بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع:
بتن پیش تنیده
سال97
فهرست
فهرست 2
مقدمه 3
بتن پیش تنیده 3
مقایسه بتن پیش تنیده شده با بتن آرمه 4
مزایا و معایب بتن پیش تنیده 5
معایب : 5
فولاد: 6
مفتول ها: 6
کابل ها: 6
خوردگی فولاد بتن پیش تنیده 6
پیش کشیدن و پس کشید:. 7
تیرهای حمال پل: 7
مقاطع جعبه ای : 8
مقاطع مشبک : 8
مفاهیم پایه بتن پیش ساخته: 8
محصولات متداول بتن پیش ساخته : 9
خصوصیات واصول کلی سازه های پیش ساخته : 9
رعایت اصول اجرایی : 9
مزایای عمده روش های پیش ساخته سازی: 9
نقش استاندارد در تولید قطعات پیش ساخته : 9
قالب قطعات پیش ساخته: 9
خصوصیات ویژه بتن مصرفی در قطعات پیش ساخته : 10
بتن پیش تنیده 10
انواع بتن پیش تنیده: 10
انواع بتن: 11
بالا بتن نفوذ ناپذیر 11
آرمه معادل 11
قابلیت انعطاف پذیری در بتن پیش تنیده: 12
مزایای سقف بتنی پیش تنیده: 13
چگونگی عملیات تخریب بتن پیش تنیده 13
مقدمه
بتن پیش تنیده
پیش تنیدگی عبارت از ایجاد تنش داخلی در یک جسم است تا تنش را که به علت تاثیر نیروهای خارجی بوجود می آید به مقدار مورد نیاز خنثی کند یا به عبارت دیگر پیش تنیدگی به معنای ایجاد تنش های دائمی مخالف با تنش هایی می باشد که دراثر بارهای خدمت در سازه ایجاد خواهند شد. عمده ترین کاربرد پیش تنیدگی در بتن پیش تنیده است .
بتن که یکی از ارزانترین و عملی ترین مصالح ساختمانی است,مقاومت خوبی در برابر فشار دارد و تاب کششی کمی از خود نشان می دهد.بنابراین در ناحیه ای از بتن که بعد از بارگذاری تحت کشش قرار می گیرد, قبلا ایجاد فشار می کنند. این عمل, به اصطلاح"پیش تنیدن بتن" نامیده می شود.
بر اساس "آیین نامه ACI318- 95 " بتن پیش تنیده عبارت است از بتن سازه ای (ساختمانی) که جهت کاهش تنش های کششی بالقوه حاصل از بارها, در آن تنش های داخلی ایجاد شده است.
هدف اصلی از پیش تنیده کردن یک عضو بتنی محدود کردن تنش های کششی و ترکهای ناشی از لنگر خمشی تحت تاثیری بارهای وارده درآن عضو می باشد.
پیش تنیدگی اصلی عمومی است که در موارد دیگر نیز مورد استفاده قرارمی گیرد. یک چرخ دو چرخ یک مثال از پیش تنیدگی را نشان می دهد: لاستیک چرخ دوچرخه بسیار نرم است و سیمهای داخل آن بسیار بلندتر است, به طوری که تحت نیروی فشار امکان کمانش آنها وجود دارد. ولی هم لاستیک و هم سیمها در مقابل کشش مقاوم اند, پس لاستیک چرخ را پراز باد می کنند و در سیمها کشش قبلی ایجاد می کنند.
تاریخچه
مصریها در 5000 سال پیش, در ساختن قایقهایشان از خاصیت پیش تنیدگی استفاده می کردند. بدین ترتیب که, برای اتصال چوبهای بدنه قایق, تیغهای آهنی گرم به کار می بردند تا بعد از سرد شدن و انقباض آنها قطعات چوبی به هم فشرده شوند.
اولین کسی که ظاهراً توانست با ایجاد تنش فشاری در بتن مقاومت آن را تحت تاثیر لنگر خمشی افزایش دهد یک نفر آمریکایی به نام جکسون بود که اختراع خود را در سال 1886 به ثبت رسانید. دوسال بعد, در سال1888, دوهرینگ, مهندس آلمانی, با قرار دادن یک میله فولادی کشیده شده در داخل دال بتنی توانست اولین دال بتنی پیش تنیده را ایجاد کند. در سال 1896, مندل مهندسی اتریش اصل پیش تنیدگی را در تیر بتن پیش تنیده از فولاد معمولی با تنش اولیه 120 نیوتن بر میلیمتر مربع استفاده کرد و از افت ناشی از نشست و وارفتگی آگاهی نداشت, فولاد به زودی کشش اولیه خود را از دست داد و تیر تبدیل به بتن آرمه معمولی شد.
در سال 1939, امپرگر, مهندس اطریشی استفاده از بتن آرمه با پیش تنیدگی جزئی را پیش تنیده می شود, دارای آرماتورمعمولی (که در بتن مورد استفاده قرار می گیرد) باشد و قطعه در موقع بار سرویس نیز بار کششی تحمل بکند را مورد استفاده قرار داد.
در سال 1948, پروفسر آبلس انگلیسی اولین ساره بتن آرمه با پیش تنیدگی جزئی را در لندن بنا کرد.
در سال 1953, فدراسیون بین المللی پیش تنیدگی اولین کنگره خود را در لندن تشکیل داد. در چهارمین کنگره فدراسیون, که در سال 1962 دررم تشکیل شد قدمهای نوینی برای استفاده از بتن آرمه با پیش تنیدگی جزئی برداشته شد و کمیته مختلطی از فدراسیون بین المللی پیش تنیدگی (F. I. P) وکمیته اروپایی بتن (C. E. B) به وجود آمد که درآن چهارنوع سازه از بتن آرمه تا پیش تنیده شدن کامل تعیین شده است. این چهار نوع اساساً با مقدار ازدیاد طول نسبی دورترین تارکششی بتن و ترک خوردگی بتن کشش از هم متمایز می شوند.
نوع اول بتن پیش تنیده کامل که بتن تا بار سرویس نباید تنش کششی تحمل کند.
نوع دوم بتن آرمه با پیش تنیدگی جزئی است. تحت بار سرویس بتن می تواند تنش کششی داشته باشد- بشرطی که ترک نخورد- تحت بارهای دائم بتن نبایستی کشیده شود.
نوع سوم بتن آرمه پیش تنیده است. در نوع ترک خوردن بتن تحت بار سرویس امری عادی است, ولی عرض ترکها از1/. تا 3/. میلیمتر محدود شده اند. محدودیت آنها بر حسب آب و هوایی که قطعه در آنجا مورد استفاده قرار می گیرد و جنس فولاد به کار رفته است.
نوع چهارم بتن آرمه کلاسیک است.
استفاده از بتن پیش تنیده در ایجاد پلها و ساختمان ها و تمام سازه ها از حدود 50 سال پیش تا کنون در سطح وسیع متداول شده است. با توجه به عیوب مختلف فولاد( نا پایداری الاستیک نیمرخ های فلزی، خوردگی و زنگ زدگی، فزونی بهای تولید…) امروزه اغلب پلهای بزرگ از بتن پیش تنیده ساخته می شوند، اما برخلاف حالت بتن مسلح مصالح مصرفی جهت این پلها باید از کیفیت بسیار خوبی برخوردار باشند در بتن پیش تنیده نیز مانند بتن مسلح از بتن که دارای مقاومت بسیار خوب فشاری است و فولاد استفاد می شود اما بتن مسلح ترکیبی از بتن و فولاد است که در آن بتن در مقابل فشار و فولاد در مقابل کشش مقاومت می کند در حالی که در بتن پیش تنیده با انجام یک عمل مکانیکی بتن به تنهایی تنشهای کششی و فشاری ایجاد شده را تحمل می نماید.
برای طرح محاسبه قطعات پیش تنیده روش و ترتیب اجرای سازه باید دقیقا مشخص باشد زیرا مقادیر تنش های ایجاد شده در قطعات در حین اجرای سازه بسیار مهم و گاهی تعیین کننده می باشند. همچنین برخلاف حالت بتن مسلح بعد از بررسی پایداری سازه تغییر شکلهای کوتاه مدت و دراز مدت بتن و فولاد نیز باید به دقت مورد مطالعه قرار گیرند.
مصالح مصرفی در سازه های بتن پیش تنیده باید از کیفیت عالی برخوردار بوده و با دقت نیز مورد استفاده قرار گیرند با توجه به این که بتن در سن کم که مقاومت نسبتاً ضعیفی داشته و قابل تغییر شکل نیز می باشد تحت فشار فوق العاده زیادی قرار می گیرد باید کیفیت آن به مراتب از کیفیت بتن مصرفی در سازه های بتن مسلح بالاتر باشد همچنین فولاد نیز با توجه به اینکه تحت کشش فوق العاده زیادی قرار می گیرد (100تا 180 کیلو گرم بر میلی متر مربع ) باید مقاومت مناسبی داشته باشد بنابر این در زمان اجرای سازه مصالح مصرفی در بتن پیش تنیده تحت تنش های فوق العاده مهمی قرار می گیرند که عمل تنیدن آزمایش مناسبی برای کنترل کیفیت مصالح به کار رفته است.
مقاومت بتن در برابر فشار بالاست ولی در مقابل کشش ضعیف است. ایجاد پیش فشردگی در بتن با کابل های فولادی باعث می گردد بتن همواره در تنش فشاری باقی بماند و در نتیجه میزان باربری آن افزایش خواهد یافت. چون کابلها در حالت فشرده قرار دارند و نیروی کششی را به نیروی فشاری تبدیل می کنند و هیچ ضعفی در مقطع بتن ایجاد نمی کنند و بتن فقط تحت بارهای بسیار زیاد به کشش می افتد و ترک نمی خورد.
مقایسه بتن پیش تنیده شده با بتن آرمه
به علت اینکه فشار وارده از طرف کابلهای پیش تنیده به بتن بسیار زیاد است لازم است که مقاومت فشاری بتن مورد استفاده در یک ساختمان بتن پیش تنیده به مراتب بالاتر از مقاومت فشاری بتن مورد استفاده دریک ساختمان بتن آرمه باشد.
فولاد های نرم که معمولا در ساختمان های بتن آرمه به کار می رود برای ساختمانهای بتن پیش تنیده مناسب نمی باشد زیرا امکان کشیدن آن به حدی که بتواند جبران اتلاف تنش های پیش تنیدگی ناشی از انقباض و خزش بتن را بکند وجود ندارد.
بتن پیش تنیده یک جسم همگن و الاستیک می باشد و قبل از ترک خوردن بیشتر خاصیتی شبیه به فولاد را دارد تا یک جسم غیر همگن مانند بتن آرمه.
یک ساختمان بتن پیش تنیده کامل تحت تاثیر بارهای سرویس ترک نخواهد خورد در صورتیکه در یک ساختمان بتن آرمه از همان ابتدای بارگذاری ترکهایی در زیر تار خنثی بوجود می آید حتی اگر در اثر بارهای بیش از حد پیش بینی شده ساختمان بتن پیش تنیده ترک نخورد بعد از اینکه بارها از روی ساختمان برداشته شود ترکها بسته خواهد شد.
اگر در یک ساختمان بتن پیش تنیده تنش پیش تنیدگی در اثر بار وارده خنثی شود بتن پیش تنیده خاصیتی بسیار شیبه به بتن معمولی پیدا خواهد کرد.
در بتن پیش تنیده لنگر مقاوم به چند برابر افزایش می یابد اثر نیروی برشی 10/1 تا 5/1 تقلیل می یابد خمشی یعنی تغییر شکل به 3/1 می رسد .
در بتن پیش تنیده صرفه جوئی در فولاد به میزان 15 تا 20 درصد و در بتن به میزان 30 تا 50 درصد می باشد.
مزایا و معایب بتن پیش تنیده
مزایا:
یکی از مهمترین خواص ساختمانهای بتن پیش تنیده نداشتن ترکهای دائمی می باشد. این موضوع باعث تداوم بیشتر این امرخصوصاً در محیط هایی با گاز و زمین های مشکل ساز و همیچنین ساختمانهای دریایی بسیار حائز اهمیت می باشد. برتری بتن پیش تنیده نسبت به بتن آرمه جهت نداشتن ترک واضح است.
وزن ساختمانهای بتن پیش تنیده به مراتب از وزن ساختمانهای بتن آرمه معادل کمتر است زیرا اولاً چون از مقاومت تمام سطح مقطع بتن استفاده می شود میزان بتن لازم کمتر است, ثانیاً چون فولاد مصرفی دارای مقاومت زیادتری است معمولاً وزن فولاد لازم بین 5/1 تا 3/1 وزن فولاد معمولی معادل می گردد.
– خیز به طرف پایین تیرهای بتن پیش تنیده تحت اثز بارهای سرویس معمولاً بسیار کم می باشد.زیرا قبل از وارد آمدن بارهای سرویس تحت تاثیر نیروهای پیش تنیدگی مقداری خیز به طرف بالا در تیر به وجود آمده است که از شدت خیز به طرف پایین می کاهد.
– در ساختمانهایی بتن پیش تنیده قبل از وارد آمدن بارهای سرویس ساختمان بوسیله نیروی پیش تنیدگی به شدت بارگذاری شده و بتن و فولاد تحت اثر تنشهای زیادی قرای می گیرد و این خود یک نوع امتحان از نظر مطمئن بودن بتن و فولاد می باشد اگر چنانچه دراین مرحله, ساختمان از خود حالت غیر عادی نشان ندهد می توان مطمئن شد که تحت تاثیر بارهای سرویس نیز عیبی نخواهد کرد.
با تغییرات مقداری نیروی پیش تنیدگی می توان سازه را صلب و یا انعطاف پذیر کرد بدون اینکه مقاومت نهایی آن تغییری پیدا بکند.
واضح است که یک سازه انعطاف پذیر بیشتر خاصیت فنری و ارتجاعی داشته و می تواند قبل از اینکه در اثر ضربه گسیخته گردد مقدار قابل توجهی انرژی را جذب کند به همین ترتیب چنین سازه هایی تحت تاثیر بارهای زلزله و دینامیکی رفتاربهتری نشان می دهند. یک نمونه از چنین سازه هایی شمع های ضربه گیر اسکله ها می باشد, از همین طرف دیگر یک سازه بسیار صلب بهتر می تواند لرزش ها و نوسانات بسیارسنگین را تحمل کند.(برای مثال , فونداسیون موتورهای توربینی).
معایب :
– غالباً برای مهار کابل های پیش تنیدگی در دو انتها, احتیاج به وسایل مخصوصی می باشد.
– اجرای بتن پیش تنیده به نظارت و مهارت بیشتری احتیاج دارد که باعث بالا رفتن هزینه واحد عملیات خواهد شد.
– استفاده از اعضای پیش تنیده وقتی مقرون به صرفه است که امکان تولید سری و انبوه وجود داشته باشد.
– درشرایطی فعلی, با توجه به محدودیت های ارزی, امکان تولید سری و انبوه امکان پذیر نیست.
– در شرایط فعلی, با توجه به محدودیت های ارزی, امکان وارد کردن وسایل پیش تنیدگی به سادگی امکان پذیر نیست.
بتن مورد استفاده دربتن پیش تنیده دارای مقاومت بالاتر نسبت به بتن مصرفی در بتن تحت تاثیر تنش های فشاری بیشتری قرار می گیرد و افزایش سطح مقطع به منظور کم کردن تنش ها باعث افزایش وزن سازه و در نتیجه غیر اقتصادی بودن طرح می شود.
سیمان مصرفی نباید به هیچ وجه کلر داشته باشد, زیرا کلر ماده زنگ زننده بسیار خطرناکی برای فولاد کابلهاست. از سیمانی که مقاومت اولیه زیاد باشد(نوع 3) در موارد الزامی استفاده می کنند. سیمان نوع 3 به سرعت خود را میگیرد. وقتی ما ناچاریم پیش تنیدگی را در سن پایین تری انجام دهیم, از این نوع سیمان استفاده میکنیم.
فولاد:
فولاد های پیش تنیدگی به سه صورت مفتول, رشته یا کابل و میلگیرد های آلیاژ دار تولید می شوند. مشخصه مهم فولاد های پیش تنیدگی در مقایسه با میلگیردهای معمولی, نقطعه گسیختگی بسیار بالای آنها می باشد.
مفتول ها:
مفتول در کارها پس کشیده و پیش کشیده مورد استفاده قرار می گیرند. مفتول از نورد کم فولاد بلیت بصورت میلگیرد و سپس کشیدن سرد میلگیرد که با کاهش قطرآن همراه است, ساخته می شوند. در آمریکا مفتول ها طبق ASTM- A421 تولید و استاندارد می شوند.
کابل ها:
کابل ها از تابیده شدن تعدادی مفتول در دور یکدیگر ساخته می شوند که درزبان فارسی به آن مفتول بافته شده گفته می شود. معمول ترین نوع کابل 7 مفتوله می باشد که قطر اسمی آن در حدود 3 برابر قطر مفتول تشکیل دهنده آن است. کابل 7 مفتوله از تابیده شده 6 مفتول میانی ساخته شده و طبقASTM- A416 استاندارد می شود.
میلگیردهای آلیاژ دار: با اضافه کردن آلیاژهای مخصوص در هنگام تولید فولاد و سپس اصلاح سرد میلگیرد تولید می شود. در آمریکا میلگیردهای آلیاژ طبق ASTM-A722 استاندارد می شوند.
خوردگی فولاد بتن پیش تنیده
خوردگی فولادی که تحت تنش کششی زیاد قرار دارد با خوردگی یا زنگ زدگی معمولی فولاد متفاوت است. زنگ زدگی معمولی در اثر اکسیده شدن فولاد حاصله می شود که به طور تدریجی سطح مقطع مقاوم را کاهش می دهد, در نتیجه تنش افزایش می یابد تابه مقدار تنش گسیختگی می رسد. این عمل به تدریج صورت می گیرد و قابل پیش بینی است. بر عکس" خوردگی تحت کشش" پدیده ای ناگهانی است و گسیخته و شکننده درپی دارد. مقطع گسیخته شده تقریباً مسطح بوده و یک هلال خاکستری رنگ در مقطع دیده می شود. اگر تنش کششی فولاد کمتر از 4/. تنش نهایی باشد, خوردگی تحت کشش پیش نمی آید. در بتن تنیده تنش فولاد تزرگتر از 4/. تنش نهایی است.برای جلوگیری از خوردگی پیش تنیده باید آن را بخوبی محافظت کرد. در قطعات چسبنده, کابل باید بخوبی در داخل بتن قرار گرفته و اطرافش ملات ماسه و سیمان( که محیط قلیایی است) تزریق شده باشد و در قطعات غیر چسبنده, از کابل گالوانیزه مخصوص استفاده نمود.
مقاومت بتن در برابر فشار بالاست ولی در مقابل کشش ضعیف است. ایجاد پیش فشردگی در بتن با کابل های فولادی باعث می گردد بتن همواره در تنش فشاری باقی بماند و در نتیجه میزان باربری آن افزایش خواهد یافت. چون کابلها در حالت فشرده قرار دارند و نیروی کششی را به نیروی فشاری تبدیل می کنند و هیچ ضعفی در مقطع بتن ایجاد نمی کنند و بتن فقط تحت بارهای بسیار زیاد به کشش می افتد و ترک نمی خورد.
برای پیش فشرده یا پیش تنیده کردن بتن دو سیستم متفاوت وجود دارد.
پیش کشیدن و پس کشید:.
الف- پیش کشیدن :
تعداد زیادی از قطعات بتن پیش فشرده، از جمله دال های کف با این روش تولید می شوند. کابل ها را به صورت آزاد در داخل قالب قرار می دهند و با دستگاه مخصوص کشش لازم را وارد می کند. بتن ریزی را انجام می دهند و به کمک لرزاندن، هوای آن را تخلیه می کند و شرایط لازم برای انجام خودگیری سریع تر را فراهم می کنند. طول اضافی کابلها را که در دو انتها ثابت شده اند می برند و بتن را تحت فشار رها می سازند. مانند بتن مسلح پیش ساخته مقطع و محل قرارگیری کابل ها براساس بارهای محاسبه شده مشخص و رعایت می شود.
ب – پس کشیدن:
در روش پس کشیدن، کابل ها را در قالب کار، داخل غلاف هایی قرار می دهند، بتن ریزی را انجام می دهند. وقتی به اندازه کافی خود را گرفت دو سر کابل ها را به طرف بیرون می کشند. این کار به وسیله گره های مخصوص که به دو سر سیم ها بسته می شوند و پس از قطع شدن کشش محکم می شوند، انجام می گیرد. مزیت پس کشیدن بر پیش کشیدن این است که می توان آنها را خمیده کرد تا در مسیر تنش قرار گیرند. به این ترتیب می توان بتن را به شکلی ریخت که کمترین حجم ممکن را داشته باشد.
سقف های پیش تنیده به روش پس کشیده:
در این نوع از سقف ها که به صورت دال بتنی اجرا می شود به جای تیر ها و میلگرد های دال از کابلهای فولادی در داخل غلاف های مخصوص استفاده می کنند . کابلها را طبق محاسبه در فواصل معین شده قرار داده و سپس شروع به بتن ریزی سقف می نمایند بعد از 28 روز که بتن به مقاومت نهایی خود رسید کابلها را توسط وسیله ای مکانیکی می کشند تا در جای خود ثابت گردند سپس مواد مخصوصی را در داخل غلاف ها تزریق می نمایند تا کابلها به صورت ثابت در جای خود باقی بماند . اما نکته جالب این روش اجرای دهانه هایی با طول های 5/5 الی 12 متر می باشد.
تیرهای حمال پل:
فاصله و شکل تیرهای حمال طولی بستگی به شیوه اجرای پل دارد. در حالت استفاده از تیرهای پیش ساخته فاصله تیرهای حمال بین 5/2 تا 5/3 متر و در حالت استفاده از تیرهای در جا فاصله ذکر شده بین 3تا 5 متر می باشد. ضخامت دال پل (از بتن مسلح یا پیش تنیده) نیز متناسب با فاصله تیرهای حمال بین 16 تا 25 سانتی متر تغییر می کند در حالت ساخت درجا باید حتی المقدور در سادگی شکل تیرها کوشید لذا مقاطع Tشکل با ضخامت ثابت متداولاً مورد استفاده قرارمی گیرند در این حالت حداقل ضخامت جان با توجه به شرایط اجرائی برابر 25 سانتی متر می باشد گاهی نیز برای کاهش سطح مقطع و در نتیجه صرفه جوئی در مصرف بتن، مقطع جان را در جهت قائم متغیر ساخته و بدین ترتیب ضخامت ماکزیمم در قسمت تحتانی (برای قراردادن کابلها) در نظر گرفته می شود.
مقاطع جعبه ای :
این مقاطع از بتن مسلح ، بتن پیش تنیده فلزی بوده و شامل یک یا چند جعبه می باشد .
مقاومت پیچشی این مقاطع بسیار مطلوب بوده و در پلهای بزرگ یکسره ، با توجه به ممانهای خمشی منفی ایجاد شده به میزان وسیع مورد استفاده قرار می گیرند .
مقاطع مشبک :
در حالتی که ارتفاع تیرهای حمال جانبی پلها به علت اهمیت طول دهانه ، زیاد شود ، وبه منظور کاهش وزن مصالح مورد استفاده از تیرهای مشبک که غالباً فلزی بوده ، استفاده می شود .
مقاطع با تیرهای حمال IوT شکل فلزی ، بتن مسلح و بتن پیش تنیده .
مقاطع صفحه ای تو پر یا توخالی.
مقاطع با ارتفاع ثابت یا متغیر.
استفاده در یک پروژعه خاص(برج میلاد):
از آنجایی که پی برج چند منظوره تهران می بایست تحمل کلیه فشارهای ثقلی وارده و بارهای جانبی آن را داشته باشد و باتوجه به عدم امکان اعمال نیروهای کششی مهم به فولاد معمولی و تغییر شکل ناشی از انقباض و خزش بتن ، بتن مسلح پی برج مخابراتی تهران به تنهایی نمی توانست جوابگوی بارهای نیروی کششی کل مجموعه به علت ازدیاد بار مرده و ایجاد ترک در مقاطع بتنی باشد . برای رفع این معایب و صرفه جویی در مصرف مصالح (فولاد و بتن) و با در نظر گرفتن هزینه بیشتر فولاد نسبت به بتن و در حقیقت ، تبدیل نیروهای کششی بسیار زیاد به نیروهای فشاری و انتقال آن به بتن با ایجاد کمربندی در محیط خارجی پی برج (از شعاع 28 متر تا شعاع 33 متر ) ، از کابلهای پس کشیده استفاده شد. این کابلها در سه مجموعه در ارتفاعهای مختلف در نظر گرفته شد و دور تا دور پی را در بر گرفت .
مهمترین ویژگی سیستم کابل بندی فونداسیون برج مخابراتی تهران ، استفاده از کابل منحنی در این پروژه است. به عبارت دیگر ، مسیر کابلها در سیستمهای متداول پس کشیده ، انحنای بسیار کمی دارد ولی در این مورد هر رشته کابل ، انحنای بسیار زیادی دارد .
مفاهیم پایه بتن پیش ساخته:
بتن به علت ریخته شدن در اشکال هندسی متنوع قابلیت پیش ساختگی زیادی دارد . پیش ساختگی در بتن امکان صنعتی کردن ساختمان را به وجود می آورد . که در آن طراحی . تولید ونصب به صورت مهندسی در می آید
پیش ساختگی اجزای ساختمان قالبا به دو صورت انجام میگیرد :
1- پیش ساختگی در کارگاه نظیر خوابیده سازی و دال بالا رونده
2- پیش ساختگی در کارخانه که در آن برای تولید قطعات از تکنیکی نظیر خط تولید استفاده میشود
برای دستیابی کامل به منافع ذکر شده فوق در نتیجه استفاده از مصالح به صورت کاملا اقتصادی رعایت اصول زیر پیشنهاد میشود :
1- کاربرد موفق درنزد طرح سازه ای موثر واتصالات مناسب
2- اندازه و شکل قطعات با توجه به چگونگی تولید و نحوه اجرا تعیین میگردد
3- پانل های پیش ساخته نما دار میتوانند به عنوان پوشش وهم به عنوان اعضای باربر در سازه به کار رود
4- تاثیرات تعقیرات حجمی بتن ناشی از خزش و افت و تعقیرات درجه حرارت باید در همه سازها مد نظر قرار گیرد و بیشترین تاثیر دراقتصاد را تکرار قطعات پیش ساخته دارد بنابر این تا آنجا که میشود باید از قطعات تکراری و پیش ساخته استفاده شود
بتن جسمی فشرده و دارای جرم است و این خصوصیت جهت مقابله با نیرو های باد ومقاومت در برابر آتش سوزی و تعقیرات دمایی و بهبود خواص آکوستیکی مناسب است و همچنین جهت تعیین نیرو های مقاوم در مقابل واژگونی مناسب است
با توجه به طیف گسترده موارد استفاده و تطابق قطعات پیشنهادی با اهداف گوناگون و با قیمتی مناسب و قابل رقابت با جانشین های آن تولیدات میتواند ازحجم مصرف بسیار مطلوبی برخوردار شود به ویژه قطعات خاص که موارد مسکونی -اداری-بهداشتی -صنعتی وکشاورزی را شامل میشود
محصولات متداول بتن پیش ساخته :
1- تیر های با مقطع I شکل 2- تیر های جعبه ای 3- تیر های T شکل حبابی 4- تیر های مقطع T وارونه 5- تیر های L شکل 6- تیر های با مقطع ذوزنقه 7- دال های با مقطع مستطیل 8- ستون با مقطع مستطیل شکل یا مربع شکل
کاربرد ها :
1- پل ها 2- سازه ساختمان ها 3- ساختمان های اداری 4- سازه های پارکینگ 5- ساختمان های مسکونی 6- قطعات پیش ساخته نما 7- ساختمان های صنعتی وانبار 8- دیوار های بتنی وپیش ساخته 9- استادیوم ها ومیادین ورزشی 10- ساختمان ها با کاربری دیگر 11- سازه های زیر زمینی مانند تونل و مترو 12- سازه هایی مانند سازه های برق 13- تراورس های راه آهن و مخازن
خصوصیات واصول کلی سازه های پیش ساخته :
1- اجرای سریع 2- قابل اجرا در هر آب وهوایی 3- خواص حرارتی وصوتی قابل کنترل 4- مقاومت در برابر آتش وبهره مندی از دوام بالا 5- کیفیت قابل کنترل در قطعات تولید شده کارخانه ای 6- سطح جذاب ومتنوع (اشکال زیبا و و رنگ ها وسطح تمام شده مطلوب در قطعات پبش ساخته نما ) با پیش تنیده سازی نسبت های بالای دهانه با عمق کم وکارای موثر و صرفه جویی در استفاده از مصالح
رعایت اصول اجرایی :
1- تکرار قطعات 2- اتصالات دقیق 3- طراحی کارامد ومنطبق با سازه
مزایای عمده روش های پیش ساخته سازی:
1- افزایش عمر ساختمان 2- امکان تولید به صورت انبوه 3-کاهش زمان اجرای کار ساختمان 4- کاهش قیمت تمام شده به دلیل تولید انبوه 5- تعقیرات شرایط جوی مانند گرما و سرما تاثیری در تولید مصالح وقطعات پیش ساخته در محل کارخانه تولیدی ندارد 6- امکان کنترل کیفی و آزمایشات مد نظر 7- حمل مصالح پیش ساخته شده به محل ساختمان نه تنها باعث افزایش هزینه نمیگردد بلکه در اغلب موارد به صورت مجزا به طریقه ای سنتی نیز ارزان تر تمام میشود
نقش استاندارد در تولید قطعات پیش ساخته :
لازم به ذکر است که به دلیل متنوع بودن نوع قطعات استاندارد خاصی در خصوص قطعات پیش ساخته وجود ندارد تنها منابع استاندارد موجود در ایران آیین نامه شماره 185 طرح و محاسبه ساختمان های بتن آرمه و همچنین آیین نامه 519 بارگذاری میباشد که مورد استفاده قرار میگیرد استاندارد های بین المللی آن ASTMوRCI میباشد . ضمنا نشریه شماره 130 مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن تحت عنوان بتن واجرای آن نیز موجود است
قالب قطعات پیش ساخته:
این نوع قالب ها از نوع قالب های خاص میباشند و بر اساس طرح و نقشه قطعه طراحی وساخته میشوند
خصوصیات ویژه بتن مصرفی در قطعات پیش ساخته :
در روش پیش ساخته سازی بتن با اسلامپ صفر درون قالب ریخته میشود و مجموعه تحت ضربات وتکان های قائم با فرکانس کم قرار میگیرد تا جایی که بتن متراکم شود . سرعت ارتعاش در حدود 250 ضربه در دقیقه است . یتن حاصل از این روش با مقاومت بالا متراکم وبا خاصیت جذب رطوبت بسیار کم است
بتن پیش تنیده
سازه های بتن پیش تنیده به علت حذف بعضی از ستون ها و پایه ها ، امکان اجرای سازه با دهانه های وسیع
تر را
امکان پذیر ساخته و قابلیت سازه از نظر معماری را بالا می برد. به طور مثال سطح هیپربولوئید بتن پیش تنیده که
برای
پوشش سقف ساختمان های صنعتی با دهانه های 10 تا 18 متر ، سازه های فضایی و … به کار می رود از نظر
اقتصادی بسیار مقرون به صرفه و از نظر معماری زیبا است.
کاربرد بتن پیش تنیده: بتن پیش تنیده برای غلبه بر مشکل ترک خوردن در بتن آرمه است به کار
می رود.
بتن پیش تنیده برای اولین بار درسان فرانسیسکو در سال 1886به ثبت رسید. زمانی که یک قسمتی ساختمانی
پیش از حمل بار خدمات، متراکم شود پیش تنیدگی به وجود می آید برای جبران این گونه خسارتها از بتن پیش تنیده
استفاده میشود . بتن پیش تنیده به عنوان نسل سوم بتن معرف است. بتن پیش تنیده توسط فولاد مسلح کشیده
شده در یک جزء ساختمان به وجود میاید. مراحل بتن ریزی ، پیش تنیدگی می تواند به عنوان پیش تنیدگی بتن
و پس تنیدگی بتن تقسیم بندی شود. پیش تنیدگی بتن ، فولاد مسلح را پیش از بتن ریزی تحت کشش قرار می دهد
و پیش تنیدگی بتن نیز به پیوند ساخته شده بین فولاد مسلح کشیده می شوده و بتن سفت شده اعمال می شود.
در تکنیک پس تنیدگی فولاد مسلح یا تاندون بعد از بتن ریزی و بدست آوردن مقاومت مناسب کشیده می شود .
در پس تنیدگی تاندون های فولادی در بتن با مقاومت درست در حفره های محفوظ قرار داده می شود.
در اروپا به دلیل فقر فولاد ، بتن پیش تنیده به عنوان یک ماده سازنده مجاز بعد از جنگ جهانی دوم شناخته شده
است.
اولین ساختار بتن پیش تنیده در آمریکای شمالی،برای ساخت پل خاطره انگیز ، در سال 1951به پایان رسید.
این روزها با توسعه بتن پیش تنیده پل ها با دهانه های طویل ، ساختمان های بلند وبرجها ، . . . ساخته می شود.
پلهای ساخته شده بوسیله بتن پیش تنیده در اسپانیا در حال حاضر با دهانه اصلی 440 متر ساخته می شود.
برجهایی در کانادا تورنتو که با بتن پیش تنیده ساخته شده به ارتفاع 553 متر است.
انواع بتن پیش تنیده:
بتن پیش فشرده. بتن پیش تنیده. در یک تیرچه بتن آرمه کمتر از نیمی از
بتن تحت فشار قرار
می گیرد و ترک ها در کف تیرچه تحت بارگذاری کامل ایجاد میشود. زمانی که یک تیرچه بتن پیش تنیده می شود،
تمامی بتن متراکم می شود. مکان های خارج از مرکز فولاد مسلح در تیرچه ، خمیدگی به وجود می آورد. تیرچه
بتن پیش تنیده در اثر بارگذاری هموارتر می شود ، اما باز هم تمامی بتن متراکم نمی باشد و هیچ گونه ترکی بوجود
نمی آید. اضافه بر فقدان ترک ها ، عمل ساختاری در تیرچه های بتن پیش تنیده بسیار موثرتر از تیرچه های مسلح
معمولی هستند و همچنین از مواد کمتری نیز استفاده می کنند. اولین مرحله در پیش تنیدگی به این صورت
هست که رشته های پیش تنیده فولاد در عرض کف قالب بسط داده می شود. در مرحله بعد بتن در اطراف
رشته های کشیده شده و ریخته می شود و بتنها به رشته ها می چسبند. زمانی که رشته ها قطع می شوند،
بتن ها متراکم شده و تیرچه خمیده می شود.
انواع بتن:
بتن پس تنیده بتن پاششی بتن پیش تنیده بتن خود تراز بتن خود تراکم بتن با مقاومت
بالا بتن نفوذ ناپذیر
در پس تنیدگی طی عمل آوری بتن، بتن مجاز نمی باشد که به رشته های فولاد بچسبد. بعد از عمل آوری بتن ، رشته
ها به وسیله یک جک هیدرولیک ، تنیده شده و به انتهای تیرچه متصل می شود.
مزایای بتن پیش تنیده : نداشتن ترکهای دائمی در بتن پیش تنیده : یکی از مهمترین خاصیت سازه های
بتن پیش تنیده نداشتن ترک های دائمی است. این موضوع موجب دوام بیشتر این نوع سازه ها نسبت به سازه های
بتنی و بتن آرمه میبا شد . این امر به خصوص در مکانهاهایی با گازها و زمین های خورنده و همچنین سازه های
دریایی بسیار مورد اهمیت است. استفاده از بتن پیش تنیده بهتربودن نسبت به بتن آرمه در ساختمان تانکرهای آب
و مخازن به منظوره نداشتن ترک است .
وزن کمتر سازه بتن پیش تنیده: وزن سازه های بتن پیش تنیده به مراتب از وزن سازه های بتن
آرمه معادل
وکمتر است . به این دلیل که از مقاومت تمام سطح مقطع بتن استفاده می شود ، میزان بتن مورده نیاز کمتر است .
مورد بعد چون فولاد مصرفی دارای مقاومت بیشتری است ، معمولاً وزن فولاد لازم بین یک سوم تا یک پنجم وزن فولاد
معمولی معادل است.
نداشتن خیز به سمت پایین در بتن پیش تنیده: نداشتن خیز به طرف پایین تیرهای بتنی پیش تنیده
تحت
تاثیره بارهای معمولاً کم تر است. چون قبل از وارد آمدن بارهای سرویس ، تحت تاثیر نیروهای پیش تنیدگی مقداری
خیز به سمت بالا و در تیر نیز به وجود می آید، که از شدت خیز به سمت پایین کم می کند.
آزمایش سازه قبل از بارگذاری در بتن پیش تنیده: در سازه های بتن پیش تنیده قبل از وارد آوردن بارهای
سرویس ، سازه به وسیله نیروی پیش تنیده به شدت بارگذاری شده و بتن و فولاد تحت تاثیره قرار می گیرد ،
این یک نوع عرضیابی از نظر اطمینان داشتن به بتن و فولاد است.
قابلیت انعطاف پذیری در بتن پیش تنیده:
با عوض کردن مقداری نیروی پیش تنیدگی می توان سازه را آسان و یا
انعطاف پذیر کرد ، بدون اینکه مقاومت نهایی آن تغییرکند.
اقتصادی بودن سازه بتن پیش تنیده: سازه های بتن پیش تنیده معمولاً برای دهانه های بزرگ و بارهای سنگین
بتن آرمه اقتصادی تر استفاده میشود.
دو روش برای پیش تنیده کردن اعضای بتنی معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد.
