ورق فلزی و بسته بندی فلزات
مقدمه
بدون تردید بسته بندی فلزی بیشترین طرفداران را در بین دیگر موارد بسته بندی به خود اختصاص داده است وبه طور طبیعی ورق فلزی هم به عنوان ماده اولیه ساخت قوطی های فلزی در این بین نقش تعیین کننده دارد.در این مقاله سعی میشود با معرفی کافی از ورق قلع اندود و فرایند تولید آن و انواع ورق وکاربردهای آن ،علاقه مندان این صنعت را تااندازه ای در انتخاب مناسب ورق وقوطی یاری دهند.تولید ورق قلع اندود به 1375میلادی در آلمان برمیگردد.در1665 میلادی آهن سفید در انگلستان تولید شد.در1408 نیکولاس اولین کنسرواسیون را در فرانسه انجام داد. مدتی بعد در انگلستان پیتر دورانت باساخت قوطی های فلزی غیر قابل نفوذ با استفاده از ورق قلع اندود به این روند ،تکامل بخشید .طرح تولید قوطی توسط استیونسن در1874 ارایه شد.در1850 قوطی آلومینیومی تولید شد.
ورق قلع اندود و بسته بندی فلزی
ورقهای مصرفی در صنعت بسته بندی فلزی
نمایی از ورق قلع اندود
معرفی ورقهای قلع اندود
سبکی
استحکام
مقاومت در برابر خوردگی وتنش های مکانیکی
رنگ وچاپ پذیری فوق العاده.
سمی نبودن.
مقاومت به سایش در دماهای نسبتا زیاد.
قابلیت لحیم کاری وجوشکاری.
قیمت نسبتا مناسب.
فراوانی وقابلیت بازیابی.
کاربردهای آن در صنایع بسته بندی ،خودرو سازی،اسباب بازی و ساختمانی.
ورقهای قلع اندود (ETP) Electrolitically Tin-Plate
ورقهای ETP حاصل نورد سرد ورقها و یا کویلهای فولاد نرم کم کربن هستند و عمل اندود قلع در طی یک فرآیند الکترولیتیک پیوسته بر روی آنها انجام میشود و در لایه بعدی مجموعه ای از کروم و اکسید کروم ( لایه روئین سازی یا Passivation ) بر روی آن قرار میگیرد . این مجموعه (لایه Passivation ) از اکسیداسیون اتمسفریک ورق و یا ایجاد لکه های سولفور قلع جلوگیری نموده و باعث بهبود چسبندگی پوششهای ثانویه می گردد. پوشش نهایی ورقهای قلع اندود لایه بسیار نازکی از روغنهای مجازمیباشد.
DOSلایه روغن محافظ
Passivation
لایه کروم+اکسید کروم
لایه قلع
DOSلایه روغن محافظ
Passivation
لایه کروم+اکسید کروم
لایه قلع
فولاد هسته
شماتیک ورق قلع اندود
لایه های تشکیل دهنده ورق قلع اندود (ازسطح داخل به سطح بیرون)
1-ورق فولادی یاحلب ورق(ورق آهن سیاه یا شمش)
ازجنس فولادنرم کم کربنبافرمول ویژه وضخامتی حدود0.1-0.25mmمیباشد.فاقداندودقلع یا اندوددیگری باشد.
2-پوشش قلع
3-لایه اکسید کروم و کروم (Passivation)
4-روغن محافظ
مزایا ورق فولادی
ارزانی
شکل پذیری مناسب
مقاومت به ضربه وجوش پذیری
CHEMICAL COMPOSITION
انواع ورق فولادی
مراحل تولید ورق های قلع اندود وصنایع مصرف کننده آن
باز کردن کلافهای سرد نورد
لبه زنی ورق
تمیز کاری با قلیا و شست و شو
موج گیری ورق
اسید شویی و شست و شو با آب
آبکاری الکترولیتی با قلع
شست و شو با آب
خشک کردن
براق سازی
پوشش کاری با کروم
روغن زدن
کلاف پیچی
ارسال برای مشتری
بسته بندی
تبدیل کلاف به ورق
طبقه بندی
شماتیک تولید محصول قلع اندود
Hot Rolling
نورد گرم
آهن تولید و در طی قالبگیری پیوسته در حالت مذاب به شمش با کیفیت عالی تبدیل میشود . سپس این شمش به نورد گرم منتقل شده و همراه با کاهش ضخامت بصورت کویل پیچیده میشود .غلتکها کمتر از 10%ضخامت اصلی را کاهش میدهد. برای فلزات موجب تولید سطوح صاف و یکنواخت با ضخامت یکسان در ورق های قلع اندود میشود.در این روش مکانیکی لایه ای از زنگ و اکسید را که روی ورق را پوشانده خرد و نرم میکنند. فرایند نورد گرم در چند مرحله کاهش ضخامت داده میشوند تا ورق گرم نوردیده ای به طول صدها متر تولید شود.ضخامت این ورق 3تا2 میلی متر است.
Pickling
اسیدی کردن
در این مرحله ورق آهنی وارد حمام اسید هیدروکلریک میشود با اسید شویی ، بواسطه آن اکسید آهن شکل گرفته در طی مرحله فرآیند نورد گرم پاک شود . این قسمت مجهز به یک سیستم آبشاری شستشو با آب و انجام تنظیمات سطح نیز میباشد . نقاط کیفی در این مرحله عبارتند از :
کویل ورودی از جهت شکل و ترکیب شیمیایی مورد بررسی قرار میگیرد
حمام اسید از نظر سطح اسید آزاد مورد بررسی قرار میگیرد
آب شستشو از نظر کلراید مورد بررسی قرار میگیرد
کویل اسید شویی شده از نظر ابعاد ، کیفیت اسید شویی و فینیش سطح مورد بررسی قرار میگیرد
تائید نقاط کیفی فوق مجوز ورود به مراحل بعدی خواهد بود.
Cold Rolling
نورد سرد
برای رسانیدن ضخامت ورق به حدود29.0- 1300میلی متریک فرایند شش مرحله ای نورد سرد روی آن لازم است.ورق درانتهای نورد سرد دارای سرعتی حدود 145 کیلومتردر ساعت است.دراین فرآیند ضخامت کویل بدون تغییر در عرض آن ، کاهش می یابد.ضخامت ورق تا 90 درصد کاهش می یابد.
نقاط کیفی در این مرحله عبارتند از :
شکل نوار کویل سرد نوردیده شده
انطباقات مکانیکی
فینیش سطح
Single Reduced (SR)
یکبار نورد شده
ورق فولادی برای رسیدن به ضخامت مورد نظر فقط یکبار توسط غلطک سرد نوردیده میشود و پس از آن عملیات آنیلینگ و پوشش دهی صورت میگیرد که بسته به کیفیت آهن پایه و فرآیند آنیلینگ میتواند در ساخت بدنه و سرو کف قوطی دو و سه تکه ، قوطیهای نوشابه ، درب جار ، تشتک و آئروسل بکار رود
Double Reduced (DR)
دو بارنورد شده
ورق فولادی 10الی 30 درصد از کاهش ضخامت خود را یکبار دیگر پس از آنیلینگ با نورد سرد کسب میکند .بنابراین آهن در دو مرحله جداگانه به ضخامت نهایی خود میرسدو این نوع ورق در ضخامت 0/14تا 0/29 می باشد.دارای استحکام بیشتری نسبت به نوع SRاست.
Cleaning
پاکسازی
در طی نورد سرد یک روغن خنک کن برای ثابت نگهداشتن حدود تغییرات دمایی در نورد و نوار کویل وروغن کاری بین غلتکها به کار گرفته میشود . این روغن پالم خنک کن با آب بصورت امولسیونی مخلوط میگردد که لازم است برای مراحل بعدی پاکسازی شود و این عملیات در مرحله پاکسازی الکترولیتیک انجام میگردد که این عمل با استفاده از محلولهای قلیایی و ارتو سیلیکات الکترولیتیک میباشد تا فرآیند آنیلینگ بخوبی انجام شود
Annealing
آنیلینگ
آنیلینگ برای آزاد سازی کویل از تنشهای حاصله در قسمت نورد سرد انجام میشودزیرادراین قسمت نوارکویل بسیارسخت وشکننده میگردد.فشردگی مولکولی آن به حدی میرسد که به علت سختی و فنریت نمی توان آن را برای تولید بدنه و سرو کف قوطی استفاده کرد.پس در یک فرایند،کریستال های ورق تغییر شکل داده میشود تا فشردگی و سختی آن کاهش یابد. فلز آهنی پایه تابالاترازدمای recrystallizaiton(800-600درجه سانتیگراد) خود حرارت می بیند واین حرارت از طریق سوختن گاز طبیعی حاصل میشود.ورق فولادی در شرایط خاص در دماهای مختلف سرد می شود به مدت دو روزبتدریج خنک شده و سطح ورق زبری و ناصافی لازم برای قلع اندود شدن ایجاد میشود.ضمن این فرآیند ویژگی های مکانیکی ازجمله سختی و مقاومت کششی ، در آن به اندازه ی تعیین شده میرسد.
دو نوع آنیلینگ وجود دارد:
1- آنیلینگ بچ (BA) در این نوع ،دما در یک مرحله افزایش یافته و تاثیر خود را میگذارد لذا، سختی محصول قابل تغییر نمی باشد.سختی محصول آن پایین تر از پیوسته است.
2 – آنیلینگ پیوسته (CA)
Tempering
به تمپر رساندن
برای عملیات tempering از روشهای فشار مکانیکی یا عملیات حرارتی ،در بعضی موارد هم روش ترکیبی استفاده میشود.ولی معمولا تاT3 از عملیات حرارتی مشابه Annealing و بالاتر از آن از طریق عبور ورق از بین غلتکها و افزایش فشار تولید میشود.متاسفانه،در کشور ما فقط قدرت تولید ورق تا T4 وجود دارد.
برای بیشتر کاربردهای ورق،بعد از Annealingورق بسیار نرم است.و به استحکام مورد نظر نرسیده است.در این مرحله با استفاده از temper mill با افزایش فشار مکانیکی باعث کاهش یا حذف تنش های داخلی و افزایش فشردگی مولکولی شده و به استحکام ،یکنواختی و کیفیت سطحی مورد نظر میرسانیم.موارد مورد کنترل در حین فرایند سختی سطح با سختی سنج و شکل ظاهری آن است.
درجه تمپر،به نوع فولاد،فرایند Annealing،فرایند Rollingبستگی دارد ونوع فولاد خود به ترکیباتی که دارای خواص مکانیکی هستند بستگی دارد.
فلز آهنی پایه برای دستیابی به درجه سختی ، شرایط سطح مناسب ، ابعاد ، قابلیت شکل دهی ، و مقاومت مکانیکی تمپردهی میشود
-تمپر Temper:
مشخصه ای است که خواص مکانیکی ورق فولادی مانند سختی مقاومت در برابر کشش مقاومت در برابرتنش و غیره را نشان میدهد که هر یک از خواص به تنهایی گویای مشخصات ورق فولادی نیستند کد گذاری تمپر یک نوع کدگذاری توافقی است که در مورد ورقهای یک بارسرد نورد شده بر اساس سختی راکول انجام میگیرد و قابلیت شکل پذیری را نشان میدهد در مورد ورقهای دوبار سرد نورد شده بر اساس حد تنش گسیختگی بیان میشود
سختی سنجی راکول Rockwell Hardness (HR):
روش تعیین سختی ورق فولادی است که با استفاده از سختی سنج راکول انجام می شود دارای درجه بندی مختلفی است سختی ورقهای فولادی مورد استفاده در ساخت بسته بندی های فلزی با مقیاس HR 30 T یا15 T بیان میشود
Coating
پوشش
در این عملیات آهن سیاه بطور پیوسته از عملیات پاکسازی ، اسیدی کردن الکترولیتی ، نشاندن الکتریکی قلع یا کرومیوم ، تعیین نقطه ذوب ورق قلع اندود ، روئین سازی و روغن زنی عبور میکند و محصول نهایی قلع اندود و یا کروم اندود را موجب میشود
لایه های پوشش داده شده در سطح ورق قلع اندود
الف-لایه آلیاژ آهن و قلع((Iron-tin alloy
لایه ما بین سطح فولاد کم کربن و قلع ایجاد می شود این لایه در نگهداری قلع بر روی سطح ورق فولادی کمک می کند.
ب-فلز قلع tin coating))
این لایه معمولا به روش الکترو شیمیایی electro chemical ایجاد میشود. در این فرایند ورق پس از عبور از حوضچه شست وشو با آب وارد حوضچه های محتوی محلول الکترولیت شده و طی پنج مرحله در حالیکه شمش خالص قلع بصورت آند و ورق فولادی بصورت کاتد را تشکیل میدهد به روش الکترولیتی دو سطح ورق با لایه ای از قلع پوشش داده شود.
با این روش میتوان ضخامت های یکسان یا متفاوت از فلز قلع در دو سطح ورق ایجاد کرد .قلع اندود شده بایدبر روی دو طرف ورق یکنواخت باشد.برطبق استاندارد JIS G 3303-08 مقادیری پوشش باید برابر با11/2-8/4-5/6-2/8 گرم بر متر مربع در نظر گرفته شود.
Coating
1-پوشش قلع یا کروم
2-سطح نهایی (SURFACE FINISH)
پس از انجام عملیات پوشش دهی قلع ،ورق با عبور از کوره ای به نام مافل(MUFFLE) تادرجه حرارت بالای نقطه ذوب قلع (232 درجه سانتیگراد)حرارت داده میشودو سپس در حوضچه ای سریعا سرد میگردد. این فرایند باعث افزایش چسبندگی قلع و درخشندگی سطح ورق میشود. یکی از پارامترهایی که برکیفیت ظاهری قوطی تولید شده و خواص دیگری نظیر چسبندگی چاپ ولاک ورق تاثیر مستقیم دارد، میزان زبری سطحی میباشد.افزایش زبری سطح موجب بالا رفتن قدرت چسبندگی لاک خواهد شد.
FINISHES
3-رویین سازی (غیر فعال شده )PASSIVATION
ورق قلع اندود شده سپس به منظور رسوب دادن لایه ای از کروم بر روی آن از یک حوضچه عملیات شیمیایی عبور داده میشود. ا این لایه مانع از بوجود آمدن و گسترش اکسید قلع در سطح ورق اندود شده در طول نگهداری در انبار انجام میگردد،ضمن اینکه قابلیت چسبندگی لاک ،رنگ ولحیم را افزایش میدهد در پایان این مرحله ،شست و شوی ورق با آب و خشک شدن با هوای گرم انجام میشود. ساختار این لایه شامل پوششی از فلز کروم ،اکسید کروم و اکسید کروم هیدراته بر روی سطح قلع است. با توجه به میزان و روش اندود کروم سه نوع از روئین سازی در صنعت اجرا میگردد :
روئین سازی به روش غوطه وری با کد 300 ، حداقل کروم بین4-2/5میلی کرم بر مترمربع درهر سمت ورق.
روئین سازی به روش الکترو شیمیایی با کد 311،حداقل کروم بین 6/7-4/4میلی گرم بر مترمربع درهرسمت ورق.
روئین سازی قوی به روش الکترو شیمیایی با کد 314،حداقل کروم 8میلی گرم بر مترمربع در هر سمت ورق.
توجه داشته باشیم :
چسبندگی لاک در روئین سازی314 و 311 بهتر از نوع 300 است
اگر فرم دهی ورق بالا باشد باید از روئین سازی 300 استفاده کنیم
برای مقاومت در برابر سولفور بالاتر از روئین سازی 311 و در شرایط سخت مقاومت به سولفور از روئین سازی 314 استفاده میکنیم ( نوع 300 اصلا" استفاده نشود)
در شرایطی که قوطی برای بیش از دو سال در شرایط گرم و مرطوب بخواهد نگهداری شود نیز نباید از نوع 300 استفاده شود
کد رویین سازی فولاد مبارکه
3-روغن زنی oiling
عمل روغن زنی به روش الکترواستاتیک به منظور محافظت ورق از آسیب های هنگام بسته بندی و حمل ونقل با اعمال لایه ی بسیار نازکی برروی هر دو سطح ورق انجام میگردد. برای محصولات روغن اندود نشده در مورد مقاومت در برابر زنگ زدگی ضمانتی وجود ندارد.روغن مورد استفاده در صنایع غذایی باید غیرسمی و دارای نقطه تبخیر پایین باشد.برای ورق قلع اندود بطور معمول از نوع دی اکتیل سباسات (DOS)، استیل تری بوتیل سیترات(ATBC)،بوتیل استئارات (BSO) استفاده میگردد.
SURFACE PROTECTION
عیوب رایج ورق های قلع اندود
پارامترهای اساسی بر لاک پذیری ورق
پایداری و دوام لاک اعمال شده بر سطح ورق از دو جهت دارای اهمیت است .
1)دوام لاک در فرایند تولید قوطی
2)دوام لاک پس از پر شدن قوطی با مواد غذایی تا زمان مصرف با توجه به اهمیت موضوع مواردی که رعایت آنها الزامی است بشرح ذیل می باشد.
مواردی که اعمال کننده لاک باید رعایت نمایید.
1)همدمایی ورق با قبل از اعمال لاک (درجه حرارت مناسب سطح ورق)
2)متناسب بودن غلظت لاک با مقادیر تعیین شده از طرف سازنده لاک
3)متناسب بودن حلال با نوع لاک
4)همگن سازی لاک قبل از مصرف از طریق هم زدن
5)انتخاب دمای مناسب پخت لاک مطابق دستورالعمل سازنده
6)یکنواختی دمای کوره پخت لاک
7)کافی بودن ضخامت لایه لاک اعمال شده
8)رویین سازی مطابق استاندارد نه بیشتر نه کمتر
9)مناسب بودن زبری سطح
10)یکنواخت بودن روغن محافظ
ورقهای کروم اندود (TFS یا ECCS)
این ورقها که بیشتر در ساخت قوطیهای دوتکه و یا سرو کف مورد استفاده قرار میگیرند ، بر روی هسته فولادی خود دارای یک پوشش از کروم میباشند و به رغم ایجاد زمینه چسبندگی مناسب جهت پوششهای شیمیایی ، از مقاومت پائینی در مقابل حمله مواد غذایی برخوردار هستند لذا استفاده از پوششهای شیمیایی با مقاومت بالا در مقابل حمله مواد غذایی در ارتباط با این نوع ورق الزامی است و بعبارتی ورق TFS لاک نخورده ،تحت هیچ شرایطی نمیتواند در صنعت بسته بندی فلزی مصرف گردد .
لایه های تشکیل دهنده ورق کروم دار از سطح به داخل
الف-لایه روغنی:این لایه مشابه لایه روغنی ورقهای قلع اندود می باشد و از روغن بوتیل استئارات Butyl Stearate oilنیز استفاده می شود
ب- اکسید کروم هیدراته Hydrated chromium oxide این لایه از اکسید و هیدرواکسید کروم تشکیل یافته است
پ-لایه کروم فلزی Metallic Chromium این لایه شامل کروم فلزی است که نقش محافظت کننده را ایفا می نماید.
ت- فولاد کم کربن
برتری های پایه TFS
چسبندگی به پوششها
مقاومت های گرمایی
مقاومت به بروز لکه های سیاه سولفید قلع
مقامت در برابر قلیا
شکل ظاهری
مقاومت به خوردگی
درز جوش و لحیم کاری (نوعbrite قابل درزجوش و لحیم کاری است)
تفاوتهای پایه tfs با قلع اندود
سند یا شناسنامه پالت ها
کلیه محصولاتی که در این گروه هاعرضه میگردند علاوه بر دارا بودن نشانه گذاری مناسب، بعبارتی ردیابی،یک قسمت از فرآیند نظام کیفیت میباشد ، در این سیستم از اهمیت بسزایی برخوردار است. سیستم شناساگر کویل یا ورق بسته به کارخانه سازنده و نوع فرآیند میتواند متفاوت باشد ولی وجود مستندات شماره شناسه و یا بارکد ، ردیابی را از محصول نیمه تمام تا قطعه اولیه فلز مصرفی امکان پذیر میسازدکه همراه با پالت های تولیدی به دست مصرف کننده میرسد.
ورق فولادی اندود شدهباید با مشخصات زیر و با رعایت ترتیب زیر نشانه گذاری شوند
الف-شرحی از مواد (ورقه یا کلاف)
ب-شماره استاندارد
ج-درجه تمپر
د-نوع باز پخت مورد استفاده
ه-نوع فولاد
ر-نوع روئین سازی passivation
د-نوع surface finish
و-وزن پوشش و تر کیبات آن E برای پوشش دو طرف مساوی D برای پوشش دو طرف متفاوت با اعدادی که بیانگر مقدار اسمی ضخامت پوشش روی هر سطح
ز-ابعاد به میلی متر
-کلافها : ضخامت * عرض
– ورقها : ضخامت * عرض *طول
انواع بسته بندی محصولات اندود شده
بسته بندی و توزیع:
کلافها – اگر شکل دیگری در هنگام سفارش تقاضا نشده باشد کلاف ها باید به حالت عمودی بسته بندی و ارسال گردد قطر داخلی کلاف باید 420+10 و(420- 15 )یا 580+10 و ( 580- 15)میلی متر باشد.
ورقها – ورقها باید در بسته بندی های کلی که تعداد آن ها مضربی از 100 است عرضه گردد معمولا ورق ها روی پالت بسته بندی با وزن تقریبی حدودا بین 1000 کیلوگرم تا 2000 کیلو گرم عرضه می شوند.
کلاف و ورق ها باید به گونه ای بسته بندی و ارسال شوند که در شرایط معمول حمل و نقل هیچ گونه آسیب مکانیکی و شیمیایی نبینند.
کلاف *پنج تسمه شعاعی *سه تسمه محیطی *یک لایه کاغذ ضد آب *دارای مقوای قابل تراکم و مقوای سخت *محافظ بدنه *طوق داخلی وبیرونی
ورقه
*دو تسمه طولی
*سه تسمه عرضی
*کاغذ ضد آب
*مقوای قابل تراکم در رو و زیر ورق ها و محافظ فلزی هر لبه
* در پوش فلزی روی بسته و همراه با پالت چوبی
کاربردهای ورق قلع اندود و کروم اندود ومعایب آن
صنایع بسته بندی، عمده ترین مصرف محصولات قلع اندود را به خود اختصاص داده است.
شامل:
قوطی موادغذایی.
صنایع شیمیایی.
قوطی های تزیینی.
محدوده ضخامت مورد استفاده در صنایع بسته بندی عمدتا 0.16تا0.3 میلیمتر میباشد.
قوطی های 70 گرمی تا 17کیلویی در صنایع بسته بندی تولید میشود.
گریدهای فولاد مورد استفاده در صنایع بسته بندی عمدتا T3تا DR9 می باشد.
انواع بسته بندی فلزی
بدنه قوطیهای سه تکه
بدنه قوطیهای دو تکه
سر و کف های معمولی
سر های آسان باز شو
دربهای جار
درب بطری
سایر شامل انواع بسته بندی فلزی مانند بشکه ، گالن ، تیوب ، سینی ، آئروسل و دربهای جداشونده نیز از سایر انواع این بسته بندی میباشند
سر و کف های معمولی
قوطیهای سه تکه
سر های آسان باز شو
قوطیهای دو تکه
درب بطری
دربهای جار
سایر: شامل انواع بسته بندی فلزی مانند بشکه ، گالن ، تیوب ،آئروسل ،….
فلز قلع
مقاومت خوبی به خوردگی دارد.
غیرسمی ودارای ظاهر مطلوبی است.
قلع به صورت یک پوشش قربانی شونده ،فولاد را محافظت میکند .در قوطی مواد غذایی، قلع نسبت به آهن وفولاد، آند است.
قلع نسبتا خنثی است.
قلع در حضور اکسیژن با عوامل اکسیدکننده دیگر خورده میشود.
قلع در آب خالص، محلولهای اسیدهای معدنی رقیق و بسیاری از اسیدهای آلی بسیار مقاوم است.
در مقابل اسیدهای معدنی قوی خورده میشود.
قلع را برای مواد قلیایی معمولا بکار نمیبرند.
مهاجرت قلع از ورقهای قلع اندود(Tin Plate)
مهمترین منبع ورود قلع به غذا از طریق بسته بندی است و این اثر در مقابل غذاهای اسیدی تشدید میگردد (Codex, 1995) . افزایش میزان قلع ورودی به غذا تابع عوامل زیر خواهد بود :
در حال حاضر مقدار حداکثر مجاز قلع در مواد غذایی 150-250 mg/kg میباشد و دسته بندی آن برای انواع غذا با توجه به (EC) No 242/2004 برابر است با :
مهاجرت کروم از ورق های کروم اندود:
کروم از دو راه دیده میشود :
الف – از ورق کروم اندود که فقط جهت سر و کف ، و ساخت بدنه دو تکه کاربرد دارد و حتما" باید پوشش دار باشد . مصرف ورق کروم اندود بدون پوشش جهت بسته بندی مواد غذایی ممنوع میباشد .
ب – به مواد غذایی بسته بندی شده در قوطیهای قلع اندود بدون لاک که تحت فرآیندهای پرکنی غذا قرار میگیرند ، بالاخص در مواد غذایی اسیدی مانند آبمیوه ها که با میزان بزرگتری از مهاجرت کروم از لایه رویین سازی شده ( passivation) از نوع Cr(III)مواجه میگردند . تشکیل Cr(VI) از تبدیل Cr(III) در محیط آبکی امکان پذیر نمیباشد لذا مهاجرت Cr(VI) به غذا وجود نخواهد داشت . . Cr(III)در شرایط pH خنثی به غذا مهاجرت نمی نماید .
مطالعات با بستر انسانی حاکی از آن است که کروم موجود در غذا دارای اثر مسمومیت نمیباشد .اندازه گیری کروم صرفا" از نقطه نظر ایجاد حساسیت (آلرژی) باید مورد توجه قرار گیرد
باسپاس فراوان