تارا فایل

تحقیق پیرامون سفره سلامت


سفره سلامت:
نقش ویتامین ها در سلامت بدن چیست ؟
همان طور که یک موتور برای حرکت به سوخت کافی نیاز دارد، بدن انسان نیز برای عملکرد درست، به ویتامین نیاز دارد که باید روزانه تامین شود. هر نوع ویتامینی نیازهای خاصی از بدن را برطرف می کند. ویتامین های A،B،C،D،E،K،B1،B2،B3،B5،B6،B9 و B12 نقش ویژه ای در بدن دارد. به طور کلی سوال های زیادی درباره ویتامین ها به ذهن خطور می کند.
همان طور که یک موتور برای حرکت به سوخت کافی نیاز دارد، بدن انسان نیز برای عملکرد درست، به ویتامین نیاز دارد که باید روزانه تامین شود. هر نوع ویتامینی نیازهای خاصی از بدن را برطرف می کند. ویتامین های A،B،C،D،E،K،B1،B2،B3،B5،B6،B9 و B12 نقش ویژه ای در بدن دارد. به طور کلی سوال های زیادی درباره ویتامین ها به ذهن خطور می کند.به گزارش نیک صالحی به نقل از روزنامه خراسان ؛ برخی افراد معتقدند که اگر مولتی ویتامین مصرف کنند، بیمار نخواهند شد. بعضی فکر می کنند زمانی که استرس دارند یا رژیم می گیرند باید میزان مصرف ویتامین را افزایش دهند. این در حالی است که اگر مولتی ویتامین حاوی آهن و ماده کانی باشد، مشکل گوارشی به وجود می آورد. ویتامین های A،D3،E و K محلول در چربی است و مصرف میزان زیاد این ویتامین ها می تواند در بدن سمومی ایجاد کند. در این مطلب به چند سوال رایج درباره ویتامین ها پاسخ داده شده است
.
آیا مصرف ویتامین C، از سرماخوردگی پیشگیری می کند؟
خیر؛ نتایج مطالعات چند دهه اخیر نشان می دهد که مصرف ویتامین C در بیشتر افراد باعث پیشگیری از سرماخوردگی نمی شود شاید علایم سرماخوردگی زودتر برطرف شود، اما از شدت بیماری کاسته نمی شود.
آیا ویتامین B12 انرژی زاست؟
خیر؛ بدون شک مصرف کافی ویتامین B12 مهم است.کمبود آن کم خونی ایجاد می کند اما علایم کمبود B12 ، احساس خستگی و ضعف نیست. این علایم شامل از دست دادن حافظه و سوزن سوزن شدن دست و پاست. اما ادله کمی نشان می دهد که این ویتامین انرژی زاست. برنامه غذایی سرشار از ماهی، گوشت و لبنیات، ویتامین B12 مورد نیاز بدن را تامین می کند.
چه نوع ماده معدنی استخوان را حفظ می کند؟
کلسیم و ویتامین D برای حفظ سلامت استخوان ها لازم است. اما یافته های جدید نشان می دهد که منیزیم، پتاسیم و ویتامین K برای حفظ سلامت استخوان حیاتی است. با این حال اگر در معرض پوکی یا شکستگی استخوان قرار دارید، احتمالا پزشک مصرف مکمل های ویتامین C و Dرا توصیه می کند.
تفاوت ویتامین با ماده معدنی چیست؟
ویتامین از منابع گیاهی یا حیوانی به دست می آید و ماده معدنی از زمین. ویتامین برای رشد، هضم و عملکرد اعصاب ضروری است. ماده معدنی از ساختار سلول ها حمایت می کند و استخوان های محکم تشکیل می دهد.
آیا رنگ ادرار، می تواند کافی یا ناکافی بودن مصرف ویتامین ها را نشان دهد؟
خیر. برخی از ویتامین های محلول در آب از جمله ویتامین های C و B رنگ ادرار را به نارنجی روشن یا زرد متمایل به سبز تبدیل می کند. اگر به میزان بالا ویتامین مصرف کنید، تغییر رنگ ادرار نشانه این است که کلیه درتلاش است میزان اضافه ویتامین ها را دفع کند. اما بیشتر ویتامین ها و مواد معدنی در رنگ ادرار تاثیری ندارد. باید دانست که مصرف زیاد برخی از مواد مغذی می تواند خطرناک باشد.
پزشک مصرف ویتامین ها و مکمل های معدنی را به چه افرادی توصیه می کند؟
زنان در دوره بارداری یا شیردهی به تنوع مواد مغذی نیاز دارند. گاه برخی افراد به علل متفاوت به ویتامین یا مکمل های ماده معدنی نیاز پیدا می کنند. افرادی که به بیماری سندروم بی قراری روده یا IBS مبتلا هستند، تحت عمل جراحی کاهش وزن قرار گرفته اند، داروی سوزش سردل و صرع مصرف می کنند و افرادی که به طور منظم آسپرین مصرف می کنند به مصرف مکمل های ویتامین و مواد معدنی نیاز دارند.
آیا این باور درست است که مصرف بیش از حد ویتامین ها و مواد معدنی که در مواد غذایی یافت می شود، مشکلی ایجاد نمی کند؟
خیر. مصرف مکمل ها راه خوبی است برای مطمئن شدن از دریافت تمام مواد مغذی لازم، اما مصرف زیاد ویتامین ها و مواد کانی باعث مسمومیت می شود. مصرف زیاد ویتامین A باعث تهوع و استفراغ می شود و به کبد آسیب می رساند. مصرف زیاد ویتامین D ضعف و مشکلات قلبی به وجود می آورد. چون بدن ویتامین های محلول در چربی مانند K،A،D، E و آهن ذخیره می کند و مصرف زیاد آن باعث تراکم این ویتامین ها در اعضای بدن می شود که به کبد و کلیه آسیب می رساند.
کدام ماده غذایی منبع عالی ویتامین C است؟
فلفل قرمز شیرین. اگر چه همه میوه های مرکباتی منبع عالی ویتامین C است اما میوه و سبزی های دیگر نیز حاوی ویتامین C فراوان است.
گیاه خواران معمولا دچار کمبود چه ماده معدنی یا ویتامینی می شوند؟
ویتامین B12 . این ویتامین حیاتی در بیشتر منابع حیوانی از جمله گوشت قرمز، تخم مرغ و لبنیات یافت می شود. در صورت مصرف نکردن این گروه غذایی، بدن دچار کمبود ویتامین B12 می شود. در این گونه موارد، درباره مصرف مکمل ها با پزشک خود مشورت کنید.
آیا ثابت شده است که مصرف مکمل های ویتامین و آنتی اکسیدان مانع از بروز سرطان می شود؟ خیر.
چه افرادی به آهن بیشتر نیاز دارند؟
زنان در سن بارداری به علت از دست دادن خون در دوران قاعدگی به آهن بیشتری نیاز دارند. مصرف روزانه ۱۸ میلی گرم آهن به زنان قبل از یائسگی، مصرف ۸ میلی گرم آهن به مردان و مصرف روزانه ۲۷ میلی گرم آهن به زنان باردار توصیه شده است.
آیا مصرف مولتی ویتامین راه مناسبی برای دریافت ماده مغذی کافی است؟
خیر. در این زمینه محققان نظرات متفاوتی دارند. نتایج چندین بررسی اخیر نشان می دهد که مصرف مولتی ویتامین تاثیری روی فرد سالم ندارد. حتی افرادی که روزانه یک عدد مولتی ویتامین مصرف می کنند نه سالم ترند و نه عمر طولانی تری می کنند. البته دسته ای از محققان معتقدند که مصرف مولتی ویتامین می تواند کمبود مواد غذایی را جبران کند. اما همه محققان معتقدند که بهترین منبع ویتامین و ماده معدنی، ماده غذایی است نه قرص های ویتامین.
کدام ماده معدنی در حفظ فشار خون سالم موثر است؟
پتاسیم. این ماده معدنی کمک می کند تا قلب به طور منظم بتپد و مصرف پتاسیم فشار خون بالا را کاهش می دهد. کاهش فشار خون، خطر سکته، بیماری قلبی و بیماری کلیوی را کاهش می دهد. میزان مصرف پتاسیم برای نوجوانان و بزرگسالان روزانه ۴هزار و ۷۰۰ میلی گرم است. از آن جا که بیشتر غذاها حاوی پتاسیم است، به ندرت پیش می آید که علت کمبود پتاسیم، به برنامه غذایی مرتبط باشد. مواد غذایی غنی از پتاسیم شامل میوه، سبزی، شیر، گوشت قرمز و غلات سبوس دار است.
کدام ویتامین یا ماده معدنی، خطر از دست دادن بینایی مربوط به سن را کاهش می دهد؟
ویتامین موجود در میوه و سبزی ، روی، ویتامین C و E . نتایج بررسی ها نشان می دهد، مواد مغذی متعددی خطر تباهی لکه زرد را کاهش می دهد؛ بیماری که در افراد بالای ۶۵ سال دیده می شود. برنامه غذایی سرشار از میوه و سبزی، همه ویتامین ها و مواد معدنی لازم را تامین می کند.
روزه و سفره سلامت

روزه یکی از احکام انسان ساز اسلام است که آگاهی از همه فواید و پی بردن به فلسفه کامل آن همچون سایر احکام الهی ممکن نیست . خداوند متعال می فرماید: " وَ ان تَصُوموا خَیر لَکُم اِن کُنتُم تَعلَمُونَ " ( اگر شما روزه بگیرید برای شما بهتر است اگر بدانید) .روزه آثار بهداشتی و درمانی زیادی دارد. گر چه فلسفه روزه بسیار بالاتر از فواید بهداشتی و جسمی آن است و شخص مومن برای اطاعت امر خدا امساک می کند اما علاوه بر برکات معنوی آن، فواید جسمی و روانی روزه بر کسی پوشیده نیست. روایات و احادیث فراوانی در باب روزه ذکر شده است که رابطه روزه و سلامتی را نشان می دهد و امروزه تحقیقات پزشکی فواید روزه را در پیشگیری و حتی درمان بعضی بیماریهای گوارشی، فشارخون، قلبی، عروقی ، روانی و غیره ثابت کرده است . پیامبر اکرم ( ص) می فرمایند: صوموا تصحوا. روزه بگیرید تا سالم بمانید و یا در حدیثی دیگر می فرماید (المعده بیت کل داء و الحمئه راس کل دوا . معده مرکز و خانه هر بیماری است، و پرهیز از غذاهاى نامناسب و زیاد اساس هر داروی شفا بخش است)ماه مبارک رمضان فرصت خوبی است که علاوه بر عبادت و روزه داری و دوری از هوای نفس به تمرین شیوه تغذیه صحیح وسالم و دوری از افراط در مصرف مواد غذا بپردازیم. لذا از آنجا که بیشتر بیماریها بطور مستقیم و یا غیر مستقیم به نوع غذای انسان بستگی دارد توصیه می شود با اصلاح برنامه غذایی و مصرف بی رویه آن مانع ازچاقی, بیماریهای گوارشی ، بیماریهای قلبی ، عروقی و غیره شویم. از آنجایی که مشاهده می شود بعضی از افراد در خوردن افطاری در لحظات اولیه افطار افراط می کنند که این امر چاقی و مشکلات گوارشی را بدنبال دارد و یا در سحر از خوردن سحری امتناع می کنند که این رویه را نمی توان اصول صحیح روزه داری نامید.برای اینکه در طول یک ماه روزه داری ضمن بهره مندی از فیض روحانی آن از سلامت جسمی برخوردار باشیم و بتوانیم این فریضه الهی را بنحو شایسته ادا کنیم باید اصول و ضوابطی را رعایت نماییم .
با چه غذایی روزه بگیریم و با چه چیز افطار کنیم:
برای جلوگیری از جبران کم آبی و تشنگی توصیه می شود در هنگام سحر از خوردن غذاهای خشک نظیر کوکو، کتلت ، گوشتهای سرخ کرده و سایر غذاهایی که آب زیادی را می طلبد و موجب عطش می شود خودداری و بجای آن از غذاهای آب پز و بخار پز مصرف شود همچنین خوردن غذاهای پرچرب و شیرین ، سوسیس و کالباس و خامه در هنگام سحری مناسب نیست.توصیه می شود برنامه غذایی ماه مبارک رمضان را به همان سه وعده قبلی حفظ کنیم . ابتدا در افطاری با نوشیدنی نظیر شیر، چای کم رنک ، خرما و مقداری نان و پنیر، گردو وسبزی به استقبال افطاری برویم سپس دو ساعت بعد از آن که معده آمادگی لازم را پیدا کرد شام را صرف کنیم درخلال دو ساعت مصرف میوه و مایعات توصیه میشود. خوردن غذای کامل در سحر برای سلامتی بدن و کارایی آن در روزمورد تاکید است.غذای سحری باید کامل و سبک باشد ناهار می تواند جایگزین خوبی برای سحری باشد.توجه داشته باشید که حذف غذای سحری سلامتی شما را به مخاطره می اندازد.روزه بدون سحری موجب عدم تعادل نیازهای تغذیه ای و کمبود کالری و پروتئین و سوخت ناقص چربیها و ترکیبات کتونی در بدن ایجاد می کند که بوی بد دهان ، سردرد و دردهای عضلانی از علایم بارز آن است.برای جلوگیری از بروز یبوست و کم آبی در طول روز توصیه می شود از غذاهای حاوی فیبر ودر عین حال ملین نظیر خورشت آلو ، خورشتهای دارای سبزی ، میوه و سبزی ، روغن زیتون بهمراه سالاد مصرف کنید.چهارگروه غذایی را در برنامه افطاری و سحری خود قرار دهید . همچنین برای جلوگیری از اضافه وزن، دردهای عضلانی و یبوست در طول این ماه ورزشهای پیاده روی و شنا بعد از افطار پیشنهاد می شود.
توصیه های کاربردی در ایام ماه مبارک رمضان:
1-مقدار مصرف مواد غذایی خود را بیست در صد کاهش دهید تا بدن از سوخت وساز چربیهای اضافی استفاده کند
2- همیشه و در همه حال به بهداشت مواد غذایی توجه کنید و در ضد عفونی سبزیجات دقت کافی بعمل آورید
3-در ماه مبارک رمضان توجه ویژه ای به بهداشت دهان ودندان نموده و بعد از غذا دندانهای خود را خوب مسواک کنید
4-ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی برای ترک سیگار در افراد سیگاری است با ترک این عادت ناپسند به سلامتی خود و دیگران کمک کنید
5- از تغییرات ناگهانی و رژیم های سخت در ماه مبارک رمضان خودداری کنید. همچنین از مصرف غذاهایی که دارای بوی آزار دهنده هستند خودداری کنید.

زیور سفره چیست؟
برای سفره و آنچه در سفره به عنوان غذا گذشته می شود و حتی برای آغاز و اتمام غذا در روایات و احادیث آداب خاصی ذکر شده است که بهتر است یک مسلمان سفره طعام خود را به این آداب و سفارشات مزین کند.
به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، از اموری که در روایات فراوان بر آن تاکید شده و از آداب مسلم غذا خوردن است، گفتن "بسم الله" در اول غذا و"الحمدلله" در آخر آن است.
همچنین در روایت آمده است که وقتی سفره را پیش روی پیامبر اسلام(ص) می گشودند؛ این دعا را می خواندند: "سُبحانًک اللهُِمَ ما اَحسَنَ ما َتبَتلینا.ُ سبحانَک ما اَکثََرَ ما تُعطِینا. سُبحانَکَ ما َاکثَر ما تُعافِینا. اللهم َاوسِع عَلینا و عَلی الفُقَراءِ المُومِنینَ و الُمومِناتِ و المُسِلمینَ و المُسلِماتِ".
همچنین خواندن این دعا بعد از غذا مرسوم است: "الحمد لله رب العالمین، هنیئا للآکلین و برکه للباذلین، زاد الله النعم، دفع الله النقم، بحرمه سید العرب و العجم، اللهم تقبل هذا الاحسان من محسنها، بحرمه محمد و آل محمد و بحرمه سوره الفاتحه مع الصلوات1".
اما یکسری نکات نیز درباره غذاهایی است که از آن به عنوان زینت و زیور سفره یاد شده و یک مسلمان بهتر است در سفره غذای خود از آن بهره مند شود.
در دنیای کنونی، تحقیقات علمی نشان داده اند که مصرف میوه ها و سبزی ها در تدوام دادن سلامت بدن نقش بسیار مهمی ایفا می کند. در همین راستا و از منظر روایات اسلامی هم به مصرف کافی میوه ها و سبزی ها در وعده های غذایی تاکید شده است.
پیامبر خدا(ص) در حدیثی در این باره فرمودند: "سفره‏ هایتان را به سبزی آذین کنید؛ زیرا آن، همراه با گفتن بسم اللّه‏، شیطان را می‏ راند2".
امام صادق(ع) نیز در حدیثی دیگر می فرمایند: "هر چیز را زیوری است و زیور سفره، سبزی است3".
پیامبر اکرم همچنین فرمودند: "من از سفره ای که سبزی در آن نباشد، نمی خورم4".

1


تعداد صفحات : 13 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود