زیبایی پوست و مو با گیاهان دارویی
با توجه به آسیب زیاد روش های شیمیایی که برای زیبایی پوست و مو صورت می گیرد، استفاده از درمان های گیاهی معقولانه تر است.
زیبایی همیشه در سالنِ آرایشگاه به وجود نمی آید، بلکه می تواند خانگی باشد. با توجه به آسیب هایِ زیادِ اعمالِ شیمیاییِ زیباییِ پوست و مو که در آرایشگاه ها صورت می گیرند، استفاده از درمان های گیاهی بسیار رایج شده است. پوست و مویِ زیبا می تواند از طریقِ استفاده طبیعی از گیاهان نیز به دست بیاید. استفاده منظم و همیشگی از درمان های زیباییِ گیاهی می توانند بدونِ هیچ آسیبی پوستتان را درخشان و مو هایتان را نرم و براق کنند. آیا دوست دارید این دستورالعمل های زیبائی گیاهی را در خانه خود امتحان کنید؟ این مقاله را بخوانید و در موردِ آن ها بیشتر بدانید.
گیاهانی که زیبایی شما را بیشتر می کنند
نیازی نیست که در موزه ها و باغ هایِ خاص به دنبالِ این گیاهانِ شگفت انگیز و جادویی بگردید؛ این گیاهان، رایج ترین گیاهانی هستند که شما در اکثرِ روزهایِ زندگیتان از آن ها استفاده می کنید. اما می توانید هم اکنون آن ها را برایِ درست کردنِ کرم ها و لوسیون هایِ خود موردِ استفاده قرار دهید و بهره نهایی که از این کار می برید این است که ظاهرِ خود را به شیوه ای طبیعی و بی ضرر بهتر می کنید. در اینجا به معرفیِ چند گیاه می پردازیم که می توانند پوست و مویِ شما را سرزنده و درخشان کنند:
برگ های نعنا: آبِ نعنا یک پاک کننده گیاهی فوق العاده است. و همین طور التهاب، کهیر و گرما را از پوست می زداید و به عمرِ جوش های پوستی پایان می دهد. روغنِ نعنا یک ماده ضدعفونی کننده است. نعنا به آرام کردنِ پوست کمک کرده و عفونت ها و خارشِ پوست را درمان می کند. از نعنا به عنوانِ یک درمانِ خانگی برای گزیدگیِ حشراتی مانندِ پشه، زنبور عسل، زنبور هایِ غیر عسلی یا بال نازک و انواعِ حشراتِ ریزِ دو باله استفاده می شود و این به دلیلِ خواصِ ضد التهاب و فرونشاننده آن است.
انگور فرنگی: انگور فرنگی التیام بخشِ بسیاری از بیماری هاست. ۵۰ میلی لیتر آبِ انگور فرنگی را با ۵۰ میلی لیتر آبِ لیمو مخلوط کنید.؛ این مخلوط را به عنوانِ یک شامپو رویِ پوستِ سرتان قرار دهید. این آبمیوه تازه فولیکول هایِ مو را تقویت کرده و از ریزشِ مو جلوگیری می کند.
شنبلیله: ۵۰ گرم شنبلیله بردارید و اجازه بدهید که در طولِ شب در آب خیس بخورد؛ سپس شنبلیله خیس خورده را بکوبید و آن را با مقداری کشک مخلوط کنید؛ این مخلوط را رویِ سرتان بگذارید و اجازه بدهید تا ۱ ساعت رویِ آن باقی بماند. پس از آن مو هایتان را با شامپویِ همیشگیِ خود بشویید. این کار موخوره را درمان کرده و ریشه مو هایتان را تقویت می کند. همچنین از ریزش مو جلوگیری می کند و موجبِ رشدِ سریع ترِ مو هایتان می شود.
برگِ حنا: حنا رازی در پشتِ مو هایِ قوی و زیباست. این گیاه به درمانِ طاسی کمک می کند. مخلوطِ روغنِ خردل با حنا رشدِ مو را افزایش داده و طاسی را درمان می کند. ۲۵۰ میلی لیتر روغنِ خردل بردارید و آن را با ۶۰ گرم برگِ حنا مخلوط کنید، سپس این مخلوط را جوشانده و پس از خشک شدن از یک صافی (یک پارچه نخی) رد کنید. این روغن درمانِ موثری برای افزایش رشد موهاست.
دانه های زیره سیاه: برایِ داشتنِ موهایِ درخشان و سالم، ناخن هایِ زیبا و بلند و پوستی نرم، می توانید از دانه هایِ زیره سیاه که به صورتِ روغن و یا کپسول وجود دارد بهره ببرید. این گیاه همچنین در درمانِ مشکلاتِ پوستی نظیرِ آلرژی ها، جوش ها و دمل ها، سوریاس و اگزما موردِ استفاده قرار می گیرد.
برگِ کاری: برگِ کاری در صورتی که به همراهِ روغنِ نارگیل رویِ سر گذاشته شود، ریزشِ مو را کنترل می کند. زیبایی و بافتِ مو هایتان با استفاده منظم و مداوم از این راهکارِ درمانی، بهبودِ قابلِ توجهی خواهد یافت.
گیاه اقاقیا: این گیاه یک دارویِ موثر است که برایِ تقویت و نرم کردن موی سر موردِ استفاده قرار می گیرد. این گیاه رشدِ مو را تقویت کرده و سرعتِ آن را افزایش می دهد. گیاهِ اقاقیا همچنین از موخوره و ریزشِ مویِ بیش از اندازه جلوگیری می کند. در صورتی که این گیاه به همراهِ آبِ انگور فرنگی و پودرِ حنا بر رویِ سر گذاشته شود، فواید بیشماری خواهد داشت.
گیاهان دارویی مفید برای پوست
مجموعه: داروهای گیاهی و طب سنتی
یکی از پزشکان گیاهان دارویی مفید برای پوست را به شرح زیر نام می برد:آواکادو ، آویشن ، اسیدهای گیاهی ، انگور ، بابونه ، بادام ، بادام زمینی ، پنیرک ، توت فرنگی ، جو دو سر، حنا ، خارمریم ، ختمی ، زیتون ، شنبلیله ، شیرین بیان ، شاهتره ، صبرزرد ، عسل ، گزنه ، ماست ، همیشه بهار و هویج.
در متن پایین تعدادی از گیاهان دارویی مفید برای بهبود و رفع برخی عوارض پوستی را بیان می کنیم که تعدادی با هم و تعدادی به تنهایی استفاده می شوند.
این نکته ی خیلی مهم را باید متذکر شویم که بیان موارد استفاده ی این گیاهان دارویی، تنها بر اساس وظیفه اطلاع رسانی سایت می باشد و به هیچ عنوان به معنای تجویز یا تکذیب مورد درمانی ذکر شده نمی باشد.
1- خارش پوست
الف) عصاره گیاه شاهتره، اسانس برگ گیاه برگ بو، روغن اسطو خودوس و اسانس نعناع، هر کدام به تنهایی برای رفع خارش پوستی مفیدند که می توانید آن ها را به قسمت خارش دار بمالید.
ب) 4 تا 6 گرم مغز بادام شیرین و 4 تا 6 گرم مغز بادام تلخ را با 60 گرم قند بسایید و حاصل را با دو لیوان آب مخلوط کنید. در نتیجه نوعی شیر بادام به صورت امولسیون به دست می آید که باید آن را در مدت 24 ساعت به موضع خارش دار بمالید.
ج) یک قسمت گل حلوا را با یک قسمت ریشه انجبار و یک قسمت درمنه به مدت پنج دقیقه بجوشانید (منظور از قسمت، نسبت مواد به هم می باشد). سپس جوشانده را صاف کنید. حاصل صافی را پس از سرد شدن روزی دو تا سه بار به محل خارش دار بمالید.
د) برگ سنا، پوست هلیله زرد، مدرسنگ و سفیداب قلعی (از هر کدام یک قسمت) را بکوبید و با 20 قطره روغن گل سرخ و 20 قطره روغن بنفشه مخلوط کنید. سپس مخلوط حاصل را روی محل مورد نظر قرار دهید.
2- دمل و زخم
کتیرا، تخم مرو، تخم کتان، گل بابونه و گل ختمی (از هر کدام یک قسمت) را بکوبید و با دو لیتر شیر مخلوط کنید و روی حرارت قرار دهید تا بپزد. ماده ی حاصل را چند نوبت به موضع مورد نظر بمالید.
3- اگزما و جوش های صورت
2 تا 4 گرم گیاه گلدار بنفشه سه رنگ را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزی سه بار، هر بار یک فنجان میل کنید.
توجه : در مصرف خارجی از دم کرده آن می توان جهت پاک کردن زخم های عفونی و ناراحتی های پوستی نیز استفاده کرد.
4- شکاف پاشنه پا و ناراحتی های پوستی
2 تا 4 گرم اسانس و گل بابونه اصلی را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به محل ناراحتی پوستی بمالید.
5- اگزما و زخم های پوستی
الف) 2 تا 4 گرم پوست بلوط را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و موضع مورد نظر را با آن شستشو دهید.
ب) گیاه تازه علف چشمه را له کرده و به صورت ضماد بر روی موضع قرار دهید.
6- قارچ های پوستی
الف) مقداری تخم شنبلیله را بکوبید و با آب مخلوط کنید تا به شکل خمیر درآید. سپس آن را روی محل مورد نظر قرار دهید.
ب) 10 تا 20 گرم حنا را در دو لیوان آب جوش حل کنید و مدت نیم ساعت صبر کنید. سپس آن را بدون صاف کردن به موضع قارچی بمالید و مدت نیم ساعت روی پوست باقی بگذارید. در انتها موضع را با آب گرم شستشو دهید.
7- جوش و ورم پوست
100 گرم ریشه زنجبیل شامی را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به صورت لوسیون یا کمپرس گرم استفاده کنید.
8- محافظت پوست و رفع شکنندگی آن
4 تا 6 گرم شیره تازه گل همیشه بهار را با 600 گرم کره یا چربی دیگری مخلوط کنید. سپس به موضع مورد نظر بمالید.
این گیاه دارویی همچنین برای التیام زخم های سطحی بدن ، سوختگی ، سرمازدگی ، رفع دانه های پوستی و اگزما توصیه شده است.
9- تحریکات آلرژیکی پوست
3 تا 5 گرم روغن مغز بادام را به موضع مورد نظر بمالید.
10- کوفتگی و التیام پوست
5 تا 10 گرم همیشه بهار کوهی را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به محل بمالید.
11- زخم های پوستی
5 تا 10 گرم ریشه سمفیتون (کنسود طبی) را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به موضع مورد نظر بمالید.
12- التیام دهنده و نرم کننده پوست
روغن بادام شیرین را به موضع مورد نظر بمالید.
این گیاه دارویی در موارد زیر نیز استفاده می شود:
– التهاب های سطحی بدن
– سوختگی ها
– ضد خارش در سرخک و مخملک
– تسکین دهنده اگزما
روغن آووکادو:
سرشار از ویتامین ها و مواد چربی است ، در بسیاری از کرم های زیبایی مخصوصاً کرم خاص پوست های خشک استفاده می شود. آن را به تنهایی یا همراه با روغن های دیگر از جمله روغن کنجد می توان به کار بست.
پس از پاک کردن آرایش صورت ، می توانید پوست صورت خود را با گوشت له شده آووکادو ی کاملاً رسیده بپوشانید . ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آرامش کامل استراحت کنید و بگذارید روی صورتتان بماند .
● آویشن:
دم کرده تند و خوشبوی آویشن با ریختن یک مشت آویشن تازه و اکلیل کوهی در یک لیتر آب برای پوست صورت بسیار مفید و شاداب کننده است .
● اسطوخودوس:
اگر چند قطره اسانس اسطوخودوس را به دست و پا بمالند برای جلوگیری از عرق کردن بسیار مناسب است . همچنین همین اسانس می تواند از پوسته شدن پوست های سوخته در اثر آفتاب جلوگیری کند .
دم کرده ۲۰ گرم برگ تازه ی بنفشه ی معطر در ۲۵۰ گرم شیر جوشان ، اثر نرم کنندگی پوست دست و صورت را دارد، این محلول علاوه بر ایجاد طراوت و شادابی موجب سفید شدن پوست نیز می شود
● بنفشه:
پوست هایی حساس بیش از هرچیز از لوسیون دم کرده بنفشه بهره می برند . ۳۰ گرم گیاه را به مدت تقریبی یک ربع ساعت در یک لیتر آب جوش بریزید، صاف کنید و بگذارید کمی بماند و سپس به صورت کمپرس ولرم روی پوست صورت قرار دهید.
با دم کردن مشتی برگ خشک گل بنفشه در یک لیتر شیر جوش به مدت دو تا سه دقیقه می توان شیر نرم کننده ای برای صورت به دست آورد . این شیر همچنین می تواند برای سفیدی و نرمی دست به کار رود.
دم کرده ۲۰ گرم برگ تازه ی بنفشه ی معطر در ۲۵۰ گرم شیر جوشان ، اثر نرم کنندگی پوست دست و صورت دارد ( برگ ها را در شیر جوشان وارد کرده از گرما دور می نمایند ) این محلول علاوه بر ایجاد طراوت و شادابی موجب سفید شدن پوست نیز می شود.
● بومادران:
بومادران با روغن کنجد برای ساختن کرم های آفتابی محافظ پوست کاربرد فراوان دارد.
در تامین شادابی پوست صورت ، قسمت خوراکی پرتقال را ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی پوست صورت بگذارید. این عمل باعث استراحت پوست و جلوگیری از پیدایش چین و چروک و تامین شادابی آن می شود.
● سیب:
آب سیب بخصوص برای مبارزه با چین و چروک بسیار مناسب است . می توانید صبح و شب روی گردن و پوست صورت به آرامی ماساژ دهید . اما البته باید دقت کرد که به دلیل خطر اکسیداسیون درست پیش از استفاده ، آب میوه را آماده کنید . برای تکمیل این روش ، می توانید هر هفته از ماسک سیب پخته در شیر استفاده کنید. پس از پختن سیب را له کرده ، به صورت ولرم روی پوست بگذارید .
برای رفع التهاب پلک و استراحت چشمان خسته می توانید چند قاچ به تازه را مستقیماً روی موضع قرار دهید . البته باید پیش از این کار به را به دقت شست، برای بر طرف کردن چین وچروک می توانید لوسیونی به طریق زیر فراهم کنید و به کار برید . حدود ۱۵ روز به را در آب مخلوط با مختصری الکل بخیسانید.
پرتقال:
برای بستن منافذ باز شده و نرمی پوست ، می توان برش های نازک پرتقال را روی پوست های چرب گذاشت . این ماسک را باید حدود نیم ساعت حفظ کرد ، و ترجیحاً در آرامش مطلق دراز کشید.
همچنین با افزودن گلاب به آب پرتقال به میزان ثلث حجم آن ، لوسیون قابض خوبی فراهم می شود.
همچنین در تامین شادابی پوست صورت ، قسمت خوراکی پرتقال را ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی پوست صورت اثر می دهند . این عمل باعث استراحت پوست وجلوگیری از پیدایش چین و چروک و تامین شادابی آن می شود .
● سوسن:
پیاز سوسن در بر طرف کردن چین و چروک شهرت دارد . ۱۵ گرم آب پیاز سوسن را با هم وزن خود عسل و دو قاشق موم سفید آب شده مخلوط کنید . پیش از خواب به صورت خود بمالید.
● پنیرک:
از برگ گیاه پنیرک جهت تسکین تحریکات پوست و تامین لطافت آن به صور مختلف استفاده می شود . یکی از راه های ساده آن تهیه دم کرده از یک مشت برگ در یک لیتر آب جوش است. ( البته زمان دم کردن آن نباید از ۱۰ دقیقه تجاوز نماید ).
برای آرامش و نرمی پوست های حساس و ظریف می توان پوست صورت و حتی پلک ها را با محلولی که به طریق ذیل تهیه می شود به کار برد : یک مشت برگ پنیرک را به مدت ده دقیقه در یک لیتر آب جوش دم کنید . برای طراوت و درمان آفتاب سوختگی ، می توان روی مواضع سوختگی از لوسیونی استفاده کرد که به صورت ذیل تهیه می شود : ۵۰ گرم ریشه را در یک لیتر آب بجوشانید .
شقایق:
شقایق همراه با گیاهان دیگری از قبیل مریم گلی ، برای ساخت کرم های مخصوص حفظ و اصلاح پوست های چرب به کار می رود . دم کرده ۱۵ گرم گلبرگ در نیم لیتر آب به صورت صاف شده و سرد لوسیون خوبی برای حفظ پوست است . همچنین برای آرامش چشم های خسته یا تحریک شده بسیار سودمند است.
● انگور:
آب یک خوشه ی انگور را اگر با دست بگیرید و صبح و شب به صورت کمپرس روی پوست صورت بگذارید ، پوستتان شاداب و روشن می گردد . البته این آب باید درست پیش از استفاده تهیه شود . پس از ده دقیقه که روی پوست ماند ، به کمک آب باران یا آب معدنی آب بکشید.
همچنین آب انگور را به پوست مالیده و پس از خشک شدن آن ، با مقداری آب نیم گرم که محتوی کمی جوش شیرین می باشد صورت را شستشو داده که این عمل موجب طراوت ، شادابی و سفیدی پوست می گردد.
● کاج:
تاثیر استحمام با جوانه ی کاج برای بر طرف ساختن حالت های خستگی جسمی و عصبی شناخته شده است . همچنین خاصیت آن برای حفظ زیبایی و نرمی پوست . پنج تا شش مشت جوانه کاج را که خشک کرده اید ، به مدت ۳۰ دقیقه در ۵ تا ۶ لیتر آب بجوشانید . این محلول را در آب ولرم وان بریزید.
برای تقویت پوست سر و پر پشت کردن موی سر ، با دو سه مشت پر برگ گزنه ی له شده لوسیونی فراهم می آید که نتایج بسیار خوبی به بار می آورد
● تمشک:
پوست صورت ، ماسک شاداب کننده تمشک را بسیار می پسندد . مشتی تمشک کاملاَ رسیده را له کنید و میوه له شده را حدود ربع ساعت روی پوست بگذارید، پس از این مدت به کمک پنبه ای با آب باران یا آب معدنی آب بکشید.
برای درمان پوست های چرب می توان به طریق ذیل لوسیون قابضی فراهم آورد : ۲۰ تا ۲۵ گرم برگ تمشک وحشی را به مدت ده دقیقه بجوشانید . این جوشانده را صبح و شب به صورت لوسیون روی پوست صورت بمالید.
● توت فرنگی:
توت فرنگی که مقوی و شاداب کننده است به بازیافتن درخشندگی و نرمی پوست کمک می کند . همچنین برای بر طرف کردن چین و چروک پوست استفاده می شود .
یادآوری می کنیم که جز در موارد آلرژی نسبت به توت فرنگی ، می توان با له کردن پنج تا شش میوه رسیده ماسکی فراهم کرد و مستقیماً روی صورت گذاشت و حدود بیست دقیقه نگه داشت . پس از آن با آب معدنی یا آب باران تمیز که اندکی ولرم شده باشد آب بکشید.
گزنه:
برای تقویت پوست سر و پر پشت کردن موی سر ، با دو سه مشت پر برگ گزنه ی له شده لوسیونی فراهم می آید که نتایج بسیار خوبی به بار می آورد . شیره ی به دست آمده را در مقدار هم حجمش آب باید رقیق کرد و به صورت ماساژ آرام روی پوست سر به کار برد.
پوست های خشک یا حساس با لوسیون گزنه جان می گیرند . یک مشت گزنه ی تازه را بکوبید و در یک چهارم لیتر آب به مدت یک ربع ساعت دم کنید و به صورت کمپرس روی پوست صورت قرار دهید.
● جعفری:
از جعفری می توان لوسیون تقویتی خوبی تهیه کرد . ۱۰ تا ۱۵ گرم گیاه را به مدت ده دقیقه در نیم لیتر آب جوش دم کنید. صاف کنید و بگذارید سرد شود و به صورت کمپرس روی پوست صورت قرار دهید.
با افزودن کمی آب لیمو ترش به این لوسیون ، می توانید آن را برای بر طرف کردن لکه های بار داری به کار برید.
شستشوی صورت با جوشانده ی حاصل از یک مشت جعفری در نیم لیتر آب که به مدت ۵ دقیقه جوشیده باشد برای مدت یک هفته سبب روشن شدن رنگ پوست می گردد .
● خطمی:
پوست های حساس می توانند از خاصیت نرم کنندگی خطمی ( اُفی سینال )بهره گیرند . کافی است با جوشاندن مقدار اندکی برگ و گل خطمی در نیم لیتر آب به مدت ده دقیقه لوسیونی فراهم آورد . از این لوسیون برای آرامش پوست های حساس استفاده می شود.
شستشوی صورت با جوشانده ی حاصل از یک مشت جعفری در نیم لیتر آب که به مدت ۵ دقیقه جوشیده باشد برای مدت یک هفته سبب روشن شدن رنگ پوست می گردد
● گل گاو زبان:
برای پوست های خشک و شکننده ، می توان به طریق زیر لوسیون موثری آماده ساخت.حدود ربع ساعت ۲۰ گرم گل گاو زبان را در نیم لیتر آب جوش بجوشانید. این محلول را می توان مستقیماً به صورت لوسیون روی پوست به کار برد ، یا ترجیحاً به صورت کمپرس ولرم به مدت ده دقیه نگه داشت. از این لوسیون می توان مجدداً به مدت دو یا سه روز استفاده کرد ، به شرط آنکه در یخچال نگهداری شود.
● خیار:
خیار به خاطر خاصیت نرم کنندگی اش در صنعت لوازم آرایشی کاربرد فراوان دارد . در این صنعت چندین فراورده هست که از خیار به تنهایی یا همراه گیاهان دیگری از قبیل هوفاریقون که به خاطر خاصیت قبض شهرت دارد استفاده می شود . از خیار می توان به آسانی شیری فراهم کرد . دو خیار شسته و پوست کنده را ربع ساعتی در یک لیتر آب بپزید و در آب حاصل از پخته شدنش له کنید . به این شیر یکی دو قاشق روغن بادام شیرین اضافه کنید.
آب حاصل از پخته شدن خیار به تنهایی لوسیون فوق العاده ای برای شست وشوی پوست صورت است . همچنین با قرار دادن مستقیم حلقه های نازک خیار روی پوست صورت و گردن به مدت یک ربع ساعت ، می توان ماسک خوبی تهیه کرد.
● گل گندم:
دم کرده ای که از ۲۵ گرم گلبرگ گل گندم در نیم لیتر آب جوش به دست آمده باشد ، به صورت کمپرس ولرم روی پوست صورت ، تاثیر آرام بخش و نرم کننده ای دارد و جهت تقویت سلول های پوست صورت برای تامین نظافت و شادابی آن به کار می رود و ضمناً به صورت موثری از پیدایش چین وچروک جلوگیری می کند.
هویج:
برخی از مواد فعال هویج استفاده از آن را در صنعت لوازم آرایشی و برای منظورهای گوناگون توجیه می کند. بنابرا ین برای تغذیه و حفاظت پوست اطراف چشم و شقیقه ها ،بخصوص پوست های حساس ، پمادی را که مایه اصلی آن عصاره ی روغنی هویج و آفتاب گردان ، و جوانه ی گندم و فندق است به کار می برند.
اگر هویج را پیش از آب گرفتن در آب بجوشانند ، با مالیدن آب آن روی پوست ، رنگ پوست را روشن و مشکلات خاص پوست چرب را بر طرف می کند. مالش آب هویج به پوست سبب روشن شدن پوست و جلای آن گردیده و در لطافت و شادابی پوست موثر است.
گیاهان دارویی موثر در جلوگیری از ایجاد چروک و تقویت پوست
انسان همیشه جهت زیبایی چهره و اندام خود در جستجوی بهترین روش ها و درمان های ممکن بوده است. این تکاپو ابتدا با استفاده از مواد طبیعی (خاک، گل، گیاه و ……) شروع شده و امروز به مواد شیمیایی، ترکیبات سنتتیک، هورمون ها و بکاربردن صدها روش مختلف رسیده است.
زیان ها و اثرات سوء مواد آرایشی شیمیایی و سنتتیک بر کسی پوشیده نیست و روشن و مسلم است که بدست آوردن زیبایی از طریق بکار بردن گیاهان، سبزیجات و میوه ها در مقایسه با استفاده از مواد شیمیایی تا چه حد رجحان و مزیت دارد.
محصولات مختلف گیاهی و برخی از روش های استفاده از گیاهان:
1.خیسانده ها: گیاهانی برای تهیه خیسانده مورد استفاده قرار می گیرند که مواد موثره آن ها را بتوان به آسانی از طریق خیساندن در مایعی سرد استخراج کرد. مدت زمان لازم برای خیساندن گیاه در مایع مورد نظر بستگی به نوع گیاه و مایع مورد استفاده دارد. برای تهیه خیسانده ها اغلب از الکل رقیق یا سرکه استفاده می کنند. خیسانده ی گیاهان مورد استعمال درمانی و آرایشی دارد.
2. جوشانده ها: برای تهیه جوشانده از قسمت سخت گیاه مانند ریشه یا پوست استفاده می شود. برای این منظور مواد نامبرده را با مقدار کافی آب سرد مخلوط می کنند و حدود بیست دقیقه می جوشانند و سپس صاف می کنند. مزه ی جوشانده هایی را که موارد استعمال درمانی دارند و از راه دهان مصرف می شوند، در صورت لزوم می توان با شکر یا عسل شیرین کرد.
3.دم کرده ها: برای تهیه دم کرده باید از ظروف لعابی سالم یا ظروف شیشه ای مقاوم و مخصوص جوشاندن (پیرکس) استفاده کرد. روش عمل بدین ترتیب است که ابتدا آب را جوش می آورند و آب جوشان را روی گیاه (تازه یا خشک) می ریزند، سپس درِ ظرف را می گذارند تا در عرض پنج تا پانزده دقیقه (بسته به نوع گیاه) خوب دم بکشد. باید دقت کرد که روغن ها و اسانس های موجود در گیاه از بین نرود. گیاهان نرم، ترد و جوان برای تهیه دم کرده ها بسیار مناسبند، زیرا مواد موثره ی آن ها به آسانی قابل استخراج است. دم کرده ها را باید فوراً پس از تهیه مورد استفاده قرار داد. در غیر این صورت اغلب کپک می زنند و خواص خود را از دست می دهند. این محصولات را می توان مدت کوتاهی در یخچال نگهداری کرد.
4. خیساندن گیاهان در روغن: خیساندن گیاهان در انواع روغن ها یکی از بهترین و مناسب ترین روش ها جهت استفاده از حداکثر خواص آن هاست. پنجاه گرم گیاه تازه یا ده گرم گرد نرم گیاه خشک را به نیم لیتر روغن گیاهی می افزایند. کلیه مواد را در یک بطری می ریزند و به شدت به هم می زنند. حاصل را به مدت چند هفته در محلی گرم و مناسب نگه می دارند. سپس آن را به کمک یک تکه صافی مناسب صاف نموده و از روغن حاصله استفاده می نمایند.
5. تنتورها: برای تهیه تنتورهای مورد استفاده در فرآورده های آرایشی مقدار صد گرم گیاه خشک را آسیاب و به گرد بسیار نرم تبدیل می کنند. سپس آن را با یک لیتر الکل سفید نود درجه مخلوط می کنند و مدت دو هفته در ظرفی کاملاً بسته در محل نسبتاً گرمی قرار می دهند و حاصل را با استفاده از صافی مناسب صاف می کنند.
استفاده از برخی گیاهان در تهیه فرآورده های پوستی
آووکادو
روغن آوکادو به علت دارا بودن ویتامین "آ" ، بصورت مجزا یا مخلوط با روغن کنجد برای تهیه کرم های مختلف مخصوص پوست های خشک بکار می رود. باعث تسریع گردش خون می گردد و تسکین دهنده است. برای زیبایی و لطافت و جلوگیری از پیدایش چروک پوست صورت، آوکادو را به شکل ماسک می توان بکار برد. برای این منظور میوه کاملاً رسیده و پوست کنده را له کرده، حاصل را روی صورت و گردن بگسترانید. مدت بیست دقیقه در محل آرامی استراحت کنید، سپس آن را با آب ولرم بشویید و بعداً یک کرم مناسب استفاده کنید.
بومادران
بومادران دارای خاصیت ضدغلبه خون یا ضداحتقان است و به این مناسبت مخلوط آن با یک روغن مناسب مانند روغن کنجد برای تهیه کرم یا لوسیون های محافظ آفتاب بکار می رود. در ترکیب لوسیون های مخصوص مبارزه با شوره سر نیز از آن استفاده می شود.
به
لوسیون الکلی رقیق پوست "به" تازه برای برطرف کردن چروک های صورت و گردن و جلوگیری از آن ها بسیار مفید است. برای آرامش چشم های خسته و جلوگیری از بسته شدن پلک ها متعاقب کار زیاد، "به" تازه را خوب بشویید و به قطعات کوچک تقسیم کنید و پانزده دقیقه روی چشم ها قرار دهید. دم کردن دانه "به" دارای اثرات ضدورم و خنک کننده و نرم کننده پوست است. برای تهیه آن سی گرم به دانه را در 230 گرم آب بمدت دو ساعت دم می کنند. همین محصول را برای تهیه کرم ها و لوسیون های نرم کننده و آرام کننده پوست نیز می توان بکار برد. ماسک "به" خلل و فرج های باز پوست را می بندد و پوست را لطیف و شفاف می کند. برای این منظور یک عدد "به" را به تکه های کوچک تقسیم کرده، یک هفته در 150 گرم الکل پنجاه درجه بخیسانید. سپس تکه های کوچک تنظیف را به محول به دست آمده آغشته نموده، روی پوست صورت بگسترانید. بعد از پانزده دقیقه صورت را با آب ولرم بشویید و با یک کرم مناسب چرب کنید.
برنجاسف (درمنه)
استعمال برنجاسف به صورت لوسیون با کرم روش بسیار موثری برای نرم و لطیف کردن و جلوگیری از پیری پوست دست هاست.
برای این منظور آن را به تنهایی یا مخلوط با گیاهان دیگر مورد استفاده قرار می دهند. پانزده گرم برگ و گل برنجاسف را با همین مقدار گل و برگ ختمی یا پنیرک، با یک لیتر آب مخلوط کرده، پانزده دقیقه بجوشانید. حاصل را از صافی رد کنید. محلول بدست آمده را بصورت ولرم دو مرتبه در روز به ملایمت به پوست دست بمالید و ماساژ دهید، یا این که دست ها را به مدت ده دقیقه در ظرف حاوی محلول مزبور قرار دهید. استفاده از این روش موجب لطافت و نرم شدن پوست دست ها و جلوگیری از چروک زودرس آن ها می شود و مقاومت آن ها را در برابر عوامل مختلف افزایش می دهد. همچنین می توان سی گرم از برگ و گل برنجاسف را پانزده دقیقه در یک لیتر آب جوشاند و پس از صاف کردن مانند روش فوق آن را بکاربرد.
باد رنجبویه
مصرف محصولات آرایشی حاوی گل یا برگ بادرنجبویه برای نگهداری و محافظت پوست های حساس، شکننده و خشک بسیار موثر است. بکاربردن این گونه فرآورده ها برای جلوگیری از بروز و پیشرفت چروک و خشک شدن پوست صورت و گردن توصیه می شود. یکی از محصولات رایج برای این منظور دم کرده ی برگ و جوانه های بادرنجبویه است (دوازده گرم مخلوط برگ و جوانه گیاه به نسبت مساوی در یک لیتر آب جوش). این دم کرده را به شکل کمپرس روی صورت و گردن قرار دهید. پس از نیم ساعت استراحت، پوست را با آب ولرم بشویید. بادرنجبویه در تهیه محصولات گیاهی دیگر مانند ماسک، فرآورده های ویژه حمام، ترکیبات تقویت کننده پوست و مو نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
بابونه (بابونه رومی)
فرآورده های مختلف حاوی بابونه بخصوص برای محافظت پوست های شکننده و حساس در برابر تغییرات جوی و آب و هوای متغیر بکار می رود. روغن فرار بابونه در تهیه انواع کرم، لوسیون، شامپو، صابون های مخصوص و فرآورده های ویژه حمام استفاده می شود. دم کرده بابونه (ده گرم بابونه خشک در صد میلی لیتر آب) و نیز ماسک تهیه شده با پودر نرم بابونه برای محافظت پوست، برطرف کردن جوش و التهابات جلدی، چربی و شوره ی سر موثر است.
روغن بابونه را می توان برای تهیه کرم های مرطوب کننده و نرم کننده صورت بکاربرد.
روغن بادام شیرین
بعنوان نرم کننده، مرطوب کننده و پاک کننده در فرآورده های مخصوص پوست های خشک مورد استفاده قرار می گیرد.
روغن نارگیل
حاوی اسید میریستیک بوده و بعنوان ضد آفتاب، نرم کننده، مرطوب کننده و پاک کننده استفاده می شود.
آویشن
بعنوان تقویت کننده و ضدعفونی کننده در فراورده های مناسب پوست های چرب مورد استفاده قرار می گیرد.
اکالیپتوس
فراورده های مختلف آن بعنوان ضدعفونی کننده، تسکین دهنده درد و خارش مورد استفاده قرار می گیرد.
کره کاکائو
ماده اولیه ی بسیاری از کرم هاست و بعنوان پاک کننده استفاده می شود.
روغن رومارون
مهمترین اثرات آن شاداب کنندگی و ضدعفونی کنندگی می باشد.
کافور
این ماده خون رسانی به پوست را تحریک می کند. بعنوان تسکین دهنده خارش، ضدالتهاب، ضدعفونی کننده، برطرف کننده چروک، چربی اضافی پوست، منافذ باز و جوش های سرسیاه بکارمی رود. لوسیون آن به صورت الکل کامفره موجود است. پودر آن کریستال مانند است.
روغن درخت چای
بعنوان ضد قارچ و ضدعفونی کننده مورد استفاده قرار می گیرد.
دم اسب
دم کرده ی دم اسب پوست بدن را تمیز می کند، خستگی را برطرف و از پیری زودرس و شل شدن پوست جلوگیری می کند. برای تهیه ی دم کرده، دویست گرم گیاه خشک را در یک لیتر آب جوش دم کنید. پس از خنک شدن، آن را صاف نموده به آب حمام اضافه کنید. سی دقیقه در این آب استراحت کرده، بعد از آن، بدن را با آب ولرم بشویید و با ضربات ملایم نوک انگشتان پوست را به یک کرم چرب آغشته نمایید. این روش را باید به مدت یک هفته و شب ها انجام داد.
سوسن (سوسن سفید)
پیاز سوسن برای جلوگیری از بروز چروک بکار می رود. برای تهیه ی فرآورده ی موثر، پانزده گرم شیره ی پیاز تازه را با پانزده گرم عسل و بیست گرم موم سفید مذاب، مخلوط کنید. حاصل را شب موقع خواب مانند کرم روی چروک یا محل پیدایش چروک به ملایمت ماساژ دهید.
سیب
سیب به دلیل ویتامین ها و ترکیبات مختلفی که داراست در زیبایی و تقویت پوست نقش ارزشمندی دارد. از مهم ترین اثرات آن جلوگیری از بروز چروک است. برای این منظور صبح و شب صورت و گردن را به کمک پارچه ای لطیف با ملایمت به آب سیب آغشته کنید. آب میوه ای که برای این منظور بکار می رود، باید کاملاً تازه باشد. بنابراین بعد از تهیه لازم است که فوراً مورد استفاده قرار گیرد. در غیر این صورت اکسیده می شود و خواص خود را از دست می دهد.
شقایق
جوشانده گلبرگ های شقایق (پانزده گرم گلبرگ در نیم لیتر آب) پس از صاف و خنک شدن، لوسیون موثری برای محافظت و لطافت پوست های چرب است. مصرف همین لوسیون مخلوط با کمی روغن زیتون از خشک شدن پوست و پیدایش و توسعه چروک جلوگیری بعمل می آورد.
هوفاریقون (گل راعی)
هوفاریقون و عصاره قرمزرنگی که از آن بدست می آید، در تهیه فرآورده های آرایشی ویژه ی پوست های چرب و برای درمان عوارض مختلف پوست و نوسازی و ترمیم و تقویت پوست های خسته بکار می رود. از مخلوط کردن اسانس این گیاه با روغن آووکادو، جوانه گندم و هویج، روغنی بدست می آید که علاوه بر خواص مذکور در جهت جلوگیری از بروز چروک زودرس پوست موثر است. در روشی دیگر صد گرم گل تازه ی گیاه را در چهارصدگرم روغن گیاهی بمدت ده روز بخیسانید و هر روز مخلوط را بهم بزنید. محصول بدست آمده را صاف کنید. این فرآورده، ویژه پوست های کدر و ترک خورده ای است که گرایش به خشکی دارند. استعمال یک مرتبه آن در روز روی صورت، گردن و دست، موجب لطافت و طراوت و شفاف شدن رنگ پوست می شود و التهاب و ناهمواری های آن را به سرعت برطرف می کند. از هوفاریقون برای تمیزکردن پوست های چرب استفاده می شود. برای این منظور جوشانده ای از سرشاخه های گل دار گیاه را تهیه کنید (سی گرم در یک لیتر آب) و هر شب قبل از خواب، صورت و گردن را با آن پاک کنید و سپس با یک کرم چرب کنید. استفاده مرتب از این محصول موجب لطیف شدن پوست صورت و شفاف شدن رنگ آن می گردد و از بروز چروک بطور موثری جلوگیری می کند.
کتان
روغن کتان (تهیه شده به روش سرد) حاوی ترکیبات موثری مانند اسید لینولئیک است که برای محافظت و تقویت پوست، جلوگیری از بروز چروک و برطرف کردن بسیاری از بثورات جلدی موثر است. روغن کتان در تهیه بسیاری از محصولات ویژه ی پوست های خشک و تیره بکارمی رود.
کنگر فرنگی (آرتیشو)
آرتیشو در تهیه انواع لوسیون، کرم و ماسک برای تقویت پوست، جلوگیری از بروز چروک و حفظ زیبایی و لطافت پوست بکارمی رود.
گل گندم
این گیاه در لوسیون های ضدریزش مو بکارمی رود. دم کرده ی 25 گرم گلبرگ در نیم لیتر آب جوش به صورت کمپرس ولرم روی پوست صورت، تاثیر آرام بخش و نرم کننده دارد و از پیدایش چین و چروک نیز جلوگیری می کند.
گوجه فرنگی
آب گوجه فرنگی تازه، برای لطافت، زیبایی، پاکسازی و تقویت پوست بکارمی رود و از بروز چین و چروک های زودرس جلوگیری می کند. خستگی پوست را برطرف، جوانی و شادابی آن را حفظ می کند. برای تهیه ماسک، مقداری گوجه فرنگی را به قطعات نازک بریده، حاصل را کمی له کرده، چند قطره آب لیمو روی آن بریزید. صورت و گردن را ابتدا با آب ولرم بشویید و با یک کرم مناسب چرب کنید. سپس پوست را با قشر نازکی از پنبه یا یک پارچه ظریف بپوشانید و روی آن را با تامپون های آغشته شده به محصول فوق بگسترانید. پانزده دقیقه در محل آرامی استرحت کنید و پس از آن ماسک را از روی صورت و گردن با یک تکه پنبه که به آب گوجه فرنگی آغشته شده باشد تمیز کنید. آب گوجه فرنگی در تهیه بسیاری از کرم ها، لوسیون ها و فرآورده های آرایشی بکار می رود.
هاماملیس
برای جلوگیری از بروز چروک و تقویت پوست بکار می رود. بیست گرم برگ یا پوست هاماملیس تازه یا خشک را در نیم لیتر آب جوش، پانزده دقیقه بگذارید تا خوب دم بکشد. حاصل را صبح و شب (بمدت یک هفته در هرماه) مانند لوسیون بوسیله پنبه یا پارچه نرم روی پوست صورت و گردن کمپرس کنید. سپس یک ساعت در محل آرامی استراحت و پس از آن پوست را با یک کرم مناسب چرب کنید.
هویج فرنگی
عصاره هویج برای تهیه انواع ماسک، کرم، محصولات محافظ پوست بکار می رود. بطورکلی انواع فرآورده های آرایشی حاوی هویج خام یا عصاره و روغن آن عملکرد و فعالیت های فیزیولوژیکی پوست را تقویت، زیبایی، لطافت و جوانی آن را حفظ می کند. این محصولات از بروز چروک های زودرس جلوگیری بعمل می آورند و مانع از خشک و تیره شدن پوست می شوند. برای تهیه ماسک هویج قرمز، پوست هویج را جدا و حاصل را رنده کرده به شکل یک توده نرم درآورید و روی صورت و گردن بگسترانید. بیست دقیقه در محل آرامی استراحت کرده، سپس پوست را آب ولرم بشویید و با یک کرم مناسب چرب کنید. هویج برای تهیه محصولات محافظ پوست اطفال نیز استفاده می شود.
هلو
ماسک هلو پوست صورت و گردن را تقویت می کند و رنگ صورتی شفاف و زیبایی به آن می بخشد. برای تهیه این ماسک، پوست و هسته هلوی کاملاً رسیده را جدا، گوشت میوه را خوب له کنید و حاصل را روی صورت و گردن بگسترانید. نیم ساعت در محل آرامی استراحت کرده، سپس پوست را با آب بشویید، سپس با یک کرم مناسب چرب کنید. اسانس هلو به تنهایی یا مخلوط با روغن بادام جهت تقویت پوست و جلوگیری از بروز چروک های زودرس بکار می رود.
گندم
آرد گندم روی پوست، اثر آرام بخش و تقویت کننده دارد و در تهیه کرم های ویژه پوست های حساس بکارمی رود. ده گرم عسل را با پنجاه گرم شیر مخلوط کرده، حرارت دهید تا خوب مخلوط شود. سپس شصت گرم آرد گندم تصفیه شده را بتدریج به آن بیفزایید و مرتباً بهم بزنید تا خمیر یکنواختی به دست آید. حاصل را مانند ماسک معمولی ده دقیقه روی صورت و گردن قرار دهید، سپس پوست را با آب ولرم بشویید و با کرم مناسب چرب کنید. روغن جوانه گندم برای تقویت پوست و جلوگیری از چروک صورت بکار می رود.
آشنایی با گیاهان و خواص آنها در محصولات پوست، مو و زیبایی:
1. آووکادو: دارای ویتامین A ضد چروک است و باعث تسریع گردش خون می گردد. مخصوص پوست خشک و تسکین دهنده است. ضد آفتاب است و ویتامین A-D-E-K دارد.
2. بابونه: محافظت و التیام پوست ضد التهاب، نرم و مرطوب کننده (کامومیل).
3. روغن بادام شیرین: نرم و مرطوب کننده و پاک کننده است مخصوص پوست خشک.
4. روغن نارگیل: حاوی اسید میریستیک، ضد آفتاب، نرم و مرطوب کننده، پاک کننده.
5. آویشن: محرک، مقوی و ضد عفونی کننده، لوسین آن مناسب پوست چرب است.
6. اکالیپتوس : ضد عفونی کننده، تسکین دهنده درد و خارش.
7. کره کاکائو: ماده اولیه کرم هاست. پاک کننده است.
8. روغن رومارون : شاداب کننده، ضد عفونی کننده.
9. کافور: خون رسانی را تشدید می کند. تسکین دهنده خارش، فرو نشاننده التهاب و ضد عفونی کننده است. به عنوان رفع کننده چربی اضافی پوست، منافذ باز و نیز رفع کننده جوش های سر سیاه به کار میرود. لوسیون آن به صورت الکل کامفره موجود است. پودر آن کریستال مانند است. در رفع چروک هم بکار می رود.
10. روغن درخت چای: ضد قارچ، ضد عفونی کننده است. با چای نوشیدنی متفاوت است. روغن آفتابگردان، روغن جوجوبا، روغن دانه انگور و روغن بادام شیرین جهت ماساژ مناسبند (بیشتر برای پوست معمولی و خشک).
11. روغن ریشه گیاه بابا آدم: مراقبت کننده، تسریع رشد و نمو موها را سبب میشود همانطور که ذکر شد منبع تهیه فراورده های آرایشی- بهداشتی دو دسته است گیاهی، غیر گیاهی (مینرال، شیمیایی، حیوانی، طبیعی)
12. منابع حیوانی (طبیعی): روغن چربی نهنگ، روغن ماهی، روغن زیتک، روغن وازلین و … می باشد که گر چه روغن هستند ولی گیاهی نیستند.
دسته بندی ترکیبات گیاهان:
گیاهان قابض: به، پرتقال، تمشک، چای، هاماملیس، همیشه بهار، نعناع، گردو.
گیاهان مرطوب کننده و نرم کننده: بابونه، جودوسر، بنفشه، خیار، گل گاوزبان، گل سرخ، اسطوخودوس، هویج، هلو، گندم، بادام، باباآدم، سیب و سیب زمینی.
ضد عفونی کننده ها: آویشن، باباآدم، دم اسب، سیر، نعناع، لیمو ترش، کامفر، علف چای، اسطوخودوس.
گیاهان تقویتی: آووکادو، آرتیشو، باباآدم، کتان، گندم، گزنه.
گیاهان معطر: اسطوخودوس، اوکالیپتوس، بنفشه، رازیانه، شمعدانی، شاه پسند، یاس، گل سرخ، مشک.
گیاهان ضد چروک: آوکادو، به، دم اسب، زیتون، هاماملیس، کنگر فرنگی.
گیاهان ویژه¬ی موی سر: رشد مو را تسریع می کنند، گیاهانی که ضد شوره هستند، گیاهانی که برای رنگ مو استفاده می شوند مانند: رازیانه، سدر، حنا، زیرفون، گل گندم، بابونه، گزنه، باباآدم، گردو، کنجد، یونجد.
گیاهان آرام بخش و برطرف کننده خستگی: بیشتر در حمام استفاده می شوند (وان) آرتیشو، برگ بو، بومادران، دم اسب، پرتقال، ختمی.
گیاهان روشن و سفید کننده پوست: آرتیشو، جعفری، آربوتین در توت فرنگی و زغال اخته، فنل موجود در دارچین و عصاره شیرین بیان از آن جمله اند که مانع فعالیت ملانوسیت ها می شوند. گریپ فروت هم با داشتن ویتامین C در این زمینه کمک می کند.
تقویت کننده ها: آووکادو، آویشن، انگور، بادام، پرتقال، توت فرنگی، کنگر فرنگی، هاماملیس، مریم گلی، لاواند، گندم، گزنه.
جین سنگ: گیاهی تقویتی است. ضد استرس، انرژی بخش، رافع خستگی و نیز باعث ایجاد تسریع گردش خون با گشادی عروق می گردد.
روغن زیتون: ویتامین A-E دارد و آنتی اکسیدان است. ضد التهاب و التیام بخش است. حالت دهنده برای فرآورده های مو می باشد.
روغن کنجد: ضد التهاب و ضد درد و ضد آفتاب.
حنا: جهت رنگ کردن از برگ آن استفاده می شود. موها را شفاف درخشان نرم و زیبا می کند. ضد باکتری، ضد قارچ و قابض است. ضد آفتاب است. شامپوی آن مناسب موی چرب طراحی شده است.
عناب: (جوجوبا) نرم و مرطوب کننده است و پاک کننده است.
آلوئه ورا: التیام بخش، مرطوب کننده، خنک کننده و طراوت زا است.
گلاب: عطر قوی دارد ولی فرار است. شاداب کننده، شفاف کننده یا FRESHNER ، پاک کننده، آرام بخش است. می تواند به عنوان حلال درتهیه کرم لوسیون، ماسک به کار رود.
سدر: پاک کننده، شفاف کننده، قابض، ضد میکروب، براق کننده و محافظ موها می باشد. مرطوب کننده مو هم هست . ریلاکسان است. شامپوی آن برای موی معمولی و چرب طراحی شده است.
بابونه: خاصیت آرام کنندگی، نرم کنندگی دارد. حاوی ویتامین B است. شامپوی بابونه برای موی خشک طراحی شده است. بابونه به جهت داشتن آزولن جزء فرآورده های ضد آلرژی است. به علت داشتن اسید سالیسیلیک ضد عفونی کننده است.
روغن جوانه گندم: حاوی ویتامین A-E است که آنتی اکسیدان هستند. ضد چروک هست. نرم و مرطوب کننده است. به علت داشتن پیش ساز ویتامین A (کاروتن) ضد چروک است. ضد میکروب است.
عرق نعناع: خاصیت ضد عفونی کننده دارد. می تواند به عنوان دهان شویه به کار رود. اثر خنک کننده روی پوست دارد خارش را تسکین می دهد. قابض است.
کتیرا: حالت دهنده موهاست. باعث لطافت آن می شود. مناسب موی خشک است.
عصاره الکلی هاماملیس: قابض است و باعث بستن منافذ می شود(ویچ هازل).
عصاره چای سبز: آنتی اکسیدان است. رطوبت و نرمی پوست را باعث میشود و ضد چروک است.
عصاره توت بربری: تولید ملانین را کاهش می دهد، ضدلک.
گل همیشه بهار: ضد التهاب و جهت التیام پوست بکار می رود.
منابع :
– سایت آی آر طب
– کتاب گیاهان دارویی و گیاه درمانی