موضوع:اتصال سری و موازی
مدار های سری و موازی
اجزاء مدار الکتریکی می تواند به طرق مختلفی به هم متصل شوند. ساده ترین آنها اتصالاتسری و موازی هستند. در اتصال سری قطعات پشت سر هم در یک خطی قرار داده میشوند بگونه ای که جریان عبوری از همه اجزای سازنده یکسان خواهد بود. در اتصال موازی ولتاژ اعمال شده به همه اجزای سازنده یکسان خواهد بود. مداری که همهٔ اجزای آن اتصال سری داشته باشند مدار سری و مداری که همهٔ اجزای آن با هم موازی باشند مدار موازی خوانده می شود.
در مدار سری جریان همهٔ اجزا یکسان است و مجموع ولتاژهای روی هر جزء با ولتاژ اعمال شده بر کل مدار برابر است. در مقابل در مدار موازی ولتاژ دو سر همهٔ اجزاء یکسان است و جریان کل مدار برابر مجموع جریان هر یک از اجزای مدار خواهد بود.
مدارهای سری
در مدارهای سری جریان یکسانی از همهٔ اجزای مدار می گذرد و تنها یک مسیر برای شارش جریان وجود دارد. در صورتی بازشدن یا شکستن مدار در هر نقطه، کل مدار «باز» می شود و از کار می افتد.
مدار های موازی
در مدارهای موازی اجزای موازی شده دارای ولتاژ یکسانی در دو سر خود هستند و جریان کل با توجه به قانون جریان کیرشهف برابر مجموع جریان های هر یک از اجزا است.
مقاومت های موازی
اگر چند مقاومت را در مدار به شکلی ببندیم که ابتدا و انتهای همه ی آنها به همدیگر متصل باشند(به شکل دقت کنید)، آنها را با یکدیگر موازی کرده ایم.
تحلیل مدارهای سری و موازی
اغلب مدارهای الکتریکی شامل اتصالات سری و موازی هستند و از یک نوع اتصال تنها تشکیل نمی شوند. برای تعیین جریان، ولتاژ و توان در این گونه مدارها، اتصالات سری و موازی را جدا جدا در نظر می گیریم. مثال زیر روش حل مداری که شامل هر دو نوع اتصال است را نشان می دهد.
در این مدار، باتری ٢٤ ولت به ٤ مقاومت ١١٠، ١٨٠، ٢٢٠ و ٢٥٠ اهم متصل شده است.
خصوصیات مدارهای سری
در یک مدار مقاومتی هر مقاومت می تواند مقدار و اندازه های متفاوت داشته باشد.
در مدار سری شدت جریان در هر لحظه از زمان در همه ی نقاط مدار یکسان است.
در مدار سری منبع تغذیه سبب جاری شدن جریان در مدار می شود.
در مدار سری ولتاژ متناسب با مقدار مقاومت در دو سر آن افت می کند.
ترتیب قرار گرفتن مقاومتها در مدار سری در کل مدار تاثیری ندارد.
خصوصیات مدارهای موازی
در مدار موازی بیش از یک مسیر برای عبور جریان وجود دارد. هر یک از مسیرهای موازی را شاخه می گویند.
ولتاژ دوسر همه مصرف کننده ها دراتصال موازی یکسان و برابر ولتاژ منبع تغذیه است ولی در صورت متفاوت بودن مقاومت آنها جریان مصرف کننده ها متفاوت اند.
در مدار موازی با افزایش شاخه های مدار تعداد مسیرهای جریان زیاد می شود و شدت جریان کل افزایش می یابد که افزایش شدت جریان بدین معناست که مقاومت معادل کاهش یافته است.
مدارهای ترکیبی سری و موازی
مدار سری – موازی به مداری گفته می شود که در آن ترکیبی از مقاومتهای سری و موازی وجود داشته باشد و در این مدارها از قوانین مربوط به مدارهای سری و موازی استفاده می شود.
برق خانه ها
وقتی لامپ ها در مدار طوری بسته شوند که جریان برق بتواند هم زمان به هر دو لامپ وارد شود ، لامپ ها به صورت موازی بسته شده اند . برق خانه ها به صورت موازی بسته شده است . چون اگر یک وسیله در مدار خاموش شود ، بقیه ی وسایل کار می کنند.مدار های 1و2 متوالی و مدارهای 3و4 موازی هستند.
پایان
باتشکر از
شما دانش آموزان
و
دبیر گرامی