3- اهداف شرکت به شرح زیر اصلاح می گردد.
اهداف تشکیل شرکت: مدیریت، ساماندهی، ایجاد، توسعه، تامین، نظارت، نگهداری و بهره برداری شبکه ارتباطات زیر ساخت کشور و ارائه خدمات ارزش افزوده آن می باشد که با استفاده از فناوری های جدید ارتباطی در قالب طرح ها و برنامه های مصوب و همچنین کارگزاری شرکت مخابرات ایران (مادر تخصصی)در زمینه نظارت، تصویب طرح های جامع مخابراتی و تدوین استانداردها با تصویب مجمع عمومی شرکت تحقق می یابد.
ماده4- مرکز شرکت تهران است.
ماده5- شرکت دارای شخصیت حقوقی مستقل بوده و به صورت شرکت سهامی (خاص) اداره می شود این شرکت استقلال مالی داشته و با رعایت قوانین و مقررات مربوط تابع این اساسنامه می باشد.
ماده6- مدت شرکت نامحدود است.
ماده 7- سرمایه شرکت دو هزار میلیارد ریال است که به بیست میلیون سهم صد هزار ریالی با نام تقسیم شده که شامل اموال و دارائی های شرکت از محل واگذاری توسط شرکت مخابرات ایران تامین و تماما متعلق به شرکت اخیر است.
تبصره- از تاریخ ابلاغ اساسنامه شرکت، حداکثر به مدت یک سال، نیروی انسانی" مستقر در حوزه ستادی شرکت مخابرات ایران" تاسیسات، لوازم و تجهیزات، حقوق، مطالبات، دیون و تعهدات و اموال منقول و غیر منقول متعلق به شرکت مذکور در حوزه مربوط به امور ارتباطات زیر ساخت، به شرکت منتقل می شود و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به درخواست شرکت مخابرات ایران اسناد مالکیت اراضی و املاک مورد انتقال در دفاتر مربوط را به نام شرکت اصلاح مینماید.
فصل دوم:موضوع فعالیت و وظایف شرکت
ماده8- وظایف شرکت که در ماده 5 اساسنامه سابق آمده به شرح زیر اصلاح و تبیین می گردد:
* تهیه و تدوین طرح های جامع در زمینه شبکه ارتبطات زیر ساخت براساس الزامات، نیازها، استانداردها و ضوابط.
* بازاریابی،تاسیس،توسعه،بهسازی،اجرا،نگهداری و بهره برداری،همچنین نظارت و مدیریت شبکه ارتباطات زیرساخت کشور.
* تامین کلیه نیازهای ارتباطی زیر ساختی متقاضیان اعم از بخش های دولتی، خصوصی و تعاونی،ارائه دهنده خدمات مخابراتی مجاز طبق استانداردهای ملی و بین المللی.
* تهیه و تصویب دستورالعمل ها، ضوابط، معیارها و استانداردهای فنی و تخصصی مورد نیاز شرکت در زمینه تاسیس، توسعه، نگهداری و بهره برداری از شبکه زیر ساخت.
* همکاری با سایر اپراتورهای مخابراتی بین المللی در زمینه تبادل ارتباطات و ترانزیت ترافیک بین الملل.
* عضویت در نهادها و انجمن های تخصصی ملی و بین المللی و شرکت در کنفرانس های مربوط به منظور کسب و تبادل اطلاعات تخصصی ارتباطات زیر ساخت.
* مدیریت، برنامه ریزی، پیاده سازی آموزشهای تخصصی خاص به منظور، توسعه مهارتهای لازم.
* تهیه و اجرای طرح های مسیریابی و همزمانی در شبکه زیر ساخت مخابرات کشور.
* ایجاد امکانات و بسترهای مورد نیاز جهت اعمال سیاستهای نظارت بر شبکه زیر ساخت توسط مراجع ذیربط.
* ارائه خدمات مورد نیاز مشتریان با ملحوظ کردن ملاحظات تجاری و مشتری مداری.
* اقدام در جهت حفظ امنیت شبکه و حفاظت از حقوق مشترکان.
* مبادرت به انجام هر گونه فعالیت که منطبق با اهداف شرکت باشد.
تبصره 1- شرکت، واحد استانی نخواهد داشت و کلیه فعالیت های اجرایی خود در سطح استانها را به صورت پیمانکاری در قالب قرارداد مشخص و با استفاده از حداکثر توان بخش غیر دولتی و به صورت رقابتی انجام خواهد داد.
تبصره 2- شرکت مجاز به ایجاد شرکت و یا سرمایه گذاری در شرکتهای دیگر نمی باشد.
فصل سوم: ارکان شرکت
ماده9- ارکان شرکت عبارت است از:
1. مجمع عمومی
2. هیات مدیره و مدیر عامل
3. بازرس( حسابرس)
ماده10- نمایندگی سهام در مجامع عمومی شرکت با اعضای هیات مدیره شرکت مخابرات ایران(مادر تخصصی) و ریاست آن به عهده رئیس هیات مدیره شرکت می باشد.
ماده11- مجامع عمومی شرکت عبارتند از:
1- مجمع عمومی عادی
2- مجمع عمومی فوق العاده
ماده12- مجامع عمومی عادی حداقل سالی دوبار تشکیل خواهد شد، یکبار برای استماع و رسیدگی به گزارش هیات مدیره و بازرس (حسابرس) شرکت و اتخاذ تصمیم نسبت به صورتهای مالی و سایر موضوعاتی که در دستور جلسه عمومی ذکر شده است. بار دوم جهت رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به بودجه سال آتی و برنامه ها و خط مشی آتی شرکت و سایر موضوعاتی که در دستور جلسه مجمع عمومی قید شده است.
ماده13- مجمع عمومی عادی با حضور اکثریت اعضاء و مجمع عمومی فوق العاده با حضور حداقل 4 عضو رسمیت خواهد داشت. تصمیمات در مجمع عمومی عادی همواره با 3 رای و در مجمع عمومی فوق العاده با 4 رای موافق معتبر خواهد بود. دعوت مجمع عمومی اعم از عادی یا فوق العاده با ذکر تاریخ و محل تشکیل و دستور جلسه حداقل 10 روز قبل از انعقاد مجمع به عمل خواهد آمد. سوابق مربوط به موضوعاتی که در دستور مجمع قراردارد، باید همراه دعوتنامه برای اعضای مجمع ارسال شود.
ماده14- وظایف و اختیارات مجمع عمومی عادی به شرح زیر می باشد:
1- اتخاذ تصمیم نسبت به سیاست کلی و برنامه های عملیات آتی شرکت
2- رسیدگی و اظهارنظر و اتخاذ تصمیم نسبت به گزارش عملیات سالانه و صورتهای مالی و بودجه کشور
3- اتخاذ تصمیم نسبت به اندوخته ها و نحوه تقسیم سود ویژه شرکت با رعایت قوانین و مقررات مربوط
4- انتخاب یا عزل اعضاء هیات مدیره و بازرس شرکت
5- تعیین حقوق و مزایای اعضای هیات مدیره با رعایت مصوبات شورای حقوق و دستمزد و تعیین پاداش اعضای یاد شده با رعایت ماده241 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت
6- تعیین حق الزحمه بازرس شرکت
7- اتخاذ تصمیم در خصوص آیین نامه های مالی و معاملاتی شرکت با رعایت قوانین و مقررات مربوط و ارائه آنها به مراجع ذیصلاح برای تصویب نهایی
8- تصویب تعرفه های خدمات مرتبط با شرکت در چارچوب قوانین و مقررات مربوط
9- اتخاذ تصمیم در خصوص آیین نامه استخدامی شرکت در چارچوب قوانین و مقررات مربوط و ارائه آن به مراجع ذیصلاح برای تصویب نهایی
10- اتخاذ تصمیم درباره تشکیلات شرکت و تعیین سقف پستهای مورد نیاز و برنامه های جذب و تعدیل نیروهای انسانی و پیشنهاد به مراجع ذیصلاح برای تصویب در چارچوب قوانین و مقررات مربوط
11- اتخاذ تصمیم نسبت به پیشنهاد هیات مدیره در مورد صلح و سازش در دعاوی و ارجاع امر به داوری و تعیین داور و همچنین استرداد دعوا با رعایت مقررات مربوط از جمله اصل 139 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
12- تعیین روزنامه کثیر الانتشار به منظور درج آگهی های شرکت
13- اتخاذ تصمیم نسبت به سایر موضوعاتی که طبق قوانین و مقررات مفاد این اساسنامه مستلزم تصویب مجمع عمومی عادی شرکت است و مورادی که در دستور جلسه مجمع قید شده است.
ماده15- وظایف مجمع عمومی فوق العاده به شرح زیر می باشد:
1- اتخاذ تصمیم نسبت به افزایش یا کاهش سرمایه شرکت و پیشنهاد به مراجع ذیصلاح برای تصویب
2- بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه شرکت در چارچوب قوانین و پیشنهاد به مراجع ذیصلاح برای تصویب
3- بررسی و ارائه پیشنهاد انحلال شرکت به مجمع عمومی شرکت مادر تخصصی مخابرات جهت تصویب در مراجع ذیصلاح
ماده16- هیات مدیره شرکت، مرکب از 3 عضو موظف خواهد بود که با تصویب مجمع عمومی عادی از بین افراد با تحصیلات عالی و حداقل 5 سال سابقه مدیریت و صاحب نظر در تخصص های مرتبط با فعالیتهای شرکت با اولویت به کارکنان آن برای مدت 2 سال انتخاب و با حکم رئیس مجمع عمومی شرکت مادر تخصصی مخابرات ایران (وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات) منصوب میشوند و پس از انقضای مدت تا زمانی که تجدید انتخاب به عمل نیامده است، در سمت خود باقی خواهند بود و انتخاب مجدد آنان برای دوره های بعد بلامانع است.
تبصره- اعضای هیات مدیره از بین خود یک نفر را به عنوان رئیس هیات مدیره و یک نفر را به عنوان نایب رئیس هیات مدیره انتخاب میکنند و با حکم رئیس مجمع عمومی شرکت منصوب می شوند.
ماده17- مجمع عمومی عادی می تواند یک نفر عضو علی البدل به عنوان جایگزین اعضای اصلی هیات مدیره انتخاب کند که در صورت فوت یا استعفاء یا هر دلیل دیگر که ادامه فعالیت هر یک از اعضای اصلی هیات مدیره غیر ممکن گردد، عضو علی البدل جایگزین خواهد شد.
تبصره- شرایط انتخاب عضو علی البدل مطابق ماده 16 می باشد.
ماده18- جلسات هیات مدیره با حضور کلیه اعضاء رسمیت می یابد و تصمیمات با اکثریت آرای موافق اعضای هیات مدیره اتخاذ خواهد گردید.
ماده19- جلسات هیات مدیره حداقل هرماه یکبار و به طور منظم در محل شرکت تشکیل و دستور جلسه حداقل دو روز قبل از تشکیل جلسه توسط رئیس هیات مدیره برای اعضاء ارسال خواهد شد. در موارد اضطراری رعایت تشریفات مزبور با تشخیص رئیس هیات مدیره الزامی نخواهد بود.
ماده20- هیات مدیره دارای دفتری خواهد بود که صورتجلسه هیات مدیره در آن با درج نفرات مخالف ثبت و به امضای اعضای حاضر خواهد رسید.مسئولیت ابلاغ و پیگیری مصوبات هیات مدیره با رئیس هیات مدیره می باشد.
