دانشگاه یزد
جزوه آموزشی
تنیس روی میز
ترم تابستان 92
تهیه و تنظیم:
اصغر امیریان
مقدمه
این جزوه آموزشی جهت تدریس در کلاس تنیس روی میز دانشگاه تنظیم شده و مطالب آن به زبانی ساده و روان برای استفاده دانشجویان عزیز به گونه ای نوشته شده که در سی و چهار جلسه دوساعته قابل استفاده باشد.
بدیهی است بصورت فشرده و خلاصه است و نمی توان آن را کامل دانست بنابرین به دانشجویان عزیز توصیه می گردد از کتب و کلاسهای آموزشی پینگ پنگ که در محل تحصیل یا سکونت خود دایر است استفاده نموده و مهارتهای خود را در این رشته جذاب و زیبای ورزشی ارتقا بخشند. بخشی از منابع مناسب جهت استفاده بیشتر در پایان آمده که توصیه می گردد از آنها استفاده نمائید.
تاریخچه کوتاه پینگ پنگ
اینکه این ورزش از کی؟ چگونه؟ و در کدام سرزمین شروع شده و مخترع آن کیست؟ دقیقا مشخص نیست و نقطه نظرات مختلفی در این رابطه وجود دارد.
آغاز این ورزش را می توان قرن نوزدهم در آسیا و انگلستان دانست. در ابتدا این ورزش با راکتهای مختلف و شبکه دار ، با اندازه های متفاوت بازی می شده است تا کم کم با پیشرفت این بازی و گسترش آن راکتهای چوبی دسته بلند و کوتاه با پوستی از حیوانات جایگزین آنها شده است. توپ هم از جنسهای مختلف بویژه پارچه یا توپهای کوچک پلاستیکی بوده است .
در قدیم این ورزش به گوسیما، ویف وایف، پیم پام نیز نامیده می شده است.
این ورزش با توجه به جذاب بودن و هیجان آن به سرعت در بین جوامع مختلف گسترش پیدا نمود تا عده ای به فکر سازماندهی و اکادمیک کردن ان افتادند. آقای دکتر جرج لمان از جمله این افراد بود که با گرد هم آوری جمعی بازرگان علاقه مند کشورهای مختلف توانست اولین مجمع و در حقیقت اولین استارت تشکیلاتی شده این ورزش را بزند.
با تشکیل این جلسات و پی گیری دکتر لمان فدراسیون پینگ پنگ تشکیل گردید و اولین رئیس آن آقای ایور مونتاگو از انگلیس بود که تا سالها ریاست این فدراسیون را به عهده داشت.
در سال 1980 آقای جمیز گیب توپی از جنس سلولو ئید درست کرد و این آغاز تحولی عظیم در این ورزش بود و نام گذاری این ورزش به پینگ پنگ هم از زمان اختراع این توپ و با توجه به صدایی که با برخورد با میز می گردد انجام شد.
با توجه به اینکه این ورزش در هر کشور و منطقه ای با مقررات خاص خود بازی می شد و از میزهای متفاوتی نیز استفاده می کردند نیاز به وجود مقررات واحد و هماهنگی کشورها احساس شد و با تشکیل فدراسیون جهانی در سال 1926 مقررات خاصی برای پینگ پنگ نیز بوجود آمد و با تاسیس فدراسیون در کشورهای مختلف هماهنگی قوانین و اندازه میز نیز انجام شد.
در همین سال اولین مسابقات جهانی پینگ پنگ نیزدر لندن برگزار گردید.
از سال 1926 تا 1952 این ورزش با راکتهای تخته ای یا پوشیده از لاستیک دون دار در دو طرف چوب ، بازی می شده است. و به همین علت روش اغلب بازیکنان آن دفاعی بوده و طول مدت بازی هم بیشتر بوده است. در این سالها که می توان آن را عصر اروپائیها دانست اغلب قهرمانان این رشته از اروپا بودند.
در دهه 1950 تا 1961 با حضور بازیکنان ژاپنی و بازی آنان به شیوه پن هلدر کم کم این بازی و قهرمانی آن به آسیا آمد و اغلب قهرمانان این دهه از ژاپن بودند ، به طوری که می توان این دهه را دهه ژاپنی ها نامید.
در سال 1961 بدلیل اینکه بعضی از مسابقات پینگ پنگ ساعتها طول می کشید که گاهی به بیهوش شدن بازیکن منجر می گردید قانون تسریع وضع شد.
از سال 1961 تاکنون با حضور چینی ها قهرمانی به این کشورآمده و آنها را به قطب پینگ پنگ دنیا با نزدیک به 20 میلیون بازیکن تبدیل کرده است.
تاریخ پیدایش پینگ پنگ در ایران به حدود سال 1317 برمی گردد که این ورزش توسط مستشاران انگلیسی به جنوب ایران آورده شده و کم کم به تمام کشور گسترش یافت.
در سال 1325 اولین فدراسیون پینگ پنگ بصورت مشترک با تنیس تشکیل گردید و اولین رئیس آن آقاخان بختیار بود.
آموزش پینگ پینگ را از کجا و چگونه شروع کنیم؟
1- ابتدا بهتر است اگر فرد مبتدی، بزرگسال یا نو جوان است اطلاعات ومطالبی در مورد ورزش و پینگ پنگ مطالعه نماید یا اگر کودک است توسط فردی دیگر مانند مربی از جذابیت و اثرات پینگ پنگ آگاه شود.
2- وسایل و تجهیزاتی که لازم داریم را با راهنمایی مربی یا فرد مطلع تهیه نمائیم . توپ ، راکت، لباس مناسب
3- در مرحله شروع بازی ، از هر سطحی می توان بعنوان میز برای شروع استفاده کرد. میز های مختلف، میز های مدرسه، درب
مهم این است که احساس خوبی داشته باشیم و از بازی کردن لذت ببریم.
4- ثبت نام در کلاسهای آموزشی پینگ پنگ و استفاده از راهنمائیهای یک مربی
چگونه شروع نمائیم؟
1- مهمترین چیز در مرحله شروع یادگیری، راکت گیری است که با از ابتدا با کمک مربی شیوه مناسبی را انتخاب و تمرینات را شروع نمائیم.
2- یادگیری و آموزش را با تفریح در قالب بازیهای مقدماتی و سایر بازیهای گروهی شروع کنیم مخصوصا برای کودکان و نوجوانان
3- فراموش نکنیم همیشه باید در فراگیری پینگ پنگ بویژه در بازیها و تمرینات فعال باشیم .
4- با دقت به نکات آموزشی گوش فرا دهیم و آنها را با صبر و حوصله بکار بندیم.
5- در یادگیری مسائل را پیچیده نکینم و با صبر حوصله از کارها و آموزشهای ساده شروع کنیم.
6- از حداکثر مشارکت و بازی با حداقل امکانات، استفاده و لذت کافی ببریم.
وسایل و تجهیزات پینگ پنگ
1- میز
میز پینگ پنگ از دو نیمه مستطیل شکل به ابعاد 274 طول و 5/152 عرض که معمولا از جنس چوب ساخته شده، تشکیل شده که به ارتفاع 76 سانتیمتر از سطح زمین قرار دارد.
در حاشیه های صفحه میز نوارهای سفید رنگی به عرض 2 سانتی متر کشیده شده است که در بازی جز سطح میز محسوب می گردد.
در بیشتر میزها یک نوار سفید به عرض 3 میلی متر در وسط میز هم کشیده شده که مربوط به بازی دوبل است.
– رنگ میز معمولا آبی یا سبز تیره است.
برای آزمایش میز خوب و مناسب اگر در هر قسمت سطح میز توپ از فاصله 30 سانتی متری رها شود برگشت توپ به طرف بالا باید تا ارتفاع 23 سانتی متر باشد.
2- تور و پایه
تور پینگ پنگ به طول 183 سانتی متر و عرض(ارتفاع) 25/15 سانتی متر است. این تور روی دو پایه در وسط قسمت طولی میز نصب می گردد و میز را به دو قسمت مساوی تقسیم می نماید.
پایه های تور از هرطرف 25/15 سانتی متر از میز بیرون می باشد.
تور باید کاملا کشیده ، مستقیم ، سفت و محکم باشد .
3- توپ
توپ پینگ پنگ از جنس سلولوئید یا پلاستیک ، به رنگ های سفید و نارنجی یا زرد مات ساخته می شود.
قطر استاندارد توپ 40 میلیمتر (قطر توپهای قدیم 38 میلیمتر ) است.
برای امتحان توپ استاندارد اگر توپ را بین دو انگشت شصت و اشاره گرفته و آن را کمی فشار دهیم از هیچ طرف فرو نرود و یا اگر توپ را از فاصله 30 سانتیمتری روی میز استاندارد رها کنیم به اندازه 23 سانتیمتر بالا بیاید.
توپ نباید شیار داشته باشد. وزن آن 7/2 گرم باشد و در اثر چرخش نیز تاب نداشته باشد.
4- راکت
راکت پینگ پنگ از سه قسمت تشکیل شده:
1- دسته راکت
2- چوب یا صفحه یا تخته راکت
3- روکش یا رویه راکت
برای شروع پینگ پنگ بهتر است از راکت سبک و رویه با قطر کم استفاده نمائیم و توجه داشته باشیم راکت ما خیلی سنگین یا خیلی دفاعی نباشد یعنی رویه راکت آن بگونه ای نباشد که توپ را به خود جذب کند مانند راکتهای با روکش لاستیکی و چوب نامناسب موجود در بازار
بازیهای مقدماتی و تمرینات آن
بازیهای مقدماتی با هدف آشنایی مبتدیان با توپ و راکت انجام می شود. در این بازیها که اغلب برای کودکان جنبه تفریحی نیز دارد به توپ و راکت گرفتن در دست عادت می کنند وکسانی که با این ورزش آشنایی ندارند برای شروع آموزش و یادگیری پینگ پنگ آماده می گردند.
این بازیها با بازیهای عادت به توپ شروع می شود نمونه ای از این تمرینات بشرح ذیل می باشد که می توان با خلاقیت و نیاز آنها را توسعه داد و در جهت افزایش مهارت مبتدیان به کار گرفت.
تمرینات با توپ
بازی با توپ، فوت کردن توپ، غلتاندن توپ، پرتاب توپ به بالا و گرفتن، زدن توپ به زمین و گرفتن، پیاپی به زمین زدن و بازی کردن با دست نمونه ای از این تمرینات است که برای شروع بازی مبتدیان خردسال مناسب است.
تمرینات با توپ و راکت
در این مرحله ابتدا شیوه گرفتن راکت را آموزش می دهیم و سپس بازی های با توپ و راکت را شروع می کنیم نمونه ای از این بازی ها:
1- انداختن توپ با بالا و گرفتن آن یا زدن توپ روی زمین
2- زدن توپ با روی راکت 15 الی 30 سانتیمتر
3- زدن با پشت راکت
4- زدن با فورهند و راه رفتن
5- زدن با بک هند و راه رفتن
6- زدن ضربه و نشستن و بلند شدن
7- زدن ضربه با روی راکت به دیوار
8- زدن ضربه با بک هند به دیوار
9- ضربه با پشت و روی راکت به دیوار
10- زدن توپ به دایره روی دیوار
11- زدن توپ به دو دایره روی دیوار
12- ضربه با یار با فورهند و بک هند
13- تمرین های متفاوت و ابتکاری بازیکنان
14- تمرین پیچ و چرخش توپ به صورت مختلف
15- و بسیاری تمرینات دیگر
راکت گیری (The grip)
راکت گیری یا گرفتن صحیح راکت در دست یکی از عوامل موثر در پیشرفت بازیکن در پینگ پنگ به شمار می رود.
انواع راکت گیری
1- راکت گیری به شیوه مدادی یا پن هولدر
2- راکت گیری به شیوه شیک هند یا دست دادن
راکت گیری به شیوه مدادیpen holder
این روش راکت گیری مخصوص بازیکنان کشورهای آسیایی خصوصا چینی ها و ژاپنی ها و کره ای ها می باشد . خیلی در ایران استفاده نمی شود. در این روش انعطاف مچ بیشتر است و امکان حمله سریع را می دهد شل کردن مچ عامل مهمی در گرفتن این شیوه راکت می باشد. انگشتان دست در پشت راکت به صورت خمیده قرار می گیرد.
گرفتن راکت به شیوه شیک هندSKake hand
این نوع راکت گیری متداولترین روش دردنیا می باشد و چون بازیکنان اروپایی با این روش بازی می کنند آن را غربی یا اروپایی هم می گویند . این شیوه راکت گیری اجرای متعادل حرکات حمله ای و دفاعی مختلف را با بک هند و فورهند فراهم می سازد.
راکت گیری به شیوه شیک هند
– کناره راکت در وسط گودی میان انگشت شصت و اشاره قرار می گیرد.
– شصت باید در انتهای دسته راکت و کمی خم قرار گیرد.
– انگشت شصت و اشاره بطور موازی راکت را به موازات قسمت پائین دسته راکت نگه می دارند.
– انگشتهای وسط، انگشتری و کوچک دسته راکت را نزدیک به هم ( نه خیلی شل و نه محکم) می پوشانند.
– انگشت اشاره روی راکت تکیه می دهد.
فاصله استاندارد ایستادن پشت میز پینگ پنگ:
فاصله استاندارد از میز پینگ پنگ در شروع یادگیری پینگ پنگ به اندازه یک دست می باشد برای تعیین این فاصله پشت میز ایستاده و دست خود را به طرف لبه میز دراز می کنیم. در آینده با توجه به پیشرفت بازی و شیوه بازی این فاصله متفاوت خواهید بود.
حالت آماده ready Position
ایستادن به حال آماده قبل از اجرای هرحرکتی از ارکان اساسی برای اجرای هرتکنیک می باشد هنگامیکه می خواهیم سرویس دریافت کنیم ویا بعد از اجرای هر ضربه باید وضعیت آماده را رعایت کنیم .
برای ایستادن به حال آماده:
– ماهیچه ها حالت آزاد و شل کنید و به طرف جلو خم شوید.
– سر را به طرف بالا نگه دارید. توپ و حریف را با دقت نگاه کنید.
– بازوها را متعادل، آرنج را خم و نزدیک به بدن نگاه دارید.
– زانو ها را خم کنید.
– پاها را کمی بیشتر از عرض شانه ها باز کنید.
– پاشنه ها را کمی بلند کنید. مرکز ثقل بدن در جلوی بدن است.
– بصورت متعادل بایستید.
– به سه زاویه کمر، زانوها و دستها باید بسیار توجه نمود که با هم هماهنگ باشند یعنی نه زیاد راست بایستیم و نه زیاد خم شویم.
البته محل قرارگرفتن وضعیت آماده برای دریافت سرویس دربازیکنان مختلف متفاوت می باشد با پیشرفت بازی این حالت تغییر می کند ولی در ابتدا ما پیشنهاد می کنیم در وسط میز بایستید .
آموزش تکنیکهای پینگ پنگ
آموزش فورهند
فورهند یکی از تکنیکهای اساسی در پینگ پنگ است که با روی راکت زده می شود. آموزش تکنیک فورهند در سه مرحله ذیل آموزش داده می شود:
الف – مرحله قبل از ضربه
– طریقه ایستادن به این صورت است که با اندازه تقریبا به اندازه یک دست از میز فاصله گرفته بدن کمی به سمت راست چرخیده است.
– تقریبا حالت آماده ای که بدن ما به طرف زاویه 45 درجه قرار گرفته است.
– پای چپ جلوتر و پای راست کمی عقب تر و پنجه پای راست به سمت راست بدن متمایل می باشد .
– برای چپ دستها کاملا برعکس می باشد.
– بدن به حالت آماده کمی بطرف راست و در حدود زاویه 45 درجه قرار می گیرد.
– شانه ها رابه سمت کمی به سمت راست چرخانده بطوری که شانه چپ متمایل به تور می باشد برای این کار لازم است کمی چرخش کمر به سمت راست داشته باشیم .
– زوایه زیر بغل کمی بسته حدود 35 تا 45 درجه است وبا دوری و نزدیکی ، ارتفاع توپ و قد بازیکن تغییر می کند .
– زاویه دست (ساعد وبازو ) کمی بازتر از قائمه می باشد . ساعد ، مچ وراکت درامتداد هم وبه موازات خط عرضی میز وبالاترازسطح میز قراردارد صفحه راکت نیز عمود یا کمی بسته می باشد .
مرحله هنگام ضربه
– درمرحله هنگام ضربه زمانیکه توپ در اوج قرارگرفت با صفحه راکت عمود یا کمی بسته به نقطه 3 توپ ضربه زده می شود وحرکت دست به جلو و بالا و کمی مخالف می باشد وانتقال وزن از پای عقب به جلو به روی هر دو پا ،با کمی چرخش کمر صورت می گیرد .
– اگر در مرحله کمی قبل از اوج فورهند بزنیم به نقطه 2 و 3 توپ ضربه وارد می شود.
– توپ تقریبا با مرکز راکت به توپ ضربه زده می شود.
مرحله بعد از ضربه
– درمرحله بعد از ضربه راکت در حد طرف راست صورت گرفته ، مانند حالت سلام نظامی و وزن کاملا به پای جلو منتقل شده و وضعیت بدن با چرخش کمر به سمت روبرو انتقال پیدا کرده است.
– پنجه های پا که به طرف راست گردش کرده بود به حالت ا ولیه برمی گردد.
نکات قابل توجه در اجرای تکنیک فورهند ساده
– عضلات دست باید کاملا راحت نه خیلی شل ومنقبض وسفت نباشد.
– دراین تکنیک نباید از مچ استفاده شود .یا اگر استفاده شود بسیار کم است.
– زاویه دست نیاید زیاد باز ویا زیاد بسته شود .
– زاویه زیر بغل نباید زیاد بسته وبه اصطلاح دست به بدن چسبیده ویا خیلی باز باشد
– هنگام اجرای تکنیک باید مرکز ثقل بدن ثابت باشد . یعنی بدن بالاو پایین نرود .
– حرکت دست آزاد به موازات و هم جهت با دست بازی به عنوان اهرمی برای حرکت و حفظ تعادل بسیار مهم می باشند.
– درتمامی مراحل اجرای حرکت باید به وضعیت پاها وبدن و هماهنگی بین آنها توجه نمود .
تمرینات ساده آموزشی ضربه فورهند
در این تمرینات باید توجه داشته باشیم که فعلا سرعت ارسال توپ ، جای فرود توپ و شدت ضربه زدن تقریبا ثابت است.
به مرور که بازیکن پیشرفت می کند سرعت و جای فرود توپ را تغییر می دهیم.
حداکثر زمان برای هر روش تمرین بین 10تا 15 دقیقه می باشد در هر روش تمرینی یکی از بازیکنان کمک کننده وکنترل کننده توپ است و بازیکن دیگر تمرین را اجرا می کند و هر چند دقیقه یکبار عوض می شود.
– زدن فورهند در قطر میز
– زدن فورهند از وسط میز
– زدن از قسمت فورهند به فورهند حریف
– زدن فورهند ، یکی به قطر و یکی به وسط میز
– زدن فورهند ، یکی به قطر یکی به وسط، یکی به بک هند
– زدن یکی به فورهند و یکی به بک هند
آموزش بک هند
بک هند یکی دیگر از ضربات اساسی در پینگ پنگ می باشد که با پشت راکت به توپ ضربه زده می شود.
مراحل آموزشی این تکنیک مانند فورهند در سه مرحله توضیح داده می شود:
مرحله قبل از ضربه
– در قسمت بک هند میز به فاصله یک دست از میز، ایستاده پاها را کمی بیشتر از عرض شانه یا به اندازه عرض شانه باز می کنیم.
– پاها در یک امتداد یا پای راست کمی جلوتر قرار می گیرد.
– وزن بدن کمی روی پای راست، زاویه آرنج حدود 90 درجه و زاویه زیر بغل 20 تا 30 درجه و نسبت به توپ تغییر می کند.
– ساعد تقریبا به موازات میز و کمی بالاتر از میز قرار دارد.
– دست آزاد ما به طرف توپ قرار دارد.
– زاویه راکت در شروع حرکت، تقریبا عمود یا کمی بسته است.
– محل حرکت د ست از مقابل بدن در حدود شکم است و از کنار بدن آغاز می شود.
مرحله هنگام ضربه
– در این مرحله حرکت دست به سمت جلو و بالا و کمی راست بدن می باشد.
– زاویه راکت کمی بسته یا نزدیک به عمود و به نقطه 3 یا 2 توپ ضربه می زنیم.
– همزمان با حرکت دست انتقال وزن به به هر دوپا انجام می شود.
– به نقطه 2 تا 3 توپ ضربه زده می شود و مچ حول ساعد و ساعد حول آرنج کمی می چرخد.
– در ضربه بک هند از ساعد و مچ بیشتر استفاده می شود.
– گاهی برای ارسال توپهای بلند دست و بدن به طرف عقب کشیده می شود.
– گاهی از ضربات فشاری بک هند برای زدن توپ، قبل از اوج هم استفاده می شود.
مرحله بعد از ضربه
– در ادامه حرکت راکت بطرف جلو و تور و کمی به سمت راست بدن ادامه می یابد. سر راکت به طرف بالا قرار دارد.
– زاویه آرنج بعد از ضربه زیاد باز نمی شود.
– در این مرحله مچ حول ساعد و ساعد حول آرنج باید هماهنگ چرخش نماید.
– فقط از ضربه مچ هم استفاده نشود.
– زاویه زیر بغل و آرنج هم نباید زیاد باز شود.
تمرینات ساده آموزشی بک هند
در این مرحله از تمرینات آموزشی سرعت توپ ، شدت ضربات و محل فرود توپ تقریبا ثابت است.
حداقل زمان برای هر روش تمرین بین 10تا 15 دقیقه می باشد در هر روش تمرینی یکی از بازیکنان کمک کننده وکنترل کننده توپ است وبازیکن دیگر تمرین را اجرا می کند و هر چند دقیقه یکبار عوض می شود.
– زدن بک هند در قطر میز
– زدن بک هند در وسط میز
– ارسال توپ از بک هند به بک هند و وسط میز و برعکس
– ارسال تو پ با بک هند، به چند نقطه مثل بک هند ،وسط و فورهند میز
-معمولا نباید از قسمت فورهند میز بک هند زد مگر در موارد اضطراری، که آنهم باید سریع به جای مناسب در پشت میز خود باز گردیم.
انواع حرکت پا در پینگ پنگ
1- تک قدم یا سینگل استپ single step
که خود به سه دسته تقسیم می شود: تک قدم به جلو، تک قدم به پهلو، تک قدم به پشت
هرگاه انحراف توپ از جای مناسب ما حدود یک سوم میز یا به عبارتی حداکثر یک قدم باشد از این حرکت پا استفاده می نمائیم.
2- ضربدری یا کراس استپ cross step
هرگاه انحراف توپ از ما سه چهارم میز یا بیشتر باشد از این نوع حرکت پا استفاده می شود. مکانیزم حرکت به این صورت است که ابتدا پای مخالف از پای دیگر رد شده و پس از آن گام دوم برداشته می شود.
3- استراید یا کششی یا گام بلند stride step
هرگاه انحراف توپ بیش از یک دوم عرض میز باشد از این نوع حرکت استفاده می شود. جهت اجرای این حرکت پا ابتدا در جهت رسیدن به توپ یک گام بلند برداشته و سپس به دنبال آن پای دیگر کمی روی زمین کشیده می شود.
4- اسپیرینگ یا جهشی spring step
که خود به دو نوع کوتاه و بلند تقسیم می شود.
هر گاه انحراف توپ در حدود یک دوم یا بیشتر باشد از اسپیرینگ بلند و اگر در حدود دو سوم میز باشد از اسپیرینگ کوتاه استفاده می نمائیم
آموزش کات یا پوش
کات ضربه ای است با پیچ زیر که با زاویه راکت باز به نقاط 4 الی 6 تو پ از بالا به طرف پائین و جلو کشیده می شود.
کات تکنیکی برای دفاع و یا ارسال توپ برای ایجاد موقعیت حمله می باشد .
البته بازیکنا دفاعی در قدیم از کات استفاده می نمودند ، در حال حاضرتعداد آنها بسیار کم است.
بازیکن کات زن باید در مقابل ضربه های حمله ای و فشار های عصبی ناشی از بازی دفاعی ضربه های مناسب بفرستد و حریف را وادار به دفاع نماید.
بنابرین هیچ بازیکنی فقط با ضربه کات موفق نیست و باید ضربه حمله را نیز یاد بگیرد.
مهمترین وظیفه بازیکنی که از کات استفاده می نماید این است که با در نظر گرفتن سرعت و جهت توپ، تعیین کننده محل مناسبی برای دریافت ضربه باشد و حتی الامکان شرایط مناسبی برای حمله خود ایجاد نماید.
کات را می توان در سه فاصله از میز اجرا کرد:
1- کات روی میز یا توی میز
2- کات کمی دور از میز
3- کات دور از میز یا خیلی دور از میز
کات فورهند
برای زدن کات فورهند باید پای چپ بازیکن جلوتر از پای راست باشد.
وزن بدن روی پای عقب قرار دارد.
راکت از حدود شانه با زاویه باز به نقاط 4 و 5 یا 5 و 6 توپ کشیده می شود.
ادامه حرکت دست بطرف جلو و پائین و توی میز است.
هرچه از میز دور شویم حرکت دست ما از بالا به پائین بیشتر می شود.
کات بک هند
برای زدن کات بک هند پای راست جلوتر از پای چپ قرار دارد.
وزن بدن روی پای عقب قرار دارد.
حرکت دست از شانه چپ شروع می شود.
به سمت جلو و پائین حرکت نموده به نقاط 4و 5 یا 6 کشیده می شود.
آرنج دست راست مانند سوزن پرگار نقطه اتکا قرار گرفته و راکت مانند مداد پرگار حول محور آرنج حرکت می کند. درست مانند کشیدن یک نیم دایره و یا کمتر
این حرکت از بالا به پائین و به سوی میز و تور انجام می گیرد.
در هنگام انجام حرکت چرخش دست، وزن بدن از پای چپ به پای راست انتقال می یابد.
نکات قابل توجه در ضربه کات
– هر چه به میز نزدیکتر باشیم زاویه راکت را کمی باز می کنیم و هر چه از میز دور می شویم زاویه راکت باز تر می شود.
– دست باید بگونه به عقب برده شود که از حدود شانه حرکت آغاز و صفحه راکت به طرف پائین حرکت بصورت برشی و مستقیم داشته و نهایتا در حوالی فضای بالا تنه به توپ کشیده شود. البته با کسب مهارت و تمرین بیشتر در آینده این مسیر کمتر می شود.
– بازیکن از یک طرف به عقب مایل نشود.
– چرخش دست باید به اندازه کافی باشد و نباید زیاد آن را باز کرد
– بازیکن سریع به حالت عادی برگردد.
– بازیکن باید طوری به توپ ضربه بزند که توپ پس از عبور از روی تور حداقل دوبار به میز حریف برخورد کند
– کوتاه و آهسته و با پیچ زیرین کافی باشد. و یا گاهی پیچ پهلویی هم داشته باشد.
– ضربه دوم توپ باید در آخر میز حریف یا حدود خط انتهایی میز برخورد نماید بگونه ای که موقعیت نامناسبی برای حمله حریف ایجاد نماید.
پیچ و انواع آن spin
1- بدون پیچ یا کم پیچ همه توپها کمی پیچ دارد چون بدون پیچ نمی شود.
در این نوع راکت به توپ کشیده نمی شود و فقط ضربه زده می شود
پیچ زیرین under spin
زمانی که راکت بازیکن به نقاط پائینی توپ یعنی 3 الی 6 کشیده شود بوجود می آید.
هر چه پیچ توپ بیشتر باشد میل به برگشت آن بیشتر است
پیچ پهلویی side spin
این پیچ در زمانی که راکت بازیکن به نقطه 3 به پهلوی توپ به طرف راست یا چپ بکشد بوجود می آید
پیچ رویی top spin
این پیچ در زمانی که راکت بازیکن با نقاط بالایی 3 تا 1 کشیده شود به وجود می آید
آموزش اسمش یا تک
یکی از تکنیکها ی زیبا و جذاب پینگ پنگ است . جهت حمله سریع بکار می رود و دارای سرعت و شدت زیادی است.
ضربه تک فورهند
– وضعیت ایستادن و آماده مانند فورهند درایو می باشد .
– بدن و عضلات باید کاملا آماده و راحت باشد.
– چرخش کمر بیشتر و انتقال وزن بیشتر به عقب منتقل می شود.
– فاصله دو پا بیشتر از فورهند ساده است.
– دست به عقب حرکت می کند و خیلی در عقب رفتن و جلو حرکت کردن محدودیتی ندارد.
– راکت با زاویه بسته و به نقاط 2 و 3 با شدت زده می شود.
تک بک هند
– ایستادن مانند بک هند درایو ساده است فقط پای راست کمی جلوتر قرار می گیرد.
– بدن و عضلات مانند تک فورهند باید راحت باشد.
– دست با چرخش کمر بیشتر به عقب و پهلو می رود.
– مچ هم تاثیر بیشتری در ضربه زدن دارد .
قوانین تنیس روی میز (1)
میز
* سطح روی میز که سطح بازی نامیده میشود ، باید به صورت مستطیل بوده طول آن 74/2 متر و عرض آن 525/1 متر باشد. این میز باید سطح افقی قرار گرفته و76 سانتیمتر از زمین ارتفاع داشته باشد.
* سطح موثر بازی یا سطح بازی کناره های عمودی میز را در بر نخواهد گرفت.
* سطح بازی میتواند از هر جنسی ساخته شود با این شرط که وقتی یک توپ استاندارد در هر قسمت میز از ارتفاع 30 سانتیمتری رها شود به اندازه 23 سانتیمتر به سمت بالا جهش داشته باشد.
* سطح بازی باید دارای رنگی یکنواخت به صورت تیره و مات و بدون بازتاب نور باشد و خط سفید کناری به عرض 2 سانتیمتر در امتداد طول ( لبه ی 47/2 متری ) و خط سفید انتهایی به عرض 2 سانتیمتر در امتداد عرض ( لبه 525/1 متری ) کشیده میشود.
* سطح بازی به وسیله یک تور عمودی به دو قسمت مساوی تقسیم میشود . این تور موازی با خطوط انتهایی و به طور یکنواخت از یک طرف میز به طرف دیگر آن کشیده میشود .
*در بازیهای دو نفره ٬ هر زمین به وسیله ی یک خط میانی سقید رنگ به عرض 3 میلیمتر به دو قسمت مساوی به نام، نیم زمین تقسیم می شود. این خط میانی به موازات خطوط کناری کشیده خواهد شد و جزئی از نیم زمین سمت راست محسوب می شود.
مجموعه تور
*مجموعه تور شامل تور ٬ ضمائم آن ٬ پایه های مربوطه و گیره هایی است که مجموعه تور را به میز متصل میکند.
*تور باید به وسیله ی طناب باریک و محکمی که طرفین آن به دو پایه عمودی به ارتفاع 25/15 سانتیمتر بسته شده متصل شود و حد خارجی این دو پایه نیز باید 25/15 سانتیمتر خارج از خط کناری میز باشد.
*بخش بالای تور در سرتاسر طول آن باید به 25/15 سانتیمتر از سطح بازی ارتفاع داشته باشد.
* بخش پایین تور ٬ در سرتاسر طول آن باید تا حد امکان به سطح بازی نزدیک بوده و قسمتهای انتهایی دو طرف تور نیز تا حد امکان نزدیک و چسبیده به میله های نگهدارنده تور باشد.
توپ
* توپ باید کروی شکل و قطر آن 40 میلیمتر باشد.
* وزن توپ باید 7/2 گرم باشد.
*رالی عبارت است از مدت زمانی که توپ در جریان بازی در گردش است.
*بازی از آخرین لحظه ای که به صورت ثابت در کف دست آزاد بازیکن قرار دارد ٬ پیش از پرتاب برای زدن سرویس ٬ تا رالی یک لت یا یک امتیاز محسوب گردد ، در جریان بازی است.
*لت عبارت است از یک رالی که نتیجه ی آن در شمارش بازی منظور نمیشود
هنگامی که در بازی لت اعلام گردد سرویس زننده دوباره سرویس را اجرا می نماید و اگر به دفعات هم لت شود باز باید تکرار شود.
. *یک امتیاز عبارت است از یک رالی که نتیجه آن در شمارش بازی منظور می شود
* یک گیم بازی تنیس روی میز 11 تایی و شروع کننده بازی بوسیله قرعه کشی با سکه یا مشابه آن انجام می شود. یک بازی ممکن است از بصورت دو گیم از سه گیم ، سه گیم از پنج گیم، چهار گیم از هفت گیم و یا پنج گیم از نه گیم برگزار گردد.
ادامه آموزش تکنیکها – تنیس روی میز(2)
آموزش تاپ اسپین درایو
تکنیکی است با پیچ رویی که در مقابل پیچ زیر ویا توپهای بلوک شده اجرا می گردد .
یکی از جداب ترین و زیبا ترین تکنیکها در تنیس روی میز می باشد وبسیار موثر ومهم نیز می باشد بازیکنان برای اینکه تاپ را یاد بخوبی بگیرند باید ابتدا فورهند را بخوبی بدانند و سپس طریقه حمله اسمش را دانسته آنگاه تاپ اسپین را بیاموزند .
تاپ اسپین یک تکنیک حمله ای می باشد وبازیکنان مهاجم از آن استفاده کنند .
تاپ اسپین ممکن است آرام ویا ممکن است با سرعت انجام گیرد پس لازمه آموزش لوپ ضربه فورهند و بکهند و اسمش قوی می باشد .
تاپ اسپین آرام : SLOW LOOP – high loop
دارای سرعت کم ، پیچ زیاد وقوس مسیر حرکتی زیادی می باشد یعنی توپ با ارتفاع بلندتری نسبت به لوپ سریع از روی تور می گذرد.
تا پ اسپین یا لوپ آرام فورهند
– وضعیت ایستادن همانند فورهند ساده می باشد فاصله پاها از یکدیگر کمی بیشتر و پای چپ جلوتر قرار دارد.
– فاصله بیشتری از میز با کمی چرخش کمر دست در حد پایین تر از عقب بدن قرار دارد و وقتی توپ از اوج خود پایین آمد با صفحه راکت کمی بسته به نقطه 3یا 2 توپ ضربه زده وتوپ حول محور افقی به طرف جلو حرکت می نماید.
– زمانیکه این تکنیک صحیح انجام شود توپ پس از برخورد با میز حریف منحرف خواهد شد (با پیچ رویی نسبتا زیاد)
– حرکت دست از پایین به سمت بالا وکمی جلو بوده و خاتمه راکت ودست به طرف مخالف در بالای سر حرکت می نماید
– در طول اجرای تکنیک هماهنگی وانتقال وزن از پای عقب به پای جلو ، چرخش کمر ، وضعیت قرارگیری بدن نسبت به توپ ( یعنی دست وبدن خیلی به توپ نزدیک نباشد ) باید رعایت شود تا اجرای تکنیک به نحو احسن صورت گیرد .
تاپ اسپین آرام بکهند High topspin
دراین تکنیک درحالیکه با فاصله بیشتری نسبت به بکهند ساده از میز ایستاده ایم پاها به اندازه عرض شانه یا کمی بیشتر باز ودر امتداد یکدیگر قراردارند
– بدن از دو ناحیه زانو وکمر خم شده وراکت در حد پایین تر از زانو و جلو قراردارد .
– زمانیکه توپ بعد از اوج قرارگرفت وبه سمت پایین حرکت کرد با صفحه راکت کمی بسته به نقطه 2و 3 توپ ضربه زده می شود ودر حالیکه راکت به روی توپ اصطکاک پیدا می کند وبه توپ پیچ رویی می دهد به سمت بالا وبه مقداربسیارکمی مخالف حرکت می کند.
– انتقال وزن ازعقب پابه سمت جلووپنجه هامی باشد ولی به آن معنا که روی پنجه ها بلند شویم نیست.شکل بعدمراحل مختلف لوپ آرام بکهندرانشان می دهد.
نباید فراموش کردکه تاپ اسپین بکهند آسانترازفورهندمی باشد و بسیاری ازبازیکنان برای کنترل توپ ویک ضربه فورهند قوی ازلوپ آرام بکهند استفاده می کنند.
دراجرای لوپ باید توجه نمود چون دست از پائین حرکت می کند بنابراین روی توپهایی زده می شود که در محوطه نمی باشند ومیل به بیرون آمدن از میز را دارند .
تاپ اسپین با سرعت : Fast LOOP – Drive loop
دارای سرعت بسیار زیاد ، پیچ نسبتا زیاد وقوس مسیر حرکتی کم می باشد یعنی توپ با سرعت وبا ارتفاع کم از تور عبور می نماید .
دراین تکنیک زمان ضربه در اوج ونقطه تماس 1و2 توپ (بالای توپ ) صفحه راکت بسته وبا سرعت زیاد به توپ پیچ رویی داده وپس از برخورد با میزحریف برخلاف لوپ آرام به سمت پایین حرکت می نماید .
لوپ سریع فورهند forehand topspin
دراین تکنیک وضعیت ایستادن مانند فورهند ساده و فاصله پا از یکدیگر بیشتر وزن روی پای عقب قرارگرفته وبدن از دو ناحیه زانو وکمر خم می باشد با چرخش کم ، دست وراکت در ناحیه کمر وعقب بدن قرامی گیرد
صفحه راکت نسبت به لوپ آرام بسته تر بوده وزمانیکه توپ در اوج قرارگرفت با سرعت نقاط بالایی توپ (1و2) ضربه زده می شود وتوپ پیچ رویی داده وبا بسته شدن زوایه ساعد وبازو وحرکت سریع مچ از عقب به سمت جلو ومخالف می باشد .
در مرحله قبل از اجرای تکنیک زوایه ساعد وبازو وباز می باشد در حالیکه بعد از ضربه بسته می شود .
مچ درایجاد پیچ توپ نقش بسیار عمده ای را دارد و هر چقدر مچ با انعطاف وسرعت بیشتری حرکت کند پیچ توپ بیشتر خواهد بود وسرعت توپ نیز بیشتر خواهد شد.
لوپ سریع بکهند backhand topspin
دراین تکنیک وضعیت ایستادن همانند بکهند ساده است
گاهی پای راست جلوتر قرارمی گیرد فاصله پاها از یکدیگر بیشتر از عرض شانه می باشد وبدن از دو ناحیه زانو وکمر خم می باشدوبا کمی چرخش کمر راکت در محوطه چپ شکم ویا کمی پایین تر قراردارد .
صفحه راکت بسته می باشد وزمانی که توپ در اوج قرا گرفت به نقاط بالایی توپ ضربه زده می شود مچ دراجرای این تکنیک نقش عمده ای دارد وپس از اصطکا ک برروی توپ به سمت جلو، بالا و مخالف حرکت می نماید .
زوایه دست پس از اجرای تکنیک تقریبا باز می شود .
دراین تکنیک هم توپ ، راکت و نقطه اوج و سمت چپ شکم تقریبا در امتداد هم می باشند .
تکنیک بلوک
مراحل اجرای بلوک بکهند
بلوک کردن به معنی سد کردن توپ است وبه همین دلیل از چرخش بدن و حرکات زیاد دست استفاده نمی شود
در بلوک به دلیل نزدیک به میز زمان زیادی برای برگشت به حالت اولیه نخواهیم داشت . لذا باید زوایه راکت را درست بگیریم وبا دقت به پیچ وسرعت توپی که به طرف ما می آید راکت را جلوی توپ نگه داریم .
وضعیت بدن وپاها مانند پو ش یا هر ضربه دیگری است ،
منطقه تماس برای بلوک فورهند در جلوی سمت فورهند می باشد در حالیکه برای بکهند جلوی شکم مناسبترین منطقه است
هرچقدر راکت از بدن دورتر می شود احتمال از دست دادن کنترل زوایه راکت بیشتر می شود باید زوایه راکت در مقابل پیچ وسرعت های مختلف تنظیم کرد
هرچه بلوک زودتر انجام شود مطمئن تر بوده وزمان کمتری برای برگشت به حالت اولیه حریف بوجود خواهد آورد .
یک بلوک سریع می تواند ثبات حمله کننده وتوانایی اورا دراجرای دوباره ضربات با مشکل مواجه کند
تغییر طول بلوک با ایجاد زوایای مختلف مهارتهای حرکتی برگشت به حالت اولیه حمله کننده را آزمایش کرده وتعادل اورا به هم می زند.
درهنگام اجرای بلوک باید راکت در دست سفت نباشد وعضلات کاملا شل باشند و حالت ریلکس داشته باشند
انواع بلوک
بلوک ممکن است انعکاسی ویا انحرافی باشد .
صفحه راکت نسبت به میز عمود وهنگام ضربه با بستن زوایه راکت به مقدار بسیار کم می توانیم بلوک نمائیم که دراین صورت راکت ضربه را حذب کرده وشدت توپرا گرفته وبا یک حرکت نرم وبسیار کوتاه ، توپ به سمت حریف می رود که دراین صورت بلوک انعکاسی انجام شده است .
در حالیکه ممکن است در مقابل یک پیچ رویی بسیار قوی بازیکن با تغییر جهت راکت ، توپ را بصورت ضربدری یا موازی منحرف نماید که دراین صورت به آن بلوک انحرافی گویند .
بعضی ها هنگام بلوک کردن راکت را طوری نگه می دارند که دسته راکت موازی با سطح میز باشد وصفحه راکت عمود برمیز وصفحه راکت هم عمود
درحالیکه عده ای معتقدند که دسته راکت عمود برمیز وصفحه راکت هم عمود، که دراین صورت مشاهده می شود که در هرحالت صفحه راکت باید نسبت به سطح میز عمود بوده وعضلات دست کاملا شل وهنگام بلوک صفحه راکت کمی بسته می شود وبه مقدرا بسیار کم راکت به سمت جلو حرکت داده می شود
اگر هنگام بلوک راکت دردست شل گرفته شود بلوک سریعتر وآسانتر صورت می گیرد
فلیپ یا فیلیک:philhp – philik
دریافت کوتاه تهاجمی روی توپهای یک سوم نزدیک به تور با پیچ رویی را فیلپ یا فیلیک گویند.
مراحل اجرای تکنیک فیلیپ
این تکنیک را مانند تکنیکهای دیگر میتوان با فورهند یا بکهند اجرا نمود چون روی توپهای نزدیک تور اجرا می شود بنابر این هنگام ضربه پای موافق در جهت ضربه ممکن است به طرف میز و یا به سمت زیر میز حرکت نماید.
طریقه ایستادن همانند فورهند وبکهند ساده می باشد وهنگام ضربه به توپ حرکت می نماییم زمان تماس در اوج ، صفحه راکت کاملا بسته به نقاط بالایی توپ (1و2) با حرکت سریع مچ ضربه زده می شود وحرکت مچ از پایین به بالا وبر روی توپ خواهد بود
نباید فراموش کرد که در این تکنیک حرکت سریع مچ بر روی توپ عامل اصلی سرعت توپ می باشد و هر چقدر مچ شل ترو با انعطاف بیشتر و سرع تر حرکت کند سرعت توپ نیز افزایش خواهد یافت.
در این شکل مراحل مختلف اجرای فیلیک فورهند نشان داده شده است.برای آموزش این تکنیک مربی می تواند در نزدیکی تور ایستاده وبا استفاده از پرتاب توپ زیاد به پشت تور از بازیکن بخواهد که این تکنیک را اجرا نماید.
دراپ شات
دریافت توپهای کوتاه پشت نور با پیچ زیرین را دراپ شات گویند . دراپ شات را بسیاری از بازیکنان حریفشان از میز فاصله می گیرنداجرا می نمایند. یعنی بعد از چندین پاس بلند که منجر به فرستادن حریف به انتهای زمین می شود با صفحه راکت باز توپ را به پشت سر می فرستند
مراحل اجرای تکنیک دراپ شاتبرای اجرای دراپ شات ابتدا باید به طرف میز تور حرکت کرده که در نتیجه پای موافق به سمت میز می رود وبا صفحه راکت باز به نقاط زیرین توپ ضربه زده می شود در این تکنیک نیز مانند فلیپ باید مچ بسیا سرِیع حرکت نماید وحرکت مچ از بالا به پایین خواهد بود
وضعیت ایستادن مانند دیگر تکنیکهای تنیس روی میز می باشد وفورهند وبکهند قابل اجرا می باشد . به عبارتی اگر توپهای پشت تور را با صفحه راکت باز دریافت نماییم دراپ شات واگر با صفحه راکت بسته روی آن حمله نماییم فلیپ می گویند.
لاب LOB یا پاس بلند
این تکنیک مخصوص بازیکنان دفاعی می باشد با فاصله 2تا 3 متری از میز انجام می شود. طریقه ایستادن این تکنیک مانند لوپ آرام می باشد وزمانیکه توپ بعد از اوج قرار گرفت با حرکت دست از پایین به بالا به توپ پیچ رویی داده می شود .
باید توجه کرد که در این تکنیک توپ با یک مسیر قوسی بلند به طرف حریف فرستاده می شود.
مراحل اجرای لاب دفاعی فورهندوضعیت پاها با فاصله از یکدیگر می باشد وبه دلیل اینکه فاصله از میز زیاد می باشد زمان کافی برای برگشت به حالت اولیه وجود دارد.
بازیکنان دفاعی معمولا از لاب فورهند استفاده می کنند چون حوزه حرکتی برای اجرای عمل بیشتر می باشد.
هاف والی HALF VOLLY
این تکنیک به عنوان یک ضربه در مقابل توپهای پیچ رویی یا تاپ اسپین و یاتوپهای هاف والی بازیکن مقابل زده می شوداغلب بازیکنان با راکتهای آنتی اسپین از این روش استفاده میکنند
– وضعیت ایستادن مانند فورهند و بکهند ساده می باشد واجرای حرکت تقریبا شبیه یوش می باشد با این تفاوت که ابتدا صفحه راکت نسبت به سطح میز عمود و هنگام ضربه به زاویه حاده تبدیل می شود وتقریبا روی توپ کشیده می شود .
– حرکت دست با کمی شیب از بالا به پایین می باشد.
قوانین و مقررات ( 2)
*دست بازی دستی است که راکت را میگیرد.
*دست آزاد دستی است که راکت را نمیگیرد.
*یک بازیکن زمانی به توپ ضربه وارد کرده است که با راکتی که در دست دارد و یا با قسمت زیر مچ دست بازی به توپ ضربه بزند.
*یک بازیکن زمانی در مقایل توپ انسداد ایجاد میکند که لباس وی یا آنچه همراه خود دارد در هنگام بازی با توپی که هنوز از خط انتهایی خود عبور نکرده و یا از زمان آخرین ضربه از سوی حریف با زمین بازی برخورد نداشته تماس حاصل کند.
*زننده سرویس بازیکنی است که اولین ضربه را در یک " رالی " به توپ وارد میکند.
*گیرنده سرویس بازیکنی است که دومین ضربه را در یک " رالی " به توپ وارد میکند.
.*داور شخصی است که برای کنترل مسابقه منصوب میشود
.*کمک داور شخصی است که در زمان تصمیم گیری های ویژه به داور کمک میکند
*زمانی که توپ از هر منطقه ای به جز از قسمت بین تور و پایه آن و یا از قسمت بین تور و سطح بازی عبور کند ٬ در واقع آن توپ از روی مجموعه تور یا دور تا دور آن " عبور کرده " تلقی خواهد شد.
*خط پایانی خطی است که به صورت فرضی در انتهای دو طرف میز در هر دو جهت امتداد داشته باشد.
سرویس صحیح
در آغاز یک سرویس ٬ توپ باید بدون حرکت روی کف دست آزاد زننده سرویس در پشت خط پایانی و در بالای سطح بازی قرار داشه باشد.
سپس زننده سرویس توپ را تقریبا با حالت عمودی و به سمت بالا بدون چرخش پرتاب خواهد کرد به صوری که توپ ٬ پس از رها شدن از کف دست آزاد بازیکن حداقل 16 سانتیمتر به سمت بالا بیاید و سپس قبل از ضربه خوردن ٬ بدون تماس با چیزی پایین خواهد آمد
*در زمانی که توپ به سمت پایین در حال حرکت است ٬ زننده سرویس به آن ضربه وارد میکند به نحوی که توپ ابتدا با زمین خود و سپس بعد از عبور از روی مجموعه تور و یا از کنار آن ٬ مستقیما با زمین حریف تماس حاصل کند . در بازی های دو نفره ٬ توپ باید به ترتیب به نیمه سمت راست زمین زننده سرویس و گیرنده سرویس برخورد کند.
*از شروع سرویس تا وقتیکه به توپ ضربه وارد میشود توپ باید بالاتر از سطح بازی و پشت خط پایانی زننده سرویس قرار داشته باشد و نباید توپ توسط قسمتی از بدن یا لباس زننده سرویس یا یار او از گیرنده سرویس پنهان گردد . ضمنا پس از انجام سرویس ٬ دست آزاد زننده سرویس نباید بین بدن او و تور قرار گیرد.
*بازیکن مسئول است سرویس را بنحوی اجرا نماید که داور یا کمک او قادر به مشاهده رعایت مقررات اجراء سرویس صحیح از جانب او باشند.
*درصورتیکه داور نسبت به صحیح بودن سرویس شک داشته باشد ( برای اولین بار ) تنها با دادن اخطار به زننده سرویس اکتفا میکند( لت ) اما امتیاز به دریافت کننده سرویس داده نمیشود.
*در صورت تکرار بندبالا( تردید داور در ارتباط با صحیح بودن سرویس ) خطا گرفته شده و برای دریافت کننده سرویس یک امتیاز در نظر گرفته خواهد شد.
*در صورتیکه سرویس محققا بطور وضوح غلط باشد ٬ هیچ اخطاری داده نخواهد شد و به گیرنده سرویس یک امتیاز تعلق خواهد گرفت.
*استثنائا ٬ در صورتیکه داور ٬ پیش از مسابقه از ناتوانی های جسمی یک بازیکن آگاهی داشته باشد میتواند برخی از موارد عدم اجرای صحیح سرویس را نادیده بگیرد.
برگشت صحیح
* به توپی که سرویس شده یا برگشت داده شده به نحوی ضربه وارد خواهد شد که یا مستقیما از بالا و یا از کنار مجموعه تور عبور کند و یا پس از اصابت به مجموعه تور به زمین حریف اصابت کند
ترتیب بازی
*در بازی های انفرادی ٬ زننده سرویس ابتدا باید یک سرویس صحیح را اجرا کند ٬ سپس گیرنده سرویس ٬ یک برگشت صحیح را اجرا کند و به همین ترتیب زننده سرویس و گیرنده سرویس هر یک به طور متناوب یک برگشت صحیح را انجام دهند.
*در بازی های دو نفره ٬ ابتدا زننده سرویس ٬ باید یک سرویس صحیح را اجرا کند ٬ سپس گیرنده سرویس ٬ یک برگشت صحیح انجام داده ٬ بعد از آن همبازی زننده سرویس ٬ یک برگشت درست انجام میدهد و پس از آن هر بازیکن به نوبه خود به طور متوالی برگشت صحیح را انجام خواهد داد.
لت
*یک رالی در موارد زیر یک (( لت )) محسوب میشود
*در صورتیکه توپ در سوریس در حین عبور از محموعه تور ٬ به آن برخورد کند ٬ مشروبط بر آنکه سرویس به درستی اجرا شده باشد و یا گیرنده توپ یا همبازی او در توپ انسداد ایجاد کند.
*درصورتیکه سرویس زمانی اجرا شود که گیرنده سرویس با همبازی او آمادگی لازم را نداشته و هیچگونه اقدامی در جهت وارد کردن ضربه به توپ انجام ندهند.
*در صورتیکه بنا به دلایلی که خارج از کنترل بازیکن است ٬ سرویس غیر صحیح یا برگشت غیر صحیح و یا عملی مغایر با قوانین بازی صورت گرفته باشد.
*در صورتیکه بازی توصط داور یا کمک داور متوقف شود.
بازی را در موارد زیر میتوان متوقف ساخت:
*به منظور تصحیح اشتباهی که در سرویس ٬ دریافت و یا زمین رخ داده است.
*بمنطور اعلام سیستم تسریع
*بمنطور اخطار یا جریمه بازیکن
*اگر عواملی باعث اختلال در شرایط بازی شود به نحوی که در نتیجه رالی تاثیر بگذارد.
سیستم تسریع
وقتی یک گیم مسابقه در مدت 10 دقیقه به پایان نرسد یا زودتر از آن به درخواست هر دو بازیکن یا هر دو زوج در بازی دوبل با سیستم تسریع ادامه بازی انجام می شود. مگر آنکه هر دو بازیکن به حداقل امتیاز 9-9 رسیده باشند.
سپس هر بازیکن تا پایان بازی به نوبت یک سرویس می زند و اگر گیرنده سرویس سیزده مرتبه بطور صحیح برگشت دهد، گیرنده امتیاز می گیرد.
امتیاز
به غیر از مواردی که رالی ٬ یک لت محسوب میشود ٬ در موارد زیر بازیکن یک امتیاز کسب میکند:
اگر حریف او نتواند یک سرویس صحیح اجرا کند. –
اگر حریف او نتواند یک برگشت صحیح اجرا کند. –
– اگر پس از آنکه یک سرویس صحیح با یک برگشت صحیح را انجام داد ٬ توپ پیش از آنکه توسط حریف زده شود به جایی غیر از مجموعه تور اصابت کند.
– اگر توپ پس از آنکه توسط حریف زده شد ٬ بدون اصابت با زمین او از خط انتهایی عبور کند.
اگر حریف مانعی بر سر راه توپ ایجاد کند. –
اگر حریف دو مرتبه متوالی به توپ ضربه وارد کند. –
– اگر حریف با طرفی از راکت که سطح آن قانونی نباشد.
– اگر بازیکن مقابل و هر آنچه که پوشیده یا حمل میکند ٬ سطح بازی را حرکت دهد.
– اگر بازیکن مقابل و هر انچه که پوشیده و یا حمل میکند ٬ به محموعه تور اصابت کند.
– اگر دست آزاد بازیکن به سطح بازی برخورد کند.
– اگر بازیکنان مقابل در مسابقات دو نفره خارج از نوبتی که توسط اولین زننده توپ و اولین گیرنده توپ تعیین شده است به توپ ضربه وارد کنند.
گیم
هر بازیکنی یا زوجی که زودتر به امتیاز 11 دست یابد ٬ برنده گیم خواهد بود ٬ مگر انکه دو بازیکن و یا هر دو زوج به امتیاز مساوی 10 دست یابند . در این صورت برنده ٬ بازیکن یا زوجی خواهد بود که دو امتیاز پی در پی بیشتر از حریف خود کسب کند.
نکاتی قابل توجه در مورد کلیه تکنیکهای تنیس روی میز:
– توجه به دست آزاد هنگام اجرای تکنیک بسیار می باشد و باید طوری باشد که مانع سرعت واجرای صحیح تکنیک بازیکن نشود .
– در تمام طول اجرای تکنیک بهتر است که دست آزاد با زاویه آرنج خم باشد وبه عنوان اهرمی به دست بازی وتعادل بدن کمک نماید وهم سطح با دست بازی باشد وخیلی به این طرف وآن طرف نرود و ثابت هم نباشد و همزمان با چرخش کمر وشانه ها نیز حرکت نماید.
– بعد از اجرای هر تکنیک باید سریعا به حالت اولیه بازگشت تا اجرای تکنیک بعدی آسانتر شود .
– کلیه تکنیکهای گفته شده برای راست دستها می باشد و برای چپ دستها بر عکس می باشد.
– مرکز ثقل بدن در طول بازی ثابت باشد وسعی کنیم آن را پایین بیاوریم.
– هنگام در یافت توپ باید به وضعیت بدن وحالت آماده توجه داشته و به محل فرود توپ ، زمان ضربه به توپ ، صفحه راکت حریف وپیچ توپ توجه کافی داشته باشیم.
– در نمام طول بازی به حرکت پا توجه داشته ودقت کنیم که حرکت پای غلط مانع اجرای تکنیک نشود ، یعنی سرعت هر دو پایکسان باشد تا هماهنگی بین قسمتهای مختلف ایجاد شود به عبارتی هر دو پای در یک زمان حرکت و در یک زمان توقف نمایند.
– همچنین فاصله دو پا قبل و بعد از ضربه یکسان باشد.
– در جلسه تمرینات به سرویس و دریافت بسیار توجه شود واز اهم برنامه در هر جلسه تمرینی قرار گیرد.
– -تمرین با توپ زیاد جهت افزایش سرعت واجرای صحیح تکنیک موثر می باشد .
– همچنین در بالا بردن استقامت و بدنسازی وآموزش تاکتیک بسیار مهم می باشد .
– برای آمو زش و تمرین لوپ آرام ،لاب و ساید اسپین می توان توپ را از حد سر رها کرد و پس از اینکه از زمین بلند شد این تکنیک ها را بدون میز ویا با میز انجام دهیم.
– در انتخاب بازیکن دقت نماییم وبازیکنی را انتخاب کنیم که قابلیت یادگیری خوبی داشته باشد و از نظر شرایط بدنی ، شرایط عصبی ، شرایط تکنیکی و مسائل اخلاقی در وضعیت خوبی باشد برای مثال دارای جرات و شهامت باشد مهارت فیزیکی مناسبی داشته باشد.
منابع :
1- حجازیان، علیرضا، خود آموز تنیس روی میز ، نشر نگار نور ،1384
2- گروبا، آندریج، آموزش تنیس روی میز ،عصر کتاب
3- میر صادقی، امیر، چگونه تنیس روی میز بازی کنیم
4- مقیمیان، عصمت، کنعان پناه فاطمه، راهنمای تنیس روی میز ، آوای نور ، 1382
5- تجربیات و جزوات شخصی تالیف کننده
3