بازاریابی به روش 2017 به در آمد خود رونق ببخشید.
نویسنده: مهندسی مهرپژوه کارشناس بازار یابی
بازاریابی در عصر دیحیتال :
در یک دهه اخیر با رشد روز افزون کسب و کار شرکت های برتر در عصر دیجیتال نظیر google,facebook مدلهای کسب و کار نوینی پدید آمده اند. بر این اساس ضروری است دانش صاحبان کسب و کارها و مدیران بخش های مختلف در سازمان ها به روز رسانی شود. یکی از مهم ترین حوزه های مورد بحث در عصر دیجیتال بازاریابی می باشد که متخصصان این حوزه می بایست با دانش نوین بازاریابی آشنا شوند.امروزه در عصر دیجیتال مکانیزم بازاریابی در کسب و کارها به دلیل وجود ارتباطات گسترده و ظهور تکنولوژی های پیشرفته به طور کامل متحول شده است.
بر این اساس پارادایم جدیدی در کسب و کار به نام بازاریابی دیجیتال مطرح شده است.در سال های اخیر مشتریان از طریق ارتباط با شبکه ی جهانی اینترنت و فضای مجازی اطلاعات کاملی از محصولات و خدمات مختلف دارند.سازمان ها نیز برای ارتباط با مشتریان به کانال های ارتباطی نظیر وبسایت های اینترنتی،شبکه های اجتماعی و اپلیکیشن های موبایل دسترسی دارند.لذا در عصر دیجیتال می بایست مکانیزم بازاریابی بر اساس مفاهیم،ابزارها و تکنیک های نوین دیجیتالی پایه گذاری شود.
در گذشته روش هایی برای بازاریابی وجود داشت که ما اکنون به آنها روش های سنتی می گوییم این روش ها مواردی چون رادیو،تلوزیون،چاپ و نشریات و بیلبورد های تبلیغاتی را شامل میشوند که اشکالاتی هم داشتند از جمله:
۱-روش های گران و پر هزینه ای هستند که شرکت های کوچک توانایی استفاده از آنهارا ندارند
۲-روش هایی هستند بدون بازخورد آنی
درست است که اینترنت محور اصلی و بنیادی بازاریابی دیجیتال است اما این نوع بازاریابی بسیار فراتر و گسترده تر از بازاریابی اینترنتی است
از سال2007 به بعد نشان داده شده است که استفاده از بازاریابی اینترنتی کاهش یافته و استفاده از بازاریابی دیجیتالی افزایش یافته.
بازاریابی دیجیتال ابزارها و راهکار های بیشتری را نسبت به بازاریابی الکترونیکی در بر دارد و بازاریابی الکترونیکی هم نسبت به بازاریابی اینترنتی به همین صورت است.
بازاریابی دیجیتال نوعی از بازاریابی است که از طریق کانال های دیجیتال چه آنلاین و چه غیر آنلاین انجام میشود.در این روش از تمام کانال ها و ظرفیت های موجود در دنیای دیجیتال استفاده میشود تا اطلاعات به مشتری یا مصرف کننده داده شود.
پس بازاریابی دیجیتال محدود به اینترنت و یا رسانه های الکترونیکی نیست در واقع استفاده از فناوری های دیجیتال جهت ایجاد کانال های آنلاین و غیر آنلاین برای دسترسی به بازار است.
۱-بازاریابی دیجیتال هم بستر های سخت افزاری را شامل می شود و هم بستر های نرم افزاری را
۲-بازاریابی دیجیتال نسخه ی جهش یافته ی بازاریابی سنتی است که در دنیای دیجیتال مطرح می شود
۳-در بازاریابی دیجیتال بحث محوری فناوری نیست بلکه محور آن تجارت است و در هسته ی آن مشتری و ادامه ی رابطه با مشتری وجود دارد تا پویایی داشته باشد
۴-بازاریابی دیجیتال زمانی بهترین اثر بخشی را دارد که به صورت یکپارچه با دیگر استراتژی ها و روش های ارتباطی به کار گرفته شود مانند ارتباط چهره به چهره،تلفن،نامه و…
۵-ابزار و روش های بازاریابی دیجیتال باید در تمام فرآیند خرید به مصرف کننده خدمت رسانی کنند مانند پیش فروش،هنگام خرید،پس از فروش و ادامه ی ارتباط با مشتری
نمونه هایی از ابزارها و روش های بازاریابی دیجیتال:
انواع رایانه ها
بیلبورد های دیجیتال
تلویزیون های دیجیتال
موبایل و تبلت ها
رادیو
تلویزیون های اینترنتی
وبسایت ها
ایمیل
نرم افزارهای پیام رسان جمعی
پیامک
شبکه های مجازی
ارتباطات بیسیم
پایگاه های داده
امروزه استفاده از ابزار های دیجیتال یکی از الزامات اصلی زندگی هر فردی شده است
این ابزارها دارای ویژگی هایی چون شخصی بودن،در دسترس بودن،تعاملی بودن به همراه هزینه ی پایین اطلاع رسانی در آن ها آن ها را تبدیل به یکی از مهمترین و اثر بخش ترین رسانه های تبلیغاتی نموده
بر اساس لیستی که مطرح شده کسی که قصد موفقیت در بازاریابی دیجیتال را دارد باید ۱۰ مهارتی که گفته میشود را داشته باشد.چنین فردی باید تفاوت های ظریف موجود در هر شبکه را بداند و بداند که هر کدام از کانال های اجتماعی و دیجیتال چگونه کار میکنند و باهم تعامل دارند به طور مثال facebook با twitter من چه تفاوتی باید باهم داشته باشند؟
در e-mail marketing چه الویت هایی را باید در نظر بگیریم؟….
۱۰ مهارت:
۱-تحلیل داده
۲-تبلیغات پولی در شبکه های اجتماعی
۳-بازاریابی ایمیلی
۴-بازاریابی موتور های جستجو
بهینه کردن محتوای وبسایت برای جذب بازدید کنندگان
پرداخت به ازای کلیک در گوگل
۵-کار با ابزارها و platform های تکنولوژیک
۶-platform های بازاریابی دیجیتال
۷-platform های e-mail marketing و اتوماسیون بازاریابی
۸-بازاریابی شبکه های اجتماعی
۹-بازاریابی محتوا
۱۰-بازاریابی موبایل،ویروسی،بصری (فیسبوک)
بازاریابی دیجیتال طبقه ای از بازاریابی است که کارفرمایان از آن به خاطر هزینه کم،نداشتن نیاز به تجربه کافی در امر تبلیغات و البته در دسترس بودن خیلی از آن تبلیغ می کنند.
عدم توانای در محتوا نویسی،سوژه های تکراری،اشتباه مخاطب قرار دادن صاحبین کسب و کار و…باعث میشود که سرمایه گذاری تلف شود.
بازاریابی دیجیتالی با توجه به روند رو به رشد خود اگر درست هدایت نشود خیلی زود اثر خود را از دست خواهد داد.یک کارشناس بازاریابی دیجیتال همواره چند مورد را در نظر دارد:
۱-محتوای بهینه
۲-طراحی وبسایت و اپلیکیشن های ارتباطی
۳-کپی رایت
۴-شبکه های اجتماعی
۵-آنالیز های دوره ای و دریافتfeedback
۶-تبلیغات
و اما بازار یابی چریکی چیست؟؟؟؟؟
بازاریابی چریکی هر تماس کوچکی است که شرکت شما با هرکسی در جهان بیرونی دارد. هر تماس کوچک، یعنی فرصت های زیاد بازاریابی و این به مفهوم سرمایه گذاری مقادیر زیادی پول نیست! از جمله معایب موجود در “بازاریابی سنتی-traditional marketing” هزینه بر بودن آن است. تا آنجا که اغلب مدیران شرکت های کوچک علی رقم علاقه به بهره گیری از آن، امکان تقبل هزینه های آن را ندارند. این نیاز موجب بروز نوعی بازاریابی برای شرکت های کوچک شد. البته شرکت های متوسط و بزرگ نیز از آن بی بهره نمانده اند. در ادبیات مدیریت بازاریابی، از بازاریابی چریکی به عنوان بازاریابی بدون هزینه نیز نام برده شده است. در واقع بازاریابی چریکی نوعی از برنامه های بازاریابی است که در آن تلاش بر استفاده از پروموشن هایی بر پایه نوآوری و خلاقیت و برخلاف شرایط روتین انجام شود که دارای حداکثر بازده ممکن است.
بازاریابی چریکی همانگونه که از نام آن پیداست مانند چریک ها است. همان گونه که می دانید افراد در جنگ های چریکی یا نامنظم از حرکات غیرمعمول و نا منظمی از قبیل کمین، حملات و حرکات تعجب آور استفاده می نمایند. در بازاریابی چریکی نیز از برنامه های مشابه در صنعت بازاریابی استفاده می نمایند و با پروموشن ها و برنامه های خود مخاطبان را متعجب و به خود جذب می نمایند. بازاریابی چریکی با هزینه ای که برای تبلیغات می کند حداکثر توجه و احساسات مشتری را در مقایسه با بازاریابی سنتی در نظر می گیرد و نتیجه آن حفظ تبلیغ در حافظه مشتری است. مدیران در بازاریابی چریکی هفتاد درصد بودجه های خود را صرف تبلیغات و سی درصد را نیز صرف سایر ابزار های بازاریابی می نمایند.
چه موقع به بازاریابی چریکی نیاز داریم ؟ هنگامی که پول ندارید، ولی به یک رسانه، برای جلب نظر مخاطب نیاز دارید. نکته اصلی بازاریابی چریکی این است که باید : غیرمتعارف، غیرمنتظره و معمولاً خاطره انگیز و منحصربه فرد باشد و واکنش به یادماندنی در تعامل با بیننده داشته باشد.
اصول بازاریابی پارتیزانی
بازاریابی پارتیزانی مبتنی بر چند اصل اساسی است که تفاوت های اساسی این بازاریابی را از سایر روش های بازاریابی مشخص می نماید. این اصول عبارتند از :
بجای تمرکز در جذب مشتریان جدید، هدف باید رجوع بیشتر، معامله و تراکنش بیشتر با مشتریان موجود، و کسب بزرگترین معاملات باشد. بازاریاب پارتیزانی همواره باید از ترکیبی از روشهای بازاریابی برای یک رشته عملیات تبلیغاتی (campaign) استفاده نماید. از تکنولوژی جاری به عنوان وسیله ای برای قدرتمند کردن بازاریابی خود استفاده کنید.
تاکتیک های بازاریابی پارتیزانی
یک بازاریاب پارتیزان در تاکتیک های زیر مهارت یافته و آنها را به عنوان ابزار بازاریابی پارتیزانی استفاده نموده و بخوبی بکار می بندد:
برقراری ارتباط مستقیم و رو در رو با مشتری و تلاش برای ایجاد حس دوستی
استفاده از تکنیکهای بازاریابی ویروسی.
استفاده از ارتباطات رده بندی شده منظم مانند تلفن، رایانامه و نامه برای نگهداری و تداوم ارتباط
نظرسنجی منظم و ترغیب مشتریان به مشارکت در نظر سنجی ها
ایجاد گروه های کاربری متعهد به نشان بنگاه کسب و کار
اقدامات تبلیغاتی و اعلان های رده بندی شده
برقراری سمینارها بطور منظم و ترغیب مشتریان به مشارکت در آنها
مهارت در این تاکتیک ها و بکار بندی منظم و مداوم آنها و تداوم آنها منجر به موفقیت یک کمپین بازاریابی پارتیزانی خواهد شد
نتیجه گیری:
خلاقیت، اصل و مرکز بازاریابی خوب است و بازاریابی تا زمانی که فروشی در کار نباشد، خلاق نیست. ایده های هوشمندانه ممکن است بازاریاب را به وجد و هیجان آورند، لیکن تا زمانی که یک ایده اجرانشود و سود تولیدنکند، بازاریاب نباید اجازه استمرار آن را بدهد.
"استراتژی خلاق" برای یک بازاریاب پارتیزانی، مشابه "برنامه بازاریابی" برای بازاریاب سنتی است، با این استثنا که استراتژی خلاق تنها بر مفاد و مصالح بازاریابی، پیام و محتوای آنها تمرکزدارد.
تبلیغات، نتیجه نهایی این تلاشهاست. استراتژی خلاق، هدف تبلیغات و روشی را که این هدف به واسطه آن می تواند قابل حصول باشد و نیز هویت تبلیغات را تعریف می کند
پایان