بسم الله الرحمن الرحیم
فهرست:
عدسی
علت کاتاراکت
انواع کاتاراکت
علائم و نشانه های کاتاراکت
تشخیص کاتارکت
گلوکوم
انواع گلوکوم
علائم گلوکوم
تشخیص گلوکوم
درمان گلوکوم
عدسی عضوی است محدب الطرفین ، قابل انعطاف، بدون رگ و شفاف با قطر 9 میلیمتر و ضخامت 4میلیمتر که ما بین مایع زلالیه و زجاجیه چشم قرار دارد. و توسط زنولها به شیارهای بین جسم مژگانی اتصال دارد.عدسی در پشت مردمک واقع شده است و عمل تطابق و متمرکز کردن نور بر روی شبکیه را انجام می دهد
عدسی
آب مروارید یا کاتاراکت به کدورت عدسی طبیعی چشم، گفته می شود. عدسی عمدتا از آب و پروتئین ساخته شده است. پروتئین ها به طرز ظریفی قرار گرفته اند که باعث شفافیت عدسی می شود و در نتیجه نور از لابلای آن ها عبور می کند. اما با پیشرفت سن؛ بعضی از این پروتئین ها تغییر ماهیت داده و به هم چسبیده و باعث کدر شدن بعضی از نواحی کوچک درعدسی می شوند. این پدیده «کاتاراکت یا آب مروارید» نامیده می شود و با گذشت زمان این نواحی بزرگ تر شده و باعث کاهش بینائی می شود
آب مروارید ناشی از افزایش سن آب مروارید ناشی از افزایش سن شایعترین نوع آب مروارید است درصد زیادی از افراد به آن مبتلا می شوند و با افزایش سن شیوع آن افزایش می یابد.
آب مروارید ناشی از سایر بیماریها این نوع آب مروارید در افرادی که بیماریهای مشخص دیگری از جمله دیابت (بیماری قند) دارند دیده می شود. گاهی بروز آب مروارید در رابطه با مصرف طولانی مدت بعضی از داروها مثل پرونیزولون می باشد.
علل کاتاراکت
آب مروارید ناشی از ضربه گاهی بلافاصله پس از صدمات چشمی و گاهی سالها بعد از آن دیده میشود.
آب مروارید مادر زادی بعضی ازبچه ها با آب مروارید به دنیا می آیند یا اینکه در کودکی به آن مبتلا می شوند که معمولا در هر دو چشم است.
علل کاتاراکت
بسته به محل کدورت در عدسی چشم :
1– کاتاراکت هسته ای یا نوکلئار: که کدورت عمدتا درقسمت های مرکزی عدسی قرار داشته و حاصل تغییرات طبیعی سن است.(افراد نزدیک بین)
2 – کاتاراکت قشری یا کورتیکال: که کدورت عمدتا در قسمت های محیطی عدسی است و تدریجا به قسمت های مرکزی کشیده می شود. و افرادی که در معرض نور زیاد قرار میگیرند به این نوع کاتاراکت گرفتار می شوند.
3 – کاتاراکت زیر کپسولی یا ساب کپسولر: که در قسمت پشتی عدسی شروع می شود.افراد جوان، عفونت ، التهاب ، ضربه به چشم و مصرف کنندگان دارو های استیروئیدی ( کورتون) معمولا به این نوع مبتلا می شوند.
انواع کاتاراکت
کدورت عدسی در ابتدا کم بوده وتاثیری بر بینائی شما ندارد. شما ممکن است حس کنید که بینائیتان اندکی تار شده است و مثل این است که از پشت شیشه اشیاء را می بینید. ممکن است نور خورشید و لامپ ها درخشنده تر و پخش و اذیت کننده باشد.همچنین ممکن است هنگام رانندگی در شب، نور چراغ ماشین های روبروخیره کننده تر از قبل باشد.رنگها نیز شفافیت قبلی را ندارند.
علایم:
علائم و نشانه های آب مروارید ارتباط مستقیمی با نوع آب مروارید دارد.
زمانی که کاتاراکت هسته ای (نوکلئار) در مراحل ابتدایی است، مدتی بینائی نزدیک فرد بهتر می شود که اصطلاحا به آن" دید ثانویه" می گویند. متاسفانه این بهبود دید نزدیک دوام چندانی ندارد و با بدتر شدن کاتاراکت از بین می رود. کاتاراکت زیر کپسولی ممکن است تا مراحل پیشرفته علامتی نداشته باشد
به طور کلی شایعترین علائم آب مروارید عبارتند از:
تار شدن یا محو شدن بینایی.
حساس شدن به نور: درخشندگی زیاد نور اتومبیل ها در شب، خیرگی و پخش نور چراغها و نور آفتاب، دیدن هاله اطراف چراغها، کاهش دید در نور شدید آفتاب
کم رنگ شدن یا محو شدن رنگها
دو بینی یا چند بینی (که با افزایش شدت آب مروارید وضعیت بدتر می شود).
افزایش دید نزدیک، تغییر مداوم شماره عینک و یا لنز تماسی.
مشکل در دقت بینایی
برای تشخیص آب مروارید باید معاینه کامل چشم پزشکی توسط متخصص چشم پزشک انجام شود. برای تشخیص صحیح، معایناتی که توسط چشم پزشک انجام می شود
شامل موارد زیر می باشد:
1- اندازه گیری قدرت بینایی
2-معاینه ظاهر چشم ها
3- بررسی حرکات چشم ها
4- معاینه با دستگاه اسلیت لامپ
5- بررسی واکنش مردمک ها در برابر نور
6- گشاد کردن مردمک که با مصرف قطره های چشمی صورت می گیرد و به چشم پزشک اجازه می دهد تا تمام قسمتهای عدسی و شبکیه را کاملا معاینه کند.
