تارا فایل

پاورپوینت فصل 3 علوم پایه هشتم


تهیه کننده: سینا ذبیحی

امام صادق علیه ‏السلام می فرماید: مَن تَعَلَّمَ العِلمَ و َعَمِلَ بِهِ و َعَلَّمَ لِلّهِ دُعِىَ فى مَلَکُوتِ السَّماواتِ عَظیما فَقیلَ: تَعَلَّمَ لِلّهِ و َعَمِلَ لِلّهِ و َعَلَّمَ لِلّهِ؛ هر کس براى خدا دانش بیاموزد و به آن عمل کند و به دیگران آموزش دهد، در ملکوت آسمانها به بزرگى یاد شود و گویند: براى خدا آموخت و براى خدا عمل کرد و براى خدا آموزش داد.

فهرست
علوم تجربی پایه هشتم
شیمی
درس 3 (از درون اتم چخبر؟)

نمونه سوالات
درباره ما
منابع
آزمون آنلاین
درسنامه
پاسخ فعالیت ها
شیمی
برگشت به اسلاید قبلی

درسنامه وزارتی
درسنامه تکمیلی
نکات کتاب تکمیلی و پاسخ فعالیت های آن
برگشت به اسلایدی که بودیم

درسنامه وزارتی
درسنامه تکمیلی
نکات کتاب تکمیلی و پاسخ فعالیت های آن

نمونه سوالات تستی
پاسخنامه نمونه سوالات تستی
نمونه سوالات تشریحی
برگشت به اسلایدی که بودیم

نمونه سوالات تستی
پاسخنامه نمونه سوالات تستی
نمونه سوالات تشریحی

منابع
1- از کتاب های درسی خیلی سبز
2- از کتاب تکمیلی پایه هشتم
3- از ویکی پدیا
4- از سایت آموزشی گاما

نام و نام خانوادگی: سینا ذبیحی
مدرسه: استعداد های درخشان شهید یحی ذوالفقاری میبد
پست الکترونیک: sinazabihi12@gmail.com
شماره تماس: 09162603789

تا حدود ۱۵۰ سال قبل دانشمندان اعتقاد داشتند، اتم کوچک ترین ذره تشکیل دهنده ماده است. با پیشرفت علم و فناوری، دانش و پژوهش گسترش یافت و اطلاعات بیشتری به دست آمد. این اطلاعات نشان داد اتم ها نیز از ذره های کوچک تری ساخته شده اند. همه مواد از اتم ساخته شده اند.ساختمان اتم نیز از ذره های ریزتری به نام الکترون، پروتون و نوترون تشکیل شده است. این ذره ها مانند سایر مواد جرم دارند؛ به طوری که جرم پروتون با نوترون تقریباً برابر است. در حالی که جرم الکترون در مقایسه با دو ذره دیگر بسیار ناچیز است. برخی از ذره های تشکیل دهنده اتم علاوه برجرم، بار الکتریکی نیز دارند.
10/1

ذرات اتم
1- الکترون: دارای بار منفی است. جرم بسیار کمی دارد و در اطراف هسته اتم در حال چرخیدن است.
2 -پروتون: دارای بار مثبت است. جرم زیادی دارد و در داخل هسته قرار دارد.
3 -نوترون: بار الکتریکی ندارد. جرمش با پروتون برابر است و در داخل هسته قرار دارد.
نکته: در هر اتم در حالت عادی تعداد الکترون ها و تعداد پروتون ها با هم برابر است در نتیجه تعداد بار های مثبت و تعداد بار های منفی اتم برابر است به همین دلیل اتم ها در حالت عادی از نظر بار الکتریکی خنثی هستند.
نکته: بررسی ساختار اتم با کمک مشاهده غیر مستقیم انجام می شود چون مشاهده مستقیم ساختار اتم امکان پذیر نیست.
نکته: با وجود این که تعداد الکترون و پروتون در یک اتم برابر هستند ولی تعداد نوترونها همیشه وقت با پروتون ها برابر نیستند. در برخی از اتمها تعداد نوترونها با تعداد پروتون برابر است ولی در برخی اتمها تعداد نوترون از تعداد پروتون بیشتر است.
10/2

