بسم الله الرحمن الرحیم
عنوان
پنل سه بعدی و روش طراحی و ساخت آن در ساختمان
سال 92
فهرست
مقدمه 3
پانل سه بعدی چیست؟ 4
مشخصات فنی 4
ویژگی ها 5
استحکام 5
ضد حریق 6
انواع 6
پانل های سه بعدی سقفی 6
مزایای یونوپانل 6
نحوه اجرا 8
ساختمان های ویلایی و مسکونی تا دو طبقه 8
کارخانه های تولیدکننده در ایران 8
انواع پانل سه بعدی 10
پانل های سه بعدی سقفی 11
مزایای یونوپانل 11
کاهش وزن آهن و بتن مصرفی 8 11
محاسن این سیستم : 13
معایب : 15
پانل سه بعدی 17
اجزای پانل 18
طرز تهیه فوم : 19
مش چیست ؟ 20
روش اجرا 21
نصب تاسیسات 23
ساخت بتن 23
روش کار با پمپ مکانیکی 27
ایمنی در ساخت: 27
مزایا 28
تری دی پانل 30
اجزاء: 31
اجزای تشکیل دهنده تری دی پنل 33
نحوه اجرای کلی: 36
پانل سه بعدی یا پانل ساندویچی چیست : 40
مقایسه دیوار آجری و تری دی پانل ۳d panel: 42
نحوه اجرا: 43
قدم سوم شاتکریت: 52
نحوه اتصال به اسکلت فولادی: 82
انواع پنل ها 83
منابع: 85
مقدمه
پانل سه بعدی یا بتن ساندویچی ده ها سال است که صنعت ساختمان سازی در کشورهای پیشرفته از حالت سنتی خارج و روند صنعتی به خود گرفته است، از تبعات این تحول ویژگی هایی همچون سبکی، مقاومت، یکپارچگی، عایق بودن، سرعت در نصب، سهولت در اجرا و… است که فرایند تولید استاندارد و ایمن را کامل می کند.
بتن ساندویچی، متشکل از یک لایه فوم پلی استایرن بین لایه های بتن است. برای تهیه قطعات از این نوع بتن، دو شبکهٔ فلزی میل گردهای بهم جوش خورده در طرفین یک فوم قرار داشته و بتن با استفاده از پمپ بر روی این سطح پاشیده می شود. ضخامت نهایی قطعه بتنی، در حدود ده الی دوازده سانتی متر می باشد. از مزایای این نوع سیستم سازه ای می توان به این موارد اشاره کرد:کاهش وزن ساختمان، صلبیت سازه و تغییر مکان محدود، توزیع مناسب نیروی زلزله با توجه به یکپارچگی خوب کف ها و دیوارها، کاهش قیمت تمام شده، کاهش سطح اشغال دیوارها، سرعت زیاد در ساخت و ساز، کاهش هزینه و سهولت در نصب تاسیسات برقی و مکانیکی، سهولت در اجرای بازشوها، عایق حرارتی و کاهش هزینه های مصرف انرژی در دراز مدت و عایق صوتی.
کشور ایران با دارا بودن شرایط اقلیمی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی خاص و بالاخص قرار داشتن اکثر نقاط آن در مسیر کمربند زلزله خیز جهانی و کمبود شدید مسکن، به واسطه رشد روزان افزون جمعیت کشور و جوان بودن بافت جمعیت ایران، نیازمند این تحول است تا از مصالح بهینه شده و از سیستم صنعتی تولید مسکن استفاده شود.
بیش از ۴۰ سال است که در کشورهای پیشرفته استفاده از پانل های سه بعدی متداول گردیده است. استفاده از این گونه پانل ها در دهه ۵۰ در ایران نیز مطرح گردید که به دلایلی تا اواسط دهه ۷۰ پیشرفت زیادی نداشته است. اما اخیراً توجه زیادی به آن شده و سازمان زمین و مسکن هم در سال های ۸۰ و ۱۳۸۱ با انتشار دو جلد دفترچه راهنما و مشخصات فنی پانل های سه بعدی، در راه شناساندن آن سعی زیادی نموده است.
پانل سه بعدی چیست؟
پانل سه بعدی یک المان پیش ساخته متشکل از یک هسته عایق که یونولیت نام دارد تشکیل شده بین دو شبکه ساخته شده از مفتول و اعضای خرپایی قرار گرفته که دو شبکه فلزی را به طور مناسبی به هم وصل می کند.
مشخصات فنی
شبکه استاندارد از مفتول شماره ۵/۲ تا ۵/۳ میلی متر تا حداکثر ۸ میلی متر می باشد که با چشمه های ۵× ۵ سانتیمتر ساخته می شود. پوشش های بتنی از حداقل ۳ سانتیمتر تا ۵/۵ سانتیمتر می باشد که با توجه به باربر بودن دیوارها متفاوت می باشد.
ابعاد استاندارد پانل ها به عرض ۲۰۰/۱ متر و ارتفاع ۷۰/۲ به بالا ساخته می شود که بسته به مورد استفاده قابل تفسیر می باشد بتن پاشیده شده روی پانل ها به مقاومت حداقل mpa20 برای پانل هلی باربر و mpa15 برای دیوارهای غیر باربر استفاده می شود. مقاومت کششی مفتول مورد استفاده kg/cm2 4000 برای پانل های باربرو kg/cm2 3000 برای پانل های غیر باربر می باشد عایق استفاده شده از نوع پلی استایرن منبسط شده با دانستیه تشکیل شده که حداکثر شاخص گسترش شعله ۲۵ و حداکثر شاخص گسترش دود آن ۴۵۰ می باشد.
ویژگی ها
پانل های سه بعدی با استفاده از نوع نسوز عایق پلی استایرنی (یونولیت یا کندسوز) خواص مفید بسیاری از جمله وزن کم، عایق صوتی و حرارتی (گرمایشی و سرمایشی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد)، استحکام و یکپارچگی مطلوب، سرعت در نصب (۵۰٪ سریع تر)، شکل پذیری و انعطاف پذیری مناسب و مقاومت در برابر زمین لرزه و فشار باد (تا ۴۰۰ کیلومتر در ساعت) دارند.
استحکام
دلیل استحکام دیوارهای سه بعدی خرپای موربی می باشد کهاز هر دو طرف به وسیله جوش به مش محکم گردیده و امکان انتقال نیروهای وارده را به صورت عملی به هر طرف میسر می سازد.
ویژگی های منحصربه فرد دیوارهای سه بعدی، استحکام بی نظیر آن است که در نتیجه طراحی مناسب سیستم سه بعدی در تحمل وزن و عملکرد صحیح نقطه جوش ها در شبکه از طریق خرپاهای کشیده شده که کاملاً از هر نقطه به نقطه بعدی جوش شده و تعداد زیاد نقاط جوش بین هر دو خرپا و مش باعث تقویت شبکه گردیده است.
استحکام دیوارهای سه بعدی امکان عملیات نصب را آسان می نماید زیرا:
خم شدن و شکستن دیوارها رخ نمی دهد.
برای حفظ دیوارها در وضعیت مورد نظر نیروی زیادی لازم است.
نصب درب و پنجره ها آسان می باشد.
نصب وسایل مورد نیاز از تشکیل لوله های آب و برق و غیره ساده و سریع می باشد
ضد حریق
مقاومت پانل سه بعدی در برابر آتش به اندازه شبکه سیمی و ضخامت بتن بستگی دارد. مدل پانل بر اساس کد Astm- E84 مورد آزمایش قرار گرفت. نتیجه آزمایش بدین شرح بود که پانل به ضخامت ۵/۲ اینچ و روکاری در هر طرف ۵/۱ اینچ در هر طرف ۵/۱ ساعت دوام داشته و پانل خارجی به ضخامت ۵/۲ و روکاری ۲ اینچ در هر طرف ساعت دوام داشت.
هر مقدار بتن در هر طرف بیشتر باشد مقاومت در برابر حریق نیز افزایش یافته ولی هسته به هیچ عنوان نمی سوزد.
انواع
پانل های سه بعدی دیواری
دیواری باربر: پانل های دیواری باربر را در دیوار سوله ها و ساختمان های صنعتی، دیوارهای محوطه، ساختمان های بدون استفاده از سازهای{فلزی. بتن ارمه} (که معمولاً یک یا دو طبقه و عمدتاً در انبوه سازی ها است) و… استفاده می کنند
دیواری غیر باربر: پانل های دیواری غیر باربر را در دیوارهای خارجی و داخلی کلیه ساختمان هایی که دارای سازه (اسکلت) فلزی یا بتنی هستند، اجرا می نمایند و به دلیل سبک و عایق بودن و… در برج ها بسیار کاربرد دارد.
پانل های سه بعدی سقفی
عرض پانل های سقفی بین ۸۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر می باشد. ضخامت عایق پلی استایرن{یونولیت} بکار رفته ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر است و سقف به صورت تیرچه و پانل اجرا می شود. ضخامت بتن روی پانل سقف، ۵ تا ۷ سانتیمتر می باشد و دیگر جزئیات طبق نقشه های محاسباتی مربوطه خواهد بود.
مزایای یونوپانل
کاهش وزن ساختمان به علت سبکی سقف و دیوارهای ساخته شده از پانل سه بعدی
سرعت حمل و نقل و سهولت بالا کشیدن پانل ها در ساختمانهای مرتفع
مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله به علت یکپارچگی سازه
عایق در برابر حرارت، برودت و رطوبت و صدا.
مقاوم در برابر آتش سوزی به علت وجود قشرهای بتنی طرفین پانل.
نفوذ ناپذیری ساختمان در برابر حشرات.
امکان حمل و نقل و بکارگیری دیوار پانل در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان.
کاهش وزن آهن و بتن مصرفی ۸
دستیابی به فضای مفید بیشتر به علت ضخامت ناچیز دیوارهای سه بعدی.
آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع و هرگونه نماسازی داخلی و خارجی در سیستم های قوسی و سینوسی، به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته دیوارهای سه بعدی.
صرفه جویی در هزینه فونداسیون وشناژ و اسکلت ساختمانهای بلند مرتبه به دلیل وزن اندک سقف و دیوارهای پانل .(از۷۰۰کیلوگرم به ۲۸۰کیلوگرم کاهش می یابد )
صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در گرمایی ۵۰٪ یا سرمایی ۸۰٪ به دلیل ججلوگیری از تبدیل حرارت ویابرودت، درنتیجه صرف انرژی کمتر اعم از مواد سوختنی یا برق ..
افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاه های تاسیساتی آن.
عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ
بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاه ترین زمان
عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چارچوب درها و کلاف فلزی پنجره ها فبل از بتن پاشی و کلا " اجرای تاسیسات ساختمان
عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تاسیساتی دیوارها و سقف در نتیجه عدم انباشت نخاله که صرفه جویی در هزینه و وقت را به دنبال دارد
پس از بتن پاشی طرفین پانل ها با ضخامت حداقل ۴ سانتیمتر، سیستم بی نیاز از گچ و خاک بوده که با اجرای چند میلی متر پااسترگچ (سفیدکاری) دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود.
با توجه به سبکی پانل ها حمل و نقل با هزینه کم صورت گرفته که در نتیجه صرفه جویی در کرایه حمل و تخلیه خواهد بود.
استفاده از دیوار و سقف سه بعدی در ساختمان سازی بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب می گردد؛ که به طور مثال با صرف ۱۷ کیلوگرم فولاد در هر متر مربع ساختمان به صورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبفه را بنا کرد.
عایق پلی استایرن که در تولید پانل های سه بعدی به کار می رود از نوع کند سوز می باشد که پس از نصب و سیمان کاری طرفین پانل با ضخامت ۵ سانتیمتر، دیوار سه بعدی تا ۲ ساعت در مقابل آتش سوزی مقاوم خواهد بود.
کاهش زمان اجرای ساختمان به میزان ۵۰٪ ۲۲
به دلیل یکپارچه بودن سیستم دیوار و سقف در سیستم پانل، نیازی به باربند ندارد.
دیوار پانل سه بعدی پس از اجرای کامل امنیت در برابر برش و تخریب و سوراخ کردن را دارد می باشد.
نحوه اجرا
ساختمان های ویلایی و مسکونی تا دو طبقه
پی: درقسمتهایی که پانل های دیواری باربر باشند دتایل پیوست شناژ افقی ریخته می شود و در محل تقاطع دیوارهای باربر الزامی است که از شناژ قائم طبق دتایل استفاده شود.
نصب دیوارها: بعد از اجرای پی پانل های دیوار با میلگردهای انتظاری که در پی جاگذاری شده متصل می گردند. پس از اتصال با مهار کردن دیوارها بوسیله پشت بند دیوارها تراز و شاقول می گردند.
کارخانه های تولیدکننده در ایران
شرکت پرشیا پانل گلستان
صنایع مفتولی و ساختمانی یوسفی (usefy wall tech) آدرس :مازندران – تنکابن – شهرک صنعتی البرز
استفاده از سیستمهای پانل پیش ساخته سبک سه بعدی درصنعت ساختمان سازی کشور به نحو فزاینده ای رو به گسترش دارد. این روش ساخت و ساز هم به عنوان اعضای باربر در ساختمان های با عملکرد جعبه ای و هم به عنوان دیوارهای غیر باربر مورد استفاده قرارمی گیرد . نگاهی به ادبیات فنی در سطح جهانی دلالت بر مدارک فنی مختلف دارد که از طرف تولیدکنندگان این سیستم ها تهیه شده و در اختیار کاربران قرار گرفته است . در ایران نیز از سوی برخی سازندگان پانل های سه بعدی نظیر شرکت سازه های پیش ساخته سبک اقدام به تهیه گزارش های فنی و مشخصات مصالح تولیدی شده و مطالعات آزمایشگاهی در برخی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی روی مدل های ساخته شده با سیستم پانلی درمقیاسهای مختلف به انجام رسیده که در ارتقاء و توسعه این صنعت ساختمانی موثر بوده است.
نشریه شماره 385 :
به لحاظ گسترش استفاده از این سیستمها درصنعت ساختمان و نیاز به وجود راهنمایی برای طراحی و اجرای این سیستم ، ازطرف سازمان ملی زمین و مسکن مجموعه ای به منظور آشنایی با این روش ساختمانی تهیه شد تا در کوتاه مدت بتواند کمبود مدارک فنی قابل اعتبار را تا حد ودی رفع نماید.
دهها سال است که صنعت ساختمان سازی در کشور های پیشرفته دنیا از حا لت سنتی خارج شده و روند صنعتی به خود گرفته است ، و سعی شده که خصوصیات سبکی ، مقاومت ، یکپارچگی ، عایق بودن ، سرعت در نصب ، سهولت در اجرا و… را در مصالح مصرفی بکار گرفته شود .
کشور پهناور ایران با دارا بودن شرایط اقلیمی ، اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی خاص و بالاخص قرار داشتن اکثر نقاط کشور در کمربند زلزله خیز جهانی واتفاقات چند ساله اخیر و کمبود شدید مسکن بواسطه رشد جمعیت کشور و جوان بودن بافت جمعیت ایران ، لازم و واجب است که ما هم از مصالح بهینه شده و سیستم صنعتی تولید مسکن استفاده نماییم .
سیستم پانل های پیش ساخته سه بعدی اولین بار در سال 1967 میلادی توسط شخصی به نام ویکتور وایزمن در ایالت کالیفرنیای آمریکا به ثبت رسید .
بیش از چهل سال است که استفاده از پانلهای سه بعدی در کشورهای صنعتی جهان متداول گردیده و در دهه 50 در ایران نیز مطرح گردید ولی به دلایلی تا اواسط دهه 70 پیشرفت زیادی نداشته است . اما اخیرا توجه زیادی به آن شده است و سازمان زمین و مسکن هم در سالهای 1380و1381 با انتشار دو دفترچه راهنما و مشخصات فنی پانل های سه بعدی در راه شناساندن آن سعی زیادی نموده است .
در این زمینه برای شناخت بهتر اجزای پانل، آزمایش های پایه بر شبکه جوش شده و بتن پاشیده نظیر : فرآیند تولید، مقاومت کششی مفتول، مقاومت برشی جوش، طرح اختلاط بتن پاشیده، ماشین آلات مناسب بتن پاشی، مدول الاستیسیته بتن پاشیده واستخراج ضرایب اصلاحی تعیین مقاومت فشاری بتن پاشیده به انجام رسید. همچنین آزمایش های مربوط به آثار صوت، حرارت و خوردگی در مورد سیستم های پانل سه بعدی به منظور شناخت
انواع پانل سه بعدی
پانل های سه بعدی دیواری
دیواری باربر: پانل های دیواری باربر را در دیوار سوله ها و ساختمان های صنعتی، دیوارهای محوطه، ساختمان های بدون استفاده از سازهای{فلزی. بتن ارمه} (که معمولاً یک یا دو طبقه و عمدتاً در انبوه سازی ها است) و… استفاده می کنند
دیواری غیر باربر: پانل های دیواری غیر باربر را در دیوارهای خارجی و داخلی کلیه ساختمان هایی که دارای سازه (اسکلت) فلزی یا بتنی هستند، اجرا می نمایند و به دلیل سبک و عایق بودن و… در برج ها بسیار کاربرد دارد.
پانل های سه بعدی سقفی
عرض پانل های سقفی بین۸۰تا۱۰۰سانتیمتر می باشد. ضخامت عایق پلی استایرن)یونولیت(بکار رفته۱۰تا۱۵سانتیمتر است و سقف به صورت تیرچه و پانل اجرا می شود. ضخامت بتن روی پانل سقف،۵تا۷سانتیمتر می باشد و دیگر جزئیات طبق نقشه های محاسباتی مربوطه خواهد بود.
مزایای یونوپانل
کاهش وزن ساختمان به علت سبکی سقف و دیوارهای ساخته شده از پانل سه بعدی
سرعت حمل و نقل و سهولت بالا کشیدن پانل ها در ساختمانهای مرتفع
مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله به علت یکپارچگی سازه
عایق در برابر حرارت ، برودت و رطوبت و صدا .
مقاوم در برابر آتش سوزی به علت وجود قشرهای بتنی طرفین پانل .
نفوذ ناپذیری ساختمان در برابر حشرات .
امکان حمل و نقل و بکارگیری دیوار پانل در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان .
کاهش وزن آهن و بتن مصرفی 8
دستیابی به فضای مفید بیشتر به علت ضخامت ناچیز دیوارهای سه بعدی .
آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع و هرگونه نماسازی داخلی و خارجی در سیستم های قوسی و سینوسی ، به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته دیوارهای سه بعدی .
