تارا فایل

کارآموزی کامپیوتر در شرکت سامانه های ارتباطی لوتوس نقش جهان



گزارش کار آموزی

گزارش کار آموزی

نام و نام خانوادگی دانشجو

شماره دانشجویی

نام استاد کار آموزی

ترم اخذ کار آموزی
ترم 2-1391

تاریخ تحویل
مهر 1392

فهرست عناوین

فصل اول : آشنایی با مکان کارآموزی 5
شرکت سامانه های ارتباطی لوتوس نقش جهان 6
توانمندیها و فعالیتهای متناسب با اهداف شرکت 7
شرکتها و موسسات طرف قرارداد 7
چشم انداز آینده شرکت 7
چارت سازمانی شرکت 8
فصل دوم : دانش فراگرفته شده 9
مقدمه 10
مفهوم شبکه ( Network ) 11
تعریف 11
مفهوم گره Node وایستگاههای کاری Work Stations 12
مدل های شبکه 12
مدل شبکه نظیر به نظیر 12
مدل شبکه مبتنی بر سرویس دهنده 13
مدل سرویس دهنده / سرویس گیرنده : 13
هر شبکه اساسا از سه بخش ذیل تشکیل می شود: 13
سازگار کننده هاAdaptor 13
اجزا ءشبکه 13
سیستم عامل شبکه NOS Network Operating System 14
کابل کشی شبکه 14
کابل در شبکه 15
کابل Unshielded Twisted pair )UTP) 15
پروتکل ها 15
توپولوژی شبکه Net work Topology 16
توپولوژی BUS 17
توپولوژی توریMesh 17
توپولوژی درختیTree 17
توپولوژی ترکیبی Hybrid 18
مزایای توپولوژی BUS 18
معایب توپولوژی BUS 18
مزایای توپولوژی STAR 19
معایب توپولوژی STAR 19
توپولوژی RING 19
مزایای توپولوژی RING 20
معایب توپولوژی RING 20
شبکه های LAN 20
شبکه های MAN 21
شبکه های WAN 21
کاربردهای شبکه 21
شبکه اترنت (Ethernet) 22
اترنت: 23
خدمات مهندسی شبکه 24
نرم افزار Anta media Bandwidth Manager 25
برنامه PuTTY 25
رایانه مجازی تحت شبکه 26
امنیت شبکه 26
OSI (هفت لایه شبکه) 27
Wireless چیست؟ 28
فواید تکنولوژی Wireless 29
سیستم های Wireless 29
آینده Wireless 29
شبکه های بی سیم Wireless Networking 30
انواع شبکه های بی سیم 30
شبکه های بی سیم 31
تشریح مقدماتی شبکه های بی سیم و کابلی 31
انواع شبکه های بی سیم 33
Bluetooth 35
مسیریاب 35
فصل سوم : انتقادات و پیشنهادات 40
انتقادات 41
پیشنهادات 41

فصل اول : آشنایی با مکان کارآموزی

شرکت سامانه های ارتباطی لوتوس نقش جهان
اطلاعات و ارتباطات در عصر کنونی تاثیرات شگرف و بی مانندی پدید آوردهاند. این تاثیرات به گونهای مشخص در (صنایع اطلاعاتی و ارتباطی) که به منظور مهار جریان و نیز هر چه بهتر از آن برای مقاصد گوناگون به وجودآمده، کاملاً مشهود است. لازمه پذیرش و یادگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در عصر امروزی، فراگیری و اجرای آموزش سریع میباشد؛ از این رو با توجه به جایگاه و نقش آموزش در هزاره سوم که مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات میباشد و همچنین با رویکرد جدی به مبحث جامعه دانایی محور، گرایش عمومی در فراگیری و استفاده از ابزارهای تکنولوژیک جهت بهرهمندی هر چه بیشتر از اطلاعات و یافتن جایگاهی مناسب درجامعه اطلاعاتی هزاره سوم که در واقع میتواند یک جامعه جهانی و بدون محدودیت باشد، غیر قابل انکار و گریز ناپذیر است. به همین جهت هدایت و حرکت جامعه باید در مسیری باشد که آموزشهای تکنولوژیک به صورت همه جانبه و همه گیر صورت پذیرد . در ابتدای هزاره سوم، صنعت فناوری اطلاعات درجهان، محور دگرگونی و توسعه قرار گرفته است مطابق منشوری که هشت کشور صنعتی جهان در اوکیناوا به امضا رساندند، فناوری اطلاعات به عنوان محور حیاتی توسعه و رشد در جوامع بشری قرار گرفته و مطابق گزارش صندوق توسعه سازمان ملل متحد، تنها راه کاهش فقر درجهان است. عصر حاضر را باید تلفیقی از ارتباطات و اطلاعات دانست؛ عصری که بشر در آن بیش از گذشته خود را نیازمند به داشتن اطلاعات و برقراری ارتباط برای کسب اطلاعات مورد نیاز میداند. امروزه با در اختیار داشتن فناوری اطلاعات و ارتباطی پیشرفته، امکان برقراری سریع ارتباط و تبادل سریع اطلاعات بیش از پیش میسر گردیده است. افراد در هر کجا که باشند میتوانند آخرین اطلاعات مورد نیاز خود را در هر زمینهای دریافت کنند؛ اما بی شک، بیشترین تاثیر پدید آمدن فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی بر محیطهای آموزشی بوده است. کاربر فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش سبب شده تا محیط آموزشی به سوی مجازی شدن سوق پیدا کند. این امر باعث میشود تا ارتباطات میان افراد به منظور آموزش و گسترش دانش به گونهای فزاینده از طریق رایانه امکان پذیر شود. در همین راستا شرکت سامانه های ارتباطی لوتوس نقش جهان یکی از شرکتهای موفق در عرصه IT است که از سال 1388 تا کنون فعالیتهای چشمگیری را در این زمینه به منصه ظهور رسانده است. این شرکت با بهره گیری از کارشناسان مجرب و مستعد و همچنین با تشکیل تیمهای تخصصی علوم IT در تلاش است تا با ایده و طرحهای نو بتواندگامی موفق همچون گذشته در این راستا بر دارد.
این امر میسر نمیباشد مگر با تعامل سازنده با تمام شرکتها و ارگانها اعم از خصوصی و دولتی و یاری خواستن از آنها به جهت تجربه ارزندهشان به همین جهت شرکت سامانه های ارتباطی لوتوس نقش جهان افتخار میکند که خدمات رسانی به شما عزیزان را به عهده میگیرد.

توانمندیها و فعالیتهای متناسب با اهداف شرکت
1- تهیه سخت افزارهای سفارش مشتری (عمومی و تخصصی) از داخل و خارج کشور در زمینه شبکه های کامپیوتری و مخابراتی و شبکه های نسل بعد، IMS و …
2- تهیه نرم افزارهای سفارش مشتری (عمومی و تخصصی) از داخل و خارج کشور زمینه شبکه های کامپیوتری و مخابراتی و شبکه های نسل بعد، IMS و …
3- نصب و راه اندازی و پشتیبانی شبکه رایانههای همراه (نظامی ـ صنعتی ـ عمومی) و سرورهای حرفهای
4- نصب و راه اندازی و پشتیبانی سیتسمهای امنیتی و حفاظتی در بخشهای نظامی و صنعتی به صورت صوتی و تصویری
5- ایجاد سیستم کدینگ و ردیابی محصول برای شرکتهای مختلف صنعتی و تولیدی

شرکتها و موسسات طرف قرارداد
شرکت سامانه های ارتباطی لوتوس نقش جهان فعالیت جدی خود را در سال 1388 در زمینه ارائه گسترده انواع خدمات در زمینه شبکه های کامپیوتری و مخابراتی و در سطح اپراتورها و سازمانها و ارگانهای مختلف آغاز کرده است . از نمونه های طرف قرار داد میتوان به شرکتهای ارتباطات زیر ساخت ایران، مخابرات ایران ، مخابرات اصفهان، شیراز ، اهواز ، مشهد، گلستان، موسسه مالی اعتباری مهر، بانک ملی، سپه، شرکت انتقال گاز ایران و … اشاره کرد .
البته مدیریت شرکت با توجه به این که تمایلی به تک بعدی شدن فعالیت شرکت نداشته و ندارد و همیشه درپی طرحهای خلاق، همه گیر و کلان میباشد، با تشکیل تیمها و کارگروههای تخصصی و استفاده از نیروهای نخبه که مودر توجه ویژه مدیریت شرکت میباشد و ایجاد نمایندگیهای متعدد در استان، در این سالها سعی کرده است تا باری را هر چند ناچیز از دوش مسوولین و مردم در جهت پیشرفت و گسترش IT و متعاقباً کشور عزیزمان برداریدو در عین حال خدمات جدید و قابل لمس و ارزندهای را ارائه دهد.

چشم انداز آینده شرکت
باتوجه به اینکه نگاه مدیران و به تبع آنها پرسنل شرکت نگاهی آینده نگر و کلان به بحث IT و توسعه آن در ابتدا در استان و در ادامه در کشور بوده است، شرکت در یک اقدام مبتنی بر نگاه کارشناسی و ارتقای سیستم مدیریت کیفیت مبتنی بر مشتری مداری قصد شدارد با کسب استانداردهای بین المللی (ISO) و استفاده از تمام پتانسیلهای موجود، خود را روز به روز به شرکتهای کامیپوتری بزگ دنیا نزدیک کند و طرح های کارآمدی که در تمام دنیا مورد استفاده قرار گرفته است در کشور عزیزمان به اجرا در آورد و پلی باشد برای رشد جوانان مستعد ایجاد اشتغال از طریق نمایندگیهای خود در سراسر کشور. در این راستا شرکت سامانه های ارتباطی لوتوس نقش جهان با بهره گیری از پرسنل سخت کوش و نیروهای متخصص و نخبه خود این نوید را به شما مشترکین عزیز و مردم شریف و مشتریان گرامی میدهد تا به صورت جدی و هدفمند و با طرحها و امکانات ویژه، خدمت رسان شما عزیزان باشد و روز به روز شاهد پیشرفت و تواناییهای صنعت IT.

چارت سازمانی شرکت

فصل دوم : دانش فراگرفته شده

مقدمه
اساسا یک شبکه کامپیوتری شامل دو یا بیش از دو کامپیوتر وابزارهای جانبی مثل چاپگرها، اسکنرها ومانند اینها هستند که بطور مستقیم به منظور استفاده مشترک از سخت افزار ونرم افزار، منابع اطلاعاتی ابزارهای متصل ایجاده شده است توجه داشته باشید که به تمامی تجهیزات سخت افزاری ونرم افزاری موجود در شبکه منبع1(Source) گویند.
در این تشریک مساعی با توجه به نوع پیکربندی کامپیوتر، هر کامپیوتر کاربر می تواند در آن واحد منابع خود را اعم از ابزارها وداده ها با کامپیوترهای دیگر همزمان بهره ببرد.
دلایل استفاده از شبکه را می توان موارد ذیل عنوان کرد:

1 – استفاده مشترک از منابع :
استفاده مشترک از یک منبع اطلاعاتی یا امکانات جانبی رایانه، بدون توجه به محل جغرافیایی هریک از منابع را استفاده از منابع مشترک گویند.

2 – کاهش هزینه:
متمرکز نمودن منابع واستفاده مشترک از آنها وپرهیز از پخش آنها در واحدهای مختلف واستفاده اختصاصی هر کاربر در یک سازمان کاهش هزینه را در پی خواهد داشت .

3 – قابلیت اطمینان:
این ویژگی در شبکه ها بوجود سرویس دهنده های پشتیبان در شبکه اشاره می کند، یعنی به این معنا که می توان از منابع گوناگون اطلاعاتی وسیستم ها در شبکه نسخه های دوم وپشتیبان تهیه کرد ودر صورت عدم دسترسی به یکی از منابع اطلاعاتی در شبکه " بعلت از کارافتادن سیستم " از نسخه های پشتیبان استفاده کرد. پشتیبان از سرویس دهنده ها در شبکه کارآیی، فعالیت وآمادگی دایمی سیستم را افزایش می دهد.

4 – کاهش زمان :
یکی دیگر از اهداف ایجاد شبکه های رایانه ای، ایجاد ارتباط قوی بین کاربران از راه دور است؛ یعنی بدون محدودیت جغرافیایی تبادل اطلاعات وجود داشته باشد. به این ترتیب زمان تبادل اطلاعات و استفاده از منابع خود بخود کاهش می یابد.

5 – قابلیت توسعه :
یک شبکه محلی می تواند بدون تغییر در ساختار سیستم توسعه یابد وتبدیل به یک شبکه بزرگتر شود. در اینجا هزینه توسعه سیستم هزینه امکانات وتجهیزات مورد نیاز برای گسترش شبکه مد نظر است.

6 – ارتباطات:
کاربران می توانند از طریق نوآوریهای موجود مانند پست الکترونیکی ویا دیگر سیستم های اطلاع رسانی پیغام هایشان را مبادله کنند ؛ حتی امکان انتقال فایل نیز وجود دارد.
در طراحی شبکه مواردی که قبل از راه اندازی شبکه باید مد نظر قرار داد شامل موارد ذیل هستند:

1 – اندازه سازمان
2 – سطح امنیت
3 – نوع فعالیت
4 – سطح مدیریت
5 – مقدار ترافیک
6 – بودجه

مفهوم شبکه ( Network )
شبکه درساده ترین حالت خود شامل دو رایانه است که به وسیله کابل (خط انتقال) به یکدیگر متصل شده اند به گونه ای که بتوانند از دادها به طور مشترک (share) استفاده نمایند. همین شبکه ساده منشا تمام شبکه ها صرف نظر از کیفیت پیچیدگی آنهاست .

تعریف
شبکه های کامپیوتری مجموعه ای از کامپیوترهای مستقل متصل به یکدیگرند که با یکدیگر ارتباط داشته و تبادل داده می کنند. مستقل بودن کامپیوترها بدین معناست که هر کدام دارای واحدهای کنترلی و پردازشی مجزا بوده و بود و نبود یکی بر دیگری تاثیرگذار نیست.
متصل بودن کامپیوترها یعنی از طریق یک رسانه فیزیکی مانند کابل ، فیبر نوری ، ماهواره ها و … به هم وصل می باشند. دو شرط فوق شروط لازم برای ایجاد یک شبکه کامپیوتری می باشند اما شرط کافی برای تشکیل یک شبکه کامپیوتری داشتن ارتباط و تبادل داده بین کامپیوترهاست.
این موضوع در بین متخصصین قلمرو شبکه مورد بحث است که آیا دو رایانه که با استفاده از نوعی از رسانه ارتباطی به یکدیگر متصل شده اند تشکیل یک شبکه می دهند. در این باره بعضی مطالعات می گویند که یک شبکه نیازمند دست کم ۳ رایانه متصل به هم است. یکی از این منابع با عنوان "ارتباطات راه دور: واژه نامه اصطلاحات ارتباطات راه دور"، یک شبکه رایانه ای را این طور تعریف می کند: "شبکه ای از گره های پردازشگر دیتا که جهت ارتباطات دیتا به یکدیگر متصل شده اند". در همین سند عبارت "شبکه" این طور تعریف شده است: "اتصال سه با چند نهاد ارتباطی". رایانه ای که به وسیله ای غیر رایانه ای متصل شده است (به عنوان نمونه از طریق ارتباط "اترنت" به یک پرینتر متصل شده است) ممکن است که یک شبکه رایانه ای به حساب آید، اگرچه این نوشتار به این نوع پیکربندی نمی پردازد.

این نوشتار از تعاریفی استفاده می کند که به دو یا چند رایانه متصل به هم نیازمند است تا تشکیل یک شبکه را بدهد. در مورد تعداد بیشتری رایانه که به هم متصل هستند عموماً توابع پایه ای مشترکی دیده می شود. از این بابت برای آنکه شبکه ای به وظیفه اش عمل کند، سه نیاز اولیه بایستی فراهم گردد، "اتصالات"، "ارتباطات" و "خدمات". اتصالات به بستر سخت افزاری اشاره دارد، ارتباطات به روشی اشاره می کند که بواسطه آن وسایل با یکدیگر صحبت کنند و خدمات آنهایی هستند که برای بقیه اعضای شبکه به اشتراک گذاشته شده اند.

مفهوم گره Node وایستگاههای کاری Work Stations
هرگاه شما کامپیوتری را به شبکه اضافه می کنید، این کامپیوتر به یک ایستگاه کاری یا گره تبدیل می شود. یک ایستگاه کاری؛ کامپیوتری است که به شبکه الصاق شده است و در واقع اصطلاح ایستگاه کاری روش دیگری است برای اینکه بگوییم یک کامپیوتر متصل به شبکه است. یک گره چگونگی وارتباط شبکه یا ایستگاه کاری ویا هر نوع ابزار دیگری است که به شبکه متصل است وبطور ساده تر هر چه را که به شبکه متصل والحاق شده است یک گره گویند. برای شبکه جایگاه وآدرس یک ایستگاه کاری مترادف با هویت گره اش است.

مدل های شبکه
در یک شبکه، یک کامپیوتر می تواند هم سرویس دهنده و هم سرویس گیرنده باشد. یک سرویس دهنده (Server) کامپیوتری است که فایل های اشتراکی و همچنین سیستم عامل شبکه که مدیریت عملیات شبکه را بعهده دارد – را نگهداری می کند.
برای آنکه سرویس گیرنده " Client" بتواند به سرویس دهنده دسترسی پیدا کند، ابتدا سرویس گیرنده باید اطلاعات مورد نیازش را از سرویس دهنده تقاضا کند. سپس سرویس دهنده اطلاعات در خواست شده را به سرویس گیرنده ارسال خواهد کرد.
سه مدل از شبکه هایی که مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از :
1 – شبکه نظیر به نظیر Peer- to- Peer
2 – شبکه مبتنی بر سرویس دهنده Server- Based
3 – شبکه سرویس دهنده / سرویس گیرنده Client-Server

مدل شبکه نظیر به نظیر
در این شبکه ایستگاه ویژه ای جهت نگهداری فایل های اشتراکی وسیستم عامل شبکه وجود ندارد. هر ایستگاه می تواند به منابع سایر ایستگاه ها در شبکه دسترسی پیدا کند. هر ایستگاه خاص می تواند هم بعنوان Server وهم بعنوان Client عمل کند. در این مدل هر کاربر خود مسئولیت مدیریت وارتقاء دادن نرم افزارهای ایستگاه خود را بعهده دارد. از آنجایی که یک ایستگاه مرکزی برای مدیریت عملیات شبکه وجود ندارد، این مدل برای شبکه ای با کمتر از 10 ایستگاه به کار می رود.

مدل شبکه مبتنی بر سرویس دهنده
در این مدل شبکه، یک کامپیوتر به عنوان سرویس دهنده کلیه فایل ها ونرم افزارهای اشتراکی نظیر واژه پرداز ها، کامپایلرها، بانک های اطلاعاتی وسیستم عامل شبکه را در خود نگهداری می کند. یک کاربر می تواند به سرویس دهنده دسترسی پیدا کرده وفایل های اشتراکی را از روی آن به ایستگاه خود منتقل کند

مدل سرویس دهنده / سرویس گیرنده :
در این مدل یک ایستگاه در خواست انجام کارش را به سرویس دهنده ارائه می دهد وسرویس دهنده پس از اجرای وظیفه محوله، نتایج حاصل را به ایستگاه در خواست کننده عودت می دهد. در این مدل حجم اطلاعات مبادله شده شبکه، در مقایسه با مدل مبتنی بر سرویس دهنده کمتر است واین مدل دارای کارایی بالاتری می باشد.

هر شبکه اساسا از سه بخش ذیل تشکیل می شود:
ابزارهایی که به پیکربندی اصلی شبکه متصل می شوند بعنوان مثال: کامپیوتر ها، چاپگرها، هاب ها Hubs سیم ها، کابل ها وسایر رسانه هایی که برای اتصال ابزارهای شبکه استفاده می شوند.

سازگار کننده هاAdaptor
که به عنوان اتصال کابل ها به کامپیوتر هستند. اهمیت آنها در این است که بدون وجود آنها شبکه تنها شامل چند کامپیوتر بدون ارتباط موازی است که قادر به سهیم شدن منابع یکدیگر نیستند. عملکرد سازگارکننده در این است که به دریافت وترجمه سیگنال ها ی درون داد از شبکه از جانب یک ایستگاه کاری وترجمه وارسال برون داد به کل شبکه می پردازد.

اجزا ءشبکه
اجزا اصلی یک شبکه کامپیوتری عبارتند از :
1 – کارت شبکه : NIC- Network Interface Card
برای استفاده از شبکه وبرقراری ارتباط بین کامپیوتر ها از کارت شبکه ای استفاده می شود که در داخل یکی از شیارهای برد اصلی کامپیوتر های شبکه اعم از سرویس دهنده وگیرنده بصورت سخت افزاری وبرای کنترل ارسال ودریافت داده نصب می گردد.

2 – رسانه انتقال Transmission Medium
رسانه انتقال کامپیوتر ها را به یکدیگر متصل کرده وموجب برقراری ارتباط بین کامپیوتر های یک شبکه می شود. برخی از متداول ترین رسانه های انتقال عبارتند از: کابل زوج سیم بهم تابیده " Twisted- Pair" ، کابل کواکسیال Coaxial وکابل فیبر نوری Fiber- Optic .

سیستم عامل شبکه NOS Network Operating System
سیستم عامل شبکه برروی سرویس دهنده اجرا می شود و سرویس های مختلفی مانند: اجازه ورود به سیستم Login، رمز عبور Password، چاپ فایل ها Print files، مدیریت شبکه Net work management را در اختیار کاربران می گذارد.

کابل کشی شبکه
هر چند به کارگیری شبکه های بی سیم ( Wireless ) روز به روز در حال گسترش است اما در اغلب شبکه های LAN در حال حاضر از کابل شبکه به عنوان رسانه شبکه استفاده می کنند. به کارگیری فیبر نوری هم انتخاب دیگری است که روز به روز بر محبوبیت آن افزوده می شود. به عناون مثال، اتصال بین دو ساختمان مجاور بهتر است از طریق فیبر نوری برقرار شود تا کابل مسی که این به بحث تقلیل Attenution در خود کابل ارتباط دارد با این وجود استانداردهای خاصی همانند استاندارد AWG در این زمینه وجود دارند تقسیم بندی بر اساس توپولوژی، الگوی هندسی استفاده شده جهت اتصال کامپیوترها ، توپولوژی نامیده می شود. توپولوژی انتخاب شده برای پیاده سازی شبکه ها، عاملی مهم در جهت کشف و برطرف نمودن خطاء در شبکه خواهد بود. انتخاب یک توپولوژی خاص نمی تواند بدون ارتباط با محیط انتقال و روش های استفاده از خط مطرح گردد. نوع توپولوژی انتخابی جهت اتصال کامپیوترها به یکدیگر، مستقیماً بر نوع محیط انتقال و روش های استفاده از خط تاثیر می گذارد. با توجه به تاثیر مستقیم توپولوژی انتخابی در نوع کابل کشی و هزینه های مربوط به آن، می بایست با دقت و تامل به انتخاب توپولوژی یک شبکه همت گماشت. عوامل مختلفی جهت انتخاب یک توپولوژی بهینه مطرح می شود. مهمترین این عوامل به شرح ذیل است :
– هزینه: هر نوع محیط انتقال که برای شبکه LAN انتخاب گردد، در نهایت می بایست عملیات نصب شبکه در یک ساختمان پیاده سازی گردد. عملیات فوق فرآیندی طولانی جهت نصب کانال های مربوطه به کابل ها و محل عبور کابل ها در ساختمان است. در حالت ایده آل کابل کشی و ایجاد کانال های مربوطه می بایست قبل از تصرف و بکارگیری ساختمان انجام گرفته باشد. بهرحال می بایست هزینه نصب شبکه بهینه گردد.
– انعطاف پذیری: یکی از مزایای شبکه های LAN ، توانائی پردازش داده ها و گستردگی و توزیع گره ها در یک محیط است. بدین ترتیب توان محاسباتی سیستم و منابع موجود در اختیار تمام استفاده کنندگان قرار خواهد گرفت. در ادارات همه چیز تغییر خواهد کرد. ( لوازم اداری، اتاقها و … ). توپولوژی انتخابی می بایست به سادگی امکان تغییر پیکربندی در شبکه را فراهم نماید. مثلاً ایستگاهی را از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال و یا قادر به ایجاد یک ایستگاه جدید در شبکه باشیم .

کابل در شبکه
در شبکه های محلی از کابل بعنوان محیط انتقال و به منظور ارسال اطلاعات استفاده می گردد. ازچندین نوع کابل در شبکه های محلی استفاده می گردد. در برخی موارد ممکن است در یک شبکه صرفاً از یک نوع کابل استفاده و یا با توجه به شرایط موجود از چندین نوع کابل استفاده گردد. نوع کابل انتخاب شده برای یک شبکه به عوامل متفاوتی نظیر: توپولوژی شبکه، پروتکل و اندازه شبکه بستگی خواهد داشت. آگاهی از خصایص و ویژگی های متفاوت هر یک از کابل ها و تاثیر هر یک از آنها بر سایر ویژگی های شبکه، بمنظور طراحی و پیاده سازی یک شبکه موفق بسیار لازم است .

کابل Unshielded Twisted pair )UTP)
متداول ترین نوع کابلی که در انتقال اطلاعات استفاده می گردد، کابل های بهم تابیده می باشند. این نوع کابل ها دارای دو رشته سیم به هم پیچیده بوده که هر دو نسبت زمین دارای یک امپدانش یکسان می باشند. بدین ترتیب امکان تاثیر پذیری این نوع کابل ها از کابل های مجاور و یا سایر منابع خارجی کاهش خواهد یافت . کابل های بهم تابیده دارای دو مدل متفاوت :
Shielded ( روکش دار ) و Unshielded ( بدون روکش )
می باشند. کابل UTP نسبت به کابل STP به مراتب متداول تر بوده و در اکثر شبکه های محلی استفاده می گردد. کیفیت کابل های UTP متغیر بوده و از کابل های معمولی استفاده شده برای تلفن تا کابل های با سرعت بالا را شامل می گردد. کابل دارای چهار زوج سیم بوده و درون یک روکش قرار می گیرند. هر زوج با تعداد مشخصی پیچ تابانده شده ( در واحد اینچ ) تا تاثیر پذیری آن از سایر زوج ها و یا سایر دستگاههای الکتریکی کاهش یابد.

پروتکل ها
فرآیند به اشتراک گذاشتن اطلاعات نیازمند ارتباط همزمان شده ای بین کامپیوتر های شبکه است. برای ایجاد سهولت در این فرایند، برای هر یک از فعالیت های ارتباط شبکه ای، مجموعه ای از دستور العمل ها تعریف شده است. هر دستور العمل ارتباطی یک پروتکل یا قرارداد نام دارد. یک پروتکل تامین کننده توصیه هایی برای برقراری ارتباط بین اجزای نرم افزاری و سخت افزاری در انجام یک فعالیت شبکه ای است. هر فعالیت شبکه ای به چندین مرحله سیستماتیک تفکیک می شود. هر مرحله با استفاده از یک پروتکل منحصر به فرد، یک عمل مشخص را انجام می دهد. این مراحل باید با ترتیب یکسان در تمام کامپیوترهای واقع در شبکه انجام شوند. در کامپیوتر مبدا مراحل ارسال داده از لایه بالایی شروع شده و به طرف لایه زیرین ادامه می یابد. در کامپیوتر مقصد مراحل مشابه در جهت معکوس از پایین به بالا انجام می شود. در کامپیوتر مبدا، پروتکل اطلاعات را به قطعات کوچک شکسته، به آن ها آدرس هایی نسبت می دهند و قطعات حاصله یا بسته ها را برای ارسال از طریق کابل آماده می کنند. در کامپیوتر مقصد، پروتکل ها داده ها را از بسته ها خارج کرده و به کمک نشانی های آن ها بخش های مختلف اطلاعات را با ترتیب صحیح به هم پیوند می دهند تا اطلاعات به صورت اولیه بازیابی شوند.
پروتکل های مسئول فرآیندهای ارتباطی مختلف برای جلوگیری از تداخل و یا عملیات ناتمام، لازم است که به صورت گروهی به کار گرفته شوند. این عمل به کمک گروه بندی پروتکل های مختلف در یک معماری لایه ای به نام Protocol Stack یا پشته پروتکل انجام می گیرد. لایه های پروتکل های گروه بندی شده با لایه های مدل OSI انطباق دارند. هر لایه در مدل OSI پروتکل مشخصی را برای انجام فعالیت های خود به کار می برد. لایه های زیرین در پشته پروتکل ها تعیین کننده راهنمایی برای اتصال اجزای شبکه از تولیدکنندگان مختلف به یکدیگر است.
لایه های بالایی در پشته پروتکل ها تعیین کننده مشخصه های جلسات ارتباطی برای برنامه های کاربردی می باشند. پروتکل ها براساس آن که به کدام لایه از مدل OSI متعلق باشند، سه نوع طبقه بندی می شوند. پروتکل های مربوط به سه لایه بالایی مدل OSI به پروتکل های Application یا کاربرد معروف هستند. پروتکل های لایه Application تامین کننده سرویس های شبکه در ارتباط بین برنامه های کاربردی با یکدیگر هستند. این سرویس ها شامل انتقال فایل، چاپ، ارسال پیام و سرویس های بانک اطلاعاتی هستند. پروتکل های لایه نمایش (Presentation) وظیفه قالب بندی و نمایش اطلاعات را قبل از ارسال بر عهده دارند. پروتکل های لایه جلسه یا Session اطلاعات مربوط به جریان ترافیک را به داده ها اضافه می کنند.
پروتکل های نوع دوم که به پروتکل های انتقال (Transparent) معروف هستند، منطبق بر لایه انتقال مدل OSI هستند. این پروتکل ها اطلاعات مربوط به ارسال بدون خطا یا در واقع تصحیح خطا را به داده ها می افزایند. وظایف سه لایه زیرین مدل OSI بر عهده پروتکل های شبکه است. پروتکل های لایه شبکه تامین کننده فرآیندهای آدرس دهی و مسیریابی اطلاعات هستند. پروتکل های لایه Data Link اطلاعات مربوط به بررسی و کشف خطا را به داده ها اضافه می کنند و به درخواست های ارسال مجدد اطلاعات پاسخ می گویند. پروتکل های لایه فیزیکی تعیین کننده استاندارد های ارتباطی در محیط مشخصی هستند
یک شبکه شامل مجموعه ای از دستگاهها ( کامپیوتر ، چاپگر و … ) بوده که با استفاده از یک روش ارتباطی ( کابل ، امواج رادیوئی ، ماهواره ) و به منظور اشتراک منابع فیزیکی ( چاپگر) و اشتراک منابع منطقی ( فایل ) به یکدیگر متصل می گردند. شبکه ها می توانند با یکدیگر نیز مرتبط شده و شامل زیر شبکه هائی باشند.

توپولوژی شبکه Net work Topology
توپولوژی شبکه تشریح کننده نحوه اتصال کامپیوتر ها در یک شبکه به یکدیگر است. پارامترهای اصلی در طراحی یک شبکه ، قابل اعتماد بودن ومقرون به صرفه بودن است. انواع متداول توپولوژی ها در شبکه کامپیوتری عبارتند از :
نقاط ضعف توپولوژی فوق عبارتند از:
اگر یک کامپیوتر از کار بیفتد، کل شبکه متوقف می شود.
به سخت افزار پیچیده نیاز دارد کارت شبکه آن گران قیمت است.
برای اضافه کردن یک ایستگاه به شبکه باید کل شبکه را متوقف کرد.
نقاط قوت توپولوژی فوق عبارتند از :
نصب شبکه با این توپولوژی ساده است.
توسعه شبکه با این توپولوژی به راحتی انجام می شود.
در این توپولوژی از کابل فیبر نوری می توان استفاده کرد.

توپولوژی BUS
در یک شبکه خطی چندین کامپیوتر به یک کابل متصل می شوند. در این توپولوژی ، رسانه انتقال بین کلیه کامپیوتر ها مشترک است. یکی از مشهورترین قوانین نظارت بر خطوط ارتباطی در شبکه های محلی اترنت است. در این توپولوژی که متداول ترین توپولوژی هایی است که در شبکه محلی مورد استفاده قرار می گیرد. سادگی، کم هزینه بودن وتوسعه آسان این شبکه، از نقاط قوت این توپولوژی می باشد. نقطه ضعف عمده این شبکه آن است که اگر کابل اصلی که بعنوان پل ارتباطی بین کامپیوتر های شبکه می باشد قطع شود، کل شبکه از کار خواهد افتاد.

توپولوژی توریMesh
در این توپولوژی هر کامپیوتری مستقیماً به کلیه کامپیوترهای شبکه متصل می شود. مزیت این توپولوژی آن است که هر کامپیوتر با سایر کامپیوتر ها ارتباطی مجزا دارد. بنابراین، این توپولوژی دارای بالاترین درجه امنیت واطمینان می باشد. اگر یک کابل ارتباطی در این توپولوژی قطع شود، شبکه همچنان فعال باقی می ماند.
از نقاط ضعف اساسی این توپولوژی آن است که از تعداد زیادی خطوط ارتباطی استفاده می کند، مخصوصا زمانی که تعداد ایستگاه ها افزایش یابند. به همین جهت این توپولوژی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست. برای مثال، در یک شبکه با صد ایستگاه کاری، ایستگاه شماره یک نیازمند به نود ونه می باشد. تعداد کابل های مورد نیاز در این توپولوژی با رابطه N(N-1)/2 محاسبه می شود که در آن N تعداد ایستگاه های شبکه می باشد.

توپولوژی درختیTree
این توپولوژی از یک یا چند هاب فعال یا تکرار کننده برای اتصال ایستگاه ها به یکدیگر استفاده می کند. هاب مهمترین عنصر شبکه مبتنی بر توپولوژی در ختی است: زیرا کلیه ایستگاه ها را به یکدیگر متصل می کند. وظیفه هاب دریافت اطلاعات از یک ایستگاه و تکرار وتقویت آن اطلاعات وسپس ارسال آنها به ایستگاه دیگر می باشد.

توپولوژی ترکیبی Hybrid
این توپولوژی ترکیبی است از چند شبکه با توپولوژی متفاوت که توسط یک کابل اصلی بنام استخوان بندی Backbone به یکدیگر مرتبط شده اند . هر شبکه توسط یک پل ارتباطی Bridg به کابل استخوان بندی متصل می شود.

مزایای توپولوژی BUS
– کم بودن طول کابل: بدلیل استفاده از یک خط انتقال جهت اتصال تمام کامپیوترها، در توپولوژی فوق از کابل کمی استفاده می شود. موضوع فوق باعث پایین آمدن هزینه نصب و ایجاد تسهیلات لازم در جهت پشتیبانی شبکه خواهد بود.
– ساختار ساده: توپولوژی BUS دارای یک ساختار ساده است. در مدل فوق صرفاً از یک کابل برای انتقال اطلاعات استفاده می شود.
– توسعه آسان: یک کامپیوتر جدید را می توان به راحتی در نقطه ای از شبکه اضافه کرد. در صورت اضافه شدن ایستگاههای بیشتر در یک سگمنت، می توان از تقویت کننده هائی به نام Repeater استفاده کرد.

معایب توپولوژی BUS
– مشکل بودن عیب یابی: با اینکه سادگی موجود در تویولوژی BUS امکان بروز اشتباه را کاهش می دهند، ولی در صورت بروز خطاء کشف آن ساده نخواهد بود. در شبکه هائی که از توپولوژی فوق استفاده می نمایند ، کنترل شبکه در هر گره دارای مرکزیت نبوده و در صورت بروز خطاء می بایست نقاط زیادی به منظور تشخیص خطا بازدید و بررسی گردند.
– ایزوله کردن: ایزوله کردن خطا مشکل است. در صورتی که یک کامپیوتر در توپولوژی فوق دچار مشکل گردد، می بایست کامپیوتر را در محلی که به شبکه متصل است رفع عیب نمود. در موارد خاص می توان یک گره را از شبکه جدا کرد. در حالتی که اشکال در محیط انتقال باشد، تمام یک سگمنت می بایست از شبکه خارج گردد.
– ماهیت تکرارکننده ها: در مواردی که برای توسعه شبکه از تکرارکننده ها استفاده می گردد، ممکن است در ساختار شبکه تغییراتی نیز داده شود. موضوع فوق مستلزم به کارگیری کابل بیشتر و اضافه نمودن اتصالات مخصوص شبکه است.
توپولوژی STAR: در این نوع توپولوژی همان گونه که از نام آن مشخص است، از مدلی شبیه "ستاره" استفاده می گردد. در این مدل تمام کامپیوترهای موجود در شبکه معمولاً به یک دستگاه خاص با نام " هاب " متصل خواهند شد.
مزایای توپولوژی STAR
– سادگی سرویس شبکه:
توپولوژی STAR شامل تعدادی از نقاط اتصالی در یک نقطه مرکزی است . ویژگی فوق تغییر در ساختار و سرویس شبکه را آسان می نماید.
– در هر اتصال یک دستگاه:
نقاط اتصالی در شبکه ذاتاً مستعد اشکال هستند. در توپولوژی STAR اشکال در یک اتصال، باعث خروج آن خط از شبکه و سرویس و اشکال زدائی خط مزبور است. عملیات فوق تاثیری در عملکرد سایر کامپیوترهای موجود در شبکه نخواهد گذاشت .
– کنترل مرکزی و عیب یابی:
با توجه به این مسئله که نقطه مرکزی مستقیماً به هر ایستگاه موجود در شبکه متصل است، اشکالات و ایرادات در شبکه به سادگی تشخیص و مهار خواهند گردید.
– روش های ساده دستیابی:
هر اتصال در شبکه شامل یک نقطه مرکزی و یک گره جانبی است. در چنین حالتی دستیابی به محیط انتقال جهت ارسال و دریافت اطلاعات دارای الگوریتمی ساده خواهد بود.

معایب توپولوژی STAR
– زیاد بودن طول کابل: بدلیل اتصال مستقیم هر گره به نقطه مرکزی، مقدار زیادی کابل مصرف می شود. با توجه به اینکه هزینه کابل نسبت به تمام شبکه، کم است، تراکم در کانال کشی جهت کابل ها و مسائل مربوط به نصب و پشتیبانی آنها بطور قابل توجهی هزینه ها را افزایش خواهد داد.
– مشکل بودن توسعه: اضافه نمودن یک گره جدید به شبکه مستلزم یک اتصال از نقطه مرکزی به گره جدید است. با اینکه در زمان کابل کشی پیش بینی های لازم جهت توسعه در نظر گرفته می شود، ولی در برخی حالات نظیر زمانیکه طول زیادی از کابل مورد نیاز بوده و یا اتصال مجموعه ای از گره های غیر قابل پیش بینی اولیه، توسعه شبکه را با مشکل مواجه خواهد کرد.
– وابستگی به نقطه مرکزی: در صورتیکه نقطه مرکزی ( هاب ) در شبکه با مشکل مواجه شود ، تمام شبکه غیرقابل استفاده خواهد بود.

توپولوژی RING
در این نوع توپولوژی تمام کامپیوترها بصورت یک حلقه به یکدیگر مرتبط می گردند. تمام کامپیوترهای موجود در شبکه ( سرویس دهنده ، سرویس گیرنده ) به یک کابل که بصورت یک دایره بسته است، متصل می گردند. در مدل فوق هر گره به دو و فقط دو همسایه مجاور خود متصل است. اطلاعات از گره مجاور دریافت و به گره بعدی ارسال می شوند. بنابراین داده ها فقط در یک جهت حرکت کرده و از ایستگاهی به ایستگاه دیگر انتقال پیدا می کنند.
مزایای توپولوژی RING
– کم بودن طول کابل: طول کابلی که در این مدل بکار گرفته می شود، قابل مقایسه با توپولوژی BUS نبوده و طول کمی را در بردارد. ویژگی فوق باعث کاهش تعداد اتصالات ( کانکتور) در شبکه شده و ضریب اعتماد به شبکه را افزایش خواهد داد.
– نیاز به فضائی خاص جهت انشعابات در کابل کشی نخواهد بود. بدلیل استفاده از یک کابل جهت اتصال هر گره به گره همسایه اش، اختصاص محل هائی خاص به منظور کابل کشی ضرورتی نخواهد داشت .
– مناسب جهت فیبر نوری: استفاده از فیبر نوری باعث بالا رفتن نرخ سرعت انتقال اطلاعات در شبکه است. چون در توپولوژی فوق ترافیک داده ها در یک جهت است، می توان از فیبر نوری به منظور محیط انتقال استفاده کرد. در صورت تمایل می توان در هر بخش ازشبکه از یک نوع کابل بعنوان محیط انتقال استفاده کرد . مثلاً در محیط های ادرای از مدل های مسی و در محیط کارخانه از فیبر نوری استفاده کرد.

معایب توپولوژی RING
– اشکال در یک گره باعث اشکال در تمام شبکه می گردد. در صورت بروز اشکال در یک گره، تمام شبکه با اشکال مواجه خواهد شد. و تا زمانیکه گره معیوب از شبکه خارج نگردد، هیچ گونه ترافیک اطلاعاتی را روی شبکه نمی توان داشت .
– اشکال زدائی مشکل است. بروز اشکال در یک گره می تواند روی تمام گرههای دیگر تاثیر گذار باشد. بمنظور عیب یابی می بایست چندین گره بررسی تا گره مورد نظر پیدا گردد.
– تغییر در ساختار شبکه مشکل است. در زمان گسترش و یا اصلاح حوزه جغرافیائی تحت پوشش شبکه، بدلیل ماهیت حلقوی شبکه مسائلی بوجود خواهد آمد .
– توپولوژی بر روی نوع دستیابی تاثیر می گذارد. هر گره در شبکه دارای مسئولیت عبور دادن داده ای است که از گره مجاور دریافت داشته است. قبل از اینکه یک گره بتواند داده خود را ارسال نماید، می بایست به این اطمینان برسد که محیط انتقال برای استفاده قابل دستیابی است .
تقسیم بندی بر اساس حوزه جغرافی تحت پوشش
شبکه های کامپیوتری با توجه به حوزه جغرافیائی تحت پوشش به سه گروه تقسیم می گردند :
شبکه های محلی LAN
شبکه های متوسط MAN
شبکه های گسترده WAN

شبکه های LAN
شبکه های LAN، حوزه جغرافیائی که توسط این نوع از شبکه ها پوشش داده می شود ، یک محیط کوچک نظیر یک ساختمان اداری است .

این نوع از شبکه ها دارای ویژگی های زیر می باشند :
توانائی ارسال اطلاعات با سرعت بالا
محدودیت فاصله
قابلیت استفاده از محیط مخابراتی ارزان نظیر خطوط تلفن بمنظور ارسال اطلاعات
نرخ پایین خطاء در ارسال اطلاعات با توجه به محدود بودن فاصله

شبکه های MAN
شبکه های MAN، حوزه جغرافیائی که توسط این نوع شبکه ها پوشش داده می شود، در حد و اندازه یک شهر و یا شهرستان است.
ویژگی های این نوع از شبکه ها به شرح زیر است :
پیچیدگی بیشتر نسبت به شبکه های محلی
قابلیت ارسال تصاویر و صدا
قابلیت ایجاد ارتباط بین چندین شبکه

شبکه های WAN
شبکه های WAN، حوزه جغرافیائی که توسط این نوع شبکه ها پوشش داده می شود، در حد و اندازه کشور و قاره است.
ویژگی این نوع شبکه ها بشرح زیر است :
قابلیت ارسال اطلاعات بین کشورها و قاره ها
قابلیت ایجاد ارتباط بین شبکه های LAN
سرعت پایین ارسال اطلاعات نسبت به شبکه های LAN
نرخ خطای بالا با توجه به گستردگی محدوده تحت پوشش

کاربردهای شبکه
هسته اصلی سیستم های توزیع اطلاعات را شبکه های کامپیوتری تشکیل می دهند. مفهوم شبکه های کامپیوتری بر پایه اتصال کامپیوتر ها و دیگر تجهیزات سخت افزاری به یکدیگر برای ایجاد امکان ارتباط و تبادل اطلاعات استوار شده است. گروهی از کامپیوتر ها و دیگر تجهیزات متصل به هم را یک شبکه می نامند. کامپیوتر هایی که در یک شبکه واقع هستند، میتوانند اطلاعات، پیام، نرم افزار و سخت افزارها را بین یکدیگر به اشتراک بگذارند. به اشتراک گذاشتن اطلاعات، پیام ها و نرم افزارها، تقریباً برای همه قابل تصور است در این فرایند نسخه ها یا کپی اطلاعات نرم افزاری از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر منتقل می شود. هنگامی که از به اشتراک گذاشتن سخت افزار سخن می گوییم به معنی آن است که تجهیزاتی نظیر چاپگر یا دستگاه مودم را می توان به یک کامپیوتر متصل کرد و از کامپیوتر دیگر واقع در همان شبکه، از آن ها استفاده نمود.
به عنوان مثال در یک سازمان معمولاً اطلاعات مربوط به حقوق و دستمزدپرسنل در بخش حسابداری نگهداری می شود. در صورتی که در این سازمان از شبکه کامپیوتری استفاده شده باشد، مدیر سازمان می تواند از دفتر خود به این اطلاعات دسترسی یابد و آن ها را مورد بررسی قرار دهد. به اشتراک گذاشتن اطلاعات و منابع نرم افزاری و سخت افزاری دارای مزیت های فراوانی است. شبکه های کامپیوتری می توانند تقریباً هر نوع اطلاعاتی را به هر شخصی که به شبکه دسترسی داشته باشد عرضه کنند. این ویژگی امکان پردازش غیر متمرکزاطلاعات را فراهم می کند. در گذشته به علت محدود بودن روش های انتقال اطلاعات کلیه فرایند های پردازش آن نیز در یک محل انجام می گرفته است. سهولت و سرعت روش های امروزی انتقال اطلاعات در مقایسه با روش هایی نظیر انتقال دیسکت یا نوار باعث شده است که ارتباطات انسانی نیز علاوه بر مکالمات صوتی، رسانه ای جدید بیابند.
به کمک شبکه های کامپیوتری می توان در هزینه های مربوط به تجهیزات گران قیمت سخت افزاری نظیر هارد دیسک، دستگاه های ورود اطلاعات و… صرفه جویی کرد. شبکه های کامپیوتری، نیازهای کاربران در نصب منابع سخت افزاری را رفع کرده یا به حداقل می رسانند.
از شبکه های کامپیوتری می توان برای استاندارد سازی برنامه های کاربردی نظیر واژه پردازها و صفحه گسترده ها، استفاده کرد. یک برنامه کاربردی می تواند در یک کامپیوتر مرکزی واقع در شبکه اجرا شود و کاربران بدون نیاز به نگهداری نسخه اصلی برنامه، از آن در کامپیوتر خود استفاده کنند.
استاندارد سازی برنامه های کاربردی دارای این مزیت است که تمام کاربران و یک نسخه مشخص استفاده می کنند. این موضوع باعث می شود تا پشتیبانی شرکت عرضه کننده نرم افزار از محصول خود تسهیل شده و نگهداری از آن به شکل موثرتری انجام شود.
مزیت دیگر استفاده از شبکه های کامپیوتری، امکان استفاده از شبکه برای برقراری ارتباطات روی خط (Online) از طریق ارسال پیام است. به عنوان مثال مدیران می توانند برای ارتباط با تعداد زیادی از کارمندان از پست الکترونیکی استفاده کنند.

شبکه اترنت (Ethernet)
دستیابی به اطلاعات با روشهای مطمئن و با سرعت بالا یکی از رموز موفقیت در هر سازمان و موسسه ای است. در سالیان اخیر، هزاران پرونده و کاغذ حاوی اطلاعات باارزش برای هر سازمان در رایانه ذخیره شده اند. بااطلاعات داده شده به رایانه، امکان مدیریت الکترونیکی اطلاعات فراهم شده است. کاربران متفاوت در اقصی نقاط جهان قادر به اشتراک اطلاعات اند و تصویری زیبا از همیاری و همکاری اطلاعاتی را به نمایش می گذارند. شبکه های رایانه ای در این راستا و جهت نیل به اهداف فوق نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند.
اینترنت عالی ترین تبلور شبکه ای رایانه ای در سطح جهان است که امروزه در مقیاس بسیار گسترده ای استفاده شده است و عرضه کنندگان اطلاعات یا فراورده های اطلاعاتی خود را در قالب محصولات تولیدی و یا خدمات در اختیار استفاده کنندگان قرار می دهند.
شبکه ها به دو گروه عمده LAN)Local area network) و WAN)Wide area network) تقسیم می شود. در شبکه های LAN ، مجموعه ای از دستگاههای موجود در حوزه جغرافیایی محدود، نظیر ساختمان، به یکدیگر متصل می شود .
در شبکه های WAN تعدادی دستگاه که از یکدیگر کیلومترها فاصله دارند به یکدیگر متصل خواهند شد. مثلا اگر دو کتابخانه که هر یک در ناحیه ای از شهر بزرگی مستقرند، قصد اشتراک اطلاعات را داشته باشند، باید شبکه WAN ایجاد و کتابخانه ها را به یکدیگر متصل کرد. برای اتصال دو کتابخانه یادشده، می توان از امکانات مخابراتی متفاوتی نظیر خطوط اختصاصی (Leased) استفاده کرد. شبکه های LAN نسبت به شبکه های WAN سرعت بیشتری دارند.

اترنت:
در سال ۱۹۷۳، پژوهشگری با نام "متکالف" در مرکز تحقیقات شرکت زیراکس اولین شبکه اترنت را به وجود آورد. هدف وی ارتباط رایانه به چاپگر بود. وی روشی فیزیکی به منظور کابل کشی بین دستگاههای متصل به هم در اترنت طرح کرد. اترنت در مدت زمان کوتاهی به عنوان یکی از فناوریهای رایج برای برپاسازی شبکه در سطح دنیا مطرح شد. همزمان با پیشرفتهای مهم در زمینه شبکه های رایانه ای و تجهیزات و دستگاههای مربوط، شبکه های اترنت نیز با تحولات یادشده همگام و ظرفیتهای متفاوتی را در بطن خود ایجاد کرد. با توجه به تغییرات و اصلاحات انجام شده در شبکه های اترنت، عملکرد و نحوه کار آنان نسبت به شبکه های ابتدایی تفاوت چندانی نکرده است .
در اترنت اولیه، ارتباط تمام دستگاههای موجود در شبکه از طریق کابلی انجام می گرفت که در تمام دستگاهها به اشتراک گذاشته می شد. پس از اتصال دستگاه به کابل مشترک، باید ظرفیتهای لازم به منظور ایجاد ارتباط با سایر دستگاههای مربوط نیز در بطن دستگاه وجود داشته باشد (کارت شبکه). بدین ترتیب، امکان گسترش شبکه به منظور استفاده از دستگاههای جدید بسادگی وجود دارد و نیازی به اعمال تغییرات روی دستگاههای موجود در شبکه نخواهد بود. اترنت نوعی فناوری محلی (LAN) است. اکثر شبکه های اولیه در حد و اندازه یک ساختمان است و دستگاهها نزدیک به هم بودند. دستگاههای موجود روی شبکه اترنت صرفا قادر به استفاده از چند صد متر کابل بیشتر نبودند. به تازگی، با توجه به توسعه امکانات مخابراتی و محیط انتقال زمینه استقرار دستگاههای موجود در شبکه اترنت با مسافتهای چند کیلومتر نیز فراهم شده است.
محدودیتهای اترنت در هر شبکه اترنت دارای محدودیتهایی متفاوت از ابعاد گوناگون (به کارگیری تجهیزات) است. طول کابلی که تمام ایستگاهها به صورت اشتراکی از آن به عنوان محیط انتقال استفاده می کنند یکی از موارد بسیار شاخص در این زمینه است. علامات الکتریکی در طول کابل بسرعت منتشر می شود. همزمان با پیمودن مسافتی، علامتها ضعیف می شود؛ و چون میدانهای الکتریکی که دستگاههای مجاور کابل (نظیر لامپهای فلورسنت) ایجاد می کنند باعث تلف شدن سیگنال می شود، طول کابل شبکه باید کوتاه باشد تا امکان دریافت سیگنال برای دستگاههای موجود در دو نقطه ابتدایی و انتهایی کابل به صورت شفاف و با حداقل تاخیر زمانی فراهم شود. همین امر باعث بروز محدودیت در طول کابل استفاده شده می شود. در قرارداد " CSMA/CD " امکان ارسال اطلاعات صرفا برای هر دستگاه را در هر لحظه فراهم می کند. بنابر این، از لحاظ تعداد دستگاههایی که ممکن است روی شبکه ای مجزا وجود داشته باشد نیز محدودیتهایی به وجود خواهد آمد.

خدمات مهندسی شبکه
درمراکز نوین شبکه با هدف ارائه رهیافت های جامع و خدمات تخصصی در زمینه شبکه های رایانه ای بر مبنای متدولوژیهای نوین انفورماتیک خدمات متنوعی را در زمینه راه اندازی و اجرای شبکه های کامپیوتری انجام می شود. ساختار بخش شبکه مرکز با دیدگاه گسترش فعالیتهای تحقیق و توسعه، طراحی و پیاده سازی شبکه های رایانه ای، عرضه بهترین محصولات فعال (Active) و غیرفعال (Passive) شبکه و خدمات پشتیبانی و آموزشی شکل یافته است.

برخی از جدید ترین محصولات شبکه عبارتند از
تجهیزات فعال (Active):
دوربین های مداربسته – دیجیتال و آنالوگ (IP Camera)
انواع تجهیزات ویدئو کنفرانس ( IP Surveillance/ Internet Video Conferencing)
سیستم های تلفن اینترنتی (Internet – Telephony Gateway)
انباره های ذخیره سازی (NAS – (Network Attached Storage
انواع Print Server) )
انواع تجهیزات شبکه های بی سیم (Wireless) و (Bluetooth )
انواع تجهیزات فیبر نوری (Fiber Optic Media Converter)
انواع مودم دیجیتال و ADSL
انواع کارت شبکه (10/100/1000)
انواع درگاه و روتر پیشرفته (Advanced Router / Multi-Homing Security Gateway)
تجهیزات Power Line Communication – PLC) )
تجهیزات L4-L7 Ethernet Devices
انواع سوئیچ های KVM
تجهیزات IP Power Management
انواع سوئیچ های خانگی و صنعتی
تجهیزات غیر فعال (Passive):
انواع Patch Panel (برای کابلهای Cat 5, Cat6 و Fiber Optic)
انواع Cable Management و Rack Panel
انواع Power Module برای Rack
انواع کابل
انواع Patch Cable
انواع Connector
انواع Keystone
انواع FLB – FLOOR BOXES FOR RAISED FLOORS
انواع FACE PLATE
انواع سوکت دیواری
انواع Inline Coupler
انواع ابزار نظیر Crimping، Striper، Punch Down و…
انواع USB HUB
انواع تستر
انواع رک آماده نصب ( با تجهیزات داخلی)

نرم افزار Anta media Bandwidth Manager
نرم افزار Anta media Bandwidth Manager یک نرم افزار مدیریت پهنای باند در شبکه است که به شما کمک می کند تا بر روی دانلود و آپلود کلاینت های شبکه کامپیوتری خود نظارت داشته باشید و آنها را کنترل کنید. کامپیوتر های شبکه شما می توانند در هر بار لاگین توسط کاربر مقدار خاصی پهنای بند مصرف کند با این کار هم شما هزینه اینترنت شبکه خود را پایین آورده اید و هم در پهنای باند اضافی صرفه جویی کرده اید. این محدودیت ها برای کاربران شبکه و کافی نت ها بسیار لازم و ضروری احساس می شود. همچنین این نرم افزار مدیریت شبکه با نرم افزار Anta media Internet Cafe سازگاری کامل دارد.

برنامه PuTTY
Putty برنامه ای برای سرویس گیرنده ها است تا به کمک پروتکل های SSH، Telnet و Rlogin از راه دور به سیستم تحت لینوکس متصل می شود. برای شرح این نرم افزار بایستی با برخی اصطلاحات آشنا باشیم: درگاه(Port): شماره برنامه بر روی یک کامپیوتر خاص و یا به عبارت بهتر شماره شناسایی نرم افزار است. مثلاً معمولاً برنامه web server دارای درگاه ۸۰ است.
SSH: استانداردی برای اتصال به هسته لینوکس می باشد این استاندارد اطلاعات را به صورت رمز شده ارسال می کند.
Telnet: امکانی است برای چک کردن وجود یک برنامه روی یک درگاه و اتصال به آن.
Rlogin: استاندارد دیگری برای اتصال به سیستم از راه دور.
Raw: استاندارد دیگری برای اتصال است که امروزه کمتر استفاده می شود.
به کمک Putty می توان در محیط ویندوز از راه دور به یک سیستم لینوکس اتصال برقرار کرد. برای این منظور ابتدا فایل Putty.exe را اجرا می کنیم. محیطی همچون شکل روبرو باز می گردد. از طریق بخش Category می توان تنظیمات این برنامه را جهت اتصال به سرور مورد نظر تغییر داد. در بخش host name or IP address نام یا IP سیستم موردنظر را وارد می نماییم. برای اتصال امن تر از استاندارد SSH و درگاه پیش فرض ۲۲ استفاده می کنیم. می توان این نام و IP جهت استفاده مجدد ذخیره نمود. بعد از وارد نمودن IP سیستم، کلید Open را فشار می دهیم تا محیط Linux باز گردد. اگر با شبکه جهانی متصل نباشیم پیام خطایی می گردد. در صورتی که بدون خطا به سرور لینوکس متصل شویم در آغاز نام کاربری و رمز عبور پرسیده می شود: و آنگاه پرامت لینوکس که دارای فرم کلی زیر است ظاهر می گردد:
‎نام کاربری@localhost~

رایانه مجازی تحت شبکه
رایانه مجازی تحت شبکه (Virtual Network Computing) یا VNC، سیستم تعریف شده برای انتقال محتویات کامپیوتر با استفاده از پروتکل RFT)Remote FrameBuffer) است تا بتوان از راه دور کامپیوتری را کنترل نمود. این سیستم ، تصویر نقش بسته به روی کامپیوتر راه دور را به کامپیوتر کاربر در مکانی دیگر ارسال می کند و همچنین اطلاعات کلیدهایی که کاربر فشار می دهد یا کلیک های ماوس را به کامپیوتر مقصد می رساند. با این روش می توان به هر کامپیوتری تحت شبکه وصل شد و آن را همانند کامپیوتر معمولی هدایت نمود.
"وی ان سی" به یک یا چند سیستم عاملی محدود نمی شود و تحت هر سیستم عاملی قابل استفاده است. یک باز کننده "وی ان سی" (VNC View) می تواند به هر "وی ان سی" سروری متصل شود و آن سرور را هدایت نماید. همچنین سرور اجازه متصل شدن چند کاربر را در یک زمان را می دهد.
"وی ان سی" در ابتدا توسط شرکت "ای تی اند تی" (AT&T) طراحی و ساخته شد. متن اصلی "وی ان سی" و "وی ان سی" های مدرن تحت جواز "جی اِن یو" (GNU) یا جواز استفاده عمومی (General Public License) منتشر شده است.

امنیت شبکه
یکی از مهم ترین فعالیت های مدیر شبکه، تضمین امنیت منابع شبکه است. دسترسی غیر مجاز به منابع شبکه و یا ایجاد آسیب عمدی یا غیر عمدی به اطلاعات، امنیت شبکه را مختل می کند. از طرف دیگر امنیت شبکه نباید آنچنان باشد که کارکرد عادی کاربران را مشکل سازد.
برای تضمین امنیت اطلاعات و منابع سخت افزاری شبکه، از دو مدل امنیت شبکه استفاده می شود. این مدل ها عبارتند از: امنیت در سطح اشتراک (Share-Level) و امنیت در سطح کاربر (User-Level). در مدل امنیت در سطح اشتراک، این عمل با انتساب اسم رمز یا Password برای هر منبع به اشتراک گذاشته تامین می شود. دسترسی به منابع مشترک فقط هنگامی برقرار می گردد که کاربر اسم رمز صحیح را برای منبع به اشتراک گذاشته شده را به درستی بداند.
به عنوان مثال اگر سندی قابل دسترسی برای سه کاربر باشد، می توان با نسبت دادن یک اسم رمز به این سند مدل امنیت در سطح Share-Level را پیاده سازی کرد. منابع شبکه را می توان در سطوح مختلف به اشتراک گذاشت. برای مثال در سیستم عامل ویندوز ۹۵ می توان دایرکتوری ها را بصورت فقط خواندنی (Read Only)، برحسب اسم رمز یا به شکل کامل (Full) به اشتراک گذاشت. از مدل امنیت در سطح Share-Level می توان برای ایجاد بانک های اطلاعاتی ایمن استفاده کرد.
در مدل دوم یعنی امنیت در سطح کاربران، دسترسی کاربران به منابع به اشتراک گذاشته شده با دادن اسم رمز به کاربران تامین می شود. در این مدل کاربران در هنگام اتصال به شبکه باید اسم رمز و کلمه عبور را وارد نمایند. در اینجا سرور مسئول تعیین اعتبار اسم رمز و کلمه عبور است. سرور در هنگام دریافت درخواست کاربر برای دسترسی به منبع به اشتراک گذاشته شده، به بانک اطلاعاتی خود مراجعه کرده و درخواست کاربر را رد یا قبول می کند.
تفاوت این دو مدل در آن است که در مدل امنیت در سطح Share-Level، اسم رمز به منبع نسبت داده شده و در مدل دوم اسم رمز و کلمه عبور به کاربر نسبت داده می شود. بدیهی است که مدل امنیت در سطح کاربر بسیار مستحکم تر از مدل امنیت در سطح اشتراک است. بسیاری از کاربران به راحتی می توانند اسم رمز یک منبع را به دیگران بگویند. اما اسم رمز و کلمه عبور شخصی را نمی توان به سادگی به شخص دیگری منتقل کرد.

OSI (هفت لایه شبکه)
هر فعالیتی در شبکه مستلزم ارتباط بین نرم افزار و سخت افزار کامپیوتر و اجزای دیگر شبکه است. انتقال اطلاعات بین کامپیوترهای مختلف در شبکه وابسته به انتقال اطلاعات بین بخش های نرم افزاری و سخت افزاری درون هر یک از کامپیوتر هاست. هر یک از فرایند های انتقال اطلاعات را می توان به بخش های کوچک تری تقسیم کرد. هر یک از این فعالیت های کوچک را سیستم عامل براساس دسته ای از قوانین مشخص انجام می دهد. این قوانین را پروتکل می نامند. پروتکل ها تعیین کننده روش کار در ارتباط بین بخش های نرم افزاری و سخت افزاری شبکه هستند. بخش های نرم افزاری و سخت افزاری تولیدکنندگان مختلف دارای مجموعه پروتکل های متفاوتی می باشند. برای استاندارد سازی پروتکل های ارتباطی، سازمان استاندارد های بین المللی (ISO) در سال 1984 اقدام به تعیین مدل مرجع OSI یا Open Systems Interconnection نمود. مدل مرجع OSI ارائه دهنده چارچوب طراحی محیط های شبکه ای است. در این مدل، جزئیات بخش های نرم افزاری و سخت افزاری برای ایجاد سهولت انتقال اطلاعات مطرح شده است و در آن کلیه فعالیت های شبکه ای در هفت لایه مدل سازی می شود. هنگام بررسی فرآیند انتقال اطلاعات بین دو کامپیوتر، مدل هفت لایه ای OSI روی هر یک از کامپیوتر ها پیاده سازی می گردد. در تحلیل این فرآیند ها می توان عملیات انتقال اطلاعات را بین لایه های متناظر مدل OSI واقع در کامپیوتر های مبدا و مقصد در نظر گرفت. این تجسم از انتقال اطلاعات را انتقال مجازی (Virtual) می نامند. اما انتقال واقعی اطلاعات بین لایه های مجاور مدل OSI واقع در یک کامپیوتر انجام می شود. در کامپیوتر مبدا اطلاعات از لایه فوقانی به طرف لایه تحتانی مدل OSI حرکت کرده و از آنجا به لایه زیرین مدل OSI واقع در کامپیوتر مقصد ارسال می شوند. در کامپیوتر مقصد اطلاعات از لایه های زیرین به طرف بالاترین لایه مدل OSI حرکت می کنند. عمل انتقال اطلاعات از یک لایه به لایه دیگر در مدل OSI از طریق واسطه ها یا Interface ها انجام می شود. این واسطه ها تعیین کننده سرویس هایی هستند که هر لایه مدل OSI می تواند برای لایه مجاور فراهم آورد.
بالاترین لایه مدل OSI یا لایه هفت، لایه کاربرد (Application) است. این لایه تامین کننده سرویس های پشتیبانی برنامه های کاربردی نظیر انتقال فایل، دسترسی به بانک اطلاعاتی و پست الکترونیکی است.
لایه شش، لایه نمایش(Presentation) است. این لایه تعیین کننده فرمت یا قالب انتقال داده ها بین کامپیوتر های واقع در شبکه است. این لایه در کامپیوتر مبدا داده هایی که باید انتقال داده شوند را به یک قالب میانی تبدیل می کند. این لایه در کامپیوتر مقصد اطلاعات را از قالب میانی به قالب اولیه تبدیل می کند.
لایه پنجم در این مدل، لایه جلسه(Session) است. این لایه بر برقراری اتصال بین دو برنامه کاربردی روی دو کامپیوتر مختلف واقع در شبکه نظارت دارد. همچنین تامین کننده همزمانی فعالیت های کاربر نیز هست.
لایه چهارم یا لایه انتقال (Transmission) مسئول ارسال و دریافت اطلاعات و کمک به رفع خطاهای ایجاد شده در طول ارتباط است. هنگامی که حین یک ارتباط خطایی بروز دهد، این لایه مسئول تکرار عملیات ارسال داده است.
لایه سوم در مدل OSI، مسئول آدرس یا نشانی گذاری پیام ها و تبدیل نشانی های منطقی به آدرس های فیزیکی است. این لایه همچنین مسئول مدیریت بر مشکلات مربوط به ترافیک شبکه نظیر کند شدن جریان اطلاعات است. این لایه، لایه شبکه یا Network نام دارد.
لایه دوم مدل OSI، لایه پیوند یا Data Link است. این لایه وظیفه دارد تا اطلاعات دریافت شده از لایه شبکه را به قالبی منطقی به نام فریم (Frame) تبدیل کند. در کامپیوتر مقصد این لایه همچنین مسئول دریافت بدون خطای این فریم ها است.
لایه زیرین در این مدل، لایه فیزیکی یا Physical است. این لایه اطلاعات را بصورت جریانی از رشته های داده ای و بصورت الکترونیکی روی کابل هدایت می کند. این لایه تعریف کننده ارتباط کابل و کارت شبکه و همچنین تعیین کننده تکنیک ارسال و دریافت داده ها نیز هست

Wireless چیست؟
Wireless به تکنولوژی ارتباطی اطلاق می شود که در آن از امواج رادیویی، مادون قرمز و مایکروویو، به جای سیم و کابل، برای انتقال سیگنال بین دو دستگاه استفاده می شود. از میان این دستگاه ها می توان پیغامگیرها، تلفن های همراه، کامپیوتر های قابل حمل، شبکه های کامپیوتری، دستگاه های مکان یاب، سیستم های ماهواره ای و PDA ها را نام برد. تکنولوژی Wireless به سرعت در حال پیشرفت است و نقش کلیدی را در زندگی ما در سرتاسر دنیا ایفا می کند.

فواید تکنولوژی Wireless
تکنولوژی Wireless به کاربر امکان استفاده از دستگاه های متفاوت ، بدون نیاز به سیم یا کابل، در حال حرکت را می دهد. شما می توانید صندوق پست الکترونیکی خود را بررسی کنید، بازار بورس را زیر نظر بگیرید، اجناس مورد نیاز را خریداری کنید و یا حتی برنامه تلویزیون مورد علاقه خود را تماشا کنید. بسیاری از زمینه های کاری از جمله مراقبت های پزشکی، اجرا قوانین و سرویس های خدماتی دارند، احتیاج به تجهیزات wireless دارند. تجهیزات Wireless به شما کمک می کند تا تمام اطلاعات را به راحتی برای مشتری خود به نمایش در بیاورید. از طرفی می توانید تمامی کارهای خود را در حال حرکت به سادگی به روز رسانی کنید و آن را به اطلاع همکاران خود برسانید. تکنولوژی Wireless در حال گسترش است تا بتواند ضمن کاهش هزینه ها، به شما امکان کار در هنگام حرکت را نیز بدهد. در مقایسه با شبکه های سیمی، هزینه نگهداری شبکه های wireless کمتر می باشد. شما می توانید از شبکه های wireless برای انتقال اطلاعات از روی دریاها، کوهها و … استفاده کنید و این در حالی است که برای انجام کار مشابه توسط شبکه های سیمی، کاری مشکل در پیش خواهید داشت.

سیستم های Wireless
سیستم هایWireless می توانند به سه دسته اصلی تقسیم شوند :
سیستمWireless ثابت : از امواج رادیویی استفاده می کند و خط دید مستقیم برای برقراری ارتباط لازم دارد. بر خلاف تلفن های همراه و یا دیگر دستگاههایWireless، این سیستم ها از آنتن های ثابت استفاده می کنند و به طور کلی می توانند جانشین مناسبی برای شبکه های کابلی باشند و می توانند برای ارتباطات پرسرعت اینترنت و یا تلویزیون مورد استفاده قرار گیرند.امواج رادیویی وجود دارند که می توانند اطلاعات بیشتری را انتقال دهند و در نتیجه از هزینه ها می کاهند.
سیستم Wireless قابل حمل : دستگاهی است که معمولا خارج از خانه، دفتر کار و یا در وسایل نقلیه مورد استفاده قرار می گیرند.نمونه های این سیستم عبارتند از : تلفن های همراه، نوت بوکها، دستگاه های پیغام گیر و PDA ها.این سیتم از مایکروویو و امواج رادیویی جهت انتقال اطلاعات استفاده می کند.
سیستم Wireless مادون قرمز : این سیستم از امواج مادون قرمز جهت انتقال سیگنالهایی محدود بهره می برد.این سیستم معمولا در دستگاه های کنترل از راه دور، تشخیص دهنده های حرکت، و دستگاه های بی سیم کامپیوترهای شخصی استفاده می شود.با پیشرفت حاصل در سالهای اخیر، این سیستم ها امکان اتصال کامپیوتر های نوت بوک و کامپیوتر های معمول به هم را نیز می دهند و شما به راحتی می توانید توسط این نوع از سیستم های Wireless ، شبکه های داخلی راه اندازی کنید.

آینده Wireless
نسل سوم شبکه ها ،نسل آینده شبکه هایG،۳ Wireless نامگذاری شده است. سیستم های G۳ کمک می کنند تا صدا و تصویر داده را با کیفیت مناسب و به سرعت انتقال دهیم.پیش بینی IDC برای کاربردی شدن G۳ سال ۲۰۰۴ می باشد و تا آن موقع در حدود ۲۹ میلیون کاربرm-commerce) mobile commerce )در آمریکا وجود خواهند داشت. از طرفی IBM معتقد است که بازارکلی تجهیزات Wireless در سال ۲۰۰۴ به رقمی بالغ بر ۸۳ بیلیون دلار خواهد رسید.

شبکه های بی سیم Wireless Networking
به تکنولوژی ارتباطی اطلا ق می شود که در آن از امواج رادیویی، مادون قرمز و مایکروویو به جای کابل برای انتقال اطلاعات بین دو دستگاه فرستنده و گیرنده استفاده می شود. در ساختار اغلب شبکه های بی سیم از یک دستگاه فرستنده و گیرنده مرکزی بنام Access Point = AP استفاده می شود. AP با آنتنی که به آن متصل است، می تواند در محل مرتفع و یا هر مکانی که امکان ارتباط بهتر را فراهم می کند، نصب شود .
فواید تکنولوژی Wireless
تکنولوژی Wireless به کاربر امکان استفاده از دستگاه های متفاوت، بدون نیاز به سیم یا کابل و در حال حرکت را می دهد. شما می توانید صندوق پست الکترونیکی، وب سایت مورد نظر خود و … را مشاهده نمایید.

انواع شبکه های بی سیم
· Wireless Local Area Networks = WLAN
این نوع شبکه برای کاربران محلی از جمله محیطهای دانشگاهی یا آزمایشگاهها که نیاز به استفاده از اینترنت دارند مفید می باشد. در این حالت بایستی از Access Point استفاده نمود. در این حالت می توان با استفاده از آنتن های مناسب مسافت ارتباطی کاربران را به شرط عدم وجود مانع تا حدی طولانی تر نمود.
· Wireless Personal Area Networks = WPANS
دو تکنولوژی مورد استفاده برای این شبکه ها عبارت از: Infra Red و Bluetooth که مجوز ارتباط در محیطی حدود 90 متر را می دهد البته در IR نیاز به ارتباط با دید کاملا مستقیم بوده و محدودیت مسافت وجود دارد.
· Wireless Metropolitan Area Networks = WMANS
توسط این تکنولوژی ارتباط بین چندین شبکه یا ساختمان در یک شهر برقرار می شود و برای Backup آن می توان از خطوط اجاره ای و فیبر نوری استفاده نمود.
· Wireless Wide Area Networks = WWANS
برای شبکه هائی با فواصل زیاد همچون بین شهرها یا کشورها بکار می رود این ارتباط از طریق ماهواره ها صورت می پذیرد.

شبکه های بی سیم
نیاز روز افزون به پویایی کارها ، استفاده از تجهیزاتی مانند تلفن همراه ، پیجرها و … بواسطه وجود شبکه های بی سیم امکان پذیر شده است.
اگر کاربر یا شرکت یا برنامه کاربردی خواهان آن باشد که داده و اطلاعات مورد نیاز خود را به صورت متحرک در هر لحظه در اختیار داشته باشند شبکه های بی سیم جواب مناسبی برای آنها ست.
این مقاله دربخش های مختلفی ارائه میشود، در بخش حاضر فقط به بیان کلیاتی در رابطه با شبکه های بی سیم و کابلی پرداخته شده، در بخش های بعدی به جزئیات بیشتری در رابطه با شبکه های بی سیم خواهیم پرداخت.

تشریح مقدماتی شبکه های بی سیم و کابلی
شبکه های محلی (LAN ) برای خانه و محیط کار می توانند به دو صورت کابلی (Wired ) یا بی سیم (Wireless ) طراحی گردند. درابتدا این شبکه ها به روش کابلی با استفاده از تکنولوژی Ethernet طراحی می شدند اما اکنون با روند رو به افزایش استفاده از شبکه های بی سیم با تکنولوژی Wi-Fi مواجه هستیم .
در شبکه های کابلی (که در حال حاضر بیشتر با توپولوژی ستاره ای بکار می روند ) بایستی از محل هر ایستگاه کاری تا دستگاه توزیع کننده (هاب یا سوئیچ ) به صورت مستقل کابل کشی صورت پذیرد(طول کابل ازنوع CAT5 نبایستی 100 متر بیشتر باشد در غیر اینصورت از فیبر نوری استفاده میگردد) که تجهیزات بکار رفته از دونوع غیر فعال (Passive ) مانند کابل ، پریز، داکت ، پچ پنل و……….. و فعال (Active ) مانند هاب ،سوئیچ ،روتر ، کارت شبکه و……….. هستند .
موسسه مهندسی IEEE استانداردهای 802.3u را برای Fast Ethernet و 802.3ab و802.3z را برای Gigabit Ethernet ( مربوط به کابلهای الکتریکی و نوری ) در نظر گرفته است.
شبکه های بی سیم نیز شامل دستگاه مرکزی (Access Point ) می باشد که هر ایستگاه کاری می تواند حداکثر تا فاصله 30 متر ی آن (بدون مانع ) قرار گیرد.
شبکه های بی سیم (Wlan ) یکی از سه استاندارد ارتباطی Wi-Fi زیر را بکار می برند:
802.11b که اولین استانداردی است که به صورت گسترده بکار رفته است .
802.11a سریعتر اما گرانتر از 802.11b می باشد.
802.11g جدیدترین استاندارد که شامل هر دو استاندارد قبلی بوده و از همه گرانتر میباشد.
هر دونوع شبکه های کابلی و بی سیم ادعای برتری بر دیگری را دارند اما انتخاب صحیح با در نظر گرفتن قابلیتهای آنها میسر می باشد.
عوامل مقایسه
در مقایسه شبکه های بی سیم و کابلی می تواند قابلیتهای زیر مورد بررسی قرار گیرد:
نصب و راه اندازی
هزینه
قابلیت اطمینان
کارائی
امنیت
نصب و راه اندازی
در شبکه های کابلی بدلیل آنکه به هر یک از ایستگاههای کاری بایستی از محل سویئچ مربوطه کابل کشیده شود با مسائلی همچون سوارخکاری ، داکت کشی ، نصب پریز و……… مواجه هستیم در ضمن اگر محل فیزیکی ایستگاه مورد نظر تغییر یابد بایستی که کابل کشی مجدد و …….صورت پذیرد
شبکه های بی سیم از امواج استفاده نموده و قابلیت تحرک بالائی را دارا هستند بنابراین تغییرات در محل فیزیکی ایستگاههای کاری به راحتی امکان پذیر می باشد برای راه اندازی آن کافیست که از روشهای زیر بهره برد:
Ad hoc که ارتباط مستقیم یا همتا به همتا (peer to peer ) تجهیزات را با یکدیگر میسر می سازد.
Infrastructure که باعث ارتباط تمامی تجهیزات با دستگاه مرکزی می شود.
بنابراین میتوان دریافت که نصب و را ه اندازی شبکه های کابلی یا تغییرات در آن بسیار مشکل تر نسبت به مورد مشابه یعنی شبکه های بی سیم است .

هزینه
تجهیزاتی همچون هاب ، سوئیچ یا کابل شبکه نسبت به مورد های مشابه در شبکه های بی سیم ارزانتر می باشد اما درنظر گرفتن هزینه های نصب و تغییرات احتمالی محیطی نیز قابل توجه است .
قابل به ذکر است که با رشد روز افزون شبکه های بی سیم ، قیمت آن نیز در حال کاهش است .

قابلیت اطمینان
تجهیزات کابلی بسیار قابل اعتماد میباشند که دلیل سرمایه گذاری سازندگان از حدود بیست سال گذشته نیز همین می باشد فقط بایستی در موقع نصب و یا جابجائی ، اتصالات با دقت کنترل شوند.
تجهیزات بی سیم همچون Broadband Router ها مشکلاتی مانند قطع شدن های پیاپی، تداخل امواج الکترومغناظیس، تداخل با شبکه های بی سیم مجاور و … را داشته اند که روند رو به تکامل آن نسبت به گذشته(مانند 802.11g ) باعث بهبود در قابلیت اطمینان نیز داشته است .

کارائی
شبکه های کابلی دارای بالاترین کارائی هستند در ابتدا پهنای باند 10 Mbps سپس به پهنای باندهای بالاتر( 100 Mbps و 1000Mbps ) افزایش یافتند حتی در حال حاضر سوئیچهائی با پهنای باند 1Gbps نیز ارائه شده است .
شبکه های بی سیم با استاندارد 802.11b حداکثر پهنای باند 11Mbps و با 802.11a و 802.11g پهنای باند 54 Mbps را پشتیبانی می کنند حتی در تکنولوژیهای جدید این روند با قیمتی نسبتا بالاتر به 108Mbps نیز افزایش داده شده است علاوه بر این کارائی Wi-Fi نسبت به فاصله حساس می باشد یعنی حداکثر کارائی با افزایش فاصله نسبت به َAccess Point پایین خواهد آمد. این پهنای باند برای به اشتراک گذاشتن اینترنت یا فایلها کافی بوده اما برای برنامه هائی که نیاز به رد و بدل اطلاعات زیاد بین سرور و ایستگاهای کاری (Client to Server ) دارند کافی نیست .

امنیت
بدلیل اینکه در شبکه های کابلی که به اینترنت هم متصل هستند، وجود دیواره آتش از الزامات است و تجهیزاتی مانند هاب یا سوئیچ به تنهایی قادر به انجام وظایف دیواره آتش نمیباشند، بایستی در چنین شبکه هایی دیواره آتش مجزایی نصب شود.
تجهیزات شبکه های بی سیم مانند Broadband Routerها دیواره آتش بصورت نرم افزاری وجود داشته و تنها بایستی تنظیمات لازم صورت پذیرد. از سوی دیگر به دلیل اینکه در شبکه های بی سیم از هوا بعنوان رسانه انتقال استفاده می شود، بدون پیاده سازی تکنیک های خاصی مانند رمزنگاری، امنیت اطلاعات بطور کامل تامین نمی گردد استفاده از رمزنگاری WEP (Wired Equivalent Privacy ) باعث بالا رفتن امنیت در این تجهیزات گردیده است .
انتخاب صحیح کدام است ؟
با توجه به بررسی و آنالیز مطالبی که مطالعه کردید بایستی تصمیم گرفت که در محیطی که اشتراک اطلاعات وجود دارد و نیاز به ارتباط احساس می شو د کدام یک از شبکه های بی سیم و کابلی مناسبتر به نظر می رسند .
جدول زیر خلاصه ای از معیارهای در نظر گرفته شده در این مقاله می باشد . بعنوان مثال اگر هزینه برای شما مهم بوده و نیاز به استفاده از حداکثر کارائی را دارید ولی پویائی برای شما مهم نمی باشد بهتر است از شبکه کابلی استفاده کنید.
بنابراین اگر هنوز در صدد تصمیم بین ایجاد یک شبکه کامپیوتری هستید جدول زیر انتخاب را برای شما ساده تر خواهد نمود.

انواع شبکه های بی سیم
WLANS(Wireless Local Area Networks )
این نوع شبکه برای کاربران محلی از جمله محیطهای(Campus) دانشگاهی یا آزمایشگاهها که نیاز به استفاده از اینترنت دارند مفید می باشد. در این حالت اگر تعداد کاربران محدود باشند می توان بدون استفاده از Access Point این ارتباط را برقرار نمود .در غیر اینصورت استفاده از Access Point ضروری است.می توان با استفاده از آنتن های مناسب مسافت ارتباطی کاربران را به شرط عدم وجود مانع تاحدی طولانی تر نمود.

WPANS(Wireless Personal Area Networks )
دو تکنولوژی مورد استفاده برای این شبکه ها عبارت از :IR (Infra Red ) و Bluetooth (IEEE802.15 ) می باشد که مجوز ارتباط در محیطی حدود 90 متر را می دهد البته در IR نیاز به ارتباط مستقیم بوده و محدودیت مسافت وجود دارد .

WMANS(Wireless Metropolitan Area Networks )
توسط این تکنولوژی ارتباط بین چندین شبکه یا ساختمان در یک شهر برقرار می شود برای Backup آن می توان از خطوط اجاره ای، فیبر نوری یا کابلهای مسی استفاده نمود .

WWANS(Wireless Wide Area Networks )
برای شبکه هائی با فواصل زیاد همچون بین شهرها یا کشورها بکار می رود این ارتباط از طریق آنتن ها ی بی سیم یا ماهواره صورت می پذیرد .
امنیت در شبکه های بی سیم
سه روش امنیتی در شبکه های بی سیم
عبارتند از :
– WEP(Wired Equivalent Privacy )
در این روش از شنود کاربرهایی که در شبکه مجوز ندارند جلوگیری به عمل می آید که مناسب برای شبکه های کوچک بوده زیرا نیاز به تنظیمات دستی( KEY ) مربوطه در هر Client می باشد. اساس رمز نگاری WEP بر مبنای الگوریتم RC4 بوسیله RSA می باشد.

– SSID (Service Set Identifier )
شبکه های WLAN دارای چندین شبکه محلی می باشند که هر کدام آنها دارای یک شناسه (Identifier ) یکتا می باشند این شناسه ها در چندین Access Point قرار داده می شوند . هر کاربر برای دسترسی به شبکه مورد نظر بایستی تنظیمات شناسه SSID مربوطه را انجام دهد .

– MAC (Media Access Control )
لیستی از MAC آدرس های مورد استفاده در یک شبکه به AP ) Access Point (مربوطه وارد شده بنابراین تنها کامپیوترهای دارای این MAC آدرسها اجازه دسترسی دارند به عبارتی وقتی یک کامپیوتر درخواستی را ارسال می کند MAC آدرس آن با لیست MAC آدرس مربوطه در AP مقایسه شده و اجازه دسترسی یا عدم دسترسی آن مورد بررسی قرار می گیرد. این روش امنیتی مناسب برای شبکه های کوچک بوده زیرا در شبکه های بزرگ امکان ورود این آدرسها به AP بسیار مشکل می باشد.
انواع استاندارد 802.11
اولین بار در سال 1990 بوسیله انستیتیو IEEE معرفی گردید که اکنون تکنولوژیهای متفاوتی از این استاندارد برای شبکه های بی سیم ارائه گردیده است .
802.11
برای روشهای انتقال FHSS(frequency hopping spared spectrum ) یا DSSS (direct sequence spread spectrum ) با سرعت 1 Mbpsتا 2Mbps در کانال 2.4 GHz قابل استفاده می باشد.
802.11a
برای روشهای انتقال OFDM (orthogonal frequency division multiplexing ) با سرعت 54Mbps در کانال 5GHz قابل استفاده است.
802.11b
این استاندارد با نام WI-Fi یا High Rate 802.11 قابل استفاده در روش DSSS بوده و در شبکه های محلی بی سیم نیز کاربرد فراوانی دارد همچنین دارای نرخ انتقال 11Mbps می باشد.
802.11g این استاندارد برای دستیابی به نرخ انتقال بالای 20Mbps در شبکه های محلی بی سیم و در کانال 2.4GHz کاربرد دارد.

Bluetooth
نوع ساده ای از ارتباط شبکه های بی سیم است که حداکثر ارتباط 8 دستگاه را با تکنولوژی Bluetooth پشتیبانی می کند دستگاههایی از قبیل PDA، نوت بوک، تلفن های همراه و کامپیوترهای شخصی از جمله این موارد هستند می دهد اگرچه این تکنولوژی ممکن است در صفحه کلیدها، ماوس ها و Headset و Hands-free تلفن های همراه نیز دیده شود این تکنولوژی در سال 1994 توسط شرکت اریکسون ایجاد شد در سال 1998 تعداد کوچکی از کمپانیهای مشهور مانند اریکسون ،نوکیا ، اینتل و توشیبا استفاده شد . بلوتوس در فواصل کوتاهی بین 9 تا 90 متر کار می کنند این فاصله پشتیبانی به امنیت این تکنولوژی می افزاید .چرا که اگر کسی بخواهد ارتباط شما را شنود کند گر چه به ابزار خاصی نیاز ندارد اما بایستی در فاصله نزدیکی از شما قرار بگیرد مهمتری ویژگی بلوتوس این است که بر خلاف Infrared موانعی مانند دیوار تاثیری بر روی سیگنال آن ندارند از تکنولوژی رادیوئی استفاده کرده که خیلی گران نبوده و مصرف برق خیلی کمی دارد .
مسیریاب
مسیریاب (انگلیسی: Router) دستگاه رایانه ای شبکه ای (یا یک رایانه) است که بسته های داده را بر روی یک شبکه بهم پیوسته برای رسیدن به مقصدشان، هدایت می کند. به این فرآیند "مسیریابی" گفته می شود. مسیریابی در لایهٔ سوم مدل مرجع OSI (لایهٔ شبکه) رخ می دهد. مسیریاب جهت اتصال دو یا چند شبکه محلی به هم یا اتصال چندین خط شبکه بزرگ به هم مورد استفاده قرار می گیرند. یک مسیریاب بیش تر یک سیستم عامل تخصصی(مانند IOS از سیسکو یا JUNOS و JUNOSe از Juniper Networks یا XOS از Extreme Networks یا …)، Flash memory، NVRAM، RAM و یک یا دو پردازشگر را شامل می شود.
ساختار
یک مسیریاب شبکه از دو بخش عمده سخت افزار و نرم افزار تشکیل می شود. نرم افزار مسیریاب شامل سیستم عامل و رابط کاربری آن است. یک سیستم عامل معروف که شرکت سیسکو در مسیریاب های خود استفاده می کند، IOS نام دارد.

اجزای زیر را برای یک مسیر یاب مرسوم می توان نام برد:
بدنه (شامل کانکتورها و …)
سخت افزار مسیریابی
رابط های شبکه
سیستم عامل
رابط کاربری
پروتکل ها
IGRP
BGP
OSPF
RIP1
RIP 2
IS-IS
تولید کنندگان معروف
Juniper Networks
Cisco Systems, Inc.
Lucent Technologies (Alcatel-Lucent)
MRV Communications
مسیریاب بیسیم ( Wireless router ) دستگاه ای است که بسته های داده را بر روی یک شبکه بیسیم برای رسیدن به مقصدشان، هدایت می کند . این مسیریابی توسط آدرس آی پی مقصد و الگوریتم طراحی شده در نرم افزار مسیریاب انجام می شود .
این دستگاه توانایی دسترسی به اینترنت بصورت بیسیم را با انتشار امواج رادیوئی با سرعت بالا در یک شبکه فراهم میسازد یک مسیریاب بیسیم با استانداد IEEE 802.11 کار می کند. (این استاندارد مربوط به شبکه های بیسیم میباشد که در پست های بعدی بیشتر آشنا می شویم )
مسیریاب جهت اتصال دو یا چند شبکه محلی به هم یا اتصال چندین خط شبکه بزرگ به هم مورد استفاده قرار می گیرند.
مسیریاب بیسیم یک سیستم عامل تخصصی "اساسی ترین برنامه سیستمی است که مدیریت کلیه منابع سیستم را به عهده گرفته و بستری را فراهم می سازد که برنامه های کاربردی می توانند بر روی آن اجرا شوند" و یک یا دو پردازشگر را شامل می شود
مسیریاب شبکه از دو بخش عمده سخت افزار و نرم افزار تشکیل می شود. نرم افزار مسیریاب شامل سیستم عامل و رابط کاربری آن است. سیستم عامل معروفی که شرکت سیسکو " شرکت سیسکو از جمله بزرگترین شرکتهای طراحی و راه اندازی تجهیزات سخت افزاری شبکه است " در مسیریاب های خود استفاده می کند ( Internetwork Operating System ) نام دارد .IOS این دستگاه علاوه براینکه همانند مسیریاب در شبکه عمل می کند نقش نقطه دستیابى بیسیم را در شبکه وایرلس نیز ایفا می کند . همچنین مسیریاب بی سیم برای کار با سایر دستگاه ها بصورت حالت نقطه – نقطه طراحی شده است که البته بیشتر به حالت یک به چند point to multipoint mode مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاه های وایرلسی که با مسیریاب های بیسیم در ارتباطند بایستی دارای حوزه های شبکه ای مشترک باشند و همچنین بر روی یک کانال از فرکانسی خاص کار کنند. یک مسیریاب بیسیم کمک می کند تا ارتباط دریافتی از اینترنت بین یک یا چندین دستگاه در حوزه ی خود با تقویت سیگنال به اشتراک گذارده شود. هدایت اطلاعات در شبکه توسط ابزاری به نام مسیر یاب یا راه یاب (router) انجام می شود.
اینترنت را می توان بزرگترین دستاورد قرن بیستم و بزرگترین شبکه کامپیوتری جهان دانست. هر روز با اینترنت ایمیل خود را چک می کنید، اخبار را مطالعه می کنید [چطور زیرساخت های اینترنت کار می کنند؟]و همراه میلیون ها استفاده کننده دیگر به انتقال و تبادل اطلاعات می پردازید. تمام اطلاعات روی اینترنت مسیر مشخصی را طی می کنند تا به کامپیوترتان برسند. همانطور که برای رفتن به محل مشخصی قبل از حرکت آدرس و مسیر خود را باید بدانید، بسته های دیتا نیز برای رسیدن به هر کامپیوتر یا شبکه ای نیاز به آدرس دقیق دارند. فقط اینترنت نیست که این خصوصیت را دارد، تمام شبکه ها نیز نیاز به مسیر یابی بسته های دیتا دارند. هدایت اطلاعات به کامپیوتر شما و یا از کامپیوتر شما در شبکه توسط ابزاری به نام مسیر یاب (router) انجام می شود. بیایید با یک مثال ساده به کار یک مسیریاب [راهیاب] نگاه کنیم. در یک نشریه مفروض 10 کارمند وجود دارد. 5 نفر در قسمت سیاسی، 2 نفر در بخش اجتماعی و 3 نفر در بخش آگهی و تبلیغات. فرض کنید یک نفر از بخش آگهی یک فایل گرافیکی سنگین را برای همکار دیگر خود می فرستد. وقتی یک بسته دیتا روی شبکه اترنت فرستاده می شود تمام کامپیوترهای موجود در شبکه لایه خارجی این بسته را بررسی می کنند تا در صورت مطابقت آدرس آن را دریافت کنند. حال اگر در بدترین حالت بسته فرستاده شده به آخرین کامپیوتری که آن را بررسی می کند تعلق داشته باشد تمام کار شبکه تا رسیدن بسته قطع می شود. با بزرگتر شدن شبکه و اضافه شدن تعداد بیشتری کامپیوتر (هسته) زمان زیادی صرف این پروسه می شود. با استفاده از مسیر یاب می توان به حل این مشکل با دو قسمت کردن شبکه کمک کرد.
مسیریاب می تواند شبکه را در دو قسمت آگهی و خبر فرض کند. حال اگر بسته ای از بخش آگهی برای فردی در همین بخش فرستاده شود مسیر یاب بسته را بررسی و روی همان قسمت نگه می دارد و از انتقال آن به بخش خبر و مسدود کردن شبکه آن جلوگیری می کند. به همین طریق اگر از بخش خبر بسته ای برای بخش آگهی فرستاده شود بسته فقط مسیر شبکه آگهی را طی می کند و داخل شبکه خبر نمی شود.صفحه پیکر بندی configuration table یک ابزار است که مسیریاب برای آدرس دهی به بسته ها و کنترل ترافیک شبکه از آن استفاده می کند.دستورات این پیکربندی مشتمل است بر:اطلاعات و آدرس کامپیوترها در شبکه (و در این مورد همان بخش های خبر و آگهی). اولویت دادن به حرکت اطلاعات در هر کدام از شبکه ها؛ حتی در صورت ارسال همزمان. تنظیمات مربوط به کنترل ترافیک وقتی شبکه گسترش می یابد و چند شبکه دیگر اضافه می شود؛ مسیریاب می تواند نقش ترجمه دستورها با پروتکل های مختلف را نیز انجام دهد.
اینترنت هم مانند تمام شبکه های دیگر کار می کند. با این تفاوت که شامل میلیاردها جزء مختلف است. قطعا کار مسیریاب در اینترنت پررنگتر می باشد.اطلاعات در اینترنت تحت سیستمی به نام packet switching system جابجا می شود. در این سیستم؛ فایل ها به بسته های کوچکی [پکت] به اندازه 1500 بایت شکسته می شوند و هرکدام برچسبی شامل آدرس فرستنده و گیرنده و محل بسته در فایل اصلی و همچنین طریقه اطمینان حاصل کردن از سلامت بسته را دریافت می کنند.سپس هرکدام از بسته ها بهترین مسیر رسیدن به مقصد را طی می کند و و در آستانه رسیدن به مقصد به هم می پیوندند و فایل ارسال شده را دوباره از پکت های منفرد به حالت اولیه برمی گردانند.مسیریاب های اینترنت همواره با هم در ارتباطند و توسط پیش فرض های خود؛ دیتا را از کم ترافیکترین مسیرها به مقصد هدایت می کنند. با این روش؛ ترافیک اینترنت کاهش یافته و بسته ها و در نهایت فایل از سریع ترین مسیر به مقصد می رسند.مسیریاب تنها یکی از دستگاه های مدیریت شبکه است.اگر چه هاب و سوئیچ هم ابزارهایی هستند که مدیریت شبکه را بر عهده دارند؛ ولی تنها مسیریاب است که مشخص می کند هر بسته به کجا باید برود. برای انجام این کار مسیریاب ها باید اول آدرس تمام اجزای شبکه و سپس ساختار شبکه را داشته باشند.وقتی نامه ای را پست می کنید کشور، استان، شهر، خیابان، کوچه، پلاک و کد پستی گیرنده را روی پاکت می نویسید. ولی شاید بدون کد پستی و حتی بدون آدرس پستی دقیق و با کشیدن کروکی مقصد بتوانید خودتان نامه را به دست گیرنده برسانید، چون تعریف کلی از آدرس دارید.ولی پستچی به آدرس دقیق پستی نیاز دارد. تمام این آدرس ها و مشخصات به تعریف کلی که شما از مقصد دارید بازمی گردد.به بیان روشن تر با گفتن نام محل مورد نظر؛ مثلا منزل دوست شما؛ یا با گفتن آدرس پستی و یا حتی طول و عرض جغرافیایی، محل مورد نظر در ذهن شما تداعی می شود. در شبکه ها نیز آدرس ها به دو صورت بیان می شوند. یکی آدرس فیزیکی (physical address) و یکی آدرس منطقی (logical address).آدرس منطقی همانند نشانی پستی، کد پستی و کروکی مشخصات متفاوتی هستند که همگی شما را به محلی که از آن تعریف مشخصی دارید راهنمایی می کند.ولی آدرس فیزیکی همان داشتن یک برداشت کلی از آدرس است. به همین دلیل آدرسی که مسیریاب ها می شناسند، نشانی منطقی اجزای شبکه است. پستچی نیز بدون آدرس پستی و با گفتن اینکه می خواهید نامه به دست فلان دوستتان برسد؛ نمی تواند نامه شما را به مقصد ببرد. در کامپیوترها آدرس فیزیکی یک رمز است که به آن مک ادرس/ mac گفته می شود و به کارت شبکه شما داده شده و در لپ تاپ شما هم ثبت شده است.این کد از دو قسمت سه بایتی تشکیل شده است. سه بایت اول مشخصات کارخانه سازنده و باقی سریال کارت شبکه شماست که در حافظه کارت ضبط شده اند. این کد یکتاست. به این معنی که هیچ دو کارت شبکه ای در جهان با آدرس mac یکسان وجود ندارد. مسیریاب به این آدرس دسترسی ندارد و شما را با آدرسی که توسط شبکه به کامپیوترتان داده شده و به آن آدرس ip گفته می شود، می شناسد.
نمونه ای از آدرس ip:
227.78.86.288
نمونه ای از آدرس mac:
44-45-53-54-12-34مسیریاب وظایف دیگری نیز دارد. هر شبکه ای با نوع خاصی از پروتکل کار می کند. نوع آدرس دهی به اعضای شبکه، طریقه تجزیه فایل ها به بسته ها و اندازه این پکت ها، چگونگی اطمینان حاصل کردن از رسیدن بسته به مقصد و کنترل ترافیک شبکه پروتکل نام دارد. مسیریاب ها پایه ای ترین پروتکل ها را در پیش فرض خود دارند. بعضی از مسیر یاب ها در صفحه پیکربندی خود نوعی دستور دارند که به یک استفاده کننده مشخص، اجازه فرستادن درخواست های مکرر برای دسترسی به حجم زیادی از اطلاعات را نمی دهد.با این کار از کندشدن سرورها برای مدت طولانی و ایجاد ترافیک در شبکه جلوگیری می شود. در سال 2000 حمله هایی به چند سایت معروف مانند yahoo و msn توسط هکرها انجام شد. حمله کننده ها از این پیش فرض مسیریاب ها اطلاع داشتند. آنها برنامه ای را روی تعدادی کامپیوتر ارسال کردند که کار اصلی حمله را بر عهده داشتند.این برنامه ها به هر کدام از بسته های دیتا که از کامپیوتر به سمت مسیر یاب و سرور می رفت آدرس ip مستقلی می دادند. هر بار که این برنامه ها به طور همزمان اجرا می شد؛ سرورها برای ساعت ها مشغول پاسخگویی به حجم زیادی از درخواست ها می شدند که بسیار بیشتر از ظرفیت شان بود و به این ترتیب حمله موسوم به denial of service به سرورهای این سایت ها انجام می شد.در حال حاضر مسیر یاب های جدیدی که در شبکه های مهم به کار گرفته می شوند دارای دستورات پیشرفته ای هستند که از ضعف های گذشته برخوردار نیستند.

فصل سوم : انتقادات و پیشنهادات

انتقادات
مهمترین نکته ای که به نظر اینجانب میتواند به عنوان یک انتقاد باشد کمبود نیروی کار در شرکت است. استفاده از نیروی کار متخصص و به تعداد مورد نیاز میتواند بار را از دوش دیگران برداشته و به خوبی تقسیم نماید تا پروژه ها هر چه سریعتر و آسان تر به نتیجه برسند. همچنین از دیگر انتقادات وارده میتوان به عدم وجود شخصی برای کارهای روزمره (مانند دریافت نامه، نظافت و …) اشاره کرد.
همچنین انتظار میرود از کارآموزان بیشتر در بخشهای اجرایی استفاده گردد.

پیشنهادات
علیرغم وجود PDF های بسیار پیشنهاد میکنم چندین مورد از آنها به صورت Hard Copy تهیه شده و در دسترس افراد باشد.
همچنین نیاز به سیستمهای به روز تر از لحاظ سخت افزار به شدت احساس میشود.
از دیگر موارد میتوان به تغییر ساعت کاری شرکت و سخت گیری در مورد آن اشاره نمود. بهتر است با توجه به عدم مراجعه و کار در ساعات اولیه صبح، ساعت کاری از 8.30 شروع گردد.
همچنین برای سهولت انجام کارها، محاسبه حقوق دریافتی و ساعات ورود و خروج پیشنهاد میکنم از یک سیستم مکانیزه اداری استفاده گردد. در این صورت بسیاری از تنشها کاهش محسوسی خواهند یافت.

و در پایان تشکر میکنم ازپرسنل محل کارآموزی که تجربه های زیادی را به بنده آموختند و همچنین با تشکر فراوان ازاساتید گرامی، جناب مهندس احمد محمد شفیعی و جناب دکتر هومن صادقی کاجی که بنده رادر این زمینه راهنمایی کردند.

مهرماه 1392
41


تعداد صفحات : 46 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود