دانشگاه آزاد اسلامی
رشته حسابداری بازرگانی
گزارش کار آموزی
حسابداری کل
محل کار آموزی :
شرکت مانتل
استاد راهنما:
دانشجو:
بهار
فهرست
فصل اول : آشنایی با شرکت
1-1 نام و تاریخ ثبت شرکت 4
2-1 موضوع شرکت 4
3-1 مدت شرکت 4
4-1 سرمایه شرکت 4
5-1 پرداخت مبلغ سهام 5
6-1 افزایش و کاهش سرمایه 5
7-1 اوراق سهام 5
8-1 مسئولیت صاحبان سهام 5
9-1 هیات مدیره 6
10-1 دفاتر و محاسبات 6
11-1 اخلال و تصفیه 7
12-1 نوع مالکیت و استهلاک 7
13-1 فعالیت های پیمانکاری شرکت 8
14-1 توسعه شرکت و تاسیس کارخانه 10
15-1 شرح مختصری در سورد کارخانه و فعالیتها 10
16-1 هزینه هایی به شرکت برای تاسیس کارخانه انجام داده . 11
فصل دوم : چارت سازمانی
1-2 نمودار سازمانی شرکت مانتل 12
2-2 هیات مدیره 13
3-2 مدیر عامل 15
4-2 معاونت اداری مالی 17
5-2 حسابدار کل 18
6-2 کارپرداز 19
7-2 منشی 20
8-2 مدیریت کارخانه 21
9-2 مدیریت تولید 22
10-2 انبار دار کل 22
11-2 معاونت بازرگانی 23
12-2 بازرگانی داخلی 24
13-2 بازرگانی خارجی 24
14-2 امور خرید 252
15-2 امور فروش 6
16-2 مدیریت پروژه 27
17-2 مهندس راه و ساختمان 27
18-2 تکنسین راه و ساختمان 28
فصل سوم : آشنایی با حسابداری
1-3 تعریف حسابداری 31
2-3 اسناد مدارک مثبته : 33
فاکتور 34
رسید بانکی 34
قبض آب و برق 35
رسید صندوق 35
3-3 سند حسابداری : 35
تنخواه گردان 38
استهلاک 40
صورت دستمزد 43
کارت کار 47
صورت حساب بانک 49
قرار داد کار با مدت معین 49
4-3 ثبت رویدادهای مالی در دفتر روزنامه 50
5-3 انتقال اطلاعات از دفتر روزنامه به دفتر کل 51
6-3 تراز آزمایشی 52
7-3 اصلاح حسابها 53
8-3 تراز آزمایشی اصلاح شده 54
9-3 تهیه صورت های مالی : 54
صورت حساب سدوزیان 54
صورت حساب سرمایه 55
ترازنامه 55
10-3 بستن حساب ها 55
11-3 نتیجه گیری 62
فهرست اشکال :
تصاویرپروژه های انجام شده توسط شرکت مانتل 64
نمودار مانده معین مراکز هزینه (دایره ای ) 67
نمودار مانده معین مراکز هزینه (میله ای ) 68
فهرست جداول
چارت سازمانی 12
رسید بانکی 69
رسید صندوق 70
سند حسابداری 71
تنخواه گردان 73
استهلاک 86
صورت دستمزد – حقوق و مزایا 88
کارت کار 93
صورت حساب بانک 94
قرار داد کار با مدت معین 95
گزارش تراز چهار ستونی معین 96
گزارش خلاصه دفتر معین 99
گزارش تراز چهار ستونی کل . 101
چکیده :
شرکت مانتل در سال 1358 در اداره ثبت شرکت های شیراز با هدف انجام پروژه های سیویل به ثبت رسیده ، سرمایه شرکت مبلغ 30000000000 ریال منقسهم به 30000 سهم بانام هر یک به ارزش 1000000 ریال می باشد شرکت در سال های گذشته پروژه های مختلفی انجام داده است از جمله احداث دبیرستان ، احداث راه کمر بندی ، احداث راه ساحلی و … را در دست داشته است و همه ی این پروژه ها را با موفقیت هر چه تمام تر به اتمام رسانده است .
بعد از گذشت زمان شرکت تصمیم تاسیس کارخانه را گرفت و با مطالعات و تحقیق های فراوان که برای انتخاب نوع کارخانه انجام گرفت سرانجام تصمیم برای تاسیس کارخانه فرآوری سنگهای ساختمان گرفته شد .
حال این شرکت برای انجام عملیات مالی بایستی حسابداری داشته باشد که یک حسابدار زیر نظر بخش مالی فعالیت می کند و حسابدار بایستی عملیات حسابداری خود را به صورت صحیح ، دقیقی ، به موقع و قابل فهم تنظیم کند تا اینکه مدیر عامل شرکت بتواند برای بهبود شرکت تصمیم های لازمه را بگیرد .
ابتدا ترین کار یک حسابدار تجزیه و تحلیل کردن اسناد مثبته ای است که در دسترس می باشد و یک سند حسابداری را از روی این استاد تنظیم می کنند و تمام این استاد مثبته بایستی ضمیمه سند ها بشود .
یک حسابدار با انجام عملیات در طی دوره مالی و با گذشت یک سال بایستی در پایان سال مالی گزارشاتی را در مورد فعالیت های انجام شده در طی دوره تنظیم کند که درستی کار یک حسابدار را نشان می دهد به عنوان مثال گرفتن تراز آزمایشی ترازنامه صورت های مالی و ……
تمام کارهایی که یک حسابدار انجام می دهد در دارایی بدهی و سرمایه خلاصه می شود و بایت ماهیت هر کدام از حسابها را با دقت فراوان رعایت کرد .
و حسابدار در پایان سال مالی با انجام عملیات گزارش گیری عملکرد مالی شرکت را در طی یک سال مالی می سنجد .
پس از اطلاع از فعالیت های انجام شده و گرفتن تصمیمات پس از اطلاع از فعالیت های انجام شده و گرفتن تصمیمات برای بهبود فعالیت های شرکت نوبت به بستن حساب های موقت و دائم می رسد بدین صورت که ابتدا حساب های موقت را بسته و به عنوان سود و زیان یا سرمایه می بندیم و حساب های موقت را به سال دیگر انتقال نمی دهیم و سپس حساب های دائمی را با تراز اختتمامی می بندیم و به سال بعد انتقال می دهیم هنگامی که به سال بعد انتقال دادیم و خواستیم عملیات مالی را برای سال جدید شروع کنیم حساب ها را با تراز افتتایی باز کرده و سال مالی جدید را شروع می کنیم .
فصل اول
آشنایی با شرکت
نام و تاریخ ثبت شرکت :
شرکت مانتل سهامی خاص در سال 1358 در اداره ثبت شرکت های شیراز با هدف انجام پروژه های سیویل به ثبت رسید و از آن زمان تاکنون مجری طراحهای عمرانی متعددی بوده است مدیران شرکت همگی دارای تحصیلات عالیه و سوابق کاری در داخل و خارج از کشور می باشند .
2-1 موضوع شرکت :
طرح و ساخت پروژه های ساختمانی و عمرانی ، اکتشاف و استخراج معادن و آبهای زیر زمینی ، سرمایه گذاری معاملات تجاری ، تولید، فرآوری سنگهای ساختمانی ، واردات و صادرات کلیه کالاهای مجاز بازرگانی ، تهیه و توزیع کلیه کالاهای مجاز بازرگانی و کلیه اموری که مربوط به موضوع شرکت می باشد .
مدت شرکت :
مدت شرکت مانتل نامحدود می باشد .
سرمایه شرکت :
سرمایه شرکت مبلغ 000 000 000 30 ریال منقسم به 30000 سهم بانام هریک به ارزش 000 000 1 ریال می باشد که تمامی آن نقداً پرداخت می شود و بقیه از طرف صاحبان سهام تعهد شده که ظرف مدت حداکثر 5 سال شمسی پرداخت گردد .
5-1 پرداخت مبلغ سهام :
در صورتی که صاحب سهم بدهی خود را بابت تعهد سهام ظرف موعد مقرر تادیه ننماید سهام وی طبق مواد 35-36-37-38 لایحه قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب سال 1347 به فروش خواهد رسید .
6-1 افزایش و کاهش سرمایه :
شرکت می تواند بر حسب پیشنهاد هیات مدیره سرمایه خود را بنا به تصویب صاحبان سهام در مجمع عمومی فوق العاده با رعایت مقررات قانونی لازم الاجرا افزایش یا کاهش دهد .
اوراق سهام :
اوراق سهام شرکت چاپی و متحد الشکل و دارای شماره ترتیب بوده و باید امضاء دو نفر از مدیران که هیات مدیره به این منظور تعیین می نماید برسد و به مهر شرکت ممهور شود .
در صورت تقاضای صاحب سهمی که مالک بیش از یک سهم است شرکت یک ورقه سهم که نماینده بیش از یک سهم باشد صادر خواهد کرد تبدیل سهام با نام به سهام بی نام و بالعکس طبق مقررات لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت صورت خواهد گرفت .
8-1 هیات مدیره :
الف ) شرکت توسط هیات مدیره اداره می شود .
ب) هیات مدیره مرکب از 3 نفر مدیر خواهد بود که در مجمع عمومی عادی برای مدت دو سال انتخاب خواهند شد .
مدت ماموریت مدیران دوسال است ولی هر مدیر تا هنگامی که جانشین او طبق مقررات انتخاب نشده در سمت خود باقی خواهد بود انتخاب مجدد هر یک از مدیران بلامانع است .
د) مجموع عمومی عادی می تواند در موقع انتخاب هیات مدیره تعدادی مدیر علی البدل نیز انتخاب نماید در صورت فوت یا استعفا یا غیبت یا سلب شرایط هر یک از مدیران مدیر علی البدل او خود به خود حق خواهد داشت که بجای وی انجام وظیفه نماید .
ه ) هیات مدیره باید در اولین جلسه خود از بین اعضا هیات مدیره یک رئیس و یک نایب رئیس انتخاب نماید رئیس و نایب رئیس مزبور که باید اشخاص حقیقی باشند ممکن است به اکثریب آرا هیات مدیره از سمت خود عزل شوند .
10-1- دفاتر و محاسبات :
الف ) سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال شروع و در آخر اسفند ماه همان سال پایان خواهد گرفت ، اولین سال مالی شرکت از تاریخ ثبت شرکت شروع و در پایان اسفند ماه همان سال پایان خواهد گرفت .
ب). دفاتر حساب در مرکز اصلی شرکت نگاهداری خواهد شد و در کلیه اوقات متعارف جهت بازرسی در دسترس مدیران و بازرس خواهد بود هیات مدیره باید ترتیبی دهد که حساب وضع مالی و فعالیتهای شرکت تهیه و در مجمع عمومی ارائه شود .
ج) صورتحساب مالی که حساب سالانه شرکت را تشکیل می دهد شامل ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی خواهد بود این صورتحسابها در مدتی که نباید دیرتر از 20 روز قبل از تشکیل مجمع عمومی باشد تهیه و بلافاصله پس از تنظیم به بازرس شرکت تسلیم خواهد شد .
بازرس سپس گزارش خود ا در مدتی که نباید دیرتر از 15 روز قبل از تشکیل مجمع عمومی عادی سالانه باشد به هیات مدیره تسلیم خواهد نمود .
د ) حسابهای سالانه شرکت مطابق قواعد و رسوم متداول تجاری و مفاد مقررات قوانین جاریه از جمله مقررات مواد 232 تا 241 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت تهیه و تنظیم خواهد شد .
11-1 انحلال و تصفیه :
انحلال و تصفیه شرکت طبق مقررات قوانین جاریه صورت خواهد گرفت .
نوع مالکیت و استهلاک :
مالکیت شرکت مانتل به صورت خصوصی می باشد .
و روش استهلاک برای شرکت مانتل براساس قانون وزارت اقتصاد و دارابی می باشد .
فعالیتهای پیمانکاری شرکت :
شرکت مانتل پس از تائسیس آغاز به کار کرد و عمده ترین فعالیتهای این شرکت در زمینه های راهسازی ساختمان و راه آهن بوده و حال قسمتی از پروژه های انجام شده با شرح مختصری از خصوصیات آنها ارائه می شود .
1-1 احداث دبیرستان بزرگ شهرستان کوار که در زمینی به مساحت 5000 متر مربع در زمان مقرر اجرا گردید و در سال 1360 مورد بهره برداری قرار گرفت .
2- احداث راه کمر بندی بردستان آبدان به طور 34 کیلومتر که در منطقه ساحلی بندر دیر واقع در استان بوشهر در مدت 24 ماه به اتمام رسید و در سال 1363 تحویل اداره کل راه و ترابری استان بوشهر گردید زمیتهای با تلاقی ، ماسه بادی ، بالا بودن سطح آب شور در محل اجرای فونداسیون پلها به علت نزدیکی به ساحل دریا و نیاز به پمپاژ حجم زیاد آب جهت خشک کردن زمین از جمله مشکلات عدیده ای بوده اند که شرکت در زمان اجرای پروژه با آن روبرو بوده است .
احداث یکی از قطعات بلوار 70 متری کمر بندی شیراز ، حدفاصل سه راه زندان و دارالرحمه که در سال 1369 مورد بهره برداری قرار گرفت انجام کار در محدوده شهر حجم بالای ترافیک وجود خطوط اصلی شبکه گاز رسانی وجود شبکه های آب رسانی خطوط برق و مخابرات از معضلات بسیار پیچیده این پروژه بودند که در سایه مدیریت شایسته پروژه بدون ایجاد اشکال در سیستم های فوق یا بروز هر گونه حادثه ای عملیات اجرایی با موفقیت و همزمان با عبور ترافیک شهری انجام پذیرفت و پروژه بدون تاخیر در موعد مقرر مورد بهره برداری قرار گرفت .
4- احداث راه ساحلی بندر بوشهر بندر دیر قطعه 2 به طول 26 کیلومتر که در زمره پروژه های ملی محسوب می شود و در مدت پیمان و بدون تاخیر به اتمام رسید و در سال 1373 مورد بهره برداری واقع شد. محور بوشهر دیر کلاً از کنار خلیج فارس عبور می کند وجود زمینهای شوره زار ، آب آلوده دریا ، نبود آب قابل شرب و عدم وجود مصالح مرغوب علاوه بر ایجاد مشکل تدارکات توجه ویژه نیز در مدت پیش بینی شده و با کیفیت بسیار خوب اجرا گردید .
5- احداث قطعه 3 راه اصلی جهرم لار به طول 40 کیلومتر که از پروژه های بسیار مهم ملی می باشد .
این پروژه در منطقه کویری لارستان واقع در شرق استان فارس اجرا گردید .
6- احداث قطعه 8 زیر سازی راه آهن تهران قم : این قسمت از محور تهران قم از ارتفاعات بلند جنوب شرقی قم می گذرد انجام عملیات برش در کوههای مرتفع و متشکل ااز ماسه سنگ سخت ایجاب می کرد که عملیات وسیع انفجار و جابجایی حجم عظیم مواد منفجره شده انجام پذیرد . این کار و سایر عملیات اجرایی شامل پلسازی خاکریزی و غیره نیز با دقت و نهایت تلاش شرکت انجام گرفت .
14-1 توسعه شرکت و تاسیس کارخانه :
شرکت مانتل پس از تاسیس و انجام پروژه های گوناگون و پیشرفت روز افزون در سال 1382 شرکت به فکر تاسیس کارخانه ای افتاد و سپس با مطالعات زیادی در خصوص اینکه چه نوع کارخانه ای احداث شود صورت گرفت .
در این مطالعات چند نوع موضوع مهم مدنظر است :
موارد اولیه در داخل کشور موجود باشد .
اشتغال زائی خوب داشته باشد .
بازار صادرات خوب داشته باشد .
توجیه اقتصادی داشته باشد .
بالاخره تیم تحقیق و بازاریابی شرکت پیشنهاد کارخانه فرآوری سنگها ساختمانی را داد همچنین شرکت خاستار صادرات بسیار بوده به همان دلیل باید محصولات با کیفیت عالی با قابلیت رقابت با محصولات کشورهای مترقی عرضه گردد. برای اینکار علاوه بر آموزش بایستی در ارتباط مداوم با پیشرفتهای جهانی و نوسازی و بهینه سازی مداوم کارخانه و همچنین نیازمند و رود قطعات و لوازم یدکی و ابزار مدرن بودند .
15-1 شرح مختصری در مورد کارخانه و فعالیتها :
کارخانه فرآوری سنگهای ساختمانی مانتل از بزرگترین کارخانه های نوع خود در ایران ، دارای 5 قله بر و2 خط تولید و پلیش می باشد کیفیت محصولات توسط دودستگاه مجهز به لیزر با دقت 3% میلیمتر کنترل می گردد کارخانه تمام اتوماتیک بوده و کلیه ماشین آلات از شرکت معتبر ایتالیایی پدرینی خریداری شده است .
کارخانه در مساحتی به وسعت 4 هکتار در شهرستان قم مستقر است و موقعیت آن از نظر دسترسی به راههای اصلی آسفالته و راه آهن بسیار مناسب می باشد محصول نهایی در کمتر از 20 ساعت از طریق راه آهن بسیار مناسب می باشد محصول نهایی در کمتر از 20 ساعت از طریق راه آهن قابل حمل به بندرعباس است محصولات کارخانه شامل تایل مرمریت و تراورتن در ابعاد 60cm*60cm و حداقل 30cm *60cm و حداقل ضخامت یک سانتیمتر می باشد .
16-1 هزینه هایی که شرکت برای تاسیس کارخانه انجام داده :
مجوز برق 2400 وات برای به کار افتادن ماشین آلات ساخت
بر پایی و ساخت تصفیه خانه و خرید جرثقیل برای جابجایی سنگها
لوله کشی آب و ساختمان پست اختصاصی
ساخت ساختمان اداری و همچنین ساخت انبار
فصل دوم
1-2 هیات مدیره
1-1-2- معرفی هیات مدیره :
شرکت توسط هیات مدیره اداره می شود هیات مدیره مرکب از 3 نفر مدیر خواهد بود که در مجمع عمومی عادی برای مدت دو سال انتخاب خواهند شد مجمع عمومی عادی می تواند در موقع انتخاب هیات مدیره تعدادی مدیر علی البدل نیز انتخاب نماید در صورت فوت یا استضا یا غیبت یا سلب شرایط هر یک از مدیران مدیر علی البدل او خود به خود حق خواهد داشت که بجای وی انجام وظیفه نماید .
هیات مدیره باید در اولین جلسه خود از بین اعضا هیات مدیره یک رئیس و یک نایب رئیس انتخاب نماید رئیس و نایب رئیس مزبور که باید اشخاص حقیقی باشند ممکن است به اکثریت آرا هیات مدیره از سمت خود عزل شوند .
2-1-2- وظایف و اختیارات هیات مدیره :
الف ) بدون آنکه عمومیت مراتب ذیل محدود گردد هیات مدیره نمایندگی شرکت را در برابر کلیه مراجع قضایی و دولتی و غیر دولتی و اشخاص حقیقی و حقوقی و شرکتها اعم از ایرانی و خارجی بدون هیچگونه استثنادارا می باشند هیات مدیره می تواند در حدود موضوع شرکت هر گونه عملیات و معاملاتی را انجام دهد و بدون قید محدودیت و اعضای هیات مدیره با رعایت موضوع و احتیاج و صلاح و صرفه شرکت دارای اختیارات زیر است .
1) انجام کلیه امور اداری شرکت
2) انجام هر گونه دادوستد اموال منقول و غیر منقول
3) انعقاد انواع و اقسام قراردادها و وصل و دریافت وجه و هر نوع مطالبات و پرداخت وجوه .
4) وارد کردن هر نوع کالای وارداتی و صدور هر گونه کالای صادراتی
5) تاسیس شعب و نمایندگی در ایران و در هر سرزمین دیگری که به صلاح شرکت تشخیص داده شود .
6)انعقاد هر گونه قرار داد خرید و فروش و شرکت در هر گونه مناقصه و مزایده .
7) بین صاحبان امضا مجاز شرکت .
8) واگذاری نمایندگی و عاملیت و شرکت در نمایندگی دیگران .
ب ) هیات مدیره در انجام امور و وظایف مشروحه بالا می تواند تصمیمات لازم اتخاذ و همچنین انجام بعضی از امور و وظایف مزبور را بر اساس تصمیمات متخذه به شخص یا اشخاص تعویض نماید .
ج) برای هر یک از جلسات هیات مدیره باید صورتجلسه ای تنظیم و لااقل به امضاء اکثریت مدیران حاضر در جلسه که تصمیمات مزبور را معتبراً اتخاذ کرده اند برسد .
د) حدنصاب لازم جهت شور و اخذ تصمیم در جلسات هیات مدیره حضور دو عضو هیات مدیره اصالتاً یا وکالتاً میباشد و اتخاذ هیچگونه تصمیمی ممکن نخواهد بود مگر آنکه دو عضو هیات مدیره حاضر در جلسه اصالتاً یا وکالتاً با آن موافق باشند .
ه ) تصمیماتی که به امضا کلیه مدیران رسیده باشد اعم از اینکه جلسه هیات مدیره تشکیل شده باشد یا نشده باشد معتبر خواهد بود .
و) هیات مدیره باید یکنفر را از بین خود یا از خارج بعنوان مدیر عامل شرکت انتخاب و حدود و اختیارات و مدت تصدی و حق الزحمه او را تعیین کند .
3-1-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
لیسانس و فوق لیسانس و دارای 5 سال سابقه کار .
2-2- مدیر عامل
1-2-2- معرفی مدیر عامل
هیات مدیره باید یکنفر شخص حقیقی را از بین اعضای خود یا از خارج مدیریت عامل شرکت برگزیند و حدود اختیارات او را تعیین کند .
هیات مدیره می تواند تمامی یا قسمتی از اختیارات مشروحه را به مدیر عامل تفویض نماید در صوتی که مدیر عامل عضو هیات مدیره باشد دوره مدیریت عامل از مدت عضویت او در هیات مدیره بیشتر خواهد بود .
مدیر عامل در صورتیکه عضو هیات مدیره نباشد می تواند در جلسات هیات مدیره شرکت کند، لیکن حق رای نخواهد داشت .
مدیر عامل عالیترین مقام اجرایی شرکت بوده و امور شرکت را طبق اختیاراتی که به او تعویض گردیده است اداره خواهد نمود .
2-2-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
فوق لیسانس مدیریت بازرگانی یا تولیدی
داشتن تجربه لازم در رشته های شغلی مربوط یا مشابه پست مدیریت و همچنین گذراندن دوره آموزشی .
3-2 معاونت اداری مالی
1-3-2 معرفی معاونت اداری مالی :
این مدیر نظارت کلی وظائف سرپرستی تعیین خط مشی، ایجاد هماهنگی و نظارت بر امور اداری و مالی شرکت را بر عهده دارد .
2-3-2 وظایف و اختیارات معاونت اداری مالی :
الف ) نظارت بر حسن جریان کلیه امور و واحدهای تحت سرپرستی
ب) صدور دستورات لازمه به منظور ایجاد هماهنگی بین واحدها
ج) سازماندهی فعالیتهای مربوط به تقسیم کار و تعیین وظایف و حدود مسئولیت و اختیارات واحدهای تحت سرپرستی .
د) تعیین خط مشی و نظارت بر حسن اجرای آن .
ه ) صدور دستورالعملها و ضوابط مربوط .
و) راهنمائی و کنترل کار حسابداران و تقسیم کار بین آنها و برسی صورتهای مالی تنظیم شده .
ز) تهیه و تنظیم پیش نویس دستورات و فرمهای محاسباتی گزارشهای لازم .
ح) رسیدگی و اظهار نظر و اقدام در مورد مسائل ، پرونده های مشکل مالی و حسابداری .
3-3-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
لیسانس در یکی از رشته های امور اداری و مدیریت و امور مالی و حسابداری و دارای 4 سال سابقه کار
4-2- حسابدار کل :
1-4-2- معرفی حسابدار :
این رشته در بر گیرنده طبقات مشاغلی است که متصدیان آنها تحت نظارت مدیر مالی عهده دار انجام امور مختلف حسابداری بر حسب پست مورد تصدی می باشد .
2-4-2 وظایف و اختیارات حسابدار :
الف ) ثبت اقدام از روی اسناد مثبته و انتقال آنها به دفتر روز نامه کل و معین
ب) تهیه و تنظیم لیست حقوق و بیمه اعلامیه بانکی چک و کنترل حسابهای مربوط به منظور رفع اختلاف
ج) رسیدگی به پیش پرداخت ها و علی الحسابها و اسناد و مدارک مربوط از نظر رعایت و اجرای قوانین و مقررات مالی .
د ) انجام امور مربوط به تشخیص و تعیین سر فصل حساب تهیه تراز آزمایشی پایان هر ماه و کلیه صورت های مالی در پایان سال مالی
ه ) همکاری در تهیه نامه ها ، بخشنامه ها ، دستورالعملها
و) شرکت در جلسات مربوط به توضیح صورت مالی
ز) مطالعه قوانین و مقررات مالی جدید و رعایت آنها در کار .
3-4-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
فوق دیپلم و لیسانس حسابداری . فوق دیپلم 5 سال و لیسانس 2 سال .
5-2 کارپرداز
1-5-2 معرفی کارپرداز :
یک کارپرداز در شرکت جایگاه خاص و ویژه ای دارد و می تواند در مورد م
مسائل اقتصادی شرکت و همچنین کاهش در هزینه های شرکت مفید واقع شود اگر چنانچه یک کارپرداز در مورد کارهای محول شده به او مشرف نباشد ممکن است به شرکت لطمه های جبران ناپذیری وارد شود یک کارپرداز بیشتر در شرکت سهامی انجام وظیفه می کند .
2-5-2 وظایف و اختیارات کارپرداز :
الف ) کارهای جاری مربوط به حسابدار یا مدیر عامل را بیرون از شرکت انجام می دهد .
ب) مراجعه به بانک و انجام کارهای بانکی
ج) مراجعه به شرکت و سازمان های مختلف برای انجام کارهای مربوط به شرکت
3-5-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
دیپلم و فوق دیپلم در بعضی از شرکت ها به دلیل تخصصی تر شدن کارها کارپرداز فوق دیپلم می باشد سابقه کار کارپرداز بستگی به آن سازمان یا شرکت خواهد داشت .
6-2 منشی
1-6-2 معرفی منشی :
متصدی این شغل تحت نظارت مقام ما فوق عهده دار انجام وظایف منشی گری خود می باشد .
2-6-2 وظایف و اختیارات منشی :
الف ) برقرار ارتباط با کلیه سازمان های دولتی و غیر دولتی مربوط به فعالیت شرکت .
ب) تعیین ساعات ملاقات با مدیریت برای متقاضی ها .
ج ) تهیه و تنظیم صورت جلسات مربوط به مجامع عمومی و جلسات هیات مدیره
د) انجام اقدامات لازم در زمینه دریافت ثبت و توزیع و نگهداری و بایگانی کردن پرونده ها و سایر اسناد و مدارک شرکت
ه ) تهیه نامه های اداری جهت مخابره و تایپ کردن آنها .
3-6-2- شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
دیپلم و فوق دیپلم و دارای روابط عمومی عالی و در صورت نیاز مسلط به زبان انگلیسی .
7-2 مدیریت کارخانه
1-7-2 معرفی مدیریت کارخانه :
این رشته در برگیرنده مشاغلی که متصدیان آنها تحت نظارت کلی عهده دار انجام کارهای فنی و مطالعاتی و برنامه ریزی و عملی در زمینه های مربوط به کارخانه ارائه پیشنهاد برای توسعه کارخانه ، بررسی وضع و مشخصات کارگاههای تولیدی و رفع مشکلات آنها از نظر کیفیت کار و شناخت مواد اولیه مورد لزوم و چگونگی استقرار ماشین آلات در کارگاهها و نواحی می باشند .
2-7-2 وظایف و اختیارات مدیریت کارخانه :
الف ) رسیدگی به تقاضای مربوطه به ورود ماشین آلات و مواد اولیه قطعات یدکی برای تکمیل و توسعه کارخانه
ب) بررسی وضع و مشخصات کارگاههای تولیدی و کمک در رفع مشکلات آنها .
ج) نظارت براجرای کارکارخانه
3-7-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
لیسانس یا فوق لیسانس در یکی از رشته های مهندسی تولید ، مهندسی صنایع ، مهندسی صنعتی و اصول تجارب مربوط .
8-2 مدیریت تولید :
1-8-2- معرفی مدیریت تولید:
مدیریت تولید عبارت است از فرآیند برنامه ریزی ، سازماندهی هدایت و کنترل فعالیت های تولید در یک سازمان برای تبدیل عناصر ورودی به محصولات تمام شده در واقع تولید ساخت و مونتاژ محصولات معمولاً سیستم های اطلاعات حسابداری اطلاعات مالی حسابها را جمع آوری و پردازش کرده و گزارش هایی از آن حسابها را برای استفاده مدیریت تولید می فرستند .
2-8-2 وظایف و اختیارات مدیریت تولید :
الف ) بررسی و شناخت و اظهار نظر در مورد مواد اولیه مورد مصرف کارخانه
ب) تهیه و تنظیم برنامه و سیاستهای لازم در زمینه تولید .
9-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
لیسانس و فوق لیسانس در یکی از رشته های مهندسی تولید مکانیک .
10-2 انبار دار کل :
1-10-2 معرفی انبار دار :
متصدی این شغل کلیه امور مربوط به انبار نظیر موجودی گیری ، دریافت کالا ، ارسال کالا و غیره را انجام می دهد.
2-10-2- وظایف و اختیارات انبار دار:
الف ) تطبیق کالاهای خریداری و تحویل شده به انبار با نمونه اصلی آنها .
ب ) رسیدگی موجودی انبار و صورت برداری از کالاهای موجود در انبار در فواصل معین
ج) ثبت کالاهای تحویل و دریافتی در کارتهای انبار و نظارت در ورود و خروج لوازم و اجناس و کالاها و همچنین امضا ء کلیه اسناد مربوط
3-10-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
دیپلم یا فوق دیپلم حسابداری
11-2 معاونت بازرگانی
1-11-2 معرفی معاونت بازرگانی
به طور کلی بازرگان مشغول خرید هر گونه مواد اولیه یا کالاهای نیم ساخته به قصد تولید کالا و یا تکمیل آن و خرید و فروش هر گونه کالا و خدمت عملیات بازرگانی به شمار می رود وهرکس به این عملیات بپردازد بازرگان شناخته می شود معاونت بازرگانی نیز کارش نظارت بر همه بازرگانان و عملیات مربوط به آن می باشد .
2-11-2 وظایف و اختیارات معاونت بازرگانی :
معاونت بازرگانی به طور کلی نظارت دارد به بازرگانی های داخلی و خارجی و امور خرید و فروش مربوط به آن در شرکت .
3-11-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
لیسانس یا فوت لیسانس رشته های حسابداری یا اقتصاد و بازرگانی .
12-2 بازرگانی داخلی :
معرفی بازرگانی داخلی
انجام امور مربوط به قیمت گذاری کالاهای تولید شده در داخل کشور
2-12-2 وظایف و اختیارات بازرگانی داخلی :
الف ) جمع آوری و بررسی اطلاعات مربوط به قیمت کالاهای وارداتی کالای انحصاری و محصولات داخلی و بهای آنها
ب ) جمع آوری و بررسی اطلاعات مربوط به بیمه حمل و نقل تهسیلات بانکی و اعتباری و انبارهای گمرک مرزی
ج) تصمیم گیری در مورد تشکیل نمایشگاههای بازرگانی داخلی و خارجی و تهیه قیمت و آگهی های تبلیغاتی به منظور شناساندن کالا و محصولات کشور .
3-12-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه
فوق لیسانس و در یکی از رشته های اقتصاد بازرگانی
13-2 بازرگانی خارجی
1-13-2 معرفی بازرگانی خارجی
این عنوان در بر گیرنده پستهائی است که متصدیان آنها انجام امور مربوط به برنامه ها و سیاستهای بازرگانی خارجی، بازاریابی محصولات و تولیدات داخلی در خارج را عهده دار می باشند .
2-13-2 وظایف و اختیارات بازرگانی خارجی :
الف ) جمع آوری و بررسی اطلاعات و مطالعه قوانین و مقررات مربوط به بازرگانی خارجی کشور و همچنین کشورهای طرف قرار داد .
ب ) مطالعه و جمع آوری اطلاعات مربوط به بازراهای صادراتی و پیدا کردن بازار فروش و تهیه برنامه های بازاریابی
ج) بررسی ضرورت اعزام بازاریاب به کشورهای مختلف .
3-13-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه .
در لیسانس یا فوق لیسانس در یکی از رشته های اقتصاد، حقوق بین الملل تجارت بازرگانی ، مدیریت بازرگانی مدیریت اقتصادی .
آشنایی به یکی از زبانهای خارجی .
14-2 امور خرید
معرفی امور خرید :
متصدی خرید بایستی با تمامی کالاهای مربوط به شرکت آشنایی کامل داشته باشد تا بتواند کالایی که به صرف شرکت می باشد را خریداری نماید چه در مورد کالاهای خارجی و چه در مورد کالاهای داخلی
2-14-2 وظایف و اختیارات امور خرید :
سعی در خرید کالاها با قیمت کمتر و با کیفیت بهتر
3-14-2- شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه
فوق دیپلم یا لیسانس اقتصاد یا حسابداری و یا در رشته بازرگانی
15-2- امور فروش
1-15-2- معرفی امور فروش
متصدی فروش بایستی با آگاهی فرآوان نسبت به قیمت کالا ها و بازاریابی های انجام شده امور فروش را با مناسبترین قیمت هم به نفع شرکت و هم به نفع خریدار انجام دهد .
2-15-2- وظایف و اختیارات امور فروش :
الف) سعی و اهتمام در بالا بردن میزان فروش و تحویل وجوه دریافتی و صورت حساب تنظیم آنها به مقام مافوق و ارسال یک نسخه از آن به حسابداری .
ب) تهیه آمار فروش به تفکیک و تنظیم نوع مشخصات کامل هر یک از جنس و ارائه گزارشهای لازم
ج) بازاریابی فروش محصولات و مشخص کردن خریداران بهتر .
3-15-2- شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه
باید دارای لیسانس در رشته مدیریت بوده
3-15-3 تعریف مختصر از بازاریاب
بازاریابی تحلیل نیازهای مشتریان طراحی محصولات و فرآیند هایی که به آن نیازها پاسخ دهد و مشتریان را از وجود آن محصولات و فرآیندها آگاهی سازد به طور کلی بازاریابی تبادل کالا پول و سرمایه بین کسب و کارها یا کشورها .
16-2 مدیریت پروژه :
1-16-2 معرفی مدیریت پروژه :
شامل برنامه ریزی، پیاده سازی و هماهنگی اغلب در یک مقیاس زمانی کوچک در مدت زمان کوتاه
2-16-2 وظایف و اختیارات مدیریت پروژه :
بایستی پروژه در دست خودش را در مدت زمان پیش بینی شده آماده و تحویل سازمان مربوطه کرده .
3-16-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
دارای لیسانس یا فوق لیسانس کنترل یا مدیریت پروژه .
17-2 مهندس راه و ساختمان
1-17-2 معرفی مهندس راه و ساختمان
این رشته در بر گیرنده ی طبقات مشاغلی که متصدی آنها تحت نظارت کلی عهده دار انجام کارهای فنی و مطالعاتی و برنامه ریزی های تهیه و طرح نقشه راه و ساختمان های پیچیده شامل سدها پل ها و یا غیره
2-17-2 وظایف و اختیارات مهندس راه و ساختمان
الف ) بررسی و تهیه طرح و نقشه اجرای ساختمان های مربوط به سدها و محاسبات مربوط
ب) بررسی و تهیه طرح و نقشه اجرای ساختمان های آجری در زمین های سست و غیر عادی
ج) بررسی و تهیه و محاسبه آسفالت شاه راه و پوشش کف محوطه ها
د) نظارت بر تهیه طرح های مربوط به امور فنی و ساختمان و زیر سازی خط و نقشه کشی و برآورد هزینه های مربوط .
3-17-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه
فوق لیسانس در یکی از رشته های مهندسی عمران و راه و ساختمان
18-2 تکنسین راه و ساختمان :
1-18-2 معرفی تکنسین راه و ساختمان :
این رشته در بر گیرنده طبقات مشاغل است که متصدی آنها تحت نظارت کلی عهده دار انجام فعالیتهایی در زمینه راه و ساختمان نقشه کشی نقشه برداری تعمیر راه ها نصب علائم و پل های پیش ساخته می باشد .
2-18-2- وظایف و اختیارات تکنسین راه و ساختمان
الف ) کمک در نصب علائم خطوط و نصب پول های پیش ساخته کمک در تعمیر یا ساختن پل های فلزی و کمک در امر نقشه برداری
ب) نظارت مستمر بر کار بخش های راه داری و راه سازی .
3-18-2 شرایط احراز از نظر تحصیلات یا تجربه :
فوق دیپلم در یکی از رشته های راه و ساختمان معماری تکنسین عمران شهری .
فصل سوم :
آشنایی با حسابداری
1-3- تعریف حسابداری
افراد هر جامعه ای به منظور استفاده بهتر از منابع برای رفع احتیاجات و خواسته های مادی و معنوی خود نیاز به تصمیمم گیریهای صحیح اقتصادی و مالی دارند و برای انجام تصمیمات فوق وجود اطلاعات اقتصادی و مالی مناسب و صحیح از ضرورتهای اجتناب ناپذیر است .
حسابداری، حوزه ای از فعالیت های خدماتی است که می تواند اطلاعات اقتصادی مالی را در قالب گزارشهای مالی فراهم سازد .
در پیرامون ما اطلاعات زیادی وجود دارد که برخی از آنها به طور مستقیم و بدون هیچگونه تغییری قابل استفاده است اما در بیشتر موارد به اطلاعاتی نیاز پیدا می کنیم که به طور مستقیم آماده استفاده نیستند .
بلکه بایستی با انجام فعالیتهای روی اطلاعات موجود آنها را به صورت قابل استفاده درآورد .
حسابداران با استفاده از دانش تجربه و ابزار مناسب ابتدا اطلاعات مربوط به فعالیتها و رویدادهای مالی را شناسایی و اندازه گیری کرد سپس به پردازش آنها اقدام می نمایند و در نهایت خلاصه اطلاعات را به شکل صورتها یا گزارشهای مالی در اختیا کسانی قرار می دهند که ما یلند از این اطلاعات د تصمیم گیریهای خود استفاده کنند .
یکی از نکات مهم در حسابداری این است که اطلاعات و گزارشهای حسابداری در مورد یک واحد اقتصادی مشخص و جداگانه تهیه می گردد .
اطلاعات حسابداری و عملیات مربوط به آن به سه دسته تقسیم می شود که به صورت معادله می باشد .
داراییها= بدهیها + سرمایه
داراییها عبارتند از منابع اقتصادی متعلق به یک واحد اقتصادی که انتظار می رود در آینده برای واحد اقتصادی ایجاد بکند .
بدهی ها عبارتند از حقوق مالی اشخاص غیر مالک نسبت به دارایی های یک واحد اقتصادی سرمایه عبارتند از حق یا ادعای مالی مالک یا مالکین نسبت به داراییهای یک واحد اقتصادی عملیات حسابداری شامل یک سری مراحل پیاپی است که در هر دوره مالی تکرار می شوند و به مجموعه آنها چرخه حسابداری گفته می شود چرخه حسابداری شامل مراحل زیر می باشد .
1- جمع آوری اطلاعات مربوط به رویداد های مالی (گردآوری مدارک و شواهد مثبته)
2- تجزیه و تحلیل رویداد های مالی
3- ثبت رویداد های مالی در دفتر روزنامه
4- انتقال اطلاعات از دفتر روزنامه به دفتر کل
5- تهیه تراز آزمایشی
6- اصلاح حسابهای دفتر کل (از طریق صدور سند حسابداری وثبت دفاتر روزنامه کل)
7- تهیه تراز آزمایشی اصلاح شده.
8- تهیه صورت های مالی .
9- بستن حسابهای موقت (از طریق صدور سند حسابداری و ثبت دفاتر روزنامه و کل )
10- تهیه تراز آزمایشی اختتامی.
11- چهار مرحله اول در طول دوره مالی و نقش مرحله دیگر معمولاً در پایان دوره مالی و به هنگام تهیه صورتهای مالی انجام می شوند.
مراحل و عملیات حسابداری شرکت مانتل:
هر شرکت برای انجام عملیات حسابداری خود باید از چرخه حسابداری برای یک سال مالی استفاده کند و در هنگام انجام عملیات حسابداری بعضی از مراحل به صورت تئوریک عمل نمی شود و از روی تجربه و بهتر بودن انجام داده می شود که در این بخش می پردازیم به عملیاتی که یک حسابدار باید به صورت تئوریک انجام دهد ولی در شرکت های مختلف به صورت مختلف عمل می شود قابل به ذکر است که بیشتر مراحل چرخه حسابداری را حسابداران باید انجام دهد.
2-3 اسناد و مدارک مثبته:
حسابداری پس از وقوع هر معامله یا رویداد مالی، با توجه به تاثیر آنها بر اجزای معادله حسابداری به تجزیه و تحلیل می پردازند ولی معمولاً برای تجزیه و تحلیل رویداد های مالی نیاز به مدارک و شواهدی دارند تا بر مبنای آنها تشخیص دهند چه تغییراتی در اجزای معادله حسابداری ایجاد شده است.
بنابراین فقط براساس اسناد و مدارک مرتبط می توان به تجزیه و تحلیل رویداد های مالی پرداخت در حسابداری به اسناد و مدارک که دلالت بر وقوع یک معامله یا رویداد مالی مشخص دارد، اسناد مثبته این مدارک نشان دهنده تاریخ، مبلغ، ماهیت رویداد مالی است.
اسناد مثبته در حسابداری از اهمیت خاصی برخوردار می باشد برای اینکه تمام عملیات انجامی توسط حسابدار از روی این اسناد می باشد به همان دلیل باید اسناد مثبته روشن واضح و معتبر باشند .
نمونه هایی از اسناد مثبته : فاکتور فروش رسید بانکی قبض آب و برق و رسید صندوق می باشد .
1-2-3 فاکتور : سندی می باشد که در مقابل خرید کالایی و یا خدمات دریافت می شود این فاکتور انجام عملیات را اثبات می کند و حسابدار را آماده می کند برای تجزیه تحلیل و نوشتن سند و ضمیمه کردن فاکتور به سند حسابداری الزامی می باشد .
2-2-3 رسید بانکی : هنگامی که جابه جایی پول به عهده بانک باشد رسیدی دریافت می شود که نشان دهنده انجام عملیات با چک بوده است با امضا رسید نشان دهنده ی می پرداخت آن مبلغ می باشد و رسید باید ضمیمه سند شود .
3-2-3 قبض آب و برق: این قبض خود به خود ضمیمه سند می شود و لازم به عملیات خاص نمی باشد .
4-2-3 رسید صندوق : این رسید هنگامی که پولی رد و بدل شود و از صندوق شرکت داده شود در این صورت در فرم سند پرداخت نقدی با مشخص کردن مبلغ و شخص پرداخت کننده سند آماده می شود و ضمیمه سند حسابداری می شود .
در مورد رسید صندوق اکثر تنخواه گردان ها پول تنخواه خود را از صندوق شرکت دریافت می کند که حسابدار نسخه اول را ضمیمه سند تنخواه می کند و نسخه دوم را بایگانی .
یک سند پرداخت شامل تاریخ و مبلغ و موضوع آن و شخص دریافت کننده مشخص می شود و در آخر نام و امضای دریافت کننده و نام و امضای پرداخت کننده مشخص می شود .
یک رسید بانکی نیز دارای تاریخ، مبلغ، طی چک شماره، در عهده چه بانکی در وجه چه کسی بابت چه موضوعی و در آخر نام و امضا حسابداری و بعد نام و امضاء دریافت کننده می باشد .
3-3- سند حسابداری :
به دلیل اهمیت نوشتن صحیح و بدون اشتباه دفاتر حسابداری در بیشتر واحدهای اقتصادی قبل از ثبت رویدادهای مالی در دفاتر رسمی سند حسابداری یا سند روزنامه تهیه می گردد .
سند حسابداری، برگه ای است که اطلاعات مربوط به یک یا چند رویداد مالی قبل از ثبت در دفاتر حسابداری در آن نوشته می شود و سپس براساس اطلاعات مندرج درسند حسابداری دفاتر حسابداری تنظیم می گردد .
سند حسابداری شکل مشخص و یکسانی ندارد و در هر واحد اقتصادی با توجه به نیاز و سلیقه حسابداران ممکن است به شکلهای متفاوتی تنظیم و ستون بندی شود .
پس از جمع آوری و بررسی اسناد و مدارک مثبته ، حسابدار تجزیه و تحلیل رویدادهای مالی را انجام داده و سپس سند حسابداری را انجام می دهد .
حسابداری شرکت به صورت کامپیوتری می باشد و بعضی از مراحل حذف گردیده ولی در شرکت بعد از دریافت اسناد مثبته حسابدار شرکت سندی دستی از این اسناد مثبته به صورت روزانه ثبت می کند و سپس وارد کامپیوتر می کند یک سند حسابداری حاوی تمام اطلاعات مربوط به عملیات حسابداری از روی این اسناد انجام می شود .
یک سند حسابداری شامل : شماره ، تاریخ ، مرکز هزینه ، تفصیلی ، معین ، کل ، محل شرح ، شرح سند ، بدهکار ، بستانکار ، جمع تهیه کننده کنترل کننده و تصویب کننده می باشد . شماره: شماره سند شماره ای می باشد که از اول سال مالی با شماره یک شروع شده و تا پایان سال مالی ادامه داده می شود .
تاریخ : سند حسابداری بایستی روزانه و بر اساس اسناد مثبته ای که در آن روز دریافت می کند و در یک تاریخ یکسان می باشد را در سند حسابداری با تاریخ همان اسناد زده شود .
مرکز هزینه : این قسمت مربوط می شود به هزینه ای که انجام داده می شود و هر کدام مربوط به کدام مرکز هزینه می باشد .
تفصیلی و معین و کل: هر کدام از این قسمت ها به سلیقه حسابدار کد بندی می شود و با توجه به هر یک از حساب ها تفصیلی معین و کل آن را مشخص می کند .
محل : محل مربوط می شود به عملیاتی که انجام می دهیم مثلاً اگر در شرکت انجام می شود کد 10و اگر برای کارخانه می باشد با کد 45 شناخته شده است .
شرح سند: این شرح در مورد فاکتور و رسیدی است که در دست داریم و توضیحی در مورد آن ها نوشته می شود .
بدهکار و بستانکار : بر اساس هر حساب و عملیات انجام شده در مورد آن حساب در قسمت بدهکار یا بستانکار نوشته می شود.
جمع : جمع هر دو طرف بدهکار و بستانکار را نوشته و با هم موازنه کرده و باید برابر باشند .
تهیه کنند و کنترل کننده : تهیه کننده و کنترل کننده خود حسابدار می باشد .
تصویب کننده : مدیر عامل شرکت می باشد که عملیات انجامی حسابدار را در سند حسابداری تصویب می کنند .
پس از وارد کردن سند دستی در کامپیوتر در پوشه های ماهانه مربوط به آن سال مالی و بر طبق تاریخ مشخص شده و با ضمیمه اسناد مثبته به هر یک از سندها طبقه بندی و بایگانی می شود .
1-3-3 تنخواه گردان :
در شرکت ها ممکن است حساب بانک به دلیل امتیازات زیاد ، جانشین صندوق گردد و کلیه در یافتها و پرداختها از طریق آن انجام شود البته پرداختهای جزیی را با صدور چک از حساب بانکی انجام نمی دهند و در برخی موارد دریافت کنندگان وجوه جزیی از دریافت چک خود داری می کنند .
بنابر این برای تامین پرداختهای جزیی مبلغی را تحت تنخواه گردان در اختیاری یکی از کارکنان مالی قرار می دهد تا با رعایت مقررات و آیین نامه های داخلی موسسه نسبت به پرداخت هزینه های جزیی یا خرید بعضی ملزومات اقدام نماید .
مبلغ تنخواه گردان متناسب با هزینه ها و یا پرداختهای جزیی شرکت است و از شخصی که تنخواه گردان در اختیار او قرار داده می شود تضمین لازم دریافت می گردد .
شرکت مانتل دارای دو تنخواه گردان بوده یک تنخواه گردان شرکت که هزینه ها و پرداختهای جزیی شرکت را انجام می دهید و یکی هم تنخواه گردام کارخانه که هزینه ها و پرداختهای کارخانه را در اختیار دارد تنخواه گردان شرکت : تنخواه گردان شرکت ماهانه طبق کارهایی که انجام می دهد و مبلغی که از حسابدار شرکت دریافت می کند صورتی یا سندی که تشکیل شده از شرح بدهکار و بستانکار نوشته تحویل حسابدار می دهد که این صورت با ضمیمه تمام فاکتورها به آن می باشد و مسئول تنخواه گردان موظف می باشد که تمام ضمیمه ها صحیح و به جا باشد بعضی از وقت ها هزینه هایی مسئول تنخواه گردان انجام می دهد که هیچ گونه فاکتوری ندارد مانند هزینه ایاب و ذهاب که در این صورت حسابدار با تجربه ای که دارد و اطمینان به مسئول تنخواه گردان آن ها را قبول و در صورت بالا بودن قیمت به او تذکر داده می شود تنخواه شرکت از صندوق به صورت نقد دریافت می شود .
در سند حسابداری برای ثبت حساب خواه گردان کافی است که تمام هزینه های انجام شده بدهکار و حساب تنخواه گردان بستانکار شود در این صورت بسته می شود .
تنخواه گردان کارخانه : هر ماه یک بار تنخواه گردان کارخانه با وجود هزینه هایی به قرار زیر : هزینه کانتین ملزومات مصرفی ، کرایه حمل ، مساعده کارکنان ، هزینه تعمیرات ماشین آلات هزینه سوخت ماشین آلات ایاب و ذهاب پرسنل هزینه آب و برق و تلفن و سایر هزینه ها در ورقه های مختلف مخصوص به خود نوشته و با در نظر گرفتن مبلغ داده شد مبلغ را ماه قبل و مبلغ هزینه های انجام شده برای اطلاع به حسابدار داده می شود و حسابدار شرکت با مطابقاً هر یک از هزینه ها با فاکتورهای ضمیمه شده به آن سندی جداگانه با توجه به تاریخ آن می نویسد که همانند تنخواه شرکت هزینه های انجام شده را بدهکار و تنخواه کارخانه را بستانکار می کنند .
2-3-3- استهلاک :
داراییهای ثابت بتدریج و با گذشت زمان کهنه فرسوده قراضه منسوخ و غیر قابل استفاده می شوند و قیمت آنها کاهش می یابد این کاهش تدریجی قیمت در واقع مربوط به مدت استفاده از دارایی ثابت که آن را عمر مفید دارایی نیز می نامند .
تقلیل ارزش دارایی ثابت در مدت عمر مفید آن را استهلاک می گویند .
برای هر نوع دارایی ثابت استهلاک انباشته مستقلی نگهداری می کنند و در صورتی که در موسسه ای چند نوع از یک دارایی ثابت موجود باشد لازم است نسبت به نگهداری قیمت تمام شده هر وسیله و استهلاک انباشته آن به طور مستقل اقدام نمود تا دسترسی به اطلاعات و تعیین ارزش دفتری آن آسان باشد .
به طور کلی دارایی های ثابت دارایی هایی هستند که به طور نسبی دارای عمر طولانی هستند و در جریان عملیات عادی موسسات مورد استفاده قرار می گیرد و معمولاً دارایی های ثابت استهلاک پذیر هستند ولی زمین استهلاک ناپذیر است و ساختمان و ماشین آلات استهلاک پذیر هستند و معادن نقصان پذیر در حال حاضر اکثر موسسات برای تعیین استهلاک از جداول استهلاکات مصوبه وزارت امور اقتصادی و دارایی استفاده می نمایند .
برای محاسبه استهلاک های شرکت 10 ستون را کشید و به ترتیب شرح دارایی ، بهای تمام شده 1/1 هر سال بهای تمام شده 29/12 هر سال نرخ استهلاک ، روش استهلاک انباشته 1/1/ هر سال ، استهلاک سال جاری ، استهلاک انباشته 29/12/ هر سال ارزش دفتری 1/1/ هر سال ، ارزش دفتری 29/12 هر سال پس از تشکیل این ستون ها نوبت به محاسبه آن رسیده است :
شرح دارایی ها : دارایی های ثابت شرکت طبق سر فصل های ساختمان، کارگاه، ماشین آلات، سایط نقلیه ، اثاثیه اداری همه اینها جزو دارایی ثابت می باشد که بایستی استهلاک آنها محاسبه کنیم .
بهای تمام شده 1/1/ هر سال : مربوط به اول سال و قیمت تمام شده اصلی آن می باشد .
بهای تمام شده 29/12 هر سال : مربوط به آخر سال و با گذشت زمان و با توجه به عمر مفیدی که دارد قیمت گذاری می شود .
نرخ استهلاک : همان طور که گفته شده است طبق جدول استهلاک های وزارت امور اقتصادی و دارایی انتخاب می شود .
استهلاک انباشته 1/1/ هر سال : استهلاکی که از سال قبل وارد سال جدید می شود یعنی استهلاک 29/12 سال قبل به استهلاک استهلاک سال جاری : انباشته 1/1 سال جدید منتقل می شود .
برای محاسبه استهلاک سال جاری ارزش دفتری 1/1 هر سال را ضرب در نرخ استهلاک که شاید 10% یا 25% باشد می کنیم و استهلاک سال جاری را به دست می آوریم .
نرخ استهلاک ×ارزش دفتری 1/1 = استهلاک سال جاری
استهلاک انباشته 29/12/ هر سال :
برای محاسبه استهلاک انباشته 29/12 استهلاک انباشته 1/1را بعلاوه استهلاک سال جاری کرده استهلاک انباشته 29/12 به دست می آید .
استهلاک سال جاری + استهلاک انباشته 1/1 = استهلاک انباشته 29/12
ارزش دفتری 1/1هر سال:
برای محاسبه ارزش دفتری 1/1 بهای تمام شده 1/1 را منهای استهلاک انباشته 1/1 کرده و در این صورت ارزش دفتری 1/1 به دست می آید .
استهلاک انباشته 1/1 بهای تمام شده 1/1 ارزش دفتری 1/1
ارزش دفتری 29/12 هر سال :
برای محاسبه ارزش دفتری 29/12 ، بهای تمام شده 29/12 را منهای استهلاک انباشته 29/12 کرده ودر این صورت ارزش دفتری 29/12 به دست می آید .
استهلاک انباشته 29/12 بهای تمام شده 29/12 ارزش دفتری 29/12
که بعد از محاسبه هر یک از قسمت های بالا در پوشه ای جداگانه گذاشته و بایگانی می شود گرفتن استهلاک برای هر شرکت سالانه می باشد یعنی ماهیانه این عمل انجام نمی شود هر سال مالی فقط دارای یک عملیات استهلاک گیری می باشد .
3-3-3 صورت دستمزد حقوق و مزایا :
در درون لیست صورت دستمزد ، حقوق و مزایا علاوه بر محاسبه دستمزد پرداختی مالیات و بیمه شرکت نیز محاسبه می شود که در این قسمت به ریز این لیست پرداخته و توضیحات لازمه نوشته می شود .
قابل به ذکر است که این لیست در سه نسخه نوشته می شود که یک نسخه در شرکت باقی مانده و بایگانی می شود و یک نسخه به سازمان تامین اجتماعی و یک نسخه دیگر هم به وزارت اقتصاد و دارایی داده می شود و این لیست بایستی ماهیانه تنظیم و به سازمان های مربوطه ارسال شود .
نوشتن این لیست ها بایستی خوانا و بدون قلم خوردگی و لاک گرفتگی تنظیم شود .
تنظیم لیست صورت دستمزد حقوق و مزایا :
در بالای لیست مشخصاتی خواسته شده از جمله ماهانه دوره ای سال ، ماه ، شماره کارگاه ، نام کارگاه ، نام کارفرما ، نشانی کارگاه ، نام شعبه تامین اجتماعی . که این بخش ها را با توجه به مشخصات شرکت انجام می شود .
در قسمت بعدی این لیست عملیات محاسباتی و مربوط به بیمه شده انجام می شود بیمه شده همان کارکنان کارخانه یا شرکت می باشند که نام ، نام خانوادگی شماره شناسنامه نام پدر شماره بیمه شده ، شغل ، مرد ، زن ، غیر ایرانی بودن را با استفاده از شماره جدا کرده و نوشته می شود .
در قسمت بعد از مشخصات کارکنان نوبت به روزهای کارکرد ماه رسیده است که این قسمت از سه بخش تشکیل شده است یکی تاریخ آغاز بکار به صورت روز ماه سال تاریخ ترک کار به صورت روز ماه سال ، روزهای کارکرد که این قسمت با استفاده از کارت کار مشخص می شود که در بخش بعد توضیح داده می شود .
و قسمت بعد محاسبه دستمزد حقوق مزایا ریال می باشد که در این قسمت به بخش های دستمزد روزانه دستمزد ماهانه مزایای ماهانه مشمول جمع دستمزد و مزایای ماهانه مشمول جمع دستمزد و مزایای ماهانه مشمول و غیر مشمول ،
دستمزد روزانه : ثابت می باشد و در هنگام استخدام مشخص می شود .
دستمزد ماهانه : برای محاسبه دستمزد ماهانه بایستی روزهای کارکرد هر کارمند یا کارگر را در دستمزد روزانه ضرب کرده و در این صورت محاسبه می شود .
مزایای ماهانه مشمول : برای محاسبه مزایای ماهانه مشمول بایستی اول بدانیم که مزایای ماهانه مشمول کدام ها می باشند مزایای ماهانه مشمول شامل حق مسکن حق مسئولیت حق اولاد حق ایاب و ذهاب سختی کار سرپرستی اضافه کاری پاداش و غیره ، می باشد که حال در این شرکت حق مسکن و اضافه کاری در نظر گرفته شده است که هر سال یک لایحه داده می شود که طبق آن حق اولاد و حق مسکن و بن و سایر مسائل را مشخص کرده و برای هر شرکت می فرستد .
به عنوان مثال حق مسکن به صورت ثابت بوده و قیمت آن 800 80 می باشد بن خواروبار 4000 می باشد و حق افراد یک فرزند 12000 دو فر زند 24000می باشد .
برای محاسبه اضافه کاری بایستی حقوق پایه هر یک را تقسیم بر ساعت کار عادی که قانون کار خود مشخص می کند که این شرکت مبنای خود را 33/7 در نظر می گیرد با تقسیم این دو عدد نرخ یک ساعت کار عادی به ماداده می شود و بعد در عدد 140/100 ضرب کرده که در واقع 40% اضافه کاری می باشد که به دلیل دوباره جمع کردن نرخ یک ساعت کار عادی در یک دفعه 140% ضرب می کنیم که حاصل آن نرخ یک ساعت اضافه کاری می باشد و بعد نرخ یک ساعت اضافه کاری را در ساعات اضافه کاری ضرب کرده که مبلغ اضافه کاری را به دست می آوریم ساعات اضافه کاری نیز از کارت کار که حسابدار تنظیم می کند به دست می آید .
بعد از محاسبه و به دست آوردن هر کدام از مزایای مشمول که شرکت در نظر دارد با هم جمع کرده و این ستون را به دست می آوریم .
بعد از مزایای ماهانه مشمول نوبت به جمع دستمزد و مزایای ماهانه مشمول می باشد که در این صورت ستون های مزایای ماهانه مشمول را که به دست آوریم با دستمزد ماهانه جمع کرده و به دست می آوریم .
ستون بعد جمع دستمزد و مزایای ماهانه مشمول و غیر مشمول می باشد که در این ستون تمام مزایای مشمول که گفته شد و دستمزد ماهانه و همین طور مزایای غیر مشمول مثل عیدی ماموریت و مقدار بالاتر از سقف بیمه در نظر می گیریم و همه آنها را با هم جمع می کنیم .
قسمت بعد حق بیمه سهم بیمه شده می باشد که در این صورت جمع دستمزد و مزایای ماهانه مشمول را در 7% ضرب کرده و در ستون مربوط می نویسیم .
قسمت بعدی سایر کسور می باشد که برای این شرکت در سایر کسور مالیات را جایگزین کرده است که مالیات مبالغی است که دولت از درآمدها و دارایی های اشخاص چه به صورت حقیقی و چه به صورت حقوقی برای تامین حساس خود برداشت می کند بعضی از هزینه ها مانند ماموریت هزینه سفر ، هزینه درمان معاف از مالیات می باشند و برای محاسبه مالیات بایستی با استفاده از جدول ماده 131 مالیات آن کارکنان را حساب کرد .
برای محاسبه مالیات ابتدا تمام مزایای مستمر و غیر مستمر و حقوق پایه را جمع می کنیم سپس مزایای غیر مستمر را از آن کم کرده و ضرب در 12 کرده سالیانه را به دست می آوریم و بعد به جدول ماده 131 مراجعه کرده در ستون دوم حقوق سالانه نگاه کرده و ستونی را انتخاب می کنیم که کمتر از خودش باشد و بعد آن را سقف قرار داده نرخ آن سطر را در نظر می گیریم و بعد آن عددی که کم تر از خودش است را از جمع حقوق پایه و مزایای مستمر کم کرده و عدد باقی مانده را در نرخ ضرب کرده و با مالیات حقوق سالانه همان ستون جمع می کنیم و تقسیم بر 12 می کنیم که مالیات منطقه ماهانه به دست بیاید .
ولی در این شرکت کارکنان کمتر از سقف مالیات می باشند در نتیجه هیچ گونه مالیاتی برای آنها در نظر گرفته نمی شود .
ستون بعدی مانده قابل پرداخت می باشد در این ستون از جمع دستمزد و مزایای مشمول و غیر مشمول حق بیمه سهم بیمه شده و اگر چنانچه مالیات داشته باشد را هم کم می کنیم مبلغ به دست آوردن جمع حق بیمه سهم کارفرما که 20% می باشد را باید ضرب در جمع دستمزد ماهانه و مزایای مشمول کنیم و برای جمع 3% بیمه بیکاری نیز بایستی 3% را در جمع دستمزد ماهانه و مزایای مشمول ضرب کرد برای جمع کل آخر بایستی عملیاتی انجام شود ابتدا باید حق بیمه سهم کارفرما را با حق بیمه بیکاری و حق بیمه سهم بیمه شده جمع کرد که مبلغی می باشد که برای پرداخت به تامین اجتماعی بابت 30% حق بیمه می باشد .
4-3-3 کارت کار :
کارت کار از طرف کارخانه برای تایید کار کرد روزانه و مدت اضافه کاری از طرف مسئول کارگاه به اداره مرکزی تهران به حسابدار کل فرستاده می شود که در این صورت حسابدار با محاسبات انجام شده و با وجود توجه به اضافه کاری ها و روزهای کارکرد لیست حقوق و دستمزد و مزایا را تنظیم می کند هر کار گر برای خود جداگانه کارت کار داشته مسئول کارگاه مشخص می کند در یک ماه کارگر چقدر کار کرده و نشان می دهد که چه مقدار حقوق و یا اضافه کاری به او تعلق می گیرد .
در کارت کار بعضی از قوانین را که در کتاب قانون تامین اجتماعی آورده شده است را باید رعایت شود به عنوان مثال چند مورد از این ماده ها را توضیح می دهیم .
ماده 55- کار نوبتی عبارت است از کاری که در طول ماه گردش دارد به نحوی که نوبتهای آن در صبح یا عصر یا شب واقع شود .
ماده 56 کارگری که در طول ماه به طور نوبتی کار می کند و نوبتهای کاروی در صبح و عصر واقع می شود 10% و چنانچه در صبح و عصر و شب باشد 15% و در صورتی که نوبتها به صبح و شب و یا عصر و شب بیفتد 5/2 % علاوه بر فرد بعنوان فوق العاده نوبت کاری دریافت خواهد کرد .
ماده 58 برای هر ساعت کار در شب تنها به کار گران غیر نوبتی 35 % اضافه برنزد ساعت کار عادی تعلق می گیرد.
ماده 62-روز جمعه روز تعطیل هفتگی کارگران با استفاده از مزد می باشد و عدم استفاده از تعطیلی روز جمعه 40% اضافه بر فرد دریافت خواهد کرد .
ماده 63 علاوه بر تعطیلات رسمی کشور روز کارگر 11 اردیبهشت نیز خود جزتعطیلات رسمی کارگران به حساب می آید .
ماده 64 قانون کار و قانون تامین اجتماعی مرخصی استحقاقی سالانه کارگران با استفاده از مزد و احتساب چهار روز جمعه جمعاً یکماه است سایر روزهای تعطیل جز ایام مرخصی محسوب نخواهد شد برای کار کمتر از یکسال مرخصی مزبور به نسبت مدت کار انجام یافته محاسبه می شود .
ماده 66 کارگران نمی تواند بیش از 9 روز از مرخصی سالانه خود را ذخیره کنند .
5-3-3- صورت حساب بانک :
این صورت حساب نشان دهنده این است که شرکت چقدر موجودی دارد و یا آیا مغایرت میان آنها هست یا نه که این صورت را بانک خودش بر اساس چک هایی که در بانک های مربوطه می باشد برای اطلاع شرکت در مورد مانده بانک و عملیات مربوط به آن به اطلاع حسابدار می رساند .
قرار داد کار با مدت معین :
قرار داد کار عبارتست از قرار داد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حق اسمی کاری را برای مدت موقت یا مدت غیر موقت برای کارفرما انجام می دهد .
هر شرکت بر طبق خواسته ای که دارد و عملیاتی که انجام می دهد مدت قرار داد را تعیین می کند .
فرم قرار داد حاوی نام کارگر فرزند چه کسی شماره شناسنامه و صادره از کجا و نشانی او را مشخص کرده موضوع قرار داد آن نوشته می شود حقوق روزانه به ریال در فرم قرار داد کار نوشته شده و سپس مدت قرار داد را که در این شرکت به صورت سه ماه یک بار انجام می شود و تاریخ ابتدا تا تاریخ انتها آن مشخص می شود و محل کار را نیز مشخص می کند و در آخر مهر و امضا کارفرما و امضا طرف قرار می باشد . قرار داد شرکت در سه نسخه تنظیم و برابر تبصره ماده 10 قانون کار توزیع می شود ولی طبق تبصره ماده 10 قانون کار در مواردی که قرارداد کار کتبی باشد قرارداد در چهار نسخه تنظیم می گردد که یک نسخه از آن به اداره کار و یک نسخه نزد کارگر و یک نسخه نزد کارفرما و نسخه دیگر در اختیار شورای اسلامی کار و در کارگاههای فاقد شورا در اختیار نماینده کارگر قرار می گیرد.
شرکت همان طور که گفته شد دارای سه نسخه می باشد و نسخه چهار می ندارد و به هیچ گونه ارگانی داده نمی شود و همان سه نسخه که گفتته شد که یکی به کارگر و دیگری نزد کارفرما و نسخه سوم به اداره کار داده می شود.
3-4 ثبت رویدادهای مالی در دفتر روزنامه :
دفترروزنامه یک دفتر رسمی می باشد و پس از جمع آوری اطلاعات حسابداری و اسناد مثبته با دقت فراوان وارد دفتر روزنامه می کنیم دفتر روزنامه دفتری است که کلیه معاملات و رویدادهای مالی یک واحد اقتصادی روزانه به ترتیب تاریخ وضع در آن ثبت می شوند .
دفتر روزنامه شکل و ثابتی ندارد برای نوشتن یک روزنامه تاریخ رویداد مالی عنوان حسابی که بدهکار می شود عنوان حسابی که بستانکار می شود و شرح مختصری از رویداد مالی نیاز می باشد و نوشتن دفتر روزنامه به طور مرتب تمیز و با خط خوانا باشد که استفاده از آن آسان باشد .
ولی در شرکت به دلیل اینکه تمام کارها با کامپیوتر انجام می شود دیگر دفتر روزنامه به صورت دستی وجود ندارد و همچنین پس از نوشتن سند به صورت دستی و وارد کردن آن در کامپیوتر این خود یک نوع دفتر روزنامه می باشد و در برنامه کامپیوتری حسابداری هیچ گونه دفتر روزنامه وجود ندارد .
5-3 انتقال اطلاعات از دفتر روزنامه به کل :
همان طور که در بالا گفته شد هیچ ثبتی در دفتر روزنامه انجام نمی شود که به دفتر کل انتقال پیدا بکند به همان دلیل شرکت دفتر کل نیز ندارد ولی تعریفی کوچک از دفتر کل انجام می شود .
یکی دیگر از دفاتر مورد استفاده حسابداران برای ثبت رویدادهای مالی دفتر کل می باشد که دفتر کل عبارت است از مجموعه حسابهایی که برای ثبت و خلاصه کردن اطلاعات مربوط به رویدادهای مالی یک واحد اقتصادی استفاده می شود .
برای ثبت مراحل زیر را انجام می دهیم شماره گذاری صفحات دفتر کل از رقم یک شروع و به ترتیب ادامه می یابد برای هر یک از حسابهای دفتر کل با توجه به حجم فعالیت یک یا چند صفحه اختصاص داده می شود معمولاً صفحات ابتدایی دفتر کل به حسابهای دارایی اختصاص می یابد و صفحات بدهی و سرمایه به ترتیب بعد از حسابهای دارایی قرار می گیرد .
چهار مرحله قبل که توضیح داده شده است مراحلی هستند که در چرخه ی حسابداری به آنها اشاره شد و در طول دوره مالی این عملیات انجام می شود یعنی اینکه جمع آوری اطلاعات ، تجزیه و تحلیل آنها و ثبت در دفاتر و سند ها و انتقال به کامپیوتر اینها همه فعالیت هایی هستند که یک حسابدار باید انجام دهد بعضی از کارها هم هستند که باید حسابدار ماهانه به موسسات مربوط تحویل دهد و پس از گذشت ماه ها نوبت به عملیات ماه های آخر و نتیجه گیری و موازنه کردن اطلاعاتی که در طول دوره مالی انجام شده است که حالا می پردازیم به مراحل ماده 10 قانون کار در مواردی که قرار داد کار کتبی باشد قرار داد در چهار نسخه تنظیم می گردد که یک نسخه از آن به اداره کار و یک نسخه نزدکارگر و یک نسخه نزد کارفرما و نسخه دیگر در اختیار شورای اسلامی کار و در کارگاههای فاقد شورا در اختیار نماینده کار گر قرار می گیرد .
شرکت همان طور که گفته شد دارای سه نسخه می باشد و نسخه چهارمی ندارد و به هیچ گونه ارگانی داده نمی شود و همان سه نسخه که گفته شد که یکی به کارگر و دیگری نزد کارفرما و نسخه سوم به اداره کار داده می شود .
بعدی چرخه حسابداری که برای تصمیم گیری های هیات مدیره و مدیر عامل شرکت مهم و ضروری می باشد .
6-3 تراز آزمایشی
هنگامی ک رویدادهای مالی را در دفاتر یا سند یا کامپیوتر وارد می کنیم بایستی جمع مانده های بدهکار و بستانکار حسابها در شرکت با هم برابر شود برای آزمون این برابر از تراز آزمایشی حسابها استفاده می کنیم تراز آزمایشی حسابهای دفتر کل فهرستی از نام و مانده کلیه حسابهای دارایی ، بدهی و سرمایه است که در یک زمان مشخص می باشد به طور معمول تراز آزمایشی حسابها در پایان هر ماه تهیه می شود .
برای نوشتن تراز آزمایشی رسمی نوشتن عنوان ، نوشتن نام و مانده حسابها محاسبه جمع ستون بدهکار و ستون بستانکار و کشیدن دو خط موازی زیر ستونهای جمع به معنی اتمام کار می باشد .
ولی در شرکت ترازی به صورت رسمی برای هیات مدیره و مدیر عامل تنظیم نمی شود و تمام کارها با کامپیوتر می باشد و حسابدار با داشتن سیستم حسابداری و منوی تراز ها با انتخاب آن تراز آزمایشی برای او به وجود می آید و برای آگاهی حسابدار می باشد .
7-3 اصلاح حسابها :
برخی از رویدادهای مالی بر نتایح عملیات بیش از یک دوره مالی اثر می گذارند اثر این نوع رویدادهای مالی بر دوره های مالی مختلف باید به دقت شناسایی و اندازه گیری شود .
حسابهایی که بیشتر اصلاح می شوند مانند پیش پرداخت بهینه ، پیش پرداخت اجاره پیش دریافت در آمد ، موجودی ملزومات و ….
پیش پرداخت هزینه ها : پیش پرداخت مبالغی است که بابت دریافت خدمات در آینده پرداخت می شود که پیش پرداخت بیمه و پیش پرداخت اجازه جزو این قسمت ها می باشند .
موجودی ملزومات : در طول سال مالی اجناسی مثل لوازم التحریر تمبر و غیره در جریان عملیات خریداری شود در حساب ملزومات ثبت می شود .
قابل به ذکر است که این شرکت در صورت داشتن اصلاحات ، اصلاحات لازم را انجام می دهد و یا ممکن است که در آن سال مالی هیچ گونه اصلاحاتی وجود نداشته باشد در صورت وجود اصلاحات عملیات مربوط به آن در درون کامپیوتر محاسبه می شود .
8-3 تراز آزمایشی اصلاح شده :
اگر شرکت ثبت های اصلاحی داشت حسابهای اصلاح شده را دوباره مانده گیری می کنیم و در تراز آزمایشی جدیدی با سر فصل تراز آزمایشی اصلاح شده تنظیم می کنیم که تهیه تراز آزمایشی کمک بسیاری می کند برای تهیه صورت های مالی شرکت .
9-3 تهیه صورت های مالی :
صورت های مالی خود به سه قسمت تقسیم می شود صورت سود و زیان صورت حساب سرمایه تراز نامه
1-9-3 صورت حساب سود و زیان: با انجام عملیات حسابدای و با مانده گیری حساب های هزینه و در آمد می توان صورتحساب سود و زیان را تشکیل داد صورتحساب سود و زیان یکی از صورتهای مالی مهم است که چگونگی و نتیجه فعالیتهای مالی یک واحد اقتصادی را طی یک دوره زمانی نشان می دهد .
برای به دست آوردن سود یا زیان خالص بایستی در آمد کل را از هزینه آن کم کرد و اگر درآمد از هزینه بیشتر بود سود خالص و هنگامی که در آمد از هزینه کمتر باشد زیان خالص خواهد بود .
2-9-3 صورت حساب سرمایه : برای تهیه صورتحساب سرمایه بایستی ابتدا سرمایه اول دوره را نوشته و اگر سود داشته با آن جمع کند و اگر زیان از آن کم کند و سپس اگر شرکت سرمایه گذای مجدد داشته باشد هم به آن اضافه می کند و یک بخش دیگر وجود برداشت است که کم می کنیم و در آخر سرمایه گذاری جدید به دست می آید که آن را در فرم صورت حساب سرمایه آماده می شود و فعالیتهای مالی یکی واحد اقتصادی را طی یک دوره مالی نشان می دهد .
3-9-3 تراز نامه : صورتحسابی می باشد که دارایی بدهی و سرمایه مالک یک واحد اقتصادی را در یک تاریخ معین نشان می دهد .
تراز نامه از شش قسمت تشکیل شده است نوشتن عنوان نام واحد اقتصادی نام گزارش یا صورتحسابهای تاریخ گزارش آورده می شود .
واحد اندازه گیری که واحد اندازه گیری رویدادهای مالی پول رایج هر کشور می باشد .
طرفین ترازنامه : در سمت راست ترازنامه داراییها و درسمت چپ بدهیها و سرمایه مالک نوشته می شود.
ترتیب نوشتن دارایی ها معمولاً ترتیب دارایی ها قابلیت تبدیل شدن به نقد نوشته می شود .
ترتیب نوشتن بدهی ها بدهی های مختلف واحد اقتصادی به ترتیب تاریخ سررسید پرداخت در ترازنامه نوشته می شود .
موازنه : همیشه بایستی بین جمع دارایی ها و جمع بدهی و سرمایه توازن وجود داشته باشد .
برای نوشتن ترازنامه همان طور که گفته شد بایستی ترتیب دارایی ها و بدهی ها را رعایت کرد حال می پردازیم به بعضی از حسابهای شرکت که استفاده زیادی از آن می شود .
1-3-9-3 در قسمت دارایی دو نوع دارای وجود دارد : دارایی جاری ، دارایی ثابت:
دارایی جاری به اقدامی گفته می شود که انتظار می رود طی یک سال مالی به وجه نقد تبدیل شوند .
دارایی ثابت: شامل دارایی هایی است که عمر مفید آن بیش از یک سال باشد .
دارایی جاری مانند وجه نقد ، حسابهای دریافتنی پیش پرداخت ها ملزومات و …
دارایی ثابت مانند اموال ماشین آلات تجهیز دارایی های نامشهود و ….
وجه نقد خود تقسیم شده به صندوق بانک و تنخواه گردان
صندوق : این حساب برای ثبت عملیات جاری دریافت و پرداختهای نقدی موسساتی در نظر گرفته می شود .
بانک در اصطلاح حسابداری حساب بانک به حساب جاری اطلاق می شود و حسابهای پس انداز و سپرده گزاری را در عنوان دیگر طبقه بندی می کنند .
تنخواه گردان : همان طور که در قسمت 1-1-3 توضیح کامل نسبت به تنخواه گردان داده شده است .
حسابهای دریافتنی : در جریان فعالیتهای عادی ممکن است واحد های اقتصادی در قبال ارائه خدمات یا فروش دارایی به طور نسیه ، از دیگران طلبکار شوند .
ملزومات : این نوع دارایی شامل کالاها می باشد که در جریان فعالیتهای واحد اقتصادی خریداری و به تدریج مصرف می شود .
پیش پرداخت : در برخی موارد قبل از دریافت خدمات یادارایی وجه آن به فروشنده پرداخت می شود .
2-3-9-3 در قسمت بدهی دو نوع بدهی وجود دارد : بدهی های کوتاه مدت جاری ، بدهی های بلند مدت .
بدهی های کوتاه مدت : در طی یک سال مالی انجام می شود .
بدهی های بلند مدت : پرداخت آنها بعد از پایان سال مالی مورد نظر انجام خواهد شد.
بدهی های کوتاه مدت به اسناد پرداختنی، حسابهای پرداختنی، پیش دریافت درآمد و….
بدهی های بلند مدت به وام های پرداختنی بلند مدت، اوراق قرضه بلند مدت.
حسابهای پرداختنی : در ازای خرید نسیه دارایی یا خدمات از دیگران ایجاد می شود .
پیش دریافت در آمد : قبل از ارائه خدمات وجوهی را دریافت کرده باشیم .
وام پرداختنی: در ازای دریافت وام از موسسات اعتباری نظیر بانکها و یا اشخاص ایجاد می شود .
3-3-9-3 حقوق صاحبان سهام در شرکت های انفرادی و شرکت های غیرسهامی به صورت کلی گفته می شود ولی گزارشات در شرکت سهامی به صورت ریز شده تقسیم می شود که شامل :
سهام عادی و ممتاز ، صرف سهام ، اندوخته ها، سود و زیان انباشته و …. می باشد .
سهام ممتاز قسمتی از سرمایه ی شرکت است که نسبت به سایر سهام از امتیازات بیشتری برخوردار است و به افراد خاص تعلق می گیرد .
سهام عادی حقوق یا حق سهامداران آن در خالص دارایی ها و سود خالص پس از کسر تعهدات شرکت در مقابل سرمایه گذاری و مطالبات آن است .
صرف سهام : هر موقع خریداران سهام، سهام خود را بیشتر از مبلغ اسمی آن به فروش برساند .
در این شرکت صورت های مالی را به صورت دستی حساب نکرده و به مدیران بالای خود برای تصمیم گیری مناسب تهیه نمی کنند و تمام عملیات حسابداری به صورت کامپیوتری می باشد و با انتخاب منوهای سیستم حسابداری سود و زیان سرمایه جدید و تراز نامه برای ما گرفته شده و حسابدار شرکت تصمیمات لازمه را در مورد عملیات حسابداری انجام می دهد .
10-3 بستن حساب ها :
در پایان سال مالی بایستی تمام حساب های موقت و دائمی را بسته و عملیات مربوط به آن را انجام داد .
حساب دائمی : تمام حسابهایی که مستقیماً در تراز نامه انعکاس پیدا می کند و به دوره بعد منتقل می شود را حساب دائمی گفته می شود .
حساب موقت : مانده برخی از حسابها به دوره ی بعد منتقل نمی شود که به این حساب ها حساب های موقت گفته می شود که حساب درآمد و هزینه و برداشت می باشد .
حساب های موقت در هنگام بستن یعنی صفر کردن مانده آنها در پایان دوره مالی که معمولاً با خلاصه سود و زیان بسته می شود یعنی در آمد را بدهکار کرده و خلاصه سود و زیان را بستانکار و هزینه را بستانکار کرده و خلاصه سود و زیان را بدهکار .
خلاصه سود و زیان پس از به دست آوردن سود یا زیان با سرمایه بسته می شود برداشت نیز با سرمایه بسته می شود که این سرمایه به تراز نامه انتقال پیدا می کند .
با ید توجه داشت که در این شرکت در آمد و هزینه را با خلاصه سود و زیان می بندیم و خلاصه سود و زیان را با پروژه در جریان می بیندیم و سود و زیان را به سال بعد منتقل می کنیم برداشت شرکت به اسم بدهکاران سهامداران شناخته شده است و به سال مالی بعد منتقل می شود تنها حسابهایی که در این شرکت بسته می شود و به سال مالی بعد انتقال پیدا می کند هزینه در آمد ، خلاصه سود و زیان می باشند .
در آخرین مرحله هم گرفتن یک تراز آزمایشی اختتامی است که نشان دهنده دارایی بدهی و سرمایه شرکت می باشد قابل به ذکر است که سرمایه این تراز سرمایه 29/12 می باشد .
برای بستن دارایی ، بدهی و سرمایه کافی است که برعکس ماهیت آنها عمل شود و طرف مقابل که تراز اختتامی می باشد را ماهیت اصلی حساب را در نظر گرفت به عنوان مثال نقد و بانک که بدهکار می باشد بستانکار کرده و تراز اختتامی را بدهکار .
شرکت نیز برای بستن دارایی، بدهی و سرمایه خود از تراز اختتامی استفاده می کنند .
در اول هر دوره مالی با انجام دو ثبت حسابهای دارایی ، بدهی و سرمایه افتتاح می گردد .
برای افتتاح این حساب ها برای سال جدید از حسابی به نام تراز افتتاحی استفاده می شود قابل به ذکر است که در هنگام انجام این عمل تمام ماهیت ها به جای خود هستند به عنوان مثال نقد و بانک بدهکار و تراز افتتاحی بستانکار می باشند .
تمام عملیات مربوط به اختتامی و افتتاحی در درون یک سند حسابداری جداگانه انجام می شود و بایگانی می گردد .
با افتتاح حساب سال مالی جدیدی آغاز می شود و همان عملیات چرخه حسابداری تکرار می شود و یک حسابدار بایستی با در نظر گرفتن عملیات سال قبل نظرات و پیشنهادهای بهتر در مورد بهبود وضع مالی شرکت ارائه دهد .
قبل از افتتاح حساب در سال جاری واحد حسابداری آمار گیری در مورد مرکز هزینه را انجام می دهد تا مشخص نماید هر مرکز هزینه چند درصد از 100% هزینه شرکت را انجام داده است .
و این کار پایان بخش عملیات حسابداری در پایان هر سال مالی شرکت مانتل است .
نتیجه گیری :
فعالیت های مالی شرکت مانتل از جمله سند زدن یا انجام فعالیت هایی مانند تشکیل لیست حقوق ، کارت کار و قرار دادها و …. را به خوبی انجام می دهد .
ولی شرکت مانتل تنها سند حسابداری را به صورت رسمی داشته و بایگانی می کند بقیه مراحل مثل روزنامه و کل به دلیل کامپیوتری بودن در دفاتر رسمی نوشته نمی شود و همچنین برای گرفتن تراز های مختلف در پایان سال هیچ گونه بایگانی انجام نمی شود و همه اطلاعات درون کامپیوتر باقی می ماند که این با کتاب هایی که در مورد حسابداری است فرق می کند در حسابداری تئوری بایستی همه مراحل در پوشه های مخصوص بایگانی شود .
در مورد لیست حقوقی برای فرستادن بیمه به تامین اجتماعی برای جمع شدن مزایای ماهانه مشمول تنها مسکن و اضافه کاری را محاسبه می کند در صورتی که شرکت دارای خواروبار ، حق اولاد و پاداش می باشد که این قسمت ها جز مزایای ماهانه مشمول است و در شرکت با جمع مزایای غیر مشمول آورده شده است .
مورد بعدی اینکه در استهلاک گرفتن دارایی های ثابت همان طور که در اصول حسابدای ثبت شده زمین استهلاک پذیر نمی باشد اما در لیست استهلاک شرکت استهلاک زمین محاسبه گردیده است که این مخالف اصول حسابداری است .
منابع :
اصول مدیریت
گرد آورنده : دکتر علی رضائیان
طرح طبقه بندی و ارزش یابی مشاغل
تدوین علی اکبر ابن علی
انتشارات مدیرت
قانون کارو قانون تامین اجتماعی با نضمام آئین نامه ها و تصویب نامه های مربوط گرد آورنده : محمدامین
سرکار خانم آنا در دانلیان
جناب آقای هاشمی فراشاه
63