صرفه جویی در هزینه فونداسیون وشناژ و اسکلت ساختمانهای بلند مرتبه به دلیل وزن اندک سقف و دیوارهای پانل .( از700کیلوگرم به 280کیلوگرم کاهش می یابد . )
صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در گرمایی 50% یا سرمایی 80% به دلیل ججلوگیری از تبدیل حرارت ویابرودت ،درنتیجه صرف انرژی کمتر اعم از مواد سوختنی یا برق ..
افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاه های تاسیساتی آن .
عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهر های بزرگ
بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاه ترین زمان
عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چارچوب درها و کلاف فلزی پنجره ها فبل از بتن پاشی و کلا " اجرای تاسیسات ساختمان
عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تاسیساتی دیوارها و سقف در نتیجه عدم انباشت نخاله که صرفه جویی در هزینه و وقت را به دنبال دارد
پس از بتن پاشی طرفین پانل ها با ضخامت حداقل 4 سانتیمتر ، سیستم بی نیاز از گچ و خاک بوده که با اجرای چند میلی متر پااسترگچ (سفیدکاری ) دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود .
با توجه به سبکی پانل ها حمل و نقل با هزینه کم صورت گرفته که در نتیجه صرفه جویی در کرایه حمل و تخلیه خواهد بود .
استفاده از دیوار و سقف سه بعدی در ساختمان سازی بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب می گردد . که به طور مثال با صرف 17 کیلوگرم فولاد در هر متر مربع ساختمان به صورت مفتول و میلگرد میتوان یک واحد مسکونی یک طبفه را بنا کرد .
عایق پلی استایرن که در تولید پانل های سه بعدی به کار می رود از نوع کند سوز می باشد که پس از نصب و سیمان کاری طرفین پانل با ضخامت 5 سانتیمتر ، دیوار سه بعدی تا 2 ساعت در مقابل آتش سوزی مقاوم خواهد بود .
کاهش زمان اجرای ساختمان به میزان 50% 22
به دلیل یکپارچه بودن سیستم دیوار و سقف در سیستم پانل ، نیازی به باربند ندارد .
دیوار پانل سه بعدی پس از اجرای کامل امنیت در برابر برش و تخریب و سوراخ کردن را دارد می باشد .
نحوه اجرا
ساختمان های ویلایی و مسکونی تا دو طبقه
پی: درقسمتهایی که پانل های دیواری باربر باشند دتایل پیوست شناژ افقی ریخته می شود و در محل تقاطع دیوارهای باربر الزامی است که از شناژ قائم طبق دتایل استفاده شود.
نصب دیوارها: بعد از اجرای پی پانل های دیوار با میلگردهای انتظاری که در پی جاگذاری شده متصل می گردند. پس از اتصال با مهار کردن دیوارها بوسیله پشت بند دیوارها تراز و شاقول می گردند.
سیستم پانل های سه بعدی المان پیش ساخته ای است،
متشکل از یک هسته عایق پلی استایرن قرار گرفته بین دو شبکه ساخته شده از مفتول فولادی و اعضای خرپایی قطری که دو شبکه فلزی را به طور مناسبی به هم وصل کرده است ، شبکه مش بیرونی و داخلی صفحات ( هر دو طرف ) با بتن ریز دانه توسط دستگاه شاتکریت بتن پاشی می شود ، ضخامت بتن در هر یک از لایه های طرفین حدود ۳ تا ۴ سانتی متر می باشد.صفحات ۳D در ساختمان به عنوان دیوار های باربر ، جداکننده ، سقف و کف ساختمان به طور دلخواه کاربرد دارد .
ساختمان های احداثی با سیستم پانل های سه بعدی رفتار سازه ای جعبه ای شکل دارند ، در این نوع ساختمان ها انتقال نیرو به صورت خطی انجام نمی شوند ، بلکه به صورت سطحی است ، در ساختمان هایی با سازه تیر و ستون انتقال بار به صورت خطی است یعنی بار هر طبقه از طریق تیرها به ستون و از ستون به فونداسیون منتقل می شود.
در ساختمان های تیر و ستونی در هنگام وقوع زلزله با تخریب سازه ای در هریک از اجزا اعم از تیرها یا ستون ها تخریب کلی و فرو ریزی ناگهانی صورت می گیرد ، اما در ساختمان های احداثی با ۳D چنانچه در اتصال یک دیوار یا سقف یا کف تخریبی ایجاد شود سایر اجزا بار وارده را تحمل می نماید و مانع از تخریب کلی ساختمان می شوند .اتصال ساختمان در سازه های اسکلت فلزی یا بتنی پیش ساخته موضعی و محدود است و به خصوص اگر ضعف جزئی در هر یک از اتصالات وجود داشته باشد در اثر نیروی جانبی ، ساختمان را در معرض خطر و تخریب جدی قرار می دهد ، اما در ساختمان هایی که با روش ۳D ساخته می شوند یکپارچگی اتصالات یکی از مهمترین ویژگی های این روش می باشد .
محاسن این سیستم :
. سبک بودن
.انسجام و پیوستگی سیستم سازه ای
. مقاومت در برابر زلزله و حوادث غیر مترقبه
.موا د اولیه
. سرعت در تولید و سادگی خط تولید پانل ها
. سهولت و سرعت در حمل و نقل و نصب پانل ها
.صرفه جوئی در مصالح ساختمانی
.صرفه جوئی در مصرف انرژی
. کاهش تبادل انرژی – عایق صوت و حرارت
.مقاومت در برابر آتش سوزی
. قابلیت تطابق با طرح های معماری
.ایجاد تسهیلات در لوله کشی تاسیسات
.عمر ساختمان
.کاهش آلودگی محیط زیست
.قابلیت ذخیره سازی برای حوادث غیر مترقبه
.کاهش قیمت تمام شده در مقایسه با سیستم های سنتی
.نفوذ ناپذیری در برابر حشرات
.احتاج به نیروی انسانی کمتر
.عدم نیاز به نعل درگاه
.اشغال فضای کم در زیر بنای مفید ساختمان
محدودیت های این سیستم :
محدودیت طبقات
نیاز به کادر اجرائی متخصص
عدم امکان بازیافت
عدم امکان تغییر مسیر تاسیسات
محدودیت های استفاده از عایق پلی استایرن
بررسی محاسن و معایب تیغه با پانل های۳DW :
محاسن :
. حذف مرحله گچ و خاک .
۲٫مقاومت در برابر زلزله و باد .
۳٫محیط غیر قابل نفوذ و زندگی برای جانداران وحشرات موذی .
۴٫اجرای همزمان لوله کشی سرد ، گرم ، شوفاژ و لوله کشی برق با نصب دیوار .
۵٫حمل و نقل آسان بدلیل سبکی در ساختمان های مرتفع .
۶٫حذف نعل درگاه در دیوارهای دارای بازشو .
۷٫عدم وجود نخاله ساختمانی .
۸ . وزن یک متر مربع دیوار با سفال ۲۰ سانتی متری با دو طرف ملات ماسه و سیمان ۳ سانتی متری حدود ۲۳۰کیلوگرم است در حالیکه وزن دیوار پانلی با دو طرف ملات ماسه و سیمان ۳ سانتی متری حدود ۱۴۰کیلوگرم است .
۹٫ در ساختمان هایی که از تری دی وال استفاده می کنند پیوستگی خوبی بین دیوارها و سقف ها وجود دارد .
معایب :
در شروع کار احتیاج به کارگر و اکیپ نیمه متخصص دارد .
تخریب آن مشکل است و مصالح بازیافت نمی شود .
درصدی از ملات ماسه سیمان هنگام شاتکریت ریزش می کند و پرت می شود.
سازه های ساخته شده با پانل سه بعدی(3D Panel)، بعد از بتن پاشی روی دیوارها و بتن ریزی روی سقف به دلیل پیوستگی کامل سازه به صورت جعبه در آمده، به طوری که این گونه ساختمان ها را در گروه Box Type معرفی می کنند.
با توجه به اینکه سیستم پانل سه بعدی (3D Panel)در واقع متشکل از دیوارها و سقف های بتنی عمود بر یکدیگر می باشد، لذا صلبیت جانبی آن در مقایسه با قاب های خمشی بسیار بالاتر میباشد.
در این سیستم پس از اجرای اسکلت فلزی یا بتن آرمه ابتدا سقف ها بر اساس نقشه های اجرائی مربوطه اجرا می گردند. سپس جهت اجرای دیوارها دستور العمل زیر اعمال می گردد:
1- پس از نصب پانل های سه بعدی (3D Panel) در اسکلت فلزی یا بتنی لازم است که پانل ها به وسیله آرماتورهای تقویتی به فونداسیون متصل شود.
این آرماتورها که بسته به نوع پانل که معمولاً از آرماتور شماره 10 استفاده می شود، در فواصل 40cm از هم و تا ارتفاع 40cm تا 70cm از روی فونداسیون و بین شبکه مفتولی و عایق پلی استایرن قرار می گیرد.
همان طور که در شکل زیر نمایش داده شده است، در اسکلت های بتنی معمولاً قبل از بتن ریزی فونداسیون این میلگردها به صورت انتظار به شناژ متصل می شود و در غیر این صورت در فواصل قید شده به وسیله مته های صنعتی به عمق 15cm -10cm و در یک خط فونداسیون سوراخ و آرماتورها در داخل آن قرار میگیرد.
اما در اسکلت های فلزی این آرماتور ها به صورت L بوده که یک ضلع آن به طول 15cm -10cm به بال تیر از بالا و پایین جوش شده و ضلع دیگر همانطور که در بالا قید شد به طول 70cm -40cm بین شبکه مش و عایق پانل قرار می گیرد.
2- چون پانل ها سه بعدی (3D Panel) در ابعاد 3*1.22 متر تولید می شود لازم است که محلاتصال دو پانل به وسیله شبکه هایی از جنس شبکه های مش و با همان ضخامت به پانل متصل و آرماتور های تقویتی به طول 60cm در هر یک متر پیوستگی شبکه پانلی را تضمین کن.
این آرماتورها در هر دو رویه پانل نصب می گردد، می بایست 30cm ازهر پانل مورد اتصال را بپوشاند.
این اتصالات که از جنس مش پانل می باشد و می بایست 10cm از هر پانل را بپوشاند به صورت اتصال تخت در محل اتصال دو پانل، اتصال قائم برای اتصال دو پانل به صورت 90 درجه و اتصال U در بازشو و محل اتصال در و پنجره به دیوار استفاده می شود.
3- روش کارگذاری لوله های برق، تلفن، کلید و پریز لوله های برق قبل از بتن پاشی و فاصله بین صفحات فولادی مش و عایق پلی استایرن عبور داده می شود.
لازم است سطح عایق در طول مسیر لوله ها و به اندازه قطر لوله و به عمق لازم توسط سشوارهای صنعتی سوزانده و گودبراداری شود.
قوطی کلیدها و پریزها نیز در داخل چشمه ها و یا با بریدن قسمتی از مفتولها کار گذاشته شود.
کارگذاری قاب پنجره و چهارچوب فلزی درها بهتر است قبل از بتن پاشی قاب پنجره ها و چهارچوب فلزی درها در محل مورد نظر تراز شاقول و سپس محکم گردند.
4- بتن ریزی که به صورت شاتکریت اجرا می شود.
شاتکریت به دو روش تر و خشک امکان پذیر است. در روش خشک مصالح بتن به صورت خشک و با آب مخلوط نشده داخل لوله حرکت می کند و در هنگام پاشیدن هوا و آب به این مواد اضافه می شود.
در روش تر، ملات بتن در مخزن ساخته می شود، درمحل خروج با فشار هوا این ملات پاشیده می شود. معمولاً عملیات بتن ریزی به روش شاتکریت تر استفاده می شود.
پانل سه بعدی
با وجود اینکه در طراحی های معماری ،محاسبات فنی مربوط به سازه ، تسیسات گرمایشی و سرمایشی و برقی ساختمان ها مسائل فنی و مهندسی به خوبی مد نظر مهندسان طراح قرار می گیرد ، در حین ساخت به علت عدم وجود سیستم های مدرن و مناسب اجرایی و استفاده از تکنولوژی های قدیمی و سنتی بسیاری از فاکتورهای اصلی طراحی به دلیل مشکلات اجرایی نادیده گرفته می شود. این موضوع باعث افزایش مدت زمان ساخت ، پایین آمدن کیفیت و در نهایت کاهش عمر مفید ساختمان ها می گردد که به تبع آن ارزش سرمایه گذاری در طی دوره عمر مفید ساختمان پایین می آید.
در کشورهای پیشرفته سالهاست که مسائل مربوط به دوام مصالح ، سرعت اجرا ، کاهش پرت مصالح ، جلوگیری از اتلاف انرژی و مقاوم بودن ساختمان ها در برابر سوانح طبیعی مورد توجه و تحقیق دائم قرار گرفته که منجر به نو آوری ها و تکنیک های مدرن در زمینه صنعت ساختمان شده است .
از جدیدترین سیستم های پیش ساخته، استفاده از ترکیب بتن آرمه به عنوان عضو باربر و پانل های پلی استایرن به عنوان قالب بتن و عایق حرارتی می باشند که با نام سیستم های قالب عایق بتنی معروف گشته اند . تعریف پانل
پانل در لغت به معنای صفحه و در اصطلاح پانل پیش ساخته شامل دو صفحه ی شبکه ی جوش شده فولادی میباشد که یک هسته ی عایق در میان آن قرار گرفته و توسط تعدادی اعضای خرپایی به یکدیگر متصل شده اند که بعد از نصب بتن از دو طرف روی ان پاشیده می شود به منظور سهولت واژه ی پانل به جای عبارت پانل پیش ساخته ی سبک در این دستورالعمل به کار می رود.
اجزای پانل
1 – هسته ی عایق 2 – شبکه ی جوش شده 3 – بتن پاشیده
1 – هسته ی عایق :
صفحه ای با ضخامت معین قرار گرفته به صورت متقارن و محصور با فاصله از شبکه های جوش شده که از پلی استایرن تشکیل شده است .
2-شبکه ی جوش شده(مش):
از اتصال مفتول های فولادی سرد کشیده شده با آرایش عمود بر هم به صورت جوش مقاومتی به یکدیگر ،شبکه ای ایجاد میشود که شبکه ی جوش شده خوانده میشود که این شبکه شامل مفتول های سرد کشیده شده و برش گیرها می باشد.
*مفتول سرد کشیده شده
عبارت است از مفتولی که طی فرآیندهای متوالی کشش،تنش زدایی و کشش مجدد که با تقلیل قطر نسبت به مفتول مبنا همراه است ساخته می شود.
*برشگیر:
عضو خرپای فولادی که با آرایش تعیین شده توسط جوش مقاومتی به دو لایه ی شبکه ی جوش شده متصل میشود.این اعضا در آرایش منظم در پانل قرار می گیرند به طوریکه اتصال آنها در خواص مکانیکی شبکه ی جوش شده و پانل تولید شده ی نهایی ایجاد نکند.
3.بتن پاشیده:
بتنی با طرح اختلاط مخصوص ساخته شده و اجرای آن توسط پاشش سریع روی ستون،بدون نیاز به قالب بندی صورت می گیرد. پلی استایرن چیست ؟
پلی استایرن، پلیمری است که از مونومر استایرن ساخته شده است، هیدروکربن مایعی که در واقع یکی از مشتقات نفتی است. در دمای اتاق، پلی استایرن به صورت جامد و البته انعطاف پذیر است ولی در دماهای بالاتر می تواند ذوب شده و به صورت قالب هایی درآید.
طرز تهیه فوم :
رزین توسط دستگاهی مکنده به داخل دستگاهی استوانه ای که با سرعت در حال چرخش می باشد وارد می شوند . رزین در این دستگاه پس از رسیدن به دما ی 120 درجه و فشار 0.8 بار به صورت دانه دانه های فوم تبدیل می شود. در این حالت دانه های تولید شده ی فوم را در سیلوی مخصوص به مدت 24 ساعت نگهداری می کنند تا رطوبتی در میان دانه ها وجود دارد از بین برود
پس از تولید دانه های فوم آنها را در زیر دستگا ه پرس می ریزند و با فشار بخار آب آنها را به بلوک های فومی تبدیل می کنند .
بعد از تولید بلوک های فومی به اندازه های مختلف آن را با استفاده از المنتهای حرارتی برش میزننداین روش ، به روش سنتی معروف است
در روش سنتی بلوک فومی را با دستگاهی بسیار ساده، به ورقهای فوم تبدیل میکند این روش با دستگاهی سرو کار دارد که المنت های حرارتی را با یک برنامه یکامپیوتری به حرکت در می آورد و اشکال گوناگونی را از قطعات فوم می سازد
مش چیست ؟
مش عبارتست از شبکه ی فلزی ( معمولاٌ آهنی) که در دو طرف ورق های فومی نصب می شود نکته ی قابل توجه در مورد تولید مش اینست که هر چه تعداد دفعاتی که برای ساختن مش مفتول را گرم و سرد می کنند کمتر باشد ، مش مقاومتر خواهد
بود .ضخامت مفتولی که برای تولید مش استفاده می شود بر حسب نوع استفاده از پانل به عناوین مختلف(دیوار باربرٍ،سقف،پارتیشن)متفاوت است.
به عنوان مثال :
برای استفاده پانل به عنوان پارتیشن ( جدا کننده یا تیغه ) از مفتول شماره 3 و برای استفاده ی پانل به عنوان دیوار باربر (حماّل) از مفتول شماره 3.4 استفاده می شود آرایش پانل :
پانل باید به گونه ای ساخته شود که مفتول های تارو پود شبکه ی جوش داده شده نسبت به صفحه ی عایق به طور متقارن قرار گیرد. لازم است مفتول های تار نسبت به مفتول های پود نزدیک تر به هسته ی عایق قرار گیرند.و میزان بیرون زدگی خرپاها از محل اتصال با تار از ضخامت مفتول پود بیشتر باشد.
حمل و نقل و نگه داری صفحات ساندویچی :1-پانل ها باید درمحیط های دور از تابش مستقیم اشعه ی خورشید،بارش باران ،رطوبت تغییرات حرارتی و عوامل گزندبارمحیطی نگه داری شوند.2-پانل ها باید دور از مواد اتش زا یا حرارت مستقیم مواد حلال مانند هیدروکربن ها نگه داری شود.3-از بار گذاری یا اقداماتی نظیر راه رفتن بر روی پانل ها باید اجتناب شود.4-نگه داری و انبارش پانل ها روی یکدیگر باید به نحوی باشد که جوش شبکه و مفتول ها آسیب نبیند.5-نگه داری پانل ها باید بر روی سکوهای انجام گیرد به طوریکه درحین بارگیری آسیبی به آن ها وارد نشود .6-در هنگام بارگیری باراندازی یا حمل و نقل پانل باید اقدامات لازم در عدم ایجاد تابیدگی یا خمیدگی پانل به عمل آید7-مراحل بارگیری یا باراندازی پانل باید به آرامی و بدون اعمال ضربه به پانل صورت گیرد.8-بارگیری و بار اندازی پانل ها باید با ماشین آلات و بار برهای ویژه با تمهیدات خاص صورت گیرد به طوریکه اتصال مستقیم چنگک بالابر با پانل جلوگیری شده و عملیات بارگیری یا باراندازی با قلاب ها یا ابزارهای ویژه دور از پانل انجام شود.
پانل ها به دو گروه باربر و غیر باربر تقسیم میشوند .پانل های باربر خود به دو گروه پانل های دیواری و پانل های سقفی طبقه بندی می شود.
پانل های دیواری:از پانل های دیواری به عنوان عناصر باربر قائم و همچنین عضو مقاوم در برابر بار جانبی استفاده میشود ضخامت هسته ی عایق در پانل های دیواری بین 40تا100میلی متر بوده و بر این مبنا فاصله ی شبکه های جوش شده از یکدیگر 140-80میلی متر می باشد.ضخامت هسته ی عایق بر حسب عملکرد پانل سقفی و بارهای وارده نباید کمتر از 60 میلیمتر باشد براین مبنا فاصله ی شبکه جوش شده از یکدیگر حداقل 100 میلیمتر است .
2-غیرباربر:به عنوان جدا کننده در ساختمان به کاربرده می شود و باید بار ناشی از وزن خود و همچنین بار جانبی ناشی از زلزله را به عنوان قطعات الحاقی ساختمان و در دیوارهای خارجی بار ناشی از باد را تحمل کند .
روش اجرا
1-فونداسیون و میلگردهای انتظار2-نصب پانل ها و اتصالات 3-تاسیسات 4-ساخت بتن 5-بتن پاشی
1- فونداسیون و ریشه : در ابتدای کار باید در فونداسیون ساختمان میلگردهایی را تعبیه کنند که به میلگردهای انتظار معروف اند که کار این میلگردها نگه داشتن پانل ها بر روی فونداسیون در هم کف است در اسکلت های فلزی میلگردهای انتظار به تیرها جوش داده می شوندو در ساختمان های بتنی میلگردهای انتظار در سوراخ هایی که به وسیله ی مته به وجود آمده است جاگذاری می شود.برای تامین پوشش داخلی آرماتورهای انتظار پشت سر آنها باید به وسیله ی روش های مناسب از جمله دستگاه دمنده ی حرارتی لایه ی پلی استایرن در حدود یک سانتیمتر ذوب شود تا حداقل پوشش 2 سانتیمترتامین گردد وپشت آرماتورهاکاملاَ با بتن پاشیدنی پر شود.
میلگردهای انتظار دیوارها باید حتماَ از نوع آج دار باشد.
نصب شاخک های انتظار به دو روش انجام می شود.
1-قبل از بتن ریزی :شاخک ها را در فواصل گفته شده نصب می کنند و بتن سقف یا زمین را می پاشند که عیب این روش حرکت و جابه جایی شاخک ها در بتن ریزی است .
2-بعد از بتن ریزی :ابتدا عمل بتن ریزی کف یا سقف را انجام میدهند سپس فواصل را مشخص می کنند و با دریل و مته ی مخصوص سوراخ می کنند. میلگردها را در این سوراخ ها جا سازی می کنند. مزیت این روش نسبت به روش قبل جا به جا نشدن میلگردها (شاخک های انتظار)برای نصب دیوارها می باشد . نوار شبکه (شبکه اتصال) برای متصل کردن دو پانل به هم (در طول) استفاده می شود که این نوار همان شبکه مش به عرض 32 و طول 1تا2/1 میباشد.
2- نصب و اتصالات:در ابتدای نصب پانل های دیوار باید یک پانل به عنوان مبنای نصب دیوارهای هم راستا و عمود بر خود نصب شود.
در محل اتصال دو دیوار عمود بر هم میلگرد اتصال uشکل به کاربرده شود.در صورت عدم رعایت پوشش کافی پشت میلگردها لازم است وسیله ی مناسبی شبیه دستگاه دمنده ی حرارتی هسته ی عایق در سطح مناسب ذوب شود تا پوشش لازم تامین شود . در محل اتصال پانل های دیواری با شالوده باید 50 میلیمتر از هسته ی عایق برداشته شود. پانل ها ی سقف باید پیش از اتمام بتن پاشی دیوارها انجام شود.بلوک های سقف می توانند از انواع بلوک های سفالی و سیمانی و یا پلی استایرن ضد حریق استفاده شود. در صورت استفاده از بلوک پلی استایرن ضد حریق باید تجهیزات لازم برای اتصال آن به ملات نازک کاری زیرین نظیر گچ و خاک فراهم گردد. شیارهای زیرین بلوک های سقفی پانلی به منظور اتصال بهتر به ملات است.
· پانل های دیواری با اتصال L شکل به سقف متصل می شوند.
· میلگردهای اتصال Lوu باید ترجیحاَ بین شبکه جوش شده و لایه عایق قرار گرفته و به شبکه جوش شده برسد.
· نحوه ی قرار گیری تاروپود شبکه اتصال (مش تقویت)دو صفحه باید به گونه ای باشد که حداکثر ضخامت بتن پوششی برای دیوار به دست آید.
· لازم است نحوه قرار گیری تاروپود شبکه اتصال دو پانل مجاور یکدیگر به گونه ای باشد که تاروپودها یک در میان داخل هم قرار گرفته به نحوی که حداکثر ضخامت بتن پوششی به دست آید.
اتصالات پانل های غیر باری
اتصال پانلهای غیر باربر به سازه ی پایه به گونه ا ی باشد که تاثیری بر عملکرد لرزه ای اعضای باربر جانبی سازه نداشته باشد
نصب دروپنجره در پانل سه بعدی
اندازه ی دروپنجره در داخل پانل بریده میشودو برای اینکه چارچوب در داخل هسته ی پلی استایرین محکم شود دور تا دور آنرا بتن ریزی کرده و یا با کار گزاردن چارچوب فلزی ، پنجره بعداَ روی آن نصب می شود. در محل دیوار به دیوار همسایه هسته ی عایق را برداشته و فقط مش را برداشته و بتن پاشی.
نصب تاسیسات
1- اجرای سیستم تاسیسات مکانیکی در سازه های پانلی به صورت روکار ترجیح داده می شود.
2- درصورت استفاده از سیستم تاسیسات مکانیکی توکار لازم است لوله های مربوط از جنس پلیمری باشند.
3- لوله های مصرفی برای لوله کشی برق توکار از جنس لوله ی پولیکا و در موارد خاص و در بعضی نقاط خاص لوله ی خرطوم فشار قوی استفاده می شود.
4- برای اجرای مسیر عبور لوله های تاسیسات توکار ابتدا مسیر عبور آنها با اسپری یا ماژیک بر روی هسته ی عایق نشانه گذاری شده سپس توسط دمنه ی حرارتی هسته ی عایق در آن ناحیه ذوب شده به طوری که غلاف لوله از داخل شیار عبور داده می شود. در حال باید پوشش بتنی مناسب پشت شبکه رعایت شود.
5- هنگام استفاده ی لوله های آب گرم در سیستم توکار باید هسته ی عایق اطراف لوله به فام در حدود 20 میلیمتر برداشته شود به طوری که لوله های آب گرم با قشری از بتن دور تا دور خود احاطه گردد.
6- باید همزمان با نصب تاسیسات نقشه هایی از تاسیسات برقی و مکانیکی توکار تهیه شود به طوری که در صورت بروز مشکلات احتمالی محل و مسیر دقیق تاسیسات مشخص باشد.
ساخت بتن
از مهمترین بخش های کار ساخت بتن می باشد . اهمیت این مرحله به این دلیل است که در پانل ها باید سیستم یکپارچگی کاملا حفظ شود و این امر در صورتی تحقق می پذیرد که بتن ساخته شده دارا ی ترکیبات آب و سیمان و ماسه ی مناسب باشد. برا ی این منظور باید به موارد زیر توجه کرد:
1 – از آنجا که سنگدانه های درشت تر از حد مجاز می توانند باعث بسته شدن لوله یا نازل شوند لازم است این سنگدانه ها با غربال جدا شده و از دانه بندی خارج شود.ماسه ی مورد مصرفی برای پانل های ساندویچی ریزدانه هستند و سنگدانه های پولکی و سوزن ینباید از مقادیر مجاز بیشتر باشند.
2 – به طور کلی برای سبک سازی بتن پاشیده می توان از دانه های بتن سبک منبسط شده یا گلوله شده از خاک رس و غیره … استفاده کرد . همچنین سبک دانه های طبیعی توف یا سبک دانه های اسفنجی پلی استایرن و مواد غیر الی دانه ای برای تولید تراشیده ی سبک می توانند مورد استفاده قرا گیرند.برای کاهش بار ساختمان سبک سازی بتن پاشیده شده از لوله های صنعتی (لیکا) که خاک رس منبسط شده هستند استفاده می شوند.
3 – به عمل آوری در بتن پاشیده ای که به عنوان نمای معماری استفاده می شود باید عاری از موادی باشد که باعث لک شدن و آلودگی سطح بتن شود. حداقل نسبت آب به سیمان 35% تا 50% و نسبت متداول شن دانه ها به سیمان 5/3 تا 5/4 است.
4 – افزودنی ها به سیمان می توانند برای بهبود بخشیدن به برخی از خصوصیات بتن پاشیدنی مورد استفاده قرار گیرد.
5 – استفاده از مواد افزودنی تسریع کننده در بتن پاشی پانل ها به خصوص در شرایطی که گیرش سریع یا افزایش سریع مقاومت مد نظر باشد می تواند به کار رود.
6 – استفاده از کلرید کلسیوم به عنوان ماده ی افزودنی تسریع کننده در بتن پاشیده مجاز نیست.
7 – در بتن پاشیده که در معرض دوره های یخ زدن و اب شدن قرار دارد می توان از مواد افزودنی حباب ساز کرد از آنجا که مقدار قابل توجهی از این مواد در مرحله ی پاشش از دست می رود لازم است با افزایش مواد افزودنی کمبود آن جبران شود. ماده ی حبا ب ساز هم چنین باعث کارایی بیشتر مخلوط بتن و کاهش مصالح برگشتی می شود.
8 – افزودنی های کند گیر کننده معمولاَ در بتن پاشیده به کار نمی روند اما در صورت استفاده لازم است مطابق با استاندارد باشد.
9 – استفاده از پوزولان ها می تواند علاوه بر افزایش مقاومت و کارایی بتن قابلیت پمپ مخلوط را هم افزایش دهد و باعث کاهش میزان مصالح برگشتی شود.
10 – در عمل آوری بتن پاشیده با توجه به نسبت زیاد سطح به حجم بتن در سیستم های پانل سه بعدی لازم است اقدامات ویژه برای جلوگیری از خشک شدن سطحی بتن صورت گیرد.
11 – کارایی و روانی بتن پاشیده باید به اندازه ای باشد که بتن پاشیده به خوبی و با تراکم صافی روی سطوح قائم و افقی چسبیده به خوبی میلگردها و شبکه ی جوش شده را در برگیرد. و مصالح بازگشتی آن به حداقل برسد.
12 – دمای مصالح در حین ساخت بتن حداکثر به c320 محدود می گردد.
بتن پاشی و بتن ریزی دیوارها و سقف ها
عملیات بتن پاشی در سیستم پانلی به روش تر صورت میگیرد. که این روش به سه نوع بتن پاشی دستی و بتن پاشی با نازل دستی و بتن پاشی با پمپ مکانیکی انجام می شود.
1- بتن پاشی دستی : با استفاده از کمچه و به صورت دستی انجام می شود که سرعت بسیار کم و کیفیت بسیار پایینی دارد و به دلیل ایجاد حفره در بتن کیفیت بتن پایین می آید.
2- بتن پاشی با نازل دستی: (نیمه اتوماتیک ، با استفاده از گان(قیف))
در این روش ابتدا بتن در محل با توجه به طرح اختلاط مورد نظر ساخته می شود. نازل دستی از یک قیف و یک لوله ی متصل به پمپ باد تشکیل گردیده است . بتن پس از ساخت در مقادیر کم وارد قیف شدهو توسط اپراتور بتن پاش با فشار و باد روی سطح کار پاشیده می شود. مزیت آن نسبت به روش قبل سرعت بالاتر و خلل و خرج آن کمتر است و از معایب آن هدر رفتن آسان باشد.
3- بتن پاشی با پمپ مکانیکی (شات کریت):
در این روش از یک پمپ تخلیه ی بتن و یک مخزن تولید هوای فشرده (کمپرسور فشار هوا) استفاده می شود بتن پس از ساخت داخل پمپ شده و سپس به سمت مذبور هدایت می شود سرلوله (نازل)متصل به فشار هوا می باشد که بتن پس از پمپ شدن و رسیدن به سرلوله پس توسط فشار هوا به سمت کار پاشیده می شود. مزیت این روش نسبت به دو روش قبل سرعت بالای کار، حمل راحت تر،و نیز جلوگیری از به هدر رفتن بتن می باشد به دلیل قیمت بالا شات کریت در ایران بیشتر از گان استفاده می شود.
نکاتی در مورد بتن پاشی
1. فشار دستگاه بتن پاشی یا کمپرس باید به حدی باشد که بتن پاشیده در سرلوله (نازل)با فشاری در حدود 5 تا 8 اتمسفر به سوی سطح پاشیده شود.
2. استفاده از بتن سبک در پانل های باربر مجاز نمی باشد ولی در پانل های غیر باربر استفاده از بتن سبک مجاز می باشد .
3. در عملیات بتن پاشی نباید ضخامت بتن پاشیده پایین دیوار کم شود. استفاده از قرنیز هایی که بعد از اتمام نازک کاری نصب می شود توصیه می گردد.
4. در بتن پاشی دیوارها باید از انباشتگی مصالح بازگشتی بر پای دیوار جلوگیری به عمل آید.
5. در بتن پاشی دیوارها باید توسط همزن های خودکار انجام شود استفاده از ساخت روش های دستی در ساخت بتن پاشیده مجاز نیست.
6. مصالح برگشتی بتن پاشیده نباید مورد استفاده ی مجدد در بتن پاشی پانل های باربر قرار گیرد. ولی مصالح بازگشتی بتن پاشیده به شرط عدم گیرش اولیه ی سیمان با افزودن مصالح مناسب کافی می تواند مجدداَ در پانل های غیر باربر مورد استفاده قرار گیرد.
لازم است سطح پانل ها قبل از عملیات بتن پاشی با پاشیدن آب مرطوب شده در این فرایند باید از جمع شدگی آب بر روی پانل ها جلوگیری شود.
در صورت بیشتر شدن مصالح برگشتی باید طرح اختلاط دستگاه پاشش و یا عملکرد اپراتور بتن پاش مورد بررسی مجدد قرار گیرد .
سطح
درصد بازگشت مصالح
کف
5-0
دیوارهای قائم یا شیبدار
10-5
کاربالای سر
25-10
1. توصیه می شود کل ضخامت دیوار پانلی در یک مرحله بتن پاشی شود.
2. لازم است بتن پاشی دیوارها به سمت بالای دیوار صورت گیرد. بتن پاشی نباید به کنج ها خاتمه یابد.
در مواردی که عملیات بتن پاشی در چند مرحله صورت گیرد برا ی اجرای بتن پاشیده در مراحل بعد لازم است نکات زیر رعایت شود.
1.بتن پاشیده اجرا شده باید به گیرش اولیه خود برگردد.
2.مصالح شل ، ناهموار و مصالح بازکشی جاروب شده و با اقداماتی نظیر خراشیدن زدوده می شود.
3.سطح کار با ید با چکش مناسب زده شود تا مناطق پوک که ناشی از حفره های تشکیل شده از مصالح بازگشتی یا نچسبیدن مصالح بتن پاششی هستند مشخص و حذف شوند.
4.سطح مذبور با جریان سریع هوا – آب که از دهانه ی نازل خارج می شود تمییز گردد.
روش کار با پمپ مکانیکی
در روش بتن پاشی با پمپ مکانیکی به منظور توضیح یکنواخت بتن پاشیده و جلوگیری از گلوله شدگی و انباشتگی مصالح لازم است نازل تا حد امکان عمود بر سطح دیوار قرار داده شده و حرکت آن به صورت یکنواخت با الگوهای تخم مرغی شکل ، مدور کوچک حول محور نازل گردانده شود.
از حرکت نازل بصورت جلو و عقب که زاویه ی برخورد را عوض کرده و باعث اطلاف مصالح می شود باید پرهیز نمود.تا حدامکان باید دهانه لازم عمود بر سطح قرار گیرد در موقعیت هایی که به لحاظ شرایط معماری یا اجرایی این موضوع میسر نباشد دهانه نازل نباید بیشتر از 45 از سطح کار زاویه بگیرد . زیرار بتن پاشیده چین خورده و یک سطح ناهموار بافت موجی ایجاد می کند.
بتن پاشی نباید به کنج ختم شود برای عملیات بتن پاشی داخل کنج ها پاشش در راستای نیم ساز کنج انجام می گیرد تا پرت مصالح به حداقل برسد.
لازم است بتن از گیرش نهایی بتن پاشیده ی سطح آن با وسیله ی مناسب پرداخت و هموار شود.شمشه کشی باید به صورتی انجام شود که موجب تغییر در بافت بتن پاشیده نشود.برداشتن شمشه موقت باید پس ا ز گیرش اولیه و قبل از گیرش نهایی صورت گیرد.باید بلافاصله بعداز برداشتن شمشه سطوح خالی با طرح اختلاط مشابه بتن دیوارها بتن پاشی شود.
بتن پاشی به سطوح یخ زده پانلی مجاز نمی باشد.
اجرای بتن پاشیده در شرایط وزش بادهای شدید یا بارش باران که باعث جدایی بتن پاشیده یا شسته شدن آنها در نتیجه عدم اجرای مناسب آن می گردد ممنوع است. در این شرایط سطوح داخلی که از وزش باد شدید یا بارش باران فراوان باشد را می توان بتن پاشی کرد.
ایمنی در ساخت:
مقاومت سیستم به صورت یکپارچه و به شکل Box است بنابراین توزیع بارها و مقاومت در برابر نیروهای خارجی تقریباَ یک نواخت و همگن می باشد نیروهای زلزله با وزن ساختمانی نسبت مستقیم دارند.
از مهمترین مسائل ساختمان سازی ایمنی در ساخت است.چرا که با سلامتی انسانها سروکار دارد. در ساختمانهای سنتی چون ستون ها و اسکلت فلزی قسمت اعظم بار ساختمان را تحمل می کند با کنار رفتن یک تیر یا ستون ساختمان به طور ناگهانی فرو می ریزد.
در روش سازه های پیش ساخته سبک به دلیل استفاده از شبکه میلگردی که در تمام سطوح دیوارها توزیع شده اند فروریزی ناگهانی پیش نمی آید. چرا که اتصالات و مواضع تحمل بار به صورت یکپارچه در تمام ساختمان وجود دارد.
مزایا
1- سبک سازی ساختمان در حدود 150الی 200 کیلومتر در هر متر مربع
2- سهولت حمل و نقل و بالا کشیدن پانل ها در در ارتفاع
استفاده از دیوار و سقف پانلی در ساختمان سازی بهرووری مناسب آهن آلات مصرفی را تا 20% موجب می گردد که به طور مثال با مصرف 17 کیلوگرو فولاد در هر متر مربع ساختمان به صورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبقه را بنا کرد.
3- مقاومت زیاد برابر نیروی برشی ناشی از زلزله و ایمنی بیشتر و زلزله به دلیل کاهش بار مرده و سبکی بلوک به عنوان اجزای الحاقی
4- عایق مناسب حرارت ،برودت ، رطوبت ، صوت و صرفه جوییدر مصرف انرژی ساختمان
5- مقائم در برابر آتش سوزی به علت وجود قشرهای بتنی طرفین پانل
6- نفوذناپذیری ساختمان در برابر حشرات
7- دست یابی به فضای مفید بیشتر به علت ضخامت ناچیز پانل ها
8- صرفه جویی در بتنی فنداسیون ،ستون ها و تیرها ، صرفه جویی در هزینه ی پی سازی و اسکلت ساختمان های بلند مرتبه به دلیل وزن اندک در سقف و دیوار و صرفه جویی در شمع بندی زیر سقف و کاهش هزینه قالب بندی
9- افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاه های تاسیساتی
10- عبور آسان تاسیسات برقی و مکانیکی از داخل بلوک سبب کاهش ضخامت کف سازی می شود.
11- داشتن دور ریز بسیارکم در حمل و نقل و اجرا همچنین عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تاسیساتی دیوارها وسقف موجب صرفه جویی در هزینه و وقت می شود.
12- پس از بتن پاش طرفین پانل ها با ضخامت حد اقل 4 سانتیمتر بی نیاز از کچ و خاک بوده که با اجرای چنذد میلیمتر پلاستر گچ دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود.
13- حذف نعل دستگاه در سیستم
14- عایق پلی استایرن که در تولید پانل های پودها به کار می رود از نوع کند سوز (گریدF)می باشد که پس از نصب و سیمان کاری طرفین پانل با ضخامت 5 سانتیمتر دیوار تا 2 ساعت در مقابل آتش سوزی مقاوم خواهد بود.
15- مناسب برای تمام اقلیم ها
16- کاهش استفاده از سیمان و حجم بتن
انعطاف پذیری و حفظ جلوه های معماری (آزادی عمل)
مسئله دیگر در صنعت ساختمان حفظ ملاک های فرهنگی و جلوه های معماری اسلامی و ایرانی در طراحی و نماسازی ساختمان است. انحناهای موجود در گنبد مساجد نقش ونگارهای ایرانی و اسلامی و سایر موارد از نشانه های معماری اسلامی و ایرانی است که در روش سازه های پیش ساخته سبک می توان آنها را حفظ کرد چرا که می توان پانل های سبک مورد استفاده را به هر سبک دلخواه در آوردو پس از نصب آنها در محل خود بتن پاشی روی آنها را انجام داد.روش سازه های پیش ساخته سبک به دلیل کاهش وزن سازه ساخته گنبدهای بزرگ را به دلیل وزن زیاد ساخت آنها دشوار است آسان می کند.با وجود مزیت هایی در استفاده از پانل ولی در کل ایجاد طرح های مختلف در آن ، به راحتی مصالح بتنی نیست. و محدودیت در معماری را از معایب پانل می دانند .محدودیت این سازه ها این است که فعلاَ این روش تنها تا 4 طبقه و حداکثر 15 متر قابل اجراست.
معایب پانل های ساندویچی
1- نبود نیروی متخصص کافی
2- نبود ماشین آلات مناسب در ایران برای اجرا (بخصوص بتن پاشی)
3- عدم امکان تخریب سازه بعد از بتن پاشی به سادگی سایر سازه ها
4- ایجاد پل حرارتی در قسمت های اتصال سقف به دیوار
5- احتمال ترک خوردگی حرارتی در مرز دو پانل(یونیلیت)
6- نیاز زیاد به سیمان
7- احتمال اعوجاج(کج ومعوج)در حین ساخت
8- امکان کمانش در طول های زیاد با ارتفاع زیاد
مشکلات بتن پاشی زیر رمپ پله
مشکلات میخ کوبی و حفره زنی
احتمال سوراخ نمودن لوله های پلاستیکی آب و فاضلاب در اثر جا به جایی حرارتی مش (میلگردها)
تری دی پانل
تعریف کلی:
دیوارها، ساختارهایی پیوسته، محکم و استوار هستند که از آجر، سنگ، بتن، چوب یا فلز و غیره تشکیل شده اند. ضخامت دیوارها در مقایسه با طول و ارتفاع آنها نازک بوده و معمولاً به عنوان جداکننده فضاها (اجزا یا اتاق ها) از یکدیگر عمل می کنند و یا اینکه به عنوان محافظ یک فضا می باشند. علاوه بر این، دیوارها، انتقال دهنده بار ساختمان به زمین می باشند. دیوارها را می توان به انواع داخلی و خارجی تقسیم بندی نمود. همچنین از نظر محل قرارگیری، به دو نوع داخلی و خارجی و از نظر باربری به انواع باربر و غیر باربر تقسیم بندی می شوند.
اجزاء:
اجزاء دیوارها می تواند شامل موارد زیر باشد:
اجزاء جامد مانند آجر، بلوک و …
اجزاء چسباننده مانند انواع ملات ها، پیچ، پرچ، جوش و … که اجزاء جامد را به هم متصل می نمایند.
انواع:
دیوارها بر اساس مواد تشکیل دهنده خود به انواع مختلفی تقسیم می شوند که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
ساخته شده با بلوک های بتن سبک مانند هبلکس اتوکلاوی، غیر اتوکلاوی، پرلکس، توتکس، سیپورکس و…
ساخته شده با آجر گری
پنل سه بعدی (۳D Panel)
دیوارهای کنافی (تخته گچی) یا درای وال
ساخته شده با آجر سفال
ساخته شده با بلوک سفال
ساندویچ پنل
تیغه گچی
سوپر پنل
سایر موارد
کاربردها:
دیوارها طی مراحل ساخت، در موارد زیر کاربرد دارند:
– فضاسازی و خلق فضاهای نوین
– محافظت از سرما و گرما
– ایجاد عایق صوتی
– ایجاد حریم خصوصی
– محل مناسبی برای اجرای انواع لوله کشی ها و سیم کشی های برق
– تزئین و انجام کارهای هنری مانند گچ بری و نقاشی دیواری
پنل سه بعدی (۳D Panel)
کاربردها:
پنل ها با هسته پلی استایرن و بتن مسلح (مش فولادی و بتن پاشیده شده با مقاومت بالا) جهت موارد زیر کاربرد دارند:
– دیوار باربر
– سقف
– دیواره های جداکننده غیر باربر (داخلی و خارجی)
– ساختارهای سازه ای شامل دیوارهای باربر برشی، پنل های سقفی و دیوارهای عایق در برابر انتقال حرارت و صوت مورد استفاده قرار می گیرند.. مزایا و معایب:
مزایا:
– ضد زلزله و عدم ایجاد آوار به دلیل پیوستگی در سقف و دیوارها
– نصب سریع
– وزن سبک
– عدم دور ریز مصالح به علت عدم کنده کاری جهت لوله های تاسیسات
– قیمت مناسب
– عایق صدا و حرارت (صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و زمستان)
– امکان ساخت دو طبقه بدون اسکلت
– تزریق ملات با دستگاه شاتکریت (مطابق با استاندارد و مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان)
– سهولت در نصب تاسیسات مکانیکی و الکتریکی
– بازگشت سرمایه در امور ساختمان سازی در کوتاه ترین زمان ممکن
معایب:
ایراد اصلی استفاده از قطعات پیش ساخته بتن مسلح در مرتبه اول، نحوه اتصال قطعات است که یک مشکل سازه ای است، و در مرتبه دوم، حمل قطعات از کارخانه به محل نصب است که یک مشکل اقتصادی محسوب می شود. مشکل دوم از آنجا ناشی می شود که قطعات بزرگ معمولاً سنگین و حجیم هستند، به همین دلیل هزینه و زمان حمل آن ها قابل توجه است. به همین دلیل، سعی شده تا حجم یا وزن و یا زمان حمل قطعات تا حد امکان کاهش یابد. نیاز به نیروی متخصص برای اجرا، انتشار گازهای سمی در آتش سوزی های مهیب از دیگر معایب آن می باشد.
اجزای تشکیل دهنده تری دی پنل
تعریف جزء:
پنل پیش ساخته سبک شامل دو صفحه شبکه جوش شده فولادی یا مش( mesh ( می باشد که یک هسته عایق در میان آن قرار گرفته و توسط تعدادی اعضای خرپایی به یکدیگر متصل شده اند که بعد از نصب، بتن از دو طرف روی آن پاشیده می شود
مشخصات فنی:
فولاد مصرفی در شبکه جوش شده از نوع سرد کشیده شده ساده بدون آج است. قطر اسمی مفتول های شبکه جوش شده از ۲/۵ تا ۶ میلیمتر است (برای دیوارهای غیر باربر استفاده از مفتول به قطر ۲ میلیمتر مجاز است). مقاومت کششی مفتول ها برای دیوارهای باربر ۴۰۰۰ و برای دیوارهای غیر باربر حداقل ۳۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد. چشمه شبکه جوش شده در محدوده ۴۰ تا ۱۰۰ میلیمتر است. هسته عایق به کار رفته معمولاً از جنس پلی استایرنقابل انبساط (EPS) و مطابق استاندارد ملی ایران به شماره ۱۵۸۴۰ با عنوان ویژگی ها و روش آزمون صفحه های پلی استایرن قابل انبساط برای مصارف عایق حرارتی و با استانداردهای مشروح زیر می باشد.
هسته عایق باید برای دیوارهای غیر باربر حداقل چگالی اسمی ۱۰ kg/mm و برای اعضای باربر حداقل چگالی ۱۵ kg/mm باشد.
هسته عایق پلی استایرن تحت آزمایش استاندارد ASTME 84 باید دارای حداقل شاخص گسترش شعله ۲۵ و حداکثر شاخص گسترش دود ۴۵۰ باشد (جهت اطلاع بیشتر به استاندارد مذکور مراجعه شود
مشخصات فیزیکی و مکانیکی پلی استایرن در جدول ۱ ارائه شده دی پنل شامل دو صفحه مشبک و هسته عایق میان آن
استفاده از تری دی پنل در صنعت ساختمان سازی هر روز گسترش بیشتری پیدا می کند
ضخامت هسته عایق در پنل های دیواری بین ۴۰ تا ۱۰۰ میلیمتر بوده و فاصله شبکه های جوش شده از یکدیگر ۸۰ تا ۱۴۰ میلیمتر می باشد.
پنل ها باید با ماشین آلات تمام خودکار ساخته شوند. به طورکلی محل تقاطع برش گیرها با شبکه به روش جوشکاری مقاومتی الکتریکی به هم متصل شوند تا اتصال های مقاوم در برابر برش تامین گردد. لازم به توضیح است که منظور از برش گیرها همان عضو خرپای فولادی است که با آرایش تعیین شده توسط جوش به دو لایه شبکه در دو طرف هسته عایق متصل شده است.
نحوه اجرای جزء:
پنل سه بعدی مشبک در دیوارهای غیر باربر از دو صفحه مش از مفتول ۳ میلیمتر و چشمه های حدود ۸ × ۸ سانتی متر در طرفین و عایق پلی استایرن در وسط آن تشکیل گردیده است. دو صفحه مش توسط مفتول های ۳ میلیمتر به فاصله و زوایای معین به هم جوش برق خورده اند.
اصطلاحات بازار و نکات مهم خرید:
در بازار پنل های ۳ بعدی بیشتر به نام تری دی پنل شناخته می شوند. همچنین برای اتصال پنل ها به یکدیگر از شبکه های مش U شکل یا L شکل یا تخت استفاده می شود که در هنگام خرید باید مش های اتصال نیز خریداری شود. در هنگام خرید باید به نکات زیر توجه شود:
پنل ها بر اساس مشخصات مندرج در نقشه های اجرایی و با تایید دستگاه نظارت خریداری شود.
دقت شود که دانسیته هسته عایق پلی استایرن مطابق با حداقل های آیین نامه ای باشد.
هسته عایق از نوع کندسوز باشد که این مورد را می توان با آزمایش نزدیک کردن شعله در محل چک کرد.
ضخامت مفتول های شبکه دو طرف و ابعاد چشمه های شبکه کنترل گردد.
شرایط حمل و نگهداری کارگاهی:
نگهداری و انبار پنل ها باید بر روی سکوهای مناسب انجام گیرد تا در حین بارگیری آسیب نبینند.
در هنگام بارگیری، باراندازی یا حمل و نقل پنل باید اقدامات لازم در عدم ایجاد تابیدگی و خمیدگی پنل به عمل آید.
مراحل بارگیری و باراندازی پنل باید به آرامی و بدون اعمال ضربه به پنل صورت گیرد
بارگیری و حمل و نقل تری دی پنل باید به گونه ای صورت بگیرد که آسیبی به آنها وارد نگردد
پنل ها باید در محیط های دور از تابش مستقیم نور خورشید، بارش باران، رطوبت، تغییرات حرارتی شدید و آلودگی های محیطی نگهداری شوند.
پنل ها باید دور از مواد آتش زا، محل ریزش اخگرهای جوشکاری، حرارت مستقیم و مواد حلال مانند هیدروکربن ها (بنزین، نفت، تینر و …) نگهداری شوند.
از بارگذاری و یا اقداماتی نظیر راه رفتن روی پنل ها باید اجتناب کرد.
نگهداری و انبار پنل ها روی یکدیگر به نحوی باشد که جوش شبکه و مفتول ها آسیب نبینند.
شاتکریت:
تعریف جزء:
بتنی است که با طرح اختلاط مخصوصی ساخته شده و اجرای آن توسط پاشش سریع روی سطح و بدون نیاز به قالب بندی صورت می گیرد.
نحوه اجرای جزء:
بتن پاشیده از سیمان و آب و سنگدانه بدست می آید. سیمان مصرفی در ساخت بتن پاشیده باید مطابق با انواع سیمان های مندرج در آیین نامه بتن ایران باشد. به طور کلی آبی که قابل شرب است برای این کار مناسب است. افزودنی ها می توانند برای بهبود بخشیدن به برخی خصوصیات بتن پاشیدنی مورد استفاده قرار گیرند. استفاده از مواد افزودنی تسریع کننده در بتن پاشی پنل ها، به خصوص در شرایطی که گیرش سریع یا افزایش سریع مقاومت مد نظر باشد، می تواند به کار رود. در بتن پاشی که در معرض یخ زدن و آب شدن قرار دارند می توان از مواد افزودنی حباب ساز استفاده کرد. از آنجا که مقدار قابل توجهی از این مواد در مرحله پاشش از دست می رود لازم است با افزایش مواد افزودنی کمبود جبران شود. ماده حباب ساز همچنین باعث کارایی بیشتر مخلوط بتن و کاهش مصالح برگشتی می شود. حدود متداول آب به سیمان مخلوط بتن پاشیده ۰/۳۵ تا ۰/۵ و نسبت متداول سنگدانه به سیمان ۵ به ۳ تا ۵ به ۴ می باشد. به طور کلی نسبت های اختلاط مواد تشکیل دهنده بتن پاشیده بر اساس تجارب کارگاهی و استفاده از مخلوطهای آزمایشی با مصالح مصرفی کارگاه تعیین می شود ولی در صورت نبود اطلاعات کافی در مورد نوع و مشخصات مصالح مصرفی می توان از طرح اختلاط وزنی با نسبت آب، سیمان، سنگدانه به صورت ۲۰۰ ، ۴۰۰ و ۷۵۰ کیلوگرم استفاده کرد.
نحوه اجرای کلی:
در ابتدای نصب پنل های دیوار باید یک پنل در منتهی الیه گوشه یک دیوار خارجی به عنوان پنل مبنا نصب و شاقولی گردد. این پنل به عنوان مبنای نسب دیوارهای هم راستا و عمود بر خود می باشد. میلگردهای اتصال باید بین شبکه جوش شده و هسته عایق قرار گرفته و به شبکه متصل شوند. برای جلوگیری از ایجاد ترک دور بازشوها لازم است از مش های آماده مطابق شکل استفاده نمود (شبکه های U شکل).
لازم است که چارچوب (فریم) درب و پنجره پیش از بتن پاشی و همراه با نصب پنل در محل خود به صورت شاقولی قرار گرفته باشد. باید دقت شود که پنجره در طبقات مختلف کامل روی هم قرار گرفته باشند و دیوارهای طبقات با هم از بالا تا پایین هم باد باشند. به طورکلی برای اتصال پنل ها به هم و یا سازه از دو نوع اتصال یا میلگردهای سایز ۶ و ۸ یا مش های (توری های) اتصال استفاده می شود. چشمه مش های اتصال معمولاً مساوی چشمه های شبکه پنل می باشد. از شبکه های U شکل جهت دور درب و پنجره و از شبکه های L شکل جهت کنج ها و نبش های دیوارها و از مش های تخت برای اتصال دو پنل به هم و یا به صورت ۴۵ درجه در ۴ گوشه پنجره استفاده می شود. اتصال دو پنل کنار هم به وسیله شبکه هایی از جنس شبکه های مش تخت و با همان ضخامت و آرماتورهای تقویتی به طول ۶۰ سانتی متر که در هر یک متر ارتفاع نصب می شود انجام می گیرد. این آرماتورها در هر دو رو یه پنل نصب می گردد و می بایست ۳۰ سانتی متر از هر پنل مورد اتصال را بپوشاند. این اتصالات که از جنس مش پنل می باشد و می بایست ۱۰ سانتی متر از هر پنل را بپوشاند به صورت اتصال تخت در محل اتصال دو پنل، اتصال قائم برای اتصال دو پنل به صورت ۹۰ درجه و اتصال U در بازشو و محل اتصال در و پنجره به دیوار استفاده می شود. میلگردهای مورد استفاده باید از نوع عاج دار باشد.
در صورت استفاده از سیستم تاسیسات مکانیکی خودکار، لازم است لوله های مربوط از جنس پلیمری باشد. لوله های مصرفی برای لوله کشی برق خودکار از جنس لوله پلیکا و در موارد خاص در نقاط معینی از لوله خرطومی فشار قوی استفاده می شود. برای اجرای مسیر عبوری بر روی هسته عایق نشانه گذاری شده، سپس توسط دمنده حرارتی، هسته عایق در آن ناحیه ذوب شده به طوری که غلاف لوله از داخل شیار عبور داده شود. در هر حال باید پوشش بتنی مناسب پشت شبکه رعایت شود. هنگام استفاده لوله های آب گرم در سیستم توکار بایستی هسته عایق اطراف لوله به فاصله حدود ۲۰ میلیمتر برداشته شود. باید همانطوری که لوله های آب گرم با قشری از بتن دور تا دور خود احاطه گردند.
باید همزمان با کار نصب تاسیسات، نقشه های "چون ساخت" (ازبیلت) از تاسیسات برقی و مکانیکی توکار تهیه شود. به طوری که در صورت بروز مشکلات احتمالی محل و مسیر دقیق تاسیسات مشخص باشد. پنل های غیر باربر باید بار ثقلی ناشی از وزن خود و همچنین بار جانبی ناشی از زلزله به عنوان قطعات الحاقی ساختمان و در دیوارهای خارجی بار ناشی از باد مطابق مبحث ششم مقررات ملی ساختمان را تحمل نماید. استفاده از مفتول به قطر ۲ میلیمتر برای پنل های غیر باربر مجاز است. اتصال پنل های غیر باربر به اسکلت فلزی می تواند به دو نوع مشروح زیر باشد:
اتصال پاندولی شکل: در این نوع اتصال پنل های غیر باربر با میلگردهایی (عموماً U شکل) که به تیر فوقانی یا دال سقف اتصال دارند، مهار می شود. برای اجرای این پنل و عدم جابجایی قسمت تحتانی باید تمهیدات لازم برای اتصال به کف (کاشت میلگرد) ایجاد گردد.
اتصال جانبی پنل: در این نوع اتصال پنل های غیر باربر با میلگردهای جوش شده به ستون های فلزی مهار می شوند. لازم است برای اجرا و عدم جابجایی پنل ها، قسمت های فوقانی و تحتانی با تمهیدات لازم به اجزای اصلی سازه متصل گردند.
در مورد اسکلت بتن نیز همین دو روش اتصال وجود دارد. ولی توصیه می گردد اتصالات پنل غیر باربر به اسکلت بتن، پیش از بتن ریزی قطعات اصلی سازه در آن تعبیه گردد تا از کاشتن میلگرد در تیرها و ستون ها اجتناب شود. مقاومت فشاری بتن پاشیده شده در دیوارهای غیر باربر می تواند حداقل ۱۲ مگاپاسکال اختیار شود، همچنین استفاده از بتن سبک در پنل های غیر باربر مجاز است. در استفاده از پنل ها به عنوان دیوارهای پیرامونی ساختمان باید شرایط ذکر شده در مباحث هجدهم مقررات ملی ساختمان با عنوان عایق بندی و تنظیم صدا و مبحث نوزدهم با عنوان صرفه جویی در مصرف انرژی به همراه مشخصات ارائه شده در مبحث چهاردهم رعایت شود. فاصله مش از عایق پلی استایرن بسته به مورد ۱ یا ۲ سانتی متر است. پنل ها بعد از نصب از هر طرف بین ۳ تا ۴ سانتی متر بتن پاشی می گردد. ابعاد پنل ها ۳×۱ و یا ۱/۲۰×۳ متر است ولی بنا به مورد قابل تغییر می باشد. شکلهای ۴ تا ۱۲ انواع اتصالات را در ۳D Panel ها نشان مد.
بتن پاشی (شاتکریت) در سیستم های پنلی به روش تر صورت می گیرد که این روش به دو نوع بتن پاشی با نازل دستی و بتن پاشی با پمپ مکانیکی انجام می شود. در روش استفاده از نازل دستی ابتدا بتن در محل با توجه به طرح اختلاط مورد نظر ساخته می شود. نازل دستی از یک قیف و یک لوله متصل به پمپ باد تشکیل گردیده است. بتن پس از ساخت در مقادیر کم وارد قیف شده و توسط اپراتور بتن پاشی با فشار باد بر روی سطح کار پاشیده می شود
در روش استفاده از پمپ مکانیکی از یک پمپ تخلیه بتن و یک مخزن تولید هوای فشرده (کمپرسور فشار هوا) استفاده می شود. بتن پس از ساخت، داخل پمپ ریخته می شود. سر لوله (نازل) متصل به لوله فشار هوا می باشد که بتن پس از پمپ شدن و رسیدن به سر لوله توسط فشار هوا به سطح کار پاشیده می شود. فشار دستگاه بتن پاش یا کمپرسور باید به حدی باشد که بتن پاشیده در سر لوله (نازل) با فشاری در محدوده ۵ تا ۸ اتمسفر به سوی سطح پاشیده شود. در بتن پاشی دیوارها باید از انباشتگی مصالح بازگشتی در پای دیوار جلوگیری به عمل آورد. مصالح برگشتی بتن پاشیده نباید مورد استفاده مجدد در بتن پاشی پنل های باربر قرار گیرند، ولی استفاده از آنها با رعایت ضوابط بتن پاشی در پنل های غیر باربر بلامانع است. لازم است سطح پنل ها قبل از عملیات بتن پاشی با پاشیدن آب مرطوب شوند. در این فرآیند باید از جمع شدگی آب روی پنل ها جلوگیری شود. معمولاً مقدار مجاز بازگشت مصالح بتن پاشیده در دیوارها بین ۵ تا ۱۰ درصد است که در صورت بیشتر شدن مصالح برگشتی باید طرح اختلاط، دستگاههای پاشش و یا عملکرد اپراتور بتن پاشی مورد بررسی مجدد قرار گیرد. توصیه می شود که کل ضخامت دیوار پنلی در یک مرحله بتن پاشی شود. در مواردی که عملیات بتن پاشی در چند مرحله صورت می گیرد برای اجرای بتن پاشیده در مراحل بعد لازم است نکات زیر رعایت شود:
بتن پاشیده اجرا شده به گیرش اولیه خود برسد.
مصالح شل، ناهموار و مصالح بازگشتی جاروب شده و با اقداماتی نظیر خراشیدن زدوده شود.
در روش بتن پاشی با پمپ مکانیکی به منظور توزیع یکنواخت بتن پاشیده و جلوگیری از گلوله شدن و انباشتگی مصالح لازم است نازل تا حد امکان عمود بر سطح دیوار قرار داده شده و حرکت آن به صورت یکنواخت با الگوی تخم مرغی شکل یا مدور کوچک حول محور نازل گردانده شود. از حرکت نازل به صورت جلو به عقب که زاویه برخورد را عوض کرده و باعث اتلاف مصالح می شود باید خودداری کرد. در موقعیت هایی که به لحاظ شرایط معماری یا اجرایی امکان عمود کردن دهانه نازل به سطح نباشد. دهانه نازل نباید بیشتر از ۴۵ درجه از سطح کار زاویه بگیرد زیرا بتن پاشیده چین خورده و یک سطح ناهموار با بافت موجی ایجاد می گردد. بتن پاشی نباید به کنج ختم گردد. لازم است قبل از گیرش نهایی بتن سطح آن با وسیله مناسب پرداخت و هموار شود. دقت شود که عملیات شاتکریت از پایین به بالا انجام می شود
استفاده از پنل های غیر باربر به نحو فزاینده ای در صنعت ساختمان روبه گسترش است. نظر به اهمیت جزئیات اجرایی پنل های غیرباربر، نمونه هایی از مشخصات این پنل ها در این پیوست ارائه می شود. جدول های ۲ و ۳ می تواند به عنوان راهنما برای طراحی پنل های غیرباربر با شبکه جوش شده با ابعاد چشمه ۸۰ میلی متر و ۵۰ میلی متر مورد استفاده قرار گیرند. شکل های ۱۷ تا ۲۳ جزئیات اجرایی مربوط به پنل ها را نشان می ده
در صنعت ساختمان بجای دیوار ساختمان استفاده می شود.
این پنل متشکل از یک لایه عایق پلی استایرن انبساطی نسوز (یونولیت) ما بین دو صفحه مشبک مفتولی (MESH) که توسط خرپاهای قطری به صورت جوش به هم متصل شده است که تحتکنترل کیفیت دقیق تولید و با نظارت اصولی متخصصان امور ساختمانی نصب و اجرا می گردد.
در این تکنولوژی سازه های پیش ساخته سبک به صورت اتصالات یکپارچه تولید و در ساختمان به صورت دیوار به دیوار، سقف به دیوار و دیوار به پی نصب و اجرا میگردد و پس از نصب تاسیسات ساختمان به وسیله دستگاه عملیات بتن پاشی (شات کریت) صورت میگیرد این روش باعث یکپارچگی در اتصلات شده، استحکام و پایداری ساختمان را در مقابل نیروهای دینامیکی حاصل از زلزله یا طوفان افزایش می دهد.
ساختمان های با ساختار پنل های سه بعدی در زمره سیستم های پیش ساخته محسوب شده و از امتیازات ساختمان های پیش ساخته برخوردارند. مفاهیمی که در ادبیات فنی ساختمان های پیش ساخته به کار می روند، مواردی نظیر تولید انبوه، فرایندهای تضمین کیفیت وکنترل کیفیت، ویژگی های خاص ساخت در کارگاه، حمل و نقل و نصب در این ساختارها نیز کاربرد دارند.
3D پانل ها و جزییات آن ها به همرا ضوابط و نشریه های مورد نیاز
پانل سه بعدی یا پانل ساندویچی چیست :
تری دی پانل یک دیوار پیش ساخته است که از دو قسمت هسته عایق پلی استایرن نسوز (یونولیت) و شبکه های پیش جوش فولادی (مش) تشکیل شده است که بوسیله مفتولهای فلزی به صورت خرپا به یکدیگر متصل می باشد که با نصب و بتن پاشی روی آن از تلفیق دو شبکه فولادی و بتن، سازه بسیار مقاوم و محکمی بدست می آید.
این پانل می تواند به جای دیوارهای آجری، سفالی مورد استفاده قرار گیرد تری دی پانل سیستم مناسبی برای کف ، سقف و بام می باشد و در ساختمانها و ویلاهای تا دو طبقه بدون داشتن اسکلت و در ساختمانهای بلندتر به صورت مختلط با سیستم قاب بتنی یا فلزی قابل استفاده می باشد از دیگر موارد مصرف آن در اجرای سوله های صنعتی – سیلوها ، سردخانه ها و اماکن ورزشی می باشد.R(value) درجه مقاومت مواد در مقابل نفوذ و عبورگر ماست. هر چه عدد این عامل بزرگتر باشد مقاومت بهتر است عوامل زیادی در تغییر R(value) موثرند . از جمله ضخامت و تراکم های مختلف هسته پلی استایرن، ضخامت های مختلف سیمان پاشیده شده به سطوح داخلی و بیرونی دیوارها و همچنین تغییرات دمای محیط ، ضخامت هسته پلی استایرن در هنگام سفارش اختیاری است . هسته پلی استایرن مقدار R(value) را به میزان ۱۰-%۱۲ افزایش می دهد .وزنی که یک دیوار ۳DPANEL تحمل می کند شگفت انگیز است یک پانل معمولی با موفقیت مورد آزمایش بار ساختمانیبالای ۲۵۰۰ کیلوگرم بر متر مربع قرار گرفته است .تری دی پانل با ضخامت cm ۶ دارای درجه مقاومت F90می باشد که با افزایش قطر هسته پلی استایرن به ۱۰cmامکان رساندن آن به ۱۲۰ نیز وجود دارد. هسته پلی استایرن اصلاح شده نمی سوزد و نیز حاوی کلر و فلوئوهای کربن(CFC,S) آسیب رسان به لایه اوزون نمی باشد ساختمانهایی که در آنها از سیستم دیوار بلوک سفالی و یا آجر استفاده می شود در هنگام زلزله با خرد شدن رج های اول قسمتهای بالایی در ابعاد بزرگ به آوار تبدیل می شوند . ولی در ۳D PANEL بعلت سبکی سازه و پیوستگی شبکه مفتولی آوار و از هم گسیختگی نداریم.
مزایای استفاده از پانلهای ساندویچی :
• سبکی دیوارهای ساخته شده از پانلهای ساندویچی در مقایسه با دیگر مصالح
• سرعت حمل و نقل و سهولت پانلهای ساندویچی در ارتفاع
• مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله
• عایق در مقابل حرارت ، برودت، رطوبت و صدا
• مقاوم در برابر آتش سوزی بعلت وجود قشرهای بتونی طرفین پانل ساندویچی
• نفوذناپذیری ساختمان در مقابل حشرات
• امکان حمل و بکارگیری پانلهای ساندویچی در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان بدون نیاز به کارگران متخصص
• دستیابی به فضای مفید بیشتر بعلت ضخامت ناچیز دیوارهای پانل ساندویچی
• آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته پانلهای ساندویچی
• صرفه جویی در هزینه پی سازی و اسکلت ساختمانهای بلندمرتبه بدلیل وزن اندک قطعات سقف و دیوار پانلهای ساندویچی
• صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت و در نتیجه صرف انرژی کمتر
• افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاههای تاسیساتی آن
• عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ
• بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاهترین زمان
• عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چهارچوب دربها و کلاف فلزی پنجره ها قبل از بتن پاشی و کلاً اجرای تاسیسات ساختمان با کمترین هزینه
• عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تاسیساتی دیوارها و سقف و در نتیجه عدم ایجاد نخاله های انباشته که صرفه جویی در هزینه و وقت را بدنبال دارد .
• پس از بتن پاشی طرفین پانلها با ضخامت حداقل ۴ سانتیمتر، پانلها بی نیاز از ملات گچ و خاک میباشد و با اجرای پلاستر گچ (سفیدکاری)، دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود.
• حذف نعل درگاه در سیستم پیشرفته پانلهای ساندویچی.
• حمل و نقل پانلهای ساندویچی با هزینه اندک صورت می گیرد. بطور مثال یکدستگاه تریلر قادر است حدود ۱۰۰۰ متر مربع پانل سانویچی را حمل کند .
• استفاده از دیوار و سقف پانلهای ساندویچی در ساختمان سازی، بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب میگردد. بطور مثال باصرف ۱۷ کیلوگرم در متر مربع فولاد بصورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبقه را بنا کرد.
مقایسه دیوار آجری و تری دی پانل ۳d panel:
بیشترین کاربرد این محصول در ساختمان های مرتفع می باشد ،زیرا در طراحی و ساخت چنین ساختمانی هایی کاهش منطقی وزن مصالح (بار مرده) مد نظر است که با استفاده از این محصول دستیابی به مهم مقدور می گردد ،زیرا وزن یک متر مربع دیوار آجری ۲۲ سانتیمتر با ملات ماسه سیمان و اندود طرفین بیش از ۴۵۰ کیلو گرم می باشد در حالیکه یک متر مربع دیوار میانی با اندود های طر فین (از نوع بتن ) کمتر از ۱۵۰ کیلوگرم وزن دارد و طبعاٌ بکار گیری فوم در کاهش بار مرده ی ساختمان های بلند مرتبه را به طرز چشمگیری به دنبال خواهد داشت. پانل های فوم میتوان در ساختمان های یک یا دو طبقه بدون استفاده از اسکلت فلزی بنا کرد و به عنوان دیوارهای بار بر، تقسیم کنند و سقف از آن بهره گرفت پانل جهت خود ایستاده بودن در اجرای دیوار بلند سالن های سوله و سیلوها و آشیانه های هواپیما کاربرد موثر و مطمن دارد.
نحوه اجرا:
قدم اول نصب پانل:
۱) اتصال به اسکلت:
-نحوه ی اتصال به اسکلت فولادی:
۳d panel با میلگرد شماره ۱۰ در فواصل ماکزیمم ۷۰-۵۰ سانتیمتر از هم به اسکلت متصل میشود. نصب پانل به اسکلت فلزی به سادگی و توسط آرماتورهایی به شکل L با مشخصات زیر که بین فاصله فوم و مش قرار گرفته و بال خم شده آن به ستون ها یا تیرها جوش میشود انجام می شود.
ترجیحا میلگردها به بال تیرها و بسته به نحوه قرار کرفتن ستونها داخل جان س و تنها قرار میگیرند.
نحوه اتصال به اسکلت بتنی:
در اتصال به اسکلت بتنی بهتر است که نصب پانل قبل از اجرای اسکلت پیش بینی شده و میلگردها به صورت انتظار از تیرها خارج شده باشد تا پانلها روی آرماتورها نصب گردد.
بایددقت کردکه میلگردهاروی بتن بایدهمگی روی یک خط بوده و نباید دراثربتن ریزی، آرماتورها ازمسیرخودمنحرف شوند. چراکه در اثر هرگونه جابجایی، پانل درجای خود نصب نشده و در نهایت تراز وشاقول کردن پانل ها به مشکل مواجه میگردد.
یا میتوان در سطح ستونها و تیرها پلیت هایی، قبل از بتن ریزی یا بعداز بتن ریزی از طریق اتصال با رول بولت در نظر گرفت و میلگردها را مانند ساختار اتصال به اسکلت فلزی به آنها جوش کرد.
در غیر این صورت در فواصل قید شده فونداسیون یا ستون ها بامته صنعتی حدود ۱۰ سانتیمتر سوراخ شده و میلگردها حداقل به میزان ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر از روی بتن بین فاصله فوم و مش قرار میگیرند.
۲) اتصال پانل ها به یکدیگر:
پانلها پس از سوار شدن روی اسکلت توسط میلگردهایی به طول حداقل ۵۰ سانتیمتر و به فاصله نهایتا ۷۰-۵۰ سانتیمتر از یکدیگر، بین فاصله فوم تا مش به دو پانل دوخته میشود به طوری که حداقل ۴ چشمه ۵ سانتیتری از هر پانل را بپوشاند.
دقت کنیم که پانل ها حتما باید به ارتفاع وبه نحوی که برشگیرها به تارهای عمودی متصل شده باشند نصب گردند.
پس از نصب پانل باید محل اتصال پانل ها به یکدیگر، کنج ها و بازشوها نظیر دور پنجره ها و درها با اتصالات مخصوص ازجنس شبکه مش، که حداقل ۱۰ سانتیمتر از هر پانل را میپوشاند بسته شوند تا کلیه پانلها حالت یکپارچه و کاملا پیوسته به خود بگیرند.
این اتصالات که به شکل تخت، U شکل وگونیا بوده و در تمام محلهای اتصال دو پانل به یکدیگر استفاده می شود بیشتر به منظورجلوگیری از ترک خو ردن سطح دیوار استفادمیشود. این اتصلات با سیم آرماتوربندی بهکمک انبر یا تفنگهای پنوماتیک به شبکه مشپانل متصل و محکم میشود .
جهت جلوگیری از ترک خوردن سطح دیوار در محل اتصال پانل به ستونها بهتر است روی ستونها نیز با اتصالات تخت یا هرگونه پوششی مانند توری رابیتز یا توری مرغی پوشیده شده و به پانلها متصل شود.
در بازشوها مخصوصا پنجره ها از اتصالات U شکل برای تقویت و جلوگیری از ترک خوردگی در لبه ها استفاده می شود، ضمن اینکه در گوشه ها به جهت تقویت بیشتر باید حدود ۴۰ یا ۵۰ سانتیمتر اتصال تخت را تحت زاویه ۴۵ درجه به گوشه اتصال داد. اما در مواردی که دور پنجره ها از فریم فلزی استفاده میشود نیازی به استفاده از اتصال نیست.
در کل اگر سطح بازشوهاکوچکتر از ۲ مترمربع باشند، نصب پنجره بدون فریم بندی و به کمک پلیت هایی در کنار پنجره امکانپذیر است اما اگر مساحت بازشوها بیش از ۲ مترمربع باشد (در پنجرههای بزرگ) ناگزیر به نصب فریم واتصال آن به تیرها تحت عنوان نعل درگاه هستیم.
قدم دوم نصب تاسیسات:
نصب تاسیسات در ۳D PANEL به سادگی بدون هیچ گونه تخریب و اثرات مضر آتی برای دیوار انجام میشود.
کلیت نصب تاسیسات در پانل به این صورت می باشد که فوم را با سشوارهای صنعتی حرارت داده و چون پلی استایرن مورد مصرف در پانل کندسوز و مقاوم در برابر حرارت می باشند ، در اثر حرارت سشوار صنعتی خود را جمع می کند و فضای کافی برای نصب لوله ها و ابزار تاسیسات به ما میدهد.
۱) تاسیسات برقی:درتاسیسات برقی باتوجه به انعطاف پذیری لوله های خرطومی نیازی به برداشتن چشمه های فولادی درطول مسیرسیم کشی نیست و صرفا با حرارت دادن فوم در طول مسیر و جمع کردن فوم به اندازه دلخواه میتران لوله های برقی را نصب کرد. اما در نصب جعبه های کلید و پریزها لازم است دو یا چند چشمه را برداشته و با حرارت دادن به فوم، بدون هیچگونه تخریبی جعبه ها را نیز نصب نمود .
۲) تاسیسات مکانیکیدر نصب لوله های آب و فاضلاب می بایست در طول مسیر لوله کشی چشمه های شبکه مش را برداشته و پس از حرارت دادن فوم و باز کردن آن به اندازه و ابعاد لوله ها ، تاسیسات را نصب کنیم. بهتر است پس از نصب لوله ها روی آنها را با اتصال تخت از جنس شبکه مش یا هرگونه توری پوششی دیگر بپوشانیم تا اطراف لوله ها به مرور زمان ترک نخورد و اینکه دیواری کاملا پیوسته داشته باشیم. دقت کنیم با وجود مصالح استاندارد تاسیساتی دیگر نیازی به پیش بینی دسترسی به لوله ها نیست. با این حال در صورت بروز هرگونه حوادث ناگهانی نظیر نشت لوله های آب یا تاسیسات، دیوار پانلی تنها پوششی است که مقاومت کلی خود را از دست نمیدهد و با تعمیر موضعی کاملا اصلاح و بی عیب شمرده می شود. این در حالی است که در صورت بروز هرگونه حادثه ای از این قبیل در پوشش های بنایی دیوار کاملا خاصیت خود را از دست داده و برای اصلاح کامل ناچار به تخریب قسمت اعظم آن بخش از دیوار هستیم.
قدم سوم شاتکریت:
ساختار دیوار پانلی زمانی تکمیل میشود که دو طرف فوم و پانل یا بتن شاتکریت پوشانده شود. بتن شاتکریت ساختاری شبیه ساختار ملات ماسه سیمان دارد با فرق اینکه ماسه مصرفی در بتن شاتکریت میبایست فاقد خاک یعنی شسته شده و حدالامکان شماره ۴ یا ۵ باشد و اصطلاحا نوعی بتن ریزدانه تلقی می شود با عیار سیمان حدود ۲۵۰ یا ۳۰۰، که روی مش را حداقل یک سانتیمتر باید بپوشاند که با در نظر گرفتن یک سانتیمتر فاصله بین فوم و مش، هر طرف پانل به ضخامت حداقل ۲ سانتیمتر میبایست شات شود.
شاتکریت معمولا با دستگاه انجام میشود اما بسته به شرایط پروژه نظیر مکان یا متراژ و از همه مهمتر سهولت اجرا شات به صورت دستی هم امکان پذیر میباشد.
۱) شات دستی:
یکی از بهترین مزایای استفاده از پانل سهولت اجرای آن و عدم نیاز به تخصصهای خاص می باشد به صورتی که می توان شاتکریت را به صورت دستی اجرا کرد . این روش در متراژهای پایین و مواردی که شرایط انتقال دستگاه به محل پروژه میسر نباشد استفاده می شود .
سرعت این روش پایین بوده و توان اجرای روزانه یک اکیپ اجرایی ماکزیمم ۲۰ تا ۳۰ مترمربع میباشد.
۲) شات ملاقه ای: دستگاه شات ملاقهای که شامل یک کمپرسور هوا و یک منبع در بالای نازل می باشد که گنجایش زیادی ندارد و از نواقص
این روش محسوب میشود.
توان اجرایی این روش بیشتر از روش دستی بوده اما به دلیل ظرفیت حجمی پایین دستگاه، متراژ اجرای روزانه تا ۵۰ مترمربع در روز میباشد.
۳) دستگاه شاتکریت خشک
دراین دستگاه ماسه و سیمان به صورت خشک با هم مخلوط شده و وارد دستگاه میشود و هنگام خروج در دهانه نازل با آب ترکیب میشود. سرعت اجرای شاتکریت با دستگاه شات خشک بالا بوده و بالغ بر حدود ۲۰۰ مترمربع در روز میباشد.
دستگاه شات خشک کوچک و قابل جابجایی می باشد و در طبقات به سادگی به کار می آید، ضمن اینکه این دستگاه به نسبت ارزان قیمت بوده و بازده بالایی دارد. در این روش که بتن شات به صورت اماده وارد مخزن دستگاه می شود، سرعت اجرا بسیار بالا و در حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ مترمربع به صورت کار روزانه میباشد. از مزایای اصلی این روش کنترل کامل درصد اختلاط بتن شات میباشد که ترکیب همگن و یکنواختتری حاصل میشود. دستگاه شات تر از نظر حجیم بودن و قیمت بالای دستگاه در پروژههای بزرگ توصیه میشود، ضمن اینکه امکان جابجایی سریع آن مخصوصا در طبقات به سادگی میسر نیست.
در شات دیوارهای سرویس ها یا دیوارهایی که نمای سنگ یا سرامیک و کاشی دارند بهتر است به جهت درگیر شدن بیشتر نما با دیوار، شات را تا زیر شبکه مش زده به نحوی که بتن شات روی شبکه را کاملا نپوشاند. تا در هنگام نصب نما پس از ریختن دوغاب پشت سنگ یا سرامیک علاوه بر اینکه ضخامت دیوار کمتر می شود، پیوستگی بیشتری بین نما و دیوار پانلی برقرار گردد.
صنعتی سازی و شیوه های جدید ساختمان سازی استفاده از مصالح جدید و با کیفیت را ایجاب میکند یکی از مصالحی که تمامی خصیصه های صنعتیسازی را توامان دارا میباشد، تری دی پانل ها هستنند. در مورد استفاده از این مصالح و جایگزین های دیگری مانند بتن های سبک بحث های مختلفی مطرح میشود.مادر این مطلب قصد داریم مقایسه ای بین تریدی پانل و بلوک های عایق سبک از جهات مختلف داشته باشیم. 1- عایق حرارتی کامل که مورد تایید مبحث 19 مقررات ملی ساختمان (صرفه جویی در مصرف انرژی) باشد صرفاً با استفاده از تری دی پانل و با پوشش کامل اعضای سازه به وسیله مصالح هم جنس (ورق پلاستوفوم روی تیر، ستون، بادبند یا دیوار برشی) قابل تامین است. استفاده ترکیبی از تری دی و ورق پلاستوفوم به علت ضریب انبساط و انقباض یکسان، موجب دوامِ نما و جلوگیری از ایجاد ترک در خطوط پیرامون تیر و ستون میگردد و در سطوح تمام عایق، مطابق پیوست مبحث 19، پلیاستایرن (یونولیت) 6 برابر عایق تر از انواع دیگر بلوک های عایق (بتن سبک با رس منبسط و یا بلوک های بتنی هوادار ،گازی و اتوکلاو) میباشد. 2- در صورت عدم پوشش اعضای سازه با مصالح عایق و هم جنس ، به اندازه مساحت وجوه جانبی آنها، پل حرارتی (سطوح غیرعایق که موجب اتلاف انرژی هستند) به وجود میآید. به عنوان مثال میزان پل حرارتی ناشی از تیرآهن 30 سانتیمتری محیطی یک ساختمان 75 مترمربعی با زیربنای 5×15 متر، معادل 12 مترمربع میباشد. با فرض فواصل آکس بندی ستون ها ، معادل 5 متر در دو جهت و 6 عدد ستون به ارتفاع 3 متر باعرض معادل تیرآهن 20، همراه با تیرها و بادبندهای ضربدری، جمعاً سطح جانبی مساوی 20 مترمربع پل حرارتی ایجاد میشود و معادل 416 پره رادیاتور شوفاژ بوده که با هدف اصلی از عایقکاری حرارتی در تناقض می باشد. 3- در مورد اسکلت بتنی با ابعاد تیر و ستون بزرگ تر (یا وجود دیوارهای برشی) به طور تقریبی از نسبت ضرایب هدایت حرارت و ابعاد اعضا، معادل 50 پره شوفاژ، پل حرارتی به وجود میآید. 4- مطابق آئین نامه زلزله ایران (استاندارد2800) در ساختمان های بااهمیت زیاد یا خیلی زیاد ، ساختمان های بزرگ (بالای 300 نفر جمعیت) یا بالای 8 طبقه، استفاده از دیوارهای غیر باربر سبک و منعطف که در برابر زلزله های طولانی یا شدید، از هم گسیخته یا واژگون نگردند، الزامی است. این امر بزرگ ترین مزیت فروش در ساختمان های مسکونی از لحاظ آسایش خریدار و ساکنین، در بازار رقابتی است. تجربیات گذشته بیانگر آن است که افزایش هزینه ساخت ناشی از به کارگیری تری دی بین 10 تا 20 هزار تومان ، نسبت به قیمت کل ساخت (700 تا 900 هزار تومان در سال 92) ، حتی اگر به علت تصمیم دیرهنگام و عدم بازنگری محاسبات با وزن تری دی به سبک سازی سازه منجر نگردد، علیرغم ناچیز بودن، اثر آن روی قیمت فروش( حداقل 2میلیون تومان)، به مراتب بیشتر از افزایش قیمت تمام شده میباشد. (سهمی معادل حداکثر یک درصد ) بدیهی است؛ سایر انواع دیوارهای آجری و بلوکی، به علت مسلح نبودن و عدم اتصال به سقف و کف، علیرغم استحکام و دوام مناسب اسکلت، پایداری لرزه ای ندارند، به طوری که در ممالک پیشرفته ای که جزو مناطق لرزه خیز باشند استفاده از سیستم های غیریکپارچه و غیرمسلح، به عنوان دیوار جداکننده یا محیطی، مجاز نمیباشد. 5- طبق گزارش فنی مقایسه ای بار حرارتی دو برج بتنی مشابه با عایق 3D و بدون آن، نیاز انرژی گرمایشی و سرمایشی تا 70% تفاوت داشته که این امر روی سایر تجهیزات چیلر ، بویلر و کولینگ تاور، مساحت اتاق تاسیسات و هزینه نگهداری آنها ، علاوه بر هزینه های انرژی بهای برق و گاز به شدت موثر است. (شرکت عمران تکلار- گزارش مهندس موسوی خلخالی – برج های نگین و نسترن- فاز3شهرک قدس) 6- از آنجا که دیوارهای 3D نیاز به لایه گچ و خاک و کنده کاری تاسیساتی ندارند و به ابعاد سفارشی (مساوی ارتفاع طبقه) تولید میشوند، سرعت اجرا در این روش تا 80 درصد نسبت به سیستم های بلوکی افزایش مییابد. همچنین پانل های اُورلپ دار با عرض سفارشی ، امکان حذف کامل پِرت در انبوه سازی را دارند و وجود اُورلپ در آنها با حذف اتصالات، تا مترمربعی 60 هزارریال صرفه جویی را در بر دارد. 7- از آنجا که سیمان کاری طرفین پانل، در انواع دیگر مصالح دیواری نیز وجود دارد، وزن هسته دیوار تری دی در حد صفر بوده که کمک شایانی به سبک سازی اسکلت و فونداسیون نموده و توجیه اقتصادی مضاعفی در کاهش هزینه ها در بر خواهد داشت. طبق تجدیدنظر اول نشریه 385 ، میزان بتن لازم زیر مش، در حالت غیر باربر معادل حداقل یک سانتیمتر میباشد که در صورت پوشش تار و پود مش، جمعاً به 3 سانتیمتر میرسد. (معادل 64 کیلوگرم بر مترمربع وزن سفت کاری دیوار). 8- مطابق با ضوابط لازم الاجرای عایق کاری حرارتی در سیستم های بلوک سبک (رُس منبسط و بتن هوادار)، لایه های ملات باید عایق باشند و استفاده از ملات ماسه سیمان (با ضریب هدایت 4/2) باعث ضعف عایق می شود، به همین منظور چسب های ویژه بلوک ها با اضافه هزینه، مترمربعی 4 هزار تومان از توجیه اقتصادی این گونه سیستم ها میکاهد. لازم به ذکراست وزن دیوارهای تیغه سفالی با انواع بلوک های سبک تفاوت چندانی ندارند. 9- در بلوک های رس منبسط، همواره یک تیغه از بلوک به علت شیارکنی (عبور تاسیسات) آسیب میبیند که موجب ایجاد تَرَک در نازک کاری شده و غالباً پیچ و رولپلاکِ سنگ های نما نیز تیغه بیرونی بلوک ها را دچار ترک دائمی یا تردشکنی مینماید. از این رو بلوک های مجوّف، با 3 جداره و چسب عایق ویژه، با قیمت بیشتر به بازار معرفیشده اند که علیرغم تشابه هزینه ، قدرت عایق و مقاومت لرزه ای تری دیرا ندارند. 10- پل حرارتی ناشی از ملات بین رگ های دیوار بلوکی برای ارتفاع 9/2 متر و ضخامت 5/1 سانتیمتر در ساختمان 75 مترمربعی (با محیط 40 متر و ارتفاع بلوک 25 سانتیمتر) معادل 146 پَره شوفاژ میباشد. 11- وجود کانکتورهای فلزی در تریدی با ضریب هدایت حرارت 72 فولاد ، نسبت به پلی استایرن با ضریب 05/0 ، در صورت وجود 76 عدد برشگیر 5/2 میلی متر در هر مترمربع، جمعاً برای 120 مترمربع مساحت جانبی ، معادل 04/0 مترمربع (کمتر از یک پره رادیاتور شوفاژ)، پل حرارتی ایجاد مینماید. 12- میانگین وزنی ضریب هدایت حرارتی در پانل تری دی برای یک مترمربع پلیاستایرن و 76 عدد کانکتور، منتج به مقداری معادل 076/0 میشود که نسبت به بلوک های سبک با ضریب 29/0 ، بتن مسلّح با 5/2 و فولاد با 72 کماکان عایق بسیار قویتری میباشد. این امر در آزمایشات سنجش انتقال حرارت نیز ثابت گردیده است، به طوری که غالباً پانل با ضخامت های رایج (6 تا 10) چهار برابر عایق تر از میزان حداقل مجاز میباشد، هرچند وجوه جانبی تمام عایق و همگن ساختمان صرفاً با پانل و پلاستوفوم، قابل دستیابی است. 13- مطابق فرمول تجربی تحلیل استاتیکی زلزله، چنانچه جدا گرهای میان قابی در برابر حرکت آزاد سازه مقاومت کنند، بایستی به میزان 20 درصد از پریود طبیعی سازه کاسته شود که این امر باعث افزایش ضریب بازتاب و برش پایه زلزله در طراحی میگردد. موضوع فوق الذکر مطابق با نشریه 385 و روش پاندولی اتصال تریدی به سقف و کف یا به عللی مانند عدم تامین طول گیرایی میلگردهای افقی در تریدی یا پانل با فوم موجدار قائم، وجود نداشته و به همین دلیل دیوار تری دی در برابر زلزله، نه اثر افزایش نیروی زلزله (میانقاب) بر روی اسکلت دارد و نه اینکه در حین زلزله ،خود دچار شکست یا واژگونی میگردد. علیرغم این موضوع با افزایش میزان فولاد مسلح کننده یا نوع اتصال و ضخامت شاتکریت، میتوان از تری دی در مقاوم سازی، سبک سازی، اضافه اشکوب و نهایتاً سازه تمام پانلی تا 4 طبقه (بدون تیر و ستون) استفاده نمود که همگی از مزایای انحصاری آن میباشند. ارائه دهنده مقاله: شرکت پارس بتن – واحد تحقیق و توسعه آگهی شرکت فوق روی جلد پیام نامه
وزن یک متر مربع سقف با تیرچه و پانل حداقل ۱۰۰ کیلو گرم کمتر است از وزن سقف با تیرچه و سفال میباشد .
۲ – وزن یک متر مربع دیوار با سفال ۲۰ سانتی با دو طرف ملات مایه سیمان ۳ سانتی حدود۳۲۰ کیلوگرم است در حالیکه وزن دیوار پانلی با دو طرف ملات ماسه سیمان ۳ سانتی حدود ۱۴۰ کیلو گرم است.
۳ – فضای مفید قابل استفاده در بناهای با پانل سه بعدی بین ۵ تا ۱۰ درصد بیشتر از بناهای اجرا شده با سفال یا بلوک میباشد .
۴ – به دلیل ایجاد حدود ۳ سانتیمتر بتن ریز دانه در دو روی پانل ، آن را میتوان غیر قابل اشتعال درنظر گرفت و گسترش شعله در داخل و خارج پانل رخ نمیدهد . مضافا اینکه مقاومت حداقلی (در برابر آتش ) برابر با ۳۰ دقیقه برای سازه پانلی در نظر داشت.
موارد استفاده از پانلهای سه بعدی دیواری و سقفی
۱ – ایجاد ساختمان بدون استفاده از سازه فلزی و یا بتن آرمه جدا .
۲ – ایجاد ساختمان با استفاده از سازه فلزی و یا بتن آرمه
ایجاد ساختمان باپانل سه بعدی و بدون استفاده از سازه فلزی و یا بتن آرمه جدا :
سازه های ساخته شده با پانلهای مورد نظر ، مجموعه ای از پانلهای دیواری باربر و سقفی به همراه کلاف های افقی و عمودی ، تشکیل دهنده سیستم بار بر ثقلی و جانبی این نوع ساختمانها میباشد که بعد از بتن پاشی روی دیوارها و بتن ریزی روی سقف ، مجموعه پانلها بصورت جعبه در آمده بطوریکه این گروه ساختمانها را در گروه BOX TYPE معرفی مینمایند.
با توجه باینکه سیستم سه بعدی در واقع متشکل از دیوارها و سقفهای بتنی عمود بر یکدیگ میباشد ، لذاصلبیت جانبی آن در مقایسه با قاب های خمشی بسیار بالاتر میباشد.
از مزایای ساختمانهای ساخته شده با پانلهای سه بعدی ۳D در مقایسه با ساختمانهای بااسکلت فلزی یا بتن آرمه ، متصل بودن تمامی دیوارها و سقف به یکدیگر میباشد
ایجاد ساختمان با پانل سه بعدی و با استفاده از سازه فلزی و یا بتن آرمه :
در این سیستم پس از اجرای اسکلت فلزی یا بتن آرمه ابتدا سقف ها بر اساس نقشه های اجرائی مربوطه اجرا میگردد. سپس جهت اجرای د یوارها با اتصال میلگرد نمره ۸ یا ۱۰ طبق جزئیات اجرائی به دور تا دور قاب ها یا محل اتصال دیوار یا سازه ساختمان ، پانل دیواری با سیم آرما تور بندی به میلگردهای اتصال پس از تراز و شاقول کردن محکم بسته میشوند و پس از اجرای لوله کشی های تاسیساتی با بتن ریز دانه به ضخامت حدود ۳ سانتیمتر بتن پاشی میگردد . در این سیستم دیوارها غیر باربر میباشد.
سیستم صفحات سه بعدی (۳d) در ساختمان به عنوان دیوارهای باربر و جداکننده و سقف و کف ساختمان به طور دلخواه کاربرد دارد و شبکه مش بیرونی و داخلی صفحات (هر دو طرف) با بتن ریز دانه بتن پاشی می شود، ضخامت بتن در هریک از لایه های طرفین حدود ۳ تا ۴ سانتی متر می باشد، ساختمان های احداثی با ۳d رفتار سازه ای جعبه ای شکل (BOX) دارند . در این نوع ساختمان ها انتقال نیرو به صورت خطی انجام نمی شود، بلکه به صورت سطحی است،
در ساختمان های با سازه تیر و ستون ، انتقال بار به صورت خطی است یعنی بار هر طبقه از طریق تیرها به ستون و از ستون به فوندانسیون منتقل می شود، در ساختمان های تیر و ستونی در هنگام وقوقع زلزله با تخریب سازه ای در هر یک از اجزا اعم از تیرها یا ستون ها ، تخریب کلی و فروریزی ناگهانی صورت می گیرد، اما در ساختمان های احداثی با ۳d چنانچه در اتصال یک دیوار یا سقف یا کف تخریبی ایجاد شود سایر اجزاء بار وارده را تحمل می نماید و مانع از تخریب کلی ساختمان می شوند.
اتصال ساختمان در سازه های اسکلت فلزی یا بتنی پیش ساخته موضعی و محدود است و به خصوص اگر ضعف جزئی در هر یک از اتصالات وجود داشته باشد در اثر نیروی جانبی، ساختمان را در معرض تخریب و آسیب جدی قرار می دهد، اما در ساختمان هایی که با روش ۳d ساخته می شوند یکپارچگی اتصالات یکی از مهم ترین ویژگیهای این روش ساختمانی می باشد و همین موضوع توجه مهندسین ساختمان را به این روش جلب کرده است.
الف: عده ای از سازندگان در ساختمان سازی صنعتی از قطعاتی به نام ساندویچ پانل پلی اورتان استفاده می نمایند که یکی از مواد مصرفی در تولید عایق اینگونه پانل ها که اختصاراً (P . U) نامیده می شود ایزوسیانات و ماده پلی یور است و دیگری که به عنوان مکمل یا اکتیو مورد استفاده قرار می گرفت گاز
ساختمان های نیمه پیش ساخته با صفحات منفرد ساندویچی سقف و دیوار، شامل لایه میانی پلی استایرن و بتن پاششی ( ۳d panel ):
پانل های ساندویچی به صورت قطعات با عرض یک متر و طول سه متر در کارخانه تولید و در محل کارگاه، در موقعیت خود قرار داده و به یکدیگر متصل میشوند. این صفحات در ساختمان به عنوان دیوارهای باربر و جداکننده و سقف و کف ساختمان به طور دلخواه کاربرد دارد. اجزای پانلی شامل یک شبکه خرپایی فضایی متشکل از میل گردهای ساده به قطر کوچک، ورق پل استایرن و لایه بتن پوشش است. ورق ساخته شده از ماده پلی استایرن به ضخامت ۴ الی ۹ سانتی متر در بین دو شبکه جوش شده فولادی قرار می گیرد. ورق پلی استایرن علاوه بر نقش قالب بندی وظیفه عایق حرارتی، برودتی و صوتی را به عهده دارد. در دو سمت ورق پلی استایرن، بتن ریزدانه ای به ضخامت ۴ الی ۷ سانتی متر با سیستم بتن پاششی اجرا می شود. این پانل ها، با ضخامت های مختلف برای حمل برش و خمش در سقف ها و برای تحمل بار محوری و برش عرضی در صفحه پانل، در دیوارها به کار برده می شوند. ساختمان های احداثی با ۳D رفتار سازه ای جعبه ای شکل (BOX) دارند در این نوع ساختمان ها انتقال نیرو به صورت خطی انجام نمی شود، بلکه به صورت سطحی است، در ساختمان های با سازه تیر و ستون انتقال بار به صورت خطی است یعنی بار هر طبقه از طریق تیرها به ستون و از ستون به فوندانسیون منتقل می شود، در ساختمان های تیر و ستونی در هنگام وقوقع زلزله با تخریب سازه ای در هر یک از اجزا اعم از تیرها یا ستون ها تخریب کلی و فروریزی ناگهانی صورت می گیرد، اما در ساختمان های احداثی با ۳D چنانچه در اتصال یک دیوار یا سقف یا کف تخریبی ایجاد شود سایر اجزاء بار وارده را تحمل می نماید و مانع از تخریب کلی ساختمان می شوند. اتصال ساختمان در سازه های اسکلت فلزی یا بتنی پیش ساخته موضعی و محدود است و به خصوص اگر ضعف جزئی در هر یک از اتصالات وجود داشته باشد در اثر نیروی جانبی، ساختمان را در معرض تخریب و آسیب جدی قرار می دهد، اما در ساختمان هایی که با روش ۳D ساخته می شوند یکپارچگی اتصالات یکی از مهم ترین ویژگیهای این روش ساختمانی می باشد.
کلیه عملیات نصب پانل ها در یک ساختمان همانند اتصالات، تعبیه بازشوها، نصب تاسیسات مکانیکی، برقی و غیره قبل از بتن پاشی مجموعه، انجام می شود. یکی از خصوصیات این سیستم، انعطاف پذیری آن به هنگام اجرای تاسیسات مکانیکی و برقی است. پس از انجام بتن پاشی، باید سطح بتن پرداخت شود، که این عمل در دو مرحله به وسیله ماله تخته ای و ماله فلزی انجام می شود. این سیستم برای ساختمان های تا ۲ طبقه مسکونی مجاز دانسته شده است.
مزایای ساختمان های ساندویچ پانل در سه بخش معماری، سازه و اقتصادی عبارتند از:
انعطاف پذیری پانل های ساندویچی برای ایجاد اشکال مختلف در بازشوها و فضاهای داخلی ساختمان، ایجاد فضای مفید بیش تر به دلیل ضخامت کم آن، مقاومت در مقابل حرارت و عایق حرارتی، عایق صوتی، کاهش جرم ساختمان، کیفیت بهتر اجرای اتصالات اعضای سازه ای، بازپخش بیش تر نیرو به دلیل مکانیزه بودن ساخت پانل ها، مقاومت در برابر زلزله، مقاوم در برابر طوفان و گرد باد، تنوع در پوشش، سبکی و سهولت جابجایی،نصب سریع، قابلیت ایجاد انواع شیارهای تاسیساتی، با صرفه و اقتصادی
مقاومت در برابر زلزله: در یک شرایط آزمایشگاهی کاملاً استاندارد با معیارهای شناخته شده ی علمی – جهانی , مقاومت پانلها بسیار بالاتر از حد متعارف پیش بینی شده مناطق با خطر زلزله واقعی است .از این بابت قطعات پیش ساخته نه تنها با شرایط آزمایشگاهی کاملاً مشابه حوادث واقعی , با موفقیت مواجه شده بلکه در شرایط کاملا طبیعی و واقعی نیز به بهترین حالت از این امتحان سر بلند بیرون آمده است.
عایق حرارتی: استفاده از قطعات پیش ساخته , شرایط بتن ریزی را آنچنان آسان می کند که پیشرفت و اجرای عملیات به دمای محیط و شرایط آب و هوایی منطقه مربوط نمی شود .به عبارتی در دمای بالا, تبخیر و در دمای پائین یخ زدگی به وجود نمی آید و لذا هیچگونه افزوده ای به بتون اضافه نمی گردد و همچنین بتون پس از تکمیل این مرحله که به مراتب در مدتی کوتاهتر از موارد مشابه سنتی صورت می گیرد ,سریعاً با مقاومت بالا بعمل آمده و سخت می گردد.
در دیوار پیش ساخته باربر با قطر ۲۳ سانتیمتر، قابلیت عایق بندی در مقابل حرارت معادل °C Kcal/h m 40/0 بوده که در مقایسه با موارد مشابه سنتی ۳ برابر بتن و ۷/۱ برابر آجر می باشد . دیوار پیش ساخته ای از جنس پلی استایرن مسلح به ضخامت ۴ سانتیمتر که از هر طرف به اندازه ۳ سانتیمتر سیمان کاری شده باشد ( یعنی جمعاً ۱۰ سانتیمتر ضخامت دیوار ) همچون عایقی با ضریب هدایت حرارتی معادل k w/m 78/0 عمل می کند.
عایق صوتی: یکی از محسنات قابل توجه دیوارهای پیش ساخته, قابلیت نفوذ ناپذیری صداها از آن است. در یک دید کلی دیوار پیش ساخته با ضخامت ۴ سانتیمتر , ۳۸ دسی بل صوت را جذب می کند و دیوار پیش ساخته با ضخامت ۸ سانتیمتر , ۴۵ دسی بل صوت را جذب می کند.
مقاوم در برابر حریق: کیفیت پلی استایرن مصرفی در قطعات پیش ساخته به گونه ای است که مشتعل نمی شود وبه لحاظ فنی مطابق گروه بندی F قرار می گیرد .
نصب سریع: تجربه ثابت کرده , زمانی که برای ساخت یک ساختمان با قطعات پیش ساخته مذکور صرف می شود به مراتب کوتاهتر از روش های سنتی است
پانل سه بعدی چیست ؟
سازه های پیش ساخته سبک ، که به 3D panel پانل یا ساندویچ پانل نیز مشهور است از پدیده های جدید در تکنولوژی ساخت و ساز است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته با استقبال فراوانی روبرو گشته است .
ساندویچ پانل از دو لایه شبکه فلزی مش (mesh) در طرفین و یک لایه فوم پلی استارین ( foam polystyrene ) کند سوز در وسط تشکیل شده است . بطوری که این سه لایه توسط مفتول های جانبی (sher coonnector ) به یکدیگر متصل شده است .
قطعات از پیش ساخته شده و به محل اجرای ساختمان حمل می شوند و پس از نصب دیوارها وسقف ، طرفین آن با بتن پاشی ( shatcrete ) اندود می شود .
در این سیستم چون دیوارها و سقف بصورت یکپارچه و به شکل باکس ( Box ) است ، بنابر اینتوزیع بارها و مقاومت در برابر نیروهای خارجی بویژه زلزله تقریبا یکنواخت و همگن می باشد .
مزایای تریدی پنل 3DPANEL
1- ضد زلزله و عدم ایجاد آوار بدلیل پیوستگی در سقف و دیوارها
2- نصب سریع ( یکصد متر در روز توسط یک گروه و کاهش زمان اجرا بمیزان %50 )
3- وزن سبک ( %25 سبک تر از سیستم سنتی )
4- عدم دور ریز مصالح
5- قیمت مناسب (%25 ارزان تر از سیستم سنتی )
6- عایق صدا و حرارت (صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تایستان و زمستان)
7- امکان ساخت دو طبقه بدون اسکلت
8- تزریق ملات با دستگاه شات کریت
9- مطابق با استاندارد و مبحث 19 مقررات ملی ساختمان
10- سهولت در نصب تاسیسات مکانیکال و الکتریکال
11- مقاومت در مقابل آتش سوزی مطابق با استاندارد R33
12- بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاه ترین زمان ممکنتری دی پانل یک دیوار پیش ساخته است که از دو قسمت هسته عایق پلی استایرن نسوز (یونولیت) و شبکه های پیش جوش فولادی (مش) تشکیل شده است که بوسیله مفتولهای فلزی به صورت خرپا به یکدیگر متصل می باشد که با نصب و بتن پاشی روی آن از تلفیق دو شبکه فولادی و بتن، سازه بسیار مقاوم و محکمی بدست می آید.
این پانل می تواند به جای دیوارهای آجری، سفالی مورد استفاده قرار گیرد تری دی پانل سیستم مناسبی برای کف ، سقف و بام می باشد و در ساختمانها و ویلاهای تا دو طبقه بدون داشتن اسکلت و در ساختمانهای بلندتر به صورت مختلط با سیستم قاب بتنی یا فلزی قابل استفاده می باشد از دیگر موارد مصرف آن در اجرای سوله های صنعتی – سیلوها ، سردخانه ها و اماکن ورزشی می باشد.R(value) درجه مقاومت مواد در مقابل نفوذ و عبورگر ماست. هر چه عدد این عامل بزرگتر باشد مقاومت بهتر است عوامل زیادی در تغییر R(value) موثرند . از جمله ضخامت و تراکم های مختلف هسته پلی استایرن، ضخامت های مختلف سیمان پاشیده شده به سطوح داخلی و بیرونی دیوارها و همچنین تغییرات دمای محیط ، ضخامت هسته پلی استایرن در هنگام سفارش اختیاری است . هسته پلی استایرن مقدار R(value) را به میزان ۱۰-%۱۲ افزایش می دهد .وزنی که یک دیوار ۳DPANEL تحمل می کند شگفت انگیز است یک پانل معمولی با موفقیت مورد آزمایش بار ساختمانی بالای ۲۵۰۰ کیلوگرم بر متر مربع قرار گرفته است .تری دی پانل با ضخامت cm ۶ دارای درجه مقاومت F90می باشد که با افزایش قطر هسته پلی استایرن به ۱۰cmامکان رساندن آن به ۱۲۰ نیز وجود دارد. هسته پلی استایرن اصلاح شده نمی سوزد و نیز حاوی کلر و فلوئوهای کربن(CFC,S) آسیب رسان به لایه اوزون نمی باشد ساختمانهایی که در آنها از سیستم دیوار بلوک سفالی و یا آجر استفاده می شود در هنگام زلزله با خرد شدن رج های اول قسمتهای بالایی در ابعاد بزرگ به آوار تبدیل می شوند . ولی در ۳D PANEL بعلت سبکی سازه و پیوستگی شبکه مفتولی آوار و از هم گسیختگی نداریم.
مزایای استفاده از پانلهای ساندویچی :
• سبکی دیوارهای ساخته شده از پانلهای ساندویچی در مقایسه با دیگر مصالح
• سرعت حمل و نقل و سهولت پانلهای ساندویچی در ارتفاع
• مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله
• عایق در مقابل حرارت ، برودت، رطوبت و صدا
• مقاوم در برابر آتش سوزی بعلت وجود قشرهای بتونی طرفین پانل ساندویچی
• نفوذناپذیری ساختمان در مقابل حشرات
• امکان حمل و بکارگیری پانلهای ساندویچی در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان بدون نیاز به کارگران متخصص
• دستیابی به فضای مفید بیشتر بعلت ضخامت ناچیز دیوارهای پانل ساندویچی
• آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته پانلهای ساندویچی
• صرفه جویی در هزینه پی سازی و اسکلت ساختمانهای بلندمرتبه بدلیل وزن اندک قطعات سقف و دیوار پانلهای ساندویچی
• صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت و در نتیجه صرف انرژی کمتر
• افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاههای تاسیساتی آن
• عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ
• بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاهترین زمان
• عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چهارچوب دربها و کلاف فلزی پنجره ها قبل از بتن پاشی و کلاً اجرای تاسیسات ساختمان با کمترین هزینه
• عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تاسیساتی دیوارها و سقف و در نتیجه عدم ایجاد نخاله های انباشته که صرفه جویی در هزینه و وقت را بدنبال دارد .
• پس از بتن پاشی طرفین پانلها با ضخامت حداقل ۴ سانتیمتر، پانلها بی نیاز از ملات گچ و خاک میباشد و با اجرای پلاستر گچ (سفیدکاری)، دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود.
• حذف نعل درگاه در سیستم پیشرفته پانلهای ساندویچی.
• حمل و نقل پانلهای ساندویچی با هزینه اندک صورت می گیرد. بطور مثال یکدستگاه تریلر قادر است حدود ۱۰۰۰ متر مربع پانل سانویچی را حمل کند .
• استفاده از دیوار و سقف پانلهای ساندویچی در ساختمان سازی، بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب میگردد. بطور مثال باصرف ۱۷ کیلوگرم در متر مربع فولاد بصورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبقه را بنا کرد.
مقایسه دیوار آجری و تری دی پانل ۳d panel:
بیشترین کاربرد این محصول در ساختمان های مرتفع می باشد ،زیرا در طراحی و ساخت چنین ساختمانی هایی کاهش منطقی وزن مصالح (بار مرده) مد نظر است که با استفاده از این محصول دستیابی به مهم مقدور می گردد ،زیرا وزن یک متر مربع دیوار آجری ۲۲ سانتیمتر با ملات ماسه سیمان و اندود طرفین بیش از ۴۵۰ کیلو گرم می باشد در حالیکه یک متر مربع دیوار میانی با اندود های طر فین (از نوع بتن ) کمتر از ۱۵۰ کیلوگرم وزن دارد و طبعاٌ بکار گیری فوم در کاهش بار مرده ی ساختمان های بلند مرتبه را به طرز چشمگیری به دنبال خواهد داشت. پانل های فوم میتوان در ساختمان های یک یا دو طبقه بدون استفاده از اسکلت فلزی بنا کرد و به عنوان دیوارهای بار بر، تقسیم کنند و سقف از آن بهره گرفت پانل جهت خود ایستاده بودن در اجرای دیوار بلند سالن های سوله و سیلوها و آشیانه های هواپیما کاربرد موثر و مطمن دارد.
نحوه اجرا:
قدم اول نصب پانل:
۱) اتصال به اسکلت:
-نحوه ی اتصال به اسکلت فولادی:
۳d panel با میلگرد شماره ۱۰ در فواصل ماکزیمم ۷۰-۵۰ سانتیمتر از هم به اسکلت متصل میشود. نصب پانل به اسکلت فلزی به سادگی و توسط آرماتورهایی به شکل L با مشخصات زیر که بین فاصله فوم و مش قرار گرفته و بال خم شده آن به ستون ها یا تیرها جوش میشود انجام می شود.
ترجیحا میلگردها به بال تیرها و بسته به نحوه قرار کرفتن ستونها داخل جان س و تنها قرار میگیرند.
– نحوه اتصال به اسکلت بتنی:
در اتصال به اسکلت بتنی بهتر است که نصب پانل قبل از اجرای اسکلت پیش بینی شده و میلگردها به صورت انتظار از تیرها خارج شده باشد تا پانلها روی آرماتورها نصب گردد.
بایددقت کردکه میلگردهاروی بتن بایدهمگی روی یک خط بوده و نباید دراثربتن ریزی، آرماتورها ازمسیرخودمنحرف شوند. چراکه در اثر هرگونه جابجایی، پانل درجای خود نصب نشده و در نهایت تراز وشاقول کردن پانل ها به مشکل مواجه میگردد.
یا میتوان در سطح ستونها و تیرها پلیت هایی، قبل از بتن ریزی یا بعداز بتن ریزی از طریق اتصال با رول بولت در نظر گرفت و میلگردها را مانند ساختار اتصال به اسکلت فلزی به آنها جوش کرد.
در غیر این صورت در فواصل قید شده فونداسیون یا ستون ها بامته صنعتی حدود ۱۰ سانتیمتر سوراخ شده و میلگردها حداقل به میزان ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر از روی بتن بین فاصله فوم و مش قرار میگیرند.
۲) اتصال پانل ها به یکدیگر:
پانلها پس از سوار شدن روی اسکلت توسط میلگردهایی به طول حداقل ۵۰ سانتیمتر و به فاصله نهایتا ۷۰-۵۰ سانتیمتر از یکدیگر، بین فاصله فوم تا مش به دو پانل دوخته میشود به طوری که حداقل ۴ چشمه ۵ سانتیتری از هر پانل را بپوشاند.
دقت کنیم که پانل ها حتما باید به ارتفاع وبه نحوی که برشگیرها به تارهای عمودی متصل شده باشند نصب گردند.
پس از نصب پانل باید محل اتصال پانل ها به یکدیگر، کنج ها و بازشوها نظیر دور پنجره ها و درها با اتصالات مخصوص ازجنس شبکه مش، که حداقل ۱۰ سانتیمتر از هر پانل را میپوشاند بسته شوند تا کلیه پانلها حالت یکپارچه و کاملا پیوسته به خود بگیرند.
این اتصالات که به شکل تخت، U شکل وگونیا بوده و در تمام محلهای اتصال دو پانل به یکدیگر استفاده می شود بیشتر به منظورجلوگیری از ترک خو ردن سطح دیوار استفادمیشود. این اتصلات با سیم آرماتوربندی بهکمک انبر یا تفنگهای پنوماتیک به شبکه مشپانل متصل و محکم میشود .
جهت جلوگیری از ترک خوردن سطح دیوار در محل اتصال پانل به ستونها بهتر است روی ستونها نیز با اتصالات تخت یا هرگونه پوششی مانند توری رابیتز یا توری مرغی پوشیده شده و به پانلها متصل شود.
در بازشوها مخصوصا پنجره ها از اتصالات U شکل برای تقویت و جلوگیری از ترک خوردگی در لبه ها استفاده می شود، ضمن اینکه در گوشه ها به جهت تقویت بیشتر باید حدود ۴۰ یا ۵۰ سانتیمتر اتصال تخت را تحت زاویه ۴۵ درجه به گوشه اتصال داد. اما در مواردی که دور پنجره ها از فریم فلزی استفاده میشود نیازی به استفاده از اتصال نیست.
در کل اگر سطح بازشوهاکوچکتر از ۲ مترمربع باشند، نصب پنجره بدون فریم بندی و به کمک پلیت هایی در کنار پنجره امکانپذیر است اما اگر مساحت بازشوها بیش از ۲ مترمربع باشد (در پنجرههای بزرگ) ناگزیر به نصب فریم واتصال آن به تیرها تحت عنوان نعل درگاه هستیم.
قدم دوم نصب تاسیسات:
نصب تاسیسات در ۳D PANEL به سادگی بدون هیچ گونه تخریب و اثرات مضر آتی برای دیوار انجام میشود.
کلیت نصب تاسیسات در پانل به این صورت می باشد که فوم را با سشوارهای صنعتی حرارت داده و چون پلی استایرن مورد مصرف در پانل کندسوز و مقاوم در برابر حرارت می باشند ، در اثر حرارت سشوار صنعتی خود را جمع می کند و فضای کافی برای نصب لوله ها و ابزار تاسیسات به ما میدهد.
۱) تاسیسات برقی:درتاسیسات برقی باتوجه به انعطاف پذیری لوله های خرطومی نیازی به برداشتن چشمه های فولادی درطول مسیرسیم کشی نیست و صرفا با حرارت دادن فوم در طول مسیر و جمع کردن فوم به اندازه دلخواه میتران لوله های برقی را نصب کرد. اما در نصب جعبه های کلید و پریزها لازم است دو یا چند چشمه را برداشته و با حرارت دادن به فوم، بدون هیچگونه تخریبی جعبه ها را نیز نصب نمود .
۲) تاسیسات مکانیکیدر نصب لوله های آب و فاضلاب می بایست در طول مسیر لوله کشی چشمه های شبکه مش را برداشته و پس از حرارت دادن فوم و باز کردن آن به اندازه و ابعاد لوله ها ، تاسیسات را نصب کنیم. بهتر است پس از نصب لوله ها روی آنها را با اتصال تخت از جنس شبکه مش یا هرگونه توری پوششی دیگر بپوشانیم تا اطراف لوله ها به مرور زمان ترک نخورد و اینکه دیواری کاملا پیوسته داشته باشیم. دقت کنیم با وجود مصالح استاندارد تاسیساتی دیگر نیازی به پیش بینی دسترسی به لوله ها نیست. با این حال در صورت بروز هرگونه حوادث ناگهانی نظیر نشت لوله های آب یا تاسیسات، دیوار پانلی تنها پوششی است که مقاومت کلی خود را از دست نمیدهد و با تعمیر موضعی کاملا اصلاح و بی عیب شمرده می شود. این در حالی است که در صورت بروز هرگونه حادثه ای از این قبیل در پوشش های بنایی دیوار کاملا خاصیت خود را از دست داده و برای اصلاح کامل ناچار به تخریب قسمت اعظم آن بخش از دیوار هستیم.
قدم سوم شاتکریت:
ساختار دیوار پانلی زمانی تکمیل میشود که دو طرف فوم و پانل یا بتن شاتکریت پوشانده شود. بتن شاتکریت ساختاری شبیه ساختار ملات ماسه سیمان دارد با فرق اینکه ماسه مصرفی در بتن شاتکریت میبایست فاقد خاک یعنی شسته شده و حدالامکان شماره ۴ یا ۵ باشد و اصطلاحا نوعی بتن ریزدانه تلقی می شود با عیار سیمان حدود ۲۵۰ یا ۳۰۰، که روی مش را حداقل یک سانتیمتر باید بپوشاند که با در نظر گرفتن یک سانتیمتر فاصله بین فوم و مش، هر طرف پانل به ضخامت حداقل ۲ سانتیمتر میبایست شات شود.
شاتکریت معمولا با دستگاه انجام میشود اما بسته به شرایط پروژه نظیر مکان یا متراژ و از همه مهمتر سهولت اجرا شات به صورت دستی هم امکان پذیر میباشد.
۱) شات دستی:
یکی از بهترین مزایای استفاده از پانل سهولت اجرای آن و عدم نیاز به تخصصهای خاص می باشد به صورتی که می توان شاتکریت را به صورت دستی اجرا کرد . این روش در متراژهای پایین و مواردی که شرایط انتقال دستگاه به محل پروژه میسر نباشد استفاده می شود .
سرعت این روش پایین بوده و توان اجرای روزانه یک اکیپ اجرایی ماکزیمم ۲۰ تا ۳۰ مترمربع میباشد.
۲) شات ملاقه ای: دستگاه شات ملاقهای که شامل یک کمپرسور هوا و یک منبع در بالای نازل می باشد که گنجایش زیادی ندارد و از نواقص
این روش محسوب میشود.
توان اجرایی این روش بیشتر از روش دستی بوده اما به دلیل ظرفیت حجمی پایین دستگاه، متراژ اجرای روزانه تا ۵۰ مترمربع در روز میباشد.
۳) دستگاه شاتکریت خشک
دراین دستگاه ماسه و سیمان به صورت خشک با هم مخلوط شده و وارد دستگاه میشود و هنگام خروج در دهانه نازل با آب ترکیب میشود. سرعت اجرای شاتکریت با دستگاه شات خشک بالا بوده و بالغ بر حدود ۲۰۰ مترمربع در روز میباشد.
دستگاه شات خشک کوچک و قابل جابجایی می باشد و در طبقات به سادگی به کار می آید، ضمن اینکه این دستگاه به نسبت ارزان قیمت بوده و بازده بالایی دارد. در این روش که بتن شات به صورت اماده وارد مخزن دستگاه می شود، سرعت اجرا بسیار بالا و در حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ مترمربع به صورت کار روزانه میباشد. از مزایای اصلی این روش کنترل کامل درصد اختلاط بتن شات میباشد که ترکیب همگن و یکنواختتری حاصل میشود. دستگاه شات تر از نظر حجیم بودن و قیمت بالای دستگاه در پروژههای بزرگ توصیه میشود، ضمن اینکه امکان جابجایی سریع آن مخصوصا در طبقات به سادگی میسر نیست.در شات دیوارهای سرویس ها یا دیوارهایی که نمای سنگ یا سرامیک و کاشی دارند بهتر است به جهت درگیر شدن بیشتر نما با دیوار، شات را تا زیر شبکه مش زده به نحوی که بتن شات روی شبکه را کاملا نپوشاند. تا در هنگام نصب نما پس از ریختن دوغاب پشت سنگ یا سرامیک علاوه بر اینکه ضخامت دیوار کمتر می شود، پیوستگی بیشتری بین نما و دیوار پانلی برقرار گردد.
نحوه اتصال به اسکلت فولادی:
متصل کردن تری پانل به به اسکلت فولادی و یا تیر اهن بوسیله میلگرد و یا آرماتورهای ال مانند میباشد.
نحوه اتصال به اسکلت بتنی:
دراین روش نصب تری دی پانل معمولا باید قبل از بارگذاری اسکلت باشد این روش از حساسیت بالایی برخوردار بوده و تمامی میلگرد ها باید در یک راستا باشند چون اگر میلگرد ها در یک راستا و موازنه نباشند نصب تری دی پانل با مشکل مواحه میشود
پنل ساختمانی چیست ؟ قطعات پیش ساخته ای هستند که جهت ایجاد سرعت در عملیات ,یک پارچگی طراحی و ساخته می شوند با توجه به رشد روزافزون جمعیت سرعت در احداث از موارد بسیار مهم در زمینه معماری می باشد دغدغه بعدی یک دستی عملیات است تهیه پانل ها این نیاز ها را جوابگو می باشند .
پنل ساختمانی چیست ؟
قطعات پیش ساخته برای احداث یک بنا می باشد که ابتدا از ساخت ملحقات ساختمانی مانند درها و چارچوب و پنجره ها آغاز می شود و کم کم قطعات اصلی ساختمان ساخته می شود .
کاربرد پنل های ساختمانی
پنل های ساختمانی دارای کاربرد های متفاوتی می باشد و طراحی آن با توجه به نوع کاربرد فرق می کند خواص فیزیکی , مکانیکی , شیمیایی برحسب نیاز و کاربرد با هم فرق می کند
انواع پنل ها
پنل ها ممکن است باربر یا غیر بار بر باشند برخی از پنل ها در واقع ساختار اصلی ساختمان هستند این قطعات به عنوان دیواره اصلی ساختمان بکار برده می شود این نوع پنل ها سازه ای می باشند
پنل های غیر ساازه ای که گروه بزرگی از مصالح ساختمان را به خود اختصاص می دهد
قطعات پیش ساخته غیر سازه ای
این قطعات ممکن است خود نگهدار باشند مانند پنل های گچی که دیواره های تیغه ای نازکی را تشکیل می دهد در اینجا منظور از خود نگهدارنده این است به زیر سازه دیگر احتیاج ندارد
پنل های پیش ساخته علاوه بر دیوار برای کف و سقف ویا سقف کاذب طراحی شده باشند این قطعات ممکن است جنبه تزیینی داشته باشند یا به عنوان مصالح کمکی اجرای ساختمان ساخته شده باشد در این صورت علاوه بردر نظر گرفتن خصوصیات ذکر شده محل استفاده نیز مهم است
پنل ها از نظر نوع مصالح بسیار متنوع می باشند و به صورت چوبی , سنگی, گچی , سیمانی , شیشه ای , قیری, فلزی, پلیمری و همچنین پنل های ترکیبی در دسترس می باشند
برای ساخت یک مترمربع زیر بنا۱۴ ساعت کار کارگر بدون تخصص و ۱۷ ساعت کار کارگر متخصص که جمعا ۳۱ ساعت کار لازم می بااشد در روش پیش ساخته سرعت کار ۳-۴ برابر خواهد شد که بازگشت سریع سرمایه را موجب می شود
فریون ۱۱ به میزان ۱۰ کیلوگرم در هر متر مکعب عایق می باشد که با توجه به تولید پانل های P.U توسط سه کارخانه بزرگ و چندین کارگاه کوچک در کشور که سالانه حدود ۱،۵۰۰،۰۰۰ متر مربع می باشد و جهت تولید این مقدار پانل P.U حدود ۱۵۰۰ تن گاز فریون ۱۱ وارد چرخه آلاینده های محیط زیست می شود، مضافاً اینکه هنگام تولید پانل و پس از آن نیز خطر گاز سیانور ناشی از ماده ایزوسیانات انسان ها، محیط زیست و دیگر جانداران را تهدید می کند.
چنانچه در پوشش دیوار و سقف سالن های سوله ، ساندویچ پنل های پلی استایرن جایگزین پانل های P.U شود علاوه بر حمایت از تولید داخلی (مواد اولیه پلی استایرن را پتروشیمی تبریز تولید می نماید) از خروج مقدار قابل ملاحظه ای ارز نیز جلوگیری خواهد شد، زیرا مواد اولیه P.U کلاً وارداتی است.ّ حال اگر در ساختمان سازی به جای آجر و دیگر مصالح انواع دیگر پانل های عایقدار را جایگزین کنیم به جهت عایق شدن دیوارها و سقف ساختمان ها، مصرف سوخت کاهش می یابد در نتیجه دود آلاینده بخاری ها، آبگرمکن ها و شوفاژها به میزان زیاد کاهش می یابد و طبعاً در کاهش آلودگی از ناحیه نیروگاه های گازی نیز شاهد وضعیت بهتری خواهیم بود و شاید دود دودکش های بلند کارخانه های تولید آجر نیز کاهش یابد. نفوذ آلودگی صوتی شهرهای بزرگ به منازل شهروندان کاهش می یابد و آن ها در محیط آرام تری به استراحت و تجدید قوا می پردازند. به طور کلی در هزینه های بخش ساختمان سازی و صنایع جنبی صرفه جویی قابل ملاحضه ای خواهیم داشت.
منابع:
۱- گرداوری و تالیف سایت civiltech.ir
۲- www.epco-panel.com
۳- www.3dpaneel.blogfa.com
۴- www.esatlas.blogfa.com
www.zoomit.ir
پیدایش، منصور. فناوری ساختمان های بتنی۴۹۲/۴. شرکت چاپ و نشر کتاب های درسی ایران، ۱۳۹۲. شابک ۹۶۴-۰۵-۱۳۴۶-۶.
پنل سه بعدی و روش طراحی و ساخت آن در ساختمان
4