بسمه تعالی
بورس و چرایی سرمایه گذاری در آن
بازار بورس چیست؟
برای اینکه بخواهیم بازار بورس را تعریف کنیم باید اول واژه بازار را تعریف کنیم: بازار به محلی گفته می شود که در آن خریدار می تواند از فروشنده چیزی بخرد. حال این بازار می تواند اینترنتی باشد، یا به صورت فیزیکی خریدار و فروشنده دور هم جمع شوند؛ می توان یک جنس حقیقی فیزیکی (کالا) را فروخت یا یک دارایی و سند (اوراق مشارکت، سهام، آپشن مالی و …) را معامله کرد.
حال بورس اوراق بهادار اینگونه تعریف می شود: محلی رسمی و قانونی برای خرید و فروش اوراق بهادار از جمله سهام شرکت ها، اوراق قرضه دولتی و خصوصی است که تحت نظارت نهادهای قانونی قرار دارد.
باید به این مورد نیز اشاره کرد که همانطور که در هر بازاری ممکن است دارایی های مالی، فیزیکی، غیر فیزیکی و … فروخته شود، در بازار بورس هم دارایی های مختلفی معامله می شوند. به همین دلیل بورس نیز انواع مختلفی دارد از جمله آن میتوان به بورس اوراق بهادار و بورس کالا و…اشاره کرد.
سهام چیست؟ و سهامدار کیست؟
سهام یکی از انواع اوراق بهادار است، اوراق بهادار یک نوع ابزار مالی است که برای خرید و فروش در بورس به سهامداران ارائه می شود و شما با پرداخت مبلغی میتوانید بخشی از سهام یک شرکت را خریده و جزو سهامداران آن شرکت باشید
در واقع میتوان اینگونه بیان کرد که سهامدار به کسی گفته میشود که در ازای پرداخت پول بخشی از سهام یک شرکت را میخرد.
انواع سهامدار و تفاوت آن
در بازار بورس دو نوع سهامدار وجود دارد
نوع اول :سهامدار حقیقی یا خرد
نوع دوم :سهامدار حقوقی یا عمده
هر یک از افرادی که دارای هویت مشخص و جداگانه هستن در بازار بورس به صورت جداگانه و مستقل خرید و فروش میکنن را سهامداران حقیقی یا خرد میگویند،این سهامداران به صورت انفرادی کد بورسی دریافت کرده اند
سهامدار حقوقی یا عمده به کسانی گفته میشود که لاهم جمع شده و سازمان یا نهادی را تشکیل میدهند و جدای از شخصیت حقیقی خود در این سازمان یا نهاد که هویت فرضی و اعتباری دارد و اهداف خاصی را دنبال میکند شخصیت حقوقی یا سهامداران حقوقی را تشکیل میدهند
بطور مثال شرکت تبرک یک شخص حقوقی محسوب میشود که این اشخاص حقوقی توسط افراد حقیقی تحت عنوان هیئت مدیره اداره می شوند و می توانند کد بورسی مختص به خود را دریافت کنند.
پس میتوان نتیجه گرفت که به شرکت های ثبت شده در بازار بورس یا صندوق های سرمایه گذاری یا شرکت های سبدگردان و کارگزاری ها اشخاص حقوقی بازار بورس را تشکیل میدهند
قیمت در بورس چگونه تعیین می شود؟
معاملات در بورس از طریق کارگزاری انجام می شود.کارگزار یا کارگزاری یک شرکت ثالث است که وظیفه بررسی پیشنهادهای خرید و فروش را برعهده دارد.
کارگزار ابتدا درخواستهای خرید را بررسی می کند و آنها را بر اساس قیمت مرتب کرده و بالاترین قیمت را اولویت اول قرار می دهد سپس نوبت به بررسی درخواست فروش می رسد. در این ردیف نیز هر فروشنده ای که با کمترین قیمت سهام خود را بفروشد در ردیف اول فروش قرار می گیرد. اگر قیمت فروشنده و خریدار با هم تناسب داشته باشد کارگزار معامله را برقرار کرده و خرید و فروش اتفاق می افتد
فواید سرمایه گذاری در بورس برای سهامداران چیست؟
*قابلیت نقد شوندگی
برای سرمایه هایی که در عرصه هایی مثل مسکن و اتومبیل و طلا و… اندوخته می شوند امکان تبدیل سرمایه به پول نقد در زمان کم و سریع وجود ندارد زیرا به علت گران بودن مسکن و کم بودن تعداد معاملات در این گونه بازارها نمی توان به راحتی سرمایه خود را به پول نقد تبدیل کرد و معاملات در این بازار نیازمند زمان کافی میباشد.
در حالی که در بازار بورس هر زمانی که سهامدار بخواهد میتواند سهام خود را به پول نقد تبدیل کند و از این سبب بازار بورس نسبت به بازار مسکن و… ارجحیت دارد.
*سرمایه گذاری با مبلغ کم
برای ورود به بازار سرمایه لازم نیست که مبلغ بالا و کلانی داشته باشیم ما میتوانیم با حداقل مبلغ سرمایه گذاری در بورس که تنها حدود 500 هزار تومان می باشد در این بازار سهام دار شویم. در صورتی که اغلب گزینه های دیگر سرمایه گذاری مثل مسکن و اتومبیل مستلزم سرمایه های بالا میباشد.
*تنوع انتخاب سهام و سرمایه گذاری های مختلف در بورس
در بازار سرمایه سهامدار میتواند بر اساس میزان سرمایه و هم چنین میزان زیسک پذیری خود سهام های مختلفی را برای سرمایه گذاری انتخاب کند ، لازم به ذکر است که در بازار بورس بالای صدها شرکت به سهام داران ،سهام ارائه میکنن.
*ساده ترین راه سرمایه گذاری
اگر میخواهید به صوزت مستقل در بورس معامله کنید کافیست از طریق یکی از کارگزاری های معتبر بورسی کد بورسی گرفته و در بورس به صورت آنلاین یا تلفنی یا حضوری شروع به معامله کنید و سبد سهامتان را نیز میتوانید با خرید سهام های مختلف از شرکت های بورسی، متنوع انتخاب کنید مثل سهام های خودرویی،فلزی،نفتی و…
هم چنین میتوانید سرمایه خود را به صندوق های سرمایه گذاری واگذار نمایید تا آنها برا شما معامله را انجام دهند و سود حاصل از معاملات را ماهانه به حسابتان واریز نمایند
آینده بورس در ایران
در اقتصادی که تولید، تجارت و صادرات روند کاهش را طی می کند، رشد و رونق شدید در بورس امری غیرواقعی و مصنوعی است. در اقتصاد تورم زا، پول نقدی که در دست مردم است روبه زوال و کاهش است؛ واکنش طبیعی هر انسانی به این کاهش تبدیل وجه نقد به دارایی است تا از این طریق جلوی کاهش سرمایه خود را بگیرد. در نتیجه ما شاهد پول ها و نقدینگی های هستیم که باید به سمت یک بازار مثل مسکن، طلا، ارز یا بورس حرکت کند. در صورت رشد نرخ تورم و ارز بازار هم در پی آن رشد حبابی و هیجانی به خود می گیرد و به نوعی غیر مصنوعی تا یک مدت حرکت خواهد کرد. به گفته اکثر اقتصاددانان این ریزش دیر یا زود به پایان خواهد رسید اما توصیه همه آن ها این است که سعی کنند با دانش بیشتر و نگاه بلند مدت وارد این بازار شوند.
کلمات کلیدی: بورس ،بازار ،خریدار،فروشنده ،اوراق بهادار ،سهام ،سهامدار ،حقیقی ،حقوقی ،صندوق های سرمایه گذاری ،کارگزاری،نقد شوندگی،آنلاین ،سبد ،اقتصاد ،ارز