پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو (ویلکات و همکاران، 2011)
هدف: سنجش مشکلات یادگیری و مولفه های آن
ردیف
عبارات
اصلاً
به ندرت
گاهی اوقات
اغلب
همیشه
1
در املاء مشکل دارد.
2
در یادگیری نام حروف مشکل دارد.
3
در یادگیری هجاها مشکل دارد.
4
در خواندن کند است.
5
پایین تر از سطح مورد انتظار می خواند.
6
به خاطر مشکل در خواندن و املاء، در مدرسه نیاز به کمک بیشتری دارد.
7
از فاصله بین فردی، درک ضعیفی دارد.
8
در فهم نحوه واکنش دیگران مشکل دارد.
9
در فهم احساسات دیگران مشکل دارد.
10
درک درستی از موقعیت اجتماعی ندارد (مانند گفتن جک های بیجا یا اظهارات بی مورد)
11
در پیدا کردن دوست یا حفظ دوست مشکل دارد.
12
در موقعیتهای اجتماعی، خود را کنار می کشد.
13
در موقعیت اجتماعی جدید دچار اضطراب می شود.
14
بد خط است.
15
نوشته هایش آشفته یا کثیف به نظر می رسند.
16
نمی تواند اعداد را در یک ستون بنویسد.
17
متناسب با سن خود نقاشی نمی کشد.
18
عملکردش در ریاضیات، بدتر از عملکرد وی در خواندن و املاء است.
19
در ریاضیات دقت کافی ندارد، مثلاً هنگامی که علامت تفریق وجود دارد جمع می بندد.
20
در یادگیری مفاهیم جدید ریاضیات مثل قرض دادن و قرض گرفتن، مشکل دارد.
پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو ویلکات و همکاران (CLDQ)
پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو توسط ویلکات و همکاران (2011) تهیه شده و مشکلات یادگیری را متشکل از پنج عامل اساسی خواندن، حساب کردن، شناخت اجتماعی، اضطراب اجتماعی و عملکردهای فضایی میداند که موجب مشکلات یادگیری میشوند. این پرسشنامه که از 20 آیتم تشکیل شده است، توسط والدین دانشآموزان تکمیل میشود. پاسخ به هر عبارت در یک مقیاس لیکرت 5 درجهای از اصلاً (1) تا همیشه (5) میباشد.
عنوان
اصلاً
به ندرت
گاهی اوقات
اغلب
همیشه
امتیاز
1
2
3
4
5
خرده مقیاسها و سوالات:
ردیف
خرده مقیاس
سوالات
تعداد سوال
1
مشکل در خواندن
1 تا 6
6
2
شناخت اجتماعی
7 تا 10
4
3
اضطراب اجتماعی
11 تا 13
3
4
مشکلات فضایی
14 تا 17
4
5
مشکل در ریاضی
18 تا 20
3
ویژگیهای روان سنجی:
اعتبار این پرسشنامه و مولفههای آن، توسط سازندگان پرسشنامه با روشهای همسانی درونی و بازآزمایی بررسی شده و مقادیر قابل قبولی را بدست داده است (ویلکات و همکاران، 2011). روایی تفکیکی و روایی سازه پرسشنامه مذکور در حد مطلوب گزارش شده است. همچنین روایی همگرای مولفههای این پرسشنامه با پرسشنامههای پیشرفت تحصیلی استاندارد به این ترتیب گزارش شده است: خواندن 64/0؛ ریاضی 44/0؛ شناخت اجتماعی 64/0؛ اضطراب اجتماعی 46/0 و فضایی 30/0 (ویلکات و همکاران، 2011).
اعتبار CLDQ
در پژوهش حاجلو و رضاییشریف (1390)، به منظور وارسی اعتبار پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو از دو روش همسانی درونی و بازآزمایی استفاده شده است. همسانی درونی کل پرسشنامه و خرده مقیاس های آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برآورد گردید (جدول 1). دامنه ضریب آلفای کرونباخ از 0-1 در نوسان میباشد که ضریب 70/0 معمولاً به مثابه ملاک قابل قبول در نظر گرفته میشود (گادو1 و اسپیرافکین2، 2002). کوچک بودن مقادیر خطای معیار اندازهگیری برای کل آزمون و مولفههای فرعی آن نیز نشان میدهند که انحراف معیار توزیع نمرات خطا در آزمونهای فوق کم و معرف اعتبار بالا میباشد. معیار قضاوت در مورد مقادیر خطای معیار اندازهگیری به نسبت تعداد دادههای آزمون و خرده آزمونها میباشد. با توجه به اینکه ضریب آلفای کرونباخ برای CLDQ و کلیه مولفههای آن از 70/0 بیشر است لذا همسانی درونی کل پرسشنامه و خرده مقیاس های آن مورد تایید قرار می گیرد.
به منظور بررسی اعتبار CLDQ از طریق بازآزمایی، این پرسشنامه بر روی 20 نفر از والدین دانش آموزان با فاصله زمانی دو هفته اجرا گردید و با استفاده از روش همبستگی پیرسون ضریب اعتبار آزمون – بازآزمون به دست آمده است.
ضریب اعتبار بازآزمایی برای کل پرسشنامه و هر یک از مولفههای آن از مقدار 70/0 بیشتر بوده و حاکی از قابل قبول بودن همسانی زمانی CLDQ و مولفه های آن میباشد.
جدول 1. ضرایب آلفای کرونباخ برای CLDQ و خرده مقیاس های آن
CLDQ و مولفه های آن
ضریب آلفای کرونباخ
مشکل در خواندن
88/0
شناخت اجتماعی
83/0
اضطراب اجتماعی
85/0
مشکلات فضایی
72/0
مشکل در ریاضی
71/0
کل مقیاس
90/0
روایی CLDQ
در پژوهش حاجلو و رضایی شریف (1390) به منظور کسب اطمینان از روایی CLDQ، روایی تفکیکی و سازه مورد بررسی قرار گرفته است. روایی محتوا در پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو توسط سازندگان پرسشنامه بررسی و مورد تایید قرار گرفته است، در این پژوهش نیز دقت و صراحت ترجمه از طریق ترجمه مستقیم از انگلیسی به فارسی و ترجمه معکوس از فارسی به انگلیسی مورد تایید قرار گرفت. به منظور ارزیابی روایی تفکیکی پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو، دو گروه عادی و بالینی بواسطه اجرای آزمون t مورد مقایسه قرار گرفتند. با توجه به اطلاعات چنین نتیجه می شود که میانگین دانش آموزان مدارس عادی و استثنایی به لحاظ نمرات پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو و خرده مقیاس های پنج گانه آن به گونه ای معنادار متفاوت می باشد. دانش آموزان مدارس استثنایی نسبت به دانش آموزان مدارس عادی همواره از میانگین بالاتری برخوردار هستند. تفاوت های معنادار به دست آمده موید قدرت تفکیکی مطلوب پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو و خرده مقیاس های آن است.
روایی سازه پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو به دو شیوه ی محاسبه ضریب همبستگی پرسشنامه با خرده مقیاس های آن و تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی مورد بررسی قرار گرفته است.
بین پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو و خرده مقیاس های پنج گانه آن همبستگی بالایی وجود دارد. شدت ارتباط پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو با خرده مقیاس های خواندن 81/0، شناخت اجتماعی 78/0، اضطراب اجتماعی 76/0، مشکلات فضایی 70/0 و ریاضی 60/0 بدست آمده است. معناداری روابط مذکور در سطحی بالا بیانگر برخورداری پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو از روایی سازه ی مطلوب است.
*************************************
منبع:
حاجلو، نادر ؛ رضایی شریف، علی (1390). بررسی ویژگیهای روان سنجی پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو. مجله ناتوانیهای یادگیری، پاییز و زمستان 1390، 1(1):24-43.
**************************************
1 . Gadow
2 . Sprafkin
—————
————————————————————
—————
————————————————————