تارا فایل

گزارش کاراموزی بررسی تنظیم کننده های ولتاژ،ژنراتور،ماشین AC




دانشگاه آزاد اسلامی واحدابهر

موضوع کارآموزی: :
تنظیم کننده های ولتاژ ، ژنراتور ، ماشین AC

استاد کارآموزی :
جناب آقاى مهندس قربانلو

تهیه کننده :
حامد علی اکبری

ترم :5
سال تحصیلی 88

تشکر و قدردانی :

بر خود واجب میدانم از اساتید گرانقدر خود ، از جمله استاد راهنما جناب آقای مهندس قربانلو که به حق در جهت دهی های علمی مرا یاری نمودند و سرپرست کار آموزی جناب آقای مهندس ساز آبادی تشکر و قدردانی نمایم.
و همچنین از زحمات کلیه اساتید محترم دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر تشکر و قدردانی نمایم.

فهرست مطالب
عنوان صفحه

ماشینهای ac 1
نقش acدر سنکرون ها 3
اتصالات در سیستم ac 11
مبدل های ac 12
قسمتهای مختلف یک تنظیم کننده 20
مباحث کلی در مورد فیلتر 25
تقویت کننده dc 34
مدار محدود کننده مدار 37
تنظیم کننده های ولتاژ کلیدی 49
ژنراتورها 52
تنظیم فلوی آب 58
تعمیرات برنامه ریزی شده توربین 60
اندازه گیریهای کلیرنس 74
برنامه ریزی بازرسی با بورسکوپ 81
بازرسی احتراق 85
دمونتاژوالو 94
چک فلوی هوای نوزل سوخت 111
حدهای بازرسی در مورد فلواسلیو 128
ونتاژ 137

ماشینهای AC
ماشینها لوازمی هستند که می توانند انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی و یا بالعکس تبدیل کنند ، از اینرو بدانها مبدلهای ( Converters ) انرژی الکترو دینامیکی گفته می شود . برخی از مبدلها مانند موتورها و ژنراتورها حرکت دورانی دارند و برخی از آنها همچون رله ها ، عمل کننده ها ( Actuator ) ، محرک ها ، حرکت انتقالی یا خطی دارند . یک موتور( Motor ) الکتریکی وسیله ای است که بتواند انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل کند و یک ژنراتور ( Generator ) وسیله ای است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می سازد . ترانسفورماتور ( Transformer ) نیز وسیله ای است که انرژی متناوب در یک میزان ولتاژ را به انرژی الکتریکی در میزان ولتاژ دیگر تبدیل می کند .
در حالت ژنراتوری رتور ( قسمت محرک ماشین ) توسط محرک اولیه بچرخش در می آید . با چرخش در آمدن هادیهای رتور در آنها بخاطر وجود میدان مغناطیسی ، ولتاژ الغا می گردد . اگر بارالکتریکی به سیم پیچ حاصله توسط این هادی ها وصل گردد جریان جاری می شود و توان الکتریکی به مصرف کننده تزریق خواهد شد.

ژنراتورها به دسته های گوناگونی تقسیم می شوند ، از جمله
(1) ژنراتورهای Dc که خود آن به دسته های زیر تقسیم می شود :
1- ژنراتور با تحریک جداگانه ( Seperatly Excited )
2- ژنراتور شنت ( Shunt )
3- ژنراتور سری
4- ژنراتور کمپوند ( Compound ) اضافی
5- ژنراتور کمپوند نقصانی
در ماشینهای Dc سیم پیچ تحریک ( Field Winding )( سیم پیچ میدان ) بر روی استاتور ( Stator ) قرار دارد و رتور ( Rotor ) حاوی سیم پیچ آرمیچر است . ولتاژ القا شده در سیم پیچی آرمیچر یک ولتاژ متناوب ( Ac ) است از اینرو برای یکسو کردن ولتاژ متناور در ترمینال رتور از کموتاتور ( Commutator ) و جاروبک ها ( Brush ) و یا یکسو سازها ( Rectifier ) استفاده می شود . از اینرو انواع مختلف ژنراتور های Dc از نظر مشخصه های ترمینالشان ( ولتاژ- جریان ) با یکدیگر فرق دارند و بسته به مورد استفاده ژنراتور مناسب را انتخاب می کنند .
ماشینهای Ac ، ژنراتورهایی هستند که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی Ac تبدیل می کنند . و موتورهایی هستند که انرژی الکتریکی Ac را به انرژی مکانیکی تبدیل می سازد . ماشینهای Ac بیشتر به دو دسته ماشینهای سنکرون و ماشینهای القایی ( آسنکرون ) تقسیم می شوند .
نقش AC در سنکرون ها
ماشینهای سنکرون موتورها و یا ژنراتورهایی هستند که جریان قدرت آنها توسط منبع قدرت Dc تامین می شود در صورتیکه ماشینهای القایی ، موتورها و یا ژنراتورهایی هستند که جریان میدان آنها توسط عمل ترانسفورماتوری ( القای مغناطیسی ) در سیمپیچهای میدان برقرار می شود .
2) ژنراتورهای سنکرون ( Synchronous Generator ) :
ژنراتورهای سنکرون یا مولدهای متناوب ، قدرت مکانیکی را به قدرت الکتریکی Ac تبدیل می کنند . در یک ژنراتور سنکرون ، جریان Dc به سیم پیچ روتور ، که میدان مغناطیسی روتور را تولید می کند اعمال می شود . ( روش تغذیه قدرت می تواند یا از یک منبع Dc خارجی توسط حلقه های لغزان و جاروبک ها ( Brush ) و یا مستقیماً روی محور ژنراتور سنکرون و از یک منبع قدرت Dc خاص باشد ) سپس روتور ژنراتور توسط یک محرک اولیه چرخانده شده و یک میدان مغناطیسی چرخان در ماشین تولید می کند . این میدان مغناطیسی چرخان سیستم ولتاژ سه فاز در سیم پیچ های استاتور ژنراتور القا می نماید . جریان آرمیچر در این ماشینها شارگردانی در شکاف هوایی پدید می آورد که سرعت دوران این شار با سرعت چرخش روتور برابر است و لذا به این ماشینها لفظ سنکرون ( همزمان ) اطلاق می گردد .قطب های مغناطیسی روی روتور می تواند برجسته ( Salient Pole ) که ( برای روتورهای با چهار قطب یا بیشتر ) و یا صاف ( برای روتورهای دو و یا چهار قطبه ) باشند
3) ژنراتورهای آسنکرون ( القایی ) ( Induction Generator ) :
ماشینهای القایی ( Induction Motors ) ماشینهایی هستند که ولتاژ روتور ( که جریان روتور و میدان مغناطیسی روتور را تولید می کند ) از طریق القا در سیم پیچ روتور ظاهر می شود نه اینکه توسط سیمهایی بدان متصل شود . ماشینهای القایی تقریباً در تمامی موارد در حالت موتوری مورد استفاده قرار می گیرند و حالت ژنراتوری آن به دلیل معایب بسیار بندرت بکار برده می شود .
درایو های Vacon AC برای OEMها
OEM به شرکتی اطلاق می گردد که از مبدل فرکانس بعنوان بخشی از تجهیزاتی که تولید می کند استفاده می نماید.
و کن برای OEM هایی که به بهبود عملکرد تجهیزات تولیدی خود می اندیشند ، یک سری راه حل های درایو AC ولتاژ پایین سازگار با محصول ارائه می دهد تا نیازهای آنها را بصورت قابل قبولی بر طرف سازد.
یک مشتری VACON ، در واقع تولید کننده ای را انتخاب می کند که متمرکز اصلی آن برروی درایو همراه با
– تیمی مشتری مدار
– عملکرد مشتری مدار
– کوشش در جهت توسعه محصول
– شبکه ای جهانی جهت پشتیبانی مشتریان OEM می باشد.
به چند نمونه از دستاوردهای ما در صنایع مختلف نظری بیافکنید:

– درایو های وکن تولید محصولات با کیفیت در کارخانه لبنیات Valio کمک می کند .
درایوهای وکن ماشین آلات انتقال و کانوایر ها را در کارخانه لبنیات Valio در شهر Riihimaki در فنلاند کنترل می کنند .
Valio بیشترین حجم معاملات را در صنعت لبنیات در فنلاند دارا می باشد . Valio پیشگام تولید لبنیات در سطح جهان می باشد.
– درایو های AC مدیریت پروسه را بهبود بخشیده اند :
در کارخانه لبنیات Riihimaki حدود 100 دستگاه درایو Vacon NXL در رنج توانی 0.75 – 15 KW بکار رفته است درایو های وکن سرعت ماشین آلات انتقال و کانوایر ها را کنترل می کنند. کنترل سرعت متناسب با نیاز ، موجب بهبود کنترل پروسه می گردد . آقای Juha Lahtinen از واحد طراحی اتوماسیون شرکت Pesmel که تامین کننده کانوایرها و ماشین های انتقال در Valio می باشد ، می گویند : کانوایرها چنان یکنواخت استارت کرده و حرکت می کنند که بسته ها در طول کانوایر سقوط نمی کنند . ما به دلیل کیفیت و قیمت مناسب ، وکن را انتخاب کردیم و از خدمات رسانی وکن بسیار راضی هستیم.
شرکت Pesmel از درایو های Vacon NXL در کاربردهایی نظیر Hoisting (بالابر) و Motion Control (کنترل حرکت) نیز استفاده کرده است. درایو های وکن از طریق پروفی باس کنترل شده و کنترل و نظرات بر پروسه را امکان پذیر ساخته اند . انرژی بازگشتی از موتور کانوایرها در هنگام ترمز به مقاومتهای ترمز هدایت می شوند.
آقای Heikki Sirkesalo مسئول ماشین آلات موجود در انبار Valio می گوید : انبار و کارخانه لبنیات مانند یک یخچال غول پیکر است ، با این وجود دمای پایین ثابت +4C هیچ مشکلی در ماشین آلات الکتریکی ایجاد نمی کند .
کنترل خط جدید توسط درایو وکن
Mirka تصمیم دارد در خط تولید جدید خود از درایو های NXP برای کنترل باز کردن و پیچیدن رولها و از درایوهای NXL برای کنترل فنها و دستگاه های تنظیم برش استفاده نمایند .
مولدهای AC یا آلترناتورها درست مثل مولدهای dc بر اساس القاء الکترومغناطیسی کار می کنند ، آنها نیز شامل یک سیم پیچ آرمیچر ویک میدان مغناطیسی هستند. اما یک اختلاف مهم بین این دو وجود دارد : درحالی که در ژنراتورهای dc آرمیچر چرخیده می شود وسیستم میدان ثابت است در آلترناتورها آرایش عکس وجود دارد.
یک موتور سنکرون از نظر الکتریکی مشابه یک آلترناتور یا ژنراتور ac می باشد در حقیقت از نظر تئوری یک ماشین سنکرون می تواند به عنوان آلترناتور استفاده گردد که به طور مکانیکی راه اندازی شده و یا به عنوان موتوری استفاده گردد که به صورت الکتریکی راه اندازی شده باشد.بیشتر موتورهای سنکرون دارای مقدار نامی 150 کیلو وات تا 15 مگاوات بوده ودارای محدوده سرعتی rpm150 تا rpm1800 کار میکنند .بعضی از خواص مشخصه ی یک موتور سنکرون که جالب توجه است عبارتند از :
1- هم در سرعت سنکرون کار می کند وهم کار نمی کند یعنی در حال کار سرعترا ثابت نگه می دارد . تنها روش برای تغییر سرعت آن تغییر دادن در فرکانس تغذیه می باشد.
2- ذاتا خود راه انداز نبوده و مجبور استتا سرعت سنکرون با استفاده از وسیله خاص تا رسیدن به حالت سنکرون به حرکت در آید.
3- توانایی عمل کردن در محدوده ی وسیعی از ضریب قدرت های پس فاز و پیش فاز رادارد . لذا می تواند برای مقاصد تصحیح توان و به علاوه برا تغذیه گشتاور وراه اندازی بارها استفاده گردد.
مزایای استفاده از خطوط مستقیم در مقابل متناوب
بزرگ ترین مزیت سیستم جریان مستقیم, امکان انتقال مقدار زیادی انرژی در مسافت های زیاد است و با تلفات کمتر (در مقیسه با روش انتقال DC) است. بدین ترتیب امکان استفاده از منابع و نیروگاه های دور افتاده مخصوصا در سرزمین های پهناور به وجود می آید.
برخی از شرایطی که استفاده از سیستم HVDC به صرفه تر از انتقال AC است عبارت اند از:
کابل های زیرآبی, به ویژه زمانی که به علت بالا بودن میزان توان خازنی(capacitance), تلفات در سیستم AC بیش از حد زیاد می شود.(برای مثال شبکه کابلی دریای بالتیک به طول ۲۵۰ کیلومتر بین آلمان و سوئد)
انتقال در مسافت های طولانی و در مکان های بن بست به طوری که در یک مسیر طولانی شبکه فاقد هیچگونه اتصال به مصرف کننده ها یا دیگر تولید کننده ها باشد.
افزایش ظرفیت شبکه ای که به علت برخی ملاحظات امکان افزایش سیم در آن پر هزینه یا غیر ممکن است.
اتصال دو شبکه AC ناهماهنگ که در حالت AC امکان برقراری اتصال در آنها وجود ندارد.
کاهش دادن سطح مقطع سیم مصرفی و همچنین دیگر تجهیزات لازم برای برپاکردن یک شبکه انتقال در یک توان مشخص.
اتصال نیروگاه های دور افتاره مانند سدها به شبکه الکتریکی.
خطوط طولانی زیرآبی دارای ظزفیت خازنی زیادی هستند. در سیستم DC این ظرفیت خازنی تاثیر کمی بر روی عملکرد شبکه دارد اما از انجایی که در مدارهای AC, خازن در مدار تقریباً به صورت یک مقاومت عمل می کند ظرفیت خازنی در خطوط زیرآبی موجب ایجادشدن تلفات اضافی در مدار می شود و این استفاده از جریان DC را رد خطوط زیر آبی به صرفه می کند.
در حالت کلی نیز جریان DC قادر به جابجایی توان بیشتری نسبت به جریان AC است چراکه ولتاژ ثابت در DC از ولتاژ پیک در AC کمتر است و بدین ترتیب نیاز به استفاده از عایق بندی کمتر و همچنین فاصله کمتر در بین هادی ها است که این عمر موجب سبک شدن هادی و کابل و همچنین امکان استفاده از هادی های بیشتر در یک محیط مشخص می شود و همچنین هزینه انتقال به صورت DC کاهش می یابد.
افزایش ثبات یک شبکه
از آنجایی که سیستم HVDC به دو شبکه ناهماهنگ AC امکان می دهد تا بهم اتصال یابند, این سیستم می تواند موجب افزایش ثبات در شبکه شود و از ایجاد پدیده ای به نام "آبشار خطاها" (Cascading failure) جلوگیری کند. این پدیده زمانی به وجود می آید که به علت بروز خطا در قسمتی از شبکه کل یا قسمتی از بار این بخش به بخش دیگری انتقال داده می شود و این بار اضافه موجب ایجاد خطا در قسمت دیگر شده و یا این بخش را در خطر قرار می دهد که به این ترتیب بار این بخش هم به قسمت دیگری انتقال داده می شود و این حالت ادامه پیدا می کند. مزیت شبکه HVDC دراین است که تغییرات در بار که موجب ناهماهنگی در شبکه های AC می شود تاثیرات مشابهی را بروی شبکه HVDC نمی گذارد, چراکه توان و مسیر جاری شدن آن در سیستم HVDC قابل کنترل است و در صورت نیاز قابلیت کنترل اضافه بار در شبکه AC را دارد. این یکی از دلایل مهم تمایل برای ساخت این گونه شبکه هاست.

معایب
مهم ترین عیب این سیستم گران بودن مبدل ها و همچنین محدودیت آنها در مقابل اضافه بارها است همچنین در خطوط کوتاه تلفات به وجود آمده در مبدل ها از یک شبکه AC با همان طول بیشتر است, بنابر این این سیستم در مسافت های کوتاه کاربردی ندارد و یا ممکن است صرفه جویی به وجود آمده در تلفات نتواند هزینه بالای نصب مبدل ها را جبران کند. در مقایسه با سیستم های AC, کنترل این سیستم در قسمت هایی که شبکه دارای اتصالات زیادی است خیلی پیچیده است. کنترل توان جاری در یک شبکه پر اتصال DC نیازمند ارتباط قوی بین تمامی اتصال هاست چراکه هنواره باید توان جاری در شبکه کنترل شود.
هزینه های مربوط به انتقال DC
شرکت های بزرگ ایجاد کننده این گونه خطوط مانند ABB یا Siemens هزینه مشخصی از اجرای طرح های مشابه در مناطق مختلف اعلام نکرده اند چراکه این هزینه بیشتر یک توافق بین طرفین است. از طرف دیگر هزینه اجرای این گونه طرح ها به طور گسترده ای به خصوصیات پروژه مانند: میزان توان شبکه, طول خطوط, نوع شبکه(هوایی یا زیر زمینی), قیمت زمین در منطقه مورد بحث و… بستگی دارد.
با این حال برخی از شاغلین در این زمینه در این زمینه اطلاعاتی را بروز داده اند که می تواند قابل اعتماد باشد. برای خط انتقال ۸ مگاواتی کانال انگلستان(English Channel) با طول تقریبی ۴۰ کیلومتر, هزینه مربوط به قرار داد اولیه به تقریباُ به صورت زیر است: (جدای از هزینه های مربوط به عملیات آماده سازی ساحل, هزینه های مربوط به مالکیت زمین ها, هزینه بیمه مهندسین و…)
پست های مبدل, باهزینه تقریبی ۱۱۰ میلیون پند
کابل زیرآبی+ نصب, با هزینه تقریبی ۱ میلیون پند به ازای هر کیلومتر
بنابراین برای احداث شبکه انتقال ۸ گیگاواتی در چهار خط, هزینه ای تقریبی برابر ۷۵۰ میلیون پند نیاز است که باید دیگر هزینه های مرتبط با ساخت و بهره برداری خط به ارزش ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون پند را هم به آن اضافه کرد.
اتصالات در سیستم AC
خطوط انتقال AC تنها می توانند به خطوط AC که دارای فرکانس برابر و تطابق زمانی یا فازی هستند متصل شوند. خیلی از شبکه هایی که به ایجاد اتصال تمایل دارند (مخصوصا شبکه های متعلق به دو کشور متفاوت) دارای شبکه های ناهماهنگ هستند. شبکه سراسری انگلستان و دیگر کشورهای اروپایی با فرکانس ۵۰ هرتز کار می کنند اما هماهنگ نیستند یا برای مثال در کشوری مثل ژاپن شبکه ها ۵۰ یا ۶۰ هرتز هستند. در سراسر جهان مثال های زیادی از این دست وجود دارد. در این حالت اتصال شبکه ها به صورت AC غیرممکن یا پرهزینه است, اما در سیستم HVDC امکان ایجاد اتصال بین شبکه های این چنینی وجود دارد.
این امکان وجود دارد که ژنراتورهای وصل شده به یک شبکه انتقال بلند AC دچار بی ثباتی شده و موجب اختلال در هماهنگی شبکه شوند. سیستم HVDC استفاده از ژنراتورهای نصب شده در مناطق دورافتاده را عملی می کند. ژنراتورهای بادی مستقر در مناطق دور افتاده با استفاده از این سیستم می توانند بدون اینکه خطر ایجاد ناهماهنگی در شبکه به وجود آورند به شبکه اتصال یابند.
به طورکلی گرچه HVDC امکان اتصال دو شبکه متفاوت AC را فراهم می کند اما هزینه ماشین آلات و تجهیزات مبدل از AC به DC و برعکس واقعاً قابل توجه است, بنابراین استفاده از این سیستم بیشتر در شبکه هایی که توجیه اقتصادی داشته باشد انجام می گیرد(مسافت دارای توجیه پذیری اقتصادی در سیستم HVDC برای خطوط زیر آبی در حدود ۵۰ کیلومتر و برای شبکه های هوایی بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ کیلومتر است).
مبدل های AC
اجزای مبدل ها
در گذشته مبدل های HVDC از یکسوکننده های قوس جیوه که غیر قابل اطمینان بودند, برای انجام یکسوسازی استفاده می کردند و هنوز هم استفاده از این یکسوسازها در برخی مبدل های قدیمی ادامه دارد. از درگاه های تیریستوری اولین بار در دهه ۱۹۶۰ برای یکسو سازی استفاده شد. تریستور نوعی قطعه نیمه هادی شبیه دیود است, با این تفاوت که دارای یک پایه اضافی برای کنترل جریان عبوری است. امروزه از IGBT که نوعی تریستور است نیز برای یکسو سازی استفاده می شود. این قطعه دارای قابلیت های بهتری از تریستورهای عادی است و کنترل آن اسانتر است که قابلیت ها موجب کاهش یافت قیمت تمام شده یک درگاه می شود.
از انجایی که ولتاژ استفاده شده در سیستم HVDC در بسیاری موارد از ولتاژ شکست انواع نیمه هادی ها بیشتر است, برای ساخت مبدل های HVDC از تعداد زیادی قطعات نیمه هادی به صورت سری استفاده می کنند.
سیستم کنترل ولتاژ که با ولتاژ نسبتاً پایینی کار می کند و وظیفه انتقال دستورات قطع یا وصل را به دیگر اجزا دارد باید به طور کامل از قسمت ولتاژ بالا جدا شود. این کار عموماً با استفاده از سیستم های نوری انجام می پزیرد. در یک سیستم کنترل مرکب, قسمت کنترل برای انتقال دستورات از پالس های نوری استفاده می کند. عمل حمل این پالس ها به وسیله فیبرهای نوری انجام می گیرد.
عنصر کاملاً کنترل شده را بدون توجه به اجزای تشکیل دهنده, "درگاه" (valve) می ناند.

مدار یکسوسازی سه فاز توسط شش تریستور
سیستم تبدیل از AC به DC و بر عکس
در سیستم HVDC تیدیل از AC به DC و بر عکس تقریباً با تجهیزات مشابهی انجام می شود و در بسیاری پست های تبدیل, تجهیزات طوری نصب می شوند که بتوانند هر دو نقش را داشته باشند. قبل از وصل جریان AC به تجهیزات یکسوسازی ورودی مبدل از تعدادی ترانسفورماتور (ترانسفورماتور سربه سر)عبور می کند و سپس خروجی آنها به درگاه های یکسوسازی وارد می شود. دلیل استفاده از این ترانسفورماتورها ایزوله کردن پست تبدیل از شبکه AC و به وجود آوردن زمین (Earthing) داخلی است. در پست تبدیل وظیفه اصلی بر عهده درگاه هاست. در ساده ترین حالت یک یکسوساز از شش درگاه تشکیل شده است که دو به دو به فازهای AC متصل شده اند. ساختمان یکسو ساز به صورتی است که هر درگاه در هر سیکل تنها در طول 60 درجه هادی است و به این صورت وظیفه انتقال توان در هر سیکل 360 درجه ای به طور مساوی بین شش درگاه تقسیم می شود. با افزایش درگاه ها تا 12 عدد می توان یکسوساز را طوری طراحی کرد که هر 30 درجه درگاه ها عوض شوند و بدین ترتیب ظرفیت یکسوسازی هر درگاه افزایش می یابد و هارمونیک های تولیدی یکسوساز به شدت کاهش می یابند.
سروموتورهای AC همانطـور که قبلا ذکر شد انتخاب مناسبی برای کاربـــردهای با توان پایین هستند و به همین دلیل است که موتورهای AC همیشه به موتورهای DC ترجیح داده میشوند. مزایای سروموتورهای AC به سروموتورهای DC شامل موارد زیر است :
روتورهای قفس سنجابی ساده هستند و در مقایسه با سیم پیچی آرمیچر ماشینهای DC از نظر ساختاری ، محکمتر هستند.
سروموتورهای AC دارای جاروبک برای کموتاسیـون نیستنـد و نیاز به تعمیر ونگهداری دائم ندارند.
هیچ عایقی در اطراف هادی آرمیچر آنچنان که در موتور DC وجود دارد نیست پـس آرمیـچر می تواند بسیار بهتر گرما را پخش کند.
بدلیل اینکه آرمیـچر، سیـم پیچی های عایـق دار پیچـیده ای ندارد ، قطر آن می توانـد برای کاهش اینرسی روتور بسیار کاهش یابد . این امر به جلوگیری از Over Shoot در مکـانیسم سـرو کمک می کند .
سروموتورهای AC همانطـور که قبلا ذکر شد انتخاب مناسبی برای کاربـــردهای با توان پایین هستند و به همین دلیل است که موتورهای AC همیشه به موتورهای DC ترجیح داده میشوند. مزایای سروموتورهای AC به سروموتورهایDC شامل موارد زیر است :
روتورهای قفس سنجابی ساده هستند و در مقایسه با سیم پیچی آرمیچر ماشینهای DC از نظر ساختاری ، محکمتر هستند.
سروموتورهای AC دارای جاروبک برای کموتاسیـون نیستنـد و نیاز به تعمیر ونگهداری دائم ندارند.
هیچ عایقی در اطراف هادی آرمیچر آنچنان که در موتور DC وجود دارد نیست پـس آرمیـچر می تواند بسیار بهتر گرما را پخش کند.
بدلیل اینکه آرمیـچر، سیـم پیچی های عایـق دار پیچـیده ای ندارد ، قطر آن می توانـد برای کاهش اینرسی روتور بسیار کاهش یابد . این امر به جلوگیری از Over Shoot در مکـانیسم سـرو کمک می کند .
یک سروموتور AC اصولا یک موتور دوفاز القایی است به جز در مورد جنبه های خـاص طراحی آن.
توان مکانیکی خروجی یک سروموتور DC از 2 وات تا چند صد وات تغییر می کند . مــوتورهای بزرگتر از این توان بسیار کم بازده اند واگربامشـخصات گشتـاور سرعت مطلوب ساخته شده باشند برای استفاده در کاربردهای سرو بسیار مشکل ساز خواهند شد . سرو موتورهای دقیق در کامپیوترها ابزارهای سرو و شماری ازکاربردها که به دقت بالایی نیاز است بکار می روند.
تنظیم کننده های ولتاژ
در اکثر آزمایشگاههای برق از منابع تغذیه برای تغذیه مدارهای مختلف الکترونیکی آنالوگ و دیجیتال استفاده می شود . تنظیم کننده های ولتاژ در این سیستم ها نقش مهمی را برعهده دارند زیرا مقدار ولتاژ مورد نیاز برای مدارها را بدون افت و خیز و تقریباً صاف فراهم می کنند .
منابع تغذیه DC ، ولتاژ AC را ابتدا یکسو و سپس آن را از صافی می گذرانند و از طرفی دامنه ولتاژ سینوسی برق شهر نیز کاملاً صاف نبوده و با افت و خیزهایی در حدود 10 تا 20 درصد باعث تغییر ولتاژ خروجی صافی
می شود.
از قطعات مورد استفاده برای رگولاتورهای ولتاژ می توان قطعاتی از قبیل ، ترانسفورماتور ، ترانزیستور ، دیود ، دیودهای زنر ، تریستور ، یا تریاک و یا آپ امپ (op Amp) و سلف (L) و خازن (C) و یا مقاومت (R) و یا ICهای خاص را نام برد .
عوامل موثر بر تنظیم ولتاژ :
عوامل مختلفی وجود دارند که در تنظیم ولتاژ در یک تنظیم کننده موثرند از جمله این عوامل را می توان ، تغییرات سطح ولتاژ برق ، ریپل خروجی صافیها، تغییرات دما و نیز تغییرات جریان بار را نام برد .
الف) تغییرات ولتاژ ورودی :
در تمامی وسایل الکترونیکی و یا سیستم های الکترونیکی و مکانیکی و غیره و در تمامی شاخه های علمی طراحان برای اینکه یک وسیله یا سیستم را با سیستم های مشابه مقایسه کنند معیاری را در نظر می گیرند که این معیار در همه جا ثابت است .
در یک تنظیم کننده معیاری به نام تنظیم خط وجود دارد که میزان موفقیت یک تنظیم کننده ولتاژ در کاهش تغییرات ولتاژ ورودی را با این معیار می سنجند و به صورت زیر تعریف می کنیم :

فرمول (1ـ2)
که در آن ، تغییرات ولتاژ ورودی ، تغییرات ولتاژ خروجی ، ولتاژ خروجی متوسط (DC) می باشد .
ب)تغییرات ناشی از تغییر دما :
یکی دیگر از عاملهای تعیین کننده در یک تنظیم کننده ولتاژ خوب تغییرات ناشی از دماست .
معیاری که تغییرات نسبی ولتاژ را برحسب دما بیان می کند ضریب دمای تنظیم کننده نام دارد که آن را با T.C نشان می دهیم و بصورت زیر تعریف می شود :
(فرمول 2-2)
T.C = Temperature coefficient
در رابطه فوق ، تغییرات ولتاژ خروجی در اثر تغییرات دمای و مقدار متوسط (DC) ولتاژ خروجی است .
معمولاً TC برحسب (Parts – per – million) بیان می شود و به صورت زیر تعریف می شود .
(فرمول 3-2)
در زیر چند نمونه از مقادیر ، ، و … برای بعضی از سری
IC های رگولاتور ولتاژ آورده شده است .

T.C

Input voltage range
Type
0.3%
0.5%
0.1%
Max
Min
S.F.C 2100m

40
8.5

0.3%
0.1%
0.1%
40
8.5
S.F.C 2200m
0.3%
1
0.056%
-8
-50
S.F.C 2204
Linear integrated circuits voltage regulators
ج)تغییرات ناشی از تغییر بار :
اکثر دانشجویان در آزمایشگاه با این مسئله روبرو شده اند که وقتی ما ولتاژی را از یک منبع می گیریم و با مالتی متر اندازه گیری می کنیم ( چه در حالت DC و چه در حالت ac ) وقتیکه به مدار وصل می کنیم مقدار آن با حالت بدون بار کمی اختلاف دارد ، دلیل آن تغییر بار است ، چون وقتی به مدار وصل نیست (بار) و وقتی به مدار وصل می شود بار تا مقدار خیلی زیادی کم می شود در حقیقت مقاومت بار تنظیم کننده ولتاژ ، مقاومت ورودی مداری است که از بیرون به آن متصل می شود و بنابراین می تواند تغییرات نسبتاً وسیعی داشته باشد .
در یک تنظیم کننده ولتاژ ایده آل مقاومت داخلی صفر است تا تغییر مقاومت بار تاثیری در ولتاژ خروجی آن نداشته باشد . در عمل تنظیم کننده ها دارای مقاومت داخلی کمی هستند و به همین دلیل کمی ولتاژ خروجی را تحت تاثیر قرار می دهند .
میزان این تاثیرپذیری را با معیاری به نام تنظیم بار یا ، نشان می دهیم که بصورت زیر تعریف می شود .
فرمول (4-2)
: ولتاژ در بار کامل (حداکثر بار ) .
: ولتاژ در بی باری .

* قسمتهای مختلف یک تنظیم کننده
الف)ترانسفورماتور:
جریان متناوب با دامنه و بسامد ثابت ، منبع اولیه انرژی الکتریکی است ( در بسیاری از کشورها و از جمله ایران و اروپا منبع سینوسی با ولتاژ موثر 220 ولت و فرکانس 50 هرتز به کار می رود و در ایالات متحده این منبع سینوسی با ولتاژ موثر 110 تا 220 ولت وفرکانس 60 هرتز می باشد ) تقریباً همه مدارهای الکترونیکی برای تضمین کارکرد مناسب به ولتاژهای ثابت نیاز دارند.
برای مثال ، بیشتر ریزکامپیوترها به منبع های 5 ولتی قادر به تامین جریان A 100 نیاز دارند . دیگر سیستمهای سیگنال ـ پرداز اغلب به منبع های 12 و 15 ولتی نیاز دارند که در آنها جریان حاصل با شرایط بار تغییر می کند به علاوه بیشتر محرکهای موتور و سیستمهای کنترل به منبع های dcیی نیاز دارند که سطوح ولتاژ آنها را می توان برای برآوردن شرایط کار مطلوب تنظیم کرد .
وظیفه ترانسفورماتور ، تنظیم سطح ac به گونه ای است که دامنه dc مناسب بدست آید که ترانسفورمر می تواند از نوع افزاینده یا کاهنده باشد و ظرفیت توانی که می تواند جابجا کند باید برای تغذیه بار کافی باشد و اتلافهای یکسوساز ، پالایه و تنظیم کننده را تامین کند . نسبت دورها ، از دامنه خروجی لازم نسبت به دامنه ورودی ac بدست می آید .
ب)یکسوسازها
بعد از ترانسفورماتور ، در یک منبع تغذیه ، یکسو کننده وجود دارد . وظیفه یکسوکننده تبدیل ولتاژ سینوسی به سیگنال dc پالسی است .

یکسوساز نیم موج :
با استفاده از یکسوکننده های نیم موج می توان نیم سیکلهای مثبت یا منفی یک ولتاژ متناوب را حذف نمود . ولتاژ ورودی VI معمولاً توسط یک ترانسفورماتور ورودی تامین می شود . چنانچه از ولتاژ آستانه هدایت دیود صرفنظر کنیم در نیم سیکلهای مثبت ولتاژ ورودی ، دیود هدایت نموده و می توان آن را بصورت یک مقاومت کوچک درنظر گرفت بنابراین جریان (i) در این نیم سیکلها از تقسیم VIبر مجموع مقاومت های و بدست می آید .
اگر ولتاژ ورودی دارای شکل موج سینوسی با دامنه باشد دامنه جریان از تقسیم بر مجموع مقاومتهای و بدست می آید .
اگر در مدار یک آمپرمتر DC به صورت سری قرار گیرد این آمپرمتر مقدار متوسط جریان را نشان خواهد داد . با توجه به تعریف مقدار متوسط یک تابع متناوب داریم :
فرمول (5-2)
در انتگرال فوق به جای متغیر (t) از متغیر استفاده شده است .
ولتاژ DC دوسر مقاومت ، از ضرب مقاومت در جریان بدست
می آید ، که جریان نیز از تقسیم بر عدد همانطور که در رابطه (1) بدست آمد ، بدست می آید . در مورد ولتاژ دوسر دیود دو حالت وجود دارد ، اولاً هنگامیکه دیود قطع است ، تمام ولتاژ ورودی در دوسر دیود ظاهر
می شود و ثانیاً ، اگر دیود هدایت کند ولتاژ لحظه ای دوسر دیود ، بوده بنابراین ولتاژ دوسر دیود عبارت است از :
فرمول (6-2)
مقادیر موثر جریان و ولتاژ نیز از روابط زیر بدست می آید:
فرمول (7-2)
فرمول (8-2)

* بازده یکسوکننده نیم موج :
نسبت توان DC تحویلی به مقاومت بار به توان متوسط ورودی را می توان به عنوان بازده یکسوکننده تعریف نمود که برابر است با :
فرمول (9-2)

یکسوساز تمام موج :
مدار یکسوساز تمام موج در حقیقت از 2 مدار نیم موج تشکیل شده که هرکدام
در یکی از نیم سیکلهای ولتاژ سینوسی ورودی هدایت می کند ، در نیم سیکل مثبت ولتاژ ورودی ، فقط دیود هدایت نموده و جریان را از مقاومت بار عبور می دهد و در نیم سیکل منفی ولتاژ ورودی ، دیود هدایت نموده و جریان به مقاومت بار می رسد .
مقادیر متوسط جریان و ولتاژ :
اگر مدار یکسوساز تمام موج را با یکسوساز نیم موج مقایسه کنیم متوجه می شویم که جریان در مدار تمام موج 2 برابر حالت نیم موج است .
و ولتاژ DC نیز از ضرب جریان بدست آمده بالا در مقاومت بدست می آید .
حداکثر ولتاژ معکوس :
در یکسوکننده نیم موج دیدیم که وقتی دیود D در حالت قطع قرار می گرفت تمامی ولتاژ ورودی بر روی آن ظاهر می شد و بنابراین حداکثر ولتاژ معکوس دیود برابر بود .
در یکسوکننده تمام موج وقتی دیود قطع است دیود در حالت هدایت بوده و تقریباً اتصال کوتاه است و ولتاژ دوسر دیود برابر می باشد و برای دیود نیز وقتی که دیود وصل است ، دیود قطع و اوج ولتاژ معکوس برابر می باشد . بنابراین باید بدانیم که در انتخاب دیودها برای مدار یکسوکننده تمام موج ، اندازه ولتاژ شکست دیود از بیشتر باشد تا دیود وارد ناحیه شکست نشود .
صافی خازنی :
در شکلهای مدارهای یکسوکننده که شکل موج ولتاژ خروجی در این مدارها با شکل موج ولتاژ ورودی تفاوتی اساسی پیدا نموده و در واقع این مدارهای یکسوکننده از یک ولتاژی که شامل هیچ گونه مولفه DC نیست یک ولتاژ DC توام با ریپل (ripple) یا به عبارتی ناصاف بوجود می آورد . برای حذف ریپل موجود در خروجی یکسوکننده می توان از صافی خازنی استفاده کرد اینکار بوسیله موازی کردن یک خازن با مقاومت در مدار مثلاً یکسوکننده نیم موج بدست می آید . این صافی در حقیقت مانع رسیدن فرکانسهای بالای موجود در شکل موج ورودی ، به مقاومت بار گردیده و با این عمل به صاف تر شدن ولتاژ خروجی کمک می کند (صافی پایین گذر) .
مباحث کلی درباره فیلتر
یک مدار یکسوساز برای تبدیل سیگنالی با مقدار متوسط صفر به مقدار متوسط غیرصفر مورد نیاز است . البته ، ولتاژ dc ضربان دار بدست آمده ، کاملاً dc نیست و حتی نمونه قابل قبولی از آن نمی باشد . اگرچه در مداری نظیر یک شارژ باطری ، ضربان دار بودن مشکل بزرگی نیست ، با این وجود ، برای مدارات منبع تغذیه یک رادیو ، ضبط صوت ، کامپیوتر و دیگر دستگاههای الکترونیک ضربان با فرکانس 50 سیکل روی ولتاژ dc خروجی ظاهر می شود و در اثر آن کار کلیه مدارت نادرست انجام می گیرد . در چنین موردی و موارد گوناگون دیگر dc بدست آمده بایستی صاف تر از ولتاژی باشد که مستقیماً از یکسوساز نیم موج یا تمام موج بدست می آید .
فیلتر رگولاسیون ولتاژ و ولتاژ موجک
قبل از ورود به جزئیات مدار فیلتر ، بایستی روش متداول ارزیابی مداری که اثر آن را به عنوان یک فیلتر مورد مقایسه قرار می دهیم بدقت ملاحظه شود . اگرچه باطری علی الاصول دارای ولتاژ خروجی dc یا پیوسته است ، ولتاژ بدست آمده از منبع ac با یکسوسازی و فیلتر کردن ، دارای مقداری ریپل یا موجک خواهد شد .هر اندازه تغییرات ac نسبت به سطح dc کمتر باشد ، عمل فیلتر بهتر صورت گرفته است .
فرض کنید ولتاژ مدار فیلتر را با یک ولتمتر dc و یک ولتمتر ac اندازه گیری کنیم . در آن صورت ولتمتر dc تنها مقدار متوسط یا سطح dc ولتاژ خروجی را نشان خواهد داد و ولتمتر ac فقط مولفه rms ولتاژ ac را اندازه گیری خواهد کرد (با فرض اینکه سیگنال از طریق یک خازن به ولتمتر اخیرالذکر منتقل شود) .

تعریف : موجک یا ریپل
مثال : برای اندازه گیری سیگنال خروجی یک مدار فیلتر ، با استفاده از یک ولتمتر dc و ac ، ولتاژ dc برابر 25V و ولتاژ موجک (1.5 V) ولت (موثر) بدست آمده است . موجک خروجی فیلتر را حساب کنید .
اگر اندازه ولتاژ در بار کامل درست به اندازه ولتاژ در بی باری باشد ، رگولاسیون ولتاژ یا تنظیم بار محاسبه شده 0% است که بهترین صورت ممکن می باشد . این به آن معنی است که منبع ولتاژ مستقل از جریان کشیده شده عمل می کند و دارای ولتاژ ثابتی است . ولتاژ خروجی اغلب منابع تغذیه با کشیده شدن جریان کاهش می یابد . کاهش کمتر ولتاژ به معنی کار بهتر مدار منبع تغذیه است .
ضریب موجک سیگنال یکسوشده
ولتاژ یکسوشده یک ولتاژ صاف نیست و بنابراین خروجی دارای مولفه dc و نیز موجک است . ملاحظه خواهید کرد که سیگنال یکسوساز تمام موج نسبت
به یکسوساز نیم موج دارای مولفه dc بیشتر و موجک (ریپل) کمتری است .
زمان ، زمانی است که در آن دیودهای یکسوساز تمام موج هدایت می کنند و خازن فیلتر را تا مقدار قله (نوک) ولتاژ ورودی ، شارژ می کند . زمانی است که در طول آن ولتاژ یکسو شده تا پایین تر از ولتاژ نوک افت می کند و خازن در بار تخلیه می گردد . چون سیکل شارژ ـ دشارژ در هر نیم سیکل یک یکسوکننده تمام موج اتفاق می افتد ، بنابراین زمان تناوب شکل موج یکسو شده ، یعنی نصف فرکانس سیگنال ورودی است .
که در آن ، جریان به میلی آمپر ، C ظرفیت به میکروفاراد ، و به کیلواهم است .
مثال : ولتاژ موجک یک یکسوساز تمام موج را بدست آورید که ظرفیت خازن فیلتر آن و جریانی که بار می کشد ، 80 m A باشد .
که در آن ولتاژ نوک یکسوساز ، جریان بار بر حسب میلی آمپر ، و C ظرفیت خازن به میکروفاراد است .

پریود هدایت دیود و جریان قله دیود
از مباحث قبل روشن می شود که ظرفیت بالاتر خازن بدلیل فیلتر بهتر ، موجک کمتر و ولتاژهای متوسط زیادتری را سبب می شود . از این گفته ممکن است چنین نتیجه گیری شود که برای بهبود کار یک خازن فیلتر ، لازم است اندازه خازن را بزرگ انتخاب کنیم . البته خازن بر جریان نوک که از دیود یکسوساز می گذرد نیز اثر می گذارد و چنانکه خواهیم دید ، از ظرفیت بزرگتر خازن برای بالا بردن جریان نوک که از دیود یکسوکننده عبور می کند ، نیز استفاده می شود .
دیودها در این پریود ، متوسط جریان مورد نیاز شارژ خازن را بدست می دهند . هرچه این زمان کوتاهتر باشد ، مقدار جریان شارژ بیشتر می شود . توجه کنید که مقادیر کوچکتر خازن ، با بزرگتر ، جریان نوک دیود کمتر از جریان نوک دیود در خازن با ظرفیت بیشتر است .
از آنجا که جریان متوسط دریافتی از منبع تغذیه بایستی معادل متوسط جریانی باشد که از دیود در پریود شارژ می گذرد .
موجک دوسر یک خازن فیلتر را با استفاده از یک فیلتر RC می توان کاهش داد . علت استفاده از شبکه اضافی RC ، عبور هرچه بیشتر مولفه dc ولتاژی است که در دوسر خازن فیلتر بدست آمده است و ضعیف کردن مولفه ac موجکی است که ممکن است در دوسر خازن فیلتر وجود داشته باشد . مدار یکسوکننده تمام موج ، به همراه خازن فیلتر و مدار فیلتر RC را نشان می دهد . کار مدار فیلتر با استفاده از قانون بر هم نهش (superposition) قابل محاسبه است .

تنظیم کننده های ولتاژ ساده :
تنظیم کننده های ولتاژ ساده تنظیم کننده هایی هستند که از یک دیود زنر برای ثابت نگه داشتن ولتاژ استفاده می شود یعنی عنصر تنظیم کننده ولتاژ همان دیود زنر است . در طراحی مدار یک تنظیم کننده ساده برحسب وضعیت ولتاژ و جریان مورد نظر تنظیم کننده را بصورت موازی و یا سری با مقاومت بار (خروجی) قرار می دهند . حالت اول را تنظیم کننده موازی و حالت دوم را تنظیم کننده سری می نامند . در مدار سری جریان خروجی تنظیم کننده از مقاومت بار می گذرد در حالی که در وضعیت موازی تنظیم کننده موازی با بار قرار دارد و فقط بخشی از جریان ورودی از آن عبور می کند . معمولاً از تنظیم کننده موازی در مواردی که با ولتاژهای متوسط و یا کم و نیز جریان های زیاد و بار نسبتاً ثابت سروکار داریم استفاده می شود زیرا در این صورت نیاز به دیود زنر با ولتاژ و جریان خیلی زیاد نخواهیم داشت . در مواردی که ولتاژ مورد نظر زیاد است و جریان بار کم و یا متوسط بوده و یا به علت تغییر مقاومت بار متغیر است تنظیم کننده سری مناسب تر است .
الف ) تنظیم کننده موازی
ب ) تنظیم کننده سری
ج ) یک تنظیم کننده ساده با دیود زنر
قسمت سمت چپ مقاومت Rl را با مدار معادل تونن جایگزین می نماییم . توجه کنیم که با دیود زنر بصورت یک منبع ولتاژ که با مقاومت rz سری است برخورد می نماییم .
محدودیت تنظیم کننده ساده :
در یک تنظیم کننده ولتاژ است اگر چه تغییرات ولتاژ ورودی ناچیز است ولی جریان بار ثابت نمی باشد . تغییرات جریان بار باید همگی توسط دیود زنر تحمل شود لذا در مواردی که تغییرات جریان بار زیاد باشد استفاده از یک دیود زنری با بزرگ و در نتیجه Pz ,max بزرگ ضرورت دارد و استفاده از یک دیود زنر با Iz , max بزرگ موجب می شود که هنگام بی باری تمامی جریان از دیود زنر عبور کرده و تلفات حرارتی آن زیاد شود . این امر باعث کاهش عمر دیود زنر و همچنین کاهش بازده تنظیم کننده می شود برای رفع این اشکال می توان با اضافه نمودن یک طبقه امیتو فالوئر در خروجی مدار تغییرات جریان را تقویت نمود همان طور که می بینیم در این حالت ولتاژ خروجی به اندازه VBE( oN) تراتوسیتور از کمترخواهد بود .
تنظیم کننده های ولتاژ پیشرفته :
اگر چه استفاده از تنظیم کننده های ولتاژ ساده در بسیاری از سیستمهای الکترونیکی ارزان قیمت متداول است ، ولی در منابع تغذیه تجارتی که تنظیم ولتاژ بهتر و دقیقتر و نیز ولتاژ خروجی قابل تغییر مورد نیاز است ، از تنظیم کننده های پیشرفته تری استفاده شود . در این مدار از فیدبک منفی ولتاژ – سری استفاده شده است . تقویت کننده دارای بهره ولتاژ و امپرانس ورودی بزرگ می باشد .
در صورتیکه دقیق و پایدار بوده و مقاومتهای دقیق و با تغییرات حرارتی کم باشند ، ولتاژ خروجی از پایداری و ثبات مطلوبی برخوردار خواهد بود ، با تغییر مناویب B می توان به ولتاژ خروجی مورد نظر دست یافت .
مدار نمونه بردار :
این مدار می تواند به سادگی از یک تقسیم کننده ولتاژ تشکیل شده باشد که در دو سر آن ولتاژ خروجی را ببیند و سر وسط جریانی نکشد . ولتاژ نمونه برداری شده از سر وسط به یک مدار با امپرانس ورودی بزرگ داده می شود تا جریان این سو قابل صرف نظر باشد .
مدار مقایسه کننده :
مدار مقایسه کننده می تواند یک تقویت کننده تفاضلی و یا یک تقویت کننده عملیاتی باشد . انتخاب دوم به دلیل امپرانس ورودی زیاد آن از نظر عملکرد بهتر مدار نمونه بردار و ولتاژ مرجع برتری دارد .

تقویت کننده DC :
اگر در بخش مقایسه کننده از یک تقویت کننده عملیاتی استفاده شود ، سیگنال تفاضل به اندازه کافی تقویت می شود و تقویت کیتره اضافی ضرورت ندارد چنانچه مقایسه کننده یک تقویت کننده تفاضلی باشد ، استفاده از یک مدار مناسب ( معمولاْ یک تراترسیتور در حالت امیتر مشترک ) در بسیاری از موارد الزامی است .
مدار کنترل :
مدارکنترل بوسیله ولتاژ خروجی تقویت کننده ، جریان خروجی را کنترل می کند . که این بخش در مدارهای تنظیم ولتاژ از یک تراترسیتور و یا یک زوج دار لینگتون تشکیل می شود . عنصر خروجی می تواند بصورت موازی یا سری با خروجی قرار گیرد . در حالت اول تنظیم کننده را تنظیم کننده ولتاژ موازی می نماند از این نوع تنظیم کننده معمولاْ در جریانهای زیاد و ولتاژهای خروجی کم و متوسط استفاده می شود . در ولتاژهای خروجی زیاد و جریانهای کم و متوسط تنظیم کننده های سری را به کار می برند در این تنظیم کننده ها عنصر کنترل به صورت سری با خروجی قرار می گیرد .

مدار ولتاژ مرجع :
ساده ترین مدار ولتاژ مرجع از یک دیود زنر تشکیل می شود این عنصر با تغییر جریان خود ولتاژ دو سرش را تقریباْ ثابت نگه می دارد . ولتاژ شکست دیود زنر ، علاوه بر تغییر با جریان تابع دما نیز می باشد تغییرات ضریب دمای ( T C ) بر حسب ولتاژ شکست و جریان دیود زنر نشان داده شده است . بر اساس بررسیهای انجام شده ، پایدارترین دیود زنرها دارای ولتاژ شکست حدود 6 ولت می باشند در صورتی که دستیابی به یک ولتاژ مرجع پایدار مورد نظر بوده و ولتاژ آن چندان مهم نباشد ، بهتر است از یک دیود زنر 6/5 ولت سری شده با یک دیود سیلیکن معمولی در بایاس مستقیم استفاده شود . در این ولتاژ ضریب دمای ثبت دیود زنر ضریب دمای دیود معمولی را خنثی می کند . با تغییر جریان دیود زنر می توان تا اندازه ای ضریب دمای دیود را تنظیم نمود بعضی دیود زنرها بطور داخلی با یک دیود معمولی سری نشده و در واقع تغییرات حرارتی آنها جبران شده است . از زمره این دیود زنرهای سری21 Nn 1 را می توان نام بردکه با ولتاژ شکست 2/6 ولت دارای ضریب دمایی بین ppm /c 5 دیود (21 Nn 1 ) تا ppm /c 100 ( 29 Nn 1 ) می باشند . دیودهای 940 N 1 و 946 N 1 با ولتاژهای 9 و 7 /11 ولت دارای ضریب دمای ppm /c 2 می باشند که به راحتی با سری شدن با یک دیود معمولی قابل جبران هستند . دیود زنرهای موجود در بازار عموماْ ولتاژهای شکستی بین 5/2 تا 200 ولت دارند با توان نامی چند دهم تا 50 وات در مواردی که به ولتاژهای مرجع کوچکتر نیاز است از سری کردن دیودهای معمولی و یا از دیودهایLED با رنگهای مختلف استفاده می شود . برای بهبود عملکرد مدار ولتاژ مرجع می توان از 2 دیود زنر استفاده نمود . در این مدار از میزان اثر تغییرات ورودی در جریان دیود زنر دوم تا حد زیادی کاسته شده است . یک راه اساس تر این است که دیود زنر توسط یک منبع جریان ثابت تغذیه شود . دیود زنر ولتاژ بیش 1Q ثابت نگه داشته و در نتیجه باعث ماندن جریان عبوری از دیود زنر مرجع یعنی 2D می شود . برای بهبود بیشتر عملکرد این مدار سعی می شود که از طریق یک تراترسیتور دیگر ( 2Q) جریان 1D نیز ثابت نگه داشته شود . جریان مقاومت 2R توسط 2D تثبیت شده و این جریان که تقریباْ همان جریان دیود 1D است باعث تثبیت ولتاژ آن می شود . این کار به نوبه خود جریان تراترسیتور 1Q و در نتیجه جریان دیود مرجع 2Q را ثابت نگه می دارد و از این طریق یک ولتاژ مرجع قابل اطمینان حاصل می شود . در طراحی مدارهای ولتاژ مرجع می توان از تقویت کننده عملیاتی نیز کمک گرفت . در شروع کار مدار ، دیود زنر قطع و فیدبک مثبت غالب است و باعث افزایش ولتاژ دو سر دیود می شود . پس از اینکه این ولتاژ به مقدار رسید ، فیدبک منفی کنترل مدار را در دست می گیرد . در این مدار می توان از یک دیود زنر با ولتاژ شکست پایدار مثلاْ با استفاده نمود و با انتخاب مقادیر مناسب برای مقاومتهای 1R و 2R به ولتاژ مرجع مورد نظر دست یافت . مقاومتهای به کار رفته و زین مدار باید حتی الامکان از میان مقاومتهای دقیق انتخاب شوند در این مدار جریان دیود زنر از طریق مقاومت 3 R تامین می شود و دارای مقدار ثابتی می باشد زیرا ولتاژهای دو سر این مقاومت یعنی و ثابت می باشند . می توان دیود زنر را درحلقه فیدبک منفی نفر قرار داد مثلاْ در این مدار نیز جریان دیود زنر که همان جریان مقاومت R است همواره ثابت باقی می ماند زیرا ولتاژ دو سر ورودی تقویت کننده عملیاتی با یکدیگر مساوی ویوایو می باشد . بنابراین انتخاب مقاومتهای دقیق و یک دیود زنر با ولتاژ شکست پایدار و ضریب دمای جبران شده تامین یک ولتاژ مرجع باید در و مطلوب را تضمین می کند .
مدار محدود کننده جریان :
هر مدار تنظیم کننده ولتاژ فقط قادر است تا حد جریان حداکثر مجاز تراترسیتور کنترل خود ، جریان بار در خروجی تامین نماید تحمیل اضافه جریان در مدار باعث سوختن تراترسیتور مزبور و در نتیجه از کار افتادن مدار خواهد شد از آنجا که حفاظت این تراترسیتور از طریق استفاده از فیوز مسیر نمی باشد ، باید چاره دیگری اندیشید . یک راه حل ساده که البته خالی از اشکال هم نیست استفاده از مدار محدود کننده نشان داده شده است . در این مدار تراترسیتور 2Q و مقاومت Rs نقش محدود کننده جریان را به عهده دارند . در صورتی که جریان Io به حداکثر مجاز خود برسد افت ولتاژ دو سر Rs تراترسیتور 3Q را روشن کرده و در نتیجه با افزایش جریان کلکتور این تراترسیتور ، جریان بیس 1Q کاهش یافته و بدین ترتیب جریان خروجی محدود می شود . در این محدود کننده با کاهش مقاومت Rl تا قبل از رسیدن جریان خروجی به ولتاژ خروجی ثابت می ماند و به محض اینکه جریان به این مقدار رسید کاهش بیشتر مقاومت Rl موجب کاهش ولتاژ خروجی می شود . اشکال عمده این محدود کننده آن است که در حالت اتصال کوتاه خروجی که تقریباْ ولتاژ ورودی ( VI ) در روی کلکتور – امیتو تراترسیتور 1Q می افتد و جریان Io , max از آن عبور می کند ، توان تلف شده در آن ممکن است از حد مجاز بالاتر رفته و موجب سوختن آن شود . در این صورت مشخص به ظاهراْ بخشی از مشخصه به طرف عقب خمیده شده و یا تا شده است . در این مدار ولتاژ بیس – امیتر تراترسیتور Ql توسط بخشی از ولتاژ دو سر مقاومت R کترل می شود مقدار مقاومت R بسیار کوچک و معمولاْ حدود یک دهم انتخاب می شود به ازای جریان Io , max تراتوسیتور Ql هدایت نموده جریان بیس تراتوسیتور های کنترل و نهایتاْ جریان خروجی را کاهش می دهد . همان طور که از مشخصه هم پیداست از این پس جریان خروجی تابع ولتاژ خروجی شده و با کاهش مقاومت بار مقدار آن نیز کم می شود . در این مدار داریم . در نوشتن روابط فوق فرض شده است که جریان مقاومت بسیار کوچکتر از جریان خروجی بوده و جریان بیس Ql نیز در مقایسه با جریان مقاومت قابل صرفنظر باشد . در وضعیت Io= Io , max داریم . بنابراین کاهش Vo را در اثر کاهش Rl پس از شروع هدایت تراترسیتور Ql کم شدن جریان Io را به دنبال خواهد داشت به طوری که در حالت اتصال کوتاه خروجی ( Vo = o ) جریان اتصال کوتاه از Io , max کمتر دیوایو ، خواهد شد . در این وضعیت به دلیل فیدبک منفی ، تقویت کننده عملیاتی سعی خواهد کرد ولتاژ خروجی را از طریق تامین جریان بیش از حد بالا ببرد که این عمل منجر به سوختن آن خواهد شد .
رگولاسیون ولتاژ با استفاده از ترانزیستور
دو نوع رگولاتور تزانزیستوری وجود دارند : رگولاتور سری و رگولاتور موازی . هر دو نوع یاد شده می توانند یک ولتاژdc خروجی ثابت بدست دهند حتی اگر ولتاژ ورودی و یا بار متصل به خروجی تغییر کند .
تنظیم کننده ( رگولاتور ) ولتاژ سری :
عنصر کنترل کننده که به طور سری قرار گرفته ولتاژ ورودی را کنترل می کند. ولتاژ خروجی نمونه برداری می شود تا بوسیله یک مدار برگشت دهنده ( فیدبک ) برای مقایسه به ورودی برگردانده شود و با ولتاژ مرجع مقایسه گردد .
1 – چنانچه ولتاژ خروجی افزایش یابد ، مدار مقایسه گر یک سیگنال کنترل تهیه می کند تا عنصر کنترل سری مقدار ولتاژ خروجی را کاهش دهد ، و در نتیجه آن ولتاژ خروجی ثابت بماند .
2 – چنانچه ولتاژ خروجی کاهش یابد ، مدار مقایسه گر یک سیگنال کنترل تهیه می کند تا عنصر کنترل سری مقدار ولتاژ خروجی را افزایش دهد .
مدار رگولاتور سری
ترانزیستور Q1 عنصر کنترل سری و دیود زنر Dz تهیه کننده ولتاژ مرجع هستند 1 – چنانچه ولتاژ خروجی کاهش یابد ، افزایش ولتاژ بیس- امیتر موجب هدایت بیشتر Q1 می شود . در نتیجه ولتاژ خروجی افزایش می باید و ولتاژ خروجی ثابت می ماند .
2 – چنانچه ولتاژ خروجی افزایش یابد ، کاهش ولتاژ بیس – امیتر سبب کاهش هدایت Q1 می شود و در نتیجه ولتاژ خروجی کاهش می یابد و ولتاژ خروجی ثابت می ماند .
رگولاتور سری کاملتر
مقاومتهای R1 و R2 به عنوان یک مدار نمونه گیر کار می کنند . دیود زنر Dz تعیین کننده ولتاژ مرجع است ، و ترانزیستور Q2 جریان بیس ترانزیستور Q1 را کنترل می کند تا جریانی که از ترانزیستور Q1 می گذرد تغییر کند و ولتاژ خروجی ثابت بماند .
چنانچه ولتاژ خروجی رو به افزایش باشد ، افزایش ولتاژ توسط R1 و R2 نمونه گیری می شود ، افزایش ولتاژ V2 سبب بالا رفتن ولتاژ بیس – امیتر ترانزیستور می گردد در حالیکه ثابت می ماند . اگر جریان بیشتری هدایت کند کاهش ولتاژ بیس موجب عبور جریان کمتر از بار می شود و ولتاژ خروجی کاهش می یابد . به این ترتیب ولتاژ خروجی ثابت می ماند . برعکس ، چنانچه ولتاژ خروجی کاهش یابد ، کاهش جریانی که به بیس می رسد از کاهش ولتاژ جلوگیری می نماید . ولتاژ V2 که بوسیله R1 و R2 احساس می گردد بایستی برابر با مجموع ولتاژ بیس امیتر Q2 و دیود زنر باشد یعنی از حل معادله قبل برای ولتاژ تثبیت شده خروجی ، V0 .

تنظیم کننده ( رگولاسیون ) ولتاژ موازی
رگولاتور ولتاژ موازی با استفاده از یک جریان موازی جریان بار ولتاژ تثبیت شده ای در خروجی بدست می دهد . ولتاژ تثبیت نشده ورودی جریان بار را ایجاد می کند . مقداری از جریان بوسیله عنصر کنترل کننده کشیده می شود تا ولتاژ خروجی دو سر بار ثابت نگهداشته شود . چنانچه ولتاژ بار به علت تغییر مقاومت بار تغییر کند ، مدار نمونه گیر متناسب با آن یک سیگنال فیدبک برای مقایسه کننده تهیه می کند . سپس مقایسه کننده یک سیگنال کنترل بدست می دهد که مقدار جریان موازی بار را تغییر می دهد ، بطور مثال ، اگر ولتاژ خروجی بیشتر شود ، مدار نمونه گیر یک سیگنال فیدبک به مدار مقایسه کننده می فرستد که به دنبال آن یک سیگنال کنترل عنصر کنترل کننده را وا می دارد تا جریان موازی بیشتری کشیده شود و جریان بار کمتری در خروجی بدست آید . در نتیجه این عمل ولتاژ خروجی کاهش می یابد .
اساس رگولاتور موازی ترانزیستوری
مقاومت R3 ولتاژ تثبیت نشده را متناسب با جریان بار افت می دهد . ولتاژ دو سر بار بوسیله ولتاژ دیود زنر و بیس – امیتر ترانزیستورتنظیم می گردد . چنانچه مقاومت بارکاهش یابد ، جریان راه انداز بیس Q1 کاهش می یابد و جریان موازی درکلکتور کم می شود . به این ترتیب جریان بار بیشتر می شود و در نتیجه ولتاژ تثبیت شده دو سر بار ثابت باقی می ماند . ولتاژ خروجی بار برابر است با : مجموع ولتاژهای دیود زنر به علاوه ولتاژ بیس – امیتر .
در این نوع تنظیم کننده ها سرعت قطع و وصل ترانزیستور بین KHz 10 تا KHz 100 است و بازده این تنظیم کننده ها می تواند به 80 تا 90 درصد و حتی بالاتر برسد .
در نوع دیگر تنظیم کننده های کلیدی که به نوع اولیه شناخته شده اند ترانزیستور کنترل Q در اولیه ترانس قرار می گیرد . در این مدار ابتدا توسط یک یکسوساز و خازنهای 1C و 2C ، ولتاژهای ثابت ایجاد VI + و VI – ایجاد می شوند .
ترانزیستورهای 1Q و 2Q از مدار کنترل فرمان گرفته و به حالتهای قطع و اشباع می روند و از ولتاژهای یک شکل موج متناوب مربعی می سازند . دامنه این موج مربعی توسط ترانسفورماتور T به مقدار دلخواه کاهش داده شده و توسط بقیه قسمتهای مدار به ولتاژ DC مورد نظر در خروجی تبدیل می شود . نظر به فرکانس بالای شکل موج مربعی مزبور ، ترانسفورماتور دارای ابعاد کوچکی خواهد بود و می تواند به آسانی با سر وسط ساخته شود به گونه ای که در خروجی نیاز به یکسوساز پل نباشد .
از مدار تنظیم کننده ولتاژ کلیدی اولیه می توان در مواردی که یک منبع ولتاژ DC ( باطری ) در اختیار داریم و چند ولتاژ DC ، حتی ولتاژ DC بزرگتر از ولتاژ ورودی مورد نیاز است ( در سیستمهای مخابرات صحرایی و یا در ماهواره ها ) استفاده نمود در این کاربرد مدار در حقیقت یک مبدل DC به DC می باشد .
مثال : با فرض آنکه ولتاژ ورودی V 12 = VI ، ولتاژ خروجی 5 ولت با ریپل کمتر از 20 میلی ولت ، فرکانس کلیدزنی KHz 25 و حداکثر تغییرات جریان سلف محدود به 8/0 آمپر باشد . مطلوب است .
الف ) سیکل کاری D
ب ) مقادیر C و L
( تنظیم کننده ) رگولاتور موازی کاملتر
دیود زنر ولتاژ مرجع را ارائه می کند ، بطوریکه ولتاژ دو سر R1 ولتاژ خروجی را احساس می کند . مادامی که ولتاژ خروجی تغییر می کند ، جریان موازی شده بوسیله ترانزیستور Q1 تغییر کند تا ولتاژ خروجی ثابت باقی بماند . بطوریکه رگولاتور یک جریان بار بزرگتر بدست می دهد . ولتاژ خروجی بوسیله ولتاژ زنر و ولتاژ دو سر بیس امیترهای دو ترانزیستور تنظیم می گردد .

تنظیم کننده ( رگولاتور ) ولتاژ موازی با استفاده از OP_AMP
ولتاژ زنر با ولتاژ فیدبک که از طریق مقاومتهای مقسم ولتاژ R1 و R2 بدست می آید مقایسه می گردد تا جریان کنترل عنصر موازی Q1 تامین گردد . جریانی که از مقاومت Rs می گذرد به گونه ای کنترل می شود که با توجه به افت ولتاژ دو سر آن ولتاژ خروجی ثابت باقی بماند .
تنظیم کننده های ولتاژ مدار مجتمع
با پیشرفت فن آوری مدارهای مجتمع ، شرکتهای مختلف ، شرکتهای مختلف اقدام به طراحی و ساخت تنظیم کننده های ولتاژ با قابلیتهای گوناگون نموده اند ، به طوری که امروزه تراشه های تنظیم کننده ولتاژ متنوعی در بازار موجود می باشد .
تنظیم کننده های ولتاژ مدار مجتمع بر حسب نوع علامت ولتاژ خروجی به سه گروه تقسیم می شوند . دسته اول تنظیم کننده های ولتاژ مثبت که فقط دارای ولتاژ خروجی مثبت می باشند ، دسته دوم فقط ولتاژ خروجی منفی تامین می کنند و دسته سوم تحت عنوان تنظیم کننده های ولتاژ دوگان امکان ایجاد هر دو نوع ولتاژ مثبت و یا منفی را در اختیار استفاده کننده قرار می دهند .
از سوی دیگر بعضی انواع این محصولات ، ولتاژهای خروجی ثابت ایجاد می کنند و در برخی دیگر انتخاب ولتاژ در یک محدوده خاص اختیاری است .
تنظیم کننده های ولتاژ مدار مجتمع با خروجی ثابت
این نوع تنظیم کننده ها فقط دارای سه سر ورودی ، خروجی و سر وسط می باشند و ولتاژ تنظیم شده خروجی بین سر خروجی و سر وسط ایجاد می شود . از جمله این تراشه ها می توان سریهای LM340 , LM320 ,LM309 ( از کارخانه National ) و یا UA7800 ( از کارخانه Fairchild ) را نام برد . ( در نامگذاری تراشه ها دو حرف اول مشخص کننده کارخانه سازنده است . مثلاْ ، SN و MC به ترتیب برای تراشه های ساخت Texas Instrument و Motorola استفاده می شوند . ) همچنین در نامگذاری تراشه های تنظیم کننده ولتاژ ، نوع بسته بندی ولتاژ خروجی را مشخص می نمایند . به عنوان مثال در سری 7800 که توسط کارخانه های مختلف تولید می شود ، تراشه های 7824 , 7818 , 7812 , 7808 , 7805 به ترتیب ولتاژهای ثابت 5 ، 8 ، 12 ، 18 ، و 24 ولت را ایجاد می کنند . یا در سری LM340 ، تراشه LM340H-05 دارای ولتاژ خروجی 5 ولت است .
گر چه این گروه از تنظیم کننده ها دارای ولتاژهای خروجی ثابت هستند ولی استفاده کننده می تواند با افزودن مدارهای اضافی ولتاژ و یا جریان خروجی دلخواه خود را ایجاد نماید .
توجه داشته باشید که سر تغذیه مثبت تقویت کننده عملیاتی به VI متصل شده است . حداکثر ولتاژ ورودی این تراشه برابر 35 ولت و حداقل آن 7 ولت می باشد . همچنین در خروجی با تغییر سر پتانسیومتر می توان ولتاژهای 5 تا 32 ولت را به دست آورد .
در مدار مزبور با توجه به اینکه اختلاف پتانسیل بین سرهای 2 و 3 برابر 5 ولت است می توان نوشت . بنابراین ، با انتخاب مناسب 1R و2R مقدار Vo دلخواه حاصل می شود . مثلاْ برای کافی است انتخاب شوند .
برای به دست آوردن جریانهای بیشتر از حد مجاز تراشه باید از یک ترانزیستور کمکی استفاه نمود . مقدار اضافه جریان قابل تامین توسط این تارنزیستور به توان حداگکثر آن و اختلاف ولتاژ خروجی و ورودی مدار بستگی دارد .
برای دستیابی به جزئیات بیشتر در مورد خصوصیات و موارد استفاده این نوع تراشه ها باید به کتابهای اطلاعات تراشه های خطی مراجعه نمود .
تنظیم کننده های ولتاژ مدار مجتمع با ولتاژ خروجی قابل تغییر
در بعضی از تراشه های تنظیم کننده ولتاژ بیش از سه سر در اختیار استفاده کننده قرار داده شده تا با اتصال اجزاء الکترونیکی مناسب ، میزان ولتاژ و جریان خروجی و نحوه حفاظت در مقابل اتصال کوتاه و غیره را در کنترل خود داشته باشد . سری 723 که توسط کارخانه های گوناگون با شماره های مختلفی مثل LM-723H ( کارخانه National ) ، MC-1723H ( کارخانهMotorola ) ، SN52723 ( کارخانه Texas Instrument ) به بازار عرضه شده ، نمونه ای از یک تراشه تنظیم کننده ولتاژ قابل تغییر است .
محدوده قابل قبول ولتاژ ورودی این تراشه بین 5/9 تا 40 ولت و جریان خروجی حداکثر آن mA 150 می باشد . همچنین اختلاف ولتاژ خروجی و ورودی نباید از 3 ولت کمتر باشد .
مثال : با استفاده از تراشه تنظیم کننده ولتاژSN52723 یک تنظیم کننده ولتاژ 12 ولتی با حداکثر جریان mA 100 طراحی نمایید .
حل :
ولتاژ ورودی بین سرهای Vcc+ و Vcc- قرار می گیرد و کلکتور ترانزیستور کنترل ( سر Vc ) به ورودی وصل می شود . در خروجی از یک محدود کننده جریان ساده استفاده شده و برای اینکه جریان خروجی حداکثر درmA 100Io= کنترل شود مقدار مقاومت Rsc برابر است با در این تراشه Vref=vV است ، بنابراین برای خروجی V 12 = Vo ، لازم است داشته باشیم از طرف دیگر جریان گذرنده از این مقاومتها نباید در مقایسه با جریان خروجی قابل ملاحظه باشد . بنابراین انتخاب که جریان گذرنده آن mA1 می شود و از طرفی در معادله فوق نیز صدق می کند قابل قبول است .
مقدار 3R باید برابر حاصل موازی 1R و 2R اختیار شود ، زیرا منظور از به کارگیری این مقاومت جبران کردن اثر جریانهای بایاس ورودی تقویت کننده عملیاتی می باشد .
در این تنظیم کننده ولتاژ ، ورودی 18 ولت در نظر گرفته شده است . در این صورت حتی اگر ولتاژ ورودی به اندازه 3 ولت نیز تغییرات داشته باشد حداقل ولتاژ ورودی مورد نیاز همواره وجود خواهد داشت .
در انتخاب Rsc باید دقت نمود که حداکثر توان مصرفی آن از حدود 10 % حداکثر توان خروجی تجاوز نکند . در مدار نشان داده شده خازن C ، خازن جبرانسازی تقویت کننده عملیاتی می باشد که برای این تراشه برابر pF 100 پیشنهاد شده است . خازنهای سرهای ورودی و خروجی از نوع اکترولیتی است و برای حذف تغییرات گذرا مورد استفاده قرار گرفته اند .
تنظیم کننده های ولتاژ کلیدی
مدارهای تنظیم کننده ای که تا به حال مورد بحث قرار داده ایم در بسیاری از
موارد عملکرد مطلوبی از خود نشان می دهند ، ولی در کاربردهایی که جریان خروجی زیاد بوده و یا اختلاف ولتاژ ورودی و خروجی قابل توجه است ، تلفات زیاد ترانزیستور کنترل بازده این گونه تنظیم کننده ها را به شدت کاهش می دهد . مثلاْ چنانچه از یک ولتاژ ثابت 30 ولت ورودی بخواهیم ولتاژ ثابت 5 ولت در خروجی ایجاد کنیم ، در این صورت افت ولتاژ روی ترانزیستور کنترل برابر 25 ولت می شود که چون جریان خروجی تقریباْ با جریان این ترانزیستور برابر است ، بازده تنظیم کننده برابر خواهد شد . (چرا ؟ )
راه حلی که برای رفع این مشکل وجود دارد این است که مدار به گونه ای طراحی شود که ترانزیستور کنترل همواره درحالت فعال نبوده ، بلکه به عکس به صورت تناوبی در حالتهای قطع و اشباع کار کند . این پیشنهاد ممکن است خواننده را به این فکر بیندازد که اگر ترانزیستور مزبور این گونه عمل کند در هنگام قطع آن تکلیف جریان خروجی چه می شود و این جریان چگونه تامین می شود . پاسخ این پرسش آن است که در مدارهای تنظیم کننده ولتاژی که بر این اساس طراحی می شوند و به تنظیم کننده های کلیدی مشهورند ، از یک عنصر ذخیره کننده جریان الکتریکی یعنی سلف استفاده می شود . علت این نامگذاری این است که در این مدار عناصر تنظیم کننده ، همگی در ثانویه ترانس قرار دارند . در ادامه این بخش تنظیم کننده های ولتاژ کلیدی اولیه را نیز معرفی خواهیم کرد .
این مدار عملاْ یک مولد پالس با فرکانس ثابت چند ده KHz است که در آن نسبت زمان وصل به زمان دوره تناوب (ton / T ) بر اساس اختلاف ولتاژ خروجی با یک ولتاژ مرجع تنظیم می شود . دیود ژرمانیم D در هنگام قطع ترانزیستور ، مسیر لازم برای عبور جریان سلف را تامین می کند . بدیهی است در زمانی که ترانزیستور Q در حالت اشباع است این دیود قطع می باشد.
( در هنگام اشباع Q از ولتاژ ( sat ) VcE صرف نظر شده است . ) در فاصله زمانی قطع ترانزیستور ، با توجه به اینکه ولتاژ دو سر دیود D (V 2/0 ) در مقایسه با ولتاژ خروجی قابل صرف نظر است داریم .
بنابراین جریان سلف در حالت کاهش خواهد بود . بر عکس در هنگام اشباع ترانزیستور (tin ) این جریان درحال افزایش خواهد بود .
ولتاژ خروجی متناسب با VI و ضریب تناسب ton / T است که مستقل از جریان بار می باشد و مدار کنترل با تغییر ورودی و جریان بار آن را به گونه ای تنظیم می کند که ولتاژ خروجی همواره ثابت و برابر مقدار طراحی شده باقی بماند . خازن C در این مدار به عنوان صافی به کار رفته و در هنگام اشباع ترانزیستور ، سلف علاوه بر تامین جریان خروجی ، جریان شارژ این خازن را نیز تامین می نماید . هر چه L کوچکتر باشد جریان آن و در نتیجه نسبت a= Il / Io بزرگتر می شود . در عمل a را معمولاْ برابر 2/1 انتخاب می کنند .
برای محاسبه میزان تغییرات ولتاژ خروجی باید تغییرات بار الکتریکی خازن C را محاسبه نمود .

صدای مختصری شنیده خواهد شد این حالت دلالت می کند که کنتاکتها بطورنرمال کار می کنند. همچنین با قطع کردن سیم کشی کنترل از ترمینالهای رله و قراردادن یک رنگ(Bell – SET ) یا ابزار اندازه
گیری متفاوت در مدار می توان پیوستگی(CONTINUITY ) را چک کرد، متصل کردن هر یک از اینها به ترمینالهای رله، دلالت می کند. که تا وقتی که عمل کننده چک کنتاکت پائین باشد کنتاکتهای رله بسته است. طول درگیر ماگنت(MAGNET ) را چک کرده ومطمئن شوید که از گردوغبار یا کثافت، روغن و گریس، پاک باشند. کنتاکتهای نقره ای را از نظر سایش چک کننید.اگر سر نقره ای سائیده شده و فلز زیری دیده شود کنتاکتها را عوض کنید. کنتاکتهای نقره ای را جهت برطرف کردن برآمدگی ها، ترکها، خراشیدگی ها و غیره سوهان نزنید.
کنتاکتهای عمومی(GENERAL – PVRPOSE )
مسیر قوس(ARC CHUTE) را از نظر آسیب فیزیکی بازرسی کنید. کلیرنس های برآمدگی قوسها را چک کنید. تنظیمات فنر آرمیچر با نیروی کنتاکت (TIE GAPE ) و سیم ها را چک کنید.
ژنراتورها(GENERATORS )
جهت اطلاع از رو شهای تعمیرات و بازرسی ژنراتور، به بخش (ژنراتور و ضمائم) در جلد I مراجعه کنید.

کوپه های بار و کولکتور
اطمینان حاصل کنید که اتصالات شل در این کوپه ها وجود نداشته ، فصل مشترک های بین انتهای کوپه ها و ژنراتور در مقابل نشت اب سیل بوده و سیل ها صدمه ندیده باشند. در صورتیکه تجمعی از گردوغبار و گثافت وجود داشته باشد باید تمیز و برطرف شود. و نت های تخلیه هوای خنک کننده را از نظر اطمینان از عدم گرفتگی چک کنید.
تعمیرات سیستم های وای ورودی و تجهیرات سیستم و توربین گاز توری ورودی (INLET SCREEN)
تور های ورودی درست در بالای سپراتورهای( جداکننده های) اینرسی(INRETIAL – SEPRATORS ) قرار دارند تا از ورود پرندگان، برگها، ترکها، کاغذها، و دیگر اشیاء مشابه جلوگیری شود. در این توربینها باید از تجمع زیاد آشغالها ممانعت کرد تا ا زجریان آزاد هوا اطیمنان حاصل شود.
(سپراتورهای اینرسی)
سپراتورهای اینرسی معمولاً( خودتمیز کننده) (SELE CLEANING) بوده و برخلاف فیلترهای هوا که ذرات گردوغبار راجمع کرده و نگه می دارند به سرویس روتین نیاز ندارند هر چند د ر فواصل زمانی منظم سیستم فوق از نظر صحت اتصالات سیل یا آسیب اتفاق، باید بازدید شو سالی یک بار اطاقک های(CELLS ) سپراتورهای اینرسی از نظر تجمع رسوبات باید مورد امتحان قرار گیرد. پوشش نازک از غبار، طبیعی بوده و کارکرد یا راندمان اطاقک ها را خراب نخواهد کرد. هر چند در برخی واحدها ممکناست در اطاقک به علت وجود بخار روغن(OIL MIST ) یا بخارات مشابه دیگر در هوا رسوبات ضخیم تری از کثافت قشری تجمع کنند. چنین تجمع در سپراتور سبب کاهش راندمان تمیزکنندگی یا تنگی مسیر عبور هوا یا هر دو مورد می شود در چننی مظرح تیغه ها و(یا) وزیدن هوای فشرده می تواند تمیز کرکد. سپراتورهای اینرسی قابل جداشدن( دراوردن) را می تواند د رمحول دترژنت یا جدول مناسب دیگری تمیز کرد. وزنده های تخلیه به بیرون(BELLD- BLOWERS) وقتی که توربین در حال کار باید می بایست روشن باشد. اگر وزنده های فوق در موقع کار توربین در حال عمل نباشد سپراتورهای اینرسی دارای راندمان تمیز کاری خواهند بود. مووتور های وزنده تخلیه به بیرون، طبق چارت راهنمای روغنکاری که رد بخش 2( عملیات استاندارد از دستورالعمل بازرسی و تعمیر و نگهداری د رجلد 2) تشریح شده بطور متناوب به سرویس نیاز خواهند داشت.
پیش فیلترهای میانی (MEDIA PRE- FILTERS )
ممکن است یک ردیف از پیش فیلترهای میانی در پائین دست(DONSTREAM) سپراتورهای اینرسی و در ست در بالا دست فیلترهای میانی با راندمان بالا واقع باشد. مقصود از پیش فیلترهای میانی طولانی کردن عمر مفید فیلترها با راندمان بالا میباشد. دقیقترین روش جههت تعیین زمان صحیح تعویض پیش فیلتر میانی اندازه گرفتن افزایش در تنی ناشی از آلوده کننده ها در داخل این بخش است. برای تعیین این موضوع واحد باید نقطه با فیلترهای نصب شده تمیز با راندمان بالا کار کند. اختاف فشار باید اندازه گیری و ثبت شود. سپس فیلترها می بایست نصب شده و افت فشار دوباره ثبت شود این مقدار مجموع افت فشار در طول همه طبقات فیلتراسیون می باشد. وقتی افزایش نشان داده شده توسط گیج فشار متناظر با مقدایر توصیه شده توسط تولیدکننده فیلترباشد پیش فیلترها باید تعویض شود و دور انداخته شوند قبل از نصب پیش فیلترهی نو افت فشار در فیلترهای با راندمان بالا باید ثبت و با مقدار اولیه(ORIGINAL ) مقایسه شود. روش فوق باید تکرار شود تا موقعی که افت فشار در طول فیلترهای با راندمان بالا به حدهای یقین شده توسط تولیدکننده فیلتر برسد، در این موقع فیلترهای با راندمان بالا (HIGH-EFFECIENCY – FILTERS ) باید تعویض شود.
" موقع کارکردن توربین گاز، اختلاف فشار در دو طرف درب کویه فیلتر وروی ممکن است سبب بسته شدن سریع درب یا اشکال در بازکردن درب از طرف داخل کویه شود در موقع کار توربین نباید وارد کویه فیلتر شد مگر آنکه پیش بینی های خاص از نظر ورود ایمن و بی خطر(SAFE-ENTRY ) انجام شده باشد".
پیش فیلترهای میانی را در حین ار توربین گاز می توان تعویض کرد در موقع اجرای چنین کاری:
1- (WARNING )ذکر شده در فوق را ملاحظه کنید.
2- تمام چیزهای شل را از جبیبها د رآورده، عینک و کلاه ایمنی را محکم کنید.
3- پیش فیلترها را درآورید این کار را با ردیف بالائی فیلترها شروع کنید.
4- اول از همه تمام پیش فیلترهای کثیف را درآورده و سپس شروع به نصب فیلترهی تمیز کنید.
5- نصب فیلترهای تمیز را با ردیف پائین فیلترها آغاز کنید.
" فیلترهای میانی با راندمان بالا"
فیلترهیای با راندمان بالا در پائین دست سپراتورهای اینرسی واقع شده و مرحله آخری فیلتراسیون را شامل می شود. راندمان آنها حدود 7/99 درصد درتست غبار ظریفA-C می باشد. دقیقترین روش برای تعیین زمان نیاز فیلترهای فوق به تعویض اندازه گیری افزایش تنگی ناشیاز تجمع آلوده کنندها در این بخش می باشد. برای تعیین این موضوع واحد باید فقط با فیلترهای با راندمان بالا در حال کار باشد. اختلاف فشار باید اندازه گیری و ثبت شود این مقدار مجموع افت فشار در طول همه مراحل فیلتراسیون می یاشد. موقعیکه افزایش در افت فشار که توسط گیج فشار نشان داده میشود متناظر با مقدار توصیه شده توسط تولیدکننده فیلتر باشد فیلترها باید درآورده شده و بجای آنها فیلترهای نو نصب شود. در موقع نصب فیلترهای نو باید دقت شود تا اطمینان حاصل شود که همه واشرها در وضعیت و موقعیت صحیحی باشند. از لبه فیلترها و قاب نگهدارنده نباید هیچگونه نشتی موجود باشد.
" نباید در حین کار کردن توربین گاز مبادرت به تعویض المانهی فیلتر با راندمان بالا نمو."
درب بای پاس (BY PASS – DOOR )
در پائین دست المانهای فیلتر درب( با دربهای) بای باس واقع است. دربهای فوق طوری طراحی شده اند تا موقع کاهش فشارات استاتیک به مقدار معین شده از قبل بطور شاخص ، باز شوند دربه بطور نرمال نباید باز شوند. در بهای فوق به عنوان وسیله ای ایمنی برای جلوگیری از شاتدادنتوربین و (یا) از داخل ترکیدن(IMPLOSTON ) کانال ورودی در اثر بلوکه شدن ناگهانی یا غیر نرمال سیستم ورودی طراحی شدند. بنابراین اهمیت دارد که قبل از آنکه تنزل فشار استاتیک به مرحله ای برسد که درب بای باس باز کند سیستم تمیز کننده هوا سرویس شود.موقعی که درب بای باس بازشد توربین غیر حفاظت شده بوده و هوای غیر فیلتر خواهد بلعید. دریچه بای باس واشرگذاری شده تا از نشتی های هوا جلوگیری شود. این واشرها بطور متناوب باید چک شده و در صورت مشاهده لیک های احتمالی تعمیر شود. جهت درب بای باس سوئیچی فراهم شده که همراه با بازشدن درب، آلارم میدهد درصورت وقوع چنین آلارمی می بایست فوراً جهت تعیین و برطرف کردن علت، اقدام شود. سالی یکبار باید لیمیت سوئیچ(LIMIT SWITCH) بطور دستی بکا رانداخته شود تا کارکد صحیح مدار چک شود.
کوپه وردی کانال ورودی و صداگیرها(SILENCERS )
در موقع شات دادن سپراتورهای اینرسی در حال کار نمی باشندو این مووضوع اجازه می دهد که هر نوع گردوعبار ز داخل آنها عبور کرده ووارد کوبه ورودی شود.
قبل از استارت واحد و پس از پریود شات دادن کوبه باید بازرسی شده و در صورت نیاز تمیز شود. حداقل سالی یکبار، کانال ورودی و صداگیرها باید از نظر نشتی یا مواد خارجی وارد شده بازرسی شود. لیک ها را باید با یک ماده درزگیری( بتونه کاری)(CAULKING) مناسب، سیل کرد. مواد خارجی وارد شده باید درآورده شوند هرگونه لکه های زنگ یا اکسیداسیون روی ماتریال غیرکورتنی(COR-TENMATERIAL ) باید تراشیده و دوباره رنگ زده شود.
" جداکننده های رطوبت"
در واحدهای مجهز شده با جداکننده های رطوبت، جداکننده ها نوعاً ین سپراتورهای اینرسی و فیلترهای میانی با راندمان بالا قرار می گیرند.
خنک کننده های تبخیری(EVAPORATIVE- COOLERS )
موقعی که درجه حرارت محیطی(DRY-BULB) بالای بوده و تقرباً نیم ساعت قبل از استارت توربین گاز، کنترل های پمپ کولر تبخیری باید بطور دستی بکار انداخته شود بعد از بسته شدن بویکرهای پژنراتور، سوئیچ کنترلها باید روی اتوماتیک(ش(AUTOMATIC) قرار داده شود در این روش قبل از جراین یافتن هوا تمامی قسمت میانی مرطوب شده درنتیجه مانع وردی آب ایع از محیط خشک بداخل هوا می شود.
NOTE
" در پایان فصل سرما، تانکها را تمیز کرده محوطه کولر(MEDIA ) را با آب بشوئید"
" تنظیم فلوی آب "
والوهای کنترل کننده فلو آب به هدر(HEADER) را تقریباً سه دور ا ز حالت کاملاً بسته(FULLY- CLOSED ) باز کنید. در حالی که توربین کار می کند محوطه کولر را چک کنید اگر محوطه فوق کاملاً مرطوب نباشد( نوعاً در طرف مقابل پمپ) والو را نیم دور نیم دور باز کنید تا موقعی که محوطه میانی کاملاً مرطوب شود. پنج دقیقه بین تنظیمات والو صبر کیند تا عمل مرطوب شدن انجام شود . موقعی که والوها تنظیم شده باشد تنظیمات دیگری جز چک کردن تناوبی رطوبت قسمت میانی در طی کارکرد روزانه لازم نمی باشد. در برخی کولرها یستم توزیع آب ممکن است اجازه ندهند که آب به 12 اینچ انتهایی از سمت میانی در جت دور ازپمپها در هر وضعیتی برسد این موضوع نرمل بوده و سبب هیچگونه افتی در عملکرد نمی شود.
کارکرد پمپ در وضعیت شان دان واحد
حوداض نیم ساعت قبل از شات دان توربین گاز سوئیچ کنترل پمپ را خاموش کنید این کار به قسمت میانی اجازه می دهد که بطور کامل خشک شده و از کندانسه شدن احتمالی در کانال های ورودی در موقع توقف توربین جلوگیری شود.
بخ ش4 (TAB 4 )
" تعمیرات برنامه ریزی شده توربین "

بخش چهار
تعمیرات برنامه ریزی شده توربین
بازرسی های در حین کار واحد
بازرسی های در حین کار واحد شامل مشاهدات انجام شده در حین کار واحد می باشد توربین می بایست طبق یک جدول برنامه ریزی شده که باید بعنوان قسمتی از برنامه تعمیراتی واحد در ارتبا با لازمه های اپراتور تلقی شود مورد بازرسی قرار گیرد.
نگهداری از واحد
علاوه بر دوشهای جزء به جزء تعمیراتی که ذکر خواهد شد ملاحظه روزانه( یا کوتاه مدت) کارکرد و ظاهر توربین گاز باید مورد توجه قرار گیرد.چک لیست(check list ) ذیل در موقع تعیین برنامه های روتین تعمیراتی جهت توربین های گاز به ما کمک خواهد کرد.
کابینت کنترل(control cab )
" در موقع کار با کابینت کنترل واحد کلیه توجهات و هشدارهای ایمنی را مورد توجه قرار دهید."
1) وضعیت پانل کنترل توربین ژنراتور و لامپ های مرکز کنترل موتور را چک کنید.
NOTE :" تعویض حبابها(BULBS ) در موقع کار واحد می تواند منجر به شات دان غیرعمدی واحد شود.
2) دقت کنید که همه وسایل(INSTRUMETS) ، فعال(FUNCTIONAL ) و قابل خواندن باشند، سطوح شیشه ای را در صورت کثیف بودن تمیز کنید و شیشه های شکسته را تعویض کنید.
3) المان فیلتر در قسمت تهویه مطبوع(AIR COMDITIONER) کوپه را بطور تناوبی چک کنید در صورت لزوم آنرا تمیز کنید.
4) بازرسی لازم از نظر وجود سیم های شل یا کثیف بعمل آورد و در صورت لزوم جهت برطرف کردن عیوب، برنامه ریزی لازم را انجام دهید.
5) کف کوپه را تمیز کنید.
6) به مقدار خروجی شارژر باطری توجه کنید.
کوپه توربین
" موقع کارکردن در کوپه توربین تمام ملاحظات ایمنی را رعایت کنید".
1) هر دو سیستم DC,AC روشنایی کوپه را مورد توجه قرار دهید. لامپهای سوخته شده را تعویض کنید.
2) آیتم های ذیل را از نظر نشتی هوا، دود خروجی، روغن، روغنکاری، سوخت یا آب مورد بازرسی قرار دهید.
a ) تیوبهای (TUBING ) گازوئیل
(b تورک کنورتور( مبدل گشتاور)
(c فیلتر روغن روغنکاری
(f گیربکس اکسسوری
(g پانل گیچج(GAUGE PANEL )
(h مانیفولد هیدرولیک
(I فیلترهای هیدرولیک
3) به وضعیت پانل گیج توجه کنید. وسائل اندازه گیری کثیف را تمیز کرده. جهت تعمیر گیج های صدمه دیده برنامه ریزی کرده و در صورتی که گیج ها مقایر معقول را نشان نمی دهند کالبیراسیون آنها را در شات دان چک کنید.
4) کف کوپعع را از کثافات آب و روغن و دیگر آشغالها پاک کنید. منشاء مایعات ریخته شده در کوپه را پیدا کنید.
5) به پاپنیگ، مجاری برقی(CONDULT ) یا دیگر فیتینگ های شل یا لرزش دار توجه کنید و در صورت لزوم جهت تعمیر آنها برنامه ریزی کنید.
6) سطوح کلاچ رااز نظر تمیزی یا صدمه احتمالی چک کنید تمیزکردن یا برنامه ریزی تعمیراتی لازم را انجام دهید.
7) از نظر دور هیت شده اجزاء اکسسوری(مثل تغییر رنگ، و رنگ آمیزی آن) بازرسی لازم را انجام داده و جهت بازدید تعمیراتی یا تست اجزاء مشکوک برنامه ریزی کنید
سیستم های آف بیش(OFF-BASE )
1) به پاپینگ مجاری یا اتصالات شل یا لرزش دار توجه کنید. در صورت نیاز جهت امور تعمیراتی برنامه ریزی لارم را انجام دهید.
2) کف ها( FLOORS) رااز کثافات آب ، سوخت یا روغن روغنکاری پاک کنید.
کلی GENERAL
1) سیلهای درب ها را از نظر خرابی چک کنید. در صورت لزوم جتهت تعویض آنها برنامه ریزی کنید.
2) در وضعیت شات دان سطوح روغن در توربین کمپرسور هوای اتمایزینگ و کمپرسور کمکی(BOOSTER ) هوای اتمایزینگ را ملاحظه کنید. به اختلافها توجه کرده و علت را تحقیق کنید و در صورت لزوم تمام اجزاء را تا سطح صحیح روغن دوباره پر کنید.
ثبت اطلاعات
اطلاعات کاری رااز نظر ارزیابی عملکر و تجهیزاتو نیاز مندیهای تعمیراتی می بایست ثبت کرد. اطلاعات شاخص شامل باد، درجه حرات اگزوز، لرزش، فلو، و فشار سوخت کنترل و تغییرات درجه حرارت اگزوز و زمان استارت می باشد. توجه قرار دارد فشارهای سوخت در سیستم باید مورد مطالعه قرار گیرد. تغییرات درفشار سوخت ممکن است حاکی از کیپ شدگی( کثیفی) راهگاههای نوزل سوخت یا صدمه دیدگی یا خارج از کالبیراسیون بودن المانهای اندازه گیری سوخت باشد. تغییر در درجه حرارت اگزوز توربین باید اندازه گیری شود. افزایش در گستره(SPREAD ) در جه حرارت دلالت بر اجزای سیستم احتراق یا مشکلات توزیع سوخت می کند در صورتی که موضوع فوق تصحیح نشود کم شدن عمر قطعات پائین دست را میتوان انتظار داشت. یکی از مهمترین کارکردهای کنترل که باید مورد ملاحظه قرار گیرد سیستم کنرتل درجه حرارت اگزوز و مدار حفاظتی تریپ درجه حرارت بیش از(OVER TEMPERATURE) می باشد.
ردسیدگی روتین کارکرد و کالبیراسیون این سیستم ها سایش در قطعات میسر گاز داغ را به حداقل خواهد رساند. زمان استارت( در موقعی که توربین گاز نو می باشد) مرجعی عالی می باشد که پارامترهای کاری بعی را می توا با آن مقایسه کرده و ارزیابی کرد. یک سخن از پارامترهای استارت از سرعت سیگنال VCE سوخت درجه حرارت اگزوز و نقاط بحرانی توالی (CRITICAL SEQUENCE BENCHMARKS) برحسب زمان از موقع سیگنال اولیه استارت ععلامت خوبی از دقت سیستم کنترل سیستم سوخت نوزل های سوخت،جرقه زدن، و سیستم احتراق می یاشد. انحراف از وضعیت نرمال در تعیین مشکلات احتمالی تغییر در کالبیراسیون یا آسیب دیدگی اجزاء به ما کمک خواهد کرد. اطلاعات کاری باید ثبت شود تا امکان ارزیابی عملکرد تجهیزات و نیازهای تعمیراتی فراهم شود اطلاعات می بایست پس از آنکه توربین گاز در هر شرایط باری به وضعیت پایدار رسید ثبت شود. وضعیت پایدار(STEADY- STATE ) به وضعیتی اطلاق میشود که تغییر در درجه حرارت ویل اسپیس در طول مدت 15 دقیقه، بیش از نباشد. لاک شیت های (LOG SHEETS) ( برگه های اطلاعاتی) پیشنهادی برای کار واحدهای MS 9001 در ذیل لیست شده اند.

MS 9001
اطلاعات کاری
اطلاعات باید در بار کامل، بار کامل، کامل، و در بار کامل (FULL LOAD) ثبت شود. در واحدهای دو سوخته، این اطلاعات باید جهت هر دو نوع سوخت، ثبت شود.
سوخت بار کامل
سرعت توربین HP(برحسب RPM)
ساعات کاری
تعداد استارتهای دستی(MANUAL)
تعداد کل استارت ها
تعداد استارتهای، بارگیری سریع
تعداد عملکرد بریکر ژانراتور
ارتفاع سایت از سطح دریا، فوت
فشار در محل سایت، HG، IN
درجه حرارت هوای محیط اطراف
درجات حرارت (OF)
هوا پس از کولر تبخیری
تخلیه کمپرسور، چپ
تخلیه کمپرسور، راست
فوروارد ویل اسپیس مرحله اول، داخلی
فوروارد ویل اسپیس مرحله اول، داخلی
فوروارد ویل اسپیس مرحله اول، خارجی
فوروارد ویل اسپیس مرحله اول، خارجی
آفت ویل اسپیس مرحله اول، خارجی
آفت ویل اسپیس مرحله اول، خارجی
فوروارد ویل اسپیس مرحله دوم، خارجی
فوروارد ویل اسپیس مرحله دوم، خارجی
آفت ویل اسپیس مرحله دوم، خارجی
آفت ویل اسپیس مرحله دوم، خارجی
فوروارد ویل اسپیس مرحله سوم، خارجی
فوروارد ویل اسپیس مرحله سوم، خارجی
آفت ویل اسپیس مرحله سوم، خارجی
آفت ویل اسپیس مرحله سوم، خارجی
اگزوز توربین، شماره (1)
اگزوز توربین، شماره(2)
اگزوز توربین، شماره(3)
اگزوز توربین، شماره (4)
اگزوز توربین، شماره(5)
اگزوز توربین، شماره(6)
اگزوز توربین، شماره(7)
اگزوز توربین، شماره(8)
اگزوز توربین، شماره(9)
اگزوز توربین، شماره(10)
اگزوز توربین، شماره(11)
اگزوز توربین، شماره(12)
اگزوز توربین، شماره(13)
اگزوز توربین، شماره(14)
اگزوز توربین، شماره(15)
اگزوز توربین، شماره(16)
اگزوز توربین، شماره(17)
اگزوز توربین، شماره(18)
اگزوز توربین، شماره(19)
اگزوز توربین، شماره(20)
هدر روغنکاری یاتاقان
کمپرسور هوای اتمایزینگ، ورودی
مانیفولد هوای اتمایزینگ
تخلیه تانک آب
تخلیه تانک آب
درین های یاتاقانها( در صورت استفاده)
جای خالی (LOCATION)
فشارها (PAIG)
روغن، خروجی پمپ اصلی
روغن، هدر یاتاقان
خروجی کمپرسور اصلی
هدر آب خنک کننده
مدار تریپ هیدرولیکی
گازوئیل پس از فیلتر اصلی
مانیفولد هوای اتمایزینگ
فیلتر روغن روغنکاری، تفاضلی
نوزل سوخت، شماره 1
نوزل سوخت، شماره 2
نوزل سوخت، شماره3
نوزل سوخت، شماره 4
نوزل سوخت، شماره5
نوزل سوخت، شماره6
نوزل سوخت، شماره7
نوزل سوخت، شماره8
نوزل سوخت، شماره9
نوزل سوخت، شماره 10
نوزل سوخت، شماره 11
نوزل سوخت، شماره 12
نوزل سوخت، شماره 13
نوزل سوخت، شماره14
فیلتر LP سوخت، تفاضلی
فیلتر HP سوخت، تفاضلی
منبع تغذیه گازوئیل( قبل از فیلتر LP)
منبع تغذیه گاز(در صورت کاربرد)
گاز پس از والو SR و کنترل والو(در صورت کاربرد)
مقادیر اولیه در محاسبه کارائی
(PERFORMANCE INPUTS)
فلوی سوخت
درجه حرارت گازوئیل( در صورت مطرح بودن کارائی)
ارزش حرارتی سوخت ( LHV یا HHV)
ژنراتور
ولتاژ خروجی، 2-1
ولتاژ خروجی، 3-2
ولتاژ خروجی، 1-3
جریان فاز، 1
جریان فاز، 2
جریان فاز،3
مگا وار
ولتاژ تحریک
جریان تحریک
درجه حرارت استاتور، 1
درجه حرارت استاتور،2
درجه حرارت استاتور، 3
درجه حرارت استاتور، 4
درجه حرارت استاتور، 5
کل کیلووات ساعت
کیلووات ساعت( در صورت انجام شدن کارائی)
زمان(ثانیه) برای بیست دور چرخش دیسک KWHR
مقدار ثابت وسیله اندازه گیری KWHR
اطلاعات لرزش
بار
RPM-HP
گیربکس اکسسوری، H
گیربکس اکسسوری،V
گیربکس اکسسوری، A
کوپلینگ اکسسوری، طرف گیربکس
کوپلینگ اکسسوری، طرف توربین
پوسته کمپرسور، H( در پایه ساپورت)
پوسته کمپرسور، V (در پایه ساپورت)
پوسته کمپرسور، A( در پایه ساپورت)
پوسته توربین، H( در پایه ساپورت)
پوسته توربین، V( در پایه ساپورت)
پوسته توربین، A( در پایه ساپورت)
کوپلینگ بار، طرف توربین
کوپلینگ بار، طرف بار
وسیله بحرکت درآورده شده، ژنراتور
طرف توربین،H
طرف توربین، V
طرف توربین، A
طرف دیگر( خارجی)،H
طرف دیگر، V
طرف دیگر، A
چک های کرنکنیگ( تنظیمات نهائی)
1) کورس بای پاس والو پمپ سوخت یا والوگاز
اشتغال (FIRE) (فایر)
گرم شدن WARM UP (وارم آپ)
شتاب گیری ACCELERATION
حداکثر
حداقل
2) تنظیمات رله سرعت( سرعت توربین)
14 HM
14 HA
14 HS
14 HR
3) اور اسپید
توربین گاز
وسیله راه انداز( در صورت کاربرد)
متفرقه
سطح تانک روغن
سطح تانک آب خنک کننده
بازرسی های ویژه
تمهیداتی در توربین های گاز هیوتی دیوتی 1MS9001 (HEAVY DUTY) جنرال الکتریک بعمل آمده تا اجرای چندین روش بازرسی ویژه را در صورت نیاز، تسهیل کند این روشهای خاص، امکان بازرسی و اندازه گیری تعدادی از اجزاء داخلی و حساس توربین را بدون نیاز به برداشتن پوسته های خارجی توربین، فراهم می کند. سه نوع از این روشها عبارتنداز: بازرسی بورسکوپ، اندازه گیریهای کلیرنس نوزل و تست "ادی کارنت". بجز روشهای فوق، روشهای بازرسی ویژه غیرمعمول تری ممکن است گاهگاه در مورد توربین گاز اجرا شود، اما در اینجا فقط سه روش فوق شرح داده شده اند.
اندازه گیریهای کلیرنس نوزل( در صورت نیاز)
در حین کارکرد توربین، کلیرنس های بین اجزاء ثابت و چرخان در داخل توربین گاز تا حد معینی می تواند تغییر کند. مقادیر و میزان تغییرات کلیرنس بستگی به متغیرهای متعددی شامل درجات حرارت کاری، مقادیر تفاضل فشار در تغییر بار و زمان کاری دارد. اندازه گیری مقادیر مطلق کلیرنس ها میزان تغییر را بدست داده و کلیرنس های 2F1 و 3F1 طبق فرم ISE/GT-FF-9019بین نوزل مرحله دوم توربین و ویل مرحله دوم توربین، و بین نوزل مرحله سوم و ویل مرحله سوم توربین را می توان بدون برداشتن پوسته توربین به انجام رساند. سوراخی با قطر یک اینچ در داخل پوسته و شرودهای توربین در موقعیت مکانی بین طرف عقبی (AFTER SIDE) نوزل مرحله دوم و طرف جلوئی (FORWARD SIDE) ویل مرحله دوم توربین، و در موقعیت مکانی بین طرف عقبی نوزل مرحله سوم و طرف جلوئی ویل مرحله سوم توربین، تعبیه شده است. کلیرنس های 2F1 و 3F1 مربوط به این مکانها را می توان با استفاده از یک تیپرگج (TAPER GAVGE) همراه با یک بورسکوپ، اندازه گیری کرد.
تست" ادی کارنت" (EDDY CURRENT TESTING) ( در صورت لزوم)
روشی که قبلاً جهت بازرسی باکت ها (پره ها) بکار می رفت مستلزم دمونتاژ توربین جهت نمایان شدن روتوره در آوردن باکت ها، و حمل آنها به یک مرکز تعمیراتی توربین گاز برای تمیز کردن، پویش کردن و بازرسی با مایع نفوذ کننده (LIQUID PENETRANT) بود. هر چند متر فوق در تشخیص و تعویض باکت ها خیلی موثر بود ولی کاری پرهزینه و زمان گیر برای استفاده کننده بود. جهت رفع این مشکل، شرکت G.E یک روش بازرسی با استفاده از تکنیک های " ادی کارنت" و بورسکوپ جهت پیدا کردن ترک و تعیین اندازه ترک(CRACK SIZE) فراهم کرده است. روش فوق وسیعاً تحت تحقیق مهندسی قرار گرفته تا حداکثر حفاظت در برابر صدمات بزرگ و خروج طولانی واحد از مدار، که در صورت توسعه کشف نشده ترک و خرابی حاصله در باکت ها می توانست ایجاد شود، فراهم شود. در صورت کشف یک ترک، شرکت G.E اقدام متعاقب را براساس متغیرهای بسیاری که بر توسعه ترک اثر می گذارند مثل استفاده انتظاری از واحد، تعداد استارت در ساعات کاری، اندازه ترک، و سابقه واحد، توصیه خواهد کرد. بطور نرمال کل بازرسی فوق به یک هفته یا کمتر وقت نیاز دارد. هر چند ترجیح داده میشود که در طی این بازرسی واحد بطور پیوسته در دسترس باشد، آنرا میتوان پس از حدود یک ساعت توجه، در مدار قرار داد.
بازرسی های با بورسکوپ ( سند ماخذ GEK-28159)
کلیات: در توربین گاز تمهیداتی هم در پوسته های توربین و هم در پوسته های کمپرسور برای بازرسی چشمی مرحله( یا مراحل) میانی (INTERMEDIATE) روتور کمپرسور، باکت ها و تیغه های نوزل های مرحله اول، دوم، سوم توربین، توسط بورسکوپ نوری بعمل آمده است. این تمهیدات شامل سوراخ های بطور شعاعی الاین شده (RADIALLY ALIGNED) در داخل پوسته ها و شرواه ثابت داخلی توربین بوده و طوری طراحی شده اند تا نفوذ یک بورسکوپ نوری بداخل مناطق مسیر گاز با جریان هوای یک توربین گاز متوقف را با امکانپذیر سازد. بورسکوپ های نوری جهت فراهم کرد امکان بازرسی چشمی قطعات چرخنده وثابت، بدون برداشتن پوسته های بالائی کمپرسور و توربین، بکار میروند.
مناطق بازرسی
بورسکوپ در دستهای یک تکنسین خوب، امکان بازرسی سریع مناطق ذیل را در حداقل زمان خروج واحد از مدار، حداقل نیروی انسانی(MAR POWER) و حداقل اتلاف تولید فراهم می کند.
1) بخش توربین
2) کمپرسور جریان محوری
3) سیستم احتراق
NOTE
" از نظر امکان دستیابی، سیستم احتراق را با در آوردن نوزل های سوخت، می توان مورد آزمایش قرار داد. در این بازرسی یک بورسکوپ انعطاف پذیر مورد نیاز می باشد." در جدول (1-4) ملاک بازرسی برای مناطق فوق، ذکر شده است. جدول(2-4) مکان سوراخهای دستر(ACCESS HOLES)، فاصله از قسمت سطح فوروارد یا آفت (AFT FACE) و تعداد سوراخها در هر مکان را ذکر کرده است.

جدول (1-4)
MA 9001
ملاک بازرسی
منطقه دستیابی ACCESS AREA
از نظر موارد ذیل مورد بازرسی قرار گیرد.
پره های کمپرسور

آسیب ناشی از شیئی خارجی- کوروژن- تجمع کثافت- اروژن نوک- نازک شدن لبه انتهایی(TRAILING EDGE)- اروژن ریشه پره استاتور- لقی( کلیرنس) سری( نوک پره) TIP CLEARANCE
احتراق( لایز و ترانزیش پیس)
تجمع دوره داغی ها(HOT SPORT) ترک خوردگی- تورم(BULDING) سایش(WEAR) نبودن قسمتی از فلز(MISSION METAL)
نوزل های توربین
آسیب ناشی از شئیی خارجی- کوروژن – بلوکی شدن سوراخهای خنک کننده- ترکها- خم شدگی لبه انتهایی – اروژن – سوختگی (BURNING)
باکت های توربین
آسیب ناشی از مواد خارجی – کوروژن – تاو لها(BLISTERS) اروژن- ترک ها – کلیرنس سری ( نوک پره) فقدان قسمتی از فلز
موقعیت مکانی سوراخهای دسترسی جهت بازری
شناسائی
موقعیت مکانی
تعداد سوراخها
استاتور کمپرسور ، مرحله دوم
از فلنج آفت، پوسته فوروارد کمپرسور
1
استاتور کمپرسور ، مرحله سوم
از فلنج آفت، پوسته فوروارد کمپرسور
1
استاتور کمپرسور ، مرحله ششم
از فلنج آفت، پوسته فوروارد کمپرسو
1
استاتور کمپرسور ، مرحله هفتم
از فلنج آفت، پوسته فوروارد کمپرسو
1
استاتور کمپرسور ، مرحله هشتم
از فلنج آفت، پوسته فوروارد کمپرسو
1
استاتور کمپرسور ، مرحله یازدهم
از فلنج آفت، پوسته تخلیه کمپرسو
2
استاتور کمپرسور ، مرحله شانزدهم
از فلنج آفت، پوسته تخلیه کمپرسو
2
آفت پوسته تخلیه کمپرسور
از فلنج آفت، پوسته تخلیه کمپرسو
1
لبه انتهایی نوزل مرحله اول و لبه جلوی(LEDING EDGE) باکت مرحله اول
از فلنج فوروارد توربین
8
لبه جلویی نوز ل مرحله دوم و لبه نتهایی باکت مرحله اول
از فلنج فوروارد توربین
5
ادی کارنت مرحله اول
از فلنج فوروارد توربین
1
لبه انتهای نوزل مرحله دوم و لبه جلوئی مرحله دوم
از فلنج آفت توربین
5
لبه جلویی مرحله سوم و لبه انتهای باکت مرحله دوم
از فلنج آفت توربین
از فلنج فوروارد توربین

ادی کارنت مرحله دوم
از فلنج فوروارد توربین

اندازه کلیرنس مرحله دوم توبین
از فلنج فوروارد توربین

لب انتهایی نوزل مرحله سوم و لبه جلوی باکت مرحله سوم
از فلنج آفت توربین

پروبهای (PROBES ) نوزل مرحله اول( چک وضعیت)
از فلنج آفت توربین

اندازه گیر کلیرنس مرحله اول توربین
CLEARANCEOMETER
از فلنج آفت توربین

اندازه گیر کلیرنس مرحله سوم کمپرسور
از فلنج آفت توربین

اندازه گیر کلیرنس مرحله اول توربین
از فلنج فوروارد از پوسته فوروارد کمپرسور

اندازه گیر کلیرنس مرحله ششم کمپرسور
از فلنج فوروارد از پوسته فوروارد کمپرسور

اندازه گیر کلیرنس مرحله سیزدهم کمپرسور
آفت از فلنج فوروارد پوسته تخلیه کمپرسور

اندازه گیر کلیرنس مرحله شانزدهم کمپرسور
آفت از فلنج فوروارد پوسته تخلیه کمپرسور

تجهیزات مورد نیاز
یک بورسکوپ خم نشو(RIGID) با سیستم عدسی های خوب و با دوام بعلاوه یک سری رشته انعطاف پذیر(FLEXIBLE FIBER BUNODLE ) جهت عرضه نور در نوک بروسکوپ از طریق یک پروژه کتور نوری خارجی تجهیزات اصلی لازم برای بازرسی چشمی توربین و کمپرسور می باشد. سیستم احتراق مشتمل بر ترانزیشین پیسها را فقط با استفاه از یک بورسکوپ فیبر نوری انعطاف پذیر(FELXIBLE FIBEROPTIC) می توان بازرسی کرد. شکلهای(2-4) و (3-4) را ببینید یک تکنسین خوب با استاده از این تجهیزات می تواند مشاهدات چشمی را انجام داده و جزئیانت مشاهده شده را ثبت کند. تجهیزات کمکی اضافی که جهت تکمیل تجهیزات اصلی مناسب می باشد شامل یک نشیمنگاه نگهندارنده(SUPPORT MOUNR ) یا فیکسچر نگهدارنده(SUPPORT FIXTURE ) ضمنائم دوربین عکاسی، دوربین عکاسی، و یک دوربین تلویزیونی با توانائی ضبط و نمایش دوباره می باشد شکلهای (4-4) و (5-4) را ببینید.
برنامه ریزی بازرسی با بورسکوپ
برنامه طرح ریزی شده بازرسی بورسکوپ این تمثر را دارد که یک واحد توربین فقط وقتیکه ضروری است تا قطعات تعویس یا تعمیر شوند باز شوند باید دانست که فواصل بازرسی برمبنای متوسط روشهای کاری و احد می باشد تنظیم این فواصل را براساس تجربه و طریقه کار واحد می باشد تنظیم این فواصل را براساس تجربه و طریقه کار واحد مربوطه و سوخت های بکار رفته میتو ان انجام داد برنامه بازرسی با بورسکوپ باید شامل موارد زیر باشد:
1) بازرسی مرجع (BASELENE ) و ثبت کردن وضعیت ها با هم بصورت نوشته شده و هم با عکس در زمان استارت
2) بازرسی تناوبی و ثبت نتایج توسط تکنسین

روش بازرسی
1) آماده سازی توربین گاز برای بازرسی با بورسکوپ
(a توربین گاز باید متوقف شده و درجات حرارت ویل اسپیس قبل از دخول بورسکوپ بیشتر از نباشد.
NOTE
" قرار گرفتن بورسکوپ در معرض درجات حرارتی بالاتر ممکن است به سبب صدمه دائمی رشته فیبر شیشه ای(GLASS FIBER BUNDING) داخل می شود."
(b- جهت اطلاع از جای سوراخها دسترسی برای بازرسی بورسکوپ جدول(2-4) را ببینید. در صورتی که قرار باشد یک بازرسی نرمال، بوروسکوپ انجام شود فقط درپوش های سوراخهای دسترسی را که روی پوسته توربین بوده و علامت(B.S ) دارند درآورید.
NOTE
"تمم سوراخهای پوسته در MS-9001 به استثنای( لبه جلویی باکت های مرحله سوم) یک در پوس داخلی در زیر درپوش زروه شده در پوسته دارند. جهت حصول دسترسی هر دو درپوش باید برداشته شوند. اطمینان حاصل کنید که درپوش های داخلی(INNER PLUGS ) پس از انجام کار بازرسی بطور صحیح در جای خود قرار گیرند.
(C در موقع بازرسی پره های کمپرسور و باکت های توربین لازم است که روتور بطور جزء بجزء(INCREMENTALLY ) چرخانده شود تا هر باکت به حوزه دید بورسکوپ درآید. بورسکوپ را در موقع چرخاندن روتور کمی بیرون بکشید، تا از واردشدن صدمه به تجهیزات جلوگیری شود.
" در طی بازرسی بورسکوپ تغذیه روغن روغنکاری به یاتاقانهای روتور باید برقرار باشد."
(d یک ماخذ صفر(ZERO DATUM ) توسط علامت زدن روی کوپلینگ باد برای روتور باید تعیین شود این کار مرجع لازم برای تعیین یک دور چرخش روتور یا موقعیت های زاویه ای بینابین را فراهم خواهد کرد.
(e در حالیکه سوراخهای بازرسی باز باشند بورسکوپ را می توان داخل کرده سوئیچ منبع نور را برای"NO " قرارداده و شدت نور را تنظیم کرد. توصیه می شود که بازرسی از کمپرسور شروع شده و با هر مرحله توربین ادامه می یابد.
(f روش بازرسی باید شامل بازرسی چشمی همه قطعات قابل دیدن( استاتور های کمپرسور و نوزلهای توربین) و هر باکت / پره در هر قسمت قابل دیدن از ریشه نوک شامل پلانفورم ها و سیلهای نوک باشد، جهت اطلاع از ملرک بازرسی جدول(1-4) را ببینید.
NOTE
" بمنظور تعیین جهت فیزیکی، لنزهای شیئی(OBJEETIVE LENS ) در نوک بورسکوپ نسبت به متصل کننده نور در زیر چشمی(EYEPIECE ) جابجا شده است."
(g پس از کامل شدن بازرسی اطمینان حاصل کنید که همه در پوش های سیل کننده در سوراخ های دسترسی بورسکوپ قرار گرفته ومحکم شده اند.
(h در صورتی که قعطعات داخلی توریسن بطور غیر عادی کشف باشند( کثافات بلعیده شده یا بخارات روغن) توربین باید قبل از اقدام به بازرسی بورسکوپ تمیز شود. بخش 2 عملیات استاندارد تمیز کمپرسور توربین گاز در این دستورالعمل تعمیراتی را ببینید.

بخش 5 پنج
(TAB 5 )
بازرسی احتراق
" قبل از اقدام به بازرسی احتراق اطمینان حاصل کنید که برق توربین گاز قطع و تگ زده شده باشد سیستم غیر فعال شده باشد سیستم سوخت مانع پرژ شده و غیر فعال شده و( یا) تغذیه گاز قطع شده باشد بخش 2 عملیات استاندارد در این دستورالعمل تعمیراتی را ببینید.و
دمونتاژ(DISASSEMBLY )
عمل (1) (OPERATION1 ) خطوط( لوله های) سوخت مایع را جدا کنید.
1) هر خط سوخت را تعیین هویت کرده و تگ بزنید. بطوریکه بعداً به همان محفظه احتراق COMBUSTOR که قبلاً از آن جدا شده بود دوباره مونتاژ شود.
2( خطوط سوخت را از چک والوهای سوخت و از فیتینگ های تغذیه سوخت باز کنید. فیتینگ ها را با یک آچار پشتیبان نگهدارید از چرخش فیتینگ در روی تیوپ جلوگیری شود. شکل های(CI-2 ) و (CI-3 ) را ببینید.

" از آچار لوله گیر یا آچار گلوئی(CRESCENT WRENCH ) استفاده نکنید زیرا منجر به آسیب فیتینگ خواهد داشت."
(a همیشه از آچار تخت و یا آچار رینگی مخصوص تیوبها(TUBING BOX WRENC H ) استفاده کنید.
(b دهانه انتهایی باز خطوط سوخت را در پوش بگذارید تا از ورود کثافات، حشرات یا دیگر مواد آلوده کننده جلوگیری شود.
" از درپوش ها یا کهنه هایی که امکان ورود اتفاقی آنها به داخل تیوب ها وجود داشته باشد استفاده نکنید."
(c در صورت کاربرد خطوط پروژه سوخت مایع و تزریق آب اجباراً باید برداشته شود همان راهنمایی های کلی فوق را تعقیب کنید.
(d وقتی که خطوط پرژ مایع به خطوط هوای اتمایزینگ با گیره بسته شده باشد بهتر است که به گیره ها دست نزده و هر دو خط را با هم درآوریم( باز کنیم)
عمل 2) خطوط های هوایی اتمایزینگ را باز کنید.
1) هر تکه تیوب را قبل از درآوردن شناسایی کرد تگ زده و بدون صدمه زدن نسبت به شماره محفظه احتراق به آن علامت تطبیقی(MATCHMARK ) بزنید.
2) فلنج واقع در مجموعه نوزل سوخت را باز کنید. شکل(CI-4 ) را ببینید.

" مانیفولدهوای اتمایزینگ را ساپورت کنید بطوری که وقتی نوزل های سوخت جدا می شوند، وزن مانیفولد روی آخرین نوزل سوختی که باز می شود نیفتد."
3( فلنج واقع در رینگ هوای اتمایزینگ را باز کرده( جدا کرده) و لوله کشی را باز کنید. شکل(CI-4 ) را ببینید.
4) همه سطوح فلنج ها را تمیز کرده و تمام دهنه های لوله ها را بپوشانید همه مهرها و بولت ها را تمیز کرده و واشرهای کهنه را دور بیندازید. بولت ها و مهره ها را چیده و جهت مونتاژ مجدد تعیین هویت کنید.
" از درپوش با سایز نامناسب یا از کهنه جهت پوشاندن دهنه های لوله ها استفاده نکنید. زیرا ممکن است بطور اتفاقی بداخل لوله کشی رانده شود."
عمل 3) خطوط سوخت گاز را باز کنید( در صورت کاربرد)
1) هر تکه را قبل از درآوردن شناسائی کرده، تگ زده وبدون صدمه زدن نسبت به شماره محفظه احتراق مربوط به آن علامت تطبیقی بزنید.
2) فلنج های واقع در مجموعه های نوزل های سوخت را باز کنید.
" مانیفولد گاز را ساپورت کنید بطوریکه وقتی نوزلهای سوخت باز می شوند پوزن مانیفولد روی آخرین نوزل سوختی که باز می شود نیفتد."
3) فلنج های واقع در مانیفولد گار را باز کرده و تکه لوله ها را درآورید. شکل (CI-5) را ببینید.
4) تمام سطوح فلنج ها را تمیز کرده و تمام دهنه های لوله را بپوشانید. بولت ها و مهره ها را چیده و جهت مونتاژ مجدد تعیین هویت کنید.
عمل 4) چک والوهای سوخت مایع را درآورید.
" ر واحدهای با سوخت دو گانه چک والوهای خط پرژ را نیز در آورید."
1) هر چک والو را جهت نصب مجدد نسبت به نوزل سوختی که از آن برداشته شده تعیین هویت کرده و تگ بزنید.
2) چک والوها را توسط قراردادن یک آچار روی سطح شش گوش در نزدیک ترین محل نسبت به نوزل سوخت، درآورید فیتینگ نوزل سوخت را در موقع آوردن چک والوها، بطور محکم نگهدرید تا ازچرخش تویب سوخت جلوگیری شود. شکل(CI-6 ) را ببینید.
3) سرهای بازهم چک والوها و هم نوزل های سوخخت را با درپوش ببندید تا از دخول مواد خارجی جلوگیری شود.
" از در پوش های با سایز نامناسب یا کهنه جهت پوشاندنن دهنه های لوله ها استفاده نکنید زیرا ممکن است تصادفاً بداخل لوله کشی رانده شوند."
عمل 5) نوزل های سوخت را درآورید.
1) بولت ها را بازکرده و مجموعه های نوز لهای سوخت را از درپوش های محفظه های احتراق واشرهای کهنه را دور بریزید. شکل(CI-7) را ببنید.
2)نوز لها را تعیین هویت کرده و تگ بزنید طوری که آنها را بتوان روی همان درپوش های احتراق که قبلاً بسته بودند جای داد.
3) مواد آنتی سیز کهنه( قدیمی) را از بولتها تمیز کرده و تمام سطوح آکا شده فلنج ها را تمیز کنید بولت ها را چیده و جهت مونتاژ مجدد تعیین هویت کننید.
4) در موقع کارکردن با نوزلهای سوخت، دقت کنید که صدمه نبینند. مجموعه را روی چوب یا مقوای ضخیم قرار داده و در کیسه های پلاستیکی بپیچید تا به کثافات آلوده نشوند.
عمل 6) دتکتورهای شعله و جرقه زنها را درآورید.
1)منبع برق وصل شده به جرقه زنها و دتکتور های شعله را جدا کنید این کار هرگز احتمال برق دار شدن دتکتورهای شعله یا جرقه زنها را منتفی خواهد کرد.
2) تورهای محافظ واقع در روی دتکتور های شعله را بردارید.
3) سیم کشی به دتکتور شعله را قطع کنید.
4) بولت های یقه(COLLAR) دور استم(STEM) دتکتور شعله را که از وردی هوا کوپه توربین به محفظه محاط بر دتکتور شعله ممانعت می کند باز کنید.
5) بولت های فلج دتکتور شعله را باز کنید و پروب را از محفظه درآورید. شکل(CI-9) را ببینید.
6) سیم های جرقه زدن در جرقه زنها را قطع کرده و از انتهای سیم ها محافظت لازم بعمل آورید.
7) بولت ها ئی که مجموعه جرقه زن را روی پایه روی لفاف(WARPPER PAD ) بسته است، باز کنید. شکل(CI-8) را ببینید.
8) جرقه زنها را بیرون بکشید.
" جهت جلوگیری از شکستن قطعات سرامیکی(CERAMIC) داخلی جرقه زنها آنها را بدقت جابجا کنید."
1) مواد آنتی سیز کهنه را از روی تمام بولتها زدوده، آنها را جهت مونتاژ مجدد تعیین هویت کرده و در کیسه بریزید.
2) درپوش های محفظه احتراق را از طریق چرخاندن درپوش به ددور لولای آن باز کنید. با این کا ربدون نیاز به دراوردن درپوش به غلاف جریانی( فلواسلیو) و لاینر احتراق می توان دسترسی پیدا کرد. شکل
( CI-10) را ببینید.
" اگر به هر دلیلی درپوش های لولادار را بخواهیم از پوسته احتراق درآوریم ازآی بولته، طنابها، وایرها، و پولیها می بایست استفاده کنیم. از استراکچر محاط کننده کوپه توربین بعنوان نقاط بستن کابلها، طنابها و غیره استفاده کنید بجای سعی برای بیرون کشیدن پین لولا (HINGE-PIN) بهتر است که دو عدد بولت نگهدارنده درپوش به صفحه لولا را در آورید. بخاطر زاویه مایل محفظه های احتراق(COMBUSTORS |) در موقع آزادکردن این بولت ها اطمینان حاصل کنید که درپوش خوردن(SWING) کابلهای آی بولت در صورت امکان باید از امتداد مرکز ثقل درپوش گذشته باشد. شکل( CI-10 ) را ببینید.
3) واشرهای حلقوی(RING GASKET ) درپوش را درآورده و دور بیاندازید از این واشرها استفاده مجدد نکنید.
4) سطوح درگیر( تمامی) فلنج ها را تمیز کنید.
عمل 8) نگهدارنده های لوله انتقال شعله لاینرهای احتراق، لوله های انتقال شعله، و فلواسلیو ها را در آورید.
1) لاینرهای احتراق را توسط کشیدن و دورکردن تمام گیره های نگهدارنده( RETAINER CLAMP) نسبت به یقه های لوله های انتقال عله( دو گیره در هر لوله انتقال شعله) درآورید. همه گیره های نگهدارنده را تگ زده و مطابق با موقعیت مربوطه ، تعیین هویت کنید.
2) جهت درآوردن یک لاینر احتراق هر دو لوله انتقال شعله را بداخل محفظه های مجاور فشار دهید تا وقتی که آنها از لاینر احتراق آزاد شوند.
3) لاینر را بطور مستقیم بیرون بکشید. لاینرها را روی تکه ای تخته چندلائی طوری که انتهای آفت آنها پائین باشد قرار دهید تا از صدمه وارده به آنها جلوگیری شود و از کثافات بدور باشند.
در موقع درآوردن لاینرها دقت کنید که برگه های سیل فنری آفت به استوپ های لاینر(LINER STOPS ) واقع در فلواسلیوها، گیرنکند.
4) هر لاینر را مطابق با موقعیت مکانی محفظه مربوطه تعیین هویت کنید.
" به بخش 2( عملیات استاندارد)جهت علامت زدن روی آلیاژهای با مبنای نیکل مراجعه کنید."
5) هر دو لوله انتقال شعله را درآورده و هر سر را منتاظر با مکان محفظه احتراق مربوط به تعیین هویت کرده و تگ بزنید.
6) مابقی لاینرهای احتراق و لوله های انتقال شعله را به همین نحو درآورده و هریک را تعیین هویت کرده و تگ بزنید.
7) چهار بولت فلنج استقرار فلواسلیو را درآورده فلواسلیو را بدقت بطور مستقیم بیرون کشیده آنرا در حالیکه انتهای فورواردش بالا باشد روی تکه ای تخته چندلائی قرار دهید تا از وارد شدن صدمه به آن جلوگیری شود. شکل(CI-12 ) را ببینید.
قبل از درآوردن دو بولت آخری انتهای آفت فلواسلیو را ساپورت کنید تا از افتادن عیرمنتظره آن ممانعت شود.
8) فلواسلیو را مطابق با موقعیت مکانی محفظه مربوطه، تعیین هویت کنید.
عمل 9) ترانزیشین پیس را درآورید.
1) بولت ها، ضخامت قفل کننده و مجموعه های نگهدارنده( RETINER ) سیل جانبی (SIDE SEAL ) را از بین ترانزیشین پیس های(14،1) و (13،14) درآورید. سیل های جانبی را بطور شعاعی بیرون بکشید. سیلها و مجموعه های نگهدارنده را مطابق با موقعیت مکانی ترانزیشین پیس، تعیین هویت کنید. شکل(CI-13 ) را ببینید.
2) ترانزیشن پیس شماره 14 را ساپورت کرده و دو بولت محل استقرار براکت آفت و ضخامت قفل کننده ترانزیشین پیس را به رینگ نگهدارنده نوزل مرحله اول محکم می کند، درآورید. شکل(CI-14 ) را ببینید.
3) فوروارد ترانزیشین پیس شماره 14 را بلغزانید(SLIDE ) تا سیل ها رااز نوزل مرحله اول و گوشک ها(LUGS ) را از محل استقرار فوروارد از درگیری خارج کنید. ترانزیشین پیس رااز داخل دهنه لفاف درآورید. شکل(CI-15 ) را ببینید.
4) ترانزیشین پیس و براکت ها را از نظر موقعیت مکانی تعیین هویت رده تگ بزنید.
" جهت پروسه صحیح علامت زدن به بخش 2( عملیات استاندارد) مراجعه کنید."
5)مابقی ترانزیشین پیس ها را با استفاده از مراحل 1 تا 4 فوق درآورید.
" بولتها و صفحات قفلی درآورده شده در طی دمونتاژ را دور بریزید. از این صفحات استفاده مجدد نکنید."
6)ترانزیشین پیس ها را در حالیکه انتهای گرد آنها به سمت پائین باشد در روی زمین قرار دهید تا از آسیب احتمالی به سیلهای شناور (FLOATING SEALS ) جلوگیری شود.
روشهای بازرسی
عمل 10) چک والوهای گازوئیل را از نظر فشار تست کنید.
" تست کردن چک والوهای گازوئیل با فشار نیاز به استفاده از گازوئیل یا هوای با فشار زیاد دارد. لوله های لاستیکی(HOSES ) فیتینگ ها و تجهیزات متعلقه که مناسب برای فشار زیاد باشند بکار برده از تجهیزات معیول استفاده نکنید زیرا خرابی آنها می تواند باعث آسیب بشود. پیش بینی های ایمنی مربوطه در مورد کارکردن با گازهای فشار زیاد را ملاحظه کنید.
1) فشاری ا ز گازوئیل برابر هزار(PSI ) در خلاف جهت جریان در مورد هر یک والوها اعمال کنند تا از عدم نشتی در خلاف جهت جریان(BACK FLOW) اطمینان حاصل می شود. یا از هوای فشرده با فشار هشتاد(80) تا صد(100) PSI در حالیکه والو در زیر آب فرو برده شده باشد استفاده نکنید. به شکل(CI-16 ) مراجعه کنید.
2) هریک والو معیوب را تعویض کرده و یا به شرح زیر تعمیر کنید:
(a دمونتاژ والو:
(a.1 والو را بطور عمودی در یک گیریه یا فیسکچر نگهدارنده مناسب با درگیره قراردادن قسمت شش گوش بدنه(4 ) ( طرف خروجی) مستقر کرده و دقت کنیدکه به اتصالات رزوه ای صدمه بزنید.
(a.2 با یک آچار از نوع رینگی با سایز مناسب که در روی قسمت شش گوش درپوش(1) ( طرف ورودی) بکار رود درپوش را در خلاف جهت عقربه ساعت بچرخانید. پس از شل کردن اولیه درپوش(cap) باید به سادگی با فشار انگشت چرخانده شده و بتوان آنرا درآورده.
(a.3 به دقت درپوش را با دست چرخانده و باز کنید. درپوش(1) را بردارید.
(a.4 بخش بدنه را از گیره درآورید. حال اجزاء داخلی را با ضربه زدن بدنه نسبت به دست یا سطح نرم دیگری یا توسط واردکردن یک میله کوچک بداخل انتهای خروجی و فشار دادن آرام روی قسمت حائل والوفشنگی( CARTRI VALVE ) می توان دید.
a.5 ) فیلتر (2 ) را از نظر آسیب دیدگی چک کنید. ارینگ های(5)و (6) را از نظر قطع شدگی و ترک چک کنید.
(a.6 اگر به والو فشنگی(3 ) مشکوک هستید توسط کاربرد هوای فشرده به انتهای خروجی و مشاهد حبابها در ورودی در زیر آی یا با یک محلول آب صابون آنرا از نظر کیپ بودن در برابر نشتی چک کنید در صورت وجود نشتی کل مجموعه والو را تعویض کنید.
(b روش تمیز کردن:
(b.1 فیلتر (2) را می توان در هر حلال تجاری با کیفیت مناسب تمیز کرد. با وزیدن باد از طرف عقب بطور ملایم آنراخشک کنید.
(b.2 والوفشنگی(2 ) را نمی توان دمونتاژ کرد ولی می توان با تکان دادن شدید آن در حلال در حالی که بطور دستی پوپت(poppet ) را باز نگهداشته ایم تمیز کرد. در صورتی که عملکرد کارتریج زیر سئوال باشد مراحل 1 تا6 مذکور در فوق را تعقیب کنید.
(b.3 قبل ز مونتاژ مجدد اجازه دهید که اجزاء والو بخوبی خشک شوند کانکتورهای رزوه دار بدنه ودرپوش را با برس از کثافت زدوده و تمام راهگاههای داخلی را یاد بگیرید.
(c مونتاژ:
(c. اورینگ ها را با گریس سیلیکونی یا روانساز مناسب دیگری روغنکاری کنید. اورینگ های (5 ) را در ته سوراخ بدنه و شیار اورینگ والو کارتریجی نصب کنید.
(c. اورینگ (6 ) را در شیار درپوش انتهایی(1) نصب کنید.
(c. والو کارتریجی(3 ) را در داخل بدنه(4) قرار دهید و با انگشت بداخل فشاردهید تا به نه برسد.
(c. فیلتر(2 ) را توسط انگشتان با فشاردر جای خود قرار دهید فیلتر را وارونه (BACKWARD) قرار ندهید. پارچه چین در فیلتر با ورودی رخ به رخ می باشد.
C.) مقدار کمی روانساز به رزوه های درپوش (1) بزنید.
(C. بدقت رزوه درپوش را به رزوه بدنه تمامس داده و با انشگتان ببندید.
(C درپوش (1) را با آچار رینگی با سایز مناسب محکم کنید.
(C. خروجی را به خط هوا( با فیتینگ های مناسب) متصل کرده و فشار هوا را در جهت چک اعمال کنید. توسط فروبردن والو در آبب از نظر نشتی آنرا چک کنید. اگرنشتی دیده شد اورینگ های (6),(5) بطور صحیح در جای نشسته نشده اند یاصدمه دیده اند، چک والوها را دمونتاژ کرده و مراحل فوق را تکرار کنید و اورینگ ها را بدقت چک کنید مجموعه چک والو را دوباره تست کنید. با نصب صحیح اجزاء مناسب والو درطول کارکرد سخت و طولانی، در برابر نشتی کیپ خواهد بود .

عمل 11) بازرسی نازل سوخت
" هر دمونتاژ ، تمیز کردن، بازرسی، مونتاژمجدد، تست کردن و نصب مجدد نوزل سوخت در واحد حتماً باید در مطباقت با روش ذیل اجرا شود."
کلیات
این روش، ابزارها، فیکسچرها، دمونتاژ ، بازرسی، مونتاژ مجدد و شرایط تست نوزلهای سوخت دوباره مونتاژ شده در قبل از بازگشت به حالت کاری را شرح می دهد. در صورتیکه دارنده واحد توانائی اجرای این تستها را نداشته باشد، نوزل ها می بایست به محل با امکانات خوب جهت بازرسی، مونتاژ مجدد، و تست کردن، فرستاده شود. تست فشار نوزل سوخت را قبل از دمونتاژ اجرا کنید. وشرها را از نظر نشت گازوئیل وتیوب گازوئیل را از نظر ترک چک کنید وجد حبالبها در لوله هوای اتمایزینگ یا فصل مشترک یقه تیوب گازوئیل دلالت برداشته معیوب و( یا) تیوب ترک خورده گازوئیل می کند. فشار پیش از دمونتاژ توصیه می شود زیر بازرسی چشمی نمی تواند عیوب در این اجزاء را آشکار کند.
روش تست فشار (PRESSURE TEST)
1) مجموعه نوزل سوخت را طبق شکل(CI-17 ) در فیکسچر تست قرار دهید.
" قط از خطوطی استفاده کنید که جهت تحمل 3000PSIG تحت تست فشار واقعشده فیتینگ ها، والوها، و گیج هائی بکار برید که برای کار با گازهای فشار زیاد مورد تائید باشند. احتیاطات ایمنی در مورد کارکردن با گارهای فشار زیاد را مورد توجه قرار دهید."
2) تنه نوزل سوخت را جهت تست لیک( نشتی) تحت فشاری برابر 300PSIG قرار دهید
3) شات آف والو( SHOUT OFF VALVE ) وابسته و مجموعه نوزل را در یک مخزن آب غوطه ور کنید.
4) نوزل را از نظر نشتی در مناطقی که در شکل(CI-17 ) نشان داده شده چک کنید.
5) یافته ها را در فرم بازرسی ISE/GT-FF- 9028 ثبت کنید.
دمونتاز نوزل سوخت( پس از تست فشاری)
1) سره گردابی(SWIRL TIP) بیرونی و هر تنه نوز ل سوخت را تعییین هوبت کردن تگ و( یا ) علامت بزنید تا از مخلوط شدن قطعات م
شابه در موقع مونتاژ مجدد جلوگیری شود. شکل (CI-18)
" درآوردن قطعات از تنه نوزل سوخت باید به دقت خیلی زیاد انجام شود بریدگی های کوچک(NICKS ) کوچک خراش ها یا دیگر صدمات وارده به سطوح جریانی وارینس ها می تواند الگوی جریانی(FLOW PATTERN ) نوزل را تغییر داده و منجر به وضعیت نامطلوب احتراق شود. قطعات باید در ظروف(CONTAINERS ) تمیز قرار داده شده و نباید روی منیرهای کار فولادی یا سطوحی که ممکن است به آنها صدمه بزند قرارگیرد. سبدهای دسته دار سیمی(WIRE BASKETS ) ظروف قابل قبول می باشند. شکل(CI-19) را ببینید.
2) با استفاده از یک آچار تخت شش گوش و(یا) آچار شش گوش پاکلاغی (CROW FOOT HEX TOOL ) سره گردابی بیرونی و صفحه قفلی را از تنه نوزل سوخت باز کنید صفحه قبلی را دور بیاندازید. شکل(CI-20 ) را ببینید.
3) بااستفاده از یک آچا رپاکلاغی یا آچار بوکس مناسب سره خارجی(OUTER TIP) را از بدنه نوزل سوخت درآورید.
4) با دقت رینگ هوای اتمایزینگ را به سمت بالا بیرون بکشید.
5) با استفاده از آچار بوکس تدارک دیده شده ویژه مجموعه قطعه عبوری(TRANSITION PIECE) را از بدنه نوزل سوخت درآورید. مجموعه قطعه عبوری را نسبت به بدنه نوزل مربوط، تعیین هویت کنید.
شکل (CI-21) را ببینید.
6) واشری را که بین بدنه نوزل و مجموعه قطعه عبوری را سیل می کند درآورده و دور بیاندازیدو در موقع درآوردن واشر دقت کنیدکه به سطح سیل کننده واشر شیار یا خش وارد نشود.
7) هر مورد غیرعادی یا معیوب یافته شده در طی دمونتاژ را در فرم ISE/GT-FF- 9028 ثبت کنید.

" در صورت عودت مجموعه های قطعه عبوری به شرکت (G.E ) جهت تمیز کردن، بازرسی، اصلاح و کالبیراسیون، اطمینان حاصل کنید که هر مجموعه بطور جداگانه در ماتریال مناسبی بسته بندی شده باشد. تا ازواردشدن صدمه در طی بارگیری ممانعت شود و شماره توربین و محل واحد مربوطه از نظر شناسایی ورودی هر بسته بندی نوشته شده باشد( فرمهای ISE/GT-FF- 9028 را بکار برید)
8) نگهدارنده (RETAINER) را با استفادها از یک آچار شش گوش راست( STAAIGT HEX WRENCH) مناسب از قطعه عبوری در آورید سطوح انتهایی شده داخلی(INNER TIP) بمنظور آزادکردن پیلوت(PILOT)" تقه " نزنید. شکل (CI-18) را ببینید.
9) با استفاده از یک میله چوبی(WOODEN DOWE ) به قطر 0/250 و یک کوبه سبک وزن، به نرمی با تقه زدن به پیلوت را از نشت سره داخلی درآورید و در حس عمل فوق برای جلوگیری از آسیب دیدن شیارهای گردابی(SWIRL SLOTE ) پیلوت یا اورینس سره داخلی احتیاط لازم را بعمل آورید. شکل(CI-18 ) را ببینید.
10) هرگونه مورد غیرعادی یا عیوب یافته شده در طی دمونتاژ قطعه عبوری رادر فرم ثبت کنید.
(ISE/GT-FF- 9028)

بازرسی و تمیز کردن نوزل سوخت(پس از دمونتاژ)
"مدت زمان لازم جهت تمیزکردن کافی نوزل های سوخت تا حد زیادی به سوخت بکار رفته مدت زمان کارکردن توربین و نوع ماده تمیزکننده که بکار رفته بستگی خواهد داشت. روش ذیل جهت تمیزکردن اجزاء نوزل سوخت توصیه می شود.
1) قبل از تمیز کردن قطعات را ازنظر تجمع زیاد کربن( دوده) و از نظر انسداد شیارها یا ارینفنس ها بازرسی کنید. در صورتی که گازوئیل به داخل راهگاههای( مجاری) هوای اتمایزینگ نشت کرده باشد لازم است که رسوبات گازوئیل و کربن را از بدنه برطرف کنیم چنینکاری می بایست قبل از کار بعدی توربین انجام شود. یافته ها را در فرم
ISE/GT-FF- 9028)) ثبت کنید.
2) تکه های بزرگ کربن(دوده) سطحی را که بتوان با انگشت کند یا سابید، می توان برطرف کرد این کار زمان مورد نیاز برای ماندن قطعه، در مخزن تمیز کردن را کوتاه می کند.
" ازکاردک های فلزی METALLIC SCRAPERS ) چاقوهای قلمی یا با برسهای سیمی جهت زدودن کربن از مجاری تنظیم کننده جریان سوخت((FULE METRING PASSAGS استفاده نکنید.
3) وسیله شاخص تمیز کردن و آبکشی در شکل(CI-22 ) نشان داده شده است. قطعات را در محلولی تمیز مشابه آنچه در جدول(CI-1 ) پیشنهاد شده، فرو برده و اجازه دهید تا در درجه حرارتی که توسط سازنده حلال جهت محلول توصیه شده تا زمانی که تمیز نشوند خیس بخورند. دستورالعمل های تولیدکننده محلول را از نظر کاربرد درجه حرارت لازمه و احتیاط های ایمنی که باید بعمل آید اجرا کنید. همچنین ازتجهیزات تمیزکردن با روش اولتراسونیک برای تمیزکردن اجزاء نوزل سوخت می توان استفاده رد. با تولید کننده تجهیزات فوق جهت توصیه های لازم مشورت کنید دستورالعمل های سازنده را ازنظر نوع محلول تمیزکردن، درجه حرارت لازم و احتیاط های ایمنی اجرا کنید.
" محلولهای تمیز کننده به شدت سوزاننده هستند. از لباس محافط، دستکش ها و ماسک صورت(FACE SHIEL ) استفاده کنید تا از تماس پوست با چشم ها با محلول جلوگیری شود در صورتی که محلول با پوست، چشم، تماس حاصل کند با آب تمیز بخوبی شستشو داده و فوراً به پزشک مراجعه کنید."
*) وقتی رسوبات بسیار چسبنده وجود داشته باشد خیس خورن قبلی به میزان نیم ساعت در(TURCO SUPER CARB ) یا معادل آن توصیه می شود.
4) قطعات را از محلول تمیز کننده درآورده و با آب و بخار اسپری کنید تا از تکه های شل شده کربن پاک شوند.
5) قطعات را آبکشی کرده و با گازوئیل تمیز یا روغن ماشین سبک آغشته کنید.

جدول(CI-1) –
مواد تمیزکننده توصیه شده
LIX DIESEL KLEAN, HEAVY
LIX CORPRATION
716 EAST 95 TH STREET
KANSAS CITY MISSURI
*TURCO 4008
TURCO PRODUCTS INC
6135 SOUTH CENTRAL AVWNUE LOS ANGELES, CALIFORNIA
BENDIX METAL CLENE
BENDIX PRODUNTS
SOUTH BEND INDIANA
OACKITE SOLUTION
OAKITE PRODUCTS TNC
50 VALLEY ROAD
BERKELELY HEIGHTS NEW JERSY
6)کلیه قطعات رابطه چشمی بازرسیکرده و توجه داشته باشید که سطوح تماسی قطعات نوزل سوخت تا حد پرداخت ظریف( FINE FINISH ) ماشینکاری شده طوری که میزان جریان( فلوی) گازوئیل آب تزریقی، و هوای اتمایزینگ عبوری از مجموعه نوزل، در داخل محدوده های مشخص ده باشد. در موقع بازرسی قطعات دقت کنید که تورفتگی(DENT ) و دندانه(BURR) یا شیار(NICKS) که در موقع مونتاژ مجدد موجب مزاحمت شود یا بر فلو گازوئیل، آب، یا هوا اثر بگذارد وجود نداشته باشد به وضعیت شیارهای گردابی(SWIRL SLOTS ) در پیلوت نوزل سوخت و سطوحی که رینگ نوزل با آنها در تماس است توجه خاصی می بایست مبذول شود اگر در شیارهای گردابی هرگونه علامتی از له شدگی(CRUSHING ) ، سائیدگی(تاول) (GALLING ) یا اروژن وجود داشته، یا اگر سطوحی که با آنها در تماس هستند تحت (FLAT ) و فرم(SMOOTH ) نباشد قطعات را می بایست تعویض کرد.
" سعی نکنید که قطعات آسیب دیده را ماشینکاری مجدد کنیدو این کار می تواند سبب فلوی غیرمنظم سوخت، کاربرد غیر قابل پیش بینی سیستم احتراق ومتعاقباً واردشدن صدمه توربین شود.
7) سره گردابی خارجی گاز(OUTER GAS SWIRL TIP ) را درمناطقی که بطور نرمال در تماس با درپوش / یقه لاینر احتراق هستند از نظر سایش مورد بازرسی قرار دهید. اگر سایش در این منقطه به عمق یا بیشتر باشد با نماینده(G.E ) در مورد تعمیر( بازسازی) قطر سره چرخشی خارجی گاز تماس بگیرید. سره خارجی و سره داخلی را بازرسی کنید تا معین شود که کدام قطعات( در صورت مصداق) توسط اروژن معیوب شده اند. عمق اروژن و ضخامت باقیمانده فنر را با یک کولیس تعدیل شده(MODIFIED CAALIPER ) ( شکل های CI-24, CI-23 ) می توان اندازه گرفت.
" کولیس هائی در دسترس هستند که می توانند برای اندازه گرفتن اروژن بکار روند. یک مدل از آنها:

ODITEST MODEL NO 70
DYER CO , LANCASTER,
PENN .
( یا معادل آن) می باشد که در شکل(CI-31 ) نشان داده شده است. در صورتی که استفاده کننده خودش مایل به انجام تعدیلات باشد درشکلCI-24 تعدیلاتی که در مورد کولیس استاندارد می بایست انجام شود نشان داه شده است. شکلCI-25 یک سره تو و شکل CI-27 یک سره خارجی و رینگ هوای اتمایزینگ که بشدت خورده شده اند را نشان میدهد. شکل CI-28 یک برش (CUT -AWAY) از سره خارجی را نشان می دهد که ضخامت اسمی دیواره(جدار) در نقاط مختلف(224/ اینچ درمنطقه A و 210/0 اینچ در منطقه B ) را نمایش می دهد. شکل CI-29 مثالی از یک سره داخلی و رینگ پیلوت نوزل سوخت که خورده شده اند را نشان می دهد. شکل(CI-30) شامل یک برش نشاندهنده ضخامت اسمی جدار سره داخلی(076/0 اینچ در منطقه A ، 185/0 اینچ در منطقه B ) می باشد. بخاطر ملاحظات ایمنی حداقل ضخامت ماتریال باقیمانده 030/0 اینچ در سره خارجی و 010/0 اینچ در سره داخلی می بایست باشد.
8) اطلاعات ذیل می بایست در یک کپی از فرم ISE/GT-FF- 9028ثبت شود.
(a مینیمم ضخامت باقیمانده( بعلاوه بر کد وضعیت اروژن بعد واقعی را در ستون وضعت اروژن ثبت کنید .)
(b ساعات کاری( ازموقع نصب نوزل های سوخت یا از هنگام بازرسی قبلی)
9) اطلاعات اضافی درخواستی در فرم های ضمیمه FF-6000, ISE/GT-FF – 9028 – ISE/GT را تکمیل کنید.
10) میزان اروژن را توسط رسم کردن نمودارهائی مشابه با شکلهای CI-23 و CI-30 متناظراً برای سره خارجی و سره داخلی می توان تعیین کرد. شیب تندتر در شکل CI-23 بیانگر نوزل سوخت با میزان اروژن زیاد می باشد. بعنوان مثال اگر نوزل سوختی در هزار ساعت بازرسی شده و ضخامت باقیمانده دیواره سره خارجی برابر 090/0 اینچ( نقطه 1) باشد، می توان برآورد کرد که این نوزل را درهمان امکان بدون تعویض نمی توان بیش از 500 ساعت دیگر مورد استفاده قرار دارد بطور مشابه سره خارجی نمایش داده شده توسط نقطه 2 که ماتریال باقیمانده آن د ربازرسی پس از دیواره به پائین تر از مقدار حداقل معین شده برای سره های خارجی برسد مورد استفاده قرار داده بدیهی است که وضعیت نوزل سوخت با تیزترین شیب فاصله بازرسی بعدی را معین خواهد کرد.*2( که فاصله بازرسی بعتی نباید از 500 ساعت یاکلاً 1500 ساعت تجاوز کند. هرچند اگردو نوزل سوخت نشان داده شد در شکل CI-28 جابجا شوند آنگاه با توجه به نقاط a 1 و a 2 برای هر و نوزل امکانپذیر خواهد بود که قبل از آنکه به حداقل ضخامت دیواره به مقدار برسند هزار ساعت دیگر کار کنند. همچنین با رسم نموداری مشابه( شکل CI-30 ) برای سره داخلی، عمر باقیمانده این قطعه را قبل از آنکه به حداقل ضخامت برابر برسد، می توان برآورد کرد. توجه شود که نقاط انتخاب شده در شکلهای CI-28 و CI-30 کاملاً اختیاری بوده و بطور مشابه در هر دو حالت با تعویض نوزل ها عمر باقیمانده ایی برابر 1000 ساعت کری حاصل می شود.
مونتاژ مجدد
1) قطعات نو اغلب با یک روکش پلاستیکی حفاظت شده اند.ا طمینان حاصل کنید که کلیه روکش های پلاستیکی قبل از مونتاژ مجدد نوزل درآورده شده باشند.
2) از نوار تفلون یا سیل کننده مایع(LIGUID SEALANT ) در هیچ جائی از مجموعه نوزل سوخت استفاده نکنید.
3) تحقیق کنید که همه واشرها نو باشند هرگز یک واشر کهنه را مورد استفاده مجدد قرار ندهید.
4) از ماده آنتی سیز(FEL – PRO C-120 ) در کلیه قطعات رزوه دار استفاده کنید.
5) درطی مونتاژ مجدد و نوزل سوخت مقادیر تورک( گشتاور) معین شده در نقشه مجموعه نوزل سوخت در جلد لیست های قطعات و نقشه ها از این دستورالعمل تعمیراتی را بکار برید.
6) از آچار تورک متری با محدوده صفر تا حدوداً 20درصد بالای ماکزیمم تورک مورد نیاز جهت مونتاژ استفاده کنید. دقت باید در محدوده درصد باشد.
7) سره داخلی را با استفاده از دو تکه فلز نرم با عرض و عمق کافی جهت گرفتن قسمت شش گوش پوسته سره داخلی در فکهائی گیره بطور سبک اما محکم بصورت عمودی در یک گیره قرار دهید. شکل(CI-18) را ببینید.
8) پیلوت را در داخل بدنه قطعه عبوری قرار داده و اطمینان حاصل کنیدکه کلیه قطعات بطور صحیح روی سیتهای خود نشسته باشن. شکل (CI-18) را ببینید.
9) ماده آنتی سیز را به مقدار کم روی رزوه های داخلی قطعه عبوری و روزه های نگهدارنده بمالید.
10) نگهدارنده را به قطعه عبوری ببندید. با استفاده از یک بوکس شش گوش و آچار تورک متر( نگهدارنده) را به مقدار تورک معین شده درنقشه مجموعه نوزل سوخت درجلد لیست قطعات و نقشه ها از این دستورالعمل تعمیراتی سفت کنید. شکل(CI-18 ) را ببینید.
11) از ماده آنتی سیز به مقدار کمی به رزوه های داخلی مجموعه قطعه عبوری و به رزوه های متناظر در بدنه نوزل سوخت بمالید.
12) با استفاده از یک فیسکچر نگهدارنده مناسب بدنه نوزل سوخت را در یک وضعیت عمودی طوری که سمت سوراخ دار آن روبه پائین باشد محکم نگه دارید.
13) با دقت یک واشر نو در داخل سره داخلی قرار داده و اطمینان حاصل کنید که واشر در پله سره داخلی نشسته باشد.
14) با فشار انگشت مجموعه قطعه عبوری را نسبت به بدنه نوزل سوخت پیچ کنید( ببندید) با استفاده از بوسک مخصوص و یک آچار تورک متر، مجموعه قطعه عبوری را به میزان تورک معینشده در نقشه مجموعه نوزل سوخت سفت کنید مجموعه را فقط در یک وحله( یک بار) سفت کنید( تحت تورک قرار دهید)
" تحت هیچ شرایطی بدون تعویض واشر نباید مجموهعه را شل کرده و دوباره تحت تورک قرار داد"
15) بی نقصی نصب مجموعه عبوری را توسط تست فشار به میزان فشار معین شده در نقشه مربوطه مجموعه نوزل سوخت، چک کنید. نشتی ها در مجموعه قطعه عبوری دلالت بر معیوب بودن واشر میکند شکل(CI-17 ) را ببینید.
" در موقع فیکچسر تست فشار به قطعه عبوری دقت خیلی زیادی بکار برید در صورتیکه(BAR STOCK FLANGE ) به شکل(CI-17 ) مراجعه شود. بطور قائمه به پائین کشیده نشود و(یا) اگر(RUBBER PAD ) صدمه دیده یا بریده شود، امکان دارد سره(نوک) قطعه عبوری آسیب ببیند. در صورتی که یک قطعه عبوری در طی تست صدمه ببیند هیچگونه تلاشی جهت تعمیر بعمل نیاورده و آنرا با یک قطعه عبوری نو تعویض کنید.
16) حال بدنه نوزل سوخت را در فیکسچر نگهدارنده در وضعیت عمودی و د رحالی که سمت سوراخ دار به طرف بالا باشد مجدداً نصب کنید.
17) کمی ماده آنتی سیز به رزوه های سره خارجی و رزوه های متناظر واقع در بدنه نوزل سوخت بمالید.
18) رینگ هوای اتمایزینگ نوزل سوخت را در روی نشانه(SHOULDER) مجموعه قطعه عبوری قرار دهید. در موقعی که رینگ نو باشد هریک از دو طرف آن می تواند بالا باشد. اگر یک رینگ مورد استفاده مجدد قرار گرفته باشد، طرفی که علائمی حاکی از اروژن دارد، باید در سمت پائین دست(DOWN STREAM) باشد.
" یک رینگ هوای اتمایزینگ را که روی آن خورده شده برعکس قرار ندهید زیرا این کار بر فلوی هوای اتمایزینگ تاثیر منفی می گذارد."
19) صفحه قبلی نوزل سوخت را در بدنه نوزل سوخت نصب کنید. به شکل CI-32 بعنوان شاخص نصب، توجه کنید.
20) سره خارجی را بداخل بدنه نوزل سوخت پیچ کنید.( ببندید) با استفاده از یک آچار پا کلاغی ویژه و یک آچار تورک متر سره خارجی را به میزان تورک معین شده در نقشه مجموعه نوزل سوخت، سفتت کنید.
21) کمی ماده آنتی سیز به رزوه های سره گردابی گاز(GAS SWIRL TIP) و به رزوه های متناظر واقع در بدنه نوزل سوخت بمالید.
22) سره گردابی گاز را با استفاده از آچار پاکلاغی ویژه و یک آچار تورک متر به بدنه نوزل سوخت پیچ کنید( ببندید.) سره گردابی گاز را به میزان تورک معین شده در نقشه مجموعه نوزل سوخت سفت کنید.
23) سره گردابی گاز را متوسط صفحه قفلی نسبت به بدنه نوزل سوخت قفل کنید.
صفحه قفلی را حداقل به میزان با استفاده از ابزار محکم کننده(STAKING TOOL) در لااقل سه نقطه روی بدنه نوزل و لااقل سه نقطه روی سره گردابی گاز، محکم کنید.( شکلCI-32 )
" نوزل سوخت قبل از برگشت به کار و یا ذخیره شدن در انبار باید تستهای جریان هوا و جریان سوخت ذیل را با موفقیت بگذارند تا صحت مجموعه و کار آن اطمینان حاصل شود."
1) چک فلوی هوای نوزل سوخت
(a فلو( جریان) هوای عبوری از داخل نوزل را نمی توان تنظیم کردو. برآمدگی شیار خط یا گودی های روی سطوح درگیر( MATING SYRFACES ) پیش از حد سفت کردن(OVERTOVQUING) سره خارجی وکیپ شدگی راهگاهها، بر فلوی هوا تاثیر منفی می گذارد.
b ) مجموعه سوخت نوزل را مطابق شکل(CI-33) در فیکسچر تست نصب کنید.
(c فلوی هوا را از نظر مطابقت داشتن با مقادیر مذکور در نقشه مجموعه نوزل سوخت در جلد لیست قطعات و نقشه ها از این دستورالعمل تعمراتی تست کنید.
(d کمی فلوی هوا دلالت بر کیپ شدگی سوراخ های گردابی(SWIRL HOLES) می کند. زیادی فلوی هوا دلالت بر نشتی های ایجاد شده توسط برآمدگی ها یا کثافات بین سطوح درگیر یا اروژن بیش از حد قابل قبول می کند.
2) چک فلوی سوخت مایع و الگوی پاشش نوزل سوخت
(a مجموعه نوزل سوخت را مطابث شکلCI-33 در فیکسچر تست نصب کنید.
(b از لحاظ الگوی متقارن پاشش( اسپری) مجموعه نوزل سوخت، چک لازم را انجام دهید.
(c فلوی سوخت گذرنده از میان نوزل سوخت را از نظر مطابقت داشتن مقادیر مشخص شد در نقشه نوزل سوخت در جلد قطعات و نقشه ها ازاین دستورالعمل تعمیراتی چک کنید.
(d فلوی اضافی سوخت دلالت بر این دارد که اریفیس خروجی و (یا) شیارها وسوراخهای پیلوت ممکن است خیلی بزرگ بوده یا مونتاه پیلوت غیر صحیح باشد که در نتیجه اجازه دهد سوخت پیلوت را باس پاس کنند. چون کم سوخت دلالت براین دارد که سوراخ ها و شیارها در نوزل ممکن است گرفته شده یا دااری برآمدگی هائی باشند که جریان( فلو) را محدود می کند.
3) چک فلوی تزریق آب نوزل سوخت
(a در مجموعه نوزل که دارای سیستم تزریق آب می باشد عمل نوزل اسپری آب در یک فیکسچر تست مطابق شکل CI-33 چک می شود.
(b نوزل سوخت را در فیکسچر نصب کنید.
(c فلوی آب گذرنده ا ز داخل نوزل های اسپری را از نظر مطابقت داشتن با مقادیر مشخص شده در نقشه مجموعه نوزل سوخت در جلد قطعات و نقشه ها از این دستورالعمل تعمیراتی چک کنید.
(d فلوی زیادی یا غیر کافی اب دلالت بر بدکارکردن نوزل اسپری می کند. سعی نکنید که نوزل را تعمیر کنید.نوزل هایط معیوب( خراب) باید تعویض شوند.

انبارکردن نوزل سوخت
1) نوزل های قابل کار سوخت باید بعنوان مجموعه های کامل در جاهای جداگانه که جهت جلوگیری از واردشدن آسیب به نوزل ها در طی انبار کردن طراح شده اند، ذخیره( انبار) شوند، در صورتی که درنظر باشد که نوزل ها برای مدتی نامعین انبار شوند توصیه می شود که در یک اتمسفر غیرخورنده انبار شوند.
عمل 12- بازرسی لاینرهای احتراق
1) بازرسی لاینر احتراق را توسعه فرم بازرسی ISE/IG-FF-9029 گزارش دهید یک طرف این فرم برای لاین خنک شونده از نوع(LOVER CCOLED ) و طرف دیگر برای لاینرها خنک شونده از نوع(SLOR COOLED) استفاده می شود.
" لاینرهای محفظه احتراق به هیچ شماره نقشه خاصی ارجاع داده نخواهد شد. تکنیک های جوشکاری تعمیراتی شرح داده شده نخواهد شد جز توجه دادن به اینکه GTAW ( جوشکاری قوس تنگستن با گاز محافظ) (GAS TUNGSTEN ARC WELDING)
تنها روش تعمیرتتی جوشکاری است که در مورد لاینرهای احتراق MS-9001 مجاز نمی باشد. بطور کلی توصیه می شود در صورتی که لاینرهای احتراق نیاز به تعمیرات تعویض کلاهک ها(CAPS ) غلاف های لاینرها(LINER SIEEVES ) و سیل های لاینرهای (LINER SEALS ) داشته باشند. به یک مجتمع مناسب تعمیراتی توربین گاز از شرکت G.E فرستاده شوند و در محل واحد تعمیر نشوند. الکترود روپوش دار نباید بکار رود. خرابی کمتر از ماکزیمم حدود مجاز دلالت می کند که در صورت توجه به ساعات کاری و شرایط فایرینگ(FIRING ) لاینرها تاکنون و کارکردهای مورد انتظار بعدی لاینرها استفاده مجدد مجاز می باشد."
2) لاینرهای خنک شونده از نوع (SLOT COOLED) را بازرسی کنید.
(a جدول(CI-2) راهنمایی جهت اخذ تصمیم برای استفاده مجدد تعمیر یا دور انداختن لاینرهای احتراق خنک شونده از نوع فوق می باشد.
(b تکنیک صحیم جوشکاری برای لاینر از نوع((SLOT COOLED هنوز معین نشده است.
با مهندس تعمیرات د رمحل واحد (FIELD SERVIC ENGINEER ) از شرکت(G.E ) در مورد همکاری و توصیه های لازم مشورت کنید.
(c شکلهای (CI-34) و (CI-35) و (CI-36) جهت شناسای مناطقی از لاینر احتراق از نوع(SLOT COOLED) که در جدول CI-21 راجع به آنها صحبت شده می بایست بکار روند.
(d ترکهای جوش (WELD CRACKS) با بکاربردن مواد نفوذکننده فلورسنت(FLUORESCENT PENETRANT) آشکار خواهد شد.(ZYGLO ZL 54 ) قابل قبول می باشد.
(e ترک های سرچشمه گرفته از سوراخهای خنک کننده یا سوراخ های احتراق باید با استفاده از نور روشن و ذره بین با بزرگنمایی دو برابر آشکار شود.
(f شکل(CI-36 ) شاخص یک سوراخ احتراق(LSOT- COOLED ) و بخشی از دو نوار سوراخ های خنک کننده را نشان می دهد. مناطقی که باید بخوبی تجسس شود از A تا E مشخص شده اند.
(g منطقه A : این موضوع حائز اهمیت است که تحقیق شود که ترک های سرچشمه گرفته از سوراخهای احتراق، ترک های بین سوراخ های خنک کننده و یا از سوراخ های خنک کننده به سمت سوراخ های احتراق وجود نداشته باشد.
(h منطقه B: انتهای فوروارد یک رینگ نورد جوشکاری شده(BRAZED RING ) را در ذهن خود درنظر بگیرد. لبه های سوراخ های احتراق را خصوصاً در جائی که سوراخها رینگ های خنک کننده را تلافی می کنند بازرسی کنید.

بازرسی
ماکزیمم مدهای قابل قبول
ترتیب کار ( برای قطعات که خارج از حد ماکزیمم باشند)
" سیل فنری لاینز"
1) تر کهای محوری
2) ترکهای حلقوی
3) کجی( پیچیدگی)
تخت شدگی (FLATTENING) قطر خارجی نوار دایره ای شکل
4) سایش

قطر خارجی نوار دایره ای شکل

5) فقدان برگه ها(LEAVES )
6) ترکهای نقطه جوش

7) برگه های خم شده
( تاشده)

صفر
صفر
صفر
بلندی

از بین رفتگی 50 درصد فلز در چاکها
قطر
صفر
چهار عدد در هر لاینر بیش از دو عدد مجاور هم نباشد.
هرتعداد

سیل را تعویض کنید.
سیل را تعویض کنید.
سیل را تعویض کنید.

سیل را تعویض کنید.

سیل را تعوض کنید.
سیل را تعوض کنید.

آنهار را راست کرده و با نفوذ کننده چک کنید.

" یقه( COLLOAR )لوله انتقال شعله"
1) ترکها
2) سایش

3) کجی( پیچ خورد گی)

طول دردو مکان باقی ماندن از ماتریال
حداقل قطر داخلی

تعمیر کنید.
یقه را تعویض کنید.

با ابزارهای دستی آنرا اصلاح کنید
استوپ های لاینر(LINER STOPS )
1) سایش
باقیماندن از فلز
صفر
تعمیر کنید
جوشکاری تعمیراتی کنید
"پرچ های لاینر"
1) تر کهای جوش
2) فقدان پرچ ها

صفر
نباید حتی یک پرچ موجود باشد.

تعمیر کنید.
پرچه ها را جایگزین کنید.

" یقه نوزل سوخت"
1) سایش

فلز برداشته شده توسط سایش به میزان در قوس

جوشکاری تعمیراتی کنید.

" مجموع کلاهک (CAP)"
1) پلیت های کلاهک از نظر تر کهای جوش

صفر

*تعویض کنید
" غلاف لاینرLINER SLEEVE "
1) ترکها

2) ترکها بجز آنچه در شماره (1)
در فوق ذکر شده است.

3) سوراخ شدگی ناشی از سوختگی همراه با فقدان فلز
4) خارج از دایره ای شکل بودن

5) پیچ و تاب داشتن موضعی

هرتعداد بطول دور از سوراخهای خنک کننده در سوراخ هماهنگ کننده هیچ ترک مجاز نمی باشد.
شکل (CI-36 )
صفر

ا زدوره کرانه اولیه
ا زکرانه اولیه بدون هیچگونه ترک

* تعویض کنید.

* تعویض کنید.

* تعویض کنید.

با استفاده از ابزارهای دستی اصلاح شود
* تعویض شود

6) سایش لاینر در زیر سیل ها
40 درصد ضخامت ماتریال زیر سیل
* تعویض کنید
" رینگ های لاینر"
1) ارتفاع شکاف رینگ
2) تر کهای محوری
3) تر کهای دایره ای
4) سوراخ شدگی ناشی از سوختگی همراه با فقدان فلز
5) جریان یافتگی( آب شدن) زرد جوش که با چشم دیده نشود.
(درجه حرارت بیش از حد)

*: به این معنی است که لاینر دور انداخته شود. قطعه را می توان در یک مجتمع تعمیراتی مناسب از شرکت G.E تعمیر کرد.

:I منطقه C : لبه برآمده رنیگ خنک کننده را نشان می دهد که باید از نظر مشخص کردن ترک ها، پیچ، و تاب خوردگی، یا داغی( BBURNING ) بازرسی شود، خصوصاً لبه برآمده در پانل خنک کننده در پشت و داخل لوله انتقال شعله و سوراخ های احتراق را بازرسی کنید.
(J منطقه 😀 استوپ های لاینر را از نظر سایش، ترکها یا دفورماسیون وتغییر شکل چک کنید.
(K منطقه :E استوپ لاینر باید از نظر ترک ها بازرسی شود.
(l سیلهای لاینر را از نظطر ترک ها، پیچ خوردگی( تخت شدگی) ، سایش، فقدان برگه ها، برگه های تاشده، یا ترک های نقطه جوش(SPOTWELD ) بازرسی کنید. از نظر ملاک بازرسی، جدول
(CI-2 ) را ملاحظه کنید.
(m در صورتی که هر یک از سیل های لاینر از نظر شکل دوباره بوضوح اولیه برگردانده شده باشند مطمئن شوید که ارتفاع انحنای برگه(LEAF ) برابر ارتفاع برگه های مجاور بوده و تعداد نوار دایره ای شکل برقرار باشد.
(n هر برگه سیل دوباره شکل داده شده را با مایع نفوذکننده چک کنید.
(o پرچ های کلاهک درپوش(cap cowl ) به لاینر را از نظر ترک های جوش و فقدان سرهای پرچ بازرسی کنید.
(p یقه نوزل سوخت(FULE NOZZEL COLLAR ) از لاینر احتراق را از نظر سایش بازرسی کنید.
(q مجموعه درپوش و پلیت کلاهک را از نظر ترک ها بازرسی کنید.
(v یافته های بازرسی را در فرمهای بازرسی (ISE/GT-FF-9092) گزارش کنید.
3) درپوش های (LOUVER COOLED ) لاینر
(a جدول CI-3 راهنمایی جهت کمک به اخذ تصمیم در مورد استفاده مجدد تعمیر یا دورانداختن درپوش های فوق است.
(b چک کردن و اندازه گیری دهنه های کرکره ای ها( لوورها) عموماً توصیه نمی شود. جز دورهائی که در نزدیکترین مورد قبلی تعمیراتی داشته اند.
(c دهنه های لوورها در انواع مختلف توربین های متقاوت می باشد. دقت کافی باید اعمال شود تا دهنه های لوورها با دهنه های لوورهای متناظردر دیگر لاینرهای احتراق مطابقت داشته باشد.
(d با توجه به اینکه حداقل عرض دهنه لولور باندازه تا ابقاء شود.
(e تا موقعی که پرچ ها سالم باشند کلاهک لق لاینر( حداکثر نشتی را می توان استفاده کرد کلیرنس انتهایی بین کلاهک و لاینر" حاد" نمی باشد.

جدول(CI-3)
درپوش کرکره ای احتراق(LOUVERD COMBUSRION CAP)
لازمه های بازرسی
بازرسی ها: حدهای مورد قبول
ترتیب کار و عمل
برای وضعیت های خارج از حد قابل قبول
1- صدمه کلاهک ناشی از اورهیت شدن
(A برآمدگی موضعی به مقدار از دوره مخروطی روی کلاهک
(B فقدان فلز
2) تر کها در منطقه کرکره دار

(A ترک های ازیک کرکره به کرکره دیگر

(B ترکهای محوری بین کرکره ها
(Cترکهای انتهای کرکره
1)دور انداختن قطعه از حد خارج شده
(A نجات قطعه مورد قبول( کلاهک یا لاینر) از نظر استفاده مجدد
(B تعویض کنید.
2) توصیه می شود که جوشکاری توسط یک مرکز تعمیراتی مجاز توربین گاز از شرکت G.E انجام شود.
(A تعویض کلاهک در پوش در صورتیکه سه رشته مجاور یا بیشتر ترک خورده باشد ضروری است.
(B کلیه تر کها را تعمیر کنید
(C کلیه ترکها را تعمیر کنید
(D هم ترک کرکره به کرکره و هم ترک ااز یک ردیف به ردیف مجاور با هم وجود داشته باشد
(D تعویض کلاهک درپوش در مورد قطعات ترک دارد که ترکها همواره با کرکره های دیگر ترکها تشکیل سه ضلعی یک مستطیل را می دهند.
* تعویض کنید به معنی این نیست که درپوش کلاهک را باید دور انداخت قطعه را میتوان توسط یک مجتمع مناسب تعمیراتی G.E تعمیر کرد.
عمل 13- لوله های انتقال شعله و نگهدارنده ها را بازرسی کنید. شکل(CI-37 )
1- لوله های انتقال شعله را از نظر وجود کجی( پیچ وتاب)، ترکهای جوش، فقدان فلز، سوراخ شدگی ناشی از سوختن(BURN-THROUGH ) و سایش بازرسی کنید. رینگ ها را از نظر ترک ها در محل جوش خوردن رینگ ها به لوله بازرسی کنید. جدول(CI-4 ) را بعنوان معیار بازرسی بکار برید.
2- نگهدارنده های لوله انتقال شعله را از نظر سایش یا خردشدگی(SPALLING) سطح تخت و خم شدگی بازرسی کنید. جدول(CI-4 ) را از نظر معیار بازرسی بکار برید.
3- یافته های بازرسی را در فرم بازرسی ISE-GT-FF-9030 گزارش کنید.

جدول (CI-4)
بازرسی
حداکثر حدهای قابل قبول عیب
ترتیب کار( برای قطعاتی که خارج از حدهای ماکزیمم باشند)
لوله های انتقال شعله
1-سوراخ شدگی ناشی از سوختگی- فقدان فلز
2- کجی( پیچ و تاب خوردگی)
3- تر ک های جوش
4- سایش

صفر

صفر
صفر
50% از ماتریال اولیه

تعویض کنید

تعویض کنید
تعویض شود
تعویض شود
نگهدارنده های لوله انتقال شعله
1- سایش

50% از ماتریال اولیه

تعویض شود
2 – خردشدگی سطح سخت
3- خم شدگی
صفر
صفر
تعویض شود
راست کنید
عمل 14- ترانزیشین پیس ها را بازرسی کنید شکل(CI-38 )
1- هر یک از مناطق ذیل در ترانزیشین پیس ها را تمیز کرده و با نفوذ کننده فلورسنت از نظر ترک خوردگی بازرسی کنید . جدول CI-5 را جهت معیار بازرسی ملاحظه کنید. انتهای آفت بدنه( مستطیل شکل) در منطقه ای به فاصله هم سطح داخل وهم سطح خارج را توسط نفوذکننده فلورسنت چک کنید.
-A نشیمنگاه (MOUNT) دایره ای آفت از نظر ترک های جوش یا بدنه در روی سطح داخل و خارج
-B گوشه های فریم/بدنه در آفت از نظر ترک های جوش یا بدنه
-C رینگ ساپورت در فوروارد از نظر ترک های جوش یا بدنه درروی سطح داخلی یا خارجی
-D سیلهای شناور(FLOATING ) را از نظر ترک ها و سائیدگی سطوح چک کنید.
-E گوشک های (LUGS) استقرار واقع در فوروارد را از نظر ترک ها چک کنید.
-2 جدول معیار بازرسی ترانزیشین پیس(CI-5 ) را پس از تست نفوذکننده فلورسنت بکار برید تا بطورکامل ترانزیشین پیسها مورد بازرسی قرار گیرد.
-3 کلیه یافته های بازرسی را در فرم گزارش بازرسی(ISE-GT-FF-9032 ) ثبت کنید
-4 روشهای جوشکاری تعمیراتی
NOTE
"GTAW( جوشکاری قوس تنگستن با گاز محافظ) تنها روش تعمیراتی توسط جوشکاری استکه در مورد ترانزیشین پیس های MS-9001 مجاز می باشد. توصیه می شود که ترانزیشین پیس هائی که نیاز به تعمیر دارند به یک مرکز تعمیراتی مناسب از شرکت GE فرستاده شوند."
جدول – (CI-5)
حدهای بازرسی ترانزیشین پیس MS-9001
بازرسی
ماکزیمم حدهای قابل قبول
ترتیب کار در مورد قطعاتی که خارج از حدهای ماکزیمم هستند.
قاب(PICTURE-FRAME )
1- سایش
2- ترکها
بدنه
1- ترک های بدنه یا جوش
2- غیر دایره ای( گردی شکل) بودن
3- کوروژن

4- رسوبات
گوشک های ساپورت در قسمت فوروارد

عمق برابر
صفر

بطول
ازدوره ( کناره)
کاهش ا زضخامت ماتریال اولیه
ضخامت

تعویض شود*

تعویض شود
تعویض شود
تعویض شود

برطرف شود

1- ترکها
2- سایش
صفر
از بعد اولیه
تعویض شود
تعویض شود
نشیمنگاه دایره ای در قسمت آفت

1- ترکهای جوش یا بدنه گوشه های قاب / بدننه درآفت
بطول (سطح خارجی و داخلی)
تعویض شود
1- ترکهای جوش یا بدنه
2- رینگ ساپورت در قسمت فوروارد
صفر

تعویض شود
3- 1- ترکهای جوش یا بدنه سیلهای شناور
بطول ( سطح داخلی و خارجی)
تعویض شود
4- 1- سایش
2- ترکها
50% از ضخامت ماتریال اولیه
صفر

تعویض شود
تعویض شود
* (تعویض شود) بدین معنی نیست که ترانزیشین پیس را باید دورانداخت. قطعات را می توان مکرراًدر یک مرکز مناسب تعمیراتیGE تعمیر کرد.
عمل 15: فلواسلیو(FLOW- SLEEVE ) ( غلاف جریانی) محفظه احتراق را بازرسی کنید.
2- شکل(CI-39 ) را جهت شناسایی قطعات و جدول(CI-6 ) را جهت حدهای بازرسی بکار برید. کلیه یافته های بازرسی را در فرم گزارش بازرسی ISE/GT-FF-9027 ثبت کنید.
-A اسلیو را از نظر ترک های بدنه یا جوش غیر دایره ای شکل بودن سواخ شدگی ناشی از سوختگی و فوران فلز بازرسی کنید.
-B جوش فلنج قسمت فوروارد به بدنه را از نظر برگ ها یا ترک های موجود در فلنج بازرسی کنید.
-C استرپهای لاینر را از نظر سایش، ترک های جوش استوپ و بدنه باززرسی کنید.
-D براکت نگهدارنده لوله انتقال شعله را از نظر ترکهای جوش، ترکهای براکت و سایش بازرسی کنید.

جدول (CI-6)
حدهای بازرسی در مورد فلواسلیو
بازرسی
ماکزیمم حدهای قابل قبول
ترتیب کارد برای قطعاتی که خارج از حدهای ماکزیمم باشد
اسلیو( غلاف)
1- تر کهای بدنه یا جوش
2- غیر دایره ای شکل بودن
3- کجی( پیچ و تاب خوردگی) موضعی
4- فقدان فلز ناشی از سوراخ شدگی بعلت سوختگی فلنج به سمت فوروارد
1- ترک جوش فلنج به بنه
2- ترکها
استوپهای لاینر
1- سایش
2- ترکهای جوش استوپ به بدنه
براکت نگهدارنده لوله انتقال شعله
1- ترکهای جوش
2- ترکها

طول

از دوره کناره اولیه
از دوره اولیه بدون هیچگونه ترک
صفر

صفر

صفر

ازماتریال اولیه
صفر

بطول
صفر

تعویض شود*

تعویض شود*

تعویض شود*

تعویض شود*

تعویض شود

تعویض شود

تعویض شود
تعویض شود

تعویض شود
تعویض شود
*: ( تعویض کنید) بدین معنی نیس تکه فلواسلیو را باید دور انداخت. قطعه را می توان توسط یک مجتمع مناسب تعمیراتی GE تعمیر کرد .
عمل 16- لفاف احتراق(COMBUSTION – WRAPPER ) را بازرسی کنید.
1- داخل و خارج لفاف احتراق را از نظر تر کها، برآمدگی(BULGING ) خمیدگی( کمانش) (BUCKLING ) شواهدی حاکی از اورهیت شدن و کوروژن بازرسی کنید.
2- لفاف را در محلهای محفظه های 10,9,8,7,6,5 از نظر کیپ شدگی یا بلوکه شدن دهنه های درین استارت ناموفق(FALSE START ) بازرسی کنید.
3- هر درپوش و لولای محفظه احتراق را از نظر ترک خوردگی آزادی ار لولاها، سخت افزار شل، ( لق) و(یا) نشیمنگاه های لولا، بازرسی کنید هر دریچه چشمی(SIGHT- PORT ) رااز نظر ترکها و آسیب دیدگی بازرسی کنید.
4- وضعیت و یافته را در فرم گزارش بازرسیISE/GT-FF-9027 ثبت کنید.
عمل 17- نوزل مرحله اول را بازرسی کنید.
1- در صورت مصداق، از یک بورسکوپ از طریق داخل دهنه های بازرسی(INSPEETION PORTS ) استفاده کنید. نوزل مرحله اول را از نظر کوروژن – اروژن ، تر کهای رسوبات و صدمه ناشی از شیئی خارجی بازرسی کنید. تعمیر و نگهداری برنامه ریزی شده توربین در بخش 4( بازرسی ویژه) از این دستورالعمل تعمیراتی را ملاحظه کنید.
2- در صورتی که بازرسی با بورسکوپ را نتوان انجام داد یک بازرسی چشمی ا زنوزل مرحله اول بعمل آورید.
3- وضعیت و یافته ها را درفرم های گزارشی بازرسی ISE/GT-FF-9006,9005 ثبت کنید.
عمل 18- جرقه زنها را بازرسی و تست کنید.
1- مجموعه جرقه زن رااز نظر پاژ(BINDING ) لکه سوختگی(GALLING ) قوس زدگی(ARCING ) تر کهای جوش، ترکهای عایق سرامیک و رزوه های صدمه دیده در اتصالات سیم الکتریکی بازرسی کنید. جدول(CI-7 ) را از نظر معیار بازرسی ملاحظه کنید. شکل(CI-40 ) را ببینید.
2- سیم شمع را درآورد ه و ترمینال را مورد محافظت قرار دهید.
3- جابجای پیستون شمع را توسط فشاردادن انتهای پیستون چک کنید.
جدول(GI-7 ) کدهای بازرسی جرقه زن
بازرسی
ماکزیمم حدهای قابل قبول
ترتیب کار( برا ی قطعاتی که خارج از حدهای ماکزیمم باشد)
جرقه زن
1- گیرپاژ
2- تاول

3- ترکهای امتداد ترمینال
(TERMINAL EXENSION )
4- ترک عایق سرامیکی
5- تر کهای مجموعه هسته CORE ASSEMBLY
6- روزه های معیوب و اتصال الکتریکی
7- متحان عمل جرقه زدن

صفر
صفر

صفر

صفر

صفر

صفر

قوس زدن

دمونتاژ کرده و تمیز کنید.
با پارچه سمباده ظریف پولیش کنید.
تعویض کنید

تعویض کنید

تعویض کنید

تعویض کنید

عایق را تعویض کنید

" سیم(LEAD) شمع را هیچوقت نکشید."
در صورتی که هرگونه گیرپاژ وجود داشته باشد، مجموعه سیلندر می بایست دمونتاژ شده و گیرپاژ برطرف شود. جهت دمونتاژ مجموعه سیلندر، چهار بولت واقع در بالای سیلندر را درآورده، سپس قسمت بالای سیلندر را درآورید.
" دقت کنید که رینگ سیل کننده نیلکی واقع در بالای سیلندر، گم نشده یا صدمه نبینید."
و مجموعه پیستون را از داخل سیلندر درآورید. شمع را توسط آزاد کردن صفحه قفلی و بازکردن رزوه های کانکتور کابل (CABLE-CONNECTOR) دمونتاژ کنید. صفحه قفلی را دور انداخته و استفاده مجدد نکنید. مجموعه داخلی، شامل بونش عایق (INSULATOR-SLEEVE) مجموعه هسته، دو عدد واشر نیلکی، امتداد ترمینال،

نگهدارنده (RETAINER) را درآورید. اجزاء مجموعه داخلی را بدقت از هم جدا کنید.
" در موقع درآوردن امتداد ترمینال( میله سرامیک) از مجموعه هسته باید دقت کافی بعمل آید تا از شکستگی و( یا) صدمه به امتداد یا پوسته سرامیکی مجموهه هسته، جلوگیری شود."
تمام اجزاء را از نظر ترکها، سایش و صدمه بازرسی کنید. در صورت نیاز قطعات را تعویض کنید. تمام مواد خارجی مثل گردوغبار، کثافت یا تراشه ها(CHIPS) را از مجموعه های سیلندر و پیستون، تمیز کنید. کلیه آثار زنگ زدگی و لکه سوختگی(GALLING) را برطرف کنید. شکل(CI-40) را ببینید.
4- شمع را طبق روش ذیل دوباره مونتاژکنید:
واشرهای نیلکی نو( جدید) روی هر طرف مجموعه هسته چینی(PORECELAIN) نصب کنید. این واشر باید با کناره های هسته مطابقت داشته باشد. این مجموعه باید بدقت بازرسی شود تا از جهتگیری (ORIENTATION) صحیح واشر و اینکه در هر موردی دو واشر فوق تاشده نباشد، اطمینان حاصل شود. انتهای دارای سیل فنری از امتداد ترمینال را در داخل مجموعه هسته، قرار دهید.
" در استقرار امتداد ترمینال دقت کافی بعمل آورید تا از شکستگی مجموعه هسته جلوگیری شود."
مجموعه هسته/ امتداد را در داخل نگهدارنده قرار دهید. موقعیت مکانی استقرار واشرهای نیلکی در هر طرف هسته را از نظر صحت استقرار چک کنید. جهت آسان کردن مونتاژ، مجموعه هسته/ امتداد/ نگهدارنده را در وضعیت عمودی و در حالتی که هسته بطرف بالا باشد نگهداشته، و بداخل مجموعه پیستون قرار دهید. سیلندر جرقه زن را بطور عمودی و در حالتی که فلنج استقرار بطرف پائین باشد نگهداشته و مجموعه پیستون و فنر را در داخل سیلندر قرار داده و با بکاربردن رینگ سیل کننده نیلکی، پلیت درپوش بالائی و بولتها را نصب کنید. عایق خارجی، صفحه قفلی و متصل کننده دهنه(GAP) نوک الکترود مرکزی را با استفاده از یک فاصله(SPACER) در روی الکترود تنظیم کننده الکترود مرکزی را بین دو الکترود زمین(GROUND- ELECTRODE ) سنتز کنید(در مرکز قرار دهید).
کانکتور کامل را باندازه 45 تا 55 فوت پاند سفت کنید. ولی در این هنگام صفحه قبلی را خم نکنید. برای اطمینان از تماس الکتریکی خوب بین هسته و امتداد ترمینال با یک* اتصال خود را تشکیل می دهد بروی مسیله سرامیکی تقه بزنید. پس از تکمیل مجموعه شمع را توسط کشیدن انتهای سیم دار پیستون و چندین بار مجموعه را بداخل و خارج دادن از نطر آزادی جابجایی دیگرپاشی امتحان کنید. کل کورس برابر 50/4 اینچ می باشد.
* میله پلاستیکی کوچک ا ز داخل انتهای باز میله پیستون یعنی جائی که کابل الکتریکی….
" در انجام این چ دقت کافی بعمل آروده و اجازه ندهید که مجموعه پیستون از وضعیت کاملاً جمع شده به سمت عقب ضربه(SLAM0BACK ) بزند".
5- قبل از نصب مجموعه جرقه زن در واحد جرقه زن را طبق روش ذیل تست کنید:
در حالی که خود جرقه زن خارج از واحد اما بدنه آن در پوسته( یا فلز زمین شده دیگری) واقع باشد سیم آنرا دوباره وصل کنید. اطمینان حاصل کنید که الکترود مرکزی، زمین نشده باشد.
" شمع ها را در(یا) نزدیک مناطقی که اتمسفر منفرج شوند ه داشته باشد تست نکنید."
در موقع تست، مراقب ولتاژ بالا( زیاد) باشید. مدار جرقه زن(احتراق) را انرژایز کرده جرقه زن را برای حدود دو دقیقه چک کنید. اگر حدوداً بالاتر از نوک گرم شود، دلالت بر قوس زدن(ARCING ) بین هسته و کنتاکت میله سرامیکی می کند. این وضعیت را می توان توسط مونتاژ جرقه زن و تمیز کردن کنتاکت الکتریکی هسته برطرف کرد. اگر قوس در نوک الکترود ها تشکیل نشود تمیزی الکترودها و همچنین گپ های الکترودها به میزان تا بین مرکز و الکترودهای جانبی را مجدداً چک کنید. تولرانس گپ های دو طرف از الکترود مرکزی نسبت به مقدار فوق باید در حدود اینچ باشد در صورتیکه جرقه زن هنوز بطور صحیح جرقه نزند ولتاژ ورودی به ترانس احتراق IGNITION-TRANSFORMER را چک کرده و ولتاژ سیم جرقه زن را توسط قطع سیم از جرقه زن و جرقه زدن سیم با زمین چک کنید.
NOTE
" اطمینان حاصل کنید که قبل از آنکه ولتاژ احتراق برقرار شود نوک سیم در محدوده نیم اینچ نسبت به زمین واقع باشد.
اگر قوسی بین نوک سیم و زمین برقرار نشود ترانس و (یا) سیم معیوب بوده و باید تعویض شوند. اگر قوس واقع شود جزقه زن معیوب بوده و باید از نظر مدار باز، بسته، و غیره بازرسی شود.
پس از آنکه جرقه زن شمع بطور موفقیت آمیز تست شد واشر قفلی کانکتور کابل را دردو نقطه مقابل هم بروی کانکتور خم کنید. واشر قفلی را توسط له کردن با انبر محکم کنید. از چکش استفاده نکنید.
عمل 19- دتکتور شعله را بازرسی کنید.
NOTE
"تیوب دتکتور شعله در داخل زیرمجموعه سنسور شعله قرار گرفته است.در مجموعه با زیر مجموعه( بدنه و پنجره) دو زیر مجموعه تشکیل سنسور اولتراویوله شعله را می دهند"
هر یک از این زیرمجموعه ها مقابل تعویض در محل واحد هستند اما هیچیک از زیر مجموعه ها قابل تعمیر در محل واحد( بجز تمیزکردن) نیستند و جهت تعمیر یا تعویض باید به شرکت سازنده برگردانده شود.
1- لنزهای سنسور(SENSOR-LENSES ) را تمیز کنید سیم کشی دتکتور شعله را دوباره وصل کرده و پانل کنترل را انژرایز کرده با برق دار شدن د رپانل کنترل راغهای نشاندهنده FL-2, FL-1(INDICATING-LIGHTS ) را از نظر خاموش بودن چک کنید.

"سنسور نسبت به پولاریته( وضعیت قبلی) حساس بوده اگر با پولاریته ممعکوس متصل شود آسیب خواهد دید. سیم سیاه سنسرو مثبت می باشد."
2-با استفاده از یک منبع اولتراویوله در مقابل سنسور اطمینان حاصل کنید که هر دتکتور شعله وقتی برداشته می شود، درآپ آوت(DROP-OUT ) می شود.
*( که منبع اولتراریله د ر فلوسنسور قرار داده شده پیک آپ شده و وقتی)
NOTE
" یک کبریت یا شمع در فاصله کمترا ز دو اینچ به عنوان یک منبع با سطح بالای اولتر اویوله تعریف می شود. اگرچه دتکتور شعله باید آنقدر دتکت کردن یک کبریت یا شمع در فاصله حدود 18 اینچ باشد.
ونتاژ مجدد (REASSEMBLY)
عمل 20- ترانزیشین پیس ها را نصب کنید.
1- بازرسی و چک های پیش از مونتاژ
-A قبل از نصب ترانزیشین پیس ها را ا ز نظر آسیب مشهود و ناشی از جابجایی یا حمل ونقل نظیر دفورمه شدگی سیل های شناور، بازرسی کنید. قبل از نصب ترانزیشین پیسها در واحد سیلهای انتهایی را نسبت به آنها از نظر تطبیق( فیت بودن) امتحان کنید.
-B ساپورت های فوروارد را از نظر ترک ها و سایش چاک(SOLT ) ازرسی کنید .
شایش چاک در صورتی که از 062/0 اینچ تجاوز کند باید با جوش پر شود( ترمیم شود)
( سیم جوش AWS-308 ) و ماشینکاری مجدد شود. قبل از نصب ترانزیشین پیس ها در واحد هر ساپورت را از نظر فیت بودن نسبت به ترانزیشین پیس مربوطه امتهان کنید فقط از نیروی دست(HAND-FORCE ) استفاده کنید.
-C کلیه سوراخهای قلاویز خورده را از نظر کثافت تراشه ها، زنگ یا آسیب دیدگی رزوه ها چک کنید. رزوه های صدمه دیده را مجدداً قلاویز بزندید در صورتی که رزوه ها ازیاد طول پیدا کند یا کنده کنده(STRIPPED) شده باشد جهت استقار سیم جوفی مارپیچ (HELCOREIL INSERT ) روزه ها را مجدداً ماشینکاری کنید.
-D کلیه هلیکولها(HELICOLS ) را از نظر له شدگی رزوه ها(CROSS THREADING ) کنده شدگی رزوه(STRIPPPING ) یا
درازشدگی(BACK-OUT ) چک کنید. کلید هلیکولهای صدمه دیده را درآورده و تعویض کنید.
-E ساپورت های فوروارد را به بالشتک های حائل (SRUT PAD ) سوار کرده و بولت های استقرار را از نظر دارابودن مقدار تورک 33تا 38 پاوند فوت چک کنید ازماده(FEL-PRO C-102 ) جهت رزوه های بولت ها استفاده کنید.
-F تکه های(segment) نوزل مرحله اول را از نظر جابجائی محوری و پله ها) بین قطعه های مجاور هم چک کنید.جابجائی های بزرگتر از 0.030 اینچ می بایست با یک کوبه چرمی یا نایلنی پنج پاوندی اصلاح شود.ا زچکش فلزی استفاده نکنید.
-g چک کنید تا اطمینان حاصل شود که نوارهای سیل SEAL-STRIPS ) قطعات نوزل مرحله اول بداخب شکاف های سیل شناور امتداد پیدا نکرده باشد در مدت نیاز سیلها را تا شکاف سنگ بزنید.
2- ترانزیشین پیس ها را دوباره سوار(مونتاژ) کنید.
" ازبولتها صفحات قفلی و واشرهای نو استفاده کنید. از سخت افزاری که قبلاً درآورده شده استفاده مجدد نکنید".
-A موقعیت مکانی(POSITION ) سیلهای شناور را طبق شکل(CI-41 ) تنظیم اولیه(PRE-SET ) کنید این کار در طی مونتاژ متعاقب قراردادن دستی ترانزیشین پیسی به رینگ نگهدارنده مرحله اول را آسان خوهد کرد.
-B گوشکهای(LUGS ) استقرار ترانزیشین پیس واقع در فوروارد را بداخل چاک های استقرار فوروارد بلغزانید تا این انتهای ترانزیشین پیس، ساپورت شود.
د حالی که پیس هادی را بداخل سوراخ واقع درنوزل هدایت می کنید سیلهای شناور را در داخل چاکهای مربوطه آنها در نوزل مرحله اول قرار دهید.
-C بولتهای براکت آفت را که به آنها(FEL-PRO-C-102 ) مالیده شد و همچنین صفحات قفلی را به رینگ نگهدارنده نوزل مرحله اول نصب کنید. قبل از سفت کردن بولتها(آچارکشی)درگیری صحیح سیل شناور را چک کنید. سفت کردن بولت براکت آفت در وضعیتی که سیل شناور خازج از چاک خود باشد، منجر به آسیب خواهد شد. بولت را به میزان 60 تا 68 پاوند فوت سفت کنید. برگه های صفحه قفلی را دراین موقع خم نکنید.
NOTE
" روش سفت کردن ((TROQUING ) جهت به حداقل رساندن تغییرات در نیروی محکم بهم نگهدارنده(CLAMPING- FORCE ) بولت برای مقادیر داده شده تورک بولتها می بایست سفت شده سپس شل شود آنگاه دوباره سفت شود.
این روش جهت موقعیت گرفتن و نشستن صحیح سیل های ترانزیشین پیس درنوزل مرحله اول لازم می باشد."
-D چک کنید تا اطمینان حاصل شود که گپ بین ترانزیشین پیس و رخ(FACE) یا پیشانی نوزل مرحله اول حداقل 180/0 اینچ باشد. چک ها را در شش نقطه که سه نقطه آن در طول دیواره خارجی و سه نقطه درطول دیواره داخلی باشد انجام دهید. در صورت که به این کلیرنس نتوان دست یافت جهت تعییین ترتیب کار با نماینده تعمیر در محل واحد از شرکت G.E تماس بگیرید.شکل(CI-42 ) را ببینید.
-E برگه های صفحه قفلی را روی بولت استقرار براکت آفت ترانزیشین پس خم کننید تا بولت در جای خود محکم شود. صفحه قفلی نسبت به کف کله پیچ با یک گپ ماکزیمم برابر 0.010 اینچ باید صاف باشد.
" عدم رعایت روش قفل کردن می تواند منجر به فقدان بولت و صدمه به دستگاه شود."
-F برگه های صفحه قفلی در بولتهای ساپورت واقع در فوروارد را خم کنید. تا بولتها در مکان خود محکم شوند.
-G مراحل B تا F را برای تمام دیگر وضعیت های ترانزیشین پیس ها تکرار کنید.
-I سیلهای انتهایی(END-SEALS ) بین ترانزیشین پیس های مجاور را نصب کنید.
-j بلوک سیل بولت و صفحه قفلی را نصب کنید بولت را به میزان 60 تا 68 فوت پاوند سفت کرده و برگه های صفحه قفی را خم کنید. تا بولت سیل انتهای در مکان خود محکم شود. شکل(GI-43 ) را ببینید.
عمل 21- فلواسیلوها و لاینرهای احتراق را نصب کنید.
" قبل از اقدام به مراحل مونتاژ لفاف را از نظر اشیاء خارجی یا تراشه بازرسی کنید"
1- حرکت فلواسلیوها را در لفاف نصب کرده و مطمئن شوید که فلنج فوروارد و فلواسلیو نسب به فلنج فوروارد لفاف احتراق بطورمحم در جای خود نشسته باشد. چهار بولت فلواسلیو را نصب کرده و به میزان 14 تا 16 فوت پاوند سفت کنید. اطمینان حاصل کنید که جهت گیری فلواسلیو طوری باشد که دو سوراخ مربوط به لوله های انتقال شعله بطور صحیح واقع شده باشد.
2- لاینر ضد احتراق شماره 7 را در محیط خود نصب کرده، اطمینان حاصل کندی که سیل فنری بطور صحیح با ترانزیشین پیس درگیر شده ولاینر با استوپ های لاینر واقع در فلواسلیو درگیر شود( شکل CI-44 را ببینید.)
3- دو لوله انتقال شعله بین محفظه های مجاور را دوباره نصب کرده و نگهدارنده های لوله انتقال شعله را روی براکت قفل کننده واقع در روی قسمت خارجی فلواسلیو لغزانده تا با شانه های مربع شکل واقع در روی رینگ لوله انتقال شعله درگیر شوند.
NOTE
" مونتاژ غیر صحیح وقتی اتفاق می افتد ک نگهدارنده بجای آنکه بین قسمت بیرونی رینگ لوله انتقال شعله و فلواسلیو درگیر شود بین رینگ لوله انتقال شعله و فلواسلیو درگیر شود."
4 – به نصب مجدد سایر لاینرهای احتراق لوله های انتقال شعله و نگهدارنده ها (RETAINERS) بطور مشابه با آنچه در فوق بیان شد ادامه دهید. شکل(CI-45 ) را ببینید.
عمل 22- درپوش های محفظه های احتراق را بسته و بولتها را ببندید.
1- یک واشر از نوع(FLEXITALLIC ) در شیار هر خانه احتراق(COMBUSTION CAN ) قرار دهید.
2- به بولتهای درپوش ها مقدا رکمی ماده آنتی سیز(FEL-PRO-C-102 ) بمالید.
3- قبل از بستن مجدد در پوش لولادار محفظه احتراق یا بلندکردن و در محل خود قراردادن درپوش لولادار داخل فلواسلیو را از نظر وجود اشیاء خارجی بازرسی کرده و از نظر محکمی قطعات نصب شده چک نهایی را انجام دهید.
4- درپوشهای خانه ها را مجدداً در جای خود قرار داده و کلیه بولتهای درپوشها(COVER-BOILS ) را محکم کنید. در انتها بولتهای روبروی هم را سفت کرده و عمل فوق را در حول دایره بولت به طریق مشابه انجام دهید.
5- اطمینان حاصل کنید که درپوش همه دهنه های چشمی(SIGHT PORTS ) نصب شده باشد. در این موقع درپوشها را محکم نکنید.
عمل 23- نوزلهای سوخت را نصب کنید.
1- واشر نو روی مجموعه نوزل سوخت قرار داده و نوزل سوخت را در درپوش خانه مربوطه اش جای دهید.
2- کلید بولت را مجدداً با ماده آنتی سیز آغشته کنید.
3- کلیه بولتها را مجدداً با ماده آنتی سیز آغشته کنید.
4- مجموعه نوزل سوخت را روی درپوش قرار داده و تعیین موقعیت کرده و بولتها را محکم کنید.
بولت ها را با تورکی برابر 60 تا 80 پاوند فوت سفت کنید.
4- نوزلهای سوخت اتصالات خطوط هوای اتمایزینگ و (یا) سوخت را تا موقعی که خطوط فوق به نوزلهای سوخت وصل شوند پوشیده نگهدارید.
عمل 24- دتکتورهای شعله/ جرقه زنها را نصب کنید.
1- واشری جدید نصب کرده و پروبهای دتکتور شعله را در داخل محفظه های شماره 5 و 6 قرار دهید.
2- بولتها را با ماده آنتی سیز آغشته کرده و دقت کنید که ذره ای ازماده آنتی سیز وارد میسر گاز نشود.
3- دتکتورهای شعله را به بدنه پروب مجدداً مونتاژ کنید.
4- سیم های دتکتور شعله را دوباره وصل کنید.
5- توریهای محاطی دتکتورهای شعله را در جای خود قرار دهید.
6- منبع تغذیه به دتکتورهای شعله را دوباره انرژایز کنید.
7- جرقه زنها را همراه با واشرهای نو در داخل محفظه های 12 و 13 نصب کنید.
8- بولت ها را با ماده آنتی سیز آغشته کرده و مجموعه جرقه زن را توسط بولت به فلنج ببندید.
9- مجموعه فنر و الکتورد را از نظر گیرپاژ چک کرده و در صورت نیاز تصحیح کنید.
" اجازه ندهید که مجموعه پیستون را الکترود از موقعیت کاملاً جمع شده به سمت عقب ضربه بزنید."
عمل 25- چک والوهای سوخت را نصب کنید.
NOTE : در واحدهای با سوخت دوگانه چک والوها ی خط پرژ را نیز نصب کنید.
1- رزوه های نری لوله از سرهای خروجی چک والوها را به مقدار کم با ماده_TEFLOC=SEALANT-X9366 ) آغشته کنید طوری که اولین رزوه به کلی عاری از ماده فوق باشد.
2- چک والوهارا به فیتینگ های ورودی سوخت مایع از مجموعه های نوزلهای سوخت مونتاژ کنید. هر چک والو می بایست به همان نوزل سوختی که قبلاً در دمونتاژ از آن جدا شده بود مجدداً نصب شود.
3- با بکاربردن یک آچار در روی قسمت شش گوش در نزدیکترین محل نسبت به نوزل سوخت،چک والو را محکم کنید.فیتینگ نوزل سوخت را بطور محکم نگهدارید تااز چرخش لوله سوخت در موقع نصب چک والو اجتناب شود.
عمل 26- تیوبهای سوخت مایع را نصب کنید.
1- درپوشهای(CAPS ) محافظ را از سرهای آزاد خطوط سوخت برداشته و مطمئن شوید که کثافت و اشیاء خارجی وارد تیوبها نشده باشد.
2- خطوط سوخت را به همان نوزل های سوختی که قبلاً در دمونتاژ از آنها جداشده بودند مجدداً وصل کنید.
3- در صورت مصداق خطوط پرژ سوخت مایع و خطوط تزریق آب را وصل کنید.
NOTE
" -A انتهای تیوب با لبه لاله شده( برگردان شده)(PRESWAGED- FERRULES ) باید بداخل بدنه فیتینگ قرار داده شود تا موقعی که لبه جلوئی در فیتینگ بنشیند.
-Bمهره را با دست سفت کرده سپس با استفاده از یک آچار به سفت کردن مهره ادامه دهید تا وقتی که علائم تطبیق(MATCHMARK) ک قبلاً در موقع دمونتاژ گذاشته شده بود در یک امتداد قرار گیرند این کار حدوداً برابر دور می باشد.)
-C در خاتمه مهره را بعد از علائم تطبیقی باندازه دور و نیم قسمت تخت مهره سفت کنید تا از نشستن صحیح و سیل کردن اطمینان حاصل شود.
-D اگرفیتینگ دارای استاپ کولار(STOP-COLLAR ) باشد مهره را درست تا موقعی که کولار را بتوان با دست چرخانت نسبت به کولار سفت کنید."
عمل 27- لوله کشی هوای اتمایزینگ را وصل کنید.
1 – مقدار کمی از ماده آنتی سیز(FEL-PRO-C-102 ) به همه بولت ها بزنید.
2-خطوط هوایی اتمایزینگ را بین مانیفولد حلقوی وهوای اتمایزینگ و مجموعه نوزل سوخت قرار دهید. واشرهای نو نصب کنید باستثنای آنچه که قبلاً اشاره شد فلنج ها را در طی جفت کردن(MATING ) نسبت به هم فشار ندهید.
NOTE
" در طی دمونتاژ فلنجها بین فلنجها می بایست توازی برقرار باشد. اگر لوله کشی در داخل محدوده 125/0 اینچ عاری از فشار نشود، باید تصحیح شده یا تعویض شود.
3- کلیه بولتها را با استفاده از توالی سفت کردن تقاطعی(CRISSCROSS ) بولتها به میزان 60 تا 68 فوت پاوند سفت کنید.
عمل 28- لوله کشی سوخت گاز را نصب کنید.
1- چک کنید تا اطمینان حاصل شود که هیچگونه اشیاء خارجی وارد لوله کشی نشده باشد.
2- واشرهای نو و بولتها را در فلنج ها نصب کرده از ماده(FEL PRO-C-102 ) جهت همه بولتها استفاده کنید.
NOTE
" در طی مونتاژ فلنجها بین فلنجها می بایست توازی برقرار باشد. اگر لوله کشی در داخل محدوده 125/0 اینج عاری از فشار نشود باید تصحیح شده یا تعویض شود."
30-همه بولتها را با فشار انگشت نصب کرده و با آچار به سطح فلنج برسانید( خلاصی آنها را بگیرید)
4- همه بولتها را با استفاده از توالی سفت کردن به طریقه تقاطعی به میزان 60 تا 80 فوت پاوند سفت کنید.
چکهای راه اندازی (START UP)
عمل 29- تمیز کاری ، بازرسی چشمی، چک های پیش از استارت/ استارت
1- کلیه تراوشات گازوئیل، روغن، روغنکاری و آب را تمیز کنید.
2- یک بازرسی چشمی ا ز واحد انجام داده چک کنید تا اطمینان حاصل وشد که موارد ذیل تکمیل شده باشد.
-A چک کنید که همه لوله کشی ها درآورد ه شده قبلی درجای خود قرار گرفته باشند.
-B چک کنید که همه لوله های عبور سیم(CONDUIT ) درآورده شده در جای خود قرار گرفته و اتصالات الکتریکی برقرار باشد. کارکرد کلیه وسائل را تنفیذ کنید.
-C هرگونه نشتی سوخت، روغن، و آب را که مشاهده شود تصحیح کنید.
-D پلنوم های ورودی و اگزوز را بازرسی کنید.
3- برق کلیه سیستم هائی را که درابتدای کاز از برق جدا شده بودند دوباره وصل کنید.
4- جکهای پیش از کرنکینگ(PRECRANRING ) را طبق موارد ذیل اجرا کنید.
-A کلیه مقادیر کنتورهای( شمارنده های)پانل را ثبت کنید.
-B کارکرد پمپ های روغنکاری کول دان(COOLDOWN ) /اضطراری (EMERGENCY ) را چک کنید.
-C کارکرد پنمپ کمکی هیدرولیکی را چک کنید.
-D بطور چشمی بازرسی کنید تا مشاهده کنید که روغن در درین های یاتاقانها جریان داشته باشد.
-E کمپرسور هوای اتمایزینگ را چک کنید.
-F تجهیزات تحریک(EXCITATION ) و بریکرژنراتور(GENERATOR-BREAKER ) را از عمل کردن باز دارید(BLOCK – OUT )
-G واحد را روی راچت(RACHET ) قرار داده و آنرا از نظر نشیتها، مالشها، (RUBS ) و نقائص کنترلی مورد ملاحظه قرار دهید.
-H چک کنید تا اطمینان حاصل شود که پمپ سوخت آماده کار باشد.
5- چکهای کرنکنیگ را طبق مراحل ذیل انجام دهید.
-A دور(RPM) پیک آپ سنسورهای سرعت برحسب زمان را ملاحظه کنید.
-B از نظر نشتی های هوا در پوسته بازرسی لازم را انجام دهید.
-C خروجی های خطوط لرزش را ملاحظه و ثبت کنید.
-D سرعت کرنک را ملاحظه و ثبت کنید.
-E وسائل استارتینگ را از نظر کارکرد صحیح چک کنید.
-F از نظر صداهای مالشی قطعات(RUBBING-NOSELS )گوش فرا دهید.
-G درجه حرارت روغنکاری در درین های یاتاقانها یا در هدر یاتاقان و نتانک روغن چک کنید.
-H کلیه مقادیر گیج فشار مانیفولد هیدرولیک و پانل را از نظر موارد غیر عادی ملاحظه کنید.
-I واحد را با استفاده از تریپ اضطراری ، تریپ داد و از نظر صداهای غیرعادی از توربین گاز و تجهیزات مربوطه در کل کاهش دور(COAST-DOWN ) گوش فرا دهید.
-j دور(RPM ) درآپ اوت سنسورهای سرعت را ملاحظه کنید.
6- یک استارت را شروع کرده و چک های فایرینگ مربوطه به دور صفر تا( دورکامل و بار صفر)ر (FULL SPEED NO LOAD) را به شرح زیر بعمل آورید.
-A پارامتر های قابل مصداق چک فایرینگ توالی رله ها((RELAY-SEQUENCES) درجه حرارت اگزوز لرزش و سرعت را ملاحظه کنید.
-B جرقه زنها و دتکتورهای شعله را چک کنید.
-C مقادیر شتاب را ملاحظه وثبت کنید.
-D مجموعه کاملی از قرائتهای لرزش را ثبت کنید.
-E ست پوینت(SET POINT) توقف ازدیاد(SUPPTESSTON ) در جه حرارت را ملاحظه و ثبت کنید.
-F زمان پیک آپ کلیه رله هی الکتریکی خاص سرعت را توجه کرده و ثبت کنید.
-G دور(RPM ) در وضعیت دور کامل و بار صفر(FULL-SPEED-NO-LOAD ) را چک کنید.
-H ست پوینت دیجیتال(DIGITAL SET POINT ) را چک کنید.
-I مجموعه کاملی از اطلاعات کاری(RUNNING DATA ) گرفته و ثبت کنید( بازرسی کاری) در بخش 4 را ملاحظه کنید.
-j از نظر نشتی های هوا، روغن، سوخت، و آب چک لازم را انجام دهید.
-k درپوشهای دهنه های چشمی ها را محکم کنید.
7- چک های بارگیری(LOAD-CHECKS) را اجرا کنید و در صورت مصداق)
-A مجموعه کاملی از اطلاعات بارگیری را گرفته و ثبت کنید.
-B از نظر نشتی های هوا، روغن، سوخت، گاز، و آب چک لازم را انجام دهید.
8- کم کردن بار(UNLOADING ) و توقف(SHUTDOWN ) نرمال را طبق مراحل ذیل ملاحظه کنید:
-A زمان، کاهش دور(COAST DOWN ) را توجه کرده ثبت کنید.
-b در طی کاهش دور از نظر صداهای غیرنرمال توربین گاز و تجهیزات وابسته گوش فرا دهید.
-c قرائتهای لرزشی واحد در طی کاهش دور را ملاحظه کنید.
-D جهت تکمیل تدارک کلیه بازرسی ها و گزارشات اطلاعت را ه اندازی و کاری واحد، اقدام لازم بعمل آورید.

1 :] واحدهائی که جهت کار در شرایط دشوار طراحی شده اند[.
* بنابراین اگر نوزل ها در همان وضعیت تعویض شده باشند نوزل ( نقطه 1) معین خواهد کرد.
—————

————————————————————

—————

————————————————————

5


تعداد صفحات : 139 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود