نما-ساختمان
نما ساختمان در تعریف و شکل دهی شهر نقش بسیار مهمی ایفا می کند، بنابراین در نما ساختمانها باید به مساله همگونی نما شهری توجه بسیاری داشت، زیرا اگر نما هر ساختمان را بیتوجه به بافت شهر و بدون در نظر گرفتن ساختمانهای همجوار طراحی کنیم، ناهمگونی غیر قابل جبرانی را در سطح شهر رواج می دهیم و با این عمل، بی هویتی و تضاد شهری ناخواسته گسترش می یابد.
با سرعت گرفتن روند ساخت ساختمانهای لوکس و مجلل در کشور، تغییرات وسیع و تجمل گرایی در نما ساختمانها هم پدید آمده و شکل شهری را تغییر داده است. تغییر در شکل شهر گرچه برهویت شهر تاثیرگذار است، با این حال، اگر به صورت همه گیر و بر طبق استاندارد اتفاق افتد، به بدنه های شهری ضربه وارد نمی.
یکی از مصالحی که این روزها به وفور در نما ساختمانها مشاهده می شود، استفاده از سنگ است.
سنگ از دید معماری و زیبائی، بنا را سنگین و دارای انسجام می کند و به ساختمانهای شهر هویت معناداری می بخشد؛ البته اگرمجاورت های بنا از نظر نما رعایت شوند.
سنگ از مصالحی است که با توجه به آلودگی های شهری، دیرتر از بقیه مصالح کثیف شده و تمیز کردن آن هم نسبت به بقیه مصالح ساده تر است
.
سنگ های طبیعی از دوام و زیبائی قابل توجهی برخوردار هستند و همین امر آنها را از سنگ های مصنوعی مانند سرامیک متمایز می کند.
سنگهای موجود در نما باید متراکم و دارای ساخت و بافت یکنواخت بوده، از بلورهای ریز تشکیل شده باشند و درجه خلوص آنها حتی المقدور زیاد باشد. در سطوح و خطوط مرئی سنگ نباید لب پریدگی وجود داشته باشد و شکل سنگ باید طوری باشد که از شکل دیوار تبعیت کند.
در مورد سنگهای نما، ضریب انبساط حرارتی کانی های مختلف سنگ و همچنین ملات پشت آن باید در یک حدود باشد تا از خرد شدن سنگ و جدا شدن آن از ملات جلوگیری به عمل آید. میزان رنگ پریدگی سنگهای تزئینی نما خارجی ساختمان در اثر آفتاب و هوازدگی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است که باید مورد توجه قرار گیرد.
در به کاربردن مصالح برای نما ساختمان، باید میزان دوام آن را سنجید و نباید با هدف صرفه جوئی در هزینه به استفاده از کالایی بادوام پائین اقدام کرد، زیرا در این صورت پس از گذشت مدتی، دوباره باید هزینه ای برای تعویض آن متحمل شد.
نما گرانیت:
گرانیت از جمله سنگهائی است که دارای خواص مفید و منحصر به فرد است. این خصائص به دلیل طی کردن پروسه خاص و پیچیده در زمان تشکیل این سنگ ایجاد شده و به همین دلیل گرانیت در مصالح سنگی امروزی مورد توجه بسیار قرار گرفته است.
سنگ گرانیت دارای مقاومت و سختی زیادی است و در رویاروئی با عوامل طبیعی
(زلزله، آتش سوزی و …) مقاومت بسیاری دارد
.
این سنگ تنوع زیادی در رنگ دارد که می توان با توجه به فرم و موقعیت نما ساختمانی، رنگ آن را انتخاب کرد. این سنگ ها دارای زیبائی چشم نوازی هستند و به کاربردن آنها در نما ساختمان، باعث ایجاد زیبایی بصری در نما می شود.
اما نکته مهم و قابل توجه درباره گرانیت، این است که این سنگ ها دارای خاصیت رادیو اکتیو هستند. طبق تحقیقات اخیر، این سنگ در محیط های دارای تشعشع های ایکس، گاما، میدانهای مغناطیسی قوی و مواد شیمیائی قوی به صورت پریودیک (دوره ای) از خود امواج رادیو اکتیو ساتع می کند که باعث آلودگی های خاص و بیماری های سرطانی می شود، به همین علت، اصولا" بهتر است از سنگ های گرانیت در نما داخلی ساختمان استفاده نشود؛ بلکه این سنگ، در نما بیرونی و برای فرش کردن سطوحی که رفت و آمد در آن زیاد است مناسب است.
نما مرمریت :
سنگ های مرمریت نیز بیشتر در فضای داخلی ساختمانهای مسکونی استفاده می شود. یکنواختی در سنگ های مرمریت از اهمیت بالائی برخوردار است و هرچقدر سنگ ساده تر باشد، قیمت آن بالاتر است. مرمریتی که برای فضای داخلی منزل مورد استفاده قرار می گیرد با سنگ هائی که برای نما خارجی استفاده می شود متفاوت است.
سنگ های تراورتن به دلیل حفره هائی که در آنها مشاهده می شود ممکن است یک نوع سنگ کم مقاومت بنظر برسند؛ در حالی که اینطور نیست و سنگ تراورتن یکی از بادوام ترین سنگ ها برای نما داخلی و خارجی ساختمانها محسوب میشود.
حداقل عمر سنگهای آهکی مانند مرمریت و تراورتن، 30 سال است و علاوه براین، با صیقل دادن این نوع سنگها، امکان تغییر و تمیز شدن نما آن پس از چند سال کارکرد فراهم میشود، در حالی که انجام این کار برای سنگهای مصنوعی مانند کاشی و سرامیک امکان پذیر نیست
نمای شهری از مجموعه نماهای مشرف به فضای عمومی به دست می آید. این نماها از جهتی همگن و از جهتی ناهمگن هستند. می توانند همگن باشد چون با استفاده از زبانی مشترک روی بدنه اجزا شهر اجرا می شوند و اما از آنجا که هر کدام از این فضاها به کمک این زبان، مقاصد و نیازهای خود را بیان می کند، ناهمگن هستند. در شهرهای ما زبان مشترکی بین نماها وجود ندارد. نه فرهنگ مشترکی برای بیان دارند، نه مصالح یکسانی به کار گرفته اند و نه سبک مشخصی را دنبال می کنند.
در واقع هر یک از نماها در شهر نشانه وضعیت اقتصادی و اجتماعی سازنده و نحوه تفکر و نگرش او به مسایل مختلف است.
نمای شهری در واقع ترکیبی از اجزا متفاوت است که براساس اتفاقاتی که در خیابان ها و معابر می افتد شکل می گیرد.
این اجزا در صورت رعایت مسایلی که پیش از این نیز به آن پرداخته شد می توانند با یکدیگر نقاط اشتراک جالبی داشته باشند که نمی توان وجود آن ها را نفی کرد.
عناصر پراهمیت در نما
ورودی یکی از عناصر حایز اهمیت نما در ساختمان است که محل و اهمیت طراحی آن به شکل مستقیم نمایانگر نقش و عملکرد ساختمان است. در ورودی نشانه گذر از فضای عمومی خارجی به فضای خصوصی داخلی و یکی از مهم ترین عناصری است که می توان به عنوان نشانه ساختمان از آن نام برد.
لیکن به دلیل اهمیت اقتصادی که سطوح ساخته شده داخلی برای سازندگان دارند، اغلب ورودی ها به فضاهای کم اهمیتی تنزل یافته اند. سرمایه گذاران ساختمانی هم فقط به رعایت ضوابط ضروری طراحی ساختمان بسنده می کنند.
بیشترین مشکل زمانی است که ورودی وسایل نقلیه به حیاط پارکینگ با ورودی خود ساختمان یکی شود. در این حالت فرد واردشونده به ساختمان فقط یک راه باریک کنار دیوار برایش باقی می ماند.
گاه نیز ورودی یک ساختمان مسکونی بیش از حد پرتجمل است، به نحوی که عملکرد ساختمان را دگرگون می سازد. زمانی هم ورودی به یک بنای بزرگ تنها با روزانه ای امکان پذیر می شود. تناسب ورودی و حجم ساختمان می تواند نقش مهمی در توجیه عملکرد و شکل ساختمان داشته باشد.
از آنجا که طبقه همکف ساختمان قسمت اتصال به زمین یا کف پیاده رو است، به صورت قابل توجهی در معرض دید قرار می گیرد. طبقه همکف اهمیت ویژه ای در زندگی شهری دارد، به این علت که عابران پیاده این قسمت را به طور مستقیم می بینند. از این رو نمای این قسمت پراهمیت است و مصالح مورد استفاده در این قسمت باید نسبت به بقیه ساختمان با دوامتر و مستحکم تر باشد تا عابر در نگاه به نمای ساختمان احساس ثبات کند. ساختمان هایی که طبقه همکف آن ها عملکرد تجاری دارد، به دلیل تغییر دکوراسیون واحدهای تجاری دایما دستخوش دگرگونی می شوند. همین موضوع موجب می شود که ساختمان مذکور شخصیت ثابت خود را از دست داده و دارای نمای شناخته شده ثابتی نباشد.
تراس ها چشم اندازهای جدیدی نسبت به فضاهای بیرون برای ساختمان فراهم می آورند. بالکن ها نباید حالت موقت و ناپایداری که در بیننده تصور به راحتی جدا شدن از بدنه ساختمان القا شود را داشته باشند.
لبه بام حد و مرز ساختمان و آسمان است و از نظر بصری بام انتهای نماست. بام پوسته ای است که بر سر ساختمان قرار دارد. بنابراین لبه بام نمی تواند بدون تفاوت با دیگر قسمت ها در آسمان رها شود. صورت ظاهر ساختمان و آنچه که در برابر دید عموم قرار دارد، در واقع پراهمیت ترین قسمت ساختمان در برابر عابران و سایر افراد غیراستفاده کننده از ساختمان است. همان طور که عنوان شد نمای ساختمان ها، نمای شهری را ایجاد می کند، اما به دلیل ضعف قوانین موظف کننده طراح و سازنده در این ارتباط، نمای ساختمان در کمترین قرار گرفته است.
در بسیاری از شهرهای بزرگ جهان، ضوابط و مقررات ویژه ای در ارتباط با سیما و کالبد شهر وجود دارد و گروهی از برجسته ترین افراد با تخصص های مرتبط هنر زیباسازی و زیباشناسی به کنترل طرح های بزرگ و کوچک معماری و شهری از نقطه نظر هماهنگی نمای بیرونی ساختمان ها و محیط شهری یعنی از جنبه های رنگ، حجم، مصالح مناسب، فضای پر و خالی نما، رعایت اصول هماهنگی و تناسبات و … می پردازند.
آنچه برای علاقه مندان به این موضوع نگران کننده است، پاسخگویی با شتاب به نیازی کاملا محسوس است. در این ساخت و ساز پرشتاب نیاز به بررسی طرح های ارایه شده توسط جمعی از صاحب نظران و مسوولان در مراکز تایید پروانه های ساختمانی ضروری به نظر می رسد. بررسی میدانی طرح ساختمان ها با بناهای اطراف از لحاظ کیفیت طرح معماری، نمای ساختمان، تناسب حجم آن با ساختمان های اطراف، زیبایی طرح و مصالح مورد استفاده و … نی زگامی موثر در بالا بردن کیفیت نماهای شهری است. با در نظر گرفتن موارد ذکر شده و القا آن توسط شهرداری هر شهر، می توان شاهد ارتقا کیفیت شهرها و زیباسازی نمای شهرها بود.
www.manzelmag.com
کوتاه از ورق های کامپوزیت آلومینیوم در نمای ساختمان ها
لباس نقره ای ساختمان!
کاظم برآبادی
در حال حاضر، معماران و مجریان پروژه های ساختمانی در پروژه های خود از محصولات گوناگون آلومینیومی در بخش های مختلف بنا از جمله سقف های کاذب، درب و پنجره، نما، تاسیسات الکتریکی و مکانیکی و… استفاده های بی شماری می کنند.
در این نوشتار ضمن معرفی گونه ای خاص از محصولات آلومینیومی که در بازارهای ایران به خوبی مطرح شده است، به اختصار به برخی از کاربردها و مزایای آلومینیوم در نمای ساختمان ها می پردازیم.
با ظهور مدرنیسم در معماری و شروع عصر مدرن و همزمان با روی کار آمدن معمارانی چون میس وندرو و معماران تحصیل کرده مدارسی مانند باوهاس و علاقه جهانیان به ایجاد بناهای بلند مرتبه و به طور کل، شروع ساخت و سازهای صنعتی در غرب بحث پیش ساختگی و استفاده از مصالح پیشرفته به یکی از مهمترین دغدغه های طراحان و مجریان و تولیدکنندگان بدل شد.
در این میان نگاه های معمارانه به سمت آلومینیوم و تولیدات اکسترود شده آلومینیوم سوق پیدا کرد؛ چرا که آلومینیوم به علت خصوصیت منحصر به فرد خود همچون سبکی، عایق بودن، انعطاف پذیری، در دسترس بودن، ارزان بودن نسبی، باربر بودن و جلال خاص می توانست تمام نیازهای مخاطبان خود را برآورده سازد.
همه چیز درباره پانل
قریب ده سال پیش شرکت های تجاری که در حوزه مصالح ساختمانی نوین فعالیت می کردند یکی از زیر مجموعه های صنایع آلومینیومی را وارد ایران کردند که با نام "پانل" یا "پنل" مشهور شدند. نام کامل این محصول ورق های کامپوزیت آلومینیوم است و در نماهای خارجی بنا، دیوارهای داخلی و فضای اداری، درهای عایق باد و توفان، قاب های پنجره، ساختمان های تجاری سبک و ساختمان های نمادین مورد استفاده قرار می گیرند.
"کامپوزیت" به معنای ترکیب شده است. پانل ها از ترکیب چند لایه متریال مختلف به همراه پوشش آلومینیومی به دست آمده اند و سرچشمه نام گذاری این ورق ها از این جاست. دو صفحه آلومینیومی روکش شده، سطح هسته پلی اتیلنی آن را پوشانده اند. چسباندن این سطوح به هسته، توسط فرآیند های شیمیایی و مکانیکی صورت می گیرد به طوری که در مقابل ورقه ورقه شدن به شدت مقاومت می کند.
مصرف کنندگان این محصول بیشتر به دنبال رنگ های متنوع آن هستند به همین منظور در کارخانه از فرآیندهای مختلفی جهت تغییر در رنگ محصول استفاده می کنند. از جمله پوشش هایی که معمولا برای تغییر در ورق های آلومینیومی رویی استفاده می شود اندونیزه کردن، pvdf (پلی وینیلیدین فلوراید)، رنگ مایع و روکش پودری است. اندونیزه کردن یکی از اولین فرآیندهای روکش کردن آلومینیوم بود که از سال 1920 میلادی تاکنون استفاده می شود. شیوه کار این است که سطح آلومینیوم با موادی پوشیده می شد به طوری که عمر طولانی داشته باشد، محکمتر شود و با دوام و مقاوم در برابر خوردگی باشد. معمولا معماران و طراحان به سمت پانل هایی رفته اند که بنا بر عمل اندونیزه کردن، عمل آوری شده باشند و این محصولات مورد استفاده بسیاری از ساختارهای آلومینیومی خوش نام در جهان مانند "sears tower" بوده و همچنان نیز مورد توجه است. با این که به تازگی تکنولوژی های پیشرفته در اندونیزه کردن، پانل ها را برای تولید طیف وسیع از رنگ ها امکان پذیر ساخته است و در جهان نیز ساختمان ها با استفاده از همین محصول رنگ های گوناگونی در نمایشان ایجاد شده، اما در ایران تنها رنگ نقره ای است که کاربرد دارد و حتی خیلی از مجریان پروژه های ساختمانی نمی دانند که دامنه رنگ این محصولات بسیار گسترده و حتی قابلیت سفارشی بودن دارد. استفاده از این ورق ها ناگهان در ساخت و ساز ایران با دو مفهوم همراه شد؛ اولین معنی در این جا بود که ساختمانی که با پانل های آلومینیومی پوشش یافته اند، بناهای مهم و مدرن هر شهر به حساب می آیند و مفهوم بعدی به جلال و عظمت بنا برمی گردد که نمای آلومینیوم بسیار در آن اهمیت داشت.
در کمتر از یکی دو سال این ورق های وارداتی چنان جای خود را در بین مصالح پیش ساخته باز کردند که امروزه به یکی از اصلی ترین مصالح مورد استفاده در نماهای ساختمانی کشور بدل شده اند. استفاده از این محصول در ساختمان های دولتی ساز و ارگان ها نیز در این فرآیند بی تاثیر نبود. می توان به ساختمان وزارت نیرو، وزارت آموزش عالی، شهرداری منطقه 9 و بانک های اقتصاد نوین، پاسارگاد و بانک سامان اشاره کرد که در تغییر ذائقه ساخت و سازی کشور به سمت استفاده از این محصول تازه وارد نقش مهمی داشتند.حالا کار به جایی رسیده است که آلیاژهای مختلف آلومینیوم و ترکیبات این فلز با دیگر مواد و ساخت ترکیبات جدید از آن، به یکی از مهم ترین و پرمصرف ترین مصالح جهت نمای ساختمان های امروزی در سبک های مختلف معماری تبدیل شده است به طوری که استفاده از آن در نماها و بناها به نوعی معرف ارزش و تازگی آن بنا محسوب می شود.
محصولی برای شاخص کردن بنا
هر زمانی که ساخت یک بنای گران قیمت یا مهم در میان باشد، معماران ایرانی می خواهند که یک تندیس بسازند. مقوله تندیس سازی در معماری ایران یک سنت بدون خدشه است و در این میان مصالحی که در پر رنگ کردن نقش ساختمان در میان بافت شهری به کار آیند همواره در بازار ایران مورد توجه قرار می گیرند. برای ساخت چنین بناهایی به مصالحی نیاز است که ویژگی های منحصر به فردی نیز داشته باشند که این ورق ها به دلیل استحکام قابل توجه، مسطح بودن، سبکی و قابلیت پذیری ویژه ای که دارند، پیچیده ترین ایده ها مانند خم ها و زاویه های نمایشی و یا شکل های ذوزنقه ای به سادگی به وسیله آن قابل پیاده سازی باشد. هر طرحی که در ذهن معمار پروژه باشد، توسط خانواده محصولات آلومینیومی قابل پیاده سازی است. برج آلوبند در شیراز و مراکز خرید ستاره و تندیس در کیش نمونه خوبی از کاربرد آلومینیوم های پوششی نما در جهت تندیس کردن ساختمان است. از این روست که شکل پذیری آلومینیوم باعث علاقه معماران به آن به عنوان وسیله ای جهت ساخت بنا های تندیس گونه شده است.
در این میان اگر از بعد صرفه جویی در انرژی ساختمان هم به بررسی دست بزنیم باز هم پانل های آلومینیومی برگ برنده سازندگان خواهند بود. خواص عایق آلومینیوم و استفاده از مواد عایق بند(Termal break) در آن به عنوان یکی از بهترین محصولات جهت استفاده بهینه از انرژی مطرح است.
در کشورهای زلزله خیز همانند ایران مبحث سبک سازی ساختمان و استفاده از محصولات منعطف بسیار مهم و اساسی بوده و محصولات آلومینیومی همانند نماهای آلومینیوم کامپوزیت پنل، نماهای شیشه ای خاص و درب و پنجره های آلومینیومی به عنوان اساسی ترین راه حل با وزنی حدود 90درصد سبک تر از سنگ های تراورتن و گرانیت و 85درصد سبک تر از سیمان و 70 درصد سبک تر از شیشه مطرح است. از این منظر اگر به ساختمان وزارت نیرو در تهران بنگریم خواهیم دید که در صورت استفاده از سنگ گرانیت در آن به جای پانل های آلومینیومی چقدر ساختمان را سنگین تر از وزن فعلی اش می کرد.
گونه ای از این محصولات آلومینیومی با پوشش رزین فلورو کربن (Fluorocarbon)به علت مقاومت بالا در مقابل اشعه های مفید آفتاب، باران های اسیدی و عدم جذب گرد و غبار معلق در هوا (به علت عدم جریان الکتریسیته در آن) راه حل مناسبی جهت مقابله با شرایط محیطی ناسازگار است.
در مقابل به عنوان مثال سنگ معدنی مانند اکثر سنگ های گرانیتی در مقابل اشعه و باران های اسیدی جلا و صیقلی بودن خود را از دست می دهند. سیمان و رنگ به سرعت کثیف می شوند و شیشه نیز کدر شده و به مرور زمان رسوب آب باران روی آن باقی می ماند. هزینه های نگهداری از ساختمان هایی که نمایی آلومینیومی دارند تا 70 درصد کاهش یافته و در ضمن استفاده از بهترین کیفیت برخوردار خواهند بود.
علاوه بر مقوله مقاومت در برابر شرایط محیطی ناسازگار، چند تحقیق دانشجویی هم برای پاک سازی احتمالی این ورق ها موجود است که می تواند به عنوان راه حل آخر مورد توجه استفاده کنندگان پانل های آلومینیومی قرار گیرد. تهرانی ها شاید خاطره ای هم در این زمینه داشته باشند که به برج نگار واقع در خیابان ولی عصر کمی بالاتر از میدان ونک مربوط می شود. این برج که از ورق های آلومینیومی برای پوشش نمای وسیع و عظیم خود بهره برده بود، در پایان کار با مشکل پاک کردن این ورق ها مواجه شد که اکنون این مشکل به طور کامل برطرف شده و سطح صیقلی نمای آن هر روز آفتاب غروب را منعکس می کند!
لزوم افزایش کیفیت نصب
از تمام موارد یاد شده که بگذریم چند نکته هم درباره نصب و راه اندازی پانل ها هست که توجه پروژه های ساختمانی فراوانی را به خود جلب کرده است. سیستم نصب این محصول به گونه ای است که هم در ساخت و سازهای جدید و هم در مرمت و بازیابی ساختمان های فرسوده مورد استفاده قرار گرفته است.
برای نصب پانل ها کافی است، سطح مورد نظر را از اضافه ها پاک کرده و ورق ها را با روش های برش، پانچ، سوراخ کاری، خم کردن، انحنا دادن، اره کردن، جوش هوای داغ، چسباندن یا اتصال با پرچ یا پیچ و مهره به سطح بچسبانیم. کار توسط کارگران ونصابان آموزش دیده شرکت های واردکننده انجام می شود و مهم ترین بخش پروژه خواهد بود. اتفاقا در استفاده از پانل ها در ایران همین بخش کار همیشه با مشکل مواجه بوده است. نصب غیر اصولی و ناموزون در آمدن سطح نهایی، به نقطه ضعف کار با پانل های آلومینیومی در ایران بدل شده است که واردکنندگان محترم باید در این زمینه اقدامات موثری را به عمل آورند.
در پایان باید گفت که بازار ورق های کامپوزیت در ایران، بازاری تازه، نارس و اگر خوشبینانه بنگریم در حال شکوفایی است. البته این شکوفایی در صورتی قابل دستیابی است که از تشتت های بازار کاسته شود و با در کنار هم قرار گرفتن تمامی عوامل دخیل در بازار این کالا و نظارت بر روی آن امنیت استفاده از این کالا بالا برود. شرکت های وارد کننده این محصول باید، پانل های خود را به تایید استاندارد ساخت و ساز ایران برسانند و در این زمینه از آگاهی رساندن به مردم کوتاهی نکنند؛ چرا که به هر صورت کاربرد آلومینیوم در نمای ساختمان های امروزی به عنوان یک اصل توسط طراحان جهانی پذیرفته شده و به سرعت در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه در حال رشد است.
سایت دنیای اقتصاد www.donya-e-eqtesad.com
بایرامیکس Bayramix
بایرامیکس BAYRAMIX محصولی جدید
معرفی محصول
بایرامیکس مینرال و میکرو مینرال و گلد مینرال محصولی جدید جهت نمای تزئینی داخل وخارج
ساختمان با عمر طولانی میباشد . محصول حاضر بصورت ملات بوده و متشکل از مخلوط دانه
های گرانیتی و مرمر سرامیزه با تنوع رنگ فراوان و دانه بندی متعدد رزینهای طبیعی مصنوعی
و سایر افزودنیهای میباشد . بایرامیکس بعد از خشک شدن نمای سنگ تزئینی به خود میگیرد .
تنوع محصول
بایرامیکس در چهار دانه بندی درشت متوسط.ریزومیکرو و هچنیین بالغ بر 150 نوع رنگ زیبا
و متنوع عرضه میگردد .
مشخصات محصول
بایرامیکس آمیزه ای از آخرین دستاوردهای تکنولوزی مهندسی پلیمر و مواد (سرامیک) میباشد
سختی و مقاومت مکانیکی فیزیکی و شیمیائی مواد تشکیل دهنده بسیار زیاد بوده و در طی مدت
زمان طولانی از دوام رنگ و میزان پیوستگی ذرات کاسته نمیشود . بایرامیکس با شرایط مختلف اقلیمی (مناطق سرد قطبی . سرد و گرم مرطوب و خشک ) سازگاری دارد . هچنیین این محصول
تا حدی دارای خاصییت الاستیکی بوده و از این رو پایداری آن را در مقابل تنش های ناشی از
نشست ساختمان . زلزله و سایر عوامل تضمیین میکند .
مزایای استفاده از بایرامیکس
1- مقاومت و استحکام زیاد در شرایط مختلف جوی
2- قابلیت اجرا روی سطوح مختلف بتون. سنگ.گچ . تخته . نئوپان . شیشه .پلاستیک. سرامیک و غیره
3- کاهش وزن ساختمان بعلت ضخامت ناچیز در نمای ساختمان
4- انعطاف پذیری زیاد در اجرای طرح های متنوع داخلی و خارجی ساختمان
5- بعنوان پر کننده درزها و ترکهای دیوار عمل مینماید
6- دارای خاصییت آنتی استاتیک و دفع کننده گرد و غبار محیط میباشد
7- دارای تنوع رنگ و دانه بندی زیاد میباشد
8-بعلت عدم وجود حلالهای سمی و مضر و مواد نفتی دوست محیط زیست میباشد
9- کاملا قابل شستشو میباشد
10- دارای مشخصات و تست های فنی و استانداردهای بین المللی میباشد .
رنگهای ساختمانی بایرامیکس :
رنگهای آکرلیک :
– دارای پایه آبی میباشد .
– برای استفاده در نمای داخل و خارج ساختمان میباشد .
– به اسانی سطوح را میپوشاند و رنگ آن به سادگی نمی پرد .
– اجازه تنفس به دیوار میدهد و مانع تجمع بخارات در سطح دیوار میشود .
– فاقد مواد مضر برای محیط زیست و سلامتی انسان میباشد .
رنگهای سیلیکون :
دارای پایه ابی میباشد .
مورد استفاده در نمای ساختمان خصوصا در محیطهای مرطوب و بارانی .
بدلیل وجود سیلیکون مقاوم در مقابل آب در ترکیبات شیمیائی آن . دیوار همیشه خشک باقی میماند .
دارای مقاومت زیاد در مقابل سایش و شستشو میباشد .
فاقد مواد مضر برای محیط زیست و سلامتی انسان میباشد .
www.istgah.com
نمای خارجی بکلد
این محصول جهت پوشش نمای خارجی بناها و ساختمان های مرتفع استفاده می گردد.امروزه این محصول یکی از پوششهای عمده مورد استفاده در نمای ساختمانها به خصوص برجها می باشد.علت این امر را می توان در جمع شدن خصوصیات قابل قبول برای یک نمای ایده آل و حذف معایب نماهای قدیمی مانند سنگ، سیمان، کنیتکس و … جستجو کرد نمای ظاهری این محصول کاملا مشابه سنگهای گرانیتی بوده و دارای خواص منحصر به فردی است که موجب استقبال بسیاری از مهندسین و متخصصین صنعت ساختمان قرار گرفته است.
مشخصات محصولات بکلد
• سختی بالا و ضد خش بودن به دلیل استفاده از کانی های سخت (سختی بالای 6) و رزین های بسیار مقاوم
• یکنواختی و دوام رنگ در سطوح بزرگ به دلیل استفاده از کانی های طبیعی رنگی و رزین های Anti UV
• وزن خمیر مصرفی در هر متر مربع: 6-5 کیلوگرم(حدود یک بیستم پوششهای سنتی(
• مقاومت بسیار بالا در مقابل آب ، باران های اسیدی و عدم شوره زائی و هوازدگی
• تنها پوشش مناسب و زیبا برای نمای خارجی برجها و ساختمانهای مرتفع
• قابلیت انعطاف پذیری بالا و عدم ترک خوردگی در نشست های ساختمانی
• رزینهای استفاده شده عمدتاً تولید شرکتهای کشور آلمان می باشد.
• محصول نهایی دارای انعطاف پذیری بسیار خوبی می باشد.
• قابلیت بند کشی با اندازه های مختلف و رنگ بندی دلخواه
• در مقابل بارانهای اسیدی و . . . کاملاً مقاوم می باشد.
• میزان جذب آب محصول نهایی تقریباً صفر می باشد.
• قابلیت طراحی در بی نهایت طرح و رنگ می باشد.
• وزن سبک در مقایسه با سنگهای ساختمانی
• ضخامت تمام شده: حدود 2-3 میلی متر.
• تنوع بسیار زیاد در رنگ بندی و دانه بندی
• قابلیت اجرا بر روی سطوح متخلخل
• آنتی استاتیک و دافع گرد و غبار
• قابلیت سازگاری با محیط زیست
• سرعت اجرائی بالا
محصول نهائی پس از اجرا با زیرکار به صورت یکپارچه درآمده و برخلاف پوشش های سنتی نظیر سنگ و سیمان، در حرکات سازه ای ناشی از زلزله یا خیز سازه ای و تغییرات دمائی محیط، از زیرکار جدا نخواهد شد.
گرانولیت
گرانولیت سبکترین , ارزانترین و زیباترین ماده ایی است که هم اکنون به صورت گسترده ایی جای خود را در بین نماهای ساختمانی مشهد باز کرده است. این نما با استفاده از چسب و مینرالهای معدنی ساخته می شود و استحکام مناسب با قابلیت شستشو را دارد این ماده را می توان در رنگهای مختلف با دامنه ایی وسیع به کار برد و در صورت اجرای مناسب یکی از زیباترین نماهای موجود می باشد به علاوه سبکی زیادی که برای نمای ساختمان ایجاد می کند .هزینه اجرای آن با همه هزینه ها به حدود چهارده هزار تومان در متر مربع می رسد .
بایرامیکس
بایرامیکس ترکیبی از دانه های ریز طبیعی و مصنوعی و چسب محصول شرکت ترکیه ایی بایرامیکس می باشد . این ماده به عنوان یک پوشش خارجی و داخلی ساختمان با رنگهایی تقریبا بی نهایت در دانه بندی های مختلف توانسته است که جای خود را در کشورهای اروپایی و آسیایی پیدا نماید به گفته سازندگان این نما نقش عایقی مناسب و امکانی که این ماده برای تنفس به ساختمان می دهد از ویژگی های آن می باشد . اما یکی از دلایلی که در مشهد مورد اقبال قرار نگرفته است و بیشتر برای اجرای طرحها ونقشهای مورد نظر به کار می رود. قیمت بالای آن می باشد اجرای یک متر مربع نمای بایرامیکس با همه هزینه ها به حدود بیست تا بیست وپنچ هزار تومان می رسد.
سیمان
سیمان به عنوان یک ماده آستری و چسبنده در همه نماها مورد استفاده قرار می گیرد و اصلی ترین ماده ایی است که در ایجاد نما در شهرمشهد استفاده میشود . اما سیمان به تنهایی می تواند به عنوان نما استفاده شود . سیمان و ابزار سیمانی در صورت طراحی مناسب می توانند زیبایی خیره کننده ایی به نمای ساختمان بدهند .سیمان به مراتب از سنگ ها سبکتر بوده است و حداقل عایق و پوشش مناسبی برای ساختمان است . از مزایای دیگر آن هزینه بسیار پایینتر آن نسبت به همه نماهایی است که در مشهد استفاده می شود . سیمان در مقابل عوامل آب و هوایی ,دود , غباری که در شهر موجود است نقاط ضعف خود را نشان می دهد با توجه به خاصیت جذب گرد ,غبار و دود از زیبایی آن به مرور زمان کاسته می شود .هزینه یک متر مربع سیمان ساده رویه دار به همراه ابزار با احتساب همه هزینه به حدود ده هزار تومان در متر مربع می رسد.
نمای سرامیک و سنگهای مصنوعی
نمای سرامیک و سنگهای مصنوعی
با توجه به قیمت بالای سنگ و باری که سنگ به ساختمان تحمیل می کند استفاده از سرامیک و سنگهای مصنوعی رواج قابل ملاحظه ایی پیدا کرده است ,نماهی سرامیک و سنگهای سرامیک مشکل وزن را تا حدود یک چهارم وزن سنگ حل کرده اند ولی در حل مشکل پیوستگی بین نما و سنگ بجز در موارد اندکی موفق نبوده اند و باز هم بار روشهای نصب سعی در حل مشکل پیوستگی اجزای نما وجود دارد . این نماها با توجه به طراحی قابل کنترل می توانند زیبایی خاص خود را به ما تقدیم کنند .
هزینه یک متر مربع نمای سرامیک یا سنگ مصنوعی معمولی با احتساب ,قیمت سرامیک,سنگ , اجرت نسب و مصالح مورد نیاز و داربس حدود پانزده هفده هزار تومان می باشد این هزینه یک کار معمولی می باشد.
سنگ
نمای سنگ طبیعی و آجر از قدیمی ترین نماهایی بوده است که در تاریخ معماری استفاده شده اند
سنگ به علت زیبایی خارق العاده و دوام عالی در برابر عوامل مخرب نما هنوز هم
یکی از جدی ترین مصالحی است که در نمای ساختمان نقش خود را ایفا می کند .ما با طراحی مناسب و نصب اصولی می توانیم نمایی با زیبای و استحکام باور نکردنی داشته باشیم. عمده سنگی که در
نماهای ساختمانی مشهد در حال حاضر استفاده می شود سنگ تراورتن می باشد . سنگ گرانیت به علت عدم
چسبندگی مناسب با نمای ساختمان با درصد بسیار کمتری مورد استفاده قرار می گیرد. سنگ طبیعی وزن بالایی دارد و این وزن بالا باعث افزایش بار بر روی ساختمان می شود در ضمن اینکه به علت پیوستگی اندک سنگ در صورت نصب غیر اصولی جدا شدن سنگ وریزش آن احتمالی است که از آن نمی توان به سادگی گذشت این ریزش علاوه بر خطری که در پی دارد میتواند شکل ظاهری نما را بسیار نامناسب نماید. هزینه یک متر مربع سنگ تراورتن معمولی با احتساب قیمت سنگ و اجرت نسب و مصالح مورد نیاز و داربست حدود بیست و سه هزار تومان در متر مربع می باشد .
بلوک شیشه ای
– کشور سازنده: ایتالیا
– کارخانه سازنده: Poesia Div. di Vetreria Resanese S.p.A.
بلوک شیشه ای Poesia که در قالب آجر، تایل و سنگ های شیشه ای و در رنگ های مختلف و نیز با استفاده از شیشه دست ساز، در شکل ها و اندازه های ویژه تولید می شود، دارای کاربردهای خلاقانه متعدد در فضاهای داخلی و نیز فضاهای بیرونی ساختمان هاست. از Poesia می توان در مبلمان شهری برای ساخت اینستالیشن هنری، و در طراحی داخلی برای پویایی بخشی به فضاهای فاقد تنوع و نور و رنگ استفاده کرد. از مهم ترین موارد کاربرد این بلوک شیشه ای که در کنار نورپردازی ویژه و به واسطه رنگ بندی متنوع، از قابلیت بی نظیری برای افزایش جذابیت های بصری محیط برخوردار است، می توان به ساخت دیوارهای کوتاه و پارتیشن، دیوارهای اطراف دوش و وان در حمام، پوشش تزیینی ستون ها و بخشی از سطوح دیوارها و نیز پوشش کف اشاره کرد.
– محصولات:
* آجرهای شیشه ای
* تایل های سقفی و تایل شیشه ای
* قطعات ویژه و سنگ های شیشه ای
– کاربردها:
– کاربرد در فضاهای داخلی
__________________
سیستم تخته سیمانی روی عایق حرارتی
Fiber Cement Board Facade System
معرفی سیستم:
دیوار خارجی یکی از مهم ترین قسمت های هر ساختمان است و وظایف مهمی را برای تامین نیاز های ساکنان ایفا می کند. دیوار خارجی محیط داخل و خارج ساختمان را از یکدیگر جدا می کند و نقشی تعیین کننده در تامین امنیت، محافظت در برابر حریق و شرایط مناسب و آسایش ساکنان (از نظر حرارتی، صوتی و …) را دارد.
بنابراین، حفظ شرایط مناسب در داخل ساختمان تا حدود زیادی به عملکرد، حفظ کارایی و دوام دیوار خارجی بستگی دارد. به این ترتیب، در مورد الزامات و یا وظایف مهم دیوار خارجی، می توان کنترل جریان حرارت و هوا، کنترل جریان رطوبت و بخار آب، جلوگیری از نفوذ برف و باران، کنترل تابش خورشید، کنترل انتقال صدا، جلوگیری از انتقال آتش سوزی، تامین مقاومت های مکانیکی و باربری لازم، تامین دوام مناسب و تامین زیبایی ظاهری ساختمان از بیرون (نما) را برشمرد.
نمای ساختمان به صورت مستقل، مرکب و یا به عنوان جزئی از دیوار خارجی، در تامین بسیاری از این وظایف نقش مهمی دارد. ضمن اینکه انتخاب نامناسب سیستم نما می تواند به وظایف فوق لطمه وارد کند و حتی خود تبدیل به خطری برای ساختمان یا محیط اطراف آن شود.
در چند دهه اخیر، تولید کنندگان مصالح ساختمانی تلاش کرده اند تا محصولاتی در صنعت ساختمان عرضه کنند که ضمن کمک به اهداف فوق، مشخصات فنی مناسبی از جهات بیان شده در بالا داشته باشد. از جمله این محصولات می توان "نمای تخته سیمانی روی عایق حرارتی" را به عنوان یک زیر سیستم نام برد که در این گزارش به آن پرداخته شده است.
به طور کلی در ساختمان سازی، کاربرد فراوانی برای قطعات تخته ای شکل وجود دارد. این قطعات با مصالح مختلف از جمله گچ یا چوب ساخته می شوند، و بسته به محل و نوع استفاده، انتظارات مختلفی در هر حالت وجود دارد. برای کاربرد های خارجی، و در مواردی که حد بالای مشخصات مکانیکی مد نظر است، تخته های سیمانی به عنوان یکی از مناسب ترین راه حل ها مطرح می شود.
با توجه به مشخصات برتر این محصول در مناطق مرطوب و با بارندگی زیاد، فناوری تولید آن، خصوصاً در
کشور های اروپایی، در طول چند دهه گذشته، با تحولات چشمگیری همراه بوده است. این محصول، علاوه بر داشتن مشخصات فنی مناسب، امکانات جدیدی را نیز در طراحی نمای ساختمان ایجاد می کند.
از نکات کلیدی در مورد این محصول می توان به موارد زیر اشاره کرد :
لازمه تقویت تخته های سیمانی برای بهبود عملکرد آن در حالت کشش یا خمش
در نظر گرفتن تمهیدات لازم برای مقاومت در برابر تنش های ناشی از انقباض و انبساط های حاصل از تغییرات دما
ضرورت در نظر گرفتن جزئیات اجرایی مناسب برای جلوگیری از نفوذ رطوبت ناشی از بارندگی و میعان بخار آب منتقل شده از یک طرف دیوار به طرف دیگر
با توجه به موارد فوق، از سال ها قبل، سعی شد با استفاده از انواع مختلف الیاف طبیعی و مصنوعی، عملکرد مکانیکی تخته های سیمانی بهبود یابد. کاربرد الیاف در مصالح ساختمانی قدمتی دیرینه دارد، و عملاً به زمان کاربرد کاه و موی حیوانات در خشت و گل سفال و آجر باز می گردد. اولین و مهم ترین اقدام در کاربرد الیاف در محصولات سیمانی به اوایل قرن بیستم باز می گردد. در حدود سال 1900 میلادی، شخصی به نام هاچک (Hatschck) موفق شد روشی را برای ساخت تخته های سیمانی ابداع کند، که حتی امروزه نیز برای تولید ورقه های سیمان آزبستی صاف و موج دار مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به توضیح است که در ابتدا از الیاف آزبست برای تقویت تخته های سیمانی استفاده می شد، و موارد کاربرد این قطعات عمدتاً برای پوشش سقف های شیب دار بود.
با گذشت زمان و تولید انواع مواد افزودنی و الیاف سنتزی (پلیمری)، کاربرد آن ها در قالب افزودنی و تقویت کننده محصولات سیمانی قوت گرفت. اما در دهه های 70 الی 80 میلادی و با مشخص شدن خطرات سرطان زایی آزبست، تحقیقات کاربردی برای جایگزینی این الیاف افزایش یافته و اهمیت دیگر الیاف بارزتر گردید و در آیین نامه ها، جهت گیری ها برای حذف کاربرد این الیاف در ورق های صاف و موج دار صورت گرفت.
از سوی دیگر، ظهور ایده های جدید تری برای کاربرد اینگونه تخته ها، منجر به مطرح شدن نوآوری ها در روش تولید محصول شد، که در دو دهه اخیر به تولید تخته های سیمان الیافی (Fiber Cement Boards) انجامید و کاربرد این تخته ها را به موارد گسترده تری تعمیم داد. این محصول بسته به کیفیت و ضخامت تولید، می تواند علاوه بر کاربرد های قبلی، به عنوان نماپوش، قطعات نازک کاری دیوار های داخلی، کف پوش، و همچنین برای ساخت جدار های فضاهای مرطوب ( حمام، … ) مورد استفاده قرار گیرد.
این محصول دارای پایه سیمانی و آهکی است و معمولاً در مغزه و یا در رویه با الیاف یا شبکه بافته شده از الیاف شیشه، سلولز، پلی آمید، … تقویت می شود.
مسلح سازی این صفحات، از طرفی باعث می شود در مراحل حمل و نصب آسیبی به آن وارد نشود، و از طرف دیگر در طول دوره بهره برداری امکان مقاومت بیشتر در برابر نیرو های جانبی ناشی از باد، زمین لرزه و تنش های فشاری و کششی انبساط و انقباض های طولی ناشی از تغییرات دما را فراهم می سازد، و از بروز ترک، اعوجاج و خرابی های بعدی ناشی از آن جلوگیری می کند.
تخته سیمانی که جزء اصلی این زیر سیستم است، می تواند به صورت زیر سازی برای پوشش نهایی (اجرای تر) در نظر گرفته شود، و یا به صورت سطح نهایی نمای دیوار (اجرای خشک) نصب شود.
این محصول از نظر شکل ظاهری به دو صورت خود رنگ (به رنگ سیمان و بتن)، و دیگری با قابلیت ارائه در انواع رنگ ها عرضه می شود. سبکی، سرعت بالای اجرا و سهولت نگهداری از مزایای این روش اجرا نماست.
پوشش تخته سیمانی روی عایق حرارتی، علاوه بر آنکه به صورت دیوار خشک مورد استفاده قرار می گیرد، به شکل پوشش دیوار های بتنی، بنایی و … نیز می تواند اجرا شود.
این محصول در دیوار های داخلی فضا های مرطوب و نیز دیوار داخلی مکان هایی که تردد و احتمال ضربه خوردن در آنها بالاست، نیز مورد استفاده قرار می گیرد. انواعی از این محصول (با ضخامت کمتر یا با تعبیه شیار های خاص با فواصل منظم)، قابلیت اجرای قوسی را نیز دارا هستند. علاوه بر این قابلیت، امکان ایجاد انواع رنگ ها با میزان براقیت های متفاوت برای این محصول فراهم است.
منبع : زیر سیستم نمای تخته سیمانی روی عایق حرارتی، دکتر بهروز محمدکاری، مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، 1387
معجزه پلیمر برای هزاره جدید
Architectural Material
Miracle of Polymer for the New Millennium
چند دهه قبل، معماران تنها میتوانستند تصوری از ایدههای خلاقانه و بناهای شگفت انگیز خود داشته باشند، درحالی که امکان ساختن چنین پروژههای جاه طلبانهای وجود نداشت. اما امروزه ساخت پهنهای شناور از حبابهای شیشهای یا استادیوم ورزشی بافته شده از تیرهای فولادی و یا حتی پوشش شفاف چادر مانندی بر روی هزاران متر مربع زمین – که صرفا میتوانست در تصور آدمی شکل بگیرد – جنبه عملی به خود گرفته است. هرچند عموم مردم، ساخت چنین بناهایی را حاصل ابتکار و خلاقیت معماران و مهندسان میدانند اما حقیقت اینست که برپایی چنین سازههایی بیش از هر چیز مدیون ویژگیهای منحصر به فرد متریالی است که بطور مخفف ETFE نامیده میشود.
ETFE (Ethylene Tetrafluoroethylene) یک پلیمر پایه فلوئوروکربن بسیار بادوام و با قابلیتهای فوق العاده است که از آن به عنوان متریال ساختمانی آینده نام برده میشود. این پلیمر شگفت انگیز یک پلاستیک شفاف تفلونی است که جایگزین شیشه و پلاستیکهای معمولی در بسیاری از ساختمانها شده است. هر چند این متریال با کارهای معماری شگفت انگیز به جهانیان معرفی شده است اما در حقیقت تاریخچه اختراع آن به دهه 70 میلادی برمیگردد که نخستین بار در صنایع هوانوردی به کار برده شد. ETFEاز حدود 15 سال پیش مورد توجه معماران قرار گرفت و هم اکنون بناهای بسیاری در سرتاسر جهان با استفاده از آن ساخته میشوند.
ETFE در مقایسه با شیشه، امتیازات فوقالعادهای دارد که از آن جمله میتوان به وزن بسیار کم آن اشاره کرد، به گونهای که با دارا بودن یک درصد وزن، هم نور بیشتری را از خود عبور میدهد و هم عایق بهتری محسوب میشود. از لحاظ هزینههای نصب، بین 24 تا 70 درصد صرفه اقتصادی دارد. از دیگر ویژگیهای آن میتوان به حالت ارتجاعی فوقالعاده آن اشاره کرد که میتواند تا 400 برابر وزن خودش را تحمل کند. این متریال به خاطر سطوح کربنی لغزنده خود، بصورت خودکار، گرد و غبار و چرک و لکه را پاک میکند، همچنین طول عمر زیاد داشته و از قابلیت بازیافت برخوردار است.
نمونهای از کاربردهای ETFE در جهان معماری:
پروژه Eden در انگلستان (2001
این پروژه عظیم ترین بنای ساخته شده با استفاده از ETFE میباشد. این بنا گلخانه بزرگی با گنبدهای ژئودزیک است که قابلیت پرورش انواع گونههای گیاهی بومی اقلیمهای مختلف سرتاسر جهان را داراست. از اقلیم مدیترانهای گرفته تا جنگلهای پرباران استوایی. اما نکته اینجاست که تمام این ویژگیها مدیون قابلیتهای فوقالعاده ETFE نظیر انعطاف پذیری، سبکی، دوام و … است که معمار پروژه نیکولاس گریمشاو را در طراحی و اجرای آن یاری نموده است.
استادیوم Basel در سوئیس (2001
این پروژه توسط معماران هرزوگ و دمورن طراحی شده است. استادیوم شکل پف کرده خود را در نمای بیرونی از پانلهای بادکردهای به دست آورده است که از ورقهای ETFE ساخته شدهاند. برای ایجاد چنین پانلهایی، هوای خشک با فشار به داخل دو ورق ETFE که از تمام جهات به یکدیگر جوش داده شدهاند، دمیده میشود. در نمای این استادیوم نام شهر باسل توسط ورقهای ETFE که دارای رنگ قرمز ثابتی هستند حک شده است و در سایر قسمتها، نما بصورت نیمه شفاف همانند پرده سینما است که با جلوههایی از طریق پرژکتورها روشن میشوند.
استادیوم Alianz-Arena در آلمان (2005
این استادیوم فوتبال در مونیخ، ابتکار دیگری از هرزوگ و دمورن است. لقب (قایق بادی) این استادیوم، ریشه در شکل منحصر به فرد و نیز 2800 پانل پف کرده ETFE دارد که نمای خارجی آن را پوشاندهاند. همانند استادیوم باسل، پوسته استادیوم آلیانز هم، شب هنگام روشن میشود و بسته به تیمی که در آن میزبان است به رنگهای قرمز، آبی یا سفید درمیآید.
مرکز بازیهای آبی پکن (2007
این ساختمان ملقب به مکعب آبی است و میزبان بازیهای آبی المپیک 2008 پکن خواهد بود. در طراحی و ساخت این بنا، بر اساس ایده خاص آن، از 4000 پانل ETFE در جدارهها و سقف استفاده شده است تا جلوهای حباب مانند در داخل و خارج آن ایجاد شود. مکعب آبی دارای 5 استخر برای شنا، شیرجه و واترپلو و 17000 سکو برای تماشاگران است. همچنین این ساختمان جزء معدود بناهایی در جهان است که بیشترین بهره وری انرژی را داراست. لایههای حبابی آبی رنگ در نما، این قابلیت را بوجود آورده تا ساختمان همانند یک گلخانه، تا 90 درصد انرژی تابشی خورشید را در خود حبس کرده و از آن برای گرمایش داخلی و گرمایش استخرها استفاده شود.
استادیوم ملی پکن (2007
به فاصله نیم کیلومتر از مکعب آبی، محل استقرار آشیانه پرنده "Bird's Nest" یعنی استادیوم ملی پکن است که کاری دیگر از معماران، هرزوگ و دمورن میباشد. این پروژه تضادی است از یک اسکلت فولادی به هم تنیده صلب و لایه های نرمETFE که با یکدیگر ترکیب شدهاند و در واقع از لایههای ETFE برای پوشش فضاهای میان استراکچر فولادی استفاده شده است.
مرکز تفریحی Khan Shatyry در قزاقستان (2008
این پروژه که توسط دفتر معماری نورمن فاستر طراحی شده یک مرکز بزرگ تفریحی و فرهنگی است که در آستانه، پایتخت کشور قزاقستان واقع شده است. این مرکز که در حال ساخت میباشد، شامل گسترهای از فروشگاهها، کافهها، تئاترهای نمایش و … مییاشد. سازه این بنا به یک چادر غول پیکر برفراز یک کوهستان شباهت دارد. در حقیقت ETFE نقش یک ستاره را در ساخت این بنا بازی میکند و غشاء عظیم خارجی آن را تشکیل میدهد. در نتیجه این امکان فراهم میشود که در عین عبور نور به فضاهای داخلی، مردم در مقابل اثرات نامطلوب آب و هوای ناملایم، محافظت شوند و کل مجموعه در سرتاسر سال قابل استفاده گردد.
ساگا گلس، پوشش رنگی کنترل نور
طراحی داخلـــی
ساگا گلس یک پوشش خارجی الکترونیکی است که با کنترل اشعه های خیره کننده خورشیدی، دید محافظت شده و بی نقصی را ارائه می دهد. بر خلاف محصولات لعابی موجود در بازار که با جذب UV، (پرتوهای فرابنفش) این عمل را انجام می دهند، ساگا گلس فیلم نازکی از چندین لایه اکسید تنگستن می باشد که با صرف 0.28 w/ft2 وات بر فوت مربع، در عرض چند دقیقه شیشه را از حالت کاملاً شفاف و بی رنگ به موقعیت رنگی مبدل ساخته و باصرف 0.1w/ft2 این موقعیت پایدار می ماند.
استفاده از یک واحد پوشش ساگاگلس بر روی شیشه های شفاف معمولی، انتقال نور مرئی را از 62% به 3.5% کاهش داده و نیز باعث کاهش ضریب انتقال حرارت از 0.48 به 0.09 می گردد. استفاده از این محصول همچنین علارغم هزینه بالای آن نتایج بالقوه بسیاری شامل: بازدهی بالای ساختمان ها در استفاده از انرژی، آسایش مطلوب و … را داراست.
__________________
دیوارهای شیشه ای دوجداره
دیوارهای شیشه ای دو جداره؛ راهی بسوی استفاده بهینه از انرژی
امروزه توجه بسیاری از کارشناسان به سوی مسائل مربوط به رفاه و آسایش شهروندان و همچنین کاهش هزینه های پرداختی انرژی معطوف شده است. در این راه اخیرا در اروپا دیوار هایی ساخته می شود که از جنس شیشه است. این دیوارها دوجداره هستند. این دیواره ها به گونه ای ساخته شده اند که هوا در فضای مابین دو شیشه جریان پویا دارد. ساخت این دیوارها مهر تاییدی بر ساخت دیوارهای نوین در معماری امروز است.
دیوارهای حائل دوجداره نسل جدیدی از سیستم های گرماساز، تهویه هوا و سرماساز است که سیستم تعدیل کننده دما را که تا پیش از این در بخش مرکزی درونی خانه نصب می شد امروزه به پیرامون خانه انتقال داده است.
فرضیه ساخت این دیوار ها بسیار آسان بوده و با توجه به سیستم های تهویه هوا که قبلا رایج بوده و ناکارآمد نشان داده است؛ معماران و مهندسین را به فکر واداشته است که بر روی مسائل مربوط به کنترل حرارتی متمرکز شوند. این طرح مشابه "پنجره های مونتیسلو" که توسط "توماس جفرسون" طراحی شده است می باشد؛ بدین ترتیب که هوا تمیز و تازه به سطح پایینی آورده می شوند و پس از جذب آلودگی ها و گرما به بلا می رود.
مهم ترین تحول تکنیکی که این تولیدات پدید می آورند این است که این سیستم ها همگام با الگوهای معماری نوین بصورت کنترل و نظارت اتوماسیون پیش می رود. این کنترل ها احتمالا جوابگوی نیاز بشر امروز خواهد بود. کارشناسان اینطور برآورد کرده اند که این قبیل دیوارها نقش تولید دوباره انرژی را بر عهده دارند و به واژه "فرانمایی زیست محیطی" معنا می بخشد. سیستم این دیوارها به نحوی است که تمام ابعاد مثبت زیست محیطی را در خود دارد.
سازندگان این دیوارها متخصصانی از کشور آلمان بوده اند که هدف اصلی آنها حفاظت از محیط زیست بوده است. در این دیوارها برای کنترل نور خورشید یک ورقه آلمینیومی سوراخدار با عرض 30 سانتی متر در فضای بین دو لایه شیشه ای دیوار قرار داده می شود. سوراخ های این ورقه آلمینیومی برای این است که بدون نیاز به نور زیاد و همچنین با حداقل نور خورشید بتوان از داخل نمای بیرون را دید. سایه سوراخ های موجود در این ورقه آلمینیومی بر روی بخش انتهایی ساختمان که از این دیوار ها در آن استفاده نمی شود، می افتد. بنابراین در هر دو قسمت انعکاس نور خورشید باعث پدید آمدن گرمای مضاعف در ساختمان نمی شود.
در بین دو جدار شیشه ای هوا جریان دارد و همین امر باعث کنترل انتقال حرارتی می شود. ورقه آلمینیومی دو لایه متفاوت هوا را از هم جدا می کند. لایه بیرونی توسط نور خوشید گرم می شود و به بالا می رود و از سمت سمت پشت بام از بین دوجدار خارج می شود و هوای پاک و تمیز وارد می شود.
21