تارا فایل

گزارش کارورزی در شرکت کامپیوتری


 فهرست
مقدمه
معرفی شرکت دیباگران مهرآریا
داخل محفظه سیستم اصلی
مروری بر عملکرد کامپیوتر و اجزای آن
اتصال اجزای کامپیوتر
اندازه گیری سرعت عملکرد اجزای کامپیوتر
BIOS سیستم
مادربورد
ریزپردازنده
حافظه
ROM
صفحه کلید
ماوس
مونیتور
هاردیسک
درایور فلاپی
مودم
درایور CD- ROM
ساختار CD
منبع تغذیه
شبکه
کارت گرافیک (VGA)
کارت صوتی
کیس
آب امپ تستر
تقدیر نامه

فهرست اشکال
شکل 1: مادربورد
شکل 2: نقشه داخلی مادربورد
شکل 3: چند مدل پردازنده CPU
شکل 4:روش مجرای ارتباطی در کار با دستورها
شکل 5: چند مدل RAM
شکل 6: تراشه
شکل 7: صفحه کلید
شکل 8: مدار داخلی صفحه کلید
شکل 9: ماوس
شکل 10: داخل ماوس
شکل11: مانیتور CRT
شکل 12: مانیتور LCD
شکل 13: هارددیسک
شکل 14: داخل هارددیسک
شکل 15: درایو فلاپی
شکل 16: نمونه ای از کابل درایو فلاپی
شکل 17:مودم
شکل 18: تغییرات دامنه
شکل 19: مکانیسم عملکرد درایو CD- ROM
شکل 20: جهت بازتاب پرتو لیزر از دیسک CD-ROM
شکل 21: منبع تغذیه
شکل 22: کارت شبکه
شکل 23: PCI و PCCARD
شکل 24: پورت PCI
شکل 25: طریقه بستن پیچ های کارت صوتی روی مادربورد
شکل 26: Hub و Switch
شکل 27: کارت گرافیک
شکل 28:دو مدل کارت صوتی
شکل 29: چند مدل کیس
شکل 30: مدار اب امپ تستر

مقدمه:
بدون شک اختراع کامپیوتر موثرترین پدیده ها در زندگی انسان بوده است. دستگاهی که با پیشرفت روز افزون خود گره از مشکلات بشر گشوده و وی را در انجام کارهای روزمره از آسان ترین تا مشکل ترین عملیات پیچیده یاری کرده است.
نرم افزار و سخت افزار کامپیوتر دو ساختار لاینفک می باشند و مطالعه هر یک بدون شناخت از دیگری سودمند نخواهد بود.
ارتقای روز افزون نرم افزارهای کامپیوتر مستلزم وجود سخت افزارهای پیچیده و پیشرفت چشمگیر در این بخش می باشد. لذا سخت افزار کامپیوتر بحث بسیار مهمی در دستگاه کامپیوتر به شمار می رود. آشنایی با قطعات مختلف و طرز کار آنها همچنین نحوه ارتباط آن ها با یکدیگر و نیز عیوب و اشکالاتی که ممکن است برای هر یک از آن قطعات ایجاد شود موضوعاتی است که در این گزارش به آن پرداخته می شود.

معرفی شبکه دیباگران مهر آریا
شرکت دیباگران مهر با تیمی متشکل از متخصصین که تجارب 14 سال فعالیت مستمر در علوم انفورماتیک، مالی، بازرگانی و اجرائی را داشته پا به عرصه فعالیت نهاد.
بر اساس نیاز و استفاده از تخصصهای سایر حوزه های اطلاعاتی فرآیند تولید سیستم های اطلاعات مدیریت با هدف استقلال مشتری و عدم وابستگی به شرکت تولید کننده، با توجه به ارتقاء تکنولوژی روز در سطح استانداردهای جهانی با استناد به شعار (رضایت مشتری در کیفیت و سهولت کار) آن را سرلوحه کار خود نمود و در این راستا توانست موسسات متعددی را تحت پوشش سیستم های مکانیزه خود درآورد.
در ذیل بشرح مختصری از فعالیت شرکت دیباگران مهرآریا بپردازیم :
* تولید و استقرار سیستمهای کاربردی برای موسسات مختلف درزمینه های : حسابداری مالی، بازرگانی، خزانه داری، کنترل چک و نقدینگی، انبارداری وحسابداری انبار ، خرید و فروش، دارائیهای ثابت، اموال، حقوق و دستمزد و پرسنلی، دبیرخانه و بایگانی، اتوماسیون اداری، کنترل و برنامه ریزی تولید.
* استقرار نرم افزارها در موسسات و بنگاههای اقتصادی در گستره متنوعی در از فعالیت ها و پشتیبانی کامل سیستمها طراحی و تولید سیستم های یکپارچه بازرگانی (مدیریت خرید، مدیریت فروش، حسابداری خرید و فروش، حسابداری مالی، انبارداری و حسابداری انبار، کنترل چک، تولید، قیمت تمام شده، نقدینگی) (تحت شبکه خرید یک نرم افزار به جای 8 نرم افزار).
* انجام پروژه های طراحی و استقرار سیستم های خاص برای موسساتی که نیازشان با استقرار نرم افزارهای آماده برطرف نمی شود.
* ارائه خدمات پشتیبانی نرم افزار و آموزش رایگان به صورت تخصصی تا راهبری کامل.
* ارائه خدمات مشاوره ی مدیریت به موسسات.
* راهبری و بروز رسانی اطلاعات و انطباق روش های گذشته با سیستم مکانیزه جدید
* ارائه خدمات سخت افزار و شبکه و پشتیبانی سخت افزار.
* طراحی و نصب شبکه Novell, NT 2000 Server Based &
peer to peer
* فروش کامپیوتر (Pc & Lap top)
ما حصل چهارده سال تلاش گذشته ما فراهم آوردن ابزارهای کامل و توانمندی در دپارتمان نرم افزار برطبق آخرین تکنولوژی استانداردهای نرم افزاری تحت windows با بانک های SQL SERVER 2000 بر اساس متدلوژی (SUP).
آنالیز و طراحی، پیاده سازی، تست و ارائه نرم افزارها بر اساس روش object oriented و مبتنی بر UML می باشد، از آنجا که متدلوژی SUP ، مشتری گرا (customer – oriented) می باشد، لذا شرکت دیباگران مهر آریا دارای این توانایی می باشد که بر اساس نیازهای جدید مشتریان و تغییرات تکنولوژی در کوتاهترین زمان ممکن، نرم افزارهای فعلی خود را customize کرده و یا نرم افزارهای جدید ارائه نماید.

داخل محفظه سیستم :
مادربرد یا برد اصلی سیستم : که در واقع نوعی برد مدار چاپی بسیار بزرگ می باشد، و اتصال دهنده اصلی اجزای کامپیوتر به شمار می آید.
دو قطعه ای که از مهمترین اجزای کامپیوتر به شمار می آیند یعنی حافظه، و ریز پردازنده (cpu) به طور مستقیم به مادربرد متصل می شوند.
تمام اجزای کامپیوتر به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از طریق کابل به مادربرد متصل می شوند. علاوه بر این مادربرد مجموعه متنوعی از تراشه های پشتیبانی را شامل می شود، که عملکردهای مختلفی را ارائه می کنند. مثلاً در مادربرد نوعی مولد پالس ساعت وجود دارد، که عملکرد تمام بخشهای کامپیوتر را با یکدیگر همزمان می کند.
* کارتهای گسترش : اینها نیز در واقع نوعی برد مدار چاپی هستند که بر روی مادربرد قرار می گیرند، و در محل کارآیی آن را افزایش می دهند.
* منبع تغذیه : توان الکتریکی مورد نیاز کامپیوتر را فراهم می کند.
* وسیله های جانبی داخلی : مانند درایوهای فلاپی، درایوهای دیسک سخت و درایوهای پخش CD-ROM
کابلها : در صورت بازکردن بدون شک با یک یا دو نوع کابل موجه می شویم. کابلهای داخل کامپیوتر به دو گروه تقسیم شده "کابلهای کنترلی" که برای انتقال اطلاعات (شامل داده ها، آدرس ها، و سیگنالهای دستور) طراحی شده. این کابلها معمولاً پهن هستند، و به آنها "کابل نواری" می گویند. کابلهای نواری در واقع به صورت نوار پهنی هستند، که سیمهای منفرد آن در کنار یکدیگر قرار دارند، اما در "کابلهای تغذیه" عمل انتقال ولتاژ تغذیه را به عهده می گیرند، یعنی تغذیه الکتریکی مورد نیاز اجزای کامپیوتر را از منبع تغذیه انتقال می دهند – در این میان می توان خود مادربرد، درایوها، و فنهای خنک کننده اضافی را هم نام برد.
مشکلات حرارتی :
"حرارت" مشکل اجزای الکتریکی داخل کامپیوتر به شمار می آید (حرکت الکترون ها مقدار زیادی گرما ایجاد می کند). منبع تغذیه کامپیوتر نوعی فن خنک کننده دارد. که برای کمک به برقراری جریان هوا در محفظه کامپیوتر طراحی شده است.
ریزپردازنده یکی از بزرگترین اجزای مولد حرارت در کامپیوتر به شمار می آید. ولتاژ تغذیه نمونه های اولیه پردازنده پنتیوم 5 ولت بوده و حرارت زیادی تولید می کند، پنتیومهای جدید با ولتاژ تغذیه 3/3 ولت کار می کنند. در هر صورت دو قطعه برای جلوگیری از افزایش بیش از حد حرارت پردازنده مورد استفاده قرار می گیرند (علامت افزایش بیش از حد دمای پردازنده عدم عملکرد صحیح آن است. یکی از این قطعه ها خنک کننده" می باشد، خنک کننده در واقع قطعه فلزی است که در تماس با پردازنده قرار گرفته برآمدگیهای فلزی نازکی به شکل زبانه یا باله دارد. طراحی آن بگونه ای است که با افزایش سطح تبادل حرارت، تلفات حرارتی را تسهیل می کند. قطعه دیگر فن پردازنده است که بسیار کوچک است که بر روی پردازنده (یا خنک کننده آن) قرار می گیرد.
در صورت عدم نصب صحیح فن ممکن است مشکلاتی ناشی از صداهایی اضافه بروز کند. اگر در پشت شبکه محفظه قرار گرفته شود صدای اضافه تولید می شود و این فقط در مورد (فن) نیست که در کامپیوتر صدا ایجاد می کند درایو دیسک سخت نیز به طور مداوم در حال چرخیدن صدای فرکانس بالایی ایجاد می کند.
* منبع تغذیه
توان منبع تغذیه های مختلف بر حسب وات بیان می کنند که با یکدیگر تفاوت دارند – معمولاً این طور فرض می کنند که توان منبع تغذیه نصب شده توسط کارخانه برای برآوردن نیاز کامپیوتر کافی است اما با اضافه کردن تعداد زیادی از اجزای اضافی بار الکتریکی بیشتری را به منبع تغذیه اعمال شود، شاید بهتر باشد که به دنبال منبع تغذیه قوی تری باشیم یا با مرکز پشتیبانی فنی تماس گرفته، و مطمئن شویم که توان منابع موجود برای نیازهای ما کافی است.
* درگاهها :
در پشت محفظه اصلی سیستم اتصال دهنده هایی برای انواع مختلف از وسیله های جانبی خارجی وجود داشته که به آنها "درگاه" نیز گفته می شود (همان طور که گفته شد "اصطلاح" درگاه دو مفهوم کاملاً متفاوت دارد در واقع همان اتصال دهنده فیزیکی می باشد، اما همین اصطلاح به محل خاصی در حافظه نیز اطلاق می شود) مثلاً درگاهی برای صفحه کلید وجود دارد. در بیشتر کامپیوترهای امروزی درگاهی نیز به ماوس اختصاص داده شده. متداولترین نوع درگاهی که برای صفحه کلید و ماوس مورد استفاده قرار می گیرد، درگاه گرد کوچکی هست که "درگاه PS/2" نامیده می شود. معمولی ترین درگاههای کامپیوتر، درگاه متوالی (سریال) و درگاه موازی می باشند. درگاه موازی نیز امکان اتصال به وسیله های جانبی موازی را فراهم می کند "درگاه سریال" امکان اتصال به وسیله های جانبی متوالی به کامپیوتر را فراهم می کند. ارتباط این نوع وسیله های جانبی کامپیوتر به صورتی است که در هر مرحله فقط یک بیت انتقال می یابد متداولترین وسیله های جانبی متوالی (سریال) عبارتند از صفحه کلید، ماوس یا مودم.
درگاه موازی نیز در هر مرحله 8 بیت انتقال می دهند. متداولترین وسیله جانبی موازی چاپگر است – هر چند که بیشتر وسیله های جانبی ذخیره سازی (مانند درایو نوار حافظه پشتیبان و درایو دیسک سخت قابل حمل) نیز رابطی برای اتصال به درگاه موازی دارند.
هر کامپیوتر می تواند تا 4 درگاه متوالی (سریال) را پشتیبانی کند. درگاه های مزبور به ترتیب com4, com3,com2,com1 نامیده می شوند.
Com مختلف کلمهcommunication می باشد همچنین هر کامپیوتر می تواند تا 3 درگاه موازی را پشتیبانی کند. درگاههای مزبور به ترتیب -Lpt 1 , Lpt2, Lpt3 نامید. Lpt مخفف کلمه Lide printer می باشد. البته در بیشتر سیستمهای کامپیوتری فقط یک درگاه موازی و 2 درگاه متوالی (سریال) نصب است. با قرار دادن کارت گسترش مزبور در یکی از شیارهای گسترش خالی قرار گیرد. هر چند که ویندوز مایکروسافت هر 4 درگاه متوالی (سریال) را پشتیبانی می کند. اما فقط 2 درگاه موازی را مورد پشتیبانی قرار می دهد.
* انواع اتصال دهنده ها :
کامپیوتر انواع مختلفی از اتصال دهنده ها را در برمی گیرد (که فقط به اتصال دهنده های صفحه کلید ps/2. درگاه های موازی و متوالی محدود نمی شود.

* مروری بر عملکرد کامپیوتر و اجزای آن
به طور کلی می توان عملکرد اصلی کامپیوتر کار با داده ها باشد. یعنی باید بتواند داده های ورودی را دریافت و بعد از محاسبه های مربوطه آن را بر روی صفحه نمایش نشان بدهد. یا چاپ کند. کامپیوتر از 3 بخش عملیاتی تشکیل شده است.
1- ریزپردازنده (CPU) : که عمل محاسبه مربوط به داد ه ها را بر عهده دارد. این محاسبه ها نه تنها عملکردهای ریاضی (جمع، تفریق، ضرب و تقسیم) بلکه عملکردهای مقایسه ای (مساوی، بزرگتر، و غیره) را نیز شامل می شود، آدرسهای حافظه و صادر کردن دستورهای لازم برای سایر اجزای کامپیوتر را نیز به عهده دارد.
2- بخش ذخیره داده ها :
این بخش برای ذخیره سازی داده های مورد استفاده قرار می گیرد. این ذخیره سازی می تواند به صورت "موقت" یا "پایا" باشد. منظور از ذخیره سازی پایا این است که بعد از خاموش شدن ولتاژ تغذیه نیز داده ها باقی بمانند فقط تعداد اندکی از اجزای ذخیره سازی داده ها، آنها را به طور "دائمی" ذخیره کنند.
یعنی به طوری که نتوان داده های آنها را تغییر داد.
3- بخش ارتباطات خارجی
این سیستم امکان برقراری ارتباط با کامپیوتر را برای کاربران و سایر کامپیوترها) برقرار می کند.
شاید به نظر بیاید که بتوان به جای "بخشهای ارتباطات خارجی" اصطلاح "بخشهای ورودی / خروجی) را به کار ببریم اما ورودی / خروجی نسبی است، مثلاً از نظر ریز پردازنده ارتباط با وسیله های ذخیره سازی نوعی ورودی / خروجی به شمار می آید. به همین دلیل است که برای وسیله هایی که امکان ارتباط با کامپیوتر با کاربرد با سایر کامپیوترها را فراهم می کنند نام (بخشهای ارتباطات خارجی) را گذاشته اند.
محصولات شرکت انتیل این پردازنده ها به ترتیب 80386، 80486، 80286، 8088 پنتیوم و پنتیوم پرو نام دارند – متداولترین وسیله هایی که به بخش ذخیره سازی مربوط می شود – عبارتند از حافظه، دیسک سخت، دیسک فلاپی، CD – ROM و نوار حافظه پشتیبانی.
متداولترین وسیله هایی که در رابطه با بخش ارتباطات خارجی مطرح شده عبارتند از صفحه کلید، مانیتور (یا نمایشگر)، موس چاپگر، مودم و اسکنر، بعضی از این وسیله ها، مانند موس و صفحه کلید فقط از نوع ورودی هستند. بعضی دیگر مانند چاپگر از نوع خروجی به شمار می آید، بعضی دیگر مانند، مودم نیز هم ورودی و هم خروجی بع شمار می آیند.
باید توجه کنیم که هر 3 بخش مزبور تحت فشارهای ناشی از محدودیت های طراحی، قوانین متریک، جنبه های اقتصادی و فقدان دانش تکنولوژی مربوط به آن استفاده از آن است. مثلاً به نظر می رسد که به عنوان یک قاعده کلی معمولاً ویژگیهای زیادی را برای کار با وسیله هائی احتیاج داریم اما فقط اندکی از آنها در هر وسیله برتری خود را حفظ کرده اند.
مثلاً در مورد وسیله های جانبی مربوط به ذخیره سازی، ویژگیهایی وجود دارد که عبارتند از سرعت دستیابی، دوام، قابلیت حمل. اگر به حداکثر سرعت دستیابی به داده ها نیاز داشته باشیم. گنجایش کم ، عدم قابلیت حمل و نیز ذخیره سازی موقت رضایت دهیم. این مشخصه ها به حافظه کامپیوتر مربوط می شود. از طرف دیگر اگر به گنجایش زیاد نیاز داریم، سرعت دسترسی کمتر، و عدم قابلیت حمل را بپذیریم (منظور در رابطه با عملکرد دیسک سخت می باشد). اگر قابلیت حمل داده ها مورد نظر باشد باید علاوه بر کاهش سرعت دسترسی به داده ها گنجایش پایین تر را نیز بپذیریم (دیسکتهای فلاپی، و نوار حافظه پشتیبان).
البته قواعد، اغلب تغییر می کنند (به خصوص در صنعت کامپیوتر) هر روز، تغییرات بزرگی در ذخیره سازی داده ها صورت می گیرد. امروزه وسیله های ذخیره سازی جدیدی ظهور می کند که علاوه بر سرعت و گنجایش زیاد، قابل حمل نیز می باشند در این میان می توان درایوهای فلاپی، سرعت و گنجایش بالا دیسک سخت قابل حمل درایوهای اپتیک که خاصیتی نوری و مغناطیسی دارند، و درایوهای CD.ROM قابل نوشتن را نام برد. بخشی از این قابلیت ها به پیشرفت تکنولوژی بخشی از آن به نیاز بازار است.
* مروری بر وسیله های جانبی کامپیوتر
همچنین می توانیم کامپیوتر را به صورت وسیله ای مرکب از اجزای دیگر در نظر بگیریم دانشمندان به آن ها "مدول" می گویند. این اجزا را می توان به صورتهای دیگری نیز تقسیم بندی کرد.
1- بخش ریز پردازنده : این بخش ریز پردازنده، احتمالاً کمک پردازنده عددی (ریاضی) راشامل شود. البته پردازنده های جدید کمک پردازنده عددی (ریاضی) نیز تعبیه شده است.
2- بخش حافظه : این بخش همچنین "حافظه اصلی" و "حافظه نهائی" نامیده می شود.
3- سیستم ورودی (خروجی با سیستم I/O) : این بخش در واقع وسیله ای جانبی مانند صفحه کلید ، مونیتور، ماوس، دیسکت درایو، چاپگر و مودم راشامل می شود.
در واقع "منبع تغذیه" در هیچ کدام از این تقسیم بندی های فوق نمی گنجد – بطور خلاصه می توان گفت هر چیزی غیر از پردازنده حافظه و منبع تغذیه که به کامپیوتر متصل شود را می توان به عنوان "وسیله جانبی" در نظر بگیریم. وجود این وسیله ها برای برقراری ارتباط ضروری نیست کامپیوترهای خاصی وجود دارند که در درون سیستم قرار دارند وسیله جانبی داخلی نامیده می شوند. تمام وسیله های جانبی که در خارج قرار دارند، نیز "وسیله خارجی" به شمار می آیند.

* اتصال اجزای کامپیوتر گذرگاه :
واضح است که اجزای منفرد کامپیوتر باید به یکدیگر متصل شوند تا برقراری ارتباط در کامپیوتر ممکن شود. مثلاً وسیله جانبی مربوط به بخش ذخیره سازی فقط وقتی مفید است که پردازنده بتواند به داده های آن دسترسی پیدا کند، اجزای مزبور از طریق مسیرهایی به یکدیگر متصل می شوند "که گذرگاه" (BUS) نامیده می شوند.
می توان گذرگاه را به عنوان مجموعه ای از چند خط اتصال موازی بر روی برد مدار چاپی در نظر گرفت. این مسیرهای معمولاً به صورت برجسته بر روی برد مدار چاپی ایجاد شده اند. (مانند مادربرد)، با استفاده از کابل در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. انواع مختلفی از گذرگاهها وجود دارد که در این میان می توان ISA، EISA، VLBUS، PCI، SCSI، IDE را نام برد. مشکل طراحی گذرگاه های این است که اختلاف سرعت زیادی بین اجزای مختلف کامپیوتر های جدید وجود دارد. مثلاً سرعت انتقال حافظه کامپیوتر هزاران بار از درایو فلاپی و شاید دها هزار بار از چاپگر سریعتر است. بنابراین وسیله ها را به یک محل مشترک وصل کرد. زیرا در این صورت مقدار زیادی از زمان انتقال وسیله های سریعتر هدر خواهد رفت.
این حالت موجب شد که کامپیوترهای شخصی از معماری چند گذرگاهی استفاده کنند. به طور معمول کامپیوتر ممکن است یک گذرگاه داشته باشد که هر کدام با سرعتهای متفاوتی کار می کنند. بین آنها نیز نوعی "پل" برقرار باشد، که می تواند به عنوان واسطه ای برای این سرعتها مختلف عمل کند هر گذرگاه فقط آن دسته از وسیله های جانبی را می پذیرد، که برای همان گذرگاه طراحی شده باشد (همچنین ارتباط با گذرگاه های سازگار را نیز برقرار می کند).
گذرگاه های اصلی کامپیوتر معمولاً بر روی خود مادربرد قرار دارند بردهای گسترش، یعنی جایی که باید به اتصال دهنده وصل شوند در این قسمت گذرگاه می تواند به "بردهای گسترش" متصل شود. به این ترتیب "قابلیت گسترش" و "قابلیت ارتقاء" ایجاد می گردد – این دو پدیده نقش بسیار مهمی در موفقیت کامپیوترهای شخصی داشتند.
* اندازه گیری سرعت عملکرد اجزای کامپیوتر
به صورتهای مختلف می توان سرعت عملکرد کامپیوترهای شخصی را اندازه گیری کرد. عملکرد بیشتر اجزای کامپیوتر به واحدهای زمانی مجزایی تقسیم می شود، که "چرخه پالس ساعت" نامیده می شود. بیشتر اجزای کامپیوتر همگام با پالسهای ساعت، و البته با سرعتهای مختلف کار می کنند.
اگر خواندن (یا بازیافت) یک بیت از حافظه را در نظر بگیریم، این روند از مرحله های مختلفی تشکیل شده است. پالسهای مزبور با فواصل زمانی منظم ایجاد می گردند در مورد حافظه این پالسها 60 میلیون بار در ثانیه ایجاد می شوند. روند خواندن از حافظه با ترتیبی خاص صورت می پذیرد. علاوه بر این هر مرحله نیز باید به طور دقیق با یک پالس ساعت، یعنی در واقع با شروع یک چرخه پالس ساعت، آغاز شود. به این ترتیب عمل سپری شدن تعداد مشخص از چرخه های پالس ساعت احتیاج دارد یعنی هر چه پالس ساعت سریعتر باشد، این عمل نیز سریعتر انجام می شود.
سرعت پالس ساعت معمولاً بر حسب "سیکل بر ثانیه" یا "هرتز" اندازه گیری می شود، که مخفف آن "HZ" می باشد. اما از آنجا که سرعت پالس ساعت کامپیوترهای شخصی بسیار بالاست بیشتر از اصطلاح "مگاهرتز" به معنی یک میلیون هرتز استفاده می شود. حروف مخفف واحد مزبور "MHZ" می باشند. مثلاً در حال حاضر کامپیوترهای مبتنی بر پنتیوم با سرعتی بین 400- 133 مگاهرتز کار می کنند اجرای هر دستور توسط پردازنده به سپری شدن تعداد مشخصی از چرخه های پالس ساعت نیاز دارد، که معمولاً بین 50-10 چرخه پالس ساعت می باشد باید توجه داشت اگر سرعت پالس ساعت مثلاً 200 مگاهرتز باشد، یعنی در واقع 200 میلیون پالس ساعت در هر ثانیه تولید می شود. بنابراین چرخه هر پالس ساعت ثانیه و یا در تخفیف 5 میلیارد دیم ثانیه خواهد بود. بیان چنین سرعتی با اصطلاحات متداول برای انسان مشکل است.
اما این اصطلاحات در مقایسه اجزایی که طراحی مشابهی داشته باشند بسیار مفید می شوند . مثلاً می توان گفت که پنتیوم 166 مگاهرتز بسیار سریعتر از پنتیوم 100 مگاهرتز عمل می کند. البته معمولاً نمی توان گفت که سرعت آن به طور دقیق 66/1 برابر پنتیوم 100 مگاهرتزی است. زیرا عوامل متعددی بر سرعت پردازنده تاثیر می گذارند. از طرفی اگر دو کامپیوتر از هم نظر شبیه یکدیگر بوده، و فقط سرعت پالس ساعت پردازنده یکی 100 مگاهرتز و دیگری 166 مگاهرتز باشد. باز هم ممکن است اختلاف سرعت چندانی با یکدیگر نداشته باشند، که این مسئله به برنامه کاربردی مورد استفاده بستگی دارد. روشهای دیگری نیز برای بیان سرعت پردازنده وجود دارد. یکی این سرعت پردازنده را بر حسب میلیون دستور در ثانیه (یا MTPS) بیان کنیم.
مثلاً پردازنده پنتیوم 33/1 مگاهرتز می تواند 8/9/2 میلیون دستور در ثانیه را اجرا کند (یعنی 9/219 MIPS) . اما باید خاطرنشان کرد که اندازه گیری بر حسب MIPS به تنهایی کمک چندانی به اندازه گیری سرعت عمل کرد کامپیوتر نمی کند. زیرا عوامل زیادی بر روی سرعت کلی، پردازنده تاثیر دارند. در حقیقت اینتل که از خط مشی پردازنده ها را تعیین می کند دیگر سرعت آخرین پردازنده های پنتیوم خود را با واحد MIPS مقایسه نمی کند. بلکه واحد اندازه گیری، دیگری به نام "IC OMP را ارائه کرده است. این واحد در واقع ترکیبی از روشهای اندازه گیری مختلف به شمار می آید. که مربوط به ریزپردازنده ها این نوع اندازه گیری سرعت است. برای اندازه گیری سرعت سایر اجزای کامپیوتر ممکن است واحدهای دیگری مورد استفاده قرار گیرند. مثلاً سرعت دیسک سخت که برای ذخیره سازی داده های مورد استفاده قرار می گیرد، با واحدهای مختلفی اندازه گیری شود. یکی از این واحد ها در سرعت دستیابی می باشد. سرعت دستیابی به زمان مورد نیاز برای پیدا کردن داده مورد نظر توسط هد گفته می شود، همچنین واحد دیگری به نام "سرعت انتقال داده ها" نیز وجود دارد. این واحد نیز معادل مقدار داده ای است که می توان در زمان مشخص با استفاده از دیسک سخت مزبور خواند. این که تجسمی از این واحدها را ارائه کرده باشیم، باید بگوییم که سرعت دستیابی دیسکهای سخت امروزی 12-6- میلی ثانیه است (یکی میلی ثانیه معادل یک هزارم ثانیه می باشد). همچنین سرعت انتقال داده های دیسکهای مزبور بین 20-2 مگا بایت در ثانیه است (تغییرات این واحد خیلی زیاد است به عوامل زیادی بستگی دارد. عوامل زیادی وجود دارند، که بر سرعت عملکرد کلی کامپیوتر تاثیر می گذارند، که موجب می شوند نتوان به سادگی سرعت عملکرد را به صورت خلاصه و مفید تعیین کرد شاید بتوان عوامل موثر بر سرعت پردازنده، سرعت عملکرد بخش دیسک سخت، و سرعت عملکرد کلی کامپیوتر، مطرح کرد، اما برنامه های کاربردی مورد استفاده متفاوت است.
برنامه های خوبی وجود دارند که برای ارائه گزارش خلاصه در مورد سرعت عملکرد کامپیوتر، و اجزای آن ساخته شده اند، این برنامه های محک زدن "Bench mark" نامیده می شوند. این برنامه ها به طور کلی عملکردهای معمول سخت افزاری و نرم افزاری کاربر را به صورت خودکار انجام می دهند. اما در این مورد نیز باید مراقب بوده، زیرا عملکرد آنها به صورت کلی بوده و ممکن است با کارهای متداول بعضی از کاربران مطابقت نداشته باشد.
* BIOS سیستم :
روی مادر بورد تراشه ای وجود دارد که دارای حافظه اختصاصی می باشد و ROM BIOS نامیده می شود. اصطلاح BIOS سر نام عبارت Basic in put / out put systom است. این تراشه حاصل برنامه BIOS سیستم را در بردارد. برنامه BIOS برنامه ای است که با خاموش شدن کامپیوتر از بین نمی رود. بیشترین تستهای بایاس سیستم را مجموعه ای از روال های مختلف خدماتی تشکیل می دهند که روالهای خدمات BIOS نام دارند و برنامه های هوشمند به شمار نمی آیند مثلاً نوع چاپگر را تشخیص نمی دهند.
* نکات عمده در مورد بایاس :
BIOS سیستم خیلی بیشتر از ارائه خدمات را شامل می شود. کامپیوتر برای روشن شدن باید مراحلی را طی کند این مراحل "روند شروع به کار" [Start up process] و یا روند راه اندازی [Boot process] سیستم بصورت پایا است (یعنی با خاموش شدن کامپیوتر از بین نمی رود)[ به این منظور برنامه های مربوط به بایاس را در تراشه ROM BIOS قرار داده اند.
کامپیوترهای امروزی توسط FLASH BIOS کار می کنند که با چند دستور نرم افزاری می توان آنها را ارتقا داد.

* مادر برد MOTHER BOARD
مادر برد یا MAIN BOARD از اصلی ترین قطعات کامپیوتر است که ارتباط میان قطعات کامپیوتر را انجام می دهد.

شکل 1
اجزای اصلی مادربرد 1- CPU و حافظه L2 و حافظه اصلی.
1- آداپتور اسکازی، آداپتور IDE، آداپتور ویدئویی و درایورها و مونیتور
2- ROM BIOS، ساعت، ماوس، مودم ، چاپگر.
در نتیجه مطالب فوق قطعات کامپیوتر بسته به سرعت ارتباطشان با CPU گروه بندی کرده اند.
مادربردهای جدید دارای پردازنده های 939 پین و دم های DDR2 و هاردیسک SATA را پشتیبانی می کنند. شکل زیر مدار داخلی مادربور مدل ایسوس را نشان می دهد.

شکل2

* مجموعه تراشه ها :
کامپیوترها برای عملکردهای خود به قطعات خاصی احتیاج دارند که تراشه های پشتیبان نام دارند.
از جمله آنها :
* کنترل گر حافظه
* کنترل گر حافظه نهایی
* کنترل گر گذرگاه
* کنترل گر DMA
* کنترل گر وقفه قابل اندازه گیری
* کنترل گر اندازه گیر فاصله زمانی قابل برنامه ریزی
تراشه های مورد نیاز کامپیوتر را در یک یا دو تراشه جمع کرده و به صورت مجتمع مورد استفاده قرار می دهند که مجموعه تراشه ها یا Chipset نام دارد.
نوسان ساز :
نوسان ساز در واقع مواردی مبتنی بر کریستال کوارتز است، که بصورت منظم و با فرکانس ثابت نوسان می کند که خروجی آن سیگنال پالس ساعت است. پالس های ساعت در عملکردهای مختلف کامپیوتر مورد استفاده قرار می گیرند، مثلاً عملکرد ریز پردازنده ها با سیگنال های پالس است و با فرکانس مشخص انجام می شود. گذرگاه ها نیز به پالس ساعت احتیاج دارند. حتی صفحه کلید نیز همگام با پالسهای ساعت کار می کند.
تایمر اندازه گیر فواصل زمانی قابل برنامه ریزی :
فرکانسهای ایجاد شده توسط مولّد پالس ساعت بصورت سخت افزاری تثبیت شده اند. اما تایمر وسیله است که می تواند سیگنال منظمی با کنترل نرم افزاری تولید کند.
کامپیوترها تایمری به نام تایمر اندازه گیر فاصله زمانی قابل برنامه ریزی (PIT) دارند.
* CPU ریز پردازنده یا واحد پردازنده مرکزی Center processes unit بخش مرکزی کامپیوتر است که مدل و سرعت کامپیوتر همان مدل و سرعت پردازنده است یعنی یک کامپیوتر pentum4 با سرعت 2400 مگاهرتز کامپیوتری است که یک پردازنده pentum4 با سرعت 2400 مگاهرتز دارد.

شکل 3

این قطعه مسئول محاسبات ریاضی، عملکردهای منطقی، مقایسه ها و محاسبات مربوط به آدرس های حافظه می باشد همچنین دستورهایی برای سایر قطعات صادر می کند. ریزپردازنده روی مادربرد در داخل محفظه سیستم قرار گرفته است که توانایی محاسبه 200 میلیون دستور در ثانیه را داراست و بیش از 7 میلیون ترانزیستور در آن قرار دارد.
ریز پردازنده به ساعت داخلی مجهز است و عملکردهای تراشه را با آن هماهنگ می سازد سرعت ایجاد پالسها سرعت پالس ساعت است و بر حسب مگاهرتز بیان می شود.
انواع پردازنده ها :
پردازنده ها دو نوع کلی دارند : AMD , INTEL
که ساخت دو شرکت متفاوت هستند.
پردازنده های intel :
پردازنده های intel مدل های مختلفی دارند این مدل ها از نظر سرعت و حافظه داخلی تفاوت دارند.
مدل هایی که حافظه کمتری دارند. Celeron و مدل هایی که حافظه بیشتری دارند فول کش نام دارند.
پردازنده های AMD :
از نظر ساختار شبیه به پردازنده های intel هستند. مدل های Barton , Sempron و 64 AMD در بازار موجود است.
Barton از رده خارج شده است و پردازنده Sempron مشابه Celeron از حافظه کمتری برخوردار است. آخرین مدل AMD 64 می باشد که حافظه درونی بیشتری دارد.
* ریزپردازنده Pentume : توسط intel
برای اولین بار در سال 1993 معرفی شد.
سرعت پالس های ساعت تولید شده pentume ها از 75 مگاهرتز تا 200 مگاهرتز و بالاتر هستند.
مروری بر بخشهای داخلی پنتیوم :
واحد رابط گذرگاه (BIU)
1- واحد پردازش ریاضی منطقی : از دو واحد به نام پردازش ریاضی و منطقی یا (ALU) تشکیل شده است.
هر دو واحد می توانند عملیات ریاضی و منطقی را انجام دهند. که می توانند جدا از هم یا همزمان کار کنند. تکنولوژی فوق سنجش یا Superscalar technology نام عملکرد آنهاست.
2- مجرای ارتباطی : هر یک از واحدهای ALU یک واحد مجرای ارتباطی Pineline هستند. یعنی در هر لحظه با بیش از یک دستور کار می کنند که تا 5 سطح دستور می توانند داشته باشند.

شکل 4: روش مجرای ارتباطی در کار با دستورها

ثباتها : Registers
محل قرار گرفتن داده ها و آدرسها در حافظه هستند.
طرز قرار گرفتن cpu در مدار :
چون cpu بر اثر جریان برق و روشن بودن کامپیوتر داغ می شود برای جلوگیری از آسیب دیدن آن باید حرارت آن را کاهش داد.
ابتدا روی آن را با ماده ای به نام ژل سیلیکونی پوشیده می شود تا انتقال حرارت از آن آسانتر باشد سپس حرارت ایجاد شده توسط فن روی cpu خارج می شود.
نشانه های خرابی :
اگر cpu مشکل داشته باشد کامپیوتر روشن نمی شود یا کامپیوتر در حین کار خاموش می شود.

حافظه
رم ،حافظه فعال کامپیوتر است یعنی توانایی حداکثر سرعت خواندن و نوشتن. هر برنامه ای برای اجرا ابتدا باید به رم وارد شود.
روی مادر برد تا 4 شکاف slot برای نصب رم وجود دارد یعنی یک کامپیوتر می تواند تا 4 رم داشته باشد. حافظه ها بیتها را با روش شارژ الکتریکی ذخیره می کنند. حافظه محل موقت اطلاعات است و با خاموش شدن کامپیوتر اطلاعات از بین می رود.

شکل 5

تراشه های SIMM :
تراشه ای که به علت خراب شدن در معرض هوا با روکش پلاستیک پوشیده شده است تراشه SIMM نام دارد. تراشه ها روی مدول هایی قرار می گیرند که بانک حافظه نام دارند، روی هر بانک حافظه 9-8 تراشه قرار می گیرد. مدول های حافظه که تراشه ها روی آن سهیم شده اند SIMM نام دارد.
‍[سر نام Single Inline memory module]
که این مدول در محل قرار گیری خود به راحتی قرار می گیرد.

شکل 6: تراشه

ROM :
سرنام عبارت Read only Memory یعنی با برنامه ریزی خاص می توان حافظه را به نوعی تبدیل که اطلاعات با قطع جریان برق و خاموش شدن کامپیوتر از بین نرود. که حافظه ROM از این نوع یعنی حافظه پایا است.
PROM : سرنام عبارت Programable Rom یعنی Rom قابل برنامه ریزی هستند موارد آنها شامل فیوز های کوچکی است .
EPROM :
ROM قابل پاک شدن Eraseable Rom هستند که با اشعه ماورای بنفش پاک کردن و قطع کردن اتصالات و اطلاعات را از روی تراشه صورت می گیرد.
EEPROM :
EEPROM سرنام عبارت Electricaly Eraseable programmable Rom است که با استفاده از جریان الکتریکی قوی می توان آنرا پاک کرد. (بدون جدا کردن تراشه از کامپیوتر)
Flash Rom :
مانند EEPROM است اما با این تفاوت که با جریان کم می توان آن را پاک کرد.
* سرعت حافظه :
زمان دسترسی (Access time) تراشه به زمان بین ظاهر شدن آدرس در گذرگاه مربوطه و زمان خواندن داده در خروجی تراشه گفته می شود. زمان سیکل "DROM cycle time" به زمان دسترسی به علاوه زمان لازم برای آماده شدن تراشه برای دریافت درخواست بعدی گفته می شود.
در DROM زمان دسترس بین 60 تا 8 نانوثانیه است.
* نشانه های خرابی
بر اثر خراب بودن رم، از کامپیوتر بوق های ممتد شنیده می شود.
کامپیوتر کندکار می کند، و یا اینکه Reset می شود.
رفع اشکال RAM
مشکلات حافظه را می توان به دو دسته تقسیم کرد : مشکل که به طور ناگهانی و ظاهراً بدون دلیل به وجود می آید با مشکلی که درست پس از زمانی بروز پیدا می کند که کامپیوتر شروع به کار کرده باشد.
برای رفع مشکلاتی که پیش آمده اند، ابتدا در کیس کامپیوتر را باید باز کرد دید که چقدر گرد و خاک در آنجا جمع شده است. از آنجا که گرد و غبار مانع از رسیدن جریان هوا به DIMM ها شود، می تواند مانع از دفع گرمای تولید شده توسط ماژول ها به بیرون از کیس شود.
ویروس ها و کرم ها به روش های مختلف کارایی دستگاه را مورد هجوم قرار داده و آن را کاهش می دهند. اگر پس از پاک کردن ویروس ها و بوت کردن مجدد دستگاه مشکلات همچنان باقی بودند و یا اصلاً ویروسی وجود نداشت.
ویروس ها و کرم ها به روش های مختلف کارایی دستگاه را مورد هجوم قرار داده و آن را کاهش می دهند اگر پس از پاک کردن ویروس ها وبوت کردن مجدد دستگاه مشکلات همچنان باقی بودند ویا اصلاً ویروسی وجود ناشت. لازم است قدری عمیق تر به موضوع نگاه کرد. از آن جایی که به هر ترتیب قطع برق تجربه می شود این چنین پیشامدهایی به سادگی خرای های کامل ناشی از برق قابل تشخیص نیستند، اما بیشتر از آن برای دستگاه کامپیوتر ضرر دارند. ارسال ولتاژ نادرست – در مقابل عدم ارسال ولتاژ – می تواند باعث سوختن مدارهای الکتریکی حساس یک سیستم شود. اول با فشردن کلید F2 یا Delete وارد بایوس سیستم می شویم نوسان جریان برق می تواند باعث پاک شدن داده های وارد شده از سوی کاربر که در بایوس ذخیره گردیده شود. در صورتی که چنین مشکلی برایتان پیش آمده باشد، کافیست Clock speed یا Latency حافظه را ری ست کنید تا مشکل برطرف گردد.
یکی از انواع جدید رم که در کامپیوتر به کار می رود DDR2 نام دارد. این نوع حافظه در مقایسه با DDR SDRAM همانند DDR SDRAM در مقایسه با SDRAM است. سرعت clock آن همان است اما در سیکل ساعت(هرتز – Hz) داده های بیشتری جریان مییابند. حافظه DDR SDRAM حداکثر توانایی انتقال داده SDRAM را از طریق فرستادن دوبسته داده به ازای هر سیکل ساعت دو برابر می کند و به این ترتیب سرعت clock موثر آن دوبرابر می شود. بنابراین وقتی از DDR SDRAM 400 مگاهرتزی صحبت می شود در واقع صحبت از ماژول حافظه ای است که با سرعت 200 مگاهرتز کار یم کند.
از آ"جا که یک ماژول SDRAM از بسته داده های 64 بیتی استفاده می کند و در هر بایت هشت بیت وجود دارد این ماژول DDR 400 مگا هرتزی پهنای باندی معادل با 3.2 گیگابیت در ثانیه در اختیار قرار می دهد. در یک حافظه دو کاناله (dual channel) با پیکربندی 128 بیتی پهنای باند 6.4 گیگابیت در ثانیه حاصل خواهدآمد.
حافظه DDR2 از تکنیک مشابهی استفاده می کند. این حافظه برای انتقال بسته های داده ای به پردازنده یک پورت دوم نیز می افزاید . این امر باعث می شود DDR2 در هر سیکل ساعت دو بسته داده در هر پورت (جمعاً 4 بسته داده در هر سیکل ساعت) ارسال نماید.
بنابراین یک ماژول DDR2 800 مگاهرتزی با سرعت 200 مگاهرتز کار می کندو با این حال نرخ انتقال داده آن به 6.4 گیگابیت درثانیه می رسد – که این در حالت پیکربندی تکه کاناله است. در طراحی دو کاناله که پیکربندی متداول تری خواهد بود، قدرت انتقال داده DDR2 به 12.8 گیگابیت در ثانیه خواهد رسید. نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که DDR2 جریان برق کمتری نسبت به حافظه DDR مصرف می کند و مصرف برق آن از 2.5 ولت به 1.8 ولت کاهش
می یابد.

* صفحه کلید
اولین صفحه کلید 83 کلید داشت ولی امروزه بیش از 100 کلید دارند. کلیدهای موجود در صفحه کلید 4 دسته هستند.
کلیدهای تایپ که بخش اصلی هستند، کلیدهای control، کلیدهای ALT مخفف (Alternate)، کلیدهای F1 تا F2 (کلیدهای عملیاتی Function) صفحه کلید عددی و کلیدهای کنترل مکان نما یعنی
page up, pagedown Home و End .

شکل 7 : صفحه کلید

عملکرد صفحه کلید :
صفحه کلیدها به پردازنده اختصاصی مجهز هستند و طراحی آن به گونه ای است که کد مربوط به کلید فشار داده شده را به کنترل گر صفحه کلید در مادر برد ارسال می کند. ماتریسهایی از سیم های متقاطع در داخل صفحه کلید وجود دارد به نام خطهای x و خطهای y که با فشار دادن کلیدها سیمهای خاص به هم وصل می شوند.

شکل 8: مدار داخلی صفحه کلید

هر یک از کلیدهای صفحه کلید با عدد خاصی مترادف هستند که کد پویش نام دارد. یعنی وقتی پردازنده صفحه کلید تشخیص داد که کدام کلید فشار داده شده است. کد پویش مربوط به آن را به پردازنده (cpu) می فرستد. و با قطع فشار، عدد 128 را به کد پویش اضافه کرده و کدپویش قطع را ایجاد می کند.
کدپویش هر کلید منحصر به فرد است.
نشانه های خرابی و اشکالاتی که برای صفحه کلید رخ می دهدو کار نکند :
1- اتصال ها ممکن است برقرار نباشند.
2- صفحه کلید به ویندوز معرفی نشده باشد.
3- کلید Numlock روشن باشد.
4- بر اثر ریختن مایعات یا حتی افتادن سنجاق و وسایلی از این قبیل درون صفحه کلید (که بیشتر در ادارات رخ می دهد) باعث خرابی کلید می شود.
5- مدارات آن آسیب دیده باشد.

* ماوس
ماوسها در دو نوع غلتکی و نوری موجود هستند که شامل 2 یا 4 یا 5 کلید می باشند.

شکل 9: ماوس

دو نوع غلتکی توپ لاستیکی می غلطد و استوانه ها را حرکت دهد که به انتهای آنها چرخ شاخص متصل است که سوراخهایی یا پره هایی روی آن قرار دارد که با حرکت کردن آن نور دیود نورانی بصورت منظم از سوراخ ها (یا پره ها) عبور کرده و به قطعه فتوالکتریک موجود در آن سمت می تابد و سبب تولید جریان الکتریکی می شود.

شکل 10: مدار داخلی ماوس

اطلاعات بدست آمده از چرخش توپ، از 2 عدد تشکیل شده است یعنی نشان دهنده تعداد پالسهای ایجاد شده در اثر چرخش استوانه های افقی و عمودی در واحد زمان است.
ماوس های نوری با عملکرد مشابه اما با سنسور نوری عمل می کند ماوس های غلتکی باید بطور مرتب تمیز شوند و گرد و غبار روی توپ آنها پاک شود و گرنه در عملکرد آن ها خلل ایجاد می شود. ماوس های نوری احتیاج به پدهای صاف و تک رنگ دارند موتور موجود دیسکت را با سرعت 360 دور در دقیقه می چرخاند. موتور پله ای محوری را می چرخاند و هد خواندن و نوشتن را در جهت شعاع دیسک جلو و عقب می برد.

مانیتور
مونیتورها به دو گروه LCD و CRT تقسیم می شوند که با عملکرد کارت ویدئویی نسبت مستقیم دارد.نیمی قسمت حافظه ها و بررسی تصاویر رنگبندی ها و… توسط کارت ویدئویی برای مونیتور تعریف می شود.

شکل 11: مانیتورCRT

شکل 12: مانتیور LCD

Hard disc
محل ذخیره اطلاعات در کامپیوتر است دیسک ها شامل صفحات سطحی هستند که اطلاعات روی آنها ذخیره می شود این صفحات بر روی یک محور مشترک هستند اهرم به موتور وصل است که صفحات را می چرخاند . این صفحات آلومینیومی است که با مغناطیسی پوشیده شده است.

شکل 13: هارد دیسک

سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات بر روی دیسک باید زیاد باشد یعنی چرخش دیسکها بر حسب تعداد دور در هر دقیقه و عامل دیگر تعیین کننده سرعت و کیفیت حافظه دیسکها مهم است حافظه جانبی یا بافر موجود در آنهاست اشکالات ناشی از خرابی هارد دیسک:
1- انحراف هدها که به مرور زمان بوجود می آید که باید هدها عوض شده و یا در صورت خرابی بیش از حد درایو هارد دیسکت عوض شود.
2- سرعت کامپیوتر تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد و اطلاعات از بین می رود صداهای غیر عادی از کیس شنیده شود یا کامپیوتر قفل شود.

شکل 14: فضای داخلی هارد دیسک

درایو فلاپی :
فلاپی های فعلی 5/3 اینچی که با تراکم بالای 80 مسیر تشکیل شده اند . در هر مسیر 18 سکتور وجود دارد ، هر سکتور 512 بایت یا 5/0 کیلو بایت را اشغال می کنند. نیمی در کل حدود 14 مگا بایت.

شکل 15: درایوفلاپی
عملکرد درایو فلاپی:
موتور موجود دیسکت را با سرعت 360 دور در دقیقه می چرخاند موتور پله ای محوری را می چرخاند و هد خواندن و نوشتن را در جهتشعاع دیسک جلو و عقب می برد.
سوراخ کوچک مربعی وقتی که دستور نوشتن به دیوار داده شود چراغی دردرایو روشن می شود اگر سوراخ باز باشد نور از آن می گذرد و روی کیس چراغ روشن می شود و عمل نوشتن متوقف می شود. (محافظت در برابر نوشتن)

شکل 16: نمونه ای از کابل درایو فلاپی

* مودم
اصطلاح مودم مخفف مدولاسیون / دمدولاسیون می باشد توسط این قطعه می توان به شبکه اینترنت وصل شد. کار اصلی مودم تبدیل داده های دیجیتال از رابط متوالی (که داده های صفر و یک است) را به سیگنال آنالوگ تبدیل کند که قابل در سال از طریق خط تلفن باشد.
این کار با مدولاسیون سیگنال آنالوگ صورت می گیرد. البته مودمی که در سمت گیرنده قرار دارد باید از طریق دمدولاسیون (عمل عکس مدولاسیون) این روند را معکوس انجام دهد.

شکل17:مودم

* پهنای باند تلفن
خط تلفن محدوده فرکانس 3400 – 400 هرتز را عبور می دهد، بنابراین پهنای باند آن 3000 هرتز خواهد بود.
استفاده از خط تلفن به دلیل پهنای باند کمتر اقتصادی تراست و برای انتقال اطلاعات دیجیتال از محدوده باند تلفن (بصورت مدوله شده و دمدوله شده) مناسب می باشد. یعنی رساندن فرکانس موج به محدوده پهنای باند تلفن (در حدود مثلاً 2000 هرتز) نویز خط تلفن و تضعیف دامنه باعث اعوجاج در سیگنال ها می شود. مودم ها با استفاده از کدهای آشکار سازی خطا قادر به آشکار کردن و تصحیح خطا ها می باشد. اطلاعات توسط نرم افزارها متراکم و کدگذاری می شوند (مثلاً روش کد گذاری ها هافمن)

شکل18: تغییرات دامنه

استانداردهای ITU مودم
عبارت اند از:
1- V.32
2- V. 32bis
3- V.42
4- V.42bis
انواع مودم:
1- داخلی Internet
2- خارجی External
اشکالات مودم، عدم وصل شدن به اینترنت، RESET شدن هنگام شماره گیری، عدم شماره گیری، قطع ارتباط پس از وصل شدن به اینترنت.

* ذخیره سازی نوری
درایوهای CD- ROM
CD- ROM از یک مارپیچ تشکیل شده است که از مرکز گسترش می یابد این مسیر به سکتورهایی با طول مساوی تقسیم شده است برای سریع و یکسان خوانده شدن سکتورها سرعت چرخش کاهش یابد.

شکل 19: عملکرد درایو CD ROM

* ساختار CD :
نور لیزر که 7/1 میکرون قطر دارد باعث بازخوانی اطلاعات می شود مطابق شکل 5-22، وقتی پرتو لیزر به لایه پوشاننده فلزی می خورد به سلول فتوالکتریک باز می گردد و جریانی را تولید می کند. نوری که به فرو رفتگی برخورد می کند در مسیر بازگشت مسیر کمتری را طی می کند با توجه به شکل 20 لیزر از زیر می تابد.

شکل 20: جهت بازتاب پرتولیزر از دیسک CD ROM

گنجایش CD ها تا 80 دقیقه نزدیک به 700 مگابایت است. سرعت انتقال داده ها که با سرعت درایو متناسب می باشد یعنی درایوهایی که با سرعت بیشتر می چرخند مثلاً درایوهای 10 سرعته 1500 کیلو بایت در ثانیه و 12 سرعته 1800 کیلوبایت در ثانیه
* محفظه CD ROM
نوعی محفظه پلاستیکی است که دریچه کشویی دارد.
در اشکالاتی که بر اثر خرابی CD ROM ایجاد می شود را می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بالا نیامدن CD، عدم شناخت ویندوز و دادن پیغام خطا باز نشدن دریچه، روشن نشدن چراغ CD ROM

منبع تغذیه
قسمتی که برق را بعد از تنظیم و کاهش به قطعات مختلف می رساند منبع تغذیه می نامند . منابع تغذیه را با توجه به قدرت و توان آنها مورد استفاده قرار میدهند. مثلاً منابع تغذیه با توان های 500 ولت 400 ولت و …
اکثر اشکلات کامپیوتر بخاطر منبع تغذیه و کمبود توان آن است برای مثال اگر یک منبع تغذیه نتواند برق لازم را برای یک کارت گرافیک قوی تولید کند کامپیوتر دچار مشکل خواهد مشکلاتی از قبیل زیاد شدن سرعت فن و لرزش آن و بالا نیامدن سیستم سیم های رنگین و همچنین اطلاعات درج شده روی منبع تغذیه نشان می دهد که هر قطعه به چه میزان برق نیاز دارد.

شکل 21: منبع تغذیه
* شبکه
شبکه به اشتراک گذاشتن اطلاعات میان چندین کامپیوتر از طریق متصل شدن به یک کامپیوتر می باشد.

شکل 22:کارت شبکه

انواع تکنولوژی شبکه های کامپیوتری
1- شبکه بندی های کابلی (fast Etherne و wired Etherenet و Ethernet 100/10)
مزایای این تکنولوژی هزینه کم و سرعت بالاست. تنها نقطه ضعف آن این است که برای ارتباط هر سیستم باید از کابل استفاده کرد و برای ایجاد یک سیستم جدید باید برای آن کابل جداگانه کشید. سخت افزار مورد نیاز کارت شبکه، است.
و تعداد سیستم های قابل ارتباط نامحدود می باشد.
2- تکنولوژی Home PNA 1.0, 2.0
ارتباط از طریق کابل و جک معمولی که از طریق کارت شبکه Home PNA صورت می گیرد و تا سقف 50 سیستم را پشتیبانی می کند. ارزان و آسان بودن از مزایای آن و برای هر سیستم به کابل جداگانه تلفن نیاز از معایب آن است.
این روش در کشور ما کاربرد چندانی ندارد.
3- تکنولوژی Wireless / Home RF
حداکثر تعداد سیستمهایی که می تواند پشتیبانی کند 127 عدد است.
کارت شبکه از نوع PCCARD یا USB سخت افزار مورد نیاز است.
* مزایا: در هر موقعیت جغرافیایی در فاصله 50 متر می تواند مورد استفاده قرار می گیرد.
* معایب : سرعت پایین هزینه بالا. این روش هم در کشور ما کاربرد ندارد.
4- شبکه بی سیم (wireless)
ارتباط از طریق فرکانسهای رادیویی GHZ 4/2 و GHZ5 صورت می گیرد سخت افزار کارت شبکه بی سیم را در اختیار دارد. حداکثر تعداد سیستم هایی می تواند پشتیبانی کند 128 عدد است. سرعت بالایی دارد ولی بسیار گران است.

شکل 23

سخت افزار شبکه :
کامپیوترها تنها زمانی می توانند با هم ارتباط برقرار کنند که بصورت فیزیکی بهم متصل باشند یا از طریق امواج رادیویی با هم ارتباط داشته باشند. جهت برقراری ارتباط میان کامپیوترها به سخت افزار نیازمندیم.
* یک کارت شبکه برای هر کامپیوتر
کامپیوترهایی که در شبکه قرار می گیرند بدون توجه به تکنولوژی انتخابی نیازمند کارت شبکه هستند. در خصوص شبکه های کابلی کارت شبکه هایی که بصورت معمول استفاده می شوند کارت های PCI از نوع 100/10 هستند. برای نصب کارت شبکه باید مراحل زیر طی شود :
1- برق کامپیوتر را قطع کرده و پیچهای کیس را باز می کنیم.
2- یکی از اسلات های خالی PCI را انتخاب نموده و کارت شبکه را به صورت عمود قرار می دهیم.

شکل 24: روش نصب کارت شبکه
3- با پیچ مخصوص کارت را به کیس وصل کرده و سپس در کیس می بندیم و آنرا به برق وصل می کنیم.

شکل 25: روش نصب کارت شبکه

یک کابل شبکه برای هر کامپیوتر
جهت انتقال شبکه از کابل های CAT5 استفاده می شود.
کارت های CAT5 در 2 نوع است.
CAT UTP
CAT STP
هر دو مناسب هستند اما نوع STP به دلیل داشتن لایه محافظ کمی گران تر دل مناسب تر است. اتصال کارت های شبکه بر اساس رنگبندی است. سپس کابل را باید آماده خریداری کرد. جهت اتصال دو کامپیوتر کابل از نوع PC به pc برای اتصال کامپیوتر به Hub کابل از نوع PC 40 Hub و دو سرعته استفاده کنیم.

شکل 26: Hub , Switch
نصب سخت افزاری شبکه بی سیم
در صورت انتخاب این تکنولو‍ژی نیازی به کابل کشی و اتصال کامپیوتر ها به Hub و Switch نیست. سخت افزار مورد نیاز برای اتصال بی سیم Accesspoint یا نقطه اتصال است. برای اتصال دو کامپیوتر احتیاجی به Accesspoint نیست و به آن شبکه peer-to-peer یا سر به سر می گویند. سپس نرم افزار Accesspoint را نصب می کنیم.
کارت گرافیک : (VGA)
کارت گرافیک وظیفه پردازش تصاویر را در کامپیوتر به عهده دارد هرچه کارت گرافیک قوی تر باشد تصاویر بهتر خواهند بود.
دو کارت گرافیکی که بازار دست دارند Radeon از شرکت ATI و Geforce از شرکت Nvidia هستند.

شکل 27: کارت گرافیک
میزان حافظه ورم کارت گرافیک در کیفیت آن موثر است. اشکالاتی که بر اثر خرابی یا ناتوانی کارت گرافیک پیش می آید شناخته نشدن کارت گرافیک توسط ویندوز، بهم ریختگی در تصاویر، عدم اجرا شدن بازی ها 3 بعدی سنگین و نرم افزارهای 3 بعدی می باشند. البته بهم ریختگی تصاویر مربوط به کارت گرافیک نیست. اشکالاتی که در تنظیم مانیتور یا به طور کل خرابی مانیتور وجود دارد نیز باعث پایین آمدن کیفیت تصاویر می شود که از طریق دکمه های روی مانیتور تنظیم می شود. در صورت عدم شناخت کارت گرافیک توسط ویندوز از طریق مسیر زیر می رویم.
My comouter – properties – Hardware – Decive manager – Display adupter
با کلیک کردن روی کارت گرافیک و Delete کنید کامپیوتر restart شده و کارت را می شناسد.
کارت صوتی
کارت صوتی وظیفه تولید صدا را بر عهده دارد. کارت صدا بصورت on board قراردارد.

شکل 28: کارت صوتی
کسانی که با کامپیوتر کار حرفه ای صدا را انجام می دهند. می توانند اقدام به خرید کارتهای صوتی با قدرت و قابلیت های بالا خریداری و نصب کنند. کارت های صوتی پیشرفته امکاناتی نظیر خروجی چند کاناله، پشتیبانی از استاندارد Dolby چند ورودی صدا خروجی دیجیتال و کیفیت بسیار بهتر از کارت های معمولی دارند.
اشکالاتی که در اثر خرابی کارت صدا صورت می گیرد.
شناخته نشدن کارت صدا در کامپیوتر، پخش صدا با کیفیت بسیار پایین یا عدم شنیده شدن صدا خواهد بود.
البته خرابی در پخش صدا ممکن است به اسپیکرها مربوط باشد.
قطع اتصال سیمها و پارگی دیافگرام اسپیکرها نیز می توانند عامل ضعیف بودن یا قطع صدا باشد. حتی قرار گرفتن بلندگوها در مجاورت آهنرباهای قوی و یا ابزارهای الکترونیکی قوی باعث تولید پارازیت در صدا می شود. اشکال دیگر اسپیکرها می تواند مربوط به توان پایین آن ها باشد.
** اگر ویندوز پیغام عدم شناسایی کارت صدا را دارد.
از طریق منوی زیر به محل نصب کارت صدا می رویم.
Control panel – System – Hardware – Devicemanager – Sound & Video & game controller
در این قسمت اگر با رنگ قرمز و یا زرد مشخص شده باشد آنرا انتخاب و Delete می کنیم و بعد از restart شدن مشکل عدم شناسایی حل خواهد شد.
* کیس
کیس محفظه ای است که اکثر قطعات کامپیوتر درون آن جا می گیرد. در واقع 90 درصد روند نصب کامپیوتر درون کیس انجام می گیرد. کیس ها از نظر تکنولوژی تفاوت چندانی ندارند.
عمده تفاوت آنها در شکل ظاهری و امکانات جانبی آنهاست. کیس هایی قدیمی تر از نوع AT نام داشتند.
همه کیسهای کنونی ATX هستند. چند عامل مرغوبیت کیس را تعیین می کنند نوع مواد اولیه بکار رفته در آن استحکام بدنه آن شکل ظاهری و مهم تر از همه منبع تغذیه آن است البته کیسهایی با امکانات اضافی از قبیل چند فن در بغل و بالا نشانگر دمای داخل کیس، چراغهای زیبا و دیگر امکانات جانی هستند.

شکل 29: چند مدل کیس ATX
در صورت تست یک آپ امپ (تقویت کننده) داخل مدار احتمالا دچار مشکل خواهیم شد. چون در مدار قعات دیگری از جمله خازن مقاومت ، دیود و.. وجود دارند که بر روی نتیجه تست تاثیر خواهند گذاشت . اینجاست که لزوم ساخت یک دستگاه تستر جهت تست آپ امپ ها (تقویت کننده ها) ضرورت پیدا می کند.
قطعه اصلی جهت ساخت این تستر آی سی LF 356 می باشد که یک اسیلاتور موج مربعی است و با فرکانس Hz 1 کار میکند. خروجی این اسیلاتور روی پایه شش آی سی یم باشد که بین ولتاژ مثبت و منفی که جهت تغذیه آی سی استفاده می شود تغییر میکند. در اینجا بین +(Vb-0.5)v, (Vb-0.5)v با پریود زمانی (S) 1 تغییر میکند. اغلب تقویت کننده هایی که مورد استفاده قرار می گیرند به صورت 1 آپ امپ ،2 آپ امپ و یا 4 آپ امپ در یک آی سی می باشند.تقویت کننده ها به صورت استاندارد دارای 3 پایه هستند که 2 تا از آنها ورودیهای مثبت و منفی هستند و یک پین باقیمانده خروجی تقویت کننده میباشد. در اینجا جهت تست تقویت کننده هایی که به صورت تکی یا دوتایی داخل آی سی قرا رگرفته اند از سوکت IC3 , IC2 (بصورت A تایی) و آنهایی که بصورت چهارتایی داخل آی سی قرار دارند از سوکت IC4 (بصورت 14 تایی) استفاده میگردند.
توجه شود که در هنگام تست ولتاژ پایه خروجی تقویت کننده ها معادل ولتاژی است که به ورودی پایه مثبت آن اعمال میگردد . بدین ترتیب موج مربعی تولید شده توسط LF356 به تمام پینهای مربوطه اعمال میگردد.
نتیجه تست تقویت کننه نیز توسط LED های استفاده شده در مدار نمایش داده میشود. اگر خروجی آپ امپها مثبت باشد (یک باشد) ، LED قرمز روشن میگردد و اگر منفی باشد LED زرد روشن خواهد شد. بدین ترتیب با قرار دادن آی سی در تستر باروشن شدن چراغهای برد میتوان به راحتی از سالم بودن آن مطمئن شد.
تغذیه تستر توسط 2 باتری 9 ولتی که به صورت سری قرار گرفته اند تامین میگردد. مدار داخلی این تستر در زیر آورده شده است.

شکل 30: مدار داخلی آپ امپ تستر

‍CHAPTER 6‍
FM MODULATORS

‍CHAPTER 7‍
FM DEMODULATORS

تقدیرنامه:

در پایان لازم می دانم از زحمات استاد بسیار ارجمندم تشکر را بجا آورم ، که بدون نظارت و راهنمایی های ایشان تنظیم این مجموعه امکان پذیر نبود.

68


تعداد صفحات : 69 | فرمت فایل : Word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود