تارا فایل

کاربرد نشاسته ذرت در صنایع کارتن سازی


کاربرد نشاسته ذرت در صنایع کارتن سازی

پیشینه کاغذسازی در ایران
کارگران چینی فن کاغذسازی را با استفاده از کتان و شاهدانه، به مردم سمرقند آموختند و این امر بعدها توسط مسلمانان در بغداد، دمشق و حتی مراکش و اسپانیا متداول شد.

در ایران، فعالیت کاغذسازی، اولین بار با تاسیس کارخانه مقواسازی و با استفاده از کاغذهای باطله درسال 1313 شمسی در کرج شروع شد و حدود 15 سال است که با تاسیس دو کارخانه کاغذسازی پارس در هفت تپه خوزستان و کارخانه چوب و کاغذ ایران (چوکا) در گیلان، به صورت یک تکنولوژی مدرن و پیشرفته درآمده است.

2

تعریف کارتن در صنعت کارتن سازی
کارتن نوعی محصول سلولزی است که معمولاً از اتصال 3 یا 5 ورق کاغذ ساخته می‏شود، کارتن یکی از متداول‏ترین روش‏ها برای بسته بندی کالا می‏باشد.
3

انواع کاغذهای مورد استفاده در صنعت کارتن‏سازی
4
1) کاغذ رویی کارتن

کاغذ رویی کارتن معمولاً یک فرآورده دولایه است که شامل لایه رویی و لایه پایه است. الیاف دست اول (عمدتاً سوزنی برگان و یا خمیر حاصل از خاک اره) و هم الیاف بازیافتی در تولید این کاغذ استفاده می شود. کاغذ تولید شده از الیاف دست اول را معمولاً کرافت لاینر و کاغذ حاوی الیاف بازیافتی را تست لاینر می نامند.

به منظور ایجاد مقاومت در برابر رطوبت، این کاغذ آهاردهی می شود.

مشخصات دیگری که این کاغذ باید داشته باشد، سفتی و مقاومت زیاد در برابر ترک خوری همراه با ظاهر خوب و چاپ پذیری یک روی آن است.

انواع کاغذهای مورد استفاده در صنعت کارتن‏سازی
5
2) لایه کنگره ای کارتن

لایه کنگره ای در مقوای کنگره دار، به صورت یک لایه موج دار بین دو لایه کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد. اگر فقط از خمیر نیمه شیمیایی استفاده شود، کاغذ حاصل را فلوتینگ می نامند.

اما معمولاً 65% از خمیر نیمه شیمیایی پهن برگان و 35% خمیر بازیافتی برای ساخت این فرآوردها استفاده می شود. بعضی از کاغذهای کنگره ای از 100% الیاف بازیافتی ساخته می شوند که می توان از آهار سطحی به منظور بهبود ویژگی های مقاومتی استفاده کرد.

لایه کنگره ای سفتی مورد نیاز را به کارتن می دهد. مهمترین خواص این نوع کاغذها باید سفتی و مقاومت در برابر له شدن و شکستگی باشد.

3) کاغذ داخلی کارتن

این کاغذ در پاره ای از خصوصیات مانند مقاومت در برابر رطوبت و یا مقاومت های ذاتی الیاف با کاغذ رویی مشترکند ولی نیاز به صافی مناسب برای چاپ و یا اندود شدن با الیاف رنگبری شده جهت سفید کردن برای چاپ و غیره را ندارند.

این کاغذها می توانند از 100% الیاف بازیافتی ساخته شوند ولی از نظر بهداشتی باید در رتبه قابل قبولی باشند چرا که ممکن است در بعضی از موارد، در تماس با محصولات خوراکی موجب ایجاد بوی بد شده و عطر نامطبوعی در این مواد شوند.

6
انواع کاغذهای مورد استفاده در صنعت کارتن‏سازی

مهمترین کاربردهای نشاسته ذرت در صنایع کاغذ و کارتن
مقاومت خمیر کاغذ

مقاومت سطحی
مقاومت به عبور آب و مایعات

نگهدارنده ذرات و ترکیبات موجود در سوسپانسیون خمیر کاغذ

تامین چسبندگی (آهاردهی سطحی)
به منظور چاپ پذیری و عبور از پرینتر

عامل اتصال دهنده برای پوشش دهی کاغذ گلاسه
پیگمنت‏ها توسط نشاسته برای استحکام سطحی به درون الیاف‏های کاغذ می‏چسبند.

چسب در صنایع کارتن سازی
7

8

نشاسته کاتیونی ذرت در صنعت کارتن سازی
نشاسته‏های اصلاح شده بر اساس نوع تغییراتی که در ساختار ملکولی آن‏ها اعمال شده بصورت تخصصی برای شرایط و اهداف مشخصی مورد استفاده قرار می‏گیرند.

این نوع اصلاح در نشاسته ذرت نسبت به سایر اصلاحات اندکی پیچیده‏تر است. بارزترین اختلاف آن با سایر اصلاحات دارا بودن بار الکتریکی مثبت بوده که نتایج ثمربخش آن به همین دلیل می‏باشد.

نشاسته کاتیونی، نشاسته‏ای است که در طول زنجیره‏های پلیمری آن ترکیبات آمونیوم چهارتایی جایگزین هیدروکسیدها گردیده‏اند که حاوی بار مثبت بر روی نیتروژن استخلافی خود هستند. قرار گرفتن این ترکیب آمونیوم چهارتایی حاوی بار مثبت، موجب می‏گردد نشاسته حاصل قابلیت واکنش با ترکیبات حاوی بار منفی را پیدا کند.
9

مهمترین کاربردهای نشاسته کاتیونی ذرت در کارتن سازی
نشاسته کاتیونی در تبادل بار الکتریکی با خمیر کارتن که سراسر منفی است باعث جذب بیشتر الیاف کاغذ به یکدیگر شده و نهایتاً با شکل گیری مناسب کارتن، مقاومت‏های فیزیکی کارتن نیز افزایش می‏یابد.

نشاسته کاتیونی با جذب الیاف ریز و مواد پرکننده (فیلر) به عنوان ماده کمکی باعث افـزایش بهره‏وری در کارتن‏سازی می‏گردد.

برای حفظ و نگهداری الیاف و رنگدانه‏ها روی کاغذ و کارتن مصرف می‏شود.

استفاده از نشاسته کاتیونی باعث بهبود و استحکام در مقابل پارگی و پایداری در مقابل تا خوردن کاغذ می‏شود.
10

تولید نشاسته کاتیونی
جهت تولید نشاسته کاتیونیک ابتدا از واکنش بین ترکیبی بین اپی کلروهیدرین با آمین سه تایی واکنشگری تهیه می‏شود که به صورت آمونیوم چهارتایی است و در نهایت از مجاورت این آمونیوم چهارتایی با نشاسته، نشاسته‏ای با پیوندهای اتری حاصل می‏گردد که حاوی بار مثبت (کاتیونی) بوده که کاربردهای بسیار زیادی دارد.

11

استفاده از نشاسته ذرت در بازیافت کاغذ و کارتن
آنچه که در کاربرد دوباره الیاف بازیافتی مشاهده می‏شود، کاهش کیفیت محصول تولیدی از الیاف بازیافتی در مقایسه با محصول تولید شده از الیاف بکر می‏باشد.

بنابراین لزوم ارائه راهکارهایی جهت بهبود ویژگی‏های مقاومتی محصول تولیدی در حد استاندارد، ضروری است. در فرآیند بازیافت کاغذ، از روش‏های مختلفی برای بهبود اتصال بین الیاف و افزایش ویژگی‏های مقاومتی استفاده می‏شود که در این میان کاربرد مواد افزودنی نظیر نشاسته ذرت اهمیت بیشتری دارد.
12

افزودن نشاسته کاتیونی ذرت به خمیر کارتن بازیافتی
محققان با افزودن نشاسته کاتیونی ذرت به خمیر کارتن بازیافتی و بررسی اتصال بین الیاف مشاهده نمودند که متصل شدن نشاسته به الیاف بازیافتی به احیای نقاط اتصال از دست رفته سطح الیاف انجامیده، قدرت اتصال بین الیاف را افزایش داده و در نتیجه خواص مقاومتی کارتن‏های دست ساز را تا حد خمیر کارتن بکر ارتقا داده است.

پژوهشگران دیگری نیز مشاهده کردند که نشاسته کاتیونی ذرت به دلیل دارا بودن پلیمرهای کاتیونی، موثرتر و قوی‏تر از سایر افزودنی عمل می‏کند. نشاسته ذرت قابلیت احیای پیوندهای از دست رفته خمیر کارتن را دارد. در نتیجه خواص مقاومتی کارتن‏های ساخته شده را تا حد خمیر کارتن بکر ارتقاء می‏دهد.

13

آهارزنی کاغذ و کارتن توسط نشاسته ذرت
14
بهترین تعریف از آهاردهی کاغذ، ایجاد مقاومت به جذب یا نفوذ سیالات بویژه آب در آن می باشد. از نظر کاربردی این تعریف به معنای ایجاد مقاومت از طریق بکارگیری مواد شیمیایی در کاغذ، مقوا و کارتن می‏باشد.

آهارزنی درونی به منظور افزایش مقاومت کارتن در مقابل نفوذ آب اعمال می‏شود، در حالی که آهارزنی سطحی ضمن افزایش مقاومت سطحی کارتن به نفوذ آب، سایر خواص سطحی کارتن را نیز مانند مقاومت مکانیکی کارتن به چاپ پذیری بهبود می‏بخشد.

چسب نشاسته ذرت
یکی از مهمترین موادی که در کارتن سازی اهمیت دارد چسب است که در خط تولید برای چسباندن لایه های کاغذ به کار می‏رود. صنایع کارتن و مقوا در ابتدا از چسب‏های سیلیکات یا سیلیکونی جهت تولید استفاده می‏کردند که امروزه کاربرد این نوع چسب‏ها منسوخ شده و از چسب نشاسته ذرت، سیب زمینی و یا گندم استفاده می‏شود.

پس از این که چسب به نوک لایه کنگره‏ای منتقل گردید، تحت اثر حرارت قرار گرفته، نشاسته متورم شده و شروع به ژله‏ای شدن می‏کند. در این حالت پیوندی تشکیل می‏شود.

نشاسته خام (یا اصلاح نشده) نوعی محصول کلیدی مورد استفاده برای ساخت چسب نشاسته می‏باشد.
15

فرمولاسیون چسب نشاسته
فرمول 1
16
همزن باید در تمام موارد روشن باشد تا عمل اختلاط به خوبی صورت گیرد و از ته نشین شدن مواد جلوگیری شود.

فرمولاسیون چسب نشاسته (ادامه)
17
فرمول 2
چسب نشاسته نهایی

بوراکس
18
به کاربردن بیش از حد بوراکس هرگز باعث نمی شود که ذرات نشاسته، آب بیشتری به خود جذب کنند بلکه نشاسته‏ای که در برابر حرارت ژله‏ای شده، پودری شکل شده (شکرک می زند) و قدرت چسبندگی کاهش می یابد و لایه ها به آسانی تا آخر سطح ورق با دست باز می شوند، پس هرگز نباید براکس را با هدف بالا بردن ویسکوزیته به کار برد.

مرحله اول: چسب زدن به نوک فلوت‏ (لایه کنگره‏دار)
مرحله دوم: نفوذ چسب به داخل لایه فلوت
مرحله سوم: اتصال لایه فلوت و لایه زیرین
مرحله چهارم: نفوذ چسب به داخل لایه زیرین
مرحله پنجم: تشکیل پیوند
مرحله ششم: تثبیت نهایی پیوند
19
مراحل تشکیل پیوند چسب نشاسته ذرت

طول ناحیه چسبندگی
20
طول ناحیه چسبندگی فاکتور بسیار مهمی در فرآیند چسبیدن لایه‏های کاغذ فلوتینگ و لاینر بهم می‏باشد.

اگر این مقدار بیش از حد مجاز باشد ایراداتی همچون ناصافی سطح کارتن رخ می‏دهد و اگر از حد کمتر باشد دو پوستی، جدا شدن لایه‏ها، عدم چسبندگی و نفوذ چسب در کارتن را سبب می‏شود.

با تشکر از توجه شما
21


تعداد صفحات : 21 | فرمت فایل : ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود