تهیه کننده :
استاد :
قیام 15 خرداد
ساعت 3 بامداد 15 خرداد سال 1342 ،چند مامور در تاریکی شب، پس از محاصره خانه آیت الله خمینی به درون منزل ایشان ریختند و امام را دستگیر کرذند و به زندانی در تهران منتقل کردند.
دلیل این دستگیری سخنرانی کوبنده و افشاگری های امام درباره جنایات شاه و اربابان آمریکایی و اسراییلی او بود. چند ساعت پس از دستگیری امام ، مردم قم به اعتراض گسترده ای پرداختند. این تظاهرات در تهران و چند شهر دیگر نیز به وجود آمد. در این تظاهرات آن ها به رفتارهای شاه اعتراض نمودند و از رهبر خود حمایت کردند. همچنین خواستار برقراری حکومت اسلامی و پایان دادن به رژیم ستم شاهی شدند
بسیاری از مردم قم به منزل ایشان رفتند و به اتفاق فرزندشان ، حاج آقا مصطفی رحمه الله ، حدود ساعت 6 صبح به سمت حرم مطهر حضرت معصومه (ع) حرکت کردند، پس از مدتی صحن مطهر حرم و خیابان های اطراف پر از جمعیت شد، که همگی شعار " یا مرگ یا خمینی" سر می دادند. همچنین علما و مراجع هم ببا صدور بیانیه ای خواستار آزادی فوری امام شدند.
حدود ساعت ده صبح ، نیرو های مسلح و نیروهای شهربانی قم ، تیراندازی و رگبار مسلسل را شروع کردند، تعداد زیادی از مردم زخمی شدند و یا به شهادت رسیدند. شدت تیر اندازی ها به حدی بود که امکان انتقال زخمی ها و شهدا نبود، این کشتار تا ساعت 5 عصر ادامه داشت.
همچنین در تهران و سایر شهرها نیز اعتراض به دستگیری امام ادامه داشت. کشاورزان و کفن پوشان ورامین، دهقانان و نیز مردم جماران به تهران سرازیر شدند. جمعیت بازاری ، دانشگاهیان و قشر های مختلف مردم با فریادهای " یا مرگ یا خمینی " و " مرگ بر شاه " تهران را به لرزه درآورد.
شاه نیز که حکومتش در پی این قیام ها به خطر افتاده بود ، با رگبار مسلسل در خیابان ها، ملت مظلوم را در پانزدهم خرداد کشت و در تهران حمام ون به راه انداخت. هم چنین این اعتراض ها در شهر هایی مثل شیراز ، تبریز و مشهد هم به کشتار انجامید و افراد زیادی شهید، مجروح و زخمی شدند.
پس از آن رژیم شاه کوشید تا به روش های گوناگون و با استفاده از امکانات رسانه های گروهی ، افکار عمومی را فریب دهد و انگیزه قیام 15 خرداد را تغییر دهد. رژیم شاه مدعی شد که عده ای از مردم برای به دست آوردن پول به تهاجم بر ضد دولت دست زده اند. و گفتند که این پول ها را شخصی به نام جمال عبدالناصر فرستاده تا در ایران توطئه صورت گیرد.
اما علی رغم تلاش های رژیم ، شعله قیام پانزده خرداد روز به روز روشن تر می گردید . از این واقعه در مطبوعات جهان نیز با تیترهای درشت نام برده شد.
با وجود سانسورهای شدید رژیم شاه، در مدت کوتاهی سراسر ایران و کشورهای منطقه ، موجی از نفرت و خشم ضد شاه به راه افتاد. در حوزه های علمیه نجف ، کربلا وکاظمین به حمایت از امام پرداختند و به شدت کشتار 15 خرداد را محکوم کردند. شخصیت های سیاسی و علمی نقاط مختلف جهان نیز ضمن صدور اطلاعیه هایی ماتب اعتراض خویش را اعلام داشتند، از جمله شیخ محمود شلتوت ، رئیس دانشگاه اَلاَزهَر مصر.
اما علی رغم این اعتراضات گسترده که علیه دستگیری امام صورت گرفت، آزادی فوری امام را در بر نداشت. سرانجام علمای تراز اول کشور برای یافتن راه حل در تهران اجتماع کردند، از طرفی مراجع تقلید ، اعلامیه ای صادر کردند مبنی بر این که امام خمینی رحمه الله ، مجتهد جامع الشرایط و مرجع تقلید است و براساس قانون از محاکمه مصون است.
پس از انتشار این مطلب رژیم مجبور شد برای فرو نشاندن نارضایتی های عمومی ، امام خمینی را در 18 فروردین سال 1343 ازاد سازد.
در قیام 15 خرداد شعارهایی که از ملت ایران بلند شد، صرفا اسلامی و مذهبی بود، این قیام کاملا مردمی بود و تکیه گاهی جز مردم رنج دیده و مظلوم ایران نداشت. در این قیام به تفکر جدایی دین از سیاست پایان داده شد و ماهیت شاه برای همگی آشکار گردید. سرانجام مبارزه پی گیر و مقاومت خستگی ناپذیر ملت ایران از سال 42 تا 57 به انقلاب اسلامی کشیده شد.
با تشکر از توجه شما