ماده21- هیات مدیره برای انجام هرگونه عملیات و معاملات که مرتبط با موضوع فعالیت شرکت بوده و اتخاذ تصمیم درباره آنها صریحا در صلاحیت مجمع عمومی قرار نگرفته باشد با رعایت قوانین و مقررات دارای اختیار کامل است. هیات مدیره همچنین دارای وظایف و اختیاراتی به شرح زیر می باشد:
1- پیشنهاد خظ مشی و برنامه های کلان شرکت به مجمع عمومی
2- تایید برنامه عملیاتی شرکت برای ارائه به مجمع عمومی جهت تصویب
3- رسیدگی و تایید بودجه سالانه، گزارش عملکرد سالانه و صورتهای مالی شرکت و ارائه آن به مجمع عمومی
4- تایید آیین نامه های مالی، معاملاتی و استخدامی شرکت و ارائه آن به مجمع عمومی برای اتخاذ تصمیم با رعایت قوانین و مقررات مربوط
5- تصویب ضوابط مربوط به مبادله اطلاعات علمی، فنی، صنعتی و بازرگانی در زمینه های مرتبط با فعالیت شرکت با رعایت قوانین و مقررات و مفاد این اساسنامه
6- بررسی و تصویب اخذ وام و اعتبار به پیشنهاد مدیر عامل و در قالب مصوبات مجمع عمومی با رعایت قوانین ومقررات مربوط
7- انجام حسابرسی داخلی نسبت به عملیات، معاملات و کلیه فعالیتهای شرکت
8- بررسی و پیشنهاد اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه به مجمع عمومی جهت اتخاذ تصمیم با رعایت قوانین و مقررات مربوط
9- بررسی و پیشنهاد ساختار کلان شرکت و برنامه جذب و تعدیل نیروهای انسانی مربوط به مجمع عمومی
10- تصویب تشکیلات تفصیلی شرکت در چارچوب تشکیلات کلان شرکت و اعلام به مجمع عمومی با رعایت قوانین و مقررات مربوط
11- بررسی و پیشنهاد به مجمع عمومی در مورد صلح، سازش در دعاوی، ارجاع به داوری، تعیین داور و همچنین استرداد دعوا با رعایت قوانین و مقررات مربوط از جمله اصل 139 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
12- انتخاب و عزل مدیر عامل با حکم رئیس مجمع عمومی شرکت
13- بررسی و تصویب دستورالعمل های داخلی لازم برای اداره شرکت
14- تشخیص مطالبات مشکوک الوصول و پیشنهاد برای وضع ذخیره به مجمع عمومی
تبصره- هیات مدیره با مسئولیت خود می تواند قسمتی از اختیارات خود را به مدیر عامل تفویض نماید.
ماده22- مدیر عامل بالاترین مقام اجرایی شرکت بوده که برای مدت 2 سال از بین اعضای هیات مدیره یا خارج از آن توسط هیات مدیره انتخاب و با حکم رئیس مجمع عمومی شرکت منصوب می شود. مدیر عامل در حدود قوانین و مقررات و این اساسنامه مسئول اداره کلیه امور شرکت می باشد. مدیر عامل می تواند با مسئولیت خود بخشی از وظایف و اختیارات خود را به هر یک از کارکنان شرکت تفویض نماید.
ماده23- وظایف مدیر عامل به شرح زیر می باشد:
1- اجرای مصوبات و تصمیمات هیات مدیره و مجمع عمومی
2- تهیه، تنظیم و پیشنهاد خط مشی، برنامه های عملیاتی و بودجه سالانه شرکت و ارائه آن به هیات مدیره
3- تهیه، تنظیم صورتهای مالی سالانه شرکت و ارائه آن به هیات مدیره
4- تعیین روشهای اجرایی در چارچوب مقررات و آیین نامه ها و ابلاغ به واحدهای ذیربط
5- تهیه و پیشنهاد آیین نامه های مالی، معاملاتی و استخدامی شرکت به هیات مدیره
6- تهیه و پیشنهاد تشکیلات تفصیلی شرکت به هیات مدیره در چارچوب مصوبات مجمع عمومی
7- نظارت بر حسن اجرای آیین نامه های شرکت و انجام اقدامات لازم برای حسن اداره امور شرکت در چارچوب قوانین و مقررات مربوط
8- اتخاذ تصمیم و اقدام نسبت به امور و عملیاتی که در حیطه وظایف مجمع عمومی و هیات مدیره قرار نگرفته است.
9- عزل ونصب و ارتقا کارکنان شرکت،تعیین حقوق ودستمزد،پاداش،ترفیع وتنبیه آنها براساس قوانین ومقررات مربوط
ماده24- مدیرعامل، نماینده قانونی شرکت در کلیه مراجع اداری و قضایی بوده و برای دفاع از حقوق شرکت و تعقیب دعاوی و طرح آن اعم از کیفری و حقوقی، حق توکیل به غیر را دارد. مدیر عامل می تواند با رعایت مقررات (از جمله اصل 139 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ) و پس از اخذ نظر هیات مدیره و مجمع عمومی نسبت به ارجاع موارد به داوری اقدام نماید.
ماده25- کلیه چکها، اسناد، اوراق مالی، تعهدات و قراردادها باید به امضای مدیر عامل یا نماینده وی و یکی از اعضای هیات مدیره به انتخاب هیات مدیره یا نماینده منتخب هیات مدیره برسد. مکاتبات اداری به امضای مدیر عامل یا نمایندگان وی خواهد رسید.
تبصره- مادامی که با توجه به ترکیب سهام، شرکت دولتی شناخته شود. کلیه چکها علاوه بر امضای افراد فوق الذکر به امضای ذیحساب و یا نماینده وی خواهد شد.
ماده26- شرکت دارای بازرس (حسابرس) در اجرای وظایف خود نباید مانع جریان کارهای عادی شرکت گردد.
فصل چهارم: امور مالی
ماده27- سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال تا پایان اسفند ماه همان سال می باشد.
ماده28- صورتهای مالی شرکت باید با رعایت استانداردهای حسابداری تهیه و در موعد مقرر در اختیار بازرس(حسابرس) قرار داده شود.
این اساسنامه به موجب نامه شماره 8340/30/83 مورخ 5/6/1383 به تایید شورای نگهبان رسیده است.
د:اهم وظایف شرکت ارتباطات زیرساخت
1- تهیه و تدوین طرح های جامع در زمینه شبکه ارتباطات زیرساخت.