الف) بتن پیش تنیده پیش کشیده Pretensined Prestressed Concrete : روش پیش کشیدن همانگونه که از اسم آن پیداست، با کشیدن کابل پیش تنیدگی قبل از عملیات بتن ریزی و اجرای بتن روی کابل تحت کشش انجام می شود، در این روش ابتدا کابل پیش تنیدگی در بستر قالب بندی بتن از یک انتها توسط گیره Anchorage مهار می گردد و از انتهای دیگر توسط جک کشیده می شود. در ادامه پس از گیرش اولیه بتن و دست یابی به مقاومت مورد نظر کابل پیش تنیدگی به تدریج رها می شود و نیروی پیش تنیدگی به عضو بتنی منتقل می گردد.
ب) بتن پیش تنیده پس کشیده Post-tensioned Prestressed Concrete : این روش با کشیدن کابل پیش تنیدگی پس از عملیات بتن ریزی و گیرش بتن انجام می شود. این روش به دو صورت چسبیده Bonded و غیرچسبیده Unbonded اجرا می گردد.
روش چسبیده Bonded: در این روش ابتدا در مرحله قالب بندی بتن، غلاف ها در داخل عضو بتنی کار گذاشته می شوند، که کابل پیش تنیدگی در داخل آنها قرار داده می شود.
سپس عملیات بتن ریزی عضو بتنی با غلاف داخلی آن انجام می شود.
معمولاً غلاف ها(Conduits or Duct) به صورت دندانه دار می باشد تا پیوستگی لازم کابل پیش تنیدگی با بتن از داخل و خارج غلاف مهیا گردد.پس از گیرش بتن کابل پیش تنیدگی در یک انتها توسط گیره (مهار) مهار می گردد و توسط جک کشیده می شود. پس از اتمام عملیات کشش در داخل غلاف ها دوغاب سیمان تزریق می گردد. این حالت را کابل پیوسته Bonded می نامند. در این حالت نیروی پیش تنیدگی از طریق تنشهای پیوستگی بین بتن و کابل پیش تنیدگی به عضو بتنی منتقل می گردد.
روش غیرچسبیده Unbonded: در این روش در داخل غلاف هیچگونه دوغابی تزریق نخواهد شد، در واقع هر استرند دارای غلافی از جنس پلی اتیلن متراکم می باشد و کابل داخل غلاف بوسیله گریس آغشته گردیده است. یکی از مهمترین مزایای روش Unbonded نسبت به روش Bonded امکان افزایش نیروی پیش تنیدگی پس از گذشت یک مدت زمان و عملکرد اتلاف تنش ها می باشد. به عبارت دیگر در این حالت امکان تنظدر سالهای اخیر برای افزایش ظرفیت برشی تیرهای عمیق از روش پیش تنیدگی و یا تقویت با CFRP استفاده شده است و اثر همزمان پیش تنیدگی و مقاوم سازی تیر عمیق مورد بررسی قرار نگرفته است. در این مقاله به مطالعه آزمایشگاهی رفتار تیرهای عمیق دو سر ساده در حالات مختلف پرداخته شده و رفتار آنها در مقایسه با تیرهای عمیق معمولی، تیرهای عمیق پیش تنیده و تیرهای عمیق مقاوم شده با CFRP مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا 10 تیر عمیق با نسبت دهانه به ارتفاع 2 ساخته شده و تا نقطه خرابی تحت بار تک نقطه ای قرار گرفته اند. نتایج حاصل از تحلیل داده های آزمایشگاهی نشان می دهد که اگر تیرهای عمیق ساده و پیش-تنیده با ظرفیت برشی یکسان، با آرایش مناسبی از CFRP تقویت شوند، تیر عمیق پیش تنیده تقویت شده شکل پذیری بیشتری داشته و مقاومت نهایی آن حدود 7% بیشتر از تیر عمیق ساده تقویت شده خواهد بود. برای تحلیل تیرها از روشهای موجود استفاده شده ولی هیچکدام از روشهای موجود رفتار تیرهای آزمایش شده در این تحقیق را نمی توانند به درستی پیش بینی کنند.یم مجدد نیروی پیش تنیدگی کابل پس از گذشت یک مدت زمان وجود دارد
ر این سقف ها به دلیل افزایش سطح مقطع موثر فشاری بتن، ضخامت دال کاهش یافته و علاوه بر کاهش وزن امکان اجرای دهانه های بلند فراهم می گردد، از سوی دیگر با پیش تنیده نمودن مقطع و کاهش و یا حذف عمق ناحیه کششی بتن، ترک خوردگی و توسعه ی آن در مقطع بتنی، کاهش یا حذف می شود و در نتیجه دوام مجموعه و مقاومت آن در محیط های خورنده افزایش می یابد. در این سیستم به دلیل کاهش ضخامت سقف، علاوه بر کنترل تنش های خمشی و برشی و تغییر شکل ها، کنترل برش پانچ در محل اتصال دال به ستون نیز اهمیت دارد.
مزایای سقف بتنی پیش تنیده:
1-نداشتن ترکهای دائمی یکی از مهمترین خواص سازه های بتن پیش تنیده می باشد. این موضوع باعث دوام بیشتر این نوع سازه ها نسبت به سازه های بتنی و بتن آرمه می شود . این امر به خصوص در محیط هایی با گازها و زمین های خورنده و همچنین سازه های دریایی بسیار اهمیت دارد . برتری بتن پیش تنیده نسبت به بتن آرمه در ساختمان تانکرهای آب و مخازن به جهت نداشتن ترک واضح می باشد .
2-وزن کمتر سازه وزن سازه های بتن پیش تنیده به مراتب از وزن سازه های بتن آرمه معادل کمتر می باشد . اولاً چون از مقاومت تمام سطح مقطع بتن استفاده می شود ، میزان بتن لازم کمتر است . ثانیاً چون فولاد مصرفی دارای مقاومت زیادتری است ، معمولاً وزن فولاد لازم بین یک سوم تا یک پنجم وزن فولاد معمولی معادل می گردد .
3-نداشتن خیز به سمت پایین خیز به طرف پایین تیرهای بتنی پیش تنیده تحت اثر بارهای سرویس معمولاً بسیار کم می باشد . زیرا قبل از وارد آمدن بارهای سرویس ، تحت تاثیر نیروهای پیش تنیدگی مقداری خیز به طرف بالا در تیر به وجود آمده است ، که از شدت خیز به طرف پایین می کاهد .
4-تست سازه قبل از بارگذاری در سازه های بتن پیش تنیده قبل از وارد آمدن بارهای سرویس ، سازه به وسیله نیروی پیش تنیدگی به شدت بارگذاری شده و بتن و فولاد تحت اثر تنش های زیادی قرار می گیرد ، و این خود یک نوع امتحان از نظر مطمئن بودن بتن و فولاد است.
5-قابلیت انعطاف پذیری با تغییر مقداری نیروی پیش تنیدگی می توان سازه را صلب و یا انعطاف پذیر کرد ، بدون اینکه مقاومت نهایی آن تغییری نماید.
6-اقتصادی بودن سازه سازه های بتن پیش تنیده معمولاً برای دهانه های بزرگ و بارهای سنگین اقتصادی تر از سازه های بتن آرمه است .
7-انعطاف پذیری در معماری سازه های بتن پیش تنیده به دلیل حذف بعضی از ستون ها و پایه ها ، امکان اجرای سازه با دهانه های بزرگتر را امکسه مدل برای شبیه سازی انتقال نیروی پیش تنیدگی از فولاد به بتن در عناصر بتن پیش کشیده توسعه یافت. اولی، یک مدل تحلیلی مبتنی بر نظریه ی استوانه ی دیواره ضخیم است و خواص مواد خطی هم برای فولاد و هم بتن را بررسی میکند. دومی، یک مدل عنصر محدود متقارن محوری (FE) با خواص مادی خطی است؛ برای اثبات مدل تحلیلی بکار میرود. مدل سوم، یک مدل FE غیر خطی سه بعدی است. این مدل، رفتار پسا ترک خوردگی بتن، هم چنین چروکیدگی بتن و زمان رهاسازی پیش تنیده را بررسی میکند. این مقاله یک مطالعه ی پارامتری را برای نشان دادن اثر قطر فولاد پیش تنیده، پوشش بتن، مقاومت بتن ، پیش تنیدگی اولیه، اندازه مقطع، زبری سطحی فولاد پیش تنیده، زمان رهاسازی پیش تنیده و طول عضو روی انتقال تنش در عناصر بتنی پیش کشیده می پردازیمان پذیر ساخته و قابلیت سازه از نظر معماری را افزایش می دهد
چگونگی عملیات تخریب بتن پیش تنیده
بتن پیش تنیده (prestressed concrete) شیوه ای است که به منظور مقاوم سازی هر چه بیشتر بتن بکار می رود و از این نوع بتن معمولا در پایه پلها، اسکله ها و پارکینگ های طبقاتی استفاده می شود و معمولا در مواقعی که بتن نیاز به تحمل وزن یا بار اضافی داشته باشد از این شیوه جهت افزایش مقاومت حداکثری بتن استفاه می شود. در کل بتن از جمله مصالح ساختمانی مقاوم می باشد اما به علت عدم مقاومت در برابر کشش نمی توان از آن استفاده نمود حال آنکه با این روش می توان از بتن در برابر کشش نیز محافظت و با استفاده از این شیوه در بسیاری از فضاها مورد استفاده قرار داد. گذر زمان و برخی مشکلات همچون عدم بتن ریزی صحیح در بتن پیش تنیده گاهی نیاز به تخریب بتن را بیش از پیش به حالت الزام در می آورد لذا با توجه به شرایط بتن پیش تنیده عملیات تخریب قابل اجرا می باشد. در این مقاله چگونگی عملیات تخریب بتن پیش تنیده را مورد بررسی قرار می دهیم.
تخریب بتن پیش تنیده
تخریب بتن پیش تنیدهدر بتن پیش تنیده عملیات مقاوم سازی با عبور میلگرد از درون لایه های بتنی به انجام می رسد و پس از شکل گیری بتن در صورت نیاز به تخریب وجود میلگرد ها درون بتن عملیات تخریب را دشوار می نماید. تخریب این نوع از بتن با استفاده از تجهیزات مرسومی همچون چکش بادی سبب ایجاد شکست و آسیب به میلگرد ها شده و خطرات بسیاری همچون سستی بتن و فرو ریختن ناگهانی را به دنبال خواهد داشت. بدین منظور امروزه از جمله خدمات تخصصی قابل ارائه یک شرکت خدماتی نظافتی معتبر تخریب بتن پیش تنیده می باشد که با استفاده از دستگاه کارواش صنعتی و با استفاده از تکنولوژی آب فوق فشار قوی عملیات تخریب بتن را به انجام می رساند. با استفاده از این تجهیزات آرماتورها یا میلگرد ها سالم مانده و دچار شکست و خوردگی نمی شوند و با انجام عملیات تخریب هر بخش هیچگونه آسیبی به سایر قسمتهای سطوح بتنی وارد نخواهد شد.
کاربرد بتن پیش تنیده
تخریب بتن پیش تنیدهبتن پیش تنیده در صنعت ساختمان سازی کاربردهای فراوانی دارد، از مهم ترین کاربرد این نوع از بتن در صنایع پل سازی، سدسازی، پارکینگ های طبقاتی وسیع، اسکله ها، سقف های بتنی و در بسیاری از ساختمان های تجاری-اداری که امکان نصب ستون نباشد از این نوع از بتن که دارای مقاومت بیشتری است استفاده می گردد.
بتن پیش تنیده پس کشیده
تخریب بتن پیش تنیدهنوعی دیگر از بتن پیش تنیده، بتن پیش تنیده پس کشیده می باشد و این نوع بتن با خارج کردن کابل ها از داخل بتن پیش تنیده سفت شده ساخته می شود. نیروی ایجاد پیش تنیدگی توسط دو عدد گیره که در بخش انتهایی سازه ها قرار می گیرد به بتن انتقال می یابد. فولاد نباید به بتن چسبیده باشد زیرا نمی توان آن را از بتن کشید و بیرون آورد. کابل ها (میلگردها ) را همیشه قبل یا بعد از بتن ریزی در داخل بتن ها قرار می دهند، این امر توسط نیروی انسانی به انجام می رسد. تخریب این نوع سازه نیز به شیوه ی تخریب بتن پیش تنیده و با کمک آب فوق فشار قوی امکان پذیر می باشد.
انجام عملیات تخریب بتن از جمله امور تخصصی است که امروزه توسط شرکت خدماتی نظافتی معتبر قابل ارائه می باشد و همانطور که گفته شد نتایج مطلوبی به ارمغان می آید.
منابع:
https://www.mohandesomran.com/prestressed-concrete/
Error! Hyperlink reference not valid.
https://www.prozhe.com
//applications-of-post-tensioning
http://onlinecivilforum.com/site/index.php/
pg. 14