تارا فایل

کار تحقیقی رفتارهای تهدید کننده سلامت روانی


مقدمه:
رفتارهای تهدید کننده سلامت یکی از مهم ترین چالش های بهداشتی و روانی اجتماعی است که اکثر کشورهای به نوعی با آن درگیر هستند و مشکلات گسترده و شدیدی را بر جوامع تحمیل می نمایند . علیرغم تلاش بسیاری که در دو دهه اخیر در جهت افزایش آگاهی عمومی نسبت به آسیب و خطر رفتارهای پرخطر صورت گرفته است ، همچنان با افزایش روز افزون این رفتارها بویژه در میان جوانان و نوجوانان روبروهستیم.( سلیمانی نیا،1384)
با توجه به آسیب ها و خسارت های جبران ناپذیری که هر یک از رفتارهای پرخطر بدنبال دارند و از آنجایی که اقدامات تغییر رفتار در سطح فردی و اجتماعی طولانی مدت و پرهزینه است به نظر می رسد پیشگیری بهترین رویکرد برای کاهش رفتارهای تهدید کننده سلامت در سطح جامعه باشد .
از آنجایی که این مشلات بیش از همه جوانان و نوجوانان را درگیر می سازد به نظر می رسد یکی از بهترین موقعیت ها برای ارائه مداخلات پیشگیرانه مدارس و دانشگاهها باشند ( رحیمی، 1386) اما به منظور برنامه ریزی دقیق واقع بینانه و اثر بخشی درباره کاهش و کنترل رفتارهای پر خطر بسیار حائز اهمیت است که بتوان ضمن بدست آوردن آمار دقیق از این رفتاره ، عوامل و افرادی که د رمعرض خطر هستند را نیز شناسایی کنیم .
بیان مسئله
دانشجویان معمولا دررده سنی 24-18 سال قرار می گیرند. بسیاری از آنان بلافاصله پس از پایان دوره دبیرستان تحصیلات دانشگاهی را آغاز کرده اند بسیاری نیز برای اولین بار از خانه ووالدین دور شده اند این سبک زندگی سبب می شود که دانشجویان بر حسب میزان سلامتی شان با انواعی از تجربه های جدید مواجه شوند واین درحالی است که از الگوی مناسبی برخوردار نیستند.
در دانشگاهها دوره آموزش درباره پیشگیری از مصرف مواد و الکل برنامه های مربوط به اختلالات خوردن ، برنامه هایآگاهی از ایدز و مدیریت استرس از برنامه های آموزشی دانشگاهها هستند که به منظور افزایش سطح سلامت دانشجویان مورد استفاده قرار میگیرند. ( ردیکان، 2004)1
تئوری های بسیاری به منظور توصیف چگونگی اتخاذ رفتارهای تضمین کننده و یا تهدید کننده سلامت توسط افراد ارائه شده اند و پژوهشگران زیادی این تئوری ها را با شواهد تجربی و مستدل مورد آزمایش قرار داده اند اما هنوز نتوانستند به توافقی در این زمینه دست یابند که یک تئوری یا مدل می تواند قوی تر از سایر تئوری ها جلوه نموده و رفتارهای سالم یا پرخطر در افراد را بهتر توجیه نماید ( رینینگر 2005)2
در بررسی رفتارها پر خطر نیز دیدگاهها ومدل های زیادی به وجود آمده است . برخی نظریه های درتبیین این گونه رفتارها، بر جنبه هایی ازخود شخص تمرکز کرده اند ( بکر، 3 1974، روز نستاک 4 و دیگران، 1990؛ استرچه5 و دیگران ،1997 ؛ کاپلان6 و همکاران برخی دیگر جنبه هایی از " محیط " را مورد تاکید قرار داده اند ( راتر، 1954، آخرن، 1980) تئوری های وجود دارد که ترکیب جنبه هایی از شخص ومحیط را در شکل گیری رفتارهای پرخطر موثر می دانند ( بندورا،1977)، جانیس و مان 71977 گیبونز8 و دیگران، 1998)
عوامل شناختی ( مثل ادراک خطر) ، عوامل زیستی ( مثل تاثیرات هورمونی ) ، عوامل شخصیتی ( مثل هیجان خواهی ) و عوامل و تاثیرات محیطی ( مثل والدین و گروه همسال) همه از مواردی است که به منظور درک چگونگی و پیشگیری از رفتارهای پرخطر و عواقب منفی آنها مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند برخی مدل ها نیز تعامل این عوامل را مورد توجه قرار داده اند ( جسور،91992 ؛ آیروین ،10 1993؛ و کالچمان، 112000)
مهم ترین رویکردهای پیشگیری وتبیین رفتارهای پرخطر شامل 5 رویکرد مهم می باشد که عبارتند از : مدل باور سلامت ، تئوری تعارض، تئوری عمل مستدل ، الگوی خودکارآموزی و مدل پیش نمونه / اشتیاق ( سلیمانی نیا،1384)
پژوهشگران بر این بارورند که حدود نیمی از مرگ های زود هنگام در ایالات متحده ناشی از رفتارهیا ناسالم فردی است ( گلانز، 1997)12 (رفتارهای پرخطر شامل رفتارهای ناایمن ، خشونت ، خودکشی ، مصرف سیگار، مصرف الکل، مصرف مواد، تغذیه نادرست و عدم فعالیت جسمانی است.
پیش زمینه ی ذهنی چنین رفتارهایی معمولا در سالهای اولیه نوجوانی شکل می گیرد که قادرند سطح اسیب پذیری نسبت به بیماری های فرضی که بعدها در زندگی بروز می کند را تحت تاثیر قرار دهند ( بگنیر و اسکات، 2001)13
پیش از دهه نود پژوهش های گسترده ای درباره رفتارهای پرخطر در بین دانشجویان صورت نپذیرفته است. تحقیق های انجام شده نیز عمدتا محدود به پرخاشگری جنسی و رابطه جنسی ناخواسته بوده است و اطلاعات کمی در حیطه مصرف الکل ، سیگار و استعمال سایر موارد موجود می باشد ( اگلاس، 1997)14

اهمیت و ضرورت پژوهش:
نتایج پژوهش نشان مید هند که ترکیبی از آموزش، تغییر در محیط افراد وایجاد اصلاحات و قوانین و سایر تمهیدات برای تغییر رفتارها و کاهش عوامل خطر در پیشگیری از رفتارهای پرخطر سهم عمده ای دارند دانشگاهها و مکان های مناسبی برای ارائه برنامه های آموزشی به منظور ارتقاء سلامتی افراد بالغ هستند. از این رو سنجش و ارزیابی رفتارهای پرخطر اطلاعات ارزشمندی را درباره میزان بروز این رفتارها و اولویت آنها دراختیار ما قرار می دهد.
این اطلاعات ما را قادر می سازد تا آموزش را به سمت نیازها وچالش های روزمره دانشجویان پیش برده و تدوین و برنامه ریزی آموزشی را با نیازهای ویژه این گروه هماهنگ کنیم.(ردیکان ویدگران ،2004)
گسترش روز افزون ایدز نگرانی متخصصین امر را درخصوص سلامت شخصی افراد افزایش داده است و منجر به شکل گیری انواع برنامه های آموزشی به منظور ترویج سبک زندگی سالم شده است. پیشگیری از رفتارهای پرخطر همچون پیشگیری از بیماری نیازمند شناسایی علل و عوامل درگیر در آن می باشد.
پژوهش ها نشان دادهاست که ارتقاء جوانان علاوه بر مزایای بالقوه آنان در حوزه سلامت، یکی از روشهای شناخته شده در راستای پیشگیری از بروز رفتارهای پرخطر نیز می باشد دانشجویان به عنوان یکی از مهم ترین گروههای هدف آموزش رفتاری، بخش عظیمی از جامعه امروز کشور را تشکیل میدهند.
به طوری که نسبت جمعیتی این گروه پتانسیل آسیب پذیری جامعه نسبت به آسیب های اجتماعی را بالا می برد در ایران مانند بسیاری از کشورهای درحال توسعه هنوز مطالعه و تحقیق در حوزه سلامت و عوامل وابسته به آن در ابتدای مسیر قرار دارد و نیاز به پژوهش های گسترده و کاربردی در این زمینه به ویژه روی افراد وگروههایی که در معرض خطر بالاتری قرار دارند کاملا احساس میگردد.
اهداف پژوهش
پرسش و فرضیه های پژوهش
بین جنسیت و رشته تحصیلی با میزان رفتارهای پرخطر رابطه وجود دارد؟
1- شیوع رفتارهای پرخطر در پسران دانشجو بیشتر از دختران است.
2- شیوع رفتاری پرخطر در دانشجویان هنری بیشتر از دانشجویان غیر هنری است.
3- شیوع رفتارهای پرخطر در دانشجویان پسر هنری بالاتر از دانشجویان پسرغیر هنری است.
4- شیوع رفتارهای پرخطر در دانشجویان دختر هنری بالاتر از دانشجویان دختر غیر هنری است.
تعریف اصطلاحات:
– رفتار پرخطر15:
بر اساس تعریف این سیستم رفتار پرخطر شامل رفتارهای ناایمن خشونت ، خودکشی ، مصرف سیگار ، مصرف الکل مصرف مواد تغذیه نادرست و عدم فعالیت جسمانی است. هر گونه رفتاری که بتواند تهدید کننده ی سلامت جسمی یا روانی فرد در زمان حال یا آینده باشد رفتار پرخطر نامیده می شود( سیستم نظارت بررفتاری پرخطر جوانان آمریکا16،2003)
در این پژوهش برای ارزیابی رفتارهای پرخطر از پرسشنامه رفتارهای پرخطر نوجوانان ( مصرف مشروبات الکی و مواد مخدر) استفاده شده که شامل 15 سئوال است و توسط براینر، کالینز، کان و همکاران درسال 1995 ساخته شده و توسط کرمی و درودی درسال 1381 ترجمه و هنجاریابی شده است رفتارهای پرخطری که در این پرسشنامه مورد توجه است: مصرف مشروبات الکلی ، مصرف حشیش یا گرایی ، مصرف قرص در اکستازی ، مصرف قرص در استروئیدی ودیگاه دانشجویان نسبت به مصرف این مواد است.
بنابراین تعریف عملیاتی رفتار پرخطر نمره ای است که فرد از پرسشنامه رفتاری پرخط بدست می آورد وعبارتند از:
مصرف الکل: نوشیدن حداقل یکبار الکل در طول 30 روز گذشته
مصرف مواد مخدر: مصرف یکی از انواع موادمخدر( حشیش کوکائین کراک شیشه ، هروئین ، مواد استنشاقی استروئید و توهم زا و آمفتامین ها حداقل یکبار در طول زندگی.
دانشجویا هنری:
در این پژوهش به کسی دانشجوی هنری گفته می شود که در سال تحصیلی 89-88 در مقطع کارشناسی در یکی از رشته های هنر در دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران مشغول به تحصیل باشد.
دانشجوی غیر هنری:
دراین پژوهش به کسی دانشجو غیر هنری گفته می شود که در سال تحصیلی 89-88 در مقطع کارشناسی در یکی از رشته های غیر هنری در دانشگاه تهران مشغول به تحصیل باشد.
مدل ها و نظریه های رفتار مرتبط با سلامت
تئوری های بسیاری به منظور توصیف چگونگی اتخاذ رفتارهای تضمین کننده و یا تهدید کننده سلامت توسط افراد ارائه شده است و پژوهشگران زیادی ، این تئوری ها را با شواهد تجربی و مستدل مورد آزمایش قرار داده اند اما هنوز نتوانستند به توافقی در این زمینه دست یابند که یک تئوری یا مدل می تواند قوی تر از سایر تئوری ها جلوه نموده و رفتارهای سالم یا پرخطر در افراد را بهتر توجیه نماید.
تئوری هایی که در این زمینه شکل گرفته اند موضوعات مهمی از قبیل سازمان اجتماعی17، ارتباط18 ، نشر بدعت ها19، بازیابی اجتماعی20، پردازش اطلاعات21، استرس و مقابله22 ، پیشگیری از عود23 و توانمند سازی24 را در بر می گیرد.
در ادامه برخی از مهم ترین تئوری ها و مدل هایی که در تبیین رفتارهای مرتبط با سلامت بیش از بقیه شهرت یافته است را به اختصار معرفی می نمایم:
1- مدل باور سلامت (HBM)
مدل باور سلامت که بیشترین قدمت را درمیان سایر نظریه های این حوزه دارد، یک مدل روان شناختی است که سعی دارد با تمرکز برای نگرش ها و باروهای افراد به توصیف و پیش بینی رفتاری مرتبط با سلامتی بپردازد. این مدل در دهه 1950 توسط چهار روانشناسی اجتماعی در ایالت متحده امریکا به منظور توصیف علت کمبود مشارکت عمومی در برنامه ای غربالگری سلامت شکل گرفت.
مدل HBM برگرفته از نظریه میدانی کدرت اوین است که بیان می کند: "دنیای پیرامون افراد است که اعمال آنها را تعیین می کند" ای مدل احتمال آنکه افراد به رفتار تهدید کننده یا محافظت کننده سلامت دست بزنند به ادراک آنها از این موارد بستگی دارد:
* شخصاً در برابر موقعیت آسیب پذیر باشد.
* پیامدی آن موقعیت جدی باشد.
* رفتار پیشگیرانه به طور موثر از موقعیت جلوگیری کند.
* مزایای کاهش تهدید ناشی از موقعیت، ازرش هزینه ای انجام رفتار پیشگیرانه را داشته باشد.
* جمله عوامل جمعیت شناختی، نژادی، روانی- اجتماعی به شخصتی، ساختاری و غیره.
سازه ها
توصیف
آمادگی ادراک شده
ارزیابی فرد از میزان شانس قرار گرفتن در یک موقعیت
شدت ادراک شده
ارزیابی فرد از میزان جدی بودن یک موقعیت، درمان آن و پیامدهای احتمالی
فوائد ادراک شده
ارزیابی فرد از اینکه رفتار مناسب و بخردانه چقدر خطر موقعیت را کاهش داده یا تقدیل می کند
موانع ادراک شده
ارزیابی فرد از میزان دشواری رفتاربخردانه و میزان هزینه آن
سرنخ ها برای عمل
رویداد یا راهکارهایی که انگیزش فرد را افزایش می دهند
خودکارآمدی
اطمینان فرد از اینکه توانایی انجام رفتاری را دارد.
منبع
کالین ودیگران 2000
جدول: 1-1 : سازه های مدل باور سلامت
2- تئوری عمل مستدل/ رفتار طرحریزی شده
تئوری عمل مستدل25 ( TRA ) یک نظریه پیش بینی رفتار می باشد که به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته و رویکردی روانی- اجتماعی برای درک و پیش بینی تعیین کننده در رفتار مرتبط به سلامت ارائه می دهد. تئوری عمل مستدل از سال 1927 تا کنون مبنای تحقیقات بسیاری راجع به توصیف و پیش بینی انواع رفتارهای انسان مثل رژیم لاغری، مصرف سیگار و الکل، رفتارهای پر خطر مبنی و غربالگری ماموگرافی قرار گرفته است. محتوای اصلی این تئوری آن است که قصد، بهترین پیش بینی کننده رفتار است.
این تئوری با دو فرض زیربنایی:
1- رفتار کنترل ارادی است و 2- انسان موجودی منطقی است، ارائه دهنده ساختاری است که باورها، نگرش ، قصد و رفتار افراد را به یکدیگر پیوند می دهد. ( فیش بین26 ، 1994)
TRA به منظور پیش بینی رفتار افرد از روی قصد آنان طراحی شده است و روابط شبه ریاضی میان باورها، نگرش ها و قصدها و رفتار درنظر می گیرد.

شکل: 2-1تئوری عمل مستدل در پیش بینی رفتار منبع : مارتین و پی یر(1999)
3- مدل جایگاه کنترل:
راتر (1954) رفتار را نتیجه باور فرد در این باره می دانست که رفتار به یک پیامد یا تقویت منجر خواهدشد (انتظارات) و دیگر آنکه این پیامد تا چه میزان مطلوبیت خواهد داشت. ( ارزش تقویت) مهم ترین عامل در تعیین انتظارات عمومیت یافته، جایگاه کنترل است. افرادی که جایگاه کنترل بیرونی خوبی دارند معتقدند که بر زندگی خود احاطه نداشته و در سرنوشت خود یا دیگران نقشی ندارند و برعکس. افرادی دارای جایگاه کنترل درونی اعتقاد دارند که می توانند بر زندگی تاثیر گذارده و آن را در جهتی که می خواهند سوق دهند. بنابراین کسانی که جایگاه کنترل بیرونی دارند با این عقیده که اعمال ایشان اهمیتی نداشته و سرنوشت افراد از پیش تعیین شده است، به احتمال کمتری خود را درگیر رفتارهایی می سازند که اثرات مثبت و سازنده ای به زندگی آنها داشته است. از سوی دیگر افرادی که دارای جایگاه کنترل درونی با این اعتقاد که خود را مسئول زندگی خود می دانند، به احتمال بیشتری حاضرند دست به اقدام در این زمینه بزنند.
4- مدل تئوری تعارض
این مدل الگویی از تصمیم گیری فردی می باشد که هدف آن تعیین شرایطی است که افراد در آن وضعیت حاضرند به قیمت به خطر انداختن زندگی شان به رفتارهای تهدید کننده سلامت خود ادامه دهند، و از رفتارهای سالم اجتناب نمایند و همچنین شرایطی که آنها می توانند تصمیمی منطقی تر اتخاذ نمایند.(جاینس 1984)
جاینس و مان (1977) پنج الگوی مختلف مقابله با تهدیدی واقعی و پنج مرحله ای که افراد به منظور دستیابی به یک
تصمیم پایدار طی می کنند را شرح داده اند که این الگوها از مشاهده افراد، تحلیل داده ( تحقیقات و پایش اوضاع سلامت عمومی شکل گرفته اند:
* مقاومت نا متعارض27
* تغییر نا متعارض28
* اجتناب دفاعی29
* گوش به زنگی بیش از حد30
* هشیاری31
5- الگوی خودکار آمدی
خودکارآمدی عبارت است از میزان اعتقاد فرد به اینکه می تواند از عهده مقابله با چالش های زندگی به خوبی برآید. این مفهوم بخشی از تئوری شناختی – اجتماعی بندورا (1968) را تشکیل می دهد که می گوید: " رفتار در خلال الگو برداری، مشاهده، خودپایی و آموزش مهارت آموخته می شود ".
طبق این تئوری، رفتار توسط انتظارات و مشوق ها تعیین می گردد. انتظارات در سه مقوله ذیل قرار دارند:
انتظارات در مورد سرنخ های محیطی، باورها راجع به اینکه وقایع، چطور به هم می پیوند یافته اند.
انتظارات در مورد پیامد؛ باروها راجع به اینکه رفتار احتمالاً به چه پیامدهایی خواهد انجامید.
انتظارت در مورد کارآمدی؛ باورها راجع به اینکه خود فرد برای انجام آن کار خاص چقدر توانایی دارد.
6- مدل پیش نمونه / اشتیاق
این مدل بر پایه سه فرض به هم استوار است که منعکس کننده ی تاکید نسبی آن در مقایسه با اغلب مدل در سلامتی دیگر به واکنش پذیری اجتماعی به جای طرح ریزی منطقی است. فرض اول این است که بر خلاف بزرگسالان که رفتارهای پرخطر در آنها بیشتر ارادی و از روی اختیارات، این رفتارها در نوجوانان و جوانان نه منطقی هستند و نه از روی قصد و برنامه انجام می شوند بلکه واکنش هایی هستند که از سوی نوجوانان نه منطقی هستند و نه از روی قصد و برنامه انجام می شوند بلکه واکنش هایی هستند که از سوی نوجوانان به موقعیت های خطر آفرینی که مدام با آنها روبرو می شوند صادر می گردند. فرض اول بیان می کند که رفتارهای پرخطر برای نوجوانان رویدادهای اجتماعی هستند و آنها تنها به عنوان بخشی از یک اجتماع درگیر این رفتارها می شوند . فرض سوم نیز آن است که این رفتارها به دلیل ماهیت اجتماعی شان وجهه های اجتماعی روشنی دارند که با آنها پیوند داده شده و کاملا مشخص و شناخته شده اند وقتی نوجوانان در معرض درگیری در رفتار پرخطر قرار میگیرند وجهه اجتماعی آن رفتار تاثیر مهمی بر تصمیم های آنان می گذارد.
عوامل مرتبط با رفتارهای پرخطر بر اساس تحقیقات پیشین:
1- ارتباط میان باورها و رفتار
2- ارتباط میان رفتارهای پرخطر با آسایش روانشناختی
3- ارتباط میان رفتار پرخطر و ارزش خود
4- ارتباط میان عوامل شخصیتی و رفتارهای پرخطر
طرح پژوهش:
جامعه آماری نمونه و روش نمونه گیری:
جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشکده های دانشگاه تهران می باشد که برای هدف توصیفی نمونه مورد پژوهش به طور تصادفی از آن انتخاب شده اند این نمونه دربرگیرنده ی دانشجویان دختر و پسری می باشدکه در سال تحصیلی 89-1388 دریکی از مقاطع کارشناسی دانشکده هنرهای زیبا یا دانشکده های دانشگاه تهران مشغول به تحصیل بوده اند نمونه مورد پژوهش به صورت خوشه ای یک مرحله ای از جامعه انتخاب شد. این نمونه گیری زمانی مورد استفاده است که انتخاب نمونه بصورت مستقیم از اعضای جامعه ممکن نیست .
در این نمونه گیری کلاس به عنوان واحد نمونه گیری انتخاب شده است.
تعداد پرسشنامه پس از کنار گذاشتن پرسشنامه های معیوب وناقص به 80 رسید.
روش و ابزار جمع آوری داده ها:
کلیه داده های پژوهش از طریق اجرای پرسشنامه بروی شرکت کنندگان در مطالعه جمع آوری شد پرسشنامه مورد استفاده عبارت است از : پرسشننامه رفتارهای پرخطر نوجوانان
پرسشنامه رفتارهای پر خطر نوجوانان سن شروع مصرف مواد مخدر و میزان مصرف و دیدگاههای شرکت کنندگان را می سنجد. این مقیاس شامل 15سوال است که شرکت کننده باید وضعیت خود را در هریک از آنها روی یک پیوستار 5 درجه ای از : کاملا موافقم ، موافقم ، بی نظر، مخالفم و کاملا مشخص نماید.
روایی محتوایی این پرسشنامه مورد تائید دکتر شریفی قرار گرفته است.
ضریب آلفای کرونباخ به وسیله SPSS، 482/0 بدست آمده است .
این پرسشنامه روی 80 دانشجو اجرا شد و نتایج زیر بدست آمده است.
بحث و نتیجه گیری
در این پژوهش احتمال شکل گیری رفتارهای پرخطر در رشته های تحصیلی هنر و غیر هنر و همچنین جنسیت مورد بررسی قرار گرفت. نمونه پژوهش شامل 80 نفر دختران و پسران دانشجوی دانشکده های دانشگاه تهران با میانگین سنی 32/22 می باشد. آزمون لون که برای همگینی واریانس انجام گرفت معنادار نبود.
آزمون T مستقل به روی این دو گروه نشان داد که تفاوت معناداری بین این دو گروه وجود دارد یعنی میزان رفتارهای پر خطر دانشجویان رشته هنر بالاتر از دانشجویان دیگر رشته ها می باشد همچنین آزمون T مستقل تفاوت معناداری بین دختران و پسران از لحاظ میزان رفتارهای پر خطر نشان نداد.
تحلیل واریانس دو راهه انجام شده برای بررسی رابطه جنسیت و رشته تحصیلی در رفتارهای پر خطر نشان داد که تنها عامل رشته معنادار شد و عامل جنسیت و تعامل آنها معنادار نشد.
محدودیت ها:
هر پژوهش با محدودیت هایی در مراحل مختلف روبه رو شده است واین پژوهش نیز از این اصل جدا نیست:
*یکی از مهم ترین محدودیت های مطالعه ، ویژگی اجتماعی و فرهنگی جامعه و ملاحظاتی است که ایجاب می کند افراد در بسیاری ازموارد به ویژه در زمینه هایی مثل رفتارهای پرخطر محافظه کار باشند و بخواهند خود و یا خانواده ی خود را خوب نشان دهند این امر به ویژه در مورد پژوهش حاضر چون در دانشگاهها اجرا شده است صادق می باشد بنابراین این احتمال وجود دارد که با وجود وانمود سازی مثبت شیوع رفتارهای پرخطر در نمونه مورد مطالعه کمتر از حد واقعی آن تخمین زده شده باشد.
* از آنجایی که مطالعه حاضر تنها جامعه دانشجویان را دربرگرفته ، آن دسته از جوانان را که در دانشگاه حضور ندارند را پوشش نمی دهد علاوه بر آن به علت تعداد کم نمونه این پژوهش قابلیت تعمیم پذیری ندارد.
پیشنهادها:
* در تبیین رفتاری پرخطر جوانان، فعالیت های گسترده ای در جهت رابطه با عوامل روانشناختی، عوامل محیطی اجتماعی و فردی قابل انجام است لذا به منظور افزایش دقت کارآمدی برنامه های پیش گیرانه ، توصیه می شود در پژوهش های آتی این متغیرها را شناسایی و بررسی کرده و روابط ساختاری آنها با یکدیگر در پیش بینی رفتارهای پرخطر مورد مطالعه قرار گیرد.
* پیشنهاد می شود درتحقیقات بعدی با بکار گیری از روشهای آماری پیشرفته از جمله مدل یابی ساختاری در تحلیل داده های حاصل از پژوهش می توان به شناسایی متغیرهای زمینه ای و واسطه ای پرداخت و در نهایت به مدلی دست یافت که به خوبی بتواند روابط میان متغیرها را نمایش دهد.
* به منظور افزایش تعمیم پذیری توصیه می شود که این تحقیق در حجم بزرگتری مانند کل جمعیت های کلی مناطق انجام شود.
منابع فارسی:
– شریفی- حسن پاشا (1377) ، اصول روان سنجی و روان آزمایی تهران : انتشارات رشد: چاپ پنجم
– کاپلان ، جرالد سازوک ، بنایمن (2003) خلاصه روانپزشکی . ترجمه پور افکاری ، نصرت الله (1382) تهران انتشارات شهر آب.
– هورمن حیدرعلی (1383) استنباط آماری در پژوهش رفتاری تهران : انتشارات سمت چاپ اول.
43= زن
37= مرد
9=Zire 20 فراوانی
Body 20=71
78/39=honar= میانگین نمره
44/29= other
میانگین نمره :
Male مرد 37 51/36
Famle زن 43 21/33
K آزمون نونت که برای یکسانی واریانس انجام گرفت معنا دار نبود.32% و همگن نیست.
آزمون T متصل انجام شده بروی این دو گروه نشان داد که تفاوت بین این دو گروه معنا دار است یعنی میزان رفتارهای پرخطر دانشجویان ؟ هنر بالاتر از میزان این رفتار دارد دانشجویان رشته های دیگر یعنی ؟ شد.
* آزمون نوبت برای آزمون مستقل دختر و پسران نشان از عدم همگنی واریانس داشت.
* آزمون T منتقل نیز فضا را نشد یعنی تفاوت معناداری بین دختر و پسر وجود ندارد.
* تحلیل واریانس دو راهه ابهام شده برای بررسی رابطه جنسیت و رشته تحصیلی باشد این رفتارهای پرخط نشان داد که تنها عامل رشته معنادار شد و عامل جنسبت و عامل تعامل این دومعنا داشتند.

فهرست مطالب
مقدمه: 1
بیان مسئله 2
اهمیت و ضرورت پژوهش: 5
اهداف پژوهش 7
پرسش و فرضیه های پژوهش 7
مدل ها و نظریه های رفتار مرتبط با سلامت 9
طرح پژوهش: 17
جامعه آماری نمونه و روش نمونه گیری: 17
روش و ابزار جمع آوری داده ها: 18
بحث و نتیجه گیری 19
محدودیت ها: 20
پیشنهادها: 20
منابع فارسی: 21

1 -Redican,k
2 – Rininger, B.M
3 -Becker, M.H
4 -RosenStock Im
5 -Strecher VJ
6 -Kaplan
7-Maan
8 -Gibbons,F.x
9 .Jessor,R
10 -.Irwin,c
11 – kalichman
12 -Glanz,k
13 Bergman & scatt
14 -Doulas.k.A
15 -High Risk Behaviour
16 – (YRBSS) Youth Risk Behaviour Surveillance System
17 .Community organization
18 .Communication
19 .diffusion of innorations
20 .Social marketing
21 .information processing
22 .stress and coping
23 .Relapse prevention
24 .Empowerment
25 .Theory of Reasoned Aetion
26 .Fish bein
27 Unconflicted Resistance
28 Unconrlicted Change
29 Defensive Avoidance
30 Hypervigilance
31 Vigilance
—————

————————————————————

—————

————————————————————

24


تعداد صفحات : 24 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود