بسم الله الرحمن الرحیم کاربرد اکسل در حسابداری
1
مقدمه
برخلاف واژه پرداز WORD که برای تایپ و درج متن بکار می رود .صفحه گسترده ها برای اجرای محاسبه بر روی داده های عددی استفاده می گردد.اولین نرم افزار صفحه گسترده به نام "ویزی کالک"درسال 1979 میلادی به بازار عرضه شد.از این زمان به بعد برنامه های صفحه گسترده در دنیا تجارت جای خود را باز کردند و به ابزاری مناسب ،مفید و تاثیر گذار در تحول تجارت جهانی تبدیل گردیدند.
صفحه گسترده یا کاربرگ ،یک صفحه همانند کاربرگ حسابداران می باشد که دارای سطرها و ستون هایی برای وارد کردن داده ها و تهیه اطلاعات می باشد.
2
بر خلاف کاربرگ حسابداران ،که بر روی کاغذ و با استفاده از مداد و ماشین حساب ایجاد می شود کاربرگ رایانه ای با استفاده از سیستم کامپیوتری ویک نرم افزار صفحه گسترده ایجاد می گردد.در صفحه گسترده ها می توان بدون استفاده از کاغذ ،مداد پاک کن ،داده ها را به سرعت وارد نموده یا تغییر داد و یا به روز کرد.صفحه گسترده توانایی انجام محاسبات از یک جمع ساده تا فرمول های پیچیده مالی و ریاضی را دارد.با استفاده از صفحه گسترده ،صرف ساعات کار زیاد حسابداران برای تجزیه و تحلیل داده ها کاهش یافته است.
برنامه اکسل یک صفحه گسترده بسیار توانا و نیرومند است که امکان ذخیره سازی داده ها و تهیه اطلاعات ،استفاده از توابع متعدد و ابزارهای موجود در آن در راستای تجزیه و تحلیل اطلاعات را فراهم می نماید.
3
ورود به اکسلXP
برای ورود به اکسل پس از بالا آمدن ویندوز، روی کلمه شروع(Start) کلیک نمایید تا لیست گزینه های این دکمه آشکار گردد.اشاره گر ماوس را روی گزینه برنامه ها(All Programs) قرار دهید .برای اجرا و باز شدن برنامه اکسل بر روی گزینه Microsoft Excel کلیک کنید.
4
اجزای صفحه اولیه برنامه اکسل
دراین قسمت به معرفی هر یک از اجزای صفحه گسترده ورودی اکسل می پردازیم:
الف-نوار عنوان:
برنامه اکسل مانند هر پنجره ای ،دارای نواری در بالاترین قسمت پنجره است این نوار شامل نام برنامه اکسل و نام کتاب کاری (Book1) در سمت چپ و دکمه های کوچک نمایی،بزرگ نمایی و بستن برنامه اکسل در سمت راست می باشد.
ب-نوار منو ها:
کلیه فرمان های برنامه اکسل در نه منو اصلی طبقه بندی شده اند.
5
این نه منو عبارتند از :
منو فایل(File)
منو ویراپش(Edit)
منو نمایش (View)
منوی ایجاد کردن(Insert)
منو شکل دهی (Format)
منوی ابزار ها (Tools)
منوی داده ها(Data)
منوی پنجره(Window)
منوی راهنما(Help)
6
برای باز شدن هر یک از این منو ها اشاره گر ماوس را روی نام منوی مورد نظر قراردهیدو بر روی آن کلیک کنید.با باز شدن منو مجموعه ی فرمان های آن آشکار می گردد.
پ-نوار ابزارها(Toolbars):
بطور معمول، نوار ابزارها در زیر نوار منو قرار دارند .در هر نوار ابزار از مجموعه ای از فرمان ها تشکیل شده است که با شکل های کوچک در کنار هم چیده شده اند و هر یک از این آیکن ها معرف یک فرمان می باشد.
