تارا فایل

گفتگوی در خط چت




موضوع تحقیق:

گفتگوی در خط (چت)

فهرست مطالب

عنوان:

چت یا گفتگوی اینترنتی

بررسی چت و دوستی های اینترنتی

بررسی چت وآسیب های اجتماعی

بررسی چت و آسیب های روانی

منابع

مقدمه

فناوری اطلاعات بسیاری از مرزهای فیزیکی، عقیدتی و سیاسی را درنوردیده و امکان محدود کردن، گزینش و فیلترینگ اخبار و اطلاعات عملا از کنترل خارج شده است.

چت یا گفتگوی اینترنتی که پدیده ای نوین و نوظهور است به سرعت فراگیر شده و مخاطبان خود را میان اقشار مختلف جامعه یافته است.
این تکنولوژی در ایران به علت نوع ساختار اجتماعی و سیاسی، مقبولیتی بیش از دیگر جوامع یافته و بسیاری از جوانان را به خود جلب کرده است

اقشار مختلف اجتماعی از سنین مختلف تمایلات ویژه ای به گفتگوی اینترنتی دارند و چت روم های مختلف پذیرای بسیاری از آنان هستند
فضای مجازی گفتگو، ناشناس بودن افراد و عدم اجبار اجتماعی در رعایت اخلاق و قوانین، باعث شده که محیط های مجازی گفتگو به محلی برای بروز و ترویج افکار، اندیشه ها و سخنان دگرخواهانه و گاه غیراخلاقی تبدیل شوند
بنابراین در چند سال اخیر در بدو ورود کاربران به بسیاری از چت روم ها، اخطاری در خصوص رعایت موارد اخلاقی و عدم گفتگوی سیاسی به کاربران داده می شود، هر چند در این چت روم ها نیز اشخاص در اتاق های خصوصی آزادانه عقاید خود را مطرح می کنند
غیر از این بسیاری از چت روم ها وجود دارند که بکار بردن الفاظ غیراخلاقی و بقیه موارد ممنوعیتی در آنها ندارد و فیلترینگ آنها به امری عادی برای مسوولان امر مبدل گشته است
تمام این موارد باعث شده که فضای گفتگوی مجازی به محلی برای عرض اندام جوانانی تبدیل شود که در دنیای واقعی به علت محدودیت های اجتماعی، هنجارها و ارزش های مسلط محیطی، اجازه ابراز و بروز برخی نظرات و رفتارها را نمی یابند
جوانان به نیات مختلف وارد چت روم ها می شوند:
عده ای از جوانان که به علت نوع اعتقادات فکری، ارتباط خارج از چهارچوب خانواده با جنس مخالف را درست نمی دانند، فضای چت را محیط مناسبی برای تخلیه هیجانات روحی و ارضای نیازهای غریزی بدون زیر سوال رفتن عقاید خود می دانند.
همچنین تعدادی از جوانانی که به دلایلی چون ضعف ارتباطی، آشنا نبودن به قواعد کار و غیره توانایی برقراری رابطه با جنس مخالف را ندارند، در چت روم ها با نام ها و اطلاعات نادرست و جذاب اقدام به برقراری رابطه با جنس مخالف می کنند.
دسته دیگری از جوانان نیز (خصوصا دختران) به علت اینکه در فرهنگ عمومی فعلی (در برخی شهرها و محله ها) برقراری رابطه با جنس مخالف در انظار دیگران، شانس ازدواج آنها را کاهش می دهد، از طریق چت روم ها با جنس مخالف ارتباط برقرار می کنند
زوج یابی اینترنتی نیز پدیده ای جدید و در حال گسترش است و جوانان به منظور آشنایی با همسر آینده خود وارد محیط چت می شوند و معمولا نیز اینگونه آشنایی ها به ازدواج می انجامد.
بعد از جوانان، افراد سودجو، روان پریش و بیمار بیشترین کاربران محیط های گفتگوی مجازی را تشکیل می دهند.
باتوجه به اینکه بیشتر کاربران چت روم را جوانان ناآشنا به واقعیت های اجتماعی تشکیل می دهند، افراد سودجو و فرصت طلب، حضور گسترده ای در چت روم ها دارند و به اغفال جوانان و جذب آنان به گروه های فساد، فروش مواد مخدر و قوادی گری می پردازند
برخی از مردانی که تمایل به رفتارهای پرخطر دارند، در چت روم ها به دنبال زنان ویژه هستند و سرکردگان تیم های فساد با حضور در چت روم ها و جلب اعتماد جوانان (خصوصا دختران)، در دراز مدت آنها را به خانه های فساد هدایت می کنند
دو جنسی ها" که به دلیل نوع ظاهر و خصوصیات فیزیولوژیک خود امکان برقراری ارتباط سالم با جنس مخالف را ندارند با حضور در چت روم ها و با نام های کاربری اکثرا مستهجن که به نوعی بیانگر وضعیت ویژه آنها نیز هست، از طریق گفتگوهای سکسی در محیط های چت به "ارضای بصری" نیاز جنسی خود می پردازند
علاوه بر اینها برخی مردان و زنان که از اختلالات روانی رنج می برند و تمایل به همجنس گرایی دارند در چت روم ها حضور دارند و از طریق گفتگوی مجازی و بیان بی پرده مسایل جنسی و شهوانی، از نظر روحی ارضا می شوند عده ای از آنها افراد نزدیک به تمایلات همجنس خواهانه را یافته و با رد و بدل کردن شماره تلفن به برقراری روابط نزدیک تر می پردازند
همچنین تعدادی از زنان یا مردان متاهل که در روابط زناشویی با همسران خود از نظر جنسی و عاطفی ارضا نمی شوند، با برقراری ارتباط با جنس مخالف، سعی در ارضای نیاز جنسی و عاطفی خود دارند که اکثرا نیز روابط نزدیکتری با پسران یا دختران جوان برقرار می کنند
برخی از افراد میانسال که به دلایلی چون تاهل و بد دانستن ارتباط دوستانه با جنس مخالف، کهولت سن و غیره امکان و توانایی برقراری ارتباط دوستانه باجنس مخالف را ندارند، از طریق حضور در چت روم ها با دیگران خصوصا جوانان آشنا می شوند و اکثرا نیز خود را جوانتر از آنچه که هستند، نشان می دهند.
جوانان، مردان و زنان تنها، بیشترین کاربران چت روم ها را تشکیل می دهند و افراد افسرده و منزوی، مشتریان ثابت چت روم ها هستند و در مجموع تعداد زیادی از جوانانی که از افسردگی رنج می برند، افراد منزوی، گوشه گیر و تنها، حضور گسترده ای در محیط های گفتگوی مجازی دارند و با توجه با اینکه در چت روم ها نیازی به رعایت چهارچوب ها و استانداردهای رایج در روابط میان فردی و اجتماعی نیست، به راحتی با دیگران ارتباط را برقرار می کنند بطوریکه در بسیاری از چت روم ها تعدادی از کاربران از اعضای ثابت و همیشگی آنجا هستند و معمولا نیز یکدیگر را به نام و آدرس می شناسند.
گذشته از کسانی که نیازهای جنسی و روانی شان آنها را به چت روم ها می کشاند، عده ای از افراد به قصد مزاح و فریب دیگر کاربران وارد چت روم ها می شوند و از دادن اطلاعات غلط و دست انداختن دیگران لذت می برند.

آسیب شناسی چت- رابطه در دنیای مجازی

با سرعت انگشتانش را روی دکمه ها فشار می داد و حروف به سرعت به هم می چسبیدند و روی صفحه حک می شدند.
"از همان روزی که وبلاگ تو را دیدم و با افکار زیبایت آشنا شدم فهمیدم که تو با همه فرق داری. تو مثل دخترهای دیگر نبودی و نیستی. و شاید برای همین است که من عاشقت شدم و دوست دارم بدانی که تو اولین و آخرین عشق من هستی, برای همیشه."
با خود گفت: "همین قدر کافیه. بیشتر از این ممکنه مصنوعی بشه. حالا فقط باید برای چهار پنج تا شون آف بزارم و منتظر جواب باشم
یکی از جذابیت های شبکه جهانی اینترنت به ویژه برای کاربران پرو پا قرص آن،وجود کلوپ های گفتگو و چت روم های اینترنت است،اما این که چه قدر این کلوپ ها کارآیی مفید فرهنگی و علمی داشته اند،جای بحث و بررسی دارد.مقاله زیر با طرح بحث نقش کلوپ های مذکور در ایجاد عشق مجازی و روابط جنسی،به موضوع دروغ پردازی و شخصیت سازی تصنعی و نیز فرجام ناخوشایند اکثریت غالب این روابط اشاراتی دارد.
دوستی ازطریق چت
واقعا دوستی ازطریق چت اگر به فرض نام آن را دوستی بگذاریم، در کدام نوع از دوستی های رایج می گنجد؟
با ورود اینترنت به کشورهای مختلف، گروه های زیادی از مردم با ایجاد کلوپ های اینترنتی، از مزایای این وسیله اعجاب انگیز در زمینه تحقیق، تبادل اطلاعات، ارسال پیام و… بهره گرفتند، اما چیزی که بیشترین وقت نوجوانان وجوانان را در این کلوب ها صرف می کند استفاده از مسنجر و چت (گپ اینترنتی) است.
با استفاده از این وسیله به ویژه جوانان از پشت کامپیوتر با دوستان مجازی خود در اطراف و اکناف جهان در حال گفتگو و درد و دل اند. به این روند می توان دوستی از طریق چت گفت.
دوستی از غریزه تا افراط
آنچه مسلم است، انسان براساس غریزه دوست دارد که کسی را دوست داشته باشد و بیشتر انسان ها تمایل دارند که جنس مخالفی را دوست داشته باشد، اما این دوستی خاستگاه های متفاوتی دارد که باعث احساسات متفاوتی نیز می شود.
انسان ممکن کسی را دوست داشته باشد به این علت که فرضا با او قرابت فامیلی دارد؛ پدر، مادر، برادر، خواهر و….این دوستی توام با نوعی احترام ودلسوزی است، ولی اگر طرف دوست داشتنی ما و شما بیگانه ای باشد، احساسات متفاوت وگوناگونی می توان داشت:
ممکن کسی را دوست بداری به این علت که از چشمان سیاه و ابروان کشیده اش خوشتان آمده باشد، که این دوستی ممکن توام با نوعی عشق و محبت باشد. ممکن کسی را دوست بداری چون که آدم منضبط یا بااستعدادی است، ممکن به این خاطر دوستش داشته باشی که آدم خوش مشربی است. این دوستی ها توام با نوعی احترام است. از طرفی ممکن کسی را از روی غریزه جنسی دوست بداری…
چت شبیه به بازی ای است
دوستی از طریق چت شبیه به بازی ای است که در کودکی زیاد انجام می دادیم: به این صورت که دونفر دو جنس را که در مشت و یا جیب خود دارند، معامله می کنند بدون آنکه به همدیگر نشان دهند. در این معامله کسی حق پشیمانی ندارد

یک آسیب شناسی
این مقدمه را گفتم که بگویم واقعا دوستی ازطریق چت اگر به فرض نام آن را دوستی بگذاریم، در کدام نوع از این دوستی ها می گنجد؟ مسلما در هیچ کدام.
پس چه عاملی وجود دارد که باعث دوستی از طریق چت می شود؟ چه احساسی باعث پایداری این روابط می شود. این نوع دوستی منتج به چه نتیجه ای خواهد شد؟
دوستی ازطریق چت تا زمانیکه دوطرف از نزدیک همدیگر را ندیده اند، برای همیشه تازگی دارد و در حکم ابتدای کار است که طرفین گاهی با استفاده از کلمات شیرین و در مواردی با دروغهای رنگین، سعی در فریب همدیگر را دارند. که بعد از دیدار، البته در صورتیکه این ارتباط منجر به دیدار شود، ممکن اتفاقات جالبی بیافتد وم نجر به نتایج تلخ یا شیرینی شود. این می تواند بهترین حالت برای دو طرف باشد که هر دو از کشف شان راضی باشند و در نتیجه این دوستی ممکن است ادامه پیدا کند.
ولی حد متوسط زمانی است که هردو طرف بعداز دیدار رو در رو، هیچکدام از دیگری خوشش نیاید، که در نتیجه یکی را به خیر ودیگری را به سلامت!
اما بدترین حالت زمانی است که یکی از آنها راضی از دوستی شان باشد ودیگری پشیمان. در این حالت برای هردو طرف مصیبت بار خواهد بود.
البته این حالات همه در زمانی است که دیدار ممکن باشد، اما اگر پسری از افغانستان با دختری در فلان شهر آمریکا گفتگو کند، این گفتگوی دوستانه، به دلیل اختلافات فرهنگی و اقتصادی و غیره، بیشتر شبیه به هذیان و گفتگو با دیوار است! مگر انکه طرفین، یا یکی از طرفها، در پی گرفتن اطلاعاتی فرهنگی، سیاسی و اجتماعی از طرف دیگر باشد.
در آخر می خواهم بگویم که دوستی از طریق چت شبیه به بازی ای است که در کودکی زیاد انجام می دادیم: به این صورت که دونفر دو جنس را که در مشت و یا جیب خود دارند، معامله می کنند بدون آنکه به همدیگر نشان دهند. در این معامله کسی حق پشیمانی ندارد.
دوستی از طریق چت، شبیه همان بازی کودکانه است، مگر آنکه خوش شانس باشی….
شبکه جهانی دروغ پردازی(اینترنت)
با مختصر فشاری بر صفحه کلید و به کارگیری ماوس کامپیوتر،این [چهره های] مجازی متقلب،بی درنگ به شبکه جهانی دروغ پردازی(اینترنت)وصل می شوند.دنیای اینترنتی،دنیایی است که یک زن متاهل47 ساله و صاحب سه فرزند،به راحتی تغییر چهره داده و خود را به عنوان دختری هفده ساله و پرشور و نشاط جا می زند.
دنیایی که در آن،یک دانش آموز اخراجی و بیکار،تغییر چهره داده و خود را صاحب یک شرکت آتیه دار و رو به ترقی معرفی می کند.عرصه ای که یک زندانی(تعجب نکنید،دربسیاری اززندان ها دسترسی به اینترنت امکان پذیراست)می تواند با چهره های مبدل،تبدیل به افسر ویژه ای شود که می خواهد ازدستبرد زدن به حساب بانکی آن لاین شما توسط افرادی که قصد تهدید دارند،"ممانعت" به عمل آورد.
اینترنت دنیایی ناهمگون
اینترنت دنیایی است که متجاوزین به عنف و آدم ربایان در آن ولگردی و پرسه زنی می کنند و بقیه افراد جاده صاف کن، که خود را شهروندانی قانونمند تصور می کنند،ساعتها وقت خود را صرف گفتگو در این فضای مجازی می کنند،در صورتیکه واقعیت چیز دیگری است.آنها بر موجی سوار شده اند که به دنبال قربانیان تازه ای می گردند.
خطر؛ خطر است
بسیاری از زوج ها،دوست دخترها،دوست پسرها و نامزدها(زن و مرد)هستند که از طریق اتاق های گفت و گو (اتاق های چت) با هم ارتباط برقرار می کنند.دسته ها و گروه هایی به صورت آن لاین می باشند که افراد مجرد در زمان های مشخص به آنها پیام فرستاده و متقابلا پیام دریافت می نمایند و گاهی این ارتباط ساعت ها به طول می انجامد و هرگزهم موجب گمراهی آن ها از ارتباط حقیقی(زندگی زناشویی)نمی شود.
اما عده ای نیزحقیقتا گمراه می شوند و هرگز نمی توانند خود را از شبکه ی آشفته اینترنت رهاکنند؛نمی توانند معشوقه های جدید کامپیوتری خود را کنار زده و یا آنها را مهار کنند،برعکس آنها را بر روابط زندگی خود ترجیح می دهند.
بسیاری از زنانی که مورد بی مهری شوهرانشان قرار گرفته اند،معتقدند،زمانی که از نزدیک شاهد روابط شوهران خود با معاون جذاب اداره،دوست صمیمی دوره دبیرستان شوهرانشان و یا آن خانم صاحب سبک در آرایشگاه بودند،هرگز باور نمی کردند که سیستم کامپیوتری شخصی آنها نیز تبدیل به رقیبی برای روابط عاشقانه با همسرانشان شده باشد.
فرانکی یک مثال از یک چتر Chater
فرانکی از اهالی بوستن می گوید: "او(شوهرش)همیشه درخانه می ماند و من فکرمی کردم،دلیل خاصی ندارد.ما هردو دریک خانه زندگی می کنیم ولی به ندرت پیش می آید که فرصتی را با هم در یک اتاق صرف گفتگو کنیم.یک شب از روی اتفاق فراموش کرده بود صفحه مربوط به کنترل ایمیل های شخصی خودش را ببندد و من با مراجعه به آنها دریافتم که زن های بسیاری با او مکاتبه دارند.
تمام آنها را پرینت گرفته و جلوی رویش گذاشتم.در حال حاضر،پی گیری کار را به وکیلی سپرده ام و تلاشمان بر این است که مشکل به زودی مرتفع گردد،ولی اعتماد میان ما خیلی وقت است که از بین رفته و آن کامپیوتر[کذایی]هم مدتها است که بدون مشتری در گوشه ای افتاده است

نوجوانان و خانواده و کاربری مناسب با کامپیوتر و اینترنت
۸ نوجوان ۱۴ تا ۱۶ ساله در یک کافی نت سرگرم کار با اینترنت هستند. تصاویری از نوجوانان چشم دوخته به صفحه کامپیوتر در بسیاری از کافی نت ها و خانه ها دیده می شود. برای اغلب کاربران نوجوان، اینترنت همه چیز دارد. تا حدی که گاهی پدران و مادران ، خود را در مقابل حجم ساعتی که فرزندان نوجوان آنها صرف کار با اینترنت می کنند، خلع سلاح شده می بینند. به راستی این نوجوانان در اینترنت به دنبال چه هستند؟!
فرهاد پشت میز کامپیوتر نشسته، او در دنیای مجازی مشغول جنگ است. فرهاد با کمک دوستانش از طریق اینترنت به بازیهای جدید دست پیدا می کند.
هیجانی که عاطفه با هر بار فرودآمدن انگشتانش بر دکمه های کیبورد احساس می کند ، قابل مقایسه با تماشای بهترین فیلم سینمایی از تلویزیون نیست. به نظر عاطفه او با وسیله ای کار می کند که کنترلش در دست خود اوست. هرچند بعد از ساعتها گشت و گذار در اتاقهای چت، سایت های مختلف و وب گردی سرانجام در می یابد بی آن که خودخواسته باشد، یک سرکشی ساده سبب شده او به همه جا رفته باشد.

انگیزه های نوجوانان در استفاده از اینترنت
دو ترکیب سرگرمی و ارتباطی مهم ترین انگیزه های نوجوانان در استفاده از اینترنت است. در یک پژوهش، دلایل نوجوانان برای استفاده از اینترنت به این ترتیب فهرست شده است .
– فرستادن یا خواندن نامه الکترونیکی
– گشت و گذار در وب برای سرگرمی
– بازدید از سایت های سرگرم کننده
– فرستادن پیام های فوری، جست وجوی اطلاعات در زمینه مورد نظر
– استفاده از اخبار، بازی، گوش دادن به موسیقی به صورت پیوسته
– ورود به اتاق گپ.

درصد اهمیت این دلایل و انگیزه ها در میان نوجوانان به عنوان کاربران اینترنت با توجه به مقطع سنی، تحصیلی و حتی نوع جنسیت آنها متفاوت است.

تحقیقی در باره کاربری اینترنت برای نوجوانان
رسول زوارقی در ترجمه نتایج تحقیقی در باره کاربری اینترنت برای نوجوانان که در آمریکا صورت گرفته ، در مجله الکترونیکی آورده است : " نوجوانان وقتی در وب هستند، درست مانند زمانی عمل می کنند که در دنیای واقعی هستند. آنها بر فعالیت های اجتماعی تمرکز می کنند و به علاوه برای استفاده از وب به عنوان ابزاری برای جمع آوری اطلاعات ، تجارت الکترونیکی و کار مدرسه، نوجوانان (بیش از همه) به وب به عنوان یک وسیله حفظ تماس و تعامل با دوستانشان نگاه می کنند."
هنوز از مدرسه نرسیده ، انگشتانش بر دکمه های کیبورد فرود می آید و چشمانش بر پنجره کوچک روی صفحه مانیتور ثابت می ماند تا جواب آن سوی خط را ببیند و تازه بعد از همه اینها، کنجکاوی سرکشی به وب مورد علاقه اش بازهم او را پای کامپیوتر میخکوب می کند و تا قصد می کند از پشت میز بلند شود، پیغام جدیدی به صندوق پستی اش می رسد. در همه این ساعتها،مادر از عقب افتادن درسهای او نگران است. مادر فکر می کند صرف این ساعتها پای اینترنت لطمه جدی به تحصیل دخترش وارد می کند. او نظیر خیلی از والدین دیگر معتقد است: " اینترنت وقت بچه ها را می دزدد."
درست مانند نگرانی ای که والدین بابت صرف وقت فرزندان برای دیدن برنامه های تلویزیونی دارند، اینترنت نیز برای بسیاری از پدران و مادران مسبب چنین نگرانی ای شده است.

کاربری نوجوانان خوب یا بد
اما مزدک هاشمی ، پژوهشگر ارتباطات معتقد است: "تاکنون در کشور تحقیق جامعی مبنی بر این که نوجوانان چقدر از وقت خود را برای اینترنت صرف می کنند، به عمل نیامده، هرچند تحقیقات مشابه در برخی کشورهای پیشرفته از صرف زمان مناسب یا خیلی کم از سوی نوجوانان در استفاده از اینترنت حکایت می کند. اما آنچه در این بررسی مهم تلقی می شود و می تواند کفه مفید یا مضربودن روی آوری نوجوانان به استفاده از اینترنت را سبک و سنگین کند، فرقی است که باید میان کاربران اینترنت قایل شد. در واقع درصد تاثیر مطالب منتشره در اینترنت، نحوه استفاده از آنها، میزان مراجعه به سایت های مختلف و زمان صرف شده برای این کار ، هرچه آگاهی عمومی و دانش تخصصی کاربران اینترنت بالاتر باشد، متفاوت از زمانی است که کاربر صرفاً از روی کنجکاوی و بدون هدف و دلیل محکم و اطلاعات قبلی به سراغ اینترنت می رود.

ناآگاهی از فن آوری نوین اطلاعات
ترس والدین از تاثیر منفی اینترنت بر فرزندانشان وقتی شدت می گیرد که میزان و علاقه و دانش آنها در استفاده از اینترنت به اندازه دانش و علاقه مندی فرزندانشان نیست.
دکتر فرنگیس مظاهری، مدرس علوم ارتباطات در دانشگاه می گوید: "متاسفانه مثل هر فناوری نویی که در ابتدای ورود به جامعه ما موجب ایجاد شکاف فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی بین نسلها و مردم و گروهها از طبقات مختلف می شود، اینترنت نیز باعث ایجاد شکاف بین اغلب والدین با فرزندانشان شده است. این هم البته از تنبلی و فقدان انگیزه و تمایل بزرگترها برای به روز کردن خود و پیش رفتن با علم و فناوری های جدید است و اصولاً ترسی است که از گذشته همیشه بزرگترهای ما در رویارویی بادستاوردهای علمی که بیشتر مواقع هم از آن سوی مرزها می آیند، دارند.
بسیاری از پدران و مادران حتی آشنایی اندکی هم با اینترنت ندارند که بخواهند نحوه استفاده از اینترنت توسط فرزندانشان را کنترل کنند و یا حتی به آنها راهنمایی بدهند. در حالی که بزرگسالانی که نوجوانان در خانواده هایشان ، زمان مناسبی را صرف استفاده از اینترنت می کنند ، به طور دقیق بر استفاده نوجوانان از اینترنت نظارت دارند. حتی از فرزندانشان می خواهند قبل از برقراری ارتباط در اینترنت اجازه بگیرند و به طور کلی بر چگونگی کاربری اینترنت توسط نوجوانان به دقت مراقبت و نظارت می کنند. البته ممکن است گروهی از والدینی که با طرز استفاده از اینترنت آشنایی ندارند، سختگیری چندانی هم برای فرزندانشان نداشته باشند و حداکثر نارضایتی آنها از ساعتهای زیاد آن لاین بودن و اشغال خط تلفن و از این قبیل مسائل باشد.
علاوه بر چنین نگرانی هایی درمیان والدین زمزمه هایی هم در باره تماشای تصاویر موسوم به هرزه نگاری و خواندن مطالب غیراخلاقی به هنگام استفاده از اینترنت به گوش می رسد. پدر حمیدرضای ۱۶ساله وقتی به طور اتفاقی بر صفحه مانیتور کامپیوتر پسرش چنین تصویری را دید، برای مدتهای طولانی استفاده از اینترنت را ممنوع کرد.

دغدغه هایی در باره فرهنگ پذیری نوجوانان
در میان والدین حتی دغدغه هایی در باره فرهنگ پذیری، تحت تاثیر یافته های اینترنت قرار گرفتن و نیز موجب ناخشنودی برخی والدین شده است.
دکتر فرنگیس مظاهری، متخصص علوم ارتباطات معتقد است: "این مسائل از ویژگی های عصر حاضر است. بویژه در جامعه ما که هنوز فرهنگ صحیح استفاده از پدیده هایی مثل اینترنت و ماهواره نهادینه نشده، با مسائل حادتری روبرو هستیم. با این حال من با ممنوعیت استفاده از اینترنت و مخالفت با آن و ایجاد محدودیت برای فرزندانمان مخالفم. پدران و مادران به جای برخوردهای سلبی و منع کننده بهتر است کمی به خود زحمت بیشتری برای آشنایی با این فناوریهای روز بدهند و دراین باره حساس باشند. اما این حساس شدن الزاماً به معنی مخالفت و ممنوعیت نیست. باید استفاده از اینترنت به یک فعالیت مشترک خانوادگی تبدیل شود و به جای این که گستره بدبینی خانواده ها و بزرگسالان را به اینترنت افزایش بدهیم، باید به آنها آگاهی و دانش استفاده از اینترنت و کاربری های آن را آموزش بدهیم. از طریق مدارس رسانه های جمعی مانند تلویزیون و حتی در کانون های فرهنگی اجتماعی محله ها دوره های آشنایی و کار با اینترنت را برای والدین فراهم کنیم و مطمئن باشیم، هرچه قدر دانش ما در این رابطه بیشتر باشد، هم کنترل ساده تر است و هم نگرانی هاکمتر!"

یک خطر در کنترل ناصحیح نوجوانان در کاربری اینترنت
چندی پیش در خبرها آمده بود پسر نوجوانی به خاطر آنچه شرم از برملاشدن علاقه اش به تماشا و جمع آوری تصاویر بی پروای جنسی در اینترنت توصیف شده ، دست به خودکشی زد، البته این پسر ۱۷ ساله از این ماجرا جان سالم به در برد. اما مزدک هاشمی می گوید: "نظیر چنین کاربری هایی از اینترنت را می توان از هروسیله دیگری هم کرد." به عقیده او حد مفید و یا مضربودن وسایل در زندگی

آسیب های اجتماعی چت

1- انگیزه ها
زمانیکه از ارتباط و دوستی مرد و زن سخن می گوئیم دوست داریم فکر کنیم که چنین تلاشهایی بیشتر انگیزه های جنسی دارد. اما چنین برداشتی ممکن است گمراهانه باشد. چون برخی دنبال ازدواج هستند. خصوصا از بین دخترها چنین افرادی زیاد هستند. همچنین انگیزه های دیگری نیز در میان است. اما ممکن است که بیشتر این ارتباط ها نوعی با انگیزه جنسی مرتبط باشد. گرچه ابتدا با انگیزه دیگری شروع شده باشد.
تجربه به ما نشان می دهد که بیشتر کاربران از زمانیکه با اینترنت آشنا شده اند سراغ چت رفته اند. چت برای آنها لذت بخش و هیجان انگیز بوده است. اما با چه کسی دوست داشتیم چت کنیم؟ و چه چیزی جذابیت آن را پیش ما دو چندان کرده بود؟
در جامعه ما عده ای زیادی هستند که نام اینترنت را با سکس و ارتباط و دوستی زن و مرد تداعی می کنند. چون به تجربه دریافته اند که کاربران زیادی در اینترنت دنبال چه چیزی می گردند. البته تحقیقات توسط موسسات و نهادهای مختلف هم در جهان نشان می دهد که بیشترین جستجوی کاربران در اینترنت عکسهای سکس زنان بوده است.و کسانی نیز بیشترین وقت خود را صرف چت با جنس مخالف می کنند. و در مواردی نیز این چت ها منجر با قرار و ارتباطهایی نزدیک می شود.که بعضا برای این افراد مشکلاتی نیز پیش می آید. که گاهی در روزنامه ها هم به آن اشاره می کنند.
در اتاقهای چت مردها تمایل کمتری دارند تا با همجنس های خود چت کنند. زنها هم همین طور. برای همین در ابتدای چت جنسیت پرسیده می شود.
در سایت یاهو هزاران نفر در اتاقهای چت در حال جستجوی فرد مورد نظر برای گفتگو هستند.و بیشتر کاربران حاضر در این چت روم ها هم مرد هستند. و بی صبرانه در تلاش هستند کسی را از جنس مخالف پیدا کنند. برای همین کافی است ، که خانمی با آیدی زنانه به اتاق چت روم وارد شود. آنوقت پیام به سوی او سرازیر می شود و او را کلافه می کند.و بعضا مجبور می شود افراد را پشت سرهم ایگنور کند. و یا حتی نا شناس وارد اینترنت شود.
برای پی بردن به این مسئله کافی است فقط یک آیدی زنانه بسازیم و به عنوان اینکه یک خانم هستیم وارد چت روم بشویم. آنوقت می فهمیم که چه بر سر خانم ها می آید. و آنها چگونه با پیامهای پی در پی مواجه می شوند.یک خانم در مقابل اینهمه پیام و در خواست کننده مبهوت خواهد ماند. و او هم نمی تواند به راحتی به خواسته خود برسد. و حتی عصبی خواهد شد. اما با گذشت زمان خانم ها هم برای حل این معضل مجبور شده اند که آیدی خود را طوری انتخاب کنند تا کسی به جنسیت آنها پی نبرد. مگر اینکه مجبور شوند با آیدی زنانه وارد چت روم شوند. در هر صورت کاربران زیادی از زن و مرد در چت روم ها دنبال خواسته های خود هستند. و به طرق مختلف افراد مورد نظر را جستجو می کنند. تا بالاخره یک دمساز پیدا بکنند.

2-چه کسی زود قول می خورد
شکی نیست که خانوم ها بهتر از آقایان می توانند سخن بگویند. و هوش لفظی – زبانی آنها بالاتر از آقایان است. و در این زمینه استاد ترند و بیشتر از مردان توانایی حرف زدن را دارند. در این زمینه لطیفه ای است که میگویند به ملانصرالدین می گویند اگر دو جمجمه پیدا کنیم از کجا بدانیم که این جمجمه ها متعلق به زن است یا مرد ؟ می گوید به فک آنها نگاه می کنیم. هر کدام بیشتر ساییده شده باشد زن است

2- تنش وافسردگی
کسانیکه وقت زیادی را صرف چت با جنس مخالف می کنند ، دچار تنش و ناراحتی می شوند.این ناراحتی و تنش مخصوصا در دو جنس مخالف است. این هم مربوط به نیازی است که دو جنس مخالف به هم دارند.

3- طلاق
هر انسانی با هزاران آرزو و امید ازدواج می کند. و ای بسا در دوران مجردی در کنار همسر آینده خود دنیایی را برای خود ترسیم می کند. دنیایی که سر شار از عشق امید و انگیزه است. همان نیرویی که حیات او را معنی می بخشد. و محرک او برای امید به زندگی است. اما بعد از ازدواج شرایط جدیدی پیش می آید و مسائل پیچیده ای ما را به چالش می کشد. مسائلی چون گذشت، سکوت،صبر یا انتقام، فریاد ، بی صبری و جدایی.
افراد زیادی معتقد هستند که باید قبل از ازدواج دختر و پسر با هم در ارتباط باشند و به هم علاقه مند شوند. و بالاتر از آن عاشق همدیگر شوند. چون فکر می کنند که چنین ازدواجی می تواند معنی واقعی داشته باشد. و به زندگی گرمی میبخشد. چنین تفکری بیشتر تکیه بر دختر و پسر است. نه توجه نخست به اصالت خانوادگی و نه سطح سواد و فرهنگ و نه هم عقیده بودن. همین که آنها(دختر و پسر) به هم علاقه مند شدند و همدیگر را پسندیدند کار تمام است. و سایر مسائل قابل حل است.
در مقابل گروهی نیز هستند که معتقدند دختر و پسر نباید فبل ازدواج با هم در ارتباط باشند و رابطه عشق و عاشقی داشته باشند.(نظر اسلام هم هین است). بلکه عشق و علاقه بعد از ازدواج حاصل می شود.این دیدگاه تکیه بر اصالت خانوادگی و هم کفو بودن (عقیده و ایمان،سواد،فرهنگ) دارد. در این دیدگاه دختر و پسر نباید بر اساس احساسات و تمایلات خود دلباخته کسی شوند که هم با فرهنگ خانواده طرف فاصله زیادی دارند و هم، هم کفو نیستند. این نظر که اصل دوست داشتن دختر و پسر قبل از ازدواج است مورد توجه بسیاری از افراد خصوصاً جوانهاست. اما این مسئله می تواند آسیب پذیری افراد را بیشتر کند. چون اولاً بیشتر دوست داشتن های افراد واقعی نیست و آنچه ما به عنوان عشق نام می بریم با عشق واقعی فاصله زیادی دارد. و بیشتر توجه به خود است تا توجه به دیگری. در عشق واقعی انسان دیگری را می بیند نه خود را. و نه رسیدن به امیال و خواهش های نفسانی و نه هدفی دیگر. دوماً با گذشت زمان و تغییر شرایط ،انسان خیلی زود ماهیت واقعی خود را به دیگران نشان میدهد. این زمانی است که افراد از دنیای مبهم تمایلات بیرون می آیند. و قادر می شوند که عیوب فرد مقابل را ببینند. آن موقع است که افراد به اشتباه خود واقف می شوند. و تازه می فهمند که دنیای احساسات و ناشیگری ها اجازه نداده است که عیوب طرف مقابل را ببیند.حالا هم باید تاوان آنرا پرداخت کنند و شاید مجبور شوند که طلاق بگیرند. بسیاری از ازدواج هایی که به ظاهر با عشق شروع شد اما منجر به طلاق شد .و چه دختر و پسر هایی که مدتها با هم بودند اما بعد از ازدواج نتوانستند همدیگر را تحمل کنند و از هم جدا شدند. این هشداری است به ما که ازدواج خود را بر اساس صرفاً جذابیت های ظاهری و علاقه های به ظاهر عاشقانه در خطر قرار ندهیم و این را بدانیم که یکبار عمر می کنیم. در این رابطه بهتر است به خانواده و سطح فرهنگ و سواد و تناسب سنی توجه کنیم.
متاسفانه تحقیقات نشان می دهد که آمار طلاق طی سالها ی اخیر در کشور ما افزایش چشمگیری داشته است.به طوری که منابع رسمی اعلام می کنند که 25در صد ازدواج های تهرانی ها به طلاق منجر می شود. این در حالی است که این آمار در شهرستانها به حدود 14درصد می رسد.همچنین 85درصد موارد در خواست طلاق نیز از سوی زنان ارائه شده است. گفته می شود که در شش ماهه ی اول سال 84 آمار طلاق رشد چشمگیری داشته است که این افزایش در کلان شهرهای بزرگ نظیر تهران معادل 30درصدد نشان می دهد. این در حالی است که در شش ماهه نخست سال جاری آمار ازدواج تنها 4درصد افزایش پیدا کرده است.آمار طبقاتی اجتماعی هم کمیت های مختلفی را در رابطه طلاق را نشان می دهد که معلمین 4درصد و کارمندان با 10درصد کمترین طلاق را در کشور دارند. و همچنین بررسیها نشان می دهد که علیرغم اینکه آمار طلاق شهر و روستا در مقایسه باهم اختلاف زیادی در سالهای گذشته نشان میدادند اما در سالهای اخیر به هم نزدیک تر شده، و آمار طلاق در روستاها افزایش پیدا کرده است.

4- دیدگاه ما نسبت به جنس مخالف
– دیدگاه ارضاء غریزی. این دیدگاه شامل افرادی می شود که شخصیت آنها بخوبی رشد نکرده است ودر سطح نیازهای فیزیولوژیک و بدنی باقی مانده اند. و یا به ارزشهای و جودی جنس مخالف واقف نیستند و یا حقی برای آنان قائل نیستند و فکر می کنند جنس مخالف فقط برای ارضای غریزه جنسی است. این افراد جز این نمی توانند بیندیشند. و برقراری مناسبات اجتماعی آنها با جنس مخالف هم بر این اساس است.
2- دیدگاه تامین نیازهای اجتماعی: کسانی از این دیدگاه به جنس مخالف می نگرند کمی رشد کرده اند و احساس نیاز به دیگران و مورد تشویق و تحسین دیگران قرار گرفتن آنها را به سوی جنس مخالف می کشد و آنها از ارتباط با جنس مخالف لذت می برند و احساس تعلق می کنند و می دانند تنها نیستند و کسی را دارند.
3- دیدگاه انسان مکمل و آرامش بخش: کسانی که این دیدگاه را دارند به جنس مخالف یک نظر متعالی دارند و آن را موجودی آرامش بخش و مکمل می بینند که در کنار آنها می توانند به شکوفایی برسند. چنین دیدگاهی می تواند آمیخته به عشق باشد . نه عشق دروغینی که در واقع هوای نفس است. که فرد فقط خود را می بیند و می خواهد به امیال خود برسد
5- در چت روم ها
شکی نیست که تعداد کاربران مرد در مقابل کاربران زن در چت روم ها خیلی بیشتر است. و این باعث شده است. گروه زیادی از آقایان در مقابل گروه اندکی از خانمها قرار بگیرند.در نتیجه تعداد کمی از آقایان به خواست خود جهت پیدا کردن خانمی برای چت کردن برسند. و این یعنی بیشتر آنها بعد از ساعتها خسته و کوفته و آشفته دست از چت کردن بکشند. چنین روندی در سایت های دوست یابی و همسر یابی و صیغه یابی هم به چشم می خورد. خانم ها در اقلیت هستند و آقایان در اکثریت. هر خانم بعضا دهها پیام دریافت می کند. اما یک آقا ممکن است یکبار هم جوابی از طرف خانمی دریافت نکند. و این ممکن است یک نابرابری روحی و روانی در آقایان ایجاد کند. به این صورت که آنها خانم ها را دست نیافتنی بدانند و اهمیت آنها در نظر آقایان افزایش پیدا کند. و در آنها نوعی عطش ایجاد کند . و این می تواند برای آنها بسیار تحقیر کننده باشد. و انرژی آنها به هدر رود. و تعادل آنها را به هم زده و آنها را وادار کند تا رفتارهای نسنجیده در مقابل خانمها از خود نشان دهند. در این میان وضعیت خانمها بهتر از آقایان می باشد. دیدن این همه پیام که همه خواهان اویند برای او می تواند روحیه بخش باشد. در عین حال می تواند برای او یک دام یا یک تجربه تلخ هم باشد. شاید هم همه اینها می تواند یک دلخوشی باشد. خانمهایی که به دلخوشی عادت دارند. به نظر نویسنده این نابرابری جبری میتواند آقایان را از پیشرفت طبیعی باز دارد. و روزهای آنها را هدر بدهد.
در این میان خانمهایی نیز دست به شیطنت می زنند. تا اوضاع و احوال را بسنجند و شاید هم به خیال خود آقایانی را اذیت کنند. و آنها را سر کار بگذارند. و یا مثلا تجربه کسب کنند.( البته اینها ظاهر قضیه است.) چنین اقدامی برای آقایان می تواند تلخ باشد. چون طبیعت آنها در برخورد با خانمها اینگونه نیست. در صورت بروز چنین رفتاری از آقایان آنها برخلاف طبیعت خود رفتار کرده اند.
از طرف دیگر حقیقتاً هستند کسانیکه در چت دنبال عشق واقعی می گردند. که بیشتر هم از میان دختران زیر بیست سال هستند. اینها دنبال ارتباط های لطیفانه می گردند تا آینده خود را رقم بزنند.اما اینترنت از این آدمها کمتر دارد. یا لااقل شناخت آنها بسیار مشکل است.
5- آمار چت کننده ها
چند درصد کاربران چت می کنند؟ و چند درصد آنها موفق به پیدا کردن دوست می شوند؟ و چند درصد آنها بعد از پیدا کردن دوست آنها را ملاقات می کنند؟
مرکز افکار سنجی ایسپا تحقیقاتی در این زمینه انجام داده است که قابل توجه است:
2/47 درصد کاربران دارای دوست اینترنتی بوده و 8/52 درصد دوست اینترنتی نداشته اند. 3/64 درصد افرادی که دوستان اینترنتی داشته اند پس از دوستی با آنان ملاقات نداشته اند. 7/35 درصد پس از دوستی اینترنتی، همدیگر را ملاقات کرده اند.
در این زمینه تحقیقاتی نیز در مشهد انجام شده است.
1/74 درصد کاربران اینترنت در مشهد چت می کنند و 4/53 درصد آنها با چت کردن در حد زیاد و خیلی زیاد آشنایی دارند. 3/66 درصد افراد چت کننده، چت را سرگرمی و تفریح دانسته اند و بدین منظور از آن استفاده کرده اند.
56 درصد علاقه مندی جوانان نیز رایانه و اینترنت تشکیل می دهد.
علاقه مندی های جوانان در ایام فراغت:
به ترتیب اولویت عبارت است از : گردش و تفریح (1/85درصد)، مسافرت (8/80 درصد)، ورزش (7/74 درصد) ، مطالعه (63 درصد)، رایانه و اینترنت (56 درصد)، فعالیت مذهبی (5/45 درصد) و فعالیت های هنری (8/44 درصد).

اهداف چت کردن :
هر کس بنا بر نیاز و هدفی که دارد وارد چت میشود. که مهمترین این هدف ها عبارتند از:
1- یاد گیری زبان.
2- پیدا کردن جواب برخی از سوالات خود.
3- پیدا کردن دوستانی جهت همکاری در مسائل مختلف از جمله اقتصادی ، فرهنگی و سیاسی و غیره.
4- پیدا کردن دوستانی که بعدا بتوانند با او ازدواج کنند.
5- پیدا کردن دوستانی که بتوانند با او ارتباط عاطفی برقرار کنند.
6- پیدا کردن دوستانی که بتوانند با او از نزدیک آشنا شده و قرار ملاقات بگذرند و لذت ببرند.
7- گروهی هم صرفا دنبال سکس هستند.
8- برخی نیز برای کسب تجربه و آشنائی با فرهنگ و ادبیات افراد مختلف به چت می پردازند.
به نظر شما با توجه به این تقسیم بندی در چت روم ها بیشترین گروه را چه کسانی تشکیل می دهند.؟ و چه هدفی را از چت کردن دنبال می کنند؟
شخصیتهای مختلف :
افراد چت کننده همسان نیستند و دارای شخصیت های مختلفی هستند. گروهی سواد عالیه دارند و گروهی کم سواد هستند.گروهی جوانترند و گروهی هم مسن تر. همچنین گروهی ناشی هستند و تازه با محیط های چت آشنا شده اند. و همه چیز برای آنها تازگی دارد و خیلی زود همه چیز را جدی و واقعی قلمداد می کنند. و یا بر عکس به همه چیز با شک و تردید نگاه می کنند. و گروهی نیز با دنیای مشکلات عاطفی و روانی وارد اتاقهای چت می شوند.و گروهی نیز برای سر کار گذشتن دیگران و شیطنت اقدام به چت می کنند. در عین حال هستند کسانی که جدا و با اشتیاق وارد چت می شوند و برای پیدا کردن فرد مورد نظر ساعتها وقت خود را صرف جستجو در چت می کنند و اکثر مواقع نیز با خستگی و کلافگی و با روحیه افسرده از کامپیوتر دست می کشند. بنابراین قضاوت در مورد هر کدام از آنها نیز متفاوت است. و همچنین اهداف همه این افراد در ورود به اتاقهای چت هم یکسان نیست این پراکندگی و تنوع به ما نشان می دهد که ما هنگام چت با دنیای روشن شفافی روبرو نیستیم و انتخاب یک نفر هم و ارتباط با او و سعی در شناخت دقیق او نیز ممکن است نتیجه بخش نباشد . چون ما تنها می توانیم اطلاعات را از خود شخص بدون اینکه او را ببینیم بدست آوریم و او هم ممکن است در آنچه که می گوید نقش بازی می کند ارسال عکس و دیدن از طریق وب کم هم کاملا قابل اطمینان نیست مگر اینکه او را از نزدیک ببینیم.
رها کردن دوستان:
برخی می گویند که ای بابا شما چقدر مسئله را پیچیده می کنید. انسان به همین راحتی با دیگران شروع به چت می کند، بعدش هم هر موقع خواست او را رها می کند و کلی تفریح و سر گرمی هم برای خود درست می کند. تازه خیلی چیزها هم یاد می گیرد. در جواب باید گفت که اگر ما به همین اندازه بسنده کنیم شاید فکر کنیم که درست باشد. اما رها کردن دیگران هم ممکن است انسانیت و احساس مسئولیت ما را زیر سئوال ببرد. ما او را رها می کنیم اما آیا با احساسات او بازی نکرده ایم؟ آیا او را چشم به راه و منتظر نگذشته ایم؟ و آیا او را در حالت غم و انده فرو نبرده ایم؟ و آیا در او احساس حقارت ایجاد نکرده ایم؟ پس احساس مسئولیت و انسانیت ما کجاست؟
این را باید بدانیم که گروهی بطور جدی وارد اتاقهای چت می شوند و نه برای سر کار گذاشتن دیگران. و به طور جدی هم دنبال یک دوست می گردند. به نظر شما اگر اینگونه افراد را بعد از دلبستگی رها کنیم چه وضعی پیش می آید؟ شاید بگوئید، دلبستگی!؟ بله!! شما کششهای روانی دختر و پسر را که خیلی سریع در آنها دلبستگی ایجاد می کند فراموش کرده اید؟! این دلبستگی ها وجود دارد گر چه ممکن است یکطرفه باشد.
افراد ناشی :
در این میان برخی از افرادی که ناشی هستند و تازه با چت کردن آشنا شده اند ابتدا با اشتیاق فراوان به چت می پردازند و امیدوارانه به این قضیه نگاه می کنند و ای بسا خیلی سریع با دیگران ارتباط برقرار می کنند و روزهای زیادی را صرف چت کردن با دوستان خود می کنند و دلبستگی عجیبی در آنها به وجود می آید. و چه فکرها و چه نقشه ها که در سر نمی پرورانند. مثل اینکه همه چیز در حال اتفاق افتادن است. اما بزودی تجربه کسب می کنند و می آموزند که این قدر هم که تصور می کرد مسئله جدی نیست و گویا دنبال چیزی می گشت که یافتن آن در چت روم ها به این سادگی هم میسر نیست. پس دوباره امید ها فروکش می کند. و فرد دنبال روزنه ای دیگر و امید دیگر می گردد.
اما افراد با تجربه به مسئله چت این قدر هم جدی و امیدوارانه برخورد نمی کنند. چون تجارب زیادی در این مورد داشته اند که به آنها می گوید چگونه مدبّرانه با مسئله کنار بیایند. برای این افراد پیامهای دیگران مثل قبل دیگر هیجان انگیز نیست.

منابع:

http://www.deedgah.org

http://www.mehrnews.com

http://www.niksalehi.com


تعداد صفحات : 23 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود