پروژه درس تجهیز و راه اندازی کارگاه
استاد :
دانشجو:
شماره دانشجویی :
فهرست مطالب
* سقف
* دبه
* تیرچه
* شناز مخفی
* سنگ فاصله دهنده(کریپس)
* تیر
* قالب بندی
* دیلم
* درزخطا
* ستون
مقدمه:
این ساختمان در خیابان مولوی واقع است. مساحت زمین 288 متر مربع است که 240 متر مربع آن زیربنا و 48 متر مربع حیاط خلوت را شامل می شود. تعداد طبقات این آپارتمان 6 طبقه است که هر طبقه شامل یک واحد است به عبارت دیگر تک واحدی می باشد ،اسکلت این سازه بتنی است که دارای 12 ستون می باشد و اندازه ستون ها و تیرها 50×50 است.
امروزه بعضی از پیمانکارها و آرماتوربندها از دبه ها به جای یونولیت در سقف استفاده می کنند این دبه ها دو مزیت دارند: اول اینکه چون حالت تکراری دارند یعنی هر بار بعد از بتن ریزی می توان آن ها را خارج کرده و در سقف و سقف های بعدی مورد استفاده قرار داد . از این نظر از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است ، مزیت دوم این است که دیگر برای این دبه ها قالب لازم نیست چون خودشان بصورت قالب نیز عمل می کنند پس با این حساب با استفاده از دبه ها می توان با یک تیر دو نشان زد هم قالب و هم نقش یونولیت را ایفا می کند.
دبه هایی که بجای یونولیت در سقف قرار داده شده است
این دبه ها در سه اندازه ی 1 متر ،75 سانتی متر و 50 سانتی متر یافت می شوند. اگر در سقف قسمتی وجود داشته باشد که این اندازه ها در آن جا نشود(قسمت های تیکه کاری) از یونولیت به جای دبه استفاده می شود چون یونولیت قابل برش است و با برش دادن می توان اندازه ی دلخواه خود را درست کرد و در جای آن قرار داد.
قسمت هایی که دبه در آن جای نشده و از یونولیت استفاده شده است
برای ثابت نگاه داشتمن این دبه ها در سقف و هم چنین برای جلوگیری از ریزش دبه ها در هنگام بتن ریزی چون علاوه بر وزن خود وزن بتن ریخته شده را نیز تحمل می کند دبه ها را با میلگرد و سیم به تیرچه ها بسته تا مانع از افتادن دبه ها شود و از این طریق آن ها را محکم می سازند.
میلگرد محافظ جهت نگه داشتن دبه
در هنگام برش یونولیت چون در اثر برش خرده های یونولیت پخش می شود باید قبل از بتن ریزی آن ها را تمیز کرده تا با بتن ترکیب شده و از مقاومت بتن نکاهد.
تیرچه بار سقف را تحمل کرده و به تیرها انتقال می دهد تیرها نیز به ستون ، پی و در نهایت به زمین منقل میشود. تیرچه ها در فواصل 8 تا 5/8 متر انداخته می شود . تیرچه ها عمود بر تیرها قرار می گیرند و برای جلوگیری از خمیدگی تیرچه از اتکا استفاده می شود در حقیقت اتکا اتصال بین تر و تیرچه را محکم تر می سازد
نحوه ی اتصال تیر به تیرچه
نحوه ی اتصال و کاربری اتکا
شناز مخفی برای جلوگیری از شکست ، خمیدگی و ریزش سقف در برابر زلزله در سقف استفاده می شود شناز مخفی باعث به حالت قوس درآمدن سقف در برابر زلزله می شود چون فاصله طول را کم می کند. فاصله بین شناز مخفی ها از هم حداقل 2 متر و حداکثر 3 متر است البته به دهانه بستگی دارد اگر دهانه طولانی باشد 2 متر و اگر کم باشد 3 متر می باشد عمود بر تیرچه ها بوده و در ارتفاع 25 تا 30 سانتی متر و عرض 15 سانتی متر است.
شناژ مخفی با قالب بسته شده که آماده بتن ریزی می باشد
شامل دو میل گرد طول است که یکی در پایین یعنی روی کف تیرچه و دیگری در بالا زیر زیگزاگ تیرچه قرار میگیرد که حداقل نمره میل گرد بکار برده باید 14 باشد که هر دو میلگرد هم به شناز اصلی متصل می شوند
نحوه قرار گیری میلگردها در شناژ مخفی
برای فاصله گرفتن میل گرد ها از سطح قالب داشتن فضایی برای بتن فوری از سنگ استفاده می کنند. این سنگ ها در زیر خاموت گذاشته تا فضای لازم ایجاد شده اما امروزه از کریپس به جای سنگ استفاده می شود اما چون برای تهیه آن باید هزینه کرد اکثآ از سنگ استفاده می کنند.
گذاشتن سنگ برای ایجاد فاصله بین قالب و میلگردها برای بتن خوری
نحوه قرار دادن سنگ
تیرها به دو دسته اصلی و فرعی تقسیم می شوند تیرهای اصلی هم اندازه ستون ها می باشند اما تیرهای فرعی در اندازه های مختلف است تیرهای فرعی در کنار چاله آسانسور ها دیوار کناری تراس ها و … کاربردی دارد برای مقاومت بیشتر در تیر از میل گرد های تقویتی استفاده می کنند این میلگردها به طول 4 متر بودهع که 2 متر آن در یک طرف و 2 متر دیگر آن در طرف دیگر ستون است در واقع پای ستون دارای مقاومت بیشتری می شود .
میلگردهای تقویتی در تیر
قالب بندی برای جلوگیری از ریزش بتن به بیرون و در آمدن شکل مورد نظر و خشک شدن بتن بکار می رود قالب های فلزی بهتر از قالب های فلزی بهتر از قالب های چوبی عمل می کنند چون در قالب های فلزی خمیدگی وجود ندارد اما در اثر فشار ناشی از بتن قالب های چوبی شکم داده و خمیده می شوند اما قالب های فلزی هزینه ی بیشتری نسبت به قالب های چوبی را دارا هستند. عیار بتن مصرفی 350 مترمکعب است که به ضخامت 30 الی 35 سانتی متر ریخته میشود. بتن ریخته شده در قالب باید ویبره شود تا در اثر لرزش وارده حباب های هوای موجود در بتن خارج شده تا مقاومت بتن را کاهش ندهد البته باید در نظر گرفت که ویبره را به حد معلوم زد چون اگر مدت ویبره زیاد شود تمامی شیره بتن در بالای جمع شده و قسمت پایین آن …….. می شود و اگر عمل ویبره زنی کم باشد تمامی هوای موجود در بتن خاج نمی شود بعد از بتن ریزی باز کردن قالب ها و شمع ها در هوای گرم 15 روز و در هوای سرد 7 روز طول می کشد. در هوای مناسب بتن ریخته شده در 2 الی 3 روز خودش را می گیرد اما برای کار کردن روی بتن تازه ریخته شده (بتن سقف ) یک روز کامل لازم است تا بتن خشک شود و خودش را بگیرد.
سقف آماده برای بتن ریزی
دیلم برای بلند کردن وسایل سنگین مورد استفاده قرار می گیرد در آرماتور بندی از دیلم برای بند کردن آرماتورها برای گذاشتن سنگ فاصله دهنده و کریپس استفاده می شود.
دیلم
به فاصله ای که بین دیوار دو همسایه به اندازه 5 تا 10 سانتی متر نگه می دارند درز خطا می گویندو برای پر کردن این فاصله از یونولیت استفاده می کنند این درز در زلزله از اهمیت زیادی برخوردار است چون این فاصله مانع به هم خوردن دو ساختمان در مجاورت هم میشود و از آسیب دیدن ساختمان ها جلوگیری می کند یکی از مزایای این درز این است که اگر همسایه به تعمیر و بازسازی ساختمان خود پرداخت با وجود این درزگیر به ساختمان مجاور آسیب و خسارت وارد نمی شود.
درز خطا بین دو ساختمان
برای اتصال دادن ستون ها به فونداسیون و هم چنین پیوند ستون طبقات پایین به طبقات بالا میلگردهایی بعنوان میلگردهای مورد انتظار نگه می دارند یعنی این میلگردها بصورت عمودی از سطح بتن بیرون می آیند تا ستون بعدی به آن اتصال داده می شود اصولا حدود 1.20 سانتی و حداقل متر نگه داشته میشوند.
میلگردهای انتضار
ستون:
ارتفاع ستون ها را در ساختمان های مسکونی 2.70 سانتی متر در نظر می گیرند که حداکثر آن نیز 2.85 سانتی متر است هنگام کار استاد کار هم 5 سانتی متر برای پر کردن و کف پوشی در نظر می گیرد برای در یک راستا بودن ستون ها می توان بار ریسمان این کار را انجام داد. ستون ها در مقابل زلزله از دو ناحیه ابتدا و انتها یعنی دو سر خود آسیب می بینند از این رو برای رفع این نقص در هر دو سر به اندازه ی یک متر خاموت گذاری با فاصله 10 سانتی متر است اما در قسمت وسط ستون می توان این فواصل را به 15 تا 20 سانتی متر افزایش داد. ستون چهار میل گرد اصلی دارد که در گوشه قرار می گیرند مابقی برای تقویت ستون بکار می رود. در ستون از سنجاقک نیز استفاده می شود در هر دو سر سنجاقک قلاب است و به ستون متصل می شود یعنی میلگردهای روبرو را به هم متصل می کند و نحوه ی اتصال دو سنجاقک به شکل بعلاوه است یعنی عمود بر هم به ستون متصل می شود. در ستون های که فشار وارده زیاد است به جای 2 سنجاقک از 4 سنجاقک استفاده می شود هر چه تعداد طبقات کمتر می شود یعنی هر چه به طبقات بالا نزدیک می شویم چون از بار ستون ها کم می شود از تعداد میل گردهای تقویتی کم می شود و همن چنین از نمره میلگردها نیز کم میشود.
نمای اسکلت ناتمام ساختمان
شمع بندی قالب سقف
راه پله آماده برای بتن ریزی
خارج کردن دبه ها بعد از بتن ریزی
میل گردهای انتظار رمپ
3