اسکلت بندی ساختمان و مراحل ان
تاریخچه ساختمان
بدرستی که قدمت استفاده بشراز سر پناه ویا بطور کلی به مفهوم امروزی قدمت استفاده بشر از مسکن معلوم نیست ولی تقریبا آنرا می توان همزمان با پیدایش بشریت دانست در قرون اخیرکه رشت جمعیت دردنیابطور چشمگیری روبه ازدیاد نهاد و بشر از لحاظ علمی وفنی مشکلات بسیاری را حل نمود در ساختن مسکن نیز مانند سایر امور تحولات عمده ای بوجود آورد ودیگر ساختن خانه ها تک واحدی جوابگوی احتیاجات جوامع بشری نبوده به همین علت سیستم خانه سازی بکلی دگرگون شده و استفاده از مصالح مقاوم مانند فولاد و سیمان در ساختمان رایج گردید و هنوز در هیچ یک از ممالک دنیا مشکل مسکن حل نشده است بلکه هر روزه به تعداد متقاضیان مسکن اضافه می شود بدین لحاظ در تمام دنیا خصوصا در ممالک ما باید به امر ساختن مسکن واستفادههر چه بهتر وبیشتر از مصالح ساختمانی وامر نضارت توجه مخصوص شود.
نوع ساختمان و مشخصات آن
این ساختمان که در دوره کارآموزی خود در مورد مراحل ساخت آن کار کرده ام از نوع اسکلت فلزی می باشد. ومن سعی کرده ام مراحل کامل ساخت این نوع از ساختمان هارا در این پروژه عنوان کنم. اسکت این نوع از ساختمان ها (پل و ستون) از پروفیل های فولادی بوده و اتصالات آن در ایران معمولا از جوش استفاده می شودودر برخی از کشورها از پرچ استفاده می شود سقف این نوع از ساختمان ها به صورت تیرچه بلوکی ویا طاق ضربی اجرا می شود. ساخت قطعات ساختمانهای فلزی خارج ازمحوطه کارگاه ممکن بوده واین خود از دقت کار وکیفیت بهتر قطعات و همچنین از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است و امکان تقویت تقویت ساختمان بعد از اتمام کار و بالاخره نزدیک بودن فرضیات با عمل در ساختمانهای فلزی از مزایای آن می باشد .در اتصالات اسکلت فلزی، از تسمه و نبشی ودر اتصالات زیر ستون ها از پلیت و یا صفحه فولادی(بیس پلیت) استفاده می شود.در ایران ستون ها را معمولا از تیر آهن های INP،IPE به صورت دوبل و یا تیرآهن های بال پهن IPB ویا قوطی به صورت تکی استفاده می شود.
قبل از شروع به چند مورد از مزایا و معایب ساختمانهای فلزی اشاره می کنیم:
1ـاجرا و ساخت این نوع از ساختمان ها خیلی سریع پیشرفت می نماید در صورتی که برای ساختن ساختمان های بتونی و آجری زمان زیادتری لازم است.
2ـ ستون ها و قطعات باربر ساختمان های فلزی فضای کمتری را اشغال می کند.
3ـ ساخت قطعات ساختمان های فلزی در خارج از محوطه کارگاه ممکن بوده واین کار از لحاظ دقت بیشتر و از لحاظ اقتصادی به صرفه می باشد.
4ـساختن ساختمانهای فلزی کمترتابع آب وهوا وعوامل جوی می باشد در صورتیکه درساختمانهای بتنی چنین نیست.
5ـ امکان استفاده مجدد،تعمیر و تعویض راحت و امکان تقویت ساختمان بعد از اتمام کار از ویژگی این ساختمان ها می باشد.
6ـ از معایب این ساختمان ها این است که در مقابل آتش سوزی بسیار ضعیف بوده وبا کوجکترین حریقی فولاد گداخته می شود. و در مقابل عوامل جوی و خورندگی بسیار ضعیف بوده و عمر کوتاهتری دارا می باشند.
بازدید زمین وریشه کنی
قبل از شروع هر نوع عملیات برای احداث ساختمان ما باید زمین مورد نظررا بازدید کنیم و وظعیت وفاصله آن را نسبت به خیابانها وجاده های اطراف مورد دقت قرار دهیم و همچنین پستی وبلندی زمین با توجه به نقشهساختمان مورد بازدید قرار گرفته وباید به این نکته توجه داشته باشیم زمین مورد نظر تحمل وزن ساختمان را داشته باشد که قدرت مجاز آن در ساختمان های بزرگ بوسیله آزمایشات مکانیک خاک انجام می گیرد ولی در ساخنمان های معمولی با آزمایشات محلی قدرت مجاز را تعیین می کنند و اگر در زمین چاههای فاضل آب وچاه آبهای قدیمی داشته باشد باید این چاهها را با بتن ویا شفته پر کنیم و محل احداث ساختمان نسبت به زمین تعیین شده، و نسبت به ریشه کنی آن محل باید اقدامات مورد نظر را انجام دهیم و بعد خاکهای اضافی را به بیرون حمل کنیم بطوری که شکل هندسی زمین و زوایای آن کاملا معلوم شده وبا نقشه ساختمان مطابقت داشته باشد.
پیاده کردن نقشه
پس از بازدید محل و ریشه کنی اولین قدم در ساختن یک ساختمان پیاده کردن نقشه می باشد.منظور ار پیاده
کردن نقشه انتقال دادن نقشه مورد نظر از روی کاغذ بر روی زمین با ابعاد اصلی می باشد.به طوری که محل دقیق پی ها وستون ها ودیوارهاوعرض پی ها روی زمین مربوطه مشخص شود. باید سعی شود که در موقع پیاده کردن نقشه، از نقشهپی کنی استفاده شود. باید توجه داشت که برای پیاده کردن نقشه های ساختمان های مهم از دوربین های نقشه برداری استفاده می شود ولی برای پیاده کردن نقشه ساختمان های معمولی و کوچکتر از متر و ریسمان بنایی که به آن ریسمان کار هم
می گویند استفاده می شود.
عملیات پی کنی وگود برداری
بعد از پیاده کردن نقشه و کنترل آن اقدام به شروع اولین مرحله از عملیات پی سازی که همان عملیات پی کنی و گود برداری است می نماییم. نوع پی این ساختمان های فلزی از نوع پی نواری می باشد پی نواری به پی هایی گفته می شود که بار چندین ستون را در بر می گیرد وبه پی منتفل می کند. نشست پی های نواری به صورت تناسبی بوده و نشست نسبی ندارند البته این اتفاق برای ستون هایی که در یک پی نوار شده اند می افتد. محل گود برداری برای اجرای این پی از روی پلان فنداسیون که در نقشه ساختمان وجود دارد مشخص می شود که این محل ها با خط کشی بوسیله گچ مشخص شده است وسپس شروع به حفر و گود برداری می کنیم . معمولا پی های نواری برای ساختمان هایی که دارای وزن نسبتا زیاد نمی باشد و یا زمین محل احداث آنها مناسب می باشد در نظر گرفته می شود. این پی ها از یکسری شبکه در قسمت عرضی و یکسری شناژ در قسمت طولی تشکیل گردیده است مقدار گود برداری و بوجود آوردن محل مناسب جهت قرار دادن این شبکه ها و شناژها با توجه به نقشه فنداسیون مشخص می شود وعمق مورد نظر یک متر می باشد که این عمق برای ایجاد پی ساختمان تغییر نمی کند.
ایجاد سطحی مناسب برای عملیات آرماتور بندی
پس از حفرو پایان یافتن عملیات پی کنی برای ایجاد فضای مناسب برای قرار دادن آرماتورها وایجاد پی ساختمان محلی را که گود برداری شده تمییز کرده و با اقداماتی از قبیل سنگ چینی و ایجاد یک لایه بتن مگر بر روی سنگ چینی، پی مورد نظر را برای قرار دادن آرماتور آماده می کنیم. همان طور که قبلا ذکر گردید کل عملیات و حفر عمق مورد نظر برای خاکبرداری 1 متر در نظر گرفته شده است. ارتفاعی را که برای عملیات سنگ چینی به کار می بریم در قسمت عرضی برای بوجود آوردن شبکه ها برابر 30 سانتی متر و همچنین ارتفاع سنگ چینی در قسمت طولی برای احداث شناژها برابر 50سانتی متر می باشد . بعد از اینکه عملیات سنگ چینی روی پی انجام شد شروع به بتن ریزی روی سنگ چینی می نما ییم . که در اینجا از بتن مگر با عیار 200کیوگرم بر سانتیمتر مکعب سیمان استفاده می شود بتن مگر که به آن بتن کم سیمان هم می گویند برای جلوگیری از تماس مستقیم بتن اصلی پی با خاک می باشد و برای رگلاژ کف پی و ایجاد سطحی صاف برای پی سازی می باشد به ضخامت 10 سانتیمتر بر روی تمام سطوح مورد نظر سنگ چینی شده ، باید ریخته شود . تمام کارهایی که در این مرحله انجام داده ایم جهت بوجود آوردن سطحی صاف جهت قرار گیری آرماتورها درپی ساختمان صورت می گیرد
قالب بندی
پس از عملیات پی کنی و حفر پی ها و عملیات خاکبرداری و تمیز کردن محل گودها وهمچنین پس از سنگ چینی و ریختن بتن مگر که مراحل آن توضیح داده شد اقدام به عملیات قالب بندی می نماییم در اکثر ساختمان هایی از این قبیل که دارای پی نواری می باشند با توجه به اینکه هزینه احداث قالب چوبی زیاد
می باشد از قالب آجری استفاده می کنیم و با توجه به این که قالب آجری در پی باقی می ماند در نتیجه باید در هنگام عملیات پی کنی و حفر گودها مقدار عرض آجرها و نیز مقداری جهت مکش آب بتن توسط آجرها که حدودا 5/2 سانتی متر می باشد به ابعاد پی یعنی در عرض آن اضافه می گردد و بعد شروع به حفر پی و عملیات گود برداری می نماییم.
آرماتور بندی
میلگردهای پی های نواری شامل میلگردهای طولی و میلگردهای عرضی می باشد این میلگردهای طولی و عرضی به صورت سفره در پائین وبالا قرار می گیرند بوجودآوردن قفسه ها و شناژ های مورد احتیاج برای پی با توجه به اطلاعات نقشه صورت می گیرد. برای ایجاد قفسه ها از دو سری میلگرد با نمره فی16 وفاصله 15 سانتی متر به صورت عرضی یعنی عمود بر امتداد میلگرد های طولی استفاده می شود میلگردهای طولی و عرضی بوسیله سیم آرماتور بندی به هم وصل می شوند سفره بالا و سفره پائین توسط فاصله نگه دار(خرک) تنظیم می شود لازم به تذکر می باشد که در زیر پی و محل قرارگیری ستون ها نیاز به میلگرد های عرضی بیشتری داریم به عبارت دیگر در زیر ستون ها میلگرد های عرضی را تقویت می نماییم.
صفحه زیرستون نحوه نصب آن
برای آنکه فشار وارده از ستون در سطح پی تقسیم شود در زیر ستون روی پی از صفحه ای فلزی که به آن بیس پلیت می گویند استفاده می شود.ابعاد این صفحه( طول،عرض،ارتفاع) با محاسبه تعیین می شود.چون ممکن است به ستون بجز بارهای عمودی نیروهای جانبی نیز وارد شود صفحه زیر ستون را بوسیله میله گرد هایی در بتن محکم می کنند به این صورت که 4 عدد میله گرد را که سر آن به صورت چنگک یا گونیا خم شده و سر دیگر آن را پیج و مهره کرده اند در بتن قرار می دهند و روی صفحه چهار عدد سوراخ درست مقابل این میله گرد ایجاد می نمایند و بعد از این کار، میله گردها را از سوراخ های روی صفحه عبور داده و با مهره محکم می کنند به این میله گردها بولت می گویند. وبعد از اینکه بتن خشک شد مهره ها را باز کرده و صفحه ها را خارج نموه و زیر آن را به یک قشر نازک بتن پر نموده و دوباره صفحه را نصب می نماییم. باید توجه داشت که باز کردن مهره نباید زودتر از یک هفته انجام بگیرد . در موقع نصب صفحه زیر ستون به شبکه آرماتورها قبل از بتن ریزی باید دقت شود که این صفحات کاملا تراز بوده و همچنین تمام صفحات در یک سطح واقع شده باشندو باید دقت شود که صفحه توسط بو لت هایی که در آن مهره گشته اند و سر دیگر آن در شبکه آرماتور ها بطور مفتول بسته شده است کاملا تراز نصب شود.
بتن ریزی
بعد از نصب صفحه زیر ستون به آرماتور ها شروع به عملیات بتن ریزی می نماییم .بهتر از قبل از بتن ریزی ، روی آن قسمت از بولت و مهره متصل به آن که خارج از بتن قرار دارد بوسیله تکه پلاستیکی بسته شود که از آغشته شدن آن به بتن جلوگیری گردد تا موقع باز کردن مهره دچار مشکل نشویم . برای بتن ریزی متناسب با مقدار بتن ریزی از دستگاههای بتن ریزی استفاده می کنیم مانند اتو میکسر باید توجه داشت تا حد امکان از قطع بتن ریزی بر روی قفسه ها در امتداد عرضی جلوگیری گرددو سعی شود که این قسمت را به صورت یکپارچه بتن ریزی نماییم. باید توجه داشت که عمل ویبره کردن در هنگام بتن ریزی از اهمیت زیادی برای ایجاد یک بتن یک دست و مناسب برخوردار می باشد و این عمل باعث یکنواخت شدن بتن می شود.
ستون ها
ستون ها از مهم ترین و حساس ترین اجزاء تشکیل دهنده ساختمان های فلزی می باشند ستون ها وظیفه دارند که بار سقف را که بو سیله پلها به آنها منتقل می شود به فندا سیون و بعد به زمین منتقل کنند .
برای ساختن ستون های یک ساختمان اسکت فلزی از پروفیل های مختلف می توان استفاده نمودمانند دو عدد تیر آهن I معمولی و یا یک عدد آهن بال پهن و یا دو عدد ناودانی ویا چهار عدد نبشی و غیره… ما در اینجا ستون ها را از دو عدد تیر آهن I معمولی به صورت دوبل می سازیم . برای ساختن ستون ها باید دقت کافی بعمل آید تا ستون ها کاملا بدون انحنا و درست ساخته شوند زیرا اگر به این نکته توجه نشود و کوچکترین انحنایی در ستون وجود داشته باشد ممکن است بعد از نصب شدن و عمل بار گذاری منجر به کمانش ستون گشته و باعث تخریب ساختمان شود پس ما باید به این نکته توجه داشته باشیم که در موقع حمل و نقل تیر آهن ها دقت لازم را داشته باشیم و در موقع جوشکاری یک جوشکاری اصولی و فنی ایجاد کنیم.
برای آماده کردن ستون ها تیرآهن ها را همان طور که در نقشه ها توسط مهندس محاسبه شده برش می دهند آنگاه زیر دو سر وکمر ستون تیرآهن هایی قرار داده و ستون را روی این تیر آهنهای افقی می خوابانند قبل از هر کاری باید از راست بودن ستون مطمئن باشیم ودر صورتی که تیر آهن راست نباشد باید آن را عوض کنیم. آنگاه تیر آهن های ستون ها را با فاصله معین که در نقشه تعیین شده کنار هم قرار داده و بوسیله تسمه هایی که از قبل بریده شده وآماده میباشد با خال جوش آنها را به یکدیگر متصل می نماییم آنگاه برای جلوگیری از پیچیدگی نخست ابتدا و انتها وکمر ستون ها را به تیر آهنهای زیر سری جوش داده وآنگاه جوشکاری را تکمیل می کنیم با این کار تا حد زیادی از پیچیدگی ستون ها جلوگیری می شود. و سپس نبشی های مربوط در محل های مخصوص برای قرار گرفتن پلها بر روی آنها به ستون جوش می دهیم.باید توجه شود که این جوش دادن طبق آیین نامه و توسط افراد ماهر صورت گیرد تا ستون مورد نظر بتواند بازده لازم را داشته باشد.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشیم گاهی ممکن است که ستونی را که ما محاسبه کرده ایم از لحاظ شماره تیرآهن برای کلیه طبقات مناسب بوده و فقط برای یک یا دو طبقه پایین که بار بیشتری را تحمل می نماید ضعیف باشد که در این صورت مهندس محاسب برای تقویت ستون
ورق های سراسری پیشنهاد می کند در این صورت برای اتصال ستون از تسمه استفاده نمی گردد.
پس از تکمیل جوش ستون ها و ساخت آنها مرحله سوار کردن ستون ها و قائم کردن آنها می باشد باید توجه داشت که اگر ستونی از 12 متر بلندتر شود ما باید دو یا چند قطعه تیرآهن را به همدیگر جوش دهیم باید دقت نمود که دو قطعه ستون کاملا در امتداد یکدیگر بوده و هیچ انحنایی نداشته باشند.برای سوارکردن ستون در محل مربوطه از .جرثقیل استفاده می شود که با زنجیر های فولادی این ستون ها را بلند کرده و در محل مورد نظر(بیس پلیت) قرار می دهدو در کارهای کو چک از دکل می توان استفاده کرد که در مورد آن در مرحله بعد توضیح داده خواهد شد .
اتصال ستون به صفحه زیر ستون
در مورد نصب صفحه زیر ستون قبلا توضیح داده شده است که باید کاملا تراز و در یک سطح باشد در مورد ستون باید توجه داشت که محل اتصال آن با صفحه زیر ستون باید کاملا صاف بوده به طوری که وقتی ستون را روی صفحه قرار دهیم باید تمام نقاط آن با صفحه در تماس باشد بعد از بلند کردن ستون و قرار دادن آن در جای خود آنگاه ستون را با دوربین ویا شاقول بنایی تراز می کنیم. باید توجه داشته باشیم که ستون در مرکز بیس پلیت قرار داشته باشدو بعد دور تا دور آنرا به صفحه زیر ستون جوش می دهند. در موقع جوشکاری برای اتصال ستون به صفحه زیر ستون باید توجه نمود که ان جوشکاری فقط درز ما بین پای ستون و صفحه زیر ستون را پر نمایدواز آن خارج نشود. در موقع جوشکاری پای ستون به صفحه زیر ستون باید توجه نمود وقتی که بعد جوش زیاد باشد مانع چسبیدن نبشی های اتصال به ستون و صفحه زیر ستون خواهد شد.
پس از اینکه ستون را به صفحه زیر ستون متصل کردیم برای جلوگیری از احتمال خمش نبشی از دو یا سه قطعه تسمه به صورت لچکی بین دو بال نبشی قرار می دهیم و به خوبی جوش می دهیم با این کار ما تا حد زیادی از خم شدن نبشی جلو گیری می نماییم. ضخامت این لچکه ها در حدود 10 الی 12 میلی متر می باشد.
اتصال پل به ستون
مفهوم پل یا تیر اصلی در ساختمان های فلزی، بار سقف بوسیله آنها به ستون منتقل می گردد و بین ستون ها قرار می گیرند که به آنها پل می گویند.بعد از اینکه تمام اعمالی که قبلا برای ستون ها گفته شد و برای تمام ستون ها انجام شد نوبت به برقراری ونصب پلها و تیر آهن ها در محل های مربوطه می باشد. نمره تیر آهن هاو پلها طبق محاسبات مهندسین محاسبه کننده تعیین می گردد به طوری که پل بتواند تحمل بار های ساختمان را اعم از( بار زنده و بار مرده) را داشته باشد
تیر آهن ها وپلها را در محل مربوطه روی نبشی به نحو مناسبی جوش داده می شوند.
اتصال پل به ستون روش های متفاوتی دارد که ما در این ساختمان از روش از اتصال پل به طوری که از کنار ستون عبور کند این روش این گونه می باشد که پل در جهت بال تیر آهن ستون امتداد پیدا می کند در این حالت از پل های سر تا سری استفاده می نماییم در این روش ما پلها را بوسیله یک عدد ورق بست که در محل عبور پل به ستون جوش می شود وهمچنین یک عدد نبشی که روی ورق بست جوش می گردد و به ستون متصل میشود.
جهت ساختن پل های فرعی از تیر آهن های لانه زنبوری نمره 16 استفاده می شود که مقاومت لازم را برای تحمل بار دیوارها داشته باشند و همچنین برای پل های اصلی از تیر آهن های نمره 18 به صورت دوبل و لانه زنبوری استفاده می کنیم که علاوه بر تحمل وزن سقف، بار زنده، مقاومت لازم را در جهت تحمل بار دیوار طبقات را نیز داشته باشد.تکمیل جوش و نضارت دقیق در این مرحله از کارهای مهم در اجرا و ایمنی سازه می باشد در صورت هر گونه کم کاری و یا غفلت و تکمیل نشدن جوش یک قسمت معیوب درون سفت کاری پنهان شده و سازه بازده لازم را نداشته و صدمات ناشی از آن در ساختمان ظاهر می گردد نکته ای که در موقع جوش اسکت فلزی این ساختمان متوجه شدم این است که برای استفاده از دستگاههای جوش برقی استفاده از دستگاهی که مستقیما با برق شهر کار می کند پیشنهاد نمی شود چون باعث مشکل برای ما می شود و بهتر است از دستگاههای جوش سیار استفاده شود یعنی اینکه اسکلت فلزی با برق متوالی جوشکاری شود.
برای ساختن پل های این ساختمان از تیر های لانه زنبوری استفاده می کنیم ولی باید توجه داشت که در استفاده از این روش جان تیر آهن را ضعیف کرده ایم و برای اینکه تیر آهن بتواند در مقابل نیرو های برشی احتمالی مقاومت نماید دو سوراخ نزدیک تکیه گاه را بوسیله صفحه هایی می پوشانیم. روش دیگری که برای اتصال پل به ستون وجود دارد که می توان از آن استفاده کرد در این روش که مختصرا آن را توضیح می دهم اتصال پل به جان ستون ختم می شود در این حالت که با روش قبل متفاوت است امکان ایجاد پلهای سراسری ممکن نیست زیرا اگر بخواهیم این کار را انجام دهیم سوراخی را باید در جان تیر ایجاد کنیم که این خود باعث ضعیف شدن ستون می شود پس ما در این روش بهتر است پل را قطعه قطعه سوار کنیم.
نکاتی در مورد پلها
در اینجا دهانه ای داریم که پل ها را با دو عدد تسمه که به بال تیر آهن جوش می شود تقویت می نماییم این تسمه ها معمولا در تیر های ساده وسط پل و در تیر های ممتد در نزدیکی تکیه گاه جوش می دهیم. چنانچه برای تقویت پل از یک عدد تسمه استفاده کنیم بهتر است که این تسمه از بالا جوش شود زیرا در صورتی که از پایین جوش شود در موقع سفید کاری مزاحمت ایجاد می کند. تسمه را روی پل قرار داده و جوشکاری نماییم ولی اگر پهنای تسمه از بال پل پهن تر باشد بهتر است تیرآهن را قبل از نصب در محل بر گردانیده و تسمه را از بالا جوش دهیم.
مراحل لانه زنبوری کردن
این نوع تیر فلزی در حقیقت تیر آهن ساده ای است که جان آن را به ترتیب مشخصی که توضیح داده خواهد شد بریده می شود و دو قسمت بریده شده را به هم متصل می سازند چون این گونه تیرها در طول خود دارای حفره های تو خالی در جان می باشند به تیر های لانه زنبوری مشهور هستند.
در مرحله اول تیر آهن را خط کشی نموده به گونه ای که بر روی جان تیر آهن با استفاده از شابلون خط کشی را انجام می دهیم.و بعد شروع به برش دادن تیر آهن از محلی که خط کشی کرده ایم می نماییم. باید به این نکته توجه نماییم که چنانچه از ابتدای لبه تیر آهن شروع به بریدن نماییم در قطعه تابیدگی بوجود می آید که برای جلو گیری از این مشکل بهتر است برش را از یک سانتی متر بعد از لبه شروع کرده وتا یک سانتی متر مانده به آخر جان تیر برش را قطع می کنیم وپس از سرد شدن برش را تکمیل می کنیم.
مرحله بعد که لانه زنبوری کردن تیر آهن می باشد در این مرحله برش کاری قطعات انجام دادیم بعد از اتمام این کار لایه های بلند دو قطعه آهن بریده شده را که آماده کرده ایم روی هم قرار داده و سپس جوشکاری می شوند .
مراحل اجرای جوشکاری دستی به این گونه می باشد در مرحله نخست قطعات جوشکاری مورد نظر را آماده نموده به این ترتیب که لبه قطعاتی که باید جوش شوند بوسیله سنگ جت صاف کرده ویا به صورت تخت در آورده شود(معمولا ضخامت های بالای 10 میلی متر احتیاج به آماده سازی لبه ها دارند) همچنین ضخامت های خیلی بالا باید دو طرف قطعه تراش خورده وآنگاه جوشکاری صورت گیرد.
ودر مرحله بعد قطعات جوش شونده را بر روی سطح مقاومی کنار قرار داده و بوسیله خال جوش به سطح اتکا بسته می شود. باید توجه داشت قطر الکترود وشدت جریان مناسب با درز جوش و ضخامت ورق و همچنین موقعیت آن انتخاب می شود.قطر میله فولادی الکترود بر حسب میلی متر می باشد.
در مرحله بعد یک قطب جریان را به الکترود و قطب دیگر را به قطعه کار متصل می کنیم وبا ایجادقوس الکتریکی از طریق مالش بین نوک الکترود و قطعه جوش شونده و حرکت مناسب الکترود با رعایت فاصله مناسب (5/1ـ5/2) میلی متر طول قوس مناسب ایجاد ونوار جوش ایجاد می شود.باید سعی شود جوش در معرض باد و باران قرار نگیرد ودر صورت لزوم از حفاظ استفاده شود.نوارهای جوش با ضخامت های بیش از 6 میلی متر باید در چند مرحله انجام گیرد با سردشدن نوار جوش انقباضی در محل جوشکاری ایجاد می شودکه این حالت باعث تنشهایی در نوار جوش می شود و باعث کاهش ظرفیت باربری اتصال خواهد شد به همین منظور سعی می شود تا نیروی انقباضی در جوش به حداقل ممکن برسد. زمانی ممکن است جوش کمتر از آنچه ضوابط جوشکاری معین می کند عمق پیدا کند و معمولا این اتفاق در جوشهای لب اتفاق می افتد واز عوامل ایجاد این عیب می توان به آماده سازی نامناسب لبه ورق ها ، شدت جریان پایین،و بالا بودن سرعت جوشکاری اشاره نمود.
تیر ورق
چنان چه دهانه تحت پوشش و یا بار واررده در بعضی از محل های ساختمان زیاد باشد و با تشخیص مهندس نخواهیم از ستون های متعدد استفاده کنیم از این نوع تیر استفاده می کنیم که ما این
تیر ها را از طریق اتصال ورق هایی به کمک جوش می سازیم که این کار سبب می شود تیر را دقیقا به اندازه ای که لازم داریم طراحی و ساخته شود.
خرپا
از اتصال چندین عضو مستقیم که به طور مفصلی به هم متصل شده است به طوری که شبکه های مثلثی بوجود آورد تشکیل می گردد اعضای این سازه بار وارده را به صورت کشش یا فشار تحمل یا انتقال می دهد.
از خرپا وقتی استفاده می کنیم که 1ـ طول ودهانه پوشش زیاد باشد ونخواهیم از ستون های متعدد استفاده کنیم 2ـمحدودیت ارتفاع نداشته باشد 3ـامکان ساختن تیر ورق ها از نظر اقتصادی یا فنی وجود نداشته باشد.
اجزاء تشکیل دهنده خرپا : 1ـ اعضای خرپا 2-گره های خرپا می باشد .که دیگر وارد جزئیات آن نمی شویم و مراحل ساخت را ادامه می دهیم.
ساخت بادبند
باد بندها عضوی از ساختمان های فلزی می باشند که باعث می شوند نیرویی را که در اثر باد ویا زلزله به بالای ستون وارد می شود به سرعت به زمین منتقل شود.در مناطقی که در اثر زلزله قرار گرفته اند به خوبی نشان می دهد که ساختمان هایی که بادبندی شده اند در مقابل نیروی زلزله از خود مقاومت بیشتری نشان می دهند.
برای ساخت بادبند ما در اینجا پروفیل هایی به صورت چپ و راست جهت مهار قاب فلزی در نظر می گیریم چگونگی اتصال این چپ و راست در گوشه ها به قاب فلزی با یک صفحه (پلیت) انجام می گیرد.
از بادبندها جهت کنترل و مهار نیروی جانبی به ساختمان و تقسیم این نیرو بین ستون ها استفاده می کنیم وقتی که لنگری از طریق نیروی باد و یا زلزله به یک ضلع ساختمان وارد شود توسط پلها و بادبندها به ستون ها واز آنجا به فنداسیون و زمین منتقل می شود.
در این ساختمان برای بادبند ها از نبشی های از نبشی های 8 سانتی متری به صورت دوبل با صفحه هایی به ابعاد 35×35 در کناره هاو گوشه ها و در وسط صفحه به ابعاد 60×30 سانتی متر استفاده می شود که بعد جوش و طول جوش متناسب با ضوابط طرح می باشد. به طور کلی نوع پروفیل، مشخصات پروفیل،ابعاد ورق مستطیل همچنین نوع ضخامت جوش در نقشه های محاسباتی وجود دارد که برابر آن بادبند ساخته می شود برای ساختن بادبند می توان از پروفیل های ناودانی، نبشی وغیره… استفاده کرد.
کرسی چینی
کرسی چینی معمولا بین 5 تا 10 سانتی متر از عرض دیوار اصلی در هر طرف ساختمان زیادتر انتخاب می گردد. مصالح کرسی چینی از نوع آجر مقاوم و ملات ماسه سیمان با عیار کافی ساخته می شود.کرسی چینی مرحله ای از کار است که بعد از بتن ریزی و گیرش کامل آن جهت رسیدن به یک سطح مناسب جهت کف مناسب در طبقه همکف می باشد.
در این ساختمان از آجر سفال و ملات ماسه سیمان به ارتفاع 130 سانتی متر استفاده شده است این کرسی چینی در زیر تمام دیوارهای موجود در پلان ایجاد می گردد و بعد از تکمیل کرسی چینی این ارتفاع را در همکف با شن وگل در چندین لایه ریخته و کمپکت و فشرده می کنیم تا در آینده نشست نداشته باشد. سپس لایه آخر آن را سنگ لاشه ریخته و بعد ملات سیمان را روی آن پهن کرده تا سطح صاف شود.
ساخت سقف تیرچه وبلوک
متداول ترین نوع تیرچه تیرجه های بتونی می باشد که با قالب سفالی ویا بدون قالب سفالی تهیه می گردد تیرچه های معمولی با خرپا مسلح می شوند.
در ابتدا باید به مصالح سقف تیرجه بلوک که از تیرچه وبلوک تشکیل شده است توجه شود.در آغاز توضیحی در مورد ساختن تیرچه ها و بلوک ها داده می شود چون در بعضی از ساختمان هادر کارگاه تیرچه و بلوک مورد نظر را تهیه می کنند. مشخصات تیرچه به این صورت می باشد که تیرچه دارای آرماتورهای کششی به تعداد 3 عدد که دو عدد در پایین با سطح مقطع بیشتر و یک عدد در بالا با سطح مقطع کمتر می باشدکه به آن میلگرد منتاج گفته می شود که از نوع 10(ساده) می باشد. در مورد دو میلگرد پایین کششی اگر تیرچه به طول 3 متر باشد به سطح مقطع 14 ولی اگر تیرچه از 3 متر تجاوز کند از میلگرد نمره16 (آجدار) استفاده می شود.همچنین در تیرچه ها از آرماتور برشی که به صورت زیگزاک به میلگردهای بالا و پایین جوش می جورد استفاده می شود .این میلگردها را همان طور که گفته می شود درون قالب قرار داده آنها را به یکدیگر جوش می دهیم و اسکلت اصلی تیرچه را آماده می کنیم. پس از آماده کردن تیرچه آنها را در در قالبهایی که از ناودانی نمره14 درست شده قرار می دهیم سپس ملات ماسه سیمان و شن درست کرده و درون این قالب ها می ریزیم و ویبره می کنیم تا فضای خالی بین ملات پر شود .
پس از اینکه تیرچه در قالب خشک شده و عمل گیرش انجام شد تیرچه ها را درون حوضچه ای که به همین منظور ساخته شده است قرار می دهیم تا از بخار شدن و تبخیر آب موجود در بتن
تیرچه ها جلوگیری شود و تیرچه ها ترک نخورده و صدمه نبینند.بعد از اینکه تیرچه ها بعد از چند روز در حوضچه ها نگهداری شدند آنها را بیرون آورده مدتی گذاشته می شوند تا خشک شوند وآماده برای استفاده در سقف می باشد.
همچنین بلوک ها هم بوسیله دستگاه بلوک زن ساخته می شوند که مصالح آنها خورده سنگ و سیمان می باشد که این ملات درون دستگاه بلوک زن قرار گرفته و دستگاه عمل ویبره و کمپکت را انجام می دهدو بلوک ساخته شده را از دستگاه بیرون آورده و بلوک ها را روز بعد از ساخته شدن آبپاشی کرده و می گذاریم تا خشک شوند و آماده بهره برداری شوند.
در مورد تیرچه ها باید به این نکته توجه شود که حمل وانبار تیرچه ها باید به دقت انجام شود زیرا در اثر کوچکترین بی احتیاطی در موقع حمل ونقل و یا انبار کردن آنها ممکن است تیرچه شکسته و یا ترک بخورد و در موقع نصب ترکها مشاهده نشده و دراز مدن موجب خسارات جبران ناپذیر شود.
برای انجام عملیات سقف تیرچه بلوک ابتدا تیرچه را به وسیله طناب به بالا حمل کرده و تیرچه را به نحو مناسب بین پلها قرار می دهیم به طوری که دو سر تیرچه ها بر روی پلها به نحو مناسبی قرار بگیرند و احتمال افتادن آنها وجود نداشته باشد باید توجه داشت که تیرچه را به فاصله های حد اکثر 5/1 متر بوسیله تیرهای چوبی نگه می داریم تا از شکم دادن آنها جلوگیری شود باید تیرهای چوبی طوری قرار بگیرند تا وسط تیرچه در حدود 2تا 3 سانتی متر بلندتر از سطح تراز قرار بگیرد باید به این نکته توجه نمود که میلگردهای تیرچه را نباید به پل های اصلی جوش نمود. در ساختمان های فلزی میلگردهای تیرچه را روی بال پل قرار می دهند این تکیه گاه در شرایط عادی کافی است ولی برای اینکه سقف در اثر نیروی زلزله جا به جا نشود و از تکیه گاه خود خارج نشود میله گردهایی را که قطر آنها بوسیله محاسبه تعیین می شود ودر این ساختمان به قطر 12 میلی متر استفاده شده است را خم می کنند و بوسیله آن تیرچه و آهن پل را به همدیگر متصل می کنند .فاصله تیرچه ها از یکدیگر آکس تا آکس 50 سانتی متر می باشد. این کارها را اجام می دهیم تا به آخر تیرچه گذاری برسیم.
بعد از نصب تیرچه ها نوبت به قرار دادن بلوک ها بین تیرچه می شود و باید بلوک ها را به نحو مناسب در کنار هم به صورت یکپارچه قرار دهیم تا فاصله ای بین بلوک ها وجود نداشته باشد.در موقع اجرا باید به این نکته توجه نمود که برای عبور کانال های کولروغیره… باید سعی کنیم که عرض کانال ها از یک بلوک تجاوز نکندو اگر به عرض بیشتری احتیاج بود باید با قطع تیرچه در آن محل و مهار کردن میلگردهای تیرچه در آرماتورهای عرضی محل عبور کانال ها را فراهم می کند. پس از اینکه بلوک ها به ترتیب و منظم چیده شدند نوبت به قرار دادن شمع ها(تکیه گاه) می رسد شمع به این دلیل استفاده می شود که جهت تحمل نیروی وارده در بتن ریزی سقف از آنها استفاده می شود. در ابتدا دو تراشه ها را در فواصل معین و در یک راستا به سقف با سیم خوب مهار می کنیم پس از قرار دادن دو تراشه ها در زیر سقف نوبت به قرار دادن شمع در زیر دو تراشه ها می شود .
شمع ها را با فاصله معین و محاسباتی که کار تحمل نیرو را بر عهده دارند در نظر می گیریم . باید توجه داشت که شمع ها به صورت قائم و عمودی در بالا به دو تراشه ها و در پایین به کف متصل می شود. شمع ها باید محکم و بدون لغزش باشند برای این منظور از گوه برای استحکام شمع استفاده می شود.
پس از قرار دادن شمع ها واتمام کار آن نوبت به پیاده کردن یک سری آرماتور به نام آرماتور حرارتی نمره 8 روی سقف استفاده می کنیم.این میل گردها معمولا در جهت عمود بر تیرچه به فاصله حدود30 سانتی متر از هم دیگر کار گذاشته می شود این میلگردها عمود بر میلگردهای منتاج قرار می گیرندو با سیم آنها را به میلگرد منتاج وصل می کنیم این میلگردها برای توزیع بار و جلوگیری از ترک خوردن بتن سقف در اثر تغییر حجم بتن ناشی از تغییر درجه حرارت استفاده قرار می گیرد دلیل استفاده دیگر آن این است که سقف یکپارچه و تیرچه ها و بلوک به خوبی به یکدیگر در تمام سقف متصل باشد .
میلگرد کلاف عرضی
از دهانه 2/4 متر به بالا در وسط دهانه بین بلوک ها عمود بر جهت تیرچه ها فاصله ای در حدود ده سانتی متر قرار می دهند و زیر این فاصله ، تخته ای قرار داده و درون این فاصله حد اقل2 میلگرد به قطر 10 میلی متر یکی بالا و یکی پایین قرار می دهند میلگردهای بالا را به میلگرد های بالایی تیرچه می بندندو میلگردهای پایین رابه آهنهای مارپیچ تیرچه متصل می نمایند و این فضا بعد از اینکه بوسیله بتن پر شد مانند تیری عمود بر تیرچه ها قرار گرفته و در برابر ممانهای وسط تیرچه مقاومت خواهد نمود. برای اطمینان بیشتر بهتر است کلاف عرضی را از دهانه های5/2 متر به بالا ایجاد کنیم .
بعد از اینکه میلگرد های حرارتی را در کل سقف قرار دادیم تا آماده بتن ریزی شود نوبت به برق کشی تاسیسات برقی ساختمان می شود که این عمل توسط مهندسین برق و تکنسین در ساختمان انجام می شودکه تقسیمات را برای هر قسمت از اتاق ها انجام می دهیم.
قبل از بتن ریزی باید توجه داشت که کناره های سقف ها و بلوک های انتهایی باید به گونه ای مهار شود تا از هدر رفتن بتن در داخل سوراخ های بلوک های سقفی جلوگیری شود واین عمل یا با خوب پوشاندن قسمت های انتهایی ویا بر عکس نمودن بلوک هخر و کیپ نمودن سایر بلوک ها یا با قرار دادن تخته در انتهای بلوک ها انجام می پذیرد پس از اینکه تمام منافذ و درز هایی که بتن بتواند از آن به پایین حرکت کند بسته شده و عمل بتن ریزی را شروع می کنیم:
به دلیل گرم بودن هوا در تابستان بتن ریزی دز شب انجام می گیرد زیرا بتن ریزی در هوای گرم نقایصی را در بتن بوجود می آورد که عبارتند از: کاهش مقاومت و کاهش آب بندی و سطح غیر یکنواخت و ناصاف و اجاد ترک و افزایش افت می باشد. و به همین دلیل بتن ریزی در شب و در هوای خنک صورت می گیرد.
برای ساخت بتن که مصالح آن تشکیل شده است از شن، ماسه، وآب می باشد که با نسبتهای حجمی تعیین شده که شن 4 پیمانه و ماسه 2 پیمانه و سیمان 1 پیمانه آنها را درون میکسر و مخلوط کننده های معمولی قرار داده و با آب آنها را مخلوط می کنیم. ودستگاه شروع به چرخیدن می کند و مواد موجود در آن را خوب به هم می زند پس از چرخش لازم مصالح را از درون میکسر خارج کرده و درون بالا بر می ریزیم .بالابر مواد را به بالا حمل می کند و سپس مواد را در فرغون ریخته و کارگران آنها را در محل (سقف) می ریزند . جهت سهولت کار و تسریع در عمل بتن ریزی کار از طرف مخالف بالابر (یعنی ازضلع دیگر ساختمان) شروع می شود تا بتن در زیر پای کارگران آسیب نبیند پس از ریختن بتن بوسیله کارگران شروع به ویبره زدن با دستگاه ویبراتور می ک علت استفاده از ویبره این است که بتنی که تازه ریخته می شود همواره در خود مقدار هوا دارد و این عامل در بتنها مضر است و باعث پوکی بتن می شود برای از بین بردن این پدیده باید بتن را کمپکت کرده که برای این کار از ویبراتور استفاده می شود که این وسیله برای محکم کردن و کو بیدن بتن استفاده می شود . مدت زمان ویبره بستگی به نوع بتن دارد ولی در هر حال بتن باید منافذ و جاهای خالی روی سقف را پر کند ویبره زیاد باعث می شود که دانه درشت به پایین و دانه های ریز در بالا قرار بگیرند.
پس از اینکه تمام اعمال روی بتن انجام گرفت و بتن خوب ویبره زده شد آماده پهن شدن بر روی سقف می شود ولی باید به این نکته توجه نمود که قبا از بتن ریزی باید یک بار دیگر کلیه آرماتورهای سقف کنترل شده و مخصوصا فاصله آنها از یکدیگر و اتصال آنها از همدیگر بازدید شود و در صورت بی عیب بودن کار شروع به بتن ریزی می نماییم.بتن باید بر روی سقف به ضخامت3 الی5 سانتی متر قرار بگیرد سپس یکی از کارگران شروع به ماله کشی می کند وسطح بتن را صاف ویکدست می نماید.
این اعمال را همچنان ادامه می دهند تا تمام سقف بتن ریزی انجام شود و کار بتن ریزی به اتمام برسد بعد از اینکه کار بتن ریزی انجام گرفت چند ساعت بعدکه گیرش انجام شد روی سطح بتن را آب پاشی می کنیم و یا اطراف اطراف آن را خاک ریخته( اطراف لبه های سقف ) تا از خروج آب از روی سقف جلوگیری کندوبعد شیلنگ را بر روی سقف قرار می دهیم و می گذاریم تا روی سقف آب جمع شود به این عمل کیورینگ یا عمل نگهداری و مراقبت ازبتن می گویند که مجموعه اقداماتی است که در طول زمان برای استحکام بتن به عمل می آید به طوری که با این کار از خروج آبی که برای افزایش مقاومت سیمان و در نتیجه بتن مورد نیاز است جلوگیری شود.اقداماتی که می توان انجام داد با توجه به نوع بتن ، درجه حرارت محیط وشکل کار متفاوت است که چند روش از آنها عبارتند از: آبپاشی مستقیم،گونی خیس، ماسه ریزی مرطوب و موارد دیگر… بهترین دما برای بتن ریزی 5 الی 25 درجه سانتی گراد می باشد که اگر دما از این حد کمتر یا بیشتر باشد باعث ایجاد مشکلاتی برای بتن خواهد شد.عمل آب پاشی سقف را تا چند روز ادامه می دهیم تا بتن آب موجود خود را از دست ندهد . پس از 7 الی10 روز شمع ها و دو تراشه را از زیر سقف جمع آوری می کنند واین سقف پس از 28 روز آماده بهره برداری می باشد.
نکاتی در مورد ساخت بتن
در مورد کیفیت آب در بتن باید توجه نمود که در صورتی که آب مصرف شده برای ساخت بتن دارای مواد ناخالصی باشد تاثیر منفی روی مقاومت بتن خواهد گذاشت آبی که برای ساخت بتن به کار
می رود باید تمیز و عاری از مواد زیان آور مانند سولفات ها وکلروها باشد. باید به این نکته توجه داشته باشیم که آب مصرفی در بتن، براب عمل هیدراتاسیون و خیس کردن مصالح سنگی می باشد و مقداری هم برای تبخیر می باشدبا توجه به این موضوع آب مصرفی در بتن باید به اندازه ای باشد که نیازهای ذکر شده را تامین کند اگر آب موجود کمتر باشد روی مقاومت بتن تاثیر منفی خواهد داشت واگرخیلی هم بیشتر باشد به علت تبخیر آب اضافی محل های آب به صورت حفره توخالی بوده و باعث کاهش مقاومت بتن خواهد شد .سیمان موجود در بتن ریخته شده در مجاورت رطوبت باید سخت شده و دانه های موجود در مخلوط را به همدیگر چسبانیده و مقاومت بتن را به حداکثر برساند برای همین باید از خشک شدن سریع بتن جلوگیری نموده و آنرا از تابش شدید آفتاب و بادهای تند محفوظ نگه داشت و سطح آن را حداقل تا هفت روز بوسیله راههای مختلف که قبلاً توضیح داده شده مرطوب نگه می داریم.
دیوار چینی
بعد از اینکه تمام مراحل که در بالا توضیح داده شد انجام گرفت نوبت به دیوار چینی می رسد که باید مطابق پلان و نقشه معماری که در آن ضخامت دیوارهای ساختمان مشخص شده است بنا نیز شروع به کار در ساختمان و دیوار چینی می نماید . مطابق پلان اکثر دیوارهای داخلی ساختمان پارتیشن می باشد دیوارهای پارتیشن یا تیغه فضای داخل ستون را تقسیم نموده و به دیوارهای جداکننده نیز معروف می باشند دیوارهای پارتیشن به هیچ وجه باری به جزء وزن خودرا تحمل
نمی کنند. تیغه دیواری به پهنای 5 یا 10ویا20 سانتی مترمی باشد باید به این نکته توجه نمود که تیغه های بلند و طویل را نمی توانیم به پهنای 5 یا 10 سانتیمتر ساخت زیرا تیغه های 5 یا 10 سانتی متری با ابعاد زیاد ایستا نخواهد بود چنانچه بخواهیم تیغه های 5 سانتیمتری را با طول ویا ارتفاع زیاد بسازیم باید بین دیوار به فاصله های 5/1 تا2 متر نبشی کشی نماییم.در غیر این صورت این دیوارها با کوچکترین تکانهای جانبی فرو خواهد ریخت ودر مقابل زلزله کوچکترین مقاومتی از خود نشان نمی دهد .در این ساختمان اکثرا از دیوارهای 10 سانتی متری جهت دیوار تقسیم استفاده می شود.
بعضی از دیوارهای داخلی ساختمان که معمولا در محل با بندها می باشند از دیوار 20 سانتی متری استفاده می شود.بنا در ابتدا محل چیدن دیوار را تمیز کرده و شن وماسه وآشغال و مواد زائد را از آن محل پاک کرده و سپس ملات را ریخته و آن را پهن می کند باید توجه داشت که قبل از پهن کردن و ریختن ملات از نخ و سیمان برای یکپارچه و یکدست بودن دیوار الزامی می باشد .پس ازاینکه ملات پهن شد شروع به چیدن آجر بر روی ملات می کنیم و با دست مقدار ضربه ای به آجر می زنیم تا در ملات فرو رود.
خواص ملات و انواع آن
ملات ماده چسبنده ای است که بین دو قشر از مصالح ساختمانی قرار گرفته ودو قشر را به خود می چسباند. ملات یکی از مهمترین مصالح مصرفی در ساختمان است که در همه جای ساختمان به شکل های مختلف مصرف می شود به همین دلیل باید در انتخاب ملات و عیار و مواد تشکیل دهنده آن دقت کافی نمود.
ملات های مصرفی حد اقل باید دارای خواص زیر باشد:
ملات باید دارای خاصیت چسبندگی باشدو از نظر تحمل بار قدرت ملات مصرفی مورد نظر باید حداقل مساوی مصالحی باشد که در بین آنها قرار می گیرد.زیرا در غیر اینصورت ارزش مقاومت مصالح مصرفی را پایین می آورد. ملات مصرفی باید به صورت ارزان وفراوان در دسترس ما باشدو باید به این نکته توجه نمود که ملات باید خاصیت شکل پذیری داشته و بخوبی روی دیوار پهن شده و سطح صافی برای ما ایجاد کند.
ملات ماسه سیمان که از بهترین نوع ملات در ساختمان می باشد برای ساختن این ملات باید با مخلوط کردن ماسه شکسته و سیمان آن را تهیه نمود معمولا مقدار سیمان مصرفی در این نوع ملات 300 الی 600 کیلوگرم در متر مکعب می باشد. سیمان به کار رفته باید دور تمام دانه ها را قرار گرفته و باعث چسبیدن انها به یکدیگر شود از این ملات در تمام قسمتهای ساختمان مانند آجرکاری ـ کاشی کاری ـ سنگ کاری وغیره… می توان استفاده نمود.
ملات دیگری که از آن در ساختمان استفاده می شود ملات ماسه آهک می باشد ماسه مصرفی برای این نوع ملات باید ماسه خاکی باشد یعنی ماسه ای که درصد خاک آن بیشتر باشد. این ماسه از بستر رودخانه ها بدست می آید آهک مورد نیاز در این نوع ملات در حدود 300 الی 400 کیلوگرم آهک در متر مکعب ماسه می باشد. این ملات بیشتر برای آجر چینی استفاده می شود.
دیوارهای محیط ساختمان که بیرون هستند و به نام دیوار خارجی معروفند دارای ضخامت 35 سانتی متر می باشند. دیوارهای خارجی معمولا دیوارهای حمال نیز می باشند چون از قسمت سقف بر این گونه دیوارها بار وارد می شود از طرفی این دیوارها علاوه بر تحمل بار می بایست در مقابل عوامل جوی استقامت نموده، و همچنین عایق حرارت،سرما و صدا می باشد. پس از چیدن دیوارها باید دیوارهای داخل ساختمان را به خوبی در سقف مهار کرد و رج آخر را به نحو مناسبی به سقف متصل نمود.
حد اکثر ارتفاع مجاز دیوار های غیر سازه ای و تیغه ها از تراز کف مجاور 35 متر می باشد و در صورت افزایش بیش از این حد می باید با تعبیه کلافهای افقی و قائم به طور مناسبی به تقویت دیوار مبادرت نموده.
21