تعداد پروتون های اتم هر عنصر را عدد اتمی آن می گویند. تعداد پروتون های اتم در هر عنصر معیّن و ثابت است. با تغییر تعداد پروتون ها، نوع اتم نیز تغییر می کند. برای مثال وقتی می گویند عدد اتمی کربن برابر ۶ و عدد اتمی هیدروژن برابر ۱ است، نتیجه می گیریم که هر اتم کربن ۶ پروتون و هر اتم هیدروژن یک پروتون دارد. هر عنصر از اتم های یکسانی تشکیل شده است. از بین ۱۱۸ عنصر شناخته شده، حدود ۹۰ عنصر در طبیعت به شکل عنصر یا ترکیب وجود دارند. هر عنصر را با نشانه های شیمیایی مشخصی نشان می دهند. برای نمونه عنصر هیدروژن را با نشانه H بخوانید اچ و عنصر نئون را با نشانه Neنشان می دهند.
10/3

همچنین عدد اتمی عنصرها را در سمت چپ و پایین نشانه ی شیمیایی می نویسند.
برای مثال: 10 Ne و 1 H

دانشمندان آزمایش های مختلفی انجام دادند و با روش های غیرمستقیم اطلاعاتی از درون اتم به دست آوردند.
آنها بر اساس اطلاعات به دست آمده، مدل های گوناگونی را برای ساختار اتم ارائه دادند که در درسنامه تکمیلی با آنها آشنا می شویم.
10/4

شکل زیر ساختار اتم های هیدروژن، هلیم، لیتیم، بریلیم و بور را مطابق مدل بور نشان می دهد.

‫برخی ویژگی های الکترون، پروتون و نوترون ‬‎اتم های سازنده ی اغلب عنصرها مانند عنصر کربن دقیقاً یکسان نیستند.
تعداد پروتون های این اتم ها یکسان است؛ اما تعداد نوترون های آنها متفاوت است.
به اتم های یک عنصر که تعداد نوترون متفاوت دارند ایزوتوپ های آن عنصر می گویند.
10/5

بنابراین عنصر کربن سه ایزوتوپ دارد..
عدد جرمی عنصرها را در سمت چپ و بالای نشانه ی شیمیایی آنها می نویسند.

برای نمونه: ساختار اتمی بور و نشانه ی شیمیایی، عدد اتمی و عدد جرمی ایزوتوپ های کربن در یک نمونه زغال سنگ در شکل زیر نشان داده شده است. در مدل بور ، الکترون ها مانند سیارات که به دور خورشید می گردند، در مدارهای معینی به نام تراز به دور هسته می گردند. بور برای نیرویی که الکترون را در یک خط مستقیم نگاه می دارد و نیرویی که الکترون را به درون می کشاند معادلاتی به وجود آورد
10/6

هر تراز با یک حروف الفبایی (O ، N ، M ، L ، K ،… ) یا یک عدد (1 ،2 ، 3 ، 4 ، 5 ،…) مشخص می شود.
الکترون ها در مدار نسبتا پایدار می مانند و در یک اتم معین ، انرژی های معینی می توانند داشته باشند.
بنا به نظریه بور، یک الکترون می تواند برای مدتی طولانی در یک مدار حرکت کند یا در مداری دیگر به فاصله دورتر برای مدتی طولانی سیر کند ولی نمی تواند در زمانی قابل اندازه گیری میان دو مدار بماند.
بنابر تئوری بور، وقتی یک الکترون از مداری به مدار دیگر برود، انرژی آن به مقدار معینی تغییر می کند که آن را یک کوانتوم انرژی می گویند. برای جدا کردن اجسامی که جذب یکدیگر شده اند انرژی لازم است.
برای جابه جا شدن الکترون از یک تراز انرژی به تراز دیگر مقدار انرژی کاملا معین و خاصی لازم است. انرژی لازم برای آنکه یک الکترون از هسته دور شود در سیستم به صورت انرژی پتانسیل ذخیره می شود. وقتی الکترون های یک اتم تا حد امکان به هسته نزدیک باشد اتم در حداقل انرژی که حالت پایه است، قرار گرفته است.
10/7

اگر اتم ها در قوس الکتریکی یا شعله چراغ گاز گرم شوند،انرژی جذب کرده و الکترون به تراز بیرونی تری که انرژی بیشتری دارد می جهد، اتم در این شرایط در حالت برانگیخته است. هرگاه الکترون از مدار بالاتر (برانگیخته) به مدار یا تراز یا بیشتر فرو افتد مقدار انرژی معینی از اتم تابش می کند معمولا این اختلاف انرژی اتم بین دو حالت برانگیخته و پایه به صورت انرژی نوری(کوانتوم نور) است. کربن در طبیعت آمیخته ای از اتم های کربن با تعداد نوترون متفاوت است. ایزوتوپ های کربن را به صورت کربن ۱۲ ،کربن ۱۳ ،کربن ۱۴ نام گذاری کرده اند. عددی که بعد از نام عنصر آمده، عدد جرمی را مشخص می کند. ایزوتوپ های برخی از بین ایزوتوپ های هیدروژن، ایزوتوپ 1 𝐻 از عنصرهای دیگر نیز پرتوزا هستند.
10/8

موادی که ایزوتوپ پرتوزا دارند، به ماده پرتو زا معروف اند. با وجود این که این مواد خطرناک هستند، اما کاربردهای مفیدی هم در زندگی دارند یون به اتم یا مولکول هایی گفته می شود که بار الکتریکی اضافه داشته باشند و این بار می تواند منفی یا مثبت باشد. نابرابری تعداد کل الکترون ها با پروتون ها، در یک اتم یا مولکول، به آن بار خالص مثبت و یا بار خالص منفی الکتریکی می دهد. ساختار شبکه بلوری ترکیب سدیم کلرید (NaCl ) نمونه ای از یک ترکیب یونی است.در این نگاره گوی سبز رنگ نمایانگر کاتیون های سدیم (Na+) و گوی آبی نشان دهنده ی آنیون های کلرید (Cl−)
10/9

یون تک اتمی: از نگاه فیزیکی یونی که از یک اتم تشکیل شده یون اتمی یا تک اتمی (مونو اتمیک) نامیده می شود، و اگر آن یون از دو یا چند اتم تشکیل شده باشد، آن را یک یون مولکولی و یا چند اتمی (پلی اتمیک) می گویند.
کاتیون: از نگاه شیمیایی، اگر یک اتم خنثی، یک یا چند الکترون خود را از دست بدهد، دارای بار خالص مثبت می شود و به عنوان یک کاتیون شناخته می شود.
آنیون: اگر یک اتم خنثی الکترون بیشتری به دست آورد،دارای بار خالص منفی می شود و به عنوان یک آنیون شناخته شده است .
10/10

53/1

53/2
شمارش مدارها از سمت هسته به بیرون استهرچه الکترون در مدارهای بیرونی تر باشد،جداکردن آن از اتم راحت تر است و انرژی کمتری لازم داردهر مدار ظرفیت مشخصی دارد که بیشتر از آن نمیتواند الکترون در خود جا دهدظرفیت اولین مدار دو الکترون،دومین مدار هشت الکترون،سومین مدار،هجده الکترون و چهارمین مدار سی و دو الکترون و ….. استمداری که آخرین لایه الکترون در آن قرار دارد،دورترین مدار هسته است که اهمیت ویژه ای نزد شیمیدان ها دارد.این مدار هیچ وقت گنجایش بیش از هشت الکترون را نداردمدار آخر میتواند اولین یا دومین یا سومین یا چهارمین….. یا هفتمین مدار باشدتا وقتی لااقل آخرین مدار دو الکترون نداشته باشد مدار ماقبل آخر نمیتواند بیش از هشت الکترون در خود جای بدهد.
بیشتر بدانیم
اگر گازی تا دمای بسیار زیاد گرم شود، مولکول ها و سپس اتم های آن شکسته می شوند. در دمای ده ها هزار درجه ی سانتی گراد حالتی از ماده پدید می آید که پلاسما نامیده می شود. خورشید یک پلاسماست. آتش هم یک پلاسماست. در حالت پلاسما، اگر الکترون ها و پروتون ها در تمام حجم ماده به آزادی حرکت می کنند و به یکدیگر وابسته نیستند، به عبارت دیگر پلاسما از ذراتی باردار تشکیل شده است.
گاهی نیز فشار های بسیار زیاد باعث می شود که الکترون های اتم در هسته ی اتم خود فرو روند. در این حالت الکترون، پروتون و نوترون ها به هم چسبیده اند این حالت از ماده حالت نوترونی نامیده می شود که در ستارگان با چگالی بسیار زیاد دیده شده است.

53/3

53/4

54/5

53/6

53/7

53/8

53/9

53/10

53/11

53/12

53/13

53/14

53/15

53/17

53/18

53/19

53/20

53/21

53/22

53/23

53/24

53/25

53/26

53/27

53/28

53/29

53/30

53/31

53/32

53/33

53/34

53/35

53/36

53/37

53/38

53/39

53/40

53/41

53/42

نکته
53/43

53/44

53/45

53/46

53/47

53/48

53/49

53/50

53/51

53/52

53/53

ماده مورد نظر را به کمک گرم کن تبخیر می کنند2- ماده یه یون مثبت تبدیل می شود 3- به کمک میدان الکتریکی شتاب داده می شوند 4-یونها توسط میدان مغناطیسی منحرف می شوند 5- هر چه جرم یون کمتر باشد بیشتر منحرف می شود و این سبب جدا سازی ایزوتوپ های سبک و سنگین می شود

گفت وگو کنید صفحه 22

پاسخ: الکترون دارای بار الکتریکی منفی و پروتون دارای بار مثبت و نوترون بدون بار یا خنثی است. تعداد بارهای مثبت و منفی (الکترون ها و پروتون ها) در اتم با هم برابر است و مجموع آنها صفر می شود، یعنی اتم خنثی است و جرم نسبی الکترون بسیار ناچیز است و جرم نسبی پروتون و نوترون تقریباً با هم برابر است.

پاسخ فعالیت صفحه ی 22

پاسخ:
الف ) کربن : 6 پروتون و 6 الکترون – هیدروژن : 1 پروتون و 1 الکترون – اورانیوم : 92 پروتون و 92 الکترون
ب) تعداد بار مثبت و منفی در عناصر یکی است در نتیجه اتم در حالت عادی خنثی است .
خود را بیازمایید صفحه 23
با توجه به نشانه ی عنصر نئون، تعداد الکترون ها و تعداد پروتون های این عنصر را مشخص کنید.
پاسخ : 10 𝑁𝑒 عدد اتمی نئون 10 است پس 10 الکترون و 10 پروتون دارد زیرا تعداد الکترون ها و پروتون ها با هم برابر و برابر عدد اتمی است.

گفت وگو کنید صفحه 24 علوم هشتم

پاسخ: طبق مدل اتمی بور، هسته اتم مانند خورشید در وسط و الکترون ها مانند سیارات روی مدارهایی دور هسته در حال گردشند، بیشتر حجم اتم فضاهای خالی است. (فضاهای خالی بین الکترون ها (سیارات)). بیشتر جرم اتم داخل هسته اتم است و تعداد الکترون ها و پروتون ها برابر است.

ب)مدار دوم این عناصر بیش از دو الکترون ندارند.
یا تعداد الکترون مدار دوم این عناصرحداکثر 2 تاست.
و در گروه دوم جدول تناوبی عناصر قرار دارند.
پ) مدل بور برای عناصر ذکر شده جای می گیرد ت) در مدار اوّل 2 تا و در مدار دوم حداکثر 8 تا الکترون.
ث) ساختار الف

فکر کنید صفحه 25 علوم هشتم

با بررسی شکل های بالا به پرسش های زیر پاسخ دهید:
الف) این سه اتم با یکدیگر چه شباهت هایی دارند؟
پاسخ: هر سه تعداد پروتون های مساوی دارند. هر سه عنصر کربن (6 پروتون هستند)
ب) این اتم ها با یکدیگر چه تفاوتی دارند؟
پاسخ: تفاوت آنها در تعداد نوترون هاست. اتم1: 6 نوترون – اتم2: 7 نوترون – اتم3: 8 نوترون
پ) هر یک از این اتم ها به چه عنصری تعلق دارند؟
پاسخ: سه نوع اتم مربوط به کربن هستند که ایزوتوپ های آن نامیده می شوند.

فعالیت صفحه 25 علوم هشتم

الف) با مراجعه به شکل ۳، برای هر ایزوتوپ کربن مجموع تعداد پروتون ها و نوترون ها را مشخص کنید.
جواب: تعداد پروتون ها یکسان و برابر 6 است ولی تعداد نوترون ها از راست به چپ به ترتیب برابر 8 و 7 و 6 است.
ب) به مجموع تعداد پروتون ها و نوترون ها، عدد جرمی می گویند. کمترین و بیشترین عدد جرمی ایزوتوپ های کربن را مشخص کنید.
جواب: کمترین برابر 6+6=12 | بیشترین برابر با 8+6=14

خود را بیازمایید صفحه 26 علوم هشتم

عنصر هیدروژن سه ایزوتوپ دارد که عدد جرمی آنها به ترتیب برابر ۱ و ۳، است. نماد شیمیایی این سه ایزوتوپ را به همراه عدد اتمی و عدد جرمی آنها بنویسید.
جواب :
اولی : عدد اتمی 1 | عدد جرمی 2
دومی: عدد اتمی 1 | عدد جرمی 3
سومی : عدد اتمی 1 | عدد جرمی 4

خود را بیازمایید صفحه 26 علوم هشتم

عنصر هیدروژن سه ایزوتوپ دارد که عدد جرمی آنها به ترتیب برابر ۱ و ۳، است. نماد شیمیایی این سه ایزوتوپ را به همراه عدد اتمی و عدد جرمی آنها بنویسید.
جواب :
اولی: عدد اتمی 1 | عدد جرمی 2 دومی: عدد اتمی 1 | عدد جرمی 3 سومی: عدد اتمی 1 | عدد جرمی 4

فکر کنید صفحه 27 علوم هشتم
با مراجعه به شکل ۶ به پرسش های مطرح شده پاسخ دهید:
الف) جدول زیر را کامل کنید.

ب) با توجه به اینکه ذّره های سازنده ی نمک خوراکی (سدیم کلرید) یون های مثبت و منفی اند، یون را تعریف کنید.
جواب : به ذره ای که تعداد الکترون ها و پروتون هایش برابر نباشد یون می گویند. (ذره باردار)
پ) نشانه ی شیمیایی یون سدیم و یون کلرید را بنویسید.
جواب : Cl- ، +Na

خود را بیازمایید صفحه 27 علوم هشتم
الف) شکل روبه رو، ساختار اتمی یک ذره را بر اساس مدل بور نشان می دهد. این ساختار به یک اتم خنثی، یون مثبت یا منفی تعلق دارد.چرا؟
جواب: اتم یون منفی است زیرا تعداد الکترون ها بیشتر از پروتون هاست.

ب) نشانه ی شیمیایی این ذره را به همراه عدد اتمی و عدد جرمی آن بنویسید (نشانه اتم این ذره را A در نظر بگیرید).
جواب: 8 16 𝐴
-2

1- تئوری اتمی دالتون در توجیه کدام مورد نارسایی داشت؟
1) میعان
2) قانون بقای جرم در واکنش ها
3) پیدایش نیرو های الکتریکی
4) انبساط

2) کدام یک از موارد زیر در مدل اتمی تامسون پیش بینی شده است؟
1) همه ی مواد از ذرات بسیار کوچکی به نام اتم تشکیل شده اند.
2) تمام اتم های یک عنصر از هر لحاظ یکسان اند.
3) همه ی ذراتی با بار الکتریکی منفی دارند.
4) همه ی اتم ها هسته ای در مرکز خود دارند.

3) شباهت مدل اتمی تامسون و رادرفورد کدام است؟
1) وجود ذرات باردار در اتم.
2) محاصره شدن هسته ی اتم به وسیله ی الکترون ها.
3) پراکنده شدن یکنواخت بار مثبت و منفی در اتم.
4) قرار داشتن هسته در مرکز اتم.

4) در کدام مدل های اتمی، درون اتم فضای خالی وجود دارد؟
1) کیک کشمشی- لایه ای
2) سیاره ای- محاصره ای
3) ابر الکترونی- کیک کشمشی
4) سیاره ای- ابر الکترونی

5) با تغییر تعداد کدام یک از اجزای اتم، نوع اتم تغییر می کند؟
1) الکترون
2)پروتون
3) نوترون
4) الکترون و نوترون

6) اگر بتوانیم به اتمی یک پروتون اضافه و یک نوترون از آن جدا کنیم، کدام مورد تغییر چندانی نمی یابد؟
1) حجم اتم
2) چگالی اتم
3) خواص شیمیایی
4) جرم اتم

7) اتمی خنثی دارای عدد اتمی 19 می باشد. آرایش الکترونی آن (از راست به چپ) کدام است؟
1) 9،8،2
2) 1،8،8،2
3) 8،9،2
4) 7،8،2،2

8) در جدول تناوبی عنصر ها، عناصر به ترتیب افزایش عدد اتمی مرتب شده اند و هر خانه با خانه ی بعد یک پروتون اختلاف دارد. بر این اساس در جدول تناوبی عنصر ها، هر خانه با خانه ی بعد ……………. واحد در …………….. اختلاف دارد؟
1) 1 – تعداد ذرات
2) 2 – تعداد ذرات
3) 1 – عدد جرمی
4) 2 – عدد جرمی

9) اگر تعداد ذرات درون هسته ی اتم های عنصری 2Z+2 و عدد اتمی آن Z باشد، تعداد الکترون و نوترون این عنصر به ترتیب کدام است؟
1) Z و Z+2
2) 2Z و Z+2
3) 3Z+2 و Z
4) Z و 2

10) با توجه به نماد 11 23 𝑁𝑎 برای اتم سدیم، مشخص کنید الکترون های یک اتم سدیم در چند مدار الکترونی قرار می گیرند و در بیرونی ترین مدار حاوی الکترون، چند الکترون قرار دارد؟
1) 3 مدار _ الکترون
2) 3 مدار _ 13 الکترون
3) 4 مدار _ 5 الکترون
4) 4 مدار _ 2 الکترون

11) اتمی فرضی که تعداد نوترون هایش 1/5 برابر تعداد پروتون هایش است و دارای 38 الکترون است. چند ذره در درون هسته اش دارد؟
1) 57
2) 38
3) 95
4) 133

12) وقتی یک اتم به یون منفی تبدیل می شود، ………….
1) حجمش تغییری نمی کند.
2) جرمش زیاد می شود.
3) چگالی اش کم می شود.
4) تمام خواص فیزیکی و شیمیایی اش تغییر می کند.

13) عدد جرمی عنصر M برابر 45 است. اگر بدانیم اختلاف تعداد پروتون ها و نوترون های آن برابر 3 است، یون 𝑀 3+ چند الکترون دارد؟
1) 24
2) 21
3) 18
4) 26

14) تعداد الکترون های یون 𝑋 2− ، 36 عدد است. اگر عدد جرمی این یون 80 باشد، نسبت تعداد ذرات باردار به ذرات خنثی در این یون تقریبا کدام است؟
1) 1/27
2) 0/9
3) 2/11
4) 1/5

15) جرم اتمی یک عنصر برابر است با ………………..
1) میانگین عدد جرمی ایزوتوپ های عنصر با در نظر گرفتن درصد فراوانی
2) مجموع جرم الکترون، پروتون و نوترون یک اتم
3) مجموع جرم اتم های سازنده ی یک عنصر
4) معدل جرم اتمی ایزوتوپ های عنصر

16) وجود اختلاف در خواص فیزیکی وابسته به جرم در ایزوتوپ های کدام عنصر، باعث بروز رفتار های متفاوت تری در اتم های آن شده است؟
1) هیدروژن
2) اکسیژن
3) اورانیوم
4) رادیم

17) کدام یک از اتم های زیر، ناپایدار است؟
1) 𝑛 2𝑛 𝑋
2) 𝑛 1/5𝑛 𝑋
3) 2𝑛 5𝑛 𝑋
4) 2𝑛 4𝑛 𝑋

18) نیمه عمر ماده ی رادیواکتیوی 2 سال می باشد. در طی 10 سال چه کسری از ماده ی رادیواکتیو اولیه متلاشی می شود؟
1) 1 32
2) 31 32
3) 15 16
4) 1 16

19) در طول 1000 سال گذشته از مقداری ماده ی رادیواکتیو، 20 گرم باقی مانده است. اگر نیمه ی عمر این ماده ی رادیواکتیو 250 سال باشد، ماده ی رادیواکتیو اولیه چند گرم بوده است؟
1) 640 گرم
2) 240 گرم
3) 160 گرم
4) 320 گرم

20) در فرایند همجوشی هسته ای …………………
1) اتمی با جرم بیشتر پدید می آید.
2) بار الکتریکی تغییر می کند.
3) نوع اتم تغییری نمی کند.
4) فقط خواص شیمیایی عنصر تغییر می کند.

1- تئوری اتمی دالتون در توجیه کدام مورد نارسایی داشت؟
1) میعان
2) قانون بقای جرم در واکنش ها
3) پیدایش نیرو های الکتریکی
4) انبساط

2) کدام یک از موارد زیر در مدل اتمی تامسون پیش بینی شده است؟
1) همه ی مواد از ذرات بسیار کوچکی به نام اتم تشکیل شده اند.
2) تمام اتم های یک عنصر از هر لحاظ یکسان اند.
3) همه ی ذراتی با بار الکتریکی منفی دارند.
4) همه ی اتم ها هسته ای در مرکز خود دارند.

3) شباهت مدل اتمی تامسون و رادرفورد کدام است؟
1) وجود ذرات باردار در اتم.
2) محاصره شدن هسته ی اتم به وسیله ی الکترون ها.
3) پراکنده شدن یکنواخت بار مثبت و منفی در اتم.
4) قرار داشتن هسته در مرکز اتم.

4) در کدام مدل های اتمی، درون اتم فضای خالی وجود دارد؟
1) کیک کشمشی- لایه ای
2) سیاره ای- محاصره ای
3) ابر الکترونی- کیک کشمشی
4) سیاره ای- ابر الکترونی

5) با تغییر تعداد کدام یک از اجزای اتم، نوع اتم تغییر می کند؟
1) الکترون
2)پروتون
3) نوترون
4) الکترون و نوترون

6) اگر بتوانیم به اتمی یک پروتون اضافه و یک نوترون از آن جدا کنیم، کدام مورد تغییر چندانی نمی یابد؟
1) حجم اتم
2) چگالی اتم
3) خواص شیمیایی
4) جرم اتم

7) اتمی خنثی دارای عدد اتمی 19 می باشد. آرایش الکترونی آن (از راست به چپ) کدام است؟
1) 9،8،2
2) 1،8،8،2
3) 8،9،2
4) 7،8،2،2

8) در جدول تناوبی عنصر ها، عناصر به ترتیب افزایش عدد اتمی مرتب شده اند و هر خانه با خانه ی بعد یک پروتون اختلاف دارد. بر این اساس در جدول تناوبی عنصر ها، هر خانه با خانه ی بعد ……………. واحد در …………….. اختلاف دارد؟
1) 1 – تعداد ذرات
2) 2 – تعداد ذرات
3) 1 – عدد جرمی
4) 2 – عدد جرمی

9) اگر تعداد ذرات درون هسته ی اتم های عنصری 2Z+2 و عدد اتمی آن Z باشد، تعداد الکترون و نوترون این عنصر به ترتیب کدام است؟
1) Z و Z+2
2) 2Z و Z+2
3) 3Z+2 و Z
4) Z و 2

10) با توجه به نماد 11 23 𝑁𝑎 برای اتم سدیم، مشخص کنید الکترون های یک اتم سدیم در چند مدار الکترونی قرار می گیرند و در بیرونی ترین مدار حاوی الکترون، چند الکترون قرار دارد؟
1) 3 مدار _ الکترون
2) 3 مدار _ 13 الکترون
3) 4 مدار _ 5 الکترون
4) 4 مدار _ 2 الکترون

11) اتمی فرضی که تعداد نوترون هایش 1/5 برابر تعداد پروتون هایش است و دارای 38 الکترون است. چند ذره در درون هسته اش دارد؟
1) 57
2) 38
3) 95
4) 133

12) وقتی یک اتم به یون منفی تبدیل می شود، ………….
1) حجمش تغییری نمی کند.
2) جرمش زیاد می شود.
3) چگالی اش کم می شود.
4) تمام خواص فیزیکی و شیمیایی اش تغییر می کند.

13) عدد جرمی عنصر M برابر 45 است. اگر بدانیم اختلاف تعداد پروتون ها و نوترون های آن برابر 3 است، یون 𝑀 3+ چند الکترون دارد؟
1) 24
2) 21
3) 18
4) 26

14) تعداد الکترون های یون 𝑋 2− ، 36 عدد است. اگر عدد جرمی این یون 80 باشد، نسبت تعداد ذرات باردار به ذرات خنثی در این یون تقریبا کدام است؟
1) 1/27
2) 0/9
3) 2/11
4) 1/5

15) جرم اتمی یک عنصر برابر است با ………………..
1) میانگین عدد جرمی ایزوتوپ های عنصر با در نظر گرفتن درصد فراوانی
2) مجموع جرم الکترون، پروتون و نوترون یک اتم
3) مجموع جرم اتم های سازنده ی یک عنصر
4) معدل جرم اتمی ایزوتوپ های عنصر

16) وجود اختلاف در خواص فیزیکی وابسته به جرم در ایزوتوپ های کدام عنصر، باعث بروز رفتار های متفاوت تری در اتم های آن شده است؟
1) هیدروژن
2) اکسیژن
3) اورانیوم
4) رادیم

17) کدام یک از اتم های زیر، ناپایدار است؟
1) 𝑛 2𝑛 𝑋
2) 𝑛 1/5𝑛 𝑋
3) 2𝑛 5𝑛 𝑋
4) 2𝑛 4𝑛 𝑋

18) نیمه عمر ماده ی رادیواکتیوی 2 سال می باشد. در طی 10 سال چه کسری از ماده ی رادیواکتیو اولیه متلاشی می شود؟
1) 1 32
2) 31 32
3) 15 16
4) 1 16

19) در طول 1000 سال گذشته از مقداری ماده ی رادیواکتیو، 20 گرم باقی مانده است. اگر نیمه ی عمر این ماده ی رادیواکتیو 250 سال باشد، ماده ی رادیواکتیو اولیه چند گرم بوده است؟
1) 640 گرم
2) 240 گرم
3) 160 گرم
4) 320 گرم

20) در فرایند همجوشی هسته ای …………………
1) اتمی با جرم بیشتر پدید می آید.
2) بار الکتریکی تغییر می کند.
3) نوع اتم تغییری نمی کند.
4) فقط خواص شیمیایی عنصر تغییر می کند.

1- عبارت های درست و نادرست را مشخص کنید.
الف- اختلاف عدد اتمی و عدد جرمی برابر است با تعداد نوترونها . درست نادرست
ب- تمام اتمهای یک عنصر تعداد پروتون های یکسانی دارند. درست نادرست
ج- اگر تعداد الکترونهای یک اتم از تعداد نوترون ها کمتر باشد آن اتم یون مثبت است. درست نادرست
2- کلمه یا کلمات درست را از داخل پرانتز انتخاب کنید.
الف- تغییر در تعداد پروتون ها باعث ایجاد (یون / ایزوتوپ / اتم جدید) می شود.
ب- اگر کربن -12 ، شش پروتون داشته باشد کربن -14 ( شش / هفت / هشت) پروتون خواهد داشت.
ج- تمام یون ها و تمام ایزوتوپ های یک اتم در تعداد (الکترون / پروتون / نوترون) با هم برابرند.
3- شکل مقابل مدل اتمی بور برای عنصر لیتیوم را نشان می دهد. با توجه به شکل عبارت های زیر را تکمیل کنید.
الف- ذره شماره 4 (الکترون / پروتون / نوترون) است چون :
ب- ذره شماره 2 (الکترون / پروتون / نوترون) است چون:
ج- ذره شماره 3 (الکترون / پروتون / نوترون) است چون:
د- بار الکتریکی این اتم (مثبت / منفی / خنثی) است چون:

4- به پرسش های زیر پاسخ کوتاه بدهید.
نام آزمایش تامسون چه بود؟
نام دیگر ابر الکترونی چیست؟
نوکلئون چیست؟
بور در مورد الکترون ها چه گفت؟ مدار پنجم و دوازدهم طبق گفته ی بور چند الکترون دارد؟
5- پاسخ پرسش های زیر به صورت کامل بنویسید.
نقش نوتورن در اتم چیست؟
انواع هیدروژن را با تمامی جزئیات بنویسید.
آنیون و کاتیون را توضیح دهید.
چادویک در مورد اتم چه گفت و چه جزئی از اتم را کشف کرد؟
نیمه ی عمر ماده ی رادیو اکتیو 5 سال است. از 48 گرم ماده ی پرتو زا پس از چه مدت تنها 3 گرم باقی می ماند؟

4- به پرسش های زیر پاسخ کوتاه بدهید.
مدل اتمی تامسون ……………. بود.
…………………… یکی از شاگردان تامسون بود که توانست مدل اتمی ارائه شده توسط تامسون را بهبود بخشد.
کلمه ی اتم به معنای …………………. است.
در بین عنصر ها بیشترین تعداد ایزوتوپ مربوط به ……………… می باشد که تعداد ایزوتوپ های آن ……….. است.
تعیین عمر گیاه و جانوران مرده با پرتوزایی توسط ……………………. انجام می شود.
جرم نوترون …………………… برابر الکترون است.
به مجموع الکترون، پروتون و نوترون ………………….. می گویند.
کربن و هیدروژن ها به ترتیب دارای ……………. و ……………….. ایزوتوپ هستند.
……………………. نشان دهنده ی ماهیت اتم می باشد.
در جدول عناصر برحسب افزایش ……………….. مرتب شده اند.

خیر
بله
آیا تمایل دارید از پاورپوینت خارج شوید؟

خیر
بله
آیا تمایل دارید از پاورپوینت خارج شوید؟

خیر
بله
آیا تمایل دارید از پاورپوینت خارج شوید؟


تعداد صفحات : 160 | فرمت فایل : pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود