پرسشنامه سبک دلبستگی (هزن و شیور، 1987)
ردیف
گویه های مقیاس دلبستگی بزرگسال
تقریباً همیشه
اغلب اوقات
بعضی اوقات
به ندرت
هرگز
1
برایم مشکل است به دیگران دلبسته شوم.
2
برایم مشکل است به دیگران اعتماد کنم.
3
از اینکه به دیگران نزدیک شوم، احساس ناراحتی میکنم.
4
از اینکه دیگران زیاد نزدیکم شوند، احساس ناراحتی میکنم.
5
وقتی نیاز دارم با دیگران تعامل نمایم، آنها قابل دسترس نیستند.
6
از اینکه به دیگران دلبسته شوم، خوشحال میشوم.
7
وقتی نیاز دارم با دیگران تعامل نمایم، در دسترسم هستند.
8
از اینکه توسط دیگران طرد شوم، نگران نیستم.
9
برایم راحت است با دیگران صمیمی و نزدیک شوم.
10
از اینکه دیگران به من دلبسته شوند، خوشحال میشوم.
11
مطمئن نیستم به دیگران دل ببندم یا دلبسته شوم.
12
از اینکه اعضای خانواده و سایر افراد دیگر مرا دوست ندارند، نگرانم.
13
من دوست دارم با دیگران رابطه صمیمی داشته باشم، ولی دیگران به رابطه صمیمی با من تمایل ندارند.
14
از اینکه اعضای خانواده و سایر افراد دیگر تمایل ندارند در کنارم باشند، نگرانم.
15
تمایل دارم با فرد دیگری پیوند یابم.
پرسشنامه سبک دلبستگی
این مقیاس توسط هزن و شیور (1987) ساخته شده و در ایران توسط رحیمیان بوگر و همکاران (1383) بر روی پرستاران بیمارستانهای دولتی شهر اصفهان هنجاریابی شده است. این پرسشنامه دارای 15 گویه است که به هر یک از سه سبک دلبستگی، ایمن، اجتنابی و دوسوگرا 5 گویه تعلق میگیرد. نمرهگذاری در مقیاس لیکرت از هرگز (نمره 0) تا تقریباً همیشه (نمره 4) صورت میگیرد. نمرات خرده مقیاسهای دلبستگی توسط میانگین 5 سوال هر خرده مقیاس به دست میآید. بدین صورت که برای تعیین سبک دلبستگی هر فرد ارزشهای عددی گویههای مرتبط هر سطح با یکدیگر جمع و بر 5 تقسیم میشود. از آزمودنیها خواسته میشود تا سوالاتی را انتخاب کنند که سبک مشخصه آنها را در روابط نزدیک بهتر توصیف میکند. تحلیل عامل پرسشنامه هزن و شیور (1987) توسط کولینزورید (1990) به استخراج سه عامل عمده دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا منجر شد که توسط پژوهشگران به عنوان ظرفیت پیوستن به روابط صمیمی و نزدیک تفسیر میشود. هزن و شیور پایایی بازآزمایی کل این پرسشنامه را 81/0 و پایایی با آلفای کرونباخ 78/0 به دست آورند. کولینزورید هم پایایی بالایی با آلفای کرونباخ 78/0 در مورد این ابزار به دست آوردند.
هزن و شیور (1987) روایی صوری و محتوایی را خوب گزارش نمودند و روایی سازه آن را در حد بسیار مطلوب گزارش نمودند. و پایایی آلفای کرونباخ این پرسشنامه در پژوهش رحیمیان بوگر و همکاران (1383) برای کل آزمون سبک دوسوگرا، سبک اجتنابی، سبک ایمن به ترتیب 75/0، 83/0، 81/0 و 77/0 به دست آمد که پایایی مطلوبی را نشان میدهد. علاوه بر این اعتبار محتوایی و صوری آن توسط چند تن از متخصصان روانشناسی (اساتید دانشگاه اصفهان) مورد تایید قرار گرفت.
*************************************
رحیمیان بوگر، اسحاق (1385). رابطه سرسختی روانشناختی، خودتاب آوری و سبک دلبستگی با سلامت روان در جوانان و بزرگسالان مناطق زلزله زده بم. پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، انستیتو روانپزشکی تهران.
**********************************