آشنایی با موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به موجب قانون، تنها مرجع رسمی کشور است که عهده دار وظیفه تعیین، تدوین و نشر استانداردهای ملی (رسمی) میباشد.
تدوین استاندارد در رشته های مختلف توسط کمیسیون های فنی مرکب از کارشناسان موسسه، صاحبنظران مراکز و موسسات علمی، پژوهشی، تولیدی واقتصادی آگاه ومرتبط با موضوع صورت میگیرد. سعی بر این است که استانداردهای ملی، در جهت مطلوبیت ها و مصالح ملی وبا توجه به شرایط تولیدی، فنی و فن آوری حاصل از مشارکت آگاهانه و منصفانه صاحبان حق و نفع شامل: تولیدکنندگان ،مصرف کنندگان، بازرگانان، مراکز علمی و تخصصی و نهادها و سازمانهای دولتی باشد.پیش نویس استانداردهای ملی جهت نظرخواهی برای مراجع ذینفع واعضای کمیسیون های فنی مربـوط ارسال میشود و پس از دریـافت نظـرات وپیشنهادهـا در کـمیته ملـی مرتبـط بـا آن رشته طرح ودر صورت تصویب به عنوان استاندارد ملی (رسمی) چاپ و منتشر می شود.
پیش نویس استانداردهایی که توسط موسسات و سازمانهای علاقمند و ذیصلاح و با رعایت ضوابط تعیین شده تهیه می شود نیز پس از طرح و بـررسی در کمیته ملی مربوط و در صورت تصویب، به عنوان استاندارد ملی چاپ ومنتشرمی گردد. بدین ترتیب استانداردهایی ملی تلقی می شود که بر اساس مفاد مندرج در استاندارد ملی شماره ((5)) تدوین و در کمیته ملی مربوط که توسط موسسه تشکیل میگردد به تصویب رسیده باشد.
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران از اعضای اصلی سازمان بین المللی استاندارد میباشد که در تدوین استانداردهای ملی ضمن تـوجه به شرایط کلی ونیازمندیهای خاص کشور، از آخرین پیشرفتهای علمی، فنی و صنعتی جهان و استانداردهـای بین المـللی استفـاده می نماید.
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران می تواند با رعایت موازین پیش بینی شده در قانون به منظور حمایت از مصرف کنندگان، حفظ سلامت و ایمنی فردی وعمومی، حصول اطمینان از کیفیت محصولات و ملاحظات زیست محیطی و اقتصادی، اجرای بعضی از استانداردها را با تصویب شورای عالی استاندارد اجباری نماید. موسسه می تواند به منظور حفظ بازارهای بین المللی برای محصولات کشور، اجرای استاندارد کالاهای صادراتی و درجه بندی آنرا اجباری نماید.
همچـنین بمنظـور اطـمینان بخـشیدن به استفاده کنندگـان از خـدمات سازمانها و موسسات فعال در زمینه مشاوره، آموزش، بازرسی، ممیزی و گواهی کنندکان سیستم های مدیریت کیفیت ومدیریت زیست محیطی، آزمایشگاهها و کالیبره کنندگان وسایل سنجش، موسسه استاندارد اینگونه سازمانها و موسسات را بر اساس ضوابط نظام تایید صلاحیت ایران مورد ارزیابی قرار داده و در صورت احراز شرایط لازم، گواهینامه تایید صلاحیت به آنها اعطا نموده و بر عملکرد آنها نظارت می نماید. ترویج سیستم بین المللی یکاها ، کالیبراسیون وسایل سنجش تعیین عیار فلزات گرانبها و انجام تحقیقات کاربردی برای ارتقای سطح استانداردهای ملی از دیگر وظایف این موسسه می باشد.
کمیسیون استاندارد " تسمه نقاله – راهنمای انبار کردن و حمل و نقل "
رئیس
سمت یا نمایندگی
مرشدی، آفاق( فوق لیسانس مهندسی شیمی )
شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع لاستیک
اعضاء
ادریسی حقیقی ، محمد علی( لیسانس مدیریت صنعتی )
شرکت تولیدی لاستیک دنا
بهارلو ، علیرضا ( دیپلم )
شرکت تولیدی لاستیک دنا
حاجی صولت ، فاطمه ( لیسانس مهندسی پلیمر )
شرکت دنیای واشر
ذاکری ، احمد ( لیسانس شیمی )
شرکت تولیدی لاستیک دنا
تلمی ، رافیک ( لیسانس مهندسی برق و الکترونیک )
سازمان غله کشور
عظیمی نانوایی ، علیرضا ( فوق لیسانس مهندسی پلیمر )
شرکت صنایع لاستیک سهند
فرهنگ زاده ، سلوی( لیسانس مهندسی شیمی )
پژوهشگاه پلیمر ایران
محمدی شورابی ، امرال( لیسانس مهندسی شیمی )له
شرکت تولیدی لاستیک دنا
مفیدی شیرازی ، الهام( لیسانس شیمی کاربردی)
شرکت تولیدی صنعتی ایران شاهین
دبیر
طلوعی ، شهره ( لیسانس مهندسی پلیمر )
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران
پیشگفتار
استاندارد" تسمه نقاله – راهنمای انبار کردن و حمل و نقل " که به وسیله کمیسیون فنی مربوطه تهیه و تدوین شده و در دویست و چهارمین جلسه کمیته استاندارد شیمیایی و پلیمر مورخ 10/10/80 مورد تصویب قرار گرفته , اینک به استناد بند 1 ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد رسمی ایران منتشر می شود. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفتهای ملی و جهانی درزمینه صنایع ، علوم و خدمات استانداردهای ملی ایران درمواقع لزوم تجدید نظر خواهد شدو هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استاندارد ها ارائه شود، درهنگام تجدید نظر درکمیسیون فنی مربوطه موردتوجه قرار خواهد گرفت . بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفاده کرد .
درتهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه ، درحد امکان، بین این استاندارد و استاندارد ملی کشورهای صنعتی و پیشرفـته هماهنگی ایجاد شود. منبع و ماخذی که برای تهیه این استاندارد به کاررفته به شرح زیر است :
1- ISO 52845- 1978 Conveyor belts – Guide to storage and handling
تسمه نقاله – راهنمای انبار کردن و حمل و نقل
1 هدف و دامنه کاربرد
هدف ازتدوین این استاندارد، تعیین مناسبترین شرایط، برای انبار کردن وحمل ونقل تسمه نقاله است
2 مرجع الزامی
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که درمتن این استاندارد به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد محسوب می شود. درمورد مراجع دارای تاریخ چاپ و/ یا تجدید نظر ، اصلاحیه هاو تجدید نظرهای بعدی این مدارک مورد نظر نیست . معهذا بهتر است کاربران ذینفع این استاندارد ، امکان کاربرد آخرین اصلاحیه ها و تجدید نظرهای مدارک الزامی زیر را مورد بررسی قرار دهند. درمورد مراجع بدون تاریخ چاپ و/ یا تجدید نظر ، آخرین چاپ و/ یا تجدید نظر آن مدارک الزامی ارجاع داده شده مورد نظر است .استفاده از مرجع زیر برای کاربرد این استاندارد الزامی است .
2-1 ISO 2230: 1973 Vulcanized Rubber – Guide to storage
3 بسته بندی
تسمه نقاله ها عموما دور محیط خارجی توپ۱ بسته شده وسپس حمل می گردند و بوسیله کاغذ،پلاستیکهای ضد آفتاب یا منسوج آغشته به لاستیک محافظت می شوند. بعلاوه می توان توپ را در صندوق چوبی یا استوانه ای نیز قرار داد .
4 انبار کردن
4-1 شرایط کلی انبار کردن
شرایط کلی انبارکردن در استاندارد ملی ایران شماره ۱ . . . : سال . . . مشخص شده است .
4-2 چگونگی انبار کردن
تسمه نقاله باید به صورت توپ ودرحالی که زیر آن چوب یا پالت قرار گرفته بر روی زمین گذاشته شود، به نحوی که محور مرکزی آن با سطح زمین موازی باشد . هرگونه پوشش مانند پلاستیک ضد آب یا منسوج آغشته به لاستیک که ممکن است باعث جذب رطوبت و ایجاد کپک شود باید از روی آن برداشته شود در غیر اینصورت می توان تسمه را با بسته بندی اولیه انبار کرد.توپهای تسمه نقاله را می توان روی یکدیگر انباشت ، به شرط آنکه فشار وارده باعث فروریختن توپها یا تغییر شکل توپهای میانی نشود.
5 بلندکردن توپ تسمه
برای بلندکردن توپهای تسمه نقاله ، بهترین روش این است که میله ای فولادی با سطح مقطع چهار گوش یا مدور، از محور چهار گوش یا مدور وسط توپ گذرانده شود و قلاب طناب یا زنجیر که به یک میله جداکننده مجهز است به دور انتهای بیرون آمده میله فولادی انداخته شود ( شکل 1 ).
شکل 1- روش پیشنهادی بلند کردن
میله جداکننده باید دارای پهنایی بیش از پهنای توپ تسمه نقاله باشد تاامکان آسیب دیدن کناره ها با زنجیر یا طناب کاهش یابد. اگر قلابی از جنس پلاستیک یا منسوج با طول و استحکام کافی در دسترس باشد، می توان آن را بدون استفاده از میله جداکننده ازمحور وسط توپ عبورداد
(شکل 2).
شکل 2- روش مجاز بلند کردن
هرگز نباید قلاب را به کمک وسیله ای ، به سطح خارجی توپ وصل کرد ، زیرا تسمه نقاله قادر به تحمل وزن تمام توپ نبوده و موجب آسیب دیدگی سطح خارجی و کناره های توپ می شود. بدون استفاده از میله جداکننده ، باید از بکارگیری طنابهای فولادی یا زنجیر اجتناب شود. درصورتی که میله جداکننده نبود، می توان از یک میله فولادی با استحکام و طول کافی استفاده کرد به طوری که طناب فولادی یا زنجیر با بدنه تسمه تماس پیدا نکند. هیچگاه نباید برای بلند کردن تسمه نقاله ، قلاب را به کمک هرگونه وسیله ای ، به دور محیط خارجی توپ تسمه نقاله پیچیدزیرا امکان افتادن توپ ومجروح شدن کارکنان وآسیب دیدن تسمه نقاله زیاد است.
( شکل 3 )
6 حمل و نقل درمسافتهای کوتاه
6-1 افرازه ١
از یک افرازه معمولی با قدرت کافی می توان برای انتقال تسمه نقاله استفاده کرد، به شرط آنکه سطح تسمه نقاله توسط شاخکهای آن آسیب نبیند.
6-2 انتقال بدون وسیله مکانیکی
هنگامی که هیچگونه وسیله مکانیکی برای انتقال توپ تسمه نقاله دردسترس نباشد، می توان تسمه نقاله را روی سطح زمین غلتاند به شرط آنکه سطح آن آسیب نبیند. جهت غلتاندن باید طوری انتخاب شود که باعث سفت پیچیده شدن توپ گردد. زیرا در مرحله انتقال ، شل یا تلسکوپی ٢شدن توپ ایجاد اشکال می نماید .
شکل 3- روش خطرناک و غیر قابل قبول بلند کردن تسمه
شکل 4- روش بلند کردن تسمه با احتیاط کامل
1 -Roll
1- تا تهیه و تدوین استاندارد ملی ایران دراین مورد ، به استاندارد بین المللی شماره ISO 2230 مراجعه کنید .
1- Lift -trucks
2- Telescoping
—————
————————————————————
—————
————————————————————
11