گزارش کار آموزی پارس جنوبی
مجتمع گازی پارس جنوبی (فاز 4و5)
استاد راهنما:
جناب آقای خداکرمی
تابستان 93
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
مکان کار آموزی :
استان بوشهر ، شهر عسلویه ، مجتمع گازی پارس جنوبی ،پالایشگاه سوم فاز4&5
استاد کار آموزی:
جناب آقای خداکرمی
سرپرست کار آموزی :
جناب آقای جوانمردی نیا
تابستان 93
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
موضوع فصول
فصل اول : -معرفی مکان کار آموزی 6
-فعالیتهای شرکت 7
-بخش های سازمانی 8
-نرم افزارها و دستگاههای موجود 9
فصل دوم : -ارزشیابی بخشهای مرتبط با رشته کار آموز 12
فصل سوم : -شرح تفصیلی اموخته ها و تعریف فعالیتهای واگذار شده و نحوه انجام فعالیتها 13
-نتیجه گیری 20
– پیشنهادات و انتقادات 21
-پیوستها و تصاویر فهرست منابع مورد استفاده برای نوشتن گزارش 22
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
مقدمه و تشکر
سپاس خداوند بزرگ را که به ما توفیق یادگیری و علم آموزی در پهنای گسترده ی زمین و کشور عزیزم ایران عطا فرمود.
مطالبی که در زیر این بنده ی حقیر به تحریر درآورده ام حاصل مدتی است که هم مشغول تحصیل و مدتی بوده که در دوره کارآموزی سپری نموده ام و در اینجا جا دارد از زحمات تمام استاد های عزیز که در طول دوران تحصیل و دوره ی کارآموزی بنده در خدمت این عزیزان به یادگیری و علم آموزی گذرانده ام و به خاطر زحمات بی دریغشان برای انتقال علم و تجربیات خود بدون هیچ چشم داشتی کمال تشکر داشته باشم.
با سپاس فراوان
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
با سلام خدمت خوانندگان این گزارش
اینجانب در تهیه ی این گزارش سعی خود را بر آن داشته ام که تمام یافته ها و یادگیری های خود را نه تنها در طول دوره ی کارآموزی بلکه در کل دوره ی تحصیلی خود در اختیار دوستان خوبم قرار بدهم شاید کمک اندکی در یادگیری شما کند… انشالله
کار آموزی بر خلاف نظر بسیاری از دانشجویان که مخالف کارآموزی هستند دوره ی شکوفایی بسیاری از استعداد های بالقوه ی داشنجویان باشد زیرا در این دوره لازم است که تمام آموخته های دوره ی تحصیل را یکجا به صورت عملی مواجه بشویم و استفاده کنیم. پس باید به بهترین نحو از این دوره ی کوتاه استفاده کنیم.
با امید موفقیت فراوان
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
معرفی مکان کار آموزی
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی (SPGC) سهامی خاص بمنظور بهره برداری از فازهای توسعه ای میدان گازی پارس جنوبی بعنوان یکی از شرکتهای فرعی شرکت ملی گاز ایران در تاریخ 28/7/1377 تاسیس گردید. این شرکت مسئولیت بهره برداری از تاسیسات خشکی فاز 1 الی 10 پارس جنوبی را عهده دار می باشد. طرح توسعه فازهای 10 گانه میدان گازی پارس جنوبی توسط شرکت نفت و گاز پارس (POGC) که یکی از شرکتهای فرعی شرکت ملی نفت ایران است با واگذاری قراردادهای توسعه فازهای مختلف پارس جنوبی بصورت EPSCE به پیمانکاران داخلی و خارجی که عمدتا با جلب سرمایه گذاری خارجی بوده است انجام گرفته و می گیرد.
پالایشگاه سوم پارس جنوبی(فاز 4&5) عملیات توسعه فازهای4و5 میدان گازی پارس جنوبی در مرداد ماه 1379 به کنسرسیومی متشکل از شرکت های انی ، پتروپارس و نیکو واگذار گردید. و در بهمن ماه 1383 با همکاری موثر متخصصین و نیروهای کارشناس شرکت کلی گاز بطور کامل راه اندازی شد. و در 27 فروردین ماه سال84 توسط رئیس جمهور وقت آقای سید محمد خاتمی رسما" به بهره برداری رسید.
در هر فاز دو سکوی عملیاتی سر چاهی نصب شده است که هرکدام پذیرش 12 حلقه چاه دارند.روزانه 5/56 میلیون متر مکعب گاز از مخزن برداشت و بصورت سه فازی شامل گاز ، میعانات گازی و آب به وسیله دو خط لوله زیر دریایی 32 اینچ به فاصله 100 کیلومتر به خشکی منتقل می گردد.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
فعالیت های مجتمع گازی پارس جنوبی (فاز 4&5)
گاز ورودی به پالایشگاه پس از جداسازی از میعانات گازی به 4 واحد عملیاتی هر کدام به ظرفیت 9.13 میلیون متر مکعب منتقل و به شرح زیر تصفیه می شود :
1.شیرین سازی گاز
2.نم زدایی
3.تنظیم نقطه شبنم گاز
4. بازیافت اتان و تصفیه اتان
5.جداسازی پالایش و ذخیره سازی پروپان و بوتان
روزانه 50 میلیون متر مکعب گاز تصفیه شده توسط یک لوله خط 56اینچ وارد شبکه سراسری و77هزار بشکه میعانات گازی پس از عبور دو ماحد تثبیت میعانات گازی به مخازن ذخیره سازی جهت صادرات ارسال می شود.همچنین H2S جدا شده در واحد شیرین سازی به واحد های بازیافت گوگرد هدایت و روزانه 400تن گوگرد به صورت دانه بندی شده تولید و توسط کامیون به انبار مکانیزه گوگرد منتقل می شود. در این پالایشگاه روزانه 2600 تن اتان تولید و توسط یک خط لوله به پتروشیمی جم منتقل می شود و روزانه 2000تن پروپان و 1200 تن بوتان تولید می شود و پس از ذخیره سازی در مخازن بتونی توسط خط لوله به ایستگاه اندازه گیری و نهایتا بارگیری در اسکله پتروشیمی جهت صادرات منتقل می شود.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
بخش های سازمانی قسمت تعمیرات مکانیک فاز 4&5
الف)کارگاه مکانیک که شامل :1-تراشکاری 2-جوشکاری 3-شیر آلات 4-پمپ می شود.
ب)کارگاه دستگاههای ثابت ( فیکس )
پ)کارگاه دستگاههای دوار ( روتاری )
ج)خدماتی (services)که وظیفه حمل و نقل، رنگ و عایق و بنایی دارند.
طریقه ی درخواست برای رسیدگی تعمیرات
اپراتور که متوجه مشکل در دستگاه یا قطعه ای می شود به واحد مربوطه خود اطلاع می دهد که یکی از دستگاهها دچار نقص شده که واحد مربوطه به برنامه ریز اطلاع می دهند که با یک درخواست (Order) و شماره دستگاه (Tag) از طریق سرور (IFS) به سرپرست بخش مکانیک اطلاع رسانی میکنند و سپس فورا واحد مربوطه که شامل فیکس یا روتاری به منظور باز کردن دستگاه و در صورت لزوم برای تعمیرات و اصلاح قطعات به کارگاه خود انتقال می دهند و اقدامات لازم را برای تعمیر انجام می دهند هر دستگاه دوباره باز می شود احتمال این دارد که هر قطعه به بخش های مختلف برود و روی ان کار انجام بگیرد که نیازی به سرور نیس و درخواست داخلی انجام میگیرد سپس که دستگاه تعمیر شد قطعه با مجوز (permit) که در مجوز قید می شود برای نصب گرم و سرد بودن آن مشخص می شود و در محل نصب با نظارت بخش ایمنی مجتمع (HSE) انجام میگیرد و نوع پرمیت سرد و گرم فقط برای باز و بسته کردن قطعه مورد نظر است.
گزارش کارآموزی پارس جنوبی
نرم افزار ها و تجهیزات موجود در مجتمع گازی پارس جنوبی فاز( 4&5)
ماشین تراش
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
NCفرز
دستگاه کله زنی
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
دستگاه جوشکاری
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
دستگاه لپینگ
دستگاه بالانس
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
فصل دوم
ارزشیابی بخشهای مرتبط با رشته :
بخش تعمیرات پالایشگاه شامل چند قسمت میشد که کارگاه ماشین ابزار بیشترین ارتباط رو با ساخت و تولید برقرار میکرد که قطعه های معیوب و آسیب دیده رو اصلاح و یا ساخته میشد تا تجهیزات پالایشگاه به خوبی عمل خودشون انجام بدهند و وقفه ای در عمل تولید ایجاد نشود. پس در کارگاه ماشین ابزار سه عمل طراحی و ساخت وتولید اجرا میشد ولی بخش طراحی رو چون ثطعات از قبل بودند و نیازی به طراحی نرام افزاری نبود با استفاده از خود قطعه اطلاعت لازم برای ساختن فطعه مورد استفاده قرار میگرفت که بیشتر تجربه در این امر دخیل بود و انجام میگرفت. در صورت اینکه هزینه تولید به صرفه نبود هم از نظر زمان و هم ماشین ابزارهای موجود قطعه مورد نظر خریده می شد.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
فصل سوم :
شرح تفصیلی اموخته ها و تعریف فعالیتهای واگذار شده و نحوه انجام فعالیتها واگذار شده :
در ابتدای ورود کار آموزی اولین کاری که باید انجام میدادیم رفتن به کلاسهای ایمنی پالایشگاه(HSE) بود که طی 3 ساعت آموزش و بعد گرفتن یک امتحان که اموخته های که در طی کلاس فرا گرفته بودیم و باید می سنجدیدیم و در صورت قبولی یه کارت به مدت یکسال اعتبار به همه ی کارکنان و کارآموزان تعلق میگرفت. هر بخش و هر قسمت پالایشگاه لباس ایمنی و مخصوص به خود دارا می باشند. و تجهیزات ایمنی(PPE) هر بخش متفاوت با بخش های دیگر بود. که در مورد انواع محافظ های گوش، چشم و کلاه ایمنی مورد بحث قرار میگرفت.استفاده از تلفن همراه در محیط سایت به علت احتمال جرقه و اتش سوزی ممنوع است. بیشترین محصول پالایشگاه سوم H2S که در حالت عادی گاز و در حالت فشرده مایع می باشد که بعد از سیانور خطرناکترین ماده شیمیایی است. که ازعلائم در صورت نشتی و فرار از محل نشت بوی تخم مرغ گندیده و گاز ترش و در صورت ترکیب با آب تبدیل به اسید می شد. که اثرات روی بدن دارد از قبیل سر درد، سرگیجه، حالت تهوع . سرفه های شدید اگر در معرض هوای آلوده قرار بگیریم اتفاق می افتد. هر کدوم از افرادی که در سایت مشغول به فعالیت می شوند یک ماسک مخصوص برای مواقعی که گاز نشت می کنند دارند که به مدت 5 دقیقه می توانند استفاده کنند و از محل حادثه دور شوند و طبق باد نماها باید عمود بر مسیر باد به سمت محیط تجمعی که توسط پالایشگاه تعبیه شده است حرکت کنند انجا همه دور هم جمع شوند.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
اولین کارگاهی مشغول به کار شدم کارگاه ماشین ابزار بود که در اغاز ورود مسئول کارگاه به معرفی دستگاههای موجود کردند که کم و بیش در محیط دانشگاه باهاشون آشنایی داشتم به جز چند تا که در دانشگاهها کار بردی نداشتند. ماشین های تراش دو متری ، یک و نیم متری و یک متری که طبق اموخته های قبلی در آن قطعه دوار و ابزار ثابت است.دستگاه کله زنی ، سنگ مغناطیسی ، سنگ محوری ، دستگاههای مته ، ماشین های فرز (NC)با این دستگاههای نام برده تا حدودی آشنایی داشتم ولی دستگاهی که توجه منو به خودش جلب کرد "دستگاه بالانس" بود که برای بالانس کردن قطعات دوار مثل روتور،شافت ، ایمپلر مورد استفاده قرار میگیرد .بالانسر مسئول برقرای تعادل در وزن قطعات ، یکسان سازی پخش نیرو در تمام المان ها بدون اینکه جایی بیشتر از جاهای دیگر وزن اضافی داشته باشد.
دستگاه بالانس یک نگهدارنده برای قرار گرفتن قطعات دوار روی آن و فیکس کردن آن برای شروع مراحل بالانس کردن قطعه ای که دچار مشکل است . دستگاه بالانس اعمال نیرو به نگهدارنده که به سمت زمین است مقدار نیرو و جهت و مقدار زاویه ای که از تعادل خارج شده است را به ما نشان می دهد. در مدت حضورم در کارگاه ماشین ابزار یه "روتور" رو از سایت که بالانس ان دچار مشکل شده بود یا تعمیراتی روی آن انجام شده بود می خواستند بالانس کنند برای ایجاد بالانس روتور از شرکت سازنده روی روتور شافت های کوچکی تعبیه شده که در اثر بر هم خوردن بالانس با استفاده از واشر ها بالانس ایجاد کنیم. در دستگاه بالانس مقدار طول و شعاع قطعه را وارد می کنیم و به ما حداکثر جرمی که داشته باشیم درهر زاویه را به ما
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
می دهد هر کدام از زوایا که از حد مجاز بیشتر شود و در نمایشگر دستگاه نشان دهد با یک چرخش زاویه و مقدار را به ما می دهد . با انجام اقداماتی این مشکل را برطرف می کنیم که روش تعمیر آن استفاده از واشرهایی که روی شافت های تعبیه شده روی روتور قرار می گیرد دستگاه محل دقیق جایی که از بالانس خارج شده است را به ما در جهت عکس نشان می دهد تا ما با قرار دادن وسایل مورد نیاز بالانس قطعه را ایجاد کنیم و مشکل قطعه مورد نظر حل می شود.
ماشین های فرز (NC) که بر خلاف ماشین تراش در آن قطعه ثابت و ابزار در حال دوران است مورد استفاده قرار می دهیم برای تراشیدن چرخ دنده مارپیچ هم قطعه حالت دورانی داشت و هم ابزار در حال حرکت است.
یکی از قطعاتی که با تراش در حال ساختن بودند کانکتورها بودن که برای اتصال قطعات به هم استفاده می شدند که از تراش های یک و نیم متری مشغول به ساختن آن بودند. از تراش های یک متری اغلب برای کارهای ظریف و قطر کم استفاده می شود. وسیله ای دیگر در کارگاه کورخ بود که برای پیش گرم کردن جهت جوشکاری و تنش زدایی قطعه مورد استفاده قرار می گیرد. از اره نواری برای بریدن مواد خام برای ساخت قطعات مصرفی مورد استفاده قرار می گیرد. ساخت مخروط ها که طریقه ی آن را درکارگاهها آموزش داده بودند به ما مواد خامی بود برای ایجاد چرخ دنده مخروطی برای قرار گیری در یکی از قطعاتی که از کارگاههای دیگر به علت هرز رفتن قطعه قبلی باید ساخته می شد.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
قطعاتی که از کارگاه ولو شاپ برای تعمیر به کارگاه ماشین ابزار می آورند یا برای تعمیر و یا دوباره ساختن بود که اگر درست کردن آن و یا تعمیر آن به صرفه نبود قطعه ی مورد نظر خریداری می شود. یکی از قطعاتی که به طور مثال برای تعمیر آوردند یکی از قطعات بال ولو یا شیر توپی بود که توپ آن دچار لقی و خوردگی شده بود که قسمت خوردگی آن باید توسط جوشکاری پر میشد سپس با عمل ماشینکاری قسمت های اضافه را از بین می بردیم و صافکاری میکردیم تا کمی به کیفیت اولیه برگردد در صورتی که بارهای بعد نتوان از آن استفاده کرد قطعه جدید خریداری می شود.
در مدت حضور قطعه ی"برنر" پالایشگاه به منظور تعمیرات و برخی تغییرات طراحی به قسمت کارگاه ماشین ابزار آوردند.
تعمیر برنر سال های قبل برای نحستین بار در پالایشگاه سوم انجام شد و در واحد جوشکاری که مشکلات آن قبل از اصلاح ساختاری مشتمل بر خرابی لوله ها ی مشعل به علت گرفتگی ، خوردگی بدنه مشعل و آسیب دیدگی و ریزش دیواره های عایق نسوز داخلی کوره واکنش واحد تولید گوگرد بود که همگی به دلیل کارایی محدود و ناقص برنر و شعله ناپایدار آن پیش می آمد که در کارگاه جوشکاری و مبدل با نظارت مهندس رجب پور اقدام به اصلاح مشعل با افزودن مشعل کوچکتری به مشعل اصلی انحام شد. در ادامه تعمیرات شامل ساخت حلقه توزیع گاز 360 درجه از لوله 2 اینچ و اضافه کردن مشعل به دلیل کنترل بهتر دما وشعله برای سوزاندن گازهای اسیدی استفاده می شود.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
کارگاه جوشکاری
دستگاههای موجور در کارگاه جوشکاری GMAWکه همان فرایند جوشکاری الکتریکی محافظ گاز و SMAW فرایند جوشکاری دستی با الکترود است. دستگاههای HIGHفرکانس برق پالسی می دهد و اجازه ی کار با آلیاژهای نرم را به ما می دهد. جوشکاری از الکترود های مختلف در کارهای گوناگون استفاده می کنند و در سایزهای مختلف می باشد. انواع الکترودها : 1- الکترودهای سلولزی برای جوشکاری نفوذی ;جوشکاری نفوذی برای لوله هایی است که نیاز به جوشکاری نفوذی داشته باشند.
2- الکترودهای روتیلی برای پر کردن شیارهای سطحی
3- الکترودهای قلیایی برای جوشکاری کم هیدروژن برای جوشکاری شیاری و سطحی در تمام حالت ها
برنرها در دماهای بالا کار می کنند آلیاژها و اتصالاتی که در آن به کار برده می شود از فولادهای زنگ نزن از کرم نیکل تشکیل می شود مثل استاندارهای زنگ نزن کرم نیکل 309-310 که برای تعمیرات آن واحد جوشکاری هم همکاری مثمر ثمری در آن داشت.
هنگامی که قطعه توپی ولو به جوشکاری آوردند برای تعمیرات قسمت خورده شده و لق دار را به وسیله الکترود مناسب برای شرایط استحکام و دمایی مناسب قطعه مورد استفاده قرار گرفت و برای ماشینکاری به کارگاه ماشین ابزار انتقال یافت تاکارهای بعدی انجام گیرد.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
کارگاه ولو شاپ (Valve)
ولوها یا شیرها کنترل ورودی و خروجی جریانات سیالات بر عهده دارند. ولوهای خود کنترلی و ولوهای فشاری از انواع ولوها هستند که ولوهای خود کنترلی از طریق فیدبک خروجی یا ورودی کار خودش را کنترل می کند.
Level Gage: سطح مایع درون تانک را نشان می دهد. از دو سر که یکی از آنها به High pressure و سر دیگر آن به operator تانک وصل می شود و از طریق طول level gage و درجه بندی روی آن می توان مقدار مایع درون تانک را مشاهده کرد سطح نمایش توسط قطعات شیشه مانندی نشان داده می شود که در مواقع تاریکی یه منبع نیرو تعبیه شده تا در مواقعی که تاریک باشد و نیاز به چک کردن مقدار مایع درون تانک شود مانند یه شب نما عمل می کند و مقدار مایع را به ما نشان می دهد.
Gate valve: شیرهای دروازه ای و یا دو طرفه مانند شیرهایی که از آن در شیرهای آب مورد استفاده قرار می گیرد که شامل اجزای seat, body, bonnet تشکیل می شود.
ولوهای پروانه ای : با هوا کار می کنند و از اتاق مرکزی (CCR) دستور می گیرند.
دارای دو نوع هستند: Action و W action که Action ها دارای یک سوراخ هستند برای باز و بسته کردن از روز مجموعه که با هوا کار می کند تا زمانی که هوا در پشت آن باشد ولوها بسته اس ولی به محض اینکه جریان هوا قطع شود باز می شوند.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
W action ها دارای دو سوراخ برای باز و بسته کردن هستند یک سوراخ مخصوص Open و دیگری برای Close هوا در Close برای بسته شدن و هوا در Open برای باز کردن ولو استفاده می شود. اجزای ولوهای پروانه ای شافت و دیسک و رابر هستند. و در مکانیرمهای حرکتی مختلفی دارند که شامل دستی و گیربکسی و برقی می شوند.
Ball Valve: ولوهای توپی که از موارد استفاده آن در حالت معمول شیرهای گاز هستند.
انواع ولوهای توپی از نظر عملکرد: 1- حالت دستی 2- گیر بکسی 3- نیروی برق که برای باز و بسته کردن جریان استفاده می شوند.
اجزای ولوهای توپی : توپی . اورینگ و گاسکت که پس از باز و بسته کردن پیچ ها و جدا کردن قطعات آن به پولیش کردن قطعات داخلی آن با سنباده مشغول شدیم بع علت رگه هایی که در آن ایجاد شده بود توپی و شافت برای تعمیرات به جوشکاری فرستادیم تا کارهای پر کردن جاهای خورده شده سپس به کارگاه ماشین ابزار برای از بین بردن مواد اضافی و صافکاری آن می فرستند و سپس برای جایگذاری در ولو توپی به کارگاه ولوشاپ برگردانده می شود.مشکل توپی و شفت ها به علت کار زیاد دچار لقی شده اند و توپی به اصطلاح مکانیکی ها کچل شده است به جوشکاری فرستادیم و سپس تراشکاری می شود و مقدار لقی ما به صفر نزدیک خواهد شد و ایده آل به کار اولیه می تواند برسد. نشیمن گاههای (Seat)پلاستیکی تعویض می شوند.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
Check valve: ولوهای یک طرفه هستند.
لپینگ : ولوهای با اینچ بالا برای لپ کردن قطعات و از بین بردن رگه ها و اصطکاک ایجاد شده در آن از لپینگ استفاده می کنیم تا ولوها به راحتی باز و بسته شوند و وظیفه باز و بسته کردن مسیر جریان را به خوبی انجام دهند برای ولوهای کوچک برای لپ کردن از سنباده استفاده می شود.
ولوشاپ به علت ثابت بودن در دستگاه و حرکت کردن توسط مکانیزم جز دسته بندی دستگاههای فیکس می باشد.
کارگاه پمپ شاپ
پمپ ها به دو رده دینامیکی و جابجایی تقسیم می شوند پمپ به نوع فشاری که تولید می کنند دسته بندی می شوند. پمپ های دینامیکی پمپ هایی هستند که در آنها انتقال انرژی به سیال به صورت دینامیکی می باشد و پمپ های جابجایی ، پمپ هایی هستند که سیال توسط آنها جابجا می شود. تفاوت دو پمپ در نحوه انتقال انرژی به سیال است.
پکپ های دینامیکی خاصیت سانتیرفیوژی دارند و دارای ایمپلر(پروانه) هستند که به دو نوع تقسیم می شوند1 – تک Stage 2- مولتی Stage که طریقه ثرار گیری آنها عمودی و افقی است.اجزای پمپ ها سه قسمت : 1- محفظه ی ایمپلر Casing 2- Stuffing box (جعبه آب بندی) 3- Housing bearing
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
محفظه ی ایمپلر قطعه ی حلزونی شکل که به علت افزایش و کاهش فشارو سرعت ساخته می شود. ایمپلرها وظیفه جریان در آوردن سیال و برعهده دارند. انواع پروانه ها باز و نیمه باز و بسته که در محیط های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند. پروانه های باز در سیال های شبیه لجن و نیمه باز برای سیال های نیمه غلیظ و نیمه رقیق و بسته ها برای سیال تمیز و غلیظ هستند.
Stuffing box بسته به نوع سیال متفاوت است. بسته به نوع فشار سیال ها پکینگ ها متفاوت است. Mechanical sil ها بسته به فشار آب بندی Tandom ، Back to back ، Face to face مورد استفاده قرار می گیرند و نشتی را به صفر می رسانند.
Housing bearing ها: دو نوع هستند اصطکاکی و ضد اصطکاکی
پمپ ها بیشتر از طرف Mechanical Cill ، Impeller، Stage ، کاسه نمدها دچار مشکل و نقص می شوند که با آوردن در بخش پمپ شاپ که زیر نظر بخش روتاری است از هم جدا می شوند و مراحل تعمیر آنها سپری می شود و مورد بررسی قرار می گیرند وتعمیر می شوند.
پمپ های مولتی Stageهر Stage دارای یک ایمپلر می باشد که هر Stage آن دارای فشار و معین می باشد و فشار هر Stage که می گذرد با مرحله قبل جمع می شود و در مرحله آخر فشار برابر با مجموع هر Stage است.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
بخش های فیکس و روتاری هم علاوه برا بخش های بالا در پالایشگاه بود ولی به علت خطرناک بودن محیط و افزایش مواد گازی و سمی اجازه ی ورود به کارکنان داده می شد پمپ ها به علت حرکت دوار ی بخش روتاری و ولوها جز بخش فیکس محسوب می شوند.
واحد روتاری مسئول نصب و راه اندازی تجهیزات دوار هستند که با استفاده از تحصصی که دارند انجام می دهند و واحد فیکس مسئول نصب و راه اندازی تجهیزات ثابت هستند. ولی واحد های زیرگروه پمپ و ولوها مشمول تعمیرات هستند که واحد های مربوطه بالا قطعات را باز می کنند و تعمیر می کنند و مورد بررسی قرار می دهند.
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
نتیجه گیری :
کار آموزی جدی ترین تجربه ی شروع کاردانشجو و قرار گرفتن در شرایط کار واقعی و به دور از درسهای تئوری که باید تمام اطلاعاتی که در دانشگاه به صورت جزوه تعلیم دیده رو به صورت عملی اجرا کند که واقعا برای اوایل کار مشکل به نظر می رسه که به مرور زمان و جا افتادن و کسب تجربه و یادگیری می توان به صورت جدی تو محیط کاری که هستیم مشغول دریافت اطلاعاتی بشیم و با اضافه کردن به اطلاعات قبلی به صورت موثر ئر محیط کارحضور داشته باشیم. دوره کار آموزی دوره کوتاه و بسیار مفیدی است که باید همه داشنجویان از اون استفاده کنند. و این مسئله باید از نظر مسئولین و دانشجویان بسیار مورد توجه قرار بگیرد تا با کسب تجربه ی کافی دانشجویان و فارغ تحصیلان موفقی برای اینده ی کشورمون باشیم و در راستای پیشرفت کشور عزیزمان در همه عرصه های علمی پیش قدم باشیم. میخام به دوستان خوبم هم بگم که انسان به هر هدف مثبت و امکانپذیری فکر کنه حتما بهش میرسه اگه توانایی اون رو نداشت هیچوقت به ذهنش خطور نمیکرد خودمون دست کم نگیریم و به بهترین ها فکر کنیم تا به خوب ترین ها برسیم.
با آرزوی موفقیت
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
پیشنهادات و انتقادات :
شاید یکی از مشکلاتی که اینجانب داشتم همه دوستان دانشجوی مثل من هم داشته باشند که یه محل مناسب برای گذراندن دوره کار آموزی اونجاست که به بهترین نحو بتونیم از این دوره ی مفید استفاده کنیم و بدون هیچ دغدغه ای راجع به محل کارآموزی به تعلیم و یادگیری تمرکز کنیم و خواهش من از دانشکده این است که حتما برای دانشجویان یه جلسه برای معرفی مجل کار آموزی مناسب برگزار شود تا کار آموزان بهترین محل ها و با بهترین ویژگی ها برای دوره خود انتخاب کنند.
با تشکر
تصاویر و پیوست ها :
1-Gate valve
2-Ball valve
3-Globe valve
4-Butterfly valbe
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
پمپ -5
-6مولتی Stage pomp
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
7- برنرپالایشگاه
8-pomp
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
پمپ مولتی Stage
پمپ تک Stage
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
شیر آلات صنعتی
گزارش کار آموزی پارس جنوبی
Mechanical seal
Level gage
12