نقش و توانایی دوره
استاد راهنما:
صاحب اثر:
تابستان
فهرست مطالب
صفحه عنوان
* مقدمه 7
* گرافیک و تبلیغات نوین 12
* فصل اول: آرم و نشانه ها 22
* فصل دوم: اوراق اداری 38
* فصل سوم: پوستر 55
* فصل چهارم: کاتالوگ و بروشور 88
* فصل پنجم : فولدر 124
* فصل ششم: بیلبورد 128
* فصل هفتم: استند 148
* فصل هشتم: هدایای تبلیغاتی 162
* فصل نهم: بسته بندی 187
* فصل دهم: لیبل 209
* فصل یازدهم: طراحی جلد 212
* منابع و مآخذ 221
مقدمه :
علائم و نشانه ها از بدو خلقت در اشکال مختلف تصویری همراه انسان بوده است . تصاویر موجود در غارها، زمینه های پیدایش خط ، نمادهای ریاضی در علوم و همچنین سایر زمینه های مختلف ریشهای ابتدایی پیدایش علائم می باشند.
امروزه طراحی آرم یا نشانه از جمله وظایف هنرمند و طراح گرافیک می باشد. هر سازمان یا موسسه ای به هنگام شکل گیری، درصدد طراحی یک نشانه و آرم برای خود می باشد تا بدین وسیله بتواند هویت و شخصیت اجتماعی خود را به دیگران معرفی نماید .
اصولا آرم یا نشانه مشخصه اصلی هویت سازمانی بوده و حکم امضاء و مهر آن را دارد . بنابراین طراحی یک آرم بایستی با احتساب تمامی جنبه های مختلف و بررسی دقیق صورت پذیرد. یک پوستر ، بروشور و یا یک صفحه از روزنامه که توسط هنرمند گرافیک صفحه آرایی شده است یک زمان کوتاهی را به خود اختصاص داده و سپس ، تصویر جدیدی جای آن را می گیرد اما یک نشانه اغلب دارای تاریخ مشخص و معینی نیست
گرافیک در عرصه تبلیغات:
زمانیکه از خواب بیدار می شویم و برای وزرش صبحگاهی تلویزیون را روشن می کنیم ، تبلیغ پفک نمکی ، سس سالاد ، شامپو ، جوراب ، بخاری ، یخچال و بسیاری از تبلیغات تلویزیونی را به ناچار می بینیم . وقتی از منزل خارج می شویم باز هم یک سری از تبلیغات بوسیله رادیو به گوش ما می رسد . در خیابان ها ، پشت اتوبوس ها ، سردرمغازه ها و یا به تابلوهای خیابانی که نگاه می کنیم همه و همه تبلیغات متفاوتی که روزانه با آن ها سروکار داریم . با وجود حجم فراوان تبلیغات و انواع محصولاتی که تبلیغ می شوند آیا تاکنون اندیشیده ایم که چه میزان در امر تبلیغات موفق بوده ایم ؟ چقدر با این موضوع ، عملی و تخصصی برخورد می کنیم ؟ آیا می دانیم وضعیت عناصر درگیر با تبلیغ ، در کشور ما چگونه است؟ آیا برای حل مشکلات تبلیغات در کشور گامی برداشته شده است ؟
تبلیغات در زمان قدیم در مقایسه با تبلیغات امروزی خیلی ساده بود ، با وجود این هدف اساسی از آگهی همان بود که امروز هم هست ، بدین معنی که منظور از آن ایجاد ارتباط برای دادن اطلاعات و ایده ها به گروهی از مردم بود که موجب تغییر یا تقویت رفتار آنها بشود .
تاثیر تبلیغات بر زندگی روزمره ، به عنوان یکی از شاخه های علمی ، فرهنگی ، اجتماعی و ارتباطی و نوپا بودن این صنعت در کشور ، به آن شده است لازم و ضروری می باشد . برای حل مشکلات ، لازم است با انتخاب شاخص های صحیح گامهای مناسبی در این را ه برداریم و از ابتدا، پایه این دانش را در کشور صحیح بنا کنیم .
در این پژوهش سعی برآن است ، که شکل های مختلف تبلیغات مکتوب، اعم از آگهی تک برگ ، مطبوعاتی و محیطی و استفاده از هنر گرافیک در تبلیغات روزمره را در حد نیاز مخاطبان محترم معرفی و روش طراحی و اجرا و نحوه چاپ آن ها بیان شود.
تاریخچه ای از طراحی گرافیکGraphic Design) )
گرافیک و تبلیغات نوین:
طراحی گرافیک با اهمیت روز افزون خود ، حرفه ای است که به دلیل وابستگی به تکنولوژی تکثیر در دوران مختلف ، شکلهای مختلف به خود گرفته است . آنچه که مطالعه تاریخ قرن بیستم به ما نشان می دهد ، پیشرفت و جهش سریع تکنولوژی درهمه زمینه ها منجمله چاپ و صنعت می باشد .
گسترده شدن ارتباطات و روابط بین المللی ، نیاز به اطلاع رسانی و انتشار اطلاعات در سطح کره زمین را با دست یابی به روش های پیشرفته رسانه جدید به وجود آوردند و طراحی گرافیک نیز از این تحولات بی تاثیر نماند.
از هنر گرافیک تا طراحی گرافیک :
* ارتباط بصری در وسیع ترین معنای خود پیشینه ای طولانی دارد . زمانی که انسان اولیه برای یافتن غذا به شکار می رفت و ردپای شکار را در غبار تشخیص می داد ، به یک علامت گرافیکی نگاه می کرد . چشم خیال او خود حیوان را می دید.
* آثار گرافیکی می تواند علامت هایی مانند حروف الفبا باشند ، یا قسمتی از نظام نشانه ای دیگر مانند علائم جاده ها را تشکیل دهد. مجموع این علائم (مانند خطوط یک طرح یا ترام های یک عکس ) تصورات را شکل می دهد . طراحی گرافیک ایجاد یا برگزیدن نشانه ها و آرایش آن ها روی یک سطح ، برای بیان یک اندیشه است.
* یک نشانه یک عکس نیست . تصاویر گرافیکی چیزی بیش از تصویرسازی های توصیفی از اشیایی هستند که می بینیم یا تجسم می کنیم ، آن ها مجموعه هایی تصویری هستند که محتوای آن مفهومی ویژه و موقعیت آن هویتی جدید به آن می بخشد .
بیشتر واژه ها و تصاویر به طور معمول با هم به کار می روند ، گاهی متن به کل اثر تسلط دارد و گاهی تصویر؛ یا گاهی مفهوم هر کدام به دیگری وابسته است . برخی از برجسته ترین آثار طراحی گرافیک برای رساندن مفهومی دقیق از تصویری مبهم ، بردقت لغات متکی می باشد .
کلمه ، هنگامی که به عنوان گفتارثبت شده چاپ می شود ، میزان زیادی از تاثیر خود را از دست می دهد . طراحان معاصر (به ویژه پیشگامان آن ها ، فوتوریست ها FUTURISTS ) سعی کرده اند این محدودیت را از بین ببرند . آنان به کمک اندازه ، کلفتی ، نازکی و موقعیت حروف به حروف چینی قدرت بیان می بخشند . در واقع ، ضرورت انتقال پیام و هویت خاص بدان بخشیدن برای آنان نیازی گریز ناپذیر بوده است .
* محتوای اثر نیز تعیین کننده مفهوم طرح و نیز چگونه خوانده شدن آن می باشد . در یکی از معروف ترین طرح های گرافیکی معاصر با نام ((من نیویورک را دوست دارم )) که آمیزه ای از تصویر نگاری و علائم الفبائی است، درک پیام مستلزم برداشتی توافقی از معنا و قرار داد است . ما مفهوم تصویر قلب را به خاطر چگونگی ارائه آن تشخیص می دهیم . چنانچه در یک کتاب علمی ، قلب دیگر مفهوم دوست داشتن را نمی رساند .
* معانی ای که از تصاویر و علائم الفبائی برمی آید ارتباط چندانی با طراح یا انتخاب کننده آن ندارد و گویای تفکرات طراح نیست هرچند که شکل اثر را سلیقه زیبا شناختی طراح تعیین و تعریف می کند ، ولی زبان پیام باید به گونه ای باشد که مخاطب مورد نظر بتواند آن را درک کند . این نخستین عاملی است که باعث می شود طراحی گرافیک با هنر تفاوت چشم گیری داشته باشد (علیرغم شمار زیادی از پیشگامان طراحی گرافیک که خود نیز هنرمند بودند .) عامل دوم این است که طراح برخلاف هنرمند ، درصدد تولید مکانیکی طرح است . او پس از پذیرفتن سفارش ، کار طراحی را به صورت اتود برروی کاغذ یا در کامپیوتر آغاز می کند : طراح اغلب در مقام کارگردان هنری برعکاسی یا تولید مواد تصویری دیگر نظارت دارد . پیش از آماده سازی نهایی کار برای تولید ، پیشنهادهای بحث شده با مشتری در چندین مرحله بررسی می شود .
طراحی گرافیک به عنوان یک حرفه ، از نیمه سده بیستم مطرح شد . تا آن زمان تبلیغات و مجریان آن از هنرمندان تجاری COMMETCIAL ARTISTS استفاده می کردند. این هنرمندان متخصص شامل این تعداد بودند : 1- هنرمندان صفحه بند : طراحان حروف چاپی که طرح تفصیلی متن و عنوان ها را برای حروف چینی مشخص می ساختند ؛ تصویرگران همه کاره ای که طراحی نمودارهای مکانیکی تا طراحی مد را انجام می دادند . 2- رتوش کاران : هنرمندان طراح حروف و بقیه کسانی که طرح هایی نهای را برای تولید آماده می ساختند. بسیاری از هنرمندان تجاری (مانند طراحان پوستر) بسیاری از این مهارت ها را با هم ادغام کردند .
* ابتدائی ترین نقش طراحی گرافیک (( هویت نهایی IDENTIFICATION )) است که هویت و یا مکان موضوع را تعیین می کند (مانند طراحی برای تابلو، پرچم ، سپرهای جنگی ، علائم روی سنگ ، علائم نشریات یا چاپخانه ها ، نشانه شرکت ها ، برچسب روی بسته بندی ها و …). دومین نقش ، که در اصطلاح حرفه ای (( طراحی اطلاع رسانی INFORMATION DESIGN )) نامیده می شود ، برای نقشه ها ، نمودار ها و علائم راهنما ). نقش سوم و مشخص ترین نقش طراحی گرافیک ((عرضه و تبلیغات PROMOTION& FRESENTATION)) است ، ( مانند پوسترها و تبلیغات ) ، جایی که هدف از طراحی جلب نظر و ایجاد پیامی به یادماندنی است .
* اکنون طراحی گرافیک قسمتی از فرهنگ و اقتصاد کشورهای صنعتی به شمار می آید . با این وجود و به رغم پیشرفت های تکنیکی از دهه 1960 به بعد و پیام رسانی از طریق ماهواره ها و دخول تصویر در آن ، توسعه آن همچنان به طرز باورنکردنی بومی است و با وجودی که طراحان به صورت گروهی کار می کنند ، تغییرات کماکان به دیدگاه های خودی وابسته است.
* طراحی گرافیک نوعی زبان با دستورات نامشخص دربر دارد و پیوسته در حال ابداع معانی لغوی وسیع است :مبهم بودن اصول طراحی به این معنی است که فقط باید مطالع شود نه این که یادگرفته شود . ما نمی توانیم یک اثر گرافیکی را دقیقا بفهمیم تا طمانی که اجزای تشکیل دهنده آن را بشناسیم . این کتاب سعی می کند نشان دهد چرا الفبا و تصویر این گونه به نظر می رسند. توجه اولیه این کتاب به این است که مفاهیم با هم چه معنایی را می رسانند.
بسمه تعالی
قرارداد:
قراراداد زیر بین ……………….به نمایندگی ………………….مقیم ……………………..که در این قرارداد کار فرما نامیده می شود و آقای ……………………. مقیم ……………………
که در این قرارداد طراح نامیده می شود منعقد گردید.
ماده 1- موضوع قرارداد (شرح سفارش):
………………………………………………………………………………………………………………………..
ماده 2- مدت قرارداد :
این قرارداد به مدت …………………………..از تاریخ مندرج در ماده 6 اعتبار دارد و در صورت توافق طرفین تا ………………………. دیگر تمدید خواهد شد.
ماده 3- مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت :
کار فرما متعهد گردید در مقابل کار طراح مبلغ …………………………… به ترتیب زیر به او پرداخت نماید؛
الف) نصف مبلغ قرارداد پس از امضای قرارداد و قبل از شروع کار.
ب) یک دوم باقیمانده پس از ارائه طرح یا طرحها و انتخاب اولیه آن توسط کارفرما .
ج) مابقی پس از ارائه نهائی و اتمام کار.
ماده 4- تعهدات طرفین :
الف ) کارفرما متعهد گردید اطلاعات و مصالح لازم را برای آشنای کافی طراح با موضوع ، دراختیار او قرار دهد در غیر این صورت مسئولیت طراح در مورد تاخیر یا عدم انجام تعهد خود به خود سا قط خواهد شد.
ب) طراح متعهد گردید ……………………………… نمونه طرح را برای انتخاب طرح نهائی به کارفرما ارائه دهد.
ج) کارفرما پس از انتخاب طرح نهائی نسبت به بقیه طرح ها هیچگونه مالکیتی ندارد و متعهد گردید آنها را به طراح بازگرداند.
د) کارفرما متعهد گردید حداکثر ظرف پانزده رو ز پس از دریافت طرحهای ارائه شده نظر خود را کتبی در مورد آنها ابلاغ نماید . عدم ارسال اظهار نظر توسط کارفرما در انقضای مدت یاد شده به منزله قبول طرح است و کارفرما مکلف است بقیه مبلغ قرارداد را به شرح د رماده 3- به طراح بپردازد.
ه) چنانچه د رنهایت طرح یا طرحها مورد قبول کارفرما قرار نگرفت ، به خاطر آن که طراح اوقات کار دفتر خود را در اختیار سفارش ایشان قرار داده است، مبلغ پیش پرداخت موضوع بند الف ماده 3 ، قرارداد به عنوان حق الزحمه طراحی و هزینه های انجام شده سفارش از طرف طراح به کارفرما باز پرداخت نخواهد شد و کارفرما به این امر رضایت داده است.
و) چنانچه از جزء یا کل طرح یا هریک از طرح های انتخاب نشده به شکلی و یا در جایی دیگر از موضوع ، مورد استفاده قرار گیرد مسئولیت آن به عهده کارفرماست و متعهد به جبران خسارت آنها به طراح است.
ز) طراح متعهد گردید چنانچه نظرات اصلاحی کارفرما را در جهت بهبود کار تشخیص داد آنها را قبول و انجام دهد.
ماده 5 :
مالیات مبلغ قرارداد به عهده طراح است و کارفرما متعهد گردید چنانچه خود اقدام به کسر مالیات کند اوراق دارائی کسر مالیات را به طراح ارائه دهد، در غیر این صورت باید اصل مبلغ را به طراح بپردازد.
ماده 6 :
این قرارداد در تاریخ ……………………….. در ……………………. نسخه تنظیم ، امضاء ، و مبادله شد و کلیه نسخه در حکم واحد است.
امضای نماینده کارفرما : امضای طراح :
آرم
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:…………………………………………………………………………………………………
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ………………………………………………………………………..
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): …………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): ……………………………………………………………………….
تاریخ شروع: …………………………………… تاریخ پایان: ………………………………………..
مبلغ: ……………………………………………….. جمع کل: ……………………………………………
پیش پرداخت : ………………………………………. مانده: ………………………………………..
سفارش دهنده: ……………………………………… امضا:…………………………………………
طرف قرارداد: ……………………………………… امضاء: ……………………………………
تاریخچه آرم :
انسان غارنشین به وسیله تصاویری که بردیواره این غارها می کشید می توانست تجربیات زندگی پرکنکاش خویش را ثابت و پابرجا کند و جریانات به هم پیوسته زندگی را به صورت شکلهای ساکن و مجزا از هم نشان دهد . در اینجا او سعی کرده است حالت و حرکت پیکر حیوان را تاحد امکان طبیعی و نزدیک به واقعیت ارائه کند . شاید بتوان گفت که این شروع پیدایش علائم بعدی بوده چون حقایق و وقایع بی شماری که در ماوراء ادراک او قرارداشتند او را داشته تا برای ابزاری اندیشه ها و مفاهیمی که بیان فهم و توصیف کلامی آن ها مشکل بوده است نظام هایی از علائم گوناگون ابداع کند . بنابراین ، علامت در عمل یک ارتباط است .
از طریق علائم نمادین بوده که بشر توانست به نحوی ارادی با همنوعان خود ارتباط برقرار کند و در نتیجه بین آن ها زمان و مکان حاضر پل ارتباطی ارتباطی برقرار کند.
به طور کلی اگر بخواهیم تاریخ پیدایش نمادهای تصویری در ایران را جستجو کنیم می بینیم پیدایش هنر و پیشرفت هنر و پیشرفت آن کلا در دوره قاجار آغاز شده است.
تعریف آرم یا نشانه:
به طور کلی ، عموم مردم کلمه آرم را به جای نشانه می شناسند . آرم (ARM) کلمه ای فرانسوی است و ورودش به جامعه ما مربوط به چند دهه اخیر است .
دو عامل می تواند سبب مطرح شدن این کلمه در زبان فارسی شده باشد:
نخست اولین طراحانی که آرم را به شیوه ی فرنگی به عنوان وسیله ای جدید تبلیغاتی و گرافیکی برای دولت و موسسات مطرح کردند. نخستین طراحان فردریک تالبرگ سوئدی و موشخ سروری از ارمینیان مهاجر بودند که طبیعـاً همراه کار خود لغات فرنگی آن را هم ترویج کردند.
نشانه نام تصویر است ، نامی تصویری است که ساده ، مختصر ، موثر ، موضوع نقش و توانایی دوره را تجسم می کند . نشانه کاربرد ، عملکرد معینی دارد که حدود آن در جامعه ی ما مشخص نیست.
اصولا یک نشانه برای معرفی یک شغل ، یک رویداد ، یک شخص و یا یک هویت به کار می رود . یک نشانه ی تجاری خوب می تواند به نمایش بهتر یک چیز و یا به پایه پایه گذاری یک ارزش مورد نظر کمک می کند .
آرم یا نشانه یکی از مهمترین و موضوعات رشته ی گرافیک می باشد. اصولا طراحی یک نشانه ی موفق، بیانگر توانمندی فکری و اجرایی هنرمند می باشد ، چرا که با کمترین عناصر بصری و ایجاد فرم منسجم و واحد ، بایستی دارای بیانی گویا ، روان ، ساده و زیبا باشد.
آرم ، طرحی مشخث برای یک شرکت یا سازمان یا محل است و نشان دهنده نوع فعالیت آن شرکت یا سازمان است. آرم به شکل بسیار ساده در یک رنگ سیاه تهیه می شود و به عنوان نشانه در سربرگ یا سردر هر سازمان یا شرکت نصب می شود .
آگاهی براین حدود مستلزم توضیح دو نکته است :
الف:شرح انواع نشانه ها ب: مشخصات فنی آنها
شرح انواع نشانه ها:
تقسیم بندی دقیق انواع نشانه ها ، شاید کمی مشکل باشد زیرا اشکال و انواع مختلف آن مانند رنگهای قوس وقضح و طیف نور ، مرزهای مخلوطی دارند و تعاریف هریک در دیگری می آمیزد ، اما به هر حال می توان نوعی دسته بندی را بین آن ها مشخث کرد .
به طورکلی می توان نشانه ها و علائم تصویری را به چند دسته تقسیم کرد .
1- پیکتوگرام ها یا تصاویر ساده
2- نشانه های تصویری
3- نشانه های نوشتاری- لوگوتایپ LOGOTYPE
نشانه های تصویری:
دراین گونه از نشانه ها ، همانطور که از عنوان آن مشخص گردد، عوامل و نمادهای به کار رفته دارای قابلیت تصویری می باشند .
عامل بصری آن تصویر است .تصویر در اینگونه نشان ها م یتواند با محدوده فعالیت صاحب آن ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم دشاته باشد .
د ر هر حال از جنبه های بصری بهتر است تصویری که به عنوان نشانه یا قعالیت یک کالا یا موسسه انتخاب می شود ا ز جنبه های فرهنگی با محیطی که در آن اردائه می شود ، سنخیت داشته باشد. به طور کلی دردسته نشانه های
تصویری که تمام تصویر خلاصه شده ای را از شکل های طبیعت ، انسان یا حیوان نشان می دهد ، به دلیل گوناگونی کیفیت پیام و مفهوم سمبولیکی آن ها را به چهار نقش تقسیم می کنند.
بخش اول : تصاویری که مفهوم سمیولیک آن ها با موضوع، رابطهیی مستقیم دارند مانند نشانه موسسه ی تولید شیر و لبنیات که از تصویر گاو در آن استفاده شده است .
بخش دوم : تصاویریک ه مفهوم سمبولیک آن ها با موضوع ، رابظه یی غیر مستقیم دارند مانند تصویر خورشید ، شیر ، عقل، تصاویر افسانه یی و اساطیری به عنوان نشانه یی از ماهیت موضوع .
بخش سوم: که در واقع نوعی از بخش دومخ است .تصاویریک ه با موضوع رابطه ای نه مستقیم و نه غیر مستقیم دارند و انتخاب آن ها به عنوان نشانه ، نمایشی از بیتگی موضوع باقدمت سنتی یا ملی تصویری است مانند انتخاب نقوش بومی و ملی برای نشانه.
بخش چهارم: تصاویر و نقوش مجدد و انتزاعی که بدوا حاوی مفهوم و اشاره یی نیستند بلکه پس از انتخاب آن ها به عنوان نشانه ، به تدریج معرف مفاهیم کار برای موضوع می شوند .
نشانه های نوشتاری :
عامل بضری آن نوشتار است. نشانه های نوشته ای ، نشانه هایی هستند که به جای تصویر، صرفا در طراحی آن ها از حروف و یا کلمه یا جمله استفاده شده است و این نشانه ها خود به دو بخش تقسم می شوند :
1- منوگرام MONOGRAMME
2-لوگوتایپ LOGO TUPE
بخش اول : نشانه هایی که از حرف اول یک کلمه (یا حروف ابتدایی چند کلمه ) با طراحی ویژه به عنوان آرم ارائه می شوند . به زور کلی سامل نشانه هایی است که با حرف اول نام موضوع طراحی می شوند ، که در عین زیبایی در طراحی آرم گویای عناووین آن موضوع نیز باشد . این نشانه ها را به فرنگی MONOGRAMME می گویند.
بخش دوم: نشانه هایی که نام کامل با طراحی ویژه به عنوان آرم ارائه می شوند . این نام خود می تواند یک نام اختصاری باشد مانند(( صاایران )) که خود مخفف ((صنابع الکترونیک ایران )) است . این نشانه ها به فرنگی LOGO TYPE نامیده می شوند و در طراحی آن ها ترکیب خوشنویسی ، نقش مهمی دارد .
علائم آرم و نشانه :
علائم و نشانه را می توان به طور کلی به چند دسته مهتلف تقسیم نمود این تقسیمات فقط منظور جدا کردن مفاهیم مختلفی است که بایستی در آرم احساس گردد.
الف: علائم فرهنگی ب: علائم سیاسی و اجتماعی ج: علائم تجاری
علائم فرهنگی: مانند یک کانون فرهنگی و نمایشگاه هنری ، موسسات آموزشی، انتشاراتی و غیره . این نوع از نشانه ها دارای قضای فرهنگی و یا هنری می باشد .
علائم سیاسی و اجتماعی: نیز دسته دیگری از نشانه ها تشکیل می دهند . علائم و نشانه های رسمی یک کشور، مراکز اجتماعی، جمعیت های سیاسی و سایر موارد دیگر از این قبیل هستند.
علائم تجاری: این مراکز می توانند انواع فورشگاه ها ، کارخانجات تولیدی ، شرکت های حمل ونقل ، صادرات واردات کالاهای مختلف و سایر موارد باشد.
آرم شمایلی:
این نوع آرم تصویری است که می تواند نمادی از تجدد،تصویر یک شی ، یک نقش و…باشد.
دسته ای از آرم ها تصاویر فیگوراتیو هستند مانند پیکان و مربع.
آرم های شمایلی سه دسته اند :
1- آرم های شمایلی تصویری IMAGINAL شباهت زیادی باشی مادی دارد.
2- آرم شمایلی DIAGRAMMATIGUE که با یک طرح خلاصه مشخص می شوند.
3- آرم شمایلی استعاریMETA PHARIQUE از طریق جابه جایی معنایی و با به کار گرفتن عنصر معنا مشخص می شود.
آرم تلفیقی :
ازهمزیستی دوگونه پیام ساخته می شوند . پیام زبانی و پیام شمایل نگاران .بدین سان امکان پدید آمدن چند گونه رابطه بین این دو نوع پیام وجود دارد که می تواند هم جوار هم باشد.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:……………………………………………………………………………………………………
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ………………………………………………………………………………
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): …………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): ……………………………………………………………………………..
تاریخ شروع: …………………………………………… تاریخ پایان: ……………………………………
مبلغ: ………………………………………………………… جمع کل: ………………………………………..
پیش پرداخت : ……………………………………………………. مانده: ……………………………………
سفارش دهنده: ……………………………………………… امضا:…………………………………………
طرف قرارداد: ……………………………………………. امضاء: ……………………………………
کارت ویزت:BUSINESS CARD
تمام اوراق اداری و آثار چاپی اداری یعنی سربرگ ، پاکت و کارت ویزیت همشکل و هماهنگ باشند و باید از نظر شکل ظاهری و عناصر بصری شبیه به هم باشند . این اسناد درکنار هم هویت بصری اداره یا شرکت را شکل می دهند. اندازه کارت ویزیت معمولا 5 X 9 سانتیمتر است که این ابعاد به تشخیص طراح طراح می تواند متغییر باشد. حجم به صورت عمودی و هم افقی طراحی می شود . اگر چند حالت افقی آن ترکیب بندی را راحت تر می کند ولی در هرحال این موضوع و شکل و نشانه و نیز حجم اطلاعات است که جهت نهایی آن را برای طراح معین می کند. در طراحی کارت ویزیت باید به محل دستگیر کارت توسط گیرنده کارت توجه داشت. به این معنی که باید فضایی را خالی و بدون هرگونه عنصر تصویری و نوشتاری برروی کارت باقی گذاشت تا هنگامی که کارت در بین انگشتان گیرنده کارت قرار دارد، تمامی اطلاعات روی آن در یک نگاه قابل دیدن باشد . کارت ویزیت می تواند،یک لت ،
دولت ،پشت ورو و… با روکشهای سلفون ، UR ،ورنی ،UV و… باشد.
عناصری که باید برروی کارت ویزیت باشد:
کارت ویزیت به عنوان ویترین صاحب آن در اولین برخورد با مخاطب مورد استفاده قرار می گیرد و خود می تواند تبلیغی موثر برای شرکت باشد. کارت و یزیت باید برایکسی که کرات را می گیرد جالب توجه است . کارت ویزیت همچون سربرگ معرف تصویر کلی شرکت است و می تواند به عنوان یک ابزار تبلیغاتی استفاده شود . معمولا کارت ویزیت را به سفارش دهندگان ومشتریان بالقوه آینده می دهند و باید جلوه ای تاثیر گذار داشته باشد.
اطلاعات دورن کارت ویزیت با قانونی و به شیوهای مطلوب ارائه شود . کارت ویزیت نسخه کوچک شده ای از سربرگ است و باید بیشترین اطلاعات ممکن را متناسب با اندازه اش در برگیرد که شامل:
1- نشانه 2- نام شرکت – آدرس،شماره صندوق پست، کد پستی 4- شماره تلفن، فکس و تلفکس 5-نان و عنوان شخث، مسئول فروش، جانشین مدیر
برای چاپ کارتهای ویزیت عموما از چاپ افست (4رنگ) و چاپ سیلک ( تک رنگ و یا دورنگ ) استفاده می کنند و معمولا برروی مفواهای مهتلف اعم از گلاسه، مات و براق، مقواهای بافت دار ،پلاستیک های فشرده و برش شده چاپ می شوند و گاهی اوقات هم از مقواهای گرم پایین استفاده می شود و روکشهای مختلفی همانند سلفون یا ورنی ( مات و براق ) روی آن ها کشیده می شود تا به کارت زیبایی و دوام خاص داده شود.
سربرگ :
در سربرگ معمولا نام شرکت، نشانه (آرم )،آدرس،؛ شماره تلفن و فکس درج می شود این نوع آثار هویت و تصویر شرکت را تثبیت می کند. سربرگ باید تصویر مناسبی برای سازمان یا اداره پدید آورد.باید به عنوان تبلیغی برای سازمان باشد در یک اداره یا سازمان، نامه کارکردهای متعددی دارد : انتقال اندیشه ها برروی کاغذ، ثبت نظرات یا برای ثبت دائمی ایده ها و پیشنهادات.
در طراحی سربرگ باید هدف اصلی آن در نظر گرفته شود . محیطی برای ارائه پیام ، اندازه حروف ، شکل حروف خود زیبایی را که باید با هویت سازمان مربوط باشد منتقل می کنند طراحی سربرگ از طرح آرم به خصوص ا ززمینه های سربرگ الگوبرداری می شود .
عناصری که در سربرگ ظاهر می شوند:
1- نام سازمان
2- نشانه یا حروف نشانه سازمان
3- آدرس پستی
4- شماره تلفن
5- شماره فکس یا تلفکس
6- تاریخ ، شماره و پیوست
7- در مورد شرکت های بزرگ ممکن است که نام هیئت مدیره نیز در سربرگ در ج شود .
اگر فرار است اطلاعات زیادی در سربرگ درج شود ، طرح سربرگ باید به دقت اندیشه شود حروف باید به کوچک ولی خوانا باشد و فضای خالی به مقدار کافی برای نوشتن نامه باشد . باید به این نکته توجه داشت که سربرگ هم مورد استفاده افراد حقیقی و هم حقوقی می باشد. سربرگ معمولا دارای دو قطع A4 (7/29 X 21 سانتیمتر) و A5 (7/14 X 21 سانتیمتر) و معمولا در جهت عمودی می باشد . این ابعاد به دلیل اقتصادی بودن و نداشتن ضایعات کاغذ مورد استقبال عمومی بوده و به تشخیص طراح به راحتی قابل تغییر می باشد. اگر چه ابعاد سربرگ قطع A5، 50 درصد کوچکتر4A از سربرگ است ولی این دلیلی برای کاهش 50 درصد تمام عوامل تصویری ونوشتاری در طراحی آن نیست و طراح باید مجددا به صفح آرایی و تعیین اندازه های مناسب اقدام کند . معمولا قطع 4A برای استفاده در خارج از شرکت یا موسسه و قطع A5 داخل شرکت یا موسسه کاربرد دارد.
قراردادن نشانه یا حرف نشانه:
نشانه یا حرف نشانه نباید بیش از حد جلب توجه کند ، اما باید در مکان ثابتی باشد زیرا معرف شرکت یا اداره است . نشانه می تواند در وسط، حاشیه راست و چپ ، پایه صورت عمودی در حاشیه کاغذ جای گیرد . طرح سربرگ بسته به تصویر سازمان می تواند به صورت متقارن یا نامتقارن باشد.
مکان قراردادن آدرس و شماره تلفن:
به دلیل آن که نامه جواب و پاسخی را به همراه خواهد داشت، ضروری است که آدرس،شماره تلفن ، تکس به طور کامل و واضح در سربرگ درج شود . بهتر است که کدپستی و نیز کد تلفن هم در آدرس درج شود. مکان قرارگیری این اطلاعات باید با مکان قرارگیری نشانه همهنگ باشد. اگر نشانه در وسط کاغذ قراردارد، آدرس نیز باید در زیر آن قرار گیرد. اگر نشانه به صورت نامتقارن قرارگرفته است، مکان قرارگیری آدرس می تواند به حفظ توازن صفحه کمک کند و تاریخ و شماره پیوست در کنار هم یا در زیر هم بسته به سلیقه طراح درآورده می شود .
پاکت:
انسجام و یکپارچگی نقش مهمی در اوراق اداری دارد. سربرگ، پاکت و کارت ویزیت باید با هم هماهنگ و منسجم باشند گویی که از یک خانواده اند. ابعاد پاکت صحافی شده بر اساس ابعاد سربرگ تعیین ابعاد می گردد. طول آن متناسب با عرض سربرگ به اضافه حدود یک سانتیمتر که د رحالت استاندارد تقریبا 15 X24 سانتیمتر است در طراحی پاکت باید توجه داشت که تاحد ممکن از فراردادن تصویر به ویژه نوشتار د رپست پاکت ، قسمت بالا سمت راست ، اجتناب شود زیرا این محدوده در تمامی دنیا برای الصاق تمبر پیش بینی شده است و در صورت استفاده از سوی طراح به کاربرد پاکت لطمه وارد می شود.
عناصری که باید در طراحی پاکت لحاظ شوند:
1- نشانه
2- نام شرکت یا سازمان
3- آدرس ، شماره صندوق پستی ، کدپستی
اندازه حروف اطلاعات مربوط به آدرس روی پاکت نباید بیش از 10 یا 12 پوینت باشد ، شماره تلفن و فکس را نباید برروی پاکت درج کرد.
ورق یادداشت:
ابعاد معینی ندارد و معمولا از فضای مرده پشت اصلی کاغذ بدست می آید . در طراحی کاغذ یادداشت معمولا به گونه ای عمل می شود که جنبه رسمی بودن آن از میان برود . برای مثال از آوردن نشانی خودداری شده و تنها به یک تلفن یا وب سایت بسته می شود.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:……………………………………………………………………………………………..
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ………………………………………………………………………..
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): …………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): ………………………………………………………………………
تاریخ شروع: …………………………………….. تاریخ پایان: ………………………………………
مبلغ: ……………………………………………….. جمع کل: …………………………………………..
پیش پرداخت : ……………………………………. مانده: ……………………………………………..
سفارش دهنده: …………………………………….. امضا:…………………………………………….
طرف قرارداد: ………………………………………………. امضاء: ……………………………….
پوستر:
پوستر نامی انگلیسی برای آگهی های دیواری است به این نوع آگهی ها که عموما برروی دیوار نصب می شود ، تک رو چاپ است و فاقد عطف و تا خورد (معمولا) و دارای ابعاد بزرگ ( به نسبت بسیاری از محصولات گرافیک ) می باشد در زبان فارسی (( اعلان )) می گویند . (( آفیش )) نام فرانسوی و ((پلاکات )) نام آلمانی آن است . پوستر ها از زمره گرافیک های محیطی قرار می گیرد . از پوسترعموما برای اطلاع رسانی استفاده می شود که می تواند دارای هر موضوعی باشد.
یکی از موضوع هایی که به صورت پوستر برروی دیوارها دیده می شود ، پوسترهای تبلیغاتی با رنگهای شاد و جذاب و تیترهای جذب کننده و تصاویری که مخاطب را به تماشا ترغیب می کند چاپ می شود . در طراحی پوستر باید به نوعی برروی احساسات مخاطب نسبت به این وسیله تبلیغاتی برای ارائه طرحی مطلوب ، حساسیت بالایی نشان داد.
طراحی پوسترهایی موفقتر به شمار می روند که بتوانند محصول و یا موضوع مورد تبلیغ را به طور خلاصه و کامل معرفی می نمایند و طرحها و تصاویری با زوایا و دیدهای مناسب تهیه نمایند.
اندازه و قطع پوستر معمولا براساس ضرایبی از کاغذ و مقوا که در کارخانه ها تولید می شود به چاپ می رسد . رایج ترین اندازه پوستر 70 x50 سانتیمتر است . پوستر به قطع های 70x 100 ، 90 x 60 ، 60 x 40 ، 50 x 30 سانتیمتر نیز چاپ می شود . که همچون اغلب محصولات چاپی این ابعاد بدلیل ملاحظات اقتصادی تعریف شده و در صورت لزوم قابل تغییر هستند . گاهی دیده می شود که پوستری با ابعاد 50 x 50 یا 70 x 70 سانتیمتر چاپ شده است . در این صورت بخشی از کاغذ مستطیل شکل بلا استفاده می ماند لذا چاپ پوسترهای با ابعاد مربع شکل مقرون به صرفه نیست مگر آنکه همزمان برروی باریکه آن چیزی دیگر چاپ و سپس برش خورده و جداگانه مصرف شود.
جهت قرارگیری پوسترعمدتا عمودی بوده ولی موضوع ، عوامل بصری و فضا سازی کلی در تغییر آن کاملا موثرند . پوستر اگر چه به دلیل برتری قابل توجه در ابعاد ارائه دارای ویژگی قابل توجهی می باشد ولی به دلیل کوتاه بودن زمان درگیری بصری با مخاطب و نیز بستر ارائه اثر- محیط شهری ، محیطی مملو از عناصر بصری – باید از توان و برد تبلیغی بلاتری نسبت به دیگر محصولات همتای خود برخوردار باشد.
در طراحی پوستر باید تا حد امکان به سمت ساده گویی بصری حرکت کرد . پوستر می تواند صرفا دارای نوشتار باشد و یا به طور توامان از عکس و نوشتار استفاده کند . وجود یک هنجار بصری در مخاطب ، بدلیل پیشینه طولانی برخورد با پوستر از جمله مواردی است که ضریب پذیرش محصول از سوی عموم مخاطبین را افزایش می دهد.
عدم محدودیت در ارائه حجمی پوستر( امکان نصب ده پوستر از یک نمونه در کنار یکدیگر ) از دیگر مواردی است که می توان در هنگام طراحی آن را مورد توجه قرار داد.
رنگی بودن و نبودن و یا چاپ پوستر با رنگهای محدودتر بستگی به موضوع و بودجه تبلیغاتی موسسه تولید و یا عرضه کالا دارد . پوستر را می توان در یک رنگ ، دو رنگ ، سه رنگ ، چهار رنگ و بیشتر چاپ کرد. گاهی برای زیاد شدن جلوه پوستر و حفظ آن از آسیب های جوی ، روی آن را یکبار(( ورنی )) چاپ می کنند که ماده ای بی رنگ و شفاف کننده است.
(( یووی )) ماده دیگری است که ضخامت و شفافیت آن از ورنی بیشتر و براق تر است که در پوسترهایی کاملا لوکس از آن استفاده می شود . (( یوآر )) نیز از همین قبیل است و از این مواد نوع مات آن نیز وجود دارد که برروی بعضی از آثار لوکس چاپ می شود.
مهمترین چیزهایی که در پوستر به چشم می خورند ، تصویر و تیتر یا عنوان آن است . از تصویر برای جذب مخاطب و از تیتر برای معرفی موضوع پوستر استفاده می شود . ترکیب تصویر و تیتر و دیگر عوامل تشکیل دهنده یک پوستر در شکلی مناسب ، از جذب و تاثیر گذاری بیشتری برخوردار خواهد شد . به کارگیری صحیح عناصر تشکیل دهنده پوستر و شناخت روان شناسی رنگها می تواند اثر گذاری و کارآیی پوستر را بیشتر کند .
نکته مهم دیگری که می توان درباره پوستر بیان کرد ، نصب آن برروی دیوار است . اندازه پوستر ، حد فاصل عبور و مرور آدمها نسبت به پوستر و یا سادگی وضعیت دیواری که پوستر برروی آن نصب می شود ، درتاثیر گذاری آن مهم است علاوه بر آگاهی های فوق و داشتن مهارت برای طراحی پوستر ، نکات دیگری که در طراحی یک پوستر موفق موثر هستند عبارتند از :
(( شناخت و تسلط بر فرهنگ محیط ، وقتی طراح با فرهنگ و روحیه جامعه آشنایی عمیق داشته باشد ، به آسانی می تواند بهترین بیان و ارتباط با تماشاچی برقرار کند.
البته به طور طبیعی هر کس زیر نفوذ تاثیر فرهنگ جاری جامعه قرار دارد و همراه جریانات و جذر و مدهای آن حرکت می کند . اما منظور در اینجا آشنایی عمیق و کیفی آن است . این گونه آشنایی سبب می شود که اثر طراح خام و قشری نباشد و یا هرروز تحت تاثیر جذر و مدها قرار نگیرد ، بلکه برعکس بتواند از آنها بازتاب درستی ارائه دهد.
هنر گرافیک آیینه شفافی از مسائل جاری و فرهنگی است بنابراین طراح باید با تیزهوشی و پرباری ذهنی جمع بندی های درست و دقیقی در این اسناد ارائه دهد . اثر طراح باید حافظ و نمایشگر معیارهای صحیح فن و هنر و ممزوج با میراثهای فرهنگی و ملی باشد تا بتواند درخواست تماشاچی را که همیشه خواستار آموزشی سودمند از تجربه های زمانه است بلکه منظور نشان دادن بستر سیل خروشان خلاقیت اوست . تجربه طراح اگر توام با خلاقیت نباشد ، اثر او بی روح در می آید زنده بودن اثر بستگی به جستجوها و نوگرایی های فنی ، حرفه ای و هنری دارد . اما جستجو و نوگرایی باید بر پایه سنت باشد . در غیر این صورت طراح خود را اغوا کرده و به بن بست کشانیده است .
سنت ، سرمایه عظیم دستمایه ها و تجربیات اساتید ما است و جستجوهای هنرمندانه ، پی جوئی فضاهای جدید برای نمایش بهره وری ها ، بخشی از این سرمایه است . البته و به طور طبیعی هر چیزی تازه به آسانی طراح جستجو گر را تحت تاثیر قرار می دهد و برخورداری از سرمایه عظیم سنت سبب می شود تا طراح آسیب ناپذیرتر با فضاها و عومل جدید روبرو شده و بتواند برداشتهای ناب و مفید از آنها بکند.))
در طراحی پوسترهای سمینار باید بخاطر داشته باشید که پوستر ، انتشار گزارش یا یادبود نیست، بنابراین نیازی به جزئیات اضافی درباره روشها یا جداول وسیع داده ها نیست . درباره موارد مذکور می توان با اشخاص علاقمند به طور خصوصی در خلال یا پس از جلسه بحث درباره پوستر بحث کرد. در نهایت نقادانه به پوستر خود بنگرید، اگر 20% از پوستر رامتن، 40% آن را مطالب گرافیکی و 40% آن را فضای خالی اشغال کرده باشد، کار خود را خوب انجام داده اید. حال مطالب خود را به گونه ای در پوستر قرار دهید که دنبال کردن آن برای مخاطب آسان باشد . معمولا ترتیبت ستونی (عمودی) بهتر از ترتیب افقی است. برای متن پوستر از کی قلم ساده استفاده کنید و اندازه آن را به گونه ای انتخاب نمایید که فاصله 2 تا 3 متری به راحتی قابل خواندن باشد.
می توان برای تاکید روی یک کلمه یا یک جمله، آن را به صورت مورب(ITALIC ) یا توپر( (BOLDنوشت و یا از رنگ دیگری استفاده کرد . اما بهتر است برای تمام متن از قلم مورب استفاده نشود بهتر است قلم برای تمام قسمتهای پوستر یکسان باشد ( بجز مناطقی که برای تاکید بیشتر به صورت مورب نوشته شده اند). محتوای متن نیز حتی المقدور باید خلاصه باشد پس سعی کنید مطالب را به خلاصه ترین صورت ممکن درآورید . در مورد ترتیب قرارگیری مطالب هم باید این نکته را درنظر داشت که پوستر نباید برای انتقال پیام خود نیازی به توضیحات شفاهی سازنده اش داشته باشد.
در نهایت می توان قسمتهای مختلف متن پوستر را تایپ نمود و برروی پوستر نصب کرد . بخش مهمی از موفقیت یک پوستر وابسته به وضوح و جذابیت شکلها و جدولهای آن است . این اشکال و جدولها باید از فاصله 2 تا 3 متری به خوبی مشاهد شوند و بهتر است حتی المقدور از توضیحی کوتاه درنزدیکی هر تصویر استفاده کنید . در مورد جدولها ، استفاده از 2 تا 3 رنگ مختلف می توان درتاکید برروی مطالب مفید باشد . اما استفاده بیش از حد از رنگهای گوناگون چندان مناسب نیست . بهتر است برای متمایز کردن قسمتهای مختلف گرافیکی از فضای خالی پوستر استفاده کنید .
همواره به خاطر داشته باشید که مردم ابتدا به صورت گذرا از کنار پوستر شما رد می شوند و فقط به عنوان پوستر و عکس های آن نگاه می کنند ، سپس در صورتی که توجهشان جلب شود ، به مطالعه بقیه مطالب پوستر می پردازد.
باز هم به خاطر داشته باشید که شما تصاویر را به خاطر افزودن اطلاعات نه به خاطر پرکردن فضای پوستر استفاده می کنید . تا اینجا شمای کل پوستر و مطالب آن را آماده کرده اید. اکنون به مراحل نهایی تهیه پوستر می پردازیم.
طراحی و اجرای پوستر :
مراحل و اجرای پوستر که گاهی ممکن است با کمک چند نفر به انجام برسد به شرح زیر است :
الف) مطالعه دقیق موضوع پوستر و شناخت عواملی که می تواند در طراحی و تشکیل یک پوستر مفید و موثر باشد: تیتر، تصویر، نشان ، فرم و رنگ، عناصر اصلی یک پوستر هستند.
ب) تهیه اتود: ( پیش طرح ، طرح کروکی ) که از ترکیب مواد بند الف به وجود می آید. در تهیه اتود بایستی جای همه عناصر در سطح پوستر مشخص شود . با تغییراتی اندک و جابجایی های کوچک در هر اتودی می توان به اتودی جدیدتر دست یافت. اندازه اتودها می تواند حدود 14 کاغذ 4A باشد.
این مرحله از کار را می توان اتود پیشرفته نامید که در آن اجزای پوستر بیش از اتود اولیه خودنمایی می کند ، عناصر رنگ تصویر ،رنگ تصویر، تیتر و فرمها نمایانتر می شود و اتود به شکل واقعی و نهایی نزدیک تر می شود .
ج) اجزای نهایی: در این مرحله با تعیین جایگاه دقیق هریک از عناصر تشکیل دهنده پوستر ، مشخص شدن رنگها، تیترها و… کار به پایان می رسد.
دو روش معمول برای تهیه نهایی پوستر وجود دارد :
1- طراحی پوسترریال بااستفاده ازنرم افزار های کامپیوتری و پرینت گرفتن آن برروی یک قطعه کاغذ یا مقوا به صورت یکپارچه : از نرم افزارهای COREL DROW , PHTOSHOP , POWER POINT , PAGE MAKER , PUBLISHER , می توان برای این منظور استفاده کرد .
2- پرینت قسمتهای مختلف پوستر برروی کاغذهای مختلف و چسباندن آنها برروی یک قطعه کاغذ یا مقوا با ابعاد پوستر مورد نظر .
در روش اول پوستر ظاهر یکپارچه و یکدستی پیدا می کند که نصب آن آسان است در حالی که در روش دوم، امکان هر دو روش مذکور کاربردی هستند اما در هر صورت نکات زیر را رعایت کنید:
پس زمینه پوستر ( BACKGROUND):
پس زمینه شاید مهمترین عنصری باشدکه توجه بیننده را از دور جلب می کند . انتخاب رنگ پس زمینه و رنگ مکمل بستگی به سلیقه فرد سازنده پوستر دارد اما رنگهای ملایم ( مثل خاکستری و نیلی)، طبق توافق عمومی از جمله بهترین رنگها برای پس زمینه هستند چرا که می توان ساعتها بدون اذیت شدن چشم آنها را تماشا کرد . ضمن اینکه بهترین کنتراست برای متن، گرافیک و عکس ها را فراهم می کنند.
همواره باید به خاطر داشت که :
* استعداد هنری ، نمی تواند جانشین محتوای پوستر گردد.
* هرچه زمان مفید بیشتری برای پوستر مصرف شود پوستر جالب تر خواهد شد.
استفاده از رنگ (USE OF COLOR):
برای یکدست کردن پوستر خود ، از پس زمینه رنگی استفاده کنید.
تصاویر(FIGURES):
موفقیت یک پوستر مستقیما با تصاویر جداول آن مرتبط است.
طرح های گویا باید در پوستر آورده شوند.
حداقل مطالب گرافیکی باید مکمل مطالب متن باشند (تصاویر نباید فقط جاپرکن باشند ، بلکه باید به اطلاعات بیفزایند). از بزرگ و کوچک کردن اجزاء پوستر ، می توان برای تاکید و تمایز آنها استفاده کرد.
مطالب گرافیکی باید حداقل 2 تا3 متری قابل مشاهده باشند .
نکته قابل توجه آن است که در طراحی پوستر نیز همانند صفحه آرایی می توانیم با طراحی و ترسیم یک گرید و تنظیم عناصر پوستر، برروی آن کاری منسجم تر تهیه کنیم.
در طراحی یک پوستر علاوه بر طراح و گرافیست ، ممکن است افراد دیگری نیز همکاری داشته باشند. عکاس، خوشنویس و مدیر هنری و سفارش دهنده که معمولا در شکل گیری بعضی از پوسترها نقش دارند.
آشنایی طراح با موضوع مورد تبلیغ ، روان شناسی اجتماعی و برای اینکه چه گروهی و در چه سطحی از فرهنگ ، مخاطب پوستر هستند می توانند در طراحی پوستری مناسب او را یاری دهند. شناخت رنگها و تاثیر هر کدام از آنها برروی مخاطب نیز در کیفیت پوستر موثر است.
پوستر باید به طور صریح و آشکار ارتباط ایجاد کند تا توجه بیننده را به خود جلب کند . پوستر یا اطلاعیه تنها باید بخش کوچکی از متن را داشته باشد تاخواندن آن سریع و آسان باشد.
پوستر نیز همچون آگهی های تبلیغاتی ، باید بیننده را در برابر خود متوقف کند ، برایش جالب باشد و مخاطب خود را به کنش وا دارد مثلا وی را به بازدید از نمایشگاه یا سمینار ترغیب کند.
برخی ملاحظات ضروری پیش از طراحی پوستر:
1- دقیقا چه چیزی را قصد دارید به مخاطب انتقال دهید ؟
شما پیش ازهر چیز باید تصوری روشن و آشکار درباره آنچه که می خواهید به مخاطب خود بگویید داشته باشید . درباره تمام جوانب اطلاعاتی که می خواهید ارائه دهید خوب فکر کنید . عناصر مهم آن را جدا ممشخص سازید .
2- آیا تصویر ، پیام را به درستی به مخاطب منتقل می کند ؟
ایده اصلی پوستر باید با عناصر ترسیمی ، تصویر یا حروف ارائه شود . تصویر نباید مبهم باشد یا نادرست تاویل شود . شما می توانید از تصاویر طنز آلود، نمایشی یا انتزاعی استفاده کنید اما در هر صورت باید مفهوم را به سرعت و دقت ارائه دهید.
3- آیا حروف و شکل قلمی که برای متن پوستر انتخاب کرده اید متناسب با جلوه صوری پوستر است؟
به جهت ایجاد تاکید و تشدید اطلاعات مهم می توان از یک حروف واحد اما با شکل ها و اندازه های مختلف استفاده کرد . اندازه و شکل (سیاه ، ایرانیک، تو خالی…) باید بسته به اطلاعاتی که قرار است موکد شود ، متفاوت باشد. عنوان به حروف سیاه و بزرگ بلافاصله چشم را به خود جلب می کند .
4- آیا شرح تصویری که انتخاب کرده اید با محتوای پوستر همخوان است؟
آیا اطلاعات کلامی به ترتیب اهمیت آن انتظام یافته اند؟ آیا ترتیب اطلاعات را صورت منطقی و متناسب بااندازه و موقعیت حروف اراده داده اید؟ آیا شرح تصویر و صفحه آرایی توجه مخاطب را از یک بخش اطلاعات به بخش دیگر منتقل می کند؟ اگر اطلاعات ارائه شده در پوستر باعث سردرگمی شود. عملا مخاطبش را از دست خواهد داد و پوستر نا کارآمد و بی فایده خواهد شد.
5-آیا پوستر برای دوبار دیدن؟
آیا مخاطبین بیش از یکبار به پوستر نگاه خواهند کرد؟ آیا تصور دارید این پوستر یا آگهی را بر دیوار خانه خود آویزان کنید؟ آیا پوستر واحد تخیل نابی است که آن را منحصر به فرد و جذاب می کند؟ اگر طرح ابداعی و خلاقانه باشد، مردم نه تنها به آن نگاه خواهند کرد، بلکه مایلند آنرا برای خود نگاه دارند.
برای طراحی پوستر هیچ قاعده و ضوابط واقعی وجود ندارد. یک طرح موفق پوستر بر تخیل و نمایش اطلاعات مبتنی است مهمترین عامل در طراحی یک آگهی یا پوستر این است که توجه را به خود جلب کند.
نکاتی که باید به خاطر سپرد: فهرست کنترل
* پوستر باید جذاب و گیرا باشد.
* عنوان باید سیاه، قابل خواندن و چشمگیر باشد.
* اگر قرار است که پوستر در کنار پوسترهای دیگری نصب شود ، ضروری است که کاملا متمایز و چشمگیر باسد .
* پیام باید به صراحت منتقل شود.
* حروف متن باید با مخاطب متناسب باشند و به آسانی قابل خواندن باشد.
* شکل ها و ترسیمات (عکس و تصاویر ) باید آشکار و متناسب با پیام و مخاطب باشد.
* پوستر باید دارای یک نقطه کانونی آشکار باشد.
اصله بیننده از پوستر
حداقل ارتفاع حروف
25/1 متر
3 میلی متر
5/2 متر
6 میلی متر
75/3 متر
9 میلی متر
5 متر
12 میلی متر
10 متر
24 میلی متر
فاصله بیننده از پوستر
حداقل ارتفاع حروف
25/1 متر
3 میلی متر
5/2 متر
6 میلی متر
75/3 متر
9 میلی متر
5 متر
12 میلی متر
10 متر
24 میلی متر
فاصله بیننده از تابلو پرده نما
اندازه حروف
5 متر
20-15 میلی متر
10متر
30-20 میلی متر
15متر
40-30 میلی متر
20 متر
50-40 میلی متر
25 متر
70-50 میلی متر
فاصله بیننده از پوستر
حداقل ارتفاع حروف
25/1 متر
3 میلی متر
5/2 متر
6 میلی متر
75/3 متر
9 میلی متر
5 متر
12 میلی متر
10 متر
24 میلی متر
خواصی که در پوستر با ید رعایت شود
فاصله بیننده از پوستر
حداقل ارتفاع حروف
25/1 متر
3 میلی متر
5/2 متر
6 میلی متر
75/3 متر
9 میلی متر
5 متر
12 میلی متر
10 متر
24 میلی متر
فاصله بیننده از تابلو پرده نما
اندازه حروف
5 متر
20-15 میلی متر
10متر
30-20 میلی متر
15متر
40-30 میلی متر
20 متر
50-40 میلی متر
25 متر
70-50 میلی متر
پوسترهای هنری:
پوستر در طراحی گرافیک در مقوله ((عرضه و تبلیغات)) قراردارد،جایی که لغت و تصویر به گونه ای مقتصدانه با مفهومی خاص و به یادماندنی در کنارهم قرار می گیرند. در اواخر فرن نوزدهم ،پوسترها در خیابان های شهرهای روبه توسعه،معرف وضعیت زندگی اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جامعه بودند و برای جلب توجه خریداران اجناس و طرفداران تفریحات و سرگرمی ها با هم رقابت داشتند. پوسترهای رنگی که با امکانات فن لیتوگرافی آن زمان چاپ می شدند، توجه عابران را به خود جلب می کرد . تصاویر پوسترها که مفهوم دقیقی از متن را می رساندند، تحت تاثیر برداشت هنرمند از سبک های هنری زمان خود نوعی سادگی در طراحی را که از محدودیت های تولید مشخص شده بود دربرداشتند.
پوسترها پیش از ابداع لیتوگرافی ، مانند کتابها با استفاده از حروف آماده و مرکب و تصاویر کلیشه های چوبی تولید می شدند. این چاپچی بود که حروف چاپی را انتخاب می کرد و آن ها را در صفحه می چید . باآن که چند دهه ای از عمر عکاسی می گذشت ، اما امکان تولید و تکثیر تصاویر در اندازه های بزرگ و تعداد زیاد وجود نداشت. پس از ابداع فن لیتوگرافی، هنرمندان برای تکثیر پوستر طرح را به تعداد رنگهای آن اثر تفکیک و هرکدام را با دست برروی سطح بلوک های سنگی لیتوگرافی اجرا می کردند گاهی تعداد این بلوک ها به 15 عدد می رسید و این روش حتی تا بعد از جنگ جهانی دوم نیز ادامه داشت. این روش (لیتوگرافی رنگی) تولید پوستر های رنگی را در رنگها و نیمسایه های مختلف امکان پذیر ساخت از این دوره می توان پوستر((صاب هاBUBBLES)) را در 1886 مثال زد ، نقاشی مشهوری از یک بچه اثر ((سرجان میله MILLAIS SIR JAHN ((که شرکت صابون سازی ((پیرزPEARS )) از آن برای تبلیغ محصول خود استفاده کرد
هنر چاپ پوستر با سرمشق گرفتن از خط مشی (( ژول شر )) تکمیل شد. ژول شر پسر یک حروف چین و شاگرد یک لیتوگراف بود. او برای یادگیری آخرین تکنیک های چاپ به لندن مسافرت کرد و سیستم چاپ سه تا چهار رنگ را به تدریج به این ترتیب توسعه داد: یک طرح به رنگ سیاه برروی زمینه ای کم رنگ و سایه روشن دار؛ معمولا رنگ آبی در قسمت بالا؛ به همراه رنگ قرمز غلیظ و زرد ملایم . از دیگر کارهای او طراحی برروی بلوکهای سنگی ، با گچ و ذغال و مرکب تا بافت رنگی بزرگی به وجود بیاید . یا برای بافت خردشدگی ، رنگ را برروی کلیشه بپاشند.
* خطوط دورگیری شده محکم و استوار و رنگهای تخت چاپ های دستی کلیشه های چوبی هنرمندان ژاپنی که در سال های 1867 و 1878 در پاریس به نمایش درآمدند ، شوق و اشتیاق ژاپنی ها را در کار کاملا نشان می داد و یکی از نافذترین هنرهای دوران خود بود. چاپ های ژاپنی و بروز تکنیک عکاسی، محرکی غیر معمول بود برای استفاده از فضا در کادر مستطیل عمودی . هنرمندان طراح پوستر در این ادوار خلاقیت و آزادی در خلق زیبایی را همراه با اولین بدعت های تکنیکی در تولید آثار گرافیکی درهم آمیختند . هنرمندان به جای اضافه کردن حروف آماده ، حروف را با دست نقاشی می کردند و وجود هر عنصر طراحی را با امکانات تکنیکی می سنجدیدند؛ بنابراین حرفه ای را به وجود آوردند که بعدا طراحی گرافیک نامیده شد. آنان با دعوت از همکاران شان برای بر پایی نمایشگاه و تکثیر آثارشان ، یک اتحادیه بین المللی حرفه ای تشکیل دادند چنان چه آثار(( برادلی )) ، (( بردسلی )) و(( بگرشتاف )) در پاریس، مونیخ ، وین و همچنین آثار (( تولوز لوترک)) در نیویورک و لندن به نمایش در آمدند.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:………………………………………………………………………………………………
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ………………………………………………………………………..
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): …………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): ……………………………………………………………………….
تاریخ شروع: ……………………………… تاریخ پایان: …………………………………………
مبلغ: ………………………………………. جمع کل: ………………………………………………….
پیش پرداخت : ……………………………………….. مانده: ………………………………………..
سفارش دهنده: ……………………………………….. امضا:………………………………………….
طرف قرارداد: ……………………………………………. امضاء: …………………………..
بروشور و کاتالوگ:
بروشور و کاتالوگ از رسانه های چاپی هستند که هر کدام کاربردی ویژه دارند . معمولا از این دو رسانه برای اطلاع رسانی و دادن آگهی به مخاطبان استفاده می شود. بیشتر بروشورها و کاتالوگها نیز جنبه تجاری دارند و اطلاعات و تصاویر مربوط به کالاهای تولید شده را ارائه می کنند.
بروشور: یک یا چندین برگ به هم پیوسته ای را که با یکی از قالبهای تک برگی، آکاردئونی و یا صحافی شده به صورت مفتول و یا ته چسب که حاوی اطلاعات کلی درباره یک موسسه و یا یک کمپانی و یا کارخانه می باشد ، بروشور می گویند. اطلاعات مندرج در یک بروشور عبارتست از: معرفی اجمالی ، شرح عملکرد ، عنوان کلی فعالیتها ، تولیدات و محصولات که معمولا همراه با تصویر و نمودار در قالبی شکیل و چاپی نفیس ارائه می شود. هدف اصلی بروشور، معرفی موسسه کارخانه ، کمپانی و یا هر تشکیلات دیگر است . معمولا نهاد روابط عمومی عهده دار تهیه بروشور می باشد.
اطلاعات یک بروشور می تواند اقتصادی ، تجاری ، صنفی ، اجتماعی ، سیاسی، حزبی و یا فرهنگی و هنری باشد ؛ اما کاتالوگها دارای اطلاعات اقتصادی و تجاری هستند.
در تنظیم یک بروشور کاتالوگ ، اعم از تک برگ ، آکاردئونی ، ویا دیگر اشکال خلاقه ، بایستی به موضوع ، مخاطب، امکانات و کاربردی آن توجه شود.
همانگونه که ذکر شد ، اطلاعات ارائه شده در بروشورها ، کلی ، جامع و مشروح هستند که با مطالعه آنها می توان اهداف، روشها، عملکرد و سمت و سوی موضوع بروشوررا فهمید.
اطلاعات ارائه شده در کاتالوگ ها ، جزئی و ریز بوده و حاوی شرح مختصات و ظرایف طرح موضوع و کالای معرفی شده درآن می باشد. کاتالوگها ، در واقع راهنمای کالا و یا کالانامه محسوب می شوند که معمولا حاوی فهرست کالاهای تولیدی توسط یک کارخانه و یا موسسه هستند. ممکن است یک کاتالوگ حاوی معرفی مشاغل ، موسسه های خدماتی ، اجتماعی و یا فرهنگی نیز باشد.
در یک کاتالوگ ، نام کالا ، مدل ، شماره و یا شکل و تصویر آن با مشخصات فنی مختصر و یا توضیحات کوتاه ضروری دیگر ذکر می شود تا خریدار را در تصمیم گیری کمک کند.
بعضی از کاتالوگ ها نیز برای سفارش خرید در دسترس مردم قرار داده می شود تا اجناس مورد نیاز خود را مطابق لیست کاتالوگ از فروشگاه مورد نظر درخواست کنند. ویا این که مشخصات موسسه های خدماتی ، فرهنگی و یا مشاغل مختلف را در آن ببینند تا سفارش کار خود را به انجام برسانند.
آشنایی با انواع بروشور و کاتالوگ:
بروشور: همانگونه که قبلا بیان شده ، بروشورها به تناسب پیغام و شرح و توضیح و کاربردهایی که دارند ، در انواع قطعها و شکلها تهیه ، چاپ و توزیع می شوند به این نمونه ها توجه کنید:
* بروشور تک رنگی : این بروشور معمولا در یک برگ که ممکن است اندازه های مختلفی داشته باشد. گاهی یک رو و گاهی دورو چاپ می شود . به این بروشور یک لتی هم گفته می شود.
بروشورهای تک برگی ( آگهی تک برگی ) معمولا در ابعاد زیر چاپ می شوند:
5/16x 24 سانتیمتر (وزیری) ، 5/ 6 x 5/14 سانتیمتر (رقعی ) ، 21 x 29 سانتیمتر (رحلی)، 22 x 11 سانتیمتر (پالتویی) و… .
* بروشور دو برگی (دولتی): این بروشور از دو برگ ( لت) پیوسته تشکیل می شود که به آن دو لتی می گویند. این بروشور نیز در اندازه های مختلف چاپ می شود.
* بروشور یک برگی تاشو : این بروشور در قطع بزرگ چاپ شده و به قطع کوچکتری تا می شود که به تناسب بزرگی آن ممکن است چندین (( تا )) به قطع مورد نظر درآمده و عرضه شود.
* بروشور آکاردئونی: این بروشور در یک برگ دراز پشت و رو چاپ و سپس به شکل آکاردئونی ( زیگزاگ ) تا می شود.
* بروشورچند برگی : این بروشور نیز درقطع های مختلف کوچک ، متوسط و بزرگ چاپ شده و از وسط با مفتول به هم پیوند می خورد. تعداد صفحات این نوع بروشور کم است .
* بروشور مفصل: این بروشور معمولا با جلد شومیز و یا گلاسه پوشیده می شود. دلیل سادگی صحافی تمام بروشورها این است که مصرف آنها محدود است . بعضی از آنها شاید بیش از یک بار مطالعه و استفاده نشود. مصرف آنها شباهت زیادی به روزنامه دارد . اگر چه بعضا از آنها شاید بیش از یک بار مطالع و استفاده نشود . اگرچه بعضا با چاپ و کاغذ بسیار نفیس عرضه می شوند اما چون بیشتر جنبه اطلاع رسانی و تبلیغ دارند بیش از چند بار مورد مراجعه قرار نمی گیرد.
قطع بروشورها تابعی از ابعاد کاغذهای تولید شده استاندارد هستند. جدول قطعهای مختلف و اندازه کاغذ مورد استفاده برای هر یک از آنها را در زیر مشاهده می کنید:
قطعهای کوچک تفننی به تناسب قطع کتابی بایستی محسابه شود.
قطع های جیبی (نیم رقعی)5/14 x 5/10 90x 60 (سه ورقی)
قطع جیبی (نیم وزیری )5/16 x 12 100 x 70 (چهارونیم ورقی)
قطع رقعی (نیم وزیری )5/16 x 5/14 90 x 60 (سه ورقی
قطع پالتویی 20/ 12 90 x 60 (سه ورقی)
قطع وزیری 24 x 5/16 100 x 70 (چهار و نیم ورقی )
قطع خشتی (مربع ) 22 x 22 100 x 70 (چهار ونیم ورقی)
قطع خشتی (مستطیل ) 22 x 22 100 x 70 (چهار ونیم ورقی)
قطع رحلی (دو رقعی) 29 x 5/21 90 x 60 (سه ورقی)
قطع رحلی (دو وزیری)33 x 24 100 x 70 (چهارونیم ورقی)
قطع تفننی بزرگ به تناسب قطع کتاب بایستی محاسبه شود.
کاتالوگ :
کاتالوگ نیز همانند بروشور درقطع های مختلف چاپ می شود و عمدتا دراختیار خریداران اجناس و کالاها و یا فرآورده های خوراکی و یا متقاضیان خدمات قرار می گیرند تا از این طریق به سهولت مشخصات ، جنس و قیمت آن را در یابند و نسبت به خرید و یا سفارش خرید آن اقدام نمایند و یا به مشاغل و خدماتی خاص دسترسی پیدا کنند.
بعضی از کاتالوگها در شکلی ساده که حاوی لیست اجناس و کالا و یا خدمات هستند عرضه می شوند و بعضی دیگر همراه با تصویر و در شکلی نقیس ارائه می گردند.
گاهی نیز موسسه یا نهادی تبلیغاتی ، لیست اجناس و کالاهای چند شرکت تولیدی و خدماتی را در یک کاتالوگ دسته بندی کرده و به چاپ می رساند . از جمله این کاتالوگها می توان کاتالوگ نمایشگاههای کتاب ، کاتالوگ نمایشگاههای کالاهای تجاری و مصرفی ، کاتالوگ راهنمای تلفن ، کاتالوگ راهنمای مشاغل و امثال اینها را نام برد. کاتالوگ ممکن است گاهی بزرگ و حجیم و گاهی کوچک و کم ورق باشد . امروزه بهترین راه موفقیت خود را در تبلیغات ، انتشار کاتالوگ های دو زبانه به صورت فارسی و انگلیسی می دانند.
علاوه بر کاتالوگهای کاغذی که در بالا شرح آنها داده شد. در دنیای مدرن امروز، کاتالوگهای الکترونیکی یا E-CARD کاربرد فراوانی دارد که این نوع کاتالوگ ها به صورت لوح فشرده (سی دی ) در اختیار مشتری قرار می گیرد.
نکاتی که باید پیش از شروع طراحی بروشور و کاتالوگ مد نظر داشت :
1- موضوع یا هدف این بروشور یا کاتالوگ چیست ؟
2- مخاطب کیست ؟ اگر بیش از یک مخطب وجود دارد ، شاید بخواهید چند بروشور و یا کاتالوگ طراحی کنید.
3- مشتری چگونه از این محصول یا خدمات استفاده خواهد کرد؟
4- چه اطلاعاتی درمتن باید لحاظ شود؟
5- چه کسی متن آگهی را خواهد نوشت ؟
6- پیام چیست؟
7- برای ارائه پیام ، میزان اطلاعاتی که باید در متن جای گیرد و مخاطب کدام قطعی ازهمه مناسب تراست ؟
8- آیا می خواهید برای جذاب تر کردن جلد بروشور یا کاتالوگ از تصویر استفاده کنید یا می خواهید از یک عنوان سیاه و چشمگیر استفاده کنید؟
وقتی یک بروشور و یا کاتالوگ طراحی می کنید – و یا هر نوع آگهی چاپی – جامعیت و سادگی کلیدهای اصلی طرح موفق است. عنوان های اصلی و عناوین فرعی را باید در آگهی منسجم و یکپارچه باشند و باید در مقیاس با متن آگهی متمایز و متفاوت باشند. اگر از قلم های مختلفی استفاده می کنید، بهتر است که شکل قلم ها با هم همخوان و سازگار باشند .
تا زدن بروشور:
شیوه های تا زدن بروشور بخشی از فرآیند طراحی بروشور است. حاشیه ها و لت ها باید به نحوی سامان یابند که وقتی تا می خورد ، طرح کلی و اندازه ها همچنان حفظ شود. در بروشورهای سه لتی ، باید سه ستون با فاصله ستون هایی به اندازه یک سانتیمتر و یا دو برابر پهنای حاشیه باشد . ضروری است که پیش از شروع طراحی ، یک ماکت ساده از بروشور تهیه کنید .
بدین ترتیب میزان اطلاعاتی که باید در هر لت جای گیرد مشخص می شود. این ماکت به شما امکان می دهد تا نحوه صفحه آرایی لت ها را معین کنید و تجربه گری با تاها را آسان می سازد .
چندین نوع تای مختلف وجود دارد: تای دروازه ای ، تای کتابی و تای مرکزی در هر صورت بهتراست پیش از هر نوع تصمیم گیری با چاپخانه مشورت کنید.
صفحه آرایی بروشور وکاتالوگ :
بروشور و کاتالوگ نیز همچون دیگر مکتوبات چاپی با شیوه های مرسوم صفحه آرایی و تنظیم می شود. تمای نکات و روشهای گرافیکی که می تواند یک اثر چاپی را شکیل ، منظم ، خوانا و جذاب کند دربروشور و کاتالوگ نیز کاربرد دارد.
تهیه گرید مناسب ، طراحی جلد ، به کارگیری حروف متناسب با موضوع و مخاطب و بهره برداری از شکلها ، تصویرها و ریز نقشها و خطوط مختلف و رعایت قطع ، از ویژگیهای صفحه آرایی آنها می باشد.
به طور کلی صفحه آرایی با اهداف ایجاد انگیزه بیشتر برای خواندن ، راحتی درخواندن و ایجا زیبایی با به کاریری عناصر بصری معقول است . صفحه آرایی خوب و متناسب با موضوع می تواند رغبت خواننده و مخاطب را افزایش دهد. خصوصا دربروشور و کاتالوگ مسئله سریع و آسان مخاطب به موضوع و نکته ای که درجستجوی آن است از اهمیت زیادی برخوردار است.
در صفحه آرایی بعضی از بروشورها و کاتالوگ ها یک تفاوت عمده وجود دارد و آن اینکه تعداد ستونهای کاتالوگ نیز همانند کتاب ، عموما مطابق اندازه های طلایی و یا بسیار نزدیک به آن تعیین می شود.
می دانیم که مربع یک شکل هندسی چهار ضلعی و منظم است و چهارگوش آن هر کدام دارای زاویه 90 درجه است، اگر قطر این مربع شاخص را رسم کرده و قوسی به مرکز D و به شعاع DB رسم کنیم ، امتداد خط DC را درنقطه ای به نامC قطع می کند . حالا به کشیدن یک خط عمود از نقطه عمود از نقطه C و نیز امتداد دادن خط ABتا نقطه B ، مستطیل ABCB به دست می آید که (مستطیل طلایی) نام دارد و نسبتهای اضلاع آن چنین است:
414/1=2√
این اندازه عموما درمعماری و هنرها کاربرد وسیعی داشته است و هم اکنون نیز اندازه کاغذها ، مقواها و بسیاری از ورقه های فلزی و محصولات صنعتی همواره که به آنها ( شیت ) هم گفته می شود براساس این نسبت تولید می شود.
این تناسب درصفحات بروشورها و کاتالوگها نیز رعایت می شود. دو صفحه باز شده و روبروی هم نیز از همین تناسب برخوردار است:
همانگونه که ذکر شد ، رعایت نسبهای طلایی رسمی در معماری و هنرها به طور کلی کاربرد داشته و لکن هم اکنون شیوه استفاده از این نسبتها دستخوش تغییراتی شده است .
طراحان در صفحه آرایی ، غیر از رعایت اندازه کاغذ و قطع مورد نظر ، بعضا از نسبتهای طلایی غیر رسمی نیز مدد گرفته و با تنظیم فضای متن ، تصویر، سرصفحه ها و دیگر نشانهای بصری به آرایش صفحه مبادرت می ورزند و سعی می کنند که صفحه آرایی آنها به تناسب روحیه موضوع انجام شود. دراین حالت هنرمندان سعی در زیباسازی بصری صفحات دارند که خواه نا خواه تناسبات طلایی به گونه های قطری در کارشان ظهور پیدا می کند .
آشنایی با گرید (پایه کار) بروشور و کاتالوگ :
بروشور و کاتالوگ نیز همچون دیگر کارهای چاپی نیاز به یک کرسی بندی ، چهار چوب و یا پایه کار دارد که به آن (( گرید )) می گویند. گرید بروشور و کاتالوگ بیشترین شباهت را با گرید کتاب و مجله دارد.
گریدها خطوط منظم افقی و عمودی هستند که طول سطرها ، فاصله سطرها و ستونها و جایگاه عناصر ثابت صفحه را تعیین می کنند . خطوط افقی گرید ها و راهنمای کرسی بندی و فاصله سطرها هستند و خطوط عمودی نمایانگر آغاز و پایان هر سطر و نیز فاصله ستونها از یکدیگر می باشند.
تعیین طول و عرض ستون مطلب و محل برقراری شماره صفحه و دیگر نشانه های ساختاری یک صفحه ، موجب یکدستی ، سرعت کار و هماهنگی بین اجزاء صفحات می شود. لذا ضرورت دارد تا قبل از شروع صفحه آرایی ، کرسی بندی و چهار چوب صفحات را طراحی و شبکه بندی کنیم .
شبکه بندی صفحه گرید معمولا با رنگ آبی کمرنگ چاپ می شود تا بعدا همچون قالب و جعبه ، همه اجزاء صفحه را در خود جای دهد ( درعکاسی و تهیه فیلم لیت ( کنتراست ) از مطالب صفحه ، رنگ آبی در فیلم منعکس نمی شود).
تا قبل از پیدایش نرم افزارهای گرافیکی رایانه ای ، این کار با دست انجام می گرفت و هنوز نیز در پاره ای موارد از همان شیوه استفاده می کنند.
روش ترسیم گرید بروشور و کاتالوگ (پایه کار):
برای ترسیم گرید ، پیش از هرچیز نیازمند اطلاع از قبیل : قطع ، موضوع ومخاطب هستیم . بروشورها و کاتالوگهای ساده و کوچک دارای گریدی ساده و بروشورها و کاتالوگهای مفصل و بزرگ دارای گریدهای شلوغ تر هستند. کثرت مطالب و ستونها و یا تعدد موضوع آنها و اینکه بروشور و یا کاتالوگ دارای تصویر، طرح و یا نمودار باشد ، به گرید های متعددی نیاز دارد تا بتواند جای گذاری های همه آنها را امکان پذیر کند.
یک بروشور و یا یک کاتالوگ ساده معمولا دارای گریدی ساده است که ارتفاع مطلب ، عرض سطرها و فاصله بین آنها و نیز جایگاه شماره صفحه را شامل می شود ، درست مانند کتاب . اندازه این ابعاد به تناسب قطع و اینکه چه کسانی از بروشور و کاتالوگ استفاده می کنند بستگی دارد. درمواردی که مخاطب بروشور و کاتالوگ عموم مردم باشند ، حروف معمولی و برای متخصصین حروف کوچکتر و برای کودکان و نوجوانان حروف درشت تر از معمول به کار گرفته می شود . بروشور و یا کاتالوگ شلوغ نیز از گریدی با ستون های بیشتر و علامتها و مشخصه های متنوع تری برخوردار است.
برای ترسیم گریدها ، یک برگ کاغذ و یا مقوای گلاسه را به تناسب قطع مورد نظر با نوار چسب روی میز نصب می کنیم . این برگ بایستی به اندازه دو صفحه مقابل هم بوده و بهتر است از هر طرف 2 سانتیمتر حاشیه نیز داشته باشد. گرید صفحه زوج را درسمت راست و گرید صفحه فرد را در سمت چپ کاغذ ترسیم می کنیم ( برای مطالب فارسی ). پس از تنظیم و ترسیم چهارچوب این دو صفحه و تقسیم ستونها ، فاصله سطرها را بر اساس اندازه حروف خط کشی می کنیم . خوب است خطوط سطرها را با راپید 2/0 و خطوط اصلی و کلی را با راپید 3/0 ترسیم کنیم . برای اینکه خطوط از دقت لازم و گونیای کامل برخوردار باشد ، از خط T گونیا استفاده کرده و محل شماره صفحه و دیگر قسمتها را نیز تعیین و ترسیم می کنیم .
قطع های رایج دربروشور و کاتالوگ :
قطع های مذکور در کتاب ، مجله ، بروشور و کاتالوگ عموما یکسان هستند . تفاوت عمده بروشور با دیگر موارد اکثرا در نوع صفحه آرایی و صحافی آنها می باشد. کتاب ، مجله ودیگر خواندنیها معمولا دارای صحافی معمولی مفتولی ، ته چسب و یا ته دوخت دارند که بعضی از بروشورها و کاتالوگها نیز با همین شیوه صحافی می شوند لکن بروشورهایی با صحافی ساده تهیه می شوند که فقط شامل چند(( تا )) هستند. ممکن است یک بروشور درقطع دو و نیم ورقی (70 50 x سانتیمتر )چاپ و با چند (( تا )) ی پشت و رو ظاهرا به یک جزوه کوچک تبدیل شود که برای مطالعه آن بایستی این (( تا ))ها باز شود. بعضی از بروشورها پس از بازشدن به شکل یک پوستر نیز دیده می شوند. جلد این نوع بروشورها نیز سر خود است درواقع روی یکی از (( لت)) های روی جلد آن را تشکیل می دهد.
طراحی جلد بروشور و کاتالوگ (اجرای آزاد):
جلد بروشور نیز همانند جلد کتاب و مجله عهده دار پوشش و حفاظت صفحات آن است . ضمن اینکه معرف محتوای درون خود نیز هست . البته چون بروشورها عموما یک بار مصرف هستند ، اغلب جلدی با صحافی ساده دارند . خیلی از بروشورها نیزمتن و جلدشان یکی چاپ و صحافی می شود. طراحی جلد بروشور همانند کتاب بایستی همه ویژگیهای یک جلد مناسب را داشته باشد. خصوصا در طراحی جلد بروشورهای تبلیغاتی سعی می شود بیشترین انگیزه درمخاطب برای مطالعه آن ایجاد شود.
بروشورهای دیگری نیز هستند که از جلدی جداگانه با طراحی و صحافی جدی برخوردارند . در مواردی که بروشور دارای صفحات زیادی می باشد، صحافی ممکن است به صورت ته چسب و یا حتی ته دوخت انجام شود و بروشور عملا شکل یک کتاب را به خود می گیرد . کاتالوگ ها نیز بعضا دارای همین ویژگیها هستند.
یکی از شیوه های طراحی جلد بروشور و کاتالوگ آن است که با توجه به موضوع ، مخاطب و دیگر ویژگیهای آن ، طرحی تهیه و به صورت آزاد اجرا شود. دراین شیوه همه عناصر تشکیل دهنده جلد توسط طراح گرافیک درنمونه هایی به اسم اتود فراهم می شود. پس از انتخاب یکی از اتودها ، اجرای نهایی با به کارگیری تصویر ، تیتر ، نشانها و دیگر شاخصه های جلد به طور کامل اجرا و به چاپ سپرده می شود.
جنس جلد بروشور ممکن است از همان کاغذ متن باشد. بدین معنی که متن و جلد همگی بررو و پشت یک برگ بزرگ چاپ شده و به گونه ای (( تا )) می شود تا صفحه جلد آن مقدم بر دیگر صفحات دیده شود. جلد بعضی از بروشورها نیز با جنس دیگر مانند مقوای گلاسه ، گلاسه پلاستیک ، شومیز و یا گلیز چاپ و همراه متن صحافی می شود . بروشورهای دیگری نیز با جلدهای غیر از مقوا دیده می شود که بسیار اندک و انگشت شمار است .
بروشورها به دلیل اینکه اغلب دارای حجم کمی هستند ، معمولا عطف ندارند. از پشت جلد بروشور نیز برای شرح و توضیح بیشتر و گاهی برای درج تصاویر و آدرس و تلفن و… استفاده می شود.
برای طراحی این نوع جلد می توان از مداد ، مداد رنگی ، آبرنگ ، ماژیکهای رنگی و دیگر وسایل ترسیمی استفاده کرد.
طراحی جلد بروشور و کاتالوگ (اجرای کلاژ):
طراحی و تهیه پیش طرح ( اتود) برای جلد به شیوه کلاژ نیز همانند طراحی جلد به شیوه آزاد است . این دو شیوه در اجرای نمایی تفاوت دارند. کلاژ ( که در هنرهای سنتی به آن قطاعی می گویند) به این ترتیب است که پس از تایید نهایی یکی از اتودها ، عناصر تشکیل دهنده جلد ، اعم از فرم ، تصویر و تیتر را برش زده و در کنار هم نصب می کنند تا جلد کامل شود.
برای اتود کردن جلد نیز می توان از روش کلاژ استفاده کرد . این روش به امکان می دهد که تغییرات و جابجای قطعات متشکله جلد را به راحتی و سادگی انجام بدهیم و ترکیب بندی مناسب مورد نظرمان را به دست بیاوریم.
روش قطاعی ( کلاژ) در جلد سازی های سنتی ( البته برای کتاب) نیز وجود داشته است. برای طراحی جلد با روش کلاژ می توان از تصویر، کاغذ یا مقوای رنگی ، کاتر( تیز بر) قلمی ( فویل بر) خط کش فلزی و زیردستی استفاده کرد.
طراحی بروشور تبلیغاتی:
یک بروشور تبلیغاتی معمولا شامل جلد ، پشت جلد و صفحات میانی آن است که ممکن است درقطعی بزرگ چاپ و سپس (( تا )) و یا صحافی شود. در هر صورت این بروشور بایستی بر اساس محتوی و مخاطب ، طراحی و سپس اجرا شود . مراحل طراحی و اجرای بروشور:
1- برای طراحی بروشور، ابتدا طرحهای مدادی کوچکی را به عنوان پیش طرح تهیه می کنیم .
2- پس از تایید کلیات یکی از طرحها ، پایه کار مناسب آن را نیز طراحی و ترسیم می کنیم.
3- طرح ابتدایی تایید شده را درقطع مورد نظر و با برش از مطالب و تصاویر روزنامه ها و مجلات باطله و براساس گریدی که آماده کرده ایم کلاژ می کنیم تا آرایشی واقعی تر به دست بیاوریم .
4- پس از تایید این مرحله ، می توانیم به اجرای نهایی بروشور بپردازیم که عبارتست از: حروفچینی ، تهیه تصاویر مورد نیاز، تهیه و یا طراحی نشان ها ، سر کلیشه ها و آرایش این مجوعه درصفحات مربوطه.
درتنظیم و آرایش صفحات بروشور بایستی به نوع (( تا )) و (( صحافی )) نیز توجه داشته باشیم.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:………………………………………………………………………………………………………………….
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ………………………………………………………………………………
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): ……………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): ………………………………………………………………………………
تاریخ شروع: ……………………………………………. تاریخ پایان: …………………………………….
مبلغ: ……………………………………………………… جمع کل: …………………………………………..
پیش پرداخت : ………………………………………… مانده: ……………………………………………..
سفارش دهنده: ………………………………………………. امضا:………………………………………
طرف قرارداد: ……………………………………….. امضاء: …………………………………………
فولدر:
محصولی است برای قراردادن اوراق ، بروشور و کاتالوگ . ضخامت آن باید به گونه ای باشد که مقاوم در برابر صدمات باشد . بهتر است دارای لب برگردان برای نگهداری مدارک باشد.
آدرس در پشت و در پایین آن قرار می گیرد بر روی جلد ، آرم و تصاویر مورد نظر آورده می شود و طرح ساختاری آن بسته به نظر مشتری تغییر می کند . سایز فولدر معمولا در اندازه ای انتخاب می شود که ورق 4A به راحتی در آن جای بگیرد.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:……………………………………………………………………………………………..
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ………………………………………………………………………..
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): ……………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………….
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): ……………………………………………………………………..
تاریخ شروع: …………………………………………… تاریخ پایان: ……………………………….
مبلغ: ……………………………………………….. جمع کل: ……………………………………………
پیش پرداخت : ……………………………………………… مانده: …………………………………..
سفارش دهنده: ………………………………………….. امضا:……………………………………..
طرف قرارداد: …………………………………….. امضاء: ……………………………………..
بیلبورد:
بیلبورد یا تابلو تبلیغاتی شبیه یک پوستر بسیار بزرگ است که کاربرد محیطی و خیابانی دارد . بیلبوردها اغلب در خیابانها ، اتوبانها ، جاده ها ، میادین ، فرودگاهها ، راه آهن ، ایستگاههای موقتی عابرین پیاده و وسایل نقلیه ، ترمینالها ، چراغهای راهنمایی ، ایستگاههای اتوبوس و امثال اینها نصب می شود. برای نصب بیلبوردها از دیوارهای وسیع و یا قالبهایی که به همین منظور تعبیه شده است استفاده می کنند.
قطع بیلبوردها از حدود 3 x 2 متر شروع می شود و تا جایی که شرایط، امکانات ، تکنولوژی ؛ مکان و موضوع ایجاب می کند می تواند بزرگ شود که اندازه های استاندار آنها 5 x 3 ، 7 x 21 ، 9 x 7 ، متر می باشد و حتی ابعاد آنها ممکن است به 50 x 5 متر هم برسد که قطع بیلبوردهای پایه کوتاه 3 x 2 متر است که با توجه به حالتهای مختلف در اندازه های متغیری نصب می شود.
مثلا در یک اتوبان بدلیل سرعت زیاد و اندازه دید ناظر و وسایل نقلیه نسبت به حواشی جاده از بیلبوردهای 21 x27 و یا 9 x 7 با کادر افقی استفاده می شود. به دلیل اینکه راننده یا هر سرعتی که دارد بتواند از بیلبورد مطالبی را دریافت نماید . درچهار راه ها و اغلب میدانها از بیلبوردهای قطع کوچکتر 3 x 2 ، 5 x 3 استفاده می شود . به دلیل سطح دید عابر پیاده و ماشینهای سبک ، موج جدید تبلیغات محیطی با به وجود آوردن پدیده جدیدی به نام بیلبورد های پایه کوتاه ، کمک بیشتری به عابرین پیاده و همینطور ارتباط مستقیم آنها با تبلیغات کرده است.
پایه های عظیم فلزی و ستونهای بزرگ که بعضا یادآور ساختمانها و برجها هستند بیلبوردها را بر بالای خود نگه می دارند. بیلبوردها به شیوه های گوناگون تهیه می شوند نمونه های ابتدایی آنها نقاشی برروی برزنت هستند.
شیوه دیگر تهیه بیلبورد ، پرینت (چاپ دیجیتالی) است که از تکنولوژی پیشرفته و سرعت زیاد و کیفیت بالایی برخوردار است طراحی پوستر هایی که بایستی به صورت دیجیتالی چاپ شود با نرم افزارهای گرافیکی و در کامپیوتر طراحی و اجرا می شود . زمینه چاپ این نوع بیلبورد ها نوعی پلاستیک است که درمقابل نور ، سرما و گرما مقاوم است و تا مدتها درمقابل نوسانات جوی مقاومت می کند . بیلبوردها تابلوهای ثابت بزرگی هستند که عموما مصرف شهری دارند.
طراحی بیلبورد نیز شباهت زیادی به طراحی پوستر دارد و همه مراحلی که برای تهیه آن طی می شود با طراحی پوستر هماهنگی دارد. تقاوت عمده بین این دو عنصر تبلیغی درابعاد آنها است.
برای طراحی یک بیلبورد نیازمند اطلاعاتی از قبیل: موضوع ، تیتر، تصویر ، آرم، نشان ، اندازه و وسعت مکان هستیم . دانستن وضعیت اجتماعی ، معیشت ، ذائقه و پسند مردم نیز تاثیر زیادی در نوع طراحی بیلبورد دارد . لازم به یادآوری است که میزان استفاده از بیلبوردها برای تبلیغات ، خصوصا تبلیغات کالاهای گوناگون ، نشان دهنده جوامع مصرفی است . در کشورهای توسعه یافته صنعتی از این مکان بالقوه تبلیغاتی درهمه زمینه های اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی و به خصوص تبلیغات تجاری استفاده می شود . در کشورهای درحال توسعه نیز که کما بیش دچار بیماری مصرف زدگی شده اند از این مکان برای تبلیغات تجاری استفاده می کنند.
طراحی اتود یا پیش طرح ، مرحله دوم تهیه بیلبورد است. این کار می تواند به صورت دستی و یا به کارگیری رایانه و استفاده از نرم افزارهای گرافیکی صورت بگیرد.
پس از بررسی اتودهای اولیه و انتخاب بهترین نمونه که دارای ایده ای خلاقانه تر است. نمونه ای بزرگتر با رعایت اجزای کاملتر تهیه می شود و پس از تایید نهایی ، مراحل اجرای اصلی آغاز می شود . اجرای اصلی می تواند به صورت نقاشی روی بوم ، برزنت یا هر جنسیت مناسب دیگر انجام شود و یا توسط رایانه و پرینتر ( چاپگر ) های بزرگ چاپ دیجیتالی و برروی قاب از پیش آماده شده نصب شود.
عوامل موثر در اجرای بیلبورد:
1- قطع تابلو:
قطع تابلو در ارائه پیام و چگونگی ارائه نقش مهمی دارد. بستگی به محلی دارد که تابلو در آن نصب می شود تابلوهای تبلیغاتی درهمه جا نصب می شوند. در میادین ، بزرگراهها ، چهار راهها ، پیاده روها ، داخل فرودگاه ، آسانسور، راه پله ، فضای سبز راه آهن ، ترمینال ، ایستگاه اتوبوس ، مترو ، زیرگذر ، پارکینگ و… پس طبیعی است که هر یک از این موارد قطع خاصی را می طلبد . مثلا در بزرگراهها قطع کار مستطیل افقی ، د رپیاده روها عمودی ، داخل فضای مترو افقی کشیده و… بالاخره اینکه قطع کار در نحوه طراحی موضوع دخالت دارد .
2- سادگی:
در یک آگهی تبلیغاتی تا جای ممکن باید از سادگی تبعیت شود و حتی الامکان از شلوغی پرهیز کرد چرا که شلوغ بودن یک آگهی تبلیغاتی از فاصله دور باعث عدم رسانایی به موقع و کافی بیننده می شود. مخصوصا درمناطقی از شهر که رفت و آمد زیاد است و ترافیک بالا دارد . مانند: میادین و چهارراهها . بیننده ای که درماشین قرار دارد ، تا هنگامی که بخواهد مفهوم کار را درک کند از آن مکان عبور کرده و پیام رانمی گیرد.
3- زمان :
زمان در رساندن پیام نقش فوق العاده ای دارد و در آگهی های تجاری زمان خیلی کم در نظر گرفته می شود. در مقابل کسر زمان ، رنگ وارد عمل شده و جبران کمبود زمان را می نماید. در واقع یک طراح باید درنظر داشته باشد که پیام را در حداقل زمان به بیننده منتقل نماید.
4- رنگ:
به دلیل بزرگ بودن قطع کار، سطح رنگ هرچه بیشتر باشد در رساندن و درک بهتر پیام نقش بسزایی دارد . همچنین نوع رنگ نیز باید مورد توجه باشد . این را درنظر داشته باشید که هر رنگ از لحاظ روانی عکس العمل متفاوتی دارد و اگر در موقع مناسب نیز استفاده شود ، تاثیر کار بسیار بالا خواهد بود .
5- محتوی و فرم:
عناصر یک تابلوی تبلیغاتی باید از لحاظ محتوی و ایجاد و ارسال پیام قابلیت اهمیت و توجه باشند . فرم نیز می بایست با موضوع و محتوی هماهنگ باشد.
6- مقیاس:
اندازه شکلها و عناوین یک تابلو باید با هم هماهنگ باشند . این هماهنگی را اشل یا مقیاس می گویند. هر نوشته و شکلی برای قطع همان تابلویی که برایش در نظر گرفته اند ، مناسب است و ممکن است همان عناوین برای تابلویی با قطع دیگر مناسب نباشد ، پس باید در طراحی تابلوهای پیام رسان مقیاسها را درنظر داشت.
7- موقعیت مکانی:
موقعیت مکان بسیار مورد اهمیت است یک تابلو باید با افرادی که آنرا می بینند ، تناسب و هماهنگی داشته باشد . مردم ، تابلو را به عنوان بخشی از محیط اطراف مشاهده می کنند . مگر آنکه اطلاعات ضروری در خود داشته باشد و این بر عهده طراح است که بفهمد طرح تا چه اندازه توانسته است در رقابت با محیط موفق بوده تا توجه همگان را جلب کند و خوانده شود . یک تابلو باید طوری قرار بگیرد که دردامنه دید بیننده باشد. دامنه دید معمولا به صورت افقی 60 درجه و عمودی 30 درجه است که خارج از این محدوده ، محو دیده می شود.
8- هماهنگی با محیط و ارتباط با معماری :
در طراحی یک تابوی تبلیغاتی باید توجه داشت تا طوری طراحی شود که عدم زیبایی آن موجب لطمه زدن به فضای شهر نشود. درواقع یک تابلو باید از لحاظ زیبایی با محیط هماهنگی داشته باشد . به عبارتی دیگر، تابلو مکمل فضای شهر و معماری شهری می باشد. نکته دیگری که مورد توجه است این است که تابلو در نقطه ای از شهر قرار بگیرد که چشمگیر باشد و باعث توقف چشم روی آن شود.
قرار گرفتن تابلو در محیطی مناسب باعث می شود که پیام به نحو گیرایی منتقل شود . پس زمینه نیز در ارائه طرح ، نقش بسزایی دارد. پس زمینه می تواند محیط شهری ، روستایی ، فضای داخلی یا خارج بنایی و … باشد و طراح باید عواملی جون فضا ، نور و حرکت را در نظر بگیرد . یک طراح باید این نکته را در نظر داشته باشد که طرح تابلو با پس زمینه مخلوط نشود چرا که این امر از قدرت وتوانایی انتقال پیام تابلو می کاهد.
9- شرایط آب و هوایی:
آب و هوا می تواند در شرایط رنگ آمیزی و تکنیک ساخت تابلو تاثیر بگذارد . رنگ آمیزی یک تابلو در محیط کویر با رنگ آمیزی همان تابلو درمنطقه مرطوب متفاوت است.
10- حرکت:
حرکت و جهت دید بیننده از دیگر عواملی است که حتما باید در نظر گرفته شود و گاها می توان از این عامل برای جذابیت های بصری استفاده کرد . در جایی که سرعت زیاد است باید شکل طرح و حروف را مد نظر داشت که کادر افقی کشیده برای جاهای با سرعت بالا مناسب است.
11- فصول سال:
تغییر فصول سال با تغییرات رنگی همراه است و از آنجا که یک طرح گرافیکی در چرخه طبیعت قرار دارد ، طراح باید برای عایت تناسب و تغییر رنگهای فصل تدابیری بیندیشند.
12- مردمی بودن:
طراح باید همیشه درنظر داشته باشد که کارش دارای ویژگی مردمی بوده و با فرهنگ مردم جامعه هماهنگی داشته باشد . استفاده از سمبلهایی که در جامعه برای عموم شناخته شده است ، درتاثیر گذاری پیامی که مورد نظر است ، بسیار مفید می باشد . همچنین شناخت سمبل های رنگی برای طراح امری ضروری است. زیرا درهر جامعه ای رنگ را بر اساس موضوعات سمبل قرار می دهند . مثلا در فرهنگ ما ، رنگ قرمز نشانه شهادت و شهادت طلبی است.
13- مفهوم رنگ و نور :
رنگ بازتاب نوری است که باعث تحریک عواطف و احساسات افراد می گردد . رنگ در واقع از یکسری اطلاعات واخبار تشکیل شده که برای افراد دست اندرکار در ارتباط بصری از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. رنگ ، زبان ظاهری ، آنی و بدون واسطه است. رنگ قدرت ارتباط دارد . رنگ نیز مانند آب و هوا بخشی از دنیای ما است. هیچ چیز بدون رنگ و شکلی مادی قابل رویت نیست. نه معماری ، نه طراحی ، نه هنر و نه مد.
رنگ با اغلب فعالیتهای بصری درارتباط است و در واقع مواردی که رنگ در آن نقش نداشته باشد کم است . فیزیک ، زیست شناسی ، روانشناسی ، نماگرایی ، جامعه شناسی ، هنر، ارتباط وضعیت و … همگی با آن درارتباط هستند . گردش رنگ بخشی از اجتناب ناپذیر از فرآیند زندگی بشر است.
1-LED :
در این روش تمام سطح بیلبورد از هزاران لامپ LED رنگی تشکیل شده است ، که هرکدام از این LED ها توسط یک SERVER در زمان های معین سیگنالهایی در یافت می کنند که به آن فرمان روشن یا خاموش می دهد که از همنشینی و هماهنگی این LED ها با هم می توان حرکاتی مانند انواع پرسپکتیوها و حالتهای خاص برای تبلیغ مواد را ایجاد کرد . مزیت این روش اینست که در شب بسیار زیبا و تاثیرگذار است و از معایب آن ، یکی اینکه بسیار گران تمام می شود و دیگر اینکه فقط مخصوص شب بوده و در روزها کاربردی ندارد.
2- سه بعدی ها:
این بیلبوردها از پرسپکتیوهای مجازی استفاده می کنند . مثل انداختن یک فیلم پروژکتور برروی دیوار، قابلیت انعطاف پذیری بسیار دارند اما صرفه نظر از هزینه زیاد ، فضای مناسب نیز نیاز دارند و به همین دلیل برای تمام فضاها کاربرد ندارند.
3- بیلبوردهای حجمی :
این بیلبوردها از تلفیق کلیه روشهای قبل به اضافه احجام واقعی به صورت مجسمه گونه که گاهی اوقات حتی با تحرک هستند ، تهیه می شوند . البته استفاده از این بیلبوردها هنوز در کشور ما باب نشده.
4- بیلبوردهای فرمیک:
اینگونه بیلبوردها دقیقا مانند بیلبوردهای ساده هستند . یا با دست اجراء می شوند و یا با پرینترهای بزرگ از طرح پرینت گرفته می شود و نصب می گردد . فقط تفاوت دراین است که پایه این بیلبوردها هر یک فرمی خاص داشته و به صورت ساده نیستند که اغلب به صورت بیضی شکل درمشهد اجراء می شوند.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:……………………………………………………………………………………………
طرف قرارداد (طراح / مشاور): …………………………………………………………………….
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): …………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): ……………………………………………………………………..
تاریخ شروع: …………………………………. تاریخ پایان: ……………………………………….
مبلغ: …………………………………………….. جمع کل: ……………………………………………
پیش پرداخت : ………………………………… مانده: ………………………………………………
سفارش دهنده: ………………………………… امضا:………………………………………………
طرف قرارداد: …………………………………. امضاء: …………………………………………
استند :
استندهای مراکز خرید :
توسعه فروشگاه های سلف سرویس و تغییرعادات خریداران هر دو برگسترش ویترین های مراکز خرید تاثیر گذاشته است. این استند ها و کالاهای نمایشی محل خرید و انواع مختلف شان کمک موثری در فروش برای خرده فروشان بوده است.
تاریخچه مختصر تبلیغات در مراکز خرید:
شاید یکی از قدیمی ترین اشکال ارتباط ، تبلیغات در مراکز خرید باشد. در روم باستان بازرگانان نمادی از تجارتشان را برای جذب مشتری به نمایش می گذاشتند . باستان شناسان که پامپی و هر که لانوم را کاویده اند بقایی از نشانهای فازی تجاری را که توسط آهنگرانی ساخته شده بودند را یافته اند. آثاری نیزباقیمانده ا ز نشان های رنگ شده با دست نیز در ورودی مغازه ها یافت شده است . درطب قرون وسطی بازرگانان به وسیله مدل هایی از کلیدها ، ابزارها ، شمشیرها ، ظروف آشپزخانه ، سفال ها و دیگر محصولاتشان به تبلیغ کالای خود م یپردازند. از آن جا که بیشتر مشتریان بی سواد بودند لازم بود که از نشانه هایی استفاده شود که به وضوح قابل فهم باشند .
در طول رنسانس نشانه های مصور در سراسر اروپا پایدار گشت . این ها اولین موارد همکاری بین هنرمندان و بازرگانان را تشکیل می دادند. برخی از این علایم و نشانه ها هنوز هم به کار می روند. نشانی که هنوز هم برای مغازه کارگشایی استفاده می شود از سه توپ طلایی تشکیل می شد که در اصل این مغازه ها بانکدار و وام دهنده بودند. میله راه راه ، نمایانگر مغازه آرایشگران و جراحان بود. این نشانه های مشهود صدها سال است که باقی مانده اند.
در قرن نوزدهم درایالات متحده مشهورترین نماد در مراکز خرید سرخپوست مغازه سیگار برگ فروشی بود.
این مجسمه چوبی ، 6 فوتی که از چوب کاج با دست تراشیده شده بود که معمولا همه کسانی که مجسمه های صبوری کشتی را می تراشیده اند، می ساختند. این مجسمه به شکل و اقعی رنگ شده بودند درآستانه مغازه سیگار برگ فروشی نصب شده بودند. کلکسیونرها برآورد می کنند که حدود 20 هزار مجسمه سرخپوست درطول سالهای 1850 تا 1890 تراشیده شده است .
در اوایل قرن نوزدهم بازرگانان از نقاشان علایم ، برای افزایش فروش یاری جستند و در نخستین روزها صاحبان بعضی از فروشگاهها و تاجران اقلام عمومی منبع دایمی علائم بودند که اغلب بر پایه حروف تایپی تزیینی بنا شده بود. تقریبا در همان زمان ، نام های تجاری (مارک) برروی شبکه ها ، صندوق ها ، قوطی ها، شیشه ها و تقویم نامه ها نمایان شدند.
تولید کنندگان شروع به تهیه لوازم فروشگاه ها با مارک خودشان شدند و نمایش این اقلام بسیار شهرت آور می نمود. ویترین های شیشه ای در سال 1840 به وجود آمد مشتریان فرصت تماشان و تحسین کالاهایی را داشتند که بسیار هوشیارانه و زیرکانه و اغلب به مقدار فراوان در ویترین مغازه ها چیده شده بودند.
درمناطق روستایی نشان ها و علایم فلزی یا رنگ شده درانباری ها و آهنگری ها برای تبلیغ محمصولات یا خدمات به کار می رفت . ویترین های سه بعدی تا اوایل قرن بیستم به وجود نیامده بودند. در ابتدا ویترین مغازه ها ظاهری بسیار شلوغ داشتند زیرا که بازرگانان مقادیر زیادی از کالاهای خود را به نمایش می گذاشتند تا تنوع زیاد اجناس موجود درمغازه را نشان دهند. سپس در حدود 1910 ویترین های سه بعدی دایکات پدیدار گشت و تا سال 1922 تابلوهای نئونی بسیار فرگیر شده بود.
همانقدر که تکنیک های فروش ، خرده فروشی و بازرگانی پیچیده شده بود به همان میزان نیز تکنیک های عرضه کالا درمراکز فروش پیچیده شده بودند. ویترین های عرضه کالا در مراکز خرید امروزی یکی از مهمترین کمک ها به خرده فروشان می باشد و برای طراحان بسته ها لازم می باشد.
انواع استندها و کالاهای نمایشی :
مراکز خرید انواع گوناگون از این استندها وجود دارد که برای منظور خاصی به کار می روند. طبقه بندی اصلی آن به شرح ذیل است:
* استندهای بازار پردازی و روی پیشخوان- استندهای دایمی – پشت ویترین – پوسترها – وسایل نقلیه تجاری
هرطبقه بندی شامل چندین گونه است که به منظور و مکان و هدف کارپردازی بستگی دارد.
استندهای بازار پردازی : مغازه های خرده فروشی مکان های شلوغی هستند. درصد تکثیری از فروش در سلف سرویس ها انجام می شود جایی که مشتریان کالاها را خود انتخاب می کنند. جایی که خرید از روی هوس را امکان پذیر می سازد . استنهای بازار پردازی که گاهی استندهای تبلیغاتی نیز نامیده می شوند از انواع استندهایی هستند که برای ترغیب خرید از روی هوس به کار می روند. این استندها به طور استراتژیک درون مغازه نزیدک پیشخوان بازرسی قرار داده می شوند تا مشتری هنگام انتظار در صف فرصتی کافی برای نگاه کردن به تبلیغات را داشته باشد. از نظر ساخت استندها به گونه ای طراحی شده اند که به آسانی سوار شوند.
عموما استند های کوچک درمغازه هایی که لوازم آرایشی و بهداشتی و زیبایی و دیگر اقلام کوچک را می فروشند به چشم می خورد که اغلب با یک موتور باطری دار حرکت می کنند . نوع دیگر استند تبلیغاتی بزرگ می باشند ، کالا را مستقیما از جعبه های محل کالا به درون آن خالی می کنند که این کار باعث تشویق مشتری به خرید می شود . این نوع سطل های تبلیغاتی در سوپر مارکت ها برای اقلام حراج شده و به کار می روند .
از انواع دیگر استند های تبلیغاتی هم در داخل و هم درخارج فروشگاه ها مانند پمپ بنزین ها استفاده می شود که شامل پرچم ها ، موبایل ها ، پلاکاردها ، سپیترها و دیگر وسایل که به تنهایی و با قدرت برق حرکت می کنند.
وسیله دیگری که در مراکز خرید برای فعال کردن حراج ها به کار می رود استندهای ایستاده هستند. به علاوه شماری از استندهای تبلیغاتی دارای وسایل گرافیکی مانند قفسه ، نشانه و لیبل هم هستند که برای جلب مشتری طراحی شده اند.
استندهای دایمی :
بعضی اوقات استندهای تبلیغاتی موقت مغازه ها یا محصولات مناسب نمی باشند. در این مواقع از استندهای دایمی استفاده می شود. استندهای دایمی از مواد مقاوم مانند چوب ، پلاستیک و سیم ساخته می شوند و معمولا پر زرق و برق و گران قیمت هستند و اغلب برای لوازم آرایش استفاده می شوند و کاربردشان در فروش ، نمایش و کمک به مشتریان برای خرید محصولات نمونه ( اشانتیون ) است . (مانند تسترهای عطرها و جدول های رنگ ).
استند های پشت ویترین :
ارزشمند ترین استندهای مراکز خرید احتمالا استندهای پشت ویترین می باشند زیرا که مشتریان را از بیرون به سوی مغازه ها جذب می کند . استند های مخصوص ویترین از پوسته های ساده تا اسیتندهای پیچیده که در ویترین آژانس در هوایی کافه رستوارانهای دیده می شود را شامل شوند . از آن جا که استند های پشت ویترین توسط قسمت فروش مغازه ساخته می شود . پس درنظر فنی دیگر از نوع استندهای مراکز عمومی خرید نیستند.
نوع دیگر استندهای مراکز خرید که برای شناسایی شرکت ها و محصولات و انتقال پیام درباره شان بکار می رود، علایم نامیده می شود . این نوع علایم اغلب در خروجی رستوران ها ، غذای حاضری درپمپ بنزین ها نصب می شوند جایی که تمای محیط با علایم پر شده است .فروشندگان اتومبیل ، نمایشگاه های لوازم خانگی و نمایشگاه های بین المللی و بازی های المپیک ا زجمله جاهایی هستند که از علایم به شکل موثری می توانند استفاده کرد .
نوشیدنی ها، دوربین ها ، رستوران ها ، ساعت و علایم داخل و خارج مغازه که اغلب با نئون ساخته شده بودند نور پخش می کنند و نه تنها وسایل تبلیغاتی هستند بلکه نوعی سرویس نیز به حساب می آیند.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:……………………………………………………………………………………………..
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ……………………………………………………………………….
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): ………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………..
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): …………………………………………………………………….
تاریخ شروع: ……………………………….. تاریخ پایان: ………………………………………..
مبلغ: …………………………………………….. جمع کل: …………………………………………….
پیش پرداخت : ………………………………….. مانده: …………………………………………….
سفارش دهنده: …………………………………. امضا:…………………………………………….
طرف قرارداد: ………………………………….. امضاء: ………………………………………
هدایای تبلیغاتی:
طبق بررسی های به عمل آمده اکثر هدایای تجاری؛ به مشتریان عمده اهدا می شوند سپس نوبت به کارفرمایان می رسد و آنگاه به مشتریان موفق علل هدیه دادن متفاوت است و طیفی از تشکر از مشتریان قدیمی تا تشکر از یک کارمند را که تعطیلات آخر هفته اش را به مرخصی نرفته و کارکرده و در بر می گیرد. البته یک دلیل ثابت برای هدیه دادن وجود دارد: تقویت روابط شخصی بین هدیه دهنده و هدیه گیرند ه . انگیزه ها در هدیه دادن ها متفاوت است به خصوص از این نظر که آیا هیچ پیش شرطی در هدیه دادن نهفته است یا خیر. این امر به خصوص باید در نظر گرفته شود که آیا هیچ نشانه ای از تبلیغ در آن هست یا نه . البته نباید گمان کرد که بحث الان درچارچوب است که نباید هیچ نفعی از هدیه دادن حاصل شود برای برخی از شرکت ها هدیه دادن بخشی از استراتژی بازاریابی است.
همگان به یک نکته اتفاق نظر دارند: هدیه دادن یکی از راههای مقرون به صرفه برای ایجاد حس مشارکت و ایجاد روابط ارزشمند است.
تشخیص هدیه :
این که یک هدیه دارای تشخیص باشد نکته ای عالی است مهم این است که هدیه ، بازتاب دهنده ای از شخصیت و علایق گیرنده آن باشد. اگر این ویژگی ها درهدیه لحاظ شود ، گیرنده هدیه به طور حتم احساس خوبی نسبت به دریافت آن خواهد داشت.
زمان هدیه :
علی القاعده ، بهترین زمان ها برای هدیه دادن، همان تعطیلات هستند. زمان تولد ممکن است جالب نباشد چون هدیه گیرنده متوجه می شود که شما دچار زحمت شده اید و اطلاعاتی را درمورد او به دست آورده اید.
ارائه هدیه:
آماده سازی هدیه هم آداب خاص خود را دارد. به کاغذ هدیه توجه کنید و سعی کنید با دست خودتان چیزی بنویسید پیامی هم که می نویسید باید حس خوبی را به هدیه گیرنده انتقال دهید ، اگر بر مبنای یک مناسب شخصی هدیه می دهید، پست کردن هدیه به آدرس منزل هدیه گیرنده هم حس خوبی دارد.
نام و لوگوی شرکت:
نام و لوگوی شرکت برروی هدیه باشد ، حتما دریادها می ماند و به خصوص اگر هدیه ما کاربردی بوده و در طول روز هم مورد استفاده قرار گیرد ، طبعا از نظر در ذهن ماندن ، موثرتر هم خواهد بود . اما یادتان باشد که در این نوع هدیه دادن باید مراقب تبلیغ آشکار هم بود. پس باد کوشیده موضوع را کاملا شخصی کرده و هدیه را به نوعی طراحی کرد که انگار مخصوص هدیه گیرنده طراحی شده است.
اقلام دفتری:
جامدادی و وسایل رومیزی دیگر جزء هدایای تبلیغاتی شرکت ها هستند که کاربردهای فراوانی هم دارد.
کارت پستال و تقویم :
یکی از رسوم آخر سال ، ارسال کارت تبریک و فرارسیدن عید نوروز است. شرکتها برای یادآوری ارتباطشان ، برای تحکیم دوستی ها و احیانا برطرف کردن کدورتها از این وسیله ارزان ولی کارآمد استفاده به جایی می کنند.
کیسه های خرید و هدایای تبلیغاتی :
بسته بندی انعطاف پذیر از ما قبل تاریخ مورد استفاده و مصرف بوده است. برخی از قدیمی ترین انواع آن سبد، لفافه های ساخته شده از بافته های گیاهی و پوست حیوانات می باشد. اشکال و فرم های بعدی آن شامل بسته بندی انعطاف پذیر کاغذی می باشد که گسترش و ساخت آن حدودا در طی جنگل های داخلی آمریکا بوده است. تا قبل از این تاریخ از کیسه های نخی (پنبه ای ) برای نگهداری و حمل غذا استفاده می شود. اما بعد از این به علت کبود پنبه ، کاغذ ، جایگزینی منطقی برای بسته بندی شد. بعدها کیسه های کاغذی اجداد کیسه های ، چند لایه امروزی هستند.
شناخت سلفون و گسترش لایه های پلاستیکی و زرورق های مخصوص و همچنین شیوه های پوشش دار کردن و لامینت کردن ، باعث توسعه انواع گوناگون و مصارف تازه ای برای بسته بندی انعطاف پذیر گردید.
امروزه بزرگترین مصرف کننده بسته بندی انعطاف پذیر، صنایع غذایی است. برخی از این بسته ها آنهایی که برای منجمد ساختن ، پختن ، مخلوط کردن ، محافظت کردن ، ذخیره مواد غذایی طراحی شده اند تاثیر به سزایی در صنایع غذایی به ویژه در زمینه غذاهای آماده دارند.
انواع بسته بندی انعطاف پذیر:
بسته بندی انعطاف پذیر در سه نوع عمده می باشد:
1- لفافه های داخلی و خارجی
2- کیسه های پیش ساخته و پلکت ها
3- کیسه ها اسپتیک
لفافه ها
هردو نوع اضافه ورقه هایی از مواد منعطف هستند که معمولا به صورت رل باز می شوند . اضافه های داخلی به دور محصولات پیچیده می شوند . محصولاتی نظیر آب نبات یا قرص نان.
لفافه های خارجی به دور یک بسته بندی اولیه مانند کارتن پیچیده می شوند . لفافه های داخلی به دو نوع باند و جلد می باشند. برای بستن این نوع اضافه ها از چسب یا حرارت ، استفاده می شود.
اضافه های داخلی و خارجی قابلیت کندن نیز دارند. انواع مختلفی از ماشین های بسته بندی سریع و مخصوص ساخته شده اند که اغلب از درجه اتوماسیون (خودکار بودن) بالایی برخوردار هستند.
بسته های کاغذ:
در تهیه این بسته ها از انواع کاغذ ها و مواد مصرفی با توجه به نوع محموله استفاده می شود.
انواع بسته های کاغذی با توجه به تعداد لایه های تشکیل دهنده :
الف) بسته های یک لایه نظیر پامت نامه
ب) بسته های چند لایه نظیر پاکت سیمان
انواع بسته های کاغذی از نظر شکل ظاهری:
الف) پاکت ها انواع آن به شرح زیر است ولی هر کدام از آنها می توانند از نظر ابعاد ، شکل ، نوع کاغذ ، تعداد لایه و… به انواع بسیار متنوعی تقسیم شوند.
1- الف) پاکت پرداخت (PAY (
2- الف) پاکت (MONARCH )
3- الف) پاکت تجاری (COMMERCIAL)
4- الف) پاکت بارونی (RARONIAL )
5- الف) پاکت دارو (DRVG )
6- الف) پاکت پول (COIN )
7- الف) پاکت کاتالوگ (CATALOG )
با استفاده از انواع کاغذها و لایه ها ساخته می شوند ، ولی انواع آنها بر حسب شکل ظاهری و روش ساخت و اتصال متفاوت هستند. کیسه پیش ساخته اصلا سازه ای لوله ای شکل از جنس کاغذ ، پلاستیک ، زرورق، پارچه یا ترکیبی از این مواد می باشد.
چهار نوع استاندارد از کیسه های کاغذی وجود دارد:
ساده ، چهار گوش خودکار( اتوماتیک) و ستچل که در شکلهای نشان داده شده اند. کیسه ساده که درحدود سال 1850 اختراع شد ، قدیمی ترین شکل کیسه کاغذی می باشد که تنها با تا کردن کاغذ به شکل لوله ساخته می شود و برای جوراب و پارچه به کار می رود.
کیسه چهار گوش در مقایسه با کیسه ساده ، پیلی و مرغک دارد برای نگه داشتن مواد فله ای طراحی شده است . در ابتدا از جنس کاغذ بود و اکنون از جنس پلی اتیلن بسیار فشرده برای محصولات صنعتی موجود می باشد.
کیسه دراتوماتیک دراطراف دارای مرغک و کف صافی می باشد . کیسه های خواروبار و خرید متداول ، جزء این گروه می باشند.
شکل کیسه های سچل بدون مرغک دراطراف دو دارای کف صافی می باشند و برای مواد فله ای اکثرا برای مواد غذایی مانند قهوه و آرد به کار می رود . علاوه بر این چهار نوع ، کیسه های چند جداره بی شماری نیز در اندازه های کوچک و بزرگ برای محصولاتی مانند سیمان ، گچ ، پلی مر و کود استفاده می شوند . کیسه های چند جداره کوچک برای قهوه ، برنج و دریگر مواد غذایی فله ای به کار می رود.
کیسه های چند جداره دارای چندین لایه می باشند که تعداد و جنس لایه ها به محتویات آن بستگی دارد . برای مثال کیسه چند جداره سیمان دارای لایه کاغذی در خارج و آستر پلاستیکی می باشد.
شکل – انواع بست ها :
1- تا و حرارت (HOOD STYL )
2- لیف دار (DRAW STRING )
3- بست و تا (COOFFEE TAB FOLD )
4- نوار ( PLASTIC CLLP 1 )
5- نوار ( PLASTIC CLLP 2 )
6- بست (TWIS TIC )
7- زیپ کپ (ZIP FASTENER )
برای مواد غذایی از مواد حرارت دیده و لامینت شده استفاده می شود. انواع گوناگونی از بست ها برای کیسه ها موجود است که شامل حرارتی ، گره ، گیره پلاستیکی و انواع می باشد.
1- کاغذی : در پشت ، به صورت طولی درز دارد و بدون مرغک
روشهای بستن: کف آن عموما تا خروده چسبانده شده است. ساده ترین نوع کیسه می باشد و از نظر مصرف مواد اولیه بسیار مقرون به صرفه دارد. معمولا با حرارت – تا کردن – گره و گیره یا منگنه بسته می شود.
موارد مصرف: چیپس ، غذاهای سبک ، بستنی چوبی ، غذاهای پودر شده ، قهوه ، غذاهای منجمد ، سخت افزار ، قطعات ماشین.
ویژگی ها : تا خوردگی کمتر ، قابلیت عبور دادن بخار آب.
2- اتوماتیک: دارای مرغک در طرفین و کف تاخورده – ایستاده و چهارگوش است.
روشهای بستن : با حرارت ، شیر خشک ، آب نبات حشره کش ، کود گیاهی
ویژگی ها : قابلیت انبار کردن ، حمل آسان در دست به شکل استند ایستاده می باشد و به راحتی باز و بسته می شود.
3- مربعی مدل چهارگوش: دارای مرغک درطرفین ( که لبه یا تو گذاشتگی هم نامیده می شود ) کف آن ، بالا تا و چسبانده می شود.
روش بستن : با حرارت ، تا کردن و چسباندن ، نوار گره ، گیره منگنه .
موارد مصرفی : محصولات تازه ، غذاهای سبک ، آب نبات ، کلوچه کود گیاهی ، حشره کش.
غلات ویژگی ها : گنجایش بیشتر نسبت به انواع بدون مرغک دارد، می توان برروی کناره ها و کف آنها برای قابلیت نمایش بیشتر و بدون توجه به نحوه انبار کردن آن چاپ نمود.
4- ستچل : بدنه ای ساده دارد ، بدون مرغک ، کف آن شش گوش می باشد و هنگامی که پراست ایستاده است و صاف می باشد.
روش های بستن: با حرارت ، تا کردن و چسباندن نوار گره ، دوخت ، گیره ، منگنه.
موارد مصرف: شکر ، آرد ، خشکبار، کلوچه ، نان ، آب نبات .
ویژگی ها : مقرون به صرفه ترین ، حمل آسان ، مناسب برای انبار کردن ، شکل استند ایستاده و به راحتی باز و بسته می شود.
5- بسته های متفرقه : علاوه بر این بسته های کاغذی ، نامبرده می توان گونه های مختلفی نیز با توجه به ابتکار و نیاز تولید کرد.
دریچه دار از اطراف جوش خورده و در کف هیچ درز یا مرغکی ندارد. لبه دارد یا بدون لبه می باشد که درآن می توان سوراخ هایی را دایکات کرد عموما پلاستیک های حرارتی ساخته می شود.
روش بستن : گره ( شکلا ت پیچ ) گیره پلاستیکی نوار ، حرارت.
مواد مصرف: جوراب ، آب نبات ، غذاهای سبک ، سخت افزار، اسباب بازی ، گوشت تازه.
ویژگی ها : ساخت ساده ، مرئی بودن ، باز کردن آسان ، با قابلیت بستن مجدد، چند بار مصرف ، محکم ، دارای مرغک و جوش در اطراف لبه ای اختیاری می باشد و می توان با دایکات سوراخ هایی روی آن ایجاد کرد . از پلاستیک حرارتی ساخته شده است (عموما پلی اتیلن).
روش بستن : گره ( شکلات پیچ ) ، گیره ، نوار ، حرارت.
موارد مصرف : نان ، اجناس کاغذی ، اسباب بازی ، لوازم خانگی ، سخت افزارها.
ویژگی ها : مناسب برای بسته بندی و پرکردن توسط دستگاه های جدید و سریع خودکار، باز شدن آسان و قابلیت بستن مجدد چند بار مصرف ، محکم ، گنجایش زیاد.
لایه ای ترمو پلاستیک ، اغلب از جنس پلی اتیلن ، اغلب بین کیسه پرفراژ شده ، براحتی از هم جدا می شوند و برای مصارف دستی در حجم کم مناسب است . برای محصولات گرد یا به اشکال غیر عادی مناسب است. اغلب از پلی اتیلن یا لایه مرئی ساخته می شود و برای صفحه های گرامافون ، مرغ و گوشت تازه استفاده می شود . از دو قسمت که روی هم قرار می گیرند و ساخته شده است . و برای بسته بندی اقلام چند تکه مناسب است و قابلیت بازرسی محصول موجود می باشد.
کیف های خرید ( کیسه ها ی خرید ):
موثر ترین را ه برای تبلیغ یک مغازه و در بعضی مواقع برای تبلیغ کالا یا خدمات می باشند . این کیف ها درحقیقت بیلبورد های متحرک می باشند که به عنوان رسانه ای تبلیغاتی سازمان ها ، تولید کنندگان ، بانک ها ، اتحادیه های کارگری ، و حتی گروه های سیاسی از آن استفاده می کنند .
طراحی کیف خرید: برای طراحی یک کیف خرید موفق لازم است ابتدا با ایده طرح اولیه را دراندازه کوچک شروع کرد . درشکل از میان تعدادی طرح که طراحی درحدود سه ساعت در اندازه کوچک طراحی کرده بود ، چند تایی را نمایش می دهد و به گوناگونی خطوطی که درکار بر خط ( کاپیتوگرافی ) ساده گرفته تا غیرعادی و گاهی منصرف را شامل می شود توجه کرد.
وقتی کار برروی خطوط کلی یا طرح نهایی به اتمام رسید نوبت به انتقال طرح برروی کیف با وسایل مختلفی چون کلاژ ، عکس ، فتوکپی ، تصویر ، فتوکپی رنگی یا سیاه و سفید می رسد . تقریبا از هر تکنیکی برای خلق یک کیف خرید می توان سود جهت شرط اینکه تکنیک آن با روحیه کار سازگار باشد.
اساسا ساخت کیف های خرید کار ساده ای می باشد ، کیف ها دارای دو مرغک درطرفین می باشند کار را می توان در اطراف و هم درعقب و جلوی کیف ارائه کرد . اگر چه تولید کنندگان می توانند نمونه هایی برای کار ارائه دهند ولی اغلب طراحان ترجیح می دهند کیف های خودشان را بسازند در طراحی کیف های خرید هیچ محدودیتی برا ی نوآوری وجود ندارد.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:……………………………………………………………………………………………..
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ……………………………………………………………………..
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): …………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………….
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): ……………………………………………………………………..
تاریخ شروع: ………………………………. تاریخ پایان: …………………………………………..
مبلغ: ………………………………………….. جمع کل: …………………………………………………
پیش پرداخت : ………………………………… مانده: …………………………………………………
سفارش دهنده: ……………………………… امضا:…………………………………………………..
طرف قرارداد: ………………………………. امضاء: ……………………………………………….
بسته بندیها:
ردیف (( سریالها )) در سوپر مارکت محله عرصه جنگ لفظی هفتگی بسیاری از افراد خانواده است. نبرد معمولا به شکلی نظیر این روی می دهد: راشل هفت ساله غذای صبحانه مورد علاقه خود را نشانه می رود. لاکی چارمز یک قوطی از قفسه بر می دارد ، و آن را به آرامی داخل کالسکه خرید قرار می دهد. مادرش بابیزاری به قوطی نگاه می کند. رنگ سرخ روشنی دارد. یک آدم کوچولو ستاره های براق، قاعدتا شکر را روی مارشمالوهای صورتی و بنفش می پاشد. او پشت قوطی می خواند که یک عینک برای یافتن آدم کوچولوهای مخفی دردرون قوطی قرار دارد.
مادرعبوسانه اظهار می کند: ((راشل، اون آشغال را سرجایش بگذار. پراز شکر است و هیچ چیز به جز کالری بی محتوا ندارد.))
راشل جواب می دهد: (( اما مادر خوشمزه است، بقیه اونها بدمزه هستند.))
مادر که زن باهوشی است، نوع دیگری را پیشنهاد می کند و او را اغوا می کند.(( این چطوره؟ صد درصد طبیعی است، برایت خوب است بزرگ می شوی.))
راشل به قوطی نگاه می کند. قوطی کوچک ، ولی سنگینی است روی قوطی یک کاسه سریال قهوه ای رنگ در زمینه ای از چوب نامسطح با دوساقه گندم آرد نشده در کنار آن دیده می شود پشت قوطی کلی نوشته ریز وجود دارد.
راشل داد می زند: (( نخیرهم! من نمی خواهم بزرگ بشم .))
چگونه می توان از این بن بست غذای صبحانه رهایی یافت؟ آیا طرف مادر را می گیرید و آن چه را که ارزش غذایی دارد توصیه می کنید. حتی اگر راشل لب به آن نزند؟ یا حس می کنید راشل حتی در این سن کم و به رغم عواقب آن ، خود باید تصمیم بگیرد؟ توصیه ما شاید موجب حیرت شما شود . مبارزه بیهوده است . به راشل و مادرش بگویید همان بسته بندی زرق وبرق دار را بخرد، چرا که در واقع آن قوطی بیش از غذای (( طبیعی )) مغذی است.
هرساله آمریکاییها 9/6 میلیارد دلار صرف غذای صبحانه می کنند. در سال 1981 م ، مجله گزارش مصرف کنندگان، که یک مرجع بسیار معتبر اطلاع رسانی به مصرف کنندگان است.
برخی از این غذاهای صبحانه را آزمایش کرد . پژوهشگران این نشریه موشهای جوان را که نیاز های غذایی آنها بسیار شبیه به انسان است، با یک رژیم غذایی مرکب از آب و یکی از 32 نوع غذاهای صبحانه برای یک دوره 14 تا 18 هفته ای تغذیه کردند. آنان دریافتند که موشها با غذاهایی چون چریو، گریپ ناتز، لایف ، شرددویت، ولاکی چارقر، رشد کردند، و کاملا سالم ماندند . حال آن که 15 سریال آماده نظیر کپتین کرانچ ، کورن فلیکس ، پروداکت ناپنتین ، و(( 100% طبیعی )) کویکرزیا مانع رشد موشها گردیدند، یا آن که فاقد مواد مغذی جهت تامین زندگی شناخته شدند. یک مقایسه بین لاکی چارمز و ((100 % طبیعی )) نشان می دهد که لاکی چارمز دارای کالری کمتر ، ولی به میزان کمی سدیم و شکر بیشتر است ، هر چند این تفاوتها چندان اهمیتی ندارد ((100% طبیعی )) نظیر بسیاری سریالهای ((گرانولا)) شکل دارای چربی اشباع شده بیشتری است و سبب افزایش میزان کلسترول خون می شود. در حالی که لاکی چارمز فاقد هرگونه چربی اشباع شده است. یک فنجان ((0100% طبیعی)) برابر یک ردیف گوشت دنده چرب ، چربی دارد!
چه چیزی باعث عدم توافق بین راشل و مادرش شد؟ روشن است که آنان بسته بندی سریال – و نه خوردن آن – را برای حل شکل خود در نظر گرفتند، یعنی به چیزی توجه کردند که در اصطلاح فنی به آن می گوییم (( هدایت کننده)) . ((هدایت کننده)) نشانه یا قاعده ای ساده برای حل یک مساله است. در این مورد ، برای مادر مساله انتخاب یک غذای مغذی بود، و برای راشل مساله ، انتخاب یک غذای سرگرم کننده و خوشمزه بود.
رنگهای روشن، تصویر کارتونی و بازیهای کودکانه بروی قوطی، حاکی از آن است که این سریال برای کودکان است . و ما می دانیم که غذای کودکان غذای به دردنخور است . از سوی دیگر ، رنگهای خاکی و تصاویر غلات آسیاب نشده برروی قوطی ((100% طبیعی )) حاکی از آن است که این یک غذای ((کاملا طبیعی )) است ریال حتی نام آن نیز چنین می گوید. طبیعت خوب و سلامت بخش است، پس این محصول هم باید مغذی باشد . در هردو مورد بسته بندی سریالها چنان طراحی شده است که راشل و مادر او ویژگیهای معینی را به محصول نسبت دهند، کیفیتهایی که وجود یا عدمشان معلوم نیست . با چنین نتیجه گیریهایی ، انتخاب سریال برای خرید بدون هر گونه تفکر دیگر صورت می گیرد. افناع در مسیر جانبی انجام می شود . نزدیک به یک قرن است که بازاریابان از بسته بندی برای سمت دهی تصمیم معرف کنندگان استفاده می کنند . از دهه 1890 م ، کویکراوتس قوطبهای خود را به تصویر دسته ای غلات به همراه علامت فرقه کویر به نشانه خلوص و پایداری غذای صبحانه خود ، مزین ساخته است . در سال 1898 م ، مردی به نام س.و.پست ، تصویر یک غذای صبحانه سالم را ، با قرار دادن یک نسخه از جزوه ((راهی به سوی شهر سلامتی )) در داخل هر یک از بسته ها ی سریال گریپ ناتز ، تشدید نمود. فروش بالا گرفت، بسته بندی خیان ابزار هدایت کننده ای است که سازندگان محصولات ژنزیک و میز معروف می کوشند از آن سود جویند، و بسته بندی های خود را طوری می سازند که رنگ برچسب، شکل بسته و نظایر آن ، یادآور محصولات پر فروش کشور باشد.
بسته بندی:
بسته بندی تجاری و صنعتی :
چسب های مختلفی در بسته بندی تجاری و صنعتی به کار می رود . در برچسب های عادی و فشاری از لاتکس مصنوعی استفاده می شود که هم برای برچسب های موقت و هم دایم مناسب است. نوع ویژه ای چسب برای چسباندن ورقه های پلاستیکی مناسب هستند. چسب های مورد مصرف در صنعت بسته بندی ممکن است تقویت شده یا حساس در برابر فشار باشند و یا از لایه ای نازک یا زروزق ساخته شده باشند.
بسته بندی دستی :
اجزای دست ساز باید توسط چسب سفید (چسب چوب) که نوعی چسب دایم است ، چسبانده شوند و هرگز از چسب های لاستیکی برای در چسب استفاده نکنید چون خشک می شود . برای سوار کردن پارچه روی کاغذ نازک و مقوا از پوشش نازکی از چسب لاستیکی استفاده کنید البته اسپری چسب نیز به کار می رود.
جعبه های مقوایی تا شده :
در سال 1879، مطعبه چی ، در بروکلین به نام رابرت گیر مشغول وارسی بسته چاپ شده ای بود چاپ نگرفته بود بریده شده بودند. از خاطرش گذشت ممکن است قالب پرسی سخت که مقوا را با یک فشار بریده و برآن خط تا بیاندزد. چنین برش برای برش کارتن (جعبه) نیز مناسب خواهد بود. فکر گیر آغاز پیدایش جعبه ای تا شده بود . در سال 1987 جعبه های مقوایی تا شده صنعتی شامل 530 تولید کننده جعبه و 752 کارخانه بود که حدود حدود 80 هزار نفر را در استخدام داشت . این کارخانجات در اروپا سالانه حدود 5/3 میلیون تن مقوا را برای تولید بیش از 250 میلیون کارتن مصرف می کردند. جعبه های تا شده با دقت ساخته می شدند و بسته های ارزان که به شکل از هم باز شونده تهیه می شدند به نام بلانک معروف بودند.
وقتی گسترده جعبه ها جمع و سر هم شوند به شکل بسته های سفتو سه بعدی در می آیند. این جعبه ها را می توان با دستگاههای اتوماتیک سریع یا نیمه اتوماتیک و یا با تجهیزات دستی سر هم نمود . جعبه های از هم باز شونده برای سیستم های گوناگون بازاریابی و خرده فروشی مانند آنچه برای غذا و هدایا ، دارو ، لوازم آرایشی ، اسباب بازی سخت افزار و لوازم خانه استفاده می شود، مناسب هستند.
انواع جعبه های تاشو:
طراحان سازه، از میان 500 سبک و نوع مختلف ساخت جعبه ، حق انتخاب دارند که به این گزینه ها هر روز توسط مهندسین ما هر کاغذ ، افزوده می گردد. سبک و ساخت جعبه مطابق با محصولی که باید بسته بندی شود و مناسب با نوع عملیات پرکردن آن می باشد ، تعیین می گردد. عملیات پر کردن جعبه توسط تجهیزات کاملا اتوماتیک (خودکار) انجام می شود . انواع مختلفی از این تجهیزات وجود دارد و نوع به اقلام مورد نظر (به صورت فله ، مایع، پودر یا دانه) بستگی دارد.
چاپ برروی جعبه های تا شده:
جعبه های تاشده برای هر نوع فرآیند چاپی مناسب می باشند . اما برای افست لیتوگرافی و گراور سازی می باشند. اغلب این نوع بسته بندی ها در یک جدار آنها ، پنجره های از شفاف چسبانده می شود. در طی عملیات چاپ پنجره ها و برش ها می تواند به جعبه ها اضافه شود . پرداخت های مخصوص کارهای تزئینی مانند برجسته سازی ، جداکردن و بافت سازی را می توان قبل از چاپ یا در طول چاپ و یا حتی بعد از چاپ انجام داد . به علاوه برای حفاظت محتویات جعبه می توان از رطوبت و سوراخ شدن سطح داخلی به آن موم ، چسب های آب بندی و لامینت اضافه کرد.
جعبه های سینی شکل:
یکی از اشکال اصلی جعبه های تاشو، سینی است . در یک نوع از جعبه های سینی شکل ، کف محکم آن به صورت لولا به لبه ها و دیواره های جعبه وصل شده است . دیواره ها توسط یک لبه ، قلاب یا قفل به یکدیگر متصل می شوند . این نوع جعبه ها دارای پوشش ها و لبه های گوناگونی هستند که از دیواره و اطراف سینی امتداد یافته اند. در گونه دیگری از این سینی های مقوای (کارتنی ) دو قطعه یکی اندکی کوچکتر از دیگری و کف و در جعبه تلسکوپی را تشکیل می دهند.
پاکت سیگار ، سینی هادی نانوایی جعبه بستنی و پیتزا و جعبه لباس نمونه هایی از جعبه مقوایی سینی شکل هستند.
جعبه های لوله ای شکل:
نوع دیگری از جعبه های تاشونده به شکل تیوپ است . بدهنه این نوع جعبه از ورق مقوایی درست شده که تا خورده و لبه هایش چسبانده شده و به شکل قوطی چهارگوش در آمده است. در سر و ته آن که با لبه ها بسته شده است همراه سوارخ هایی با لبه های مستقیم یا برعکس و قفل شونده وجود دارد . جعبه های قوطی شکل از محصول به خوبی محفظت می کند . بنابراین برای بسته بند ی بطری ها و لوازم بهداشتی و آرایشی دارد به کار می روند و اغلب در و پنجره هایی در یکی از دیواره ها باز می کنند تا خریدار محصول را ببیند . این جعبه ها به شکل های غیر عادی دیگری نیز وجود دارند مانند : فسخی ، سه گوش ، هشت گوش ، یا حتی گرد.
لفاف پیچی کاهشی :
روش دیگر بسته بندی اسباب بازی ها ، لوازم خانگی و محصولات منحنی ، لفاف پیچی کاهشی است که مستلزم لایه ای ا ز پلاستیک به دو ور شی مورد نظر و حرارت دادن آن ( به طوری که به کالا بچسبد ) است این روش خوبی برای نمایش و محافظت از محصول می باشد.
کاربرد های جعبه های تاشو:
کاربرد جعبه های تاشده ، شامل ( کیسه در جعبه ) ( کیسه های قابل جوشاندن) ( کیسه های سوپ) و جعبه های غذای منجمد که درمیکروفرهای معمولی قابل گرم شدن هستند نو به صورت ظروف غذا نیز مصرف می شوند . نوشیدنی هایی چون شیر و آبمیوه در جعبه های مخصوصی که با لایه های پلاستیک یا زرورق آستردار شده اند ، بسته بندی می شوند . به این نوع بسته ها ، اغلب بسته های ضد عفونی شده گفته می شود . بسته آب میوه ساندیس سوپ آماده بسیاری از نوآوری ها در زمینه جعبه های تا شده در بازارهای سازمانی محصولات غذایی بنیان نهاده می شوند.
یکی از نوآوری های بسته های مقاوم در برابر مایعات (ضد نشت) که با تا کردن به شکل سینی درمی آید و به آسانی می توان آنرا منجمد و نگهداری کرد یا دوباره در فرم های معمولی حرارت داد . و یا به عنوان سینی استفاده کرد و در آخر به آسانی آنرا از هم جدا کرد و بسته های مشابه هم وجود دارند که برای هم غذای گرم و سرد به کار می روند . این فناوری جعبه های قابل انعطاف و تا شونده هم برای طراحان هم برای جامعه شناسان موضوع تحقیق جالبی می باشند که یکی از مشکلات اساسی تاریخ بشر که مسئله تغذیه مردم بود این نوع بسته بندی پاسخ گویی این مسئله شد . این ظروف را برای نگهداری و حمل غذاهای اصلی و فاسد شدنی به هر جای دنیا ، حتی به فضا طراحی کرد.
جعبه های کاغذی انعطاف ناپذیر:
این جعبه ها ظروفی سخت ، دایمی و سربعدی هستند که از ابتدای پیدایش کاغذ مقوایی مورد استفاده بوده اند . جعبه های کاغذی بسیار زیبا در اواخر قرن 19 درفرانسه ساخته می شد . این جعبه ها برای گذاشتن کلاه ، عطر و لوازم فرعی و تزیینی خانم ها طراحی می شد.
در آلمان و انگلیس اسباب بازی ها در جعبه های مقوائی با برچسب های رنگی بسته بندی می شدند . در ایالات متحده اولین جعبه های مقوایی در بوستون به سال 1839 و توسط کول اندرونیس ساخته می شد ، که نام دتیرن هنوز تداعی کننده بسیاری از محصولات کاغذی است .
در ابتدا ، مقوا برای ساخت جعبه های انعطاف پذیر استفاده می شد و این جعبه کاغذ رنگی یا پارچه پوشیده شده بود و بازرگانان برای فروش محصولات تجملی و لوکس از آن استفاده می کردند . جعبه های انعطاف ناپذیر اکنون درطرح های و پرداخت های جدید و جالبی موجود می باشند و عمدتا برای محصولات تجملی ، لوازم آرایش ، مد ، جواهرات و دوربین به کار می روند .
مواد اولیه برای ساخت جعبه های انعطاف ناپذیر و محکم مقوایی ، مقوا و مواد پوشاننده می باشد . به علاوه می توان با ترکیب پلاستیک به آن بسته های مفیدی از جمله گنبدهای پلاستیکی شفاف ، پنجره ها و سینی های شکل داده شده با حرارت را ساخت .
از کاغذها و پارچه های متنوعی برای پوشاندن جعبه ها می توان سود جست که شامل لفافه های ارزان زرورق های نقش برجسته و ورق های لاک الکلی می باشد . افزون بر این می توان از طرحهای ویژه و چاپ سفارشی نیز استفاده نمود . مواد جانبی مانند چسب ها ، برچسب ، روبان (نوار) و گره ها نیز برای بهتر ساختن جعبه های انعطاف ناپذیربه کار می روند.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:…………………………………………………………………………………………….
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ………………………………………………………………………….
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): ……………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………………………………………..
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): …………………………………………………………………………
تاریخ شروع: ………………………………….. تاریخ پایان: ………………………………………….
مبلغ: ………………………………………………. جمع کل: ……………………………………………
پیش پرداخت : ……………………………………. مانده: ………………………………………………
سفارش دهنده: ……………………………………. امضا:……………………………………………….
طرف قرارداد: ………………………………….. امضاء: …………………………………………..
لیبل:
از دیگر گونه های بسته بندی لیبل ها (LABEL) هستند. لیبل برگه ای است که متناسب با کلا و بسته اولیه آن طراحی شده و برروی بسته بندی یا بروی محصول الاصاق می شود .
بسیاری از بطریهای مواد غذایی، بسته بندی های OPP و… دارای لیبل هستند. لیبل ها عمدتا د رمواردی استفاده می شوند که امکان چاپ برروی بسته مقدور نباشد و یا توصیه اقتصادی نداشته باشد.
بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:…………………………………………………………………………………………….
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ……………………………………………………………………….
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): ……………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): …………………………………………………………………………
تاریخ شروع: ……………………………………. تاریخ پایان: …………………………………………
مبلغ: ……………………………………………………… جمع کل: ………………………………………..
پیش پرداخت : ……………………………………….. مانده: …………………………………………….
سفارش دهنده: ……………………………………….. امضا:……………………………………………
طرف قرارداد: ……………………………………….. امضاء: ……………………………………….
طراحی جلد:
نشریات را می توان نوعی طراحی بسته بندی به حساب آورد . زیرا جزئیات فنی طراحی جلد شباهت نزدیکی با طراحی بسته بندی دارد، چرا که در طرای جلد هم باید به سطوح و وجود مختلف جلد فکر کرد و طراحی مناسب، هنری – فنی را انجام داد و حقایق و ریزه کاری های حرفه ای نشریه را در کار محفوظ داشت.
طراحی جلد نیز مانند هر کوشش پویایی ، انواع گوناگون دارد . که معروفترین آن طراحی جلد کتاب است، زیرا کیفیت کار طراحی کتاب و تقسیمات و سطوح آن کامل ترین نوع در میان انواع جلدهای نشریات است . در این نوشته نیز چگونگی طراحی جلد کتاب موضوع اصلی بحث است . انواع جلدهای دیگر مانند جلد مجله ، کاتالوگ ، بروشور، نشریات مختلف ، صفح موسیقی و… هر کدام وجهی و بخشی از خصوصیات جلد کتاب را دارند و آشنایی کافی طراح با چگونگی طراحی جلد کتاب کمک م یکند تا دیگر جلدها را نیز، به آسانی و با مهارت طراحی کند. با آن که اندازه جلدها متنوع است اما همگی تابع اندازه تقسیمات استاندارد شده ورق کاغذهایی است که کارخانجات کاغذسازی تولدی می کنند.
کارخانجات کاغذ سازی اندازه اوراق کاغذ را به شکلی پیشنهاد و تولید می کنند که به اندازه ماشین های چاپ و اوارق و صفحات فیلم و زینک د ر لیتوگرافی هماهنگ باشد و این تقسیمات هماهنگ بالاخره منجر به قطع های متنوع نشریات می شود .
اندازه مصرفی کاغذ و جاپ در دنیا نیز گوناگون اند و هر منطقه ای براساس نسبت مصارف و احتباجات خود نوعی از اندازه ها را مورد استفاده قرار می دهد.
پیش از این ها در ایران اندازه هایی را مصرف می کردند که تابع شرایط معمول کاغذسازی کشورهای همسایه تولید کننده کاغذ و محصولات داخلی ایران بود و از ان کاغذها قطع های سلطانی 34 x 39 ، رحلی بزرگ 24 x 34 ، رحلی کوچک 22 x 29 ، وزیری 17 x 14 ، خشتی 21 x 21 ، رقعی 14 x 21 ، جیبی 12 x 5/16 ، پالتویی 12 x 21 و نیم جیبی 8 x 12 س م و … را می ساختند . بعد تر حضور ماشین های چاپ د رصنعت نشر کشورمان اندازه های دیگری را امکان پذیر کرد ، زیرا ماشین ها براساس استانداردهای اروپایی سه اندازه ورق کاغذ را به کار می گرفتند که عبارت بودند از : قطع چهارونیم ورقی 70 x 100 و چهار ورقی 90 x 27 و سه ورقی 90 x 67 س م ، که ازاین اندازه ها نشریاتی با قطع های متنوع به وجو د می آید . ایجاد قطع های متنوع از اوارق اصلی کاغذ به این ترتیب بود که ورق کاغذ را چند بار به دونیم تا می کنند و هر دفعه از هر تا ، اندازه جدیدی به وجود می آید.
البته اهالی نشر و طراحان با اندکی تغییر در تازدن کاغذ و اندازه های آن به قطع های جدید دیگری هم هست می یافتند. مثلا نوعی قطع خشتی و چهارگوش د رانداره 23 x 23 سانتیمتر هست که از یک بار تا زدن عرض 50 سانتیمتر کاغذ و سه بار تا زدن طول 70 سانتیمتر، در دومین قطع چهارونیم ورقی به وجود می آید. در این قطع چهارگوش می توان به جای اندازه 23 x 23 ، اندازه های کمتری را نیز امتهاب کرد.
تازدن های ابتکاری ورق کاغذ، سبب قطع های جدید دیگری هم می شود که این بستگی به توافق باشد، طراح لیتوگرافی ، چاپ و صحافی دارد. امروزه در ایران ، استاندارد جدید دیگری در اندازه کاغذ مطرح شده است، که عبارت است از : قطع A که از قطع های بین المللی است و این قطع یکی از قطع هیا سه گانه معروف A ، B ، C است که بعضی از قطع های آن با تقریب به همان قطع های قبلی و نسبتی در ایران نزدیک است . اما قطع های C ، B هنوز در ایران مورد توجه و مصرف قرار نگرفته است.
چگونگی طراحی جلد:
جلد کتاب شامل سه بخش عمده است که عبارتند از سطح روی کتاب ، سطح عطف و سطح پشت کتاب . که سطح رو و پشت همیشه به یک اندازه هستند و اندازه سطح عطف که بین دو سطح قبلی قرار دارد ، از جهت طول هم اندازه آن ها ولی از جهت عرض همبستگی بستگی به تعداد و حجم و ضخامت کاغذ صفحات کتاب دارد . مصال اگر کتاب 500 صفحه باشد(250 برگ) بنا به ضخامت کاغذ 100 گرمی عرض سطح عطف حدودا بیش از 4 س م می شود، اگر تعداد ضخامت 100 صفحه باشد براساس همان وزن و ضخامت کاغذ عرض عطف حدودا بیش از 5 سامتیمتر می گردد و علت بیان تقریبی اندازه ها به خاطر وزن ، جنس کاغذ و همچنین شیوه صحافی عطف است.
علاوه بر سطوح سه گانه فوق ، بخش های دیگری ار هم می توان د رجلد کتاب ملاحظه کرد ، که عبارتند از : سطوح داخل ، رو و پشت جلد ، که می توانند درطراحی جلد مورد توجه و آرایش قرار گیرد و علاوه بر این ها در طراحی روکش جلد کتاب ، دو بخش دیگری نیز و جود دارد که لب برگردان نامیده می شود.
منابع و مآخذ:
1- تاریخچه ای از طراحی گرافیک ، ریچارد هولیس (ترجمه سیما مشتقاقی -1381)
2- عصر تبلیغات ، آنتونی پیراتکایس و الیوت آرنسون (ترجمه دکتر کاووس و نسیمه امامی و محمد صادق عباسی – 1380)
3- گرافی ک حرفه ای (ترجمه حامد خاکی – 1383)
4- ُصفح آرایی تبلیغاتی (محمد علی کشاورز- 1381)
5- آنچه طراحان گرافیک و ناظران چاپ می دانند (بهرام افراوی – 1382)
6- درآمدی بر عناصر تحلیل ، عناصر تصویر آرم (فهیمه پهلوان – 1379)
7- نمادها و نشانه ها ، آلفرد هئهنگر (ترجمه فرهاد گشایش – 1380)
8- نشانه ها (مرتضی ممیز – 1381)
9- گرافیک و صفح آرایی (کامران افشار مهاجر – 1383)
10- نشانه ها ( ابراهیم افشار مهاجر – 1383)
11- سایت های اینترنتی :
www.google.com
www.afravi.com
www.aftab.ir
نقش و توانایی دوره