موضوع : چوب ( کاربرد چوب در طراحی داخلی )
استاد مربوطه :
دانشجو :
به نام خدا
تعریف چوب:
تعریف چوب بسته به اینکه این ماده را در چه قسمتی بخواهیم مورد استفاده قرار دهیم فرق می کند و به طور کلی می توان سه تعریف برای آن به کار برد.
تعریف گیاه شناسی:
چوب عبارت است از مجموعه ای از بافت های ثانویه لینین شده گیاهان آوندی که در بین مغز و لایه زاینده (کامبیوم) ساقه و ریشه و شاخه ها قرار می گیرد.
تعریف تجاری:
چوب عبارت است از قسمت های داخلی ساقه، ریشه و شاخه درختان و درختچه ها که قابل تبدیل برای استفاده در مصارف گوناگون می باشد و می توان با کار کردن بر روی آن به ارزش و مرغوبیت آن افزود.
تعریف صنعتی:
چوب عبارت است از ماده ای جامد و متخلخل فیبری شکل، که دارای ساختمان سازمان یافته ای است و از هر طرف نایکسان و ناهمگن می باشد.
قدمت چوب
چوب یکی از قدیمی ترین و ابتدایی ترین مصالح ساختمانی موجود در طبیعت است که بشر در طول تاریخ از آن استفاده کرده . چوب تنها مصالح ساختمانی است که از منبع قابل تجدید بدست میاد و جزء مصالح خوب برای مناطق زلزله خیزه. داریوش در فرمان بناسازی شهر شوش از تخته و چوب استفاده کرده و در قصه آپادانا در دوره هخامنشیان چوب را برای استفاده کاربردی و تزئینی استفاده می کردن.
از جمله مهمترین کاربردهای چوب می تونیم به این موارد اشاره کنیم :
1- استفاده از چوب برای اعضای باربر
2- استفاده از چوب برای نماسازی و تزئین
3 – استفاده از چوب در ساخت مصنوعات چوبی
4 -استفاده از چوب برای کارهای کمکی در ساخت و ساز، مانند قالب سازی، چوب بست و…
نکته قابل توجه این است که برای استفاده مهمتر از چوب ها باید مواردی مثل جهت الیاف چوب، مقدار رطوبت، نوع چوب، محل رویش، پهنی دایره سالانه، درجه حرارت، تعداد گره های روی چوب، شرایط نمونه گیری، شرایط لحظه ای آزمایش و دستورالعمل آزمایشی را در نظر بگیریم.
چوب انواع مختلفی دارد به زبان عامی می توان گفت: چوبهای سخت، چوب های نرم که نوع آنها بسته به خود درخت عنوان بندی میشه مثل چوب های راش، توسکا، چنار، نارون، کاج، صنوبر و . . . که چوب هایی مثل افرا، ملچ، آزاد، گردو، راش و . . . برای مبل سازی و تزئینات بکار می رود.
اصولا چوبها چون از درختان تهیه می شوند بیشتر آنها به رنگ کرم و قهوه ای هستند. خود رنگ قهوه ای دارای طیف رنگ ها مختلفی مثل خرمایی، خاکی، فندقی، نسکافه ای و غیره می باشد که هر کدام از این رنگها ویژگیهای خاص خودش را داره. از لحاظ علم انرژی درمانی قهوه ای سمبل رویش تکامل است و یکی از عناصر پنجگانه انرژی چوب است که از زمین می روید به آسمان قد می کشد. همانطور که انسانها رشد می کنند و قد می کشند. دارای حال و هوای گرم است و می توانیم در تمامی قسمتهای مختلف یک فضا اعم از اداری، مسکونی، تجاری وغیره و در فضایی جنوبی و آفتابگیر می تونیم از چوب به رنگ قهوه ای تیره استفاده کنیم. قهوه ای نماینده طبیعت در فضای ماست و با استفاده از آن در فضای خودمون همیشه تازگی و طراوت را همراه داشته باشیم و توصیه می شود در رنگ آمیزی از رنگ قهوه ای به جای مشکی استفاده شود.
اشکال گوناگون چوب از نظر مصرف
چوب گرد: چوب گرد ضخامتی بین ۱۴-۳۴ سانتی متر و درازایی بین ۷/۲ -۱۸ متر را دارند. این چوب ها باید هرس و تراز شوند و از نظر سطح و پوست، ظاهری تمیز داشته باشند. چوب های گرد را بر حسب نوع دسته قرار می گیرند یا در جهت طول تخته یا عمود بر آن.
چوب های بریده شده: این چوب ها با برش های طولی از چوب گرد به دست می آیند. چوب گرد قابل استفاده برای منظور باید کیفیت بالایی داشته باشد و از پوسیدگی نیز در امان باشد به طوری که چوب های بریده شده درجه ۱ و ۲، عاری از سوراخ های پنهان و فاسد شده و گره های قهوه ای باشند.
استحکام در چوب به دو عامل بستگی دارد:
1- میزان فیبر موجود در واحد ساختمان ها از آن چوب
2- ضخامت جداره چوب ها می باشد
بنابراین اگر در چوبی میزان فیبر بیشتر باشد آن چوب سنگین و سخت تر است که بر این اساس می توان گفت سبک ترین چوب، چوبی است به نام باندا یا بالسا و سنگین ترین چوب چوبی هست با نام کلیستانتانوس که در آب غرق می شود.
بر این اساس می توان درختان را به سه قسمت تقسیم کرد:
1- درختان سبک؛ مانند: صنوبر، نم دار، بید، تبریزی، کرک.
2- درختان متوسط؛ مانند: راش، افرا، گردو.
3- درختان سنگین؛ مانند: بلوط، چندل، سخدار و انجیلی.
عناصر اصلی که چوب باید در دکوراسیون داشته باشد
1- رنگ و زیبایی آن
2- آکوستیک بودن
3- ضریب سختی
4- ظرفیت حرارتی
5- قدرت شکل پذیری
6- عایق برای حرارت
رنگ :
چوب رنگ های مختلفی دارد اما اغلب طیفی از قهوه ای در آن به چشم می خورد رنگ قهوه ای در ترکیب با سایر رنگ ها حالت های مختلفی را برای کاربر تداعی می کند. چوب های تیره رنگ در کنار رنگ های گرم پرمایه مانند زرشکی ترکیبی وزین و حرفه ای می سازند که در دکوراسیون دفتری اداری یا اتاق کار در منزل کاربرد زیادی دارد. اتاقی که ست میز و صندلی آن از چوب تیره رنگ با روکش زرشکی در کنار پرده هایی با زمینه زرشکی و گل های قهوه ای و تور کرم چیدمان شده همه را مبهوت جذابیت خود می کند.
چوب هایی با رنگ های میانه مانند قهوه ای، شکلاتی و گردویی نیز در کنار رنگ های سردی همچون آبی فیروزه ای و سبزآبی ترکیباتی شاداب، ملایم، آرامش بخش و مناسب برای محیط های خانوادگی، تفریح و استراحت ایجاد می کنند. رنگ هایی که در کنار هم تداعی کننده قایقی چوبی در کنار امواج دریایی کم عمق و آبی هستند. استفاده از این ترکیب ذهنی، انسان را آرام کرده و بدن را به سکون دعوت می کند. نشستن بر روی یک مبل راحتی و تماشای تلویزیون در تعطیلات آخر هفته در ویلایی با کف چوبی به رنگ گردویی، دیواری از چوب نارون کرم مایل به زرد، پرده های راه راه آبی کم رنگ و پررنگ و روکش مبلمان آبی با طرح سبز رنگ، می تواند به خوبی آرامش را به افراد انتقال دهد.
چوب های روشن زرد مایل به صورتی، کرم و سفید مایل به زرد از پراستفاده ترین چوب ها هستند. اگر خلاقیت و جسارت نداشته باشید، شاید این رنگ ها را بدون معنای خاصی در کنار هم بگذارید، اما اگر کمی جرات به خرج دهید و این رنگ ها را با رنگ های گرم ملایم همنشین کنید نتایج بهتری می گیرید. یک سرویس ناهارخوری ساده شش نفره بدون منبت کاری از جنس چوب راش همراه با یک رومیزی کتان اخرایی و قالیچه قرمز، فضایی آرام و در عین حال با نشاط می سازد.
می توان چوب راش یا افرا را در کنار چوب گردو یا چنار تیره رنگ قرار داد و ترکیبی کلاسیک ساخت که برای محیط های پذیرایی و مهمان خانه علاوه بر سنگینی و وقار، راحتی را نیز القا می کند.
آکوستیک:
محیط پوشیده از چوب، صداهای منتشر شده را به صورت ملایم جذب کرده و سپس منعکس می کند. این کار از پیچیدن صدا جلوگیری کرده و همچنین اختلاف طول موج ها را در آن محل تعدیل می کند. چوب های خشک و سبک مانند کاج صدای زیادی در هنگام راه رفتن با کفش ایجاد کرده و چوب های سنگین و متراکم مانند گردو و بلوط صدایی خفیف و گنگ منتشر می کنند. این صداها را می توان در کاربری های مختلفی به زیبایی به کار گرفت و به عنوان عاملی دینامیک و متغیر در دکوراسیون گنجاند.
سختی:
ضریب سختی چوب پایین است و در برابر موادی همچون سرامیک و سنگ، جسمی بسیار نرم محسوب می شود. اما در عین حال به علت خاصیت ارتجاعی و بافت آونددار، فرسایش آن بسیار کم است. برآیند این دو موضوع باعث می شود چوب مصالحی مناسب برای مبلمان و پوشش های داخلی خانه باشد، زیرا علاوه بر مسائل زیبایی شناسی، موجب افزایش ایمنی به خصوص برای کودکان و سالمندان میشود. به راحتی می توان اثر ضربه بر روی دسته صندلی فلزی و چوبی و همچنین کفپوش سنگی و چوبی را مقایسه کرد.
ظرفیت حرارتی:
این موضوع باعث می شود نوسانات دمایی چوب بسیار کاهش یابد. کف ها و مبلمان چوبی به ندرت در سرمای زمستان سرد می شوند که نتوان لمس شان کرد. اما برعکس، یک کف سرامیکی در خانه ای گرم هم ممکن است سرد باشد و برای راه رفتن روی آن نیاز به جوراب و پاپوش است.
قدرت شکل پذیری بالا:
چوب را به اشکال گوناگون می بینیم،تخته، الوار، تخته چندلایی و روکش، اینها حالت های معمول چوب هستند که ما در اطراف خود می بینیم. مبلمان، دکور، کابینت، مجسمه، گلدان و حتی قاشق و بشقاب را از چوب می سازند. انواع کمد و کابینت از چوب و تخته چندلایی ساخته می شوند که در برابر آب و حشرات بسیار مقاومند. حالت هایی از چوب نیز وجود دارند که کاربرد آن ها خاص تر است.
بعضی ها چوب را مدتی در رنگ شناور می کنند و رنگ دلخواه شان را به بافت آن می دهند . در این حالت بافت نرم چوب رنگ بیشتری به خود می گیرد و اشکال زیبایی خلق می شود.
همچنین سطح چوب را می توان به روش سند بلاست برجسته کرد و با رنگ و نورپردازی، پرسپکتیوی بدیع در آن به وجود آورد.
محاسن چوب:
1- عایق حرارتی و برودتی است.
2- مقاومت مکانیکی نسبتا خوب و خاصیت ارتجاعی واقع در ضربه.
3- قابلیت پرداخت سطحی، رنگ پذیری، کنده کاری و برش.
4- امکان تصحیح خواص (مواد ضد حریق، ضد رطوبت و ضد قارچ).
5- ارزانی، دردسترس بودن و سهولت ساخت.
6- تجدید پذیری مجدد درخت بعد از برش.
7- عدم آلودگی محیط و یا برگشت مجدد به محیط (طبیعت).
8- خاصیت آکوستیک.
عیوب ذاتی چوب:
1 – سنگینی نسبت به مواد مصنوعی
2- حمله موجودات زنده (قارچ ها، جوندگان، حشرات)
3 – قابل اشتعال بودن
4 – عدم امکان استفاده مجدد به شکل اولیه
5 – شکست و گسیختگی
6 – عدم همگنی
7 – ضعف اتصال
معایب ناشی از خشک کردن چوب:
1- شل شدن و لق شدن گره ها.
2- تغییر ابعاد.
3- چین خوردگی و کج و معوج شدن چوب.
خود نمایی چوب در دکوراسیون داخلی برای دوستداران طبیعت!
استفاده از چوب با ظاهر طبیعی خود در طراحی داخلی
سطح چوبی رنگ آمیزی شده چوب به عنوان مصالح کف
چوب به عنوان پوشش دیوار
چوب به عنوان پوشش سقف
کف پله های چوبی
کمدها و کابینت های چوبی
مبلمان چوبی
عناصر تزئینات و تجهیزات چوبی
چوب نما و نورپردازی
منابع :
ویکی پدیا
نویسنده: لاله داورپناه | تحریریه چیدانه
نوشته شده توسط علی قربانی (کاربرد چوب در معماری داخلی)