Bioactive Peptides in cereal
Abstarct
Cereals are key components of a healthy and balanced diet. Therefore, nutrition experts consider cereal products at the base of nutritional food pyramids because of their importance. Cereal proteins contain various bioactive peptides which show positive physiological effects in human body. These peptides which represent a source of healthy components are inactive in the sequence of their parent protein. In order to show health effects, they have to be released through the chemical or enzymatic reactions (like digestion, fermentation). Many reports are present in the literature regarding the bioactivity of peptides including antimicrobial properties, blood pressure-lowering effects, cholesterol-lowering ability, antioxidant activities, and enhancement of mineral absorption. The purpose of this research is evaluating the bioactive peptides identified in cereals and their health benefits.
Keywords: Bioactive Peptides, Cereal, Protein
پپتیدهای زیست فعال در غلات
چکیده
غلات به عنوان یکی از فاکتورهای کلیدی در رژیم غذایی سالم و متعادل مطرح میباشد. به طوری که متخصصین تغذیه، فرآوردههای غلات را به دلیل اهمیت زیاد در پایه هرم تغذیهای در نظر گرفتهاند. پروتئینهای غلات دارای پپتیدهای زیست فعال متعددی هستند که اثرات فیزیولوژی مثبتی بر سلامت بدن انسان میگذارند. این پپتیدها که منبع سرشاری از ترکیبات سلامتی بخش هستند، در توالی ملکول پروتئین اصلی غیر فعال میباشند. به منظور ارائه اثرات سلامتی بخش، این پپتیدها باید توسط واکنشهای شیمیایی یا آنزیمی (نظیر هضم، تخمیر) آزاد گردند. گزارشات بسیاری در خصوص فعالیت زیستی پپتیدها در منابع مختلف موجود میباشد که شامل اثرات ضد میکروبی، کاهش دهنده فشار خون، کاهش دهنده کلسترول خون، اثرات آنتی اکسیدانی، افزایش جذب مواد معدنی است. هدف از این مقاله بررسی پپتیدهای زیست فعال شناسایی شده در غلات و اثرات سلامتی بخش آنها میباشد.
واژههای کلیدی: پپتیدهای زیست فعال، غلات، پروتئین
مقدمه
در سالهای اخیر تمایل به مصرف مواد غذایی حاوی ترکیبات زیست فعال که قابلیت جلوگیری و کنترل بیماریهای مزمن را دارا میباشند روند چشمگیری پیدا کرده است. پژوهشهای فراوانی مبنی بر ارتباط مستقیم بین مصرف فرآوردههای غلات و کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی، سرطان، چاقی و دیابت به انجام رسیده است. غلات و فرآوردههای آن که جزء اصلی مورد مصرف در رژیم غذایی مدیترانهای و آسیایی هستند، نقش مهمی در تامین پروتئین مورد نیاز روزانه دارد. پروتئینها فراتر از نقشهای تغذیهای و عملکردی در فرآوردههای غذایی، ویژگی زیست فعالی نیز دارند که آنها را به عنوان یکی از اجزاء سازنده غذاهای سلامتی بخش مطرح ساخته است.
بنا به تعریف، پپتیدهای زیست فعال اجزاء خاص پروتئینی هستند که اثرات مثبتی بر شرایط یا عملکردهای بدن مصرف کننده داشته و نهایتاً خواص سلامتی بخشی را اعمال مینمایند. این اثرات سلامتی بخش بسته به نوع و ترتیب قرار گیری اسیدهای آمینه پپتیدهای مختلف متفاوت است؛ به طوری که برخی از این پپتیدها خواص ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی ، ضد فشار خون، ضد انعقادی و یا فعالیت متعادل سازی سیستم ایمنی را دارند و البته برخی از آنها نیز خواص چند گانهای را از خود نشان دادهاند. اندازه و طول این پپتیدهای زیست فعال از 2 تا 20 اسید آمینه میباشد. پپتیدها، مولکولهای پروتئینی با وزن کمتر از kDa 10 هستند ( Farrokhiو Whitelegge، 2008) که با عمل هیدرولیز توسط هضم و یا توسط آنزیمهای پروتئولیتیک از توالی مولکول پروتئین اصلی آزاد میشوند (Coda، 2012). به طور کلی پپتیدهای زیست فعال دارای اثرات زیستی متفاوتی بر سلامت انسان میباشند که از آنها میتوان به خاصیت ضد میکروبی، کاهنده فشار خون بالا و کلسترول، خواص آنتی اکسیدانی، ضد انعقاد خون، آرامش بخش و افزایش قابلیت دسترسی زیستی ترکیبات مواد معدنی اشاره نمود (Zambrowicz و دیگران، 2013).
نتایج مطالعات بسیاری حاکی از وجود پپتیدهای زیست فعال با منشا جانوری و گیاهی میباشد. منابع گیاهی معمولاً شامل غلات (گندم، جو، ذرت، برنج)، شبه غلات (گندم سیاه1، آمارانت2)، حبوبات (لوبیای سویا، نخود) و همچنین گونه براسیکا (آفتابگردان) هستند. گیاهان حاوی پپتیدهای زیست فعال دارای طیف وسیعی از عملکردهای متنوع هستند. علاوه بر این، برخی از این پپتیدها در حفظ سلامت بدن نقش حیاتی ایفا میکنند. بر طبق تحقیقات به عمل آمده توسط Jeong و دیگران (2010)، وجود پپتیدهای زیست فعال در جوی دو سر به اثبات رسیده است. پژوهش دیگری نشان داد پپتیدهای موجود در جوی دو سر جوانه زده میتواند موجب کاهش بیماریهای التهابی نظیر ورم روده بزرگ در موشهای مورد بررسی گردد. Velarde و دیگران (2013) به این نتیجه رسیدند که جو، یولاف و گندم دارای پپتیدهای مهارکننده دی پپتیدیل پپتیداز هستند، بنابراین میتوانند در کاهش قند خون و درمان دیابت مفید به فایده تلقی گردند. علاوه بر این جو به دلیل وجود پپتیدهای خاص خود دارای تاثیرات ضد التهابی میباشد. تاثیرات مثبتی نیز بر روی لیپیدهای سرمی و فشار خون نیز مشاهده شد. به طور کلی وجود ترکیبات زیست فعال در غلات میتواند موجب افزایش ارزش کیفی پروتئین و در نتیجه فراسودمند نمودن فرآوردههای حاصل از آن گردد. هدف اصلی از این مقاله، بررسی اثرات سلامتی بخش پپتیدهای زیست فعال مشتق شده از پروتئینهای غلات میباشد.
پپتید زیست فعال لوناسین در غلات
لوناسین3 پپتیدی با 43 اسید آمینه میباشد که برای اولین بار در لوبیای سویا شناخته شد و سپس در غلات و شبه غلات مورد شناسایی قرار گرفت (Jeong و دیگران، 2010). ویژگی زیست فعالی این پپتید مربوط به قابلیت به دام انداختن سلولهای سرطانی، ممانعت از استیله شدن هیستونها در سلولهای پستانداران و همچنین محافظت DNA از آسیبهای اکسیداسیون میباشد. پژوهشهای صورت گرفته تائیدی بر وجود لوناسین در آمارانت، گندم، جو و جوی دو سر نیز میباشد (Nakurte و دیگران، 2012). پپتیدهای زیست فعال موجود در گندم و جو توسط توالی مشخصی که دقیقاً با این توالی در سویا همخوانی دارند شناسایی شدهاند (Mitchell و دیگران، 2013).
لوناسین گندم
لوناسین جو
لوناسین سویا
شکل 1: توالی پپتیدهای زیست فعال لوناسین در گندم، جو و سویا
کاهش میزان کلسترول خون یکی از عملکردهای لوناسین میباشد. لوناسین در حقیقت مانع از تولید آنزیم هیدروکسی متیل گلوتاریل کوآنزیم آ ردوکتاز4 به همراه کاهش بیوسنتز کلسترول میشود. این آنزیم در سلول تبدیل HMG-CoA را به موالونات کاتالیز میکند. این آنزیم در مسیر سوخت و ساز موالونات آنزیم تعیین کننده سرعت واکنشها است. مسیر سوخت و ساز موالونات یک مسیر متابولیکی بسیار مهم در یوکاریوتها و بسیاری از باکتریها است که در نهایت به تولید بسیاری از ترکیبات مهم مانند کلسترول، ایزوپرونئیدها (ترپنها مانند لیکوپن، کاروتن، اسکوالن و …) می انجامد. نتایج بررسیها نشان داد لوناسین میتواند موجب مرگ برنامهریزی شده سلولهای سرطانی شود (Mitchell و دیگران، 2013).
اثرات ضد سرطانی پپتیدهای زیست فعال غلات
پپتیدهای زیست فعال مختلفی وجود دارند که در برابر سلولهای سرطانی خاصیت ضد تکثیری از خود نشان میدهند. در میان این ترکیبات زیست فعال، لوناسین یکی از بیشترین پپتیدهای مورد مطالعه از منظر خواص ضد سرطانی بوده است. لوناسین از توالی اسید آمینههای اسید آسپارتیک- گلیسین – آرژنین تشکیل شده است که به دنبال این توالی، هشت اسید آمینه آسپارتیک با انتهای کربوکسیل وجود دارد. توالی اسید آسپارتیک- گلیسین – آرژنین مسئول اتصال به ماتریکس خارج سلولی است، در حالی که هشت اسید آمینه اسید آسپارتیک نقش اساسی در برقراری پیوند با کروماتین دارد. نتایج تحقیقات پژوهشگرانی نظیر Galvez و de Lumen(1999) نشان داد که با انتقال ژنهای لوناسین به سلولهای مسبب ایجاد سرطان سینه، از تکثیر سلولهای سرطانی جلوگیری به عمل میآید.
اگرچه لوناسین یکی از مهمترین پپتیدهای زیست فعال با خاصیت ضد سرطانی است، اما سایر پپتیدهای زیست فعال دیگری که از غلات جدا میشوند نیز قابلیت جلوگیری از تکثیر سلولهای سرطانی را دارا میباشد. Kannan و دیگران (2010) ، موفق به جداسازی یک پپتید مقاوم به شیره معده از سبوس برنج شدند. توالی آرژنین- پرولین- آرژنین- گلوتامین- اسید گلوتامیک، از رشد و تکثیر سلولهای سرطان روده بزرگ، سرطان سینه و همچنین سرطان کبد جلوگیری به عمل میآورد. پپتیدهای زیست فعال حاصل از سبوس برنج، پس از بررسیهای به عمل آمده اثرات ضد سرطانی را نشان دادند.
اثرات حفاظتی پپتیدهای زیست فعال غلات در برابر بیماریهای قلبی – عروقی
بیماریهای قلبی- عروقی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در دنیا میباشد. نتایج تحقیقات نشان داده است پیروی از یک رژیم غذایی سالم (نظیر کاهش میزان دریافت سدیم) و انجام فعالیتهای ورزشی میتواند احتمال بروز فشار خون بالا و بیماریهای قلبی- عروقی را کاهش دهد. در این بین، غلات و فرآوردههای آن نه تنها سرشار از ترکیبات ریز مغذی و فیبرها هستند بلکه به عنوان یک منبع غنی از ترکیبات زیست فعال شناخته شده میباشند. برخی از پپتیدهای زیست فعال موجود در فرآوردههای غلات با مهار آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین میتوانند از فشار خون بالا جلوگیری کنند. Matsui و دیگران (1999) موفق به شناسایی و جداسازی پپتید ایزولوسین- والین- تیروزین از جوانه گندم هیدرولیز شده با پروتئاز قلیایی شدند. این توالی پپتید دارای عملکرد ضد فشار خون میباشد. از سوی دیگر Motoi و دیگران (2003) پپتید ایزولوسین- آلانین- پرولین را با پتانسیل عملکردی مشابه در گلیادین شناسایی نمودند. ویژگی ضد فشار خون پپتید ایزولوسین- آلانین- پرولین بر روی موشهای صحرایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از کاهش فشار خون سیستول در جمعیت مورد آزمایش بود. در این زمینه نتایج مشابهی نیز در خصوص پپتید ترئونین- گلوتامین- والین- تیروزین از پروتئینهای برنج هیدرولیز شده توسط آنزیم آلکالاز به دست آمد. پپتیدهای کوچک دیگری نیز با خاصیت ضد فشار خون از هیدرولیز پروتئینهای زئین ذرت و گلوتنین آمارانت شناسایی شدند (Yano و دیگران، 1996).
خاصیت آنتی اکسیدانی پپتیدهای زیست فعال غلات
استرس اکسیداتیو یکی از اصلیترین عوامل مسئول شروع و گسترش بسیاری از بیماریهای مزمن نظیر بیماریهای قلبی-عروقی، بیماریهای عصبی و سرطان میباشد. گونههای اکسیژن فعال میتوانند منجر به آسیب درشت مولکولهایی نظیر لیپیدها، پروتئین و DNA شوند. مواد غذایی گیاهی حاوی بسیاری از ترکیبات زیست فعال هستند که استرس اکسیداتیو را خنثی میکنند و از سوی دیگر نتایج تحقیقات بسیاری نشان دهنده خاصیت آنتی اکسیدانی برخی پپتیدها میباشد. پژوهشهای Wang و دیگران (2005) نشان داد برخی اسید آمینهها نظیر هیستیدین، تریپتوفان، تیروزین و لیزین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند. این اسید آمینهها به سبب وجود گروههای تیولی، میتواند موجب شلاته کردن یونهای فلزی و سیستئین گردد. Medina و دیگران (2012) ، به این نتیجه رسیدند که اسید آمینههای والین و لوسین در صورتی که در پایانه N پپتیدها قرار گیرد، میتواند دارای خواص آنتی اکسیدانی باشد. این در حالی است که اسید آمینه تیروزین و تریپتوفان در صورت قرار گرفتن در پایانه C، قابلیت آنتی اکسیدانی خواهند داشت. Garcia-Nebot و دیگران (2014) فعالیت آنتی اکسیدانی لوناسین را در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار دادند. نتایج پژوهشها نشان داد لوناسین قابلیت حذف رادیکالهای سوپراکسید را دارا میباشد.
نتیجه گیری
بسیاری از پروتئینهای غلات خصوصیات زیستی ویژهای دارند که این اجزاء را به ترکیبات بالقوه غذاهای بهبود دهنده سلامتی بدن تبدیل میکنند. تحقیقات نشان دادهاند که پپتیدهای مشتق شده از پروتئین غلات فعالیتهای گوناگونی را انجام میدهند؛ به طوری که توالی اسید آمینهها در پپتیدها میتوانند بسیاری از عملکردهای سلولی را تحت تاثیر قرار دهند. از عملکردهای زیستی این پپتیدها میتوان به خواص ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی، ضد فشار خون و … اشاره نمود. چنین پپتیدهایی در توالی پروتئین اصلی غیرفعال هستند و میتوانند با روشهایی نظیر واکنشهای شیمیایی یا آنزیمی (هضم، تخمیر) آزاد گردند. اگرچه مکانیسمهای جذب و فعالیت زیستی پپتیدهای خاص هنوز به طور کامل شناخته شده نیستند، اما شواهد و مدارک بیشماری مبنی بر وجود قابلیتهای سلامتی بخش و جذب آنها در بدن وجود دارند.
منابع
Coda, R., Rizzello, C. G., Pinto, D., & Gobbetti, M. (2012). Selected lactic acid bacteria synthesize antioxidant peptides during sourdough fermentation of cereal flours. Applied and Environmental Microbiology, 78(4), 1087-1096.
Farrokhi, N., Whitelegge, J. P., & Brusslan, J. A. (2008). Plant peptides and peptidomics. Plant biotechnology journal, 6(2), 105-134.
García-Nebot, M. J., Recio, I., & Hernández-Ledesma, B. (2014). Antioxidant activity and protective effects of peptide lunasin against oxidative stress in intestinal Caco-2 cells. Food and Chemical Toxicology, 65, 155-161.
Jeong, H. J., Jeong, J. B., Hsieh, C. C., Hernández-Ledesma, B., & de Lumen, B. O. (2010). Lunasin is prevalent in barley and is bioavailable and bioactive in in vivo and in vitro studies. Nutrition and Cancer, 62(8), 1113-1119.
Kannan, A., Hettiarachchy, N. S., Lay, J. O., & Liyanage, R. (2010). Human cancer cell proliferation inhibition by a pentapeptide isolated and characterized from rice bran. Peptides, 31(9), 1629-1634.
Medina‐Godoy, S., Ambriz‐Pérez, D. L., Fuentes‐Gutiérrez, C. I., Germán‐Báez, L. J., Gutiérrez‐Dorado, R., Reyes‐Moreno, C., & Valdez‐Ortiz, A. (2012). Angiotensin‐converting enzyme inhibitory and antioxidative activities and functional characterization of protein hydrolysates of hard‐to‐cook chickpeas. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92(9), 1974-1981.
Mitchell, R. A., Lovegrove, A., & Shewry, P. R. (2013). Lunasin in cereal seeds: What is the origin?. Journal of cereal science, 57(3), 267-269.
Motoi, H., & Kodama, T. (2003). Isolation and characterization of angiotensin I‐converting enzyme inhibitory peptides from wheat gliadin hydrolysate.Food/Nahrung, 47(5), 354-358.
Nakurte, I., Klavins, K., Kirhnere, I., Namniece, J., Adlere, L., Matvejevs, J & Muceniece, R. (2012). Discovery of lunasin peptide in triticale (X Triticosecale Wittmack). Journal of cereal science, 56(2), 510-514.
Velarde-Salcedo, A. J., de Mejia, E. G., & de la Rosa, A. P. B. (2012). In vitro evaluation of the antidiabetic and antiadipogenic potential of amaranth protein hydrolysates. Am Chem Soc (1109), 189-98.
Wang, W., Mejia, D., & Gonzalez, E. (2005). A new frontier in soy bioactive peptides that may prevent age‐related chronic diseases. Comprehensive reviews in food science and food safety, 4(4), 63-78.
Yano, S., Suzuki, K., & Funatsu, G. (1996). Isolation from α-zein of thermolysin peptides with angiotensin I-converting enzyme inhibitory activity.Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 60(4), 661-663.
Zambrowicz, A., Timmer, M., Polanowski, A., Lubec, G., & Trziszka, T. (2013). Manufacturing of peptides exhibiting biological activity. Amino acids,44(2), 315-320.
1 Buckwheat
2 Amaranth
3 Lunasin
4 HMG-CoA
—————
————————————————————
—————
————————————————————
1