تارا فایل

تحقیق اصول تراش پیچ و مهره




بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع:
اصول تراش پیچ و مهره

سال 1400

فهرست مطالب
مقدمه 4
پیچ تراشی 4
*انواع (پروفیل ) دندانه پیچها : 6
طریقه تراشیدن پیچهای بلند 8
انواع مختلف پیچها و مهره ها و طریقه ساخت آنها: 10
پیچ تراشی چیست : 12
انواع شیار تراشی : 12
انواع روش های پیچ تراشی : 12
پیچ چیست؟ 12
فرآیند پیچ تراشی: 15
پیچ زنی یا رزوه زنی 17
پیچ زنی به روش رولینگ و فرم دهی 17
مراحل و روش تولید پیچ با این فرایند 19
روش شکل گیری دندانه 20
اصول تراش پیچ و مهره: 20
روش ساخت مهره و پیچ 20
اجزاء مختلف پیچ: 20
نحوه تولید پیچ: 21
انواع پرس کاری 22
مراحل تراشکاری پیچ: 22
جدول گام (دنده) پیچ و مهره 23
انواع رزوه های پیچ : 24
جدول گام و دنده پیچ و مهره 25
استفاده از استاندارد برای تعیین رزوه ها 25
معرفی کلی پارامترهای رزوه ها و اتصالات 26
مقایسه پیچ و مهره های دنده ریز Fine thread و دنده درشت Coarse thread 27
پیچ تراشی : 28
روش های تولید پیچ چیست ؟ 29
پیچ تراشی با یک ماشین تراش 31
منابع 32

مقدمه
تراشکاری یکی از رایجترین فرآیندهای ساخت قطعات دوار استوانه ای یا مخروطی میباشد که از گذشته تا کنون مورد استفاده قرار گرفته و ماشین ابزاری که برای آن استفاده میشود، دستگاه تراش است که با چرخاندن قطعه کار و نفوذ ابزار به آن عملیات های مختلفی همچون روتراشی، کف تراشی، شیارزنی و … را اجرا می کند. دستگاه تراش دقت و سرعت بالایی در ساخت قطعاتی همچون شفت، پیچ، قطعات مدور، بادامک ها و … دارد
پیچ تراشی
پیچ : پیچ عبارت است از شیاری که به فرم وزوایای معین به صورت مارپیچ حول محور میله ایجاد می گردد. اگراین شیار ما رپیچ درداخل سوراخ ها ایجاد شود ان رامهره مینامند.
گام پیچ: فاصله یک نقطه روی یک دندانه از نقطه ی متنا ظرش روی دندانه بعدی به طوری که درموازات محور پیچ اندازه گیری شود.گام پیچ می نا مند.
پیچ رادر صنعت می توان به وسیله ابزارهای دستی به نام حدیده یا با ماشین های مختلف مثل ماشین های زیر تولید کرد.
1- ماشین تراشLATHE 32 TN 32
2- دستگاه تراش پیچ تراشی U61M
3-ماشین تراش CI500
4- ماشین ابزار متعلقه ی پیچ تراشی SNAP TAP PG
* ماشین تراش LATHE 32 TN 32
این ماشین تراش قطعاتی تا قطر 320میلیمتروطول 850میلیمتر را می توانند تراشکاری کنند.و تعداد سرعت های محور اصلی 8نوع که از 50 الی 2000دور بر دقیقه ومورس محور اصلی 5
می باشد. تعداد بارتغذیه طولی 28 نوع که از45%الی 0/8 وتعداد بار تغذیه عرضی 28 نوع که از23%الی 0/4وتعداد پیچ اینچی و28نوع پیچ مدولی و32نوع پیچ دیا مترال وقدرت الکترو موتور 2/2 کیلو وات میباشد.
* انواع پیچها از نظر کار برد:
پیچها در صنعت به دوصورت مورد استفاده قرار می گیرند.
الف: پیچ های محکم کننده : این پیچ ها به منظوروصل کردن دو چند قطعه مختلف به یکدیگر به کار می روند که معمو لا فرم دندانه ی آن مثلثی (v) می باشد.
ب: پیچ انتقال حرکت : این پیچ ها شامل انو اع پیچها وحلزون هایی است که جهت انتقال حرکت یا تبدیل حرکت دورانی به حرکت مستقیم الخط ویا تغیر سرعت به کار می رود. فرم مقطع پیچ های انتقال حرکت اغلب ذوزنقه ای یا مربعه ای می باشد. وازموارد استفاده ی آ نها هدایت سوپرت ماشین و میز صفحه تراش و فرز می باشد.
* سیستم های پیچ :
پیچها را در دو سیستم استاندارد کرده اند.
1- سیستم DIN= فرم صنعتی المان
2- سیستم ISO= سازمان استاندارد بین المللی
روش واستاندارد DIN تا سال 1960 متداول بود وهم اکنون سیستم ISO
جایگزین ان شده است . درسیستم DIN به دلیل اینکه سر دندانه ها تیز می باشد و باعث خراب شدن سریع پیچ ها میشود یکی از عیب های این سیستم می باشد.
*انواع (پروفیل ) دندانه پیچها :
فرم مقطع دندانه پیچ ها نسبت به موارد مصرف ان ها مختلف بوده وممکن است به شکل زیر باشد.
*جهت گردش دندانه های پیچ:
اگر جهت حرکت دندانه پیچ ها به طرف راست باشد پیچ راست گرد گفته می شود. برای شناخت ان کافی است به ان عمود نگاه کنیم . درصنعت موارد استفاده پیچ های راست گرد بیشتر از چپ گرد است . پیچهای چپ گرد برای اتصال لوله هایی که برای گاز های قابل اشتعال مورد استفادهع قرار می گیرد
*انو اع پیچهای پرمصرف ومتداول درصنعت
1- پیچ های متریک
دراین نوع پیچ ها کلیه اندازه ها به میلیمتر بوده و قطر خارجی پیچ را به همراه حروف (M) مشخص می نمایند مثل M10 یعنی پیچ میلیمتری که قطر خارجی ان برابر 10میلیمتر می باشد. از مشخصات این نوع پیچها زاویه دندانه ان بوده که 60درجه می باشد ودر دو سری دنده درشت ودنده ظریف می سازند . از پیچ های متریک برای محکم کردن قطعات ومخصوصا اتصالات ابندی استفاده می شود.
2- پیچها ی اینچی یا ویتورث
در این نوع پیچها تمام اندازه های داخلی وخارجی وگام بر حسب اینچ می باشد که با علامت ( " ) درسمت راست بالای اندازه مشخص می شود . زاویه دنده این نوع پیچ ها 55 درجه می باشد .
3- پیچ های استوانه ای اینچی لوله :
ازاین نوع پیچ هابرای اتصال لوله های مختلف استفاده میشود وزاویه دندانه های ان مانند پیچ های اینچی ( 55) درجه می باشد گام پیچ ها ی لوله به دلیل نازکی دیواره لوله ها به نسبت قابل ملاحظه ای کوچکتر معمولی می باشد. به طوری که گام چندین قطر مختلف از پیچهای لوله با هم برابرند.
*مشخصات پیچ ومهره
قطر خارجی پیچ یا مهره
قطر داخلی پیچ یا مهره
قطر متوسط پیچ یا مهره
گام ظاهری وگام حقیقی
زاویه دنده پیچ
ارتفاع شیار دنده
*پیچ های دنده مثلثی (سرتیز)
این پیچ ها دارای سروته دندانه ای سر تیز بوده که به پیچ های جناقی هم معروف است وموارد استفاده ی انها بیشتر برای اتصال هایی که جهت بخار و فشار اب یا روغن به کار برده می شود زیرا نوک دنده و ته دنده پیچ تیز بوده وتماس بیشتری دارد. ودراین صورت بخار یا مایع از درون پیچ ومهره عبور نمی کند.ودرسیستم اینچی ومیلیمتری ساخته می شود.
*دنده های پیچ بری :
این گونه رنده ها توسط تراشکار ساخته می شود وپس از سنگ زدن وپلیسه گیری وکنترل به وسیله شابلون آما ده کار می شود قوس ته دندانه پیچها برای گام های مختلف متفاوت بوده وبایستی سر رنده های پیچ بری متناسب با انها گرد شوند. برای تنظیم عمود بودن می توان از شابلون رنده ویا میکروسکوپ مخصوص استفاده کرد.
*طریقه ی تراشیدن پیچهای اتصال:
1-قطعه کار را با قطر خارجی لازم تراشیده وابتدای آن راپخ می زنیم.
2- رنده ی متناسب با فرم دندانه پیچ انتخاب کرده وپس از کنترل زوایا ولبه ی برنده ان رابه نحو صحیحی در رنده گیر می بندند.
3- عده دوران لازم را با توجه به سرعت برش در پیچ بری (3/1 سرعت برش روتراشی ) تعیین وماشین را بادور به دست امده تنظیم می کنیم.
4- اهرمهای جعبه دنده پیشروی ماشین را بااستفاده از جدول وبراساس گام پیچ تراشیدنی تنظیم می کنیم .
5- رنده را پس از مماس کردن با سطح کار وصفر کردن حلقه ی تنظیم به ابتدای کار منتقل کرده و اهرم مربوط به پیچ را می زنیم و عمل براده برداری را انجام می دهیم ودرانتهای پیچ بایستی ابتدا دنده را از قطعه کار خارج کرده وبلا فاصله با تعویض جهت گردش رنده را به سمت ابتدای کار انتقال داد. پس ازتراشیدن پیچ می توان بااستفاده از کولیس شابلون پیچ وسایر وسایل کنترل صحت ابعاد وزوایای ان را کنترل کرد.
*پیچ ذوزنقه ای:
این پیچ ها از نوع پیچها حرکتی هستند که حرکت دورانی پیچ را به کمک مهره به حرکت خطی تبدیل می سازد مانند پیچ میله ی هدایت ماشین تراش
اگر زاویه گام این نوع پیچها زیاد باشد یعنی (بیشتر از 20درجه ) می توان حرکت خطی مهره را به کمک پیچ به حرکت دورانی نیز تبدیل کرد مانند پیچ گوشت اتوما تیک ازبین پیچها حرکتی پیچ ذوزنقه ای پر مصرفترین است.
*طرزتراشیدن پیچ های دنده ذوزنقه ای
برای تراشیدن پیچ های دنده ذوزنقه ای با گام های بیشتر از5 میلیمتر از سه رنده ودرسه مرحله می تراشند. در مرحله ی اول ازیک رند ه ی شیار تراشی که پهنای نوک ان کمی کوچکتر از تختی ته دنده پیچ است استفاده می کنیم و عمق ان تا 2/0 کمتر از عمق اصلی باشد. درمرحله ی دوم بارنده ذوزنقه ای که تختی ته ان کوچکتر از تختی پروفیل دنده اصلی می باشد بغل راست وچپ ان رامی تراشیم درمرحله سوم با رنده که لبه های ان فرم کامل پروفیل دنده خواسته شده را داردا باشد پیچ ذوزنقه ای رامی تراشیم.
طریقه تراشیدن پیچهای بلند
پیچهای بلند با قطر کم رامی توان به کمک دستگاه کمربند متحرک تراشیددر
این حالت نبایستی دنده های پیچ های در اثر فشارفکها کمربند صدمه ببیند.در تراشیدن پیچها ی بلند حرارت حاصله حائز اهمیت است وممکن است عدم توجه به ان خطای قابل توجهی در گام پیچ به وجود اورد.
*انواع دیگر پیچ ها
پیچها استاندارد امریکایی
پیچ های شماره ای
پیچ های لاونهرز
پیچ های مثلثی انگلیسی
· تراشیدن دندانه پیچ روی قطعات مخروطی:
درمو اقعیکه اب بندی گاز یا مایعات ویا باز وبسته کردن سریع پیچ مورد لزوم باشد از پیچ های مخروطی استفاده می شود.در موقع تراشیدن پیچ مخروطی بایید نوک قلم را نسبت به محور قطعه کار تنظیم کردنه نسبت به سطح مخروطی.
پیچ های صفحه ای ( پیچ ارشمیدس )
پیچ ارشمیدس را می توان به کمک رنده شیار روی ماشین تراشید . حرکت پیشروی دراین حالت توسط سوپرت عرضی وازطریق میله کششی تا مین کرد.در این جالازم است که لبه برنده رنده درامتداد سطح پیشانی قطعه کار تنظیم شود. برای انکه سطح ازاد بغل رنده به سطح شیار تراشیده شده گیر نکرده وان را له نکند و همچنین باعث شکستن رنده نگردد با یستی سطح ازاد ان را کوچک نمود برای جلو گیری از حرکت ناخواسته رنده لازم است که سوپرت اصلی روی میز ثابت شده وبار توسط سوپرت فوقانی داده شود.
تراش پیچ چپ:
پیچ های چپ گرد پیچ هایی هستند که نوار مارپیچی آنها از راست به چپ در دید از مقطع پیچ بوده و با چرخش پیچ در جهت خلاف عقربه های ساعت بسته می شود.
برای تراش این پیچها ابتدا قطعه کار را به اندازه قطر خارجی پیچ می تراشیم بعد با معلوم نمودن گام یپچ و یا تعداد دندانه در یک اینچ آن تنظیم اهرم های مربوطه بر طبق جدول پیچ بری ماشین صورت می گیرد.
برای شروع پیچ بری از طرف چپ کا شروع کرده و جهت حرکت قلم از چپ به راست خواهد بود.جهت حرکت سه نظام مثل حالت معمولی خواهد بود.
تراش پیچ های چند راهه:
این پیچ ها عبارتند از پیچهایی که بجای یک نوار مارپیچ در محیط خارجی خودشان دارای چندین نوار می باشد.بعلت چند راهه بودن این پیچها انتقال قدرت خیلی سریع خواهد بود زیرا اگر فرض شود که یک پیچ یک راهه بوده و گام آن 2 میلیمتر باشدبه ازاء هر دور گردش پیچ به اندازه 2 میلیمتر در مهره پیشرفت می کند.ولی اگر همین پیچ دو راهه باشد به اندازه 4 میلیمتر و در حالت سه راهه بودن به اندازه 6 میلیمتر در مهره پیشروی خواهد کرد.لذا ملاحظه می شود که چند راهه بودن پیچ باعث حرکت سریع خواهد شد.لذا در صنعت در موادری که ابز و بسته شدن سریع اهمیت زیادی داشته باشد از این نوع پیچها استفاده می شود.
بطور کلی در یک پیچ یک راهه گام ظاهری و گام حقیقی با هم برابر بوده ولی در پیچ دو راهه اندازه گام حقیقی دو برابر گام ظاهری و در حالت سه راهه بودن سه برابر گام ظاهری خواهند بود.
n:عبارت است از تعداد را پیچ گام حقیقی=گام ظاهری
گام ظاهری همان گامی است که توسط شابلون دنده اندازه گیری می شود و گام حقیقی همان کاگی است که دستگاه بروی آن گام تنظیم می شود.یعنی اگر گام ظاهری پیچی را بدست بیاوریم با ضرب نمودن این گام در تعداد راه پیچ گام حقیقی بدست می آید.راه اول را با همین گام مثل پیچهای یک راهه می تراشیم بعد از آن باید موقعیت ابزار و قطعه کار تغییر کند تا بتوان راه دوم را ماشین کاری کرد که بدین منظور سه روش وجود دارد:
1)بعد از اتمام راه اول بدون اینکه میله پیچ هادی بچرخد قطعه کار به اندازه می چرخانیم مثلا برای پیچهای دوراهه به اندازه 180 و برای پیچهای سه راهه به اندازه 120 درجه می چرخانیم و راه بعدی را با همان گام می تراشیم و برای راههای بعدی نیز همین عمل را انجام می دهیم تا پیچ تمام شود.
2)روش دیگر این است که چرخدنده های پشت ماشین تراش را از درگیری خارج کرده و محور کار را به اندازه مناسب با شمارش تعداد دندانه چرخدنده گردانیده و بعد چرخدنده ها را با هم درگیر کرده و عمل تراش راه بعدی را انجام می دهیم.
3)روش سوم که روش معمول و آسانتر می باشد این است که بعد از تراش راه اول سوپرت دستی رابه اندازه گام ظاهری یا به عقب کشیده و تراش راه دوم را انجام می دهیم و این عمل را تکرار می کنیم تا تمام راههای پیچ ماشین کاری شود.
نکته ای که وجود دارد در هر سه روش فوق جهت چرخش برای راههای مختلف باید در یک جهت باشد چون اگر فرضا سوپورت دستی را به سمت سه نظام حرکت دهیم و راه دوم را بزنیم و بار دیگر به سمت دستگاه مرغک حرکت دهیم بجای زدن راه سوم قلم در راه اول پیچ قرار خواهد گرفت.
برای مثال اگر یک پیچ سه راهه را بخواهیم بتراشیم که گام ظاهری آن 2 میلیمتر باشد دستگاه را روی گام3 میلیمتر تنظیم کرده و راه اول را با همین گام می تراشیم و بعد از اینکه به عمق مورد نظر رسیدیم برای راه بعدی سوپرت دستی را به اندازه 2 میلیمتر بطرف جلو یا عقب(مطابق راه دوم)حرکت داده و راه سوم را می تراشیم تا پیچ کامل گردد.
انواع مختلف پیچها و مهره ها و طریقه ساخت آنها:
بطور کلی در طبقه بندی پیچها و مهره های استانداراد از دو سیستم متریک و اینچی استفاده می شود که از آنجایی که سیستم اینچی مرد استفاده در کشورهای انگلستان- کانادا و امریکا دارای استاندارد های مختلف می باشند.برای یکنواخت کردن آنها یک سیستم اینچی یکنواخت معرفی شد که خود شامل سه حالت:دنده ریز برای سایز های کوچکتر از اینچ و دنده متوسط برای اندازه های تا1 اینچ و دنده های درشت برای اندازه های تا 4اینچ تقسیم می شوند.
همچنین اگر در سطح بیرونی قطعه رزوهشده باشد آنرا باA نماد نشان می دهیم و اگر در سطح داخلی قطعه رزوه شده باشد با نشان می دهیم و اگر پیچ چپ گرد باشد باLH نشان می دهند هر یک از سه حالت فوق می توانند در سه گروه درجه یک(با کیفیت تجارتی)-درجه دو(کیفیت بهتر) و درجه سه(کیفیت عالی) تقسیم می شوند.
بری مثال مشخصات پیچی به شکل زیر داده شده است:
این پارامترهای مشخص می کنند که( پیچ چپ گرد روی سطح خارجی قطعه ای با قطر خارجی اینچ با تعداد دنده 20 دندانه و اندازه دنده درشت اینچی یکنواخت با درجه کیفیت عالی زده شده است.
از طرف دیگر یک پیچ از نظر فرم ظاهری دنده ها نسبت به موارد استعمال پیچها دارای اشکال مختلفی می باشند که عبارتند از:دنده مثلثی متریک ساده-دنده متریک مثلثی-دنده ذوزنقه ای-دنده اره ای-دنده مربعی-دنده گرد-دنده ساده اینچی.
تمامی این پیچها با ماشین تراش قابل ساخت بوده که برای هر کدام باید قلم فرم مخصوص بکار برده شود این پیچها می توانند راست گرد یا چپ گرد بوده و یک راهه یا چند راهه باشند.
باری تراش پیچ ابتدا باید مشخصات دنده از قبل گام در پیچهای متریک و یا تعداد دندانه در یک اینچ برای پیچهای اینچی و یا مدول و یا دیامترال پیچ را مشخص نمود.
سپس قلم فورم پیچ بری را سنگ زده وآماده تراش می کنیم.بعد از اینکه پیچ رابه قطر خارجی مورد نظر می تراشیدیم برای بوجود آوردن دنده ها به اندازه ارتفاع دنده در چندین مرحله بار دهیم و عمل پیچ تراشی را انجام دهیم.
حدیده عبارتست از قطعه گردی که داخل آن با قطر معینی و گام مشخص دنده تراشی شده و در داخل آن معمولا تا 4 شیار برای جمع شدن براده و هدایت آن به بیرون در نظر گرفته شده است در سطح خارجی شیاری وجود دارد که تا حدودی امکان جمع و یا باز شدن را به حدیده می دهد.حدیده ها نیز می توانند راست گرد یا چپ گرد باشند.حدیده ها باری زدن پیچ استفاده می شوند در تولید سری معمولا از ماشینهای مخصوص پیچ بری استفاده می شود.
پیچ تراشی چیست :
پیچ تراشی یعنی ایجاد شیار با فرم و زاویه های مشخص روی یک میله و به صورت مارپیچ و به دور یک محور
انواع شیار تراشی :
شیار تراشی به دو روش داخلی و خارجی تقسیم می شوند.
در روش شیار تراشی خارجی شیارهای ایجاد شده روی بدنه ایجاد می شوند و در شیار تراشی داخلی شیارها در داخل قرار میگیرند.
البته انواع روش های متفاوت دیگری برای پیچ تراشی وجود دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:
انواع روش های پیچ تراشی :
پیچ تراشی از طریق قلاویز کاری
پیچ تراشی از طریق حدیده کاری
پیچ تراشی از طریق رزوه تراشی
پیچ تراشی با دستگاه تراش
قبل از بررسی انواع روش های پیچ تراشی باید به تعریف واحد از پیچ برسیم:
پیچ چیست؟
به یک استوانه که توسط شیارهای مارپیچ احاطه شده پیچ می گویند. این شیار ها اغلب با اشکال زیر است:
مثلث
مربع
ذوزنقه
نیم دایره
در نظر داشته باشید که این شیار ها به نسبت اینکه برای بریدن مواد نرم استفاده می شود یا سخت تر انتخاب می شوند.
انواع پیچ :
پیچ با بر اساس چهار ویژگی به چند دسته تقسیم می شوند که آن ویژگی ها عبارت اند از :
قطر پیچ
طول پیچ
نوع کله پیچ
نوع دنده و گام پیچ فاصله قله دو نخ رزوه در کنار هم
انواع پیچ بر اساس کاربرد :
پیچ لنگر
پیچ حمل
پیچ آسانسور
پیچ شش ضلعی
پیچ J مانند
پیچ سنگ
پیچ و مهره شیکاگو
پیچ شانه
پیچ U
پیچ چشمی
البته دسته بندی پیچ ها فقط طبق عملکرد و کاربرد آن ها انجام نمی شود بلکه ما پیچ ها را بر اساس نوع درایو ، و کلگلی پیچ هم طبقه بندی را انجام می دهیم. اما در ادامه تنها به بررسی پیچ ها بر اساس کاربرد هایشان می پردازیم:
پیچ لنگر:
این نوع پیچ برای اتصال به بتن استفاده می شود.
پیچ حمل :
به یک پیچ با سر گرد و صاف که برای جلوگیری از چرخش استفاده می شود پیچ حمل می گویند.
پیچ آسانسور:
هماهنطور که از اسم این پیچ مشخص است از این فیلم برای استفاده در آسانسور و نقاله ساخته می شود که سر بزرگی نیز دارد.
پیچ شش ضلعی :
از این پیچ اغلب در ساختمان سازی و صنعت استفاده می شود.
پیچ J مانند :
از این پیچ برای نگه داشتن پیچ های چشمی استفاده می شود.
پیچ سنگ :
از پیچ سنگ در ساخت تونل و در جهت تثبیت دیوارها استفاده می شود.
پیچ و مهره شیکاگو:
پیچ و مهره شیکاگو هم دارای نوع نر و هم نوع ماده است و به منظور اتصال ورقه استفاده می شود.
پیچ شانه :
از پیچ شانه در قرقره قطعات متحرک و چرخ دنده ها استفاده می کنند.
پیچ U :
از پیچ U به چند منظور استفاده می شود از جمله :
برای نگه داشتن اجسام گرد و اتصال به سطوح با دو سوراخ
پیچ چشمی :
از این نوع پیچ به وسیله یک حلقه دایره ای در انتها به منظور نگه داشتن زنجیره استفاده می شود.
فرآیند پیچ تراشی:
در اصل پیچ تراشی در طی یک عملیات پرس کاری انجام می شود.
در این فرآیند مفتول ماده ی اولیه برای تولید پیچ محسوب می شود . مفتول با چند ضربه (پرس کاری )شکل می گیرد. عملیات پرسکاری هم مینواند گرم باشد و هم می تواند سرد باشد.
این موضوع که برای عملیات پرس از نوع سرد آن استفاده شود یا نوع گرم آن بستگی به قطر کارد دارد.
برای تولیدات تا قطر ۲۴ میلی متر از پرس سزر استفاده می شود و برای قطرهای بالاتر پرس گرم.
در فرایند پیچ تراشی قالب های مخصوصی وجود دارد که برای فرم دهی مفتول استفاده می شود.
برای شکل دادن ساقه پیچ از قالب های ثابت یا ماتریس و برای شکل دادن کله پیچ از قالب های متحرک یا پانچ یا سینه استفاده می شود.
آنالیز مواد معین و مشخصات مکانیکی بسیار مهم است زیرا باعث می شود که مفتول بعد از تبدیل شدن به پیچ مشخصات مکانیکی خاص خود را داشته باشد.
تبدیل مفتول به پیچ طی چندین عملیات انجام می شود اما باید در نظر گرفت که انتخاب درست ماشین برای تولید پیچ بسیار مهم است.
تناژ ماشین
تعداد قالب
تو خصوصیت بالا باید در انتخاب نوع ماشین پیچ تراشی در نظر گرفته شود. که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:
۱٫تناژ ماشین پیچ تراشی:
همانطور که در بالا اشاره شده یک مفتول اولیه طبق پرس شدن توسط دستگاه به پیچ تبدیل می شود.ماشین های پیچ تراشی از نوع دستگاه های پرس افقی (خوابیده هستند) که در اصل کورس این ماشین ها ثابت اما دارای تناژ ضربه های متفاوت هستند.
این تناژ ها بین ۵ تا ۴۰۰ تن متغیر هستند. در نتیجه هر تولید کننده با در نظر گرفتن دو مولفه قطر پیچ ماشینی و تناژ ماشین مناسب با کار خود را انتخاب می کند.
۲٫ تعداد قالب :
همان طور که قبلا اشاره شد فرم دهی مفتول و تبدیل آن به پیچ طی چند مرحله انجام می شود.ماشین های پیچ تراشی نسبت به تعداد مراحل پرس به چند دسته تقسیم می شوند :
انواع ماشین بر اساس قالب :
۱٫ماشین پیچ تراشی تک قالب :
از ماشین پیچ تراشی تک قالب که ساده ترین نوع آن محسوب می شود برای یاختن پیچ های ساده مثل : پیچ های سرگرد و میخ استفاده می شود که دارای یک ماتریس و یک پانچ است.
۲٫ماشین پیچ تراشی قالب سه ضرب :
ماشین سه ضرب دارای از دو ماتریس و سه پانچه تشکیل شده است.
از آن جایی که این ماشین توانایی ساخت انواع پیچ ها از جمله : سر شش گوش ، سرگرد ، آلن و غیره رادارد از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است.
روش کار این دستگاه به این صورت است که حین عملیات پیچ تراشی روی یک ماتریس یک ضربه و روی یک ماتریس دو ضربه میخورد.
۳٫ماشین پیچ تراشی سه قالب سه ضربه :
از آنجایی که این ماشین ها از لحاظ تناژ از ماشین های قبلی بالاتر هستند برای ساخت پیچ با قطر بالا استفاده می شود.
در این ماشین سه پانچ و سه ماتریس وجود دارد که این بدین معناست هر ماتریس پانچ مخصوص خود را دارد.
۴٫ماشین پیچ تراشی چهارقالب چهاارضرب ( چهارمرحله ای )
همان طور که از اسم این ماشین پیداست این ماشین از چهارماتریس و چهار پانچ تشکیل شده است. به خاطر وجود تعداد قالب و قابلیت های این ماشین طراح هرگونه پیچی را میتواند با این دستگاه تولید کند.
در این مقاله به معرفی پیچ ، انواع پیچ و انواع ماشین های پیچ تراشی پرداختیم. لازم به ذکر است که مثل تمام قطعات صنعتی دیگر انتخاب صحیح ماشین ها می تواند به تمام تولید کنندگان از لحاظ صرفه جویی در وقت و هزینه کمک به سزایی بکند.

پیچ زنی یا رزوه زنی
پیچ زنی یا رزوه زنی به فرایند رزوه کردن یک پیچ گفته می شود. هر ساله پیچ های بسیاری بیش از هر سازه ماشینی دیگری تولید می شود. روش های متعددی برای رزوه کردن و ساختن پیچ استفاده می شود، که این روش ها شامل فرایندهای کاهشی (بسیاری از فرایندهای پیچ تراشی و برش رزوه)، فرایندهای تغییر شکل دهی (رولینگ، فرم دهی، ریخته گری و قالب سازی)، فرایندهای افزایشی (همانند پرینت سه بعدی)، و ترکیبی از فرایندهای بالا می شود؛ که در ادامه به شرح جزییات پیچ زنی با روش رولینگ می پردازیم.

نمونه پیچ زنی به روش رولینگ
پیچ زنی به روش رولینگ و فرم دهی
پیچ زنی رولینگ و فرم دهی روش هایی از رزوه زنی پیچ های رزوه دار است. در هر دو روش این فرایند، پیچ ها با استفاده از فشار دادن ابزاری با شکل معین روی سطح ماده خام، شکل دهی و فرم دهی می شوند. به این ابزار به طور معمول قلاویز یا حدیده گفته می شود. به طور مشابه با فرایند عاج زنی، این فرایندها برای تولید عمده استفاده می شود زیرا نرخ معمول تولید آن حدود یک قطعه در هر ثانیه است. در این فرایندهای تولید براده ای تولید نشده و همچنین مواد اولیه کمتری مورد نیاز است. زیرا که قطعه خام کوچکتر از ابزارهایی است که برای برش رزوه ها از آن ها استفاده می شود. با این روش ها بر اساس معیار وزنی به طور معمول ۱۵ تا ۲۰ درصد در ماده اولیه صرفه جویی می شود
رولینگ یکی از حساس ترین قسمت های تولید یک پیچ است. برای رزوه زنی چندین روش وجود دارد که می توان از روش تراشکاری، استفاده از حدیده و قلاویز، استفاده از روش رولینگ غلطکی، اکستروژن و روش رولینگ اصطکاکی را نام برد. هرکدام از روش های نام برده مزایای خاص خود را دارند و برای تولید انبوه پیچ ها عموماً از روشی استفاده می شود که سرعت و دقت قابل قبولی داشته باشد. یکی از عمده ترین روش ها که در تولید انبوه مورد استفاده قرار می گیرد روش رولینگ دوتوپی و سه توپی است که هر کدام برای تولید قطعات و اقلام خاصی مورد استفاده قرار می گیرند. به طور مختصر می توان گفت که روش رولینگ دوتوپی برای تولید انواع پیچ های با گل شش گوش، مربعی، هشت پر، انواع آلن، پیچ های اتاقی، استادبولت و غیره مورد استفاده قرار می گیرد. روش سه توپی نیز برای اقلام فوق می تواند مورد استفاده باشد. رولینگ اصطکاکی برای تولید انواع رزوه های خودکار، پیچ های با انتهای هزار خواره، پیچ های با زروه متقاطع و رزوه با تلرانس لقی بسیار دقیق می تواند استفاده شود. در کل چارت گام رزوه مطابق با استاندارد رزوه مورد نظر برای هر نوع پیچ و مهره و استادبولت یا پیچ خودکار در استانداردهای مربطوه تعریف شده است که از آن ها می توان برای تعیین گام رزوه، میزان زیرکار رزوه، میزان تلرانس لقی قابل قبول و همچنین تطبیق گام رزوه استفاده نمود. برای آشنایی بسیار مفصل و تکمیلی با مبحث انواع استانداردهای رزوه و انواع رزوه به Machinery's Handbook مراجعه شود.
به طور کلی رولینگ پیچ را فناوری ایجاد رزوه بر روی قطعات فلزی توسط نورد را گویند که می تواند رزوه داخلی (مهره) یا خارجی (پیچ) باشد. شکل دهی دندانه در روش Thread rolling توسط قالب هایی که فرم رزوه مورد نظر بر روی آن ایجاد شده است و بر روی سطح قطعه فشار وارد می کند ایجاد می شود. در طی این فرایند قالب با اعمال فشار و فرو بری برجستگی ها در سطح قطعه و پر کردن شیارها، پروفیل رزوه را ایجاد و کامل می نماید. قالب های مورد استفاده بسته به کاربرد متفاوت بوده و می تواند استوانه ای یا تخت باشد. این روش تولید برای تولید قطعات به صورت دسته ای یا تولید انبوه کاربرد داشته و در تولید تکی یا تعداد محدود هزینه تولید را بالا می برد. در این روش هیچ گونه براده برداری از سطح قطعه صورت نگرفته و فقط توسط نورد فرم کلی و نهایی ایجاد می گردد به همین علت ۱۵ تا ۲۰ درصد در وزن خام مصرفی صرفه جویی می گردد. مقدار یاد شده تنها در قسمت مورد رزوه صدق می کند. در این روش فقط قطعات با قابلیت شکل دهی در حالت سرد و با سختی کمتر از 30 HRC قابل رزوه زنی هستند. به طور مثال چدن GG و GGG این قابلیت را نداشته ولی چدن GTW همگن سازی شده با سختی پایین این قابلیت را دارا می باشد. این روش قابلیت رزوه برخی آلیاژ ها که بر اثر ایجاد فشردگی کریستالی و کار سرد، ترک ناشی از خستگی در آن ها ایجاد می شود را ندارد.

مراحل و روش تولید پیچ با این فرایند
برنامه ریزی مراحل تولید و روش انجام.
در ابتدای امر باید تعداد قطعات، ابعاد، دقت و نوع پروفیل رزوه مورد بررسی قرار گیرد تا نوع ماشین و قالب مورد استفاده انتخاب شود.
محاسبه قطر تراش برای رزوه زنی که به نوع پروفیل رزوه بستگی دارد.
روش انجام که به سرعت تولید قطعه بستگی دارد به سه روش تولید تکی استفاده از انسان برای قرارگیری قطعه در ماشین، استفاده از ربات و مکانیزم مکانیکی و استفاده از فیدرهای مخصوص که سریع ترین روش قرارگیری قطعه می باشد.
(قطر میلگرد مورد استفاده برای تولید پیچ کوچکتر از پیچ نهایی و قطر سوراخ مورد رزوه بزرگتر از قطر نامی مهره می باشد و دقت در این ابعاد فشار وارده بر قالب را کنترل می کند.

روش شکل گیری دندانه
در ابتدا برجستگی های موجود بر روی قالب با اعمال نیرو در درون قطعه نفوذ کرده و به علت کوچک بودن سطح درگیر و نیروی اعمالی خطوطی از قطعه را به حد تنش تسلیم σ_y رسانیده و باعث حرکت کریستال ها بر روی یکدیگر می شود. به علت ثابت ماندن لایه های کریستالی دیگر در زیر و اطراف، مانند یک دیواره عمل کرده و فقط تغییر شکل پلاستیک در همان مقطع صورت می گیرد و باعث تغییر طول نشده و فقط افزایش قطر را ناشی می گردد.
اصول تراش پیچ و مهره:
تراش پیچ و مهره یکی از مراحل اساسی تولید این قطعات است. اگر در این مرحله پیچ و مهره به خوبی و با استاندارد موردنظر تولید نشوند درواقع دارای کارایی لازم نخواهند بود. در روند انجام ساخت پیچ و مهره ابتدا پیچ داخلی طراحی و برشکاری میشود. پیچ داخلی درواقع همان مهره است، برشکاری دندانههای مهره بستگی به نوع دندانههای پیچ دارد و طبق برش و طراحی پیچ، مهره موردنظر نیز ساخته میشود.
روش ساخت مهره و پیچ
برای اینکه مهرهای را برای پیچ مشخصی بسازیم ابتدا لازم است که آن را به اندازه معینی با مته سوراخ کرده و یا با استفاده از دستگاه قلاویز تراشهای موردنیاز آن را انجام دهیم. برای تراشکاری روی سطح پیچ ابتدا باید قطر مته یا اندازه داخلی مهره محاسبه شود، سپس به اندازه قطر داخل مهره سوراخ و تراشکاری میشود.
فضای لقی چیست؟
یکی از اصول ساخت مهره و پیچ در نظر گرفتن فضایی به نام فضای لقی است. یعنی میان قطر داخلی پیچ و قطر داخلی مهره باید فضای آزادی قرار داشته باشد تا پیچ بتواند به راحتی درون مهره قرار بگیرد. این معیار یکی از مهم ترین فاکتورهای طراحی پیچ و مهره است. مقدار فضای آزاد برای پیچ و مهرههایی با جنسهای متفاوت فرق میکند. این مقدار برای فلزات معمولی مانند فولاد کم کربن و آلیاژهای مس به اندازه گودی دنده انتخاب میشود. مقدار فضای آزاد برای فلزات سخت از هر طرف برابر در نظر گرفته میشود. برای دستیابی به این فضای موردنظر مهره را با متهای که قطرش از قطر داخلی پیچ بزرگ تر است سوراخ کرده و فضای لازم را به وجود می آوریم، درنتیجه مهره میتواند به راحتی روی پیچ حرکت کند. این عمل از شکستن قلاویز نیز جلوگیری میکند.
اجزاء مختلف پیچ:
برای یک تراشکاری دقیق و اصولی نیاز است اجزای مختلف پیچ را به خوبی بشناسیم تا بتوانیم نسبت های دقیق آن ها را تعیین کنیم. این اجزا عبارت اند است:
1. قطر خارجی
2. ارتفاع یا گودی دندانه
3.قطر داخلی
4.تعداد دندانه
5. گام یا تقسیم دندانه
6. تارک
7. پهنای ته دندانه
8.قطر متوسط
9. گام محوری پیچ
ماشین آلات تولید پیچ:
ماشینهایی که تولید پیچ و مهرهها را انجام میدهند به چندین شکل وجود دارند.
ماشین تک قالب
ماشین سه ضرب
ماشین سه قالب سه ضرب
ماشین های چهار قالب چهارضرب
نحوه تولید پیچ:
دستگاههای تولید پیچ طی یک عملیات پرس کاری ماده اولیه را طی چند مرحله به شکل نهایی تولید میکنند. فرم دهی محصولات تولیده شده توسط قالب مخصوص صورت میگیرد. ساقه پیچ به وسیله قالب ثابت و کله پیچ به وسیله قالب متحرک شکلگیری میشوند. یکی از مراحل تولید و تراش پیچ و مهره پرس کاری است. ماشین پرس به صورت ضربههای افقی طی چند مرحله پیچ و مهره را به شکل موردنظر تولید میکند.
انواع پرس کاری
پرس کاری به دو صورت سرد و گرم انجام میشود. برای قطعاتی تا قطر 24 میلی متر از پرس سرد و قطعات با قطر بالاتر از پرس گرم استفاده میشود. طراحی شیار و نوع پرس و میزان ضربهها برای فرم دهی به قطعات برای مواد نرم و سخت متفاوت است. همه قطعات ساخته شده به یک روش تولید نمیشوند.
نوع دندانه های تراش
نوع دندانههای تراش بستگی به نوع پیچ و کاربرد آن دارد. طی مراحل تراشکاری ابتدا تراش داخلی یعنی مهره انجام میشود. پس از تراش مهره متناسب با آن پیچ تراشکاری میشود. نسبت پیچ و مهره و مشخصات آن ها از قبیل کاربرد، شکل طراحی، عمق شیارها، ارتفاع شیارها و دیگر اطلاعات آن ها قبل از تراشکاری تعیین میشوند. شیارها معمولاً به شکلهای مثلث، مربع، ذوزنقه و نیم دایره بر روی سطوح موردنظر ایجاد میشوند.
مراحل تراشکاری پیچ:
1. رو تراشی پیچ و داخل تراشی مهره
2. ایجاد پخ در ابتدای پیچ و مهره
3. آماده سازی قطعه موردنظر پیچ یا مهره
4. تعیین محسابت ضروری که عبارت اند از : ارتفاع دندانه، اندازه سطح تخت سروته دندانه، تعیین سرعت برش با توجه به جنس قطعه مورد نظر، تعیین تعداد دور دستگاه با توجه به سرعت برش
5. قرار دادن رنده تراش پیچ مناسب با رزوه موردنظر
6. تنظیم گام موردنظر در دستگاه با توجه به مشخصات تعیین شده توسط اهرم ها
7. اتصال رنده پیچ تراشی به قلمگیر
8. تنظیم تعداد دور دستگاه
9. شروع به کار اهرم
10. اتصال مهره دوپارچه با دستگاه برای تراش
11. تعیین مقدار بار اولیه برای دستگاه برشکاری
12. شروع اولین مرحله براده برداری و تراشکاری پیچ یا مهره
13. تکمیل برش پیچ و مهره توسط دستگاه تا انتها
14. کنترل رزوه تراشکاری شده بر روی پیچ و مهره
جدول گام (دنده) پیچ و مهره!
گام و دنده پیچ معمولا بر اساس استاندارد متریک و یا اینچ و بر طبق جداول استاندارد تولید میشوند. جهت مشاهده جدول گام و دنده پیچ ومهره وارد شوید!
دندانه و رزوه پیچ اختلاف شعاع داخلی و خارجی مفتول پیچ است و گام پیچ فاصله طولی سر دو دندانه. پیچ های با گام کوتاه رزوه ریزتر دارند و بیشتر برای سطوح فلزی و ورق ها استفاده میشوند و پیچ های گام بلند رزوه درشتری دارند و برای سطوح نرمتر مثل چوب و فایبرگلاس استفاده میشوند.

از پیچ های دندانه ریز و گام کوتاه میتوان برای چوب و فلز استفاده نمود این درحالی است که از پیچ های دندانه درشت برای فلز نمیتوان استفاده نمود.
در صورتیکه در انتخاب پیچ تردید دارید پیشنهاد میشود از پیچ دندانه درشت استفاده کنید مگر اینکه سطوح اتصال فلزی باشند.
– پیچ های دندانه درشت تعداد رزوه کمتری در هر اینچ دارند
– پیچ های دندانه درشت تنوع کمتری دارند و در دسترس تر هستند
– پیچ های دندانه درشت روانتر هستند و از آنجا که رزوه ها زاویه بیشتری دارند احتمال گیر کردن انها در کار بسیار کمتر است و از این رو سرعت کار با انها و سرعت اتصال انها بالا تر است
– پیچ های دندانه ریز استحکام بیشتری دارند. این بدان خاطر است که نزدیک بودن دندانه ها تراکم بیشتری را ایجاد می نماید. تفاوت استحکام پیچ های رزوه درشت و پیچ های رزوه ریز 14-18 درصد است.
-رزوه ها در پیچ های رزوه درشت استحکام بالاتری دارند و این به نوبه خود میتواند تعجب برانگیر باشد . چرا که برای سطوح فلزی استفاده از پیچ های رزوه ریز توصیه میشود که طبق این گفته استحکام کمتری دارند.
– بدلیل درشت بودن دندانه ها در پیچ های دندانه درشت تاثیر صدمه دیدن آنها در عملکرد پیچ نسبت به پیچ دندانه ریز کمتر است.
– پیچ های دندانه ریز در هر دور کامل کمتر جابجا شده و فرو میروند بنابراین با وجود کند بودن روند کار ممحکمتر و هماهنگتر بسته میشوند.

انواع رزوه های پیچ :
1) دنده گرد
2) دنده ارّه ای
3) دنده ذوزنقه ای
4) دنده مربعی
5) دنده مثلثی
جدول گام و دنده پیچ و مهره

استفاده از استاندارد برای تعیین رزوه ها
رزوه ها کاربرد زیادی در صنعت دارند که بنابراین اهمیت، استانداردهای زیادی نیز در این زمینه از جمله استاندارد DIN پیچ و مهره وجود دارد.
برخی از این استانداردها فقط به رزوه و برخی دیگر به بررسی اتصالات پرداخته اند.
از آن جمله از استانداردهایی که فقط به رزوه ها پرداخته اند، می توان به ASME B1.1، EN 10226-1، ISO 261 اشاره کرد.
در برخی دیگر از استانداردها از جمله DIN 3852، JIS R و یا JIS Rc و نیز برخی از مجموعه استانداردهای صنعتی از قبیل SAE J512 به نوع اتصالات، مقاطع انتهایی، آب بندی، هندسه و اندازه قطر نامی آنها پرداخته شده است.
معرفی کلی پارامترهای رزوه ها و اتصالات
رزوه ها در اتصالات دارای مشخصات زیر هستند.
تاج رزوه [۱] : تاج رزوه ها، بنا به نوع طراحی متفاوت است. تاج رزوه همان سطح بیرونی دندانه است.
ریشه رزوه [۲] : درست به مانند تاج، ریشه رزوه ها نیز متفاوت است.
تکیه گاه رزوه [۳] : مطابق شکل به سطح جانبی داندانه های رزوه گفته می شود.
پیچ [۴] : پیچ معمولاً به صورت تعداد دنده در اینچ و برای رزوه های متریک به صورت فاصله رزوه ها درنظر گرفته می شود.
زاویه تکیه گاه های رزوه ها : این زوایا در اتصالات مختلف، متفاوت است.
زاویه مخروطی شکل [۵] : در برخی از اتصالات برای ایجاد آب بندی از مکانیزم ایجاد زوایای مخروطی در طول رزوه استفاده می شود.
قطر خارجی رودنده [۶] : OD
قطر داخلی تودنده [۷] : ID

مقایسه پیچ و مهره های دنده ریز Fine thread و دنده درشت Coarse thread
عمق دنده و طول گام در پیچ و مهره های دنده درشت بیشتر می باشد. این امر سبب میشود سطح مقطع درگیر در پیچ های دنده درشت از دنده ریز بیشتر باشد و امکان هرز شدگی در پیچ های دنده درشت کمتر شود.
عمق دنده بالا در پیچ و مهره های دنده درشت بیشتر بوده و این به معنی کاهش عمق جان پیچ می باشد. عمق جان پیچ یکی از فاکتورهای اصلی در محاسبه استحکام کششی می باشد. بنابراین پیچ های دنده ریز در قطر برابر استحکام بالاتری دارند.
پیچ و مهره ها با هر گردش 360 درجه کامل به اندازه طول گام خود بسته می شوند. بنابراین اتصال پیچ و مهره های دنده درشت بسیار سریعتر از پیچ و مهره دنده ریز صورت میگیرد چراکه طول گام بیشتری دارند.
پیچ و مهره های دنده ریز بدلیل ابعاد کوچکتر دنده با دقت بالاتری تولید شده و میزان لقی کمتری نسبت به دنده درشت ها دارند.
پیچ و مهره های دنده ریز به دلیل کوچک بودن دنده ها در برابر ضربه حساس تر بوده و در گرید های پایینتر که به سمت چکش خواری پیش می روند بسیار حساس هستند.
پیچ و مهره های دنده ریز نیاز به گشتاور اولیه اتصال کمتری نسبت به دنده درشت ها دارند.
در تنش کشش بالا پیچ و مهره دنده ریز کاربری زیادی ندارند مگر اینکه طول درگیری آنها بالا باشد.

پیچ تراشی :
پیچ تراشی ،پیچ از مهمترین اجزای ماشین است و طبق تعریف عبارتست از یک نوار برجسته با مقطع یکنواخت که مسیر حلزونی یا امارپیچی روی سطح داخلی یا خارجی یک استوانه (رزوه مستقیم) یا مخروط (رزوه مخروطی) را طی می کند.
پیشنهاد می کنیم، مطالعه مقاله مقابل را در برنامه خود قرار دهید: خدمات تراشکاری CNC
پیچ های بی سر، با سر و مهره های ماشینی، رزوه های مستقیم دارند، همینطورند میله های رزوه شده برای کاربردهایی نظیر میله گام هادی در ماشین تراش. پیچ ها ممکن است راست گرد و یا چپ گرد باشند. رزوه های مخروطی معمولا برای اتصالات لوله های آب و گاز که آب بندی و هوابندی نیاز دارند، به کار می روند.

روش های تولید پیچ چیست ؟
شکل دهی
برشکاری
ریخته گری قطعات رزوه
شکل دهی :
نورد پیچ، که بیشترین کمیت قطعات پیچی تولیدی را تشکیل می دهند
ریخته گری قطعات رزوه دار نیز امکان پذیر است ولی محدودیت هایی برای دقت ابعادی، صافی سطح و حداقل ابعاد آنها وجود دارد و آهنگ تولید این فرایند به اندازه ای که در فرایندهای دیگر به دست می آید، نیست.

عملیات تراشکاری قابلیت ایجاد رزوه در میل گرد را دارد. هرگاه رزوه ها اعم از خارجی یا داخلی با برشکاری توسط یک ماشین ابزار از نوع ماشین تراش ایجاد شوند، در این صورت فرایند مذکور پیچ تراشی یا رزوه کاری نامیده می شود.
هرگاه رزوه با یک ابزار رزوه دار مخصوص (قلاویز) به طور داخلی تراشیده شود، فرایند قلاویززنی نامیده می شود، رزوه های خارجی را با یک حدیده یا با فرزکاری نیز می شود تراشید. ممکن است رزوه ها را برای اصلاح دقت و صافی سطح آنها، بعد از تراش، سنگ زنی نیز کرد، هر چند مقدار قابل ملاحظه ای به هزینه می افزاید.
مشخصات رزوه پیچ :
استاندارد کردن پیچ ها در اواسط سال های دهه ۱۸۸۰ شروع شد و از آن زمان تاکنون، چندین شکل رزوه استاندارد شده اند.
اشکال رزوه – پیچ انگلیسی
به منظور دستیابی به پیچ های قابل تعویض بر اساس سیستم پیچ ملی آمریکا در ایالات متحده آمریکا، کانادا و انگلیس، در سال ۱۹۶۸ پذیرفته شد. این استاندارد هر چند وقت یک بار به ویژه از جنبه تلرانس های ابعادی مورد تجدید نظر قرار گرفته است.

پیشنهاد می کنیم، مطالعه مقاله مقابل را در برنامه خود قرار دهید: قلاویززنی و انواع قلاویز
در سال ۱۹۹۹، شکل دنده پیچ همه منظوره استاندارد ISO به وجود آمد و با دامنه وسیعی از اندازه های متریک توسعه یافته و از آن زمان تاکنون توسط بسیاری از کشورها پذیرفته شده است

در سیستم انگلیسی، تلرانس های ابعادی رزوه با گروه های ۱، ۲، یا ۳ به ترتیب کاهش لقی مشخص می شوند. در سیستم ISO، گروه های تلرانس ترکیبی از درجه تلرانس ها و وضعیت ها است و بر اساس قطر تاج و گام پیچ، بنا شده اند.
پیچ تراشی با یک ماشین تراش
رزوه را می شود به عنوان آثار پیشروی عمیق و خشن تلقی کرد. یک عملیات پیچ تراشی نوعی با ماشین تراش . ابزار برش، شکل آن به نوع پیچی که باید تراشیده شود بستگی دارد ،
پیشنهاد می کنیم، مطالعه مقاله مقابل را در برنامه خود قرار دهید: روانکار ماشینکاری
روی یک هولدر که در امتداد طولی قطعه کار توسط میله گام هادی، روی ماشین تراش حرکت می کند، بسته می شود. حرکت ابزار با درگیر کردن یک مهره چاکدار (که نیم مهره نیز نامیده می شود) واقع در داخل سپر ماشین تراش، انجام می شود

حرکت محوری ابزار نسبت به دوران قطعه کار، گام رزوه (یعنی، مسافت محوری که در یک دوران کامل پیچ، طی می شود) را تعیین می کند. بنابراین برای یک rpm ثابت محور دوران، هر چه حرکت محوری آهسته تر باشد، رزوه پیچ ریزتر خواهد بود.
در پیچ تراشی، ابزار تراش ممکن است به طور شعاعی رو به داخل قطعه کار پیش روی کند، به این ترتیب دو طرف رزوه (شبیه فرم تراشی) همزمان تراشیده می شود. اما، این روش معمولا صافی سطح ضعیفی به وجود می آورد.

منابع:
1. واکر جان، 1383 ، در پیرامون ماشین کاری و ماشین های ابزار، اکبر شیرخورشیدیان، 1383 ، تهران، طراح
2. اورویل لاسکو، 1382 ، ماشین های افزار، ابراهیم صادقی، 1382 ، تهران، دانشگاه علم و صنعت
3. میلر رکس، 1380 ، دانشنامه ماشین کاری، احمد حجتی، 1377 ، تهران، سعید نو
4. دگارمو ای.پل، 1385 ، مواد و فرآیندهای تولید )جلد سوم(، علی حائریان اردکانی، 1385 ، مشهد، جهان فردا
5. گرلینگ هنریش، 1364 ، در پیرامون ماشین های افزار، علی اکبر جوانفکر، 1364 ، تهران، افکار
6. آر.کیت موبلی و لری چافتان، 1385 ، اصول نگهداری و تعمیرات نت، حسین قلیزاده، 1385 ، تهران، طراح
7. دفترچه نصب و نگهداری دستگاه تراش TN50 گروه ماشین سازی تبریز

31


تعداد صفحات : 33 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود