زنبور عسل
تهیه کننده : جاوید معزی
استاد : قماش پسند
«کندوی عسل را می توان معجزه معماری در دنیای طبیعی دانست که سمبل و نشانه عالی از شهرسازی است که توسط زنبورهای عسل ایجاد می شود.
مسئله مهم در خانه زنبور عسل استحکام این خانه ها است، که به هیچ وجه دچار خرابی
نمی شود؛ گوشه یا عمق هر سلول ساختمان هرمی شکل به طوری مسد س ها را به هم پیوند
می دهند، که راهی برای ورود به راهرو دیگر بنا گذاشته شده است، و در این متوازی الاضلاع یا
ذوزنقه ای شکل بودن دیوارهای مسدس که به وسیله زاویه ای به قسمت دیگر ر اه دارد، ستونی را
ایجاد می کند که سنگینی ساختمان را نگاه می دارد و موجب استحکام بنا می گردند. هر یک از
سلول های ته این خانه ها از سه ستون تشکیل شده که در یک نقطه با هم تلاقی می کنند، و ثابت
شده که این ساختمان ها از لحاظ صرفه جویی در سرعت کار امتیاز مخصوصی دارند ؛ این
مسدس ها به طوری ساخته شده اند که هم از لحاظ صرفه جویی، و هم از لحاظ استحکام در درجه
اول قرار دارند.
حجره های زنبور عسل همیشه شش گوشه اند و دانشمندان می گویندکه چنین حجره هایی با کمترین مواد ساختمانی ، بیشتری جا را فراهم می کنند. اگر حجره ها به شکل مربع ساخته می شد، زوایای داخل لانه ها خالی و بی مصرف می ماند چون حجم بدن زنبور تقریباً استوانه ای است و اگر حجره ها کاملاً استوانه ای ساخته می شد، در بین آن ها فضاهای خالی و فاصله هایی به وجود می آمد که بیهوده و بی مصرف می ماند. خلاصه این که ، هر چه دانشمندان به ساختمان لانه ی زنبور عسل بیشتر دقت می کنند ، بیشتر غرق اعجاب و حیرت می شوند
در آزمایشی ثابت شد که در یک محیط مشخص سلول هایی با اشکال مثلث ، مربع ، دایره ، پنج ضلعی ، شش ضلعی و هشت ضلعی ، بیشترین حجره ها و ایجاد کمترین فضای خالی متعلق به محیط با حجره های 6 ضلعی می باشند .
معمولاً زنبوران طوری می سازند که:
– تهویه به آسانی صورت بپذیرد .
– حرارت ایجاد شده به آسانی از لانه خارج نشود .
– جهت ساخت لانه با جهت تابش طلوع خورشید یکی باشد .
– محل هایی برای ساخت لانه انتخاب می گردد که کم رفت و آمد باشند .
زنبور عسل یک معمارقهار است . زیرا از 6 ضلعی در ساخت خانه اش استفاده کرده . 6 ضلعی منتظم یک شکل استوار و پایدار است چون از 6 مثلث متساوی الاضلاع برای کشیدنش استفاده شده . و همه ضلعها و زاویه ها برابر است .
زنبوران عسل چند نوع خانه برای خود می سازند
الف.سلول های سلطنتی که عالی تر و مجلل تر شبیه تنه درختان بزرگ شاه بلوطی می باشند.
ب.سلول های مخصوص تربیت زنبوران نر و انبارکردن آذوقه عسل.
ج.سلول های کوچک که مخصوص انبار و زندگی زنبورهای کارگر است، که یک هشتم سطح
ساختمان را شامل می شود.
د.برای اینکه رفت و آمد بین راهروها و اطا قهای کوچک و بزرگ آسان باشد، چند سلول رابط
می سازند.
سالن مقدونیه با شکل های زیبا از شش ضلعی های موم عسل تزیین شده است. بعضی از از این اشکال در قالب تصاویری از مناظر طبیعی، آداب و رسوم ساده بومی و آثار باستانی و میراث فرهنگی این کشور را نشان می دهد. در محل دیگری از سالن مقدونیه، یک صندلی به شکل شانه عسل ساخته شده و بازدیدکنندگان خسته را به نشستن بر روی آن و استراحت کوتاه، دعوت می کند.
آلکسیس مورنو، نویسنده شناخته شده حیطه توریسم می گوید؛ اگر واقعا می خواهید احساس «آلیس در سرزمین عجایب» را درک کنید، حتما به شهر سویل ایتالیا بروید، چون در استراحتگاه ساحلی انکار ناسیون این شهر، احساس بودن در سرزمین عجایب را خواهید داشت.
این ساختمان پیچ در پیچ که سقفش شبه کندوی زنبور عسل است به یک یاز عجایب معماری جهان معروف شده است. این بنای شیری رنگ شاید شبیه یک ماهی غول آسا باشد و شاید شبیه یک قارچ محلی، که مردم محلی آن را به خاطر شکلش، قارچ غول آسا می نامند. در داخل این ساختمان عجیب، یک موزه عجیب نیز در انتظار شماست.
ویلا با طرح کندوی زنبور
تصور وجود یک فضای سبز به شکل لانه زنبور و به صورت عمودی می تواند برای انسان بسیار جذاب ، دیدنی و برای روحیه ی او بسیار تاثیر گذار باشد. این در حالی است که در اکثر کشورهای دنیا، فضای سبز به صورت افقی،معمولی و تکراری بنا می شود.
یک شرکت آمریکایی فعال در حوزه طراحی و ساخت فضاهای سبز و لنداسکیپ در شهر روزاریو آرژانتین دست به اقدامی جالب زده و با استفاده از متد های طراحی جدید و اصول معماری بیونیک و تکنیک های ماهرانه معماری فضای سبز، یک بیلبورد گیاهی را که گونه ای جدید از بناهای معماری کمیاب در سطح جهان می باشد را بنا نمود.
فضای سبز این پارک الهام گرفته از لانه زنبور و به صورت عمودی می باشد. در مقابل این فضای سبز عمودی یک رودخانه وجود دارد که با استفاده از این فضای سبز عمودی می توان در ارتفاعات بالاتر از سطح زمین رفته و از نمای دیدنی و بسیار هیجان انگیز رودخانه استفاده نمود و لحظات شادی را به ارمغان آورد.
این پارک از دو قسمت اصلی تشکیل شده است یک قسمت، فضای سبز افقی می باشد که همسطح با اتوبان کناری پارک طراحی شده است و تا حدود زیادی در ساخت آن از آسفالت استفاده شده است و دیگری فضای سبز عمودی کنار رودخانه می باشد که این فضا بسیار سبک می باشد زیرا در ساخت فضای سبز آن از خاک استفاده نشده است و از تکنولوژی های جدید برای ایجاد فضای سبز استفاده کرده اند. این بنا از سازه های بتنی شش گوش بسیار جالبی تشکیل شده است که در بین این لانه ها یک باغ عمودی زیبا به نمایش درآمده است.
برای ساخت این پارک از سرمایه گذاری دولتی و خصوصی به طور مشترک استفاده شده است و ساخت این مجموعه بی نظیر همچنان ادامه دارد.
دلیل انتخاب این معماری برای این ساختمان, قدرت جذب انرژی از محیط اطراف آن است. در بناهایی که از طاق و گنبد استفاده شده باشد همه چیز دارای اکو است. عده زیادی طرفدار اکو صدا و بازگشت صوت هستند و عده ای هم طرفدار اکو سکوت در کنار یک دریاچه زیبا و آرام. تنها کافیست 15 میلیون دلار داشته باشید تا از تجربه کردن این شب به یاد ماندنی محروم نشوید
ساختمانی به شکل نیش زنبور عسل
چیدمان منظم و بینظیر آپارتمانهای مجلل و طرح ششضلعی آن از بالا که شبیه کندوی زنبور عسل است، تغییر عمدهای را در نوعی معماری مدرن با در نظر گرفتن ارزشهای سنگاپور نشان میدهد. فرهنگ سنگاپور در تمام نقاط فضای سبز عمومی دیده میشود که در آنها برکههای پر از نیلوفر آبی، آبشار و باغهای پر صخره وجود دارد. بیشک معمار در طراحی این مجتمع آپارتمانی کولاک کرده است، طوری که با چیدمان منظم و منحصر به فرد طوری بازی میکند تا اینکه این نظم در هم پیچیدهی بلوکهای آپارتمانی را خلق میکند. نظم غیرمعمول بلوکهای چیدهشده بر روی هم، هشت محوطهی بزرگ ایجاد کرده و فضای سبز گستردهای را خلق میکند، به این ترتیب ساکنین هم از فضای داخلی و هم از چشماندازهای سبز خارجی لذت میبرند.
Interlace مروارید سبز معماری مدرن سنگاپور
معماران : OFIS arhitekti
موقعیت : Izola, Slovenia
سال طراحی : ٢٠٠٣
سال ساخت : ٢٠٠۴ تا ٢٠٠۶
مساحت سایت : ٢٢٩۴ مترمربع
تعداد آپارتمانها : ٣٠ بلوک
عکاس : Tomaz Gregoric
هدف از طراحی این ساختمان، ایجاد بنایی با هزینه بسیار کم، برای اسکان خانواده ها و زوج های کم درآمد می باشد٠این طرح برنده مسابقه طراحی ملی شد٠سایت این مجموعه در کناره دریا و در یک بخش صنعتی واقع شده و کانسپت اصلی در خلق چنین فرمی کندوی زنبور عسل بوده است٠
واژه کندوان از لفظ «کندو» میاید که به نوع معماری خانه های روستا برمیگردد.این خانه های کله قندی همچون سلولهای کندو زنبور عسل ساخته شده اند. البته فرم اولیه آنها به صورت طبیعی و بر اثر فوران آتشفشانهای کوه سهند ایجاد شده که این گدازه ها بر اثر قرنها برروی هم سرد و سخت و کله قندی شده اند.
روستای کندوان در ایران
ساخت استودیوی SuperLimão با نمای شش ضلعی الهام گرفته از لانه زنبور در شهر سائو پائولو برزیل
نمای این ساختمان به شکل شش ضلعی الهام گرفته از لانه زنبور می باشد و همین شش ضلعی ها همواره شکل بهتری را برای نقشه ها و قرارگیری منحنی ها فراهم آورده است. این پوشش لانه زنبوری در برخی قسمت ها به صورت مات و در برخی نقاط دیگر بصورت نیمه شفاف استفاده شده، همچنین زوایای راست و منحنی آن ها نیز بر زیبایی نمای این فروشگاه افزوده است. در عین حال، شکل روزنه ها در بعضی قسمت ها مانند پنجره اصلی کاملا ساده است و به خودی خود به صورت پراکنده می باشند.
پایان