2- انجام تحقیقات و پژوهش های کاربردی و تهیه طرح های مقدماتی و تفصیلی.
3- تهیه و تدوین استانداردهای توسعه، نگهداری و بهره برداری از شبکه زیرساخت.
4- مدیریت، توسعه، نظارت، تاسیس، نگهداری و بهره برداری از شبکه زیرساخت.
5- تامین نیازهای ارتباطی راه دور کلیه متقاضیان.
6- ارائه و صدور خدمات فنی و مهندسی.
7- همکاری با سایر اپراتورهای مخابراتی بین المللی در زمینه تبادل ارتباطات و ترانزیت ترافیک بین الملل.
8- ارزیابی و پشتیبانی شبکه.
9- عضویت در کنفرانس ها، انجمن های ملی و بین المللی.
10- مدیریت، برنامه ریزی و پیاده سازی آموزش های تخصصی.
11- بالا بردن کیفیت نگهداری ارتباطات بین شهری و بین الملل.
ه:چارت سازمانی
و:توانمندیهای فنی و تجهیزاتی شرکت مخابرات
مراکز تلفنی:
1-مراکز شهری
توسعه خطوط تلفن کشور از 850.000 شماره در آغاز انقلاب به 8/1 میلیون در سال 1367 و رسیدن به 5/6 میلیون سوئیچ که کلیه مراحل آن از برنامه ریزی، طراحی و نصب و راه اندازی توسط نیروهای متخصص ایرانی انجام گرفته است یکی از افتخارات کشور و بهترین نمود توانمندی شرکت مخابرات ایران است.
توسعه شبکه تلفن در سالهای بعد از انقلاب با استفاده از آخرین پیشرفتهای تکنولوژی جهان به بیش از 5 برابر، این فرصت را فراهم آورده است که در سالهای اخیر ایران از نظر رشد ارتباطات و حجم توسعه در ردیف بالاترین کشورهای مخابراتی جهان قرار گیرد.
کشور ایران جزء 5 کشوری است که در سال 1373 در زمینه توسعه شبکه تلفن رشدی بالغ بر 20% را دارا بوده و در سال 1374 تنها ایران و2 کشور دیگر رشد بالای 20% توام با بیشترین حجم توسعه را داشته اند.
در حال حاضر 5/6 میلیون شماره تلفن متشکل از 769 مرکز پر ظرفیت و 1672 مرکز کم ظرفیت در کشور وجود دارد که نه تنها طراحی و نصب این مراکز توسط کارشناس متخصص مخابرات انجام گرفته است بلکه با به خدمت گرفتن شیوه های علمی و ترافیک سنجی های منظم در امر نگهداری در سال 75 بهره برداری شبکه موجود 30% افزایش داشته است.
2-مراکز بین شهری
شبکه مراکز بین شهری دارای ساختار 3 لایه ای شامل: 8 مرکز SC (Se condary Center ) به عنوان مرکز ترانزیت منطقه ای و 43 مرکز PC بین شهری ( Primary Center ) به عنوان مراکز ترانزیت بین شهری و 1349 مرکز TX ( Terminal Exchange ) به عنوان مراکز انتهایی است.
تعداد کانالهای خودکار بین شهری تا سال 67 ، 20600 کانال بوده که در حال حاضر به 111000 کانال و در 1400 نقطه ارتباطی رسیده و 5 برابر شده است.
5 برابر نمودن امکانات خودکار بین شهری یکی از توانمندیهای شرکت مخابرات ایران محسوب می گردد. مراکز SC در 8 منطقه کشور بین شهرهای بابل، تهران، اصفهان، تبریز، مشهد، اهواز، شیراز و همدان تاسیس شده است و به منظور ایجاد امنیت ارتباطات بین شهری در هر منطقه از 2 مرکز SC استفاده گردیده است. با برنامه ریزیهای انجام شده تعداد مراکز PC به 82 مرکز و مرکز TX به 3600 مرکز تا سال 1378 بالغ شده است.
3-مراکز بین الملل
در حال حاضر ظرفیت سوئیچینگ بین الملل با2 مرکز22260 پورت است که نصب و راه اندازی مرکز دوم سوئیچ بین الملل با ظرفیت 12660 پورت و با قابلیت سرویس های پیشرفته در سال 75 انجام شده است و جهت ایجاد مرکز سوم با ظرفیت 9840پورت در شهر شیراز عملیات طراحی و مهندسی انجام شده و تامین تجهیزات در دست اقدام است.
ارتباط بین الملل ایران از طریق 3 ایستگاه زمینی ماهواره ای چند لینک رادیویی و کابل زیر دریایی جاسک- فجیره با 48 کشور به طور مستقیم و 198 کشور از مسیرهای ترانزیت برقرار می باشد.
ز:سیستم های انتقال
1- فیبر نوری
استفاده از نور بعنوان وسیله ای برای ارتباط، پدیده ای جدید نیست. بشراولیه از نور برای ارسال پیام استفاده می کرد و با فرستادن علائم بصورت دود که خود نوعی ارتباط نوری بود مقاصد خاصی رابه دیگران ابراز مینمود.تا مدتها دود تنها وسیله ارتباطی میان افراد قبایل دور از هم بشمار میرفت . بشر پس از مدتی دریافت که از نور میتوان برای فرستادن پیام و رمز از طربق فانوسهای دریائی نیز بهره بگیرد. تجربیات اولیه و ا بتدائی بشر در قرون بعد بصورت پیشرفته تر بکار گرفته شد.
برای برقراری ارتباط و انتقال پیام وجود فرستنده و گیرنده و محیط انتشار ضروری است. در سیستمهای مخابراتی کابل بعنوان یکی از محیط های انتشار و انتقال اطلاعات از فرستنده به گیرنده بکار می رود. بشر از مدتها پیش فکر استفاده ازکابلهای دیگر بجای کابل فلزی را در سر می پروراند و برای جایگزینی سیستم کم هزینه اما دارای کیفیت بهتر و کاربرد بیشتر "شیشه و نور" را برای ارسال اطلاعات، راه حل منطقی و مناسبی یافت و در نهایت الیاف نوری را مناسب تر از کابلهای فلزی تشخیص داد.
اولین کسانی که در قرون اخیر به فکر استفاده از نور افتادند، انتشار نور را در جو زمین تجربه کردند. اما وجود موانع مختلف نظیر گردوخاک، دود، برف، باران، مه و… انتشار اطلاعات نوری در جو را با مشکل مواجه ساخت. بعدها استفاده از لوله و کانال برای هدایت نور مطرح گردید. نور در داخل این کانالها بوسیله آینه ها و عدسی ها هدایت می شد، اما از آنجا که تنظیم این آینه ها وعدسیها کار بسیار مشکلی بود این کارها هم غیر عملی تشخیص داده شد و مطرود ماند.
کاکو وکوکهام انگلیسی برای اولین بار استفاده از شیشه را بعنوان محیط انتشار مطرح ساختند. آنان مبنای کار خود را بر آن گذاشتند که به سرعتی حدود 100 مگابیت بر ثانیه و بیشتر بر روی محیط های انتشار شیشه دست یابند. این سرعت انتقال با تضعیف زیاد انرژی همراه بود. این دو محقق انگلیسی، کاهش انرژی را تا آنجا می پذیرفتندکه کمتر از20سی بل نباشد. اگر چه آنان در رسیدن به هدف خود ناکام ماندند، اما شرکت آمریکائی(کورنینگ گلس) به این هدف دست یافت. در اوایل سال 1960 میلادی با اختراع اشعه لیزر ارتباطات فیبرنوری ممکن گردید.
بنحوی که طرح یک منبع نوری تعدیل شده که بتواند اطلاعات را انتقال دهد ارائه شد. در سال 1966میلادی، دانشمندان در این نظریه که نور در الیاف شیشه ای هدایت می شود پیشرفت کردندکه حاصل آن ازکابلهای معمولی بسیار سودمندتر بود. چرا که فیبرنوری بسیار سبکترو ارزانترازکابل مسی است و در عین حال ظرفیت انتقالی تا چندین هزار برابر کابل مسی دارد.
توسعه فناوری فیبرنوری از سال1980میلادی به بعد باعث شدکه همواره مخابرات نوری بعنوان یک انتخاب مناسب مطرح باشد. تا سال1985میلادی در دنیا نزدیک به2میلیون کیلومترکابل نوری نصب شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
فیبر نوری در ایران
اولین فیبرنوری بین شهری بطول54کیلومتر بین تهران وکرج در سال1368 اجرا گردید و در ادامه آن طرح فیبرنوری چهارمسیر با طول516کیلومتر در مسیرهای تهران- ساوه، تهران-گرمسار، تهران- قزوین و ارتباط بین ساختمان میدان امام خمینی و مجتمع مخابراتی انقلاب اسلامی به اجرا گذاشته شد. بخشی از شبکه اصلی فیبرنوری بالغ بر2130کیلومتر مربوط به پروژه فیبرنوری بین المللیTAE است که با نصب و راه اندازی این پروژه، آسیا و اروپا از طریق کابل نوری به یکدیگر متصل شده اند و ایران در این مسیر یکی از مهمترین مراکز ترانزیت مخابراتی است. دراینجا میتوان به نصب و راه اندازی پروژه فیبرنوری TAE داخل کشور از باجگیران تا مرز بزرگان و نصب و راه اندازی پروژه رادیوئی TAE و سیستم پشتیبان فیبرنوری در ترکمنستان اشاره کرد.
فناوری مورد استفاده برای سیستمهای انتقال SDH می باشدکه ظرفیت آن برای تجهیزات رادیوئی 155 مگابیت در ثانیه و برای تجهیزات فیبرنوری622/2 مگابیت در ثانیه است و با به خدمت گرفتن این فناوری انتقال 7440 هزار کانال صوتی روی هر زوج تار فیبرنوری امکان پذیر خواهد بود.
شایان ذکراست شرکت کابلسازی شهید قندی از سال 1368 در راستای خودکفائی صنعتی تولید کابل فیبرنوری را با ظرفیت40 هزارکیلومتر در سال آغاز کرد.
مهمترین پروژه های فیبرنوری ایران
مهمترین پروژه های فیبرنوری درکشور اعم از ارتباطات بین الملل و داخل کشور بشرح ذیل است:
1- پروژه TAE
پروژه مذکور یک شبکه مخابراتی فیبرنوری میان کشورهای اروپائی وآسیائی میباشدکه طراحی و اجرا گردیده است و از شانگهای چین شروع و در فرانکفورت آلمان خاتمه می یابد. این پروژه علاوه بر تامین ارتباط مخابرات داخل کشورهای عضو، ارتباط بین المللی کشورهای عضو را نیز برقرار می نماید. مسیر اصلی که پروژه در ایران طی کرده است2130کیلومتر می باشدکه ورودی آن از مرز بازرگان در آذربایجان غربی وخروجی آن باجگیران در استان خراسان می باشد و از شهرهای تبریز، زنجان، قزوین، تهران، سمنان، شاهرود، سبزوار و قوچان میگذرد.
2- پروژه جاسک – فجیره
این پروژه در سال 1370 به طول160کیلومتر فیبرنوری بین جاسک و فجیره در کشور امارات مورد بهره برداری قرار گرفت و باعث سهولت در امر ارتباطات بین المللی بین ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس گردید.
3- پروژه فیبرنوری برنامه پنج ساله اول، دوم و سوم
در راستای پیگیری جدی شبکه فیبرنوری به عنوان زیرساخت اصلی شبکه انتقال کشور، برنامه پروژه های فیبرنوری در قالب خطوط اصلی، بین الملل، خطوط فرعی و بین مراکز شهری بمنظور تامین نیاز روزافزون ارتباطات مخابراتی(تلفن ثابت- همراه- دیتا و…)تنظیم گشته و در جهت تحقق اهداف قدمهای موثری برداشته شده است.
بطوری که طی سالهای برنامه پنج ساله اول حدود 1577 کیلومتر فیبرنوری(خطوط اصلی، خطوط بین الملل و بین مراکز شهری)و در برنامه پنج ساله دوم حدود7351کیلومتر(خطوط اصلی و بین مراکز شهری) نصب و راه اندازی شده است. همچنین در برنامه پنج ساله سوم(83-79 ) نصب و راه اندازی17132کیلومتر فیبرنوری پیش بینی شده است.
2- مایکروویو
مراکز نگهداری سیستمهای رادیو شامل مراکز ذیل است:
مرکز نگهداری سیستمهای رادیو میدان امام و مرکز نگهداری سیستمهای رادیوLCT که جمعا"شامل موارد ذیل میباشد:
تعداد کل ایستگاههای رادیوئی
40 ایستگاه
تعداد ایستگاههای رادیوئی پرظرفیت
25 ایستگاه
تعداد ایستگاههای رادیوئی کم ظرفیت
15 ایستگاه
تعداد کل کانالهای رادیوئی گیرنده و فرستنده
548 کانال
تعداد کل کانالهای TV از کل خطوط رادیوئی
60 کانال
تعداد کل کانالهای پرظرفیت از کل خطوط رادیوئی
462کانال
تعداد کانالهای کم ظرفیت از کل خطوط رادیوئی
86 کانال
تعداد کانالهای رادیوئی آنالوگ از کل خطوط رادیوئی
236 کانال
تعداد کانالهای رادیوئی دیجیتال از کل خطوط رادیوئی
312 کانال
مرکز نگهداری سیستمهای مالتی پلکس میدان امام
تعداد کل ایستگاههای تحت پوشش ماکس
33 ایستگاه
تعداد کل ماکس 155MB در حال کار
35 سیستم
تعداد کل ماکس 140MB در حال کار
14
تعداد کل ماکس 34MB در حال کار
58
تعداد کل ماکس 8 MB در حال کار
215
تعداد کل ماکس 2 MB در حال کار
3738
تعداد کل ماکس TMUX در حال کار
54
تعداد کل ماکس SMG, MG , SG, G در حالکار
864
تعداد کل کانالهای دیجیتال در حال کار
12140 کانال
تعداد کل کانالهای آنالوگ در حال کار
10260 کانال
مرکز نگهداری سیستمهای مالتی پلکس LCT
تعداد کل ایستگاههای تحت پوشش ماکس
15 ایستگاه
تعداد کل ماکس 155MB در حال کار
181 سیستم
تعداد کل ماکس 140MB در حال کار
79
تعداد کل ماکس 34 MB در حال کار
232
تعداد کل ماکس 8 MB در حال کار
558
تعداد کل ماکس 2 MB در حال کار
10659
تعداد کل کانالهای فعال در حال کار
319770
مراکز نگهداری مایکروویو و ایستگاههای تابعه
تعداد مراکز نگهداری مایکروویو
62 مرکز
تعداد ایستگاههای تابعه مراکز نگهداری مایکروویو روستائی
4029 ایستگاه
تعداد ایستگاههای تابعه مراکز نگهداری مایکروویو داخل شهر
944 ایستگاه
تعداد ایستگاههای تابعه مراکز نگهداری مایکروویو خارج شهر
241 ایستگاه
تعداد ایستگاههای تابعه مراکز نگهداری مایکروویو ارتفاعات
695 ایستگاه
تعداد ایستگاههای تابعه مراکز نگهداری مایکروویو جزیره
24 ایستگاه
جمع ایستگاههای تابعه مراکز نگهداری مایکروویو
593 ایستگاه
تعداد لینکهای رادیوئی آنالوگ کم ظرفیت
3610 لینک
تعداد لینکهای رادیوئی آنالوگ پرظرفیت
1479 لینک
تعداد لینکهای رادیوئی دیجیتال کم ظرفیت
3984 لینک
تعداد لینکهای رادیوئی دیجیتال پرظرفیت
2799 لینک
تعداد کانالهای سیستمهای رادیوئی (فرستنده – گیرنده TP)
13721 کانال رادیوئی
تعداد کانالهای سیستمهای رادیوئی (فرستنده – گیرنده TV)
564 کانال رادیوئی
تعداد کانالهای سیستمهای رادیوئی (فرستنده – گیرنده SP)
7493 کانال رادیوئی
تعداد کانالهای سیستمهای رادیوئی (فرستنده – گیرنده AUX)
173کانال رادیوئی
تعداد کانالهای انتقال مشغول بکار
456000 کانال
مسافت کل جاده های اختصاصی ایستگاههای مایکروویو
2789 کیلومتر
ح:کدهای خدماتی
1- کدهای خدماتی شهری
نیروی انتظامی
ریاست جمهوری
وزارت اطلاعات
سپاه پاسداران
اورژانس
حفاظت اطلاعات ناجا
خرابی تلفن
اطلاعات تلفن
ساعت گویا
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
تلگراف
امداد سازمان برق
امداد سازمان آب
مبارزه با کودک آزاری
مبارزه با گرانفروشی
آتش نشانی
اپراتور بین شهری
خرابی تلکس
مبارزه با مواد مخدر
قوه قضاییه
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
آگاهی
تست تلفن همگانی
کارت اعتباری
تاکسی بیسیم
سازمان هواشناسی
روابط عمومی مخابرات
سازمان بازرسی کل کشور
شهرداری
وزارت کشور
اطلاعات راه آهن
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
رسیدگی به شکایات پست
وزارت راه
بیمه تامین اجتماعی
بیمه خدمات درمانی
ندای قرآن
امر به معروف
هلال احمر
سازمان بهزیستی
وزارت بهداشت و درمان
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
بنیاد شهید و ایثارگران
روابط عمومی صدا و سیما
وزارت کار و امور اجتماعی
1616
161
162
163
164
165
166
167
168
169
اطلاعات شبکه
داروخانه شبانه روزی
ساعات شرعی
پست تلفنی
امداد سازمان گاز
کاربر بین الملل
شکایت بین الملل
دفتر نظارت فرماندهی ناجا
اطلاعات فرودگاه
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
اندیشه نگار
بانک ملی
پست بانک
بانک صادرات
بانک تجارت
بانک ملت
1511
1551
1552
1553
1554
1556
2- کدهای خدمات بین شهری
ردیف
نام ارگان یا سازمان مربوطه
درجه یک
ردیف
نام ارگان یا سازمان مربوطه
درجه یک
ردیف
نام ارگان یا سازمان مربوطه
درجه یک
1
سازمان انتقال خون
9600
1
9601
1
9621
2
وزارت راه و ترابری
9611
2
9602
2
9623
3
9622
3
9603
3
9624
4
9633
4
9604
4
9625
5
شرکت ایران خودرو
9644
5
9605
5
9627
6
9655
6
9607
6
9628
7
نهاد ریاست جمهوری
9666
7
9608
7
9631
8
شرکت سایپا یدک
9677
8
9609
8
9632
9
9688
9
9610
9
9634
10
قوه قضاییه
9699
10
9612
10
9635
11
هیات عالی گزینش(ریاست جمهوری)
9690
11
9613
11
9637
12
9691
12
9614
12
9638
13
9692
13
9615
13
9641
14
9693
14
9617
14
9642
15
9694
15
9618
15
9643
16
سازمان حفاظت محیطزیست
9695
16
9619
16
9645
17
سازمان جنگلها و مراتع
9696
17
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران
9620
17
9647
18
کانون جهانگردی واتومبیلرانی
9697
18
9630
18
9648
19
9698
19
9640
19
9651
20
9606
20
9650
20
9652
21
9616
21
9660
21
9653
22
9626
22
9670
22
9654
23
9636
23
9680
23
9657
24
وزارت بهداشت و درمان (اطلاع رسانی داروها و سموم)
9646
24
9629
24
9658
25
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز
9656
25
9639
25
9671
26
9676
26
9649
26
9672
27
9686
27
9659
27
9673
28
روابط عمومی نیروی انتظامی (رهبری)
9669
28
9679
28
9674
ایرانسل
9630
29
9689
29
9675
30
9661
30
9678
31
روابط عمومی صداو سیما
9662
31
9681
32
9663
32
9682
33
9664
33
9683
34
9665
34
9684
35
9667
35
9685
36
9668
36
وزارت نفت (کارت هوشمند)
9687
3-رومینگ بین الملل
مشترکینی که از سرویس رومینگ بین الملل استفاده می کنند، هزینه مکالمات آنها، بر اساس تعرفه های کشور میزبان محاسبه می شود. قابل ذکر است چنانچه مشترک ایرانی، درکشوری به غیر از ایران به برقراری تماس مبادرت ورزد، این نوع تماس با تماس داخلی متفاوت بوده و با نرخ تماس بین الملل به مقصد ایران محاسبه خواهد شد.
نکته مهم:
کسانی که به شهرهای مرزی ایران مسافرت می کنند، توجه داشته باشند که در صفحه LCD تلفن همراه شان IR-TCI و یا IR-MCI موجود باشد و اگر به غیر از این دو مورد به موارد دیگری برخورد نمایند، حاکی از آن است که در حوزه سرویس اپراتور کشور همسایه قرار گرفته اند و کلیه مکالمات به صورت مکالمات بین الملل محاسبه می گردد. لذا به منظور جلوگیری از استفاده از رومینگ بین الملل و تحمیل هزینه اضافی، به روش زیر عمل نمایید:
وضعیت منوی Network گوشی تلفن همراه خود را در حالت Manual قرار داده و IR-MCI یا IR-TCI را انتخاب نمایید.
1. کلیه نرخ ها به ریال می باشد.
2. نرخ وصولی مکالمات دریافتی مبلغ 1669 ریال به ازای هر دقیقه مکالمه اضافه می گردد.
ط:فناوری جدید
مختصری از شرح وظایف
1- مطالعه و بررسی تحولات و فناوریهای مخابراتی در جهان
2- ایجاد ارتباط بین گروههای مطالعاتی در کشور با مجامع وسازمانهای مطالعاتی جهانی اعم از APT,ITUو….
3- گسترش و اشاعه فرهنگ با استفاده از فناوریهای نو در مخابرات کشور
ی: عملکرد شرکت ارتباطات زیر ساخت
شرکت ارتباطات زیرساخت در آغاز سال 86 بهره برداری از پروژه های در دست اقدام این شرکت را با هدف ارائه خدمات ارتباطی به روز به هموطنان را در دستورکارخود قرار داد، بر همین اساس مهمترین پروژه ای که درسال جاری درشرکت ارتباطات زیرساخت گشایش یافت شبکه هوشمندسراسری بودکه باصرف هزینه ای بالغ بر30 میلیارد ریال طی یک سال و نیم در30 استان کشور به بهره برداری رسید. این طرح با خدمات ارزش افزوده ای که ایجادمی کند امکان استفاده از خدماتی شامل نظرسنجی، مکالمات انبوه، شبکه خصوصی مجازی، مشاوره تلفنی، شماره اختصاصی، شماره فراگیر،کارت اعتباری و مکالمه رایگان را از طریق خطوط تلفن ثابت و همراه برای تمامی هموطنان فراهم می کند.
پروژه دیگری که از سوی این شرکت مورد بهره برداری قرارگرفت گشایش سومین مرکز سوئیچ بین الملل زیرساخت درشیراز بود، این سوئیچ با ظرفیت 10 هزار پورت و با صرف هزینه ای بالغ بر20 میلیارد ریال به بهره برداری رسید و قابلیت ارتباط با تمامی مراکز ناحیه ای، منطقه ای وبین الملل شبکه زیرساخت شامل 86 مرکز PC و16 مرکز SCو2مرکز ISC راداراست و از همین طریق امکان برقراری ارتباط بین الملل را از مسیرماهواره و فیبرنوری بین الملل برای هموطنان فراهم می آورد. این پروژه ظرفیت انتقال ترافیک ارتباطات بین الملل را با 30 درصد توسعه به 42 هزار پورت افزایش داد .
مرکز مدیریت شبکه سوئیچ ایران نیز از دیگر پروژه های شرکت ارتباطات زیرساخت بود که در سال جاری به بهره برداری رسید این طرح قادر است 103 مرکز مخابراتی شامل 84 مرکز PC ، 16 مرکز SC و3 مرکز بین الملل ISC را از یک مکان مدیریت کند علاوه براین پروژه ISMN ، توانمندی مدیریت ترافیک، محاسبات شبکه، امنیت، مسیریابی وگزارش های خرابی شبکه را داراست.
یکی دیگراز مهمترین رویدادهای مخابراتی حوزه زیرساخت انتقال شبکه های مادر مخابراتی از شرکت فناوری اطلاعات به شرکت ارتباطات زیرساخت بود که بر همین اساس پروژه های SUPERCORE, CORE و مرکز داده ملی IDC به این شرکت منتقل شد.
اجرای سامانه جامع اتوماسیون مالی- اداری وتدارکاتی ازسوی اداره کل رایانه شرکت ارتباطات زیرساخت از دیگر پروژه های در دست اقدام درسال جاری بود با اجرای طرح یاد شده عملا کاغذ از سیستم اداری این شرکت حذف و تمامی کارهای اداری به صورت الکترونیکی اجرا خواهد شد.
یکی دیگر از اقدامات شرکت ارتباطات زیرساخت که به منظور کاهش تصدیگری صورت گرفت اعلام فراخوان برای واگذاری، نگهداری، پشتیبانی وحفاظت فیزیکی مراکز وتجهیزات بین شهری خود به بخش غیر دولتی بود.
دربخش توسعه حضور منطقه ای شرکت ارتباطات زیرساخت برای ترانزیت و یا تامین ترافیک ارتباطی صوت و اینترنت کشورهای همجوار به منظور تبدیل ایران به مرکز ارتباطی منطقه می توان به افزایش شبکه فیبر نوری بین شهری زیرساخت به 37 هزار کیلومتر و نیز افزایش ظرفیت تجهیزات لاین و ماکس شبکه فیبر نوری به 80 هزار E1 اشاره کرد علاوه براین ظرفیت پهنای باند اینترنت کشور با 46 درصد افزایش از 24 لینک STM1 به 35 لینک STM1 افزایش یافت.
همچنین امضای توافقنامه مخابراتی ایران وعراق برای انتقال ترافیک صوتی به ظرفیت ده E1 درمسیرشلمچه- بصره، امضای تفاهم نامه فیبرنوری بین ایران وپاکستان با پیش بینی سه مسیر برای اتصال شبکه فیبرنوری دوکشور، اتصال شبکه فیبرنوری ایران وعراق از طریق ایستگاه های مخابراتی آبادان وبصره با ظرفیت 30 هزار و240 کانال و امضای توافقنامه بین ایران وسوریه برای افزایش ترافیک ارتباطی دوکشورتا سه برابر و به ظرفیت شش E1 به منظور دستیابی به همین هدف از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت در سال 86 اجرایی شد.
همچنین این شرکت با هدف بهبودکیفیت مدیریت، اقدام به استقرار استاندارد ISO 9001:2000 درشرکت ارتباطات زیرساخت کرد. از دیگر خبرهای حوزه شرکت ارتباطات زیرساخت صرفه جویی حدود یکصد میلیارد ریالی در هزینه های این شرکت بود که با اجرای پیشنهاد کارکنانش صورت گرفت این پیشنهاد ها درحوزه های فنی، مدیریتی و مالی- اداری ارائه شده بودند.
تشکیل کار گروه پیشگیری ومبارزه با رشوه با هدف ارتقای سلامت اداری از دیگر اقدامات این شرکت بود که براساس مصوبه 83 هیات وزیران آغاز بکارکرد.
شفاف سازی تمامی خدمات اداری، اطلاع رسانی به مردم، اصلاح وکوتاه کردن رویه ارائه خدمات به مردم و نظرسنجی ازمراجعان شرکت وآموزش به کارکنان از مواردی بود که در این خصوص مورد توجه قرار می گرفت. علاوه بر این لایحه صیانت از حریم کابلهای شبکه ملی فیبرنوری کشور که با همکاری شرکت ارتباطات زیرساخت تدوین شده بود از سوی رئیس جمهور به مجلس تقدیم شد.
ابلاغ دستورالعمل جدید شرکت ارتباطات زیرساخت در خصوص نحوه اجرای کابل های نوری برای رعایت آن در قراردادهای پیمانکاران از دیگر اقدامات این شرکت بود که به منظور افزایش امنیت شبکه ملی فیبرنوری و تضمین برقراری ترافیک ارتباطی هموطنان حوزه صدا و اینترنت صورت گرفت.
ازسوی دیگر این شرکت امکان رومینگ تلفن همراه برای 28 هزار زائر ایرانی بیت الله الحرام را در ایام حج برقرارکرد به این ترتیب زائران ایرانی توانستند درایام حج 17 میلیون دقیقه با هموطنانشان ارتباط مخابراتی داشته باشند.
همچنین پروژه TV-CODEC با هدف افزایش کیفیت ارسال و دریافت صدا و تصویر صدا و سیما در مراکز مخابراتی زیرساخت و فرستنده های صدا و سیما با هزینه ای بالغ بر80 میلیارد ریال درحال اجرا است که به این ترتیب محیط انتقال صدا وتصاویر صدا و سیما از آنالوگ به دیجیتال تغییر یافت.
از آخرین اخبار حوزه این شرکت می توان به برگزاری مزایده تبادل ارتباطات بین الملل ازطریق
فناوریهای مرسوم از جمله VOIP اشاره کرد بر همین اساس، شرکت ارتباطات زیرساخت با انتخاب شرکتهای واجد صلاحیت به عنوان پیمانکار ترافیک بین الملل و اختصاص پیش شماره جدید دسترسی به آنان این امکان را برایشان فراهم می سازد تا با استفاده از فناوریهای نوین ازجمله VOIP نسبت به تبادل ترافیک بین الملل هموطنان اقدام کنند.
26