ت-قاب وظیفه-
یکی از امکانات جدید در اکسل ، قاب وظیفه است . از قاب وظیفه می توان برای ایجاد کتاب کاری جدید،استفاده از حافظه موقت، جستجو و ایجاد تصویر از گالری تصویر استفاده کرد.با انتخاب قاب وظیفه (Task Pane) از منو نمایش (View) می توان این قاب را آشکار یا پنهان کرد.
7
ث-نوار فرمول(Formula Bar) :
این نوار دارای 2قسمت زیر است:
کادر سمت چپ که کادر نام گذاری می باشد.از این کادر برای نمایش آدرس سل یا سل های انتخاب شده ،استفاده می شود.
کادر سمت راست که کادر فرمول بوده و محتویات سل فعال نشان می دهد. درشکل کادر نام ،آدرس فعال(یعنی B3)و کادر فرمول ، محتوای سل B3 (یعنی =SUM(B1:B2) )را نشان می دهد.
8
ج-صفحه کاربرگ:
قسمت بزرگی از صفحه نمایش را جدول شطرنجی شکل در بر گرفته است که کاربرگ نامیده می شود. هر کاربرگ دارای 256 ستون و 65536 سطر می باشد.
همانطور که در شکل نشان داده شده بطور پیش فرض سه کاربرگ در هنگام ورودبه برنامه اکسل وجود دارد که با نام های Sheet1، Sheet2، Sheet3 دیده می شوند.
چ-نوار وضعیت:
نوار وضعیت در پایین پنجره برنامه اکسل قرار گرفته است و پیام های لازم را درهنگام انجام عملیات به کاربر ارائه نماید.
1
9
استفاده از توابع
استفاده از فرمول ، سبب می گردد تا محاسبات به سهولت و آسانی اجرا گردد.هر فرمولی که در سلول های کار برگ درج می شود دارای دو طرف است:
طرف اول که در سمت چپ نوار فرمول قرار دارد آدرس سلول فعال را نمایش می دهد.
طرف دوم، در سمت راست نوار فرمول قرار دارد و محتویات فرمول را نشان می دهد.
برای نوشتن فرمول، ابتدا سلولی که می خواهید در آن فرمول درج کنید را انتخاب نمایید سپس دکمه (=) بفشارید.(با فشردن دکمه (=) اکسل متوجه می شود که در این سل یک فرمول درج خواهد شد.)حالا با استفاده از آدرس دهی و علائم محاسباتی(جمع،تفریق و …)فرمول را بنویسید.
10
برای مثال اگر سل های C1 و C2 به ترتیب اعداد15و 25 را تایپ کنید برای محاسبه جمع مقادیر این دو سلول به سل C3 رفته و فرمول =C1+C2 را وارد کنید و کلید Enter را بفشارید.برای مشاهده دو طرف فرمول مجددا“به سل C3باز گردانید.
تابع
اکسل دارای توابع متعددی است که هر یک برای عملیات خاصی تهیه شده اند. برای نمونه تابع SUM برای انجام عمل جمع بکار می رود.اگر به شکل توجه کنید مشاهده می شود جمع دو سل C1 و C2 بدون استفاده از توابع صورت گرفته است.برای اجرای این عملیات میتوان از تابع sum استفاده نمود.برای این کار در سلول C3 تابع Sum و آدرس سلول های مورد استفاده در عملیات جمع را به صورت =Sum(C1:C2) تایپ کنید.
از آنجاییکه تابع جمع کاربرد زیادی دارد در نوار ابزار استاندارد آیکن خودکار ( ∑ ) در نظر گرفته شده است تا کار بر بتواند براحتی از آن استفاده نماید.
12
هر تابع دارای دو قسمت است یکی نام تابع (مانند Sum در مثال بالا) و دیگری آرگومان های تابع که در داخل پرانتز نمایش داده می شوند.آرگومان ،مقادیر با آدرس سلول های بکار رفته در فرمول می باشد. آرگومان های یک تابع می توانند اختیاری یا اجباری باشند. در تابع Sum استفاده اولین آرگومان اجباری و استفاده از مابقی آرگومان های تابع ، اختیاری است .آرگومان های یک تابع می توانندعدد،متن،آدرس سلول ها،فرمول یا توابع دیگر باشند.در قسمت زیر توابع وبا آرگومان های مختلف نمایش داده شده است:
13
=SYD(6600000;600000;5;5)
=IF (A1=4*5;OK;FALSE)
=SUM(C1:C2)
=SUM(AVERAGE(Sum(8;6));3)
14
استفاده از محیط توابع اکسل
برای استفاده از توابع اکسل می توان نام تابع و آرگومان های آن را در یک سلول تایپ کرد یا تابع مورد نظر را از محیط توابع اکسل انتخاب و باز نمود.برای ورود به محیط توابع اکسل باید از منوی Insert فرمان تابع ( Function) را کلیک کرد.با این عمل کادر محیط توابع در شکل زیر آشکار می گردد.
15
16
کار در محیط توابع اکسل دارای 3قسمت است: 1-قسمت Search for a Function- از این قسمت ،برای جستجوی یک تابع خاص و دستیابی به آن استفاده می شود .
17
برای دستیابی به تابع مشخص،نام تابع را در کادر مقابل Search for a Function تایپ کرده و بر روی دکمه Go کلیک کنید.برای مثال جهت دستیابی به تابع حداکثر(Max) نام تابع را تایپ کرده و بر روی دکمه Go کلیک کنید.در کادر پایینی نتیجه جستجو نمایش داده می شود.کاربر می تواند تابع مورد نظر خود را انتخاب کرده و برای باز شدن کادر آن تابع ،بر روی دکمه OK کلیک نماید.
18
2-قسمت Or select a category- توابع اکسل در نه گروه اصلی به شرح زیر طبقه بندی شده اند:
توابع تاریخی
توابع زمانی Data & Time
توابع مالی Financial
توابع ریاضی Math & Tring
توابع آماری Statistical
توابع جستجو Lookup & Reference
توابع بانک اطلاعاتی Database
توابع متنی Text
توابع منطقی Logical
توابع اطلاعاتی Information
19
با کلیک بر روی فلش رو به پایین کادر مقابل Or select a category ، لیست گروههای اصلی توابع ظاهر می شود.با استفاده از ماوس می توان طبقه مورد نظر را انتخاب کرد.با انتخاب هر گروه اصلی از توابع ،مجموعه توابع آن گروه در کادر پایینی (کادر Select a function) نمایش داده می شود.برای مثال اگر بخواهید از تابع استهلاک به روش مانده نزولی (تابعDDB) برای محاسبه هزینه استهلاک به روش مانده نزولی استفاده کنید.باید از لیست گروههای تابع،توابع مالی(Financial) را انتخاب نمایید. سپس در کادر پایینی از میان توابع مالی ،تابع DDB را انتخاب کرده و بر روی دکمه OK کلیک کنید.
20
21
نکته 1:همانطور که در شکل می بینید وقتی یک تابع مانند DDB انتخاب می شود در قسمت پایین ،شکل فرمول تابع انتخاب شده به همراه توضیح مختصری درباره عملکرداین تابع نمایش داده می شود.
نکته2:در صورتی که بخواهید درباره تابع انتخاب شده راهنمایی و توضیح بیشتری مشاهده کنید می توانید بر روی متن پیوندی Help on this function کلیک کنید.بااین عمل پنجره راهنمایی برای تابع انتخاب شده باز می شودو کاربر می تواند درباره تابع اطلاعات بیشتری دریافت نماید.
نکته 3-همانطور که در شکل می بینید در کنار نه گروه اصلی توابع دو گزینه All، Most Recently Used نیز دیده می شود.انتخاب گزینه Most Recently Used سبب نمایش توابعی می شود که اخیرا"توسط کاربر استفاده شده است.
22
انواع آدرس دهی
در فرمول ها و توابع اکسل از آدرس سلول یا سلول های دیگر برای انجام عملیات استفاده می شودو سل دارای فرمول یا تابع همواره به سلول یا سلول های دیگر اشاره می نماید.دراکسل سه نوع آدرس دهی وجود دارد:
آدرس دهی نسبی
آدرس دهی مطلق
آدرس دهی ترکیبی
23
آدرس دهی نسبی
در آدرس دهی نسبی از آدرس سلول ها(نام سل ها بر حسب ستون و سطر )استفاده می شود.به شکل توجه کنید برای محاسبه دستمزد استحقاقی در سل B2 از فرمول =D2*C2 استفاده شده است.به اینگونه آدرس دهی که از آدرس سل های دیگر استفاده می نماید آدرس دهی نسبی می گویند.در صورتی که فرمول سل B2 برای سل های B3 و B4 کپی شودبخاطر هوشمندی کاربرگ اکسل ،فرمول هریک از سل های B3 و B4 به ترتیب به صورت =D3*C3 و =D4*C4 اجرا می گردد.
24
در صورتی که بخواهید از محتوی یک سلول به طور ثابت در سلول های دارای فرمول یا تابع استفاده گردد باید از آردس دهی مطلق استفاده کنید.برای آنکه از آدرس یک سل بطور ثابت در فرمول استفاده شود باید قبل از نام سطر و نام ستون آن سلول علامت دلار ($)درج شود.برای ثابت کردن آدرس سلول می توان بعد از انتخاب سلول ،کلید F4 در صفحه کلید را بفشارید.با این عمل علامت دلار قبل از نام سطر و ستون ایجاد می گردد.
25
آدرس دهی ترکیبی:
آدرس دهی است که در فرمول یک سلول از هر دو نوع آدرس دهی نسبی و مطلق استفاده شده باشد .برای مثال فرض کنید که احمدی ،جلالی و مجیدی شرکای تضامنی احمدی و شرکا به تسبت 3/0، 25/0 و 45/0 در سود وزیان شرکت شریک اند.در صورتی که سود سال جاری 1000000 ریال باشد سهم هر یک از شرکا چند ریال است؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا اطلاعات مساله را به کاربرگ وارد می کنیم:
26
برای محاسبه سهم سود احمدی به سل B5 رفته و با استفاده از فرمول =C5*$B$2 سهم وی را بدست آورید.در فرمول اخیر از آدرس دهی نسبی (C5) و آدرس دهی مطلق($B$2) استفاده شده است.برای محاسبه سهم سایر شرکا ،فرمول سل B5 را برای سل های B6 و B7 کپی کنید.
27
توابع مالی
برای محاسبه استهلاک ، ارزش فعلی و آتی پول ،نرخ بازده داخلی و … می توان از توابع مالی استفاده نمود.توابع مالی بیشتر توسط حسابداران،حسابرسان و تحلیل گران مالی استفاده می شود.با توجه به اهمیت این توابع برای حسابداران ،در این قسمت به شرح هریک از توابع مالی پرداخته می شود:
28
تابع DB
در صورتی که دارایی در بین دوره مالی تحصیل شده باشد برای محاسبه استهلاک هر دوره به روش مانده نزولی ثابت می توان از تابع DB استفاده کرد.فرمول این تابع بصورت زیر است:
DB (cost ; salvage ; life ; period ; month)
بهای تمام شده دارایی=Cost
ارزش اسقاط دارایی= Salvage Value
عمر مفید دارایی= Life
دوره محاسبه استهلاک دارایی= Period
تعدادماههای قابل احتساب در اولین سال= Month
29
مثال
شرکت فروردین در 01/06/1383 مقداری اثاثه به بهای تمام شده 1000000ریال خریداری نمود.ارزش اسقاط و عمر مفید دارایی به ترتیب 100000ریال و 6سال می باشد.
مطلوبست محاسبه هزینه استهلاک اثاثه به روش مانده نزولی برای هریک از سال های اول تا آخر
30
تابع DDB
این تابع برای محاسبه هزینه استهلاک یک دارایی با استفاده از روش مانده نزولی با نرخ مضاعف بکار می رود.فرمول به صورت زیر می باشد:
DDB=(Cost ; Salvage ; ; Life ; Period ; Factor)
عامل یا مضرب استهلاک (در صورتی که مضرب مشخص نشود فرض می گردد که مقدار آن 2است=Factor
ازبین این پنج آرگومان این تابع ،چهار مورد اول اجباری وعامل (Factor) اختیاری می باشد.
31
مثال 2
شرکت اردیبهشت در 01/01/1383مقداری اثاثه به بهای تمام شده 1000000ریال خریداری نمود .ارزش اسقاط و عمر مفید این دارایی به ترتیب 100000 ریال و 6سال می باشد.
مطلوبست :محاسبه هزینه استهلاک دارایی به روش مانده نزولی مضاعف برای سال های اول تا ششم
32
تابع VDB
این تابع جهت محاسبه هزینه استهلاک به روش مانده نزولی در دوره ای خاص استفاده می شود.این تابع به صورت زیر تعریف می شود.
VDB(Cost , salvage,life , start_period,end_period , factor,no_switch)
دراین تابع start_period ابتدای دوره محاسبه استهلاک ، end_period انتهای دوره مورد نظر برای محاسبه استهلاک و factor عامل (مضرب)استهلاک و ,no_switch برای تعیین روش استهلاک می باشد.اگر این قسمت کلمه True درج شود استهلاک به روش مانده نزولی محاسبه می شود ولی اگر چیزی نوشته نشود یا کلمه False نوشته شود استهلاک به روش خط مستقیم محاسبه می شود.
از بین 7 آرگومان 5مورد اول اجباری و2مورد آخر اختیاری می باشد.
مثال 3
اطلاعات زیر مربوط به تحصیل یک دارایی استهلاک پذیر از سوی شرکت اردیبهشت در 01/01/1385در قسمت قبل را مجددا"در نظر بگیرید.
با استفاده از این اطلاعات فوق ،مطلوبست : محاسبه هزینه استهلاک دارایی برای
الف-اولین روز
ب-اولین ماه
پ-اولین سال
ت-از ماه ششم تا ماه هجدهم
ث-از ماه ششم تا ماه هجدهم در صورتی که عامل (مضرب)استهلاک 5/1 باشد.
ج-استهلاک اولین سال در صورتی که دارایی در 15/02/1385 تحصیل شده و عامل(مضرب) استهلاک 5/1 باشد.
34
تابع SLN
برای محاسبه هزینه استهلاک یک دارایی به روش خط مستقیم از تابع SLN استفاده می شود.این تابع بصورت زیر تعریف می شود:
SLN(cost ; salvage ; life)
مثال4
در 01/01/1371 شرکت خردادیک واحد آپارتمان به بهای تمام شده 600000000 ریال خریداری کرد.ارزش اسقاط این دارایی پس از 20سال 100000000ریال برآورد شده است.
مطلوبست هزینه استهلاک سال های اول تا سال بیستم به روش خط مستقیم
35
تابع SYD
از تابع SYD برای محاسبه استهلاک در یک دوره مشخص به روش جمع ارقام سنوات استفاده می گردد.شکل تابع به صورت زیر است:
SYD(cost ; salvage ; life ; per)
که دراین فرمول Per دوره محاسبه استهلاک دارایی می باشد.هر چهار آرگومان این تابع اجباری است.
مثال 5
در 01/01/1383 شرکت تیر یک دستگاه کامپیوتر به بهای تمام شده 10000000 ریال خریداری کرد.ارزش اسقاط این دارایی پس از 5سال 2000000ریال برآورد شده است.
مطلوبست محاسبه هزینه سال های اول تا سال پنجم به روش مجموع ارقام سنوات
1
36
تابع FV
تابع FV برای محاسبه ارزش نهایی (آتی) مبالغ سرمایه گذاری بطور ادواری با مبلغ ثابت و نرخ سود تضمین شده معین بکار می رود.شکل این تابع بصورت زیر تعریف می گردد:
FV(rate , nper , pmt , pv , type)
دراین تابع Rate نرخ سود تضمین شده، nper تعداد پرداخت های سالانه ، Pmt مبلغ سرمایه گذاری ادواری ثابت ،Pv ارزش فعلی سرمایه گذاری و Type معرف زمان پرداخت می باشد.
نکته 1-تابع FV دارای 5آرگومان می باشد که 3تای اول اجباری و 2قسمت آخر اختیاری است.
نکته 2-در زمان استفاده از تابع FV لازم است یکی از دو مورد Pmt و Pv تکمیل گردد.
نکته 3-نرخ بهره معمولا"بصورت سالانه ارائه می گردد.درصورتی پرداخت های ادواری (Pmt)بصورت ماهانه باشد لازم است نرخ بهره (Rate) برعدد12تقسیم شود وتعداد دوره های پرداخت (nper) در عدد12ضرب شود.
37
نکته 4-نحوه تعریف فرمول تابع FV بصورتی است که نتیجه آن بصورت منفی منعکس می گردد.با استفاده از کادر Forrmat Cells ،می توان نحوه نمایش آن را مثبت کرد.برای آنکه نتیجه تابع یک عدد مثبت باشدمی توانید آن را در عدد 1- ضرب نمایید.همچنین می توانید مبلغ پرداخت های ادواری (Pmt) را بصورت یک عدد منفی وارد کنید تا نتیجه تابع یک عدد مثبت باشد.
مثال 6
فرض کنید شخصی می خواهد در پایان هر سال مبلغ 10،000ریال در بانک سرمایه گذاری می نمایددر صورتی که نرخ سود تضمین شده 6% باشدپس از 10 سال چه مبلغی دریافت خواهد کرد؟
38
تابع PV
این تابع برای محاسبه ارزش فعلی یک سرمایه گذاری استفاده می شود.شکل این تابع بصورت زیر می باشد:
PV(rate , nper , pmt , fv , type)
دراین تابع Rate نرخ سود تضمین شده ،nper تعداد پرداخت ها ی سالانه ،Pmt مبلغ سرمایه گذاری ، fv ارزش نهایی سرمایه گذاری و Type معرف زمان پرداخت می باشد.همانند تابع FV دارای 5آرگومان می باشد که سه مورد اول اجباری و دو قسمت آخر اختیاری است.
مثال 7
فرض کنید که شخصی می خواهد یک دستگاه تلویزیون را بصورت اقساطی خریداری نماید.در صورت که مبلغ اقساط ماهانه معادل 1.000.000 ریال ،تعداد اقساط 5قسط ماهانه و نرخ سود تضمین شده سالانه 24% باشد.
مطلوبست محاسبه قیمت نقدی تلویزیون (ارزش فعلی اقساط)
39
تابع PMT
این تابع برای محاسبه مبلغ اقساط یک وام بر مبنای پرداخت های ثابت و نرخ سود تضمین شده مشخص بکار می رود.فرمول این تابع بصورت زیر است:
PMT(rate,nper,pv,fv,type)
مثال 8
در صورتی که شخصی مبلغ 50.000.000 ریال وام از یک بانک دریافت نماید و نرخ سود تضمین شده 6درصد و تعداد اقساط 5سالانه باشد.مبلغ هر قسط چند ریال است؟
40
تابع PPMT
همانطور که می دانید هر قسط شامل اصل و بهره می باشد.تابع PMT برای محاسبه مبلغ هر قسط(شامل اصل و فرع )بکار می رود.در صورتی که بخواهید اصل وام در هر قسط را بدست آورید میتوانید از تابع PPMT استفاده کنید.فرم این تابع به شکل زیر است:
PPMT(rate, per,nper,pv,fv,type)
دراین تابع Rate نرخ سودتضمین شده ،Per دوره ای که می خواهید اصل وام را محاسبه کنید،nper تعداد پرداخت های سالانه ،Pv ارزش فعلی سرمایه گذاری ، fv ارزش نهایی سرمایه گذاری و Type معرف زمان پرداخت می باشد.
41
مثال 9
شرکت مرداد مبلغ 2.000.000 ریال از یک بانک استقراض نموده است .در صورتی که نرخ سود تضمین شده سالانه8% و تعداداقساط 10قسط سالانه باشد.
مطلوبست محاسبه اصل قسط:
الف-در اولین قسط
ب-در دهمین قسط
42
تابع IPMT
برای محاسبه سود تضمین شده پرداخت های ثابت ادواری دریک دوره زمانی مشخص با نرخ سود تضمین شده معین می توان از تابع IPMT استفاده کرد.شکل این تابع بشکل زیر است:
IPMT(rate,per,nper,pv,fv,type)
مثال10
اطلاعات مثال قبل را در نظر بگیرید:
مبلغ استقراض 2.000.000ریال
نرخ سود تضمین شده سالانه 8%
تعداداقساط 10قسط سالانه
مطلوبست محاسبه سود تضمین شده در:
الف-اولین قسط
ب-دهمین قسط
43
تابع ISPMT
این تابع برای محاسبه بهره در یک دوره مشخص بکار می رود این تابع بصورت زیر تعریف می شود:
ISPMT(rate;per;nper;pv)
در فرمول بالا rate نرخ بهره ، per دوره مورد نظر کاربر برای محاسبه بهره است.nper تعداد اقساط و pv ارزش فعلی اقساط می باشد.
مثال11
شخصی مبلغ 8.000.000 ریال وام از بانک دریافت می نماید.در صورتی که نرخ سود تضمین شده این وام 10درصدو تعداد اقساط آن 3قسط باشدمطلوبست محاسبه بهره سال اول
44
تابع RATE
ابن تابع برای محاسبه نرخ سود تضمین شده استفاده می شود.شکل کلی این تابع بصورت زیر است:
RATE( nper,pmt,pv.fv,type,guess)
در این تابع nper تعداد پرداخت های ادواری ،pmt مبلغ پرداخت های هر دوره ،Pv ارزش فعلی پرداخت های ادواری ،fv ارزش نهایی پرداخت های ادواری ،Type معرف زمان پرداخت و guess بیانگر نرخ از پیش تعیین شده ، می باشد اگر در قسمت guess چیزی درج نگردد 10درصد در نظر گرفته می شود.
تابع Rate دارای 6آرگومان می باشد که سه آرگومان اول آن اجباری و سه مورد آخر اختیاری است.
45
مثال12
بانکی اعلام کرده است که حاضر است به مشتریان تا سقف 100.000.000 ریال وام اعطا نماید.این مبلغ باید ظرف 7سال ،در اقساط ماهانه به مبلغ 1.874.000 ریال باز پرداخت گردد.با توجه به این اطلاعات مطلوبست:محاسبه نرخ بهره ماهانه و سالانه وام
46
تابعNPER
با استفاده از این تابع می توان تعداد دوره ها ی پرداخت ادواری را محاسبه کرد.شکل تابع به صورت زیر تعریف شده است:
NPER(rate,pmt.pv.fv.type)
در فرمول بالا، نرخ بهره هر دوره ،Pmt مبلغ پرداخت های هر دوره ،pv ارزش فعلی پرداخت های ادواری ،fv ارزش نهایی پرداخت های ادواری و Type معرف زمان پرداخت می باشد.
مثال 13
اصل وامی 20.000.000 ریال است که می بایست در اقساط ماهیانه به مبلغ 680.000 ریال باز پرداخت گردد.نرخ سود تضمین شده سالانه این وام 14درصدمی باشد.اگر چنین وامی گرفته شود،پس از چند ماه تسویه خواهد شد؟
47
تابع IRR
این تابع برای بدست آوردن نرخ بازده داخلی یک سری از جریانات نقدی استفاده می شود.جریان نقدی باید در فاصله های منظم(ماهانه یا سالانه)رخ دهند اما نباید برابر باشد.فرم این تابع به شکل زیر است:
IRR(values,guess)
در این تابع Value شامل هر دو مبلغ سرمایه گذاری و مبالغ جریانات نقدی می باشد.Guess نرخی است که کاربر بطور تقریبی نزدیک به نرخ بازده داخلی پیش بینی می نماید.ارائه مقدار guess اختیاری است اما درج این عدد ، فرآیند محاسبه را سریعتر می نماید.
48
مثال 14
پروژه سرمایه گذاری را در نظر بگیرید که اولین سرمایه گذاری آن برابر 200.000 ریال بوده و مولد جریان های نقدی به صورت زیر باشد:
49
اگر نزخ بازده قابل قبول برابر 12%باشد بااستفاده از تکنیک نرخ بازده داخلی (IRR) بررسی کنید که سرمایه گذاری در این پروژه پذیرفته شود یا خیر؟
50
تابع MIRR
نرخ بازده داخلی تعدیل یافته(MIRR) نسبت به نرخ بازده داخلی بسیار مطلوبتر است و شاخص بهتری برای اندازه گیری بازده واقعی یا نرخ بازده بلند مدت مورد انتظار ارائه می دهد.شکل کلی این تابع بصورت زیر است:
MIRR(values,finance_rate,reinvest_rate)
در این تابع Values شامل هر دو مبلغ سرمایه گذاری و مبالغ جریانات نقدی می باشد. Finance-rate نرخ بهره وام و Reinvest-rate نرخ سود سرمایه گذاری می باشد.
51
مثال15
برای سرمایه گذاری در اجرای یک پروژه مبلغ 120.000 ریال لازم است جریان های نقدی مورد انتظار این پروژه به صورت زیر باشد:
اگر نرخ بهره وام 10درصد و نرخ سود سرمایه گذاری برابر 12%باشد.نرخ بازده داخلی تعدیل یافته(MIRR) چقدر است؟
52
تابع NPV
با استفاده از تابع خالص ارزش فعلی (NPV) می توان ارزش فعلی کل وجوهی که در زمان حال سرمایه گذاری کحاسبه نمود.با کسر نتیجه بدست آمد از مبلغ سرمایه گذاری اولیه میتوان تصمیم گرفت که آیا پروژه را پذیرفت یا خیر.شکل این تابع بصورت زیر تعریف شده است:
NPV(rate,value1,value2,…)
در این تابع Rate نرخ تنزیل و Value شامل مبلغ سرمایه گذاری و مبالغ جریانات نقدی می باشد.
مثال16
خالص سرکایه گذاری در یک طرح 100.000.000 ریال شده و در نتیجه برای مدت 16سال یک جریان نقدی معادل 14.000.000 ریال در سال به وجود آمده است اگر نرخ بازده مورد این سرمایه گذاری 10درصد باشدارزش فعلی خالص آن را حساب کنید.
53
توابع آماری
در این اسلاید به تعدادی از توابع مصرف و پرکاربرد آماری را ارائه می کنیم و در یک مثال جامع کاربرد و نحوه عملکرد آن را بیان می کنیم:
تابع میانگین Average
تابع تعداد Count
تابع بیشترین Max
تابع کمترین Min
تابع میانه Median
تابع مد یا نما Mode
تابع انحراف معیار STDEV
تابع واریانس VAR
تابع ضریب چولگی SKEW
54
مثال
داده های زیر نشان دهنده قیمت سهام 60 شرکت در بازار بورس اوراق بهادار تهران طی فروردین ماه 1374می باشد:
با استفاده از این داده ها مطلوبست:
محاسبه تعداد ارقام ، بیشترین و کمترین قیمت سهام
محاسبه میانه، مد، انحراف معیار، واریانس و ضریب چولگی
55
منابع و مآخذ
بکارگیری اکسل در حسابداری :مسعود میر سمیعی
مدلسازی با توابع اکسل:مهندس مهدی شهنازی
راهنمای کاربردی تجاری اکسل 2002:استیون نلسون؛دیوید مگنس، ترجمه مهندس محمد حسین مهدوی
1
56
57
57
با تشکر از توجـه شما
دوستان و استاد گرامی