به نام خدا
وضعیت و بررسی اپیدمیولوژیکی بروسلوز(تب مالت) در ایران مرکز مدیریت بیماریها
تاریخچه شناسایی بروسلوز در ایران
1932 (1311) انستیو پاستور ایران (کشت خون انسان)
بیمارستان شوروی (بروسلا ملی تنسیس)
1944 (1323) انستیو رازی – جنین گاو(بروسلا آبورتوس)
1950 (1329) انستیو رازی – شیر بز و گوسفند
(بروسلا ملی تنسیس)
1971 (1350) انستیو رازی – خوک (بروسلا سوئیس)
جنس بروسلا
بروسلا ملی تنسیس با 3 سرو تایپ
سروتایپ 1 تیپ بومی ایران
بروسلا آبورتوس با 7 بایو تایپ
بایو تایپ 3 تیپ بومی ایران
بروسلا سوئیس با 5 بایو تایپ
بروسلا اوویس
بروسلا نئوتومه
بروسلا کنیس
جنس بروسلا
سال 2001
بروسلا فوکه (خوک دریایی)
بروسلا ما ریس
بروسلا فوکونه(خوک دریایی و وال)
بروسلا دلفینی(دلفین)
سال 2003
بروسلا پنی پده آ (خوک و شیر دریایی)
بروسلا ستاسه آ ( بالن و وال سان ها)
Brew et al (1999) – vet.Rec.144,483
گونه های شناخته شده بروسلا درایران
بروسلا آبورتوس گاو، گوسفند و بز،اسب(جنین مادیان)
بروسلا ملی تنسیس گوسفند و بز، گاو، شتر،سگ گله و
انسان
منابع آلودگی
کود ، خاک ، چراگاه ، پشم ، مو ،
ظروف شیر ،
تمامی وسائط نقلیه و دیگر وسایل
کفش افراد ،
سگ ، پرندگان ،
شیر ، آب ،
سبزیجات و غیره
بقای بروسلا در شرایط محیطی محیط PH درجه حرارت و
آب 1 تا 57 روز
خاک (رطوبت 90%) 48 تا 73 روز
کود 1 روز تا 2.5 سال
مواد زائد حیوانی 1 تا 4 ماه
پشم 110 روز
بقای بروسلوز در فراورده های لبنی و گوشت
شیر 24 ساعت تا 18 ماه (صفر درجه)
خامه 4 تا 6 هفته
بستنی تا 30 روز
کره تا 142 روز
پنیر نمک زده 3 ماه تا250 روز
گوشت نمک سود یا یخ زده 3 تا 12 ماه
راه های انتقال
1- تماس مستقیم با پوست
2- گوارش
3- چشم (کونژنکتیو)
4- تنفس
5- تزریق تصادفی
6- روش احتمالی انتقال بوسیله کنه ، مگس ، پشه
7- روش احتمالی از طریق خراش پنجه سگ و گربه
راه های انتقال
8- انتقال از انسان به انسان (استثنا )
الف- انتقال خون
ب- پیوند مغز استخوان
ج- داخل رحمی
د- انتقال از شیر مادر
ه- تماس جنسی
دز عفونی بروسلا در انسان
بروسلا ملی تنسیس حداقل دز استنشاقی 1300 جرم
بروسلا آبورتئس و سوئیس حداقل دز استنشاقی 10 تا100 جرم
بروسلا ملی تنسیس حداقل دز خوراکی 5000 جرم
بروسلا آبورتوس حداقل دز خوراکی جرم
بروسلا سوئیس حداقل دز خوراکی جرم
کشورهای عاری از بروسلوز
جزائر مانش 1935
نروژ 1952
سوئد 1957
فنلاند 1960
دانمارک 1962
سوئیس 1963
چک واسلواکی 1964
رومانی 1969
اسکاتلند 1980
انگلستان و ولز 1981
کشورهای عاری از بروسلوز
هلند، اتریش ،لوکزامبورگ ، بلغارستان ،قبرس ، ژاپن 1985
جزایر فالکلند 1994
ایسلند و جزایر ویرجینیا
کانادا ، نیوزیلند، استرالیا ، پلی نزی، پاپو اینوگینه
1985
تعداد موارد بیماری تب مالت در کشور از سال 83- 57
میزان بروز بیماری تب مالت در کشور از سال 83- 57
INC
میزان بروز تب مالت بر حسب استان در کشور سال 1383
بروز ماهانه موارد تب مالت در کشور سال1382
تعداد موارد تب مالت بر حسب شغل در کشور سال 1383
تعداد موارد تب مالت بر حسب گروههای سنی درکشور در سال 1383
درصد موارد تب مالت بر حسب جنس در کشور در سال 1383
درصد موارد تب مالت برحسب منطقه جغرافیائی درکشور سال1383
در صد موارد ابتلا به تب مالت از طریق تماس مستقیم و غیر مستقیم در سال 1383
اثرات اقتصادی به ازا هر 100 هزار نفر
7/477 میلیون دلار
فاکتورهای موثر در اشاعه بیماری
روشهای پرورش دام
اهمیت بهداشت فردی
عقاید فرهنگی
عادات و رسوم غذایی
کنترل بیماری در انسان
توجه به بروسلوز در تمامی بیماریهای تب دار
توجه به بروسلوز در سرولوژی تمامی بیماریهای تب دار و بدون تب
درمان مناسب –پیشگیری-آموزش
مراقبت و گزارش بیماری
کنترل بیماری در حیوانات
1-شناسایی-آزمایش- کشتار
2-واکسیناسیون فراگیر و منظم
3-آموزش دامپروران
4-محافظت چراگاه ها –ذخایر آب و غیره
پیشگیری در انسان
کنترل بیماری در حیوانات
آموزش
کارکنان بهداشتی و درمانی
کارکنان دامپزشکی
عموم جامعه
پیشگیری در انسان
مقررات بهداشتی قانونی
الف- پاستوریزاسیون شیر و فراورده های آن
ب – استفاده از دستکش و لباس محافظ بوسیله
افراد مورد مخاطره
ج- آزمایش / واکسیناسیون / کشتار حیوانات
آلوده / ضد عفونی
پیشگیری در انسان
د- آزمایش دام های وارداتی و
فراورده های دامی
ه- استفاده مناسب از چراگاهها و منابع
آب و غیره
قرنطینه
با تشکر از توجه شما