7- سونوگرافی چشم و تعیین شماره لنز داخل چشمی
در مراحل اولیه بعضی از انواع آب مروارید، وضعیت بینایی با استفاده از عینک ممکن است به طور موقت بهتر شود. دارو، قطره ، ورزش یا عینک مانع بروز یا بهبود آب مروارید نمی شوند و هنوز جراحی تنها راه درمان است که شامل خارج کردن عدسی کدر شده و جایگزینی آن با عدسی مصنوعی (لنز داخل چشمی) است
گلوکوم یا آب سیاه یکی از بیماری های چشم است که ممکن است منجر به از دست دادن بینایی گردد. یک مایع به نام زلالیه به طور دایم در داخل چشم از زواید جسم مژگانی در حال ترشح است که وظیفه تغذیه بافت های مجاور را بر عهده دارد. این مایع بعد از ترشح، از قسمت دیگری از چشم خارج می شود. در بیشتر انواع گلوکوم ، سدی در راه خروج مایع زلالیه ایجاد می شود که باعث می شود این مایع خارج نشده و در نتیجه فشار داخل چشم افزایش یابد. افزایش فشارباعث تخریب سلولهای عصبی در چشم شده که منجر به از دست دادن بینایی می شود
گلوکوم چیست؟
محلی که مایع از اتاق قدامی خارج می شود اصطلاحاٌ "زاویه" گفته می شود که محل تلاقی قرنیه و عنبیه است
انواع گلوکوم:
گلوکوم زاویه باز: زاویه ای که مایع از آن خارج می شود "باز" است. با این حال، به دلایل نا مشخص، سرعت حرکت مایع از خلال شبکه تخلیه کند است. کندی حرکت مایع سبب تجمع آن و بالا رفتن فشار داخل چشم می شود.
در گلوکوم زاویه بسته : مایعی که در قسمت جلوی چشم قرار دارد بدلیل مسدود شدن زاویه توسط قسمتی از عنبیه (قسمت رنگی چشم) راهی به زاویه نداشته و نمی تواند از چشم خارج شود. در این بیماران یک افزایش ناگهانی در فشار چشم دیده می شود.
در گلوکوم مادرزادی: کودک به دلیل وجود یک نقص مادرزادی در زاویه به گلوکوم مبتلاست.
عوامل خطرساز برای گلوکوم عبارتند از: سن ، نژاد سیاه، سابقه خانوادگی گلوکوم ، فشار چشم بالا، مرض قند ، فشار خون بالا و نزدیک بینی.
مصرف طولانی کورتون
تومورهای داخلی چشم
التهاب
انسداد شبکه ترابوکولار(سلولهای محل تخلیه زلالیه آسیب ببینند فشار داخل چشم افزایش میابد)
گلوکوم اولیه: معمولا هردو چشم و ارثی
گلوکوم ثانویه: یک علت ناشناخته دارد
علل باز
گلوکوم زاویه باز در ابتدا علامت خاصی ندارد. دید طبیعی بوده و دردی وجود ندارد. با ادامه یافتن بیماری، بیمار متوجه می شود که هر چند اشیایی را که جلویش قرار دارند خوب می بیند ولی اشیایی را که در کنار قرار داشته و باید از گوشه چشم به آنها نگاه کند به خوبی نمی بیند. بیمار مبتلا به گلوکوم در صورت عدم درمان ممکن است ناگهان متوجه شود که "دید کناری" ندارد. درست مانند این است که دارد از درون یک لوله به اطراف نگاه می کند. ادامه یافتن بیماری ممکن است سبب از بین رفتن باقی مانده دید حتی در مرکز شده و بیمار کور شود
علایم:
گلوکوم زاویه بسته : این نوع گلوکوم با درد چشم، قرمزی چشم ، تاری دید ، روئیت هاله در اطراف نورها، سردرد و تهوع نمایان می شود. این علائم در فردی که قبلا هیچ گونه بیماری نداشته، به طور ناگهانی ظاهر می شود .
گلوکوم مادرزادی : کودکان مبتلا معمولاً علائم واضحی نظیر چشم های کدر cloudy eye))، حساسیت به نور، و اشک ریزش شدید دارند.
علایم:
حدت بینایی Visual Acuity : در این تست که با استفاده از چارت های بینایی انجام می شود بینایی بیمار در فواصل متفاوت مشخص می شود.
میدان بینایی : در این تست دید کناری (محیطی) بیمار اندازه گیری می شود. با توجه به اینکه از دست دادن دید کناری یکی از علائم آب سیاه است این تست به تشخیص بیماری کمک می کند.
اتساع مردمک : در این تست با استفاده از قطره مردمک چشم بیمار متسع می شود و بدین ترتیب چشم پزشک دید بهتری برای معاینه عصب بینایی پیدا می کند. بعد از معاینه ممکن است دید نزدیک تا چند ساعت تار باشد.
تونومتری : در این تست فشار مایع داخل چشم اندازه گیری می شود.
تشخیص
درمان:
گلوکوم باز اولیه: درمان دارویی ( موضعی مثل قطره که تولید زلالیه را کم میکند یا فشار خون را کم میکند)
گلوکوم باز ثانویه:
جراحی برداشت شبکیه یا باز کردن و برداشتن قسمتی از عنبیه