آرم دانشکاه
نام دانشگاه
گزارش کارآموزی
محل کارآموزی:
——
استاد مربوطه:
—–
تهیه کننده:
—-
پاییز 1392
فهرست مطالب
مقدمه و تشکر 3
چکیده 4
عیب یابی و تعمیرات سخت افزار 5
پاور (power) 5
مادربرد ( main board) 7
کارت گرافیک (VGA) 8
هارد دیسک (HDD) 9
پارتیشن بندی هارد 10
مراحل کار با Acronis Disk Director 11
درایو اپتیکال ODD (optical disk drive) 18
عیب یابی کارت صدا 19
مانیتور (monitor) 20
لپ تاپ. 21
مقدمه و تشکر
همانگونه که می دانیم کارآموزی نقطه شروعی است برای آماده شدن جهت ورود به بازار کار و استفاده ی بهینه از این فرصت مناسب برای کلیه دانشجویان علاقه مند به اشتغال در جامعه بسیار سودمند ومفید می باشد.
گزارش در دست حاصل سه ماه کارآموزی در شرکت —— می باشد.این شرکت دارای بخش های مختلفی از جمله قسمت نرم افزاری(عیب یابی نرم افزاری وبرطرف کردن آن)، تعمیرات سخت افزاری و لپ تاپ ، برنامه نویسی نرم افزار و سخت افزار می باشد.
درطی کارآموزی من بیشتر با عیب یابی سخت افزار و تعمیرآن ها آشنا شدم.
درپایان از زحمات استاد محترم ——- که درطول دوره به عنوان استادکارآموزی راهنمای من بودند و همچنین از استاد بزرگوار ——– تشکر و قدردانی می کنم.
چکیده
در دنیای تکنولوژی و فناوری اطلاعات ، دستگاه ها و تجهیزات گوناگونی جهت برطرف کردن نیاز های افراد ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرند .
در یک سیستم کامپیوتری اجزاء مختلف کنار هم قرار می گیرند تا یک سیستم واحد و یک پارچه را جهت پردازش اطلاعات در اختیار افراد قرار دهند. مسلما خرابی و اختلال در عملکرد هر یک از این اجزا، کارکرد کل سیستم را مختل و با مشکل مواجه می کند.یک سیستم کامپیوتری (Personal Computer) از مانیتور،کیبورد، موش واره و کیس (شامل قطعات اصلی جهت پردازش اطلاعات) تشکیل می شود، قطعات درونی کیس شامل برد اصلی (مادربرد) پردازنده ، کارت گرافیک ، رم ، هارد دیسک ، درایو اپتیکال و پاور می باشد.
در طول دوره ی کار آموزی با نحوه ی کارکرد و همچنین تعمیرات بخش های اصلی یک سیستم کامپیوتری یعنی مادربرد ، منبع تغذیه (پاور)، کارت گرافیک و مانیتور آشنا می شویم و همچنین نگاهی کلی به لپ تاپ و تعمیرات آن می اندازیم.
عیب یابی و تعمیرات سخت افزار
پاور (power)
مشکلاتی که ممکن است برای یک پاور پیش بیاید:
1. پاور روشن نمی شود.
برای حل این مشکل بعد از باز کردن درب پاور، به سراغ فیوز می رویم:
* اگر فیوز سوخته بودPRIMARY پاور یعنی FETهای اولیه، SHORT شده اند که با تعویض FET ها وفیوز مشکل حل می شود.
* اگر فیوز سالم بود به سراغ ثانویه می رویم، درآنجا با چک کردن FETها و دیودهای دوبل عیب یابی می کنیم.
2. پاور روشن می شود ولی قادر به راه اندازی سیستم نیست.
این عیب بیشتر مربوط به پاورهای ارزان قیمت بازار، مثل PASCAL می شود. در این پاورها گرما باعث باد کردگی خازن ها و تغییر ظرفیت آن ها می شود که بیشترشان 10 ولت – 1000 میکروفاراد هستند و با تعویض آن ها، مشکل برطرف می شود.
3. پاور چیپ چیپ صدا می کند.
این صدا نشان دهنده ی اتصال کوتاه شدن FET یا دیود دوبل در ثانویه است.چون فیدبک مدار عمل می کند باعث روشن نشدن و در نتیجه سوختن فیوز و سایر اجزای پاور می شود.
مادربرد ( main board)
در دوره ی کارآموزی با اشکالات زیر در زمینه مادربرد مواجه شدم:
1. Short شدن.
Short شدنfet های قسمت تغذیه باعث بوجود آمدن اتصال کوتاه و در نتیجه سوییچ نشدن مادربرد می شود که با تعویض fetها این عیب برطرف می شود.
2. سوختن چیپ ها.
ممکن است ic_io و یا چیپ جنوبی(south bridge) سوخته باشد. تعویض ic_io که 128 پایه دارد با هویه هوا به راحتی امکان پذیر است، اما تعویض چیپ جنوبی با دستگاهی گران قیمت به نام bga انجام می شود.
3. شکستگی بورد.
از دیگر مشکلات مادربرد خم شدگی و شکستگی بر اثر فشار، رطوبت و…. می باشد که در این موارد تعمیر مقرون به صرفه نیست و باید تعویض گردد.
کارت گرافیک (VGA)
برخی از مشکلات کارت گرافیک عبارتند از:
1. نداشتن تصویر.
FET های کارت گرافیک که در اثر معیوب بودن پاور دچار اشکال می شوند و در اکثر مواقع یک یا دو عدد از این FET ها می سوزد که سوختن این FET ها باعث می شود که تصویر نداشته باشیم که با تعویض FET ها این مشکل حل می شود.
2. تصویر شطرنجی است.
این عیب به CPU یا چیپ اصلی گرافیک بر میگردد و علت اصلی آن حرارت بالایی است که این چیپ هنگام کار کردن داردکه با انجام عمل REWORKE دوباره درست می شود.
REWORKE: "برد محل چیپ را حرارت می دهند تا لحیم های چیپ آب شود وسپس برد را سرد می کنند.با این عمل چیپ مجددا به درستی روی برد لحیم می شود.چون حرارت چیپ زیاد است ممکن است از جای خود تکان بخورد و اتصالهایش با برد قطع شود که با انجام عمل REWORKE این مشکل برطرف می شود."
چنانچه ولتاژهای پاور درست نباشد باعث می شود که خازن های روی کارت گرافیک معیوب شوند که این عیب جز عیب های ظاهری به شمار می آید و از ظاهر خازن ها مشخص است کدام یکی خراب است، در این حالت خازن ها دچار ترکیدگی یا باد کردگی می شوند.
هارد دیسک (HDD)
برخی مواقع هارد بخاطر تغییر سایز دچار مشکلات زیر می شود….
1 . سیستم هارد را با ظرفیت کمتر از ظرفیت واقعی خود می شناسد.
2 . ویندوز هنگام بالا آمدن هنگ می کند.
3 . هنگام نصب ویندوز سیستم هنگ می کند.
4 . بدون هیچ دلیل خاصی دسترسی به درایو آخر یا LOGICAL درایوها ممکن نمی باشد.
5 . اطلاعات موجود در یک درایو به طورناخواسته پاک می شود.
راه حل های موجود:
برای چک کردن size هارد دیسک ابتدا آن را بصورت master به سیستم وصل نموده و داخل setup به قسمت standard cmos feature رفته و port مورد نظر که هارد را شناخته انتخاب می کنیم . سپس عدد روبه روی capacityرا چک می کنیم در صورتی که عدد مورد نظر کوچکتر از حجم نوشته شده روی هارد بود این مشکل بوجود آمده است معمولا در حالت خراب این عدد 33821 MB می باشد.
ولی روش بالا برای حالتی می باشد که این ایراد به پایین آمدن حجم هارد به اندازه زیاد منجر شود برای اینکه دقت چک کاربر به 100% برسد تمام هارد دیسک های pata
(Maxtor – western digital – Seagate ) را با نرم افزارmax blast4 تست و تعمیر می نماییم.
روش کار
1-بعد از تنظیم جامپر هارد دیسک آن را بصورت master به مادربرد وصل و بوت سیستم را روی cd rom تنظیم و بعد از بالا آمدن سیستم نرم افزار maxblastرا اجرامی کنیم.
نرم افزار فوق را می توان از آدرس زیر دانلود نمود:
www.seagate.com/www/en-us/support/downloads
2-بعد از وارد شدن به menu اصلی گزینه utilities را انتخاب کرده وارد آن می شویم سپس گزینه set hard drive size را انتخاب کرده و روی دکمه next کلیک می کنیم. اکنون در صفحه مورد نظر سه ردیف عدد مشاهده می شود. در صورت سالم بودن hard disk دو ردیف اول باید اعدادی مساوی یکدیگر و بزرگتر از عدد ردیف سوم باشند.
3- در صورت عدم تساوی عدد درج شده در ردیف دوم با ردیف اول یا کوچکتر بودن این عدد از عدد ردیف سوم کافیست روی دکمه next در این صفحه کلیک نموده و سپس در صفحه بعد روی دکمه done کلیک کرده سپس کامپیوتر را خاموش می کنیم.
4- اکنون برای دیدن نتیجه کار مرحله 2 را مجدد انجام می دهیم.
پارتیشن بندی هارد
چگونگی پارتیشن بندی:
نرم افزارهای پارتیشن بندی: نرم افزار های زیادی جهت پارتیشن بندی وجود دارد که در اینجا به معرفی Acronis Disk Director می پردازیم.
مراحل کار با Acronis Disk Director
نرم افزار را اجرا می کنیم . همانطور که در تصویر زیر مشاهده می شود تعداد هاردهای نصب شده بر روی کامپیوتر من را نمایش میدهد .
در قسمت اول که با کادر قرمز مشخص شده است تعدا پارتیشن ها همراه با حجم آنها را نمایش میدهد .
یک پارتیشن Primary و 3 پارتیشن Logical داره .
در مرحله اول فرض کنید می خواهیم یکی از پارتیشن ها را به دو قسمت مساوی تقسیم کنیم برای انجام اینکار روی پارتیشن مورد نظر، یکبار کلیک می کنیم تا گزینه های قسمت چپ برنامه فعال شود .( بر عکس خود ویندوز با دو مرحله پارتیشن شما به دو قسمت مساوی تقسیم می شود . )
سپس روی split volume کلیک می کنیم.
یک صفحه همانند تصویر زیر باز می شود . همانطور که مشاهده می کنید بالای صفحه پارتیشن انتخابی شما با توجه به ظرفیت آن به دو قسمت تقسیم شده است . در صورتیکه می خواهید حجم پارتیشن دوم را بیشتر یا کمتر کنید می توانید خط بین دو پارتیشن را به طرفین حرکت دهید یا در کادرهایی که با رنگ قرمز مشخص شده است ظرفیت پارتیشن جدید را برا اساس مگابایت وارد نمایید.
تا بر روی آیکون Commit pending operations کلیک نکنیم تغییرات اعمال نمی شود . من بر روی کلید مورد نظر کلیک می کنم و در مرحله بعدی با انتخاب Continue پارتیشن ساخته شده را به لیست پارتیشن های خودم اضافه می کنم.
بعد از ایجاد پارتیشن جدید در صورتیکه نخواستیم می توانیم با کلیک بر روی آیکون Delete Volume پارتیشن جدید راحذف کنیم.با کلیک بر روی آیکون Change Latter و Change Label اسم پارتیشن را می توانیم تغییر بدهیم، همچنین با کلیک بر روی Browse Files محتویات داخل پارتیشن را می توانیم مشاهده کنیم .با کلیک بر روی گزینه Convert To Primary می توانیم نوع هارد را به Logical تغییر بدهیم که بهتر است اینکار را انجام ندهیم.
درایو اپتیکال ODD (optical disk drive)
برخی از مشکلات ODD:
1. خرابی OPTIC .
وقتی OPTIC خراب می شود باید تعویض گردد اما چون در ایران فقط OPTIC 20X وجود دارد و آن هم بسیار کم مصرف است باید دستگاه تعویض شود.
2. خرابی مکانیزم.
اگر قسمت مکانیزم خراب باشد باز و بست دستگاه به سختی انجام می گیرد و آن هم به دلیل تسمه فرسوده و… می باشد وباید آن را تعویض نمود.
3. خرابی FIRM WARE.
در صورت خرابی FIRM WARE که البته به ندرت خراب می شود باید آن را از اینترنت DOWNLOAD کرد و طبق راهنمای سازنده ، دستگاه را پروگرام می کنیم.
توضیحات FIRM WARE :
یک میان افزار است که باعث شناختن قطعاتی مثل HARD-MP3 PLAYER- و….
توسط دستگاه می شود.
عیب یابی کارت صدا
1. اگر پس از نصب یک کارت صدای جدید در بعضی برنامه ها سیستم دچار مشکل صدا شد، باید تنظیم های برنامه ها را از نو تعیین کرد و لازم است بعضی برنامه ها را دوباره نصب کرد تا با کارت جدید کار کند.
2. اگر در بعضی برنامه ها صدا وجود داشت ولی هماهنگ با اعمال روی صفحه نبود لازم است برنامه های دیگر را ببندیم تا برنامه در حال اجرا بتواند بر همه منابع دسترسی پیدا کند.
3. گاهی اوقات صدای خش خش و یا وزوز از بلندگو پخش می شود دلیل آن مزاحمت کارت های جانبی دیگر می باشد. در این صورت لازم است جای شکاف کارت صوتی را عوض کنیم. اگر باز هم اشکال رفع نشد باید کابل های برق نزدیک به کارت صوتی را از آن دور کرد.
4. اگر صدایی از بلندگوهای رایانه به گوش نمی رسد اعمال زیر را انجام می دهیم:
* محل اتصال بلندگو به منبع تغذیه را چک می کنیم.
* پیچ تنظیم بلندی صدا را تنظیم می نماییم.
* سیم اتصال بلندگو به کارت را چک می کنیم.
* صدا را در برنامه های نصاب بررسی می نماییم.
* برنامه راه انداز کارت صوتی را دوباره نصب می کنیم.
مانیتور (monitor)
برخی از مشکلاتی مانیتور که در دوره ی کارآموزی با آن ها مواجه شدم:
1. تغییر رنگ.
در مانیتور سه رنگ اصلی وجود دارد RED-GREEN-BLUE که عدم وجود هر کدام باعث تغییر رنگ می شود که برای بر طرف کردن آن باید سراغ برد پشت لامپ تصویر برویم.
بعد از چک کردن سلف ها اگر همه سالم بودند IC رنگ دستگاه را تعویض می کنیم. اما گاهی اوقات پیش می آید که حرارت و گرما باعث ذوب شدن لحیم ها می شود که با لحیم کردن مجدد می توانیم مشکل را برطرف کنیم .
2. خرابی کابل.
کابل مانیتور 15 پین در پورت خود دارد که سه تا مربوط به رنگهای RED-GREEN-BLUE، 5 تا مربوط به GND و 2 تا مربوط به سینک عمودی و سینک افقی می باشد و بقیه بدون استفاده اند.
قطعی در هر کدام از سه رنگ باعث تغییر رنگ تصویر می شود و قطعی در H-S وv-s باعث خاموش شدن مانیتور می شود.
3. روشن نشدن مانیتور
ابتدا باید فیوز را چک کنیم در صورت سالم بودن باید به سراغ چک کردن ترانزیستور سوییچ و IC_pwm برویم . معمولا در مانیتورهای LG شماره IC-1842 و شماره ترانزیستور 7N60B می باشد.
سپس باید به سراغ پل دیود برویم .اگر هر سه سالم بودند به سراغ ترانزیستورها وخازن های بعد از تغذیه ی ترانس می رویم، اگر این قطعات هم سالم بودند باید به سراغ عیب در قسمتهای ولتاز HV برویم .در آن جا یک ترانزیستور خروجی وجود دارد که از نوع BJT است که اتصال کوتاه در آن باعث روشن نشدن و تولید صدای چیپ چیپ می شود .
در نهایت با تعویض این ترانزیستور، مشکل این مانیتور را حل می کنیم .
لپ تاپ
در آخرین روزهای کارآموزی به تعمیر لپ تاپ پرداختم که به دلیل کم بودن زمان، فقط تعمیر برخی از مشکلاتش را فراگرفتم.
1. روشن نشدن.
بعد از تست ADAPTER و باطری درب دستگاه را باز می کنیم و به سراغ MAIN BOARD می رویم .عیب روتین این دستگاه ها خاموش شدن دائمی است که به دلیل ضعف پروگرم بایاس می باشد .برای رفع این مشکل باید پروگرم را از اینترنت DOWNLOAD کنیم وبا استفاده از پروگرمر IC بایاس را پروگرم کنیم.
2. نداشتن صدا.
ابتدا باید به سراغ IC-SOUND مورد نظر برویم. احتمال اینکه این چیپ سوخته باشد بسیار است.این چیپ یک CODEC است که عمل تبدیل دیجیتال به آنالوگ را بر عهده دارد وارتباط مستقیم با SOUTH BRIDGE دارد.
3. کار نکردن جکهای USB .
زمانی که USB های دستگاه کار نمی کنند فقط و فقط عیب از دو ناحیه است:
1-مقاومتهای فیوزی پشت USB .
2-SOUTH BRIDGE .
اگر مقاومتهای فیوزی سالم بودند حتما باید SOUTH BRIDGE تعویض شود که هزینه زیادی در بر خواهد داشت.
4. نداشتن تصویر.
گاهی اوقات تصویر خروجی از LCD نداریم اما تصویر از مانیتور داریم. چیپ NORTH BRIDGE دستگاه یا کارت گرافیک آن،دو خروجی دارد.یکی برای LCD و یکی برای مانیتور خارجی .در نوت بوک هایی که گرافیک ندارند باید چیپ شمالی ودر نوت بوک هایی که چیپ گرافیک دارند باید چیپ گرافیک تعویض گردد زیرا خروجی تصویر در LCD و مانیتور به صورت موازی نیست بلکه جداگانه است.
22