تارا فایل

پاورپوینت کشور اسپانیا جغرافیا موقعیت و فرهنگ


کشور اسپانیا(جغرافیا,موقعیت و فرهنگ)
1

2
به نام ذات اقدس اِله اسپانیای 2005 در بوته ی آمار مطالعه ی انفرادی فناوری اطلاعات

3
« از پی آمده ها »
ملاحظات تاریخی
.. ملاحظات جغرافیایی
……….. ملاحظات سیاسی و حکومتی
…………………….. فرهنگ و مردم
……………………….. ملاحظات علمی
……………………………. سامانه های حمل و نقل
…………………………………. ملاحظات اقتصادی
……………………………………. فناوری اطلاعات
……………………………………. آموزش عالی
…………………………………. پژوهش و تحقیقات
…………………………………….. منابع

4
ملاحظات تاریخی

5
بی تردید بخش عمده ای از تاریخ اسپانیا با تاریخ اسلام در هم پیوسته است که تجلی این پیوستگی را به روشنی می توان در واژه اندلس مشاهده نمود. از این روی، بررسی تاریخ این سرزمین خارج از حال و هوای فرهنگ و تمدن اسلامی نیست و طبیعی است بحث از تبلیغات اسلامی در اسپانیای امروزی به عنوان بستری بسیار مساعد تلقی می گردد. در برخی از تاریخ های اسلامی وجوه تسمیه ای برای لفظ اسپانیا وارد شده است که غالبا جنبه ی اساطیری دارد. همچنین برای واژه اندلس وجوه تسمیه بسیاری آورده اند که شاید بهترین و واقعی ترین آنها قولی است که آن را برگرفته از واژه Vandalusia( واندلوزیا ) به معنی سرزمین واندل ها می دانند و این واژه خود الهام گرفته از واقعیت تاریخی هجوم واندل ها ( اقوام مهاجم شمالی ) به این سرزمین است. اما نکته قابل توجه آن است که واژه اندلس همواره یادآور اسپانیای اسلامی است و حتی امروزه نیز در منطقه ای به نام اندالوسیا واقع در جنوب اسپانیا حضور اسلام و مسلمانان پررنگ تر و مایه دارتر از دیگر نقاط این کشور است. اندلس که امروز تنها به بخشی از اسپانیا اطلاق می گردد، در دوره ی اسلامی به کلیه سرزمین اسپانیا و حتی تمام شبه جزیره ی ایبریا اطلاق می شده است.کهن ترین اقوام ساکن در این دیار، سلت ها و ایبرها بوده اند که نام گذاری بخش جنوب غربی اروپا به شبه جزیره ی ایبریا ناشی از همین واقعیت تاریخی است. در زمان ها و دوره های گذشته، فنیقی ها، یونانی ها و کارتاژها که شهر قرطاجنه نیز منسوب به این اقوام است، یکی پس از دیگری بر اسپانیا تسلط داشته اند؛ سرانجام در سال 200 ق.م. در جنگ دوم پونیک، ژرمن ها، آخرین قدرت کارتاژها را در هم شکسته و خود آغازگر حکومتی قدرتمند و دیرپا در این سرزمین شدند که تا قرن سوم میلادی ادامه داشت. در این دوران پادشاهان بزرگی همچون تراژن، آدرین و تئودوس در میان آنان ظهور نمودند.
دراوایل قرن سوم میلادی، حادثه ای بزرگ ( ظهور و هجوم اقوام بدوی و نیمه وحشی شمالی و اسکاندیناوی و به طورکلی اقوام ژرمنی به جنوب اروپا، مشابه یورش مغولان نیمه وحشی به بلاد متمدن اسلامی ) اوضاع سیاسی اروپا را دگرگون نمود. اقوام ژرمنی تحت عناوین گت ها، واندال ها و ویزگوت ها پس از اشغال فرانسه و ایتالیا، به تقسیم امپراتوری گسترده روم غربی در میان خود مبادرت نموده و بدین ترتیب در همسایگی امپراتوری روم شرقی قرار گرفتند. با وجود این هرچه قدرت روم شرقی افزایش می یافت، آنها از در مصالحه، پذیرش قیومیت و یا تسلیم در می آمدند. پیش از اشغال اسپانیا، اقوام گوت بر اثر معاهده ی صلحی که میان قسطنطنین پادشاه بزرگ و مقتدر روم شرقی با آلاریک پادشاه گوت ها منعقد گردید، در جنوب فرانسه ( تولوز ) به عنوان یکی از ممالک تابعه روم شرقی حکومت می راندند؛ اما در اوایل قرن پنجم میلادی، تئودوریک فرزند آلاریک، به اسپانیا حمله برده و واندال هایی را که بدان جا تاخته بودند، بیرون راند.

6
ازقرن پنجم میلادی تا زمان فتح اسپانیا،گوت ها که بر اثر تماس با تمدن و فرهنگ رومی، به کیش مسیحیت درآمده و تا حدودی نیز از بدویت اولیه خارج شده بودند، براین منطقه سلطه داشتند. دوره ی 200ساله ی فرمانروایی گوت ها بر اسپانیا برای مردم بومی اسپانیا بسیار سخت بود. یهودیان تحت فشار شدید از وضع مالیات سنگین رنج می بردند. اشراف و روحانیون متعصب مسیحی، بر اقشار دیگر نفوذ قاهرانه و سلطه آمیز داشته و تعصب مسیحی پررنگ ترین جلوه فرهنگی آن عصربود، به نحوی که سیز برت پادشاه مسیحی گوتی، یهودیان را به پذیرش مسیحیت مجبور ساخته و هرکسی که از این امرسرباز می زد محکوم به تبعید، شکنجه و مصادره ی اموال می گردید. مقارن ظهور اسلام در مناطق و سواحل جنوبی اسپانیا طی سال ( 711 م ) وتیزا، پادشاه گوتی درشرایط دشواری بر اریکه قدرت تکیه زد، اما به زودی توسط رودریک کشته شد و بدین ترتیب رودریک براسپانیا تسلط یافت. در این زمان سبته که درشمال مغرب الاقصی و بر ساحل جنوبی مدیترانه غربی قرار داشت، دردست کنت جولیا (ژولیا) بود و در واقع کنت از سوی رودریک بر این منطقه امارت داشت. از جمله رسوم کنت نشین ها گسیل فرزندان خود برای تعلیم و تربیت به دربار اسپانیا درشهر طلیطله بود.
از این روی، سنت جولیا، دختر زیباروی خود را به دربار اسپانیا فرستاد. رودریک که مفتون این زیبای بی نظیر شده بود عنان شکیبایی از دست داد و وی را به زور تصاحب کرد. این ماجرا تاثیری دردناکی بر جولیان گذارده  و حس انتقام جویی وی را شدیدا برانگیخت، به نحوی که درپی فرصتی برای انتقام از رودریک برآمد. حضور موسی بن نصیر و سپاهیان مسلمان در مغرب الاقصی و انگیزه های قوی آنها برای فتح اسپانیا، این فرصت را برای ژولیا فراهم آورد. وی مقدمات هجوم اعراب مسلمان را به اسپانیا فراهم آورد، هرچند اوضاع داخلی اسپانیا به حدی آشفته بود که برای پیروزی و فتوحات مسلمانان نیازی به کمک ژولیان نیز نبود. از زمان خلافت عمر تا سال 92ﻫ . مسلمانان موفق شدند سراسر شمال آفریقا مشتمل برمصر، برقه، تونس، الجزایر ومغرب ( مراکش ) را یکی پس ازدیگری فتح کنند. دراین اثنا، فتح شمال آفریقا ( آفریقای سفید ) زمینه ی بسیار مساعدی برای شناخت اسپانیا و فتح آن ایجاد نمود.

7
ملاحظات جغرافیایی

8
مکان جغرافیایی: جنوب غربی اروپا
مرزها: خلیج بیسکار، دریای مدیترانه، اقیانوس اطلس شمالی، کوه های پیره نه ( مرز طبیعی اسپانیا و فرانسه )
مختصات جغرافیایی: میان 36 درجه و 44 درجه عرض شمالی و 4 درجه طول شرقی و 5/9 درجه طول غربی
کوه های مهم: پیرنه در شمال شرقی، کانتابریا در شمال غربی، سییرانوادا در جنوب شرقی
مهمترین رودها: رود ابرو در شمال شرقی، توریا در مشرق که به مدیترانه می ریزند، گوادالکیویر در جنوب
که به اقیانوس اطلس می ریزد، تاجه در مغرب که به خاک پرتغال سرازیر می گردد.
آب و هوا: در قسمت های مرکزی اسپانیا گرم و خشک، درجلگه های ساحلی عموما گرم و مرطوب  است.
این در حالی است که در جلگه های شرقی هوا گرم تر و خشک تر است.
مساحت کل: 782/504 کیلومتر مربع ( خشکی: 542/499 کیلومتر مربع، دریا: 240/5 کیلومتر مربع )
خط ساحلی: 964/4 کیلومتر
مرز خشکی: 8/1917 کیلومتر
کشورهای همسایه: آندورا، فرانسه، جبل الطارق، فرانسه، مراکش
کم ارتفاع ترین نقطه: اقیانوس اطلس( صفر متر )
مرتفع ترین نقطه: تنریف در جزایر قناری ( 3718 متر )
اراضی کشاورزی: 18/27 درصد
محصولات کشاورزی دایمی: 85/9 درصد
خطرات طبیعی: خشکسالی های دوره ای

9
ملاحظات سیاسی و حکومتی

10
اسپانیا، کشور سلطنتی موروثی مشروطه و نظام آن دموکراسی پارلمانی است. از سال 1983 به این سو، 17 اقلیت مستقل در اسپانیا وجود داشته است که هر یک پارلمان و نماینده خاص خود را داراست. از 27 سپتامبر سال 1978 کشور اسپانیا از حکومت پارلمانی مبتنی بر قوانین دموکراسی اجتماعی برخوردار بوده و به جایگزینی مدل های جدید به عوض مدل تمرکز بر سیستم کشاورزی مبادرت نموده است. طی 2 دهه گذشته و پس از انتقال از مقطع زمانی سیاست استبدادی به سیستم دموکراسی وحکومت پارلمانی، تغییرات عمیقی درسطوح و بخش های مختلف کشور اسپانیا به وقوع پیوسته است. گفتنی است که تغییرات مذکور بر سیستم های آموزشی نیز اعمال گردیده است. همزمان با اعمال تغییرات سیاسی، جامعه اسپانیا درحال توسعه تدریجی می باشد. ورود زنان به بازارکار، کاهش نرخ تولید، افزایش متوسط سنی جمعیت و عضویت اسپانیا درسازمان ناتو واتحادیه اروپا طی سالهای 1985 و 1984 در زمره چنین تغییراتی به شمارمی آید. ازسال 1977 ( با بروز نخستین عنصر دموکراسی پس از فروپاشی دیکتاتوری فرانکو ) 3 قدرت سیاسی فعالیت داشته اند.
pp یا جناح لیبرال دموکرات که عضوی از اتحادیه دموکرات مسیحی بوده، از 183 کرسی در مجلس برخوردار بوده و نتیجتاً اکثریت اعضای مجلس را تشکیل می دهد. جناح پارتید و سوسیالیست آبرور اسپانول که جناح دموکرات اجتماعی پرنفوذتری محسوب می گردد.
اعضای آن نیز از 125 کرسی در مجلس برخوردار می باشند. سومین جناح مطرح جناح ایزکوردا یونیدا است که ازکمونیست ها متشکل شده وتنها از 8 کرسی درمجلس برخوردار می باشد. علاوه براین می توان ازکانورجنسیا آل یونیو که ائتلافی است از دو جناح دموکرات کاتالونیا ـ لیبرال ملی و دموکرات کاتالونیا ـ دموکراسی مسیحی با 15کرسی درمجلس اشاره نمود. از جمله دیگر احزب حائز اهمیت کشور اسپانیا می توان به حزب پارتیدو ناسیونالیست و اسکو با 7 کرسی در مجلس که به حزب دموکرات مسیحی شهرت دارد، اشاره نمود.

11
نهادهای مرکزی قانون گذاری
ساختارحکومتی اسپانیا از 3 قدرت قانونگذاری، اجرایی و قضایی متشکل گردیده و پادشاه، رهبریت کشور را بر عهده دارد. قدرت قانون گذاری در اختیار پارلمان اسپانیا بوده، اعضای آن هر 4 سال یکبار، توسط شهروندان اسپانیایی انتخاب شده و از 2 بخش کنگره و سنا متشکل می گردد.
پارلمان کشور علاوه براجرای مفاد قانونی و قانونگذاری، به تعیین بودجه کشور و نظارت بر فعالیت های دولت پرداخته و نمایندگان آن از طریق رای گیری آزاد انتخاب می گردند. قدرت اجرایی نیز توسط دولت اعمال شده و از طریق رئیس دولت و معاونین او ( وزراء واعضای کابینه ) صورت می پذیرد.
کاندیدای تشکیل دولت از جانب پادشاه مامور تشکیل کابینه شده و دولت نیز به تعیین خط مشی های داخلی و خارجی و تعیین راهبردهای نظامی و فرهنگی کشور می پردازد.
درحال حاضر کابینه دولت اسپانیا مشتمل بر 15 وزیر می باشد که همگی با وزاری آموزش وفرهنگ و تربیت بدنی همکاری های نزدیکی دارند. کابینه وزراء و سایر بخشهای دولتی در پرتو حکومت مرکزی به اداره امورات کشور و انجام وظایفی نظیر هماهنگی، برنامه ریزی، نظارت وتدارک مدارک و اسناد دولتی می پردازند. لازم به ذکر است که حکومت اسپانیا با وجود برخورداری از قدرت انحصاری، از توان انتقال قدرت به حوزه های مستقل اجتماعی بهره مند می باشد .به عبارت دیگر قدرت حکومت براساس سیاست های ملی گرایانه تغییرمی یابد. با وجود قدرت انحصاری دولت، نظمی مبتنی برتضمین با کیفیت و اجرای وظایف تشکیلات حکومتی در کلیه جنبه های آن وجود دارد که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

12
1. رسیدگی به مسائل ملی
2. پرداختن به مسائل ویژه مهاجرت داخلی وخارجی و اوضاع پناهندگان
3. هدایت و سازماندهی نیروهای مسلح
4. نظارت بر عملکرد سیستم های پولی و بانکی
5. برنامه ریزی در حوزه اقتصاد و تجارت خارجی
6. رسیدگی بر امورجنایی، جزایی، دادرسی و مفاد آیین های حقوقی
اتخاذ و اجرای سیاست عدم تمرکز راهی است که تاثیراتی برکابینه وزراء داشته ودر این میان وزارت آموزش، فرهنگ و تربیت بدنی از سهم به سزایی برخوردار می باشد. اجرای سیاست مذکور خود به سازماندهی جدید ساختار اعمال قدرت به 2 نوع ملی و منطقه ای منجر گردیده است.
کشوراسپانیا خود از 17 جامعه مستقل متشکل می گردد. گفتنی است که استقلال این بخش ها مبتنی بر قانون رسمی کشور بوده و به عنوان بخشی از سیستم قانونی مورد جمایت وپشتیبانی دولت قرار می گیرند.

نهادهای محلی
نهادهای محلی کشور اسپانیا بر شهرداری ها و نهادهای ایالتی مشتمل می گردد.
شهرداری ها به شخصیت های محلی واگذار شده و از طریق شهردار دولتی مربوطه اداره وسرپرستی می گردند. نهادهای ایالتی نیز که از شخصیت های محلی متشکل می گردند به اداره امور ایالت ها و تفویض اختیارات محلی می پردازند. در جوامع مجزا نظیر جوامع مستقر در جزایر قناری سطوح دیگری از دولت شناخته شده که از آن می توان تحت عنوان هیات ها یا تشکل ها نام برد. قوانین دولت محلی از سال 1985 بر بسیاری از قدرت های محلی و شهری تاثیر گذارده است. در ساختار حکومتی اسپانیا آزادی ایده ها، مذاهب ( پرستش و عبادت ) تضمین شده است. اگر چه درکشور اسپانیا مذهب رسمی غالبی وجود ندارد اما با این حال  اکثریت عمده ای از افراد، پیرو فرقه کاتولیک مسیحی می باشند. با وجود جدایی میان کلیسا و نهادهای دولتی، این نهادها با کلیسای کاتولیک و سایر مذاهب همکاری می نمایند. در این زمینه توافقاتی میان دولت های اسپانیا جهت آموزش مذهب کاتولیک و توافقاتی درخصوص تبلیغ و آموزش ادیان یهودیت، مسیحیت ( کلیه شعب آن ) و اسلام  به عمل آمده است.

13
فرهنگ و مَردُم

14
زبان
زبان اسپانیائی یا کاستیائی ( زبان رسمی و ملی کشور )( 74% )
زبان های رسمی منطقه ای :کاتالانی( 17% ) ، باسکی ( 2% ) ، والنیسائی ، گایگی( 7% ) ، مایورکی
زبانهای اقلیت و رسمی
زبان رسمی کشور اسپانیا زبان اسپانیایی است که توسط بخش عمده ای از شهروندان اسپانیایی مورد تکلم واقع می گردد. این درحالی است که جوامع خود مختار داخلی کشور اسپانیا خصوصاً جوامع کاتولونیا، گالیسان و والنسیا به زبان دومی ( زبان رومی ) که شاخه ای از زبان اسپانیایی است تکلم می نمایند. زبان اوسکرا زبانی است که درمنطقه باسک تکلم می گردد. ساکنین منطقه کاتالونیا به زبان کاتالونیا تکلم نموده و زبان بلریک اسلس نیز دربخشی ازایالت آرگون واقع درقلمرو آندورا مورد تکلم واقع می گردد. این زبان کاربرد وسیع و روزانه ای داشته و در اهداف آموزشی نیز کاربرد دارد. زبان والنسیا نیز زبانی است که در منطقه والنسیا تکلم می گردد. اگرچه، این زبان از زبان کاتالونیا مجزا می باشد. زبان گالیسیا نیزدرجامعه مستقل گالیسیا تکلم می گردد. دراجتماعاتی که دو زبان هم سطح مورد تکلم واقع می گردد، هردوی این زبان ها و زبان اسپانیولی درآموزش سطوح غیردانشگاهی سهیم می باشند.
دو زبانگی در اسپانیا
زبان رومی – اندلسی به دلیل هم زیستی خود با اندلسی در وضعیتی “ دو زبانه ” و در جامعه ای که اساسا دو قرن پس از فتح اسپانیا توسط اعراب اسلام زده یا عرب زده شده بود، به عنوان زبان دوم محسوب می گردد. مضربین دو زبانه که بین قرون نهم و دهم میلادی به شمال هنوز مسیحی اسپانیا مهاجرت نمودند به خاطر برقراری ارتباط با مردم محلی برای مدتی چند، از این زبان استفاده کردند ولی پس از تسلط به لهجه های محلی شمال اسپانیا، تکلم به رومی – اندلسی را ترک گفتند. ولی از آنجایی که در آن زمان فرهنگ برتر فرهنگ اسلامی بود، بسیاری از مفاهیم و اصطلاحات را که نه در لهجه های رومی، نه شمالی و نه جنوبی وجود داشت، به همان زبان رومی – اندلسی به کار بردند.

15
جمعیت: 40397842 نفر
توزیع نسبی: 03/80 نفر در کیلومتر مربع
هرم سنی: 14 – 0 سال : 4/14 % ( 3000686 نفر مرد/ 2821325 نفر زن )
64 – 15 سال: 8/67 % ( 13751963 نفر مرد/ 13653426 نفر زن )
65 به بالا: 7/17 % ( 2993496 نفر مرد/ 4176946 نفر زن )
میانگین سن: 9/39 سال ( مرد: 6/38 سال/ زن: 3/41 سال )
نرخ رشد جمعیت: 13/0 %
نرخ تولد: 06/10 تولد در 1000 نفر
نرخ مرگ و میر: 72/9 مرگ در هزار نفر
نرخ خالص مهاجرت: 99/0 مهاجر در هزار نفر
نسبت جنسی: ( مرد به زن ) هنگام تولد: 07/1 زیر 15 سال: 06/1 64 – 15 سال: 01/1 65 به بالا: 72/0 در کل: 96/0
نرخ مرگ و میر کودکان: ( مرگ بر 1000 تولد زنده )، در کل: 37/4 مرد: 76/4 زن: 95/3
امید به زندگی در تولد: کل جمعیت: 65/79 سال مرد: 32/76 سال زن: 2/83 سال
نرخ کل بارداری: 28/1 تولد بچه به مادر
تابعیت: اسم: اسپانیولی ( Spaniard(s) ) صفت: اسپانیایی ( Spanish )
مذاهب: کاتولیک مسیحی ( 94% )، دیگر مذهب ها( 6% )
نژاد مردم: سفید پوست
جمعیت شهرنشین: 71%
گروه های قومی: شامل دو نژاد مدیترانه ای( وابسته به دریای مدیترانه )، شمالی( وابسته به شمال اروپا )
توزیع جمعیت: بیش از 4 میلیون سکنه ( مناطق اندلس با 18/12درصد کل جمعیت و مناطق کاتالونیا، مادرید و والنسیا )
1 تا 3 میلیون سکنه ( مناطق گالیسا، کاستیل ولئون، باسک، کاستیل لومنکا، جزایر قناری، آرگون و …)
کمتراز 1 میلیون سکنه ( مناطق بالیرکا لسلس، ناوار، کاتابریا، لوریوجا، کوتا و ملیلا )
پر جمعیت ترین شهر: مادرید، پایتخت اسپانیا درمرکز استان مادرید با جمعیتی در حدود 3 میلیون و 101 هزار نفر، بندر بارسلون با 1میلیون و 704 هزار نفر

16
ملاحظات علمی

17
باسوادی: (تعریف: 15 سال یا بیشتر، توانایی خواندن و نوشتن داشته باشند )
نرخ کل با سوادی : 9/97 درصد
نرخ با سوادی مردان : 7/98 درصد
نرخ با سوادی زنان :2/97 درصد

نرخ ثبت نامی دانش آموزان
دوره ابتدائی: 100 درصد
دوره متوسطه : 100 درصد
دوره دانشگاهی: 53 درصد
معلمین ابتدائی : یک معلم در ازای هر 17 دانش آموز

18
سامانه های حمل و نقل

19
تعداد فرودگاه: 157
فرودگاه بالگرد: 8
خط لوله: 7962 کیلومتر گاز، 622 کیلومتر نفت، 3447 کیلومتر محصولات پالایش شده
کل خطوط ریلی: 14873 کیلومتر
ریل پهن: 11919 کیلومتر ( عرض ریل: 668/1 متر )
ریل استاندارد: 998 کیلومتر( عرض ریل: 435/1 متر )
ریل باریک: 1928 کیلومتر ( عرض ریل: 000/1 متر )
راه شوسه: 666292 کیلومتر
راه دریایی: 1000 کیلومتر
ناوگان تجاری: در مجموع 169 کشتی
دارایی های خارجی: 36 کشتی
ثبت شده در کشورهای دیگر: 112 کشتی
لنگرگاه ها و پایانه ها: الجسیراس، بارسلونا، کارتاجنا، گیخون، هُووِلوا، لاکرونا، تاراگونا، والنسیا

20
ملاحظات اقتصادی

21
جدول تغییرات شاخص های اقتصادی در اسپانیا

نمودار رشد واقعی تولید ناخالص داخلی

سال
درصد رشد GDP

22
تولید ناخالص داخلی: (Purchasing Power Parity) 033/1 تریلیون دلار
تولید ناخالص داخلی: (official exchange rate) 019/1 تریلیون دلار
درآمد ناخالص ملی: 588 میلیارد دلار
نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی: 5/3 %
سرانه تولید ناخالص داخلی: (PPP) 25600 دلار
سهم تولید ناخالص داخلی در بخش های مختلف: کشاورزی: 4%
صنعت: 5/29%
خدمات: 5/66%
نیروی کار: 67/20 میلیون نفر
سهم نیروی کار بخش های مختلف: کشاورزی: 3/5%
صنعت: 1/30%
خدمات: 6/64%
نرخ بیکاری: 2/9%
درآمد خانوار: کمتر از 10 درصد: 8/2% بیشتر از 10 درصد: 2/25%
نرخ تورم: 4/3% ( بر اساس قیمت مصرف کننده )
سرمایه گذاری ( ثابت ناخالص ): 4/29 درصد تولید ناخالص داخلی
بودجه: درآمد: 9/440 بیلیون دلار
مخارج: 4/448 بیلیون دلار

23
بدهی دولت: 4/29 درصد تولید ناخالص داخلی
محصولات و فراورده های کشاورزی: حبوبات، سبزیجات، زیتون، شراب انگور، چغندر قند، مرکبات، گوشت گاو، گوشت خوک، گوشت مرغ، لبنیات، ماهی
صنایع: پارچه و لباس، مواد خوراکی و نوشیدنی، فلزات و تولیدات فلزی، مواد شیمیایی، کشتی سازی، خودرو سازی، ابزار ماشین، جهانگردی، محصولات سفالی و نسوز، کفش، داروسازی، تجهیزات پزشکی
نرخ رشد تولید صنعتی: 7/0 %
تراز حساب جاری: 14/83- بیلیون دلار
صادرات: 3/194 بیلیون دلار
کالاهای صادراتی: ماشین آلات، وسایل نقلیه موتوری، مواد غذایی،دارو و مواد داروسازی، دیگر کالاهای مصرفی
شرکای صادراتی: فرانسه ( 4/19% )، آلمان ( 4/11% )، پرتقال ( 5/9% )، بریتانیا ( 5/8% )، ایتالیا( 4/8% )
واردات: 8/271 بیلیون دلار
کالاهای وارداتی: تجهیزات و ماشین آلات، سوخت ها، مواد شیمیایی، کالاهای نیم عمر، مواد غذایی، کالاهای مصرفی، ابزار اندازه گیری و کنترلی پزشکی
شرکای وارداتی: آلمان ( 15% )، فرانسه( 5/14% )، ایتالیا ( 5/8% )، بریتانیا ( 8/5% )، هلند ( 9/4% )، چین ( 3/4% )
ذخایر طلا و ارز خارجی: 23/17 بیلیون دلار
پول رایج: یورو
نرخ مبادله ی ارز: 8041/0 یورو بر دلار امریکا
سال مالی: سال تقویمی

24
فناوری اطلاعات

25
راهبرد دولت الکترونیکیِ دولت کنونی اسپانیا در چارچوب طرح نوین سازی فناورانه ی مدیریت عمومی 2007 ـ 2004 قرار می گیرد که در سپتامبر 2004 مشخص شده است.
این طرح به منظور بهبود کیفیت خدمات مدیریت مرکزی اسپانیا و همچنین همسان سازی آن با خواسته های شهروندان و بازرگانان به وسیله ی فناوری های نوین، کاهش دیوان سالاری، ساده کردن تشریفات و زدودن تاخیرهای بی جهت، به کار گرفته شده است.
ماموریت و هدف این طرح کمک به نوین سازی مدیریت عمومی بر اساس دولت الکترونیکی، بازطراحی فرایند، هماهنگی و همکاری در امور اداری، خدمات چند کانالی به شهروندان و آموزش کارکنان خدمات شهری می باشد.
به منظور رسیدن به هدف و ماموریت طرح، یک مجموعه شاخص با ویژگی های خاص و ثابت، اندازه پذیر، واقع گرا، زیست پذیر ( ماندنی ) و محدود به زمان، به شرح زیر مشخص شده است:
1ـ حذف یا کاهش صف ها
2ـ حذف یا کاهش اسناد کاغذی
3ـ توسعه و ترقی مدیریت الکترونیکی
4ـ توسعه و ترقی تدارک الکترونیکی ( آماده سازی خدمات )
5ـ بهبود جایگاه اسپانیا در ارزیابی مقایسه ای اروپای الکترونیکی 2005
6ـ معرفی گسترده امضاهای الکترونیکی
7ـ کاهش زمان فرایند تراکنش های اداری
8ـ بهبود قابلیت تعمیم داخل و بیرون مدیریت عمومی
9ـ استفاده ی دوباره از کاربردها و راه حل ها
10ـ بهبود ارتباطات در مدیریت عمومی
11ـ آموزش کارکنان خدمات شهری

26
خطوط اصلی تلفن در حال استفاده: 322/18 میلیون
تلفن همراه: 328/41 میلیون
ارزیابی کلی سیستم تلفن: به طور کلی کافی، تسهیلات مدرن، چگالی صحبت: 44 خط اصلی برای هر 100 نفر
تلفن فرامرزی: کد کشور: 34 ؛ 22 کابل کواکسیال زیردریایی
ایستگاه های ماهواره زمینی: 2 ایستگاه اینتل سَت ( یکی اقیانوس هند و دیگری اقیانوس اطلس )
ایستگاه های پخش رادیو: 208 AM ، 715 FM ،
شناسه ی اینترنتی کشوری: .es
میزبان های اینترنتی: 2520711
کاربران اینترنتی: 19204771
تعداد IP ثبت شده تا 1 آوریل 2006: 565, 481, 19
رتبه آمادگی الکترونیکی:

رتبه در آمادگی شبکه:

27
دسترسی خانگی به اینترنت: 39%
دسترسی خانگی به اینترنت با پهنای باند بالا: 20%
دسترسی سازمانی به اینترنت: 93%
دسترسی سازمانی به اینترنت با پهنای باند بالا: 87%
درصد کاربران اینترنتی( کسانی که حداقل یک بار در هفته از اینترنت استفاده کرده اند. ):
کل: 30% مرد: 44% زن: 35%

گونه های بازار کلی در اسپانیا: سخت افزار، نرم افزار، خدمات مربوطه
اندازه ی بازار کلی در اسپانیا: 5% از کل بازار اروپا و 2% از تولید ناخالص داخلی ( 15 بیلیون دلار )
اندازه ی بازار نرم افزار: 19% از بازار فناوری اطلاعات ( 9/2 بیلیون دلار )
واردات محصولات فناوری اطلاعات: 80% از دیگر کشورهای اروپا و 7 % از ایالات متحده
میزان خدمات رایانه ای: 37% از کل بازار فا ( 9% رشد نسبت به سال 2004 )
اندازه ی خدمات فا وارداتی: 504 میلیون دلار ( 110 میلیون دلار از ایالات متحده )
وضعیت شبکه ی تلفن ثابت: شرکت تلفونیکا مهم ترین پشتیبان این گونه فعالیت ها در این کشور می باشد و رقبا می توانند تا 21% از بازار را به طور مشترک، در دست بگیرند. سرمایه گذاری در این بخش به طور چشمگیری در حال کاهش است.

28
وضعیت شبکه ی تلفن همراه: خدمات GSM، GPRS و UMTS در دسترس می باشند و مهم ترین شرکت صاحب بازار در این بخش نیز تلفونیکا با بیش از 46% بازار می باشد که به وسیله ی شرکت های Vodafone و Amena و اخیراً France Telecom پشتیبانی می شود.
سرمایه گذاری کلی در بخش تجهیزات مخابراتی: 9/5 بیلیون دلار
حوزه های تمرکز خدمات Broadband: XDSL و کابلی
حجم فروش بازار B2C: 7/2 بیلیون دلار
طبقه بندی محصولات خرید لحظه ای:

میزان استفاده از کارت های اعتباری: 4/65% ( تقریباً در 3/2 تراکنش ها )
میزان فعالیت B2B: حدود 41% از شرکت های با بیش از 250 کارمند
فرصت های کاری در B2C: محصولات مرتبط با گردشگری، یادگیری الکترونیکی، فروش نرم افزار و موسیقی از طریق شبکه
فرصت های کاری در B2B: راه حل های نرم افزاری تجارت الکترونیکی برای شرکت های کوچک و متوسط ( SMEs )، حوزه هایی مثل مدیریت ارتباط با مشتری مبتنی بر وب

29
اندازه ی بازار سخت افزار: 9/4 بیلیون دلار
درصد بازار سخت افزار کامپیوتر: 35% از بازار فا
طبقه بندی بازار سخت افزار فا:

میزان تولید کامپیوترهای مورد نیاز: 25% از کامپیوترهای استفاده شده در اسپانیا، تولید محلی هستند.
واردات سخت افزار: 62%
وضعیت واردات بخش فا: 79% از کشورهای اروپایی، 20% از ایالات متحده ( یا وارد شده و یا توسط شرکت های امریکایی در اسپانیا تولید شده است. )
شرکت های بزرگ بخش فا: دو شرکت TELEFONICA MOVILES و TELEFONICA که معمولاً در رده بندی های جهانی، در میان 100 شرکت برتر این بخش قرار می گیرند.

30
میزان تقاضای محصولات و خدمات در حوزه ی اطلاعاتی: 722/12 میلیون یورو
تعداد شرکت ها در صنعت نرم افزار: 12000 شرکت
حجم نیروی کار در شرکت ها: حدود 80000 کارمند مستقیم و حدود 300000 کارمند غیرمستقیم
سرمایه ی بازگشتی صنعت نرم افزار: 2350 میلیون یورو
رتبه ی رده بندی جهانی محصولات علمی برای حوزه ی علم کامپیوتر در ISI: 10
نمودار تعداد مقاله های چاپ شده بوسیله ی محققان در کشور اسپانیا( تکامل تدریجی ):

بودجه ی اختصاص داده شده به بخش فا در برنامه های تحقیقاتی( R&D ): 5%
بازه ی زمانی
تعداد مقالات

31
رتبه بر اساس رده بندی میزان تلفن همراه در International Telecommunication Union: 14 ( 28/82% )
رتبه در میزان کامپیوتر شخصی بر اساس ITU: 14 ( 5800000 )
ضریب نفوذ اینترنت ( درصد جمعیت ): 3/43%
درصد استفاده از اینترنت در اتحادیه ی اروپا: 8% ( مجموع استفاده در اتحادیه اروپا 100% می باشد. )
درصد استفاده از اینترنت در جهان: 8/1%
رشد کاربران اینترنتی( 2006 ـ 2000 ): 4/256 %
رتبه در کشورهای با بیشترین کاربر اینترنت: 14
وضعیت در رده بندی نرخ نفوذ اینترنت: در بین 32 کشور اول نمی باشد.
تعداد کاربران اینترنتی زبان اسپانیایی: 81729621 نفر ( چهارمین زبان پرکاربر ) معادل 5/7% از کاربران جهان
درصد نفوذ زبان اسپانیایی در اینترنت: 7/18%
رشد اینترنت به زبان اسپانیایی( 2006 ـ 2000 ): 1/231%
پهنای باند اینترنت بین المللی( بیت بر نفر ): 2918
درصد تلویزیون خانگی: 98%
سبد قیمت خط تلفن ثابت ( دلار بر ماه ): 3/20
سبد قیمت خط تلفن همراه: 5/21
سبد قیمت اینترنت: 7/20
وضعیت در شاخص آمادگی دولت الکترونیکی( امتیاز بین صفر تا یک ): 39/0
مدارس متصل به اینترنت: 94%

32
رتبه در رده بندی شاخص فرصت دیجیتال: 25 ( امتیاز در این شاخص برابر 61/0 می باشد ).
امتیاز در شاخه های شاخص فرصت دیجیتال: فرصت: 99/0 زیرساخت: 54/0 کاربرد: 3/0
میزان استفاده از رایانه های شخصی: 01/12 میایون دستگاه ( در رتبه پانزدهم رده بندی جهانی )
مقایسه تعداد کل مشترکان اینترنت و پهن باند ( میلیون نفر )، ژانویه 2005 ـ منبع: بستر فرصت دیجیتال ITU/KADO

33
رتبه در رده بندی خسارت های ناشی از سرقت نرم افزار رایانه ی شخصی ( کشورهای با مقدار 150 میلیون دلار و یا بیشتر ): یازدهم با مقدار 765 میلیون دلار ( بیشترین مقدار مربوط به ایالات متحده با مقدار 6895 میلیون دلار )
درصد خسارت های ناشی از سرقت نرم افزار: 46% ( 3% رشد نسبت به سال 2004 )
میانگین تعداد رایانه به ازای ده دانش آموز: 8/0
برنامه ی ملی حرکت به سوی دولت الکترونیکی:

34

35
مقایسه وضعیت اسپانیا با وضعیت استفاده از اینترنت در اروپا

36
25 کشور اول در رده بندی شاخص رقابت تجاری

37
کشور های برتر جهان به لحاظ دارا بودن بیشترین مشترک DSL

38
آموزش عالی

39
تاریخچه
طی سال 1857، ساختار آموزش عالی به عنوان ساختار عمومی سطوح آموزشی کشور اسپانیا معرفی گردید. بعدها با صدور بیانیه آموزش سال 1873، آموزش علومی نظیر فلسفه و هنر، علوم تجربی، داروسازی و تکنولوژی رایج گردید. در پایان قرن 19 میلادی آموزش تکمیلی و نقش آن مهمتر گردید که از جمله پیامدهای آن می توان به بهبود کلی دیگر جنبه های اجتماعی، موقعیت مدارس و مراکز آموزش معلمین، استقلال دانشگاهها وتعیین دوره تحصیلات دانشگاهی اشاره نمود. با صدور بیانیه جمهوری طی سالهای 1931 نیز مرحله ای جدید در سیستم آموزشی کشور ایجاد گردید. در این میان جمهوری خواهان از ساختارهای مدارس رایگان، آموزش اولیه پایه، آموزش آزاد، لائیک و نظری طرفداری کردند..  در این اثناء همچنین موقعیت دانشگاه های کشور ارتقاء یافت. پس از جنگ و در زمان استیلای حکومت دیکتاتوری بر کشور، برخی قوانین ویژه آموزش عالی مطرح گردیده و اداره دانشگاهها طی سال 1943 سازماندهی گردید. سیاست تغییر عملکرد آموزش عمومی و سرمایه گذاری و بهبود آموزشی در سال 1970 اعمال گردید که برای نخستین بار طی قرن20 میلادی کل سیستم آموزشی اسپانیا را تحت پوشش قرار داد. تحت این شرایط ارائه تحصیلات دانشگاهی در قالب سه مرحله مورد تاکید قرار گرفت. علاوه بر این ، در این اثناء جایگاه اساتید و موقعیت آنان در حوزه آموزش مورد توجه واقع گردید. علاوه بر این جهت سهولت در پذیرش دآنش آموزان در مراکز آموزش عالی، رشته های دانشگاهی در جدول زمانی برنامه های  آموزشی موسسات آموزش متوسطه گنجانیده شد. سرانجام در تاریخ 21 دسامبر سال 2001، سیاست پویایی دانشگاهها مورد قبول قرار گرفته و فرایند(Lon) جایگزین فرایند قبلی( LRU در سال 1983) گردید. گفتنی است که فرایند حاضر به تقویت فعالیتهای اداری کشور در ارتباط با انتخاب سیستم دانشگاهی  می پردازد. علاوه بر این فرآیند مذکور همچنین بر تفویض قدرت به جوامع مستقل در حوزه آموزش عالی و افزایش استقلال دانشگاه ها و تاکید بر تقویت روابط میان دانشگاه  و جامعه تمرکز دارد.

40
ساختار آموزشی
مقطع آموزش عالی در کشور اسپانیا بر تحصیلات طبقه بندی شده در3 بخش مشتمل می گردد. اولین بخش از تحصیلات عالی سری دوره های آموزشی معادل با دوره های دانشگاهی است که ماهیت تخصصی داشته اما در دانشگاه تدریس نمی گردد. که از آن جمله می توان به آموزش پیشرفته هنری  و آموزش تکمیلی علوم نظامی و آموزش تکمیلی تکنسین ورزشی اشاره نمود. دومین بخش آموزش عالی بر دوره های آموزش تکمیلی اطلاق می گردد که در مقطع پیش دانشگاهی (مقطع تکمیلی متوسطه) ارائه می گردد و سرانجام سومین بخشی که بر دوره های آموزش تکمیلی دانشگاهی مشتمل می گردد. آموزش عالی در اسپانیا در دانشگاه ها، مجتمع های فنی ـ علمی و مجتمع های هنرهای زیبا ارائه می گردد. شرط ورود به دانشگاه برخورداری از دیپلم متوسطه و قبولی در آزمون ورودی و یا گذراندن دوره پیش دانشگاهی ( Curso de Orientacion Universitaria) است. به عبارت دیگر آن دسته از افرادی که دوره پیش دانشگاهی را نگذرانده اند، پس از قبولی در آزمون و تاٌیید صلاحیت علمی از مجوز حضور در دانشگاه برخوردار می کردند.

41
پژوهش و تحقیقات

42
نهادها و مراکز امروزی تحقیق آموزش برمبنای تقسیم قدرت دردولت و جوامع مستقل تشریح می شوند، ساختار دولتی اسپانیا به ارائه قدرتهای اجرایی به دولت در جهت ارتقاء و هماهنگی عمومی آموزش و تحقیقات فنی می پردازد. ساختار فوق همچنین به اعطای قدرت به جوامع مستقل در جهت اجرای برنامه های تحقیقاتی مختلف تاکید دارد. در این راستا، وزارت علوم و تکنولوژی اسپانیا طی آوریل سال 2000ایجاد شد. گزارشات این وزارتخانه به دبیرخانه دولت ارجاع می گردد. که این وزارتخانه از قدرت ارائه تحقیقات علمی و ارتقاء تکنولوژی برخوردار می باشد. دبیرخانه دولت همچنین با دانشگاهها و دفاتر تحقیقاتی و توسعه علوم و تکنولوژی ارتباط دارد. طرح ملی تحقیق، توسعه و نوآوری آموزش طی سال های2000 تا 2003  در سال 1999 ارائه گردید گفتنی است که طرح فوق به منظور اجرای فعالیتهای تحقیقاتی در حوزه های علمی، تکنولوژی و حوزه های بخشی سازماندهی گردید. سهم عمده  فعالیتهای طرح ملی به دو حوزه فعالیتهای استراتژیک انجام تحقیقات مناسب در حوزه فعالیتهای توسعه و نوآوری  (I + D+R) اختصاص می یابد. در این میان، وزارت آموزش و مرکز تحقیقات آموزشی اسپانیا(CIDE)  به هماهنگی و ارائه تحقیقات آموزشی و نوآوری می پردازند. هدف مرکز(CIDE) ارائه اطلاعات به مراجع آموزشی، محققان، معلمان و کمک به ارتقاء کیفیت آموزشی کشور است. برنامه CIDE در 4 حوزه مطالعات و تحقیقات آموزشی، نوآوری و بهبود دوره های تحصیلی و مدیریت تکنولوژیک آموزشی اجرا می گردد. از جمله عمده ترین کمکهایی که CIDE  به سیستم آموزشی کشور القاء می نماید می توان به برنامه ریزی، هماهنگی ، ارزیابی و اجرای تحقیقات و ارائه نتایج نوآوری، ارائه تجربیات، ارتقاء دوره های تحصیلی، ارائه منابع تحصیلی و منابع پشتیبانی و اعطای کمک هایی به معلمان، ارائه خدمات مشاوره حرفه ای در سطوح غیردانشگاهی، ارتقاء سطح مشاوره های آموزشی، آموزش ویژه و قانونی، سازماندهی مراکز اسناد و مدارک آموزشی و نظارت به آرشیوهای وزارت آموزش، فرهنگ و ورزش اشاره نمود.

43
علاوه بر این وزارت، CIDE عضو موسسات اتحادیه اروپایی در جهت توسعه و تحقیق آموزشی (CIDREE) و مجری  بخشی از برنامه های تحقیقاتی آموزشی سازمانهای بین المللی نظیر ((OECD,UNESCO و شورای اروپا می باشد.) طبق آمار بدست آمده طی سال2000، بالغ بر 11 پروژه آموزشی ارائه گردید که 4 پروژه به تحقیقات آموزشی و7 پروژه به پایان نامه دکتری تعلق داشت. در فرآیند تحقیقات،  و گزارشات عمدتاٌ بصورت کلی در و حوزه های مطالعات آموزشی و تحقیقی و مشتق از الگوهایی نظیر تحقیقات آموزشی  اسپانیا و اروپا ، انتقال از آموزش متوسطه به آموزش عالی، اثر بخشی تحصیلی و کیفیت سیستم آموزشی ، برابری ها و نابرابری های سیستم آموزشی ، ارزش های آموزشی، می باشند. درقالب این حوزه ها همچنین به مرور پروژه های تحقیقی توسط CIDE تاکید می گردد. فعالیت هایی تحقیقاتی جوامع مستقل در حوزه آموزشی نیز بصورت پایه ای اجراء شده و بر پرورش تحقیقات و سرمایه گذاری در پروژه های تحقیقی تاکید در 2 سطح دانشگاهی و غیردانشگاهی تاکید دارد. تحقیقات دانشگاهی معمولاً تحت سیستم عمومی صورت نمی گیرد. برحوزه هایی نظیر مطالعات اجتماعی و علوم انسانی، و علوم اقتصادی، مشتمل می گردد. اکثر جوامع مستقل به سرمایه گذاری درخصوص پروژه های نوآوری و تحقیقی آموزشی مبادرت می نمایند. از جمله اقدامات به عمل آمده در روند اجرای تحقیقات آموزشی و پروژه های نوآوری می توان به اعمال قوانین موثر در اجرای دوره های تحصیلی، ارتقاء سیستم آموزشی، پرورش نوآوری ها به منظور ارتقاء کیفیت آموزشی، اشاره نمود.

44
منابع
سایت دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی
http://www.iranculture.org/research/edupol/countries.php?c=spain
سایت شرکت فناوری اطلاعات
http://www.dci.ir
https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/sp.html
Europe in figures, Eurostat yearbook 2005 ( pictures )
http://www.eia.doe.gov/emeu/cabs/spain.html
http://www.europa.eu.int/comm/eurostat
http://www.imdea.org
http://www.internetworldstats.com
World Information Society Report 2006 ( ITU )
Third Annual BSA and IDC Global Software Piracy Study, May 2006 ( www.bsa.org )
OECD, Are Students Ready for a Technology Rich World? What the PISA Studies Tell Us,2005
Global Competitiveness Report 2005-06: Sweden


تعداد صفحات : 44 | فرمت فایل : powerpoint

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود